KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní."

Transkript

1 KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní. Komíny se společným sběračem se navrhovat nesmějí. (Sběrač je místo určené k hromadění tuhých částí spalin.) Komíny kotelen v bytových domech mají být situovány v budově tak, aby při jejich opravě nebylo nutné zasahovat do provozu bytů. Spalinová cesta od kouřového hrdla na kotli po ústí komínového průduchu musí být navržena tak, aby byla po celé délce kontrolovatelná a čistitelná. Stavba nebo montáž spalinové cesty může být zahájena po zpracování nezbytné projektové dokumentace, ve které jsou definovány všechny podstatné konstrukční a nekonstrukční prvky cesty. Pro jednoduché stavby může být výkresová dokumentace nahrazena technickou zprávou. 1. Jednovrstvé komíny Jednovrstvé komíny jsou takové, kde průduch komína je tvořen komínovým pláštěm. Jednovrstvé komíny se navrhují jako komíny s přirozeným tahem pro suchý provoz, pro spotřebiče s trvalým provozem a vyšší teplotou spalin, zejména pro spotřebiče na pevná paliva. Plášť se většinou vyzdívá z jednotlivých prvků nebo montuje z bloků z nehořlavých materiálů. Může být proveden i z kovových trubek. Nesmí být vyzděn z dutinových ani z děrovaných cihel. Tloušťka zděného komínového pláště musí být nejméně 140 mm. Zděné komínové přepážky musí mít stejné vlastnosti jako plášť. Na vyzdívání se nesmí použít menší části cihel než půlky. Ložné i styčné spáry musí být vyplněné maltou tak, aby nedocházelo k průniku spalin z komína nebo nasávání vzduchu do komína. Povrch zděného komína musí mít zatřené spáry nebo musí být omítnut a musí být rovný a hladký. Uhnutí komínového průduchu lze pomocí oblouku o poloměru min. 300 mm. V místě uhnutí se používají pouze plné cihly nebo speciální tvarovky. V ohybu nesmí dojít ke změně profilu nebo tvaru průduchu. V komínovém zdivu nemají být žádné rýhy ani kapsy. Pokud je nutné vést v komínovém zdivu nějaké rozvody, musí mít zdivo mezi rýhou a průduchem min. 100 mm a musí být těsné proti průniku spalin. Rýha musí být po instalaci vyplněna maltou. Vedení musí být od komínového zdiva dilatačně odděleno. Do vnějšího povrchu zděného komínového pláště nesmí být zapuštěno žádné svislé instalační vedení. Vnější povrch zděného komína má být omítnut nebo vyspárován, popřípadě opatřen obkladem z nehořlavých materiálů. Toto platí zejména pro půdní prostory až po horní úroveň krytiny, v místech, kde jsou kolem komína konstrukce ze dřeva nebo jiných hořlavých materiálů. Pokud je komín ve štítové stěně, která není omítnuta nebo vyspárovaná, musí se komínové těleso upravit podle předchozího a to tak, aby úpravy zasahovaly min 300 mm za krajní průduchy. Při montáži komína z bloků musí být spáry mezi bloky vyspárovány, musí na sebe přesně navazovat a musí být pevně spojeny. Ložná spára mezi bloky musí být mino konstrukci stropu.

2 Pokud celý komínový plášť nevyhovuje některým požadavkům. provádí se ochranné pouzdro a to u komína patrového po celé výšce, u komína průběžného po celé účinné výšce s přesahem nejméně 500 mm pod půdicí sopouchu připojeného spotřebiče. Pokud nevyhovuje pouze část komína, ochranné pouzdro se provede v tomto místě s přesahem na každou stranu 500 mm. Spáry mají být co nejmenší, vyplněné maltou nebo speciálním tmelem. Mezera mezi ochranným pouzdrem a komínovým pláštěm se rovněž vyplní maltou. 2. Vícevrstvé komíny U vícevrstvých komínů se konstrukce skládá z komínové vložky vytvářející komínový průduch, izolační vrstvy a komínového pláště. Vícevrstvé komíny se navrhují pro suchý i mokrý provoz, pro spotřebiče s možností přerušovaného provozu, s jímáním a odvodem kondenzátů spalin. Výhradně se používají pro spotřebiče na plynná a kapalná paliva a pevná paliva, kde dochází ke zplyňování paliva. Doporučují se i pro kotle na uhlí apod. Komíny se provádí tak, aby bylo zaručeno tepelné a dilatační oddělení komínové vložky od komínového pláště. Materiál komínové vložky musí odpovídat požadavkům připojovaného spotřebiče. U zděného nebo montovaného komína z komínových dílců se mají sestavovat tak, aby vodorovné spáry byly vzájemně posunuty. Veškeré otvory do komínové vložky musí mít příslušné tvarovky tak, aby byla zaručena těsnost otvoru. Mezi tvarovkou komínové vložky a komínovým pláštěm musí být zajištěna dilatace.. Sdružený komín muže mít společný komínový plášť pro několik komínových vložek. Tloušťka izolační vrstvy má být taková, aby nedocházelo ke kondenzaci spalin a aby nebyla překročena povrchová teplota na vnějším plášti komína. Bývá obvykle 40 mm. Tloušťka a druhy kovových materiálů používaných pro jednovrstvé komíny, kovových vložek a kouřovodů musí být voleny s ohledem na provozní podmínky (suchý a mokrý provoz) a druh paliva. Komínové průduchy Průduchy komína musí mít po celé účinné výšce stejný průřez. Průduch komína sloužící k odtahu spalin nesmí být používán pro větrání a naopak. Větrací průduch se může změnit v průduch komínový pouze se souhlasem kominíka. Průduchy jsou převážně svislé a přímé. Průřez může být kruhový, čtvercový obdélníkový nebo oválný. Poměr stran u obdélníkového a oválného je nejvýše 1:1,3. Velikost se stanoví výpočtem. Nejmenší dovolený rozměr světlého průřezu průduchu komína s přirozeným tahem je: 100 mm pro spotřebiče na plynná paliva 110 mm pro spotřebiče na kapalná paliva 120 mm pro spotřebiče na tuhá paliva, přičemž plocha průřezu nesmí být menší než 0,015 m 2. Kruhový průduch musí mít průměr min. 140 mm. Jednovrství zděný komín s hladkým vnitřním povrchem je min. rozměru 150 x 150 mm.

3 Nejmenší dovolený rozměr světlého průřezu průduchu komína přetlakového je 80 mm. Výrobce může určit v odůvodněných případech i menší rozměr, ale min. 60 mm. Neúčinná výška úzkého ( do plochy 0,04 m 2 ) a středního (nad 0,04 do 0,2025 m 2 ) komínového pro spotřebiče na pevná paliva má být alespoň 1/10 jeho účinné výšky. Neúčinná výška komínového průduchu pro spotřebiče na kapalná a plynná paliva má být u úzkého průduchu 150 mm a u středního průduchu 250 mm. Komín umístěný uvnitř místnosti a venkovní komín do výšky 2500 mm nesmí mít povrchovou teplotu vyšší než 52 C. Komínové vložky vedení vnitřkem budovy musí být po celé délce opatřeny komínovým pláštěm. Na komíny a jejich příslušenství se nesmí připojovat jiná zařízení, které nepatří k příslušenství komínů. Výjimku tvoří jímací zařízení hromosvodu. Kovový komínový plášť a kovové vložky, které přečnívají nad krycí desku komína musí být uzemněny. Nejmenší dovolená vzdálenost dřevěných konstrukcí od povrchu komínového pláště se stanoví podle ČSN Sopouchy Ústí li do jednoho průduchu dva sopouchy (otvory pro napojení kouřovodů) potom jejich svislá vzdálenost musí být nejméně: 300 mm je li vodorovný úhel mezi sopouchy menší než 90 o 600 mm je li vodorovný úhel mezi sopouchy vetší než 90 o Na vnější povrch komínového pláště se osazuje komínová zděř. Sopouch, do kterého není zapojen žádný spotřebič musí být uzavřen ucpávkou a víkem z nehořlavého materiálu. Kontrolní otvory Navrhují se pro komíny se spotřebiči na plynná paliva. Navrhují se pro bezpečnou kontrolu a čištění průduchů komína a prostor kondenzační jímky. Pokud nelze průduch čistit z jeho ústí, zřídí se kontrolní otvor nad střechou nebo v půdním prostoru. Další kontrolní otvor je ve spodní části u kondenzační jímky. Nejmenší velikost se volí podle velikosti průduchu: do světlosti průduchu 90 mm je velikost otvoru 40 x 70 mm do průměru mm je velikost otvoru 90 x 140 mm u průměrů větších než 150 mm má otvor plochu min. 0,028 m 2, přičemž šířka nesmí být menší než 120mm a výška 180 mm. Kontrolní otvor musí být uzavřen, postačí jednoduchá dvířka ze stejného materiálu jako komínová vložka nebo těsné víčko, zajištěné proti vypadnutí. Vymetací otvory Vymetací otvory se navrhují u průduchů na pevná a kapalná paliva. Umisťují se nad střechu budovy nebo do půdního prostoru a to nejméně 600 mm a nejvíce 1200 mm nad podlahou. Vymetací otvor muže být max. 6 m od ústí průduchu. Otvor má mít min. plochu 0,028 m 2, šířka min. 120 mm a výška min. 180 mm. Světlá výška přístupové komunikace v okolí otvoru má být min mm, prostor musí být osvětlený. Otvor musí být uzavřen těsnými dvojitými nebo zdvojenými dvířky z nehořlavého materiálu. Osazují se do vnějšího povrchu komínového pláště. Vybírací otvory

4 Vybírací otvory se navrhují u komínu pro spotřebiče na pevná a kapalná paliva. Umisťují se vždy v úrovni půdice. Plocha vymetacího otvoru u úzkého a středního průduchu je min. 0,028 m 2, šířka min. 120 mm a výška min. 180 mm. U průlezného průduchu je min. velikost 450 x 600 mm. Vybírací otvor u průběžného průduchu je umístěn v nejnižším podlaží na vhodném, snadno přístupném místě (chodba, schodišťový prostor apod.) a musí být uzavřen těsnými dvojitými nebo zdvojenými dvířky z nehořlavého materiálu. Osazují se do vnějšího povrchu komínového pláště. Pokud nelze vymetací otvor umístit na vhodném místě společných prostorů, lze jej umístit do místností příslušenství toho bytu, ke kterému komínový průduch náleží. Otvor nesmí být umístěn ve shromažďovacích prostorách objektu a v prostoru, kde se plyny, kapaliny a potraviny. Dále se nemají umisťovat v obytných prostorách a tam, kde se chovají zvířata. V kotelnách otvory mohou být. Půdice má být ve výšce min. 300 mm a max mm nad podlahou. U podlažního komínového průduchu lze min. výšku snížit na 100 mm, pokud nelze jinak zajistit účinnou výšku koníma. Podlaha kolem otvoru musí být nehořlavá nebo s nehořlavou povrchovou úpravou do vzdálenosti min. 600 mm a do vzdálenosti min. 300 mm musí mít každá konstrukce povrchovou úpravu nesnadno hořlavou. Spojovat více průduchů společným vybíracím otvorem je zakázáno. Kondenzátní jímky V půdici komínového průduchu na plynná a kapalná paliva musí být zajištěno jímání a odvod kondenzátů spalin. K tomuto slouží kondenzátní jímka, která nemá mít menší světlý průřez než průduch komína a výšku od půdice sopouchu menší než: 150 mm u komína úzkého 250 mm u komína středního a průlezného. Jímka musí být kontrolovatelná a umisťuje se zpravidla v půdici průduchu, kde se provede i kontrolní otvor krytý dvířky nebo víkem ( ostatní typy viz. norma). Kondenzát z jímky se odvádí: hadičkou do sběrné nádoby, která se při kontrole vyprazdňuje. Volné vypouštění do plenice se nedovoluje. u komínů s mokrým provozem přímo nebo přes neutralizační zařízení do sběrné nádoby nebo do kanalizace přes sifonovou uzávěru. Výpustný otvor v kondenzátní jímce a hadice má mít průměr mm, hadice má být co nejkratší.

5 Vyústění komínů nad střechou Způsob vyústění komínů nad šikmou střechou viz. obr. 1. Za šikmou střechu se považuje střecha se sklonem větším než 20 Výška vyústění v blízkostí střešních oken a vikýřů viz. obr. 2. Vyústění přetlakového komína nad střechu viz. obr. 3. Platí i pro plochou střechu. Na horách sníh výška musí být upravena podle místních podmínek.

6 Výška komína nad plochou střechou viz. obr. 4 Výška komína nad plochou střechou s nadstavbou ve vzdálenosti do 15 m od komína viz. obr Pokud zděný nebo montovaný komín svým vyústěním neodpovídá předepsané výšce, může se průduch prodloužit komínovým nástavcem. Tem musí být proveden z odpovídajících materiálů, u vícevrstvých komínů musí být tepelně izolovaný, u jednovrstvých se tato úprava doporučuje. Průřez průduchu musí být zachován. Pokud se stávající komín vymetá vymetacím otvorem, tento se musí zrušit a musí se udělat taková opatření, aby se průduch dal vymetat ústím průduchu.

Zásady návrhu odvodů spalin podle ČSN a EN

Zásady návrhu odvodů spalin podle ČSN a EN Zásady návrhu odvodů spalin podle ČSN a EN Přednáška č. 7 Normové zásady odvodu spalin Komíny se navrhují a provádějí podle řady evropských norem. Řídící normou pro návrh a provádění komínů je ČSN 73 4201

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Komínové a ventilační průduchy Komíny a ventilační průduchy Odvádí spaliny, které vznikají při vytápění do okolního prostoru. Komínové těleso se skládá z: - komínový průduch; - komínový plášť; - sopouch

Více

Provádění komínů a kouřovodů

Provádění komínů a kouřovodů Provádění komínů a kouřovodů Úvod - názvosloví Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce s jedním nebo více průduchy Komín s přirozeným tahem komín, při jehož provozu je tlak uvnitř komínové vložky

Více

Komínové a ventilační průduchy

Komínové a ventilační průduchy Pozemní stavitelství Komínové a ventilační průduchy Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí

Více

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek

Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek Téma: KOMÍN SCHIEDEL UNI *** Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek T E NT O P R O J E K T J E S P O L UF INANC O V ÁN E V R O P S K Ý M S O C IÁLNÍM F O ND E M A S T ÁTNÍM R O Z P O Č T E M Č E S K É R E

Více

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná.

Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Funkce a rozdělení komínů Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Základní názvosloví: komínový plášť (samotná konstrukce komínu) může být: z klasických

Více

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka

jednovrstvé: zděný komín plnostěnný vylehčený prefabrikovaný nosná tvárnice+vložka nosná tvárnice+izolace+vložka KOMÍNY A KOUŘOVODY Komín je stavební konstrukce používaná k odvodu spalin od kotlů do venkovního ovzduší. Druh komína, jeho konstrukčně materiálové řešení a profil průduchu ovlivňuje více faktorů. Především

Více

Přednáška 8 Ztužující věnce. Komíny

Přednáška 8 Ztužující věnce. Komíny 2-PŘÍPRAVA BH 02 Nauka STAVBY o pozemních stavbách Zajištění stěn pomocí svahování Přednáška 8. Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 12. 11. 2012 Ing. Radim Kolář, Ph.D. 1 ÚVOD ÚVOD patří mezi vodorovné

Více

Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Základní informace o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv (Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv)

Více

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.)

Spalinové cesty. (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinové cesty (studijní materiál ke zkoušce odbornosti Preventista II. a III.) Spalinová cesta Který právní předpis řeší spalinové cesty? Problematiku spalinových cest řeší od konce roku 2015 zákon č.133/1985

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

14 Komíny a kouřovody

14 Komíny a kouřovody 14 Komíny a kouřovody Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/34 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Názvosloví komínů Komín jednovrstvá nebo vícevrstvá konstrukce

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Říjen 2010 ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

Pevné a flexibilní komínové systémy z PP a PPs

Pevné a flexibilní komínové systémy z PP a PPs Pevné a flexibilní komínové systémy z PP a PPs RICOM GAS A RICOM GAS-FLEX Ochrana přírodních palivových rezerv je již několik let velmi diskutovaným tématem. Omezení ztrát při výrobě a rozvodu tepelné

Více

Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation of heating appliances

Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation of heating appliances ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 Prosinec 2016 Komíny a kouřovody Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv ČSN 73 4201 ed. 2 Chimneys and connecting flue pipes Design, construction and instalation

Více

Pevné a flexibilní komínové systémy RICOMgas z PP a PPs

Pevné a flexibilní komínové systémy RICOMgas z PP a PPs Pevné a flexibilní komínové systémy RICOMgas z PP a PPs RICOM GAS A RICOM GAS-FLEX Ochrana přírodních palivových rezerv je již několik let velmi diskutovaným tématem. Omezení ztrát při výrobě a rozvodu

Více

spotřebičů a odvodů spalin

spotřebičů a odvodů spalin Zásady pro umísťování spotřebičů a odvodů spalin TPG, vyhlášky Příklad 2 Přednáška č. 5 Umísťování spotřebičů v provedení B a C podle TPG 704 01 Spotřebiče v bytových prostorech 1 K všeobecným zásadám

Více

Revize spalinové cesty

Revize spalinové cesty Aktuální verze 34 VYHLÁŠKA ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č.

Více

TECHNOLOGICKÝ POSTUP PŘI POUŽITÍ VÝROBKU VE STAVBĚ

TECHNOLOGICKÝ POSTUP PŘI POUŽITÍ VÝROBKU VE STAVBĚ TECHNOLOGICKÝ POSTUP PŘI POUŽITÍ VÝROBKU VE STAVBĚ KOMÍNOVÁ VLOŽKA OHEBNÁ PODLE EN 1856-2 (Z KOROZIVZDORNÉ OCELI) PRO VLOŽKOVÁNÍ JEDNOVRSTVÝCH KOMÍNŮ WESTFALIA Tento technologický postup platí pro rekonstrukce

Více

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Nenosné svislé konstrukce - příčky Komíny a ventilační průduchy Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Nenosné svislé konstrukce příčky Stěnové systémy Svislé stěnové konstrukce se dělí dle:

Více

moderní konstrukce chyby při p

moderní konstrukce chyby při p Komíny moderní konstrukce nejčast astější chyby při p projektování a montáži I. Chybějící projektová dokumentace II. Chybně zpracovaná projektová dokumentace : 1. Chybné zpracování umístění sopouchu již

Více

S KERAMICKÝM OBVODOVÝM PLÁŠ

S KERAMICKÝM OBVODOVÝM PLÁŠ KOMÍNOV NOVÉ SYSTÉMY S KERAMICKÝM OBVODOVÝM PLÁŠ ÁŠTĚM 1 ROZDĚLEN LENÍ CIKO KOMÍNŮ CIKO CIKO TEC CIKO GAS 2 URČEN ENÍ SYSTÉMU SYSTÉM JE CERTIFIKOVÁN PRO ODVOD SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA VŠECHNY DRUHY PALIV

Více

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík František Jiřík Komíny třetí přepracované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3674. publikaci

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 203/1994 Sb., zákona

Více

Funkce a rozdělení komínů

Funkce a rozdělení komínů Funkce a rozdělení komínů Komíny slouží pro odvod spalin z objektu ven do prostoru. Svislá konstrukce musí být samonosná. Základní názvosloví: komínový plášť (samotná konstrukce komínu) může být: o z klasických

Více

Názvosloví: Explozní klapka Chrání spotřebič, kouřovod a komínový průduch proti překročení dovoleného přetlaku spalin ve spalinové cestě.

Názvosloví: Explozní klapka Chrání spotřebič, kouřovod a komínový průduch proti překročení dovoleného přetlaku spalin ve spalinové cestě. Názvosloví: Čistící otvor Otvor v plášti kouřovodu nebo v komínovém plášti a v komínové vložce, sloužící k čištění nebo k vypalování kouřovodu nebo průduchu komína spotřebičů na tuhá a kapalná paliva.

Více

VYHLÁŠKA 34/2016 ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty

VYHLÁŠKA 34/2016 ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Práva a povinnosti v oblasti čištění, kontroly a revizí spalinových cest jsou nově od 1.1.2016 uvedeny v zákoně o požární ochraně č.133/1985 Sb. a novém prováděcím předpisu - vyhlášce č.34/2016 Sb. o čištění,

Více

Obsah Úvod... 3 Konstrukce komínů Zdroje... 19

Obsah Úvod... 3 Konstrukce komínů Zdroje... 19 D Komíny Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Funkce... 3 1.2 Základní názvosloví... 3 1.3 Požadavky na komíny... 4 1.3.1 Zajištění tahu... 4 1.3.2 Připojení spotřebičů... 4 1.3.3 Výška komínu nad střechou... 5 1.3.4

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz František Jiřík Komíny třetí přepracované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220

Více

Page 1 of 5 34/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární

Více

Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER

Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER Nerezové komínové systémy KERASTAR, ICS, PERMETER Part of the BRAAS MONIER BUILDING GROUP Proč nerezový komín Schiedel? Kvalitní materiál, téměř 70 let zkušeností v komínové problematice Nízká hmotnost,

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

KATALOG ODKOUŘENÍ pro plynové kotle

KATALOG ODKOUŘENÍ pro plynové kotle KATALOG ODKOUŘENÍ pro plynové kotle CHAFFOTEAUX plynové kotle TALIA / TALIA SYSTEM SERELIA NIAGARA C plynové kondenzační kotle TALIA GREEN / TALIA GREEN SYSTÉM TALIA GREEN HP SERELIA GREEN NIAGARA C GREEN

Více

Povinnosti provozovatelů kotlů na pevná paliva

Povinnosti provozovatelů kotlů na pevná paliva Povinnosti provozovatelů kotlů na pevná paliva 1) Kontrola technického stavu a provozu zdroje Povinnosti provozovatelů podle 17 odst. 1 písm. h) a 41 odst. 15 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší:

Více

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška

Větrání plynových kotelen. Komíny a kouřovody. 8. přednáška Větrání plynových kotelen Komíny a kouřovody 8. přednáška Provedení větracích zařízení pro kotelny Kotelny mohou být větrány systémy Přirozeného větrání Nuceného větrání Sdruženého větrání Větrání plynových

Více

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

CERTIFICATION HELP DESK

CERTIFICATION HELP DESK CERTIFICATION HELP DESK Jednotná společná charakteristika výrobků podle DIN EN 1856-1:2003 v rámci CE značení Vícevrsté kouřovody s nerezovou komínovou vložkou a minerálním komínovým tělesem Systém eka

Více

TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST

TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST TPG Komíny, kouřovody, odtahy spalin G 941 02 konečný návrh TECHNICKÁ PRAVIDLA ŘEŠENÍ ODTAHŮ SPALIN OD SPOTŘEBIČŮ NA PLYNNÁ PALIVA. REVIZE SPALINOVÝCH CEST GAS APPLIANCES DESIGN OF FLUE GAS EXHAUST. INSPECTION

Více

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb.

Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.40 2008 Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv Leden ČSN 73 4201 Chimneys and connecting flue pipes - Design, construction and instalation

Více

NA FOSILNÍ PALIVA: pevná, plynná, kapalná NA FYTOMASU: dřevo, rostliny, brikety, peletky. SPALOVÁNÍ: chemická reakce k získání tepla

NA FOSILNÍ PALIVA: pevná, plynná, kapalná NA FYTOMASU: dřevo, rostliny, brikety, peletky. SPALOVÁNÍ: chemická reakce k získání tepla ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 8 SLOŽENÍ PALIV 1 NA FOSILNÍ PALIVA: pevná, plynná, kapalná NA FYTOMASU: dřevo, rostliny, brikety, peletky SPALOVÁNÍ: chemická reakce k získání tepla SPALNÉ SLOŽKY PALIV:

Více

PříRučka. Třísložkový komínový systém. infolinka:+420 841 566 469. e-mail: info@eko-kominy.cz

PříRučka. Třísložkový komínový systém. infolinka:+420 841 566 469. e-mail: info@eko-kominy.cz EN 1443 T400 N1 D 3 G50 Třísložkový komínový systém» s keramickou vložkou» tepelnou izolací» specifickým systémem zadního větrání PříRučka PRODEJCE: e-mail: info@eko-kominy.cz Pobočka Brno Vodní 547, 664

Více

VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb.

VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb. VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb. ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty VYHLÁŠKA č. 34/2016 Sb. ze dne 22. ledna 2016 o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra

Více

Přehled komínových systémů

Přehled komínových systémů Přehled komínových systémů ČSN EN 1443: T400 N1 D 3 G50 Třísložkový komínový systém s keramickým komínovým průduchem, tepelnou izolací a plášťovou komínovou tvárnicí z lehkého betonu. Systém využívá specifického

Více

Projekční podklady. Dimenzování a návrh spalinové cesty kaskádových kotelen s kotli Logamax plus GB112-24/29/43/60

Projekční podklady. Dimenzování a návrh spalinové cesty kaskádových kotelen s kotli Logamax plus GB112-24/29/43/60 Projekční podklady Dimenzování a návrh spalinové cesty kaskádových kotelen s kotli Logamax plus GB112-24/29/43/60 Vydání 07/2003 Úvod 1. Úvod do kondenzační techniky Kondenzační kotle použité jako zdroje

Více

Stavebně architektonická část (stavební řízení) Místo: Starý Kolín, ulice U Sokolovny, objekt č.p.152, par.č.st. 208, 195/1

Stavebně architektonická část (stavební řízení) Místo: Starý Kolín, ulice U Sokolovny, objekt č.p.152, par.č.st. 208, 195/1 1 STAVEBNÍ PROJEKCE ing. Milan Foršt, Ke Klejnarce 344, Starý Kolín 281 23, tel/fax:+420 321 764 285, mobil +420 603 728 439, e-mail:projekce.forst@quick.cz Stavebně architektonická část (stavební řízení)

Více

Přednáška 8 Ztužující věnce. Komíny. Převislé kce

Přednáška 8 Ztužující věnce. Komíny. Převislé kce BH 02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 8.. Převislé kce Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 10. 11. 2014 Ústav pozemního stavitelství 1 ÚVOD ÚVOD Ústav pozemního stavitelství 2 ÚVOD patří mezi vodorovné

Více

DAKON KP PYRO. Použití kotle. Rozměry kotlů. ocelový kotel na dřevoplyn

DAKON KP PYRO. Použití kotle. Rozměry kotlů. ocelový kotel na dřevoplyn Použití kotle Stacionární kotel DAKON KP PYRO je zplyňovací teplovodní kotel na dřevo určen k vytápění a přípravě TUV rodinných domů, provozoven a obdobných objektů. Otopný systém může být s otevřenou

Více

Požáry staveb v souvislosti s užíváním komínů a kouřovodů

Požáry staveb v souvislosti s užíváním komínů a kouřovodů Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství Katedra požární ochrany Požáry staveb v souvislosti s užíváním komínů a kouřovodů Student: Vedoucí bakalářské práce:

Více

PŘÍRUČKA PRO PROVÁDĚNÍ

PŘÍRUČKA PRO PROVÁDĚNÍ PŘÍRUČKA PRO PROVÁDĚNÍ ÚVOD Obsah ÚVOD 3 ZKRATKY 4 1. NORMY A PŘEDPISY 4 2. CIHELNÉ KOMÍNOVÉ SYSTÉMY HELUZ 5 2. 1. Označování komínů 6 2. 2. Zásady pro navrhování a stavbu komínového tělesa 7 2. 3. Půdorys

Více

Ceník odkouření ke kondenzačním kotlům

Ceník odkouření ke kondenzačním kotlům Ceník odkouření ke kondenzačním kotlům Platný od..9 Obsah: Odkouření pro kondenzační kotle do 6, a kw ( /, 6/)... str. -7 Odkouření pro kondenzační kotle s výkonem kw ( /)... str. -9 Odkouření pro kondenzační

Více

Prohlášení o shodě a informace o výrobku

Prohlášení o shodě a informace o výrobku Prohlášení o shodě a informace o výrobku ČSN EN 14471 Systémové komíny s plastovými vložkami Požadavky a zkušební metody Výrobce Brilon CZ a. s. Bretaňská 118 250 75 Nový Vestec IČ: 27938531 Popis produktu

Více

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík

Komíny třetí přepracované vydání. František Jiřík František Jiřík Komíny třetí přepracované vydání Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3674. publikaci

Více

Cihelné komínové systémy HELUZ

Cihelné komínové systémy HELUZ Komínový systém HELUZ IZSTAT DU Tento dvouvrstvý obsahuje tenkostěnnou izostatickou vložku (obr. č. 37) je vhodný pro všechny typy paliv (pevná, kapalná, plynná). Určený pro podtlakový, atmosférický provoz

Více

Spalinové systémy BRILON pro kotle BRÖTJE do 38 kw

Spalinové systémy BRILON pro kotle BRÖTJE do 38 kw Spalinové systémy BRILON pro kotle BRÖTJE do 38 kw KAS 80 s AGZ - oddělené vedení spalin a přívodu vzduchu viz strana 17 Tento podklad nenahrazuje Katalog spalinových systémů Brilon, Návod k montáži a

Více

Komín a hořlavé materiály. Ing. Jiří Vrba

Komín a hořlavé materiály. Ing. Jiří Vrba Komín a hořlavé materiály Ing. Jiří Vrba Komínové systémy, materiály a technologie Systémy s keramickou vložkou Třívrstvé nerezové systémy Jednovrstvé systémy a kouřovody Kdy je spalinová cesta bezpečná?

Více

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º S T Ř E C H Y kreslení střech Střechy chrání budovy před přímými atmosférickými vlivy, zajišťují požadavky vnitřního prostředí tvarově a esteticky ukončují stavbu Stavební objekty mají různé druhy střech,

Více

Příklady otázek ke zkoušce Kominík - Revizní technik spalinových cest

Příklady otázek ke zkoušce Kominík - Revizní technik spalinových cest Příklady otázek ke zkoušce Kominík - Revizní technik spalinových cest 1) Které hlavní hořlavé prvky jsou obsaženy v palivech? 2) Které hlavní složky obsahuje vzduch a v jakém podílu? 3) Co je oxid uhličitý,

Více

Svislé vedení odtahu spalin pro plynové kotle s uzavřenou spalovací komorou

Svislé vedení odtahu spalin pro plynové kotle s uzavřenou spalovací komorou Návod k instalaci AZ 186 7 719 001 067 (barva kovu) AZ 210 7 719 001 217 (barva červené střešní krytiny) Svislé vedení odtahu spalin pro plynové kotle s uzavřenou spalovací komorou obr.1 Legenda k obr

Více

Žák objasní požadavky na odtahy spalin jednotlivých spotřebičů a bezpečnostní požadavky na připojení.

Žák objasní požadavky na odtahy spalin jednotlivých spotřebičů a bezpečnostní požadavky na připojení. Škola Autor Číslo projektu Číslo dumu Název Téma hodiny Předmět Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Ing. Ivana Bočková CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_27_P_3.09

Více

CENÍK Jednovrstvé komínové systémy. Platnost od do vydání dalšího ceníku (ceny bez DPH) Part of the BRAAS MONIER BUILDING GROUP

CENÍK Jednovrstvé komínové systémy. Platnost od do vydání dalšího ceníku (ceny bez DPH) Part of the BRAAS MONIER BUILDING GROUP CENÍK 2017 Jednovrstvé komínové systémy www.schiedel.cz Platnost od 1.3.2017 do vydání dalšího ceníku (ceny bez DPH) Part of the BRAAS MONIER BUILDING GROUP PRIMA 1 PRIMA PLUS Schiedel PRIMA PLUS Jednoplášťový

Více

Kombinovaný teplovodní kotel pro spalování tuhých a ušlechtilých paliv

Kombinovaný teplovodní kotel pro spalování tuhých a ušlechtilých paliv Kombinovaný teplovodní kotel pro spalování tuhých a ušlechtilých paliv Oblast techniky Technické řešení se týká kotlů pro spalování tuhých paliv, zejména uhlí, dřeva, dřevního odpadu a biomasy s možností

Více

Komínové systémy Schiedel Technické oddělení Schiedel

Komínové systémy Schiedel Technické oddělení Schiedel Komínové systémy Schiedel 2016 Technické oddělení Schiedel Komínové systémy, materiály a technologie Systémy s keramickou vložkou Třívrstvé nerezové systémy Jednovrstvé systémy pro obnovu komínů Komínové

Více

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

1.1.2. Otázka č. 2 Vyhodnotit komíny a kouřovody v domě s přihlédnutím ke kotli na pevná paliva (vymetací, vybírací otvory, napojení do komínů...).

1.1.2. Otázka č. 2 Vyhodnotit komíny a kouřovody v domě s přihlédnutím ke kotli na pevná paliva (vymetací, vybírací otvory, napojení do komínů...). Smrt způsobená otravou oxidem uhelnatým V prvních dnech r. 2015 jsem řešila případ otravy manželského páru oxidem uhelnatým (CO). Bohužel musím konstatovat, že při fyzické prohlídce objektu, kde se nešťastná

Více

PROVÁDDĚNÍ TLAKOVÉ A KOUŘOVÉ ZKOUŠKY KOMÍNŮ

PROVÁDDĚNÍ TLAKOVÉ A KOUŘOVÉ ZKOUŠKY KOMÍNŮ PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ KOMINÍK KONTROLA A ČIŠTĚNÍ SPALINOVÝCH CEST (36-025-H) OBOR KOMINÍK (36-56-H/01) STUDIJNÍ TEXT K VZDĚLÁVACÍMU MODULU PROVÁDDĚNÍ TLAKOVÉ A KOUŘOVÉ ZKOUŠKY KOMÍNŮ (KÓD MODULU KC

Více

SPALINOVÉ SYSTÉMY BRILON PRO KOTLE BRÖTJE DO 38 kw

SPALINOVÉ SYSTÉMY BRILON PRO KOTLE BRÖTJE DO 38 kw SPALINOVÉ SYSTÉMY BRILON PRO KOTLE BRÖTJE DO 38 kw Tento podklad nenahrazuje Katalog spalinových systémů Brilon, Návod k montáži a instalaci spalinového systému SERIO, Technické informace kotlů Brötje

Více

ZPRACOVÁNÍ DOKUMENTACE A EVIDENCE KOMINICKÝCH SLUŽEB

ZPRACOVÁNÍ DOKUMENTACE A EVIDENCE KOMINICKÝCH SLUŽEB PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ KOMINÍK KONTROLA A ČIŠTĚNÍ SPALINOVÝCH CEST (36-025-H) OBOR KOMINÍK (36-56-H/01) STUDIJNÍ TEXT K VZDĚLÁVACÍMU MODULU ZPRACOVÁNÍ DOKUMENTACE A EVIDENCE KOMINICKÝCH SLUŽEB (KÓD

Více

CENÍK Jednovrstvé komínové systémy. Platnost od do vydání dalšího ceníku (ceny bez DPH) Part of BMI Group.

CENÍK Jednovrstvé komínové systémy. Platnost od do vydání dalšího ceníku (ceny bez DPH) Part of BMI Group. CENÍK 2018 Jednovrstvé komínové systémy www.schiedel.cz Platnost od 1.1.2018 do vydání dalšího ceníku (ceny bez DPH) Part of BMI Group PRIMA 1 PRIMA PLUS Schiedel PRIMA PLUS Jednoplášťový nerezový sanační

Více

CIHELNÉ KOMÍNY.» Dokonalé technické řešení» Vybroušená kvalita» Jednoduchá a rychlá montáž. Váš dům ho bude milovat www.ciko-kominy.

CIHELNÉ KOMÍNY.» Dokonalé technické řešení» Vybroušená kvalita» Jednoduchá a rychlá montáž. Váš dům ho bude milovat www.ciko-kominy. CIHELNÉ KOMÍNY» Dokonalé technické řešení» Vybroušená kvalita» Jednoduchá a rychlá montáž Váš dům ho bude milovat Keramický komínový systém CIKO 3V UNIVERSAL Cihelný komínový systém CIKO 3V UNIVERSAL je

Více

moderní konstrukce chyby při p

moderní konstrukce chyby při p Komíny moderní konstrukce nejčast astější chyby při p projektování a montáži I. Chybějící projektová dokumentace II. Chybně zpracovaná projektová dokumentace : 1. Chybné zpracování umístění sopouchu již

Více

REGULÁTOR KOMÍNOVÉHO TAHU s explozní klapkou NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ

REGULÁTOR KOMÍNOVÉHO TAHU s explozní klapkou NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ REGULÁTOR KOMÍNOVÉHO TAHU s explozní klapkou NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ OBSAH: 1. ÚVOD... 1 2. Technické údaje a popis... 2-3 3. Návod k použití... 3-5 I. Podmínky pro umístění regulátoru. 3 II. Způsoby

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Kloknerova č. 26, pošt. Přihrádka 69, 148 01 PRAHA 414

TISKOVÁ ZPRÁVA. MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Kloknerova č. 26, pošt. Přihrádka 69, 148 01 PRAHA 414 V Praze dne 25. září 2012 TISKOVÁ ZPRÁVA MV - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Kloknerova č. 26, pošt. Přihrádka 69, 148 01 PRAHA 414 Lhůty čištění, kontroly a revize kouřovodů, komínů

Více

13 Plynové spotřebiče

13 Plynové spotřebiče 13 Plynové spotřebiče Roman Vavřička ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/26 http://utp.fs.cvut.cz Roman.Vavricka@fs.cvut.cz Rozdělení plynových spotřebičů Plynový spotřebič je zařízení

Více

Izolované komínové systémy BokraIZOL

Izolované komínové systémy BokraIZOL Izolované komínové systémy BokraIZOL katalog výrobků 2012 Izolovaný komínový systém BokraIZOL www.bokra.cz Stříška Strana 7 Horní kónické vyústění IZOL Strana 4 Ukončení izolace Krycí deska (střešní přechod)

Více

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice 2. ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY PRINCIPY NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

34/2016 Sb. VYHLÁKA. Strana 1 / 8. ze dne 22. ledna 2016 o čitění, kontrole a revizi spalinové cesty

34/2016 Sb. VYHLÁKA. Strana 1 / 8. ze dne 22. ledna 2016 o čitění, kontrole a revizi spalinové cesty 34/2016 Sb. VYHLÁKA ze dne 22. ledna 2016 o čitění, kontrole a revizi spalinové cesty Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 203/1994

Více

Regulátor komínového tahu ESREKO

Regulátor komínového tahu ESREKO Regulátor komínového tahu ESREKO Návod k použití Energeticky úsporný regulátor komínového tahu ESREKO automaticky udržuje správný odtah komínu pro ekonomický a ekologický provoz vašeho kotle. Strana 1

Více

F O T O D O K U M E N T A C E

F O T O D O K U M E N T A C E P R O J E K T O V Á N Í, S T A T I K A A D Y N A M I K A S T A V E B, I N Ž E N Ý R S K Á ČINNOST F O T O D O K U M E N T A C E Oprava fasády a střechy tělocvičny ZŠ Lidická Základní škola Lidická 31/18,

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb.,o požární ochraně,

Více

Komíny 4., přepracované v ydání

Komíny 4., přepracované v ydání FRANTIŠEK JIŘÍK 67 LET ZKUŠENOSTÍ A VÝVOJE 162 Komíny KOMÍNOVÝ SYSTÉM ABSOLUT Schiedel Absolut je absolutní špiāka v komínové technologii. Komín byl vyvinut pro použití bez kompromisğ, pėedevším pro pasivní

Více

Izolované komínové systémy BokraSLIM

Izolované komínové systémy BokraSLIM Izolované komínové systémy BokraSLIM katalog výrobků 2012 Izolovaný komínový systém BokraSLIM www.bokra.cz Izolovaný komínový systém BokraSLIM Horní kónické vyústění SLIM Krycí deska (střešní přechod)

Více

Vyberte si kvalitní komín

Vyberte si kvalitní komín Vyberte si kvalitní komín Komínové systémy pro Váš rodinný dům - s věrohodnou zárukou Jistota a bezpečí s komíny Schiedel pro Vás i Vaše blízké. Řešení bez kompromisů. Part of the MONIER GROUP Proč komín

Více

CENÍK ODTAHŮ KE KOTLŮM KZ

CENÍK ODTAHŮ KE KOTLŮM KZ CENÍK ODTAHŮ KE KOTLŮM KZ platí od.. 0 do odvolání nebo nahrazení novým ceníkem Uvedené sestavy odkouření jsou určeny pro kondenzační kotle DAKON KZ 4 R, KZ R, KZ 4 C, KZ 4 FS a KZ FS objednací číslo název

Více

Příručka. Komínový systém s přetlakovým odvodem spalin. infolinka:+420 841 566 469. e-mail: info@eko-kominy.cz

Příručka. Komínový systém s přetlakovým odvodem spalin. infolinka:+420 841 566 469. e-mail: info@eko-kominy.cz EN 1443: T200 P1 W 3 O0 EN 1443: T120 P1 W 1 G0 Komínový systém s přetlakovým odvodem spalin» s vložkou z nerezové oceli» s vložkou z plastu Příručka PRODEJCE: e-mail: info@eko-kominy.cz Pobočka Brno Vodní

Více

Upozornění Stavba a změny kouřovodů a komínových systémů podléhají schválení a revizi příslušných orgánů,které by měly být zapojeny do plánování

Upozornění Stavba a změny kouřovodů a komínových systémů podléhají schválení a revizi příslušných orgánů,které by měly být zapojeny do plánování Upozornění Stavba a změny kouřovodů a komínových systémů podléhají schválení a revizi příslušných orgánů,které by měly být zapojeny do plánování komínu(délka,požadovaný průměr a požární bezpečnost). Každá

Více

PROTECTA FR PIPE WRAP- Montážní návod

PROTECTA FR PIPE WRAP- Montážní návod PROTECTA FR PIPE WRAP- Montážní návod POPIS VÝROBKU TYPICKÉ PROVEDENÍ Protipožární pásky Protecta Pipe Wrap zajišťují požární odolnost protipožárních stěn a stropů, která byla narušena procházejícími plastovými

Více

H R O M O S V O D Y A U Z E M N Ě N Í

H R O M O S V O D Y A U Z E M N Ě N Í Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky H R O M O S V O D Y A U Z E M N Ě N Í 1. NÁZVOSLOVÍ 2. HROMOSVODY 2.1 JÍMACÍ ZAŘÍZENÍ

Více

VNITŘNÍ PLYNOVOD. Vnitřní plynovod samostatný systém rozvodů k zásobování spotřebičů. bvoi doiud poiudz poidu o

VNITŘNÍ PLYNOVOD. Vnitřní plynovod samostatný systém rozvodů k zásobování spotřebičů. bvoi doiud poiudz poidu o VNITŘNÍ PLYNOVOD ROZVODY, MATERIÁLY, VÝPOČET, ODVOD SPALIN Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízení budov - Vnitřní plynovod samostatný systém rozvodů k zásobování spotřebičů Části vnitřního

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 91/2010 Sb. ze dne 1. března 2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv Vláda nařizuje k provedení zákona č. 133/1985 Sb.,o požární ochraně,

Více

Výška 6 m, průměry 160, 180 a 200 mm

Výška 6 m, průměry 160, 180 a 200 mm Výška 6 m, průměry 160, 180 a 200 mm Komínová tvarovka HU 39 ks Kontrolní uzávěr 600 C Komínová tvarovka HD - dělená Komínová dvířka Kondenzátní jímka univerzální Větrací mřížka Zálivková hmota 10 kg 3

Více

VYHLÁŠKA Úvodní ustanovení

VYHLÁŠKA Úvodní ustanovení Vyhláška č.111 o čištění komínů a NV.č.91/2010 o požární bezpečnosti.. VYHLÁŠKA ministerstva vnitra České socialistické republiky ze dne 24. října 1981 o čištění komínů Ministerstvo vnitra České socialistické

Více

Odkouření kotlů. POLYPROPYLEN pro kondenzační kotle HLINÍK pro turbokotle. Úsporné řešení pro vaše topení

Odkouření kotlů. POLYPROPYLEN pro kondenzační kotle HLINÍK pro turbokotle. Úsporné řešení pro vaše topení Odkouření kotlů POLYPROPYLEN pro kondenzační kotle HLINÍK pro turbokotle www.regulus.cz OBSAH Flexibilní systém odtahu spalin kondenzačních kotlů Pevný systém odtahu spalin kondenzačních kotlů Pevný systém

Více

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Katedra prostředí staveb a TZB TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Cvičení pro bakalářské studium studijního oboru Příprava a realizace staveb Cvičení č. 7 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly

Více

Odkouření kotlů. POLYPROPYLEN pro kondenzační kotle HLINÍK pro turbokotle. Úsporné řešení pro vaše topení

Odkouření kotlů. POLYPROPYLEN pro kondenzační kotle HLINÍK pro turbokotle. Úsporné řešení pro vaše topení Odkouření kotlů POLYPROPYLEN pro kondenzační kotle HLINÍK pro turbokotle www.regulus.cz OBSAH Flexibilní systém odtahu spalin kondenzačních kotlů Pevný systém odtahu spalin kondenzačních kotlů Pevný systém

Více

P B S. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB projekty - zprávy - posudky

P B S. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB projekty - zprávy - posudky P B S POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB projekty - zprávy - posudky Vladimír Fučík Harantova 462, Písek 397 01 IČO 43810446 telefon: 382214339 * 604442606 e-mail: pbs.pi@quick.cz F 1.3 - POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ

Více

Schiedel UNI ADVANCED. Schiedel STABIL. Proč komín SCHIEDEL? - INOVOVANÝ KOMÍNOVÝ SYSTÉM - KOMÍNOVÝ SYSTÉM DOSTUPNÝ PRO KAŽDÉHO

Schiedel UNI ADVANCED. Schiedel STABIL. Proč komín SCHIEDEL? - INOVOVANÝ KOMÍNOVÝ SYSTÉM - KOMÍNOVÝ SYSTÉM DOSTUPNÝ PRO KAŽDÉHO .2. :53 Page 2 ZÁRUKA 3 x LET (při vyhoření, při působení vlhkosti, proti korozi) Komínový systém Schiedel ABSOLUT Zatřídění komínových vložek EN 57-1 A1N1 D1P1; EN 57-2 A3N1 D4P1 WA vložky (cm) Šachta

Více

Vyberte si kvalitní komín

Vyberte si kvalitní komín Vyberte si kvalitní komín Komínové systémy pro Váš rodinný dům - s věrohodnou zárukou Jistota a bezpečí s komíny Schiedel pro Vás i Vaše blízké. Řešení bez kompromisů. Part of the MONIER GROUP Proč komín

Více