CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 5

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 5"

Transkript

1 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 5 Snímek 1.

2 Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: web: budova A, ústav 216, č. dveří 162 e-learning: Rozsah předmětu: zimní semestr 14 přednášek, 14 týdnů, 2 hodiny/týden Klasifikace: zkouška - ústní zkouška Poznámka: na předmět Chemie ovzduší volně navazuje Technologie ochrany ovzduší prolínání obsahu cca 20 % Snímek 2.

3 Osnova přednášky 5 Reakce vybraných polutantů a významných složek atmosféry skleníkové plyny Rozdělení polutantů Princip skleníkového efektu Global Warming Potential Národní inventarizace skleníkových plynů Vývoj globálních teplot a koncentrace GHG Predikce vývoje Chemické vlastnosti hlavních skleníkových plynů Snímek 3.

4 Rozdělení polutantů Polutanty lze dělit do následujících základních skupin: Látky reagující kysele - snižující ph atmosféry a následně půdy a vody; Látky toxické - chemicky, fyzikálně nebo radioaktivitou poškozující zdraví rostlin a živočichů; Látky poškozující O 3 - rozkládající stratosférickou ozonovou vrstvu; Skleníkové plyny - látky měnící bilanci absorpce a vyzařování tepla z atmosféry Prekurzory - látky, ve výchozí podobě bez nebezpečných vlastností, ale podléhající přeměnám na výše uvedené nebo umožňující jiným látkám se nebezpečně transformovat Snímek 4.

5 Hlavní skleníkové plyny: Obecně: Skleníkové plyny H 2 O (pára) CO 2 C x H y (zejm. CH 4 ) N 2 O F-plyny a ClF-plyny = CFC, HFC, PFC a SF 6 O 3 Z toho předmětem hlášení v rámci národního inventarizačního plánu: CO 2 N 2 O CH 4 F-plyny = HFC, PFC a SF 6 Z toho předmětem obchodování v EU ETS: CO 2 N 2 O Perfluorované uhlovodíky (PFC) Snímek 5.

6 Skleníkové plyny Hlavní skleníkové plyny podrobnější dělení + zkratky: H 2 O (pára) CO 2 C x H y (zejm. CH 4 ) N 2 O F-plyny a ClF-plyny: CFCs HFCs PFCs SF 6 (chlorofluorocarbons) (hydrofluorocarbons) (perfluorocarbons) (fluorid sírový) O 3 Snímek 6.

7 Účinek skleníkových plynů Mechanismus účinku: Skleníkový plyn musí absorbovat v IR oblasti spektra; Kvantový přechod při absorpci IR záření = hodnoty molekulárních vibrací; Molekula GHG musí absorpcí IR záření měnit dipólový moment: Symetrické dvojatomové molekuly H 2, N 2, O 2 atd. nemění dipólový moment nejsou IR aktivní Molekuly s rozdílnými parciálními náboji na jednotlivých atomech CO, CO 2, N 2 O, NO, HCl atd. mění dipólový moment jsou IR aktivní Molekula GHG musí mít v atmosféře dostatečnou životnost a vyskytovat se v nezanedbatelné koncentraci (např. prům. obsah H 2 O = 0,4 % obj., prům. obsah CO 2 < 0,04 % obj.). Snímek 7.

8 Účinek skleníkových plynů Mechanismus účinku: Každá molekulární vibrace má specifickou hodnotu vlnové délky, ale 1 molekulární vibrace indukuje velký počet různých rotačních hladin rozšíření absorpčního pásu. Příklad molekulární vibrace CO 2 a H 2 O: Snímek 8.

9 Účinek skleníkových plynů Mechanismus účinku: Díky rozšíření absorpčního pásu vykryje CO 2 a H 2 O značný podíl IR záření emitovaného zemským povrchem. Snímek 9.

10 Účinek skleníkových plynů Mechanismus účinku: Prostor širokého atmosférického okna (možnost volného vyzařování IR spektra do vesmíru) zaplněn absorpcí: Methanu N 2 O CFC HFC PFC Každá látka absorbující v oblasti atmosférického okna je mnohem horší, než CO 2 a H 2 O. Snímek 10.

11 Sledování GHG na národní úrovni Inventarizace skleníkových plynů: Provádí se podle metodiky IPCC (Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories + Good Practice Guidance and Uncertainty Management in National GHG Inventories); Součástí přípravy plánu inventarizace je vypracování plánu kontrolních procedur QA/QC (Quality Assurance / Quality Control). QC = rutinní technická kontrola kvality inventury, zda jsou: data kompletní, konzistentní z hlediska časových řad, vstupní informace správně vloženy, výpočty bez chyb a opomenutí; QA = nezávislé přezkoumání tzv. třetí stranou, která se na procesu inventarizace skleníkových plynů přímo nepodílela + archivace dat a výpočtů pro přezkoumání podkladů mezinárodním inspekčním týmem. Snímek 11.

12 Sledování GHG na národní úrovni Inventarizace skleníkových plynů: Emise GHG souhrnně posuzovány pomocí celkové = agregované emise; Agregovaná emise = suma emisí jednotlivých plynů násobených konverzními koeficienty GWP; Pro účely inventarizace se uvádí GWP pro 100-letý horizont: GWP(CO 2 ) = 1, GWP(CH 4 ) = 21, GWP(N 2 O) = 310 Celková agregovaná emise, k níž se vztahuje redukční závazek Kjótského protokolu, se vyjadřuje ekvivalentním množstvím CO 2 stejného účinku jako suma jednotlivých plynů. Snímek 12.

13 Sledování GHG na národní úrovni Produkce skleníkových plynů (Zdroj: Gomes; Carbon Dioxide Capture and Sequestration) Hodnoty v preindustriálním období stanoveny analýzou ledovců; Snímek 13.

14 Sledování GHG na národní úrovni Inventarizace skleníkových plynů dle sektorů: Sektor Energetika ; nejvýznamnější kategorie Sektor Průmyslové procesy Sektor Zemědělství Sektor Využití krajiny, změny ve využití krajiny a lesnictví (Land-Use, Land-Use Change and Forestry, LULUCF) Sektor Odpady Podrobnější informace o metodice: Národní inventarizační zpráva National Inventory Report, NIR. Snímek 14.

15 Sledování GHG na národní úrovni Inventarizace skleníkových plynů dle sektorů: Sektor Energetika ; nejvýznamnější kategorie V ČR > 85 % celkových emisí skleníkových plynů (převážně CO 2 ); Spalovací procesy; Procesy související s těžbou, úpravou a výrobou paliv a energií (rafinerie, fugitivní emise methanu z těžby uhlí aj.); Emise z dopravy a dalších mobilních zdrojů. Část spotřeby paliv vykazována v jiných kategoriích nebo se do emisí nezapočítává (neenergetické použití paliv na výrobu mazacích olejů, asfaltu, atd., použití paliv v mezinárodní + letecké dopravě, použití koksu jako redukčního činidla při výrobě Fe, neenergetické použití paliv jako suroviny pro chemické výroby, např. pro výrobu NH 3 ) Snímek 15.

16 Sledování GHG na národní úrovni Inventarizace skleníkových plynů dle sektorů: Sektor Průmyslové procesy Emise z metalurgických a chemických procesů (CO 2 z použití koksu při výrobě Fe, emise N 2 O z výroby HNO 3, CO 2 z výroby amoniaku aj. Procesy rozkladu karbonátových minerálů (rozklad uhličitanů při výrobě cementu, vápna, při výrobě skla a keramiky a odsiřování vápencem); Použití F-plynů =HFC, PFC a SF 6 (zejm. chladírenství). Snímek 16.

17 Sledování GHG na národní úrovni Inventarizace skleníkových plynů dle sektorů: Sektor Zemědělství VČR převážně emise CH 4 a N 2 O; Chov zvířectva (CH 4 z enterické fermentace = trávení, zejm. skotu a z anaerobního rozkladu hnoje); Bakteriální denitrifikace v půdě (N 2 O). Snímek 17.

18 Sledování GHG na národní úrovni Inventarizace skleníkových plynů dle sektorů: Sektor Využití krajiny, změny ve využití krajiny a lesnictví Emise CO 2 ; VČR sektor vykazuje vyšší pohlcení CO 2 než emise tzv. propad, neboli jímka CO 2 ; Realizace inventarizace dle metodiky Good Practice Guidance for Land Use, Land-Use Change and Forestry, IPCC vychází zejm. ze sledování celkové zásoby dřeva v lesích. Snímek 18.

19 Sledování GHG na národní úrovni Inventarizace skleníkových plynů dle sektorů: Sektor Odpady VČR především emise CH 4, CO 2, N 2 O; Skládky komunálního odpadu (CH 4 ); emise CH 4 sníženy o jímané a energeticky využívané množství. Čištění průmyslových a komunálních odpadních vod (CH 4, N 2 O); emise CH 4 sníženy o jímané a energeticky využívané množství. Pozn. K určení emise CH 4 ze skládek, 2 metody: Buď se předpokládá, že rozložitelná část C uloženého daný rok na skládku je ve stejném roce emitována jako methan + biogenní CO 2, který se nezapočítává. Nebo se pomocí modelu počítá s postupnou konverzí rozložitelného C. Snímek 19.

20 Výpočet účinku skleníkových plynů Global warming potential, GWP (Potenciál globálního oteplování) GWP je relativní měřítko, kolik tepla daný plyn zadržuje v atmosféře; Porovnává množství tepla, zadržovaného jistým množstvím daného plynu vzhledem ke stejnému množství CO 2 ; Je vyjádřen jako bezrozměrný faktor vůči CO 2, mající přidělen faktor 1; GWP je počítán pro specifický časový horizont, obvykle 20, 100 nebo 500 let; Např. v 5. zprávě IPCC měl CH 4 atmosférickou životnost 12,4 roku, pro 20-letý horizont GWP = 86, pro 100-letý horizont GWP = 34 (srovnej s inventarizací); Důsledek: metodika stanovení GWP a volba časového horizontu výrazně ovlivňuje číselnou hodnotu. Snímek 20.

21 Výpočet účinku skleníkových plynů Global warming potential, GWP (Potenciál globálního oteplování) GWP závisí na následujících faktorech: Míra absorpce IR záření danou látkou; Pozice látkou absorbovaných vlnových délek ve slunečním spektru; Životnost dané látky v atmosféře. Snímek 21.

22 Výpočet účinku skleníkových plynů Global warming potential, GWP (Potenciál globálního oteplování) Vysoký GWP koreluje s velkou absorpcí IR spektra a dlouhou životností dané látky v atmosféře. Závislost GWP na absorbované vlnové délce je složitější. Pokud plyn absorbuje při určité vlnové délce, nemusí to mít velký vliv na jeho GWP, pokud atmosféra většinu záření v této vlnové délce již absorbuje jinak. Plyn má největší účinek, pokud absorbuje v okně, kde je atmosféra transparentní. Závislost GWP jako funkce vlnové délky byla zjištěna, empiricky. GWP skleníkového plynu přímo závisí na jeho IR spektru výhodné použití IR spektroskopie ke studiu emisí skleníkových plynů. Snímek 22.

23 Výpočet účinku skleníkových plynů Radiative forcing Radiační síla (radiative forcing) = klimatické působení: definováno jako rozdíl mezi sluneční energií absorbovanou Zemí a energií vyzářenou zpět do vesmíru. Standardně se definuje v tropopause; Jednotka: Watt načtvereční metr zemského povrchu; Pozitivní radiační působení = převaha absorbované energie nad vyzářenou oteplování systému; Negativní radiační působení = převaha vyzářené energie nad absorbovanou ochlazování systému. Snímek 23.

24 Účinek skleníkových plynů Rozdělení energetických toků primárního záření (UV + VIS) (Zdroj: IPCC) Snímek 24.

25 Účinek skleníkových plynů Z klimatické teorie plyne: (Zdroj: Kiehl a Trenberth, 1997) Rovnováha mezi UV a viditelným zářením absorbovaným planetou a reflexí IR záření do kosmu.ghg vlivem absorpce IR složky záření mění uvedený poměr akumulace E. Pozn.: Atmosférické okno při 38% podílu jasné oblohy 30 W.m -2 zářivá energie oblaků v dlouhovlnné oblasti Snímek 25.

26 Výpočet účinku skleníkových plynů Radiative forcing Radiační síla poskytuje zjednodušené prostředky pro srovnávání různých faktorů, u nichž se předpokládá, že ovlivňují klimatický systém. Potenciál globálního oteplování (GWP), je jedním z typů zjednodušeného indexu založeného na radiačních vlastnostech, použitelných k odhadu dopadů emisí plynů na klimatický systém. GWP založen na řadě faktorů: radiační účinnosti (schopnost absorpce v IR spektru) plynu v poměru k potenciálu CO 2, rychlosti rozpadu plynu (množství plynu zanikajícího z atmosféry za daný čas) vzhledem k CO 2, atd. Kapacita radiační síly (RF), je množství energie na jednotku plochy za jednotku času, absorbované skleníkovými plyny, které by jinak bylo vyzářeno do vesmíru. RF lze vyjádřit vzorcem, vycházejícím z Beerova zákona: 100 Absi F i RF = l n n= 1 Snímek 26.

27 Výpočet účinku skleníkových plynů Radiative forcing RF = ve vztahu výše znamená: index i = interval 10 cm -1 ; Abs i F i l Abs F n 100 i n= 1 l i integrovaná infračervená absorbance v i-tém intervalu; radiační působení v i-tém intervalu; délka optické dráhy (path length) IR měřicí cely [cm]; n početní hustota molekul GHG [cm -3 ] Z uvedeného plyne, že hodnota RF se stanovuje instrumentálně, měřením absorbance IR záření daným plynem, a to v rozsahu všech vlnových délek, jež analyt absorbuje. Snímek 27.

28 Výpočet účinku skleníkových plynů Global warming potential, GWP (Potenciál globálního oteplování) Hodnoty GWP, publikované Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) se v letech 1996 a 2001 mírně upravovaly. V roce 2001 byla ve třetí zprávě IPCC publikována exaktní metoda jejich výpočtu. GWP je definován jako poměr radiační síly 1 kg stopové složky, integrované podle času, vůči radiační síle 1 kg referenčního plynu. Rovnice pro výpočet GWP konkrétního plynu je následující: GWP( x) TH 0 = TH 0 a a x r [ x( t) ] [ r( t) ] dt dt Snímek 28.

29 Výpočet účinku skleníkových plynů Global warming potential, GWP (Potenciál globálního oteplování) V rovnici je: TH a x [x(t)] GWP( x) TH 0 = TH 0 a a [ x( t) ] [ r( t) ] časový horizont, pro který je výpočet prováděn; x r radiační účinnost při jednotkovém zvýšení obsahu dané látky v atmosféře (tzv. abundance, neboličetnost) [W.m -2.kg -1 ] časově závislý rozklad látky (pokles obsahu od jejího uvolnění včase t = 0 dočasu t = TH Jmenovatel zlomku obsahuje stejné veličiny pro referenční plyn, např. CO 2. dt dt Snímek 29.

30 Výpočet účinku skleníkových plynů Global warming potential, GWP (Potenciál globálního oteplování) Radiační účinnosti a x ; a r nejsou vždy konstatní po celý určenýčasový horizont; U většiny plynů roste IR absorpce lineárně s jejich podílem v ovzduší (abundancí) Několik důležitých GHG vykazují nelineární závislost, a to jak pro jejich současný, tak pravděpodobně i budoucí podíl v atmosféře! Jde zejména o: CO 2, CH 4, N 2 O Problém: kalkulace GWP vztaženy na CO 2 ten má nelineární závislost. Původně vypočtené hodnoty GWP pro CH 4, N 2 O byly podhodnocené. Nutno zohlednit: Růst koncentrace CO 2 má menší vliv na celkovou IR absorpci ( saturace odpovídajících vlnových délek) oproti plynům s rozdílnými IR absorpčními pásy to se promítlo do později uváděných GWP. Snímek 30.

31 Výpočet účinku skleníkových plynů Global warming potential, GWP (Potenciál globálního oteplování) Zvláštní problém výpočet GWP pro vodu Na rozdíl od jiných GHG se voda v prostředí nerozkládá měřítko životnosti v atmosféře nelze použít; Vodní pára má IR absorpční spektrum s více a širšími pásy než CO 2 ; Vodní pára absorbuje nenulově i ve svých nízkých absorpčních spektrálních oblastech GWP vody se obtížně počítá + její koncentrace v atmosféře závisí na teplotě atmosféry tj. zacyklování výpočtu; Navíc teplota Země není rovnoměrná, liší se kontinenty od oceánů a též severní a jižní polokoule. Distribuce vlhkosti v troposféře je nerovnoměrná (uvažována globální průměrná teplota 16 C). Průměr cca 0,4 % obj., ale u hladiny moře cca 1,8 % obj. Obsah CO 2 více uniformní (cca 0,04 % obj.). Průměrný poměr koncentrace H 2 O/CO 2 = 10, maximální pak 45. Snímek 31.

32 Antropogenní vlivy na GHG Vztah ekonomického rozvoje a produkce CO 2 (Zdroj: Gomes; Carbon Dioxide Capture and Sequestration) Y. Kaya navrhl vztah: CO 2 CO 2 POP HDP PC HDP BTU/HDP CO 2 /BTU celkově uvolněný CO 2 do atmosféry celkově zachycený CO 2 biosférou a geosférou světová populace hrubý domácí produkt per capita hrubý domácí produkt celkem spotřeba energie na domácí produkt uvolněný CO 2 na jednotku spotřebované energie Snímek 32.

33 Skleníkové plyny Světové emise skleníkových plynů (Zdroj: Snímek 33.

34 Skleníkové plyny Světové emise skleníkových plynů dle regionů (Zdroj: Snímek 34.

35 Skleníkové plyny Světové emise skleníkových plynů dle sektoru (Zdroj: Snímek 35.

36 Problematika CO 2 Energetika hlavní zdroj CO 2 (Zdroj: Snímek 36.

37 Problematika CO 2 Vztah energetiky a produkce CO 2 (Zdroj: Gomes; Carbon Dioxide Capture and Sequestration) V průběhu 100 let ( ) nárůst: Populace o 250 % Spotřeba energie o 915 % Obsah CO 2 v atmosféře 295 (1900) 315 (1960) 371 ppm obj. (2001) Dle IEA předpokládán celosvětový nárůst spotřeby energie v letech o 57 %; V roce 1960 zahájen provoz observatoře Mauna-Loa na Havaji, monitorující koncentraci CO 2 v atmosféře (údaje před rokem 1960 dle analýz jádra ledovců) Od roku 1850 zjištěn nárůst celosvětové průměrné teploty se zrychlujícím trendem od roku 1970; Příčiny dosud neprokázány stále vedeny spory. Snímek 37.

38 Vývoj globální teploty Do stáří 0,8 mil. let model EPICA (European Project for Ice Coring in Antarctica) jádrové vrty ledovce tloušťky m Snímek 38.

39 Problematika CO 2 Vývoj globální teploty v letech (Zdroj: Gomes; Carbon Dioxide Capture and Sequestration) Snímek 39.

40 Problematika CO 2 Vývoj průměrných teplot v období paleocén - současnost (Zdroj: Open Science Conference of the World Climate Research Program, 2011, Denver CO, USA) viz přednáška č. 1 Snímek 40.

41 Problematika CO 2 Historický vývoj obsahu CO 2 v atmosféře (Zdroj: Gomes; Carbon Dioxide Capture and Sequestration) Snímek 41.

42 Problematika CO 2 Historický vývoj obsahu CO 2 v atmosféře (Zdroj: Gomes; Carbon Dioxide Capture and Sequestration) Snímek 42.

43 Problematika CO 2 Antropogenní emise a retence CO 2 (Zdroj: Gomes; Carbon Dioxide Capture and Sequestration) Klimatická teorie: Rovnováha mezi UV a viditelným zářením absorbovaným planetou a reflexí IR záření do kosmu Ze všech zkoumaných faktorů se ve sledovaném období vzestupu teplot změnila pouze koncentrace atmosférického CO 2. Vzestup koncentrace CO 2 v atmosféře odpovídá jen 55 % úhrnné antropogenní emise přírodní mechanismy stále schopny odloučit cca % CO 2 produkovanéhočlověkem. Retenční kapacita oceánů cca 1,7 Gt (CO 2 ) / rok (celkem zadržováno cca Gt (CO 2 ); Retenční kapacita lesů cca 1,4 Gt (CO 2 ) / rok; Na základě výše uvedeného vypracovány scénáře vývoje teploty. Snímek 43.

44 Problematika CO 2 Scénáře vývoje globální teploty (Zdroj: Gomes; Carbon Dioxide Capture and Sequestration) Snímek 44.

45 Problematika CH 4 Základní charakteristika methanu (Zdroj: Teplota varu za normálního tlaku -161 C; Hustota za normálních podmínek 0,72 kg.m -3 (oproti 1,29 kg.m -3 vzduchu); Zdroje emisí (Zdroj: Hlavní zdroje emisí biologické procesy anaerobní procesy (vyhnívání) koncový produkt redukce organických látek, např. bahenní plyn z rašelinišť; produkt trávicí činnosti živočichů; Podíl biologických emisí CH 4 na celku: 80 %; Poměr mezi antropogenními a přírodními emisemi: Antropogenní: 60 % Přírodní: 40 % (z toho ½ mokřady) Snímek 45.

46 Problematika CH 4 Antropogenní zdroje methanu (Zdroj: Chov domácích zvířat, především skotu ( mil. t/rok); Emise z těžby a zpracování fosilních paliv ( mil. t/rok); Spalování biomasy ( mil. t/rok); Bioplyn ze skládek odpadu (bioplyn mil. t/rok); Pěstování rýže (170 mil. t/rok); Výroba chemických látek: acetylen, vodík, kyanidy a methanol; Koksárenství Bioplyn z čistíren odpadních vod s anaerobní stabilizací kalu; Podíl úniků z těžby a distribuce zemního plynu: Emise z úniku z plynárenských, dopravních a rozvodných zařízení < 1 % celkové antropogenní emise zanedbatelný význam! Snímek 46.

47 Problematika CH 4 Životnost v atmosféře a zánik CH 4 (Zdroj: Životnost methanu v atmosféře cca let; Hlavní mechanismus zániku ve spodní troposféře reakce s hydroxylovými radikályřadou dějů až na CO 2 : (podíl zániku 91 %) 2 možnosti průběhu počáteční fáze Za přítomnosti NO x : CH CH CH 4 + OH O O M CH NO CH 3 CH 3 O + 2 H 2 3O + O NO Bez přítomnosti NO x : (methylperoxylový radikál reaguje na hydroperoxymethan, který se postupně transformuje CH 3O2 + HO2 CH 3OOH + O2 na formaldehyd) CH 3OOH + hν CH 3O + OH CH 3 O O 2 HCHO + HO 2 2 Snímek 47.

48 Problematika CH 4 Další reakce transformace CH 4 (Zdroj: (methylperoxy radikál) (hydroperoxymethan) (hydroxymethyl peroxy radikál) (hydroxymethyl oxy r.) (formaldehyd) (kyselina mravenčí) Snímek 48.

49 Problematika CH 4 Životnost v atmosféře a zánik CH 4 (Zdroj: Reakce s OH ve stratosféře hraje minoritní roli; Dále je methan rozkládán: Půdními mikroorganismy (podíl zániku 4 7 %); Reakcí s atomy chlóru ve svrchní vrstvě mořské hladiny (podíl zániku 2 5 %); Dlouhodobý vývoj koncentrací Dle analýzy ledovců nyní nejvyšší koncentrace za let; V roce 1750 koncentrace cca % obj.; V roce , % obj.; V letech stagnace koncentrace v okolí 17, ; Poté opět vzestup koncentrací; Snímek 49.

50 Transformace vyšších alkanů Problematika C x H y Reakce s hydroxylovým radikálem (HO ) hlavní atmosférický oxidační proces; Mechanismus zahrnuje kroky: Atakování H na libovolném uhlíku v řetězci Adice kyslíku na vzniklý alkyl radikál vznik alkylperoxylového radikálu Reakce alkylperoxylového radikálu s NO Oxidace NO NO 2 a redukce alkylperoxylového radikálu na alkyloxy radikál nebo Vznik alkylnitrátu Pozn. Poměr posledních 2 mechanismů roste ve prospěch alkylnitrátu s počtem C ve výchozím uhlovodíkovémřetězci. Snímek 50.

51 Transformace alkenů Problematika C x H y Díky dvojným vazbám reagují i s ozonem a pomalu též s atomárním kyslíkem; 3 typy základních reakcí: Adice HO na dvojnou vazbu s následnou oxidací Reakce s O 3 vznik Criegových radikálů Reakce s HO s počátečním atakování H na libovolném C v řetězci (stejný mechanismus, jako v případě alkanů): Vznik alkyl radikálu Adice kyslíku za vzniku alkylperoxylového radikálu s následnou reakcí s NO: Oxidace NO NO 2 a redukce alkylperoxylového radikálu na alkyloxy radikál Nebo vznik alkylnitrátu Snímek 51.

52 Problematika C x H y Transformace alkenů Adice HO na dvojnou vazbu s následnou oxidací (2-hydroxyethylperoxy radikál) (2-hydroxyethyloxy radikál) (formaldehyd) (hydroxymethyl radikál) (formaldehyd) (ethan-1,2-diol) Snímek 52.

53 Problematika C x H y Transformace alkenů Reakce s O 3 vznik Criegových radikálů Criegovy alkylperoxy biradikály silně oxidační oxidují NO na NO 2, NO 2 na NO 3 (viz dále kyselá depozice), SO 2 na SO 3 atd.; Reakcí s ozonem se u výchozího alkenu štěpí dvojná vazba za vzniku aldehydu (resp. ketonu) a alkylperoxylového biradikálu, tj. tzv. Criegova radikálu: Snímek 53.

54 Problematika CH 4 Poměr mezi emisí a zánikem CH 4 (Zdroj: Ceková misbalance + 20 mil. t/rok Snímek 54.

55 Problematika CH 4 Změny atmosférické koncentrace methanu v letech (Zdroj: Snímek 55.

56 Problematika N 2 O Azoxid je součástí skupiny oxidů dusíku: oxid dusnatý NO, dusičitý NO 2 azoxid N 2 O, N 2 O 3 a N 2 O 5 ; Tvorba N 2 O (Zdroj: IPCC) N 2 O vzniká v prvotní fázi spalování za nižších teplot; Obsah ve spalinách cca o 2 řády nižší než termický NO (NO až 0,3 % obj.; N 2 O max % obj.) U fluidních kotlů podstatně vyšší N 2 O max % obj.; Je významným skleníkovým plynem; Průměrná životnost v atmosféře 114 let; GWP azoxidu: dle EEA původně uváděn GWP(N 2 O) = 298 dle US EPA 310 nyní dle EU ETS shodně s EPA 310; Snímek 56.

57 Problematika N 2 O Tvorba N 2 O (Zdroj: EPA) 40 % emisí N 2 O je antropogenní; Zemědělství: Největší zdroj výroba a použití dusíkatých syntetických hnojiv; Doprava: Průmysl: Rozklad přírodního hnoje, kejdy a močoviny; Spalování benzinu a nafty v motorových vozidlech; Výroba kyseliny adipové a následná produkce polyamidů, např. nylonu (pozn. HNO 3 zahrnuta výše mezi syntetickými hnojivy); Přírodní emise N 2 O: bakteriální rozklad dusíkatých sloučenin v půdě a v oceánech; Přirozená dekompozice uvolněného N 2 O: metabolizován některými specializovanými bakteriemi, fotochemický rozklad za pomoci UV záření. Snímek 57.

58 Tvorba N 2 O (Zdroj: EPA) Problematika N 2 O Snímek 58.

59 Problematika N 2 O Tvorba N 2 O mimo spalovací procesy (Zdroj: W.C.Heraeus, GmbH) Výroba kyseliny dusičné a následných produktů největší zdroj emisí azoxidu; Problematika výroby HNO 3 ; Ve světě provozováno (v režimu trvalé produkce, nikoli nárazově): 600 výroben KD Celková emise N 2 O odhadována na 1, t/rok Při GWP 310 x vyšším, než CO 2 srovnatelné s provozem osobních automobilů Snímek 59.

60 Problematika N 2 O Princip výroby kyseliny dusičné Spalování směsi amoniak-vzduch za zvýšeného tlaku na platinovém katalyzátoru; Uvolněné teplo využito na výrobu procesní páry v kotli; Následná absorpce nitrosních plynů ve vodě (protiproudý absorbér); Přetlak uvolněn na konci expanzní turbinou (nebo u starších instalací spálení s methanem v plynové turbině) Možnost instalace 3 úrovní katalyzátoru: Primární katalyzátor oxidace NH 3 Sekundární katalyzátor vysokoteplotní rozklad N 2 O Katalyzátor koncové redukce Snímek 60.

61 Problematika N 2 O Hlavní zdroj výroba kyseliny dusičné Český konstruktér jednotek KD Chemoprojekt, a.s. Typické parametry současných instalací: Nominální kapacita výroby Nastavitelný rozsah výkonu t 100% HNO3 /den; % nominal. kapacity Koncentrace produkované HNO %; Měrná spotřeba NH kg/t HNO3 ; Měrná produkce páry kg/t HNO3 ; Obsah NO x a N 2 O v tail gas < 100 ppmv; Účinnost konverze NH 3 na HNO %; Teplota spalování (na sítech) C; Tlak u monotlakých instalací 7,8 bar (moderní vysokotlak) Tlak u dvoutlakých instalací 4,5 bar oxidace / bar absorpce Snímek 61.

62 Problematika N 2 O Snímek 62.

63 Problematika N 2 O Tzv. Ostwaldův princip výroby KD Účinnost 95 % Primární emise N 2 O na komíně ppm V Reaktor KD (starší konstrukce) Snímek 63.

64 Problematika N 2 O Příklady instalací v ČR KD6 Lovosice (Lovochemie, a.s.) příklad novější instalace; Odkrytá vrchní vrstva sít při výměně katalyzátoru Snímek 64.

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 7

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 7 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 7 Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: 220 444 458 e-mail: web: budova A, ústav 216, č. dveří 162 e-learning: Rozsah předmětu: zimní semestr

Více

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 6

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 6 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 6 Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D., tel.: 220 444 458 e-mail: web: budova A, ústav 216, č. dveří 162 e-learning: Rozsah předmětu: zimní semestr

Více

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ Přednáška č. 10 Snímek 1. Osnova přednášky Vztah energetiky a produkce oxidu uhličitého Rizika zvyšování koncentrace CO 2 v atmosféře Možnosti omezení emisí CO 2 do atmosféry

Více

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Methan (CH 4 ) Základní informace Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR H- a P-věty Základní charakteristika Použití Zdroje úniků Dopady na životní prostředí Dopady na zdraví

Více

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ Přednáška č. 7 Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D. tel. 220 444 458; e-mail marek.staf@vscht.cz budova A, ústav 216, č. dveří 162 Snímek 1. Osnova přednášky Původ emisí N 2

Více

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ Přednáška č. 7 Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D. tel. 220 444 458; e-mail marek.staf@vscht.cz budova A, ústav 216, č. dveří 162 Snímek 1. Osnova přednášky Původ emisí N 2

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty 1 2 chemického složení

Více

Autor: Tomáš Galbička Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2.

Autor: Tomáš Galbička  Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2. Alkany uhlovodíky s otevřeným řetězcem a pouze jednoduchými vazbami vazby sigma, největší výskyt elektronů na spojnici jader v názvu mají koncovku an Cykloalkany uhlovodíky s uzavřeným řetězcem a pouze

Více

Úloha ČHMÚ při národní inventarizaci skleníkových plynů:

Úloha ČHMÚ při národní inventarizaci skleníkových plynů: Úloha ČHMÚ při národní inventarizaci skleníkových plynů: souhrn výsledků předaných v roce 2009 Pavel Fott a Dušan Vácha (ČHMÚ) Ochrana ovzduší, Č. Budějovice, listopad 2009 Obsah Změna klimatu (ZK) Základní

Více

Chemie životního prostředí III Atmosféra (04) Síra v atmosféře

Chemie životního prostředí III Atmosféra (04) Síra v atmosféře Centre of Excellence Chemie životního prostředí III Atmosféra (04) Síra v atmosféře Ivan Holoubek RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox. recetox.muni.cz; http://recetox.muni muni.cz Formy

Více

Intensita slunečního záření Schopnost atmosféry a zemského povrchu absorbovat a odrážet sluneční záření Mořské proudění rozvod teplé vody po planetě

Intensita slunečního záření Schopnost atmosféry a zemského povrchu absorbovat a odrážet sluneční záření Mořské proudění rozvod teplé vody po planetě Vladimír Kočí Ústav chemie ochrany prostředí VŠCHT Praha Podklady k přednáškám z předmětu Environmentální dopady Posuzování životního cyklu. 1 Intensita slunečního záření Schopnost atmosféry a zemského

Více

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI

11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11. PROJEKCE BUDOUCÍHO KLIMATU NA ZEMI 11.1 RADIAČNÍ PŮSOBENÍ JEDNOTLIVÝCH KLIMATOTVORNÝCH FAKTORŮ podíl jednotlivých klimatotvorných faktorů je vyjádřen jejich příspěvkem ve W.m -2 k radiační bilanci

Více

Oxidy dusíku (NOx/NO2)

Oxidy dusíku (NOx/NO2) Oxidy dusíku (NOx/NO2) další názvy číslo CAS chemický vzorec ohlašovací práh pro emise a přenosy noxy, oxid dusnatý, oxid dusičitý 10102-44-0 (NO 2, oxid dusičitý) NO x do ovzduší (kg/rok) 100 000 do vody

Více

Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku

Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku Globální oběh látek v přírodě se žádná látka nevyskytuje stále na jednom místě díky různým činitelům (voda, vítr..) se látky dostávají do pohybu oběhu - cyklu N

Více

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ

HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ HLAVNÍ PROBLÉMY V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ Současná etapa je charakterizována: populační explozí a nebývalým rozvojem hospodářské činnosti společnosti řadou antropogenních činností s nadměrnou produkcí škodlivin

Více

Historické poznámky. itý se objevil

Historické poznámky. itý se objevil Historické poznámky pojem skleníkový efekt použil jako první francouzský vědec Jean-Baptist Fourier (1827), který si uvědomil oteplující účinek atmosférických skleníkových plynů první projev hlubšího zájmu

Více

Stanovení územně specifických emisních faktorů ze spalování rafinérského plynu a propan butanu

Stanovení územně specifických emisních faktorů ze spalování rafinérského plynu a propan butanu Stanovení územně specifických emisních faktorů ze spalování rafinérského plynu a propan butanu Eva Krtková Sektorový expert IPPU Národní inventarizační systém skleníkových plynů Národní inventarizační

Více

ZEMNÍ PLYN. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 25. 6. 2012. Ročník: devátý

ZEMNÍ PLYN. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 25. 6. 2012. Ročník: devátý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková ZEMNÍ PLYN Datum (období) tvorby: 25. 6. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Organické sloučeniny; chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se

Více

Co víme o nekatalytické redukci oxidů dusíku

Co víme o nekatalytické redukci oxidů dusíku Co víme o nekatalytické redukci oxidů dusíku Ing. Pavel Machač, CSc., email: pavel.machac@vscht.cz, tel.: (40) 0 444 46 Ing. Jana Vávrová, email: jana1.vavrova@vscht.cz, tel.: (40) 74 971 991 VŠCHT Praha,

Více

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování Spalování je fyzikálně chemický pochod, při kterém probíhá organizovaná příprava hořlavé směsi paliva s okysličovadlem a jejich slučování (hoření) za intenzivního uvolňování tepla, což způsobuje prudké

Více

Sluneční energie. Základní energie - celkové množství přiváděné k Zemi cca 1350 W.m -2 35 % se odrazí do kosmického prostoru 15 % pohlceno atmosférou

Sluneční energie. Základní energie - celkové množství přiváděné k Zemi cca 1350 W.m -2 35 % se odrazí do kosmického prostoru 15 % pohlceno atmosférou Sluneční energie Základní energie - celkové množství přiváděné k Zemi cca 1350 W.m -2 35 % se odrazí do kosmického prostoru 15 % pohlceno atmosférou 1 % energie větrů 1% mořské proudy 0,5 % koloběh vody

Více

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Celkový dusík Základní informace Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E-PRTR Základní charakteristika Použití Zdroje úniků Dopady na životní prostředí Dopady na zdraví člověka, rizika

Více

3. ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

3. ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organizmů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Jeho složkami jsou zejména ovzduší, voda, horniny, půda, organizmy,

Více

STANOVENÍ EMISÍ LÁTEK ZNEČIŠŤUJÍCÍCH OVZDUŠÍ Z DOPRAVY

STANOVENÍ EMISÍ LÁTEK ZNEČIŠŤUJÍCÍCH OVZDUŠÍ Z DOPRAVY STANOVENÍ EMISÍ LÁTEK ZNEČIŠŤUJÍCÍCH OVZDUŠÍ Z DOPRAVY Původní Metodika stanovení emisí látek znečišťujících ovzduší z dopravy, která je schválená pro výpočty emisí z dopravy na celostátní a regionální

Více

Úvod do studia organické chemie

Úvod do studia organické chemie Úvod do studia organické chemie 1828... Wöhler... uměle připravil močovinu Organická chemie - chemie sloučenin uhlíku a vodíku, případně dalších prvků (O, N, X, P, S) Příčiny stability uhlíkových řetězců:

Více

Klima, uhlíková stopa podniku a energie

Klima, uhlíková stopa podniku a energie Klima, uhlíková stopa podniku a energie Viktor Třebický, PRAHA 27. 6. 2018 1 CI2, o. p. s. 2 Změna klimatu. Nedaří se a nedaří. Kjótský Protokol (1997) závazek pro průmyslové země snížit emise o 5,2 %

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OVZDUŠÍ 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - ovzduší V této kapitole se dozvíte: Co je to ovzduší. Jaké plyny jsou v atmosféře. Jaké složky znečišťují

Více

NEGATIVNÍ PŮSOBENÍ PROVOZU AUTOMOBILOVÝCH PSM NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

NEGATIVNÍ PŮSOBENÍ PROVOZU AUTOMOBILOVÝCH PSM NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ NEGATIVNÍ PŮSOBENÍ PROVOZU AUTOMOBILOVÝCH PSM NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Provoz automobilových PSM je provázen produkcí škodlivin, které jsou emitovány do okolí: škodliviny chemické (výfuk.škodliviny, kontaminace),

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie 1.hodina doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Obsah Představení Časový plán

Více

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Paliva Paliva nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Dělení paliv podle skupenství pevná uhlí, dřevo kapalná benzín,

Více

Amoniak. 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku

Amoniak. 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku Amoniak 1913 průmyslová výroba syntetického amoniaku využití 20 % výroba dusíkatých hnojiv 80 % nejrůznější odvětví průmyslu (plasty, vlákna, výbušiny, hydrazin, aminy, amidy, nitrily a další organické

Více

C1200 Úvod do studia biochemie 4.2 Velké cykly prvků. OpVK CZ.1.07/2.2.00/

C1200 Úvod do studia biochemie 4.2 Velké cykly prvků. OpVK CZ.1.07/2.2.00/ C1200 Úvod do studia biochemie 4.2 Velké cykly prvků OpVK CZ.1.07/2.2.00/15.0233 Petr Zbořil Biochemické cykly prvků Velké cykly prvků jako zobecnění přeměn látek při popisu jejich koloběhu Země jako superorganismus

Více

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování Zplyňování = termochemická přeměna uhlíkatého materiálu v pevném či kapalném skupenství na výhřevný energetický plyn pomocí zplyňovacích médií a tepla. Produktem je plyn obsahující výhřevné složky (H 2,

Více

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi EKOLOGIE autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi 1. Určitě jsi v nabídkových letácích elektroniky zaregistroval zkratku PHE. Jde o poplatek za ekologickou likvidaci výrobku. Částka takto uvedená

Více

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H

H H C C C C C C H CH 3 H C C H H H H H H Alkany a cykloalkany sexta Martin Dojiva uhlovodíky obsahující pouze jednoduché vazby obecný vzorec alkanů: C n 2n+2 cykloalkanů: C n 2n homologický přírůstek C 2 Dělení alkanů přímé větvené u větvených

Více

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS

NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE. Ing. Stanislav HONUS NEKONVENČNÍ ZPŮSOBY VÝROBY TEPELNÉ A ELEKTRICKÉ ENERGIE Ing. Stanislav HONUS ORGANICKÝ MATERIÁL Spalování Chemické přeměny Chem. přeměny ve vodním prostředí Pyrolýza Zplyňování Chemické Biologické Teplo

Více

N N N* Cyklus a transformace N. Dvě formy: N 2 a N* Mikrobiální ekologie vody. Cyklus uhlíku a dusíku - rozdíly

N N N* Cyklus a transformace N. Dvě formy: N 2 a N* Mikrobiální ekologie vody. Cyklus uhlíku a dusíku - rozdíly Mikrobiální ekologie vody 5. Cyklus dusíku a transformace PřFUK Katedra ekologie Josef K. Fuksa, VÚV T.G.M.,v.v.i. josef_fuksa@vuv.cz Cyklus a transformace N Mechanismy transformace N v přírodě. Vztahy

Více

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV

INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Fakulta technologie ochrany prostředí Ústav technologie ropy a alternativních paliv INFRAČERVENÁ SPEKTROMETRIE A BIOSLOŽKY PALIV Laboratorní cvičení ÚVOD V několika

Více

Oxid uhličitý, biopaliva, společnost

Oxid uhličitý, biopaliva, společnost Oxid uhličitý, biopaliva, společnost Oxid uhličitý Oxid uhličitý v atmosféře před průmyslovou revolucí cca 0,028 % Vlivem skleníkového efektu se lidstvo dlouhodobě a všestranně rozvíjelo v situaci, kdy

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 OKRESNÍ KOLO. Kategorie D. Teoretická část Řešení

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 OKRESNÍ KOLO. Kategorie D. Teoretická část Řešení Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 OKRESNÍ KOLO Kategorie D Teoretická část Řešení Úloha 1 Bezpečnostní předpisy MarsCity II 16 bodů 1) Vybrané činnosti: a) Zvracení na mramorovou

Více

SKLENÍKOVÝ EFEKT 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D.

SKLENÍKOVÝ EFEKT 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. SKLENÍKOVÝ EFEKT 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Skleníkový efekt V této kapitole se dozvíte: Co je to skleníkový efekt. Jaké jsou skleníkové plyny. Co je to tepelné záření. Budete schopni: Vysvětlit

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice STAVEBNÍ MATERIÁLY, JAKO ZDROJ TOXICKÝCH LÁTEK Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Chemické procesy v ochraně životního prostředí

Chemické procesy v ochraně životního prostředí Chemické procesy v ochraně životního prostředí 1. Vliv výroby energie na životní prostředí 2. Zpracování výfukových plynů ze spalovacích motorů 3. Zachycování oxidů síry ve spalinách 4. Výroba paliv pro

Více

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy

Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy Energetické zhodnocení komunálního odpadu, plastů, kalů ČOV, kyselých kalů, gudrónov, gumy a biomasy obsah Prezentace cíl společnosti Odpadní komodity a jejich složení Nakládání s komunálním odpadem Thermo-katalitická

Více

Metodiky inventarizace emisí jednotlivě a hromadně sledovaných zdrojů

Metodiky inventarizace emisí jednotlivě a hromadně sledovaných zdrojů Metodiky inventarizace emisí jednotlivě a hromadně sledovaných zdrojů Emisní databáze Registr emisí a stacionárních zdrojů (REZZO) Bilance emisí od r. 2000 Historické údaje o emisích stacionárních zdrojů

Více

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E PRTR

Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E PRTR Benzo(g,h,i)pe rylen Základní informace Ohlašovací prahy pro úniky a přenosy pro ohlašování do IRZ/E PRTR H a P věty Základní charakteristika Použití Zdroje úniků Dopady na životní prostředí Dopady na

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie 1.hodina doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Obsah Představení Časový plán

Více

EMISNÍ VÝSTUPY NO X Z PECÍ MAERZ

EMISNÍ VÝSTUPY NO X Z PECÍ MAERZ EMISNÍ VÝSTUPY NO X Z PECÍ MAERZ Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha, s.r.o. Podstata procesu výpal uhličitanu vápenatého při teplotách mezi 900 a 1300 o C reaktivita vápna závisí zejména

Více

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta katedra fyziky atmosféry V Holešovičkách 2, Praha 8 Atmosférická chemie

Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta katedra fyziky atmosféry V Holešovičkách 2, Praha 8 Atmosférická chemie Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta katedra fyziky atmosféry V Holešovičkách 2, Praha 8 Atmosférická chemie od znečištění ovzduší přes ozonovou díru ke změně klimatu T.HALENKA tomas.halenka@mff.cuni.cz

Více

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace VY_52_INOVACE_737 8. Chemie notebook Směsi Materiál slouží k vyvození a objasnění pojmů (klíčová slova - chemická látka, směs,

Více

Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy

Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy 1. Jaké jsou formy šíření energie v klimatickém systému Země? (minimálně 4 formy) 2. Na čem závisí množství vyzářené energie tělesem? (minimálně 3 faktory)

Více

Organická chemie 3.ročník studijního oboru - kosmetické služby.

Organická chemie 3.ročník studijního oboru - kosmetické služby. Organická chemie 3.ročník studijního oboru - kosmetické služby. T-6 ALKANY Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONA III / 2

Více

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny

Energetické využití odpadu. 200 let První brněnské strojírny 200 let První brněnské strojírny Řešení využití odpadů v nové produktové linii PBS Spalování odpadů Technologie spalování vytříděného odpadu, kontaminované dřevní hmoty Depolymerizace a možnosti využití

Více

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Výstup projektu Enviprofese č.

Více

Čl. 1 Úvod. Čl. 2 Postup výpočtu. E = E e + E t + E CH4

Čl. 1 Úvod. Čl. 2 Postup výpočtu. E = E e + E t + E CH4 METODICKÝ POKYN odboru změny klimatu Ministerstva životního prostředí pro výpočet referenční úrovně emisí skleníkových plynů (Baseline) pro projekty energetického využití skládkového plynu Čl. 1 Úvod Ministerstvo

Více

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita kyslík ve vodě CO 2 ph (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita elementární plyny s vodou nereagují, ale rozpouštějí se fyzikálně (N 2, O 2, ) plynné anorganické sloučeniny (CO 2, H 2 S, NH 3 ) s vodou

Více

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita kyslík ve vodě CO 2 ph (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita elementární plyny s vodou nereagují, ale rozpouštějí se fyzikálně (N 2, O 2, ) plynné anorganické sloučeniny (CO 2, H 2 S, NH 3 ) s vodou

Více

Potenciál biopaliv ke snižování zátěže životního prostředí ze silniční dopravy

Potenciál biopaliv ke snižování zátěže životního prostředí ze silniční dopravy Potenciál biopaliv ke snižování zátěže životního prostředí ze silniční dopravy Vojtěch MÁCA vojtech.maca@czp.cuni.cz Doprava a technologie k udržitelnému rozvoji Karlovy Vary, 14. 16. 9. 2005 Definice

Více

Environmentální problémy. Znečišťování ovzduší a vod

Environmentální problémy. Znečišťování ovzduší a vod GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Environmentální problémy Znečišťování ovzduší a vod Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2010 OSNOVA Klíčové pojmy 1. ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ Definice problému Přírodní zdroje znečištění Antropogenní

Více

Stabilizovaný vs. surový ČK

Stabilizovaný vs. surový ČK VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÝCH PROCESŮ AV ČR Materiálové a energetické využití stabilizovaného čistírenského kalu výroba biocharu středněteplotní pomalou pyrolýzou Michael

Více

Projekt vysokoteplotní karbonátové smyčky, jeho hlavní aktivity a dosažené výsledky

Projekt vysokoteplotní karbonátové smyčky, jeho hlavní aktivity a dosažené výsledky Projekt vysokoteplotní karbonátové smyčky, jeho hlavní aktivity a dosažené výsledky Karel Ciahotný, VŠCHT Praha NTK Praha, 7. 4. 2017 Základní informace k projektu financování projektu z programu NF CZ08

Více

Voda jako životní prostředí ph a CO 2

Voda jako životní prostředí ph a CO 2 Hydrobiologie pro terrestrické biology Téma 8: Voda jako životní prostředí ph a CO 2 Koncentrace vodíkových iontů a systém rovnováhy forem oxidu uhličitého Koncentrace vodíkových iontů ph je dána mírou

Více

PROGRAM BIOPLYNOVÉ STANICE

PROGRAM BIOPLYNOVÉ STANICE PROGRAM BIOPLYNOVÉ STANICE Obsah 1 Co je a jak vzniká bioplyn...2 2 Varianty řešení...3 3 Kritéria pro výběr projektů...3 4 Přínosy...4 4.1. Přínosy energetické...4 4.2 Přínosy environmentální...4 4.3

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Emise skleníkových plynů ze sektoru nakládání s odpady

Emise skleníkových plynů ze sektoru nakládání s odpady Envimpact workshop, 2.10.2012, Prague Emise skleníkových plynů ze sektoru nakládání s odpady Miroslav Havranek miroslav.havranek@czp.cuni.cz Obsah Obecné souvislosti Metodika Skládkování Spalování odpadu

Více

05 Biogeochemické cykly

05 Biogeochemické cykly 05 Biogeochemické cykly Ekologie Ing. Lucie Kochánková, Ph.D. Prvky hlavními - biogenními prvky: C, H, O, N, S a P v menších množstvích prvky: Fe, Na, K, Ca, Cl atd. ve stopových množstvích I, Se atd.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický

Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Výpočet a deklarace emisí skleníkových plynů nákladní silniční dopravy ve společnosti GW Logistics a.s. Autor diplomové práce: Pavel Fábera

Více

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ; (c) David MILDE,

SPEKTRÁLNÍ METODY. Ing. David MILDE, Ph.D. Katedra analytické chemie Tel.: ;   (c) David MILDE, SEKTRÁLNÍ METODY Ing. David MILDE, h.d. Katedra analytické chemie Tel.: 585634443; E-mail: david.milde@upol.cz (c) -2008 oužitá a doporučená literatura Němcová I., Čermáková L., Rychlovský.: Spektrometrické

Více

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např.

Kyslík a vodík. Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, asi 14krát lehčí než vzduch. Běžně tvoří molekuly H2. hydridy (např. 1 Kyslík a vodík Kyslík Vlastnosti Bezbarvý reaktivní plyn, bez zápachu, nejčastěji tvoří molekuly O2. Kapalný kyslík je modrý. S jinými prvky tvoří sloučeniny oxidy (např. CO, CO2, SO2...) Výskyt Nejrozšířenější

Více

Alkany a cykloalkany

Alkany a cykloalkany Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2010 Mgr. Alena Jirčáková Charakteristika alkanů: Malá reaktivita, odolné chemickým činidlům Nasycené

Více

CHEMIE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ I. (06) Biogeochemické cykly

CHEMIE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ I. (06) Biogeochemické cykly Centre of Excellence CHEMIE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ I Environmentální procesy (06) Biogeochemické cykly Ivan Holoubek RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox. recetox.muni.cz; http://recetox.muni

Více

Potravinářské chlazení s přírodním chladivem CO 2. Tesco Jaroměř, hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou

Potravinářské chlazení s přírodním chladivem CO 2. Tesco Jaroměř, hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou Potravinářské chlazení s přírodním chladivem CO 2 Tesco Jaroměř, hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou Forum pro udržitelné podnikání Praha, 14.4.2011 POŠKOZENÍ OZONOVÉ VRSTVY 2006 2 GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ

Více

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS Molekulová spektroskopie 1 Chemická vazba, UV/VIS 1 Chemická vazba Silová interakce mezi dvěma atomy. Chemické vazby jsou soudržné síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách. Chemická

Více

Radiační odstraňování vybraných kontaminantů z podzemních a odpadních vod

Radiační odstraňování vybraných kontaminantů z podzemních a odpadních vod Radiační odstraňování vybraných kontaminantů z podzemních a odpadních vod Václav Čuba, Viliam Múčka, Milan Pospíšil, Rostislav Silber ČVUT v Praze Centrum pro radiochemii a radiační chemii Fakulta jaderná

Více

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU

EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU EVECO Brno, s.r.o. ZAŘÍZENÍ PRO EKOLOGII A ENERGETIKU Sídlo/kancelář: Březinova 42, Brno Pobočka: Místecká 901, Paskov Česká Republika eveco@evecobrno.cz www.evecobrno.cz INTRODUCTION Společnost EVECO

Více

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav

5. hodnotící zpráva IPCC. Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav 5. hodnotící zpráva IPCC Radim Tolasz Český hydrometeorologický ústav Mění se klima? Zvyšuje se extremita klimatu? Nebo nám jenom globalizovaný svět zprostředkovává informace rychleji a možná i přesněji

Více

OMEZOVÁNÍ NEGATIVNÍCH ENVIRONMENTÁLNÍCH DOPADŮ PŘI VÝROBĚ PALIV A PETROCHEMIKÁLIÍ. Seminář, Bratislava, 6.6.2013 Autor: J.LEDERER

OMEZOVÁNÍ NEGATIVNÍCH ENVIRONMENTÁLNÍCH DOPADŮ PŘI VÝROBĚ PALIV A PETROCHEMIKÁLIÍ. Seminář, Bratislava, 6.6.2013 Autor: J.LEDERER OMEZOVÁNÍ NEGATIVNÍCH ENVIRONMENTÁLNÍCH DOPADŮ PŘI VÝROBĚ PALIV A PETROCHEMIKÁLIÍ Seminář, Bratislava, 6.6.2013 Autor: J.LEDERER OBSAH - CESTY K REDUKCI NOVOTVORBY CO 2 NEOBNOVITELNÉ SUROVINY OMEZENÍ UHLÍKOVÝCH

Více

Co je BIOMASA? Ekologická definice

Co je BIOMASA? Ekologická definice BIOMASA Co je BIOMASA? Ekologická definice celkový objem všech organismů vyskytujících se v určitém okamžiku na určitém místě všechny organismy v sobě mají chemicky navázanou energii Slunce. Co je BIOMASA?

Více

VÝVOJ EMISNÍ ZÁTĚŽE OVZDUŠÍ Z DOPRAVY

VÝVOJ EMISNÍ ZÁTĚŽE OVZDUŠÍ Z DOPRAVY Jiří Jedlička Vladimír Adamec Jiří Dufek Rožnovský, J., Litschmann, T. (ed.): XIV. Česko-slovenská bioklimatologická konference, Lednice na Moravě 2.-4. září 2002, ISBN 80-85813-99-8, s. 146-153 VÝVOJ

Více

Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy

Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy Klimatická změna minulá, současná i budoucí: Příčiny a projevy Radan HUTH Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v.v.i. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. O čem

Více

Hmotnost atomů a molekul 6 Látkové množství 11. Rozdělení směsí 16 Separační metody 20. Hustota, hmotnostní a objemový zlomek 25.

Hmotnost atomů a molekul 6 Látkové množství 11. Rozdělení směsí 16 Separační metody 20. Hustota, hmotnostní a objemový zlomek 25. Obsah Obecná chemie II. 1. Látkové množství Hmotnost atomů a molekul 6 Látkové množství 11 2. Směsi Rozdělení směsí 16 Separační metody 20 3. Chemické výpočty Hustota, hmotnostní a objemový zlomek 25 Koncentrace

Více

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů 1 Zákon 86/2002 Sb. řeší ochranu ovzduší před znečišťujícími látkami ochranu ozonové vrstvy Země ochranu klimatického systému Země

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

"...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli...

...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli... Vlivy a účinky na ŽP "...s určitými riziky ve vztahu k životnímu prostředí jsou spojeny všechny systémy a druhy lidské činnosti, ať už si toho jsme vědomi, či nikoli..." ŽP (příroda)... nikdy není zakonzervovaná

Více

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE

ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE ATOMOVÁ SPEKTROMETRIE Atomová spektrometrie valenčních e - 1. OES (AES). AAS 3. AFS 1 Atomová spektra čárová spektra Tok záření P - množství zářivé energie (Q E ) přenesené od zdroje za jednotku času.

Více

NANOTECHNOLOGIES FOR NEW MATERIALS, INNOVATIONS AND A BETTER LIFE. FN-NANO s.r.o.

NANOTECHNOLOGIES FOR NEW MATERIALS, INNOVATIONS AND A BETTER LIFE. FN-NANO s.r.o. FN-NANO s.r.o. NANOTECHNOLOGIES FOR NEW MATERIALS, INNOVATIONS AND A BETTER LIFE FN-NANO s.r.o. SKLENÍKOVÝ EFEKT POHÁNÍ GLOBÁLNÍ OTEPLENÍ V ATMOSFÉŘE ZEMĚ JSOU OBSAŽENY DESÍTKY MILIARD TUN SKLENÍKOVÝCH

Více

METODICKÝ LIST: INDIKÁTOR A.2 MÍSTNÍ PŘÍSPĚVEK KE GLOBÁLNÍM ZMĚNÁM KLIMATU

METODICKÝ LIST: INDIKÁTOR A.2 MÍSTNÍ PŘÍSPĚVEK KE GLOBÁLNÍM ZMĚNÁM KLIMATU Název METODICKÝ LIST: INDIKÁTOR A.2 MÍSTNÍ PŘÍSPĚVEK KE GLOBÁLNÍM ZMĚNÁM KLIMATU Titulkový indikátor: Emise CO 2 na 1 obyvatele Ukazatel: ekvivalentní emise CO 2 (celkové množství a změna vzhledem k referenčnímu

Více

Hlavní parametry přírodního prostředí ph a Eh

Hlavní parametry přírodního prostředí ph a Eh Hlavní parametry přírodního prostředí ph a Eh Stabilita prostředí je určována: ph kyselost prostředí regulace: karbonátový systém, výměnné reakce jílových minerálů rezervoáry: kyselost CO 2 v atmosféře,

Více

EMISE CO 2. Princip přípravy: CaCO 3 + 2 HCl ¾ CO 2 + CaCl 2 + H 2 O. Možnost detekce (důkaz):

EMISE CO 2. Princip přípravy: CaCO 3 + 2 HCl ¾ CO 2 + CaCl 2 + H 2 O. Možnost detekce (důkaz): EMISE CO 2 Oxid uhličitý, společně s dalšími látkami jako jsou methan, oxid dusný, freony a ozon, patří mezi takzvané skleníkové plyny, které mají schopnost absorbovat tepelné (IR) záření Země, díky čemuž

Více

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 1

CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 1 CHEMIE OVZDUŠÍ Přednáška č. 1 Snímek 1. Organizace studia Přednášející: Ing. Marek Staf, Ph.D. tel. 220 444 458 e-mail marek.staf@vscht.cz budova A, ústav 216, č. dveří 162 Rozsah předmětu: zimní semestr

Více

Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Katedra elektrotechnologie K13113

Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Katedra elektrotechnologie K13113 Sluneční energie, fotovoltaický jev Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Katedra elektrotechnologie K13113 1 Osnova přednášky Slunce jako zdroj energie Vlastnosti slunečního

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

Přírodní zdroje uhlovodíků

Přírodní zdroje uhlovodíků Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 Mgr. Alena Jirčáková Zemní plyn - vznik: Výskyt často spolu s ropou (naftový zemní plyn) nebo

Více

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY

SPOTŘEBA ENERGIE ODKUD BEREME ENERGII VÝROBA ELEKTŘINY SPOTŘEBA ENERGIE okamžitý příkon člověka = přibližně 100 W, tímto energetickým potenciálem nás pro přežití vybavila příroda (100Wx24hod = 2400Wh = spálení 8640 kj = 1,5 kg chleba nebo 300 g jedlého oleje)

Více

Čištění odpadních vod, sanace kontaminovaných půd z pohledu metody LCA. Vladimír Kočí VŠCHT Praha

Čištění odpadních vod, sanace kontaminovaných půd z pohledu metody LCA. Vladimír Kočí VŠCHT Praha Čištění odpadních vod, sanace kontaminovaných půd z pohledu metody LCA Vladimír Kočí VŠCHT Praha Hodnocení environmentálních dopadů - zastaralý přístup Suroviny Zpracování Výroba Spotřeba Odstranění 2

Více

INSTRUMENTÁLNÍ METODY

INSTRUMENTÁLNÍ METODY INSTRUMENTÁLNÍ METODY ACH/IM David MILDE, 2014 Dělení instrumentálních metod Spektrální metody (MILDE) Separační metody (JIROVSKÝ) Elektroanalytické metody (JIROVSKÝ) Ostatní: imunochemické, radioanalytické,

Více

Fyzikální podstata DPZ

Fyzikální podstata DPZ Elektromagnetické záření Vlnová teorie vlna elektrického (E) a magnetického (M) pole šíří se rychlostí světla (c) Charakteristiky záření: vlnová délka (λ) frekvence (ν) Fyzikální podstata DPZ Petr Dobrovolný

Více

Nedokonalé spalování. Spalování uhlíku C na CO. Metodika kontroly spalování. Kontrola jakosti spalování. Části uhlíku a a b C + 1/2 O 2 CO

Nedokonalé spalování. Spalování uhlíku C na CO. Metodika kontroly spalování. Kontrola jakosti spalování. Části uhlíku a a b C + 1/2 O 2 CO Nedokonalé spalování palivo v kotli nikdy nevyhoří dokonale nedokonalost spalování je příčinou ztrát hořlavinou ve spalinách hořlavinou v tuhých zbytcích nedokonalost spalování tuhých a kapalných paliv

Více

Podprogram klima programu LIFE. Politické priority 2016

Podprogram klima programu LIFE. Politické priority 2016 Podprogram klima programu LIFE Politické priority 2016 Cíle LIFE CLIMA Přispět k posunu směrem k účinném využívání zdrojů, nízkouhlíkovému hospodářství a rozvoji odolnému vůči změně klimatu Zlepšit rozvoj,

Více

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová SPEKTROMETRIE aneb co jsem se dozvěděla autor: Zdeňka Baxová FTIR spektrometrie analytická metoda identifikace látek (organických i anorganických) všech skupenství měříme pohlcení IČ záření (o různé vlnové

Více