Práce s chemickými látkami a cytostatiky ve zdravotnictví pracovnělékařské požadavky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Práce s chemickými látkami a cytostatiky ve zdravotnictví pracovnělékařské požadavky"

Transkript

1 Práce s chemickými látkami a cytostatiky ve zdravotnictví pracovnělékařské požadavky 23. mn. konference Nemocniční epidemiologie a hygiena Brno MUDr. Markéta Petrovová Ph.D. Masarykův onkologický ústav Brno Klinika pracovního lékařství LF MU Brno

2 Obsah Biomonitoring Pracovnělékařská péče expozice CTS Kasuistika

3 Monitoring monitorování prostředí (stanovení koncentrace GTL v pracovním prostředí) monitorování biologického účinku (biologické expoziční testy, limity) vyhodnocení biologické odpovědi lidského organismu biomarkery citlivosti - měřitelné indikátory genet., biochem. a fyziol. faktorů biomarkery expozice reversibilní genotoxická odpověď biomarkery účinku - ireversibilní genotoxická odpověď

4 Expozice zdravotníků CTS dezinfekce, jiná farmaka ionizující záření profesionální infekce chronický stres stravovací zvyklosti, kouření, alkohol Multifaktoriální expozice = sumace, adice i potenciace účinků

5 Cytostatika genotoxické látky Různorodá skupina léků používaných k léčbě nádorových onemocnění Klasifikovány jako chemické karcinogeny látky s mutagenním, karcinogenním a teratogenním účinkem Považovány za látky s bezprahovým účinkem

6 Chromozomové aberace změny v normální struktuře chromozomů nebo v jejich počtu, které se v buňkách mohou objevit po jejich vystavení chemikáliím nebo záření změna struktury chromozomu/ů zlomy, delece, inverze, duplikace, prstence změna pořadí nebo i počtu genů v chromozomu (závažné poškození jeho DNA) častá překážka normálního průběhu buněčného dělení omezená schopnost gamety podílet se na oplození

7 Možnosti vyšetření osob exponovaných CTS Profesní zátěž je v ČR sledována metodou Cytogenetické analýzy periferních lymfocytů (CAPL). Mezinárodně standardizována a validovaná metoda. Slouží jako biomarker expozice i účinku. Výsledky se hodnotí jako skupinový test i individuálně. CAPL je součástí preventivních periodických prohlídek pracovníků na rizikových pracovištích s rizikem chemických karcinogenů.

8 CAPL interpretace výsledků 0-2 % AB.B. hodnota srovnatelná s frekvencí aberací u běžné, neexponované populace. Nízká expozice skupiny genotoxickým látkám, organismem tolerovaná. Kontrola za 1 až 2 roky a při změně pracovních podmínek. 2-4 % AB.B. zvýšená expozice GTL. Opatření: kontrola skupiny 1x ročně a při změně pracovních podmínek. Snaha o snížení expozice skupiny, detekce jednotlivců s opakovaně vysokými hodnotami 5 a více % AB.B. 4 a více % AB.B. vysoká expozice GTL. Vyšetření opakovat za 2-4 měsíce, s následnou kontrolou 1x ročně. Jedince s opakovaným nálezem nad 5 % AB.B. nutno vitaminizovat, sledovat a vyřadit z rizika. Technická a technologická opatření k významnému snížení expozice skupiny. Proškolení v práci s CTS.

9 Příčiny vysokých hodnot AB.B. Marečková, Kolářová, Vít, 2005: Nevyhovující vybavení pracovišť chybí zónování, laminární boxy, nevhodná manipulace s odpady apod. Nedodržování zásad bezpečné práce s CTS Současná manipulace s dalšími rizikovými látkami: dehty, těžké kovy, UV lampy, lasery Starší pracovníci s řadou nesprávných pracovních návyků. Velká fluktuace pracovníků. Zvýšená nemocnost u jednotlivců, časté infekce ve skupině. Vliv individuálně vysokých hodnot v malých skupinách.

10 CAPL - nevýhody Detekuje hlavně nestabilní aberace (chromozomální a chromatidové přestavby, dicentrické chromozomy). Reflektuje především nedávnou expozici mutagenním látkám (počet nestabilních aberací klesá s počtem proběhlých buněčných dělení). Interpretaci výsledků komplikuje řada zavádějících faktorů (osobní anamnéza), i metodologických: subj. chyba hodnotitele, metoda výpočtu (aritmetický průměr), velikost a kompaktnost skupiny v čase. Méně vhodná pro hodnocení expozice IZ. Časová a finanční náročnost.

11 CAPL MOÚ 2013 a osob exponovaných CTS v 2R, 3 10 pracovištích lůžkového i ambulantního charakteru skupinové hodnocení: 7 pracovišť se zvýšenou expozicí GTL (2,19 2,91 % AB.B.) na nich pracovalo celkem 145 zdravotníků (75 %) individuální hodnocení: u 20 osob (10 %) zjištěno více než 4 % AB.B.= vysoká expozice GTL. 1/2 z nich byla z pracovišť se zjištěnou zvýšenou zátěží (včetně centrální přípravny cytostatik a chemoterapeutického stacionáře). 181 osob exponovaných CTS v 2R, 3. 9 pracovišť lůžkového i amb. skupinové hodnocení: 3 pracoviště se zvýšenou expozicí GTL (2,06 2,32 %). na nich pracovalo 56 zdravotníků (31 %) individuálním hodnocení: u 5 osob (2,75 %) zjištěno více než 4 % AB.B. = vysoká expozice GTL všechny tyto osoby byly z pracovišť se zjištěnou zvýšenou zátěží, včetně chemoterapeutického stacionáře

12 Práce s CTS - hodnocení zdravotního stavu Vyhl. 79/2013 Sb., o pracovnělékařské péči: dohled na pracovišti + poradenství + prohlídky k posouzení zdravotní způsobilosti k práci Podklady k prohlídce jsou informace z: dohledu na pracovišti, písemné žádosti zaměstnavatele o prohlídku, závěrů lékařské prohlídky, závěrů odborných vyšetření.

13 Práce s karcinogeny a mutageny Absolutní zdravotní kontraindikace k práci: 1. prekancerózy nebo zhoubné nádory; pokud je riziko dané práce výrazné a prekanceróza nebo prodělaný zhoubný nádor postihl orgán/systém, který daný karcinogen též postihuje, 2. těžká imunodeficience nebo léčba oslabující výrazně imunitní systém. Relativní zdravotní kontraindikace k práci: 1. chronické kožní nemoci, 2. nemoci mízních uzlin, jater, sleziny, 3. trvající patologické nálezy orgánů/systémů, které daný karcinogen též postihuje.

14 Práce s cytostatiky (důraz na karcinogenitu) Absolutní zdravotní kontraindikace k práci: 1. zhoubné nemoci i po prodělané léčbě, 2. těžké imunodeficience nebo léčba oslabující imunitu. Relativní zdravotní kontraindikace k práci: 1. závažné alergické nemoci, 2. prekancerózy, 3. chronické kožní nemoci, 4. chronické nemoci jater a ledvin, 5. závažné nemoci hematopoetického systému, 6. závažné chronické nemoci urogenitálního systému, 7. poruchy fertility, 8. postižení imunitního systému, léčba oslabující imunitu.

15 Práce s CTS náplně a intervaly prohlídek Vstupní prohlídka: základní vyšetření, močový sediment, FW nebo CRP, KO + dif. a AST, ALT, GMT, kreatinin Periodická prohlídka: základní vyšetření, močový sediment, FW nebo CRP, KO + dif. a AST, ALT, GMT Výstupní prohlídka: v rozsahu periodické prohlídky Následné prohlídky: vyšetření po nejméně pětileté expozici 1x za 2 roky Interval: kat. 3, resp. 2R : 2 roky, vč. CAPL (rozhodnutí OOVZ o kategorizaci prací)

16 Kasuistika Žena, nar sanitárka lůžkové onkologické odd. od 2009 KAPR 2R: CTS 2R, biol. činitele 2, fyzická zátěž 2, noční práce - občasná RA: otec měl ca jícnu v 64, matka matky ca střev PA: živočišná výroba, silniční doprava, krejčová, 1 rok galvanizovna - zinkovna, sanitárka ortopedie, onkologie OA: hereditární trombofilie, cévní malformace v zadní jámě lební, varixy DKK, oční vada s laserovou korekcí, st p. GEU a ovariálních cystách. Kouření: 30 roků 10 denně

17 Kasuistika prohlídka 4/2015 FF: vyšší plynatost, menopauzální tenzní bolesti hlavy, jinak bpn. Subj.: únavnost, potíže související s prací neudává. Neurologie + MR: rozvoj sclerosis multiplex od 6/2014, trvají parestezie DKK, akcentováno zátěží. Tč. není indikace k imunomodulační léčbě, doporučena pouze prevence infekcí, v pracovní oblasti žádná omezení. Posudkový závěr: Zdravotně způsobilá jako sanitárka - nelze práce v noci.

18 Kazuistika nádorové onemocnění 5/2015 screeningová MG 3. vyšetření diagnóza: C505: Carcinoma mammae dx., invazivní ca NST G2-3, T1bN0M0 Operace: 5/2015 parciální mastektomie l. dx., SNB Adjuvantní CHT ve 4 cyklech, do 8/2015 Adjuvantní radioterapie 25 frakcí, 10 11/2015, ambulantně, bez PN. Adjuvantní HT dlouhodobě.

19 Kasuistika PN: 8 týdnů 5 7/ týdnů 7 8/2015 Další prevence: 5/2016 posudkový závěr??!! Závěr: nepřesnost konvenčního testu může vést k podhodnocení rizika malignity nebo naopak ke zbytečnému stažení zaměstnance z pracovního procesu.

20 Kasuistika CAPL: % AB.B % AB.B ,5 % AB.B. 2/ % AB.B., hranice vysoké expozice GTL, v anam. RTG krční páteře, dop: vitaminizace antioxidanty, kontrolní vyšetření za 6 měsíců 8/ % AB.B. 2/ % AB.B.

21 Projekt: Využití moderních metod molekulární genetiky k vyšetřování genotoxických změn u rizikových populací MOÚ Brno + VUVL Brno Srovnat senzitivitu konvenční a FISH metody vyšetření poškození DNA periferních lymfocytů v biodozimetrii u rizikových populací (pacienti/ zaměstnanci rizikových provozů). Zjistit zda existují rozdíly ve výsledcích u zaměstnanců rizikových provozů a u pacientů po absolvování různé protinádorové léčby

22 FISH wikipedia/commons/d/dc/bcr ablmet.jpg Metoda fluorescenční in situ hybridizace spočívá v navázání specifického řetězce DNA, který na sobě nese fluourescenční barvivo (DNA sonda) komplementárně k vyšetřovanému úseku DNA. Při zvýšené teplotě C rozvolnění vláken DNA sondy i vyšetřovaného vzorku, při následném ochlazení na 37 C se sonda specificky naváže do vyšetřovaného místa - dochází k hybridizaci. Díky fluorescenčnímu značení sondy se pak ve fluorescenci vyvine barevný signál.

23 FISH limitní hodnoty Publikované výsledky FISH: nízká obecná spontánní četnost získaných stabilních chromozomálních přestaveb (1,8 % plus minus 1,2 přestaveb/100 buněk v kontrolní dospělé populaci). Pilotní studie u pacientů léčených pro onkologické onemocnění 3 roky před vyšetřením FISH: 5-30 přestaveb/100 buněk. Nepublikované výsledky u pacientů sledovaných před zahájením onkologické léčby: nárůst na násobek počtu chromozomálních přestaveb/100 buněk.

24 Závěry Práce s CTS je riziková z hlediska možných genotoxických účinků. Minimalizace tohoto rizika je povinností zaměstnavatele. K posouzení a snižování rizika genotoxických účinků je třeba kombinovat opatření zaměřená jak na pracovní prostředí, tak na samotné zaměstnance. V budoucnu bude žádoucí využívat i v prevenci molekulárně biologické metody a personifikovaný odhad rizika profesní expozice.

25 Děkuji vám za pozornost Podpořeno z programového projektu Ministerstva zdravotnictví ČR s reg. č. P A. marketa.petrovova@mou.cz Masarykův onkologický ústav Žlutý kopec Brno

Vyhláška 79/2013 Sb. Chemické faktory CD hotel Garni*** Plzeň

Vyhláška 79/2013 Sb. Chemické faktory CD hotel Garni*** Plzeň Vyhláška 79/2013 Sb. Chemické faktory 15.5.2013 CD hotel Garni*** Plzeň Bartizalová Š. Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační

Více

Vyhláška 79/2013 Sb.

Vyhláška 79/2013 Sb. Vyhláška 79/2013 Sb. Machartová V. 15.5.2013 CD hotel Garni*** Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační číslo projektu CZ.01.07/3.2.02/01.0026

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU VI ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických

Více

Preventivní prohlídky při expozici faktorům působícím na dýchací systém. B. Dlouhá, L. Rychlá SZÚ, CPL 17.konzultační den

Preventivní prohlídky při expozici faktorům působícím na dýchací systém. B. Dlouhá, L. Rychlá SZÚ, CPL 17.konzultační den Preventivní prohlídky při expozici faktorům působícím na dýchací systém B. Dlouhá, L. Rychlá SZÚ, CPL 17.konzultační den 18.10.2007 Dýchací systém v pracovním prostředí Specifické faktory pracovního prostředí

Více

Úvodní ustanovení. Obsah pracovnělékařských služeb

Úvodní ustanovení. Obsah pracovnělékařských služeb Vyhláška č. 79/2013 Sb. o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče) Ministerstvo

Více

Pracovní návrh novely prováděcího právního předpisu

Pracovní návrh novely prováděcího právního předpisu Pracovní návrh novely prováděcího právního předpisu Platné znění vyhlášky o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče s vyznačenými změnami 1 79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března

Více

Pracovní návrh novely prováděcího právního předpisu

Pracovní návrh novely prováděcího právního předpisu Pracovní návrh novely prováděcího právního předpisu Platné znění vyhlášky o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče s vyznačenými změnami 1 79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března

Více

Hodnocení zdravotní zátěže zdravotníků manipulujících s cytotoxickými léčivy

Hodnocení zdravotní zátěže zdravotníků manipulujících s cytotoxickými léčivy Hodnocení zdravotní zátěže zdravotníků manipulujících s cytotoxickými léčivy Pavel Odráška Doležalová L., Gorná L., Prudilová M., Vejpustková R., Piler P., Kuta J., Oravec M., Bláha L. Masarykův onkologický

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornan6b6mie)

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornan6b6mie) PLATNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY Č. 79/20013 SB., O PROVEDENÍ NĚKTERÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA Č. 373/2011 SB., O SPECIFICKÝCH ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH, (VYHLÁŠKA O PRACOVNĚLÉKAŘSKÝCH SLUŽBÁCH A NĚKTERÝCH DRUZÍCH POSUDKOVÉ

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové

Více

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA 79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března 2013 o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové

Více

Úvodní ustanovení. Obsah pracovnělékařských služeb

Úvodní ustanovení. Obsah pracovnělékařských služeb Vyhláška č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče) Plné znění:

Více

26. konzultační den v SZÚ Aktuality v hygieně práce a nemocech z povolání. MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví

26. konzultační den v SZÚ Aktuality v hygieně práce a nemocech z povolání. MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví 26. konzultační den v SZÚ Aktuality v hygieně práce a nemocech z povolání MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví Aktuality v HP Národní politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci - schválená

Více

Úvodní ustanovení. Obsah pracovnělékařských služeb

Úvodní ustanovení. Obsah pracovnělékařských služeb 79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března 2013 o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové

Více

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA 79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března 2013 o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové

Více

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA 79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března 2013 o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové

Více

Úvodní ustanovení. Obsah pracovnělékařských služeb

Úvodní ustanovení. Obsah pracovnělékařských služeb II N á v r h VYHLÁŠKA ze dne.2013, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění zákona č. 167/2012 Sb., týkající se posuzování zdravotní

Více

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března 2013

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března 2013 o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče) Změna: 436/2017 Sb. 79/2013 Sb.

Více

Zátěž chemickými látkami

Zátěž chemickými látkami 5.6.10.2. Zátěž chemickými látkami http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizace-praci/zatezchemickymi-latkami Dle Vyhlášky č. 432/2003 Sb. zařazujeme do 4 kategorií. Podmínky ochrany zdraví při

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.17.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

KATEGORIZACE PRACÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ, VYBRANÉ OTÁZKY. Jaromír Šamánek, SZÚ Praha samanek@szu

KATEGORIZACE PRACÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ, VYBRANÉ OTÁZKY. Jaromír Šamánek, SZÚ Praha samanek@szu KATEGORIZACE PRACÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ, VYBRANÉ OTÁZKY Jaromír Šamánek, SZÚ Praha samanek@szu szu.cz Cíl prezentace Na vybraném příkladu se zamyslet nad možnostmi a omezeními kategorizace prací a z ní vyplývajícího

Více

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA Systém ASPI - stav k 3.4.2013 do částky 38/2013 Sb. a 17/2013 Sb.m.s. 79/2013 Sb. - vyhl. o pracovnělékařských službách a druzích posudkové péče - poslední stav textu 79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března

Více

HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI M G R. JANA FIALOVÁ, P H. D. Ú S T A V O C H R A N Y A P O D P O R Y Z D R A V Í L F M U 2 0 1 7 / 2 0 1 8 HYGIENA PRÁCE Hygieia nebo Hygeia starořecká bohyně zdraví

Více

Zaměstnavatel je povinen neprodleně oznámit příslušnému OOVZ práce, které zařadil do druhé kategorie a údaje rozhodné pro toto zařazení

Zaměstnavatel je povinen neprodleně oznámit příslušnému OOVZ práce, které zařadil do druhé kategorie a údaje rozhodné pro toto zařazení Právní předpisy pro ochranu zdraví zaměstnanců při práci Stav ke dni 1.1.2004 Novelizace zák.č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Vyhláška MZ č.288/2003 Sb. Vyhláška MZ č.432/2003 Sb. S účinností

Více

Cytogenetika. chromosom jádro. telomera. centomera. telomera. buňka. histony. páry bazí. dvoušroubovice DNA

Cytogenetika. chromosom jádro. telomera. centomera. telomera. buňka. histony. páry bazí. dvoušroubovice DNA Cytogenetika telomera chromosom jádro centomera telomera buňka histony páry bazí dvoušroubovice DNA Typy chromosomů Karyotyp člověka 46 chromosomů 22 párů autosomů (1-22 od největšího po nejmenší) 1 pár

Více

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA 79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března 2013 o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové

Více

Hygiena je lékařský vědní obor, který studuje zákonitosti vztahů mezi životním prostředím a pracovním prostředím a člověkem.

Hygiena je lékařský vědní obor, který studuje zákonitosti vztahů mezi životním prostředím a pracovním prostředím a člověkem. Hygiena - definice Hygiena je lékařský vědní obor, který studuje zákonitosti vztahů mezi životním prostředím a pracovním prostředím a člověkem. Cílem vědního oboru: - preventivní zaměření - ochrana a upevňování

Více

NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne 2017,

NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne 2017, NÁVRH II VYHLÁŠKA ze dne 2017, kterou se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách

Více

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2018/2019 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2018/2019 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník Přednášky HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) VP velká posluchárna (LF) I posluchárna č. 1 (LF) 1. čtvrtek 21. 2. 2019 1. 3. h (8.00-10.25 h) I HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ. Ochrana a podpora

Více

NÁDOROVÁ RIZIKA. poznejme OBSAH

NÁDOROVÁ RIZIKA. poznejme OBSAH poznejme NÁDOROVÁ RIZIKA OBSAH Úvod... 3 Proč bychom se měli dozvědět o svých vlastních rizicích?... 4 Jaké jsou naše služby?... 4 Kdo by měl být vyšetřen?... 5 Jaký je postup při vyšetřování?... 6 Informace

Více

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení Návrh VYHLÁŠKA ze dne. kterou se stanoví organizace, obsah a rozsah pracovně lékařských služeb, okruh poskytovatelů poskytujících pracovně lékařské služby podle zařazení prací do kategorií Ministerstvo

Více

Rizikové faktory, vznik a možnosti prevence nádorů močového měchýře

Rizikové faktory, vznik a možnosti prevence nádorů močového měchýře Rizikové faktory, vznik a možnosti prevence nádorů močového měchýře MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM Urologická klinika VFN a 1.LF UK Praha Epidemiologie Zhoubné nádory močového měchýře jsou 9.

Více

Modul obecné onkochirurgie

Modul obecné onkochirurgie Modul obecné onkochirurgie 1. Principy kancerogeneze, genetické a epigenetické faktory 2. Onkogeny, antionkogeny, reparační geny, instabilita nádorového genomu 3. Nádorová proliferace a apoptóza, důsledky

Více

RIGORÓZNÍ OTÁZKY - BIOLOGIE ČLOVĚKA

RIGORÓZNÍ OTÁZKY - BIOLOGIE ČLOVĚKA RIGORÓZNÍ OTÁZKY - BIOLOGIE ČLOVĚKA 1. Genotyp a jeho variabilita, mutace a rekombinace Specifická imunitní odpověď Prevence a časná diagnostika vrozených vad 2. Genotyp a prostředí Regulace buněčného

Více

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA

79/2013 Sb. VYHLÁŠKA 79/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. března 2013 o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové

Více

Nová organizace péče o vyléčené onkologické pacienty

Nová organizace péče o vyléčené onkologické pacienty Nová organizace péče o vyléčené onkologické pacienty Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA ministr zdravotnictví ČR MUDr. Petr Šonka Sdružení praktických lékařů ČR doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc. Společnost všeobecného

Více

Chromozomální aberace nalezené u párů s poruchou reprodukce v letech

Chromozomální aberace nalezené u párů s poruchou reprodukce v letech Chromozomální aberace nalezené u párů s poruchou reprodukce v letech 2000-2005 Jak přistupovat k nálezům minoritních gonozomálních mozaik? Šantavá A., Adamová, K.,Čapková P., Hyjánek J. Ústav lékařské

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice Zajištění pracovnělékařských služeb Strana: 1 Celkem: 5 Lhůtník lékařských prohlídek Společnost: Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo: Brno, Helceletova 234/4 IČ: 44993412

Více

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2017/2018 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2017/2018 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník Přednášky HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) VP velká posluchárna (LF) I posluchárna č. 1 (LF) 1. čtvrtek 22. 2. 2018 1. 3. h (8.00-10.25 h) I Činnosti a disciplíny oboru hygiena, struktura hygienické

Více

Legislativní vymezení závodní preventivní péče

Legislativní vymezení závodní preventivní péče Legislativní vymezení závodní preventivní péče MUDr. Jarmila Minksová Hygiena práce jarmila.minksova@fm.khsova.cz Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz Zákoník práce - Zákon č. 262/2006

Více

Hematurie z IgA nefropatie kazuistika

Hematurie z IgA nefropatie kazuistika Hematurie z IgA nefropatie kazuistika MUDr. Rudolf Metelka, 3. Interní klinika LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV

Více

Využití in vitro testu genotoxicity v biologickém monitoringu a pro hodnocení bezpečnosti chemických látek

Využití in vitro testu genotoxicity v biologickém monitoringu a pro hodnocení bezpečnosti chemických látek Využití in vitro testu genotoxicity v biologickém monitoringu a pro hodnocení bezpečnosti chemických látek RNDr. Dana Očadlíková Státní zdravotní ústav Praha Genotoxicita genotoxické látky (mutageny a

Více

Atestace z lékařské genetiky inovované otázky pro rok A) Molekulární genetika

Atestace z lékařské genetiky inovované otázky pro rok A) Molekulární genetika Atestace z lékařské genetiky inovované otázky pro rok 2017 A) Molekulární genetika 1. Struktura lidského genu, nomenklatura genů, databáze týkající se klinického dopadu variace v jednotlivých genech. 2.

Více

Vstupní a periodická ORL prohlídka pro pracovníka v riziku hluku + prachu z dřevin: - tónová audiometrie 120,-

Vstupní a periodická ORL prohlídka pro pracovníka v riziku hluku + prachu z dřevin: - tónová audiometrie 120,- C E N Í K zdravotních výkonů poskytovaných za úhradu platný od 01. 12. 2018 ODDĚLENÍ PREVENTIVNÍ MEDICÍNY poskytovaných pracovišti ONP v rámci závodní preventivní péče, vyžádaných občany pro osobní účely,

Více

VÝSLEDKY FISH ANALÝZY U NEMOCNÝCH S MM ZAŘAZENÝCH VE STUDII CMG 2002 VÝZKUMNÝ GRANT NR/8183-4 CMG CZECH GROUP M Y E L O M A Č ESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA

VÝSLEDKY FISH ANALÝZY U NEMOCNÝCH S MM ZAŘAZENÝCH VE STUDII CMG 2002 VÝZKUMNÝ GRANT NR/8183-4 CMG CZECH GROUP M Y E L O M A Č ESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA VÝSLEDKY FISH ANALÝZY U NEMOCNÝCH S MM ZAŘAZENÝCH VE STUDII CMG 2002 VÝZKUMNÝ GRANT NR/8183-4 CZECH CMG M Y E L O M A GROUP Č ESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA Zhodnocení spolupráce Přehled molekulárně cytogenetických

Více

Stříbrná karta. v naší péči

Stříbrná karta. v naší péči Stříbrná karta Díky systému klientských karet neplatíte zvlášť za každou provedenou službu, ale pouze jednu paušální platbu. V rámci karty máte přístup k mnoha vysoce kvalitním zdravotnickým službám, na

Více

79/2013 Sb. VYHLÁKA. Úvodní ustanovení

79/2013 Sb. VYHLÁKA. Úvodní ustanovení 79/2013 Sb. VYHLÁKA ze dne 26. března 2013 o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláka o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové

Více

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová Kategorizace prací MUDr. Anežka Sixtová Kategorizace prací účelem kategorizace je primární prevence a motivace zaměstnavatelů ke zlepšování pracovních podmínek, tak aby byly škody na zdraví zaměstnanců

Více

ZÍSKANÉ CHROMOSOMOVÉ ABERACE. Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno

ZÍSKANÉ CHROMOSOMOVÉ ABERACE. Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno ZÍSKANÉ CHROMOSOMOVÉ ABERACE CHROMOSOMOVÉ ABERACE (CHA) Cílem cytogenetického vyšetření je zjištění přítomnosti / nepřítomnosti chromosomových aberací (patologických chromosomových změn) TYPY ZÍSKANÝCH

Více

Přenosné a parazitární NZP u zdravotnických pracovníků MUDr. Markéta Petrovová Prof. MUDr. Petr Brhel, CSc.

Přenosné a parazitární NZP u zdravotnických pracovníků MUDr. Markéta Petrovová Prof. MUDr. Petr Brhel, CSc. Přenosné a parazitární NZP u zdravotnických pracovníků MUDr. Markéta Petrovová Prof. MUDr. Petr Brhel, CSc. Klinika pracovního lékařství LF MU a FN USA v Brně Obsah analýza NZP u zdravotnických pracovníků

Více

Kasuistika onkologický pacient

Kasuistika onkologický pacient Kasuistika onkologický pacient U pana P.P., 68 letého muže, byl diagnostikován metastazující nádor ledviny. Dle provedených vyšetření byly kromě primárního nádoru pravé ledviny diagnostikovány i mnohočetné

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.6.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

Pozitronová emisní tomografie.

Pozitronová emisní tomografie. Pozitronová emisní tomografie. Pozitronová emisní tomografie (PET) s využitím 18F-2-D-fluor-2- deoxy-glukózy (FDG), je jedna z metod nukleární medicíny, která umožňuje funkční zobrazení tkání organismu,

Více

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj Institut biostatistiky a analýz, Lékařská a přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Mužík J. Epidemiologie nádorů v ČR Epidemiologická

Více

http://www.vrozene-vady.cz

http://www.vrozene-vady.cz Prevence vrozených vad z pohledu genetika MUDr. Vladimír Gregor, RNDr. Jiří Horáček odd. lékařské genetiky, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze Genetické poradenství Klinická genetika se zabývá diagnostikou

Více

ovlivnit zdravotní způsobilost k výkonu povolání,

ovlivnit zdravotní způsobilost k výkonu povolání, Strana 3538 Sbírka zákonů č. 271 / 2012 271 VYHLÁŠKA ze dne 3. srpna 2012 o stanovení seznamu nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékaře, zubního

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

Varianty lidského chromosomu 9 z klinického i evolučního hlediska

Varianty lidského chromosomu 9 z klinického i evolučního hlediska Varianty lidského chromosomu 9 z klinického i evolučního hlediska Antonín Šípek jr., Aleš Panczak, Romana Mihalová, Lenka Hrčková, Eva Suttrová, Mimoza Janashia a Milada Kohoutová Ústav biologie a lékařské

Více

JE PRÁCE NA CENTRÁLNÍ STERILIZACI BEZPEČNÁ? Dagmar Ježková FN Brno

JE PRÁCE NA CENTRÁLNÍ STERILIZACI BEZPEČNÁ? Dagmar Ježková FN Brno JE PRÁCE NA CENTRÁLNÍ STERILIZACI BEZPEČNÁ? Dagmar Ježková FN Brno Činnost v oblasti BOZP je odvozena od Zákoníku práce, vyhlášek a ČSN EN určujících zásady bezpečných postupů a bezpečného chování pro

Více

Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Zhoubný novotvar prsu

Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Zhoubný novotvar prsu Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG Zhoubný novotvar prsu Jiří Šedo Česká onkologická společnost ČLS JEP Masarykův onkologický ústav, Brno ÚZIS ČR Konference DRG Restart 2016 9. 11.

Více

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová

Studie EHES - výsledky. MUDr. Kristýna Žejglicová Studie EHES - výsledky MUDr. Kristýna Žejglicová Výsledky studie EHES Zdroje dat Výsledky byly převáženy na demografickou strukturu populace ČR dle pohlaví, věku a vzdělání v roce šetření. Výsledky lékařského

Více

Činnosti Státního zdravotního ústavu v ochraně zdraví při práci

Činnosti Státního zdravotního ústavu v ochraně zdraví při práci Činnosti Státního zdravotního ústavu v ochraně zdraví při práci V oblasti ochrany zdraví při práce se Státní zdravotní ústav (SZÚ) snaží obsáhnout podstatnou část náplně multidisciplinárního oboru pracovní

Více

V Praze, 17. Srpna Připomínky k navrhovaným zákonům. Vážený pane předsedo,

V Praze, 17. Srpna Připomínky k navrhovaným zákonům. Vážený pane předsedo, V Praze, 17. Srpna 2011 Vážený pan MUDr. Boris Šťastný Předseda Výbor pro zdravotnictví Parlament České republiky Poslanecká sněmovna Malostranské nám. 7/19 118 26 Praha 1 Malá Strana RE: Připomínky k

Více

CENÍK PLS (základní služby)

CENÍK PLS (základní služby) CENÍK PLS (základní služby) Pro stanovení zdanění je třeba odlišit níže uvedené situace a přesně vymezit, co je účelem daného úkonu: VSTUPNÍ PROHLÍDKA: Varianta A: určená pro kategorie 2, 3 a 4, volitelná

Více

Předmluva 11. Seznam použitých zkratek 13. Úvod 17

Předmluva 11. Seznam použitých zkratek 13. Úvod 17 Obsah Předmluva 11 Seznam použitých zkratek 13 Úvod 17 1 Anatomie, fyziologie a estetická hlediska (O. Coufal V. Fait) 19 1.1 Vývoj mléčné žlázy a vývojové vady 19 1.2 Anatomie mléčné žlázy 20 1.3 Svaly

Více

Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí

Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí koordinuje odborné činnosti v rámci výkonu státního

Více

KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O ŽENU KATARÍNA HRUŠOVSKÁ, JANA HEZINOVÁ

KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O ŽENU KATARÍNA HRUŠOVSKÁ, JANA HEZINOVÁ KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O ŽENU KATARÍNA HRUŠOVSKÁ, JANA HEZINOVÁ ASPEKTY ZDRAVOTNÍ PÉČE: Faktory ovlivňující péči o ženu Častější využívání systému zdravotní péče (nemoci související s graviditou,

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti při endokrinopatiích

Posuzování zdravotní způsobilosti při endokrinopatiích Posuzování zdravotní způsobilosti při endokrinopatiích Čechová H. 14.9.2013, 17.9.2013 Congress centre PRIMAVERA Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře

Více

Zlatá karta. v naší péči

Zlatá karta. v naší péči Zlatá karta Díky systému klientských karet neplatíte zvlášť za každou provedenou službu, ale pouze jednu paušální platbu. V rámci karty máte přístup k mnoha vysoce kvalitním zdravotnickým službám, na které

Více

MUDr. Ivan Kučera KHS Královéhradeckého kraje

MUDr. Ivan Kučera KHS Královéhradeckého kraje MUDr. Ivan Kučera KHS Královéhradeckého kraje SZÚ Praha 9.9.2009 Rozvoj IS KaPr - REGEX Do IS KaPr byla včleněna nová samostatná databáze REGEX umožňující sbírat data osobních expozic osob vykonávajících

Více

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč,

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, Adiktologická péče v ÚVN Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, 7. 6. 2017 Cíle přednášky představit nové možnosti uplatnění profese adiktologa v rámci zdravotnictví (nemocniční péče) konkrétní ukázka

Více

POLIKLINIKA PROSEK a.l.

POLIKLINIKA PROSEK a.l. POLIKLINIKA PROSEK a.l. Lovosická 440/40, 19000 PRAHA 9, tel. 66010111 Směrnice Č. 50/016 o zajištění pracovnělékařské služby Vydal: Jiří Dufek - ředitel společnosti Platnost od: 15.6.016 Určeno: všem

Více

Tomáš Neugebauer Listopad 2015

Tomáš Neugebauer Listopad 2015 Tomáš Neugebauer Listopad 2015 V druhé polovině roku 2015 došlo k mnohým zásadním změnám v požadavcích na zajištění BOZP, a to především v oblastech: nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

Ochrana zdraví při práci s biologickými činiteli

Ochrana zdraví při práci s biologickými činiteli Ochrana zdraví při práci s biologickými činiteli Legislativní požadavky MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Míra rizika při kultivaci mikroorganismů pomnožení mikroorganismů

Více

KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE

KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE Brno, 29. května 2015: Moravská metropole se již počtvrté stává hostitelem mezinárodní konference Evropské dny

Více

Preventivní prohlídky z hlediska kategorizace prací. Kučera Ivan KHS Královéhradeckého kraje 17. konzultační den SZÚ

Preventivní prohlídky z hlediska kategorizace prací. Kučera Ivan KHS Královéhradeckého kraje 17. konzultační den SZÚ Preventivní prohlídky z hlediska kategorizace prací Kučera Ivan KHS Královéhradeckého kraje 17. konzultační den SZÚ 18.10.2007 Princip stanovení náplně preventivní prohlídky Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně

Více

Mgr. Veronika Peňásová vpenasova@fnbrno.cz Laboratoř molekulární diagnostiky, OLG FN Brno Klinika dětské onkologie, FN Brno

Mgr. Veronika Peňásová vpenasova@fnbrno.cz Laboratoř molekulární diagnostiky, OLG FN Brno Klinika dětské onkologie, FN Brno Retinoblastom Mgr. Veronika Peňásová vpenasova@fnbrno.cz Laboratoř molekulární diagnostiky, OLG FN Brno Klinika dětské onkologie, FN Brno Retinoblastom (RBL) zhoubný nádor oka, pocházející z primitivních

Více

C E N Í K zdravotních výkonů poskytovaných za úhradu

C E N Í K zdravotních výkonů poskytovaných za úhradu C E N Í K zdravotních výkonů poskytovaných za úhradu ODDĚLENÍ PREVENTIVNÍ MEDICÍNY poskytovaných pracovišti ONP v rámci závodní preventivní péče, vyžádaných občany pro osobní účely, při posuzování a odškodňování

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Pracovní rizika a zátěž na operačním sále

Pracovní rizika a zátěž na operačním sále Pracovní rizika a zátěž na operačním sále XXII. Mezinárodní konference nemocniční epidemiologie a hygieny Hotel Slovan Brno 22. - 23. 9. 2015 MUDr. Lenka Hobzová Rizikové faktory 1. Chemické látky a aerosoly

Více

Cytogenetické vyšetřovací metody v onkohematologii Zuzana Zemanová

Cytogenetické vyšetřovací metody v onkohematologii Zuzana Zemanová Cytogenetické vyšetřovací metody v onkohematologii Zuzana Zemanová Centrum nádorové cytogenetiky Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1. LF UK v Praze Klinický význam cytogenetických

Více

Organizace a výsledky zdravotních screeningových programů v ČR

Organizace a výsledky zdravotních screeningových programů v ČR Centrum pro rozvoj technologické platformy registrů Národního zdravotnického informačního systému, modernizace vytěžování jejich obsahu a rozšíření jejich informační kapacity. CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_019/0002748

Více

Vstupní a periodická prohlídka pro pracovníka v riziku hluku:

Vstupní a periodická prohlídka pro pracovníka v riziku hluku: C E N Í K zdravotních výkonů poskytovaných za úhradu platný od 01.09.2016 ODDĚLENÍ PREVENTIVNÍ MEDICÍNY poskytovaných pracovišti ONP v rámci závodní preventivní péče, vyžádaných občany pro osobní účely,

Více

Epidemiologická onkologická data v ČR a jejich využití

Epidemiologická onkologická data v ČR a jejich využití Institut biostatistiky a analýz Lékařská a Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita, Brno Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Mužík J. Epidemiologická onkologická data v ČR a jejich

Více

Vykazování výkonů zdravotním pojišťovnám v odbornosti 207 od 1.1.2013. MUDr. Tomáš Rohovský MUDr. Tomáš Kočí

Vykazování výkonů zdravotním pojišťovnám v odbornosti 207 od 1.1.2013. MUDr. Tomáš Rohovský MUDr. Tomáš Kočí Vykazování výkonů zdravotním pojišťovnám v odbornosti 207 od 1.1.2013 MUDr. Tomáš Rohovský MUDr. Tomáš Kočí 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů Seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami Výkon

Více

http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele

http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ;

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

METODY KLASICKÉ CYTOGENETIKY. Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno

METODY KLASICKÉ CYTOGENETIKY. Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno METODY KLASICKÉ CYTOGENETIKY DETEKCE VROZENÝCH CHROMOSOMOVÝCH ABERACÍ Standardní postup: vyšetření metodami klasické cytogenetiky + následně metodami molekulární cytogenetiky pruhování / barvení chromosomů

Více

Nemoci z povolání MUDr. Zdenka Fenclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze a VFN v Praze Praha

Nemoci z povolání MUDr. Zdenka Fenclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze a VFN v Praze Praha Nemoci z povolání MUDr. Zdenka Fenclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze a VFN v Praze Praha Definice Nemocí z povolání je nemoc vznikající působením chemických,

Více

DOPADY LEGISLATIVNÍCH ZMĚN NA PRÁCI NEMOCNIČNÍHO HYGIENIKA. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s.

DOPADY LEGISLATIVNÍCH ZMĚN NA PRÁCI NEMOCNIČNÍHO HYGIENIKA. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. DOPADY LEGISLATIVNÍCH ZMĚN NA PRÁCI NEMOCNIČNÍHO HYGIENIKA MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. OBSAH Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách Vyhláška MZ ČR č. 92/2012 Sb., o požadavcích

Více

ZÍSKANÉ CHROMOSOMOVÉ ABERACE. Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno

ZÍSKANÉ CHROMOSOMOVÉ ABERACE. Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno ZÍSKANÉ CHROMOSOMOVÉ ABERACE CHROMOSOMOVÉ ABERACE (CHA) Cílem cytogenetického vyšetření je zjištění přítomnosti / nepřítomnosti chromosomových aberací (patologických chromosomových změn) TYPY ZÍSKANÝCH

Více

NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne 2017,

NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne 2017, NÁVRH II VYHLÁŠKA ze dne 2017, kterou se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, (vyhláška o pracovnělékařských službách

Více

HODNOCENÍ CYTOGENETICKÝCH A FISH NÁLEZŮ U NEMOCNÝCH S MNOHOČETNÝM MYELOMEM VE STUDII CMG ORGANIZACE VÝZKUMNÉHO GRANTU NR/

HODNOCENÍ CYTOGENETICKÝCH A FISH NÁLEZŮ U NEMOCNÝCH S MNOHOČETNÝM MYELOMEM VE STUDII CMG ORGANIZACE VÝZKUMNÉHO GRANTU NR/ HODNOCENÍ CYTOGENETICKÝCH A FISH NÁLEZŮ U NEMOCNÝCH S MNOHOČETNÝM MYELOMEM VE STUDII CMG 22. ORGANIZACE VÝZKUMNÉHO GRANTU NR/8183-4. KLONÁLNÍ CHROMOSOMOVÉ ABERACE U MNOHOČETNÉHO MYELOMU (MM). Klasické

Více

Význam preventivních prohlídek v pracovním lékařství

Význam preventivních prohlídek v pracovním lékařství Význam preventivních prohlídek v pracovním lékařství Jana Šalandová Česká preventivní s.r.o. Pardubice 17. konzultační den SZÚ 18.10.2007 Význam PP z pohledu zaměstnavatele PP snižují výskyt pracovních

Více

Pracovní lékařství. Machartová V. 12.5. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň

Pracovní lékařství. Machartová V. 12.5. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň Pracovní lékařství Machartová V. Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační číslo projektu CZ.01.07/3.2.02/01.0026 12.5. 2012 Šafránkův

Více

pro vybrané pracovníky radioterapeutických pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T3 Jméno Funkce Podpis Datum

pro vybrané pracovníky radioterapeutických pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T3 Jméno Funkce Podpis Datum Výukový program č. dokumentu: Jméno Funkce Podpis Datum Zpracoval Ing. Jiří Filip srpen 2008 Kontroloval Ing. Jan Binka SPDRO 13.2.2009 Schválil strana 1/7 Program je určen pro vybrané pracovníky připravované

Více

Opatření děkana č. 01 / Závodní preventivní péče

Opatření děkana č. 01 / Závodní preventivní péče V Plzni dne 02. 01. 2012 Č. j.: 86/2011 Opatření děkana č. 01 / 2012 Závodní preventivní péče 1. Posuzování zdravotní způsobilosti Závodní preventivní péče je poskytována vždy lékařem závodní preventivní

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - BOZP A PO ZAMĚSTNANCI

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - BOZP A PO ZAMĚSTNANCI BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - BOZP A PO ZAMĚSTNANCI Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Použité grafické symboly + Představení autorky kurzu Řízení rizik

Více

Vliv věku rodičů při početí na zdraví dítěte

Vliv věku rodičů při početí na zdraví dítěte Vliv věku rodičů při početí na zdraví dítěte Antonín Šípek Jr 1,2, Vladimír Gregor 2,3, Antonín Šípek 2,3,4 1) Ústav biologie a lékařské genetiky 1. LF UK a VFN, Praha 2) Oddělení lékařské genetiky, Thomayerova

Více

Ý Á Ě ĚÉ Ř Ý ž á ář ě á á ř é ř Úč ř ě ě ě ě ě ě ář ě ů é žň č ý ý á úč šť ě ě é ř é ž ě é ř ý ž é á á ř á á ě ě š ř ů á č ý ž á ě ě š ř ů á č ě ř é ě ě ě ý á ů ě ě š ř ů á č ř é š ě ě ě ě ě ý á ů ě ě

Více