b Ing., SVÚOM s.r.o., U měšťanského pivovaru 934, Praha, ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "b Ing., SVÚOM s.r.o., U měšťanského pivovaru 934, Praha, ČR"

Transkript

1 PROTIKOROZNÍ OCHRANA KONSTRUKCE MÝTNÝCH BRAN V ČR CORROSION PROTECTION OF TURNPIKE PORTAL STRUCTURE AT CZECH REPUBLIC KATEŘINA KREISLOVÁ a, HANA GEIPLOVÁ b, LUBOMÍR MINDOŠ b a ALENA KOUKALOVÁ b a Ing., PhD., SVÚOM s.r.o., U měšťanského pivovaru 934, Praha, ČR kreislova@svuom.cz; b Ing., SVÚOM s.r.o., U měšťanského pivovaru 934, Praha, ČR ABSTRAKT Po 3 letech provozu dochází k reklamacím protikorozní ochrany na konstrukcích mýtných bran na dálnicích v ČR. Mýtné brány kombinují řadu materiálů a povrchových úprav, které vykazují různé stupně degradace a korozního poškození. Významným korozním stimulátorem jsou chloridy z posypových solí. ABSTRACT After 3 years of service the claim of surface treatment on turnpike portal structures of highways at Czech republic had been made. Structures of turnpike portal combine many materials and surface treatments, which show various level of degradation and corrosion failure. The significant corrosion stimulator is chloride came from de-icying salts. ÚVOD Od 1. ledna 2007 byl na 970 km dálnic a rychlostních silnic v ČR zaveden systém zpoplatnění vozidel nad 12 t, který od platí i pro vozidla v kategorii od 3,5 do 12 t. Proto bylo postaveno 178 mýtných bran mikrovlnného systému mýtného- za 1 km se platí průměrně 4,05 Kč. Mýtné brány mají výšku cca 6 m a šířku, resp. délku, cca 33 m Obrázek 1. Pro provedení mýtných bran bylo vypracováno několik dokumentů: - PPK POR Požadavky na provedení a kvalitu portálů pro svislé dopravní značky, zařízení pro provozní informace a elektronické mýto na dálnicích a silnicích ve správě Ředitelství silnic a dálnic ČR, ŘSD ČR, vydání 01/2006, - Technologický postup povrchové ochrany Systém výkonového zpoplatnění pozemních komunikací portály mýtného systému, Část: Ocelová konstrukce, AŽD Praha a.s., 2006, - předpis Ministerstva dopravy ČR Technické kvalitativní podmínky staveb pozemních komunikací, Kapitola 19, Ocelové mosty a konstrukce, 2008.

2 Dle těchto předpisů je předepsaná minimální životnost kompletní nosné konstrukce portálů 30 let a minimální životnost protikorozní ochrany je 15 let. Obrázek 1 Příklad mýtné brány na D1 SPECIFIKACE MATERIÁLŮ A POVRCHOVÝCH ÚPRAV Hlavní nosná konstrukce stojiny portálu má povrchovou úpravu provedenou kombinací žárově stříkaného povlaku zinku s nátěrovým systémem v celkových tloušťkách cca 300 µm. Po 3 letech expozice nebylo zjištěno žádné korozní poškození této povrchové úpravy. Upevňovací prvky značek/zařízení se dle předpisu PPK POR konstruují z oceli a protikorozní ochrana těchto prvků se shoduje s protikorozní ochranou hlavní konstrukce, tj. odpovídat TP 84 a TPK kap. 19. V případě použití korozivzdorných ocelí se předpokládá typ A4 (AISI 316). Na řadě prvků držáků mýtné technologie byla ale použita korozivzdorná ocel AISI 304. Na portálech se vyskytuje také celá řada spojovacích materiálů různých rozměrů: šrouby, nýty, matice, podložky, apod. Dle PPK POR je předepsáno, že veškerý použitý spojovací materiál musí být žárově zinkován nebo musí být z korozivzdorné oceli A4. Předpis PPK POR se odkazuje na požadavky TPK 19, kde je požadavek 40 µm žárového zinkového povlaku na spojovacím materiálu. Orientačně měřená průměrná tloušťka povrchové úpravy žárovým zinkováním na nosných částech konstrukce portálů na horní pochozí lávce je 200 µm na L profily zábradlí a 90 µm na výztuhách uprostřed zábradlí. U drobného spojovacího materiálu byly použity i součástky s elektrolytickými zinkovými povlaky o tloušťkách 6 10 µm.

3 KOROZNÍ NAPADENÍ MATERIÁLŮ A POVRCHOVÝCH ÚPRAV V průběhu 03 a 04/2010 bylo hodnoceno několik mýtných bran a korozní poškození materiálů a povrchových úprav. Vzhledem k rozdílnému materiálu, resp. povrchové úpravě, tvaru, umístění a dalším faktorům se na jednotlivých prvcích vyskytuje odlišné korozní poškození. Držáky technologie na mýtných branách jsou zhotoveny z korozivzdorných ocelí typu AISI 304 (nosné díly) a AISI 316 (spojovací materiál). Kvalita korozivzdorných ocelí (chemické složení obsah legujících prvků) jen výjimečně odpovídá normovaných hodnotám. Na všech plochách exponovaných korozivzdorných materiálů se vyskytují závažné formy lokálního korozního napadení - důlkové a štěrbinové korozní napadení (Obrázek 2). Např. na nosiči vzniklo cca důlků/m 2 (přepočet z hodnocené plochy). Velmi intenzivní důlkové korozní napadení bylo zjištěno po odmontování podložek, matic a šroubů na hranách profilů. Jednotlivé důlky mají průměr cca 5 10 µm, různou hloubku 5 10 µm a v řadě případů došlo k propojení několika důlků vedle sebe a vzniku defektu o průměru až 30 µm. V místě důlkového a štěrbinového napadení v místech styku dvou dílů a/nebo šroubového spoje byla naměřena nejvyšší hloubka 30 µm. Tloušťka stěny profilu nosiče je 3,5 mm, tj. i v místech s nejintenzivnějším napadením je hloubka korozního napadení méně než 1% z tloušťky stěny. Na všech plochách konstrukce portálů s povrchovou úpravou žárovým zinkovým povlakem včetně spojovacího materiálu s povrchovou úpravou zinkovými povlaky (žárový i elektrolytický povlak) se vyskytují bílé objemné vrstvy korozních produktů (Obrázek 3). Na některých spojovacích prvcích v závislosti na tloušťce zinkového povlaku a umístění spojovacího materiálu se vyskytovalo i korozní napadení podkladové oceli. Povrchová úprava těchto drobných spojovacích dílů (šrouby M10, matice, podložky) byla provedena elektrolyticky vyloučeným zinkem o tloušťkách 5 až 10 µm (metalografické i gravimetrické stanovení). KLASIFIKACE KOROZNÍHO NAMÁHÁNÍ Rychlost korozního napadení konstrukčních materiálů včetně zinkových povlaků lze odhadnout z údajů o korozní agresivitě atmosféry (ČSN ISO 9223 a ČSN ISO 9224). Významným stimulátorem atmosférické koroze jsou chloridy, v prostředí ČR jsou jejich zdrojem posypové sole. Základným problémem pro vyhodnocení vlivu zimního posypu je velká neurčitost vstupných informací. Množství posypového materiálu na jednotku plochy závisí na různých faktorech. Aplikované množství na jednotku komunikace (1 km) závisí na klimatických podmínkách oblasti.

4 Obrázek 2 Příklady korozního napadení korozivzdorné oceli Obrázek 3 Koroze zinkového povlaku Při místním šetření byly z povrchu různých míst a materiálů konstrukce portálu a v jeho bezprostředním okolí sejmuty povrchové vrstvy úsad metodou tamponování demineralizovanou vodou (vodivost max. 2 µs.cm-1). Stanovené depozice/koncentrace chloridů byly odlišné podle místa a doby odběru vzorků. Celkové množství depozice úsad a tedy i chloridů je závislé na klimatických podmínkách v době odběru a v bezprostředně

5 předcházejícím období. Depozice chloridů se pohybovala od mg.m -2 až do 1030 mg.m -2. Tato hodnota je velmi vysoká, ale obdobné i vyšší hodnoty SVÚOM s.r.o. stanovil i na jiných plochách, např. v blízkosti vozovky v Praze v různých obdobích viz Tabulka 1. Tabulka 1 Množství chloridů v závislosti na vzdálenosti od vozovky vzorek plocha vzdálenost od koncentrace chloridů (mg Cl - /m 2 ) výška (m) vozovky (m) 04/ / svodidla 0,3 0, stěna 1,2 0, stěna 1,2 1, Depozice chloridů výrazně ovlivňuje celkovou rychlost koroze korozivzdorných ocelí i lokálních forem koroze. Ve Švédsku byly realizovány 5leté atmosférické zkoušky 10 typů korozivzdorných ocelí s vlivem posypových solí [1, 2]. Vzorky byly zhotoveny tak, aby obsahovaly i svar a šroubové spojení. Výsledky jsou uvedeny v Tabulce 2. Hodnocení lokálních forem korozního napadení korozivzdorných ocelí z mýtné brány D01-55,64-ER-0 je v souladu s těmito výsledky. Tabulka 2 Výsledky 2leté expozice korozivzdorných ocelí v prostředí s vlivem posypových solí důlková koroze štěrbinová koroze rychlost (µm/r) maximální hloubka (µm/r) rychlost (µm/r) typ oceli AISI maximální hloubka (µm/r) Na základě těchto výsledků byla odvozena doporučení pro používání korozivzdorných ocelí jako materiálu dopravní infrastruktury dostatečnou odolnost k lokálním formám korozního napadení prokázaly pouze vysoce legované tzv. duplexní korozivzdorné oceli (1.4462, , ). Korozní agresivita v okolí vozovek byla sledována ve Švédsku, kde bylo zjištěno, že pro zinek se pohybovala ve stupních C4 a C5 v závislosti na klimatických podmínkách a intenzitě dopravy [2]. Předpokládané maximální úbytky zinkového povlaku po 3 letech expozice jsou 12 µm pro prostředí s korozní agresivitou stupně C4 a 30 µm pro prostředí s korozní agresivitou stupně C5. U spojovacích materiálů s tloušťkou zinkového povlaku 10 µm je životnost povrchové úpravy 2,5 roku, resp. 1 rok. I pro spojovací materiál s tloušťkou zinkového povlaku 40 µm lze předpokládat životnost 10 let, resp. 4 roky.

6 ZÁVĚR V ČR nejsou dosud podobná hodnocení k dispozici, SVÚOM v současné době exponoval vzorky v několika lokalitách a výsledky budou k dispozici v 12/2010. Zkoušky v NSS dle ČSN EN ISO 9227 a ani průkazní zkoušky odolnosti CHRL nejsou dosud dostatečně ověřeny, aby na základě jejich výsledků mohly být hodnoceny materiály a povrchové úpravy pro tato specifická prostředí [3-5]. S tímto vlivem prostředí je nutné počítat i u dalších objektů dopravní infrastruktury. Celkové náklady na zavedení mýtného systému byly 14 mld. Kč, náklady na stavbu 1 mýtné brány se uvádějí cca 160 mil. Kč. Volbu konstrukčních materiálů a povrchových úprav nelze posuzovat pouze podle investičních nákladů, ale podle celkových nákladů včetně obnovy protikorozních opatření po dobu životnosti výrobku/konstrukce. Příspěvek byl zpracován v rámci projektu MŠMT ČR OE229 - EUREKA Σ! 3517 BESTPRODUCT. LITERATURA 1. The Suitability of Stainless Steels for Road Constructions, acom, 1, 2008, 2. J. Gunnarsson, A. Bergquist, B. Sederholm, J. Almqvist, Five years exposure of austenitic and duplex stainless steels in Swedish road environments, sborník konference EUROCORR 2009, Nice, Francie 3. H.Geiplová, K.Kreislová, M.Koudela, J.Benešová, H.Divišová, Vliv koncentrace rozpustných solí na povrchu ocelových konstrukcí na životnost protikorozní ochrany, sborník 21. konference Povrchové úpravy 2007; 7.a 8.listopadu 2007; Havlíčkův Brod 4. J.Benešová, K.Kreislová, A.Lomozová, J.Kvapil, Korozní odolnost povrchových úprav proti působení chemických rozmrazujících látek, Sborník XI. konference AKI, , Harrachov

VLIV ENVIRONMENTÁLNÍCH A KONSTRUKČNÍCH PODMÍNEK NA KOROZNÍ RYCHLOST PATINUJÍCÍCH

VLIV ENVIRONMENTÁLNÍCH A KONSTRUKČNÍCH PODMÍNEK NA KOROZNÍ RYCHLOST PATINUJÍCÍCH VLIV ENVIRONMENTÁLNÍCH A KONSTRUKČNÍCH PODMÍNEK NA KOROZNÍ RYCHLOST PATINUJÍCÍCH OCELÍ A TVORBU OCHRANNÉ PATINY Kateřina Kreislová, Dagmar Knotková, Alena Koukalová, SVÚOM s.r.o., Praha, Vít Křivý, Lubomír

Více

VLIV ENVIRONMENTÁLNÍCH A KONSTRUKČNÍCH PODMÍNEK NA KOROZNÍ RYCHLOST PATINUJÍCÍCH OCELÍ A TVORBU OCHRANNÉ PATINY

VLIV ENVIRONMENTÁLNÍCH A KONSTRUKČNÍCH PODMÍNEK NA KOROZNÍ RYCHLOST PATINUJÍCÍCH OCELÍ A TVORBU OCHRANNÉ PATINY VLIV ENVIRONMENTÁLNÍCH A KONSTRUKČNÍCH PODMÍNEK NA KOROZNÍ RYCHLOST PATINUJÍCÍCH OCELÍ A TVORBU OCHRANNÉ PATINY Ing. Kateřina Kreislová, Ph.D., Ing. Dagmar Knotková, CSc., Ing. Alena Koukalová, SVÚOM s.r.o.

Více

POŽADAVKY NA PROVEDENÍ A KVALITU NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH VE SPRÁVĚ ŘSD ČR PPK PHS

POŽADAVKY NA PROVEDENÍ A KVALITU NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH VE SPRÁVĚ ŘSD ČR PPK PHS POŽADAVKY NA PROVEDENÍ A KVALITU NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH VE SPRÁVĚ ŘSD ČR Požadavky na provedení a kvalitu bezpečnostních značek k označení únikových východů v PHS na dálnicích a silnicích ve správě Ředitelství

Více

VYUŽITÍ OCELI ATMOFIX V ARCHITEKTUŘE A STAVEBNICTVÍ VE VZTAHU KE KOROZNÍM PROJEVŮM

VYUŽITÍ OCELI ATMOFIX V ARCHITEKTUŘE A STAVEBNICTVÍ VE VZTAHU KE KOROZNÍM PROJEVŮM VYUŽITÍ OCELI ATMOFIX V ARCHITEKTUŘE A STAVEBNICTVÍ VE VZTAHU KE KOROZNÍM PROJEVŮM Dagmar Knotkova1, Kateřina Kreislová1 Lubomír Rozlívka2 1 SVUOM s.r.o., Praha 2 IOK, Frýdek-Místek Patinující oceli (weathering

Více

KOROZNÍ CHOVÁNÍ KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ ATMOFIX

KOROZNÍ CHOVÁNÍ KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ ATMOFIX KOROZNÍ CHOVÁNÍ KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ ATMOFIX Dagmar Knotkova1, Kateřina Kreislová1 Lubomír Rozlívka2 1 SVUOM s.r.o., Praha 2 IOK, Frýdek-Místek Patinující oceli (weathering steel) konstrukční

Více

Paints and varnishes - Corrosion protection of steel structures by protective paint systems - Part 2: Classification of environments

Paints and varnishes - Corrosion protection of steel structures by protective paint systems - Part 2: Classification of environments ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 87.020 Říjen 1998 Nátěrové hmoty Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy Část 2: Klasifikace vnějšího prostředí ČSN EN IS O 12944-2 03 8241 Paints

Více

HODNOCENÍ VRSTEV PATIN NA KONSTRUKCÍCH Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ

HODNOCENÍ VRSTEV PATIN NA KONSTRUKCÍCH Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ HODNOCENÍ VRSTEV PATIN NA KONSTRUKCÍCH Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ Dagmar Knotková, Kateřina Kreislová, SVÚOM s.r.o. Lubomír Rozlívka, Vít Křivý, IOK s.r.o. Jitka Podjuklová, VŠB-TU Ostrava Patinují oceli - dlouhodobě

Více

Směrnice pro použití patinujících ocelí

Směrnice pro použití patinujících ocelí Aktuální výsledky atmosférických a laboratorních zkoušek ocelí se zvýšenou odolností proti atmosférické korozi Směrnice pro použití patinujících ocelí K. Kreislová, L. Rozlívka, V. Křivý, D. Knotková,

Více

Předrestaurátorský průzkum plastiky Totem civilizace

Předrestaurátorský průzkum plastiky Totem civilizace Výzkum a vývoj, koroze a protikorozní ochrana, korozní inženýrství, povrchové úpravy a ochrana životního prostředí s.r.o. 170 00 Praha 7 - Holešovice, U Měšťanského pivovaru 934/4 Předrestaurátorský průzkum

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody

Identifikace zkušebního postupu/metody Pracoviště zkušební laboratoře: 1. 621 Laboratoř chemická a radioizotopová 2. 622 Laboratoř metalografická 3. 623 Laboratoř mechanických vlastností 4. 624 Laboratoř korozní Laboratoř je způsobilá aktualizovat

Více

Úpravy povrchu. Pozinkovaný materiál. Zinkový povlak - záruka elektrochemického ochranného působení 1 / 16

Úpravy povrchu. Pozinkovaný materiál. Zinkový povlak - záruka elektrochemického ochranného působení 1 / 16 Úpravy povrchu Pozinkovaný materiál Zinkový povlak - záruka elektrochemického ochranného působení 1 / 16 Aplikace žárově zinkovaných předmětů Běžnou metodou ochrany oceli proti korozi jsou ochranné povlaky,

Více

Měření vlivu ovzduší na ostění tunelu a ocelové vnitřní vybavení. Ing. Jiří Svoboda & Bc. Michal Hnilička

Měření vlivu ovzduší na ostění tunelu a ocelové vnitřní vybavení. Ing. Jiří Svoboda & Bc. Michal Hnilička Měření vlivu ovzduší na ostění tunelu a ocelové vnitřní vybavení Ing. Jiří Svoboda & Bc. Michal Hnilička Obsah Úvod Účel měření Výběr lokality pro měření Tunel Horelica Měření ovzduší Interpretace naměřených

Více

22. česká a slovenská mezinárodní konference OCELOVÉ KONSTRUKCE A MOSTY 2009

22. česká a slovenská mezinárodní konference OCELOVÉ KONSTRUKCE A MOSTY 2009 22. česká a slovenská mezinárodní konference OCELOVÉ KONSTRUKCE A MOSTY 2009 ZKUŠENOSTI A POZNATKY Z CHOVÁNÍ DLOUHODOBĚ EXPONOVANÝCH MOSTŮ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ V ČESKÉ REPUBLICE Vít Křivý, Lubomír Rozlívka,

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE PRO VYDÁNÍ STAVEBNÍHO POVOLENÍ (ve smyslu přílohy č. 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. v platném znění, 110 odst. 2 písm. b) stavebního zákona) STAVBA INVESTOR

Více

VÚHŽ a.s. Laboratoře a zkušebny č.p. 240, Dobrá

VÚHŽ a.s. Laboratoře a zkušebny č.p. 240, Dobrá Pracoviště zkušební laboratoře: 1. 621 - Laboratoř chemická 2. 622 - Laboratoř metalografická 3. 623 - Laboratoř mechanických vlastností 4. 624 - Laboratoř korozní Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy

Více

Korozní mapy ČR. Uživatelský manuál. Kateřina Kreislová, Lukáš Pacák, Jaroslav Skořepa, Hana Geiplová, Zdeněk Barták

Korozní mapy ČR. Uživatelský manuál. Kateřina Kreislová, Lukáš Pacák, Jaroslav Skořepa, Hana Geiplová, Zdeněk Barták Korozní mapy ČR Uživatelský manuál Kateřina Kreislová, Lukáš Pacák, Jaroslav Skořepa, Hana Geiplová, Zdeněk Barták Korozní mapy byly vypracovány s podporou projektu č. 682 Mapy koroze programu ICT a strategické

Více

Degradační modely. Miroslav Sýkora Kloknerův ústav ČVUT v Praze

Degradační modely. Miroslav Sýkora Kloknerův ústav ČVUT v Praze Degradační modely Miroslav Sýkora Kloknerův ústav ČVUT v Praze 1. Úvod 2. Degradace železobetonových konstrukcí 3. Degradace ocelových konstrukcí 4. Závěrečné poznámky 1 Motivace 2 Úvod obvykle pravděpodobnostní

Více

K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ

K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ 1. ÚVOD Ing. Lubomír Rozlívka, CSc., Ing. Vít Křivý, Ph.D., IOK s.r.o. Ing. Kateřina Kreislová, Ph.D., Ing.

Více

Materiálové laboratoře Chomutov s.r.o. Zkušební laboratoř MTL Luční 4624, 430 01 Chomutov

Materiálové laboratoře Chomutov s.r.o. Zkušební laboratoř MTL Luční 4624, 430 01 Chomutov Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Materiálové laboratoře Chomutov s.r.o. Zkušební laboratoř MTL Luční 4624, Chomutov

Materiálové laboratoře Chomutov s.r.o. Zkušební laboratoř MTL Luční 4624, Chomutov Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

2. Materiály a jejich charakteristiky Austenitické, duplexní, feritické, martenzitické a precipitačně vytvrzené oceli. Značení, vlastnosti a použití.

2. Materiály a jejich charakteristiky Austenitické, duplexní, feritické, martenzitické a precipitačně vytvrzené oceli. Značení, vlastnosti a použití. 2. Materiály a jejich charakteristiky Austenitické, duplexní, feritické, martenzitické a precipitačně vytvrzené oceli. Značení, vlastnosti a použití. Materiál Nerezové (korozivzdorné) oceli patří mezi

Více

K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ

K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ OCELOVÉ KONSTRUKCE 2010 XII. Konference 28.-30. 4. 2010 Karlova Studánka K INOVACI TECHNICKÝCH SMĚRNIC PRO NAVRHOVÁNÍ, VÝROBU A ÚDRŽBU KONSTRUKCÍ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ Lubomír Rozlívka, Křivý Vít, Kateřina

Více

Sloupek Bekafix. Obr. 1

Sloupek Bekafix. Obr. 1 1 Popis je vyroben z oceli Sendzimir (1) metodou profilového válcování. Sloupek je následně potažen vrstvou polyesteru. Sloupky Bekafix lze použít v kombinaci s panely Nylofor 3D, Nylofor 3-M, Nylofor

Více

HODNOCENÍ VRSTEV PATIN NA KONSTRUKCÍCH Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ

HODNOCENÍ VRSTEV PATIN NA KONSTRUKCÍCH Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ HODNOCENÍ VRSTEV PATIN NA KONSTRUKCÍCH Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ EVALUATION OF PATINA LAYERS ON STRUCTURES MADE FROM WEATHERING STEEL Dagmar Knotková 1, Kateřina Kreislová 2, Lubomír Rozlívka 3, Vít Křivý 4,

Více

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o.

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o. 2017 Strana: 1 Kancelář stavebního inženýrství s r o Sídlo spol:, IČ: 25 22 45 81 DIČ: CZ25 22 45 81 Akce: SPECIÁLNÍ PROHLÍDKA OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Vřídelní kolonáda Karlovy Vary Dokument: TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

K PROBLEMATICE VOLBY MATERIÁLŮ PRO KOMPONENTY ODSÍŘENÍ SPALIN TO THE PROBLEMS CHOOSING OF MATERIALS COMPONENTS FOR THE FLUE GAS DESULPHURISATION

K PROBLEMATICE VOLBY MATERIÁLŮ PRO KOMPONENTY ODSÍŘENÍ SPALIN TO THE PROBLEMS CHOOSING OF MATERIALS COMPONENTS FOR THE FLUE GAS DESULPHURISATION K PROBLEMATICE VOLBY MATERIÁLŮ PRO KOMPONENTY ODSÍŘENÍ SPALIN TO THE PROBLEMS CHOOSING OF MATERIALS COMPONENTS FOR THE FLUE GAS DESULPHURISATION Autoři: Ing. Zdenka Krhutová, Prof. Ing. Vladimír Číhal.

Více

ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS

ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS Marie Blahetová, Jan Oppelt, Stanislav Lasek, Vladimír

Více

Protokol z korozní zkoušky 0065 / 2012

Protokol z korozní zkoušky 0065 / 2012 Protokol z korozní zkoušky 0065 / 2012 č. protokolu: 0065_ROGI_720h / 2012 Zadavatel: Specifikace vzorků: Počet vzorků: Účel zkoušky: Firma: ROGI, k.s. Ulice: Vídeňská 116, Vestec PSČ: 252 42 Město: Praha

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). 7, 8 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE

TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. TP ATE 78512 Strana 1 Celkem stránek:

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN nevztahuje na výrobky deklarované dle norem: 01.11.2007 ČSN EN 516 Prefabrikované příslušenství pro

Více

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu 1. Obecné informace Korozivzdorná ocel neboli nerezivějící ocel či nerez je označení pro velkou skupinu ušlechtilých ocelí, které mají stejnou

Více

Efektivní ochrana veřejného osvětlení. Ing. Joe Paulson

Efektivní ochrana veřejného osvětlení. Ing. Joe Paulson Efektivní ochrana veřejného osvětlení Ing. Joe Paulson 1. Úvod ELTODO-CITELUM, s.r.o. je jedním z nejvýznamnějších subjektů v České republice, který se stará o zkvalitňování technické a i estetické úrovně

Více

POVLAKY PRO KRÁTKODOBOU PROTIKOROZNÍ OCHRANU VÝROBKŮ HUTNÍ PRODUKCE

POVLAKY PRO KRÁTKODOBOU PROTIKOROZNÍ OCHRANU VÝROBKŮ HUTNÍ PRODUKCE POVLAKY PRO KRÁTKODOBOU PROTIKOROZNÍ OCHRANU VÝROBKŮ HUTNÍ PRODUKCE Ing. Daniela Pavelková Doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc., prof.h.c. VŠB-TU Ostrava, Fakulta strojní, Katedra mechanické technologie 17.

Více

OBSAH 1 ÚVOD IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ Výchozí podklady... 3

OBSAH 1 ÚVOD IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ Výchozí podklady... 3 OBSAH 1 ÚVOD... 2 2 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 2 3 SEZNAM VSTUPNÍCH PODKLADŮ... 3 3.1 Výchozí podklady... 3 3.2 Právní předpisy a technické normy použité pro návrh opravy... 3 3.3 Právní předpisy a technické

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU STATIKA A DYNAMIKA STAVEB, STAVEBNÍ PROJEKTY ING. JAN MAREŠ, Kolín II. 280 00 IČO 690 14 710, Tel.: +420 321 710 558, 602 540 899 PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE KE STAVEBNÍMU ŘÍZENÍ

Více

AvantGuard Nová dimenze antikorozní ochrany

AvantGuard Nová dimenze antikorozní ochrany Nová dimenze antikorozní ochrany Tři způsoby ochrany proti korozi Ocel je nejběžnějším stavebním materiálem na světě. Při působení atmosférických vlivů, jako je voda, kyslík a přírodní soli, však s těmito

Více

APLIKACE NÁTĚROVÝCH SYSTÉMŮ NA KONSTRUKCE Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ

APLIKACE NÁTĚROVÝCH SYSTÉMŮ NA KONSTRUKCE Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ APLIKACE NÁTĚROVÝCH SYSTÉMŮ NA KONSTRUKCE Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ Ing. Tomáš Laník e-mail: tomas.lanik.st@vsb.cz doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc. e-mail: jitka.podjuklova@vsb.cz Ing. Kateřina Kreislová, Ph.D.

Více

Flat Carbon Europe. Magnelis Nový kovový povlak, který nabízí ochranu i před těmi nejnepříznivějšími vlivy

Flat Carbon Europe. Magnelis Nový kovový povlak, který nabízí ochranu i před těmi nejnepříznivějšími vlivy Flat Carbon Europe Magnelis Nový kovový povlak, který nabízí ochranu i před těmi nejnepříznivějšími vlivy Magnelis V nejnepříznivějším prostředí je zapotřebí té nejsilnější povrchové ochrany je nový, výjimečný

Více

http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka

http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka 1. OBSAH 1. OBSAH 2 2. ÚVOD: 3 2.1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: 3 2.2. ZADÁVACÍ PODMÍNKY: 3 2.2.1. Použité

Více

Hodnocení korozní odolnosti nízkolegované oceli se zvýšenou odolností proti atmosférické korozi s 3 % Ni

Hodnocení korozní odolnosti nízkolegované oceli se zvýšenou odolností proti atmosférické korozi s 3 % Ni Czech Associa on of Corrosion Engineers VÝZKUMNÉ ÈLÁNKY Hodnocení korozní odolnosti nízkolegované oceli se zvýšenou odolností proti atmosférické korozi s 3 % Ni Evaluation of corrosion resitance of weathering

Více

OCELOVÁ SVODIDLA OMO

OCELOVÁ SVODIDLA OMO DODATEK Č.1/2017 OCELOVÁ SVODIDLA OMO PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE (TPV) Červen 2017 OBSAH 1 ÚVOD, PŘEDMĚT DODATKU A ZPŮSOB JEHO ZPRACOVÁNÍ... 2 4 NÁVRHOVÉ PARAMETRY SVODIDEL A JEJICH

Více

ANTICORROSIVE RESISTANCE OF WATER DILUTES SINGLE-LAYER ANTICORROSIVE ENAMELS KOROZNÍ ODOLNOST JEDNOVRSTVÝCH VODOUŘEDITENÝCH NÁTĚROVÝCH HMOT

ANTICORROSIVE RESISTANCE OF WATER DILUTES SINGLE-LAYER ANTICORROSIVE ENAMELS KOROZNÍ ODOLNOST JEDNOVRSTVÝCH VODOUŘEDITENÝCH NÁTĚROVÝCH HMOT ANTICORROSIVE RESISTANCE OF WATER DILUTES SINGLE-LAYER ANTICORROSIVE ENAMELS KOROZNÍ ODOLNOST JEDNOVRSTVÝCH VODOUŘEDITENÝCH NÁTĚROVÝCH HMOT Hanuš J., Ščerbejová M. Ústav techniky a automobilové dopravy,

Více

Paints and varnishes - Corrosion protection of steel structures by protective paint systems - Part 4: Types of surface and surface preparation

Paints and varnishes - Corrosion protection of steel structures by protective paint systems - Part 4: Types of surface and surface preparation ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 87.020 Říjen 1998 Nátěrové hmoty Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí ochrannými nátěrovými systémy Část 4: Typy povrchů podkladů a jejich příprava ČSN EN IS O 12944-4 03

Více

MINERALOGICKÉ A GEOCHEMICKÉ ZHODNOCENÍ KOROZIVNÍCH PRODUKTŮ POZINKOVANÝCH ŽELEZNÝCH TRUBEK

MINERALOGICKÉ A GEOCHEMICKÉ ZHODNOCENÍ KOROZIVNÍCH PRODUKTŮ POZINKOVANÝCH ŽELEZNÝCH TRUBEK MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV GEOLOGICKÝCH VĚD MINERALOGICKÉ A GEOCHEMICKÉ ZHODNOCENÍ KOROZIVNÍCH PRODUKTŮ POZINKOVANÝCH ŽELEZNÝCH TRUBEK (Rešerše k bakalářské práci) Jana Krejčí Vedoucí

Více

1 Identifikační údaje

1 Identifikační údaje T E C H N I C K Á Z P R Á V A 1 Identifikační údaje Stavba Název stavby: Místo stavby: Katastrální území: Kraj: Druh stavby: Druh dokumentace: Chodník směr Dubné Čakov, Dubné Dubné Dubné Jihočeský Novostavba

Více

ČESKÁ NORMA MDT :669 Březen 1994 ČSN ISO KOROZNÍ ZKOUŠKY V UMĚLÝCH ATMOSFÉRÁCH Zkoušky solnou mlhou

ČESKÁ NORMA MDT :669 Březen 1994 ČSN ISO KOROZNÍ ZKOUŠKY V UMĚLÝCH ATMOSFÉRÁCH Zkoušky solnou mlhou ČESKÁ NORMA MDT 620.193.272:669 Březen 1994 KOROZNÍ ZKOUŠKY V UMĚLÝCH ATMOSFÉRÁCH Zkoušky solnou mlhou ČSN ISO 9227 03 8132 Corrosion tests in artificial atmospheres. Salt spray tests Essais de corrosion

Více

POŽADAVKY NA BETONY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

POŽADAVKY NA BETONY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ POŽADAVKY NA BETONY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Ing. Marie Birnbaumová Ředitelství silnic a dálnic ČR ÚKKS, oddělení zkušebnictví Moderní trendy v betonu II. Betony pro dopravní stavby Praha 14. 3. 2013 Obsah

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. RS PP - Morava Vedoucí konsorcia DOPRAVOPROJEKT Ostrava a.s. Přeznačení silnic v JmK dle novely Zákona 13/1997 Sb. - 2.

PRŮVODNÍ ZPRÁVA. RS PP - Morava Vedoucí konsorcia DOPRAVOPROJEKT Ostrava a.s. Přeznačení silnic v JmK dle novely Zákona 13/1997 Sb. - 2. INVESTOR: ŘEDITELSTVÍ SILNIC A DÁLNIC ČR ZÁVOD BRNO Zhotovitel: Číslo smlouvy objednatele: 03PU-001210 RS PP - Morava Vedoucí konsorcia DOPRAVOPROJEKT Ostrava a.s. Číslo smlouvy zhotovitele: 160071-02-000

Více

VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum. Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ

VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum. Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum Číslo Povinné požadavky Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ 1. Uchazeč zajistí dodávku 1 ks Předzvěstného vozíku

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.060; 23.040.99; 91.140.60 2005 Ochrana kovových materiálů proti korozi - Návod na stanovení pravděpodobnosti koroze v soustavách pro distribuci a skladování vody - Část 4:

Více

Základní informace ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO

Základní informace ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO Základní informace ISEM INTEROPERABILNÍ SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO 24. 5. 2011 Agenda Cíle Rozsah zpoplatnění Technologie Výnosy a náklady Mýtné sazby Porovnání s okolními státy Cíle Záměr Výkonově

Více

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o.

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o. Kancelář stavebního inženýrství, sro 2017 Strana: 1 Kancelář stavebního inženýrství s r o Sídlo spol:, IČ: 25 22 45 81 DIČ: CZ25 22 45 81 Akce: SPECIÁLNÍ PROHLÍDKA OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Vřídelní kolonáda

Více

ZKUŠENOSTI A POZNATKY Z CHOVÁNÍ DLOUHODOBĚ EXPONOVANÝCH MOSTŮ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ V ČESKÉ REPUBLICE

ZKUŠENOSTI A POZNATKY Z CHOVÁNÍ DLOUHODOBĚ EXPONOVANÝCH MOSTŮ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ V ČESKÉ REPUBLICE ZKUŠENOSTI A POZNATKY Z CHOVÁNÍ DLOUHODOBĚ EXPONOVANÝCH MOSTŮ Z PATINUJÍCÍCH OCELÍ V ČESKÉ REPUBLICE EXPERIENCES AND KNOWLEDGE FROM LONG-TERM EXPOSURES OF BRIDGES FABRICATED FROM WEATHERING STEELS IN THE

Více

SVODIDLA. Základní informace o svodidlových systémech 1 a 3 od firmy voestalpine

SVODIDLA. Základní informace o svodidlových systémech 1 a 3 od firmy voestalpine Základní informace o svodidlových systémech 1 a 3 od firmy voestalpine Na následujících stránkách najdete výrobní program svodidel od firmy voestalpine. Svodidla voestalpine jsou v České republice povolena

Více

NÁVOD K MONTÁŽI ZÁBRADELNÍHO SVODIDLA BR2

NÁVOD K MONTÁŽI ZÁBRADELNÍHO SVODIDLA BR2 NÁVOD K MONTÁŽI ZÁBRADELNÍHO SVODIDLA BR2 Saferoad Polska Sp. z o.o. Zakład Produkcyjny w Szczecinie ul. Ks.Londzina 59 ul. F.K.Druckiego-Lubeckiego 1A 43-246 Strumień 71-656 Szczecin vypracowal: Krzysztof

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Vybavení komunikací e) Protihluková zařízení a stěny, clony

Více

Katedra materiálu a strojírenské metalurgie DEGRADATION OF CONSTRUCTION MATERIAL OF A REACTOR FOR ACRYLATES PRODUCTION DEGRADACE KONSTRUKČNÍHO

Katedra materiálu a strojírenské metalurgie DEGRADATION OF CONSTRUCTION MATERIAL OF A REACTOR FOR ACRYLATES PRODUCTION DEGRADACE KONSTRUKČNÍHO Katedra materiálu a strojírenské metalurgie DEGRADATION OF CONSTRUCTION MATERIAL OF A REACTOR FOR ACRYLATES PRODUCTION DEGRADACE KONSTRUKČNÍHO MATERIÁLU REAKTORU PRO VÝROBU ESTERŮ KYSELINY AKRYLOVÉ Antonín

Více

ISO 1461 zavedena v ČSN EN ISO 1461 ( ) Zinkové povlaky nanášené žárově ponorem na ocelové a litinové výrobky Specifikace a zkušební metody

ISO 1461 zavedena v ČSN EN ISO 1461 ( ) Zinkové povlaky nanášené žárově ponorem na ocelové a litinové výrobky Specifikace a zkušební metody ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 25.220.40 2018 Zinkové povlaky Směrnice a doporučení pro ochranu ocelových a litinových konstrukcí proti korozi Část 1: Obecné zásady pro navrhování a odolnost proti korozi ČSN

Více

Nové mapy korozní agresivity Èeské republiky

Nové mapy korozní agresivity Èeské republiky Czech Associa on of Corrosion Engineers TECHNOLOGICKÉ ZAJÍMAVOSTI A ÈLÁNKY Z PRAXE Nové mapy korozní agresivity Èeské republiky Up-dated maps of atmospheric corrosivity for Czech Republic Kreislová K.

Více

Kapitola 19 PROTIKOROZNÍ OCHRANA OCELOVÝCH MOSTŮ A KONSTRUKCÍ

Kapitola 19 PROTIKOROZNÍ OCHRANA OCELOVÝCH MOSTŮ A KONSTRUKCÍ MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor pozemních komunikací TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Kapitola 19 PROTIKOROZNÍ OCHRANA OCELOVÝCH MOSTŮ A KONSTRUKCÍ Schváleno Ministerstvem dopravy,

Více

TECHNICKÝ POPIS A POKYNY

TECHNICKÝ POPIS A POKYNY automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. POKYNY PRO ÚDRŽBU Strana 1 Celkem stránek:

Více

OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY ČD

OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY ČD ČESKÉ DRÁHY OBECNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY ČD PRO OCHRANNÉ NÁTĚROVÉ SYSTÉMY OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ MOSTNÍCH OBJEKTŮ Upozornění: Tyto OTP z roku 2000 budou v roce 2017 nahrazeny novou verzí. Podrobnější informace

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. D46 PP Olomouc Prostějov a D46 Olšany MÚK. Stavba. Objekt. Přechodné dopravní značení ~ 1 ~

TECHNICKÁ ZPRÁVA. D46 PP Olomouc Prostějov a D46 Olšany MÚK. Stavba. Objekt. Přechodné dopravní značení ~ 1 ~ TECHNICKÁ ZPRÁVA Stavba D46 PP Olomouc Prostějov a D46 Olšany MÚK Objekt Přechodné dopravní značení ~ 1 ~ OBSAH TECHNICKÉ ZPRÁVY 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 2. ÚVOD 3. TECHNICKÉ ŘEŠENÍ 4. SCHEMA PRO OZNAČOVÁNÍ

Více

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA SPALOVEN S VYŠŠÍMI PARAMETRY PÁRY

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA SPALOVEN S VYŠŠÍMI PARAMETRY PÁRY MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA SPALOVEN S VYŠŠÍMI PARAMETRY PÁRY Ing. Josef Cizner, CSc. SVÚM a.s., Podnikatelská 565, 190 11 Praha 9 V příspěvku jsou uvedeny laboratorní i provozní výsledky zkoušek vybraných

Více

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Transfer inovácií 2/211 211 VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Ing. Libor Černý, Ph.D. 1 prof. Ing. Ivo Schindler, CSc. 2 Ing. Petr Strzyž 3 Ing. Radim Pachlopník

Více

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH Klára Jacková, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz Abstrakt

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.060 Prosinec 2012 Korozní zkoušky v umělých atmosférách Zkoušky solnou mlhou ČSN EN ISO 9227 03 8132 idt ISO 9227:2012 Corrosion tests in artificial atmospheres Salt spray

Více

ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ. Kabelový nosný systém

ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ. Kabelový nosný systém ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ Kabelový nosný systém Obsah 1. Úvod...3 2. Životnost...4 3. Porovnání kapacity...7 4. Způsoby uchycení...8 Uchycení na rovnou stěnu...8 Uchycení na stojinu strop -

Více

VYUŽITÍ OCELI ATMOFIX V ARCHITEKTUŘE A STAVEBNICTVÍ VE VZTAHU KE KOROZNÍM PROJEVŮM

VYUŽITÍ OCELI ATMOFIX V ARCHITEKTUŘE A STAVEBNICTVÍ VE VZTAHU KE KOROZNÍM PROJEVŮM VYUŽITÍ OCELI ATMOFIX V ARCHITEKTUŘE A STAVEBNICTVÍ VE VZTAHU KE KOROZNÍM PROJEVŮM Dagmar Knotková, Kateřina Kreislová, Lubomír Rozlívka * SVUOM s.r.o., Praha, www.svuom.cz * Institut ocelových konstrukcí,

Více

Fakulta strojního inženýrství. Vědecká a výzkumná činnost Obsah:

Fakulta strojního inženýrství. Vědecká a výzkumná činnost Obsah: Vědecká a výzkumná činnost 2008 Obsah: 1) Pedagogická činnost mimo výuky byla zaměřena na: a) animační zobrazení zkoušek mechanických vlastností b) animace zkoušek abrazivního opotřebení materiálů 2) VČ

Více

Technický list. Ochranný profil (nerez)

Technický list. Ochranný profil (nerez) www.havos.cz Technický list Výrobce: HAVOS s.r.o. Kateřinská 495 463 03, Stráž nad Nisou. e-mail: havos@havos.cz IČO: 25046110 Ochranný profil (nerez) Základní materiálové složení Technologie výroby: tváření

Více

Rekapitulace - Rekonstrukce oplocení prostoru sportovního areálu Gymnázia Jaroslava Heyrovského

Rekapitulace - Rekonstrukce oplocení prostoru sportovního areálu Gymnázia Jaroslava Heyrovského Příloha č. 1 Rekapitulace - Rekonstrukce oplocení prostoru sportovního areálu Gymnázia Jaroslava Heyrovského Název délka/ks bez včetně 5.1 Rekonstrukce oplocení vnitřního hřiště 160 m 5.2 Rekonstrukce

Více

MEZINÁRODNÍ PROGRAM UN ECE ICP EFFECTS ON MATERIALS, INCLUDING HISTORIC AND CULTURAL MONUMENTS A ÚČAST ČESKÉ REPUBLIKY V PROGRAMU

MEZINÁRODNÍ PROGRAM UN ECE ICP EFFECTS ON MATERIALS, INCLUDING HISTORIC AND CULTURAL MONUMENTS A ÚČAST ČESKÉ REPUBLIKY V PROGRAMU MEZINÁRODNÍ PROGRAM UN ECE ICP EFFECTS ON MATERIALS, INCLUDING HISTORIC AND CULTURAL MONUMENTS A ÚČAST ČESKÉ REPUBLIKY V PROGRAMU KNOTKOVÁ D., KREISLOVÁ K SVÚOM s.r.o., U Měšťanského pivovaru 4, 170 04

Více

Předpisy SŽDC a ŘVC pro beton specifika

Předpisy SŽDC a ŘVC pro beton specifika Předpisy SŽDC a ŘVC pro beton specifika Ing. Vladimír Veselý Osnova Železnice - předpis TKP 17 SŽDC Exkurz TKP v systému staveb státních drah Požadavky na beton, odlišnosti Specifikace Vodní cesty předpis

Více

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Analysis of Corrosion Resistance of Systems Thin Films Substrate in Compressors Environment Jiří Hána, Ivo Štěpánek, Radek

Více

Třecí spoje pro žárově zinkované konstrukce?

Třecí spoje pro žárově zinkované konstrukce? Třecí spoje pro žárově zinkované konstrukce? Třecí spoje žárově zinkovaných stavebních konstrukcí se ve stavební praxi zatím neužívají. V laboratoři stavební fakulty ČVUT v Praze byly v rámci studentské

Více

Magda Součková. Cílem této práce bylo zjistit, do jaké míry brání vybrané obalové materiály průchodu polutantů ke skladovanému materiálu.

Magda Součková. Cílem této práce bylo zjistit, do jaké míry brání vybrané obalové materiály průchodu polutantů ke skladovanému materiálu. Výzkumný záměr Výzkum a vývoj nových postupů v ochraně a konzervaci vzácných písemných památek Zkvalitnění vlastností krabic pro ochranu písemných památek Zpráva za rok 2009 Krabice jako ochrana proti

Více

Most M 01 přes potok u č. p. 17 Roztoky REVIZNÍ ZPRÁVA

Most M 01 přes potok u č. p. 17 Roztoky REVIZNÍ ZPRÁVA REVIZNÍ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje a) Stavba: Most přes potok u č. p. 17 Roztoky b) Evidenční číslo: M-01 c) Katastrální obec: Roztoky Okres: Rakovník Kraj: Středočeský d) Projektant: N+N - Konstrukce

Více

ISO 12944:2018. Přehled hlavních změn pro aplikační firmy

ISO 12944:2018. Přehled hlavních změn pro aplikační firmy ISO 12944:2018 Přehled hlavních změn pro aplikační firmy Co se v brožuře dozvíte Tato brožura obsahuje přehled hlavních změn normy ISO 12944 (revize z let 2017 a 2018), které jsou relevantní pro aplikační

Více

Zarážený profil MSP-HDG-RP

Zarážený profil MSP-HDG-RP Zarážený profil MSP-HDG-RP Ražený nosný sloupek pro konstrukci pozemního solárního parku Dostupný v různých délkách 1500 až 3600 mm Přenos síly a momentů díky tvarovaným spojům. Žárově zinkované provedení

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY TP ATE TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE 78524

TECHNICKÉ PODMÍNKY TP ATE TECHNICKÉ PODMÍNKY DODACÍ TP ATE 78524 automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. Strana 1 Celkem stránek: 8 DODACÍ Indikátorová

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina):

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): 01.05 Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: Beton pevnostních tříd C 12/15 (B15) a vyšší. Vlákno

Více

Securifor Svařovaná síť potažená polyesterem

Securifor Svařovaná síť potažená polyesterem 1 Všeobecné vlastnosti Tato specifikace stanovuje požadavky pro panely vyrobené z pozinkovaných drátů, svařené a následně potažené vrstvou polyesteru. Panely jsou určeny k oplocení. Tyto panely se používají

Více

STA VEBNI TECHNICKE OSVEDCENI I č I

STA VEBNI TECHNICKE OSVEDCENI I č I TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA, s.p. Technical and Test Institute for Construction Prague Akreditovaná zkušební lab orat o ř, Autorizovaná osoba, Cert if ikačn í orgán, Notifikovaná osoba, I

Více

OBNOVA SILNICE PO POVODN CH 2010 III/03513 HE MANICE. TechnickÆ zpræva DOPRAVA A DOPRAVN INEN RSTV AKCE: OBJEDNATEL KSS LK OBEC HE MANICE

OBNOVA SILNICE PO POVODN CH 2010 III/03513 HE MANICE. TechnickÆ zpræva DOPRAVA A DOPRAVN INEN RSTV AKCE: OBJEDNATEL KSS LK OBEC HE MANICE OBJEDNATEL OBEC KSS LK HE MANICE AKCE: OBNOVA SILNICE PO POVODN CH 2010 III/03513 HE MANICE KRAJ DATUM LIBERECK 04.2011 OBJEKT: SO 303 PROPUSTEK D T ICHOV FORM. A4 STUPE x A4 DSP P LOHA: TechnickÆ zpræva

Více

P. Verner, V. Chrást

P. Verner, V. Chrást ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LIII 13 Číslo 2, 2005 Chování konverzních vrstev v laboratorních

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Červen 2014 ČSN 73 6123-1 Stavba vozovek Cementobetonové kryty Část 1: Provádění a kontrola shody Road building Concrete pavements Part 1: Construction and conformity

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.060 Září 2012 Koroze kovů a slitin Korozní agresivita atmosfér Směrné hodnoty pro stupně korozní agresivity ČSN EN ISO 9224 03 8208 idt ISO 9224:2012 Corrosion of metals and

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY http://www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno

Více

1.1.1 Hodnocení plechů s povlaky [13, 23]

1.1.1 Hodnocení plechů s povlaky [13, 23] 1.1.1 Hodnocení plechů s povlaky [13, 23] Hodnocení povlakovaných plechů musí být komplexní a k určování vlastností základního materiálu přistupuje ještě hodnocení vlastností povlaku v závislosti na jeho

Více

Příhradové stožáry pro elektrická venkovní vedení do 45 kv

Příhradové stožáry pro elektrická venkovní vedení do 45 kv ČEZ Distribuce E.ON ČR E.ON Distribuce Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie Příhradové stožáry pro elektrická venkovní vedení do 45 kv PNE 34 8240 3. vydání Odsouhlasení normy Konečný

Více

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie. Příhradové stožáry pro elektrická venkovní vedení do 45 kv

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie. Příhradové stožáry pro elektrická venkovní vedení do 45 kv ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, E.ON CZ, PREdistribuce, ZSE Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie Příhradové stožáry pro elektrická venkovní vedení do 45 kv PNE 34 8240 Odsouhlasení

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 21.060.20 1999 Mechanické vlastnosti spojovacích součástí z korozivzdorných ocelí -Část 2: Matice ČSN EN ISO 3506-2 02 1007 Leden Mechanical properties of corrosion-resistant

Více

J.Kubíček 2018 FSI Brno

J.Kubíček 2018 FSI Brno J.Kubíček 2018 FSI Brno Chemicko-tepelným zpracováním označujeme způsoby difúzního sycení povrchu různými prvky. Nasycujícími (resp. legujícími) prvky mohou být kovy i nekovy. Cílem chemickotepelného zpracování

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 21.060.10 1999 Mechanické vlastnosti spojovacích součástí z korozivzdorných ocelí - Část 1: Šrouby ČSN EN ISO 3506-1 02 1007 Leden Mechanical properties of corrosion-resistant

Více

ENERGETIKA SERVIS s.r.o.

ENERGETIKA SERVIS s.r.o. ENERGETIKA SERVIS s.r.o. Křižíkova 1690 370 01 České Budějovice Ocelové konzoly typ PAŘÁT-DS se svorníky na dřevěné sloupy venkovního vedení VN Typový podklad č.1 / 2006 druhé vydání Nahrazuje TPč.2/2001

Více

TECHNICKÝ POPIS A POKYNY PRO ÚDRŽBU T ATE T ATE 78524

TECHNICKÝ POPIS A POKYNY PRO ÚDRŽBU T ATE T ATE 78524 automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o. POKYNY PRO ÚDRŽBU Strana 1 Celkem stránek:

Více

OCELOVÉ SVODIDLO EVOL GS 1.5/H1 Firmy AXIMUM

OCELOVÉ SVODIDLO EVOL GS 1.5/H1 Firmy AXIMUM TP 248 / 2013 Produits de sécurité OCELOVÉ SVODIDLO EVOL GS 1.5/H1 Firmy PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE Schváleno MD OPK čj. 100/2013-120-TN/1 ze dne 5. 11. 2013 S účinností od 1. 12.

Více

Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO

Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO Výzkum a vývoj přehříváku s vysokými parametry páry pro kotle v ZEVO Doc. Ing. Ladislav Vilimec VŠB TU Ostrava, ladislav.vilimec@vsb.cz, Ing. Tomáš Weigner SAKO Brno, a.s. weigner@sako.cz, Ing. Jaroslav

Více