Další ti ikony slouží pro (postupn) vytvoení nové scény, otevení scény a uložení scény.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Další ti ikony slouží pro (postupn) vytvoení nové scény, otevení scény a uložení scény."

Transkript

1 Obsah Obsah... 1 Upozornní Status Line Práce ve výezech, tvorba objekt, jejich vlastnosti a transformace Navigace ve 3D prostoru Layout a uspoádání výez Hotbox a Marking menu Channel Box Atribute Editor Výezy Výbr objekt a transformace Hierarchie, komponenty, Outliner Transformace objekt Move, Rotate, Scale Hypergraph... 17

2 Upozornní Tento materiál je uren výhradn pro soukromé výukové úely. Nesmí být nijak použit ve spojení s komerní inností, prodáván, šíen v pozmnné podob nebo jinak modifikován.

3 1. Status Line Stavová lišta Mayi obsahuje ikony, které jsou obdobné funkcionalit ikon nástrojové lišty v 3ds Max. Výsuvné menu vlevo, kde vidíte slovo Animation se nazývá Menu Sets a umožuje pepínat mezi módy Animation, Modeling, Dynamics, Rendering. Pokud budete mít verzi Maya Unlimited, budou zde ješt módy Fur, Live a Cloth. Podle výbru jedné položky se zmní nabídky hlavního menu. Vyzkoušejte si to a pozorujte, která menu se pidávají pi rzných módech. Další ti ikony slouží pro (postupn) vytvoení nové scény, otevení scény a uložení scény. Pokud klepnete na malé vertikální pedly mezi skupinami ikon, mžete je zabalovat nebo naopak rozbalovat. Napravo od tchto tí ikon najdete pole, které se nazývá Selection Mode Field. Pokud klepnete na název Objects, objeví se nabídka peddefinovaných typ komponent (sub-objekt v 3ds Max) nebo jinak nabídka typ tzv. výbrových masek (Selection Mask). Tím se mní kombinace výbru ikon v rámci Selection Masks (viz dále). Následující ti ikony se nazývají výbrové módy (Selection Modes) a umožují vybírat objekty podle (postupn) hierarchií, celých objekt (Object type) nebo komponent (Component type). Stále mjte na pamti porovnání s termíny v 3ds Max, to vám uvažování velmi usnadní. Další sada ikon jsou práv zmiované výbrové masky a umožují vybrat, které komponenty jsou aktivní (v 3ds Max napíklad Sub-objects > Vertex). Musíte být ale v komponentovém módu (viz pedchozí obrázek). Výbrový mód: Object type Výbrový mód: Component type Funkce pichytávání (Snapping) vidíte na následujícím obrázku a postupn je zastupují ikony pichytit k mížce, pichytit ke kivce, pichytit k bodu, pichytit k rovin pohledu a konen funkce pro uinní objektu živým (Make Selected Object Live) vysvtlíme si dále. Poslední dv sady ikon: První ti ikony se nazývají Input/Output Connections (vstupní a výstupní spojení upravuje zpsob, jak jsou objekty propojeny a spravuje konstrukní historii) a další ti ikony jsou ovládací prvky renderování (Render Controls). Pole se zkratkou Sel umožuje vybírat objekty podle názvu nebo ásti názvu.

4 Poslední ti ikony vpravo na stavové lišt umožní skrýt i odkrýt Attribute Editor (viz dále), skrýt i odkrýt Tool Settings, tj. nastavení aktuálního nástroje (viz dále), a skrýt i odkrýt Channel Box a Layer Editor (viz dále). 2. Práce ve výezech, tvorba objekt, jejich vlastnosti a transformace 2.1. Navigace ve 3D prostoru Navigace ve výezech je velmi jednoduchá. Staí zkombinovat tlaítka myši s klávesou Alt: Vytvote si cviný objekt z nabídky Create > Polygons > Cube. Krychle se automaticky umístí v poátku souadnic. Klepnte do perspektivního výezu, vyberte krychli a stisknte klávesu F. Tím se v persp. pohledu krychle piblíží a vyplní pohled (zamíte se na krychli). Je to obdoba funkce Zoom Extents Selected v Maxovi. Stiskem klávesy A byste vycentrovali všechny objekty ve výezu najednou (Zoom Extents All). Stisknte a držte klávesu Alt a souasn levé tlaítko myši. Pohybujte se myší. Provádíte otáení výezem (Tumble). Totéž si vyzkoušejte pro posunování výezu - Alt+koleko myši (Track) a pibližování i oddalování výezu Alt + pr.tl. myši (Dolly). Samotné koleko myši funguje stejn jako v Maxovi tedy funkce Zoom. Nyní umíte ovládat navigaci ve výezech Mayi. Obrázek 2.1 Pepínání mezi výezy Mayi provádíte klepnutím do výezu a opakovaným stiskem mezerníku.

5 2.2. Layout a uspoádání výez Výezy si mžete pizpsobit dle vlastního stylu práce. Pokud chcete mít po ruce nástroj pro výbr objekt dle jména nebo editor materiál spolen s nkterými pracovními výezy, mžete to provést jednoduše. Staí klepnout na jedno z tlaítek, která vidíte na dalším obrázku. Jde o skupinu ikon, která se nazývá Layouts. Tato tlaítka umožují aktivovat vámi zvolené rozložení výez, které se ihned promítne na pracovní ploše. Postupn odshora znamenají: Single Perspective (maximalizovaný perspektivní pohled), Four View (tyi pohledy standardní nastavení), Persp/Outliner (perspektivní pohled spolen s nástrojem Outliner, který umožuje vybírat objekty ze jmenného seznamu), Persp/Graph Editor (perspektivní pohled a editor graf, HyperShade/Persp (Hypershade pro editování materiálových struktur a perspektivní pohled), Persp/Graph/Hypergraph (perspektivní pohled souasn s editorem graf a oknem Hypergraph, prostednictvím nhož máte snadný pístup ke správ skupin a hierarchií objekt). Poslední ikona v podob ty malých šipek pedstavuje možnost zvolit si svou vlastní kombinaci nástroj. Následující skupina ikon se nazývá QWERTY Tools (nástroje QWERTY, také nazývaná Toolbox). Název této skupiny ikon je odvozen od kláves, které ikony aktivují. Definujme je postupn odshora, jak je vidíte na dalším obrázku: Select Tool pro výbr objektu (aktivujete klávesou Q), Lasso Tool pedstavuje výbr objektu odlišným zpsobem, jakýmsi lasovitým obhozem. Lasso Tool Rotate Tool Select Tool Move Tool Scale Tool Universal Manipulator Show Manipulator Tool Soft Modification Tool Last Tool

6 Další ti ikony jsou klíové: Posun (W Move Tool), Otoení (E Rotate Tool) a zmna mítka objektu (R Scale Tool). Zbývající klávesy T a Y (taktéž poslední dv ikony vespod na pedchozím obrázku) slouží pro nástroje Show Manipulator Tool a Last Tool (naposledy použitý nástroj). V našem pípad na pedchozím obrázku byl naposledy použitý nástroj Trim (Edit NURBS > Trim Tool). Jak jste si asi všimli, peskoili jsme ikony Universal Manipulator a Soft Modification Tool. První z nich vidíte v akci na následujícím obrázku. Obrázek 2.2 Nástroj Universal Manipulator pedstavuje možnosti posunu, rotace a zmny mítka v jedné funkci najednou. Soft Modification Tool, jak název napovídá, je nástroj, pomocí nhož mžete modifikovat objekty a to s efektem slábnoucího úinku (v Maxovi odpovídá této funkci Soft Selection s definovaným parametrem Falloff).

7 2.3. Hotbox a Marking menu Abychom si ukázali možnosti pístupu k píkazm Mayi pímo ve výezu, vytvote si libovolný NURBS objekt, z píslušného menu, jak ukazuje následující obrázek. Obrázek 2.3 Tvorba NURBS primitiva zadáním pesných hodnot Klepnte na malý tvereek napravo od názvu vámi vybraného primitiva. Objeví se dialogové okno, kde si mžete nadefinovat parametry píslušného objektu jako je polomr, šíka, délka. Na obrázku 2.4 vidíte ukázku parametr dostupných pro NURBS primitivum koule. Obrázek 2.4 Dostupné parametry pi tvorb NURBS primitiva koule. Tlaítkem Apply vytvoíte kouli s aktuálními parametry bez opuštní dialogu.

8 Abyste mohli aktuální objekt dále modelovat a pizpsobovat si jej vlastním potebám, musíte nejprve otevít nabídku píkaz. Pokud vytvoíte napíklad NURBS objekt, pak jej budete editovat zejména pes hlavní menu Edit NURBS. Další možností je pistupovat k nkterým tmto funkcím pomocí klávesy Mezerník. Klepnte do výezu a stisknte ji. Objeví se pomrn komplexní souhrn nabídek, jak ukazuje obrázek 2.5. Tento komplex nabídek nazýváme Hotbox. Obrázek 2.5 Hotbox. Rychlý pístup k píkazm, které jsou jinak dostupné pes hlavní menu a aktuáln zvolený menu set. Hotobox obsahuje v podstat všechna hlavní menu, která mžete vidt v horní ásti obrazovky, pokud si vyberete Modeling, Animation, Dynamics a Rendering. Než pjdete v textu dále, pochopte logiku mezi Menu Sets, Hlavním menu a Hotboxem. Hotbox tedy obsahuje všechna menu potebná pro všeobecné nastavení Mayi i výez, animaci, modelování, dynamiku a osvtlení/texturování a renderování (tento výet odpovídá postupn jednotlivým ádkm Hotboxu odshora na obázku 2.5). Poslední dva ádky menu jsou nepístupná, protože se jedná o funkcionalitu dostupnou pouze ve verzi Maya Unlimited. Marking menu pedstavují rychlý pístup k nejpoužívanjším nabídkám programu. Aktivujete je pes stisknutí klávesy a jednoho tlaítka myši. Tak napíklad pokud stisknete klváesu W a levé tlaítko myši, objeví se rzné možnosti pro posun objektu. Stisknutím klávesy H se dostanete k výbru Menu Set (Modeling, Animation, Rendering, ) Channel Box Ikona pro pístup k Channel Boxu (spolen s Layer Editorem) se nachází úpln vpravo, na konci stavové lišty. Channel Box vidíte na obrázku 2.6 a najdete jej v pravé ástí interface.

9 Show the Channel Box and the Layer Editor Switch between manipulators no manipulators channel sliders Obrázek 2.6 Channel Box Tento panel je obdobou modifikaního panelu v Maxovi. Zde mžete zadáním hodnot mnit základní atributy objektu (posun, rotace a napíklad zmna mítka, nazývané atributy), pidávat animaní klíe nebo zamykat parametry, aby se jejich hodnota nemohla mnit (pro zamení parametru klepnte pr.tl. na ádek Translate, Rotate nebo Scale a objeví se nabídka, kde vyberte Lock Selected ádek se zašediví a indikuje tak, že hodnotu ani píslušnou transformaci ve výezu nelze zmnit, pouze píkazem Unlock). Mžete vybrat i více atribut najednou pomocí klávesy Ctrl. Pokud chcete mnit atributy objektu interaktivn (jako napíklad tažením myši v Maxovi interaktivn vytváíte objekt ve výezu a pak jednotlivé atributy upesujete v modifikaním panelu), stisknte ikonu Switch between manipulators no manipulators channel sliders, jak vidíte na obrázku 2.6, a pak pomocí tažení myši se stisknutým prostedním tlaítkem upravujete práv aktivní atribut objektu. Poznámka: Pokud se vám njaký postup nedaí a nevíte, jak dál, zkuste se podívat dol na ádek nápovdy, který pi chybovém postupu zervená a napíše se, kde je chyba. Viz obrázek 2-7. Obrázek 2.7 Command Feedback jako zptná vazba nápovdy pi provádní jednotlivých úkol.

10 Horní menu Object slouží pro pípad, kdy máte vybráno více objekt najednou a chcete v Channel Boxu mnit parametry jen u jednoho z nich (tuto funkci 3ds Max bohužel nemá). ást Inputs je obdobná zásobníku modifikátor v 3ds Max. V Layer Editoru (který aktivujete ikonou Show the Channel Box and the Layer Editor) si mžete všechny objekty ve scén pidávat do rzných vrstev a pehledn si tak uspoádat objekty ve scén. Novou vrstvu vytvoíte stisknutím ikony Create a new layer vpravo dole v Layer Editoru. Vrstvy odstraníte klepnutím na její název pr.tl.myši a výbrem Delete Layer. Objekty pidáte do vrstvy tak, že si je vyberete ve výezu, klepnete na název vrstvy, kam chcete objekty umístit a vyberete Add Selected Objects. Z menu Layers mžete zapnout Relationship Editor, kde mžete jednotlivé objekty z vrstev odebírat a vzájemn je mezi vrstvami peskupovat. Klepnutím na písmenko V v prvním sloupci Layer Editoru vrstvu skryjete. Vrstvám mžete prostednictvím tetího sloupce piazovat rzné barvy pro jednodušší rozpoznání vrstev.

11 2.5. Atribute Editor Atribute editor pedstavuje centrum vlastností (atribut vybraného objektu). Zde mžete mnit vše od transformací (M,R,S = dále pro urení posunu, rotace a zmny mítka) stejn jako v Channel Boxu, avšak navíc tvar objektu, barvu nebo materiály a mnoho dalšího. Attribute Editor zobrazíte klepnutím na ikonu, kterou najdete jako tetí zprava od konce stavové lišty (první z trojice ikon na konci Status Baru). Attribute Editor se zobrazí v pravé ásti interface. Obrázek 2.8 Attribute editor pedstavuje centrum vlastností objektu. Hlavní menu Attribute Editoru: List Naítá atributy objektu bu automaticky nebo manuáln (využijete, pokud chcete, aby se pi otevení AE otevela jiná záložka ili uzel, viz níže) Selected Pokud máte vybráno více objekt najednou, mžete si zobrazit atributy libovolného z nich Focus I pestože nemáte vybraný žádný objekt, zde se zaznamenají objekty, které jste vybrali, když byl Attribute Editor otevený (historie výbru) Attributes - umožuje pidávat, mnit a odstraovat (uživatelské) Extra Attributy

12 Záložky v záhlaví Attribute Editoru (v našem pípad polygon_kostka, polygon_kostkashape, ) nazýváme uzly ili Nodes a ovládají specifcký aspekt objektu (napíklad materiály ShadingGroup nebo tvar objektu Shape). V rámci každého uzlu najdeme rzné sekce. V našem pípad na obrázku 2.8 vidíme napíklad Local Space a World Space (nastavení pivotu pro rotaci a zmnu mítka v lokálním nebo svtovém systému), Limit Information (omezení pohybu, rotace nebo zmny mítka objektu napíklad pohyb objektu podle osy X v intervalu -1 až 1), Display (atributy kontrolující vzhled objektu) nebo mental ray Výezy Obrázek 2.9 Možnosti nastavení výezu (panelu). Klepnutím do výezu a stisknutím mezerníku výez maximalizujete/minimalizujete. Každý výez (vetn Hotboxu) obsahuje možnosti pro pizpsobení si jeho vzhledu. Výezy dlíme na ortografické (pdorys, elní a bokorys) a perspektivní. Položky menu každého výezu jsou: View pecházení mezi jednotlivými pohledy podle toho, jak se pohybujete ve výezu, piblížení k objektu (píkaz frame), ukládání pohled (záložkami - bookmarks), nastavovat kameru a aktivovat píkazy pro pohyb s kamerou (Tumble, Track, Dolly, Zoom) Shading zde definujete vzhled objekt ve výezu stínovaný, drátný mód a podobn. Místo výtu jednotlivých mód si je nyní na nkterém základním primitivu vyzkoušejte. Nkteré jsou nároné na práci videokarty a na systém (High Quality Rendering) a nkteré mén (Flat Shading). Lighting nkterá nastavení svtel Show kategorie objekt, které uvidíte ve výezu Panels z tohoto menu nastavujete vlastní výezy (pohledy), pepínáte se mezi nástroji jako je Graph Editor, Trax Editor nebo Dope Sheet, mezi perspektivním a ortografickými pohledy nebo zde mžete zvolit peddefinovaný layout výez.

13 3. Výbr objekt a transformace 3.1. Hierarchie, komponenty, Outliner Objekty v Maye jsou obdobné svým typem jako v Maxovi. NURBS (primární modelovací prostedek), polygony, povrchy (surfaces), svtla, kamery a další. Objekty mžete vybírat ve tech módech (výbrových módech viz kapitola 1): Hierarchie (skupiny) Objekty Komponenty Skupiny vytváíte vybráním více objekt a klepnutím na menu Edit > Group. Skupiny pak vybíráte v Outlineru (menu Window) nebo Hypergraphu (menu Window) s aktivovaným výbrovým módem Select By Hierarchy and Combinations. Obrázek 2.10 V Hypergraphu mžete vybírat a prohlížet si hierarchie (skupiny objekt). Pohybujete se v nm pomocí stejných kláves jako ve výezech. Skupiny jsou tvoeny propojenými uzly, které pedstavují sí vlastností objektu (tvar, materiály, ). V rámci každého výbrového módu mžete dále specifikovat výbrové masky, tj. blíže definovat dílí výbry (následující obrázek pedstavuje výbrové masky v rámci Object módu).

14 Postupn zleva ikony pedstavují: Úchyty (handles), klouby (Joints), kivky (Curves), povrchy (Surfaces), deformace (deformaní mížky), dynamika (ástice, emitery, soft bodies a rigid bodies, pole, pružiny) a renderování (svtla, kamery a textury). Pokud se pepnete do módu komponent (Component Type), mžete u NURBS nebo Poly objekt vybírat jejich komponenty (v Maxovi to jsou Sub-objects). Následující obrázek postupn definujme pro NURBS a Poly objekty pehledn také v tabulce: Komponenta NURBS Poly 1. Points NURBS CV Poly Vertices 2. Parm Points NURBS Edit Points, NURBS Curve Points a - NURBS Surface Points 3. Lines NURBS Isoparms a Trim Edges Poly Edges 4. Faces NURBS Patches Poly Faces 5. Hulls NURBS Hulls - 6. Pivots Rotate, Scale a Joint Pivots - 7. Handles Selection Handles Se všemi komponentami se seznámíme detailnji, až budeme hovoit o modelování. Zde ješt pipomenu, že základní povely transformace kamery, seskupení objekt nebo výbrové módy najdete v podob ikon na Shelf lišt, záložce General. Obrázek 2.11 Na záložce General najdete základní povely pro manipulaci s kamerou, kroky Zpt a Vped, vytváení skupin objekt (Group) nebo hierarchií (Parent) nebo všechny ti výbrové módy. Podržte kurzor myši nad jednotlivými ikonami a peložte si všechny pojmy. Tyto povely budete asto používat. Záložky lišty Shelf mžete pidávat klepnutím na malou šipku, která se nachází nalevo od Shelfu (viz obrázek 2.11 vlevo) a výbrem New Shelf. Zde máte i další možnosti pro práci s lištou Shelf. Pokud si chcete do své vlastní záložky pidat ikony z jiných záložek a vytvoit si tak pizpsobenou lištu, petáhnte požadovanou ikonu stedním tlaítkem myši nad názvem cílové záložky. Pokud chcete objekty vybírat obdobn jako v Maxovi v dialogu Select By Name, mžete to provést prostednictvím pole SEL pro rychlý výbr, jak vidíte na dalším obrázku.

15 Syntaxe zadaných výraz je napíklad: VAL* vybere všechny objekty ve scén zaínající na písmena VAL. Název objektu zadáváte do relevantního pole v Channel Boxu (viz slovo valec na pedchozím obrázku). Objekty mžete vybírat z nástroje Windows > Outliner. Obrázek 2.12 V Outlineru mžete vybírat všechny objekty ve scén nebo mnit hierarchické vztahy mezi objekty (tažením položky pomocí prostedního tlaítka myši) Hierarchie znamená totéž co v Maxovi linkování (spojování) objekt pomocí píkazu Select and Link. V Maye je postup tento: Poznámka: Do výbru pidáváte (+) objekty klávesou Shift. Odebíráte je (-) z výbru klávesou Ctrl. Vyberte objekt A, pak objekt B a následn klepnte na ikonu Parent (sedmá ikona zprava na obrázku 2.11). Tím jste vytvoili hierarchii, kde B je rodi vi A.

16 Na pedchozím obrázku vidíte v Outlineru vztah, v nmž nurbssphere1 vystupuje v roli rodie vi nurbscube1. Objekt nurbscube1 je dále rodiem objektu nurbstorus1. Všimnte si, že nurbscube1 má také své vlastní potomky šest stran krychle. Abyste ve výezu Mayi vybrali celou krychli, nestaí na ni pouze klepnout, nýbrž vybrat všech šest hran nebo vybrat název nurbscube1 v Outlineru. Vyzkoušejte si vytvoit hierarchii objekt podle pedchozího obrázku. Pak všechny objekty odpojte a ponechte je jako samostatná primitiva Transformace objekt Move, Rotate, Scale Transformaní nástroje pro posun, rotaci i zmnu mítka (move, rotate, scale) aktivujete bu pes Klávesy W, E, R nebo klepnutím na ikony vlevo na lišt QWERTY Tools. Rozklepnutím ikony pro posun se objeví v ásti Channel Boxu další možnosti a nastavení. Obrázek 2.13 Další nastavení posunu objekt vetn výbru souadnicových systém.

17 Souadnicové systémy (tedy zpsob, jakým jsou osy X, Y a Z svázány s objektem) pro posun (Move) objektu jsou World (X, Y a Z odpovídají nemnnému svtovému prostoru), Object (osy jsou svázány s objektem a podle toho, jak s ním otáíte se pizpsobují), Local (osy jsou zarovnané s osami rodiovského objektu) a Normal (poloha os odpovídá normálám v komponentovém módu). Obdobn pracuje také rotace. Nastavení rotace (i posunu) mžete docílit klepnutím na menu Modify > Transformation Tools > Rotate Tool. Objekt se otáí kolem svého tzv. pivotu. Ten mžete libovoln pemís ovat a vzdálit ho od svého objektu. Stisknte klávesu Insert, pesute pivot a znovu stisknte klávesu Insert pro ukotvení pivotu na novém míst Hypergraph Hypergraph (viz obrázek 2.10) je nástroj, v nmž vidíte pehledn hierarchie uzl objektu. Uzly mezi hierarchickými stromy pemís ujete stisknutím stedního tlaítka (koleka) myši. Pokud budete mít ve scén napíklad ti samostatné objekty A, B a C, pak mžete pomocí koleka myši tvoit hierarchie pímo v Hypergraphu. Staí petáhnout napíklad uzel C nad A a vytvoíte vztah potomek -> rodi, tj. C->A. Hierarchii zrušíte petažením uzlu do prázdného místa v Hypergraphu. Pohledy v Hypergraphu si mžete ukládat spomocí Bookmark (obdobn jako záložky v Internetovém prohlížei). Klepnutím pr.tl.myši na uzel zobrazíte nabídku k píslušnému objektu, kde mžete uzly skrývat, pejmenovávat, rozbalovat listy hierarchického stromu a podobn. Pokud odstraníte uzel v Hypergraphu, odstraníte tentýž objekt také ve výezu Mayi. V menu Graph v rámci Hypergraphu najdete položku Input and Output Connections. Klepnete-li na tuto položku, objeví se propojení uzl spojených s vybraným objektem. Na následujícím obrázku vidíte, v jakém vztahu vystupuje Atribute Editor a Hypergraph. Hypergraph pedstavuje grafickou podobu Atribute Editoru. Spojení pedstavované šipkou smující od uzlu k uzlu mžete odstranit klepnutím na šipku a stisknutím klávesy Delete. Nové spojení vytváíte pomocí pr.tl.myši tažením od pravé strany jednoho uzlu nad druhý uzel a puštním tlaítka myši. Pak se objeví tabulka pro výbr parametr, které mají být propojeny. Když parametr vyberete, objeví se Connection Editor. Ten vyvoláte také rozklepnutím šipky spoje nebo pímo z menu Windows > General Editors. Tento editor sloužící k propojování atribut vidíte na následujícím obrázku. Propojené parametry se objeví v kurzív. Tlaítkem Reload Left natete dostupné parametry vybraného objektu do levého sloupce. Totéž provedete s pravým sloupcem. Tlaítkem Break zrušíte propojení parametr.

18 Obrázek 2.14 Connection Editor slouží k propojování parametr mezi uzly objekt.

KAPITOLA 1: ÚVOD DO APLIKACE MAYA 7

KAPITOLA 1: ÚVOD DO APLIKACE MAYA 7 KAPITOLA 1: ÚVOD DO APLIKACE MAYA 7 1.1 Pedmluva Aplikace Maya od spolenosti Alias (www.alias.com) je špikový softwarový nástroj pro modelování, animaci a renderování 3D objekt. Využívá se zejména ve filmových

Více

PRÁCE S GRAFICKÝMI VÝSTUPY SESTAV

PRÁCE S GRAFICKÝMI VÝSTUPY SESTAV PRÁCE S GRAFICKÝMI VÝSTUPY SESTAV V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - UŽIVATELSKÉ ÚPRAVY GRAFICKÝCH VÝSTUP YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Vtšina produkt spolenosti YAMACO Software

Více

Prezentaní program PowerPoint

Prezentaní program PowerPoint Prezentaní program PowerPoint PowerPoint 1 SIPVZ-modul-P0 OBSAH OBSAH...2 ZÁKLADNÍ POJMY...3 K EMU JE PREZENTACE... 3 PRACOVNÍ PROSTEDÍ POWERPOINTU... 4 OPERACE S PREZENTACÍ...5 VYTVOENÍ NOVÉ PREZENTACE...

Více

TopoL sbr bod pro AAT

TopoL sbr bod pro AAT TopoL sbr bod pro AAT technologický postup Jindich Hoda Ph.D. únor 2005 Pi práci v SW TopoL se budete pi sbru bod pro aerotriangulaci ídit následujícím pracovním postupem, viz obrázek 1. Obr. 1 pracovní

Více

P ehled nep ítomnosti

P ehled nep ítomnosti Pehled nepítomnosti Modul poskytuje pehled nepítomností zamstnanc na pracovišti. Poskytuje informace o plánované, schválené nebo aktuáln erpané pracovní nepítomnosti zamstnanc v rámci pracovišt VUT a možnost

Více

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Nové verze produkt spolenosti YAMACO Software pinášejí mimo jiné ujednocený pístup k použití urité množiny funkcí, která

Více

Párování. Nápovdu k ostatním modulm naleznete v "Pehledu nápovd pro Apollo".

Párování. Nápovdu k ostatním modulm naleznete v Pehledu nápovd pro Apollo. Párování Modul Párování poskytuje pehled o došlých i vrácených platbách provedených bankovním pevodem i formou poštovní poukázky. Jedná se napíklad o platby za e-pihlášky, prkazy ISIC nebo poplatky za

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3303 Pohyb ve 3D prostoru 3DS Max. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Název: VY_32_INOVACE_PG3303 Pohyb ve 3D prostoru 3DS Max. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Název: VY_32_INOVACE_PG3303 Pohyb ve 3D prostoru 3DS Max Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 06 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Anotace: DUM seznamuje

Více

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Petr Pala Copyright 2008 CENIA, laboratoř GIS 1. Úvod 1. Systémové požadavky 2. Části základního okna aplikace 1. Menu 1.1. File 1.2. Tools 1.3. Hlavní lišta 2. Editor

Více

Roenka absolvent. Nápovdu k ostatním modulm naleznete v "Pehledu nápovd pro Apollo".

Roenka absolvent. Nápovdu k ostatním modulm naleznete v Pehledu nápovd pro Apollo. Roenka absolvent Modul zobrazuje seznam student a jejich závrených prací. Dále informaci o tom, zda studenti chtjí být uvedeni v tiskové roence a zda zaplatili poplatek nutný k jejich zveejnní v roence.

Více

7 Editace bodů. Editace bodů. NURBS křivky

7 Editace bodů. Editace bodů. NURBS křivky 7 Editace bodů Editace bodů U objektů si můžete zobrazit řídicí nebo editační body a pomocí jejich přemisťování můžete lokálně upravovat tvar objektů namísto manipulace s objektem jako celkem. To se nazývá

Více

Autocad ( zdroj www.designtech.cz )

Autocad ( zdroj www.designtech.cz ) Autocad ( zdroj www.designtech.cz ) AutoCAD patí k tradiním CAD aplikacím, které využívá celá ada technických i netechnických obor. V dnešním lánku se podíváme na bleskovku, jak lze zaít velmi tychle v

Více

Polygonální objekty v Rhinoceros Volné modelování

Polygonální objekty v Rhinoceros Volné modelování přednáška 10 Polygonální objekty v Rhinoceros Volné modelování 10.1 Polygonální objekty v Rhinoceros Jak již bylo zmíněno v první přednášce, program Rhinoceros je plošný modelář a při popisu svých objektů

Více

Názvy objektů na paletě Layers (Vrstvy)

Názvy objektů na paletě Layers (Vrstvy) Obsah as a asta b b 2. Vytváření vrstev, podvrstev a skupin 3. Vybíraní vrstev, označování objektů 4. Odstranění a skrytí vrstev Kapitola vás naučí pracovat s vrstvami. Ty se dělí na vrstvy nejvyšší úrovně

Více

DUM. Databáze - úvod

DUM. Databáze - úvod DUM Název projektu íslo projektu íslo a název šablony klíové aktivity Tematická oblast - téma Oznaení materiálu (pílohy) Inovace ŠVP na OA a JŠ Tebí CZ.1.07/1.5.00/34.0143 III/2 Inovace a zkvalitnní výuky

Více

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu.

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu. Obsah 1. Pracovní plocha 2. Paleta nástrojů, Paletky, Pruhy voleb 3. Paletka Navigator (Navigátor), nástroj Zoom (Lupa) 4. Práce s dokumentem - otevírání, zavírání, ukládání 1. Pracovní plocha V první

Více

IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL

IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - IMPORTU DAT DO PÍSLUŠNÉ EVIDENCE YAMACO SOFTWARE 2005 1. ÚVODEM Všechny produkty spolenosti YAMACO Software

Více

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON

POZOR!!! INSTALACE POD WINDOWS 200 / XP / VISTA PROBÍHÁ VE DVOU ETAPÁCH A JE NUTNÉ DOKON Program SK2 Připojení adaptérusk2 k počítači Propojte svůj počítač pomocí přiloženého propojovacího USB kabelu s adaptérem SK2. SK2 v prostředí Windows 2000 - XP - Vista - po propojení počítače s adaptérem

Více

Vaše uživatelský manuál HP PAVILION DV9092EA

Vaše uživatelský manuál HP PAVILION DV9092EA Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

POPIS TESTOVACÍHO PROSTEDÍ 1 ZÁLOŽKA PARSER

POPIS TESTOVACÍHO PROSTEDÍ 1 ZÁLOŽKA PARSER POPIS TESTOVACÍHO PROSTEDÍ Testovací prostedí je navrženo jako tízáložková aplikace, každá záložka obsahuje logicky související funkce. Testovací prostedí obsahuje následující ti záložky: Analýza Gramatiky

Více

Pídavný modul rozvaha lze vyvolat z hlavní nabídky po stisku tlaítka Výkazy / pídavné moduly.

Pídavný modul rozvaha lze vyvolat z hlavní nabídky po stisku tlaítka Výkazy / pídavné moduly. Výkaz rozvaha Pídavný modul rozvaha lze vyvolat z hlavní nabídky po stisku tlaítka Výkazy / pídavné moduly. Po spuštní modulu se zobrazí základní okno výkazu: V tabulce se zobrazují sloupce výkazu. Ve

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3.

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Popis prostedí...4 3.1 Hlavní okno...4 3.1.1 Adresáový strom...4

Více

Instalace multiimportu

Instalace multiimportu Instalace multiimportu 1. Rozbalit archiv multiimportu (nap. pomocí programu Winrar) na disk C:\ Cesta ve výsledném tvaru bude: C:\MultiImport 2. Pejdte do složky Install a spuste soubor Install.bat Poznámka:

Více

Slouží pro výběr prvků, skupin a komponent pro další použití

Slouží pro výběr prvků, skupin a komponent pro další použití PŘÍLOHA P I: POPIS TLAČÍTEK Tab. 1. Popis tlačítek panelu Standard ikona název (klávesová zkratka); popis New (Ctrl + N); Otevře nový dokument Open (Ctrl + O); Otevře uložený model Save (Ctrl + S); Uloží

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

Začínáme. s Autodesk 3ds Max Design

Začínáme. s Autodesk 3ds Max Design Začínáme s Autodesk 3ds Max Design 1 2 3ds Max Import dat a jejich přizpůsobení 1. Spusťte aplikaci 3ds Max. 2. V menu Open otevřete dialogové okno Open. Application menu > Open > Open Zvolte soubor /3DS

Více

Gymnázium. Kromíž. Zpracování textu. Word 1 SIPVZ-modul-P0

Gymnázium. Kromíž. Zpracování textu. Word 1 SIPVZ-modul-P0 Zpracování textu Word 1 SIPVZ-modul-P0 OBSAH OBSAH...2 ZÁKLADNÍ POJMY...3 ZÁKLADY EDITACE TEXTU...4 FORMÁT ODSTAVCE...5 ODRÁŽKY A ÍSLOVÁNÍ...6 TABULÁTORY...7 OHRANIENÍ A STÍNOVÁNÍ...8 STYL ODSTAVCE...9

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika Autor: Mgr. Dana Kaprálová FORMÁTOVÁNÍ 2 Datum (období) tvorby: září, říjen 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žáci se seznámí se základní obsluhou tabulkového

Více

1. Nástroj pro výběr. Selection (Nástroj pro výběr) se používá k označení celých cest. Označeným objektem se dá také otáčet nebo měnit jeho velikost.

1. Nástroj pro výběr. Selection (Nástroj pro výběr) se používá k označení celých cest. Označeným objektem se dá také otáčet nebo měnit jeho velikost. Obsah Tato kapitola se zabývá několika metodami označování objektů. 1. Nástroj pro výběr 2. Nástroj pro přímý výběr 3. Výběr pomocí příkazu 4. Nástroj Laso 5. Nástroj Kouzelná hůlka 1. Nástroj pro výběr

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

Výuka počítačové grafiky

Výuka počítačové grafiky Výuka počítačové grafiky zdroj pro uměleckou tvorbu výukový modul Investice do rozvoje vzdělávání Řemesla v moderní době Mgr. Iva Markvartová Úvod Klíčovou aktivitou tohoto výukového modulu je výuka Photoshopu

Více

Vaše uživatelský manuál NAV N GO EVOLVE COOLTRAXX3D http://cs.yourpdfguides.com/dref/1850031

Vaše uživatelský manuál NAV N GO EVOLVE COOLTRAXX3D http://cs.yourpdfguides.com/dref/1850031 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro NAV N GO EVOLVE COOLTRAXX3D. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se NAV N GO EVOLVE

Více

ZoomText 11 - Klávesové zkratky

ZoomText 11 - Klávesové zkratky ZoomText 11 - Klávesové zkratky Pro používání ZoomTextu v aplikacích je užitečné naučit se a používat základní klávesové zkratky ZoomTextu. Tyto klávesové zkratky vám umožní upravovat a ovládat nejčastěji

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování.

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. 4 Přesné modelování Sice můžete změnit toleranci až během práce, ale objekty, vytvořené před touto změnou, nebudou změnou tolerance dotčeny. Cvičení

Více

Postup efektování jednotlivých part

Postup efektování jednotlivých part Postup efektování jednotlivých part Níže uvedený postup platí pro nástroje ady Yamaha PSR (konkrétn PSR-1000, 2000, 1100, 2100, 1500, 3000), pro Yamahu TYROS a také TYROS 2. Uvedené obrázky ovládacího

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3314 Rendering - vykreslení vytvořené scény. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Název: VY_32_INOVACE_PG3314 Rendering - vykreslení vytvořené scény. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Název: VY_32_INOVACE_PG3314 Rendering - vykreslení vytvořené scény Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 05 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Anotace:

Více

FORMÁTOVÁNÍ 1. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika

FORMÁTOVÁNÍ 1. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika Autor: Mgr. Dana Kaprálová FORMÁTOVÁNÍ 1 Datum (období) tvorby: září, říjen 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žáci se seznámí se základní obsluhou tabulkového

Více

Vaše uživatelský manuál SHARP AR-M160 http://cs.yourpdfguides.com/dref/4176950

Vaše uživatelský manuál SHARP AR-M160 http://cs.yourpdfguides.com/dref/4176950 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní Informace o zdroji: Autor: Název díla: Vydavatelství: Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Microsoft Office 2007 - Průvodce pro

Více

Manuál k aplikaci WANAS

Manuál k aplikaci WANAS Manuál k aplikaci WANAS OBSAH 1 DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO PRÁCI V NOVÉ VERZI APLIKACE WANAS.. 2 2 PROSTOROVÁ DATA... 3 2.1 POPIS HLAVNÍCH FUNKCÍ... 3 2.2 PRÁCE S DEFINIČNÍM BODEM SEGMENTU... 4 2.3 PRÁCE S

Více

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod.

Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. Statistika Modul Statistika poskytuje přehled o počtu studentů na fakultách, v jednotlivých programech, oborech, apod. 1. Spuštění modulu Statistika 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Statistika

Více

Ovládání pohybu a manipulace s objekty

Ovládání pohybu a manipulace s objekty Ovládání pohybu V této kapitole uděláme další smělý krok za poznáním 3D světa, konkrétně v oblasti manipulace. Už víte, které typy objektů můžete vytvořit, a poznali jste také jejich objektové vlastnosti

Více

Buňka typy buněk, formát buňky

Buňka typy buněk, formát buňky Buňka typy buněk, formát buňky VY_32_INOVACE_In 6.,7.12 Anotace: Žák získá základní informace pro práci s buňkami v programu MS Excel 2010. Pracuje na svém žákovském počítači dle pokynů v prezentaci. Vzdělávací

Více

Vaše uživatelský manuál HP G6031EA http://cs.yourpdfguides.com/dref/4140868

Vaše uživatelský manuál HP G6031EA http://cs.yourpdfguides.com/dref/4140868 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro HP G6031EA. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se HP G6031EA v uživatelské příručce

Více

Vaše uživatelský manuál DYMO LABELMANAGER 420P http://cs.yourpdfguides.com/dref/3645383

Vaše uživatelský manuál DYMO LABELMANAGER 420P http://cs.yourpdfguides.com/dref/3645383 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro DYMO LABELMANAGER 420P. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se DYMO LABELMANAGER

Více

Tabulkový kalkulátor

Tabulkový kalkulátor 1.1.1 GRAF Vhodným doplněním textů a tabulek jsou grafy. Graf je v podstatě obrázek graficky zobrazující hodnoty údajů z tabulky. Je vhodným objektem pro porovnávání údajů a jejich analýzu. Graf můžeme

Více

Návod k obsluze. GeoVision ViewLog SW verze 8.12. Návod k obsluze GV-ViewLog Stránka 1

Návod k obsluze. GeoVision ViewLog SW verze 8.12. Návod k obsluze GV-ViewLog Stránka 1 Návod k obsluze GeoVision ViewLog SW verze 8.12 Návod k obsluze GV-ViewLog Stránka 1 Obsah : Přehrávání videosouborů úvod strana 3 Přehrávání v hlavním systému (ViewLog) strana 4 1. Základní obrazovka

Více

1 VERZE DOKUMENTU... 4 2 VERZE SOFTWARE... 4 3 ZÁKLADNÍ POPIS... 4 4 ZÁKLADNÍ P EHLED HYDRAULICKÝCH SCHÉMAT... 4 5 HYDRAULICKÁ SCHÉMATA...

1 VERZE DOKUMENTU... 4 2 VERZE SOFTWARE... 4 3 ZÁKLADNÍ POPIS... 4 4 ZÁKLADNÍ P EHLED HYDRAULICKÝCH SCHÉMAT... 4 5 HYDRAULICKÁ SCHÉMATA... Uživatelská píruka Obsah 1 VERZE DOKUMENTU... 4 2 VERZE SOFTWARE... 4 3 ZÁKLADNÍ POPIS... 4 4 ZÁKLADNÍ PEHLED HYDRAULICKÝCH SCHÉMAT... 4 4.1 REGULÁTOREM NEOVLÁDANÝ KOTEL:... 4 4.2 REGULÁTOREM OVLÁDANÝ

Více

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí Poslední aktualizace článku: 18/11/2015 Tento článek přináší přehled klávesových zkratek, které můžete z QWERTY klávesnice při práci s odečítačem VoiceOver v systému

Více

Základní ovládání a práce s programem Rhinoceros 3D

Základní ovládání a práce s programem Rhinoceros 3D přednáška 2 Základní ovládání a práce s programem Rhinoceros 3D Program Rhinoceros 3D po spuštění zobrazí základní pracovní prostor, který je složen ze čtyř pracovních oken zobrazujících vytvářený model

Více

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works.

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. 2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. Skici v SolidWorks slouží pro všechny tvorbu načrtnutých prvků včetně následujících: Vysunutí Tažení

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Typy geometrie v. Rhinu. Body

Typy geometrie v. Rhinu. Body Typy geometrie v 16 Rhinu Rhino rozeznává pět základních typů geometrie: body (points), křivky (curves), plochy (surfaces) a spojené plochy (polysurfaces). Navíc jsou plochy nebo spojené plochy, které

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Pomocí filtrů dokážete změnit obrázek k nepoznání. Z fotografie dokážete udělat umělecké dílo, které bude vypadat jako mozaika, náčrtek, sítotisk

Pomocí filtrů dokážete změnit obrázek k nepoznání. Z fotografie dokážete udělat umělecké dílo, které bude vypadat jako mozaika, náčrtek, sítotisk Obsah 1. Ga a a jejich h dia a a a 2. Použití filtru Pattern Marker (V řit vzorek) 3. Použití filtru Vanishing Point (Úběžný bod) Pomocí filtrů dokážete změnit obrázek k nepoznání. Z fotografie dokážete

Více

Digitální kartografie 5

Digitální kartografie 5 Digitální kartografie 5 strana 2 Zadání atributů pro jednotlivé plochy při vytvoření nového souboru shapefile se nám automaticky vytvoří také databázový soubor *.dbf, který obsahuje atributovou tabulku

Více

1 MODEL STOLU. Obr. 1. Základ stolu

1 MODEL STOLU. Obr. 1. Základ stolu 1 MODEL STOLU V prvním kroku byly vytvořeny svislé desky stolu. Nástrojem Rectangle byl nakreslen obdélník o rozměrech 750 x 450 mm mezi zelenou a modrou osou s výchozím bodem v průsečíku os. Nástrojem

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

Nastavení synchronizace asu s internetovými servery. MS Windows XP

Nastavení synchronizace asu s internetovými servery. MS Windows XP Nastavení synchronizace asu s internetovými servery Tento návod Vám pomže nastavit na Vašem poítai synchronizaci asu s internetovými servery pro operaní systémy MS Windows (XP, Vista), Linux (Ubuntu) a

Více

Statistický popis dat. Tvorba kontingenních tabulek. Grafická prezentace dat.

Statistický popis dat. Tvorba kontingenních tabulek. Grafická prezentace dat. Statistický popis dat. Tvorba kontingenních tabulek. Grafická prezentace dat. Po pihlášení se do sít (viz login name + password v okn Login) budete mít pistupný síový disk F:\, na kterém jsou uložena data

Více

EXPORT DAT TABULEK V MÍŽKÁCH HROMADNÉHO PROHLÍŽENÍ

EXPORT DAT TABULEK V MÍŽKÁCH HROMADNÉHO PROHLÍŽENÍ EXPORT DAT TABULEK V MÍŽKÁCH HROMADNÉHO PROHLÍŽENÍ V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - EXPORTU DAT DO EXTERNÍCH FORMÁT YAMACO SOFTWARE 2005 1. ÚVODEM Všechny produkty spolenosti YAMACO

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3315 Umisťování textur pomocí modifikátoru UVW Map. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Název: VY_32_INOVACE_PG3315 Umisťování textur pomocí modifikátoru UVW Map. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Název: VY_32_INOVACE_PG3315 Umisťování textur pomocí modifikátoru UVW Map Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 09 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

Otázky neopisuj, piš odpověď!

Otázky neopisuj, piš odpověď! Otázky neopisuj, piš odpověď! Mezi jaké programy řadíme MS Word? Jakým způsobem správně ukončíme odstavec? Jakým způsobem ukončíme předčasně řádek, ale neukončíme odstavec? Jakým způsobem předčasně ukončíme

Více

1. Paleta History (Historie)

1. Paleta History (Historie) Obsah 1. Paleta History (Historie) 2. History Brush (Štětec historie) 1. Paleta History (Historie) Změny, které provedete v obrázku se objeví na paletě History (Historie) jako samostatné stavy (Obr 11.1).

Více

Vaše uživatelský manuál HTC TOUCH DIAMOND2 http://cs.yourpdfguides.com/dref/3462507

Vaše uživatelský manuál HTC TOUCH DIAMOND2 http://cs.yourpdfguides.com/dref/3462507 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti

Možnosti programu. KAPITOLA 5 Možnosti KAPITOLA 5 Možnosti Nastavení v možnostech programu a uživatelského rozhraní určují, jak se ZoomText spouští, ukončuje a indikuje na ploše systému. Můžete si také aktivovat automatickou aktualizaci, kdy

Více

Vaše uživatelský manuál HP PAVILION DV6623EA http://cs.yourpdfguides.com/dref/4156036

Vaše uživatelský manuál HP PAVILION DV6623EA http://cs.yourpdfguides.com/dref/4156036 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro HP PAVILION DV6623EA. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se HP PAVILION DV6623EA

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Siemens 840 - frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím

Více

ANALYSIS SERVICES PROJEKT VYTVOŘENÍ PROJEKTU A DATOVÉ KOSTKY

ANALYSIS SERVICES PROJEKT VYTVOŘENÍ PROJEKTU A DATOVÉ KOSTKY ANALYSIS SERVICES PROJEKT VYTVOŘENÍ PROJEKTU A DATOVÉ KOSTKY Spusťte BIDS - z menu vyberte File/New/Project a vytvořte nový Analysis Services Project typu Bussines Inteligence Project - doplňte jméno projektu

Více

GIS. Cvičení 3. Sběr vektorových dat v ArcGIS

GIS. Cvičení 3. Sběr vektorových dat v ArcGIS GIS Cvičení 3. Sběr vektorových dat v ArcGIS Vektorové modely v ArcGIS Jedním způsobem reprezentace geografických jevů je použití bodů, linií a polygonů. Tento způsob reprezentace se nazývá vektorový datový

Více

Macromedia Flash 8. Druhy animace: Snímek po snímku. F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame)

Macromedia Flash 8. Druhy animace: Snímek po snímku. F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame) Druhy animace: Snímek po snímku Macromedia Flash 8 F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame) F7 vložit prázdný klíčový snímek (insert blank key frame) Enter spuštění animace

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více

Vaše uživatelský manuál SHARP GX33 http://cs.yourpdfguides.com/dref/1276748

Vaše uživatelský manuál SHARP GX33 http://cs.yourpdfguides.com/dref/1276748 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 15 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tonto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 04/2008 (SPIRIT 15 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r. o.

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

nastavení real-time PCR cykléru icycler iq5 Multi-Color Real-Time PCR Detection System

nastavení real-time PCR cykléru icycler iq5 Multi-Color Real-Time PCR Detection System Verze: 1.0 Datum poslední revize: 2.1.2014 nastavení real-time PCR cykléru icycler iq5 Multi-Color Real-Time PCR Detection System (BioRad) generi biotech OBSAH: 1. Spuštění již existujícího či nastavení

Více

POTRUBNÍ SYSTÉMY PROGRAMU INVENTOR PROFESSIONAL V REALIZACI ISTÍRNY ODPADNÍCH VOD

POTRUBNÍ SYSTÉMY PROGRAMU INVENTOR PROFESSIONAL V REALIZACI ISTÍRNY ODPADNÍCH VOD Projekt: POTRUBNÍ SYSTÉMY PROGRAMU INVENTOR PROFESSIONAL V REALIZACI ISTÍRNY ODPADNÍCH VOD Objednatel: Computer Agency o.p.s Zhotovitel: Jií Trnka Spoluešitel: Michal Klimeš - 1 - - 2 - OBSAH 1. ÚVOD..4

Více

Prvodce pro rychlou instalaci. EW-7206Apg Wireless LAN Access Point

Prvodce pro rychlou instalaci. EW-7206Apg Wireless LAN Access Point Prvodce pro rychlou instalaci EW-7206Apg Wireless LAN Access Point 0 Rychlá instalace ESKY Ped zahájením zapojování zaízení EW-7206APg provte, zda máte pístup k Internetu prostednictvím širokopásmového

Více

Digitální kartografie 4

Digitální kartografie 4 Digitální kartografie 4 tvorba vektorových dat Vytváření liniových dat 1. Příprava Otevření aplikace ArcCatalog v menu Start Programy ArcGIS ArcCatalog, nebo přímo z ArcMapu kliknutím na ikonu v nástrojové

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3311 Kamera a její použití, světelné efekty. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Název: VY_32_INOVACE_PG3311 Kamera a její použití, světelné efekty. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Název: VY_32_INOVACE_PG3311 Kamera a její použití, světelné efekty Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 06 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Anotace:

Více

Nastavení programu pro práci v síti

Nastavení programu pro práci v síti Nastavení programu pro práci v síti Upozornění: následující text nelze chápat jako kompletní instalační instrukce - jedná se pouze stručný návod, který z principu nemůže popsat všechny možné stavy ve vašem

Více

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz 5. InDesign vzory, znakové styly www.isspolygr.cz Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012 Strana: 1 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

DUM 03 téma: Tvary - objekty

DUM 03 téma: Tvary - objekty DUM 03 téma: Tvary - objekty ze sady: 1 tematický okruh sady: Vektorová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

A. TBOS SYSTEM. 1. Popis systému TBOS. 3. Vlastnosti: TBOS verze UNIK verze UNIK. (stará verze) (stará verze) cívka 9V. 2. Doplky.

A. TBOS SYSTEM. 1. Popis systému TBOS. 3. Vlastnosti: TBOS verze UNIK verze UNIK. (stará verze) (stará verze) cívka 9V. 2. Doplky. A. TBOS SYSTEM 1. Popis systému TBOS Vysílací modul Ovládací modul (stará verze) TBOS verze UNIK verze UNIK (stará verze) cívka 9V 2. Doplky idlo srážek relé idlo vlhkosti 3. Vlastnosti: * Doba závlahy

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Práce s mapou aplikací Marushka... 2 Přehledová mapa... 3 Změna měřítka... 4 Posun mapy... 5 Druhy map... 6 Doplňkové vrstvy... 7 Vyhledávání...

Více