OČKOVÁNÍ MÝTY A FAKTA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OČKOVÁNÍ MÝTY A FAKTA"

Transkript

1 OČKOVÁNÍ MÝTY A FAKTA Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS Soběslav

2 Povinné očkování porovnání s vyspělým světem V ČR se povinně očkuje proti devíti základním onemocněním: Jsou to záškrt, černý kašel, tetanus, dětská obrna, hepatitida B, onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae b, zarděnky, spalničky a příušnice. Počtem dětského očkování se nijak nelišíme se od rozvinutých zemí.

3 Povinné očkování nepřímá povinnost Nenaočkované děti nejsou přijaty do dětských kolektivů (např. Belgie) V některých zemích očkování není podmínkou vstupu, pokud se však ve školce objeví nemoci, proti kterým dítě není očkováno, je ze školky vyloučeno do doby, než riziko infekce pomine (Rakousko, Německo).

4 Povinné očkování Francie: povinné očkování proti záškrtu, tetanu a dětské obrně, v Itálii navíc k tomu proti hepatitidě B. V Itálii je možností trestně-právně postihnout rodiče neočkovaných dětí. Švédsko: lékaři mají povinnost nabízet a doporučovat očkování Z 30 států Evropy povinnost daná zákonem v 10 USA kontrola očkování i při nástupu na vysokou školu, pro adolescenty povinné očkování proti černému kašli a MCV-4 (A,C,Y,W-134)

5 Povinné očkování Vysoký stupeň ochrany celé populace kolektivní imunita: chrání neočkované z důvodu KI i očkované, kterým kvůli závažné nemoci klesnou obranné protilátky 80% rodičů s povinným očkováním souhlasí bez výhrad

6 Doporučené očkování Rotavirové infekce perorální V ČR každoročně hospitalizovány asi 4 tisíce dětí do 5 let věku, občas i případy úmrtí z důvodu těžké dehydratace. Epidemie v kolektivech i v rodinách. Pneumokokové infekce (možné fatální případy), meningokokové infekce, varicella/herpes zoster, virová hepatitida A, klíšťová encefalitida Plně hrazené všem kojencům: Arménie, Belgie, Finsko, Gruzie, Lucembursko, Moldávie, Rakousko, Velká Británie.

7 VAKCÍNY PROTI HPV Prevence rakoviny děložního čípku každý den v ČR podlehne jedna žena 80 % osob se během svého života infikuje HPV alespoň jednou Přenos také vzájemným kontaktem genitálií (neinvazivní) nebo kontaminovanými prsty. Možný je také přenos např. kontaminovaným ručníkem či spodním prádlem. Ani řádně prováděný pravidelný screening nemusí včas odhalit např. adenokarcinom cervixu.

8 VAKCÍNY PROTI HPV Je prokázaná vysoká účinnost očkování před vznikem prekancerózních lézí cervixu (CIN 3) Tím pokles počtu konizací čípku u očkovaných dívek v porovnání s neočkovanými. Eliminace jednoho z faktorů obtížného otěhotnění, případně potratů či předčasných porodů z důvodu snížené funkčnosti poškozeného děložního čípku. Bivalentní vakcína by mohla mít celoživotní účinnost.

9 POVINNÉ OČKOVÁNÍ Je nutné začínat tak brzy? Riziko závažných včetně fatálních následků je nejvyšší v raném věku. Odsouvání vakcinace bez medicínského důvodu děti nesmyslně ohrožuje. Lékař by to bez řádného zdůvodnění neměl doporučovat ani s tím bez diskuze s rodičem souhlasit.

10 Virová hepatitida B Je nutné očkovat malé děti proti VHB, když nemají pohlavní styk ani si nepíchají drogy? Nejmenší děti se mohou nakazit od rodičů nebo v nemocnici. Kombinovaná vakcína s ochranou jedním vpichem je výhodou. Riziko přechodu nemoci do chronicity je u kojenců 90 %, následkem je cirhóza až rakovina jater. V raném věku očkuje proti VHB 20 zemí EU, jen 5 až v pozdějším věku. V populaci jsou bezpříznakoví nosiči. Virus VHB je 100x infekčnější než HIV. Očkování malých dětí zavádí i chudší země.

11 Hexavakcína není zátěží? Používá se od r je účinná a bezpečná. Celé povinné očkování je menší zátěží než kdysi jediná vakcína proti černému kašli aplikovaná rodičům. Všechny dětské vakcíny podané čistě teoreticky v jeden den by zaměstnali jen 0,1 % kapacity dětského imunitního systému. Povinné očkování má jen desítky antigenů, po narození přirozená kolonizace miliónem antigenů.

12 Rozdělení hexavakcíny Minimálně 6 vpichů navíc Nedodržení doporučených schémat očkování Pozdější nástup ochrany Větší počet očkovacích dnů větší traumatizace dítěte zbytečnými vpichy Častější návštěvy lékaře možné riziko nákazy v ordinaci

13 Bezpečnost vakcín III fáze klinického zkoušení před registrací větší počet hodnocených osob než jiná léčiva IV. fáze post-registrační Milióny očkovaných subjektů jen v ČR kolem 1 mil. ročně Hlášené NÚ nejen lékaři (povinnost) kdokoliv se o tom dozví, ale i očkovaný nebo jeho rodina či známý Následně se vyhodnocují

14 Kolektivní imunita U spalniček až 95 % V Německu při proočkovanosti 91 % v roce 2006 vypukly epidemie, 1200 nakažených, 3 těžké případy encefalitidy Francie v roce 2011 při 90 % pročkovanosti epidemie s více než nakaženými, 2 oběti Úmluva o právách dítěte dítě má nárok na nejvyšší stupeň zdravotní péče

15 Hliník ve vakcínách Je obsažený ve stravě v daleko vyšším množství Soli hliníku ve vakcínách jsou ve vodě nerozpustné, vstřebávání do krevního oběhu je značně omezené Používají se desítky let Rodiče dnešních dětí byli očkovány vakcínami obsahem hliníku 4krát vyšším a autizmus nebyl považovaný za problém ČR má jednu z nejnižších kojeneckých úmrtností na světě

16 Podložená tvrzení - hliník Nedochází k jeho rizikové kumulaci v lidském organizmu Pouze 17% parenterálně aplikovaného hydroxidu hlinitého proniká do krve 50% aplikovaného hliníku z vakcín je eliminováno z těla za méně než 24 hodin a 85 % během 3 týdnů, Nejvyšší příjem hliníku představuje konzumace potravin a vody.

17 Hliník ve vakcínách Množství hlinitých solí se ve vakcínách pohybuje od 0,125 mg do 0,820 mg v jedné dávce. Průměrný denní příjem hliníku v potravinách a vodě je přitom mg. Minimální riziková hranice denní expozice hliníku je 2 mg/kg tělesné hmotnosti. Podle současného očkovacího kalendáře je dětem aplikováno vakcinací celkem cca 5-6 mg hlinitých solí v průběhu celého dětství.

18 Hliník a kojenci Prvních 6 měsíců života: v rámci imunizačního programu celkem 2,8-4 mg parenterálně aplikovaných hlinitých solí. Během 6měsíčního kojení přijímají kojenci mateřským mlékem celkem přibližně 10 mg hlinitých solí, pitím sušeného mléka 40 mg a pitím sójového mléka až 120 mg hlinitých solí. Obsah hliníku v sušeném kojeneckém mléku bývá 10x až 40x vyšší než v mateřském mléce, nejvíce je ho přítomno v přípravcích pro předčasně narozené děti.

19 Hliník ve vakcínách Neurotoxický účinek hliníku v podobě degenerativního poškození nervových buněk byl prokázán při intracerebrální aplikaci hliníku. Po intramuskulárním podání je prokázáno jeho dominantní přetrvávání v místě aplikace s minimálním průnikem do mozkové tkáně (0,003% aplikované dávky hlinitých solí. Pokud by toto malé množství hliníku mělo vést k neu-rodegenerativním změnám, pak podobné změny by musely být vyvolány také hliníkem obsaženým v mateřském mléce, potravinách či vodě.

20 Rtuť ve vakcínách V zemích, kde byl thiomersal z běžně používaných vakcín prakticky odstraněn, pokračuje postupný nárůst autismu v populaci. Nárůst autismu je hlášen také ze zemí, kde thiomersal není používán vůbec. Do dnešního dne chybí jediný vědecký důkaz o škodlivosti thiomersalu (ethylrtuti) u dětí či dospělých.

21 Nežádoucí reakce po očkování Pokud se vyskytnou, jsou v drtivé většině banální lokální bolestivost, zarudnutí nejsou projevem alergie na vakcínu! Z celkových se vyskytuje zvýšená tělesná teplota. Za krátkou dobu většinou spontánně i bez léčby vymizí. K reakcím existuje zřejmě genetická predispozice. Nemoc je vždy horší!

22 Délka ochrany očkováním Očkování nechrání na pořád - některé ano, VHB, VHA se běžně nepřeočkovává, jiné se musí přeočkovat V dospělosti se přeočkovává tetanus co let, černý kašel (alespoň jednou nebo co 10 let), klíšťová encefalitida (jednou za 3-5 let), pneumokokové infekce, chřipka

23 Odložení, posunutí očkování O posunutí termínu očkování má rozhodovat lékař, ne rodič Je-li k tomu medicínský důvod, lékař musí očkování odložit nebo rozložit, nesmí to však být dáno laickým názorem, alibismem a svévolí rodiče Riskuje se tím zdraví a život dítěte a proto k tomu musí být jasný důvod Lehké nachlazení, rýma nebo průjem bez horečky není důvodem odkládání vakcinace

24 Očkování proti TBC Zrušení bylo správné. Vakcína byla reaktogenní, způsobovala odklad další důležitější vakcinace. Nedostatečný a relativně krátkodobý ochranný efekt. TBC je málo infekční, navíc je to oportunní nemoc, projeví se v životě jen u 10% nakažených při oslabení organizmu, u nás hlavně okrajové sociální skupiny bezdomovci, etylici, cizinci

25 Pravděpodobný vývoj povinného očkování v ČR v budoucnu Přechod ze schéma 3+1 na 2+1 podobná účinnost, ušetří se peníze avšak nutnost přeočkovat černý kašel v pubertě. Investice ušetřených financí do jiných plné hrazených vakcín? MCV-B? Rotaviry? Posunutí 2 dávky MMR na později 7-8 rok věku První dávka MMR nejpozději do 18 měsíců věku

26 Očekávání do budoucna Zavedení očkování proti vybraným nemocem u vysoce rizikových osob, které doposud neměly možnost úhrady těchto očkování i když je očkování proti ně doporučováno a také vitálně důležité. Zejména pacienti s hyposplenismem, asplenií, s transplantací kmenových hemopoetických buněk, se závažným imunodeficitem, poruchou komplementu nebo osoby, které prodělaly invazivní meningokokové či pneumokokové onemocnění.

27 Očekávání do budoucna Rozšíření očkování proti virové hepatitidě B (VHB) u rodinných příslušníků pacientů s chronickým onemocněním VHB Osoby v úzkém a pravidelném kontaktu (rodinní příslušníci, sexuální partneři) s pacientem nemocným chronickou hepatitidou typu B jsou ve vysokém riziku nákazy - prevence přenosu nákazy.

28 Mýty Encefalitický neutišitelný pláč po očkování nikdy neprokázány nesmysl, dítě jen bolí místo vpichu, o žádnou encefalitidu se nejedná Etylrtuť způsobuje autismus autismus roste i v oblastech s nízkou proočkovaností, etylrtuť u nás ve vakcínách už není Hliník způsobuje zánět v místě vpichu zarudnutí neznamená zánět

29 Výpadek Pediacelu od 1.8. Pokud je dítě rozočkované: - do 4. dávky může uplynout max. 18 měsíců (Pediacel by již mohl být dostupný) Alternativa pro booster: Infanrix-hexa nebo Hexacima + následně další 2 dávky Engerixu-B Alternativa: Infanrix-Hib (DTP-Hib) + Imovax-Polio do různých míst, nemíchat Při schématu 2+1 posilující dávka za 6-8 měsíců po druhé

30 Nepovinné očkování - dospělí Pacient nechce být nemocný, očkování má doporučit lékař vzhledem k individuálním okolnostem věk, zdravotní stav, práce na zahradě, děti, vnoučata, výlety do přírody, chalupa atd. Použít slovo doporučuji Vám Dát informaci o příspěvku zdravotní pojišťovny Očkování je prověřené a účinné, může zachránit život a dramatickému zhoršení kvality života

31 Revakcinace PPV23 po více než 5 letech nevede k významné hyporesponzivitě, možné je opakované očkování polysach. vakcínou

32 Podložená tvrzení Očkování dětí nepředstavuje riziko nadměrné antigenní zátěže. Vakcinace neoslabuje dětský imunitní systém, naopak překlenuje období nevyzrálosti, vakcinace nezvyšuje riziko jiných infekcí! Rozložené aplikace antigenů nejsou subjektivně ani objektivně šetrnější a oddalování vakcinace je zbytečným hazardem! Dojde-li k poklesu zájmu o očkování, řada nemocí se bude vracet!

33 Podložená tvrzení Bezpečnost vakcín je sledována ve všech fázích klinického hodnocení, po delší dobu a na větším počtu dobrovolníků než je tomu u jiných léčiv! Vakcíny nejsou toxické a není v nich víc rtuti, formaldehydu nebo hlinitých solí než denně přijímáme z prostředí či jídla!

34 Nesmyslná tvrzení Očkování příliš zatěžuje nezralý imunitní systém. Je vhodnější očkování rozložit a posunout do vyššího věku dítěte. Očkovací látky obsahují toxické složky, které poškozují organismus. Očkování vyvolává alergie a astma bronchiale. Očkování způsobuje autismus.

35 Nesmyslná tvrzení Očkování vede k rozvoji autoimunitních onemocnění. Očkování vyvolává poruchy neurologického vývoje. Novorozenec není schopen tvořit protilátky po očkování. Vakcíny se nesmí aplikovat současně. Ne u všech vakcín byla prokázána jejich účinnost.

36 Cestovní medicína Multioborová problematika, nejedná se jen o infekční nemoci Cílem je zabránit zdravotním problémům u cestovatele a ohrožení jiných osob v okolí Zabránit komplikacím zdravotního stavu včasnou samoléčbou Umožnit vyhnout se místní zdravotní péči

37 Statistiky v rámci cestovní medicíny Podhlášené v rámci všech zemí, rozvojových i rozvinutých Hlásí se jen závažnější problémy přetrvávající po návratu domů V cizině léčí často jen příznaky ne příčinu Nemoc zvládnutou samoléčbou po návratu nehlásí Subklinické problémy cestovatel zapomene

38 Nastávající cestovatel (vs. lékař) - chce kompletní ochranu - chce jen základ - chce slyšet že nepotřebuje nic (bojí se jehly a nechce to přiznat apod.) - všeznalý, ví nejlíp co potřebuje, protože to četl na internetu nebo slyšel od známých - cestuje bez přípravy, informací a ochrany

39 Argumenty pro přípravu na cesty Nikdy se zřejmě nedozví kde a od koho se nakazil Vylučovat původce nákaz před prvními příznaky Viry/bakterie vydrží na předmětech/plochách i týdny Může být bezpříznakovým nosičem a nakazit okolí Může nakazit rodinu, kolegy, studenty, pacienty. po návratu Kontakty mohou skončit v karanténě (až 50 dnů) Lepší je vyhnout se místním nemocnicím

40 Rizikové skupiny cestovatelů Návštěva přátel, rodiny a známých v cizině Individuální cesty bez cestovní kanceláře Poznávací zájezd tj. častá změna místa stravování a ubytování Pouliční restaurace Dlouhodobý pobyt, rizikové skupiny Cestovatelé s nízkým rozpočtem - použití lokálních prostředků hromadné dopravy

41 Centra očkování a cestovní medicíny Avenier Typ zájezdu 21% Všichni: bez CK: cestovatelů/cest 79% bez CK s CK TK Praha

42 Centra očkování a cestovní medicíny Avenier Individuální zájezd bez CK (BCK) 0,5% 7% 6%% 13% cest BCK_P BCK_POZ 70,5 % BCK_POZP BCK_PPOZ BCK_PV P = Pobytový, POZ = Poznávací, V = Výlety TK Praha

43 Předplacené stravování Centra očkování a cestovní medicíny Avenier, % 7% 7% 7% cestovatelů AL NIC POL PP SN 72% AL - all inclusive, NIC - bez stravy, POL - polopenze, PP - plná penze SN - snídaně TK Praha

44 Cestovatel do ciziny Připravený a disciplinovaný cestovatel nemusí mít zdravotní problémy ani v nejrizikovějších oblastech světa a naopak Nepřipravený a nedisciplinovaný cestovatel může mít problémy i v luxusním rezortu s allinclusive

45 Cestování po ČR - dospělí Virová hepatitida A+B Klíšťová encefalitida (pobyt v přírodě) Meningokoková meningitida B (A,C,Y,W-135) zejména (nejen) pro děti a mladé dospělé Pneumokoková pneumonie zejména osoby nad let věku Černý kašel zejména rodiče, prarodiče nejmenších dětí + záškrt (Ukrajina, imigranti)

46 Cestování po Evropě - dospělí Virová hepatitida A+B Klíšťová encefalitida (pobyt v přírodě) Meningokoková meningitida B (A,C,Y,W-135) zejména ale nejen pro děti a mladé dospělé Pneumokoková pneumonie zejména osoby nad let věku Vzteklina jižní, jihovýchodní Evropa Černý kašel zejména rodiče, prarodiče nejmenších dětí + záškrt (Ukrajina, imigranti)

47 Cestování po Evropě - dospělí Virová hepatitida A hygiena/dezinfekce rukou, tepelně zpracované maso, pasterizované mléčné výrobky Klíšťová encefalitida (pobyt v přírodě) od východní Francie po Dálný Východ, od Albánie po téměř severní polární kruh, vloni 2 importy do ČR z Chorvatska Meningokoková meningitida B (A,C,Y,W-135) 10 % nosičů v každém kolektivu, místa s nahromaděním osob, kombinace nezávažných faktorů může vést k tragédii únava, stres, mírní viróza, zakouřený prostor, klimatizace

48 Cestování po Evropě Pneumokoková pneumonie pneumokoky v každém kolektivu osob, víc v dětském - neočkované děti mohou být přenašeči riziko: věk, chronické nemoci, oslabená imunita Vzteklina jižní, jihovýchodní Evropa např. hory na Balkáně turistika dál od civilizace Černý kašel přenos vzdušnou cestou, v riziku nejmenší děti a starší/chronicky nemocné osoby

49 Nákazy přenosné vzdušnou cestou Nosičství meningokoků 10 %, ale ve školních kolektivech % (zejména zimní období) Nosičství pneumokoků 10 % zdravých dospělých a 60 % dětí Infekčnost varicelly 1-2 před výsevem vyrážky a 6 dní po prvních příznacích (někdy atypický nenápadný průběh) Infekčnost chřipky 1-2 dny před a 5-7 dní po prvních příznacích

50 Na letišti a na palubě letadla Desítky nosičů pneumokoků a meningokoků Může být infekční se žloutenkou, planými neštovicemi, spalničkami - bez příznaků Mnoho nespecifických respiračních nemocí kašel, kýchání atd Suchý chladný vzduch oslabuje obranyschopnost dýchacích cest Přenos přímo, nepřímo (ruce) i klimatizací

51 nahromadění osob

52

53

54 Pracovní síla z rozvojových zemí

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68 Lepší je pozdní očkování než žádné Lepší je očkovat po ideálním intervalu než nedokončit schéma vakcinace Lepší je částečná ochrana než žádná

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79 79

80

81

82 Bilharzióza - vyhýbat se kontaktu se sladkou vodou

83

84

85 Cestovní medicína Výbava lékárničky na míru podle rizikových faktorů na straně cestovatele i charakteristik cesty Které léky na exotický průjem fungují jako prevence a jako léčba Léky na výškovou (horskou) nemoc Kvalitní repelent Úprava vody na pitnou Požahání medúzou, bodnutí hmyzem

86 OČKOVÁNÍ Žlutá zimnice Evropa: Virová hepatitida A(B), meningitida B, klíšťová encefalitida, černý kašel/záškrt, chřipka, vzteklina, HPV infekce Rozvojové země + a) Břišní tyfus, zkontrolovat Tetanus b)virová hepatitida B c) Meningitida A+C+Y+W135 d) Cholera + průjmy e) Japonská encefalitida f) Přenosná dětské obrna, záškrt, HPV infekce

87 Lednice na vakcíny, JV Afrika

88 Papatači Středomořská oblast Viscerální leishmanióza Středomořská (marseilleská) horečka Západonilská horečka Krymsko-konžská hemoragická horečka krvácivá horečka smrtnost 5-30 %, klíště, Turecko, jižní Balkán

89 Papatači

90 Viscerální leishmanióza

91 Západonilská horečka

92

93 Chikungunya Horečka Chikungunya

94 Některé CK informují úmyslně jen o povinném očkování může to ohrozit zdraví jejich klienta i jeho okolí Příprava na cestu není jen o očkování Rada s odborníkem: o vhodnosti cesty, ochraně před bodavým hmyzem, výškovou nemocí, fotosenzitivitou užívaných léků, prevence a léčba exotických průjmů atd Poraďte se před odjezdem s lékařem

95 Cestovatel má: Jít příkladem!

96 Používat ochranné pomůcky!

97 V prevenci raději o krok navíc!

98 Být připravený improvizovat!

99 Řešit věci včas!

100 Očkování pro ČR/Evropu, základ pro celý svět Dítě, adolescent, mladý dospělý: virová hepatitida A, meningokoková meningitida, klíšťová encefalitida + kompletní pravidelné očkování (event. chřipka) Nad 25 let věku do 60 let věku: virová hepatitida A+B, klíšťová encefalitida, černý kašel/záškrt (meningokoková meningitida, chřipka)

101 Andrea Brzobohatá

102 Očkování pro ČR/Evropu, základ pro celý svět Osoby nad 60 let věku: virová hepatitida A+B, pneumokoková pneumonie, klíšťová encefalitida, černý kašel/záškrt, chřipka

103

104

105

106

107

108

109

110

111

112 Kojenci na dlouhé lety nepatří

113

114 Papatači Středomořská oblast Viscerální leishmanióza Středomořská (marseilleská) horečka Západonilská horečka Krymsko-konžská hemoragická horečka krvácivá horečka smrtnost 5-30 %, klíště, Turecko, jižní Balkán

115 Počet případů* Pozorovaný herd effect po zavedení plošného očkování MenC konjugovanou vakcínou ve Velké Británii Zavedení plošného očkování Věková skupina 0 až 19 let 20 let Pokles i u neočkované starší věkové skupiny herd effect *Potvrzené případy Trotter CL, et al. Lancet. 2004;364(9431): Reprinted with permission from Elsevier. Roky

116 Jamboree světové setkání skautů potvrzené případy ve Švédsku a ve Skotsku (typ W) Další suspektní případy meningokokové meningitidy u účastníků setkání V blízkosti stanů Velké Británie Finsko, Francie, USA, Švédsko, Švýcarsko, USA Jen z Velké Británie cca 4000 účastníků

117 Dítě do 6 měsíců Pokud možno NE cesty letadlem, NE: zalidněné prostory, změny tlaků, nižší saturace kyslíku, střídání tepla a chladu (klimatizace, suchý vzduch) ne jiná místní mikrobiální flóra

118 Dítě 6-12 měsíců Pokud možno ne rozvojové oblasti a exotické země (ne dengue, JE, malárie, spavá nemoc) Kratší charterové lety bez přestupů Možné dovolenkové destinace: Jižní Evropa, Turecko, ne sezóna respiračních nákaz Podmínky: min. 2 dávky hexavakcíny, k tomu ideálně nepovinné pneumokokové a rotavirové očkování, meningokoky B

119 Dítě 6-12 měsíců Vakcína proti žluté zimnici od 9 měsíců věku, v akutních případech od 6 měsíců (centra Očkování a cestovní medicíny) Priorix od 9 měsíců věku, zejména pro delší pobyty v cizině (Priorix-Tetra, Varilrix od 9 měsíců věku), nutná druhá dávka za cca 3 měs. Ixiaro od 2 měsíců věku Očkování proti vzteklině nejdříve od 2 měsíců věku (preexpozičně), postexpoziční nemá KI

120 Dítě měsíců Virová hepatitida A (Havrix Junior 720) druhá dávka až do 5 let, přednostně 6-12 měsíců 4valentní meningokoková vakcíny (Nimenrix) Další dávka hexavakcíny Čtvrtá dávka pneumokokové vakcíny Alespoň první dávka MMR Chřipka, klíšťová encefalitida

121 Dítě od 2 let věku Očkování proti břišnímu tyfu (Typhim Vi) rozvojové země Očkování proti choleře a ETEC orální vakcína (nápoj) Dukoral - od 2 do 6 let 3 dávky, odstupy 1-6 týdnů, přeočkování 1 dávkou za 6 měsíců - od 6 let 2 dávky, odstup 1-6 týdnů na 2 roky, do 2 let přeočkování jednou dávkou

122 Cestující děti Na cesty probiotika, filtrační láhev Terapie: Hidrasec, Ercefuryl, Normix, Carbosorb Účinný repelent vhodný pro děti ne nad 50 % DEET dengue je i ve městech přes den Opalovací krém 50 SPF, UV prádlo, ochrana hlavy Iontové nápoje, After-bite (medúza, hmyz ) Přilba na kolo/skútr, pás/sedačka v autě Skoky do vody, vodní živočichové

123

124

125

126

127 Bilharzióza, Leptospiróza vyhýbat se kontaktu se sladkou vodou!

128

129

130

131

132 Děkuji za pozornost Tel

Světový týden očkování

Světový týden očkování Světový týden očkování 24. 4. 30. 4. 2019 Protected Together #VaccinesWork Vakcíny jsou bezpečné a účinné Každá vakcína s licencí je před schválením pro použití přísně kontrolována Trvale jsou monitorovány

Více

Změny v legislativě a praktické aspekty očkování v ČR. Roman Prymula

Změny v legislativě a praktické aspekty očkování v ČR. Roman Prymula Změny v legislativě a praktické aspekty očkování v ČR Roman Prymula Důvody změny očkovacího kalendáře v ČR Epidemiologické důvody Organizační důvody Zdrojový rámec Dohoda s odborníky, pojišťovnami, poslanci

Více

Legislativní změny českého očkovacího kalendáře a jejich důvody. Roman Prymula, HVD, 2017

Legislativní změny českého očkovacího kalendáře a jejich důvody. Roman Prymula, HVD, 2017 Legislativní změny českého očkovacího kalendáře a jejich důvody Roman Prymula, HVD, 2017 Důvody změny očkovacího kalendáře v ČR Epidemiologické důvody Organizační důvody Zdrojový rámec Dohoda s odborníky,

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce, Praha Cestovní a

Více

Očkování v ordinaci praktického lékaře Co vše lze realizovat v ordinacích VPL???

Očkování v ordinaci praktického lékaře Co vše lze realizovat v ordinacích VPL??? Co vše lze realizovat v ordinacích VPL??? MUDr. Igor Karen praktický lékař Benátky nad Jizerou Odborný garant SVL pro Infektologii Aneb jaká očkování můžeme realizovat v ordinacích VPL jak v tuzemsku,

Více

Novinky v očkování dětí. MUDr. Hana Cabrnochová, MBA

Novinky v očkování dětí. MUDr. Hana Cabrnochová, MBA Novinky v očkování dětí MUDr. Hana Cabrnochová, MBA Aktuální situace Přijatá novela zákona č.48/1997 Sb. a úprava očkování u dětí. Očekávaná změna vyhlášky o očkování a změna očkovacího kalendáře dětí.

Více

Vývoj očkovacího kalendáře v ČR IX. Hradecké vakcinologické dny 3. - 5.10.2013

Vývoj očkovacího kalendáře v ČR IX. Hradecké vakcinologické dny 3. - 5.10.2013 Vývoj očkovacího kalendáře v ČR IX. Hradecké vakcinologické dny 3. - 5.10.2013 MUDr. Hana Cabrnochová Česká vakcinologická společnost ČLS JEP PLDD Vývoj očkování před rokem 1945 Očkování proti neštovicím

Více

PROBLEMATIKA SENIORŮ V OŠETŘOVATELSTVÍ

PROBLEMATIKA SENIORŮ V OŠETŘOVATELSTVÍ Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. PROBLEMATIKA SENIORŮ V OŠETŘOVATELSTVÍ 1 4. M E Z I N Á R O D N Í V Ě D E C K Á K O N F E R E N C E Očkování seniorů Lidmila Hamplová 16. DUBEN 2019 Očkování seniorů

Více

Zdenka Manďáková Očkovací centrum a poradna pro cestovatele Zdravotní ústav se sídlem v Ústí n.l. Regionální pracoviště Praha

Zdenka Manďáková Očkovací centrum a poradna pro cestovatele Zdravotní ústav se sídlem v Ústí n.l. Regionální pracoviště Praha Zdenka Manďáková Očkovací centrum a poradna pro cestovatele Zdravotní ústav se sídlem v Ústí n.l. Regionální pracoviště Praha 90. léta - 457 miliónů mezinárodních příjezdů /rok rok 2005-783 milionů mezinárodních

Více

Očkování pro cestovatele. MUDr. Zdenka Manďáková Infekční klinika IPVZ, FN Na Bulovce

Očkování pro cestovatele. MUDr. Zdenka Manďáková Infekční klinika IPVZ, FN Na Bulovce Očkování pro cestovatele MUDr. Zdenka Manďáková Infekční klinika IPVZ, FN Na Bulovce Očkování cestovatelů nehradí pojišťovny placená odborná služba Individuální očkovací plán čas do odjezdu cílová destinace,

Více

Očkování v těhotenství. T. Binder, B. Vavřinková Výbor SPaFMM ČGPS Revize R. Prymula, P. Kosina, ČVS JEP

Očkování v těhotenství. T. Binder, B. Vavřinková Výbor SPaFMM ČGPS Revize R. Prymula, P. Kosina, ČVS JEP Očkování v těhotenství T. Binder, B. Vavřinková Výbor SPaFMM ČGPS Revize R. Prymula, P. Kosina, ČVS JEP Obecná pravidla 1) K očkování těhotné ženy je třeba přistupovat individuálně. 2) Vždy je třeba zvážit

Více

Očkujete se před cestou do zahraničí?

Očkujete se před cestou do zahraničí? Očkujete se před cestou do zahraničí? Rozšiřuje se spektrum cestovatelských oblastí Měli byste! Rozšiřuje se spektrum infekčních onemocnění Rozšiřuje se spektrum doporučených očkování Některé státy při

Více

Očkovací kalendář v dospělosti CHLÍBEK ROMAN K A T E D R A E P I D E M I O L O G I E F A K U L T A V O J E N S K É H O Z D R A V O T N I C T V Í U O H R A D E C K R Á L O V É 2 0 1 4 Očkování dospělých

Více

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57 Obsah Předmluva... 13 Nejdůležitější pojmy používané v textu publikace... 14 MIKROBIOLOGIE... 23 Mikroorganismy a lidský organismus... 24 Třídy patogenních mikroorganismů... 25 A. Viry... 25 B. Bakterie...

Více

Očkování dětí MUDr.Hana Cabrnochová OSPDL ČLS JEP

Očkování dětí MUDr.Hana Cabrnochová OSPDL ČLS JEP Očkování dětí 2011 MUDr.Hana Cabrnochová OSPDL ČLS JEP 1 Typy očkování Legislativně vázaná (povinná) pravidelné (dle očkovacího kalendáře) zvláštní (pro rizikové skupiny) mimořádné (za mimořádné situace)

Více

Současné očkovací kalendáře evropských zemí v porovnání s českým kalendářem

Současné očkovací kalendáře evropských zemí v porovnání s českým kalendářem Současné očkovací kalendáře evropských zemí v porovnání s českým kalendářem IX. HVD, 3.-5.10. 2013 Hradec Králové Roman Chlíbek Fakulta vojenského zdravotnictví UO Česká vakcinologická společnost Hradec

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Nákazy přenášené různými přenašeči Tato skupina infekcí se vyznačuje tím, že zdrojem a rezervoárem nákazy obvykle bývají zvířata,

Více

POVINNÉ VERSUS NEPOVINNÉ OČKOVÁNÍ A EVROPSKÉ OČKOVACÍ KALENDÁŘE PRYMULA R. FAKULTNÍ NEMOCNICE HRADEC KRÁLOVÉ

POVINNÉ VERSUS NEPOVINNÉ OČKOVÁNÍ A EVROPSKÉ OČKOVACÍ KALENDÁŘE PRYMULA R. FAKULTNÍ NEMOCNICE HRADEC KRÁLOVÉ POVINNÉ VERSUS NEPOVINNÉ OČKOVÁNÍ A EVROPSKÉ OČKOVACÍ KALENDÁŘE PRYMULA R. FAKULTNÍ NEMOCNICE HRADEC KRÁLOVÉ Očkovací kalendář Snaha optimalizovat schémata a odstupy mezi jednotlivými očkováními. Kalendář

Více

Přenosné nemoci v ČR v roce 2002

Přenosné nemoci v ČR v roce 2002 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28.7.2003 46 Přenosné nemoci v ČR v roce 2002 V této Aktuální informaci jsou použity údaje Státního zdravotního ústavu

Více

Současnost očkování dospělých v ČR

Současnost očkování dospělých v ČR Současnost očkování dospělých v ČR Sympozium VPL, 2.-3. 10. 2015, XI. Hradecké vakcinologické dny Chlíbek Roman Katedra epidemiologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové 2015 Očkování pro

Více

OČKOVÁNÍ A OČKOVACÍ LÁTKY

OČKOVÁNÍ A OČKOVACÍ LÁTKY OČKOVÁNÍ A OČKOVACÍ LÁTKY Následující text nabízí základní informace k očkování, jeho základní dělení a způsob správného očkování. Součástí textu je i přehled nejběžnějších očkovacích látek a jejich stručný

Více

Cestovní medicína a děti Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Cestovní medicína a děti Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. Cestovní medicína a děti Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. Praha 26.4.2014 Letadlo a další prostředky hromadné dopravy Zajistit teplo (oblečení, deka) Dostatečný příjem tekutin Možnost pohybu Kojení, pití,

Více

EPIDEMIOLOGIE. projekt Studijní portál pro pedagogy a studenty vyšší odborné školy, číslo CZ.2.17/3.1.00/33259 NOZOKOMIÁLNÍ NÁKAZY

EPIDEMIOLOGIE. projekt Studijní portál pro pedagogy a studenty vyšší odborné školy, číslo CZ.2.17/3.1.00/33259 NOZOKOMIÁLNÍ NÁKAZY EPIDEMIOLOGIE NOZOKOMIÁLNÍ NÁKAZY Onemocnění, která vznikají v souvislosti s vyšetřením nebo hospitalizací pacientů v nemocničním zařízení. Nejsou to nemoci, se kterými pacient do nemocnice přišel. Mohou

Více

Praktické aspekty očkování aspleniků a diabetiků

Praktické aspekty očkování aspleniků a diabetiků Praktické aspekty očkování aspleniků a diabetiků Šárka Rumlarová Centrum pro očkování a cestovní medicínu Klinika infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové Pacienti s diabetem v ČR 825 400 diabetiků

Více

Informační brožura o očkování pro rodiče a děti. (od narození do 12 let)

Informační brožura o očkování pro rodiče a děti. (od narození do 12 let) Informační brožura o očkování pro rodiče a děti (od narození do 12 let) Obsah Úvod... 3 Proč očkovat?... 4 Se kterými typy očkování se můžeme setkat?... 5 Povinné očkování... 6 Nepovinné očkování... 8

Více

Aktuality v očkování 2015

Aktuality v očkování 2015 Aktuality v očkování 2015 XI. Hradecké vakcinologické dny 2015 1.- 3.10. 2015 MUDr. Hana Cabrnochová, MBA Česká vakcinologická společnost ČLS JEP Katedra PLDD IPVZ Praha Aktuální témata roku 2015 Odmítání

Více

Provakcinační politika

Provakcinační politika Provakcinační politika MUDr. Jana Prattingerová MUDr. Vladimír Valenta, PhD Seminář Problematika očkování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 3.3.2015 70. léta dvacátého století Díky antibiotikům a očkovacím

Více

Cestování s dětmi do zahraničí

Cestování s dětmi do zahraničí Cestování s dětmi do zahraničí (doporučená očkování a vztah k pravidelnému očkovacímu kalendáři) Pavel Kosina, Věra Pellantová, Jana Krausová, Šárka Rumlarová Klinika infekčních nemocí, LF UK a FN v Hradci

Více

Očkování dětí v ČR- aktuální situace. MUDr. Hana Cabrnochová, MBA

Očkování dětí v ČR- aktuální situace. MUDr. Hana Cabrnochová, MBA Očkování dětí v ČR- aktuální situace MUDr. Hana Cabrnochová, MBA Povinná očkování 0-5 let Očkování Zavedení Aktuální situace 2016 DTPa-IPV- HepB-Hib 2007 3+1 x 2+1, Infanrix Hexa, Hexacima Individuální

Více

Novinky v očkování dětí 2010. MUDr.Hana Cabrnochová Hradec Králové 1.10.2010

Novinky v očkování dětí 2010. MUDr.Hana Cabrnochová Hradec Králové 1.10.2010 Novinky v očkování dětí 2010 MUDr.Hana Cabrnochová Hradec Králové 1.10.2010 1 Očkovací kalendář 2006 Age 1 m 2 m 3 m 4 m 5 m 6 m 7-8 m 9 m 10-11 m 12 m DTPw DTPw DTPw Year 0 BCG Hep B Hib HepB Hib HepB

Více

Přednáška byla vytvořena za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s. r. o. výrobce vakcín CZ/VAC/0067/13

Přednáška byla vytvořena za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s. r. o. výrobce vakcín CZ/VAC/0067/13 Duben květen 2013 Přednáška byla vytvořena za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s. r. o. výrobce vakcín CZ/VAC/0067/13 Plané neštovice - Varicella Onemocnění způsobuje - Virus varicella zoster

Více

ODUVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST. A) Závěrečná zpráva a hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad (RIA) 1. Důvod předložení a cíle 1.1.

ODUVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST. A) Závěrečná zpráva a hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad (RIA) 1. Důvod předložení a cíle 1.1. ODUVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST A) Závěrečná zpráva a hodnocení dopadů regulace podle obecných zásad (RIA) 1. Důvod předložení a cíle 1.1. Název Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti

Více

Co Češi skutečně vědí o očkování? , Praha, CZ/PHCA/0033/16

Co Češi skutečně vědí o očkování? , Praha, CZ/PHCA/0033/16 Co Češi skutečně vědí o očkování? 23. 11. 2016, Praha, CZ/PHCA/0033/16 METODOLOGIE Sběr dat byl realizován prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI) na internetovém panelu agenturou STEM/MARK Terénní

Více

Přenosné nemoci v ČR v roce 2003

Přenosné nemoci v ČR v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 19.7.2004 45 Přenosné nemoci v ČR v roce 2003 V této Aktuální informaci jsou zpracována data Státního zdravotního ústavu

Více

kař profylaxe malárie a cestovních ch jmů MUDr. Igor Karen praktický lékal Benátky nad Jizerou Odborný garant SVL pro Infektologii

kař profylaxe malárie a cestovních ch jmů MUDr. Igor Karen praktický lékal Benátky nad Jizerou Odborný garant SVL pro Infektologii Očkování v ordinaci praktického lékal kaře, profylaxe malárie a cestovních ch průjm jmů MUDr. Igor Karen praktický lékal kař Benátky nad Jizerou Odborný garant SVL pro Infektologii Nový Doporučený postup

Více

439/2000 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 6. prosince 2000 o očkování proti infekčním nemocem

439/2000 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 6. prosince 2000 o očkování proti infekčním nemocem 439/2000 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 6. prosince 2000 o očkování proti infekčním nemocem Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 k provedení 45, 46 odst. 1, 2 a 6 a 47 odst.

Více

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ EPIDEMIOLOGIE je obor, který zkoumá rozložení infekčních chorob v populaci, sleduje

Více

Aktuální pohled na očkování dětské populace v ČR

Aktuální pohled na očkování dětské populace v ČR Aktuální pohled na očkování dětské populace v ČR X. Hradecké Vakcinologické dny 3. října 2014 MUDr. Hana Cabrnochová Česká vakcinologická společnost ČLS JEP Aktuální témata roku 2014 Dosažení vysoké proočkovanosti

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Rizika očkování u pacientů s RS a jejich dětí

Rizika očkování u pacientů s RS a jejich dětí Neurologické oddělení s RS centrem KZ a.s. - Nemocnice Teplice o.z. Rizika očkování u pacientů s RS a jejich dětí O RS (ne)jen pro rodinu Praha, 3.11.2018 MUDr. Marta Vachová 1 Zajištění obrany proti infekci

Více

Přehled postupu vykazování jednotlivých očkování

Přehled postupu vykazování jednotlivých očkování S účinností od 1. ledna 2012 jsou zdravotní pojišťovny působící v České republice povinny hradit z veřejného zdravotního pojištění léčivé přípravky obsahující očkovací látky pro pravidelná očkování podle

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vzdušné nákazy např. plané neštovice, spalničky, ARI (akutní respirační infekce) a další Akutní respirační infekce (ARI), včetně chřipky,

Více

OČKOVACÍ PROGRAMY V PRAXI. Jana Dáňová Ústav epidemiologie 3.LF UK

OČKOVACÍ PROGRAMY V PRAXI. Jana Dáňová Ústav epidemiologie 3.LF UK OČKOVACÍ PROGRAMY V PRAXI Jana Dáňová Ústav epidemiologie 3.LF UK REZISTENCE A IMUNITA o vnímavosti či odolnosti vůči infekci rozhodují nespecifická rezistence + imunita PASÍVNÍ IMUNITA Získaná přirozeným

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Imunita a infekční nemoci Anotace Pracovní list seznamuje žáka s druhy infekčních chorob a se způsoby jejich

Více

R. Šošovičková, J. Smetana, R. Chlíbek Fakulta vojenského zdravotnictví UO, Hradec Králové

R. Šošovičková, J. Smetana, R. Chlíbek Fakulta vojenského zdravotnictví UO, Hradec Králové R. Šošovičková, J. Smetana, R. Chlíbek Fakulta vojenského zdravotnictví UO, Hradec Králové epidemiologicky nejzávažnější typ mezi virovými hepatitidami případy 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1982-2014 r.

Více

Blok č. 5 Termín Téma Počet hodin

Blok č. 5 Termín Téma Počet hodin Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Infekční nemoci 2 Rozvrhová zkratka : INF/VCB12 Rozvrh výuky : 9 seminářů 9 praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr Počet kreditů

Více

Očkování pacientů s neurologickou diagnózou retrospektivní analýza

Očkování pacientů s neurologickou diagnózou retrospektivní analýza www.ockovacicentrum.cz Očkování pacientů s neurologickou diagnózou retrospektivní analýza Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. a kol. D.Benešová, D.Brandejská, M.Čermáková, A.Dvořáková, O.Gazárková, I. Kochová,

Více

Pertussis - Dávivý (černý) kašel. MUDr. František BEŇA

Pertussis - Dávivý (černý) kašel. MUDr. František BEŇA Pertussis - Dávivý (černý) kašel MUDr. František BEŇA Původce - agens Bordetella pertussis, kokobacil citlivý na sluneční záření, teplo, vyschnutí a běžné dezinfekční prostředky. Výskyt ve čtyřech antigenních

Více

Lidmila Hamplová a kol. Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie, Hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol

Lidmila Hamplová a kol. Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie, Hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol Lidmila Hamplová a kol. Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie, Hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol Tato kniha ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována ani

Více

OČKOVÁNÍ ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ

OČKOVÁNÍ ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ OČKOVÁNÍ ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ MUDr. Renata Ciupek Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje 25. mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena Brno, 17. dubna 2018 Přednáška je sponzorovaná

Více

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: ČÍSLO JEDNACÍ: KHSMS 67711/2018/EPID 1 VYŘIZUJE: MUDr. Karchová Pediatrům a praktickým lékařům Moravskoslezského

Více

Pojďme si povídat o prevenci!

Pojďme si povídat o prevenci! Pojďme si povídat o prevenci! Očkování dětí: Informace z ECDC ECDC Praktický rádce pro komunikaci o očkování Převzato z Baby First Shots Kanadská pediatrická společnost Pojďme si povídat o prevenci! Očkování

Více

P l á n o č k o v a c í c h v ý k o n ů n a r o k 2013

P l á n o č k o v a c í c h v ý k o n ů n a r o k 2013 P l á n o č k o v a c í c h v ý k o n ů n a r o k 2013 V souladu s 45 z.č. 258/2000 Sb.o ochraně veřejného zdraví ve znění vyhl. č. 537/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, vydávám plán očkovacích výkonů

Více

537 VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2006 o očkování proti infekčním nemocem

537 VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2006 o očkování proti infekčním nemocem 537 VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2006 o očkování proti infekčním nemocem Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících

Více

NOVINKY Z CESTOVNÍ MEDICÍNY 2015

NOVINKY Z CESTOVNÍ MEDICÍNY 2015 NOVINKY Z CESTOVNÍ MEDICÍNY 2015 Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FFTM RCPS (Glasg.) Hradec Králové 3.10.2015 Cestovní medicína Integruje znalosti různých medicínských oborů Vyžaduje i znalosti geografie,

Více

Očkování těhotných proti pertusi. Současné strategie očkování a prevence pertuse.

Očkování těhotných proti pertusi. Současné strategie očkování a prevence pertuse. Očkování těhotných proti pertusi. Současné strategie očkování a prevence pertuse. MUDr. Kateřina Fabiánová SZÚ, Praha Xl. Hradecké vakcinologické dny, 1.-3.10.2015 Kdo je pertusi nejvíce ohrožen? Malé

Více

OČKOVÁNÍ A INFEKČNÍ NEMOCI DĚTÍ

OČKOVÁNÍ A INFEKČNÍ NEMOCI DĚTÍ MUDr. Martin Gregora OČKOVÁNÍ A INFEKČNÍ NEMOCI DĚTÍ Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 2368. publikaci Odpovědná

Více

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY

NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY NEBUNĚČNÁ ŽIVÁ HMOTA VIRY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 11.3.2011 Mgr.Petra Siřínková Rozdělení živé přírody 1.nadříše.PROKARYOTA 1.říše:Nebuněční

Více

Přenosné nemoci v ČR v roce Infectious diseases in the CR in 2004

Přenosné nemoci v ČR v roce Infectious diseases in the CR in 2004 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 10.6.2005 23 Přenosné nemoci v ČR v roce 2004 Infectious diseases in the CR in 2004 Souhrn V této Aktuální informaci

Více

Očkovací kalendář pro dospělé

Očkovací kalendář pro dospělé Očkovací kalendář pro dospělé Evropský vakcinační týden, WHO, Praha, 2013 Roman Chlíbek Česká vakcinologická společnost Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové 2013 Očkování dospělých osob současný

Více

Pertuse a vakcinační strategie v ČR MUDr. Kateřina Fabiánová MUDr. Čestmír Beneš

Pertuse a vakcinační strategie v ČR MUDr. Kateřina Fabiánová MUDr. Čestmír Beneš Pertuse a vakcinační strategie v ČR MUDr. Kateřina Fabiánová MUDr. Čestmír Beneš Státní zdravotní ústav, Praha Mezikrajový seminář, Pec pod Sněžkou, 1.-3. června 21 1 Vývoj očkování proti pertusi v ČR

Více

Kniha o očkování. Jak se správně rozhodnout ve prospěch svého dítěte Vydání upravené pro Českou republiku ARGO

Kniha o očkování. Jak se správně rozhodnout ve prospěch svého dítěte Vydání upravené pro Českou republiku ARGO ro b e r t w. s e a r s Kniha o očkování Jak se správně rozhodnout ve prospěch svého dítěte Vydání upravené pro Českou republiku ARGO Z anglického originálu The Vaccine Book. Making the Right Decision

Více

Mýty a omyly v očkování. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D.

Mýty a omyly v očkování. prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. Mýty a omyly v očkování prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D. Mýty a omyly v očkování Úvod Očkování prožívá v posledních desetiletích nebývalý rozvoj. Přibývá nových vakcín, nových indikací k očkování a znalosti

Více

Současná situace ve výskytu dávivého kašle v ČR a související změny v očkovacím kalendáři MUDr. Fabiánová Kateřina MUDr.

Současná situace ve výskytu dávivého kašle v ČR a související změny v očkovacím kalendáři MUDr. Fabiánová Kateřina MUDr. Současná situace ve výskytu dávivého kašle v ČR a související změny v očkovacím kalendáři MUDr. Fabiánová Kateřina MUDr. Beneš Čestmír 23. Pečenkovy epidemiologické dny, 22. 24.9.29, Jihlava 1 B. pertussis

Více

Nové trendy vakcinologie v praxi

Nové trendy vakcinologie v praxi 3. Hradecké vakcinologické dny Nové trendy vakcinologie v praxi Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Odpírači očkování Reaktivace tuzemských skupin (Rozalio) Viera Scheibner Očkování je zcela škodlivé

Více

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky.

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky. ODHAD RIZIKA A TYPOVÉ SITUACE PŘI PODEZŘENÍ NA VÝSKYT INFEKČNÍHO ONEMOCNĚNÍ NA PALUBĚ LETADLA PRO POTŘEBU SOUČINNOSTI SE SLOŽKAMI INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU Přehled typových situací při podezření

Více

Chřipka podceňované onemocnění

Chřipka podceňované onemocnění Chřipka podceňované onemocnění Tisková konference MZ, 21. prosince 2017, Praha Chlíbek Roman Katedra epidemiologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Česká vakcinologická společnost ČLS JEP Hradec Králové

Více

PŘEDČASNĚ NAROZENÝCH DĚTÍ

PŘEDČASNĚ NAROZENÝCH DĚTÍ OČKOVÁNÍ PŘEDČASNĚ NAROZENÝCH DĚTÍ Jitka Škovránková Dětské očkovací centrum FN Motol Ve světě se doporučuje stejně očkovat nezralé jako zralé děti, přestože existují kvalitativní i kvantitativní rozdíly

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Výskyt infekčních nemocí preventabilních očkováním v České republice v roce 2011

Výskyt infekčních nemocí preventabilních očkováním v České republice v roce 2011 INFORMACE Z NRL A ODBORNÝCH PRACOVIŠŤ CEM INFORMATION FROM THE NRL AND RESEARCH GROUPS OF THE CEM Výskyt infekčních nemocí preventabilních očkováním v České republice v roce 2011 The incidence of vaccine-preventable

Více

Zdravotní aspekty migrace osob. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU

Zdravotní aspekty migrace osob. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Zdravotní aspekty migrace osob Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Představují uprchlíci epidemiologické riziko? Významné trasy migrace http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/660xx/jun2015/1761711.jpg?2cc5

Více

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě NA BĚLIDLE 7, 702 00 OSTRAVA VÁŠ DOPIS N.: E DNE: ČÍSLO JEDNACÍ: EPID/OV- 1955/ 1.10.10 /12 VYŘIUJE: MUDr. Martinková, MUDr. Matlerová

Více

ROTAVIRUS ROTAVIRUS. Nyní mimořádný příspěvek VZP výše 1500 Kč. až do výše 1500 Kč. Je rozšířený, nakažlivý a může být nebezpečný. vašeho dítěte.

ROTAVIRUS ROTAVIRUS. Nyní mimořádný příspěvek VZP výše 1500 Kč. až do výše 1500 Kč. Je rozšířený, nakažlivý a může být nebezpečný. vašeho dítěte. ROTAVIRUS ROTAVIRUS Nyní mimořádný příspěvek VZP až domimořádný výše 1500 Kč. Nyní příspěvek VZP až do výše 1500 Kč. Je rozšířený, nakažlivý a může být nebezpečný. Je rozšířený, nakažlivý Přečtěte si o

Více

Výskyt rotavirových onemocnění v České republice v letech , EpiDat Michaela Špačková, Martin Gašpárek

Výskyt rotavirových onemocnění v České republice v letech , EpiDat Michaela Špačková, Martin Gašpárek Výskyt rotavirových onemocnění v České republice v letech 1997-2017, EpiDat Michaela Špačková, Martin Gašpárek Oddělení epidemiologie infekčních nemocí, Národní referenční centrum pro analýzu epidemiologických

Více

PCVs versus PPVs: New guidelines and recommendations. Roman Prymula

PCVs versus PPVs: New guidelines and recommendations. Roman Prymula PCVs versus PPVs: New guidelines and recommendations Roman Prymula Historie vývoje pneumokokových vakcín 1911 - první rozsáhlá studie s celobuněčnou pneumokokovou vakcínou 1946 - hexavalentní vakcíny 1977-14-ti

Více

537/2006 Sb. VYHLÁŠKA. Předmět úpravy

537/2006 Sb. VYHLÁŠKA. Předmět úpravy 537/2006 Sb. VYHLÁŠKA o očkování proti infekčním nemocem Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,

Více

Sympozium o očkování Hradec Králové

Sympozium o očkování Hradec Králové Sympozium o očkování Hradec Králové 6. 10. 2016 Co si představit pod pojmem Modernizace očkovacího kalendáře? R. Prymula Tato přednáška vznikla bez finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s.r.o.

Více

INFEKČNÍ NEMOCI vybraná onemocnění, proti kterým lze očkovat. 8.4.2014 Jana Tichá

INFEKČNÍ NEMOCI vybraná onemocnění, proti kterým lze očkovat. 8.4.2014 Jana Tichá INFEKČNÍ NEMOCI vybraná onemocnění, proti kterým lze očkovat 8.4.2014 Jana Tichá Tetanus Klinika akutní onemocnění charakterizované ochrnutím kosterního svalstva. Křeče postihují nejprve obličejové svaly,

Více

Mezinárodní surveillance infekčních onemocnění. 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, září 2010

Mezinárodní surveillance infekčních onemocnění. 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, září 2010 Mezinárodní surveillance infekčních onemocnění 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, září 2010 Pavla Křížová Státní zdravotní ústav, Praha Koncepce surveillance byla založena již v šedesátých

Více

III. Letní olympijské hry mládeže 2018 Buenos Aires, Argentina INFORMACE O NĚKTERÝCH ZDRAVOTNÍCH RIZICÍCH A MOŽNOSTECH PREVENCE

III. Letní olympijské hry mládeže 2018 Buenos Aires, Argentina INFORMACE O NĚKTERÝCH ZDRAVOTNÍCH RIZICÍCH A MOŽNOSTECH PREVENCE III. Letní olympijské hry mládeže 2018 Buenos Aires, Argentina INFORMACE O NĚKTERÝCH ZDRAVOTNÍCH RIZICÍCH A MOŽNOSTECH PREVENCE (Pro sportovní veřejnost a reprezentanty ve věku 16 až 19 let) Řada mladých

Více

VYHLÁŠKA ze dne 25. října 2010, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů

VYHLÁŠKA ze dne 25. října 2010, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů Strana 4244 Sbírka zákonů č. 299 / 2010 Částka 110 299 VYHLÁŠKA ze dne 25. října 2010, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo

Více

Legislativní problematika očkování dospělých. X.Hradecké vakcinologické dny

Legislativní problematika očkování dospělých. X.Hradecké vakcinologické dny Legislativní problematika očkování dospělých X.Hradecké vakcinologické dny Něco z historie Průběžné četné změny právních předpisů.. 2009 změny v organizaci a kompetencích OHS, zejm. distribuce vakcín,

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Nemoci imunitního systému Označení materiálu:

Více

ODUVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST

ODUVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST III. ODUVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST I. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Návrh vyhlášky se předkládá za účelem provedení změn v očkovacích schématech hexavalentní

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o lidské imunitě.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o lidské imunitě. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o lidské imunitě. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. imunita infekční

Více

VÝZNAM OČKOVÁNÍ U DOSPĚLÉ POPULACE

VÝZNAM OČKOVÁNÍ U DOSPĚLÉ POPULACE VÝZNAM OČKOVÁNÍ U DOSPĚLÉ POPULACE Roman Chlíbek, Jan Smetana Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Satelitní sympózium SP VI. Hradecké vakcinologické dny 2010 Proč očkovací kalendář pro dospělé?

Více

) 7 ( Vážení cestovatelé,

) 7 ( Vážení cestovatelé, ) 7 ( Vážení cestovatelé, dostává se vám do rukou doplněné a přepracované vydání publikace, jejímž cílem je podat informace o zdravotních nástrahách číhajících v zahraničí a o způsobech, jak jim předcházet,

Více

Očkování proti TETANU. Pro všechny osoby bez rozdílu věku. TETAVAX, kombinované (Tetanus, Černý kašel, Záškrt): BOOSTRIX, ADACEL.

Očkování proti TETANU. Pro všechny osoby bez rozdílu věku. TETAVAX, kombinované (Tetanus, Černý kašel, Záškrt): BOOSTRIX, ADACEL. Očkování V době očkování nesmíte být akutně nemocní, či mít akutní projevy alergie. Po aplikaci je nutné minimálně 20 minutový pobyt v čekárně ordinace pro možností eventuální nežádoucí reakce na očkovací

Více

Očkování proti HPV historie a současnost MUDr. Hana Cabrnochová, MBA

Očkování proti HPV historie a současnost MUDr. Hana Cabrnochová, MBA Očkování proti HPV historie a současnost MUDr. Hana Cabrnochová, MBA Přístup k očkování proti HPV v ČR od roku 2006 Pracovní skupina pro očkování proti lidským papillomavirům ČLS JEP 12. prosince 2006

Více

Očkování a chemoprofylaxe chřipky u dětí aneb měly by být zdravé děti očkovány proti chřipce?

Očkování a chemoprofylaxe chřipky u dětí aneb měly by být zdravé děti očkovány proti chřipce? Očkování a chemoprofylaxe chřipky u dětí aneb měly by být zdravé děti očkovány proti chřipce? Martina Havlíčková Jan Kynčl Státní zdravotní ústav Proč je chřipka stále problém? Je stále přítomna v populaci

Více

I. Postup pro vykazování pravidelného očkování včetně očkování rizikových skupin

I. Postup pro vykazování pravidelného očkování včetně očkování rizikových skupin Metodický postup k vykazování pravidelného, nepovinného, zvláštního a mimořádného očkování od 1. 1. 2014 S účinností od 1. ledna 2012 jsou zdravotní pojišťovny (dále jen pojišťovny ) působící v České republice

Více

I. Postup při vykazování pravidelného/povinného očkování a očkování rizikových skupin

I. Postup při vykazování pravidelného/povinného očkování a očkování rizikových skupin S účinností od 1. ledna 2012 jsou zdravotní pojišťovny působící v České republice povinny hradit z veřejného zdravotního pojištění léčivé přípravky obsahující očkovací látky pro pravidelná očkování podle

Více

Očkování proti pertusi

Očkování proti pertusi Očkování proti pertusi VI. Hradecké vakcinologické dny 2010 R. Chlíbek, J. Smetana, V. Boštíková Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Změny v epidemiologii pertuse Vzestup incidence (i přes

Více

Spalničky v Moravskoslezském kraji MUDr. Irena Martinková, MUDr.Šárka Matlerová, MMO,

Spalničky v Moravskoslezském kraji MUDr. Irena Martinková, MUDr.Šárka Matlerová, MMO, Spalničky v Moravskoslezském kraji MUDr. Irena Martinková, MUDr.Šárka Matlerová, MMO, 18.5.2017 Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, 702 00 Ostrava, podatelna@khsova.cz,

Více

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě VÁŠ DOPIS N.: E DNE: ČÍSLO JEDNACÍ: KHSMS 65843/2017/EPID 1 VYŘIUJE: MUDr. Martinková Pediatrům a praktickým lékařům Moravskoslezského

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

LÉKOVÁ POLITIKA OČKOVÁNÍ A SENIOŘI. Jan Švihovec

LÉKOVÁ POLITIKA OČKOVÁNÍ A SENIOŘI. Jan Švihovec LÉKOVÁ POLITIKA OČKOVÁNÍ A SENIOŘI Jan Švihovec Vliv demografického vývoje na financování zdravotnictví v ČR Náklady ZP na pojištěnce Výdaje na zdravotnictví jako % HDP = pod průměrem OECD Výdaje na zdravotnictví

Více

Imunoprofylaxe RSV infekce. M.Čihař, K.Liška¹, K.Klenková Neonatologické oddělení, FN Na Bulovce ¹Neonatologické oddělení, VFN, Praha

Imunoprofylaxe RSV infekce. M.Čihař, K.Liška¹, K.Klenková Neonatologické oddělení, FN Na Bulovce ¹Neonatologické oddělení, VFN, Praha Imunoprofylaxe RSV infekce M.Čihař, K.Liška¹, K.Klenková Neonatologické oddělení, FN Na Bulovce ¹Neonatologické oddělení, VFN, Praha RSV - RNA (objeven 1956) - Skupina paramyxoviridae - 2 skupiny (povrchové

Více

VY_32_INOVACE_07_B_18.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_18.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_18_ZDR Vzdušné nákazy Datum tvorby 6.5.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více