Příručka k softwaru. CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk. Nainstalujte dodané softwarové produkty a stáhněte snímky do počítače.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příručka k softwaru. CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk. Nainstalujte dodané softwarové produkty a stáhněte snímky do počítače."

Transkript

1 Příručka k softwaru CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk Nainstalujte dodané softwarové produkty a stáhněte snímky do počítače. Tato příručka vysvětluje instalaci softwarových produktů a stručně uvádí jejich funkce a postupy obsluhy. Snímky můžete stáhnout i bez instalace tohoto softwaru. V takovém případě však existují některá omezení (str. 62). [40-46] ČESKY CEL-SN1JA2H0 CANON INC. 2009

2 2 Obsah Obsah Čt te jako první 4 Upozornění...4 Je to tak snadné! Zhotovování vlastních výtisků k nerozeznání od profesionálních...5 Neomezené možnosti se zábavným softwarem...6 Použití služby CANON image GATEWAY pro využití výhod internetu...8 Používání softwaru na platform Windows p íprava 10 Instalace softwaru...10 Používání softwaru na platform Windows základy 14 Stahování snímků do počítače...14 Tisk snímků...18 Používání softwaru na platform Windows techniky pro pokročilé 20 Okna programu ZoomBrowser EX...20 Funkce programu ZoomBrowser EX...26 Střih filmů...30 Spojování snímků do panoramatu funkce PhotoStitch...31 Nastavení fotoaparátu podle vlastních požadavků pomocí nastavení Můj fotoaparát...32 Používání softwaru na platform Macintosh p íprava 34 Instalace softwaru...34 Používání softwaru na platform Macintosh základy 36 Stahování snímků do počítače...36 Tisk snímků...40

3 3 Obsah Používání softwaru na platform Macintosh techniky pro pokročilé 42 Okna programu ImageBrowser...42 Funkce programu ImageBrowser...48 Úprava filmů...52 Spojování snímků do panoramatu funkce PhotoStitch...53 Nastavení fotoaparátu podle vlastních požadavků pomocí nastavení Můj fotoaparát...54 Dodatky 56 Odinstalace softwaru...56 Struktura složek na paměťové kartě...57 Odstraňování problémů...58 Stahování snímků bez instalace softwaru...62 Rejstřík...63 Zřeknutí se odpovědnosti Přestože bylo vynaloženo veškeré úsilí, aby informace uváděné v této příručce byly přesné a úplné, nepřebírá společnost Canon, Inc. za vzniklé chyby a opomenutí žádnou odpovědnost. Společnost Canon si vyhrazuje právo měnit zde popisované hardwarové a softwarové specifikace kdykoli a bez předchozího oznámení. Žádná část této příručky nesmí být reprodukována, přenášena, přepisována, ukládána ve vyhledávacím systému nebo překládána do jiného jazyka, a to v jakékoli formě či jakýmikoli prostředky, bez předchozího písemného souhlasu společnosti Canon. Společnost Canon nepřebírá žádné záruky za škody, které vyvstanou v důsledku poškozených nebo ztracených dat zapříčiněných chybnou obsluhou nebo funkcí fotoaparátu, softwaru, paměťových karet, osobních počítačů, periferních zařízení nebo používáním karet jiných výrobců. Zákaznická podpora Canon Kontakty na zákaznickou podporu Canon naleznete v brožuře záručního systému Canon dodávané s fotoaparátem.

4 4 Čt te jako první V této kapitole se dozvíte, co všechno umožňuje software na disku CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk. Poznámky k této příručce Vysvětlení v této příručce jsou založena na systémech Windows XP a Mac OS X v10.4. Máte-li ve svém počítači jiné verze operačního systému, mohou se skutečné obsahy obrazovek a postupy od zde vyobrazených mírně lišit. V této příručce jsou používány dále uvedené termíny. Mac OS X označuje operační systém Mac OS X (v10.4-v10.5). Upozorn ní Software z dodaného disku CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk nainstalujte dříve, než připojíte fotoaparát k počítači. V závislosti na možnotech počítače může při přehrávání filmů dojít ke ztrátě snímků či výpadku zvuku. Upozorn ní k p ipojení fotoaparátu k počítači Připojení nemusí pracovat správně, pokud fotoaparát k počítači připojíte kabelem rozhraní přes rozbočovač USB. Připojení nemusí pracovat správně, jsou-li současně s fotoaparátem připojena další zařízení USB, s výjimkou myši a klávesnice USB. Nastane-li takový problém, odpojte ostatní zařízení od počítače a zkuste fotoaparát připojit znovu. Nepřipojujte k počítači současně dva nebo více fotoaparátů. Připojení by nemuselo pracovat správně. Máte-li fotoaparát připojený přes kabel rozhraní USB, zabraňte, aby se počítač přepnul do úsporného režimu (režimu spánku). Dojde-li k tomu, nikdy kabel rozhraní neodpojujte. Zkuste na počítači obnovit normální stav s připojeným fotoaparátem. Pokud v úsporném režimu (režimu spánku) odpojíte fotoaparát od počítače, nemusí se správně obnovit jeho normální činnost. Informace ohledně úsporného režimu (režimu spánku) naleznete v příručce k počítači. Při připojování k počítači doporučujeme používat napájecí adaptér (prodává se samostatně). Nepoužíváte-li napájecí adaptér, ujistěte se, že máte plně nabité baterie. Viz Uživatelská příručka k fotoaparátu, kde naleznete postupy připojení fotoaparátu k počítači.

5 5 Čtěte jako první Je to tak snadné! Zhotovování vlastních výtisk k nerozeznání od profesionálních Pořiďte snímky. Pokyny k fotografování naleznete v Uživatelské příručce k fotoaparátu. Nainstalujte software do počítače. Software instalujete pouze jednou na začátku. Systém Windows (str. 10) Systém Macintosh (str. 34) Připojte fotoaparát k počítači. Pokyny k připojení naleznete v Uživatelské příručce k fotoaparátu. Upozornění k připojení fotoaparátu k počítači (str. 4) Stáhněte snímky do počítače. Systém Windows (str. 14) Systém Macintosh (str. 36) Vytiskněte snímky. Systém Windows (str. 18) Systém Macintosh (str. 40)

6 6 Čtěte jako první Neomezené možnosti se zábavným softwarem ZoomBrowser EX (systém Windows)/ImageBrowser (systém Macintosh) Všestranný software pro správu snímků, který slouží ke stahování obrázků, úpravy obrázků nebo filmů a tisk. Experimentujte s r znými zp soby tisku Snímky můžete vytisknout v různých rozvrženích. Využijte rozšířených možností a měňte velikosti papíru a tiskněte fotografie s vyznačením data nebo komentářem. Systém Windows (str. 18) Systém Macintosh (str. 40) Tisk obrázků je snadný. Vytiskněte fotografie s vyznačením data. Vytiskněte pohlednice a pozvánky s komentáři. Zkontrolujte více fotografií najednou pomocí tisku indexů. Úprava filmu Filmy můžete upravovat - můžete spojovat filmy a snímky stažené do počítače, přidávát texty (například titulky), podkladovou hudbu nebo použit různé speciální efekty. Systém Windows (str. 30) Systém Macintosh (str. 52) Po izování fotografií z film Ze zobrazeného filmu můžete pořídit fotografii a uložit ji jako nový obrazový soubor. Můžete také zadat interval políček a pořídit tak více fotografií. Systém Windows (str. 24) Systém Macintosh (str. 46)

7 7 Čtěte jako první Nastavení fotoaparátu podle vlastních požadavk (M j fotoaparát) Nastavte své oblíbené snímky a zvuky jako úvodní obrázek fotoaparátu a zvuk spouště. (pouze u některých modelů) Systém Windows (str. 32) Systém Macintosh (str. 54) Funkce PhotoStitch (systém Windows/Macintosh) Program pro spojování několika obrázků v pozoruhodná panoramata. Sestavení panoramatického pohledu Systém Windows (str. 31) Systém Macintosh (str. 53)

8 8 Čtěte jako první Použití služby CANON image GATEWAY pro využití výhod internetu O služb CANON image GATEWAY CANON image GATEWAY je fotografická služba online pro kupce tohoto produktu. Registrace online vám umožňuje používat různé služby. Nejnovější nabídku služeb najdete na domovské stránce. Nahrávejte a sdílejte své snímky. Vaše alba ve službě CANON image GATEWAY. Vaše soubory nastavení Můj fotoaparát ve službě CANON image GATEWAY. Dejte ostatním vědět o svých albech em. Stáhněte si soubory nastavení Můj fotoaparát (pouze některé modely). Rodina a přátelé si mohou snadno prohlížet vaše alba. Kromě toho můžete získávat nejnovější informace o podpoře snadno prostřednictvím registrace. Informace o verzích prohlížečů (Microsoft Internet Explorer atd.) a nastaveních připojení k fotografickým službám online CANON image GATEWAY naleznete na domovské stránce. Je vyžadován přístup k internetu (musíte mít účet u svého poskytovatele připojení (ISP), nainstalovaný prohlížeč a připojení k internetu). Jakékoli poplatky poskytovateli připojení se platí zvlášť.

9 9 Čtěte jako první Jak se zaregistrovat Můžete se zaregistrovat online prostřednictvím dodaného disku CD-ROM (DIGITAL CAMERA Solution Disk). Dodávaný disk CD-ROM Připojte se k internetu. I když jste se již jednou registrovali, registrace dalších informací o tomto produktu ve službě CANON image GATEWAY umožňuje získávat nejnovější informace o podpoře. Použití služby CANON image GATEWAY s dodaným softwarem Pomocí dodaného softwaru můžete nahrávat snímky do alb online nebo stahovat soubory nastavení Můj fotoaparát. Systém Windows (ZoomBrowser EX) Systém Macintosh (ImageBrowser) Chcete-li nahrát více snímků zároveň, pomocí aplikace ZoomBrowser EX nebo ImageBrowser snadno dávkově zmenšíte jejich velikost.

10 10 Používání softwaru na platform Windows p íprava Tato kapitola vysvětluje postup instalace softwaru. Materiál si přečtěte před prvním připojením fotoaparátu k počítači. Instalace softwaru Začněte instalací softwaru z disku CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk. Software nainstalujte před připojením fotoaparátu k počítači. Musíte se nejprve přihlásit jako správce počítače, aby bylo možné programy nainstalovat. K přehrávání zvukových stop filmových souborů je nezbytné mít zvukovou kartu. Je vyžadováno rozhraní Microsoft.NET Framework 2.0 nebo novější. Co pot ebujete Fotoaparát a počítač Disk CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk Kabel rozhraní dodaný s fotoaparátem Postup instalace 1 Ujistěte se, že fotoaparát NENÍ připojen k počítači. Pokud je připojen, kabel odpojte. Software nemůže být řádně nainstalován, pokud je při spuštění fotoaparát připojen k počítači. 2 Zavřete všechny spuštěné programy.

11 11 Používání softwaru na platformě Windows příprava 3 Vložte disk CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk do jednotky CD-ROM v počítači. Pokud se zobrazí okno [User Account Control/Řízení uživatelských účtů], postupujte podle pokynů na obrazovce. Následujícím postupem zobrazíte panel instalačního programu, pokud se nezobrazil automaticky. Jak zobrazit panel instalačního programu Následující postup použijte k zobrazení panelu instalačního programu, pokud se nezobrazil automaticky. 1. Vyberte položku [Computer/Počítač] nebo [My Computer/Tento počítač] z nabídky [Start]. 2. Pravým tlačítkem myši klepněte na ikonu disku CD-ROM a vyberte položku [Open/Otevřít]. 3. Poklepejte na ikonu [SETUP.EXE]*. 4. Pokud se objeví okno [User Account Control/Řízení uživatelských účtů], postupujte podle pokynů na obrazovce. * Některé počítače nemusí zobrazovat soubory s příponou [.EXE], jak je výše znázorněno. 4 Klepněte na tlačítko [Easy Installation/ Snadná instalace] pod položkou [Digital Camera Software/Software k digitálnímu fotoaparátu]. Chcete-li nainstalovat software individuálně, klepněte na položku [Custom Installation/ Vlastní instalace]. Panel instalačního programu 5 Pokud máte spuštěn jiný software, zavřete jej před klepnutím na tlačítko [OK].

12 12 Používání softwaru na platformě Windows příprava 6 Po kontrole nastavení instalace klepněte na položku [Install/Instalovat]. Položky v seznamu se mohou od obrázku lišit v závislosti na softwaru nainstalovaném v počítači. 7 Souhlasíte-li s podmínkami licenční smlouvy o softwaru, klepněte na tlačítko [Yes/Ano]. Spustí se instalace. Postupujte podle pokynů uvedených na obrazovce. Klepněte na tlačítko [Yes/Ano], zobrazí-li se dialogové okno požadující potvrzení instalace technologie Microsoft.NET Framework. 8 Po dokončení instalace vyberte položku [Restart computer immediately (Recommended)/Restartujte počítač nyní (Doporučeno)] a klepněte na tlačítko [Restart/Restartovat]. V tomto okamžiku ještě NEODEBÍREJTE disk Solution Disk z jednotky CD-ROM. Pokud není nutné počítač restartovat, zobrazí se obrazovka [Finish/Dokončit]. Klepněte na položku [Finish/Dokončit] a dokončete instalaci vyjmutím disku Solution Disk z jednotky CD-ROM.

13 13 Používání softwaru na platformě Windows příprava 9 Jakmile se po restartu počítače zobrazí obvyklá plocha, vyjměte disk z jednotky CD-ROM. Tím ukončíte instalaci softwaru. Odstranění nainstalovaných programů viz část Odinstalace softwaru (str. 56). Chcete-li zajistit bezpečnost počítačů s nainstalovaným rozhraním Microsoft.NET Framework, bude nezbytné aktualizovat počítač pomocí služby Windows Update. Nyní můžete stáhnout snímky z fotoaparátu do počítače (str. 14).

14 14 Používání softwaru na platform Windows základy Tato kapitola vysvětluje, jakým postupem lze snímky ve fotoaparátu stahovat do počítače pomocí aplikace ZoomBrowser EX a pak je vytisknout. Kapitolu si přečtěte po dokončení příprav podle pokynů v části Používání softwaru na platformě Windows příprava. Stahování snímk do počítače Začněte stažením snímků do počítače. Postup stahování se mírně liší podle toho, zda máte k počítači připojen fotoaparát (viz níže) nebo zda používáte čtečku paměťových karet (str. 16). Z fotoaparátu připojeného k počítači nemusíte být schopni stahovat snímky, pokud je na paměťové kartě velký počet snímků (přibližně 1 000). V takovém případě použijte pro jejich stažení čtečku paměťových karet. Filmové soubory jsou velké, proto jejich stažení trvá delší dobu. P ipojení fotoaparátu k počítači 1 Po připojení dodávaného kabelu rozhraní k portu USB v počítači a terminálu DIGITAL fotoaparátu zapněte fotoaparát, přepněte jej do režimu přehrávání a připravte jej ke komunikaci s počítačem. Metody připojení fotoaparátu k počítači a nastavení správného režimu připojení se u jednotlivých modelů liší. Viz Uživatelská příručka k fotoaparátu.

15 15 Používání softwaru na platformě Windows základy 2 Pokud se zobrazí dialogové okno (Události) podobné oknu znázorněnému vpravo, vyberte položku [Canon CameraWindow] a klepněte na tlačítko [OK]. V systému Windows Vista vyberte v dialogovém okně Přehrát automaticky položku [Download Images From Canon Camera using Canon CameraWindow/Stáhnout snímky z fotoaparátu Canon pomocí programu Canon CameraWindow]. Zde se zobrazí název modelu fotoaparátu nebo nebo položka [Canon Camera/Fotoaparát Canon]. V závislosti na nastavení počítače se mohou se zobrazit různé programy. Pokud se toto dialogové okno Události nezobrazí, klepněte na nabídku [Start], vyberte položku [Programs/Programy] nebo [All Programs/ Všechny programy] a dále položky [Canon Utilities], [CameraWindow], [CameraWindow] a [CameraWindow]. Aplikace CameraWindow se zobrazí pouze v případě, jsou-li fotoaparát a počítač nastaveny do režimu, aby spolu komunikovaly. (V tuto chvíli nejsou staženy obrázky.) 3 Klepněte na položku [Transfer Untransferred Images/Přenést nepřenesené snímky]. CameraWindow Klepnutím na toto tlačítko zavřete úvodní obrazovku. Okno s náhledy Okno zobrazení

16 16 Používání softwaru na platformě Windows základy Chcete-li zkontrolovat snímky ve fotoaparátu nebo stáhnout pouze některé snímky, klepněte na položku [Operate Images on Camera/ Ovládat snímky ve fotoaparátu]. Také můžete klepnout do okna zobrazení a nahrát do fotoaparátu snímky, které byly staženy do počítače. Klepnete-li na tlačítko [OK] v okně dokončení přenosu snímků, stažené snímky se zobrazí v hlavním okně. Ve výchozím nastavení jsou stahované snímky ukládány do složky [Pictures/Obrázky] nebo [My Pictures/Moje obrázky]. Názvy složek jsou tvořeny daty pořízení fotografií. Naposledy stažené snímky se zde budou zobrazovat podle data pořízení snímku a kategorie (pouze u některých modelů). Oblast složek U stažených složek se zobrazuje symbol stažení. Miniatura Vytiskněte snímky (str. 18). P ipojení čtečky pam ových karet 1 Vložte paměťovou kartu do čtečky. V případě potřeby použijte samostatně prodávaný adaptér karty. Instrukce k připojení a manipulaci se čtečkou paměťových karet naleznete v příručce k této kartě. 2 Pokud se zobrazí dialogové okno vpravo, vyberte položku [View/ Download Images using Canon ZoomBrowser EX/Zobrazit/Stáhnout snímky pomocí aplikace Canon ZoomBrowser EX] a klepněte na tlačítko [OK]. Pokud se toto dialogové okno nezobrazí, klepněte na nabídku [Start], vyberte položku [Programs/Programy] nebo [All Programs/Všechny programy] a dále [Canon Utilities], [ZoomBrowser EX Memory Card Utility], [ZoomBrowser EX Memory Card Utility] a pokračujte ke kroku 3.

17 17 Používání softwaru na platformě Windows základy 3 Klepněte na položku [Download Images/Stáhnout snímky]. Nastavení můžete upravit, např. můžete určit typ stahovaných snímků a cílovou složku, a to klepnutím na tlačítko [Preferences/ Předvolby]. Ve výchozím nastavení se stáhnou všechny snímky, které se mají stáhnout, do složky [Pictures/Obrázky] nebo [My Pictures/Moje obrázky]. Klepnutím na možnost [Lets you select and download images/umožní vám vybrat a stáhnout snímky] zobrazíte snímky na paměťové kartě jako seznam, ve kterém můžete snímky před stažením zkontrolovat, a stáhnout pouze vybrané. Informace o struktuře složek a názvech souborů na paměťové kartě viz část Struktura složek na paměťové kartě (str. 57). Stažené snímky jsou uloženy do složek podle data pořízení snímku. Současně se zobrazí seřazené podle data a kategorie v části [Last Acquired Images/Poslední stažené snímky] (pouze u některých modelů). Vytiskněte snímky (str. 18).

18 18 Používání softwaru na platformě Windows základy Tisk snímk Existují tři způsoby použití aplikace ZoomBrowser EX k tisku snímků: [Photo Print/Tisk fotografií], [Index Print/Tisk indexu] a [Print Using Other Software/Tisk pomocí jiného softwaru]. Tato část popisuje použití možnosti [Photo Print/Tisk fotografií]. Filmy nelze vytisknout, ale můžete vytisknout fotografie uložené z filmů. Chcete-li tisknout pomocí volby Tisk indexu, klepněte na položku [Print & /Vytisknout a odeslat em] v hlavním okně a potom na položku [Index Print/Tisk indexu]. Tisk fotografií Na každou stranu se vytiskne jeden snímek. 1 Klepněte na položku [Print & /Vytisknout a odeslat em] v hlavním okně aplikace ZoomBrowser EX a dále na položku [Photo Print/Tisk fotografií]. 2 Po potvrzení, že je vybrána možnost [1. Select Images/1. Vybrat snímky], zvolte snímky. Více snímků můžete vybrat přidržením klávesy [CTRL] a postupným klepnutím na jednotlivé snímky. Barva pozadí u vybraných snímků se změní na modrou.

19 19 Používání softwaru na platformě Windows základy 3 Klepněte na možnost [2. Printer and Layout Settings/2. Nastavení tiskárny a rozvržení] a podle potřeby upravte kategorie. Zde můžete vložit text, který se vytiskne s fotografií. Slouží k výběru tiskárny, velikosti papíru a dalších možností. Slouží k výběru způsobu tisku pro informace o datu a času pořízení snímku. 4 Klepněte na možnost [3. Print/3. Tisk]. Zahájí se tisk. Slouží k nastavení počtu tištěných kopií. Toto tlačítko slouží k přepínání mezi snímky, pokud je vybráno více snímků. V této kapitole jste se naučili základy používání aplikace ZoomBrowser EX. Po jejich osvojení vyzkoušejte složitější techniky. Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé (str. 20).

20 20 Používání softwaru na platform Windows techniky pro pokročilé Tato kapitola vysvětluje různé funkce programu ZoomBrowser EX. Touto kapitolou pokračujte po zvládnutí základních postupů práce s programem ZoomBrowser EX, popsaných v kapitole Používání softwaru na platformě Windows základy. Okna programu ZoomBrowser EX Tato část popisuje základní okna programu ZoomBrowser EX: okna Hlavní, Prohlížeč a Vlastnosti. Hlavní okno Toto okno slouží k zobrazení a uspořádání snímků stažených do počítače. Tlačítka úloh (str. 21) Tlačítka funkcí (str. 23) Režim zobrazení (str. 22) Ovládací panel zobrazení (str. 23) Oblast procházení (str. 21) Oblast složek (str. 21) Poslední stažené snímky (str. 21) Slouží k přepínání mezi zobrazením a skrytím tlačítek úloh, části Poslední stažené snímky a oblasti složek.

21 21 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Tlačítka úloh Úlohy v programu ZoomBrowser EX jsou uspořádány jako seznam (index). Klepnutím na tlačítko úlohy se požadovaná úloha provede. Tyto funkce jsou popsány v části Funkce programu ZoomBrowser EX (str. 26). Oblast složek Tuto oblast použijte k výběru složek. Vybrané složky a obrázky v zobrazení vybraných složek v oblasti procházení. Pokud předem v Průzkumníku Windows vyberete síťovou jednotku, můžete zobrazit síťové složky. V oblasti procházení však nemůžete složky přidávat, měnit nebo odstraňovat. Pokud vyberete [Favorite Folders/Oblíbené složky], zobrazí se pouze složky předem zaregistrované jako oblíbené složky. Často používanou složku doporučujeme si zaregistrovat jako jednu z oblíbených složek. Pokud vyberete [All Folders/Všechny složky], zobrazí se všechny složky. Metody pro registraci oblíbené složky Pokud se zobrazí [Favorite Folders/Oblíbené složky]: klepněte na [Add/Přidat] a vyberte složku. Pokud se zobrazí [All Folders/Všechny složky]: vyberte složku a klepněte na [Add to Favorites/Přidat do oblíbených]. Chcete-li odstranit složku z oblasti oblíbených složek, vyberte ji a klepněte na tlačítko [Delete/Vymazat]. Poslední stažené snímky Můžete označit snímky seřazené podle data pořízení nebo složku Moje kategorie (pouze u některých modelů). Oblast procházení Složky a snímky vybrané v části Poslední stažené snímky a v oblasti složek se zobrazí zde. Styl zobrazení se bude lišit v závislosti na výběru režimu zobrazení. Pořadí snímků můžete v oblasti procházení uspořádat podle názvu souboru, data fotografování nebo jiných vlastností tak, že vyberete položku [View/Zobrazení] a [Sort by/ Seřadit podle]. Okolo snímků se v závislosti na jejich atributech zobrazují následující ikony.. Snímky pořízené v režimu fotoaparátu Stitch Assist. Snímky RAW. Filmy. Chráněné snímky Snímky pořízené s funkcí fotoaparátu AEB. Otočené snímky (pouze na displeji).

22 22 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Režim zobrazení Slouží k výběru stylu zobrazení v oblasti procházení. Zoom Mode/Režim zoomu Zobrazuje všechny snímky ze složky jako přehledové snímky (miniatury). Tento režim je vhodný pro vyhledávání snímků, protože jich lze najednou zobrazit větší počet. Pokud jsou ve složce další vnořené složky, zobrazí se jako miniatury rovněž snímky z těchto složek. Přemístíte-li kurzor myši na složku, zobrazí se v pravém horním rohu ikona. Pokud zde klepnete, zobrazí se složka zvětšeně. Scroll Mode/Režim rolování Zobrazí se snímky ve vybrané složce a podsložkách. Pokud nastavíte hloubku zobrazování složek (úroveň) na [1] nebo větší číslo, zobrazí se rovněž snímky ve složce. Hloubku složek můžete měnit v nabídce [Tools/ Nástroje] pod volbou [Preferences/Předvolby]. Preview Mode/Režim náhledu Tento režim zobrazuje snímek ve větší velikosti a zobrazuje také informace o snímku. Umístíte-li v režimech zoomu nebo rolování ukazatel myši na miniaturu, v okně, které se zobrazí při přechodu myši, se zobrazí snímek s větším zvětšením. Také můžete nastavit okno zobrazující se při přechodu myši tak, aby se nezobrazovalo v nabídce (Zobrazit informace).

23 23 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Ovládací panel zobrazení Tento panel upravuje nastavení zobrazování v oblasti procházení. Nabídka výběru Klepněte pro výběr/zrušení výběru všech snímků v oblasti procházení. Přizpůsobit oknu Mění velikost miniatury podle velikosti okna. Velikost zobrazení Mění velikost miniatury v oblasti procházení. Nabídka zobrazení/ skrytí informací o snímku Vyberte pro zobrazení/skrytí informací o snímku, např. název souboru nebo datum fotografování nebo hodnocení, pod miniaturou. Tlačítko pro výběr Slouží k výběru snímků v režimu zoomu. Nabídka nástroje pro filtrování Zobrazuje pouze snímky, které odpovídají stanoveným podmínkám. Tlačítka funkcí Tato tlačítka umožňují provádění různých funkcí. Tlačítko View Image/ Zobrazit snímek Zobrazí vybraný snímek nebo film v okně prohlížeče. Tlačítko Slide Show/Prezentace Spustí prezentaci vybraných snímků. Tlačítko Rotate/Otočit Otáčí vybraným snímkem. Tlačítko Properties/Vlastnosti Zobrazí informace o vybraném snímku v okně Vlastnosti. Tlačítko Search/Hledat Vyhledává snímky pomocí různých kritérií, jako jsou hodnocení hvězdičkami, datum úpravy, datum fotografování, komentáře nebo klíčová slova. Tlačítko Delete/Odstranit Odstraní vybrané snímky nebo složky.

24 24 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Okno prohlížeče Dvakrát klepněte na snímek v oblasti procházení, aby se snímek zobrazil v okně prohlížeče. Nabídka Edit/Úpravy Umožňuje provádět úpravy, odstranit jev červených očí, upravovat barvy a jas, provádět oříznutí a vkládat titulky. Umožňuje rovněž spustit jiné programy pro úpravy. Tlačítko pro tisk Vytiskne zobrazený snímek. Tlačítko pro zobrazení informací o fotografování Zobrazuje informace o fotografování snímku. Tlačítko Synchronize/ Synchronizovat Synchronizuje nastavení zobrazování, když je zobrazováno více snímků. Tlačítko pro výběr snímku Umožňuje přepínat mezi snímky. Nastavuje velikost zobrazení snímku podle velikosti okna prohlížeče. Tlačítko počtu zobrazení Zobrazí více snímků najednou. To je praktické při porovnávání snímků. Zobrazuje snímky v okně prohlížeče v jejich skutečné velikosti. Zoom Změní nastavení zoomu snímku. Hodnocení hvězdičkami Umožňuje ohodnotit snímek hvězdičkami. Tlačítko pro zobrazení na celé obrazovce Zobrazí snímek v režimu celé obrazovky. Normální režim zobrazování obnovíte klepnutím na snímek nebo stisknutím libovolné klávesy na klávesnici. Snímek RAW je zobrazen Tlačítko [Display Original Image/Zobrazit původní snímek] se zobrazuje pod obrázkem. Klepnutím na toto tlačítko zobrazíte převedený snímek v okně prohlížeče. Film je zobrazen Pod filmem se zobrazí tlačítka umožňující jeho přehrávání a úpravy zvuku. Z filmů je možné extrahovat snímky klepnutím na tlačítko [Save as still image/uložit jako fotografii], které se zobrazí vedle tlačítek pro hodnocení hvězdičkami. Nechtěné části na začátku a na konci filmů lze odstranit klepnutím na tlačítko [Cut Movie/Oříznout film].

25 25 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Okno vlastností Okno vlastností se zobrazuje, když vyberete snímek v oblasti procházení a klepnete na tlačítko vlastností. Okno vlasností se nezobrazuje v režimu náhledu. Zobrazí nebo skryje kategorie. File Name/ Název souboru Názvy souborů můžete změnit. Star Rating and My Category/ Hodnocení hvězdičkami a Moje kategorie Umožňuje ohodnotit snímek. Je-li nastavena možnost Moje kategorie, zobrazí se ikona (pouze u některých modelů). Shooting Information/ Informace o pořízení Zobrazuje detailní informace, jako například rychlost závěrky a nastavení kompenzace expozice. Informace, které se zobrazí, jsou určeny modelem fotoaparátu. Protect/Ochrana Chrání snímek před přepsáním nebo odstraněním. Comment/Komentář Sem můžete vepsat svůj komentář. Keywords/Klíčová slova Nastavuje klíčová slova použitá při vyhledávání. Brightness Histogram/ Histogram jasu Graf distribuce jasných a tmavých míst ve snímku. Tlačítko pro výběr snímků Je-li vybráno více snímků a současně je zobrazeno okno vlastností, můžete mezi snímky přepínat, zatímco se o nich budou zobrazovat informace.

26 26 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Funkce programu ZoomBrowser EX V této části se ve stručnosti seznámíte s funkcemi programu ZoomBrowser EX. Některé funkce aplikace ZoomBrowser EX nemusí být u některých modelů fotoaparátu dostupné. Nahlédněte do části Technické údaje v Uživatelské příručce k fotoaparátu, kde naleznete informace o funkcích, které váš model podporuje. Sled krok V aplikaci ZoomBrowser EX je používán tento sled kroků. 1 Klepněte na tlačítko úloh. Postupy a funkce naleznete v nabídce Help/Nápověda. Tlačítka úloh Tlačítka úloh jsou popsána v části Funkce tlačítek úloh (str. 27). 2 Dále postupujte podle pokynů. Shrnutí postupů u tohoto kroku Kroky, které je třeba provést Pokyny k postupu Return to Main Menu/ Zpět do hlavní nabídky

27 27 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Funkce tlačítek úloh Acquire & Camera Settings/ Nastavení fotoaparátu a stahování Connect to Camera/Připojit k fotoaparátu Při připojení fotoaparátu a zobrazení aplikace CameraWindow můžete provádět následující činnosti. Acquire Images/Stáhnout snímky Slouží ke stažení snímků z fotoaparátu (str. 14). Print Images/Tisknout snímky Slouží k výběru a tisku snímků ve fotoaparátu. Write to Camera/Uložit do fotoaparátu Snímky, které již byly přeneseny do počítače, lze přenést zpět do fotoaparátu. Ve fotoaparátech, které používají typ dat MOV, lze přehrávat filmy přenesené zpět do fotoaparátu (tyto filmy však musejí být pořízeny daným fotoaparátem). Informace, zda fotoaparát používá typ dat MOV, naleznete u položky Typ dat v části Technické údaje na konci Uživatelské příručce k fotoaparátu. Filmy pořízené jiným fotoaparátem nemusí být možné přehrát. Set to Camera/Nastavit ve fotoaparátu Nastavuje jméno vlastníka fotoaparátu. Acquire Images from Memory Card/Stáhnout snímky z paměťové karty Slouží ke stažení snímků z paměťové karty (str. 16). Můžete také vybrat snímky z paměťové karty a vytisknout je. Transfer Images to Memory Card/Přenést snímky na paměťovou kartu Nahrává snímky z počítače na paměťovou kartu. View & Classify/Zobrazit a t ídit View as a Slide Show/ Zobrazit jako prezentaci Spustí prezentaci snímků vybraných v oblasti procházení. Rename Multiple Files/Přejmenovat více souborů Změní názvy souborů vybraných snímků najednou. Classify into Folder/Třídit do složky Klasifikuje snímky a uloží je do určené složky. Search/Vyhledávání Provádí vyhledávání snímků pomocí různých kritérií, jako jsou hodnocení hvězdičkami, datum úpravy, datum fotografování, komentáře nebo klíčová slova. Hodnocení hvězdičkami, komentáře a klíčová slova lze nastavovat ve sloupci informace o snímku v režimu náhledu nebo v okně vlastností.

28 28 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Edit/Upravit Edit Image/Upravit snímek Umožňuje provést úpravu snímku, například oříznout nebo opravit snímek, vložit komentáře či opravit efekt červených očí. Umožňuje rovněž spustit jiné editační grafické programy. Stitch Photos/Sloučit fotografie Sloučí více snímků a vytvoří jeden velký panoramatický snímek (str. 31). Edit Movie/Upravit film Upravuje filmy nebo vzájemně spojený řetězec nepohyblivých snímků. Můžete přidat text ve formě titulků nebo podkladovou hudbu a také uplatnit různé efekty (str. 30). Export/Exportovat Export Still Images/ Exportovat fotografie Umožňuje změnit velikost nebo typ snímku a exportovat jej jako nový snímek. Export Movies/Exportovat filmy Umožňuje změnit velikost nebo typ filmu a exportovat jej jako nový film. Export filmů může trvat velmi dlouho (str. 30). Extract frames from a movie/získat snímky z filmu Získává nepohyblivé snímky z filmů ve stanoveném intervalu a ukládá je jako obrazové soubory. Export Shooting Properties/Exportovat vlastnosti fotografování Umožňuje vybrat nezbytná data z informací k fotografování a exportovat je jako textový soubor. Export as a Screen Saver/Exportovat jako spořič obrazovky Exportuje snímek jako soubor pro spořič obrazovky. Export as a Wallpaper/Exportovat jako tapetu Exportuje snímek jako soubor tapety. Backup to CD/Zálohovat na CD Kopíruje snímky na disk CD-R/RW pro vytvoření zálohy. Funkce Zálohovat na CD může být použita pouze u počítačů, které vyhovují dále uvedeným požadavkům. Jednotka CD-R/RW je součástí standardního vybavení. Zápis na disk CD-R/RW funguje správně.

29 29 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Print & / Vytisknout a odeslat em Photo Print/Tisk fotografií Snímek se tiskne na samostatnou stranu (str. 18). Fotografie můžete snadno vytisknout. Index Print/Tisk indexu Rozestaví malé verze snímků do řad a vytiskne je. Print Using Other Software/Tisk pomocí jiného softwaru Vyberte software, který chcete použít, a potom tiskněte. Images/Snímky pro Převede vybrané snímky do vhodné velikosti pro přenos elektronickou poštou. Umožňuje rovněž automatické spuštění programu elektronické pošty po provedení převodu. Další funkce Aplikace ZoomBrowser EX také obsahuje následující funkce. [My Camera Settings/Nastavení Můj fotoaparát] (pouze některé modely) Můžete nastavit fotoaparát, například úvodní obrázek fotoaparátu a zvuk závěrky (str. 32).

30 30 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé St ih film Filmy můžete vytvářet a upravovat. Můžete spojit filmy a nepohyblivé snímky, které byly staženy do počítače, přidat hudbu na pozadí, vložit titulky nebo jiný text a uplatnit různé efekty. Filmy upravené pomocí této funkce nelze přenést zpět do fotoaparátu. 1 Klepněte na položku [Edit/Upravit] v Hlavním okně aplikace ZoomBrowser EX a dále na položku [Edit Movie/Upravit film]. 2 Klepněte na položku [1. Add Images/1. Přidat snímky] a vyberte film nebo nepohyblivý snímek, který chcete upravit. Můžete vybrat přibližně patnáct filmů typu MOV v rozlišení 1280x Film upravte podle kroků uvedených v levé části okna a potom jej uložte. Postupujte podle těchto kroků. Klepnutím na toto tlačítko získáte podrobné pokyny. Pokyny Klepnutím na toto tlačítko přehrajete upravovaný film. Oblast panelu příběhů Zobrazuje miniatury vybraných snímků. Propojuje snímky v pořadí zleva doprava. Pole přechodových efektů Zobrazuje se mezi sousedícími snímky a zobrazuje symboly přechodových efektů propojujících snímky. Délka filmů, které lze uložit při výběru Velikost filmu Maximální délka možnosti MOV s možností [Save image 1920x minut type/uložit typ snímku], je zobrazena 1280x minut vpravo. Pokud se pokusíte uložit delší 640x minut film, zobrazí se zpráva. V takovém 320x minut případě film zkraťte nebo zmenšete jeho velikost. Ukládání filmů zabere určitou dobu, a to především ukládání filmů typu MOV s vybranou možností [Save image type/uložit typ snímku]. Příklad: uložení jedné minuty filmu 1280x720 zabere přibližně 9 minut.

31 31 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Spojování snímk do panoramatu funkce PhotoStitch Širokoúhlý panoramatický záběr můžete vytvořit sloučením několika snímků scény pořízených samostatně. PhotoStitch automaticky detekuje oblasti překrytí sousedících snímků a koriguje velikost a orientaci. Oblasti překrytí můžete určit také manuálně. 1 Klepněte na položku [Edit/Upravit] v Hlavním okně aplikace ZoomBrowser EX a potom klepněte na položku [Stitch Photos/Sloučit fotografie]. 2 Klepněte na [1. Select Images/1. Vybrat snímky] a vyberte několik snímků v oblasti procházení. 3 Klepněte na [2. Open PhotoStitch/ 2. Otevřít program PhotoStitch]. Pokyny 4 Spojování snímků provádějte podle pokynů zobrazených na panelu s pokyny, který se nachází v horní části okna PhotoStitch. Snímky pořízené v režimu Stitch Assist Sloučení snímků je jednoduché, jestliže jsou pořízeny v režimu fotoaparátu Stitch Assist, protože program PhotoStitch dokáže automaticky detekovat pořadí a orientaci snímků. Když stahujete snímky z fotoaparátu, jsou uloženy společně v odděleném adresáři. Symbol, který se zobrazí u snímků pořízených v režimu Stitch Assist. Některé modely fotoaparátů nemusí režim Stitch Assist podporovat. Informace o fotografování v režimu Stitch Assist naleznete v Uživatelské příručce k fotoaparátu. Snímky zhotovené v režimu Stitch Assist se širokoúhlým konvertorem, telekonvertorem nebo předsádkou nelze správně slučovat.

32 32 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé Nastavení fotoaparátu podle vlastních požadavk pomocí nastavení M j fotoaparát Úvodní obrázek, úvodní zvuk, zvuk závěrky, zvuk činnosti a zvuk samospouště jsou nazývány jako nastavení Můj fotoaparát. Nastavení Můj fotoaparát se ukládají do vašeho počítače, pokud nainstalujete přiložený software. Toto téma vysvětluje, jak nastavení Můj fotoaparát uložené v počítači zaregistrovat do fotoaparátu.. Funkce Můj fotoaparát jsou dostupné pouze u modelů fotoaparátů, které jsou uvedeny jako kompatibilní s těmito funkcemi v části Technické údaje v Uživatelské příručce k fotoaparátu. Chcete-li nastavení Můj fotoaparát zaregistrovat ve fotoaparátu, nezapomeňte si nainstalovat software dodaný s přístrojem. V době, kdy se nastavení Můj fotoaparát ukládá do fotoaparátu nebo se načítá z fotoaparátu do počítače, neodpojujte kabel rozhraní ani nevypínejte napájení fotoaparátu. P idání nastavení M j fotoaparát do fotoaparátu 1 Po připojení dodávaného kabelu rozhraní k portu USB v počítači a terminálu DIGITAL fotoaparátu zapněte fotoaparát, přepněte jej do režimu přehrávání a připravte jej ke komunikaci s počítačem. Metody připojení fotoaparátu k počítači a nastavení správného režimu připojení se u jednotlivých modelů liší. Viz Uživatelská příručka k fotoaparátu. 2 Klepnutím na tlačítko [Cancel/Zrušit] ( v systému Windows Vista) zavřete dialogové okno Události, pokud se zobrazí. Zobrazí-li se okno CameraWindow, klepněte v okně zobrazení na položku [Operate Images on Camera/Ovládat snímky ve fotoaparátu], poté na tlačítko v okně zobrazení a okno CameraWindow zavřete. CameraWindow Okno s náhledy Okno zobrazení

33 33 Používání softwaru na platformě Windows techniky pro pokročilé 3 V nabídce [Start] vyberte položku [All Programs/Všechny programy] nebo [Programs/Programy] a poté vyberte položky [Canon Utilities], [CameraWindow], [MyCamera] a [MyCamera]. Zobrazí se okno Můj fotoaparát. 4 Klepněte na položku [Connect to camera/připojit k fotoaparátu]. Zobrazí se okno Můj fotoaparát se snímky ve fotoaparátu. 5 Vyberte kartu [Setup as a theme/nastavit jako téma]. Chcete-li nastavit individuálně úvodní obrázek nebo zvuk, klepněte na kartu [Set individually/nastavit odděleně]. 6 Vyberte nastavení, které chcete přidat a nahradit. Nastavení, která mají být přidána: vyberte ze seznamu [My Computer/Tento počítač]. Nastavení, která mají být nahrazena: vyberte ze seznamu [Camera/Fotoaparát]. 7 Klepněte na možnost [Save to Camera/Uložit do fotoaparátu]. Klepnutím na možnost [OK] přepíšete dříve uložené nastavení ve fotoaparátu. Zobrazí nastavení uložené do počítače. Tlačítko [Delete/ Vymazat] Odstraní nastavení z počítače. Tlačítko [Save to PC/ Uložit do počítače] Uloží soubory nastavení registrované ve fotoaparátu do počítače. 8 Změňte nastavení Můj fotoaparát pomocí fotoaparátu. Viz Uživatelská příručka k fotoaparátu.

34 34 Používání softwaru na platform Macintosh p íprava Tato kapitola vysvětluje postup instalace softwaru. Materiál si přečtěte před prvním připojením fotoaparátu k počítači. Instalace softwaru Začněte instalací softwaru z disku CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk. Co pot ebujete Fotoaparát a počítač Disk CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk Kabel rozhraní dodaný s fotoaparátem Software Macintosh lze použít pouze na discích formátovaných ve formátu OS Extended (Journaled). Postup instalace 1 Zavřete všechny spuštěné programy. 2 Vložte disk CD-ROM DIGITAL CAMERA Solution Disk do jednotky CD-ROM v počítači. 3 Poklepejte na ikonu [Canon Digital Camera Installer] v okně CD-ROM. 4 Klepněte na tlačítko [Install/Instalovat] pod položkou Software k digitálnímu fotoaparátu. Panel instalačního programu

35 35 Používání softwaru na platformě Macintosh příprava 5 Vyberte položku [Easy Installation/ Snadná instalace] a klepněte na tlačítko [Next/Další]. Vyberte možnost [Custom Installation/ Vlastní instalace], abyste mohli individuálně vybrat programy pro instalaci. 6 Souhlasíte-li s podmínkami licenční smlouvy o softwaru, klepněte na tlačítko [Agree/Souhlasím]. 7 Po kontrole nastavení instalace klepněte na tlačítko [Next/Další]. Postupujte podle pokynů uvedených na obrazovce. 8 Po skončení instalace klepněte na tlačítko [Finish/Dokončit]. 9 Klepněte na tlačítko [Exit/Ukončit] na panelu instalačního programu a odeberte disk z jednotky CD-ROM. Tím ukončíte instalaci softwaru. Odstranění programů nainstalovaných tímto postupem viz část Odinstalace softwaru (str. 56). Pokračujte stažením snímků do počítače (str. 36).

36 36 Používání softwaru na platform Macintosh základy Tato kapitola vysvětluje, jakým postupem lze snímky ve fotoaparátu stahovat do počítače pomocí aplikace ImageBrowser a pak je vytisknout. Kapitolu si přečtěte po dokončení příprav podle pokynů v části Používání softwaru na platformě Macintosh příprava. Stahování snímk do počítače Začněte stažením snímků do počítače. Postup stahování se mírně liší podle toho, zda máte k počítači připojen fotoaparát (viz níže) nebo zda používáte čtečku paměťových karet (str. 39). Z fotoaparátu připojeného k počítači nemusíte být schopni stahovat snímky, pokud je na paměťové kartě velký počet snímků (přibližně 1 000). V takovém případě použijte pro jejich stažení čtečku paměťových karet. Filmové soubory jsou velké, proto jejich stažení trvá delší dobu. P ipojení fotoaparátu k počítači 1 Po připojení dodávaného kabelu rozhraní k portu USB v počítači a terminálu DIGITAL fotoaparátu zapněte fotoaparát, přepněte jej do režimu přehrávání a připravte jej ke komunikaci s počítačem. Postup propojení fotoaparátu s počítačem a nastavení správného režimu připojení jsou pro každý model fotoaparátu jiné. Viz Uživatelská příručka k fotoaparátu. Aplikace CameraWindow se zobrazí pouze v případě, jsou-li fotoaparát a počítač nastaveny do režimu, aby spolu komunikovaly. (V tuto chvíli nejsou staženy obrázky.)

37 37 Používání softwaru na platformě Macintosh základy 2 Klepněte na položku [Transfer Untransferred Images/Přenést nepřenesené snímky]. CameraWindow Klepnutím na toto tlačítko zavřete úvodní obrazovku. Okno s náhledy Okno zobrazení Pokud se okno CameraWindow neotevře, klepněte na ikonu [CameraWindow] v doku (lišta dole na ploše).

38 38 Používání softwaru na platformě Macintosh základy Chcete-li zkontrolovat snímky ve fotoaparátu nebo stáhnout pouze některé snímky, klepněte na položku [Operate Images on Camera/ Ovládat snímky ve fotoaparátu]. Také můžete klepnout do okna zobrazení a nahrát do fotoaparátu snímky, které byly staženy do počítače. Klepnete-li na tlačítko [OK] v okně dokončení přenosu snímků, stažené snímky se zobrazí v okně procházení. Ve výchozím nastavení jsou stahované snímky ukládány do složky [Pictures/Obrázky]. Názvy složek jsou tvořeny daty pořízení fotografií. Naposledy stažené snímky se zde budou zobrazovat podle data pořízení snímku a kategorie (pouze u některých modelů). Oblast složek U stažených složek se zobrazuje symbol stažení. Vytiskněte snímky (str. 40). Miniatura

39 39 Používání softwaru na platformě Macintosh základy P ipojení čtečky pam ových karet 1 Vložte paměťovou kartu do čtečky. V případě potřeby použijte samostatně prodávaný adaptér karty. Informace, jak připojit a používat čtečku, naleznete v příručce pro čtečku paměťových karet. 2 Klepněte na položku [Download Images/Stáhnout snímky]. Nastavení můžete upravit, např. můžete určit typ stahovaných snímků a cílovou složku, a to klepnutím na tlačítko [Preferences/ Předvolby]. Pokud se výše uvedené okno neotevře, klepněte na ikonu [CameraWindow] v doku (lišta dole na ploše). Při výchozím nastavení jsou všechny snímky staženy do složky [Pictures/ Obrázky]. Klepnutím na možnost [Lets you select and download images/umožní vám vybrat a stáhnout snímky] zobrazíte snímky na paměťové kartě jako seznam, ve kterém můžete snímky před stažením zkontrolovat, a stáhnout pouze vybrané. Informace o struktuře složek a názvech souborů na paměťové kartě viz část Struktura složek na paměťové kartě (str. 57). Stažené snímky jsou uloženy do složek podle data pořízení snímku. Současně se zobrazí seřazené podle data nebo kategorie Moje kategorie v části [Last Acquired Images/Poslední stažené snímky] (pouze některé modely). Vytiskněte snímky (str. 40).

40 40 Používání softwaru na platformě Macintosh základy Tisk snímk Existují tři způsoby použití aplikace ImageBrowser k tisku snímků: [Photo Print/Tisk fotografií], [Index Print/Tisk indexu] a [Layout Print/Tisk s rozvržením]. Tato část popisuje použití možnosti [Photo Print/Tisk fotografií]. Software Macintosh lze použít pouze na discích formátovaných ve formátu Mac OS Extended (Journaled). Tisk fotografií Na každou stranu se vytiskne jeden snímek. 1 Vyberte snímky pro tisk. Klepnutí na snímek způsobí jeho výběr a zobrazení modrého rámečku. Chcete-li vybrat více snímků, přidržujte při klepání na další snímky klávesu [Shift] nebo [ ] (příkazovou). Okolo vybraných snímků se zobrazí modrý rámeček. 2 Klepněte na položku [Print & / Vytisknout a odeslat em] a poté vyberte možnost [Photo Print/ Fotografický tisk]. Výběr možnosti [Index Print/Tisk indexu] vám umožní vytisknout miniatury a informace o pořízení v tabulce. Výběr možnosti [Layout Print/Tisk s rozvržením] vám umožní rozvrhnout více snímků na stránku papíru a vytisknout je.

41 41 Používání softwaru na platformě Macintosh základy 3 Podle potřeby nastavte kategorie. Vybere tiskárnu. Po klepnutí na položku [Page Setup/ Nastavení stránky] vyberte možnosti, např. velikost papíru a orientaci. Slouží k výběru způsobu tisku pro informace o datu a času pořízení snímku. Pomocí tohoto tlačítka přepínáte mezi snímky, pokud jich vyberete více. Stanovuje počet tištěných kopií. Zde můžete vložit text, který se vytiskne s fotografií. 4 Klepněte na tlačítko [Print/Tisk]. Otevře se okno Tisk. 5 Po nastavení počtu kopií a ostatních nastavení klepněte na tlačítko [Print/Tisk]. 6 Po dokončení tisku klepnutím na položku [Close/Zavřít] zavřete okno. Tato kapitola vám vysvětlila základy používání aplikace ImageBrowser. Po jejich osvojení vyzkoušejte složitější techniky. Používání softwaru na platformě Macintosh techniky pro pokročilé (str. 42).

42 42 Používání softwaru na platform Macintosh techniky pro pokročilé Tato kapitola vysvětluje různé funkce programu ImageBrowser. Touto kapitolou pokračujte po zvládnutí základních postupů práce s prog5ramem ImageBrowser, popsaných v kapitole Používání softwaru na platformě Macintosh základy. Okna programu ImageBrowser Tato část popisuje základní okna programu ImageBrowser: okno procházení, okno prohlížeče a okno s informacemi o souboru. Okno procházení Toto okno slouží k zobrazení a uspořádání snímků stažených do počítače. Poslední stažené snímky (str. 43) Režim zobrazení (str. 44) Oblast procházení (str. 43) Oblast složek (str. 43) Ovládací panel (str. 45) Ovládací panel zobrazení (str. 45)

43 43 Používání softwaru na platformě Macintosh techniky pro pokročilé Oblast složek Tuto oblast použijte k výběru složek. Vybrané složky a obrázky v zobrazení vybraných složek v oblasti procházení. Pokud vyberete [Favorite Folders/Oblíbené složky], zobrazí se pouze složky předem zaregistrované jako oblíbené složky. Často používanou složku doporučujeme si zaregistrovat jako jednu z oblíbených složek. Pokud vyberete [All Folders/Všechny složky], zobrazí se všechny složky. Metody pro registraci oblíbené složky Pokud se zobrazí [Favorite Folders/Oblíbené složky]: klepněte na [Add/Přidat] a vyberte složku. Pokud se zobrazí [All Folders/Všechny složky]: vyberte složku a klepněte na [Add to Favorites/Přidat do oblíbených]. Poslední stažené snímky Můžete označit snímky seřazené podle data pořízení nebo složku Moje kategorie (pouze u některých modelů). Oblast procházení Složky a snímky vybrané v části Poslední stažené snímky a v oblasti složek se zobrazí zde. Styl zobrazení se bude lišit v závislosti na výběru režimu zobrazení. Okolo snímků se v závislosti na jejich atributech zobrazují následující typy ikon: Snímky pořízené v režimu fotoaparátu Stitch Assist. Snímky RAW. Filmy. Chráněné snímky. Snímky pořízené s funkcí fotoaparátu AEB. Otočené snímky (pouze na displeji).

44 44 Používání softwaru na platformě Macintosh techniky pro pokročilé Režim zobrazení Slouží k výběru stylu zobrazení v oblasti procházení. Preview Mode/Režim náhledu Tento režim zobrazuje snímek ve větší velikosti a zobrazuje také informace o snímku. List Mode/Režim seznamu Zobrazuje snímky ze složky vybrané na panelu Průzkumníka uspořádaně do řad a sloupců.

45 45 Používání softwaru na platformě Macintosh techniky pro pokročilé Ovládací panel zobrazení Tento panel upravuje nastavení zobrazování v oblasti procházení. Velikost zobrazení Mění velikost miniatury v oblasti procházení. Nabídka výběru Klepněte pro výběr/zrušení výběru všech snímků v oblasti procházení. Nabídka Filter Tool/Nástroj pro filtrování Zobrazuje pouze snímky, které odpovídají stanoveným podmínkám. Tlačítka pro skrytí Levé: Skryje panel Průzkumníka a naposledy stažený snímek. Prostřední: Skryje ovládací panel. Pravé: Skryje panel Zobrazit informace o fotografování v režimu zobrazení náhledu. Ovládací panel Na ovládacím panelu jsou tlačítka pro provádění různých funkcí. Zde znázorněné funkce jsou vysvětleny v části Vlastnosti ovládacího panelu (str. 49).

46 46 Používání softwaru na platformě Macintosh techniky pro pokročilé Okno prohlížeče Poklepejte na snímek v oblasti procházení, aby se snímek zobrazil v okně prohlížeče. Zoom Změní nastavení zoomu snímku. Tlačítko pro výběr snímku Umožňuje přepínat mezi snímky. Tlačítko Save/Uložit Uloží editovaný snímek. Nabídka Edit/Úpravy Umožňuje provádět úpravy, odstranit jev červených očí, upravovat barvy a jas, provádět oříznutí a vkládat titulky. Umožňuje rovněž spustit jiné programy pro úpravy. Nabídka Number of Displays/ Počet zobrazení Zobrazí více snímků najednou. To je praktické při porovnávání snímků. Nabídka pro ohodnocení hvězdičkami Umožňuje ohodnotit snímek hvězdičkami. Nabídka zobrazení informací Zobrazuje informace o pořízení snímku. Tlačítko Print/Tisk Vytiskne zobrazený snímek. Tlačítko Full Screen/Celá obrazovka Zobrazí snímek v režimu celé obrazovky. (Snímek můžete rovněž zobrazit v režimu celé obrazovky tak, že na něj poklepete.) Normální režim zobrazování obnovíte klepnutím na snímek nebo stisknutím libovolné klávesy na klávesnici. Tlačítko Synchronize/Synchronizovat Synchronizuje nastavení zobrazování, když je zobrazováno více snímků. Snímek RAW je zobrazen Tlačítko [Display Original Image/Zobrazit původní snímek] se zobrazuje pod obrázkem. Klepnutím na toto tlačítko zobrazíte převedený snímek v okně prohlížeče. Film je zobrazen Pod filmem se zobrazí tlačítka umožňující jeho přehrávání a úpravy zvuku. Klepnutím na tlačítko [Save as Still Image/Uložit jako fotografii] můžete získat z filmů nepohyblivé snímky. Nechtěné části na začátku a na konci filmů lze odstranit klepnutím na tlačítko [Cut Movie/Oříznout film].

47 47 Používání softwaru na platformě Macintosh techniky pro pokročilé Okno s informacemi o souboru Okno s informacemi o souboru se zobrazí poté, co vyberete snímek v oblasti procházení, vyberete položku [List Mode/Režim seznamu], klepnete na nabídku [File/Soubor] a vyberete položku [Get Info/Získat informace]. Slouží k přepínání zobrazení a skrývání podrobných informací o kategorii. Slouží k přepínání zobrazení a skrývání podrobných informací. Star Rating/ Hodnocení hvězdičkami/ Moje kategorie Umožňuje ohodnotit snímek. Je-li nastavena možnost Moje kategorie, zobrazí se ikona (pouze u některých modelů). Comment/Komentář Sem můžete vepsat svůj komentář. Keyword/Klíčové slovo Nastavuje klíčová slova použitá při vyhledávání. Lock/Blokování Chrání snímek před přepsáním nebo odstraněním. Tlačítko pro výběr snímků Je-li vybráno více obrázků, můžete mezi nimi přepínat, zatímco se v okně s informacemi o souboru budou o příslušných snímcích zobrazovat informace. File Name/Název souboru Názvy souborů můžete změnit. Brightness Histogram/ Histogram jasu Graf distribuce jasných a tmavých míst ve snímku. Shooting Information/ Informace o pořízení Zobrazuje detailní informace, jako například rychlost závěrky a nastavení kompenzace expozice. Informace, které se zobrazí, jsou určeny modelem fotoaparátu.

Vaše uživatelský manuál CANON POWERSHOT S95 http://cs.yourpdfguides.com/dref/5426548

Vaše uživatelský manuál CANON POWERSHOT S95 http://cs.yourpdfguides.com/dref/5426548 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro CANON POWERSHOT S95. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se CANON POWERSHOT S95 v

Více

Jak používat program P-touch Transfer Manager

Jak používat program P-touch Transfer Manager Jak používat program P-touch Transfer Manager Verze 0 CZE Úvod Důležité upozornění Obsah tohoto dokumentu a technické parametry příslušného výrobku podléhají změnám bez předchozího upozornění. Společnost

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky Kapitola 1: Úvod 1.1 Obsah balení Po obdržení televizního adaptéru TVGo A03 zkontrolujte, zda balení USB TV Super Mini obsahuje následující položky. Adaptér TVGo A03 Disk CD s ovladači Dálkový ovladač

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

Příručka k softwaru v systému Windows ZoomBrowser EX CameraWindow PhotoStitch

Příručka k softwaru v systému Windows ZoomBrowser EX CameraWindow PhotoStitch Příručka k softwaru v systému Windows ZoomBrowser EX CameraWindow PhotoStitch Zvláštní funkce Přenos snímků a filmů Vložit text ABC Tisk snímků Uložit fotografie z filmu Zálohovat na disk CD Úprava filmů

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

Rollei Historyline 98. Používání funkce Wi-FI

Rollei Historyline 98. Používání funkce Wi-FI Rollei Historyline 98 Používání funkce Wi-FI Používání funkce Wi-Fi Pomocí funkce Wi-Fi můžete ihned přenést fotografie a videa z fotoaparátu do jiných chytrých zařízení (Telefony, tablety s Android či

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Přenos fotografií do počítače

Přenos fotografií do počítače 9 Kapitola Přenos fotografií do počítače V této kapitole se dozvíte, jak přenést pořízené fotografie do vašeho počítače. Současně se vám dostane úvodu do funkcí nabízených programem CAMEDIA Master pro

Více

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Příručka pro instalaci programů Čeština Verze A Úvod Charakteristika P-touch Editor Ovladač tiskárny Usnadňuje vytváření široké škály vlastních štítků v různých návrzích

Více

ImageBrowser EX Uživatelská příručka

ImageBrowser EX Uživatelská příručka ImageBrowser EX Uživatelská příručka ImageBrowser EX CameraWindow CEL-SS4RAH0 Zásady uspořádání a procházení příručky Zásady uspořádání příručky Procházení příručky Podporované operační systémy Systémové

Více

Motorola Phone Tools. Začínáme

Motorola Phone Tools. Začínáme Motorola Phone Tools Začínáme Obsah Minimální požadavky... 2 Před instalací aplikace Motorola Phone Tools... 3 Instalace aplikace Motorola Phone Tools... 4 Instalace a konfigurace mobilního zařízení...

Více

Jak spustit program P-touch Editor

Jak spustit program P-touch Editor Jak spustit program P-touch Editor Verze 0 CZE Úvod Důležité upozornění Obsah tohoto dokumentu a technické parametry tohoto produktu se mohou bez upozornění změnit. Společnost Brother si vyhrazuje právo

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou v USA registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation. Důležité

Více

MODEM OPTIONS PRO TELEFON NOKIA 3650 ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU

MODEM OPTIONS PRO TELEFON NOKIA 3650 ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU MODEM OPTIONS PRO TELEFON NOKIA 3650 Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9355538 Issue 1 Vydaná elektronická příručka odpovídá "Podmínkám a ustanovením uživatelských

Více

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista

STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista STRUč Ná Př íruč KA pro Windows Vista OBSAH Kapitola 1: SYSTéMOVé POžADAVKY...1 Kapitola 2: INSTALACE SOFTWARU TISKáRNY V SYSTéMU WINDOWS...2 Instalace softwaru pro lokální tisk... 2 Instalace softwaru

Více

Začněte zde. Podle pokynů na Instalačním listu nainstalujte hardware. Potom pokračujte následujícími kroky a optimalizujte kvalitu tisku.

Začněte zde. Podle pokynů na Instalačním listu nainstalujte hardware. Potom pokračujte následujícími kroky a optimalizujte kvalitu tisku. Začněte zde Vyrovnání tiskových kazet bez počítače Podle pokynů na Instalačním listu nainstalujte hardware. Potom pokračujte následujícími kroky a optimalizujte kvalitu tisku. 1 Zkontrolujte, zda je v

Více

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka ZMODO NVR KIT Instalační příručka KROK 1 1. Zkontrolujte si obsah balení ZMODO NVR Kitu: NVR server 4 x IP kamera Napájecí adaptéry pro IP kamery LAN kabel CD se softwarem Příručka ( ke stažení na www.umax.cz)

Více

Provozní pokyny Průvodce Mopria

Provozní pokyny Průvodce Mopria Provozní pokyny Průvodce Mopria Pro bezpečné a správné použití si před použitím tohoto zařízení přečtěte "Bezpečnostní informace". OBSAH Úvod... 2 Význam symbolů... 2 Vyloučení odpovědnosti... 2 Přípravy...

Více

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers STRUČNÁ PŘÍRUČKA Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers Obsah 1. Úvod...1 2. Nutné podmínky...1 3. Instalace Ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Před začátkem instalace...2 3.2

Více

Připojení fotoaparátu k počítači

Připojení fotoaparátu k počítači Prohlížení snímků na počítači je jen jednou z mnoha možností, jak si snímky užít. Můžete tisknout oblíbené snímky, stahovat je pomocí aplikačního softwaru z fotoaparátu do počítače a upravovat je, nebo

Více

Používání Webových služeb pro skenování v síti (operační systém Windows Vista SP2 nebo novější, Windows 7 a Windows 8)

Používání Webových služeb pro skenování v síti (operační systém Windows Vista SP2 nebo novější, Windows 7 a Windows 8) Používání Webových služeb pro skenování v síti (operační systém Windows Vista SP2 nebo novější, Windows 7 a Windows 8) Protokol Webových služeb umožňuje uživatelům operačního systému Windows Vista (SP2

Více

Dell S2419H/S2419HN/S2419NX/ S2719H/S2719HN/S2719NX Dell Display Manager Uživatelská příručka

Dell S2419H/S2419HN/S2419NX/ S2719H/S2719HN/S2719NX Dell Display Manager Uživatelská příručka Dell S2419H/S2419HN/S2419NX/ S2719H/S2719HN/S2719NX Dell Display Manager Uživatelská příručka Model: S2419H/S2419HN/S2419NX/S2719H/S2719HN/S2719NX Regulatorní model: S2419Hc/S2419Nc/S2719Hc/S2719Nc POZNÁMKA:

Více

Externí zařízení. Uživatelská příručka

Externí zařízení. Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je v USA registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation. Informace obsažené v tomto

Více

PT Instalace programového vybavení

PT Instalace programového vybavení PT-2100 Instalace programového vybavení English pro Windows Obecné Specifikace P-touch Editor P-touch Quick Editor Printer Driver Umožňuje vytvářet libovolné štítky pomocí různých vzorů, fontů, šablon

Více

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers

STRUČNÁ PŘÍRUČKA. Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers STRUČNÁ PŘÍRUČKA Instalace ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers Obsah 1. Úvod...1 2. Nutné podmínky...1 3. Instalace Ovladačů Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Před začátkem instalace...2 3.2

Více

Příručka k softwaru pro systémy Macintosh ImageBrowser CameraWindow PhotoStitch

Příručka k softwaru pro systémy Macintosh ImageBrowser CameraWindow PhotoStitch Příručka k softwaru pro systémy Macintosh ImageBrowser CameraWindow PhotoStitch Zvláštní funkce Přenos snímků a filmů Vkládání textu ABC Ukládání fotografií z filmu Úprava filmů A Tisk snímků Připojení

Více

Stručný Průvodce (Čeština)

Stručný Průvodce (Čeština) Stručný Průvodce (Čeština) INSTALACE A NASTAVENÍ SKENERU Postupujte krok po kroku podle postupu popsaného níže, aby se USB skener nainstaloval správně. Krok 1. Připojení skeneru k počítači 1. Připojte

Více

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Leden 2007

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Leden 2007 Externí za ízení Číslo dokumentu: 430221-221 Leden 2007 Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Obsah 1 Použití za ízení USB Připojení zařízení USB........................... 1 2

Více

Stručný Průvodce (Čeština)

Stručný Průvodce (Čeština) Stručný Průvodce (Čeština) Obsah balení 1. Skener 2. USB kabel 3. Stručný průvodce 4. Instalační CD-ROM Instalace a nastavení skeneru Krok 1. Připojení skeneru k počítači Zkontrolujte zda je skener VYPNUTÝ.

Více

1 Informace o kameře Česky

1 Informace o kameře Česky WC NX Ultra Cz.fm Page 72 Friday, September 5, 2003 8:42 AM 1 Informace o kameře Česky Pohled zepředu Pohled zboku 1 2 3 4 1. Spoušt Stisknutím tohoto tlačítka spustíte aplikaci PC-CAM Center nebo pořídíte

Více

Příručka Univerzálního tiskového ovladače

Příručka Univerzálního tiskového ovladače Příručka Univerzálního tiskového ovladače Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) Verze B CZE 1 Souhrn 1 Brother

Více

Stručný Průvodce (Čeština)

Stručný Průvodce (Čeština) Stručný Průvodce (Čeština) Obsah balení 1. Skener 2. USB kabel 3. Síťový adaptér 4. Stručný průvodce 5. Instalační CD-ROM Popis skeneru 1. USB Port: skener se připojuje pomocí přiloženého USB kabelu k

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Požadavky na hardware a software 04 Připojení zařízení k počítači 05 Uživatelské rozhraní 05 Výběr sítě 06 Připojení k internetu

Více

Instalace programového vybavení

Instalace programového vybavení Instalace programového vybavení English pro Windows Obecné Specifikace P-touch Editor P-touch Quick Editor Printer Driver Umožňuje vytvářet libovolné štítky pomocí různých vzorů, fontů, šablon a klipártů.

Více

Uživatelský manuál A4000BDL

Uživatelský manuál A4000BDL Uživatelský manuál Aplikace : Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4100/4200 Jednoduchý program umožňující přenos naměřených dat

Více

7 Přímý tisk (PictBridge)

7 Přímý tisk (PictBridge) 7 Použití funkce Přímý tisk Po připojení fotoaparátu k tiskárně slučitelné s normou PictBridge pomocí USB kabelu můžete přímo bez počítače tisknout pořízené snímky. Po připojení tiskárny k fotoaparátu

Více

Instalační a uživatelská příručka

Instalační a uživatelská příručka Instalační a uživatelská příručka 1304 Aplikace MESIresults je určena pro použití s automatickým zařízením měření indexu kotníkových tlaků (ABPI MD). Při použití USB kabelu může být zařízení ABPI MD připojeno

Více

Aktualizace firmwaru bezdrátových dálkových ovládání WR-R10

Aktualizace firmwaru bezdrátových dálkových ovládání WR-R10 Aktualizace firmwaru bezdrátových dálkových ovládání WR-R10 Děkujeme, že jste si vybrali výrobek Nikon. Tato příručka popisuje postup při aktualizaci firmwaru bezdrátových dálkových ovládání WR-R10. Jestliže

Více

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2

Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Instalační příručka Command WorkStation 5.6 se sadou Fiery Extended Applications 4.2 Sada Fiery Extended Applications Package (FEA) v4.2 obsahuje aplikace Fiery pro provádění úloh souvisejících se serverem

Více

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace Pouze pro telefony se systémem Android Obsah 1. VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Funkce... 3 1.3 Technické požadavky na provoz aplikace...

Více

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA V Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA Obsah 1 Začínáme... 1 1.1 Vzhled... 1 1.2 Nabíjení tabletu a klávesnice... 3 1.3 Vložení karet microsd a SIM... 4 1.4 Připojení k přístupovému

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS. Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9356501 Issue 1

ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS. Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9356501 Issue 1 ÚVODNÍ PŘÍRUČKA PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS Copyright 2003 Nokia. Všechna práva vyhrazena 9356501 Issue 1 Obsah 1. ÚVOD...1 2. INSTALACE PROGRAMU NOKIA MODEM OPTIONS...1 3. PŘIPOJENÍ TELEFONU NOKIA 6600

Více

Dell P2418D Dell Display Manager Uživatelská příručka

Dell P2418D Dell Display Manager Uživatelská příručka Dell P2418D Dell Display Manager Uživatelská příručka Model monitoru: P2418D Regulatorní model: P2418Dc Regulatorní typ: P2418Dc 001 POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité informace, které pomáhají lépe

Více

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu.

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu. Návod Video Viewer 1.9.9 1 Dodávaný licencovaný software Následující stránky popisují nejpoužívanější funkce software Video Viewer. Podrobnosti o softwaru a jeho nastavení, najdete v rozšířené příručce,

Více

Dell UltraSharp U2518D/U2518DX/U2518DR Dell Display Manager Uživatelská příručka

Dell UltraSharp U2518D/U2518DX/U2518DR Dell Display Manager Uživatelská příručka Dell UltraSharp U2518D/U2518DX/U2518DR Dell Display Manager Uživatelská příručka Model: U2518D/U2518DX/U2518DR Regulatorní model: U2518Dt POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité informace, které pomáhají

Více

Aplikace Capture Pro. Referenční příručka. A-61640_cs

Aplikace Capture Pro. Referenční příručka. A-61640_cs Aplikace Capture Pro Referenční příručka A-61640_cs Začínáme s aplikací Kodak Capture Pro Tato příručka obsahuje jednoduché postupy pro rychlé zahájení práce, včetně instalace a spuštění aplikace Kodak

Více

Uživatelská příručka k aplikaci Dell Display Manager

Uživatelská příručka k aplikaci Dell Display Manager Uživatelská příručka k aplikaci Dell Display Manager Přehled Dell Display Manager je aplikace pro Microsoft Windows, která slouží ke správě monitoru nebo skupiny monitorů. Umožňuje ruční nastavení zobrazeného

Více

Firmware Ver.1.10 pro fotoaparát DiMAGE X1

Firmware Ver.1.10 pro fotoaparát DiMAGE X1 www.konicaminolta.com www.konicaminoltasupport.com Firmware Ver.1.10 pro fotoaparát DiMAGE X1 Tato příručka popisuje instalaci firmwaru verze 1.10 pro fotoaparát DiMAGE X1 (firmware je software používaný

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

Aktualizace firmware fotoaparátu

Aktualizace firmware fotoaparátu Aktualizace firmware fotoaparátu Děkujeme, že jste si vybrali výrobek Nikon. Tato příručka popisuje postup při aktualizaci firmware. Jestliže si nejste jisti, zda dokážete aktualizaci úspěšně provést,

Více

Komponenty a funkce tlačítek

Komponenty a funkce tlačítek Pro vaši bezpečnost: Tuto uživatelskou příručku si přečtěte pozorně, abyste používali výrobek správně a vyhnuli se jakémukoliv nebezpečí a fyzickému zranění Používejte váš přehrávač správně, abyste předešli

Více

STRUČNÝ PRŮVODCE (ČEŠTINA)

STRUČNÝ PRŮVODCE (ČEŠTINA) STRUČNÝ PRŮVODCE (ČEŠTINA) INSTALACE A NASTAVENÍ Krok 1. Připojení skeneru k počítači Pomocí kabelu USB připojte skener k počítači 1. Zapojte síťový adaptér do konektoru skeneru. 2. Zapojte druhý konec

Více

350 Series. Řešení problémů s instalací

350 Series. Řešení problémů s instalací 350 Series Řešení problémů s instalací Květen 2006 www.lexmark.com Lexmark a Lexmark se znakem diamantu jsou ochranné známky společnosti Lexmark International, Inc., registrované ve Spojených státech a

Více

Instalace a nastavení PDFCreatoru

Instalace a nastavení PDFCreatoru Instalace a nastavení PDFCreatoru Program Komunikátor dokáže převést libovolnou tiskovou sestavu do formátu PDF. Aby však mohla tato funkce spolehlivě fungovat, musí být na počítači nainstalován program

Více

Connection Manager - Uživatelská příručka

Connection Manager - Uživatelská příručka Connection Manager - Uživatelská příručka 1.0. vydání 2 Obsah Aplikace Správce připojení 3 Začínáme 3 Spuštění Správce připojení 3 Zobrazení stavu aktuálního připojení 3 Připojení k internetu 3 Připojení

Více

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Úvodní příručka Kontrola e-mailů iphone nebo ipad si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

Obsah: Bezpečnost... 2. Vybavení... 2. Vlastnosti... 3. Popis a funkce... 4. Pracovní postupy. 5.1. Nastavení... 6. 5.2. Záznam teploty...

Obsah: Bezpečnost... 2. Vybavení... 2. Vlastnosti... 3. Popis a funkce... 4. Pracovní postupy. 5.1. Nastavení... 6. 5.2. Záznam teploty... Obsah: Bezpečnost... 2 Vybavení... 2 Vlastnosti... 3 Popis a funkce... 4 Pracovní postupy 5.1. Nastavení... 6 5.2. Záznam teploty... 8 5.3. Vymazat paměť... 9 5.4. Stáhnout paměť... 9 5.5. Výměna baterií...

Více

Zálohování a obnova. Uživatelská příručka

Zálohování a obnova. Uživatelská příručka Zálohování a obnova Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této

Více

Modul 2. První sada úkolů:

Modul 2. První sada úkolů: Zadání První sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada1. 1. Ve složce Ulohy vytvořte čtyři nové složky (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRIScan TM Mouse 2.

Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRIScan TM Mouse 2. Tato stručná uživatelská příručka vám pomůže začít používat produkt IRIScan TM Mouse 2. Popisy uvedené v této příručce jsou založeny na operačních systémech Windows 7 a Mac OS X Mountain Lion. Přečtěte

Více

Bezdrátový mikro adaptér USB N150 WNA1000M-Návod k instalaci

Bezdrátový mikro adaptér USB N150 WNA1000M-Návod k instalaci Bezdrátový mikro adaptér USB N150 WNA1000M-Návod k instalaci Tato příručka popisuje expresní instalaci pomocí průvodce NETGEAR Smart Wizard a instalaci samostatného ovladače pro systém Windows. Poznámka:

Více

PENTAX O-FC1. Obrazovka s menu. Spuštění záznamu na dálku. Z menu vyberte funkci

PENTAX O-FC1. Obrazovka s menu. Spuštění záznamu na dálku. Z menu vyberte funkci PENTAX O-FC1 Obrazovka s menu Z menu vyberte funkci Uživatelská příručka V této příručce je vysvětleno jak používat funkce dálkového ovládání s fotoaparáty, které jsou kompatibilní s touto paměťovou kartou.

Více

Provozní pokyny Aplikační stránky

Provozní pokyny Aplikační stránky Před použitím tohoto zařízení si důkladně přečtěte tento manuál a mějte jej po ruce pro budoucí použití. Provozní pokyny Aplikační stránky OBSAH Jak číst tuto příručku...2 Použité symboly...2 Vyloučení

Více

Průvodce aktualizací systému Windows 8.1 krok za krokem

Průvodce aktualizací systému Windows 8.1 krok za krokem Průvodce aktualizací systému Windows 8.1 krok za krokem Instalace a aktualizace systému Windows 8.1 Aktualizujte prostředí BIOS, aplikace, ovladače a spusťte službu Windows Update Vyberte typ instalace

Více

A4300BDL. Ref: JC

A4300BDL. Ref: JC # Uživatelský manuál A4300BDL Aplikace :! Jednoduchý program umožňující přenos souboru s pochůzkou k měření z programu DDS 2000 do přístroje řady Adash 4300! Jednoduchý program umožňující přenos naměřených

Více

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS

Návod pro uživatele DS150E. Dangerfield May 2009 V3.0 Delphi PSS Návod pro uživatele DS150E 1 OBSAH Hlavní součásti...3 Zápis do elektronické řídicí jednotky (OBD)...86 Pokyny k instalaci......5 Skenování... 89 Konfigurace technologie Bluetooth...26 Diagnostický program...39

Více

Symbol pro třídění odpadu v evropských zemích

Symbol pro třídění odpadu v evropských zemích Symbol pro třídění odpadu v evropských zemích Česky Tento symbol označuje, že tento výrobek je třeba zlikvidovat jako tříděný odpad. Pro uživatele v evropských zemích platí následující zásady: Tento výrobek

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation. Informace

Více

ZAČNĚTE ZDE. Bezdrátové USB Kabelové. Chcete tiskárnu připojit k bezdrátové síti? Přejděte do části Instalace a nastavení bezdrátového připojení.

ZAČNĚTE ZDE. Bezdrátové USB Kabelové. Chcete tiskárnu připojit k bezdrátové síti? Přejděte do části Instalace a nastavení bezdrátového připojení. ZAČNĚTE ZDE Odpovíte-li na některou z otázek ano, přejděte do příslušné části, kde najdete pokyny k instalaci a připojení. Chcete tiskárnu připojit k bezdrátové síti? Přejděte do části Instalace a nastavení

Více

ZÁKLADNÍ UŽIVATELSKÝ MANUÁL PRO SÍŤOVÉ FAXOVÁNÍ

ZÁKLADNÍ UŽIVATELSKÝ MANUÁL PRO SÍŤOVÉ FAXOVÁNÍ ZÁKLADNÍ UŽIVATELSKÝ MANUÁL PRO SÍŤOVÉ FAXOVÁNÍ 1 2 Obsah 1 Instalování software 4 Instalace Network Fax Drivers 2 Odesílání faxu 5 Odesílání ze stroje Síťové odesílání Základní odesílací funkce Základní

Více

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití

Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Ladibug Software pro vizuální prezentaci Visual Presenter Návod k použití Obsah 1. Úvod... 2 2. Systémové požadavky... 2 3. Instalace Ladibug... 3 4. Připojení... 6 5. Začínáme používat Ladibug... 7 6.

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Požadavky pro konfiguraci internetového připojení

Požadavky pro konfiguraci internetového připojení Požadavky pro konfiguraci internetového připojení Abyste mohli připojit přístupový bod k AP Manageru, musí být v položce TCP/IP vašeho počítače nastaveny následující parametry : Statická IP adresa: 192.168.1.x

Více

Poznámky k instalaci tiskového systému HP LaserJet P2015 Series

Poznámky k instalaci tiskového systému HP LaserJet P2015 Series Poznámky k instalaci tiskového systému HP LaserJet P2015 Series Autorská práva a licence 2006 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Reprodukce, úpravy nebo překlad jsou bez předchozího písemného

Více

Windows RT 8.1 Update Step-by-Step Guide

Windows RT 8.1 Update Step-by-Step Guide Windows RT 8.1 Update Step-by-Step Guide Aktualizace Windows RT na verzi Windows RT 8.1 Nainstalováním nejnovějších aktualizací Windows zajistěte, aby byl počítač s Windows RT v aktuálním stavu Zjištění

Více

U3000/U3100 Mini. (Pro počítač Eee PC s operačním systémem Linux) Stručná příručka

U3000/U3100 Mini. (Pro počítač Eee PC s operačním systémem Linux) Stručná příručka U3000/U3100 Mini (Pro počítač Eee PC s operačním systémem Linux) Stručná příručka E3656 První vydání Leden 2008 Copyright. 2008 ASUSTeK COMPUTER INC. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této příručky,

Více

Aktualizace firmwaru pro bezdrátová dálková ovládání WR-1/WR-R10

Aktualizace firmwaru pro bezdrátová dálková ovládání WR-1/WR-R10 Aktualizace firmwaru pro bezdrátová dálková ovládání WR-1/WR-R10 Děkujeme vám, že jste si zvolili výrobek Nikon. Tato příručka popisuje postup při aktualizaci firmwaru pro bezdrátová dálková ovládání WR-1

Více

Externí zařízení Uživatelská příručka

Externí zařízení Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez předchozího upozornění. Jediné záruky na produkty a

Více

Uživatelská příručka. Čeština

Uživatelská příručka. Čeština Uživatelská příručka 1 Práce se skenerem Tato příručka popisuje používání plochého skeneru dokumentů HP Scanjet 8270 a jeho příslušenství, řešení problémů při instalaci a kontaktování oddělení podpory

Více

Bezdrátový router AC1750 Smart

Bezdrátový router AC1750 Smart Ochranné známky NETGEAR, logo NETGEAR a Connect with Innovation jsou obchodní známky nebo registrované obchodní známky společnosti NETGEAR, Inc. ve Spojených státech a jiných zemích. Informace mohou být

Více

Aktualizace softwaru, zálohování a obnova

Aktualizace softwaru, zálohování a obnova Aktualizace softwaru, zálohování a obnova Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

Uživatelská příručka k webové kameře HP Elite Autofocus

Uživatelská příručka k webové kameře HP Elite Autofocus Uživatelská příručka k webové kameře HP Elite Autofocus v4.2.cs Part number: 5992-2507 Copyright 2007 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace obsažené v tomto dokumentu mohou být změněny

Více

POSTUP PŘI NASTAVENÍ OVLÁDACÍHO PANELU S DOTYKOVÝM DISPLEJEM JAK PŘEJÍT DO SPRÁVCE NASTAVENÍ

POSTUP PŘI NASTAVENÍ OVLÁDACÍHO PANELU S DOTYKOVÝM DISPLEJEM JAK PŘEJÍT DO SPRÁVCE NASTAVENÍ POSTUP PŘI NASTAVENÍ OVLÁDACÍHO PANELU S DOTYKOVÝM DISPLEJEM JAK PŘEJÍT DO SPRÁVCE NASTAVENÍ Trojúhelníkové heslo: pro vstup do nastavení poklepejte na oblasti 1, 2 a 3. SPRÁVCE NASTAVENÍ (ADMINISTRATOR

Více

Software pro úpravu snímků LAB-10. Návod k obsluze

Software pro úpravu snímků LAB-10. Návod k obsluze Software pro úpravu snímků LAB-10 Návod k obsluze CZ Úvod Charakteristické vlastnosti programu LAB-10 Program LAB-10 je určen ke zpracování snímků skenovaných skenerem filmů ES-10 a je vybaven následujícími

Více

panelu na tlačítko Start ->Programy -> VideoCAM Look>Uninstall VideoCAM Look a potom instalaci

panelu na tlačítko Start ->Programy -> VideoCAM Look>Uninstall VideoCAM Look a potom instalaci Důležité upozornění: Nejdříve nainstalujte ovladač a potom k portu USB připojte zařízení VideoCAM Look. Přečtěte si toto důležité upozornění před instalací 1. Instalace softwaru VideoCAM Look A. Vložte

Více

Datacard. Instrukce k aktualizaci firmware tiskáren. Aktualizační aplikace pro operační systémy Windows

Datacard. Instrukce k aktualizaci firmware tiskáren. Aktualizační aplikace pro operační systémy Windows Datacard Instrukce k aktualizaci firmware tiskáren Aktualizační aplikace pro operační systémy Windows Co potřebujete Tiskárna karet je zapnuta a připravena k tisku karet ve stavu Ready, a stavová dioda

Více

Manuál snadné instalace Lenovo IdeaPad S100

Manuál snadné instalace Lenovo IdeaPad S100 Manuál snadné instalace Lenovo IdeaPad S100 1 2 Vážený zákazníku, gratulujeme vám k pořízení netbooku Lenovo IdeaPad S100. Manuál, který právě držíte v rukou, se může stát vaším užitečným poradcem. Poradí

Více

Uživatelská příručka k aplikaci Dell Display Manager

Uživatelská příručka k aplikaci Dell Display Manager Uživatelská příručka k aplikaci Dell Display Manager Přehled Dell Display Manager je aplikace pro Microsoft Windows, která slouží ke správě monitoru nebo skupiny monitorů. Umožňuje ruční nastavení zobrazeného

Více

Příručka Google Cloud Print

Příručka Google Cloud Print Příručka Google Cloud Print Verze 0 CZE Definice poznámek V celé příručce uživatele je použit následující styl poznámek: Poznámky uvádějí, jak reagovat na situaci, která může nastat, nebo poskytují tipy,

Více

Aktualizace firmware digitálního SLR fotoaparátu

Aktualizace firmware digitálního SLR fotoaparátu Aktualizace firmware digitálního SLR fotoaparátu Děkujeme, že jste si vybrali výrobek Nikon. Tato příručka popisuje postup při aktualizaci firmware. Jestliže si nejste jisti, zda dokážete aktualizaci úspěšně

Více

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Kv ten 2006

Externí za ízení. Číslo dokumentu: Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Kv ten 2006 Externí za ízení Číslo dokumentu: 405762-221 Kv ten 2006 Tato příručka popisuje použití volitelných externích zařízení. Obsah 1 Použití za ízení USB Připojení zařízení USB........................... 1

Více

Inteligentní WiFi router R6200v2 Instalační příručka

Inteligentní WiFi router R6200v2 Instalační příručka Ochranné známky NETGEAR, logo NETGEAR a Connect with Innovation jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti NETGEAR, Inc. ve Spojených státech a jiných zemích. Informace mohou být

Více

Share online 3.1. 1. vydání

Share online 3.1. 1. vydání Share online 3.1 1. vydání 2008 Nokia. Všechna práva vyhrazena. Nokia, Nokia Connecting People a Nseries jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Nokia Corporation. Nokia tune

Více

Share online 3.1. 1. vydání

Share online 3.1. 1. vydání Share online 3.1 1. vydání 2008 Nokia. Všechna práva vyhrazena. Nokia, Nokia Connecting People a Nseries jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Nokia Corporation. Nokia tune

Více

Česky. Informace o bezpečnosti. UPOZORNĚNÍ: Neinstalujte tento produkt ani neprovádějte žádná zapojení kabelů (napájení atd.) za bouřky.

Česky. Informace o bezpečnosti. UPOZORNĚNÍ: Neinstalujte tento produkt ani neprovádějte žádná zapojení kabelů (napájení atd.) za bouřky. Tato příručka popisuje následující oblasti: Informace o bezpečnosti na str. 17. Řešení problémů při instalaci na str. 17. Vyhledání dalších informací na str. 22. Informace o bezpečnosti Používejte výhradně

Více

Tisk do souboru se provádí podobně jako tisk na papír, směřování tisku do souboru je dáno nastavením v ovladači tiskárny:

Tisk do souboru se provádí podobně jako tisk na papír, směřování tisku do souboru je dáno nastavením v ovladači tiskárny: Tisk do souboru Tisk do souboru tiskárny Tisk do souboru se provádí podobně jako tisk na papír, směřování tisku do souboru je dáno nastavením v ovladači tiskárny: Vytištěný soubor potom můžete předat k

Více