VD4 X0. Vakuový vypínač s třípolohovým spínačem Návod pro montáž, obsluhu a údržbu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VD4 X0. Vakuový vypínač s třípolohovým spínačem Návod pro montáž, obsluhu a údržbu"

Transkript

1 VD X0 Vakuový vypínač s třípolohovým spínačem Návod pro montáž, obsluhu a údržbu

2

3 Va e bezpeãnost na prvním místû vïdy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku našeho návodu pro montáž, obsluhu a údržbu: Instalujte spínací pfiístroje nebo rozvádûãe pouze v uzavfien ch prostorách vhodn ch pro provoz elektrického zafiízení. Zajistûte, aby instalace, obsluha a údrïba byly provádûny pouze kvalifikovan mi pracovníky v oboru elektro. DodrÏujte v plném rozsahu právnû uznávané normy (âsn / IEC) a místní pfiipojovací podmínky rozvodn ch podnikû jakoï i pfiíslu né bezpeãnostní pfiedpisy. Postupujte podle pfiíslu n ch informací v návodu pro montáï, obsluhu a údrïbu pfii v ech ãinnostech t kajících se spínacích pfiístrojû a rozvádûãû. Pozor nebezpeãí! Vûnujte zvlá tní pozornost poznámkám o nebezpeãí v návodu pro montáï, obsluhu a údrïbu oznaãen ch tímto v straïn m symbolem. Zajistûte, aby za provozního stavu spínacího pfiístroje nebo rozvádûãe nebyly pfiekraãovány specifikované údaje. Zajistûte, aby byl návod pro obsluhu k dispozici v em osobám, které se zab vají montáïí, provozem a údrïbou. Personál uïivatele je povinen postupovat odpovûdnû ve v ech záleïitostech t kajících se bezpeãnosti pfii práci a správné manipulace se spínacím pfiístrojem. V STRAHA Postupujte se vïdy podle uznávan ch pravidel technické praxe a podle návodu pro montáï, obsluhu a údrïbu! Nebezpeãné napûtí MÛÏe zpûsobit úraz elektrick m proudem a popáleniny. Pfied zahájením práce jakéhokoliv druhu tento pfiístroj bezpodmíneãnû odpojit, uzemnit a zkratovat. JestliÏe máte jakékoliv dal í otázky k tomuto návodu pro montáï, obsluhu a údrïbu, rádi Vám poïadované informace poskytneme.

4 Obsah Strana Obsah Strana 1 PŘEHLED 1.1 V eobecnû 1. Normy a pfiedpisy 1..1 V roba pfiístroje 1.. Instalace a provoz 1. Pracovní podmínky 1..1 Normální pracovní podmínky 1.. Zvlá tní pracovní podmínky TECHNICKÉ ÚDAJE.1 Vypínaã typy VD X0. Tfiípolohov spínaã typu UX0 MT a typu UXO-ST. Pfiifiazení vypínaãû / tfiípolohov ch spínaãû k variantám skfiíní 9. Technické údaje - motor pohonu, vypínaã 10. Technické údaje spou tû/blokovací magnet/senzory 10. Dovolen poãet spínacích cyklû vakuov ch zhá edel v závislosti na vypínacím proudu 1. Rozmûry 1 KONSTRUKCE A FUNKCE 1.1 Vakuov vypínaã Póly vypínaãe 1.1. Pohon vypínaãe 1.1. Stfiádání pruïiny stfiádaãe 1.1. Zapínání 1.1. Vypínání 1.1. Opûtné zapínání 1. Princip zhá ení vakuového zhá edla 1. Tfiípolohov spínaã, typu UX0 19.,1 Tfiípolohov spínaã, typu UX0-MT 19.. Tfiípolohov spínaã, typu UX0-ST 19.. Blokování mezi vypínaãem a tfiípolohov m spínaãem UX0 19 UVEDENÍ DO PROVOZU/OBSLUHA.1 Pokyny pro bezpeãnost práce. Ovládání vypínaãe..1 Zapínání a vypínání elektricky ovládaného vypínaãe.. Zapínání a vypínání ruãnû ovládaného vypínaãe.. Systém proti neïádoucímu opûtovnému spínání.. PodpûÈová spou È. Ovládání tfiípolohov ch spínaãû..1 Tfiípolohové spínaãe UX0-MT a UX0-ST s motorov m pohonem.. Nouzové ruãní ovládání.. Tfiípolohov spínaã UX0-MT s ruãním pohonem.. Tfiípolohov spínaã UX0-ST s ruãním pohonem ÚDRŽBA 1.1 V eobecnû Îivotnost 1. Inspekce a funkãní zkou ka 1..1 Spínací pfiístroje v eobecnû 1.. Pohony 1.. Pól vypínaãe. ÚdrÏba..1 Spínací pfiístroje v eobecnû.. PruÏinov stfiádaãov pohon a pfievody, vypínaã.. Pohon tfiípolohového spínaãe.. Pól vypínaãe. Opravy. Náhradní díly a pomocné materiály..1 Pomocné materiály.. Náhradní díly APLIKACE PŘEDPISŮ O RENTGENOVÉM ZÁŘENÍ Vyhrazujeme si v echna práva pro tuto publikaci. ZneuÏití zvlá tû co se t ká reprodukce a poskytování tohoto návodu - nebo v tahû z nûho - tfietím osobám je zakázáno. Údaje a ilustrace jsou nezávazné. Zmûny vyhrazeny.

5 1 P EHLED 1.1 Všeobecně (Obr. /1 aï /) Vakuové vypínaãe typu VD X0 jsou urãeny pro montáï do plynotûsnû zapouzdfien ch rozvádûãû vnitfiního provedení. Vakuov vypínaã provádí nejen obvyklé funkce zapínání, vypínání a vypínání zkratû, ale ve spojení s tfiípolohov m spínaãem provádí také funkci zemnûní. Vakuov vypínaã a tfiípolohov spínaã jsou uspofiádány na spoleãné montáïní desce. Tfiípolohov spínaã pfiipraví bez prûchodu proudu - spojení se zemí. Vlastní uzemnûní je provedeno vypínaãem. Tato integrace funkcí je v hodná, protoïe vypínaã ve funkci spínání jako uzemàovaã je kvalitnûj í neï jak koliv jin uzemàovaã. 1. Normy a předpisy 1..1 Výroba přístroje Tyto spínací pfiístroje vyhovují ustanovením následujících norem âsn a IEC: âsn EN 09 (IEC 09) âsn EN (IEC 1-100) âsn EN 1-10 (IEC 1-10) 1.. Instalace a provoz Pfii instalaci a provozu je nutno se fiídit podle ostatních dûleïit ch specifikací zvlá tû: âsn 01 Elektrické instalace nad AC 1 kv Pfiedpisy bezpeãnosti práce pfiíslu n ch pracovních sdruïení nebo srovnateln ch organizací. Bezpeãnostní smûrnice pro pomocné a provozní materiály. Podrobnosti pro zakázku poskytované v robcem pfiístrojû. 1. Pracovní podmínky 1..1 Normální pracovní podmínky NavrÏeno podle âsn EN 09 (IEC 09) Spoleãná ustanovení pro spínací pfiístroje a rozvádûãe vysokého napûtí s tûmito mezními hodnotami: Teplota okolního vzduchu: maximální hodnota + 0 C její prûmûr bûhem h nepfiesáhne + C minimální hodnota (odpovídá tfiídû "minus vnitfiní") C 1) Vlhkost vzduchu: prûmûrná relativní vlhkost vzduchu mûfiená za h nepfiestoupí 9 % PrÛmûrná hodnota tlaku vodních par za h nepfiestoupí, kpa prûmûrná relativní vlhkost vzduchu mûfiená za dobu jednoho mûsíce nepfiestoupí 90 % PrÛmûrná hodnota tlaku vodních par za dobu jednoho mûsíce nepfiestoupí 1, kpa Okolní vzduch: Okolní vzduch prakticky neobsahující prach, koufi, korosivní nebo zápalné plyny a páry nebo sûl. 1.. Zvláštní pracovní podmínky Zvlá tní pracovní podmínky je nutno dohodnout mezi v robce a provozovatelem. KaÏdá zvlá tní pracovní podmínka musí b t pfiedem konzultována s v robcem: Zv ená teplota okolního vzduchu: SniÏuje se proudová zatíïitelnost Zajistit dodateãnou ventilaci pro odvod tepla Klima: Zabránit nebezpeãí koroze nebo jiného po- kození napfi. pohonû v oblastech: s vysokou vlhkostí vzduchu a nebo s velk mi krátkodob mi v kyvy teploty. Preventivními opatfieními zabránit kondenzaci (napfiíklad elektrická topná tûlesa). 1) C pro v echny skfiínû C pro skfiínû bez pomocného napûtí

6 TECHNICKÉ ÚDAJE.1 Vypínač typu VD X0 Jmenovité napětí kv 1 1, Jmenovité jednominutové v drïné napûtí prûmyslového kmitoãtu kv ) ) 0 ) Jmenovité v drïné napûtí pfii atmosférickém impulsu kv 9 1 V echny hodnoty napûtí platí pro absolutní tlak izolaãního plynu pfii 0 C kpa Jmenovit kmitoãet Hz 0/0 0/0 0/0 Jmenovit proud A Jmenovit spínací sled O-0,s-CO-min-CO ) Izolaãní plyn 1) SF ) SF ) SF ) Provozní tlak, absolutní pfii 0 C kpa (rovná se plnícímu tlaku) Jmenovit tlak, absolutní pfii 0 C kpa (minimální provozní tlak) VD X0 pro skříně blokové konstrukce Typ Jmenovité Jmeno- Jmenovit Jmenovit Jmenovitá ífika Rozteã Dovolen poãet vypínaãe napûtí vit vypínací zapínací doba skfiínû, pólû spínacích cyklû proud proud proud zkratu Bloková vak. zhá edla symetrick ) (max.) ) konstrukce Obr. /9 VD X0... kv A ka ka s Mm mm (strany 1/1) Diagram C Diagram D Diagram D Diagram E Diagram E Diagram E , Diagram A Diagram B Diagram B Diagram D Diagram D Diagram D Diagram E Diagram E Diagram E Diagram A Diagram B Diagram B Diagram D Diagram D Diagram D Diagram E Diagram E Diagram E 1) Další podrobnosti viz provozní návod BA Systém izolačního plynu rozváděčů ZX ) Izolační plyn: hexafluorid síry ) Vyšší hodnoty podle mezinárodních norem na dotaz ) Jiné spínací sledy na dotaz ) Pro provozní napětí menší něž jmenovité napětí platí vždy stejné hodnoty jako při jmenovitém napětí. Vyšší hodnoty na dotaz.

7 VD X0 pro skříně samostatné konstrukce Typ Jmenovité Jmenovit Jmenovit Jmenovit Jmenovitá ífika skfiínû, Rozteã Dovolen poãet Vypínaãe napûtí proud vypínací zapínací doba samostatná pólû spínacích cyklû proud proud zkratu konstrukce vak. zhá edla symetrick 1) (max.) 1) Obr. /9 VD X0... kv A KA ka S mm mm (strany 1/1) Diagram D Diagram D Diagram D Diagram E Diagram E Diagram E , Diagram B Diagram B Diagram B Diagram D Diagram D Diagram D Diagram E Diagram E Diagram E Diagram B Diagram B Diagram B Diagram D Diagram D Diagram D Diagram E Diagram E Diagram E 1) Pro provozní napětí menší něž jmenovité napětí platí vždy stejné hodnoty jako při jmenovitém napětí. Vyšší hodnoty na dotaz.

8 Směrné hodnoty pro funkční doby při jmenovitém napájecím napětí bez REF plus Doba pfiístroje Zapínací doba ms cca 0 Vypínací doba ms 0 Doba oblouku (pfii 0 Hz) ms 1 Celková vypínací doba ms Doba povelu pfii zapnutí ms cca 100 Doba povelu pfii vypnutí ms cca 100. Třípolohový spínač typu UX0-MT a typu UX0-ST Jmenovité napětí kv 1 1, Systém izolačního plynu 1) Izolaãní plyn SF ) SF ) SF ) Provozní tlak, absolutní pfii 0 C kpa (rovná se plnícímu tlaku) Jmenovit tlak, absolutní pfii 0 C kpa (minimální provozní tlak) Elektrická údaje Jmenovité jednominutové v drïné napûtí prûmyslového kmitoãtu kv 0 Jmenovité jednominutové v drïné napûtí kv 0 prûmyslového kmitoãtu v odpojovací dráze Jmenovité v drïné napûtí pfii atmosférickém impulsu kv 9 1 Jmenovité v drïné napûtí pfii atmosférickém kv impulsu v odpojovací dráze 1) Další podrobnosti viz BA Systém Izolačního plynu rozváděčů ZX ) Izolační plyn: hexafluorid síry

9 Typ spínače Jmenovité Jmenovit Jmenovit Jmenovit napûtí Proud dynamick proud krátkodob proud UX0 kv A ka ka MT MT 0-0 MT MT 0-00 MT 0-1 1, MT MT 0-0 MT MT MT 0-00 MT MT MT 0-0 MT MT MT 0-00 ST ST 1-10 ST 1-1 1, ST ST 1-10 ST ST ST Přiřazení vypínačů / třípolohových spínačů k variantám skříní Varianty vypínaãû Varianty skfiíní Viz obr. a tfiípolohov ch spínaãû Bloková konstrukce Konstrukce jednotliv ch skfiíní ífika skfiínû ífika skfiínû mm mm mm 00 1) 00 ) 00 ) VD X0 (ruãní/motorové ovládání) ) s UX0-MT (ruãní ovládání 1) /1; / VD X0 (motorové ovládání) ) s UX0-MT (motorové ovládání 1) /; / VD X0 (motorové ovládání) ) s UX0-ST (motorové ovládání 1) /; / VD X0 (motorové ovládání) ) s UX0-ST (ruãní ovládání nebo motorové ovládání ) /; / 1) 0 / 00 A )...10 A ) Vakuové vypínače s motory střádání obsahují vždy nouzový ruční systém střádání 9

10 . Technické údaje Motor pohonu, vypínač Jmenovité Provozní Pfiíkon Jmenovit Doba Doba Ji tûní motoru napûtí ) meze pfii spu tûní v kon rozbûhu stfiádání (jistiãe Stotz ABB) S UC-K V, DC W W s s A /0 110 % Un DC 00 W DC 00 W 0, -,0 110/1 1,0 0/0 0, Technické údaje 1) Motor pohonu třípolohového spínače typu UX0-MT a typu UX0-ST Jmenovité Maximální Ji tûní motoru Doba chodu motoru pro napûtí ) pfiíkon (jistiãe Stotz ABB) zap. vyp. uzemàovaãe a odpojovaãe S UC-K V, DC W A s Spínaã typu UX0-MT 0 00, , , Spínaã typu UX0-ST 0 10, , , 10. Technické údaje 1) Spouště, blokovací magnet, senzory Pfiístroj Jmen. napájecí Provozní Pfiíkon Pfiíkon pfii Doba Vypínací doba Zapínací napûtí ) meze pfii spu tûní trvalém rozbûhu doba provozu V, DC W W ms ms ms Vypínací spou È ) 0, %Un 00 W, DC W, DC cca M01 (-Y) 0, 0 -M0 (-Y9) Zapínací spou È ) 0, %Un 00 W, DC W, DC cca MO (-Y) 0, 0 Blokovací magnet 0, %Un - 10 W RL1 (-Y1) 0, 0 PodpûÈová spou È -MU (-Y) NezpoÏdûná 0, 110 Vypínaã VYP. 00 W, DC W, DC cca , 0-0 % Un Vypínaã ZAP % Un ZpoÏdûná Napájecí napûtí Nastavitelná odpovídá vypínací doba systému (spou È zpoïdûní + system zpoïdûní) RNU nebo KT 0,-1; 1,-- s Nepfiímá nadproudová spou È M0 (-Y)) (ne spoleãnû s podpûèovou spou tí MU (-Y)) dvoufázová trojfázová Induktivní bezkontaktní spínaãe/senzory ) 10 aï 10 V DC 1) Přibližné hodnoty. ) Jiná jmenovitá napájecí napětí, také AC, na dotaz. ) Maximální doba povelu ve spojení s REF plus podle specifikace soustavy. 10

11 Obr. /1: Vakuový vypínač typu VD X0, s třípolohovým spínačem UX0-MT, ruční ovládání 1, pohled ze strany pohonu Obr./: Vakuový vypínač typu VD X0 s třípolohovým spínačem UX0-MT, ruční ovládání 1, pohled ze strany pólů Obr. /: Vakuový vypínač typu VD X0, s třípolohovým spínačem UX0-MT, motorové ovládání 1, pohled ze strany pohonu Obr./: Vakuový vypínač typu VD X0 s třípolohovým spínačem UX0-MT, motorové ovládání 1, pohled ze strany pólů 11

12 Obr. /: Vakuový vypínač typu VD X0, s třípolohovým spínačem UX0-ST, ruční ovládání, pohled ze strany pohonu Obr./: Vakuový vypínač typu VD X0 s třípolohovým spínačem UX0-ST, ruční ovládání, pohled ze strany pólů Obr. /: Vakuový vypínač typu VD X0, s třípolohovým spínačem UX0-ST, motorové ovládání 1, pohled ze strany pohonu Obr./: Vakuový vypínač typu VD X0 s třípolohovým spínačem UX0-ST, motorové ovládání 1, pohled ze strany pólů 1

13 . Dovolený počet spínacích cyklů vakuového zhášedla v závislosti na vypínacím proudu , 1, Počet spínacích cyklů n 10 Počet spínacích cyklů n ,0 0,1 0, 0, 0, 0, 0, 0, ,0 0,1 0, 0, 0, 0,0, 0, Vypínací proud I a (ka) Vypínací proud I a (ka) Diagram A) Diagram B) Počet spínacích cyklů n 10 Počet spínacích cyklů n ,0 0,1 0, 0, 0, 0,0, 0, ,0 0,1 0, 0, 0, 0,0, 0, Vypínací proud I a (ka) Vypínací proud I a (ka) Diagram C) Diagram D) Obr. /9: Dovolený počet spínacích cyklů n vakuového zhášedla jako funkce vypínacího proudu I a (Viz čl..1 Technické údaje, strany / pro přiřazení diagramů) 1

14 Počet spínacích cyklů n ,0 0,1 0, 0, 0, 0,0, 0, 1 Vypínací proud I a (ka) Diagram E) Obr. /9: Dovolený počet spínacích cyklů n vakuového zhášedla jako funkce vypínacího proudu I a (Viz čl..1 Technické údaje, strany / pro přiřazení diagramů) 1

15 Mittelspannung GmbH ABB Calor Emag. Rozměry Obr. /10: Rozměrový náčrtek elektricky ovládaného vypínače typu VD X0 s elektricky ovládaným třípolohovým spínačem typu UX0-MT, jmenovitý proud do 00 A. A1 = Horní svorka pro přípojnici A = Spodní svorka pro přípojnici D = Tlakový senzor pro modul skříně F = Plnící hrdlo pro modul skříně K = Přívod kabelu 1 9, D ø 10 A1 M10 x F K 0 1 0mm šířka 9 X 1, 11 A M1 x 1 ø , 1 0,, A M1 x p 10 p 10 Detail X ø0 Obr. /11: Ručně ovládaný vypínač typu VD X0 s ručně ovládaným třípolohovým spínačem typu UX0-MT, jmenovitý proud do 00 A. A1 = Horní svorka pro přípojnici A = Spodní svorka pro přípojnici K = Přívod kabelu D = Tlakový senzor pro modul skříně F = Plnící hrdlo pro modul skříně 1

16 Obr. /1: Elektricky ovládaný vypínač typu VD X0 s elektricky ovládaným třípolohovým spínačem typu UX0-ST, jmenovitý proud do 10 A. A1 = Horní svorka pro přípojnici A = Spodní svorka pro přípojnici K = Přívod kabelu A1 M10 x , F D ø 10 K ø X 0 0, 01,, A M1 x p 10 p 10 Detail X ø0 Obr. /1: Elektricky ovládaný vypínač typu VD X0 s ručně ovládaným třípolohovým spínačem typu UX0-ST, jmenovitý proud do 10 A. A1 = Horní svorka pro přípojnici A = Spodní svorka pro přípojnici K = Přívod kabelu D = Tlakový senzor pro modul skříně F = Plnící hrdlo pro modul skříně 1

17 KONSTRUKCE A FUNKCE.1 Vakuový vypínač.1.1 Póly vypínače (obr./1 aï /) Vodorovnû uspofiádané póly jsou namontovány na montáïní desce 9, na zadní stranû pohonu vypínaãe 1. âásti pólû vypínaãe pod napûtím jsou umístûné v zalit ch v pólov ch ãástech 11. Pfii zapnutém vypínaãi vede proudová dráha z pfiední svorky vypínaãe 1 pfies kontakty vakuového zhá edla 1, ohebnou spojku 1 a tfiípolohov spínaã 0 nebo ke svorce pro pfiípojnici 1. Spínací pohyb je provádûn pomocí izolaãních táhel 1. Základní konstrukce vakuového zhá edla je uvedena na obr. /..1. Pohon vypínače (obr./1 aï /1) Pohon vypínaãe je stfiádaãov pruïinov mechanismus se standardnû namontovan m systémem proti neïádoucímu opûtovnému spínání a s blokováním pro zabránûní nesprávného ovládání. Nastfiádáním pruïinového stfiádaãe se akumuluje energie nutná pro ovládání pohonu. PruÏinov stfiádaãov pohon sestává v podstatû z vypínacích a zapínacích pruïin, mechanismu pro stfiádání, západkového a ovládacího mechanismu a pfievodû, které pfiená í sílu na póly vypínaãe. Mimoto jsou zde doplàující souãásti, jako napfi. spou tû, senzory pro indikaci polohy (závislosti na konstrukci rozvádûãového systému v pfiípadû elektricky ovládaného pohonu), ovládací prvky a pfiístroje umístûné na pfiední stranû pouzdra. Pohon je vhodn pro opûtné zapínání a vzhledem ke krátk m dobám stfiádání motoru také pro vícenásobné opûtné zapínání. PruÏina stfiádaãe se stfiádá motorem (externí pfiipojení a odpojení) nebo integrovanou pákou pro ruãní ovládání. Typové títky s hlavními údaji spínacího pfiístroje jsou na ãelním panelu 1.1 a na montáïní desce 9. Základní provedení elektricky ovládaného pohonu je vybaveno následujícím pfiíslu enstvím: Vypínací spou È -MO1 (-Y) Zapínací spou È (-MC (-Y) Mechanické tlaãítko ZAP Mechanické tlaãítko VYP Senzory -B0E a -B0A pro indikaci spínací polohy ZAP nebo VYP (v závislosti na konstrukci skfiínû) Mechanick ukazatel spínací polohy Mikrospínaã pro indikaci stavu nastfiádání pruïiny stfiádaãe (v závislosti na konstrukci skfiínû) Mechanick ukazatel stavu nastfiádání pruïiny stfiádaãe Mechanické poãítadlo spínacích cyklû Motor pro stfiádání Volitelnû je moïno montovat následující pfiíslu enství: Druhá vypínací spou È -MO (-Y9) Blokovací magnet RL1 (-Y1) PodpûÈová spou È MU (-Y) Poznámka: U vypínaãû typu VD XO s instalovanou podpû- Èovou spou tí -MU (-Y) je nutno dbát na následující: Pfii poru e pomocného napûtí se musí podpûèová spou È deblokovat ruãnû pro ovládání tfiípolohového spínaãe (viz obr. / a /, strana ). Nepfiímá nadproudová spou È MO (-Y) (ne spoleãnû s podpûèovou spou tí MU (-Y)). Uspofiádání spou tí a senzorû je uvedeno na schématu zapojení zafiízení obr. /1. Blokovací magnet RL1 (-Y1) mechanicky blokuje ovládací mechanismus. Schéma zapojení pro vypínaãe s konvenãním vybavením je uvedeno na obr. /9..1. Střádání pružinového střádače (obr. /1 aï /1 a /1) Pro zaji tûní nutné pohybové energie se pruïinov stfiádaã stfiádá, buì ruãnû opakovan m pohybem integrovanou pákou nebo automaticky (externí pfiipojení a odpojení) pomocí motoru pro stfiádání v závislosti na vybavení namontovaném na vypínaãi. Pfievodov motor automaticky dostfiádá stfiádaãovou pruïinu po kaïdém zapnutí a po dokonãení se objeví na pfiední ãásti vypínaãe Ïlut ukazatel stavu nastfiádání. Pfii ztrátû napûtí bûhem stfiádání stfiádaãové pruïiny se pfievodov motor zastaví. Jakmile se napûtí obnoví, pokraãuje pfievodov motor automaticky ve stfiádání stfiádaãové pruïiny. Ruãní dostfiádání pomocí integrované páky je moïné kdykoliv. Stávající stav nastfiádání (nastfiádáno nebo nenastfiádáno) je detekován mikrospínaãem (-BS (-S1)) a indikován mechanick m ukazatelem stavu nastfiádání. Jako pfiedpoklad pro opûtné zapínání je pohon automaticky dostfiádán po zapnutí vypínaãe motorem pro stfiádání, nebo musí b t v pfiípadû ruãního pohonu dostfiádán ruãnû. 1

18 .1. Zapínání Zapínání se provede aktivací zapínací spou tû MC (-Y) nebo mechanick m tlaãítkem ZAP. Vybavovací mechanismus potom uvolní hfiídel pohonu, která se otáãí pûsobením (pfiedem) nastfiádané pruïiny stfiádaãe. Pohybliv kontakt 1. ve vakuovém zhá edle 1 se pohybuje pomocí kinematick ch ãlenû, aï dojde ke styku kontaktû. V dal ím sledu pohybu se stlaãuje uspofiádání pruïin 1 a tím se dosáhne potfiebn kontaktní tlak. Pfiíslu n pfiebûh je vy í neï maximální opal kontaktû bûhem Ïivotnosti vakuového zhá edla. Bûhem zapínání se souãasnû napínají vypínací pruïiny..1. Vypínání Vypínání se provede aktivací jedné ze spou tí vypínací spou tû MO1 (-Y), druhé vypínací spou tû MO (-Y9), podpûèové spou tû MU (-Y) nepfiímé nadproudové spou tû MO (-Y) nebo mechanick m tlaãítkem VYP. Vybavovací mechanismus potom uvolní hfiídel pohonu, která se otáãí dále pûsobením je tû dostateãnû nastfiádané pruïiny stfiádaãe. Vypínací pruïina, která se takto uvolní pfiesune kontakt 1. definovanou rychlostí do vypnuté polohy. Poznámky k ovládání spouští: 1. Pro provozní zapínání a vypínání slouïí pouze vypínací spou tû (MO1 (-Y) a MO (-Y9)) a zapínací spou È (MC (-Y)). Tyto tfii spou tû jsou nárazové magnety a jsou vhodné pro velk poãet spínacích cyklû.. PodpûÈová spou È (-MU (-Y)) a nepfiímá nadproudová spou È (-MO (-Y)) jsou pouze bezpeãností/ochranné vybavovací jednotky a nesmí se pouïívat pro provozní spínání. Dokonãení vypnutí indikuje ukazatel ()..1. Opětné zapínání Opûtné zapínání VYP-ZAP nebo VYP-ZAP-VYP je aktivováno a monitorováno ochrann m systémem. Je nutné, aby pruïina stfiádaãe v pohonu byla v nastfiádaném (dostfiádaném) stavu, kdyï je vypínaã v zapnuté poloze. Nastfiádání (dostfiádání) se provádí pomocí motoru stfiádání automaticky po zapnutí vypínaãe, nebo musí b t v pfiípadû vypínaãû s ruãním pohonem provedeno ruãnû. Vypnutí vypínaãe je moïné také bûhem stfiádání (dostfiádání), av ak následné zapnutí vypínaãe je zablokováno aï do dokonãení stfiádání.. Princip zhášení vakuového zhášedla Vzhledem k velmi nízkému statickému tlaku ve zhá- edle od 10- do 10- hpa je pro dosaïení vysoké dielektrické pevnosti nutná jen relativnû malá vzdálenost kontaktû. Oblouk ve vakuu zhasne pfii prûchodu první pfiirozenou nulou proudu. V dûsledku malé vzdálenosti kontaktû a vysoké vodivosti plazmy z kovov ch par jsou obloukové napûtí a dodateãnû, na základû krátk ch dob oblouku s ním související energie oblouku, velmi malé, coï má pfiízniv vliv na Ïivotnost kontaktû a tak na Ïivotnost vakuov ch zhá edel. 1

19 . Třípolohový spínač typu UX0-.. (Viz také ãl..)..1 Třípolohový spínač, typu UX0-MT (Je pouïit jen v blokové konstrukci ZX0) (obr. /1 a /) Tfiípolohov spínaã, typu UX0-MT je noïov spínaã. Spínaã mûïe b t ovládán motorem nebo ruãnû v závislosti na jeho funkci. Spínání nejsou podporována pruïinou, to znamená, Ïe spínací pohyb závisí na ovládací rychlosti. Spínaã má následující tfii provozní spínací polohy: 1. Pfiipojení na pfiípojnice. Odpojení. Pfiipojení na uzemàovací kontakt Îivé spínací ãásti jsou umístûné v prostoru s izolaãním plynem, zatímco blok pohonu je pfiístupn ve v klenku mechanismu oddûlen od oddílu nízkého napûtí nebo v oddíle nízkého napûtí... Blokování mezi vypínačem a třípolohovým spínačem UX0 Ruãnû ovládané tfiípolohové spínaãe UX0 a pfiíslu né vypínaãe jsou navzájem blokovány mechanicky. Elektricky ovládané tfiípolohové spínaãe UX0 a pfiíslu né vypínaãe jsou navzájem blokovány elektricky. Mimoto je nutno dbát na poznámky o blokovacích závislostech v následujících návodech pro obsluhu: ZX0 - bloková konstrukce (BA 9) a ZX0 - konstrukce jednotliv ch skfiíní (BA ) Tfii spínací polohy jsou jednoznaãnû stanoveny pohonem. Mechanick ukazatel spínací polohy je umístûn na bloku pohonu tfiípolohového spínaãe. Spínací poloha je na pohonu ovládaném elektricky dodateãnû registrována senzory: Îivé spínací ãásti jsou umístûné v prostoru s izolaãním plynem, zatímco blok pohonu je pfiístupn v ovládací skfiíni. Horní pfiipojení pro pól vypínaãe je souãasnû patní bod 1 tfiípolohového spínaãe a tím loïiskem noïe tfiípolohového spínaãe... Třípolohový spínač, typu UX0-ST (PouÏito v blokové konstrukci ZX0 a v konstrukci jednotliv ch skfiíní ZX0) (obr. /) Tfiípolohov spínaã, typu UX0-ST je suvn spínaã. Spínaã mûïe b t ovládán motorem nebo ruãnû podle objednávky. Spínání nejsou podporována pruïinou, to znamená, Ïe spínací pohyb závisí na ovládací rychlosti. Spínaã má následující tfii provozní spínací polohy: 1. Pfiipojení na pfiípojnice. Odpojení. Pfiipojení na uzemàovací kontakt Tfii spínací polohy jsou jednoznaãnû stanoveny pohonem. 19

20 (1) Obr./1: Řez vakuovým vypínačem typu VD X0 a elektricky ovládaným třípolohovým spínačem typu UX0-MT schématické znázornění, jmenovitý proud 0 A 1 Pohon vypínaãe 1.1 âelní panel 1. Závûsné otvory, oboustrannû 9 MontáÏní deska 9.1 O-krouÏek 9. Upevnûní pohonu 11 Zalit pól 1 Horní svorka vypínaãe 1 Spodní svorka vypínaãe 1 Ohebná spojka 1 Vakuové zhá edlo 1 Kontaktní pruïina 1 Izolaãní táhlo 1 Pojistná matice 19 Suvná plynotûsná prûchodka 0 Tfiípolohov spínaã UX0-MT 1 Pfiipojovací element pro UX0-MT Spínací nûï pro UX0-MT Kontakt pfiípojnice pro UX0-MT UzemÀovací kontakt pro UX0-MT Izolaãní vfieteno pro UX0-MT Plynotûsná rotaãní prûchodka Matice vfietena Motor pohonu pro UX0-MT 9 Senzor B0E: Vypínaã ZAP 0 Senzor B0A: Vypínaã VYP / Obr./: Vakuový vypínač typu VD X0 a ručně ovládaný třípolohový spínač typu UX0-MT, schématické znázornění, jmenovitý proud 0 A 1 Pohon vypínaãe 1. Závûsné otvory, oboustrannû 9 MontáÏní deska 9.1 O-krouÏek 9. Upevnûní pohonu 10 Zalit pól 1 Horní svorka vypínaãe 1 Spodní svorka vypínaãe 0 Tfiípolohov spínaã UX0-MT 1 Pfiipojovací element pro UX0-MT Spínací nûï pro UX0-MT Kontakt pfiípojnice pro UX0-MT UzemÀovací kontakt pro UX0-MT Plynotûsná rotaãní prûchodka 1 Tfiípolohov spínaã, ruãní ovládání 1.1 Ovladaã blokování/voliãe Hfiídel odpojovaãe Hfiídel uzemàovaãe Blok pomocn ch kontaktû Blokovací magnet (pro vzájemné blokování skfiíní) KuÏelové ozubené soukolí Izolaãní táhlo 0

21 Obr./: Vakuový vypínač typu VD X0 a elektricky ovládaný třípolohový spínač typu UX0-ST, schématické znázornění, jmenovitý proud 10 A 1 Pohon vypínaãe 10 Zalit pól 1 Horní svorka vypínaãe 1 Spodní svorka vypínaãe 1 Pfiipojovací element pro UX0-ST Plynotûsná rotaãní prûchodka Tfiípolohov spínaã UX0-ST 9 Motorov pohon tfiípolohového spínaãe 0 Odpojovací kontakt pfiípojnice 1 Odpojovací kontakt uzemnûní Stfiední kontakt Odpojovací vfieteno Kontaktní element (suvná ãást) Obr./: Vakuový vypínač typu VD X0 a ručně ovládaný třípolohový spínač typu UX0-ST, schématické znázornění, jmenovitý proud 10 A Pohon vypínaãe 10 Zalit pól 1 Horní svorka vypínaãe 1 Spodní svorka vypínaãe 1 Pfiipojovací element pro UX0-ST Plynotûsná rotaãní prûchodka Tfiípolohov spínaã UX0-ST 0 Odpojovací kontakt pfiípojnice 1 Odpojovací kontakt uzemnûní Stfiední kontakt Odpojovací vfieteno Kontaktní element (suvná ãást) 0 Ruãní pohon tfiípolohového spínaãe 0.1 Ovladaã blokování/voliãe Obr./: Částečný řez vakuovým zhášedlem, zjednodušené schématické znázornění (Detaily závisí na stanoveném vypínacím výkonu) Izolátor 1. Pevn kontakt 1. Pohybliv kontakt 1. Kovov vlnovec 1. Stínûní 1. Vedení 1. Kryt zhá edla 1. 1

22 (.). (.) Obr. /: Ručně ovládaný pohon třípolohového spínače UX0-MT Obr./: Ručně ovládaný pohon třípolohového spínače UX0-ST 1.1 Ovladaã blokování/voliãe Hfiídel odpojovaãe Hfiídel uzemàovaã Kryt hradítka.1 Ukazatel stavu pro odpojovaã. Ukazatel stavu pro uzemàovaã.1 Pomocn spínaã, odpojovaã ZAP. Pomocn spínaã, odpojovaã VYP. Pomocn spínaã, uzemàovaã ZAP. Pomocn spínaã, uzemàovaã VYP 1.1 Ovladaã blokování/voliãe 0 Ruãní pohon tfiípolohového spínaãe 1 () pólové pomocné spínaãe.1 Otvor hradítka pro ovládací kliku odpojovaãe. Otvor hradítka pro ovládací kliku uzemàovaãe. Kryt hradítka pro odpojovaã/uzemàovaã.1 Ukazatel stavu pro odpojovaã. Ukazatel stavu pro uzemàovaã Obr. /: Pro demontáž čelního krytu, demontujte šrouby 1. Kryt je možno potom demontovat. Jestliže je to nutné, může se plastová přední deska demontovat po demontáži dvou šroubů 0. Během této činnosti věnujte pozornost páce. 1.1 âelní deska 1. Kryt Obr. /9: Montáž se provádí v opačném sledu. Při montáži plastové čelní desky, vytáhněte páku trochu dopředu a nasuňte ji do vybrání. 1.1 âelní deska

23 -Y -Y 0 -Y -Y Obr. /10: Pohled na elektricky ovládaný pružinový střádačový pohon - při demontovaném čelním panelu Obr./11: Spouště (podle objednávky) při demontovaném čelním panelu vypínače Mechanické zapínací tlaãítko Mechanické vypínací tlaãítko Mechanické ukazatel stavu Poãítadlo spínacích cyklû Páka (nouzové ruãní ovládání) Mechanick ukazatel stavu nastfiádání 0 Motor pro stfiádán Prostor spou tí -Y (-MO1) Vypínací spou È -Y (-MC) Zapínací spou È -Y (-MU) PodpûÈová spou È -V (-MO) Nepfiímá nadproudová spou È 0 9 Obr. /1: Senzory pro detekci spínací polohy elektricky ovládaného vypínače (podle objednávky) 9 Senzor -B0E: vypínaã ZAP 0 Senzor -B0A: vypínaã VYP Vaãka (na spínací hfiídeli vypínaãe) Obr./1: Elektricky ovládaný třípolohový spínač Motor pohonu Senzor -B1E: odpojovaã Q1 ZAP Senzor -B1A: odpojovaã Q1 VYP Senzor -BE: uzemàovaã Q ZAP Senzor -BA: uzemàovaã Q VYP Mechanick ukazatel stavu pro UX0 Dutá hfiídel (hfiídel nouzového ruãního ovládání)

24 a) Vypínač OPTION = MOŽNOST VOLBY -Q -Q1 -MT (-M1) M -BE -BA -B1A -B1E BK WH -M1 I I I I -BE BK BN BU -BABK BN BU -B1ABK BN BU -B1EBK BN BU b) Třípolohový spínač Obr. /1: Schéma zapojení vybavení pro elektricky ovládaný vypínač a elektricky ovládaný třípolohový spínač typů UX0-MT a UX0-ST -QB0 (-Q0) Vypínaã -RL1 (-Y1) Blokovací magnet s mûstkov m. usmûràovaãem TR (-V1) -MO1 (-Y) Vypínací spou È -MC (-Y) Zapínací spou È -MU (-Y) PodpûÈová spou È -MO (-Y) Nepfiímá nadproudová spou È -MO (-Y9) Druhá vypínací spou È -MS (-M0) Motor stfiádání pro pruïinu stfiádaãe, vypínaã -BS1 (-S1.1) Kontakt pro odpojení motoru -BS (-S1) Pomocn spínaã na pohonu -BB1 (-B0A) Senzor Signalizace -Q0 VYP -BB (-B0E) Senzor Signalizace -Q0 ZAP Zapojení: 1,0 mm BK (polohov senzor 0, mm ) Tlakov senzor kabel BK 1,0 mm na koncov blok -Q1 Odpojovaã tfiípolohového spínaãe -Q UzemÀovaã tfiípolohového spínaãe -M1 Motor pohonu pro tfiípolohov spínaã -BE Senzor Signalizace uzemàovaã -Q ZAP -BA Senzor Signalizace uzemàovaã -Q VYP -B1E Senzor Signalizace odpojovaã Q1 ZAP -B1A Senzor Signalizace odpojovaã Q1 VYP 1) Není moïno montovat spoleãnû MU (-Y) a M0 (-Y).

25 UVEDENÍ DO PROVOZU/ OBSLUHA.1 Pokyny z hlediska bezpečnosti práce Obsluha je dovolená pouze zvlá tû vy kolen m pracovníkûm, ktefií jsou seznámení s vlastnostmi pfiíslu ného spínacího pfiístroje. Je nutno postupovat podle pfiíslu n ch specifikací, jak je stanoveno v ãl. 1.. Návod na montáï, obsluhu a údrïbu je nutno uloïit tak, aby byl kdykoliv pfiístupn obsluze.. Ovládání vypínače (obr. /1 aï /)..1 Zapínání a vypínání elektricky ovládaného vypínače Zapínání a vypínaní se provádí: Volbou na fiídící a jistící jednotce pole REF plus, jin mi kombinovan mi ochrann mi a fiídícími jednotkami, nebo konvenãními ovládacími prvky na dvefiích skfiínû nebo ãelní desce. Zapínání a vypínání se smí provádût pouze pfii zavfien ch dvefiích fiídící skfiínû nebo zavfiené pfiední desce. Sledujte ukazatel polohy. Poãet spínacích cyklû a polohu spínacího pfiístroje je moïno vyvolat na rozhraní uïivatele fiídící a jistící jednotky pole a zobrazit v zobrazení zpráv. Stavová indikace je také moïná. Nouzové ruãní ovládání: 1. Stfiádání mûïe b t provedeno nebo dokonãeno ruãnû, jestliïe dojde v poru e motoru: Pro ruãní stfiádání zapínací pruïiny proveìte 10 zdvihû s integrovanou stfiádací pákou (maximální úhel zdvihu asi 90 ), aï je indikován nastfiádan stav (). Zapínací pruïina je potom plnû nataïená. Maximální síla poïadovaná na stfiádací páce je 00 N.. Zapínání pfii poru e jmenovitého napájecího napûtí: Pohon vypínaãe se musí otevfiít za úãelem zapnutí, kdyï je blokovací magnet bez napûtí. Zapínání s blokovacím magnetem bez napûtí vyïaduje manipulaci na pohonu vypínaãe. Demontujte pfiední desku (1.1/1.). Dávejte pozor na rotační součásti! Stlaãte kotvu blokovacího magnetu nahoru a drïte ji v této poloze. Toto uvolní mechanické blokování a vypínaã je pfiipraven pro zapnutí. Poznámka: Tuto práci mohou provádût jen pracovníci servisu ABB nebo zvlá tû vy kolení a kvalifikovaní pracovníci.. Vypínání pfii poru e jmenovitého napájecího napûtí: Pfii poru e ovládacího napûtí je kdykoliv moïné mechanické vypínání pomocí vypínacího tlaãítka. Poznámka: V pfiípadû poruchy ovládacího napûtí nemá vypínaã a tfiípolohov spínaã Ïádnou ochranu proti chybné manipulaci pfii nouzovém ruãním ovládání. Toto platí jen pro skfiínû s motorov mi pohony, ve kter ch není zaveden kompletní systém mechanického blokování... Zapínání a vypínání ručně ovládaného vypínače (obr. /) 1. Střádání pružinového střádače Proveìte opakovanû zdvihy (cca 10) s integrovanou stfiádací pákou, aï je indikován nastfiádan stav () (Ïlutá znaãka). Po dosaïení nastfiádaného stavu se stfiádací mechanismus automaticky odpojí a dal í zdvihy stfiádací páky nejsou moïné.. Zapínání a vypínání: Stlaãte mechanické tlaãítko ZAP. nebo mechanické tlaãítko VYP. Po kaïdém spínacím cyklu se zv í údaj na poãítadle spínacích cyklû o jedno celé ãíslo. Po ukonãení spínání indikuje ukazatel stavu spínací polohy v okénku ãelního panelu 1.1 spínací polohu. Standardní vybavení: Pfii poru e ovládacího napûtí je kdykoliv moïné mechanické zapínání pomocí zapínacího tlaãítka. JestliÏe je namontován blokovací magnet - RL1 (-Y1): Pfii poru e ovládacího napûtí zablokuje blokovací magnet -RL1 (-Y1) mechanicky blokování v ovládacím mechanismu.

26 .. Systém proti nežádoucímu opětovnému spínání Pohon s volnobûïkou, kter pûsobí na principu pruïinového stfiádaãe, je vybaven ve svém standardní provedením systémem proti pumpování pro zaji tûní ochrany proti chybnému ovládání. Spínání jsou moïná jen, kdyï jsou splnûny ve keré podmínky pro jejich správné provedení. Bez systému proti nežádoucímu opětovnému spínání by vypínaã stále vypínal a zapínal, jestliïe by byly souãasnû aktivní zapínací povel a vypínací povel (místní nebo dálkov ). Systém proti nežádoucímu opětovnému spínání tomu zabrání zaji tûním, Ïe po kaïdé zapnutí mûïe následovat jen jedno vypnutí bez dal ího zapnutí. Pro dal í zapnutí se musí ovládání zru it a musí b t vydán nov zapínací povel. Mimoto systém proti pumpování dovolí zapnutí vypínaãe pouze, jestliïe jsou splnûny souãasnû následující podmínky: PruÏiny pohonu jsou plnû nastfiádány. Mechanické vypínací tlaãítko není stlaãeno a nebo vypínací spou È (-MO1 (-Y)) není aktivovaná. Vypínaã je ve vypnuté poloze... Podpěťová spoušť PodpûÈové spou tû se pouïívají volitelnû. Aby se zabránilo vypnutí vypínaãe podpûèovou spou tí pfii ztrátû napûtí po provedeném uzemnûní odboãky, je montováno blokování.. Ovládání třípolohových spínačů..1 Třípolohové spínače UX0-MT a UX0-ST s motorovým pohonem (obr. /1, /, / /, /1, / a /11) Tfiípolohové spínaãe 0 a jsou vybaveny s motorov m pohonem. Zapnutí a vypnutí se provádí volbou na fiídící a jistící jednotce pole REF plus nebo jin ch vhodn ch ochrann ch a fiídících jednotkách nebo tlaãítky na dvefiích nebo pfiedním panelu. Zapínání a vypínání se mûïe provádût jen pfii zavfien ch dvefiích nebo krytu fiídící skfiínû nízkého napûtí. Sledujte ukazatel spínací polohy. Na pohonech tfiípolohov ch spínaãû 1 a 9 detekují senzory a, kde jsou tyto integrovány do skfiínû, spínací polohy: Odpojovaã -Q1 ZAP nebo VYP a uzemàovaã Q ZAP nebo VYP... Ruční nouzové ovládání Místo ovládání motorov m pohonem se mûïe ovládání také provést nebo dokonãit ruãnû. Výstraha! Pfii nouzovém ruãním ovládání nepûsobí blokování! Vypínaã musí b t vïdy ve vypnuté poloze Pfied nouzov m ruãním ovládáním je nutno vypnout pfiíslu n jistiã. ZasuÀte ovládací kliku 9 do duté hfiídele. Ovládání spínaãe: JestliÏe se tfiípolohov spínaã nachází ve stfiední poloze (tj. odpojovaã a uzemàovaã jsou VYP) tak asi 1 otáãkami na UX0-MT a cca otáãkami na UX0-ST ve smûru hodinov ch ruãiãek se zapne odpojovaã a asi 1 otáãkami na UX0-MT a cca otáãkami na UX0-ST proti smûru hodinov ch ruãiãek se zapne uzemàovaã. JestliÏe se má dosáhnout spínací poloha uzemàovaã ZAP ze spínací polohy odpojovaã ZAP nebo obrácenû, tak je nutno v samoãinnû omezené stfiední poloze (odpojovaã a uzemàovaã VYP) vysunout ovládací kliku a opût ji znovu zasunout. Pfii opûtném zasunutí kliky se automaticky uvolní dal í spínání. Poznámka: KaÏdou spínací manipulaci proveìte vïdy aï na doraz do pfiíslu né mezní polohy. Sledujte mechanické a elektrické ukazatele spínací polohy.

27 .. Třípolohový spínač UX0-MT s ručním pohonem (obr. /, /, /, /1, /, / a /) Tfiípolohov spínaã UX0-MT je vybaven ruãním pohonem. Ovladaã blokování/voliãe 1.1 je moïno zajistit visacím zámkem. Elektrická indikace spínací polohy se provádí pomocn mi spínaãi.1 a.. Mechanická indikace spínací polohy se provádí indikátory.1 a.. 1. Příprava ovládání: Podmínka: Pfiíslu n vypínaã musí b t vypnut. Pfii zapnutém vypínaãi není moïno otáãet ovladaãem blokování/voliãe 1.1. Nepoužívejte nadměrnou sílu! Nastavte ovladaã blokování/voliã 1.1 pro pfiípravu ovládání odpojovaãe nebo uzemàovaãe. Otáãením ovladaãe blokování/voliãe 1.1 uvolní kryt hradítka otvor pro ovládací páku pfiíslu ného spínacího pfiístroje: Otvor hradítka. pro ovládání uzemàovaãe Otvor hradítka.1 pro ovládání odpojovaãe Otáãením ovladaãe blokování/voliãe se zablokuje vypínaã.. Ovládání spínače: Poznámky: Spínání se smûjí provádût jen pfii zavfien ch dvefiích skfiínû. KaÏdé spínání je nutno provést aï na doraz do pfiíslu né koncové polohy. Odpojovaã a uzemàovaãe jsou navzájem blokovány, tj. odpojovaã není moïno zapnout, jestliïe je uzemàovaã zapnut. Zapínání a vypínání odpojovaãe: Otoãte ovladaãem blokování/voliãe 1.1 a drïte jej v této poloze tak, Ïe se uvolní otvor.1 (ovládání odpojovaãe). VloÏte ovládací páku do otvoru.1 a nasuàte ji na estihranné zakonãení. Otáãejte ovládací pákou: pro zapnutí cca ve smûru hodinov ch ruãiãek aï na doraz pro vypnutí cca proti smûru hodinov ch ruãiãek aï na doraz Zapínání a vypínání uzemàovaãe: Otoãte ovladaãem blokování/voliãe 1.1 a drïte jej v této poloze tak, Ïe se uvolní otvor. (ovládání uzemàovaãe). VloÏte ovládací páku do otvoru. a na nasuàte ji na estihranné zakonãení. Otáãejte ovládací pákou: pro zapnutí cca 110 ve smûru hodinov ch ruãiãek aï na doraz pro vypnutí cca 110 proti smûru hodinov ch ruãiãek aï na doraz Poznámka: Pfii dokonãení spínání s tfiípolohov m spínaãem musí b t ovladaã voliãe ve vertikální poloze... Třípolohový spínač UX0-ST s ručním pohonem Tfiípolohov spínaã UX0-ST je vybaven ruãním pohonem. Ovladaã blokování/voliãe 1.1 je moïno zajistit visacím zámkem. JestliÏe jsou objednány, mohou b t k dispozici kontakty pro elektrickou indikaci spínací polohy. Mechanická indikace spínací polohy se provádí indikátory.1 a Příprava ovládání: Podmínka. Pfiíslu n vypínaã musí b t vypnut. Pfii zapnutém vypínaãi není moïno otáãet ovladaãem blokování/voliãe 1.1. Nepoužívejte nadměrnou sílu! Nastavte ovladaã blokování/voliã 1.1 pro pfiípravu ovládání odpojovaãe nebo uzemàovaãe. Otáãením ovladaãe blokování/voliãe 1.1 uvolní kryt hradítka. otvor pro ovládací páku pfiíslu - ného spínacího pfiístroje: Otvor hradítka. pro ovládání uzemàovaãe Otvor hradítka.1 pro ovládání odpojovaãe Otáãením ovladaãe voliãe se mechanicky zablokuje vypínaã. RovnûÏ je ovládán mikrospínaã blokující elektrické zapnutí pomocí spou tí.. Ovládání spínače Poznámky: Spínání se smûjí provádût jen pfii namontovaném pfiedním krytu. KaÏdé spínání je nutno provést aï na doraz do pfiíslu né koncové polohy. Odpojovaã a uzemàovaãe jsou navzájem mechanicky blokovány. Ovládání uzemàovaãe je pfii zapnutém odpojovaãi zabránûno pfiístupov m blokováním. Stejné blokování zabrání ovládání odpojovaãe, kdyï je uzemàovaã zapnut.

28 Zapínání a vypínání odpojovaãe: Otoãte ovladaãem blokování/voliãe 1.1 a drïte jej v této poloze tak, Ïe se uvolní otvor.1 (ovládání odpojovaãe). NasuÀte ovládací páku pro odpojovaã do otvoru.1. Otáãejte ovládací klikou: pro zapnutí asi otáãek ve smûru hodinov ch ruãiãek aï na doraz pro vypnutí asi otáãek proti smûru hodinov ch ruãiãek aï na doraz Vyjmûte ovládací kliku, aby se ovladaã voliãe vrátil do neutrální polohy. Zapínání a vypínání uzemàovaãe: Otoãte ovladaãem blokování/voliãe 1.1 a drïte jej v této poloze tak, Ïe se uvolní otvor. (ovládání uzemàovaãe). NasuÀte ovládací páku do otvoru. pro uzemàovaã. Otáãejte ovládací pákou: pro zapnutí asi otáãek ve smûru hodinov ch ruãiãek aï na doraz pro vypnutí asi otáãek proti smûru hodinov ch ruãiãek aï na doraz Vyjmûte ovládací kliku, aby se ovladaã voliãe vrátil do neutrální polohy. Blokovací mechanismus zabrání pfiestavení ovladaãe voliãe a tak zapnutí vypínaãe v nepfiípustn ch mezipolohách. Poznámka: KaÏdé spínání se musí provést aï na doraz do pfiíslu né koncové polohy. Sledujte mechanické a elektrické ukazatele spínacích poloh. Nepoužívejte nadměrnou sílu! Upozornění: Blokovací mechanismus vytváfií jasnû sly iteln zvuk pfii pohybu z polohy odpojovaã VYP a uzemàovaã VYP (stfiední poloha). Pfii dokonãení spínání s tfiípolohov m spínaãem musí b t ovladaã voliãe ve vertikální poloze. Obr. /1 Blokovací magnet RL1 (-Y1) při blokovací funkci. Obr. / Blokovací magnet RL1 (-Y1) ručně vyřazen. Vypínač připraven pro zapnutí. Obr. / Podpěťová spoušť MU (-Y) bez pomocného napětí. Kotva uvolněná, vypínač vypnutý. Obr. / Podpěťová spoušť MU (-Y) ručně deblokovaná. Třípolohový spínač aktivovaný pro ovládání

29 Obr. / Skříň s VD X0 a UX0-MT s ručním pohonem Obr. / Třípolohový spínač - UX0-MT - ruční pohon Tlaãítko ZAP (vypínaã) Tlaãítko VYP (vypínaã) Mechanick ukazatel spínací polohy (vypínaã) Mechanické poãítadlo spínacích cyklû (vypínaã) Páka (vypínaã) Ukazatel nastfiádaného stavu (vypínaã) 1.1 Ovladaã blokování/voliãe.1 Otvor hradítka pro ovládací páku pro odpojovaã. Otvor hradítka pro ovládací páku pro uzemàovaã.1 Ukazatel stavu odpojovaãe. Ukazatel stavu uzemàovaãe 1 Ruãní pohon tfiípolohového spínaãe 1.1 Ovladaã blokování/voliãe Hfiídel odpojovaãe Hfiídel uzemàovaãe Kryt hradítka.1 Pomocn spínaã, odpojovaã ZAP. Pomocn spínaã, odpojovaã VYP. Pomocn spínaã, uzemàovaã ZAP. Pomocn spínaã, uzemàovaã VYP (.).1 (.) Obr. / Třípolohový spínač UX0-ST ruční pohon Obr./: Nouzové ruční ovládání, vypínač typu VD X0.1 -pólov pomocn spínaã.. -pólov pomocn spínaã. -pólov pomocn spínaã. -pólov pomocn spínaã 1.1 Ovladaã blokování/voliãe.1 Otvor hradítka pro ovládací kliku pro odpojovaã. Otvor hradítka pro ovládací kliku pro uzemàovaã. Posuvn kryt pro spínaã odpojovaã/uzemàovaã.1 Ukazatel spínacího stavu pro odpojovaã. Ukazatel spínacího stavu pro uzemàovaã 1.1 âelní deska 1. Kryt Mechanické tlaãítko ZAP Mechanické tlaãítko VYP Mechanick ukazatel spínací polohy Mechanické poãítadlo spínacích cyklû Páka Mechanick ukazatel stavu nastfiádání 9

30 1 9 9 Obr. /9: Nouzové ruční ovládání třípolohového spínače UX0 s motorem ovládaným pohonem Motor pohonu pro tfiípolohov spínaã 1 Pohon tfiípolohového spínaãe Mechanick ukazatel spínací polohy pro UX0 Dutá hfiídel (hfiídel nouzového roãního ovládání) 9 Ovládací klika pro nouzové ruãní ovládání Obr. /10: Ovládací prostředky 9 Ovládací klika pro nouzové ruãní ovládání motorem ovládaného tfiípolohového spínaãe UX0 Ovládací páka pro tfiípolohov spínaã s ruãním pohonem Ruãní klika pro odpojovaã Ruãní klika pro uzemàovaã 0

31 1) Pfiístroj bez RL1 ( -Y1) BB (-S) : zapojeno na X : C ) Není moïno instalovat spoleãnû MU (-Y) a MO (-Y) ) Na poïadavek -QB0 (-Q0) Vypínaã -BS (-S1) Pomocn spínaã na pohonu -BB1 (-S) Pomocn spínaã na hfiídeli vypínaãe -BB (-S) Pomocn spínaã na hfiídeli vypínaãe -BB (-S) Pomocn spínaã na hfiídeli vypínaãe -RL1 (-Y1) Blokovací magnet s mûstkov m usmûràovaãe (-TR (-V1) -M01 (-Y) Vypínací spou È -MC (-Y) Zapínací spou È -BB (-S) Pomocn spínaã pro signalizaci poruchy ) (pfiechodn kontakt, doba ms) -BB (-S.1) Pomocn spínaã na mechanickém tlaãítku VYP. ) -BB (-S10) Pomocn spínaã na mechanickém tlaãítku ZAP. -MU (-Y) PodpûÈová spou È (montáï je moïná jen, kdyï není montována Ïádná M0 ( Y)) -M0 (-Y) Nepfiímá nadproudová spou È (montáï je moïná jen, kdyï není montována Ïádná MU ( Y)) -M0 (-Y9) Druhá vypínací spou È -MS (-MO) Motor pro stfiádání pruïiny stfiádaãe -BS (-S1.1) Pomocn spínaã pro odpojení motoru Zobrazení platí pro nenastfiádan stav pruïiny stfiádaãe. Schéma zapojení obsahuje základní komponenty a ve keré dal í volitelné vybavení rûzn ch typû VD. Rozsah vybavení moïn v rámci jednotlivé typové fiady je uveden v pfiíslu ném ceníku spínacího pfiístroje a vybavení pouïité v jednotlivém pfiípadû je uvedeno v dokumentaci zakázky. Poznámka: Vypínací magnet je zapojen s usmûràovaãem (-TR (V1)). Pfii napájení stejnosmûrn m proudem pfiebírá usmûràovaã funkci diody provozované naprázdno. Obr. /9: Schéma zapojení pro vypínač s konvenčním vybavením Vybavení pro 0,110; 0 V DC Jiná napûtí, jaké AC, na poïadavek. 1

32 ÚDRÎBA ÚdrÏba slouïí k zaji tûní bezporuchového provozu a k nejdel í moïné Ïivotnosti spínacího pfiístroje. Zahrnuje podle âsn EN 09 (IEC 09) tyto úzce související ãinnosti: Inspekce: Zji tûní stávajícího stavu Údržba: Oprava: Opatfiení pro zachování poïadovaného stavu Opatfiení pro obnovení poïadovaného stavu..1 Všeobecně Vakuové vypínaãe se vyznaãují jednoduchou a robustní konstrukcí. Pfiedpokládá se u nich dlouhá Ïivotnost. Jejich pohony mají malé nároky na údrïbu a zhá edla nevyïadují bûhem jejich Ïivotnosti Ïádnou údrïbu. Také ãastá spínání provozních a zkratov ch proudû nemají nepfiízniv vliv na vakuum. Intervaly údrïby a rozsah provádûné práce jsou urãeny vlivy prostfiedí, ãetností spínání a poãtem vypnutí zkratov ch proudû. Poznámka: Pfii v ech údrïbáfisk ch pracích je nutno dbát na: DÛleÏité pfiedpisy v ãl. 1.. Pokyny bezpeãnosti práce v ãl..1 Normy a specifikace zemû, kde se pfiístroj instaluje. ÚdrÏbáfiské práce mohou provádût pouze odbornû vy kolení pracovníci pfii dodrïení v ech pfiíslu n ch bezpeãnostních pfiedpisû. AlespoÀ pfii provádûní údrïbáfisk ch a opraváfisk ch prací se doporuãuje pfiizvání pracovníkû servisu ABB. Bûhem tûchto prací, a jestliïe to práce dovolí, musí b t odpojeny také v echny zdroje napájecího napûtí a zaji tûny, aby se zabránilo opûtnému pfiipojení. Poznámka: Aby se pfiede lo úrazûm ( zvlá tû zranûní na rukou!) je tfieba dbát nevy í opatrnosti pfii v ech manipulacích na pohonu pfii demontovaném ãelním panelu 1.1. Pro zaji tûní správné funkce má pruïinov stfiádaãov mechanismus stálé základní pfiedepnutí, nezávisle na prûbûhu napínání a uvolnûní pfii spínání. Tato energie pruïiny se mûïe pfii neodborném postupu v prostoru pruïinového stfiádaãe nahodile uvolnit!.1.1 Životnost Typická pfiedpokládaná Ïivotnost pro vypínaãe VD: Vakuová zhá edla: do spínacích cyklû, v závislosti na typu zhá edla. (Viz ãl. Dovolené poãty spínacích cyklû.). Inspekce a funkční zkouška..1 Spínací přístroj všeobecně ádn stav spínacího pfiístroje je nutno ovûfiovat pravidelnou inspekcí. Inspekci v pravideln ch intervalech je moïno odloïit, jestliïe je spínací pfiístroj trvale monitorován kvalifikovan mi pracovníky. Kontroly pfiedev ím zahrnují vizuální kontrolu zneãi tûní, koroze a vlhkosti. Pfii mimofiádn ch pracovních podmínkách (vãetnû ztíïen ch klimatick ch podmínek ) a nebo závaïném zneãi tûní Ïivotního prostfiedí (napfi. silné zneãi tûní a agresivní atmosféra) mûïe b t inspekce také nutná v krat ích intervalech. JestliÏe se zjistí nevyhovující stav, je nutno provést pfiíslu ná opatfiení údrïby... Pohony Funkãní zkou ku pohonu je nutno provést: Po 000 spínacích cyklech pro vypínaã a 000 spínacích cyklech pro tfiípolohov spínaã. Pfied funkãní zkou kou vypnûte vypínaã a odpojte v vod. Odpojte a zajistûte proti opûtnému pfiipojení prostor, ve kterém se práce provádí pfii dodrïení bezpeãnostních pfiedpisû stanoven ch v âsn / IEC. Rozsah funkãní zkou ky: Proveìte nûkolik sepnutí s vypínaãem naprázdno. Toto platí pfiedev ím pro vypínaãe zfiídka ovládané za normálních okolností. Odpojte motor pro stfiádání (jestliïe je montován), uvolnûte stfiádaã zapnutím a vypnutím vypínaãe.

33 Proveìte vizuální prohlídka stavu mazání rotaãních a kluzn ch loïiskov ch ploch, atd. Kontrolujte správné mechanické a elektrické provedení jednotliv ch funkcí. rouby a matice jsou utaïeny ve v robním podniku a správná poloha utaïení je uvedena barevn m znaãením. Nejsou nutná dal í utahování bûhem Ïivotnosti vypínaãe... Pól vypínače Inspekce pólû vypínaãe se nepoïaduje.. Údržba..1 Spínací přístroje všeobecně Ve keré souãásti umístûné nepfiístupnû uvnitfi plynového prostoru nevyïadují údrïbu... Pružinový střádačový pohon a převody, vypínač ÚdrÏbu pohonu je nutno provést po spínacích cyklech. Jako preventivní opatfiení vymûàte po spínacích cyklech klimaticky a mechanicky vysoce namáhané souãásti jako napfi. vypínací tlumiã, pohonn modul a motor (pro pomoc kontaktujte pracovníky ABB). Pfied údrïbou vypnûte vypínaã, odpojte a zajistûte v vod, aby se zabránilo opûtnému pfiipojení. Rozsah údržby : Odpojte motor pro stfiádání (jestliïe je montován) a uvolnûte stfiádaã zapnutím a vypnutím vypínaãe. Znovu namaïte západky, opûrné hfiídele, suvné a rotaãní loïiskové plochy. Zkontrolujte uloïení pojistn ch elementû (napfi.pojistn ch kolíkû) v klikách, ãepech, roubech atd. Kontrolujte utaïení pfiipevàovacích roubû. Pfii opûtné montáïi zafiízení vïdy nahraìte pruïné podloïky, závlaãky a jiné pojistné elementy demontované bûhem prací nov mi. Zkontrolujte celkov stav pohonu a nastfiádejte opût pruïinu stfiádaãe. Proveìte v plném rozsahu mechanické a elektrické funkãní zkou ky. (Dbejte na instrukce pro nastavení).. Pohon třípolohového spínače Tfiípolohov spínaã a jeho pohon nevyïadují údrïbu bûhem 000 spínacích cyklû. Potom je tfieba provést vizuální kontrolu pohonu s ohledem na dostateãné mazání a vadné souãásti. JestliÏe je to nutné, tak se má vypûnit kompletní pohon... Pól vypínače Pól vypínaãe s vakuov m zhá edlem nevyïaduje aï do dosaïení dovoleného poãtu spínacích cyklû podle ãl.. Ïádnou údrïbu. KdyÏ se dosáhne dovoleného poãtu spínacích cyklû jako funkce vypínacího proudu, je nutno vymûnit zalité póly. JestliÏe je nutno ovûfiit kvalitu vakua (bez demontáïe vypínaãe), je moïno pouïít vakuovou zkou eãku. Poznámka: V e uvedené práce mohou b t provádûny jen pracovníky servisu ABB nebo dostateãnû vy kolen mi kvalifikovan mi pracovníky, protoïe se vyïaduje práce na vypínaãi.. Opravy Výměna součástí vypínače a příslušenství: DemontáÏ a montáï souãástí vypínaãe a pfiíslu- enství provádûjte jen po vypnutí vypínaãe, odpojení a fiádném zaji tûní pracovního prostoru pro zabránûní opûtného pfiipojení a uvolnûní pru- Ïiny stfiádaãe. Ve kerá pomocná napûtí musí b t také odpojena a zaji tûna pro zabránûní opûtného pfiipojení bûhem demontáïních a montáïních prací. Pfied demontáï pohonu vypínaãe je nutno demontovat pojistnou matici 1 (obr. /1). Pro v mûnu vadn ch komponentû pouïívejte jen originální souãásti.

ZX2. Plynem izolované rozváděče vysokého napětí Návod pro montáž, obsluhu a údržbu - BA 493/03 Dodatek k návodu BA 515 Dvojitá skříň vývodů

ZX2. Plynem izolované rozváděče vysokého napětí Návod pro montáž, obsluhu a údržbu - BA 493/03 Dodatek k návodu BA 515 Dvojitá skříň vývodů ZX2 Plynem izolované rozváděče vysokého napětí Návod pro montáž, obsluhu a údržbu - BA 493/03 Dodatek k návodu BA 515 Dvojitá skříň vývodů Va e bezpeãnost má pfiednost vïdy! Proto uvádíme tato doporučení

Více

VD4. Vakuový vypínač - vyšší proudové parametry. Power IT

VD4. Vakuový vypínač - vyšší proudové parametry. Power IT VD4 Vakuový vypínač - vyšší proudové parametry Power IT VD4. Ekonomické řešení pro distribuci energie Aplikace: Elektrárny Transformační stanice Chemický průmysl Ocelářský průmysl Automobilový průmysl

Více

VD4. Vakuový vypínač 36/40,5 kv Návod pro montáž, obsluhu a údržbu

VD4. Vakuový vypínač 36/40,5 kv Návod pro montáž, obsluhu a údržbu VD4 Vakuový vypínač 36/40,5 kv Návod pro montáž, obsluhu a údržbu 1 2 Va e bezpeãnost má pfiednost vïdy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku našeho návodu pro montáž, obsluhu a údržbu: Instalujte

Více

VD4 Vakuový vypínač - vyšší proudové parametry

VD4 Vakuový vypínač - vyšší proudové parametry VD4 Vakuový vypínač - vyšší proudové parametry Návod pro montáž, obsluhu a údržbu Bezpeãnost na prvním místû vïdy! To je důvod, proč Váš návod začíná s těmito doporučeními: Instalujte spínací pfiístroje

Více

ZX2. Plynem izolované rozváděče vysokého napětí Návod pro montáž, obsluhu a údržbu BA 515/02

ZX2. Plynem izolované rozváděče vysokého napětí Návod pro montáž, obsluhu a údržbu BA 515/02 ZX2 Plynem izolované rozváděče vysokého napětí Návod pro montáž, obsluhu a údržbu BA 515/02 Va e bezpeãnost má pfiednost vïdy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku tohoto návodu: Instalujte spínací

Více

8 Obouruãní ovládací pulty

8 Obouruãní ovládací pulty Obsah Obouruãní ovládací pulty b V eobecnû.................................................... strana /2 b Popis......................................................... strana / b Technické údaje................................................

Více

Elektrické rozvádûãe do 630 A

Elektrické rozvádûãe do 630 A Elektrické rozvádûãe do 630 A Funkãní systém Prisma Plus Funkãní systém Prisma Plus je moïné pouïít pro v echny typy nízkonapûèov ch distribuãních rozvádûãû do 630 A instalovan ch v komerãních i v prûmyslov

Více

1. Stykaãe 1.3 Stykaãe fiady C

1. Stykaãe 1.3 Stykaãe fiady C 1.3 Stykaãe fiady C 1.3.1 Tabulka ã. 8 technická data Technická data stykaãû fiady C Hlavní kontakty Jmenovité izolaãní napûtí U i [V] Impulzní v drïné napûtí U imp [kv] Jmenovit tepeln proud I th [A]

Více

Střádačové pohony pro odpínače s pojistkovou nástavbou MCTZ 1161. Návod na montáž, obsluhu a údržbu

Střádačové pohony pro odpínače s pojistkovou nástavbou MCTZ 1161. Návod na montáž, obsluhu a údržbu Střádačové pohony pro odpínače s pojistkovou nástavbou MCTZ 1161 Návod na montáž, obsluhu a údržbu Bezpečnost na prvním místě - vždy! Proto uvádíme toto doporučení na začátku našeho návodu na montáž, obsluhu

Více

Katalog. Spou tûãe motorû GZ1 M

Katalog. Spou tûãe motorû GZ1 M Katalog Spou tûãe motorû Volba pfiístroje Spou tûãe motorû TeSys 0 PouÏití Ochrana motorû proti zkratûm a pfietíïení Nastavení zkratové spou tû 13 In Jmenovité v kony motorû v AC-3, 400 V Do 15 kw Do 30

Více

ABB EJF. VAKUOV VYPÍNAâ VM1 S MAGNETICK M POHONEM. 12 kv, A,... 31,5 ka 17,5 kv, A, ka 25 kv, A,...

ABB EJF. VAKUOV VYPÍNAâ VM1 S MAGNETICK M POHONEM. 12 kv, A,... 31,5 ka 17,5 kv, A, ka 25 kv, A,... VAKUOV VYPÍNAâ VM1 S MAGNETICK M POHONEM 12 kv,... 1250 A,... 31,5 ka 17,5 kv,... 1250 A,... 25 ka 25 kv,... 1250 A,... 25 ka Návod pro montáï, obsluhu a údrïbu ABB EJF Va e bezpeãnost na prvním místû

Více

VD4 X0 Vakuový vypínač s třípolohovým odpojovačem. Návod na montáž, obsluhu a údržbu

VD4 X0 Vakuový vypínač s třípolohovým odpojovačem. Návod na montáž, obsluhu a údržbu VD4 X0 Vakuový vypínač s třípolohovým odpojovačem Návod na montáž, obsluhu a údržbu Bezpečnost na prvním místě - vždy! Proto uvádíme toto doporučení na začátku našeho návodu na montáž, obsluhu a údržbu:

Více

ABB EJF, a.s. VAKUOVÝ VYPÍNAČ S MAGNETICKÝM POHONEM TYPU VM1

ABB EJF, a.s. VAKUOVÝ VYPÍNAČ S MAGNETICKÝM POHONEM TYPU VM1 ABB EJF, a.s. VAKUOVÝ VYPÍNAČ S MAGNETICKÝM POHONEM TYPU VM1 VM1. Univerzální použití Elektrárny Transformační stanice Chemický průmysl Ocelárny Automobilový průmysl Letiště Bytové komplexy VM1. Vypínač

Více

ZX0 bloková konstrukce. Rozváděč vysokého napětí izolovaný plynem Návod pro montáž, obsluhu a údržbu

ZX0 bloková konstrukce. Rozváděč vysokého napětí izolovaný plynem Návod pro montáž, obsluhu a údržbu ZX0 bloková konstrukce Rozváděč vysokého napětí izolovaný plynem Návod pro montáž, obsluhu a údržbu Va e bezpeãnost má pfiednost vïdy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku návodu pro obsluhu. Instalujte

Více

VD4. Vakuový vypínač vysokého napětí pro primární distribuci

VD4. Vakuový vypínač vysokého napětí pro primární distribuci VD4 Vakuový vypínač vysokého napětí pro primární distribuci VD4: Inovace v rámci kontinuity Inovace, kontinuita a spolehlivost Nová řada vakuových vypínačů VD4 vznikla na základě zkušeností a spolupráce

Více

ZX1.2. Plynem izolované rozváděče vysokého napětí Návod pro montáž, obsluhu a údržbu. Power IT

ZX1.2. Plynem izolované rozváděče vysokého napětí Návod pro montáž, obsluhu a údržbu. Power IT ZX1.2 Plynem izolované rozváděče vysokého napětí Návod pro montáž, obsluhu a údržbu Power IT Va e bezpeãnost na prvním místû - vïdy! To je důvod, proč Váš návod začíná s těmito doporučeními: Instalujte

Více

Vnitřní vakuové vypínače DRIESCHER. trojpólové provedení jmenovité napětí 12, 25, 36 a 38,5 kv jmenovitý proud 630 až 2500 A

Vnitřní vakuové vypínače DRIESCHER. trojpólové provedení jmenovité napětí 12, 25, 36 a 38,5 kv jmenovitý proud 630 až 2500 A Vnitřní vakuové vypínače DRIESCHER trojpólové provedení jmenovité napětí 12, 25, 36 a 38,5 kv jmenovitý proud 630 až 2500 A Trojpólový vypínač vnitřního provedení je určen pro jmenovitá napětí od 12 kv

Více

ZX1.2. Rozváděče vysokého napětí izolované plynem

ZX1.2. Rozváděče vysokého napětí izolované plynem ZX1.2 Rozváděče vysokého napětí izolované plynem ZX1.2 Podrobnosti viditelné na první pohled. Kovově krytý, plynotěsný Konstrukce Jeden systém přípojnic Skříně z nerezové oceli svařované laserem Modulární

Více

MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3

MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3 CZ MontáÏní a provozní návod - Kódov spínaã CTV 1 / CTV 3 âesky Obrázek 1 MontáÏ klávesnice Obrázek 2 MontáÏ - vyhodnocovací pfiístroj Obrázek 3 Pfiipojení CTV 1 (ovládání impulzû) Obrázek 4 "2-bránov

Více

S S. Pohon pro rolety a mark zy VariEco-868. MontáÏ

S S. Pohon pro rolety a mark zy VariEco-868. MontáÏ CZ Pohon pro rolety a mark zy VariEco868 Tento návod uschovejte! Po zabudování trubkového motoru upevnûte pro elektrikáfie tento návod na kabelu. Funkce zafiízení: Uvedení pohonu do provozu pomocí montáïního

Více

AURATON 30 AURATON TH-3

AURATON 30 AURATON TH-3 AURATON 30 AURATON TH-3 (s externím ãidlem 2,5 m) ELEKTRONICK TERMOSTAT NÁVOD K OBSLUZE Termostaty fiady AURATON 30 (TH-3) jsou urãeny pro teplotní kontrolu vytápûcího systému. Termostat má na v bûr ze

Více

Termostat TH-3. Návod k obsluze

Termostat TH-3. Návod k obsluze Termostat TH-3 Návod k obsluze Termostaty fiady TH-2 jsou urãeny pro teplotní kontrolu vytápûcího systému. Termostat má na v bûr ze dvou funkcí, a to b t v provozu (vytápût) nebo b t vypnut. Termostat

Více

VD4 X. Vakuový vypínač. Návod na montáž, obsluhu a údržbu

VD4 X. Vakuový vypínač. Návod na montáž, obsluhu a údržbu VD X Vakuový vypínač Návod na montáž, obsluhu a údržbu 1 Bezpečnost na prvním místě - vždy! VÝSTRAHA Řiďte se vždy podle uznávaných pravidel technické praxe a postupujte podle návodu pro obsluhu! Nebezpečné

Více

Vakuové stykaãe fiady VK a VM Kompaktní vakuové stykaãe fiady VK Modulární stykaãe fiady VM Pracovní podmínky:

Vakuové stykaãe fiady VK a VM Kompaktní vakuové stykaãe fiady VK Modulární stykaãe fiady VM Pracovní podmínky: Vakuové stykaãe fiady V a VM Vakuové stykaãe z fiad V a VM jsou urãeny pro spínání v silov ch ovodech stfiídavého napûtí do 1000 V, zejména pro kategorie uïití AC-1, AC-2, AC-3 neo AC-4. Jsou velmi vhodné

Více

Kvalitní pohon garázovych vrat

Kvalitní pohon garázovych vrat POHON GARÁÎOV CH VRAT _ Made by Hörmann Kvalitní pohon garázovych vrat 5P 5P 5P BezúdrÏbová technika s ozuben m pásem - Ïádn levn fietûz jízdního kola Pfiedmontovaná vodící kolejnice - za 90 sekund pfiipravená

Více

VAKUOV STYKAâ SVC-T 32 7,2 KV 400 A NÁVOD NA MONTÁÎ, OBSLUHU A ÚDRÎBU ABB EJF

VAKUOV STYKAâ SVC-T 32 7,2 KV 400 A NÁVOD NA MONTÁÎ, OBSLUHU A ÚDRÎBU ABB EJF VAKUOV STYKAâ SVC-T 32 7,2 KV 400 A NÁVOD NA MONTÁÎ, OBSLUHU A ÚDRÎBU ABB EJF OBSAH STRANA 1. Úvod.............................. 2 1.1 Kontrola pfii dodání.................... 2 2. V eobecnû..........................

Více

Objemov vodomûr. SuchobûÏné poãítadlo Metrologická tfiída C pro v echny polohy. V znamné vlastnosti. PouÏití. Volitelná pfiíslu enství

Objemov vodomûr. SuchobûÏné poãítadlo Metrologická tfiída C pro v echny polohy. V znamné vlastnosti. PouÏití. Volitelná pfiíslu enství Objemov vodomûr SuchobûÏné poãítadlo Metrologická tfiída C pro v echny polohy V znamné vlastnosti PouÏití DN 15 aï 40, PN16, do 40 o C. Vysoká pfiesnost a spolehlivost. Nízké tlakové ztráty. Malá citlivost

Více

Kompaktní rozvádûãe do 24 kv s odpínaãi, s izolací SF 6, typ 8DJ20

Kompaktní rozvádûãe do 24 kv s odpínaãi, s izolací SF 6, typ 8DJ20 Kompaktní rozvádûãe do 24 kv s odpínaãi, s izolací SF 6, typ 8DJ20 Rozvádûãe vn Katalog HA 45.31 fiíjen 2000 Kompaktní rozvádûãe do 24 kv sodpínaãi, V eobecnû Obsah Strana Oblasti pouïití, vlastnosti,

Více

V konové vypínaãe Mini Vario a Vario

V konové vypínaãe Mini Vario a Vario Obsah Mini Vario a Vario Pfiehled... strany 2 a 3 Mini Vario, In = 12 aï 2 A t Typová oznaãení... strany 4 aï 7 t Technické údaje... t Rozmûry, schémata... strany 26 a 27 Vario, In = 12 aï 175 A t Typová

Více

Vzduchové jističe Změny vyhrazeny AR CZ

Vzduchové jističe Změny vyhrazeny AR CZ www.oez.cz www.oez.sk Vzduchové jističe Změny vyhrazeny AR02-2017-CZ www.oez.cz www.oez.sk Vzduchové jističe OBSAH Obchodní informace PŘEHLED PROVEDENÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ...2 ÚDAJE PRO VÝBĚR JISTIČE...4 ÚDAJE

Více

výkonové jističe IEC GB

výkonové jističe IEC GB IEC 60947-2 GB 14048.2 Použití Výkonový jistič NM1se používá pro rozvodné sítě o frekvenci 50/60Hz, jmenovitém proudu do 630A a jmenovitém napětí do 690V k přenosu elektrické energie, k ochraně zařízení

Více

elero VarioTel Plus-10 Nr Návod k obsluze Tento návod k obsluze si uschovejte!

elero VarioTel Plus-10 Nr Návod k obsluze Tento návod k obsluze si uschovejte! VarioTel Plus-10 Nr. 28 230.0001 elero Návod k obsluze Tento návod k obsluze si uschovejte! elero GmbH Antriebstechnik Linsenhofer Str. 59 63 D-72660 Beuren info@elero.de www.elero.com 309407 00 Nr. 18

Více

13 DEMONTÁÎ A MONTÁÎ SPECIÁLNÍCH âástí. Ochrana proti pfietlaku Kontaktní manometr s tlakov m ãídlem G 3/4"

13 DEMONTÁÎ A MONTÁÎ SPECIÁLNÍCH âástí. Ochrana proti pfietlaku Kontaktní manometr s tlakov m ãídlem G 3/4 P U O P 13 DOTÁÎ A OTÁÎ STRAA 13.13 Ochrana proti pfietlaku Kontaktní manometr s tlakov m ãídlem G 3/4" 100 180 53 33 SW 32 G 3/4" manometr anometer tlakové Druckmittler ãidlo embrane membrána Kontrukce:

Více

UniGear typ ZS1. Návod na montáž, obsluhu a údržbu

UniGear typ ZS1. Návod na montáž, obsluhu a údržbu UniGear typ ZS1 Návod na montáž, obsluhu a údržbu Vaše bezpečnost má přednost - vždy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku našeho návodu pro obsluhu: Instalujte spínací přístroje nebo rozváděče pouze

Více

Uniswitch Rozváděč vysokého napětí. 12, 17,5 a 25 kv 630 a 1250A

Uniswitch Rozváděč vysokého napětí. 12, 17,5 a 25 kv 630 a 1250A Rozváděč vysokého napětí 12, 17,5 a 25 kv 630 a 1250A Obsah 1. Základní principy řešení... 3-4 2. Aplikace... 5 3. Konstrukce rozváděče... 6-7 4. Typy skříní/program skříní...8-26 4.1 Skříň odpínače, typu

Více

Systémy a komponenty pro pohonnou techniku

Systémy a komponenty pro pohonnou techniku Poradenství - Prodej - Servis Brno s.r.o. Kardanové hfiídele od 200 Nm do 175.000 N - max. 9900kNm Systémy a komponenty pro pohonnou techniku, s.r.o. pitálka 23a, CZ 602 00 Brno tel.: 543 210 637, Fax:

Více

Instalační návod pro vestavné myčky. šíře 60 cm řady CDI a CDS

Instalační návod pro vestavné myčky. šíře 60 cm řady CDI a CDS Instalační návod pro vestavné myčky šíře 60 cm řady CDI a CDS 2 3 4 5 TECHNICKÉ POZNÁMKY PRO V ROBCE NÁBYTKU Tento model myãky je urãen pro zabudování do komponovatelného nábytku pod horní desku nebo pod

Více

elero SoloTel Návod k obsluze Návod k obsluze prosím uschovejte!

elero SoloTel Návod k obsluze Návod k obsluze prosím uschovejte! SoloTel elero Návod k obsluze Návod k obsluze prosím uschovejte! elero GmbH Antriebstechnik Linsenhofer Str. 59 63 D-72660 Beuren info@elero.de www.elero.com 309400 Nr. 18 101.5401/0305 Obsah Bezpecnostní

Více

Redline. Ochrana obvodů. Zařízení přídavná. Přístroje modulové ostatní. Přípojnice. Zapouzdření. Rejstřík B.1. Tabulka pro výběr chráničů proudových

Redline. Ochrana obvodů. Zařízení přídavná. Přístroje modulové ostatní. Přípojnice. Zapouzdření. Rejstřík B.1. Tabulka pro výběr chráničů proudových .3 Tabulka pro výběr chráničů proudových.4 Technická data chráničů proudových. hrániče proudové samostatné (R s) Řada P /.8 Systém opětného připojování chráničů proudových Tele R.0 hrániče proudové s nadproudovou

Více

TERMINA TR 610 top2. TR 612 top2. Instrukcja monta u i obs ugi 1 Prze àcznik czasowy. Szerelési és kezelési útmutató 13 Kapcsolóóra

TERMINA TR 610 top2. TR 612 top2. Instrukcja monta u i obs ugi 1 Prze àcznik czasowy. Szerelési és kezelési útmutató 13 Kapcsolóóra 2 2 309 222 01 TERMINA TR 610 top2 TR 612 top2 0,5mm - 2,5mm 2 8mm 230-240V~ 50-60Hz R 10a - 30T 0,5mm - 2,5mm 2 4 5 6 C2 8mm 230-240V~ 50-60Hz R10a-30T CZ 610 0 105 612 0 105 0 6 12 18 24 top2 TR 610

Více

Membránové tlakové spínaãe, 42 V

Membránové tlakové spínaãe, 42 V 0163 Membránové tlakové spínaãe, 42 V Pozinkované ocelové tûlo Pfiipojení na roubky M3 Pfietlak bezpeãn do 600 bar *) 36 S vnûj ím závitem 24 SW RovnûÏ k dispozici se spínacím bodem pfiednastaven m ve

Více

VD4 Návod pro montáž a provoz kv A ka

VD4 Návod pro montáž a provoz kv A ka Medium Výrobky voltage vysokého products napětí VD Návod pro montáž a provoz... 36 kv - 630... 3150 A - 16... 50 ka Obsah Pro Vaši bezpečnost! 1 I. Úvod 2 II. Program ochrany životního prostředí 2 1. Balení

Více

Membránové tlakové spínaãe, 42 V

Membránové tlakové spínaãe, 42 V 0166 Membránové tlakové spínaãe, 42 V Pozinkované ocelové tûlo Pfiipojení na roubky M3 Pfietlak bezpeãn do 300 bar *) 36 S vnûj ím závitem 24 SW RovnûÏ k dispozici se spínacím bodem pfiednastaven m ve

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě vnitřních odpojovačů s mžikovým zapínáním ITrs. jednopólové provedení jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 A

Návod k montáži, obsluze a údržbě vnitřních odpojovačů s mžikovým zapínáním ITrs. jednopólové provedení jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 A Návod k montáži, obsluze a údržbě vnitřních odpojovačů s mžikovým zapínáním ITrs jednopólové provedení jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 A Vnitřní odpojovače ITrs Odpojovače jsou určeny ke spínání

Více

ABB EJF. SafePlus 12/25 kv DISTRIBUČNÍ KOMPAKTNÍ ROZVÁDĚČ IZOLOVANÝ PLYNEM SF 6

ABB EJF. SafePlus 12/25 kv DISTRIBUČNÍ KOMPAKTNÍ ROZVÁDĚČ IZOLOVANÝ PLYNEM SF 6 ABB EJF SafePlus 12/25 kv DISTRIBUČNÍ KOMPAKTNÍ ROZVÁDĚČ IZOLOVANÝ PLYNEM SF 6 V eobecnû SafePlus je kompaktní rozvádûãov systém pro distribuãní sítû do 25 kv. Rozvádûã má vynikající flexibilitu vzhledem

Více

Katalog 2006. Rozvádûãové systémy Rozvádûãe a pfiíslu enství Klimatizace

Katalog 2006. Rozvádûãové systémy Rozvádûãe a pfiíslu enství Klimatizace Katalog 2006 Rozvádûãové systémy Rozvádûãe a pfiíslu enství Klimatizace Kompletní nabídka Rozvádûãe a rozvodnice uplíkové rozvádûãe pro motorové v vody a rozvod elektrické energie do 6 300 Okken krytí

Více

Venkovní spínací přístroje pro trakční aplikace. jedno- a dvoupólové provedení jmenovité napětí do 29 kv jmenovitý proud do 2000 A

Venkovní spínací přístroje pro trakční aplikace. jedno- a dvoupólové provedení jmenovité napětí do 29 kv jmenovitý proud do 2000 A Venkovní spínací přístroje pro trakční aplikace jedno- a dvoupólové provedení jmenovité napětí do 29 kv jmenovitý proud do 2000 A 1 Všeobecně Uvedené venkovní spínací přístroje konstruovány speciálně pro

Více

VM1. Vakuové vypínače vysokého napětí s magnetickým pohonem kv A 16 31,5 ka

VM1. Vakuové vypínače vysokého napětí s magnetickým pohonem kv A 16 31,5 ka VM1 Vakuové vypínače vysokého napětí s magnetickým pohonem 12 25 kv 630 2500 A 16 31,5 ka POPIS VÝBĚR A OBJEDNÁNÍ VYPÍNAČŮ SPECIFICKÉ CHARAKTERISTIKY VÝROBKU CELKOVÉ ROZMĚRY ELEKTRICKÉ SCHÉMA ZAPOJENÍ

Více

Podniková norma PRE a PREdi ROZVÁDĚČ 22 KV, TYP SAFERING

Podniková norma PRE a PREdi ROZVÁDĚČ 22 KV, TYP SAFERING Strana: 1/7 Charakteristika Rozváděče typu SafeRing jsou typově odzkoušené, kovově zapouzdřené, plněné plynem SF 6 izolované VN rozváděče. Charakteristické vlastnosti rozváděče: Rozváděč je odzkoušen na

Více

Systémy izolačního plynu rozváděčů ZX Návod pro montáž, obsluhu a údržbu BA 427/08

Systémy izolačního plynu rozváděčů ZX Návod pro montáž, obsluhu a údržbu BA 427/08 ZX Systémy izolačního plynu rozváděčů ZX Návod pro montáž, obsluhu a údržbu BA 427/08 Va e bezpeãnost má pfiednost vïdy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku tohoto návodu: Instalujte spínací pfiístroje

Více

Rozvádûãe s pevnû zabudovan mi vypínaãi typu NXPLUS C (8DC11), do 24 kv, s izolací SF 6, s jedním systémem pfiípojnic

Rozvádûãe s pevnû zabudovan mi vypínaãi typu NXPLUS C (8DC11), do 24 kv, s izolací SF 6, s jedním systémem pfiípojnic Rozvádûãe s pevnû zabudovan mi vypínaãi typu NXPLUS C (8DC11), do 24 kv, s izolací SF 6, Rozvádûãe vn Katalog HA 35.41 2001 Rozvádûãe s pevnû zabudovan mi vypínaãi Technické vlastnosti Bezpeãnost osob

Více

VD4. Vakuové vypínače vysokého napětí 12 25 kv 630 2500 A 16 31,5 ka

VD4. Vakuové vypínače vysokého napětí 12 25 kv 630 2500 A 16 31,5 ka VD4 Vakuové vypínače vysokého napětí 12 25 kv 630 2500 A 16 31,5 ka POPIS VÝBĚR A OBJEDNÁNÍ VYPÍNAČŮ SPECIFICKÉ CHARAKTERISTIKY VÝROBKU CELKOVÉ ROZMĚRY ELEKTRICKÉ SCHÉMA ZAPOJENÍ 3 11 31 35 45 1 2 3 4

Více

Systémy ochrany pfied pfiepûtím Ochranná a oddělovací jiskřiště

Systémy ochrany pfied pfiepûtím Ochranná a oddělovací jiskřiště Ochranná a oddûlovací jiskfii tû OBO slouïí ke galvanickému oddûlení a pfiemostûní komponent, které nesmûjí b t z provozního hlediska propojeny pfiímo. Pomocí tûchto pfiístrojû lze zabránit napfi. vzniku

Více

Návod k pouïití BAS 317

Návod k pouïití BAS 317 Návod k pouïití BAS 317 U2A0366.fm 2 12. Technická data 1. Pfiehled stroje (standardní vybavení) Napûtí V 400 (3-50 Hz) 230 (1-50 Hz) Jmenovit proud A 1,8 4,1 Ji tûní A 10 (B-automat) 10 (B-automat) Druh

Více

VD4. Vakuové vypínače vysokého napětí 12 25 kv 630 2500 A 16 31,5 ka PŘEDBĚŽNÝ

VD4. Vakuové vypínače vysokého napětí 12 25 kv 630 2500 A 16 31,5 ka PŘEDBĚŽNÝ VD4 Vakuové vypínače vysokého napětí 12 25 kv 630 2500 A 16 31,5 ka PŘEDBĚŽNÝ POPIS VÝBĚR A OBJEDNÁNÍ VYPÍNAČŮ SPECIFICKÉ CHARAKTERISTIKY VÝROBKU CELKOVÉ ROZMĚRY ELEKTRICKÉ SCHÉMA ZAPOJENÍ 3 11 29 33

Více

Vzduchové jističe ARION WL

Vzduchové jističe ARION WL Vzduchové jističe ARION WL WWW.OEZ.COM Vzduchové jističe OBSAH Obchodní informace OBSAH Technické informace ÚDAJE PRO VÝBĚR JISTIČE A ODPÍNAČE...2 VÝHODY JISTIČŮ ARION WL...5 PŘEHLED PROVEDENÍ A PŘÍSLUŠENSTVÍ...6

Více

Venkovní spínací přístroje pro trakční aplikace. jedno- a dvoupólové provedení jmenovité napětí do 29 kv jmenovitý proud do 2000 A

Venkovní spínací přístroje pro trakční aplikace. jedno- a dvoupólové provedení jmenovité napětí do 29 kv jmenovitý proud do 2000 A Venkovní spínací přístroje pro trakční aplikace jedno- a dvoupólové provedení jmenovité napětí do 29 kv jmenovitý proud do 2000 A 1 Všeobecně Popisované venkovní spínací přístroje Driescher jsou konstruovány

Více

Denní p ehled naprogramovan ch asû 5 = pátek. Stav kontaktû relé St ídavû se zobrazují kanály C1 a C2 zap. = On vyp.= OFF

Denní p ehled naprogramovan ch asû 5 = pátek. Stav kontaktû relé St ídavû se zobrazují kanály C1 a C2 zap. = On vyp.= OFF t TERMINA 1- kanálové t denní spínací hodiny TR 610 top Denní p ehled naprogramovan ch asû 5 = pátek Stav kontaktû relé St ídavû se zobrazují kanály C1 a C2 zap. = On vyp.= OFF Provozní napûtí OK blikají

Více

250 až 1800 A. Odpínače SIDERMAT. Funkce. Normy. Všeobecná charakteristika

250 až 1800 A. Odpínače SIDERMAT. Funkce. Normy. Všeobecná charakteristika Odpínače 250 až 1800 A Přístroje jsou tří- nebo čtyřpólové s ručním ovládáním s možností dálkového elektronického odpínání Zaručují bezpečné připojení a odpojení zátěže od obvodu a zaručují dostatečnou

Více

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products SEH62.1

SEH62.1. Spínací hodiny. Siemens Building Technologies HVAC Products SEH62.1 5 243 Spínací hodiny Digitální spínací hodiny jsou určeny pro zapínání a vypínání zařízení nebo regulaci s časovým spínáním. Integrovaný nastavitelný časový spínač Časový spínač jako pomocná funkce Určené

Více

SPOUŠTĚČE MOTORŮ SM1. Spouštěče motorů. Parametry. Tepelná spoušť: nastavení I e

SPOUŠTĚČE MOTORŮ SM1. Spouštěče motorů. Parametry. Tepelná spoušť: nastavení I e SPOUŠTĚČE MOTORŮ Především k jištění proti přetížení a zkratu 1 až 3 fázových elektromotorů do 25 A, 690 V a.c. K ručnímu spínání (zapínání / vypínání) elektromotorů zeleným a červeným tlačítkem z čela

Více

Bezpečnostní technika

Bezpečnostní technika technika modul pro nouzové zastavení BL 5931 safemaster Grafické znázornění spínacího postupu Tlačítko Síť nebo nouzové zastavení (vypnutí) Při zkratu v obvodu zapínacího tlačítka () u typu BL 5931.64/002

Více

Vzduchov odpínaã typu NAL pro vnitfiní montáï Vzduchov odpínaã typu NALF pro vnitfiní montáï

Vzduchov odpínaã typu NAL pro vnitfiní montáï Vzduchov odpínaã typu NALF pro vnitfiní montáï Vzduchov odpínaã typu NAL pro vnitfiní montáï Vzduchov odpínaã typu NALF pro vnitfiní montáï Obsah NAL/NALF 12-17,5-24-36-40,5 1. Všeobecně... 3 2. Schopnost zapínání do zkratu... 3 3. Odolnost proti vlivům

Více

OBSAH. MontáÏ... 1 Ovládání... 2 Zmûna filtraãního provedení na odtahové... 2 Obrázky... 3 Filtr na zachycení mastnoty... 4 Îárovka osvûtlení...

OBSAH. MontáÏ... 1 Ovládání... 2 Zmûna filtraãního provedení na odtahové... 2 Obrázky... 3 Filtr na zachycení mastnoty... 4 Îárovka osvûtlení... V e s t a v n é s p o t ř e b i č e K u c h y ň s k é o d s a v a č e p a r C F T 1 6 1 N á v o d n a m o n t á ž,, p o u ž i t í a ú d r ž b u OBSAH MontáÏ... 1 Ovládání... 2 Zmûna filtraãního provedení

Více

VD4 Návod pro montáž, obsluhu a údržbu kv A ka

VD4 Návod pro montáž, obsluhu a údržbu kv A ka Výrobky vysokého napětí VD4 Návod pro montáž, obsluhu a údržbu 12... 24 kv - 630... 3150 A - 16... 40 ka Obsah I. Úvod 4 II. Program ochrany životního prostředí 4 1. Balení a přeprava 4 2. Kontrola při

Více

EVM. VERTIKÁLNÍ VÍCESTUPŇOVÁ ČERPADLA z litiny, AISI 304, AISI 316

EVM. VERTIKÁLNÍ VÍCESTUPŇOVÁ ČERPADLA z litiny, AISI 304, AISI 316 Vertikální vícestupàová odstfiedivá ãerpadla v rûzn ch verzích: litinová (EVMG), nerezová z AISI 304 (EVM), nerezová z AISI 316 (EVML) a s certifikací WRAS (EVMW). Spolehlivá, tichá a se snadnou údrïbou.

Více

Vysokopólová konektorová spojení dle DIN 46352

Vysokopólová konektorová spojení dle DIN 46352 Vysokopólová konektorová spojení dle DIN 46352 Konstrukãní provedení pouïití ve strojírenství, fiídící a spínací technice spolehlivé propojovací komponenty pro silové a fiídící kabely robustní hliníkov

Více

SCAME-CZ, s.r.o. Tfiídvorská Kolín

SCAME-CZ, s.r.o. Tfiídvorská Kolín SCAME-CZ, s.r.o. Tfiídvorská 388 280 00 Kolín tel.: +420 321 726758 fax.: +420 321 728525 http://www.scame.cz e-mail: scame@scame.cz MBOX Series Rozvaděče pro staveniště MBOX Série ROZVADĚČE PRO STAVENIŠTĚ

Více

Rozvaděče vn D D s odpínači H27 a vypínači ISM/TEL jmenovité napětí 12 a 25 kv jmenovitý proud 630 A

Rozvaděče vn D D s odpínači H27 a vypínači ISM/TEL jmenovité napětí 12 a 25 kv jmenovitý proud 630 A Rozvaděče vn D - 0 D - 0 s odpínači H a vypínači ISM/TEL jmenovité napětí a kv jmenovitý proud 0 A Všeobecně Kovově zapouzdřené, vzduchem izolované rozvaděče vn typu D a D jsou určeny pro univerzální použití,

Více

Denní p ehled naprogramovan ch asû 5 = pátek. Stav kontaktû relé St ídavû se zobrazují kanály C1 a C2 zap. = On vyp.= OFF

Denní p ehled naprogramovan ch asû 5 = pátek. Stav kontaktû relé St ídavû se zobrazují kanály C1 a C2 zap. = On vyp.= OFF 310 884 2- kanálové t denní spínací hodiny Denní p ehled naprogramovan ch asû 5 = pátek Stav kontaktû relé St ídavû se zobrazují kanály C1 a C2 zap. = On vyp.= OFF Zobrazení spec. funkcí: trvale zap./vyp.

Více

TRZ 12-2. Polski 2 âesky 9 Slowensko 15 Magyar 21 Slovensky 28. Hrvatski 34 Latviski 41 Eesti keel 47 Lietuvi klb. 54 По русски 61

TRZ 12-2. Polski 2 âesky 9 Slowensko 15 Magyar 21 Slovensky 28. Hrvatski 34 Latviski 41 Eesti keel 47 Lietuvi klb. 54 По русски 61 OSW Polski 2 âesky 9 Slowensko 15 Magyar 21 Slovensky 28 Hrvatski 34 Latviski 41 Eesti keel 47 Lietuvi klb. 54 По русски 61 Obsah Technické údaje: 1 Údaje o regulátoru 9 2 Instalace 10 3 Obsluha 11 Bezpeãnostní

Více

EUR 098A TERMOSTAT. s jednoduch m ovládáním. UÏivatelská pfiíruãka

EUR 098A TERMOSTAT. s jednoduch m ovládáním. UÏivatelská pfiíruãka EUR 098A TERMOSTAT s jednoduch m ovládáním UÏivatelská pfiíruãka OBSAH 1 ÚVOD.............................. 2 2 INSTALCE.......................... 4 3 OVLÁDÁNÍ TEPLOTY.................. 13 4 PROVOZ P I

Více

Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1. Návod k montáži. Pro servisního technika. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1. Návod k montáži. Pro servisního technika. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Návod k montáži Pro servisního technika Návod k montáži VAZ H1000/1, VAZ H1500/1 CZ Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de

Více

Vnitřní vakuové vypínače VCB (ISM) Tavrida Electric

Vnitřní vakuové vypínače VCB (ISM) Tavrida Electric Vnitřní vakuové vypínače VCB (ISM) Tavrida Electric jedno- a trojpólové provedení pro samostatnou montáž a montáž na vozíku jmenovité napětí 12 až 25 kv jmenovitý proud až 2000 A Vakuové vypínače VCB Dodávka

Více

System pro M compact ABB/NN 09/02CZ_11/2007. Přístroje nízkého napětí

System pro M compact ABB/NN 09/02CZ_11/2007. Přístroje nízkého napětí ABB/NN 09/02CZ_11/2007 Přístroje nízkého napětí Před připojením hliníkových vodičů (s průřezem 4 mm 2 ) zajistěte, aby kontaktní plochy těchto vodičů byly očištěny, zbaveny oxidační vrstvy a ošetřeny kontaktní

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě vnitřních odpojovačů a uzemňovačů

Návod k montáži, obsluze a údržbě vnitřních odpojovačů a uzemňovačů Návod k montáži, obsluze a údržbě vnitřních odpojovačů a uzemňovačů s motorovými pohony LM 50 trojpólové provedení jmenovité napětí 12, 25 a 38,5 kv jmenovitý proud 630 2500 A 1 Vnitřní odpojovače a uzemňovače

Více

Sestavení typového označení pro objednávku...168 (volba provedení a příslušenství jističe a odpínače, volba jmenovitého proudu jističe)

Sestavení typového označení pro objednávku...168 (volba provedení a příslušenství jističe a odpínače, volba jmenovitého proudu jističe) BA5*37 OBCHODNÍ INFORMACE Sestavení typového označení pro objednávku...68 (volba provedení a příslušenství jističe a odpínače, volba jmenovitého proudu jističe) Připojovací sady...69 Doplňky...7 Příklad

Více

Rozvodná zařízení (BRZB)

Rozvodná zařízení (BRZB) Přednášející: Prof. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. orsagova@feec.vutbr.cz, VUT FEKT Technická 12, Brno Střídavá elektrická rozvodná zařízení Rozvodná zařízení (BRZB) e-power - Inovace výuky elektroenergetiky

Více

Pájen v mûník tepla, XB

Pájen v mûník tepla, XB Pájen v mûník tepla, XB Popis / aplikace XB je deskov v mûník tepla pájen natvrdo, vyvinut k pouïití v systémech dálkového vytápûní (tedy pro klimatizaci, vytápûní nebo ohfiev teplé uïitkové vody) Pájené

Více

SPOUŠTĚČE MOTORU SM, velikost 1

SPOUŠTĚČE MOTORU SM, velikost 1 SPOUŠTĚČE MOTORU SM, velikost Základní funkce Spínání a jištění motorů do A. Přístroj reaguje na výpadek fáze. Přístroj je vybaven kompenzací vlivu okolní teploty. Ovládání přístroje Spouštěče motoru jsou

Více

Katalog. Modulární rozvodnice Pragma V dokonalé harmonii

Katalog. Modulární rozvodnice Pragma V dokonalé harmonii Katalog 2007 Modulární rozvodnice Pragma V dokonalé harmonii Kompletní nabídka Rozvádûãe a rozvodnice uplíkové rozvádûãe pro motorové v vody a rozvod elektrické energie do 6 300 A Okken krytí IP 31, IP

Více

Rozvaděč vn typ W 24. jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 a 1250 A

Rozvaděč vn typ W 24. jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 a 1250 A Rozvaděč vn typ W 2 jmenovité napětí 2 kv jmenovitý proud 60 a 20 A Všeobecné informace Kovově zapouzdřený vzduchem izolovaný vn rozvaděč typu W 2 je sestaven z oddělených typově přezkoušených polí s jedním

Více

Parametr Požadavek zadavatele Nabídka

Parametr Požadavek zadavatele Nabídka Příloha 3 Technické parametry uváděné uchazečem Část A Kovově kryté rozvaděče VN Parametr Požadavek zadavatele Nabídka Země původu (umístění výrobního závodu) Označení typové řady kompaktních rozvaděčů

Více

Jističe. System pro M Jističe S 2. Hlavní jistič S 700. Ostatní jističe S 111. System Connect

Jističe. System pro M Jističe S 2. Hlavní jistič S 700. Ostatní jističe S 111. System Connect Obsah Strana System pro M S 2 konstrukční řady S 240 A - B........................... 1/20 konstrukční řady S 240 A - C........................... 1/0 Příslušenství k jističům S 240 A..............................

Více

Venkovní odpínače Fla 15/97 GB. trojpólové provedení jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 A

Venkovní odpínače Fla 15/97 GB. trojpólové provedení jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 A Venkovní odpínače Fla 15/97 GB trojpólové provedení jmenovité napětí 25 kv jmenovitý proud 630 A Venkovní odpínače Fla 15/97 GB, se zhášením oblouku ve vakuu, jsou nejen význačným přínosem pro uživatele

Více

Universální motorové pohony UM. pro vnitřní a venkovní spínací přístroje

Universální motorové pohony UM. pro vnitřní a venkovní spínací přístroje Universální motorové pohony UM pro vnitřní a venkovní spínací přístroje 1 Universální motorové pohony UM Slouží k dálkovému ovládání spínacích přístrojů především vn odpojovačů a odpínačů. Variabilnost

Více

ŘADA 14 Automat schodišťový, 16 A

ŘADA 14 Automat schodišťový, 16 A 14 14 multifunkční schodišťový automat Typ 14.01-8 funkcí - varování před vypnutím dle D 18015-2 Typ 14.71-3 funkce časový rozsah 30 s až 20 min šetrné zapínaná při průchodu napětí nulou vhodné pro 3-

Více

V bûrov katalog V konové vypínaãe Vario Stykaãe a relé TeSys Spou tûãe motorû

V bûrov katalog V konové vypínaãe Vario Stykaãe a relé TeSys Spou tûãe motorû V bûrov katalog 2005 V konové vypínaãe Vario Stykaãe a relé TeSys Spou tûãe motorû Spínací a jisticí pfiístroje Jednodu e inteligentní svût automatizace a fiízení Telemecanique Vás vítá ada TeSys Vás udûlá

Více

VD4. Vakuové vypínače vysokého napětí 12 25 kv 630 2500 A 16 40 ka

VD4. Vakuové vypínače vysokého napětí 12 25 kv 630 2500 A 16 40 ka VD4 Vakuové vypínače vysokého napětí 12 25 kv 630 2500 A 16 40 ka POPIS VÝBĚR A OBJEDNÁNÍ VYPÍNAČŮ VÝBĚR A OBJEDNÁNÍ VYPÍNAČŮ CELKOVÉ ROZMĚRY ELEKTRICKÉ SCHÉMA ZAPOJENÍ 3 11 43 47 65 1 2 3 4 5 1 2 POPIS

Více

Podniková norma PRE a PREdi ROZVÁDĚČ 22 KV, TYP GAE

Podniková norma PRE a PREdi ROZVÁDĚČ 22 KV, TYP GAE Strana: 1/8 Charakteristika: Rozváděče typu GAE jsou typově odzkoušené, kovově zapouzdřené, plně plynem SF 6 izolované VN modulární rozváděče. Charakteristické vlastnosti rozváděče: Izolační medium primárních

Více

POHONY PRO ODPÍNAČE TYPU C3 A UZEMŇOVAČE. Návod na montáž, obsluhu a údržbu. ABB Power Distribution

POHONY PRO ODPÍNAČE TYPU C3 A UZEMŇOVAČE. Návod na montáž, obsluhu a údržbu. ABB Power Distribution POHONY PRO ODPÍNAČE TYPU C3 A UZEMŇOVAČE Návod na montáž, obsluhu a údržbu ABB Power Distribution Vaše bezpečnost má přednost - vždy! Proto uvádíme tato doporučení na začátku našeho návodu pro obsluhu.

Více

CP-MM. Návod k obsluze a montáži Hlásicí modul pro spínané napájecí zdroje řady CP-C

CP-MM. Návod k obsluze a montáži Hlásicí modul pro spínané napájecí zdroje řady CP-C CP-MM Návod k obsluze a montáži Hlásicí modul pro spínané napájecí zdroje řady CP-C Pokyn: tento návod k obsluze a montáži neobsahuje všechny podrobné informace ke všem typům této výrobkové řady a tedy

Více

Řešení rozváděčů VN společnosti Eaton bez použití plynu SF 6

Řešení rozváděčů VN společnosti Eaton bez použití plynu SF 6 Řešení rozváděčů VN společnosti Eaton bez použití plynu SF 6 Ing. Michal Rybka Eaton Tour 2013 Klíčové technologie Technologie vakuového spínání Technologie pevné izolace Modelování elektrických polí Spínání

Více

Ministykače Ex9CS. Ministykače dle IEC / ČSN EN a 4pólové verze. Jmenovitý proud AC-3 6, 9 a 12 A při 400 V

Ministykače Ex9CS. Ministykače dle IEC / ČSN EN a 4pólové verze. Jmenovitý proud AC-3 6, 9 a 12 A při 400 V Ministykače dle IEC / ČSN EN 6097-- a pólové verze Jmenovitý proud AC- 6, 9 a A při 00 V Ovládací napětí 5 V AC Jmenovitý podmíněný zkratový proud I q 50 ka Vhodné pro průmyslové i domovní aplikace Montáž

Více

Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze

Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze Aktualizované vydání Leden 2012 Zpracoval: Schválil: 23.1.2012 24.1.2012 Ing. Petr Jambura J.E.S. spol.

Více

EUR TERMOSTAT s jednoduch m ovládáním. UÏivatelská pfiíruãka

EUR TERMOSTAT s jednoduch m ovládáním. UÏivatelská pfiíruãka EUR 1300 TERMOSTAT s jednoduch m ovládáním UÏivatelská pfiíruãka OBSAH 1 ÚVOD.............................. 2 2 INSTALACE......................... 4 3 OVLÁDÁNÍ TEPLOTY.................. 13 4 PROVOZ P I

Více

Návod k pouïití. BAS 260 Swift

Návod k pouïití. BAS 260 Swift Návod k pouïití BAS 260 Swift 2 Motor nebûïí PodpûÈové relé bude uvolnûno díky poklesu napûtí: - znovu zapnout. 1. Pfiehled stroje (standardní vybavení) Îádné síèové napûtí - vyzkou ejte kabel, konektor,

Více

S1024-2POS / S POS S2024-2POS / S POS KLAPKOVÉ POHONY S VRATNOU PRUŽINKOU 10/20 Nm PRO 2-POLOHOVOU REGULACI

S1024-2POS / S POS S2024-2POS / S POS KLAPKOVÉ POHONY S VRATNOU PRUŽINKOU 10/20 Nm PRO 2-POLOHOVOU REGULACI S1024-2POS / S10230-2POS S2024-2POS / S20230-2POS KLAPKOVÉ POHONY S VRATNOU PRUŽINKOU 10/20 Nm PRO 2-POLOHOVOU REGULACI TECHNICKÉ INFORMACE OBECNĚ Tyto přímo zpřažené klapkové pohony zajišťují dvoupolohovou

Více

Přístroje pro montáž do rozváděčů na DIN lištu (35mm) dle DIN EN

Přístroje pro montáž do rozváděčů na DIN lištu (35mm) dle DIN EN Vypínače 16, 25 a 32A řady E 220 E 220 DIN VDE 0632, VDE 0660 část 107, DIN EN 60947-3, IEC 947-3 a DIN 43 880 SK 0242 B 91 Přístroje pro montáž do rozváděčů na DIN lištu (35mm) dle DIN EN 50 022 Vestavbová

Více