Koulela se ze dvora. (motáme rukama klubíčko ) takhle velká brambora. (zvedneme ruce dítěte nad hlavu)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Koulela se ze dvora. (motáme rukama klubíčko ) takhle velká brambora. (zvedneme ruce dítěte nad hlavu)"

Transkript

1 Myška z bříška Běžela myška okolo bříška. (kroužíme dítěti ukazováčkem kolem bříška) Běžela, běžela, (zrychlujeme kroužení a zmenšujeme kroužky) šup do pupíčka! (ukazováček zapadne do pupíčka) Leze, leze Leze, leze po železe (ukazováčkem a prostředníčkem kráčíme po dítěti od dlaně k paži) nedá pokoj, až tam vleze schováme prstíky pod pažičkou dítěte). Brambora Koulela se ze dvora (motáme rukama klubíčko ) takhle velká brambora. (zvedneme ruce dítěte nad hlavu) Neviděla, neslyšela, (nejprve zakryjeme ručičkama dítěte očička, poté ouška) spadla na ni závora. (položíme ruku dítěti na bříško) Na koho padáš, závoro? (uděláme ty,ty,ty ) Na tebe, ty bramboro. (ukážeme na děťátko) Kdyby tudy projel vlak, (ručkama dítěte děláme mašinku) byl by z tebe bramborák! (lehce poplácáme dítě po bříšku) Kutálí se brambora Kutálí se ze dvora, (děláme oběma předloktími takový mlýnek) tááákhle velká brambora. (uděláme s rukama kruh, směrem ven) Neviděla, (zakryjeme oči) neslyšela, (zakryjeme uši) že na ní padá závora. (rovné paže přes sebe klademe na hrudník) Kam to koukáš závoro? (ukazováčkem pravé ruky TYTYTY) Na tebe ty bramboro. (ukazováčkem pravé ruky poklepeme na hrudníček) Kdyby tudy projel vlak, (děláme mašinku) byl by z tebe bramborák. (plácáme rukama PACI PACI)

2 Paci, dupi Paci, paci, pacičky, to jsou ruce ručičky. (tleskáme ručičkama) Dupi, dupi, dupičky, to jsou nohy nožičky. (tleskáme nožičkama) Ruce, aby dělaly, (máváme ručičkama, jako když pracujeme) nohy, aby běhaly. (pohybujeme nožičkama, jako když běháme) Makový závin Takový, takový je závin makový. (válíme s dítětem položeným na zemi ze strany na stranu) Těsto vyválíme, (válíme mu rukama po bříšku) naplníme (dáváme na bříško rukama náplň ) zabalíme (ručky i nožky k sobě propleteme) upečeme (foukneme na děťátko) pocukrujeme (prsty ťukáme dítěti po těle) nakrájíme (děláme řízy, řízy, řízy ) a sníme (a za zvuky mňam, mňam okusujeme děťátko) Řízy, řízy Řežu, řežu polínka, (chytneme dítě za ručičky křížem a taháme, jako když se řeže pilkou) ať má čím topit maminka. Řežu, řežu polena, už mě bolí ramena, (dáme ručky dítěte na ramínka), už mě bolí celá kříž, (dáme ručky dítěte v bok) řízy, řízy, řízy, říz. (děláme řízy, řízy, řízy )

3 Kováříček Kovej, kovej, kováříčku, (uchopíme dítě křížem za nožičku a ručičku a ťukáme o sebe) okovej mi mou nožičku. Okovej mi obě, zaplatím já tobě. Okovej je hezky, dám ti čtyři český. Kuj, kuj, kuj, (trochu silněji klepeme na šlapky) škrab, škrab, škrab, (škrabkáme šlapky) vrty, vrty, vrty, (vrtáme) lechty, lechty, lechty. (lechtáme) Po skončení je ručku a nožku vystřídat a básničku zopakovat. Pekař peče housky Pekař peče housky, (zahýbáme palcem pravé ruky) uždibuje kousky. (palec pravé ruky proti ukazováčku vytvoří kleštičky, kterými zlehýnka uždibujeme dítě po celém těle) Pekařka mu pomáhá, (zahýbáme palcem levé ruky) uždibují oba dva. (a teď uždibujeme obouruč) Maličký Copak umíš, maličký? Paci, paci, pacičky. (tleskáme dítěti ručkama) Tak pojď s námi tancovat. Tany, tanu, tany, tanu na tu a zas na tu stranu. (válíme dítětem za ručičky ze strany na stranu) Tany, tany, tanynky, teď už nejsi malinký!

4 Meleme Meleme, meleme kávu (ruce držíme v pěst nad sebou a kroužíme) pro dědka a bábu, jedno zrnko pryč! (spodní ruka odletí a dáme ji zase nahoru) U miminek vleže kroužíme oběma nožičkama najednou a pak nožky jakoby vytáhneme a opřeme o bříško. Paci, paci Paci, paci, pacičky, táta koupil botičky. (tleskáme rukama) A maminka pásek, za myší ocásek (ruce roztáhneme) A babička čepičku (položíme dítěti ruce na hlavu jako čepičku) za tu černou slepičku. (máváme dítěti ručičkama jako křidýlkama) A dědeček kabátek (položíme dítěti ručičky na prsíka) za těch deset prasátek (děláme chro, chro, chro za krček) a kmotříček kožíšek za lískový oříšek. Honza jede Honza jede z kopečka, (dítě vleže pohybuje nožkama jako by jelo na kole) vrzají mu kolečka. Honza jede, nemá koně, Honza jede, táhne za ně. (dítě zatáhneme za nožky posuneme jím po podložce) Paša Sedí paša na trůn (dítě sedí na klíně čelem k nám a pohubujeme s ním dopředu, dozadu) na hlavě má korunu. Jak si hlavou pokyvuje, koruna se pohupuje, udělala bác. (dítě položíme na své nohy)

5 Sudy Z hospody válejí sudy, jeden je lichý a druhý sudý. (válíme s dítětem ze strany na stranu, se staršími válíme sudy) Eskymáci Eskymáci to jsou máci, (dítě sedí na klíně čelem k nám, hýbáme jím) ti když nemaj žádnou práci, sundají si holínky (jakoby sundáme z nožek holínky) a dávají si pusinky. (dáme eskymáckou pusinku = třeme nosíky) Slepice Kvá, kvá kvačice, černé slepice. Vemte kmotře brány, rozeženem vrány, vemte chlapci čepice, rozeženem slepice. Ty slepice kdákaly, pecen chleba načaly. Kš, kš, kššššš (dítě na klíně, máváme do rytmu rukama dítěte, na rozeženem roce vzpažíme a na kš odháníme slepice) Šiju boty do roboty Šiju boty do roboty (uděláme rukama klubíčko ) od soboty do soboty. Nemám chleba ani sejra, kočka mi to všechno snědla. Kšššc. (roztáhneme ruce) Vrána Vrána letí, nemá dětí. (matka je vleže na zádech, dítě drží nad sebou pohupuje jím) My je máme, neprodáme, (odmítavě zakroutíme hlavou) protože je rádi máme. (dítě přitiskneme na svou hruď a popusinkujeme)

6 Vrána Vrána letí, (překřížit levou ruku a pravou nohu) nemá dětí. (překřížit pravou ruku a levou nohu) My jich máme (překřížit obě ruce na hrudníčku) jako smetí. (překřížit nohy v kříž) My je máme, (překřížit levou ruku a pravou nohu) neprodáme. (překřížit pravou ruku a levou nohu) Protože je, (překřížit obě ruce na hrudníčku) rádi máme. (překřížit nohy v kříž) Houpání Houpala se s kočkou kočka, přivírala slastně očka. Říkaly si: Vzácná paní, viďte, není nad houpání. (matka leží na zádech a dítě houpe na pokrčených nohou ve vzduchu) Houpy, houpy, houpy Houpy, houpy, houpy, co si žabák koupí. (ležíme na zádech, dítě máme na pokrčených nohách maminky a houpeme nahoru a dolů) Koupí on si za kačku, velikánskou klouzačku. (Kroužíme s nohama, které máme u sebe, vpravo a vlevo) Po klouzačce do rybníčka, veze klobouk pro vodníčka. (s nohama opět houpeme nahoru a dolů) Ááááááá šup. (dítko vyzvedneme a sklouzneme s ním na břicho maminky) Hopsa, hejsa Hopsa, hejsa, hopsa, hejsa, pojedeme do Brandejsa. Hopsasá, hopsasá, Patriček (Anetka). se natřásá. (sedíme a dítě máme položené na stechnech zády k nám a hopsáme s ním) Přes potoky (nohama vlníme) přes hory (nohy zvedneme a dítě vysadíme na kolena) přes kameny (nohy pomalu střídavě pokládáme tak, aby to jako drncalo) přes doly. (dítě položíme na zem mezi nohy). Hups! (dítě vyzvedneme do výšky)

7 Takhle jedou páni Takhle jedou velcí páni, takhle jedou malí páni a takhle jedou tataři na rozbitým trakaři. (dítě sedí na klíně a natřásáme jím, přidáváme na intenzitě) Berany Máme doma berana a ten trká rohama (blížíme se čelem k čelu dítěte) berany, berany, duc. berany, berany, duc. (ťukneme čely o sebe jemně) Žabák Houpy, houpy, houpy, co si žabák koupí. (dítě sedí na klíně zády k nám a houpeme) Koupí on si za kačku velikánskou klouzačku (pokrčíme nohy a vysadíme dítě na kolena) po klouzačce do rybníčka (dítě zlehka suneme pomalu po natažených nohou k zemi) veze klobouk pro vodníčka. (dítěti položíme ruce na hlavu) Žbluňk!!! (přistání na zemi, jež představuje rybníček) Šroubek Já jsem malý šroubek (zvedáme dítě pomalu nahoru a otáčíme ze strany na stranu) vyvrtám ti zoubek (teď dáváme dolu a zase otáčíme) Já jsem malý šroubeček (zase nahoru) vyvrtám ti zoubeček (zase dolů) Větrník Já mám doma větrník (stojíme, dítě držíme před sebou a kroužíme s ním) udělal ho náš Toník, když se do něj zafučí, větrník se zatočí. (foukneme na dítě a zatočíme se dokola)

8 Žába Skáče žába po blátě, koupíme jí na gatě, Na jaké? Na také. Na zelené strakaté. (celou básničku skáčeme žabákovými skoky) Žába Žába leze po žebříku, (ruce před sebe a jako že lezeme po žebříku) natahuje elektriku (ruce nad hlavou do upažení, obě najednou) nejde to, nejde to (jako kdyby se dělalo tak tak všelijak) necháme to na léto. (tleská se do rytmu) Naše kočka strakatá Naše kočka strakatá (pohladíme palec) měla čtyři koťata. Jedno mourek (ukazováček), druhé bílé (prostředníček), třetí žluté roztomilé (prsteníček) a to čtvrté strakaté, po mamince okaté (pohladíme malíček a zamňoukáme) Leze, leze brouk Leze, leze brouk, (lezeme po čtyřech, menší děti leží na zádech a jen jim prstíkama přejíždíme po bříšku) vítr do něj fouk. (foukneme na dítě) Otočil se dokola (dítě se otočí nebo s ním válíme ze strany na stranu) zavolejte doktora (dáme ruce k puse a voláme) Haló, převalil se brouk!

9 Peru prádlo Peru, peru, ty per taky, dřív než přijdou černé mraky. (Stojíme a dítě houpeme) Peru jako o závod, přijde nám to všechno vhod. (zrychlíme houpání) Peru, peru (dítětem kroužíme) Máchám, máchám. (dítětem houpáme nahoru dolu, jako když mácháme prádlo) Věším, věším. (dítě vyzdvihneme nejlépe nad hlavu) Cákám, cákám. (dítě odsunujeme od našeho těla dopředu, jako bychom z něj chtěli vycákat vodu) Obličej Oltáříček (uděláme prstem čáru na čele) Svíčičky (ukážeme na oči) Polštářičky (pohladíme tváře) Schůdečky (přejedeme přes rty a pusu) Zvoneček cvilink (zmáčkneme nosík). To je louka,.. To je louka, (dlaní přejedeme po čele dítěte) to je les, (prsty ruky projedeme vlasy od čela k temeni hlavy) to je kočka, (zataháme za pravé ouško) to je pes. (zataháme za levé ouško) A tudy kocour darebák, (prstem kroužíme okolo pusy) oknem vlez. (vyplázneme jazýček)

10 Na uvítání Dobrý den, dobrý den, ( ruce na prsa a rozpažit) to je ale krásný den. (uděláme s rukama velký kruh, směrem ven ) Dobrý den, dobrý den, ( ruce na prsa a rozpažit) krásné ráno přejem všem. (uděláme kruh před prsama) Na rozloučení Dobrý den, dobrý den, ( ruce na prsa a rozpažit) to je ale krásný den. (uděláme s rukama kruh, směrem dovnitř) Dobrý den, dobrý den, (kroutíme rukou v předloktí) nashledanou za týden. (máváme s rukama v předloktí)

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem.

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Vařila myška Vařila myška k obědu vločky, (máma mi svým ukazováčkem krouţí po rozevřené dlani)

Více

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky),

dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe, jako když se staví kostky), Dobrý den Dobrý den, dobrý den (ukláníme se), ruce máme na tleskání ( ukazujeme ruce, pak jimi tleskáme) a nožičky na dupání ( dupáme) dobrý den, dobrý den, dnes si pěkně pohrajem ( ruce v pěstích na sebe,

Více

Benjamínek váš mateřský klub

Benjamínek váš mateřský klub Benjamínek váš mateřský klub Seznam našich básniček Pozdrav Dobrý den, dobrý den, to je ale krásný den, nohy máme na běhání, a ručičky na tleskání, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem, ne ne ne.

Více

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV Zvířátka jsou kolem nás Zvířátka jsou kolem nás, hádej, kdo má jaký hlas. Každá malá holčička ví, jak dělá kočička (kravička, slepička, ovečka, ) Zvířátka jsou kolem

Více

Říkadla (DK Fontána)

Říkadla (DK Fontána) BRAMBORA Říkadla (DK Fontána) Kutálí se ze dvora, (rukama dělat moty moty) tákhle velká brambora.(zvednout ruce nad hlavu) Neviděla, (zakrýt oči) neslyšela, (zakrýt uši) že na ni padá závora! (paci, paci)

Více

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček Bedla Stojí, stojí bedla, ráda by si sedla. A vzala si pletení, noha už jí dřevění. Bleška I Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Bleška II Skáče bleška

Více

pro malé děti Helena Vévodová Miroslav Růžek

pro malé děti Helena Vévodová Miroslav Růžek pro malé děti Helena Vévodová Miroslav Růžek Edika Brno 2012 Úvod Milé maminky, tetičky a babičky, milí tatínci, strýčkové a dědečci, do rukou se vám dostává knížka plná říkanek s návodem na cvičení pro

Více

MIMIKLUB. upoutání pozornosti

MIMIKLUB. upoutání pozornosti MIMIKLUB upoutání pozornosti Bim bam zvoneček (rukama dělám tak tak všelijak ) cvičí každý chlapeček. Cinky linky rolničky (prsty prším nad hlavičkou) cvičí všechny holčičky. Na paloučku brouček spinká,

Více

KLUB SLŮNĚ. básničky, říkadla a písničky. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem.

KLUB SLŮNĚ. básničky, říkadla a písničky. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem. Dobrý den Dobrý den, dobrý den, přejeme vám krásný den, dobrý den, dobrý den, my dnes zlobit nebudem. Dobrý den,dobrý den, to byl dneska krásný den, dobrý den, dobrý den, nashledanou za týden. Zoubky Čistím

Více

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc (8) Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc babku. Babka za dědka, dědek za řepu. Táhnou, potahují

Více

Básničky do sucha i do vodičky pro naše Žabičky

Básničky do sucha i do vodičky pro naše Žabičky Básničky do sucha i do vodičky pro naše Žabičky Pusinka je na papání, a nosánek na čmuchání, Očka, aby viděla, Ouška, aby slyšela. Voda, voda, vodička, (plácání do kolen) Ryba, rybka, rybička, (plácání

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček září 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platby budou prováděny

Více

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I.

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Společná příprava na cca 20 min vedené pohybové aktivity LEZENÍ Komentář: Lekce je sestavena podle vývojového principu od prostého lezení přes lezení po vyvýšené

Více

workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky

workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky workshop cvičení pro rodiče s dětmi Říkanky Dobrý den, dobrý den, to je dneska krásný den. Ruce máme na tleskání a nožičky na dupání. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Říkanky dodaly účastnice

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

POHYBY S ŘÍKADLY: Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme. Pojedeme na kole (leh nohama jako šlapeme na kole) dojedeme ke škole.

POHYBY S ŘÍKADLY: Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme. Pojedeme na kole (leh nohama jako šlapeme na kole) dojedeme ke škole. POHYBY S ŘÍKADLY: Dupy, dupy, dupáníčko (silně dupeme) to je malé zlobeníčko. Jako čerti v pekle, chováme se vztekle. (dupeme, skáčeme, děláme ble ble) Teď si pěkně lehneme (leh na zem) už se ani nehneme.

Více

BÁSNIČKY. Já mám koně, vraný koně, to jsou koně mí. Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa.

BÁSNIČKY. Já mám koně, vraný koně, to jsou koně mí. Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa. BÁSNIČKY První, druhá, třetí, čtvrtá, na zahradě krtek vrtá, ruce má jak vývrtky, vrtá metro pro krtky. Kutálela se ze dvora, takhle velká brambora, neviděla, neslyšela, spadla na ní závora, kam padáš

Více

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA,

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA, MAMINKY A KOJENEČCI, UŽ JE TU ČAS ZACVIČIT SI. BUDEME SI SPOLU HRÁT, Z POHYBU SE RADOVAT. MAMINKY A KOJENEČCI, NEDEŠEL ČAS ZAMÁVAT SI. SEJDEME SE V CENTRU ZAS, CVIČENÍ MOC BAVÍ NÁS. SKÁKAL PES PŘES OVES,

Více

Společné určování pravidel chování v MŠ spolupracujeme s dětmi:

Společné určování pravidel chování v MŠ spolupracujeme s dětmi: Co jsme se naučili září Papouškové Téma: Motýlku, leť! Téma na seznamování, tvoření pravidel a rituálů, kamarádské vztahy,služby hospodářů, hry a zpívání pro radost,seznamování s novými kamarády. Houpání

Více

Co nám neuškodí? Rozhodně vytrvalostní běh, pokud si najdeš čas, tak tří či čtyřkilometrový úsek posílí Tvoje

Co nám neuškodí? Rozhodně vytrvalostní běh, pokud si najdeš čas, tak tří či čtyřkilometrový úsek posílí Tvoje Domácí posilování Obecné Celá tato prezentace není něco, co musíte. Něco, co bude kontrolovat někdo z trenérů či rodičů. Všechno, co je tu psáno, je myšleno jen a jen pro Vaše vlastní zlepšení. Odehrály

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení uvolňovací a dechová Označení materiálu: Datum

Více

Cviky na uvolnění páteře

Cviky na uvolnění páteře Cviky na uvolnění páteře Nabízím Vám několik základních uvolňovacích cviků. Při cvičení je ale třeba řídit se určitými pravidly: Cvičení provádějte pravidelně, nejlépe 2x denně alespoň 10 minut. Cvičte

Více

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2 Cviky pro břicho Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2 1a Aktivace powerhouse Zahřátí 2 Posadíme se uvolněně na speciální podložku nebo na zem. V sedu volně zkřížíme nohy. Napřímíme páteř. Dlaně

Více

Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko.

Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko. Namotáme klubíčko, do něj menší jablíčko. Přilepíme uši, ať to kočce sluší. Potom ještě očka, ať se kouká, kočka. Pak nosánek, kníry má kocourek milý. Ocáskem si zacvičí náš kocourek kočičí. Dvě kolečka

Více

A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti.

A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti. A, B, C, D, kočka přede, kocour motá, pes počítá. Ábé cé dé, kočka přede, kocour motá pes počítá, kolik nití do desíti. Ani štěně, ani kotě nejsou rádi o samotě. Když si najdou přítele, dovádějí vesele.

Více

PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání

PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání PROTAHOVACÍ: ŠAŠEK Když se tahá za šňůru Skáče šašek nahoru Rozhazuje rukama Vyhazuje nohama Před dětmi se uklání Rolničkami vyzvání JÁ MALÝ ČLOVÍČEK Já Malý človíček vám předvedu Co už všechno dovedu

Více

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA,

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA, MAMINKY A KOJENEČCI, UŽ JE TU ČAS ZACVIČIT SI. BUDEME SI SPOLU HRÁT, Z POHYBU SE RADOVAT. MAMINKY A KOJENEČCI, NEDEŠEL ČAS ZAMÁVAT SI. SEJDEME SE V CENTRU ZAS, CVIČENÍ MOC BAVÍ NÁS. SKÁKAL PES PŘES OVES,

Více

Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 2. - vsedě II.

Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 2. - vsedě II. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Sedíme na zemi, pokrčíme jednu dolní končetinu tak, aby se její chodidlo dotýkalo zevnitř druhého stehna. Vnější stranu lýtka a stehna bychom

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P. Potápník Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku P Potápník Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, slovní zásoby, správné motoriky mluvidel, artikulace, smyslového vnímání,

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Vleže na zádech opřeme jednu nohu celou plochou chodidla o zem a pokrčíme ji v koleně. Druhou nohu zvedneme, uchopíme ji pod kolenem a špičku chodidla

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Už je tady podzim Kateřina Klementová Cíl: seznámit děti s charakteristikou ročního období, rozvoj myšlení, paměti, spolupráce, jemné a hrubé motoriky Věk: 4-5 let Postup: PONDĚLÍ Komunitní kruh: povídání

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ!

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ! Před cvičením se poraď se svým doktorem! Nikdy se neprotahuj za hranice bolesti! Když to bolí - PŘESTAŇ! SOUBOR protahovacích cviků Úvod: V průběhu protahování se uvolni a vydechuj! A nikdy nezadržuj dech!

Více

Jestliže pro zahřátí zvolíte pohupování nebo pochodování vsedě na velkém míči, je nutné dodržet správný sed na míči.

Jestliže pro zahřátí zvolíte pohupování nebo pochodování vsedě na velkém míči, je nutné dodržet správný sed na míči. cvik 1 Jestliže pro zahřátí zvolíte pohupování nebo pochodování vsedě na velkém míči, je nutné dodržet správný sed na míči. Správný sed (nejen) na míči: kyčelní klouby jsou o trochu výše než klouby kolenní

Více

Kouzlo a síla ženy - kojení

Kouzlo a síla ženy - kojení Kouzlo a síla ženy - kojení Každá žena má ten dar a sílu kojit své děťátko, tak jako je každá žena originál, tak rovněž bychom měli ke každé ženě, mamince a dítěti přistupovat. Neexistuje jedno pravidlo,

Více

90. Přes ramena. výchozí pozice: provedení: chyby: účinek:

90. Přes ramena. výchozí pozice: provedení: chyby: účinek: 90. Přes ramena Bruslařský postoj, míč na straně u kolen S výdechem míč diagonálně nad druhé rameno, s nádechem zpět Nohy nejsou pokrčeny, pohyb není dotažen do konce Obr. 126 Přes ramena 91. Tornádo Leh

Více

SPORTOVEC. SNĚHULÁK (básnička s pohybem) ZIMNÍ RADOVÁNKY VÁNOČNÍ STROMEČEK VÁNOCE MÁM NEJRADŠI POD SPRCHOU VÁNOČNÍ CUKROVÍ

SPORTOVEC. SNĚHULÁK (básnička s pohybem) ZIMNÍ RADOVÁNKY VÁNOČNÍ STROMEČEK VÁNOCE MÁM NEJRADŠI POD SPRCHOU VÁNOČNÍ CUKROVÍ SPORTOVEC Ať je zima, ať je mráz, nebojí se žádný z nás. Ať si mrzne, ať je zima, zimní sporty ty jsou prima. SNĚHULÁK (básnička s pohybem) Sněhulák je panáček, (ukazujeme stříšku nad hlavou) má na hlavě

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Hrudní páteř MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek 1 Cvičení pro hrudní páteř. Cviky v leže na zádech 1. Leh na zádech, pokrčená kolena, celá páteř na podložce, obě lopatky

Více

Levá ruka představuje pravou hemisféru, pravá levou. Pomocí představy X propojujeme obě mozkové hemisféry.

Levá ruka představuje pravou hemisféru, pravá levou. Pomocí představy X propojujeme obě mozkové hemisféry. Cviky, které pomáhají k propojení obou mozkových hemisfér, koordinaci pohybů, koordinaci očí a rukou, zlepšení soustředění a zvýšení aktivity při učení. Fungují také jako zklidňování neklidu a agresivity.

Více

PŘÍLOHA 3 Pracovní listy

PŘÍLOHA 3 Pracovní listy PŘÍLOHA 3 Pracovní listy Čmárání plynulý pohyb všemi směry a zaplnění dané plochy Kroužení oběma směry plynulý pohyb daným směrem, kroužíme vpravo i vlevo kruhy nebo ovály. Nácvik horního oblouku plynulý

Více

Cvičení dětí s rodiči

Cvičení dětí s rodiči Radomíra Uhrová Cvičení dětí s rodiči U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4107. publikaci Ilustrace Jana Černá Odpovědná redaktorka

Více

TEXTY PÍSNIČEK, BÁSNIČEK A ŘÍKANEK, SE KTERÝMI SE SHLEDÁTE BĚHEM VÝUKY V PLAVECKÉ ŠKOLE LACHMÁNEK

TEXTY PÍSNIČEK, BÁSNIČEK A ŘÍKANEK, SE KTERÝMI SE SHLEDÁTE BĚHEM VÝUKY V PLAVECKÉ ŠKOLE LACHMÁNEK Plavecká výuka kojenců a batolat TEXTY PÍSNIČEK, BÁSNIČEK A ŘÍKANEK, SE KTERÝMI SE SHLEDÁTE BĚHEM VÝUKY V PLAVECKÉ ŠKOLE LACHMÁNEK březen 2018 HOUPAVÉ Houpy houpy, kočka snědla kroupy, kocour hrách na

Více

Had. Zlatá brána. Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem odemčená, kdo do ní vejde, tomu hlava sejde, ať je to ten, nebo ten, praštíme ho koštětem.

Had. Zlatá brána. Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem odemčená, kdo do ní vejde, tomu hlava sejde, ať je to ten, nebo ten, praštíme ho koštětem. Kolo mlýnský Kolo kolo mlýnský, za čtyry rýnský kolo se nám polámalo mnoho škody nadělalo, udělalo bác. Vezmeme si hoblík pilku zahrajem si ještě chvilku až to kolo spravíme, takhle se zatočíme. Had Had

Více

TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011

TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011 TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011 Každý hráč, který začíná od 01.06.10 s letní přípravou u týmu či juniorů, bude mít tento strečink nastudovaný Při strečinku je důležitá výdrž,

Více

Krční páteř vsedě. Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky. Před cvičením...

Krční páteř vsedě. Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky. Před cvičením... Stránka 1 z 11 Stránka 2 z 11 Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky Pochází z letáku firmy Boehringer-Ingelheim k preparátu Movalis. Před cvičením... Krční páteř vsedě Cviky provádějte vsedě na židli s

Více

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Leh na břiše. Čelo položené na zemi a nohy volně natažené s patami u sebe. Ruce ve vzpažení, dlaně směřují dolů. Plynule zvedat jednu nohu a současně

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ť - Koťata Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, správné motorky mluvidel, slovní zásoby a samostatného vyjadřování se zaměřením

Více

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory)

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory) Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory) do předmětu MSBP_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO: 118030 jméno: Sedláková Lada akademický rok 2013/2014 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Jana Dřímalová, DiS. Cíl: dechová cvičení, artikulační cvičení, zdokonalování jemné a hrubé motoriky, prstová cvičení,

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Vadné držení těla MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek Cvičení při vadném držení těla Cvičení v lehu na zádech 1. Paty přitáhneme k hýždím, horní končetiny jsou upažené,

Více

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 2: Choreografický popis jednotlivých tanečních částí české besedy Nástup: tanečníci vpochodují do sálu za hraní libovolného

Více

Auto Tů, tů, tů, auto už je tu. Pojeď mámo, pojeď s námi, za chvíli jsme za horami. Tů, tů, tů, auto už je tu!

Auto Tů, tů, tů, auto už je tu. Pojeď mámo, pojeď s námi, za chvíli jsme za horami. Tů, tů, tů, auto už je tu! Afrika Čáry, máry, ententýky, poletíme do Afriky. Podržte si čepice, hop! a už jsme v Africe. Beruška Beruško, půjč mi jednu tečku, třeba tu, co máš na zadečku. Musím ji napsat za větou, ať se mi slova

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků Obsah Úvod 1. Ohybač paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybač kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory kyčle

Více

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU Zpracovala: Monika Zábojníková, Ing., (Zlín, 2012) Zdroj: Pilatesova metoda cvičení 1, Doc. PhDr. Eva Blahušová, CSc. (Praha, 2002) CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU 1 2 Seďte zpříma, zkřižmo.

Více

Při cvičení na kroužku s dětmi každou lekci začínáme pozdravem. Můžete si vymyslet svůj vlastní, nebo použít ten náš: Vítám tě na lekci jógy,

Při cvičení na kroužku s dětmi každou lekci začínáme pozdravem. Můžete si vymyslet svůj vlastní, nebo použít ten náš: Vítám tě na lekci jógy, Milí rodiče! Předně Vám gratuluji k dítěti, které má zájem o tak tělu i duchu prospěšný pohyb, jakým je jóga. Hned poté pak gratuluji Vašim dětem, k tam báječným rodičům, kteří se rozhodli třeba i otevřením

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček září 2018 Rozlučka na konci školního roku kamarády, kteří odchází do školy. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků 1. Ohybače paže 1. Ohybače paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybače kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Krční páteř MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek 1 Léčebná tělesná výchova ovlivňující krční páteř Potíže s krční páteří nelze ovlivnit cvičením pouze krční páteře, ale

Více

Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami.

Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami. Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami. Příloha 1. schematický choreografický zápis tance Můžeme i tančit Můžeme i tančit 2009 Benátky a Luštěnice

Více

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Lezení komplexní pohyb celého těla v nízkých polohách (vzpory, sedy, lehy), který účelně zaměstnává všechny

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více

Čteme se skřítkem Alfrédem

Čteme se skřítkem Alfrédem Jiřina Bednářová Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Edika Brno 2012 Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Jiřina Bednářová Odborná korektura: Alena

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry.

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. PODÁNÍ V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. Z tohoto pohledu vyžadujeme, aby podání splňovalo následující úlohy: - znesnadnit soupeři kvalitně přihrát - omezit možnost

Více

Atletika. Posilování svalového aparátu

Atletika. Posilování svalového aparátu Atletika Posilování svalového aparátu http://www.shave.cz/jak-se-zbavit-pivniho-mozolu-104/ Cvičení a cviky na břicho Hodně lidí by chtělo mít na pláži krásně vyrýsované břicho. Na to potřebujete nejen

Více

1) Název a fotografie pomůcky: Lilek brambor

1) Název a fotografie pomůcky: Lilek brambor Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA (brambory) do předmětu MSBP_PPS Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO: 430230 jméno: Hlavicová Anna akademický rok: 2013/2014 1) Název a fotografie pomůcky: Lilek

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

CVIČENÍ (NEJEN) PROTI BOLESTEM V ZÁDECH

CVIČENÍ (NEJEN) PROTI BOLESTEM V ZÁDECH CVIČENÍ (NEJEN) PROTI BOLESTEM V ZÁDECH OBSAH I. Správné dýchání... 2 II. Protahování... 2 III. Uvolnění... 3 IV. Torzní (otáčivé) cviky... 5 V. Cviky v sedě... 7 VI. Cviky vleže... 9 VII. Sestava pro

Více

CVIČENÍ PRO ZLEPŠENÍ TRUPOVÉ STABILITY

CVIČENÍ PRO ZLEPŠENÍ TRUPOVÉ STABILITY Cvičební jednotka CVIČENÍ PRO ZLEPŠENÍ TRUPOVÉ STABILITY 1.CVIK horní končetiny v upažení v horizontále. Průběh pohybu: z výchozí polohy s nataženými horními končetinami se vytahujeme střídavě za pravou

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček říjen 2016 Úroda z naší školní zahrady. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz

Více

BÁSNIČKY ŠEL MEDVÍDEK DO ŠKOLKY, VZAL SI S SEBOU BAČKORKY. A ČERVENÉ JABLÍČKO, NASHLEDANOU, MATIČKO. KAMARÁD, KAMARÁD, TO JE TEN, KOHO MÁM RÁD.

BÁSNIČKY ŠEL MEDVÍDEK DO ŠKOLKY, VZAL SI S SEBOU BAČKORKY. A ČERVENÉ JABLÍČKO, NASHLEDANOU, MATIČKO. KAMARÁD, KAMARÁD, TO JE TEN, KOHO MÁM RÁD. BÁSNIČKY ŠEL MEDVÍDEK DO ŠKOLKY, VZAL SI S SEBOU BAČKORKY. A ČERVENÉ JABLÍČKO, NASHLEDANOU, MATIČKO. KAMARÁD, KAMARÁD, TO JE TEN, KOHO MÁM RÁD. POMŮŽE MI, PORADÍ, PO TVÁŘI MNE POHLADÍ, VŠICHNI JSME TU

Více

SOUBOR PROTAHOVACÍCH CVIKŮ

SOUBOR PROTAHOVACÍCH CVIKŮ SOUBOR PROTAHOVACÍCH CVIKŮ (Upraveno podle Brent Rutemiller) Před cvičením se poraď se svým doktorem, trenérem. Nikdy se neprotahuj za hranici bolesti! Když to bolí POVOL! Soubor protahovacích cviků je

Více

Společně, ale každý podle svého II ( Metodika práci s dětmi se SVP vedoucí k jejich integraci- č. 3 )

Společně, ale každý podle svého II ( Metodika práci s dětmi se SVP vedoucí k jejich integraci- č. 3 ) Společně, ale každý podle svého II ( Metodika práci s dětmi se SVP vedoucí k jejich integraci- č. 3 ) Mgr. Jindřiška Gaďourková, Bc.Jana Nováková, Jana Lošťáková Střední škola a Základní škola Lipník nad

Více

Běžné denní aktivity hráče

Běžné denní aktivity hráče Běžné denní aktivity hráče Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je

Více

Autor: Pepa Mareš

Autor: Pepa Mareš Autor: Pepa Mareš www.pepamares.cz O mně Když jsem v roce 2002 dokončil stavárnu obor návrhářství nábytku, vůbec jsem netušil, že fitness bude obor, který by mě zajímal. Po dokončení kurzu osobního trenéra

Více

ŘÍKADLA A JEDNODUCHÁ CVIČENÍ Pro děti od kojeneckého věku

ŘÍKADLA A JEDNODUCHÁ CVIČENÍ Pro děti od kojeneckého věku Hana Kišová ŘÍKADLA A JEDNODUCHÁ CVIČENÍ Pro děti od kojeneckého věku Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 3876.

Více

Cvičení při chronických. žilních onemocněních

Cvičení při chronických. žilních onemocněních Cvičení při chronických Cvičení při chronických [ žilních onemocněních 2 Cvičení vstoje č. 1 Stoj čelem ke stěně. Jedna noha je předsunutá jako při vykročení. Ruce jsou opřené o stěnu. Předsunutá noha

Více

achylovka Ze strany na stranu překlápět kotník, nohy přes sebe Opřít koleno a křoužek lýtko

achylovka Ze strany na stranu překlápět kotník, nohy přes sebe Opřít koleno a křoužek lýtko achylovka Ze strany na stranu překlápět kotník, nohy přes sebe Opřít koleno a křoužek lýtko Opřít koleno a pohyb po celém lýtku nebo různé kroužky s pohybem po celém lýtku bérec Kočka a roluji pod sebe

Více

Babi jehelníček.

Babi jehelníček. * * * Návod byl přeložen do češtiny se svolením autorky, originální návod v němčině a angličtině najdete na jejích stránkách www.zhaya.de/www.zhaya.eu Pomůcky a materiál: Při použití háčku 2,0 a 2,5mm

Více

Cviky jak se udržet. Fit

Cviky jak se udržet. Fit Cviky jak se udržet Fit 2008 Kolektiv MindSoft s. r. o. Vydáno společností MindSoft s. r. o. K Rozkoši 326 149 00 Praha, Czech Republic www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz www.nevera.estranky.cz www.fit-porod.cz

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení - posilovací Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček září 2016 Karel IV. a hrad Karlštejn (práce dětí z naší školky) Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail:

Více

- EVOLUCE (kuře, slepice, kohout, opice, člověk) = ale jsou i jiné možnosti

- EVOLUCE (kuře, slepice, kohout, opice, člověk) = ale jsou i jiné možnosti Desetiminutovky 2013 Nenáročné hry na přípravu i na pomůcky BILIBILIBONG Ukážeme na kohokoliv a vyslovíme název toho, co má předvést, sousedi se musí přidat a doplnit prostředního. Buď ten prostřední ukazuje

Více

Cvičení. s bourákem. s bourákem Jardou Černým

Cvičení. s bourákem. s bourákem Jardou Černým Cvičení s bourákem s bourákem Jardou Černým 1. DŘEP S VÝSKOKEM ZE ŽIDLE Sedneme si na židli do správné polohy Odrazíme se od chodidel tak, aby se naše chodidla odlepila od podložky Dopadáme zpět do pozice,

Více

ZÁSADY STREČINKU STREČINK JEDNOTLIVÝCH SVALŮ. Lýtka 1

ZÁSADY STREČINKU STREČINK JEDNOTLIVÝCH SVALŮ. Lýtka 1 ZÁSADY STREČINKU protahovat jen zahřáté svaly, vhodné oblečení zaujmout správnou výchozí pozici, která je stabilní a pohodlná pohyb ve směru protažení provádět pomalu a plynule krajní pozice je pocitem

Více

Příloha č. 1 Cvičební jednotka v otevřených pohybových řetězcích skupina A. Cvičení v sedu na židli:

Příloha č. 1 Cvičební jednotka v otevřených pohybových řetězcích skupina A. Cvičení v sedu na židli: Příloha č. 1 Cvičební jednotka v otevřených pohybových řetězcích skupina A Cvičení v sedu na židli: Aktivace - vzpažit a vytahovat se do výšky střídavě za PHK a LHK, po té za oběmi najednou, hlava bez

Více

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy. Autorky čítanky: Mgr. Iveta Pončáková, PaedDr. Eva Chudomelová Ilustrace: Jiří Moravec Závěrečná kompletace:

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE. nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře. = větší riziko poranění zadního svalu stehenního

AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE. nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře. = větší riziko poranění zadního svalu stehenního AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře = větší riziko poranění zadního svalu stehenního = větší riziko poranění tkání v oblasti třísel = bolesti v bederní části páteře

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se.

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se. CVIČENÍ PRO MUŽE Tréninkový plán vychází z potřeby zpevnit svalový korzet v průběhu úvodních 3 měsíců. Ve 4. A 5. měsíci se změní trénink ze zpevňovacího na kruhový, který zvyšuje vytrvalost. Zvýšený podíl

Více

Buď fit. od narození po školu

Buď fit. od narození po školu Mudr. Věr a Kleplová Dobromila Pilná Našemu sluníčku Buď fit od narození po školu MUDr. Věra Kleplová, Dobromila Pilná, 2006 Nakladatelství ANAG, 2006 ISBN 80-7263-357-0 Obsah Obsah Předmluva...7 Členění

Více

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 Přílohy k 5. opravenému vydání ČHS 2013 Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 (Zpracovala sekce paravoltiže České hiporehabilitační společnosti) 1. 1. 2013 Obsah Příloha

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček listopad 2014 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem

Více