DOKUMENTACE ARCHITEKTONICKÝCH PAMÁTEK S VYUŽITÍM LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Bronislav Koska, Tomáš Křemen, Jiří Pospíšil 1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DOKUMENTACE ARCHITEKTONICKÝCH PAMÁTEK S VYUŽITÍM LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Bronislav Koska, Tomáš Křemen, Jiří Pospíšil 1"

Transkript

1 Abstract DOKUMENTACE ARCHITEKTONICKÝCH PAMÁTEK S VYUŽITÍM LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ ARCHITECTURAL MONUMENT DOCUMENTATION USING LASER SCANNING TECHNOLOGY Bronislav Koska, Tomáš Křemen, Jiří Pospíšil 1 The paper deals with architectural monument documentation using terrestrial laser scanning technology. The possible approaches to point clouds processing are presented. Main properties, the most popular software and future development are given for each approach. The selected realized projects from both academic and commercial domain are briefly described in the last chapter. 1 Úvod Technologie terestrického laserového skenování si v krátkém čase své existence našla celou řadu aplikací v různých oborech. Některé z těchto aplikací se objevily pouze na krátkou dobu v podobě experimentálních studií a některé se naopak staly komerčně úspěšné a jsou dnes běžnou pracovní náplní společností praktikujících laserové skenování. Dokumentace architektonických památek patří mezi ty úspěšnější, které se objevily již s nástupem této technologie a udržely se dodnes. V příspěvku jsou popsány možnosti a přístupy ke zpracování dat naměřených laserovými skenery a jsou prezentovány zajímavé projekty uskutečněné buď na pracovišti autorů, nebo u spřátelených firem. 2 Technologie laserového skenování Metoda laserového skenování je v současné době již zavedena a není nutné ji podrobně popisovat. Velmi stručně je ji možné popsat jako hromadnou neselektivní metodu sběru prostorových dat založenou na prostorové polární metodě s použitím bezhranolového dálkoměru. Produktem 1Ing. Bronislav Koska, Ing. Tomáš Křemen, Ph.D., prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. Katedra speciální geodézie, Fakulta stavební, ČVUT v Praze, Thákurova 7, Praha 6, tel.: , bronislav.koska@fsv.cvut.cz.

2 laserového skenování je množina bodů tzv. mračno bodů, kdy jednotlivým bodům mohou být přiřazeny RGB souřadnice. V případě dokumentace architektonických památek existuje několik možností práce s naměřeným mračnem bodů. Ve všech případech je nutné nejprve provést tzv. "registraci", to jest transformaci mračen bodů ze všech stanovisek do jednoho souřadnicového systému (například S-JTSK). Většinu možných přístupů autoři již srovnávali v publikaci [4]. Kromě laserového skenování se k dokumentaci architektonických památek používají i další technologie. Jedná se zejména o fotogrammetrii a u jednodušších objektů použití totálních stanic s bezhranolovým dálkoměrem. Z fotogrammetrických metod se používá fotogrammetrie jednosnímková, jejímž produktem jsou nejčastěji fotoplány viz obr. 9, nebo průseková. Vybrané projekty srovnání fotogrammetrie a laserového skenování k dokumentaci architektonických památek je možné najít např. v publikacích [2] a [3]. Srovnání tohoto typu je specifické pro každý příklad. 2.1 Dokumentace ve formě mračna bodů Výstup ve formě mračna bodů je v praxi stále častější. Důvodem tohoto trendu je minimální čas zpracování. Výše zmíněná registrace je otázkou desítek minut. Jediné další případné zpracování je umazání objektů, které nejsou předmětem zájmu, i když v případě architektonických památek bývá tento krok minimální. Dostatečně husté mračno bodů může mít dostačující vypovídající hodnotu viz obrázek níže. Obr. 1 Mračno bodů s průměrným rozestupem dva milimetry Obr. 2 Obarvené mračno bodů Staroměstské radnice (více viz kap )

3 Pokud je finálním výstupem pro zákazníka mračno bodů, je nutné mu je zpřístupnit. Pro zpřístupnění existují dva základní přístupy. Prvním jsou samostatné aplikace jako například Cyclone, RiSCAN, 3Dipsos a další. Nevýhodou samostatných aplikací je většinou vysoká cena v řádech stovek tisíc korun a velká složitost jejich obsluhy. Proto začali vznikat nástroje pro práci s mračny bodů ve standardních CAD aplikacích. Samostatné CAD aplikace dokážou zobrazit maximálně desítky tisíc bodů. Pokud se použije příslušný software, je možné zobrazovat stejné množství bodů jako ve speciálních samostatných aplikacích a navíc jsou k dispozici všechny nástroje použité CAD aplikace. Neznámější jsou softwary CloudWorx a Pointools Model. Oba dva jsou odvozeny od samostatných aplikací, v prvním případě Cyclone a v druhém Pointools View Pro a Edit. Cena těchto nadstaveb je řádově nižší než u samostatných aplikací. Cena CloudWorx Basic v roce 2008 byla Kč bez DPH a cena Pointools Model je aktuálně přibližně EUR. Nadstavby pod CAD aplikace jsou většinou omezené v editacích a umožňují hlavně různé zobrazení. Proto jsou většinou první úpravy (odstranění nezájmových bodů, segmentace) provedeny dodavatelem v plných samostatných softwarech. Problémem přímé práce s mračnem bodů je, že v případě velkého přiblížení nějakého detailu dochází ke ztrátě prostorového vjemu. Tento efekt je demonstrován na detailu vyznačeném v obr. 1 a zobrazeném níže. Mírné vylepšení prostorového vjemu je možné dosáhnout stínováním jednotlivých bodů, které některé softwary umožňují (obr. 3 a obr. 4 ze softwaru Geomagic). V detailech je ale stejně zobrazení nedostatečné pro spolehlivý výběr prostorových bodů. Obr. 3 Zobrazení detailu v bodovém zobrazení vlevo bez a vpravo se stínováním

4 Při zmenšení měřítka zobrazení a dostatečně hustém mračnu bodů je ale stínovaná bodová reprezentace velmi vhodná. Obr. 4 Stínovaná bodová reprezentace mračna bodů v malém měřítku Dalším principiálním nedostatkem zobrazení mračen bodů na 2D monitorech je nemožnost výběru bodu mimo zaměřené a zobrazené body mračna. Takže i v případě, kdy je při přiblížení prostorový vjem zachován, nemůže uživatel vybrat bod (například průsečík tří rovin) v místě, kde jej "vidí", ale musí vybrat nejbližší zaměřený bod mračna. Aby tímto omezením nebyla způsobena významná chyba v identifikovaných charakteristických bodech, bylo by nutné provádět měření s hustotou například deset krát vyšší, než jsou očekávané směrodatné odchylky v jednotlivých souřadnicích. To většinou není technicky proveditelné a proto je nutné k očekávané směrodatné odchylce zaměření jednoho bodu mračna připočítat i polovinu středního rozestupu bodů. Oba dva zmíněné problémy, neprostorovost detailů a nutnost výběru bodu přímo z mračna, je možné odstranit pomocí stereoskopického zobrazení popsaného dále Stereoskopické zobrazení Autoři tohoto příspěvku si byli vědomi nedostatků standardní bodové reprezentace, a proto velmi uvítali představení stereoskopického systému pro zpracování mračen bodů PhoTopoL LaserScan, který vznikl jako nadstavba stereoskopického fotogrammetrického systému PhoTopoL Stereo. Na jeho otestování vypsal první z autorů bakalářskou práci [5]. Nejdůležitější poznatky plynoucí z této práce jsou, že přístup a základní myšlenka tohoto softwaru jsou správné, ale provedení trpí řadou nedostatků a

5 omezení. Software je při práci subjektivně velmi pomalý (ve srovnání s jinými softwary při stejně rozsáhlých mračnech bodů a na stejně výkonném počítači) a neumožňuje stereoskopickou manipulaci v reálném čase. Hlavní výhodou je, že díky stereoskopickému vyhodnocení je možné použít mračno s výrazně nižší hustotou bodů (z důvodu pomalosti je to v tomto případě i nutnost) a vybírat z nich přesně body v prostoru mimo původní body mračna. Přesnost tohoto přístupu je srovnatelná s jinými metodami a je popsána v publikaci [3]. Výstupem z bakalářské práce [5] byl velmi podrobný a kvalitní prostorový model fasády Arcibiskupského semináře viz obrázek níže. Obr. 5 Kompozice fotografie, drátové kresby a stínovaného modelu Stereoskopický efekt si je možné snadno vyzkoušet v některých softwarech, které podporují anaglyfické zobrazení (Pointools, Microstation,...). Bohužel kromě výše uvedeného softwaru PhoTopoL LaserScan jsme nezaznamenali žádný software k vyhodnocení (editaci, kresbě,...) mračen bodů z terestrického prostorového skenování ve stereu Ortopohled Z hustého mračna bodů je možné vytvořit tzv. ortopohled odpovídající ortofotu známému z fotogrammetrie. Tento postup je velmi snadný a proto je v praxi často používaný, ale má funkční omezení proti doposud popsaným přístupům v nemožnosti určovat hloubkový rozměr.

6 Principem metody je natočení zobrazení mračna bodů kolmo na definovanou rovinu (většinou je rovnoběžná s fasádou) a jeho přepnutí do ortogonálního režimu. Obr. 6 Ortopohled kostela Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi s vektorovou kresbou a výškovými kótami (více viz kap ) Přístupy jednotlivých softwarů k tomuto produktu se liší v provedení a v míře podpory. 2.2 Další formy dokumentace Kromě samotného mračna bodů je možné pracovat s dalšími formami zobrazení, které je možné na jeho základě vytvořit. Podle zkušeností autorů není ale žádná z těchto metod v praxi používaná v dokumentaci architektonických památek Trojúhelníkové sítě Trojúhelníkové sítě je možné poloautomaticky generovat na mračnu bodů. Vytvořenou síť je nutné téměř vždy ručně zeditovat (zaplnění děr, odstranění chybných trojúhelníků,...). Stínovaná trojúhelníková síť má proti bodovému zobrazení výhodu v tom, že ani při přiblížení není ztrácen prostorový efekt a že pro reprezentaci rovinných tvarů stačí výrazně nižší počet prvků.

7 Obr. 7 Zobrazení pomocí trojúhelníkové sítě (srovnejte s obr. 1 a obr. 4) Některé softwary umožňují inteligentní automatickou redukci počtu trojúhelníků. Tento nástroj umožňuje výrazně snížit počet trojúhelníků při dostatečném zachování geometrie (hran). Obr. 8 Zobrazení detailu (shodný detail jako na obr. 3) vlevo ve stejné hustotě bodů jako u obr. 3 a vpravo inteligentně redukované na dvacet procent Další výhodou trojúhelníkových sítí proti bodové reprezentaci je možnost použití textur, které jsou proti stejné hustotě barevné informace v mračnu bodů několikanásobně datově úspornější Modelování pomocí geometrických primitiv Geometrická primitiva jsou jednoduché geometrické útvary (rovina, válec, přímka,...) dané implicitní nebo parametrickou rovnicí viz [6]. V případě že zaměřovaná fasáda je z velké části tvořena jednoduchými geometrickými útvary, je tento přístup nejkvalitnější. V útvarech proložených metodou nejmenších čtverců se eliminuje vliv náhodných odchylek jednotlivých podrobných bodů a poloha těchto útvarů je z matematického

8 hlediska optimální. Významnou výhodou tohoto přístupu je minimální datová náročnost výsledných modelů. Nevýhodou je naopak časově velmi náročné zpracování, které je hlavním důvodem, proč se tento přístup nepoužívá v praxi. 3 Realizované projekty 3.1 Vybrané projekty realizované na Katedře speciální geodézie V rámci výzkumu a výuky na našem pracovišti vznikla řada projektů většinou realizovaných ve formě bakalářských, diplomových a disertačních prací Zaměření parkánové zdi hradu Kost Tento projekt byl realizován na návrh diplomanta [1] a vznikl z podnětu stavební firmy Lanostav s.r.o. provádějící zde rekonstrukci. Projekt je zajímavý skloubením technologie laserového skenování a fotogrammetrie. Obr. 9 Fotoplán části parkánové zdi hradu Kost Výstupy z projektu byly hustá síť horizontálních a vertikálních řezů vzniklých z dat laserového skenování a dále sada fotoplánů (např. viz obr. 9) vzniklých aplikací fotogrammetrie s využitím mračen bodů pro definici roviny fotoplánu a vlícovacích bodů Zaměření fasády Arcibiskupského semináře Tento projekt je zajímavý první aplikací a testováním stereoskopického systému PhoTopoL LaserScan. Zkušenosti s tímto přístupem a softwarem byly již popsány v kapitole 2.1.1, kde byl i zobrazen kombinovaný výstup na obr. 5. Podrobnosti je možné najít v bakalářské práci [5] a analýzu přesnosti a srovnání s fotogrammetrickou metodou v publikaci [3].

9 3.2 Vybrané projekty realizované firmou Geovap Mezi široké portfolio služeb firmy Geovap, s.r.o. patří i laserové skenování. Firma je vybavena skenovacím systémem Ilris-3D značky Optech Zaměření kostela Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi Zadáním bylo zaměření a vyhodnocení vnějšího pláště a krovu. Požadované výstupy byly 2D půdorysy, podélné a příčné řezy krovů, 2D výkresy všech fasád a ortopohledy na mračno bodů jednotlivých stěn fasády. Celkově měření zabralo osm dní a bylo měřené z 55 stanovisek. Hustota skenování byla průměrně 0,02 metru. Všechna mračna bodů byly doplněny o externí fotografie. Celkem bylo zaměřeno přibližně 45 miliónů bodů na vnějším plášti a 20 miliónů v krovech. Příklad výstupu výkresu fasády viz obr. 6 a krovu níže. Obr. 10 Část půdorysu krovů Zaměření klenby v klášteře paulánů v Nové Pace Zadavatel požadoval výstup v podobě digitálního modelu svrchní a spodní strany klenby (výsledek viz obr. 11) a řezy klenbou. Klenba byla skenována ze svrchní i spodní strany. Protože spodní strana byla snadno přístupná, tak byla zaměřena pouze ze čtyř stanovisek (zhruba 12 miliónu bodů). Vrchní část klenby byla přístupná hůře a bylo nutné volit 24 stanovisek (opět bylo naměřeno přibližně 12 miliónů bodů). Ke spojení modelu lícové a rubové strany klenby bylo využito zavěšení osvětlení kostela, které procházelo skrz klenbu. Měření probíhalo dva a půl dne. Následné zpracování naměřených dat trvalo dalších 12 hodin.

10 Obr. 11 Digitální model svrchní a spodní strany klenby 3.3 Vybrané projekty realizované firmou Control System International Firma Control System International, s.r.o. nabízí řadu produktů založených na laserovém skenování. Firma vlastní skenovací systém Riegl LMS-Z420i a je vybavena řešením, které umožňuje snadné vyzvednutí skenovacího systému na stožáru až do výšky osmi metrů. Firma je výhradním zástupcem pro software Pointools (viz odstavec 2.1) v České republice Zaměření fasády Staroměstské radnice v Praze Objednatelem byla firma Contractis, s.r.o. Požadovaným výstupem bylo očištěné a transformované mračno bodů připravené pro použití v softwaru Pointools Model a ortopohledy na obarvená mračna bodů. Obr. 12 Obarvené mračno bodů fasády Staroměstské radnice

11 Měření bylo provedeno z devíti stanovisek a bylo zaměřeno přibližně 35 miliónů bodů. Vizualizace výsledného mračna viz obr. 2 a obr Závěr Příspěvek se zaměřuje na současný stav v oblasti zaměření a vyhodnocení architektonických památek technologií terestrického laserového skenování. Nejprve jsou popsány možnosti a přístupy ke zpracování mračen bodů. U jednotlivých přístupů jsou popsány jejich základní rysy a jmenovány nejznámější softwary. V poslední části jsou stručně popsány vybrané realizované akademické a praktické projekty. Příspěvek byl zpracován v rámci projektu "Specifický výzkum katedry". Literatura [1] Bušta, J.: Zaměření stávajícího stavu parkánové zdi hradu Kost. Bakalářská práce, [2] Grussenmeyer, P. Landes, T. Voegtle, T. Ringle, K.: Comparison Methods of Terrestrial Laser Scanning, Photogrammetry and Tacheometry Data for Recording of Cultural Heritage Buildings. ISPRS Congress Beijing < [3] Koska, B. Haličková, J. Chlepková, M.: Posúdenie presnosti metódy laserového skenovania a digitálnej fotogrametrie pri dokumentácii historickej fasády. Interdisciplinárne aplikácie fotogrametrie a geodézie. Bratislava: STU, Stavebná fakulta, Katedra geodézie, [4] Koska, B. Křemen, T. Pospíšil, J.: Srovnání možností zaměření a vyhodnocení historické fasády. Aktuální problémy fotogrammetrie a DPZ. Praha: České vysoké učení technické v Praze, s , [5] Bláha, M.: Zaměření historické fasády laserovým skenovacím systémem HDS3000 a zpracování naměřených dat. Bakalářská práce, [6] Koska, B.: Veřejná knihovna tříd a funkcí SPATFIG k ortogonálnímu prokládání obecných geometrických útvarů mračnem bodů. Aktuální problémy fotogrammetrie a DPZ Praha: ČVUT, s , Tyto publikaci jsou dostupné v plném rozsahu na webové stránce prvního z autorů příspěvku:

Srovnání možností zaměření a vyhodnocení historické fasády

Srovnání možností zaměření a vyhodnocení historické fasády Srovnání možností zaměření a vyhodnocení historické fasády Ing. Bronislav Koska, Ing. Tomáš Křemen, Doc. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. Katedra speciální geodézie Fakulta stavební České vysoké učení technické

Více

Laserové skenování (1)

Laserové skenování (1) (1) Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským sociálním fondem astátním rozpočtem

Více

Terestrické 3D skenování

Terestrické 3D skenování Jan Říha, SPŠ zeměměřická www.leica-geosystems.us Laserové skenování Technologie, která zprostředkovává nové možnosti v pořizování geodetických dat a výrazně rozšiřuje jejich využitelnost. Metoda bezkontaktního

Více

Zaměření vybraných typů nerovností vozovek metodou laserového skenování

Zaměření vybraných typů nerovností vozovek metodou laserového skenování Zaměření vybraných typů nerovností vozovek metodou laserového skenování 1. Účel experimentů V normě ČSN 73 6175 (736175) Měření a hodnocení nerovnosti povrchů vozovek je uvedena řada metod k určování podélných

Více

SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Martin Štroner, Bronislav Koska 1

SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ. Martin Štroner, Bronislav Koska 1 SOFTWARE NA ZPRACOVÁNÍ MRAČEN BODŮ Z LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ SOFTWARE FOR PROCESSING OF POINT CLOUDS FROM LASER SCANNING Martin Štroner, Bronislav Koska 1 Abstract At the department of special geodesy is

Více

VEŘEJNÁ KNIHOVNA TŘÍD A FUNKCÍ SPATFIG A JEJÍ APLIKACE

VEŘEJNÁ KNIHOVNA TŘÍD A FUNKCÍ SPATFIG A JEJÍ APLIKACE VEŘEJNÁ KNIHOVNA TŘÍD A FUNKCÍ SPATFIG A JEJÍ APLIKACE PUBLIC LIBRARY OF CLASSES AND FUNCTIONS SPATFIG AND ITS APPLICATION Bronislav Koska, Ing., ČVUT, FSv, K154 - Katedra speciální geodézie, Thákurova

Více

Laserové skenování ve speciálních průmyslových aplikacích. 1. Plošné monitorování dynamických deformací vrat plavební komory

Laserové skenování ve speciálních průmyslových aplikacích. 1. Plošné monitorování dynamických deformací vrat plavební komory Laserové skenování ve speciálních průmyslových aplikacích Ing. Bronislav Koska, Ing. Tomáš Křemen, prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc., Ing. Martin Štroner, Ph.D.. Katedra speciální geodézie Fakulta stavební

Více

Laserové skenování - zaměření a zpracování 3D dat v průběhu výstavby tunelu

Laserové skenování - zaměření a zpracování 3D dat v průběhu výstavby tunelu Název: Laserové skenování - zaměření a zpracování 3D dat v průběhu výstavby tunelu Datum provedení: 28. 6. 2013 31. 10. 2014 Provedl: Control System International a.s. Stručný popis: Průběžné měření metodou

Více

Pozemní laserové skenování. Doc. Ing. Vlastimil Hanzl, CSc.

Pozemní laserové skenování. Doc. Ing. Vlastimil Hanzl, CSc. Pozemní laserové skenování Doc. Ing. Vlastimil Hanzl, CSc. Laserové skenování Technologie pro bezkontaktní určování prostorových souřadnic s následujícím 3D modelování a vizualizací skenovaných objektů.

Více

ení tvaru a polohy laserového svazku

ení tvaru a polohy laserového svazku Původní metoda určen ení tvaru a polohy laserového svazku dálkoměru Ing. Bronislav Koska prof. Ing. Jiří Pospíš íšil, CSc. Katedra speciáln lní geodézie Fakulta stavební ČVUT v Praze Obsah prezentace Úvod

Více

Ověření relativní přesnosti určování objemů

Ověření relativní přesnosti určování objemů Ověření relativní přesnosti určování objemů Ing. Tomáš Křemen, Ph.D., prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc., Ing. Bronislav Koska tomas.kremen@fsv.cvut.cz Katedra speciální geodézie, Thákurova 7, 166 29, Praha

Více

Zobrazování těles. problematika geometrického modelování. základní typy modelů. datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování

Zobrazování těles. problematika geometrického modelování. základní typy modelů. datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování problematika geometrického modelování manifold, Eulerova rovnost základní typy modelů hranový model stěnový model objemový model datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování těleso

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník LASEROVÉ SKENOVACÍ SYSTÉMY

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník LASEROVÉ SKENOVACÍ SYSTÉMY SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník LASEROVÉ SKENOVACÍ SYSTÉMY LASEROVÉ SKENOVACÍ SYSTÉMY Laserové skenování LIDAR - z angl. Light Detection And Ranging v současnosti jedna z

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ. Fakulta stavební. Katedra speciální geodézie BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ. Fakulta stavební. Katedra speciální geodézie BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ Fakulta stavební Katedra speciální geodézie BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Zaměření historické fasády laserovým skenovacím systémem HDS 3000 a zpracování naměřených dat Measuring of a historical

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE MATEMATICKÉ ZÁKLADY JEDNOSNÍMKOVÉ FTM Matematickým vyjádřením skutečnosti je kolineární transformace, ve které

Více

OBSAH. Metoda 3D laserového skenování Výhody Důvody a cíle použití Pilotní projekt Postup prací Výstupy projektu Možnosti využití Závěry a doporučení

OBSAH. Metoda 3D laserového skenování Výhody Důvody a cíle použití Pilotní projekt Postup prací Výstupy projektu Možnosti využití Závěry a doporučení OBSAH Metoda 3D laserového skenování Výhody Důvody a cíle použití Pilotní projekt Postup prací Výstupy projektu Možnosti využití Závěry a doporučení METODA LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ Laserové skenovací systémy

Více

DIGITÁLNÍ ORTOFOTO. SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník

DIGITÁLNÍ ORTOFOTO. SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DIGITÁLNÍ ORTOFOTO SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník DIGITÁLNÍ SNÍMEK Ortofotomapa se skládá ze všech prvků, které byly v době expozice přítomné na povrchu snímkované oblasti.

Více

Další metody v geodézii

Další metody v geodézii Další metody v geodézii Globální navigační satelitní systémy (GNSS) 3D skenovací systémy Fotogrammetrie Globální navigační satelitní systémy (GNSS) Globální navigační satelitní systémy byly vyvinuty za

Více

Staré mapy TEMAP - elearning

Staré mapy TEMAP - elearning Staré mapy TEMAP - elearning Modul 5 Digitalizace glóbů Ing. Markéta Potůčková, Ph.D. 2015 Přírodovědecká fakulta UK v Praze Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie Motivace Glóby vždy byly a jsou

Více

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Zpráva o řešení úkolu za I. pololetí 2011 Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí Červen 2011 Výzkumný ústav geodetický,

Více

Laserový skenovací systém LORS vývoj a testování přesnosti

Laserový skenovací systém LORS vývoj a testování přesnosti Laserový skenovací systém LORS vývoj a testování přesnosti Ing. Bronislav Koska Ing. Martin Štroner, Ph.D. Doc. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. ČVUT Fakulta stavební Praha Článek popisuje laserový skenovací systém

Více

Seznámení s moderní přístrojovou technikou Laserové skenování

Seznámení s moderní přístrojovou technikou Laserové skenování Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Návod k použití softwaru Solar Viewer 3D

Návod k použití softwaru Solar Viewer 3D Návod k použití softwaru Solar Viewer 3D Software byl vyvinut v rámci grantového projektu Technologie a systém určující fyzikální a prostorové charakteristiky pro ochranu a tvorbu životního prostředí a

Více

Měřická dokumentace používané metody

Měřická dokumentace používané metody Měřická dokumentace používané metody Pod měřickou dokumentaci zahrnuji takové metody a postupy kde výstup vzniká na podkladě přesných měření. Přesněji řečeno měření prováděných metodami geodetickými nebo

Více

V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv.

V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv. 3D FOTOGRAMMETRIE V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv. pozemní 3D fotogrammetrie. Jedná se o tvorbu

Více

Digitalizace starých glóbů

Digitalizace starých glóbů Milan Talich, Klára Ambrožová, Jan Havrlant, Ondřej Böhm Milan.Talich@vugtk.cz 21. kartografická konference, 3. 9. - 4. 9. 2015, Lednice Cíle Vytvoření věrného 3D modelu, umožnění studia online, možnost

Více

Metodický pokyn. k zadávání fotogrammetrických činností pro potřeby vymezování záplavových území

Metodický pokyn. k zadávání fotogrammetrických činností pro potřeby vymezování záplavových území Ministerstvo zemědělství ČR Č.j.: 28181/2005-16000 Metodický pokyn k zadávání fotogrammetrických činností pro potřeby vymezování záplavových území Určeno: K využití: státním podnikům Povodí Zemědělské

Více

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS)

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) Petr Dvořáček Zeměměřický úřad ecognition Day 2013 26. 9. 2013, Praha Poskytované produkty z LLS Digitální model reliéfu České republiky 4.

Více

4. Digitální model terénu.

4. Digitální model terénu. 4. Digitální model terénu. 154GEY2 Geodézie 2 4.1 Úvod - Digitální model terénu. 4.2 Tvorba digitálního modelu terénu. 4.3 Druhy DMT podle typu ploch. 4.4 Polyedrický model terénu (TIN model). 4.5 Rastrový

Více

PLOŠNÁ GRAFICKÁ ANALÝZA NEROVNOSTÍ VOZOVEK. Jiří Sláma

PLOŠNÁ GRAFICKÁ ANALÝZA NEROVNOSTÍ VOZOVEK. Jiří Sláma PLOŠNÁ GRAFICKÁ ANALÝZA NEROVNOSTÍ VOZOVEK Jiří Sláma ALTERNATIVNÍ PLOŠNÁ ANALÝZA A INTERPRETACE NEROVNOSTÍ VOZOVKY S VYUŽITÍM DMT analýza geometrických parametrů povrchu vozovek alternativní způsob určování

Více

ZAMĚŘENÍ FASÁD METODOU VÍCESNÍMKOVÉ POZEMNÍ FOTOGRAMMETRIE

ZAMĚŘENÍ FASÁD METODOU VÍCESNÍMKOVÉ POZEMNÍ FOTOGRAMMETRIE ZAMĚŘENÍ FASÁD METODOU VÍCESNÍMKOVÉ POZEMNÍ FOTOGRAMMETRIE SFP Letecká a pozemní fotogrammetrie Radobyčická 10, Plzeň, ČR tel./fax 377 970 901, info@sfp-carto.cz Praxe prokázala, že oproti klasickým geodetickým

Více

Digitální fotogrammetrie

Digitální fotogrammetrie Osnova prezentace Definice Sběr dat Zpracování dat Metody Princip Aplikace Definice Fotogrammetrie je umění, věda a technika získávání informací o fyzických objektech a prostředí skrz proces zaznamenávání,

Více

Leica 3D pozemní laserové skenery

Leica 3D pozemní laserové skenery High Definition Surveying = HDS jsou u produktů firmy Leica Geosystems 3D laserové skenery a software k následnému zpracování dat. Přehled 3D laserových skenerů Leica Následující tabulka dává základní

Více

Rezidenční čtvrť BOTANICA Vidoule

Rezidenční čtvrť BOTANICA Vidoule Control System Kubatury Protokol o zaměření a výpočtu objemu hmoty Rezidenční čtvrť BOTANICA Vidoule 1 Lokalita Kraj: Okres: Městská část: Katastrální území: Hlavní město Praha Hlavní město Praha Praha

Více

NP Podyjí, etapa 2012 Kuda, František 2012 Dostupný z

NP Podyjí, etapa 2012 Kuda, František 2012 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 22.01.2017 Technická zpráva z Pozemního laserového skenování na lokalitě Ledové sluje, NP Podyjí, etapa 2012 Kuda,

Více

Seznámení s moderní přístrojovou technikou Totální stanice a digitální nivelační přístroje

Seznámení s moderní přístrojovou technikou Totální stanice a digitální nivelační přístroje Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Program Denoiser v1.4 (10.11.2012)

Program Denoiser v1.4 (10.11.2012) Program Denoiser v1.4 (10.11.2012) doc. Ing. Martin Štroner, Ph.D., ČVUT Fakulta stavební, Praha Anotace Program pro potlačení šumu v datech 3D skenování na základě využití okolních dat prokládáním bivariantními

Více

Moderní automatizované měřické systémy použitelné k přesné dokumentaci nehod (principy metod, přesnosti, jejich výhody a nevýhody)

Moderní automatizované měřické systémy použitelné k přesné dokumentaci nehod (principy metod, přesnosti, jejich výhody a nevýhody) Moderní automatizované měřické systémy použitelné k přesné dokumentaci nehod (principy metod, přesnosti, jejich výhody a nevýhody) Karel Pavelka ČVUT v Praze, FSv Metody dokumentace dopravních Základní

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

Využití letecké fotogrammetrie pro sledování historického vývoje krajiny

Využití letecké fotogrammetrie pro sledování historického vývoje krajiny Využití letecké fotogrammetrie pro sledování historického vývoje krajiny Jitka Elznicová Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita J.E.Purkyně v Ústí nad Labem Letecké

Více

MONITORING EROZNÍHO POŠKOZENÍ PŮD POMOCÍ METOD DPZ USING REMOTE SENSING FOR MONITORING OF SOIL DEGRADATION BY EROSION

MONITORING EROZNÍHO POŠKOZENÍ PŮD POMOCÍ METOD DPZ USING REMOTE SENSING FOR MONITORING OF SOIL DEGRADATION BY EROSION MONITORING EROZNÍHO POŠKOZENÍ PŮD POMOCÍ METOD DPZ USING REMOTE SENSING FOR MONITORING OF SOIL DEGRADATION BY EROSION 2013 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ, KATEDRA HYDROMELIORACÍ

Více

www.eurovia.cz PŘÍNOS KOMPLEXNÍHO VYUŽITÍ 3D PŘÍSTUPU PŘI REALIZACI REKONSTRUKCE VOZOVKY PŘÍPADOVÁ STUDIE Na společné cestě

www.eurovia.cz PŘÍNOS KOMPLEXNÍHO VYUŽITÍ 3D PŘÍSTUPU PŘI REALIZACI REKONSTRUKCE VOZOVKY PŘÍPADOVÁ STUDIE Na společné cestě www.eurovia.cz PŘÍNOS KOMPLEXNÍHO VYUŽITÍ 3D PŘÍSTUPU PŘI REALIZACI REKONSTRUKCE VOZOVKY PŘÍPADOVÁ STUDIE Na společné cestě Investor: Hlavní město Praha zastoupené Technickou správou komunikací hl. m.

Více

Určení svislosti. Ing. Zuzana Matochová

Určení svislosti. Ing. Zuzana Matochová Určení svislosti Ing. Zuzana Matochová Svislost stěn Jedná se o jeden z geometrických parametrů, který udává orientaci části konstrukce vzhledem ke stanovenému směru. Geometrické parametry jsou kontrolovány

Více

obor bakalářského studijního programu Metrologie Prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc.

obor bakalářského studijního programu Metrologie Prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. obor bakalářského studijního programu Metrologie Prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. *Studium je čtyřleté *Zaměřeno na zvládnutí základních principů metrologických činností a managementu kvality *Studium je

Více

Průmyslová střední škola Letohrad Komenského 472, Letohrad

Průmyslová střední škola Letohrad Komenského 472, Letohrad Geodézie (profilová část maturitní zkoušky formou ústní zkoušky před zkušební komisí) 1) Měření délek 2) Teodolity 3) Zaměření stavebních objektů 4) Odečítací pomůcky 5) Nivelační přístroje a pomůcky 6)

Více

3D laserové skenování Silniční stavitelství. Aplikace

3D laserové skenování Silniční stavitelství. Aplikace 3D laserové skenování Silniční stavitelství Aplikace Využití technologie 3D laserového skenování v silničním stavitelství Je tomu již více než deset let, kdy se v USA začala využívat technologie laserového

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TD.21.1 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 01.09.2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA SPECIÁLNÍ GEODÉZIE Diplomová práce Vyhotovení výkresové dokumentace historické budovy z dat z laserového skenování Vypracovala: Pavla Brůhová Vedoucí

Více

VÝSLEDKYVÝVOJEAUTONOMNÍ MAPOVACÍVZDUCHOLODĚ

VÝSLEDKYVÝVOJEAUTONOMNÍ MAPOVACÍVZDUCHOLODĚ VÝSLEDKYVÝVOJEAUTONOMNÍ MAPOVACÍVZDUCHOLODĚ Ing. B. Koska, Ph.D., Ing. J. Jon Katedra speciální geodézie Fakulta stavební České vysoké učení technické v Praze Telč Listopad 2014 Obsah Seznámení s projektem

Více

3D MĚŘENÍ TECHNOLOGIÍ LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ

3D MĚŘENÍ TECHNOLOGIÍ LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ 3D MĚŘENÍ TECHNOLOGIÍ LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ ŠVÉDSKO - SILNICE 41 (VÄG41) BERGHAM - GULLBERG Ing. Marek Přikryl, Ph.D., Control System International s.r.o. Ing. Lukáš Kutil, Control System International

Více

Algoritmizace prostorových úloh

Algoritmizace prostorových úloh INOVACE BAKALÁŘSKÝCH A MAGISTERSKÝCH STUDIJNÍCH OBORŮ NA HORNICKO-GEOLOGICKÉ FAKULTĚ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ - TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA Algoritmizace prostorových úloh Úlohy nad rastrovými daty Daniela

Více

Přesnost 3D skenovacích technologií v geodézii a možnosti jejího zvyšování

Přesnost 3D skenovacích technologií v geodézii a možnosti jejího zvyšování ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra speciální geodézie Přesnost 3D skenovacích technologií v geodézii a možnosti jejího zvyšování Accuracy of 3D scanning technology in the field

Více

Referát digitální ortofoto Fotogrammetrie 30 KOMERČNĚ DOSTUPNÁ DIGITÁLNÍ ORTOFOTA. Marcela Čapková Petra Havlíčková

Referát digitální ortofoto Fotogrammetrie 30 KOMERČNĚ DOSTUPNÁ DIGITÁLNÍ ORTOFOTA. Marcela Čapková Petra Havlíčková KOMERČNĚ DOSTUPNÁ DIGITÁLNÍ ORTOFOTA Marcela Čapková Petra Havlíčková ČVUT v Praze, Fakulta stavební, obor geodézie a kartografie capkova.marcela@seznam.cz pettah@centrum.cz Klíčová slova: producenti,

Více

3D MODEL PAMÁTKOVĚ CHRÁNĚNÉHO

3D MODEL PAMÁTKOVĚ CHRÁNĚNÉHO Bakalářská práce na téma: 3D MODEL PAMÁTKOVĚ CHRÁNĚNÉHO AREÁLU NA ZÁKLADĚ KOMBINACE JEHO GEODETICKÉ A ARCHITEKTONICKÉ DOKUMENTACE CÍLE PRÁCE: VYTVOŘIT 3D MODEL ZÁMKU KOZEL ULOŽENÍ 3D MODELU DO ESRI GEODATABÁZE

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence 2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence Přednáška č.7 Vytyčování, souřadnicové výpočty, podélné a příčné profily Vytyčování Geodetická činnost uskutečněná odborně a nestranně na

Více

Tvorba digitálního modelu nádraží v Ostravě-Vítkovicích. Ing. Jiří Kunecký, PhD. Ing. Hana Hasníková Ing. Riccardo Cacciotti

Tvorba digitálního modelu nádraží v Ostravě-Vítkovicích. Ing. Jiří Kunecký, PhD. Ing. Hana Hasníková Ing. Riccardo Cacciotti Tvorba digitálního modelu nádraží v Ostravě-Vítkovicích Ing. Jiří Kunecký, PhD. Ing. Hana Hasníková Ing. Riccardo Cacciotti Přehled prezentace 1. Zvolený přístup 1. BIM 2. Fotogrammetrie 3. Přehled modelování

Více

I řešení bez nálepky smart mohou být chytrá

I řešení bez nálepky smart mohou být chytrá I řešení bez nálepky smart mohou být chytrá Co je UtilityReport? Webová služba dostupná přes internetový prohlížeč Pro širokou veřejnost i registrované uživatele Zjednodušuje proces vyjádření k existenci

Více

3DReshaper software pro zpracování laserového

3DReshaper software pro zpracování laserového 3DReshaper software pro zpracování laserového 3D skenování Vážení přátelé, V poslední době hodně mluvíme o laserových 3D skenerech a multistanici MS50, prostě proto, že Leica nabízí široký výběr přesných

Více

Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 8: Podrobné měření výškopisu - tachymetrie

Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 8: Podrobné měření výškopisu - tachymetrie Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 8: Podrobné měření výškopisu - tachymetrie 1 Výškopis: Vytváření obrazu světa měřením a zobrazováním do mapy (v jakékoli formě) předpokládá měření polohy a výšky (polohopis

Více

Přehled vhodných metod georeferencování starých map

Přehled vhodných metod georeferencování starých map Přehled vhodných metod georeferencování starých map ČVUT v Praze, katedra geomatiky 12. 3. 2015 Praha Georeferencování historická mapa vs. stará mapa georeferencování umístění obrazu mapy do referenčního

Více

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální modely terénu jsou dnes v geoinformačních systémech hojně využívány pro různé účely. Naměřená terénní data jsou často zpracována do podoby

Více

Komise 1 místnost B června. obhajoba práce SZZ 70/30 % prezentace. oponent. vedoucí

Komise 1 místnost B června. obhajoba práce SZZ 70/30 % prezentace. oponent. vedoucí Komise 1 místnost B 967 21. června G 154 Michal Novotný, Bc. G 154 Věra Peterová, Bc. G 154 Filip Dvořáček, Bc. G 154 Jakub Sadílek, Bc. G 154 Jan Varyš, Bc. Michal Novotný, Bc. (Ing. Tomáš Jiřikovský

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Zobrazování Petr Šňupárek, Martin Marek 1 Co je

Více

Sada 2 Geodezie II. 09. Polní a kancelářské práce

Sada 2 Geodezie II. 09. Polní a kancelářské práce S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Geodezie II 09. Polní a kancelářské práce Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

9 Prostorová grafika a modelování těles

9 Prostorová grafika a modelování těles 9 Prostorová grafika a modelování těles Studijní cíl Tento blok je věnován základům 3D grafiky. Jedná se především o vysvětlení principů vytváření modelů 3D objektů, jejich reprezentace v paměti počítače.

Více

Fotogammetrie. Zpracoval: Jakub Šurab, sur072. Datum:

Fotogammetrie. Zpracoval: Jakub Šurab, sur072. Datum: Fotogammetrie Zpracoval: Jakub Šurab, sur072 Datum: 7.4.2009 Co je fotogrammetrie Fotogrammetrie je věda, způsob a technologie, která se zabývá získáváním využitelných měření map, digitálních modelů a

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník SOUŘADNICOVÉ SOUSTAVY VE FOTOGRAMMETRII

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník SOUŘADNICOVÉ SOUSTAVY VE FOTOGRAMMETRII SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník SOUŘADNICOVÉ SOUSTAVY VE FOTOGRAMMETRII SOUŘADNICOVÉ SOUSTAVY VE FTM hlavní souřadnicové soustavy systém snímkových souřadnic systém modelových

Více

Průmyslová střední škola Letohrad Komenského 472, Letohrad

Průmyslová střední škola Letohrad Komenského 472, Letohrad Geodézie (profilová část maturitní zkoušky formou ústní zkoušky před zkušební komisí) 1) Měření délek 2) Teodolity 3) Zaměření stavebních objektů 4) Odečítací pomůcky 5) Nivelační přístroje a pomůcky 6)

Více

Využití moderních geodetických metod ve stavebnictví

Využití moderních geodetických metod ve stavebnictví Využití moderních geodetických metod ve stavebnictví Vypracoval: Ing. Ivo Kohoušek, 27. října 2017 SG Geotechnika a.s. s více než 90letou tradicí patří mezi největší a nejstarší geotechnické konzultační

Více

Zkušenosti s výukou ATLAS DMT na Stavební fakultě ČVUT

Zkušenosti s výukou ATLAS DMT na Stavební fakultě ČVUT Karel Benda Petr Soukup ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Zkušenosti s výukou ATLAS DMT na Stavební fakultě ČVUT Hotel Flora, Olomouc, 16. a 17 října 2012 Kdo jsme Kat. mapování

Více

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf Zpracování digitálního modelu terénu Zdrojová data Pro účely vytvoření digitálního modelu terénu byla použita data z Digitálního modelu reliéfu 4. Generace DMR 4G, který je jedním z realizačních výstupů

Více

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích Úvod do problematiky K novinkám v požární odolnosti nosných konstrukcí Praha, 11. září 2012 Ing. Radek Štefan prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Znalost rozložení teploty v betonové konstrukci nebo její

Více

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD TVORBA ORTOFOT. Ing. Karel Brázdil, CSc

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD TVORBA ORTOFOT. Ing. Karel Brázdil, CSc ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD TVORBA ORTOFOT Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 21.10.2009 1 OBSAH PREZENTACE 1. Něco málo historie o leteckém měřickém snímkování 2.

Více

Geografický pasport kulturní památky případová studie

Geografický pasport kulturní památky případová studie Geografický pasport kulturní památky případová studie Ing. Pavel Hájek Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Katedra matematiky Oddělení geomatiky Student GIS Projekt 2012, Praha, 25.9.

Více

SEZNÁMENÍ S PROJEKTEM AMA AUTONOMOUS MAPPING AIRSHIP

SEZNÁMENÍ S PROJEKTEM AMA AUTONOMOUS MAPPING AIRSHIP SEZNÁMENÍ S PROJEKTEM AMA AUTONOMOUS MAPPING AIRSHIP Bronislav Koska*, Tomáš Křemen*, Vladimír Jirka** *Katedra speciální geodézie, Fakulta stavební ČVUT v Praze **ENKI, o.p.s. Obsah Porovnání metod sběru

Více

Ing. Radek Makovec Ing. Václav Šafář Ing. Pavel Hánek, Ph.D.

Ing. Radek Makovec Ing. Václav Šafář Ing. Pavel Hánek, Ph.D. Ing. Radek Makovec Ing. Václav Šafář Ing. Pavel Hánek, Ph.D. Projekt (TB02CUZK002 - Integrace nové techniky a technologie do procesu obnovy katastrálního Hlavní části projektu: Moderní měřické aparatury

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU

Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU Z E M Ě M Ě Ř I C K Ý Ú Ř A D NOVÉ ZDROJE GEOPROSTOROVÝCH DAT POKRÝVAJÍCÍCH ÚZEMÍ STÁTU Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 1 O B S A H P R E Z E N T A C E 1. Projekt nového mapování výškopisu

Více

VY_32_INOVACE_INF.10. Grafika v IT

VY_32_INOVACE_INF.10. Grafika v IT VY_32_INOVACE_INF.10 Grafika v IT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 GRAFIKA Grafika ve smyslu umělecké grafiky

Více

Výpočet objemové bilance a rozdílového modelu terénu ze dvou etap zaměření půdní deponie

Výpočet objemové bilance a rozdílového modelu terénu ze dvou etap zaměření půdní deponie Základy automatizace v IG - 154YZAG Návod na cvičení: Výpočet objemové bilance a rozdílového modelu terénu ze dvou etap zaměření půdní deponie Ing. B. Koska 21. 11. 2008 Výpočet objemové bilance a rozdílového

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník MATEMATICKÉ (OPTICKÉ) ZÁKLADY FOTOGRAMMETRIE

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník MATEMATICKÉ (OPTICKÉ) ZÁKLADY FOTOGRAMMETRIE SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník MATEMATICKÉ (OPTICKÉ) ZÁKLADY FOTOGRAMMETRIE MATEMATICKÉ ZÁKLADY FOTOGRAMMETRIE fotogrammetrie využívá ke své práci fotografické snímky, které

Více

Generování sítě konečných prvků

Generování sítě konečných prvků Generování sítě konečných prvků Jaroslav Beran Modelování a simulace Tvorba výpočtového modelu s využitím MKP zahrnuje: Tvorbu (import) geometrického modelu Generování sítě konečných prvků Definování vlastností

Více

Staré mapy TEMAP - elearning

Staré mapy TEMAP - elearning Staré mapy TEMAP - elearning Modul 1 Digitalizace Ing. Markéta Potůčková, Ph.D. 2013 Přírodovědecká fakulta UK v Praze Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie Obsah Digitalizace starých map a její

Více

Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013

Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie. Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013 Jednotná digitální technická mapa Zlínského kraje a 3D technologie Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. Zlín 26. září 2013 Obsah WEBOVÝ PORTÁL A PROVOZ JDTM ZK VYUŽITÍ MOBILNÍHO MAPOVÁNÍ PŘI AKTUALIZACI TECHNICKÉ

Více

GALLO PRO s.r.o. IČO: 27142094 DIČ: CZ27142094

GALLO PRO s.r.o. IČO: 27142094 DIČ: CZ27142094 TopoL xt TopoLík TopoL xt Viewer TopoL xt Reduced TopoL xt Digit TopoL xt Basic TopoL xt DMT PhoTopoL jednoduchá prohlížečka geografických dat, dodávána zcela zdarma prohlížečka dat včetně možnosti měnit

Více

Mgr. Tomáš Kotler. I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 7 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17

Mgr. Tomáš Kotler. I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 7 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 Mgr. Tomáš Kotler I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 7 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 VÝCHOZÍ TEXT A OBRÁZEK K ÚLOZE 1 Je dán rovinný obrazec, v obrázku vyznačený barevnou výplní, který představuje

Více

První piloti, navigátoři a letečtí fotografové. Obsah přednášky: Moderní technologie v geodézii a jejich využití v KN

První piloti, navigátoři a letečtí fotografové. Obsah přednášky: Moderní technologie v geodézii a jejich využití v KN Moderní technologie v geodézii a jejich využití v KN (1) Moderní technologie v geodézii a jejich využití v KN DPLS a integrace nových měřických postupů Ing. Václav Šafář, VÚGTK, v.v.i., v vaclav.safar@vugtk.cz

Více

Rastrová reprezentace geoprvků model polí Porovnání rastrové a vektorové reprezentace geoprvků Digitální model terénu GIS 1 153GS01 / 153GIS1

Rastrová reprezentace geoprvků model polí Porovnání rastrové a vektorové reprezentace geoprvků Digitální model terénu GIS 1 153GS01 / 153GIS1 GIS 1 153GS01 / 153GIS1 Martin Landa Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební 14.11.2013 Copyright c 2013 Martin Landa Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under

Více

Rekonstrukce křivek a ploch metodou postupné evoluce

Rekonstrukce křivek a ploch metodou postupné evoluce Rekonstrukce křivek a ploch metodou postupné evoluce Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta petra.surynkova@mff.cuni.cz Přehled Evoluce křivek princip evoluce použití evoluce křivky ve

Více

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Měřítka Měřítka zmenšení (1 : 10000 až 1 : 2) skutečné (1 : 1) zvětšení

Více

1 Obsah přípravné fáze projektu Poohří

1 Obsah přípravné fáze projektu Poohří 1 Obsah přípravné fáze projektu Poohří V rámci projektu Poohří budou pro účely zatápění povrchových hnědouhelných dolů modelovány a predikovány pohyby nadzemních i podzemních vod a jejich předpokládané

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

6. Základy výpočetní geometrie

6. Základy výpočetní geometrie 6. Základy výpočetní geometrie BI-EP1 Efektivní programování 1 ZS 2011/2012 Ing. Martin Kačer, Ph.D. 2010-11 Martin Kačer Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení

Více

LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ V PROJEKTOVÁNÍ

LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ V PROJEKTOVÁNÍ LASEROVÉ SKENOVÁNÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ V PROJEKTOVÁNÍ Kusák Ivan GEOVAP, spol. s r.o. ZLÍNTHERM 2014 27.-29.3. 2014 Obsah Technologie a metody Mobilní 3D skenování Fy GEOVAP Příklady využití v projekční činnosti

Více

Komise č. 1 zasedá v místnosti B 868 dne 21. června

Komise č. 1 zasedá v místnosti B 868 dne 21. června Komise č. 1 zasedá v místnosti B 868 dne 21. června Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Prof. Ing. Aleš Čepek, CSc. Ing. Jiří Poláček, CSc. Prof. Ing. Jiří Pospíšil, CSc. Ing. Markéta Potůčková. PhD. Ing. Jan

Více

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 10 Z GEODÉZIE 1

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 10 Z GEODÉZIE 1 SYLABUS PŘEDNÁŠKY 10 Z GEODÉZIE 1 (Souřadnicové výpočty 4, Orientace osnovy vodorovných směrů) 1. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G doc. Ing. Jaromír Procházka, CSc. prosinec

Více

Referát digitální ortofoto Fotogrammetrie 30. M. Havlička, M. Klainer

Referát digitální ortofoto Fotogrammetrie 30. M. Havlička, M. Klainer KOMERČNĚ DOSTUPNÉ SW PRO TVORBU DIGITÁLNÍCH ORTOFOT M. Havlička, M. Klainer ČVUT v Praze, Fakulta stavební, obor geodézie a kartografie martin.havlicka@seznam.cz, atlan@seznam.cz Klíčová slova: digitální

Více

Inspekce tvaru součásti

Inspekce tvaru součásti Inspekce tvaru součásti. Cílem cvičení je inspekce tvaru součásti spočívající načtení referenčního CAD modelu, v ustavení naskenovaného tvaru vzhledem k tomuto referenčnímu modelu, kontrole průměru spodního

Více