Úvod do analýzy časových řad

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do analýzy časových řad"

Transkript

1 Přednáška STATISTIKA II - EKONOMETRIE Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel jiri.neubauer@unob.cz

2 Posloupnost náhodných veličin {Y t, t = 0, ±1, ±2... } se nazývá stochastický proces. Pomocí něho budeme modelovat pozorované časové řady. Střední hodnota stochastického procesu {Y t } je funkce µ t daná vztahem µ t = E(Y t ), t == 0, ±1, ±2.... Autokovarianční funkce je definována jako γ t,s = C(Y t, Y s ), t, s = 0, ±1, ±2..., kde C(Y t, Y s ) = E[(Y t µ t )(Y s µ s )] = E[Y t, Y s ] µ t µ s. Autokorelační funkce je dána vztahem ρ t,s = C(Y t, Y s ) D(Yt )D(Y s ) = γ t,s. γt,t γ s,s

3 Jestliže funkce γ s,t závisí na svých argumentech pouze prostřednictvím jejich rozdílů k = s t, pak říkáme, že proces je kovariančně stacionární. Autokovarianční funkcí takového procesu budeme rozumět funkci jedné proměnné γ k = γ s t = γ s,t. Je-li navíc střední hodnota procesu µ t konstantní pro všechna t (µ t = µ), proces {Y t } označujeme za slabě stacionární. V dalším budeme místo slabě stacionární proces psát jen krátce proces stacionární.

4 Autokovarianční funkce stacionárního stochastického procesu je definována jako γ k = C(Y t, Y t k ) = E[(Y t µ)(y t k µ)], a autokorelační funkce (ACF) je dána vztahem ρ k = C(Y t, Y t k ) D(Yt )D(Y t k ) = γ k γ 0.

5 Korelace mezi dvěma náhodnými veličinami je často způsobena tím, že obě veličiny jsou korelovány s veličinou třetí. Parciální autokorelace podávají informaci o korelaci veličin Y t a Y t k očištěnou o vliv veličin ležících mezi nimi. Parciální autokorelaci se zpožděním k vyjadřuje parciální regresní koeficient φ kk v autoregresi k-tého řádu Y t = φ k1 Y t 1 + φ k2 Y t φ kk Y t k + e t, kde e t je veličina nekorelovaná s Y t j, j 1. Je to funkce zpoždění k a nazývá se parciální autokorelační funkce (PACF).

6 Po vynásobení obou stran předchozí rovnice veličinou Y t 1 má střední hodnota této rovnice tvar γ j = φ k1 γ j 1 + φ k2 γ j φ kk γ j k, takže platí ρ j = φ k1 ρ j 1 + φ k2 ρ j φ kk ρ j k. Pro j = 1, 2,..., k potom dostáváme ρ 1 = φ k1 ρ 0 + φ k2 ρ φ kk ρ k 1 ρ 2 = φ k1 ρ 1 + φ k2 ρ φ kk ρ k 2 ρ k = φ k1 ρ k 1 + φ k2 ρ k φ kk ρ 0.

7 Řešením této soustavy (Cramerovým pravidlem) pro k = 1, 2,... postupně dostáváme φ 11 = ρ 1, 1 ρ 1 ρ 1 ρ 2 φ 22 = 1 ρ = ρ 2 ρ ρ 2, 1 ρ ρ 1 ρ 2 ρ k 2 ρ 1 ρ 1 1 ρ 1 ρ k 3 ρ ρ k 1 ρ k 2 ρ k 3 ρ 1 ρ k φ kk = 1 ρ 1 ρ 2 ρ k 2 ρ k 1 ρ 1 1 ρ 1 ρ k 3 ρ k ρ k 1 ρ k 2 ρ k 3 ρ 1 1

8 Obecně jsou parametry µ, γ 0 a ρ k neznámé, za předpokladu stacionarity použijeme odhady ˆµ = Y = 1 T T Y t, ˆγ 0 = 1 T t=1 T (Y t Y ) 2. t=1 kde T je počet hodnot (délka) časové řady. Odhad ρ k je dán výběrovou autokorelací T t=k+1 ˆρ k = (Y t Y t )(Y t k Y t ) T t=1 (Y, k = 1, 2,..., T 1. t Y ) 2 (V programu R lze spočítat pomocí funkce acf)

9 Výběrovou parciální korelační funkci získáme nahrazením ρ i jejím odhadem ˆρ i v odpovídajícím vzorci. Byl však odvozen rekurzivní vztah, který výpočet zjednoduší ˆφ kk = ˆρ k k 1 ˆφ j=1 k 1 ˆρ k j 1 k 1 ˆφ, j=1 k 1 ˆρ j ˆφ kj = ˆφ k 1 ˆφ kk ˆφk 1k j, j = 1, 2,..., k 1. (V programu R lze spočítat pomocí funkce pacf)

10 Důležitý stacionárním stochastickým procesem je tzv. proces bílého šumu. Jedná se o posloupnost nezávislých náhodných veličin se stejným rozdělením s nulovou střední hodnotou a konstantním rozptylem. Pro bílý {ɛ t } platí { 1 k = 0 ρ k = 0 k 0 { 1 k = 0 φ kk = 0 k 0 Gaussovský bílý šum posloupnost nezávislých náhodných veličin s rozdělením N(0, σ 2 ɛ t ).

11 Klouzavé průměry Základem klasické analýzy časové řady Y t je její rozklad na trend T t, sezónní složku S t a složku reziduální (zbytkovou, náhodnou) e t. V aditivním modelu má dekompozice tvar Y t = T t + S t + e t, v multiplikativním modelu potom tvar Y t = T t S t e t. Obvyklou metodou, jak získat trend je využití lineárních filtrů T t = i= λ i Y t+i.

12 Klouzavé průměry Klouzavé průměry Jednoduchým příkladem lineárních filtrů jsou klouzavé průměry s konstantními váhami T t = 1 2a + 1 a Y t+i. i= a Vyrovnanou hodnotu časové řady v čase τ získáme jako průměr hodnot {y τ a,..., y τ,..., y τ+a }. Například pro a = 2, 12 a 40 dostáváme a = 2, λ i = { 1 5, 1 5, 1 5, 1 5, 1 5 } a = 12,λ i = { 1 25,..., 1 25 } }{{} 25 krát a = 40,λ i = { 1 81,..., 1 81 } }{{} 81 krát

13 Klouzavé průměry Klouzavé průměry (v R je možné je počítat pomocí funkce filter) jsou základem klasické dekompozice, kterou v programu R provádí funkce decompose. Poněkud sofistikovanější metodu dekompozice nabízí funkce stl. Dekompozici časové řady lze také provádět pomocí lineární regrese (funkce lm viz regresní analýza). Mimo trendu (lineárního, kvadratického atd.) je často vhodné do regresního modelu přidat buď sezónní složky, nebo periodické funkce s vhodnými periodami.

14 Chceme-li predikovat (předpovídat) hodnotu časové řady v čase t = τ, je přirozené vzít v úvahu předcházející hodnoty a onu predikci určit jako vážený součet předchozích pozorování. ŷ t=τ = λ 0 y τ + λ 1 y τ 1 + λ 2 y τ 2 +. zdá se být rozumné dát nedávným pozorováním větší váhu než pozorováním v čase hodně vzdáleným. Jedna z možností je použití následujících vah λ i = α(1 α) i, 0 < α < 1, potom ŷ t=τ = αy τ + (1 α)y τ 1 + (1 α) 2 y τ 2 +.

15 (název pochází z faktu, že váhy klesají exponenciálně) v tomto základním tvaru může být použito pouze pro časové řady bez trendu a sezónní složky. Zobecněním uvedené procedury je tzv. Holt-Wintersovo vyrovnávání, které již uvažuje i trend a sezónní složku. Obsahuje tři parametry: α pro úroveň, β pro trend a γ pro sezónní složku (funkce HoltWinters).

16 Modely AR, MA a ARMA Autoregresní model řádu 1 AR(1) Model je dán rovnicí Y t = φ 1 Y t 1 + ɛ t, kde φ 1 je reálné číslo a {ɛ t } je bílý šum. Pomocí operátoru zpětného posunutí B, pro který platí BY t = Y t 1, B 2 Y t = Y t 2 a obecně B s Y t = Y t s, můžeme model zapsat ve tvaru (1 φ 1 B)Y t = ɛ t. Za podmínky φ 1 < 1 jej lze vyjádřit ve formě Y t = (1 φ 1 B) 1 ɛ t = (1+φ 1 B+φ 2 1B 2 + )ɛ t = ɛ t +φ 1 ɛ t 1 +φ 2 1ɛ t 2 +, což je tzv. stacionární lineární proces.

17 Model AR(1) Modely AR, MA a ARMA Autokorelační funkce AR(1) procesu je rovna ρ k = φ k 1, k = 0, 1, 2,.... Jestliže φ 1 > 0, hodnoty ACF klesají exponenciálně k nule, jestliže φ 1 < 0, hodnoty klesají k nule oscilačně. Pokles hodnot ACF je pomalý, blíží-li se φ k hodnotám +1 nebo 1. Parciální autokorelační funkce AR(1) procesu je rovna { ρ 1 = φ 1 k = 1, φ kk = 0 k 2.

18 Modely AR, MA a ARMA Autoregresní model řádu p AR(p) Model je dán rovnicí Y t = φ 1 Y t φ p Y t p ɛ t, pomocí operátoru zpětného posunutí (1 φ 1 B φ p B p )Y t = ɛ t, tj. φ p (B)Y t = ɛ t, kde φ p (B) = (1 φ 1 B φ p B p ). Za podmínky stacionarity lze proces AR(1) vyjádřit ve tvaru lineárního procesu. Tato podmínka je splněna, leží-li kořeny polynomiální rovnice (1 φ 1 B φ p B p ) = 0 vně jednotkového kruhu.

19 Model AR(p) Modely AR, MA a ARMA Hodnoty ACF tvoří kombinace exponenciálně klesajících pohybů (v případě reálných kořenů polynomiální rovnice) a exponenciálně klesajících sinusoidních pohybů (v případě komplexních kořenů). Hodnoty PACF pro zpoždění k = 1, 2,..., p jsou různé od nuly, pro další hodnoty jsou potom rovny nule.

20 Modely AR, MA a ARMA Proces klouzavých průměrů řádu 1 MA(1) Model je dán vztahem Y t = ɛ t + θ 1 ɛ t 1, neboli Y t = (1 + θ 1 B)ɛ t. Tento model, stejně jako všechny MA modely, je stacionární. Je-li možné MA proces vyjádřit ve formě konvergující AR( ), tj. (1 + π 1 B + π 2 B 2 + )Y t = ɛ t, kde j=1 <, potom se označuje jako invertibilní.

21 Proces MA(1) Modely AR, MA a ARMA Hodnoty ACF procesu MA(1) jsou dány vztahem ρ k = { θ1 k = 1, 1+θ1 2 0 k > 1.. Pozn.: Stejnou ACF mají vždy dva MA(1) procesy, s parametrem θ 1 a 1/θ 1. Je-li θ 1 < 1, potom 1/θ 1 > 1 a tento proces není invertibilní. Hodnoty PACF pro θ 1 < 0 přibližují se exponenciálně k nule. Jestliže θ 1 > 0, oscilují s klesající amplitudou.

22 Modely AR, MA a ARMA Proces klouzavých průměrů řádu q MA(q) Model je dán vztahem Y t = ɛ t + θ 1 ɛ t θ q ɛ t q, neboli Y t = (1 + θ 1 B + + θ q B q )ɛ t. Proces je invertibilní, leží-li kořeny polynomiální rovnice (1 + θ 1 B + + θ q B q = 0) vně jednotkového kruhu. ACF má tvar ρ k = { θk +θ 1θ k+1 + +θ q k θ k 1+θ θ2 q 0 k > q. k = 1, 2,..., q, Hodnoty PACF tvoří kombinace exponenciálně klesajících pohybů (v případě reálných kořenů polynomiální rovnice) a exponenciálně klesajících sinusoidních pohybů (v případě komplexních kořenů).

23 Smíšený proces ARMA(1,1) Modely AR, MA a ARMA Nejjednodušší smíšený proces má tvar Y t = φ 1 Y t 1 + ɛ t + θ 1 ɛ t 1, tj. (1 φ 1 B)Y t = (1 + θ 1 B)ɛ t. ACF je podobná ACF procesu AR(1), je charakteristická exponenciálně klesajícími (příp. oscilujícími) hodnotami. Exponenciální pokles začíná od hodnoty ρ 1, na rozdíl od procesu AR(1),kde začínal již od hodnoty ρ 0 = 1. Tvar PACF je podobný jako u procesu MA(1). Po počáteční hodnotě φ 11 = ρ 1 je tato funkce charakteristická exponenciálním (resp. oscilujícím) poklesem.

24 Smíšený proces ARMA(p, q) Modely AR, MA a ARMA Rovnice modelu je Y t = φ 1 Y t φ p Y t p ɛ t + θ 1 ɛ t θ q ɛ t q (1 φ 1 B φ p B p )Y t = (1 + θ 1 B + + θ q B q )ɛ t. ACF je podobná ACF procesu AR(p), je charakteristická exponenciálně klesajícími (příp. oscilujícími) hodnotami. Tento tvar však bude následovat až po prvních q p hodnotách (pro q > p). Hodnoty ρ 0, ρ 1,..., ρ q p tento tvar mít nebudou. Pro k > p q a p > q se PACF bude chovat stejně jako procesu MA(q). Pro k p q je však tento tvar odlišný.

25 Modely AR, MA a ARMA Proces náhodné procházky Random Walk Process Proces Y t = Y t 1 + ɛ t je označuje jako proces náhodné procházky. Pomocí operátoru zpětného posunutí lze vyjádřit jako (1 B)Y t = ɛ t. ACF tohoto procesu klesá pomalu, PACF hodnotu φ 11 = 1, ostatní hodnoty jsou nulové.

26 Procesy ARIMA Modely AR, MA a ARMA Diferenci Y t = Y t Y t 1 lze pomocí operátoru zpětného posunutí zapsat jako Y t = Y t Y t 1 = Y t BY t = (1 B)Y t. Pro diferenci 2. řádu 2 Y t = (Y t Y t 1 ) = Y t Y t 1 = Y t Y t 1 (Y t 1 Y t 2 ) = Y t 2Y t 1 + Y t 2 lze pomocí operátoru zpětného posunutí zapsat jako 2 Y t = (1 B) 2 Y t. Diferencování časové řady v R-ku provedeme funkcí diff.

27 Procesy ARIMA Modely AR, MA a ARMA Pro některý procesy platí, že po transformaci pomocí diference řádu d, je lze popsat jako proces ARMA(p, q). Takový model označujeme jako model ARIMA(p, d, q) (1 φ 1 B φ p B p ) d Y t = (1 + θ 1 B + + θ q B q )ɛ t, (1 φ 1 B φ p B p )(1 B) d Y t = (1 + θ 1 B + + θ q B q )ɛ t. Odhady parametrů ARIMA modelů získáme v R-ku pomocí funkce arima, základní diagnostiku vhodnosti modelu dává funkce tsdiag, předpovědi určíme s využitím funkce predict.

28 Procesy ARIMA Modely AR, MA a ARMA Některá kritéria pro volbu modelu (hledá se model s nejmenší hodnotou kritéria) Akaikeho kritérium AIC: AIC = ln ˆσ 2 ɛ + 2M/T, kde M = p + q, ˆσ 2 ɛ je reziduální rozptyl a T je počet pozorování (počet reziduí). Schwartzovo kritérium SC: SC = ln ˆσ 2 ɛ + Hannanovo-Quinnova kritérium HQ: 2MT 1 (M + 1)/T. HQ = ln ˆσ 2 ɛ + 2M(ln(ln T ))/T.

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel 973 442029 email:jirineubauer@unobcz Stochastický proces Posloupnost náhodných veličin {Y t, t = 0, ±1, ±2 } se nazývá stochastický proces

Více

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel 973 442029 email:jirineubauer@unobcz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Časové

Více

Modely stacionárních časových řad

Modely stacionárních časových řad Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Proces bílého šumu Proces {ɛ t} nazveme bílým šumem s nulovou střední hodnotou a rozptylem σ 2 a

Více

Modely pro nestacionární časové řady

Modely pro nestacionární časové řady Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Modely ARIMA Transformace Proces náhodné procházky Random Walk Process Proces Y t = Y t 1 + ɛ t je

Více

Modely pro nestacionární časové řady

Modely pro nestacionární časové řady Modely pro nestacionární časové řady Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Modely pro nestacionární

Více

Periodicita v časové řadě, její popis a identifikace, exponenciální vyrovnáván

Periodicita v časové řadě, její popis a identifikace, exponenciální vyrovnáván Periodicita v časové řadě, její popis a identifikace, exponenciální vyrovnávání Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Periodicita v časových

Více

Cvičení 9 dekompozice časových řad a ARMA procesy

Cvičení 9 dekompozice časových řad a ARMA procesy Cvičení 9 dekompozice časových řad a ARMA procesy Příklad 1: Dekompozice časové řady Soubor 18AEK-cv09.xls obsahuje dvě časové řady (X a Y) se 72 pozorováními. Použijte časovou řadu Y. a) Pokuste se na

Více

5 Časové řady. Definice 16 Posloupnost náhodných veličin {X t, t T } nazveme slabě stacionární, pokud

5 Časové řady. Definice 16 Posloupnost náhodných veličin {X t, t T } nazveme slabě stacionární, pokud 5 Časové řady Časovou řadou rozumíme posloupnost reálných náhodných veličin X 1,..., X n, přičemž indexy t = 1,..., n interpretujeme jako časové okamžiky. Někdy však uvažujeme i nekonečné posloupnosti

Více

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004.

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Prostá regresní a korelační analýza 1 1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Problematika závislosti V podstatě lze rozlišovat mezi závislostí nepodstatnou, čili náhodnou

Více

Fakulta elektrotechnická. Komponenta pro měření a predikci spotřeby elektrické energie

Fakulta elektrotechnická. Komponenta pro měření a predikci spotřeby elektrické energie ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická DIPLOMOVÁ PRÁCE Komponenta pro měření a predikci spotřeby elektrické energie Praha, 2014 Autor: Tomáš Reichl i Poděkování Chtěl bych na tomto

Více

Univerzita Palackého v Olomouci , Ostrava

Univerzita Palackého v Olomouci , Ostrava Časové řady II Ondřej Vencálek Univerzita Palackého v Olomouci ondrej.vencalek@upol.cz seminář pro VŠB-TUO 2015-03-20, Ostrava Nové kreativní týmy v prioritách vědeckého bádání CZ.1.07/2.3.00/30.0055 Tento

Více

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu Testování hypotéz o parametrech regresního modelu Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra kvantitativních metod FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra UO

Více

Základy ekonometrie. XI. Vektorové autoregresní modely. Základy ekonometrie (ZAEK) XI. VAR modely Podzim / 28

Základy ekonometrie. XI. Vektorové autoregresní modely. Základy ekonometrie (ZAEK) XI. VAR modely Podzim / 28 Základy ekonometrie XI. Vektorové autoregresní modely Základy ekonometrie (ZAEK) XI. VAR modely Podzim 2015 1 / 28 Obsah tématu 1 Prognózování s VAR modely 2 Vektorové modely korekce chyb (VECM) 3 Impulzní

Více

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Lineární regresní model kde Y = Xβ + e, y 1 e 1 β y 2 Y =., e = e 2 x 11 x 1 1k., X =....... β 2,

Více

Regresní analýza. Ekonometrie. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel

Regresní analýza. Ekonometrie. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel Regresní analýza Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Regresní analýza 1 / 23

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MATEMATIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MATHEMATICS ANALÝZA A SROVNÁNÍ ČASOVÝCH ŘAD POMOCÍ

Více

REGRESNÍ ANALÝZA NESTACIONÁRNÍCH EKONOMICKÝCH ČASOVÝCH ŘAD

REGRESNÍ ANALÝZA NESTACIONÁRNÍCH EKONOMICKÝCH ČASOVÝCH ŘAD Politická ekonomie 45: (2), str. 281-289, VŠE Praha, 1997. ISSN 0032-3233. (Rukopis) REGRESNÍ ANALÝZA NESTACIONÁRNÍCH EKONOMICKÝCH ČASOVÝCH ŘAD Josef ARLT, Vysoká škola ekonomická, Praha 1. Úvod Pro modelování

Více

Ekonometrie. Jiří Neubauer

Ekonometrie. Jiří Neubauer Úvod do analýzy časových řad Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Úvod do analýzy

Více

Statistika II. Jiří Neubauer

Statistika II. Jiří Neubauer Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Časová řada konečná posloupnost reálných hodnot určitého sledovaného ukazatele měřeného v určitých

Více

Bodové a intervalové odhady parametrů v regresním modelu

Bodové a intervalové odhady parametrů v regresním modelu Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Lineární regresní model Mějme lineární regresní model (LRM) Y = Xβ + e, kde y 1 e 1 β y 2 Y =., e

Více

KGG/STG Statistika pro geografy. Mgr. David Fiedor 4. května 2015

KGG/STG Statistika pro geografy. Mgr. David Fiedor 4. května 2015 KGG/STG Statistika pro geografy 11. Analýza časových řad Mgr. David Fiedor 4. května 2015 Motivace Úvod chceme získat představu o charakteru procesu, která časová řada reprezentuje Jaké jevy lze znázornit

Více

Základy teorie odhadu parametrů bodový odhad

Základy teorie odhadu parametrů bodový odhad Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Odhady parametrů Úkolem výběrového šetření je podat informaci o neznámé hodnotě charakteristiky základního souboru

Více

AVDAT Geometrie metody nejmenších čtverců

AVDAT Geometrie metody nejmenších čtverců AVDAT Geometrie metody nejmenších čtverců Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Lineární model klasický lineární regresní model odhad parametrů MNČ y = Xβ + ε, ε

Více

Aplikovaná ekonometrie 7. Lukáš Frýd

Aplikovaná ekonometrie 7. Lukáš Frýd Aplikovaná ekonometrie 7 Lukáš Frýd Nestacionární časové řady Možné příčinny Sezonost Deterministický trend (time trend) Jednotkový kořen (Stochastický trend) Strukturní zlomy Časový trend (deterministický

Více

STATISTIKA I Metodický list č. 1 Název tématického celku:

STATISTIKA I Metodický list č. 1 Název tématického celku: STATISTIKA I Metodický list č. 1 Analýza závislostí Základním cílem tohoto tématického celku je seznámit se s pokročilejšími metodami zpracování statistických údajů.. 1. kontingenční tabulky 2. regresní

Více

Lineární modely časových řad a jejich aplikace na vybraných ekonomických problémech

Lineární modely časových řad a jejich aplikace na vybraných ekonomických problémech PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Katedra matematické analýzy a aplikací matematiky školní rok 2012/2013 DIPLOMOVÁ PRÁCE Lineární modely časových řad a jejich aplikace na vybraných

Více

Model finančních nákladů pevných linek

Model finančních nákladů pevných linek Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Model finančních nákladů pevných linek Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Luboš Střelec, Ph.D. Mgr. Jan Kopecký Brno 2013 Upřímně zde chci poděkovat

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Regrese Závislostproměnných funkční y= f(x) regresní y= f(x)

Více

Přednáška 4. Lukáš Frýd

Přednáška 4. Lukáš Frýd Přednáška 4 Lukáš Frýd Časová řada: stochastický (náhodný) proces, sekvence náhodných proměnných indexovaná časem Pozorovaná časová řada: jedna realizace stochastického procesu Analogie: Průřezový výběr,

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2015/16 Cvičení 7: Časově řady, autokorelace LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Časové řady Data: HDP.wf1

Více

Testování hypotéz testy o tvaru rozdělení. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel

Testování hypotéz testy o tvaru rozdělení. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Statistickou hypotézou se rozumí určité tvrzení o parametrech rozdělení zkoumané náhodné veličiny (µ, σ 2, π,

Více

Kontingenční tabulky, korelační koeficienty

Kontingenční tabulky, korelační koeficienty Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel 973 442029 email:jirineubauer@unobcz Budeme předpokládat, že X a Y jsou kvalitativní náhodné veličiny, obor hodnot X obsahuje r hodnot (kategorií,

Více

AVDAT Nelineární regresní model

AVDAT Nelineární regresní model AVDAT Nelineární regresní model Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Nelineární regresní model Ey i = f (x i, β) kde x i je k-členný vektor vysvětlujících proměnných

Více

VEKTOROVÉ AUTOREGRESE. APLIKACE V PROGNÓZOVÁNÍ.

VEKTOROVÉ AUTOREGRESE. APLIKACE V PROGNÓZOVÁNÍ. VEKTOROVÉ AUTOREGRESE. APLIKACE V PROGNÓZOVÁNÍ. Vektorové autoregrese (VAR se používají tehdy, když chceme zkoumat časové řady dvou či více proměnných. Je sice možné za tím účelem použít dynamické modely

Více

Univerzita Karlova v Praze procesy II. Zuzana. Predikce

Univerzita Karlova v Praze   procesy II. Zuzana. Predikce ne ve Náhodné 1 1 Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Univerzita Karlova v Praze email: praskova@karlin.mff.cuni.cz 23.4.-7.5. 2010 ne ve 1 ne Outline 2 ve ne ve Definice: Nechť H je Hilbertův

Více

Faktorová analýza. Ekonometrie. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel

Faktorová analýza. Ekonometrie. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz J. Neubauer, J. Michálek (Katedra ekonometrie UO) 1 / 27 úvod Na sledovaných objektech

Více

Regresní analýza 1. Regresní analýza

Regresní analýza 1. Regresní analýza Regresní analýza 1 1 Regresní funkce Regresní analýza Důležitou statistickou úlohou je hledání a zkoumání závislostí proměnných, jejichž hodnoty získáme při realizaci experimentů Vzhledem k jejich náhodnému

Více

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní Ústav systémového inženýrství a informatiky

Univerzita Pardubice. Fakulta ekonomicko-správní Ústav systémového inženýrství a informatiky Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav systémového inženýrství a informatiky Využití autokorelační funkce při zpracování dat Michaela Hettlerová Diplomová práce 2013 PROHLÁŠENÍ Prohlašuji,

Více

Alternativní způsoby investičního rozhodování u vybraných akciových podílových fondů v ČR

Alternativní způsoby investičního rozhodování u vybraných akciových podílových fondů v ČR MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ Fakulta provozně ekonomická Ústav financí Alternativní způsoby investičního rozhodování u vybraných akciových podílových fondů v ČR Karel Urban Vedoucí

Více

STATISTICKÝCH METOD SE ZAMĚŘENÍM NA METODU BOX-JENKINS

STATISTICKÝCH METOD SE ZAMĚŘENÍM NA METODU BOX-JENKINS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV MATEMATIKY FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF MATHEMATICS ANALÝZA A PŘEDPOVĚĎ ČASOVÝCH ŘAD POMOCÍ

Více

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457.

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457. 0 cvičení z PST 5 prosince 208 0 (intervalový odhad pro rozptyl) Soubor (70, 84, 89, 70, 74, 70) je náhodným výběrem z normálního rozdělení N(µ, σ 2 ) Určete oboustranný symetrický 95% interval spolehlivosti

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie LS 2014/15 Cvičení 7: Autokorelace LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Autokorelace - teorie Zopakujte si G-M

Více

Odhad parametrů N(µ, σ 2 )

Odhad parametrů N(µ, σ 2 ) Odhad parametrů N(µ, σ 2 ) Mějme statistický soubor x 1, x 2,, x n modelovaný jako realizaci náhodného výběru z normálního rozdělení N(µ, σ 2 ) s neznámými parametry µ a σ. Jaký je maximální věrohodný

Více

Aplikovaná statistika v R - cvičení 3

Aplikovaná statistika v R - cvičení 3 Aplikovaná statistika v R - cvičení 3 Filip Děchtěrenko Matematicko-fyzikální fakulta filip.dechterenko@gmail.com 5.8.2014 Filip Děchtěrenko (MFF UK) Aplikovaná statistika v R 5.8.2014 1 / 10 Lineární

Více

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Martin Hrba

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Martin Hrba Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Martin Hrba Aplikace modelů mnohorozměrných časových řad ve finanční analýze Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Vedoucí

Více

Modelování finančních časových řad pomocí vybraného stochastického modelu

Modelování finančních časových řad pomocí vybraného stochastického modelu U N I V E R ZI T A P A R D U B I C E FAKULTA EKONOMICKO-SPRÁVNÍ Ú S T A V S Y S TÉMOVÉHO IN ŽE N Ý R S T VÍ A I N F ORMATIKY Modelování finančních časových řad pomocí vybraného stochastického modelu DIPLOMOVÁ

Více

1. Vlastnosti diskretních a číslicových metod zpracování signálů... 15

1. Vlastnosti diskretních a číslicových metod zpracování signálů... 15 Úvodní poznámky... 11 1. Vlastnosti diskretních a číslicových metod zpracování signálů... 15 1.1 Základní pojmy... 15 1.2 Aplikační oblasti a etapy zpracování signálů... 17 1.3 Klasifikace diskretních

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Regresní a korelační analýza Mějme dvojici proměnných, které spolu nějak souvisí. x je nezávisle (vysvětlující) proměnná y je závisle (vysvětlovaná) proměnná Chceme zjistit funkční závislost y = f(x).

Více

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta. Martin Čekal. Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta. Martin Čekal. Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Martin Čekal Modelování sezónních ekonomických řad Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Vedoucí bakalářské práce:

Více

lní model gravitačního pole z inverze dráhových dat družic CHAMP, GRACE a GOCE

lní model gravitačního pole z inverze dráhových dat družic CHAMP, GRACE a GOCE Globáln lní model gravitačního pole z inverze dráhových dat družic CHAMP, GRACE a GOCE Aleš Bezděk 1 Josef Sebera 1,2 Jaroslav Klokočník 1 Jan Kostelecký 2 1 Astronomický ústav AV ČR 2 ČVUT Seminář Výzkumného

Více

SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY

SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. holcik@iba.muni.cziba.muni.cz II. SIGNÁLY ZÁKLADNÍ POJMY SIGNÁL - DEFINICE SIGNÁL - DEFINICE Signál je jev fyzikální, chemické, biologické, ekonomické

Více

Časové řady a jejich periodicita pokračování

Časové řady a jejich periodicita pokračování Časové řady a jejich periodicita pokračování Jana Klicnarová Katedra aplikované matematiky a informatiky Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích, Ekonomická fakulta 2010 Dekompozice časových řad Jak

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta. Katedra aplikované matematiky a informatiky. Diplomová práce

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta. Katedra aplikované matematiky a informatiky. Diplomová práce JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta Katedra aplikované matematiky a informatiky Diplomová práce Matematické modelování kurzu koruny Vypracoval: Bc. Žaneta Uhlířová Vedoucí práce:

Více

Měření závislosti statistických dat

Měření závislosti statistických dat 5.1 Měření závislosti statistických dat Každý pořádný astronom je schopen vám předpovědět, kde se bude nacházet daná hvězda půl hodiny před půlnocí. Ne každý je však téhož schopen předpovědět v případě

Více

Statistika. Regresní a korelační analýza Úvod do problému. Roman Biskup

Statistika. Regresní a korelační analýza Úvod do problému. Roman Biskup Statistika Regresní a korelační analýza Úvod do problému Roman Biskup Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta (Zemědělská fakulta) Katedra aplikované matematiky a informatiky 2008/2009

Více

2011 (datový soubor life expectancy CR.txt). Budeme predikovat vývoj očekávané doby dožití pomocí

2011 (datový soubor life expectancy CR.txt). Budeme predikovat vývoj očekávané doby dožití pomocí Příklady užití časových řad k predikci rizikových jevů 1 Očekávaná doba dožití v ČR Máme k dispozici časovou řadu udávající očekávanou dobu dožití v České republice od roku 1960 do roku 2011 (datový soubor

Více

Vícerozměrná rozdělení

Vícerozměrná rozdělení Vícerozměrná rozdělení 7. září 0 Učivo: Práce s vícerozměrnými rozděleními. Sdružené, marginální, podmíněné rozdělení pravděpodobnosti. Vektorová střední hodnota. Kovariance, korelace, kovarianční matice.

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA PRAVDĚPODOBNOS A SAISIKA Regresní analýza - motivace Základní úlohou regresní analýzy je nalezení vhodného modelu studované závislosti. Je nutné věnovat velkou pozornost tomu aby byla modelována REÁLNÁ

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA Testování hypotéz Nechť X je náhodná proměnná, která má distribuční funkci F(x, ϑ). Předpokládejme, že známe tvar distribuční funkce (víme jaké má rozdělení) a neznáme parametr

Více

Stanovení manganu a míry přesnosti kalibrace ( Lineární kalibrace )

Stanovení manganu a míry přesnosti kalibrace ( Lineární kalibrace ) Příklad č. 1 Stanovení manganu a míry přesnosti kalibrace ( Lineární kalibrace ) Zadání : Stanovení manganu ve vodách se provádí oxidací jodistanem v kyselém prostředí až na manganistan. (1) Sestrojte

Více

6. Lineární regresní modely

6. Lineární regresní modely 6. Lineární regresní modely 6.1 Jednoduchá regrese a validace 6.2 Testy hypotéz v lineární regresi 6.3 Kritika dat v regresním tripletu 6.4 Multikolinearita a polynomy 6.5 Kritika modelu v regresním tripletu

Více

SPC v případě autokorelovaných dat. Jiří Michálek, Jan Král OSSM,

SPC v případě autokorelovaných dat. Jiří Michálek, Jan Král OSSM, SPC v případě autokorelovaných dat Jiří Michálek, Jan Král OSSM, 2.6.202 Pojem korelace Statistická vazba mezi veličinami Korelace vs. stochastická nezávislost Koeficient korelace = míra lineární vazby

Více

1 Odvození poptávkové křivky

1 Odvození poptávkové křivky Odvození poptávkové křivky Optimalizační chování domácností (maximalizace užitku) vzhledem k rozpočtovému omezení. Nejprve odvodíme deterministický model, který potom rozšíříme o stochastické prvky. Odvozené

Více

SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY

SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. holcik@iba.muni.cz II. SIGNÁLY ZÁKLADNÍ POJMY SIGNÁL - DEFINICE SIGNÁL - DEFINICE Signál je jev fyzikální, chemické, biologické, ekonomické či jiné

Více

13.1. Úvod Cílem regresní analýzy je popsat závislost hodnot znaku Y na hodnotách

13.1. Úvod Cílem regresní analýzy je popsat závislost hodnot znaku Y na hodnotách 13 Regrese 13.1. Úvod Cílem regresní analýzy je popsat závislost hodnot znaku Y na hodnotách znaku X. Přitom je třeba vyřešit jednak volbu funkcí k vystižení dané závislosti a dále stanovení konkrétních

Více

odpovídá jedna a jen jedna hodnota jiných

odpovídá jedna a jen jedna hodnota jiných 8. Regresní a korelační analýza Problém: hledání, zkoumání a hodnocení souvislostí, závislostí mezi dvěma a více statistickými znaky (veličinami). Typy závislostí: pevné a volné Pevná závislost každé hodnotě

Více

Zdánlivá regrese ekonomických

Zdánlivá regrese ekonomických Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Magdalena Komzáková Zdánlivá regrese ekonomických ukazatelů Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Vedoucí diplomové

Více

Diagnostika regrese pomocí grafu 7krát jinak

Diagnostika regrese pomocí grafu 7krát jinak StatSoft Diagnostika regrese pomocí grafu 7krát jinak V tomto článečku si uděláme exkurzi do teorie regresní analýzy a detailně se podíváme na jeden jediný diagnostický graf. Jedná se o graf Předpovědi

Více

1. Číselné posloupnosti - Definice posloupnosti, základní vlastnosti, operace s posloupnostmi, limita posloupnosti, vlastnosti limit posloupností,

1. Číselné posloupnosti - Definice posloupnosti, základní vlastnosti, operace s posloupnostmi, limita posloupnosti, vlastnosti limit posloupností, KMA/SZZS1 Matematika 1. Číselné posloupnosti - Definice posloupnosti, základní vlastnosti, operace s posloupnostmi, limita posloupnosti, vlastnosti limit posloupností, operace s limitami. 2. Limita funkce

Více

Analýza reziduí gyroskopu

Analýza reziduí gyroskopu Analýza reziduí gyroskopu Petr Šimeček Cílem studie bylo analyzovat přesnost tří neznámých gyroskopů, jež pro účely této studie budeme nazývat Gyroskop 1, Gyroskop 2 a Gyroskop 3. U prvních dvou gyroskopů

Více

Neuronové časové řady (ANN-TS)

Neuronové časové řady (ANN-TS) Neuronové časové řady (ANN-TS) Menu: QCExpert Prediktivní metody Neuronové časové řady Tento modul (Artificial Neural Network Time Series ANN-TS) využívá modelovacího potenciálu neuronové sítě k predikci

Více

Maximálně věrohodné odhady v časových řadách

Maximálně věrohodné odhady v časových řadách Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Hana Tritová Maximálně věrohodné odhady v časových řadách Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Vedoucí bakalářské

Více

Odhad parametrů N(µ, σ 2 )

Odhad parametrů N(µ, σ 2 ) Odhad parametrů N(µ, σ 2 ) Mějme statistický soubor x 1, x 2,, x n modelovaný jako realizaci náhodného výběru z normálního rozdělení N(µ, σ 2 ) s neznámými parametry µ a σ. Jaký je maximální věrohodný

Více

Limitní věty teorie pravděpodobnosti. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel

Limitní věty teorie pravděpodobnosti. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jestliže opakujeme nezávisle nějaký pokus, můžeme z pozorovaných hodnot sestavit rozdělení relativních četností

Více

8 ANALÝZA ČASOVÝCH ŘAD SEZÓNNÍ SLOŽKA

8 ANALÝZA ČASOVÝCH ŘAD SEZÓNNÍ SLOŽKA 8 ANALÝZA ČASOVÝCH ŘAD SEZÓNNÍ SLOŽKA RYCHLÝ NÁHLED KAPITOLY Následující kapitolou pokračujeme v tématu analýza časových řad a blíže se budeme zabývat problematikou jich pravidelné kolísavost, která je

Více

AVDAT Mnohorozměrné metody, metody klasifikace

AVDAT Mnohorozměrné metody, metody klasifikace AVDAT Mnohorozměrné metody, metody klasifikace Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Mnohorozměrné metody Regrese jedna náhodná veličina je vysvětlována pomocí jiných

Více

Univerzita Pardubice Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie Licenční studium Management systému jakosti

Univerzita Pardubice Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie Licenční studium Management systému jakosti Univerzita Pardubice Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie Licenční studium Management systému jakosti 3.3 v analýze dat Autor práce: Přednášející: Prof. RNDr. Milan Meloun, DrSc Pro

Více

Odhady Parametrů Lineární Regrese

Odhady Parametrů Lineární Regrese Odhady Parametrů Lineární Regrese Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. Katedra počítačových systémů Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České vysoké

Více

Univerzita Karlova v Praze procesy II. Zuzana. funkce

Univerzita Karlova v Praze   procesy II. Zuzana. funkce Náhodné 1 1 Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Univerzita Karlova v Praze email: praskova@karlin.mff.cuni.cz 11.-12.3. 2010 1 Outline Lemma 1: 1. Nechť µ, ν jsou konečné míry na borelovských

Více

KGG/STG Statistika pro geografy

KGG/STG Statistika pro geografy KGG/STG Statistika pro geografy 5. Odhady parametrů základního souboru Mgr. David Fiedor 16. března 2015 Vztahy mezi výběrovým a základním souborem Osnova 1 Úvod, pojmy Vztahy mezi výběrovým a základním

Více

Základy ekonometrie. X. Regrese s časovými řadami. Základy ekonometrie (ZAEK) X. Regrese s časovými řadami Podzim / 47

Základy ekonometrie. X. Regrese s časovými řadami. Základy ekonometrie (ZAEK) X. Regrese s časovými řadami Podzim / 47 Základy ekonometrie X. Regrese s časovými řadami Základy ekonometrie (ZAEK) X. Regrese s časovými řadami Podzim 2015 1 / 47 Obsah tématu 1 ADL model 2 Regrese se stacionárními řadami 3 Regrese s řadami

Více

Nyní využijeme slovník Laplaceovy transformace pro derivaci a přímé hodnoty a dostaneme běžnou algebraickou rovnici. ! 2 "

Nyní využijeme slovník Laplaceovy transformace pro derivaci a přímé hodnoty a dostaneme běžnou algebraickou rovnici. ! 2 ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Z MB ČÁST Příklad Nalezněte pomocí Laplaceovy transformace řešení dané Cauchyho úlohy lineární diferenciální rovnice prvního řádu s konstantními koeficienty v intervalu 0,, které vyhovuje

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Regresní a korelační analýza Mějme dvojici proměnných, které spolu nějak souvisí. x je nezávisle (vysvětlující) proměnná y je závisle (vysvětlovaná) proměnná Chceme zjistit funkční závislost y = f(x).

Více

Analýza hlavních komponent

Analýza hlavních komponent Analýza hlavních komponent Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz J. Neubauer, J. Michálek (Katedra ekonometrie UO) Analýza

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK11 Základy ekonometrie Autokorelace Cvičení 5 Zuzana Dlouhá Gauss-Markovy předpoklady Náhodná složka: Gauss-Markovy předpoklady 1. E(u) = náhodné vlivy se vzájemně vynulují. E(uu T ) = σ I n konečný

Více

RNDr. Eva Janoušová doc. RNDr. Ladislav Dušek, Dr.

RNDr. Eva Janoušová doc. RNDr. Ladislav Dušek, Dr. Analýza dat pro Neurovědy RNDr. Eva Janoušová doc. RNDr. Ladislav Dušek, Dr. Jaro 2014 Institut biostatistiky Janoušová, a analýz Dušek: Analýza dat pro neurovědy Blok 7 Jak hodnotit vztah spojitých proměnných

Více

Statistická analýza jednorozměrných dat

Statistická analýza jednorozměrných dat Statistická analýza jednorozměrných dat Prof. RNDr. Milan Meloun, DrSc. Univerzita Pardubice, Pardubice 31.ledna 2011 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Statistická analýza jednorozměrných dat

Statistická analýza jednorozměrných dat Statistická analýza jednorozměrných dat Prof. RNDr. Milan Meloun, DrSc. Univerzita Pardubice, Pardubice 31.ledna 2011 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Úvod do zpracování signálů

Úvod do zpracování signálů 1 / 25 Úvod do zpracování signálů Karel Horák Rozvrh přednášky: 1. Spojitý a diskrétní signál. 2. Spektrum signálu. 3. Vzorkovací věta. 4. Konvoluce signálů. 5. Korelace signálů. 2 / 25 Úvod do zpracování

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Regresní a korelační analýza Mějme dvojici proměnných, které spolu nějak souvisí. x je nezávisle (vysvětlující) proměnná y je závisle (vysvětlovaná) proměnná Chceme zjistit funkční závislost y = f(x).

Více

4ST432. Kamil Kladívko. 1 Cena a výnos aktiva, volatilita 2. 1.1 Odhad očekávaného výnosu, interval spolehlivosti, test hypotézy...

4ST432. Kamil Kladívko. 1 Cena a výnos aktiva, volatilita 2. 1.1 Odhad očekávaného výnosu, interval spolehlivosti, test hypotézy... 4ST432 Modely ekonomických a finančních časových řad Kamil Kladívko Zadání úkolů a data najdete v souboru zadani432.xlsx. Výpočty jsou v souboru solution432.xlsx. Obsah 1 Cena a výnos aktiva, volatilita

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Regresní a korelační analýza Mějme dvojici proměnných, které spolu nějak souvisí. x je nezávisle (vysvětlující) proměnná y je závisle (vysvětlovaná) proměnná Chceme zjistit funkční závislost y = f(x).

Více

Funkce komplexní proměnné a integrální transformace

Funkce komplexní proměnné a integrální transformace Funkce komplexní proměnné a integrální transformace Fourierovy řady I. Marek Lampart Text byl vytvořen v rámci realizace projektu Matematika pro inženýry 21. století (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0332), na

Více

Závislost obsahu lipoproteinu v krevním séru na třech faktorech ( Lineární regresní modely )

Závislost obsahu lipoproteinu v krevním séru na třech faktorech ( Lineární regresní modely ) Úloha M608 Závislost obsahu lipoproteinu v krevním séru na třech faktorech ( Lineární regresní modely ) Zadání : Při kvantitativní analýze lidského krevního séra ovlivňují hodnotu obsahu vysokohustotního

Více

Téma 22. Ondřej Nývlt

Téma 22. Ondřej Nývlt Téma 22 Ondřej Nývlt nyvlto1@fel.cvut.cz Náhodná veličina a náhodný vektor. Distribuční funkce, hustota a pravděpodobnostní funkce náhodné veličiny. Střední hodnota a rozptyl náhodné veličiny. Sdružené

Více

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY Jan Krejčí 31. srpna 2006 jkrejci@physics.ujep.cz http://physics.ujep.cz/~jkrejci Obsah 1 Přímé metody řešení soustav lineárních rovnic 3 1.1 Gaussova eliminace...............................

Více

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Eduard Hybler

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE. Eduard Hybler Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Eduard Hybler Moderní přístupy k analýze finančních časových řad Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Vedoucí diplomové

Více

Nalezněte obecné řešení diferenciální rovnice (pomocí separace proměnných) a řešení Cauchyho úlohy: =, 0 = 1 = 1. ln = +,

Nalezněte obecné řešení diferenciální rovnice (pomocí separace proměnných) a řešení Cauchyho úlohy: =, 0 = 1 = 1. ln = +, Příklad Nalezněte obecné řešení diferenciální rovnice (pomocí separace proměnných) a řešení Cauchyho úlohy: a) =, 0= b) =, = c) =2, = d) =2, 0= e) =, 0= f) 2 =0, = g) + =0, h) =, = 2 = i) =, 0= j) sin+cos=0,

Více

9. T r a n s f o r m a c e n á h o d n é v e l i č i n y

9. T r a n s f o r m a c e n á h o d n é v e l i č i n y 9. T r a n s f o r m a c e n á h o d n é v e l i č i n y Při popisu procesů zpracováváme vstupní údaj, hodnotu x tak, že výstupní hodnota y závisí nějakým způsobem na vstupní, je její funkcí y = f(x).

Více