Sborník - Konference

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sborník - Konference"

Transkript

1 Sborník - Konference Projektový management jako řemeslo

2 Agenda 08:00h 09:00h Registrace účastníků 09:00h 09:15h Zahájení konference 09:15h 12:15h BLOK 1: Kdo je projektový manažer? Moderátor p. Martin Klusoň 09:15h 09:45h Ing. Rudolf Christopher Takáč, Prezident Společnosti pro projektové řízení Slovensko Téma: Rola projektového manažéra včera, dnes a v budúcnosti 09:45h 10:15h Martin Klusoň, PMP, GŘ Symphera s.r.o. Téma: Projektový manažer a jeho zázemí v ČR 10:15h 10:45h Přestávka, občerstvení 10:45h 11:15h Ing. Jan Doležal, Člen výboru Společnosti pro projektové řízení Téma: Využití standardu IPMA pro zvýšení kvality projektového řízení 11:15h 11:45h Ing. Petr Šesták, PMP, Předseda org. výboru Česká komora PMI, Senior Project / Program Manager HP Téma: PMI Chapter konečně i v ČR a co my s tím? 11:45h 12:15h Diskusní panel 12:15h 13:15h Oběd formou bufetu 13:15h 14:45h BLOK 2: Projektový manažer v korporaci Moderátor p. Ing. Jan Doležal 13:15h 13:35h Ing. Roman Vopršal, Project Manager, Česká Spořitelna Téma: Projektové řízení v bance, kompetence a zodpovědnosti projektového manažera 13:35h 13:55h Ing. Václav Provazník, Technology Solutions Manager, Oracle Téma: Projektový manažer vs. Architekt 13:55h 14:15h Ing. Zuzana Růžičková, PMP, Ředitelka pro projektové dodávky podnikových systémů v regionu CEE, HP Téma:Vliv globalizace a mezinárodních aspektů na řízení projektů a práci projektového vedoucího 14:15h 14:45h Diskusní panel (30 minut) 14:45h 15:15h Přestávka, občerstvení 15:15h 16:45h BLOK 3: Vzdělávání projektových manažerů Moderátor pí. Ing. Kateřina Braithwaite, CSc. 15:15h 15:35h Ing. Pavel Reich, Programme Manager, Logica Téma: Perfect Project Management aneb nikdy nekončící proces učení 15:35h 15:55h Ing. Zdeněk Šimek, MSc., MBA, Ředitel společnosti REVITCOM s.r.o, Praha Téma: Role a kompetence projektového manažera, školství a celoživotní vzdělávání 15:55h 16:15h Ing. Kateřina Braithwaite, CSc., Education Services Solutions Architect, HP Téma:Vzdělávací projekt - ACADEMYhp 16:15h 16:45h Diskusní panel (30 minut) 16:45h 17:15h Tombola; Závěr konference

3 Přednášející Profily Anotace

4 Ing. Rudolf Christopher Takáč, SPPR Rudolf je absolventom elektrotechnickej fakulty Technickej Univerzity v Košiciach. Po ukončení štúdia pracoval ako manažér a projektový manažér vo viacerých firmách na Slovensku. Má vyše 18 ročné skúsenosti s riadením biznis projektov ako aj s riadením medzinárodných projektov financovaných z projektov Európskej komisie (econtent Plus, Rámcové programy). V rámci projektového riadenia vlastní certifikáty IPMA B a PRINCE2 Practitioner. Od roku 2004 je medzinárodným hodnotiteľom IPMA. V roku 2005 pôsobil ako projektový manažér v Dellaware, USA. Prednášal v oblasti projektového riadenia v IIR - Rakúsko, INNOTOOL Maďarsko; BLED - Slovinsko, Zurich Švajčiarsko a ďalších). Je stálym spolupracovníkom Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. V rokoch ( ) zastával pozíciu riaditeľa Slovenského inštitútu pre projektové riadenie. Je spoluautorom viacerých odborných publikácii a výukových CD z oblasti projektového riadenia. V súčasnosti je prezidentom Spoločnosti pre projektové riadenie na Slovensku. Anotace přednášky Téma: Rola projektového manažéra včera, dnes a v budúcnosti Začiatky novodobého projektového manažmentu siahajú na začiatok 20. storočia. V tomto období projektový manažment začal používať Gantt diagram, metódu Kritickej cesty a ďalšie podporné nástroje/postupy pre riadenie projektov. Samozrejme projektové riadenie tu existovalo ďaleko predtým. Myslíte si, že egyptské pyramídy boli jednoducho postavené iba otrokmi, ktorých naháňali bezprizorní strážcovia? V minulom storočí sa projektový manažment uberal cestou precízneho plánovania projektu. Projektový manažér bol viac chápaný ako výborný a rozumný plánovač úloh spojených s následnou kontrolou. Veľké stavby transkontinentálnych železníc v Kanade preverili schopnosti týchto projektových manažérov. Mnohé projekty z tohto obdobia neboli doteraz prekonané z hľadiska náročnosti prostredia a prekážok, ktoré museli ľudia zvládnuť. Vývoj ale nemožno zastaviť. V období posledných 40 rokov (od roku 1964) vznikajú asociácie projektového riadenia, ktoré svojím pôsobením na poli výskumu, zbierania skúsenosti, publikačnou činnosťou výrazne začali posúvať projektový manažment dopredu. Čo raz viac vyvstáva otázka užitočnosti podporných metodík (Metóda Získanej hodnoty Earned Value, Kritický reťazec) jako aj postavenia, právomoci, autority a schopností projektového manažéra. Súčasný projektový manažér musí zvládnuť potrebné prvky sociálnych spôsobilostí, ktoré mu zaručujú solídny základ pre dennodenný manažment ľudí v projektovom tíme. Analytické vyhodnocovanie údajov o stave projektu a príprava riešení je dnes už (mala by byť) samozrejmosťou. Kam teda kráča projektový manažér? Nebude toto výnimočné remeslo časom zrušené? Budúcnosť projektového manažéra zdá sa nie je ohrozená, musí sa však vedieť pripraviť a osobne nastaviť na budúce výzvy v projektovom manažmente. Ktoré sú to? Odpoveď prinesie táto prednáška.

5 Martin Klusoň, PMP, Symphera Martin má 15 let zkušeností v dodávání IT projektů, více než 10 let v řízení projektů a více než 7 roky v oblasti školení. Martin během své mnohaleté praxe řídil a dohlížel na množství projektů, včetně komplexních programů, ve kterých figurovalo několik dodavatelů, pro české i zahraniční klienty. Vyškolil stovky projektových manažerů v České republice, ale i na Slovensku, v Německu, Holandsku, Dánsku, Belgii a Velké Británii. Pracoval mimo jiné i ve Spojených Arabských Emirátech. V průběhu své kariéry působil na pozicích projektového manažera, programového manažera, konzultanta pro řízení projektů a Quality Assurance manažera. V roli manažera kvality byl Martin zodpovědný za implementaci vnitřního systému kvality ve společnosti Logica v regionu střední a východní Evropy. Dále se zaměřoval na dodávku a operace, revize a podporu kritických projektů. Martin je akreditovaný PRINCE2 a PMP školitel, zkušený konzultant a projektový manažer. Je zakladatelem a ředitelem společnosti Symphera s.r.o., ve které působí na pozici generálního ředitele, stanovuje strategii a řídí podnik, ale aktivně hraje i roli klíčového konzultanta a školitele. Martin přispívá do odborných periodik a přednáší na různých konferencích a odborných seminářích. Anotace přednášky Téma: Projektový manažer a jeho zázemí v ČR Co se děje v České republice s projektovým řízením? Jaké existují organizace, akce a komunity? Kolik lidí se nechává certifikovat pro jednotlivé metodiky? A kdo? Jaký je trend, vize a budoucnost? Existuje místo, kde se mohou nejen zkušení, ale i začínající projektoví manažeři sdružovat? Jaké jsou rozdíly mezi projektovými manažery nebo nástroji používanými pro úspěšné řízení projektů? Dnes již nepochybujeme o roli projektového manažera, není to neznámý pojem. I přesto máme v budování role projektového manažera stále kam směřovat. Pravidelné vzdělávání, získávání a sdílení zkušeností a uznání role projektového manažera pomůže jedincům i společnostem vybudovat stabilní prostředí v oblasti projektového řízení v České republice.

6 Ing. Jan Doležal, SPŘ Jan Doležal vystudoval Automatizaci a Informatiku na Fakultě Strojní VUT v Brně, kde pokračuje v distančním doktorském studiu s tématikou projektového řízení. Je členem výboru Společnosti pro Projektové řízení (vedoucí sekce Projektově orientované společnosti, člen výboru) a certifikovaným senior project managerem IPMA Level B. Dříve působil jako specialista na volné noze, krátce jako project manager ve firmě Logos a.s., ještě dříve působil několik let ve východočeské společnosti Mikroelektronika spol. s r.o., která je dodavatelem systémů odbavování v hromadné dopravě s celosvětovou působností, kde zavedl projektové řízení a zastával pozici vedoucího projektové kanceláře/senior project managera. Dnes je ředitelem a jednatelem společnosti PM Consulting s.r.o. Projektovému řízení se věnuje od roku 2001, zkušenosti s poradenstvím a vzděláváním shromažďuje od roku Mezi hlavní oblasti aktivit, které realizuje na základě několikaletých zkušeností, patří zavádění projektového řízení, multiprojektové řízení, řízení portfolia a příprava na certifikaci dle IPMA. Anotace přednášky Téma: Využití standardu IPMA pro zvýšení kvality projektového řízení Příspěvek představuje základní principy kompetenčního standardu IPMA (International Project Management Association), jako uceleného popisu požadovaných dovedností a schopností manažerů projektů podle různých úrovní (komplexní projekt, méně komplexní projekt apod.) a jeho využití pro zvýšení kvality projektového řízení v organizaci. Jsou identifikovány přínosy pro projektové manažery, vedoucí projektových manažerů i celé organizace. V závěru jsou uvedeny možnosti, jak k IPMA standardu přistoupit a využít jeho přidané hodnoty.

7 Ing. Petr Šesták, PMP, Hewlett-Packard Ing. Petr Šesták, PMP, vystudoval mikroelektroniku na Elektrotechnické fakultě ZČU. Pracoval v nemocnici, ve společnostech 3M a Imation jako technický specialista, ve spol. APP (nyní Ness) vedl projekty systémové integrace a věnoval se vývoji SW a metodik projektového řízení. Od roku 2000 pracuje ve společnosti HEWLETT-PACKARD, nyní jako Senior Program Manager se specializací na vedení projektů a konzultace v oblasti architektury a integrace informačních systémů a zavádění projektového řízení. Na referenčním listu má úspěšně realizované rozsáhlé projekty pro státní správu a globální projekty pro nadnárodní společnosti, mimo jiné v Londýně, Paříži a Kuala-Lumpur. Věnuje se přednáškovým a školícím aktivitám. Je členem Project Management Institute, USA a předsedou organizačního výboru České komory PMI. Anotace přednášky Téma: PMI Chapter konečně i v ČR a co my s tím? Projektové řízení má dlouhou historii ve výstavbě, strojírenství, armádního vývoje, kosmonautiky a jiných, přirozeně projektově orientovaných úlohách, které spolu přinášení vznik nových týmů k jednotlivým zadání. Od devadesátých let 20.století však můžeme pozorovat zvýšení zájmu i mimo tyto klasické obory. Zejména rozvoj informačních technologií, internetu, zrychlení vývojových cyklů produktů a služeb a vůbec celková orientace na zvládnutí změny v komerčním i veřejném sektoru ve snaze uspět v konkurenčním boji či poskytnout občanovi kvalitnější službu přinášení nové nároky, od strategie až po nové pracovní postupy a techniky. Projektové řízení a projektový přístup k řešení těchto výzev jsou přirozenou volbou k jejich řešení. Největší celosvětová nezisková profesní organizace v oboru projektového řízení Project Institute Management, čelí nebývalému nárustu členské základny a zájmu o standardy a certifikace. Být dobře připraven znamená možnost získávat zkušenosti, dlohodobě se vzdělávat, přejímat osvědčené metody a své teoretické schopnosti prokazovat na trhu práce. Česká komora PMI reaguje na vzrůstající počet členů PMI a certifikovaných odborníků v oboru projektového řízení a svojí činností napomáhá rozvoji a uznání profese v České republice.

8 Ing. Roman Vopršal, Česká spořitelna Roman vystudoval České vysoké učení technické v Praze, kde získal titul Ing. v oboru technická kybernetika. Po studiích krátce podnikal v oblasti počítačové grafiky, od r byl zaměstnán ve společnosti Logica, nejprve jako konzultant, později jako projektový manažer. Pracoval na řadě projektů jak v ČR tak v zahraničí. Po svém příchodu do České spořitelny v r začal pracovat jako projektový manažer v oblasti řízení strategických projektů. Podílel se na řízení řady projektů v rámci programu rozvoje platebních karet a řízení kreditních rizik. Roman je ženatý, má jedno dítě. Ve volném čase se věnuje sportu, hudbě a rodině. Anotace přednášky Téma: Projektové řízení v bance, kompetence a zodpovědnosti projektového manažera Projekty nikde neběží ve vakuu. Tím spíše ve velké finanční instituci, kde jsou ovlivňovány řadou norem, manažerských zvyklostí, samotnou kulturou uvnitř společnosti. Jak tyto aspekty a organizační struktura ovlivňují řízení projektů? Jak vymezují kompetence a zodpovědnosti projektových a liniových manažerů? Jak závisí vnímání projektového řízení na zkušenostech a znalostech projektových manažerů? Těmto otázkám se bude věnovat příspěvek člena projektové kanceláře České spořitelny.

9 Ing. Václav Provazník, Oracle Od ranného dětství Václav vídával doma děrné štíky a další praktické projevy tehdejší informatiky. Vlastní zkušenosti z oblasti informačních a komunikačních technologií začal získávat již v devadesátých letech dvacátého století na počítači Commodore 64. V době dynamického vývoje IT a komunikací se přes systémy BBS dostal k internetu a dále pak k oblasti podnikových informačních systémů, kde působí dodnes. Během své profesionální kariéry prošel role majitele firmy, konzultanta, architekta, projektového vedoucího, krizového manažera, divizního a technického ředitele. Před čtyřmi roky nastoupil do společnosti Oracle, kde vybudoval a řídí skupinu technologických konzultantů, architektů a projektových vedoucích. Zkušenosti z práce pro systémového integrátora, budování telekomunikačního start-upu, soukromého podnikání v IT i z vlastní publikační činnosti se snaží využít pro vytvoření nadhledu a pragmatického přístupu. Věří v kontinuální rozvoj, komunikaci a empatii. Václav je absolventem VŠE v Praze, obor Informační Technologie a Systémová Analýza. Anotace přednášky Téma: Projektový manažer vs. Architekt Projektový manažer je nositelem projektu a konečné zodpovědnosti za všechny jeho aspekty. IT projekty ale nejsou čistě technickou disciplínou, kterou je možné dopředu popsat a spočítat a podle tohoto plánu pak jenom dodat. I proto je většina projektů v IT silně závislá na osobě architekta, a to nejen v době přípravy a plánování projektu, ale během jeho celého životního cyklu. Projektovému vedoucímu i architektovi jde o stejný cíl, jejich pohled se však tu a tam rozchází. V takovém případě mají většinou pravdu oba (každý však tu svou). Příspěvek se pokusí zamyslet nad důvody těchto rozdílů a umožnit tak cestu k vzájemnému pochopení a lepší spolupráci. Neklade si za cíl najít a popsat jediné správné řešení, ale předestřít možné myšlenky a vyvolat diskusi. Cesta v tomto případě není cíl, k cíli ale vede a přibližuje.

10 Ing. Zuzana Růžičková, PMP, Hewlett-Packard Zuzana je absolventkou Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, obor matematické inženýrství. V roce 2000 získala certifikát Project Management Professional PMP v Project Management Institute v Pensylvanii, USA. Před svým nástupem do HP v roce 1999 působila v různých organizacích ve státní správě, zdravotnictví, bankovnictví a v akademickém prostředí. Nejprve v pozicích programátora a analytika, později jako projektový vedoucí a posléze v různých manažerských pozicích, nejprve na úrovni českého a později i nadnárodního managementu. V současné době působí ve společnosti Hewlett-Packard jako ředitelka pro projektové dodávky podnikových systémů v regionu Střední a Východní Evropa. V této roli je zodpovědná za řízení týmů projektových vedoucích v regionu a za řízení portolia projektů se zaměřením na řízení rizik a kvality dodávek. Věnuje se také lektorské a publikační činnosti ve svém oboru. Anotace přednášky Téma: Vliv globalizace a mezinárodních aspektů na řízení projektů a práci projektového vedoucího Příspěvek je zaměřen na specifika práce projektového vedoucího a projektového týmu, daná globalizací, prací v korporátních a nadnárodních organizacích a spoluprací mezinárodních týmů. Na základě vlastních zkušeností autorka popisuje, jakým způsobem musí projektový vedoucí přizpůsobit své pracovní metody a postupy práci ve virtuálních týmech, jejichž členové jsou rozděleni vzdálenostmi, časovými zónami, jazykovými a kulturními diferencemi a jak tyto aspekty navíc pozitivně využít.

11 Ing. Pavel Reich, Logica Pavel Reich vystudoval VŠE v Praze, obor IT, pracoval nejprve jako analytik a programátor poštovních a telekomunikačních IT systémů, později jako CIO Poštovní banky, a.s. a CIO České spořitelny, a.s. Pavel má více jak 25 letou zkušenost v IT průmyslu a projektovém řízení a rozumí dobře podnikatelským i finančním problémů velkých firem a IT governance. Řadu let pracoval jako konzultant v management consultingu v britské firmě. Pracoval jako PM na projektech nejen u nás, ale i na Slovensku, Ukrajině, Rusku, Holandsku a Polsku. Jako externí pracovník přednáší projektové řízení na VŠE, katedře IT v Praze a vede zde diplomové práce. Je držitelem platného certifikátu projektového řízení PRINCE2 Practitioner. V Logice pracuje s přestávkou od r V současné době zastává pozici programového manažera a liniového vedoucího všech projektových manažerů v rámci CEE. V této druhé funkci odpovídá i za jejich motivaci a profesní rozvoj. Anotace přednášky Téma: Perfect Project Management aneb komlexní vzdělávání v Logica CEE Příspěvek se zabývá systémem celoživotního školení PM a podporou a měřením jejich růstu v globální společnosti poskytující služby IT resp. v její pobočce pro Central & East Europe. Tento systém je rozdělen do několika segmentů individuálního rozvoje. Přestože se přednáška zabývá všemi aspekty, je její největší důraz kladen na specifické a nejúčinnější oblasti a to komunitu PPM a systém 360 o hodnocení. Komunita je účinným nástrojem, protože může volit různé aktivity a jejich formy podle zájmu svých členů a podle operativních potřeb společnosti Logica. 360 o systém hodnocení nazývaný Performance Management Scheme resp. jeho e-verze epms patří mezi celosvětově mandatorní nástroje porovnávání spolupracovníků na straně jedné a přizpůsobit systém dalšího rozvoje konkrétnímu pracovníkovi, jeho úrovni a schopnostem, zájmu jeho další kariéry a taktických záměrů konkrétní pobočky. Pro větší objektivizaci vstupují do hodnocení vedle liniových vedoucích i spolupracovníci, klienti a členové týmů příslušného PM.

12 Ing. Zdeněk Šimek, MSc. MBA, REVITCOM Zdeněk je absolventem Sheffield Hallam Univerzity v oboru Master of Strategic Human Resource Management, zde také absolvoval MBA. V oblasti Strategic Human Resource Management získal mezinárodní certifikace na stážích v Japonsku, Belgii, Německu. Jeho původním oborem je fytopatologie, kterou vystudoval na Zemědělské univerzitě Praha. Zdeněk dlouho dobu působil ve skupině PPF v pozici personálního ředitele České pojišťovny. Později založil vlastní společnost REVITCOM.eu orientovanou na změnový management a revitalizaci firem. Dlouhodobě je členem představenstva České společnosti pro rozvoj lidských zdrojů a místopředsedou představenstva Svazu bank a pojišťoven. Během své profesionální kariéry se Zdeněk podílel i na řadě dalších krizových, změnových a restrukturalizačních projektů oborech jako je pojišťovnictví, stavebnictví, zdravotnictví, zpracovatelský průmysl a média. Má dlouholeté manažerské zkušenosti nejen z oblasti strategického personálního řízení, ale i prodeje a řízení sítí, technologické podpory. V současné době Zdeněk působí zároveň i jako vedoucí katedry řízení lidských zdrojů na VŠEM Praha. Anotace přednášky Téma: Role a kompetence projektového manažera, školství a celoživotní vzdělávání Jak vypadá typická pozice projektového manažera z pozice HR? Co vše se za tímto pojmem často skrývá a jaká očekávání jsou vkládána do vínku této změnové a tolik často démonizované pozice? Podívejme se na tolik v posledních letech oblíbenou a skloňovanou pozici z několika úhlů. Pojďme hledat závislosti a typické prvky. Jak mohou personalisté napomoci vyhledání, rozvoji, retenci a vysokému výkonu projektových manažerů? Existuje jednotný přístup k řešení? Na to vše se pokusíme reagovat v tomto vystoupení.

13 Ing. Kateřina Braithwaite, CSc., Hewlett-Packard Kateřina je absolventkou Vysoké školy báňské v Ostravě, kde získala magisterský titul v oboru systémové inženýrství. Studia poté zakončila postgraduálem na Mezinárodním institutu aplikovaných systémových analýz (International Institute of Applied System Analysis) ve Vídni, kde získala titul kandidáta věd v oboru ekologie. Před svým působením ve společnosti Hewlett-Packard Kateřina získávala své zkušenosti jako člen vrcholového managementu v různých společnostech s mezinárodní působností, v oborech od ocelářství až po kosmetický průmysl. Během své profesionální kariéry Kateřina působila v těchto společnostech na různých pozicích, např. jako manažerka pro prodej a marketing, manažerka pro podporu prodeje, ředitelka pro rozvoj obchodu a vzdělávání, nezávislá konzultantka pro strategický rozvoj. Získala tak široké praktické zkušenosti při aplikaci obchodních záměrů, v marketingovém výzkumu a strategickém plánování. V současné době Kateřina vede nový vzdělávací projekt Vzdělávacího centra společnosti Hewlett-Packard ACADEMY hp, působí jako lektor a kouč. Anotace přednášky Téma: Vzdělávací projekt ACADEMYhp Dnešní specialista, manažer, bankovní poradce i asistentka ředitele potřebují a chtějí být chytří - SMART. Musí mít znalosti nejen jak ovládat stroje, PC, SW, servery, procesy, ale zároveň musí být schopní zvládat sebe i okolí. Musí znát svou osobnost, musí chápat své spolupracovníky, rozumět interním i externím zákazníkům. Jejich úspěch tedy spočívá i v dovednostech, kterým se říká soft. Co odlišuje průměrného člověka od nadprůměrného, juniora od seniora, slušně placeného specialistu od nadprůměrně placeného, specialistu od manažera, manažera od vrcholového manažera? Je to právě rozsah a úroveň jak technických, tak soft znalostí, které jsou vždy správně vyvážené dle pracovní role. Nejúspěšnější společnosti investují do vzdělávání maximum. A tyto investice jim přinášejí nejvyšší možnou návratnost v tom, že své postavení na trhu nejen udržují, ale i dále zlepšují. Pokud to zjednodušíme do matematického vzorce pak platí: Investice do vzdělávání = Lepší hospodářské výsledky. Jsou to totiž právě kvalitní, vzdělaní a dále vzdělávající se lidé, kteří spoluvytváří vysokou úroveň společností, pro něž pracují.

14 Prezentace Blok č. 1: Kdo je projektový manažer? 1. Rola projektového manažéra včera, dnes a v budúcnosti Ing. Rudolf Christopher Takáč, Pre dent Společnosti pro projektové řízení Slovensku zi 2. Projektový manažer a jeho zázemí v ČR Martin Klusoň, GŘ Symphera s.r.o 3. Využití standardu IPMA pro zvýšení kvality projektového řízení Ing. Jan Doležal, Člen výboru Společnosti pro projektové řízení 4. PMI Chapter konečně i v ČR a co my s tím? Ing. Petr Šesták, PMP, Předseda org. výboru Česká komora PMI Senior Project / Program Manager HP

15 1. Rola projektového manažéra včera, dnes a v budúcnosti Ing. Rudolf Christopher Takáč, Prezident Společnosti pro projektové řízení Slovensku Konference Projektový management jako řemeslo emeslo, hotel Diplomat, Praha Zač Začiatky projektové projektového riadenia Najstaršie projekty ľudstva starobylý Egypt Pyramídy Rola projektové projektového manaž manažéra vč včera, dnes a v budú budúcnosti Sun Tzu stratégia víťazstva vo vojne Stavby železníc 1. Minulosť Minulosť 2. Súčasnosť 3. Budúcnosť storočie Rozvoj súčasného projektového riadenia Moderné Moderné projektové projektové riadenie Ganttov diagram Gantt 1917 (...motivácia) Procesy, techniky, prístupy k riadeniu projektu, spôsobilosti projektového manažéra Vznik asociácií projektového riadenia Certifikácia CPM Henry Laurence Gantt ( ) 2. Súčasnosť 3. Budúcnosť y 1. Minulosť Minulosť d kla Ná Projektový trojuholník čas, náklady, výstupy: Martin Barnes 1969 Ča s Metóda kritickej cesty: Kelley a Walker 1957 Výstupy 1. Minulosť 2. Sú Súčasnosť asnosť 3. Budúcnosť 4 5 Trendy - Projektový manaž manažér Súčasný svet viac komplikovaný ako pred rokmi: Globalizácia krajín ( ) Globalizácia organizácie ( ) Globalizácia jednotlivcov ( súčasnosť ) Spôsobilostí Projektového manažéra Motivujúce korektné vedenie Rozvoj a udržiavanie projektového tímu vysoká priorita Dnes už to nie je riadení nadväzností medzi projektovými úlohami, dodržania času, nákladov. Budovanie a vedenie flexibilného a kreatívneho tímu Integrovaný prístup, kontrola rozsahu, nákladov a času, riadenie rizík projektov, riadenie zmeny Každý bude musieť poznať princípy a postupy projektového riadenia Spôsobilosti projektového manažéra Projektové riadenie - súčasťou vzdelávania (stredné, vysoké školy, vzdelávacie organizácie) 1. Minulosť 2. Sú Súčasnosť asnosť 3. Budúcnosť 1. Minulosť 2. Súčasnosť 3. Budú Budúcnosť cnosť 6 Sborník konference: Projektový management jako řemeslo, Praha, hotel Diplomat

16 Motivovanie, komunikácia Etika vs. dlhodobý výsledok Nie iba odborne zdatní projektoví manažéri (IPMA SPS3) Metodiky projektového riadenia budú v budúcnosti široko známe a používané manažérmi na rôznych úrovniach. Projektové riadenie bude jazykom efektívneho riadenia. 1. Minulosť 2. Súčasnosť 3. Budúcnos cnosť Turbulentné prostredie, zložitosť, Neurčitosť v projektoch normálny jav Spôsob riadenie projektov v neurčitom prostredí (nároky na projektového manažéra) Neurčitosť a fixné ciele orientácia na hodnotu ako výstup z projektu. Príprava zúčastnených strán na uvedenú skutočnosť a aktívna spolupráca zúčastnených strán na projekte Posunu projektového riadenia od práce plánovačov smerom k vyšším strategickým úlohám 1. Minulosť 2. Súčasnosť 3. Budúcnos cnosť 8 9 Strategické myslenie v projektovom riadení Participácia projektového riadenia na zvýšení efektívnosti procesov obchodného oddelenia organizácie Participácia projektového riadenia na zvýšení efektívnosti procesov obchodného oddelenia organizácie Projektové riadenie - spôsob kontroly vývoja v obchodných aktivitách. Smerovanie k vykonávaniu správnych projektov. Záver Posilnená rola projektového manažéra/ky vo svetle požiadaviek na jeho/jej sociálne spôsobilosti Motivujúce korektné vedenie Poznanie postupov projektového riadenia (každý zamestnanec) Prepojenie projektového riadenia na strategické požiadavky organizácie 1. Minulosť 2. Súčasnosť 3. Budúcnos cnosť 10 Rudolf Christopher Takáč president@sppr.sk október

17 2. Projektový manažer a jeho zázemí v ČR Martin Klusoň, GŘ Symphera s.r.o Konference Projektový management jako řemeslo emeslo, hotel Diplomat, Praha Projektové Projektové řízení zení v ČR 1. Kdo je PM v ČR? 2. Kde se PM sdružuje? Projektový manaž manažer a jeho zázemí zemí v ČR 3. Kariérní postup/ vzdělávání? 4. Co čte PM v ČR? 5. Budoucnost? Projektové Projektové řízení zení v ČR Kdo je PM v ČR? Opravdoví PM (projektově-orientované společnosti) Nejasné rozdělení (junior PM, PM, senior PM, programový manažer) Tvorba národního standardu kvalifikací: Návrh nové kvalifikace pro ověřování dle zákona č. 179/2006 Sb. Popis kvalifikace, kvalifikační úroveň, odborná příprava a certifikáty, mzda, uplatnitelnost Záměr návrhu na Hospodářské komoře ČR: Selekce PM, výběrová řízení Jaké jsou další kroky? Vznik a reformování oborových organizací Koordinátoři (liniově-orientované společnosti) Malá pravomoc, nedisponují budgetem Jiné role- nerelevantní Skladník, opravář Kde se PM sdru sdružuje? Komora PM Kde se PM sdružuje? Frekvenc e Místo Konference Projektový management jako řemeslo (HP, Symphera) Listopad 1 den 1x ročně Praha 2,300 Konference Projektový management (SPŘ) Duben 2 dny 1x ročně Brno 3,150 Konference Project Management Day (Business Tuesday) Červen 1 den 1x ročně Praha 4,950 Project Management Club (Business Tuesday) Září; Říjen cca 3 hod. 2x ročně Praha 1,950 Dny sekcí SPŘ Září 2 dny 1x ročně Jihlava Setkání členů české komory PMI Různé cca 3 hod. 2-3x ročně Praha Bez poplatku Setkání členů sekcí SPŘ Různé cca 3 hod. 2-3x ročně Různé Bez poplatku Soutěž Projekt roku (Business Tuesday, solit project) Březenčerven Různé 1x ročně Praha Bez poplatku Název akce Kdy Trvání akce Základní cena (Kč/osoba) SPŘ? SPŘ Založena: 1990 Prezident: Michael Motal Členů: cca 300 Business Tuesday Založena: 2004 Prezident: Ivan Pilný Členů: cca 6000 Projektový Underground Czech PMI Chapter Založena: 2008 Prezident: Petr Šesták Členů: 160 AKAmonitor Ing. Mira Vlach (na volné noze). 500 Sborník konference: Projektový management jako řemeslo, Praha, hotel Diplomat

18 Kariérn rní postupování/ / vzdělávání Kariérní dráha projektového manažera, zlepšování kvalifikace Kvalita PM, podle: Znalosti Zkušenosti Výkonnosti Osobních kvalit Ceny/ Dostupnosti Kariérn rní postupování/ / vzdělávání Certifikací v ČR R za posledních 5 let: PMI tyto data neposkytuje (Desítky?) Co čte PM v ČR? Co dál? d? Budoucnost?

19 3. Využití standardu IPMA pro zvýšení kvality projektového řízení Ing. Jan Doležal, Člen výboru Společnosti pro projektové řízení Konference Projektový management jako řemeslo,, hotel Diplomat, Praha Agenda 3 VYUŽIT ITÍ STANDARDU IPMA PRO ZVÝŠEN ENÍ KVALITY KVALITY PROJEKTOVÉHO ŘÍZENÍ Úvodní informace o IPMA Certifikace IPMA Jak přístup IPMA efektivně použít IPMA v rámci ČR S Projektové řízení ve světě 5 4 Standardizace projektového řízení IPMA, PMI, PRINCE2, Projektové řízení patří mezi standardní znalosti západních manažerů a pracovníků, kde je považováno za Best of practice International project management association (IPMA Společnost pro projektové řízení člen IPMA ( Project management institute (PMI PRINCE2 ( ISO ) ) Standard IPMA 7 6 Standard IPMA v3 A co z něj pro nás plyne Nejstarší standard (již od šedesátých let) Nyní již třetí verze Nejedná se o popis procesů, ale o popis požadovaných kompetencí, znalostí a schopností jednotlivce v různých aspektech projektů, programů a portfolií Je o projektovém manažeru, nikoliv o projektovém řízení! Vnitřně velmi silně provázán

20 Základní kladní principy standardu IPMA 8 IPMA vs. PMI vs. PRINCE2 9 PMI nebo PRINCE2 zaměřeny primárně na proces (jsou to de facto metodiky nebo metodické rámce) IPMA je zaměřena na osobnost projektového manažera (je to kompetenční model a definované kompetenční profily) Filosofie řízení projektů v podstatě totožná používají se ty samé metody atp. Projekt, program, portfolio Byznys není roven obchodu! Je znát inspirace BPM (Business process management) Nutně popsán pro prostředí velkých organizací (je obecně platný) u menších je předpoklad adekvátního zjednodušení Národní standard založen na IPMA Competence Baseline version 3.0 (ICB) Význam certifikace a standard IPMA Mezinárodní standard Prokázání kvalifikace zejména v zemích EU Zvýšení kvalifikace jednotlivců Zvýšení kvality projektového řízení organizací CERTIFIKACE DLE IPMA Úvodní informace Rozhodující je schopnost jednotlivce aplikovat standardizované znalosti na konkrétní situace, což je také primárně prověřováno Certifikace dle IPMA 12 Zdroje informací informací 13 Certifikuje Společnost pro projektové řízení členská organizace IPMA Platnost 5 let Čtyři stupně certifikace s různými požadavky (a cenou) Level D: Certifikovaný projektový praktikant Level C: Certifikovaný projektový manažer Level B: Certifikovaný senior projektový manažer Level A: Certifikovaný ředitel projektů 20 elementů technických kompetencí 15 elementů behaviorálních kompetencí 11 elementů kontextových kompetencí Kniha Národní standard kompetencí podle IPMA Dostupná v mírně zjednodušené verzi i v pdf Web sekce o certifikaci, tipy pro úspěšné absolvování Slovník pojmů! Kniha Projektový management podle IPMA (vytvořena v návaznosti na standard) Další knihy a zdroje, které však nemusí být vždy 100% kompatibilní se standardem Sborník konference: Projektový management jako řemeslo, Praha, hotel Diplomat

Perfect Project Management Nikdy nekončící proces učení

Perfect Project Management Nikdy nekončící proces učení Perfect Project Management Nikdy nekončící proces učení Systém školení a růstu PM v Logice CEE Pavel Reich, Programme Manager & PM Practice Manager 19.11.2010 Kdo jsme? Více než 39.000 spolupracovníků

Více

PROJEKTOVÁ VÝUKA, ŘÍZENÍ PROJEKTŮ A VÝZNAM CERTIFIKACE PRO BUDOUCÍ KARIÉRNÍ RŮST

PROJEKTOVÁ VÝUKA, ŘÍZENÍ PROJEKTŮ A VÝZNAM CERTIFIKACE PRO BUDOUCÍ KARIÉRNÍ RŮST PROJEKTOVÁ VÝUKA, ŘÍZENÍ PROJEKTŮ A VÝZNAM CERTIFIKACE PRO BUDOUCÍ KARIÉRNÍ RŮST Ing. Jan Doležal Agenda 2 Projektové řízení a projektová výuka Jaké jsou požadavky praxe? Význam a možnosti certifikace

Více

Novinky v projektovém řízení

Novinky v projektovém řízení Novinky v projektovém řízení Jiří Krátký Struktura prezentace - O Společnosti pro projektové řízení - Trendy v projektovém řízení - Nejčastější chyby v projektech - Certifikace projektových manažerů -

Více

Standardy projektového řízení a certifikace

Standardy projektového řízení a certifikace Projektové řízení (BI-PRR) Standardy projektového řízení a certifikace Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011

Více

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB

ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB ZÁKLADNÍ NABÍDKA SLUŽEB CROSSLINE SERVICES s.r.o. Jeremiášova 870 155 00 Praha 5 IČO: 241 43 065 DIČ: CZ24143065 Kontaktní osoba: Ing. Veronika Kimmer GSM: +420 777 755 618 veronika.kimmer@crosslineservices.cz

Více

100% TERAPIE a ROZVOJ Firemním

100% TERAPIE a ROZVOJ Firemním Obsah? Kdo jsme str. 3 Proč s námi str. 4 Ve kterých vodách jsme si jistí str. 5 Outsourcing personálních služeb str. 6 Vzdělávání a rozvoj str. 7 Interim HR Management str. 8 Poradenství v personalistice

Více

Řízení kvality, kontroling, rizika. Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání. Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko

Řízení kvality, kontroling, rizika. Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání. Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko Sylabus modulu G: Řízení kvality, kontroling, rizika Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko 6. 12. 2010 Cílem dokumentu je seznámit účastníky

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Charakteristika studijního oboru Účetnictví a daně Studijní obor je nabízen v rámci studijního programu Ekonomika a management v bakalářském studijním programu prezenční

Více

Zpráva o činnosti za rok 2011. Společnost pro projektové řízení, o. s. Zemědělská 5 613 00 Brno IČ: 47608749

Zpráva o činnosti za rok 2011. Společnost pro projektové řízení, o. s. Zemědělská 5 613 00 Brno IČ: 47608749 Zpráva o činnosti za rok 2011 Společnost pro projektové řízení, o. s. Zemědělská 5 613 00 Brno IČ: 47608749 OBSAH OBSAH... 2 1. O Společnosti... 3 2. Činnost SPŘ v roce 2011... 3 3. Aktivity sekcí... 4

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Vzdělávací subjekt: HM PARTNERS s.r.o. Název programu: Projektové řízení

Více

PŘEDSTAVENÍ STANDARDŮ PM. Ing. Jan Doležal, Ph.D., PMP, IPMA B

PŘEDSTAVENÍ STANDARDŮ PM. Ing. Jan Doležal, Ph.D., PMP, IPMA B PŘEDSTAVENÍ STANDARDŮ PM Ing. Jan Doležal, Ph.D., PMP, IPMA B Ing. Jan Doležal, Ph.D. 2 Ředitel a jednatel PM Consulting s.r.o. IPMA level B (senior projektový manažer) PMI Project Management Professional

Více

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě

Úvod do projektu. Standardizace provozních funkcí ÚSC. Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Úvod do projektu Standardizace provozních funkcí ÚSC Součást projektu Korporátní styl řízení ve veřejné správě Měníme zvyky a posouváme mentální bloky POPTÁVKA Tlak na rozpočet, obtížně stanovitelné rozpočtové

Více

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007

Kulatý stůl l expertů. Jihlava 20.června 2007 Kulatý stůl l expertů Jihlava 20.června 2007 Základní informace Systémový projekt OP RLZ 3.3 Realizátor projektu: MPSV ČR Dodavatel VZ: sdružení NVF, BIVŠ, KPMG Subdodavatelé: SST, AMSP, ČIA Doba realizace:

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Vzdělávací subjekt: HM Partners, s.r.o. Název programu: Projektové

Více

NÁRODNÍ CERTIFIKACE STUDENTŮ

NÁRODNÍ CERTIFIKACE STUDENTŮ NÁRODNÍ CERTIFIKACE STUDENTŮ I N F O R M A C E N Á R O D N Í C E R T I F I K A C E S T U D E N T Ů Tato publikace je autorským dílem Národního certifikačního a akreditačního orgánu Společnosti pro projektové

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2018

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2018 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Aktualizace pro rok 2018 Verze: 4 Platnost: 1. 9. 2017 Zpracovali: RNDr. Josef

Více

Přijďte se inspirovat

Přijďte se inspirovat Vážení, rádi bychom Vás jménem realizačního týmu projektu Strategické plánování rozvoje vzdělávací soustavy Libereckého kraje (KAP LK) pozvali na další setkání platformy Volba povolání a platformy Vzdělávání

Více

Přidaná hodnota HR očima HR manažerů a CEO

Přidaná hodnota HR očima HR manažerů a CEO Výsledky průzkumu PMF 2015 Přidaná hodnota HR očima HR manažerů a CEO Jana Havlíčková, Preciosa, a.s.; členka představenstva PMF Kateřina Maršíková, Ekonomická fakulta, TUL Síla HR, Praha, Slovanský dům,

Více

kapitola 2 předprojektová fáze 31

kapitola 2 předprojektová fáze 31 OBSAH 6 projektové řízení Předmluva 3 Kapitola 1 Základní pojmy a východiska 13 1.1 Úvod do řízení projektů 14 1.1.1 Co je to projektové řízení 14 1.2 Základní pojmy projektového řízení 17 1.2.1 Projekt

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost EDUCA III Další profesní vzdělávání zaměstnanců společnosti T-MAPY spol. s r.o. 2013-2015 září 2013 - únor 2015 Charakteristika projektu Projekt je zaměřen

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

REGIONÁLNÍ SEMINÁŘ V OBLASTI ENERGETIKY PRO MĚSTA A OBCE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Kolín, 23. září 2015

REGIONÁLNÍ SEMINÁŘ V OBLASTI ENERGETIKY PRO MĚSTA A OBCE STŘEDOČESKÉHO KRAJE. Kolín, 23. září 2015 Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o. s. za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a odborné garance TÜV SÜD Czech s.r.o. si Vás dovoluje pozvat na REGIONÁLNÍ SEMINÁŘ V OBLASTI ENERGETIKY

Více

Strategie VŠTE 2010-2015

Strategie VŠTE 2010-2015 Strategie VŠTE 2010-2015 PREAMBULE: Tento dokument vymezuje pohled vrcholového vedení Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (dále jen VŠTE ) na dlouhodobé směřování vysoké školy v

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období Aktualizace pro rok 2017 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti na období 2016 2020 Aktualizace pro rok 2017 Verze: 1 Platnost: 1. 1. 2017 Zpracovali: RNDr. Josef

Více

NETRADIČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ V MOTIVUJÍCÍM PROSTŘEDÍ MONIKA FENYKOVÁ, AV MEDIA, A.S.

NETRADIČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ V MOTIVUJÍCÍM PROSTŘEDÍ MONIKA FENYKOVÁ, AV MEDIA, A.S. NETRADIČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ V MOTIVUJÍCÍM PROSTŘEDÍ MONIKA FENYKOVÁ, AV MEDIA, A.S. AV MEDIA, A.S. KDO JSME Inspirace Inovace - Integrace HODNOTY - LIDÉ Jsme si vědomi, že náš úspěch

Více

PROBLÉMY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR

PROBLÉMY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, PROBLÉMY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ČR Erika Konupčíková Plzeň, 6.11.2014 Představení AIVD ČR, o.s. největší sdružení ve vzdělávání dospělých založena v roce 1990

Více

TOGETHER WE CAN projekt interních koučů v UniCredit Bank

TOGETHER WE CAN projekt interních koučů v UniCredit Bank TOGETHER WE CAN projekt interních koučů v UniCredit Bank Firma: UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Na Příkopě 858/20 111 21 Praha 1 www.unicreditbank.cz Kontaktní osoba: Lenka Štěpánová Learning & Development

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Sylabus modulu: F Řízení lidských zdrojů

Sylabus modulu: F Řízení lidských zdrojů Sylabus modulu: F Řízení lidských zdrojů Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání Milan Jermář 25. 10. 2010 Cílem dokumentu je seznámit účastníky vzdělávacího modulu (popř. lektory, tutory) s cílem a obsahem

Více

Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration

Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration Podpora kvality ICT ve veřejné správě pohledem Telefónica O2 4. Národní konference kvality Karlovy Vary Jan Hřídel Regional Sales Manager - Public Administration Obsah 1. Strategie v ICT využití metody

Více

Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce

Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce Vize střešních zaměstnavatelů Chceme státem podporovaný systém celoživotního učení ke zvýšení vzdělanosti, adaptabilnosti a zaměstnatelnosti

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje

Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje Cesta k zavedení managementu společenské odpovědnosti, aneb jak na to praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje 1. ročník konference: Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy, 19. 11. 2013,

Více

Úvod do projektového řízení

Úvod do projektového řízení Projektové řízení (BI-PRR) Úvod do projektového řízení Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj

Strategie regionálního rozvoje ČR a její dopady na Moravskoslezský kraj MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ a její dopady na Moravskoslezský kraj 14. ročník Konference pro starosty měst a obcí 15. května 2019,

Více

AKADEMIE PERSONALISTIKY 1

AKADEMIE PERSONALISTIKY 1 AKADEMIE PERSONALISTIKY 1 Akademie personalistiky 1 Institut personalistiky při VŠE v Praze (INPER) připravuje ve spolupráci se svými partnery ucelený program dalšího vzdělávání pro pracovníky personálních

Více

SELF MANAGEMENT TRAINING OSOBNÍ ROZVOJ

SELF MANAGEMENT TRAINING OSOBNÍ ROZVOJ SELF MANAGEMENT TRAINING OSOBNÍ ROZVOJ Individuální koučink Motto: K čemu je dobrá inspirace, když po ní nenásleduje čin? (Anthony Robbins) Vážení zájemci o osobní rozvoj, dovolujeme si Vás oslovit s možností

Více

Akce je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR

Akce je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR Akce je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR Zadávací dokumentace k výběrovému řízení na dodávku kurzů projektového managementu

Více

Zvyšování kvality a udržitelnost nastavených standardů

Zvyšování kvality a udržitelnost nastavených standardů METODICKÝ MATERIÁL KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Zvyšování kvality a udržitelnost nastavených standardů Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu zvyšování kvality a udržitelnost

Více

Vytváření důvěry manažerů byznysu a IT

Vytváření důvěry manažerů byznysu a IT MBI, Management byznys informatiky Vytváření důvěry manažerů byznysu a IT reflexe v modelu MBI Jan Dohnal Katedra softwarového inženýrství, FIT, ČVUT MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Vytváření

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Curriculum vitae - Stanislav Loskot. Vysokoškolské, magisterský program, MBA (Ústav práva a právní vědy)

Curriculum vitae - Stanislav Loskot. Vysokoškolské, magisterský program, MBA (Ústav práva a právní vědy) Profesní životopis Jméno a příjmení Mgr. Stanislav Loskot, MBA Adresa Košařiska 112 Milíkov 739 81 Telefon +420 737 977 779 E-mail Státní příslušnost loskot.stanislav@gmail.com Česká republika Datum narození

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Národní architektonický plán a ostatní metody řízení veřejné správy ČR

Národní architektonický plán a ostatní metody řízení veřejné správy ČR Národní architektonický plán a ostatní metody řízení veřejné správy ČR Ing. Pavel Hrabě, Ph.D. externí konzultant a metodik Odbor hlavního architekta egov Ministerstvo vnitra ČR Stručně Motto: Pokud nevíte,

Více

Informační technologie požadavky a realizace vzdělávacího procesu

Informační technologie požadavky a realizace vzdělávacího procesu Informační technologie požadavky a realizace vzdělávacího procesu Jaroslav Zelený, IBM ČR, Lubomír Popelínský, MU FI Jaroslav Zelený, IBM ČR 2010 IBM Corporation Obor informačních technologií prochází

Více

Association for the advancement of Cost Engineering International (AACE) Australian Institute of Project Management (AIPM) English Association of

Association for the advancement of Cost Engineering International (AACE) Australian Institute of Project Management (AIPM) English Association of Association for the advancement of Cost Engineering International (AACE) Australian Institute of Project Management (AIPM) English Association of Project Managers (APM) Association for Project Management

Více

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Tel. +420 543426329 TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Autor: Vít Chvál Verze dokumentu: 1.0 Datum poslední změny: 18.2.2013 Obsah: 1 Pracovník 3 2 Pracovní činnosti (Náplň práce)

Více

Co se dnes dozvíte? Program

Co se dnes dozvíte? Program Co se dnes dozvíte? Co je projekt MAP (KAP) Proč se realizuje Jaký je jeho obsah, cíle, výstupy Co nám přinese jaké zlepšení Jaká je role Řídícího výboru (tedy i Vaše) Jaké činnosti Vás čekají Termíny

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

ICF ČR Etika a profesní standardy Přínosy koučování dle ICF

ICF ČR Etika a profesní standardy Přínosy koučování dle ICF ICF ČR Etika a profesní standardy Přínosy koučování dle ICF (duben 2014) ICF KOUČINK Koučink představuje důvěryhodný vztah, který napomáhá klientovi podniknout konkrétní kroky za účelem dosažení jeho vize,

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor MANAGEMENT garant oboru: doc. Ing. Petra Horváthová, Ph.D. STUDIJNÍ OBOR MANAGEMENT tříletý bakalářský studijní obor akademický titul bakalář - Bc.

Více

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012

Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing. pro studenty studující od roku 2011/2012 Studijní obor Manažerská ekonomika Bakalářský studijní obor Manažerská ekonomika specializace Marketing pro studenty studující od roku 2011/2012 V první fázi studia oboru Manažerská ekonomika získá student

Více

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU Cíl vzdělávacího kurzu: Cílem vzdělávacího kurzu v oblasti finanční analýzy a ekonomického hodnocení projektových

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele Bílá pole označují text,

Více

Standardy projektového řízení

Standardy projektového řízení Standardy projektového řízení Project Management Body of Knowledge Aktuálně pátá verze Zaštítěn Project Management Institute (PMI) V ČR Česká komora PMI Partner Studentského klub projektového řízení Rozšířen

Více

Projekt Systematickým vzděláváním k rozvoji zaměstnanců a kvalitě řízení Městského úřadu Luhačovice"

Projekt Systematickým vzděláváním k rozvoji zaměstnanců a kvalitě řízení Městského úřadu Luhačovice Projekt Systematickým vzděláváním k rozvoji zaměstnanců a kvalitě řízení Městského úřadu Luhačovice" Registrační číslo: CZ.1.04/4.1.01/69.00060 Zkrácený název projektu: Vzdělávání v MěÚ Luhačovice Datum

Více

Metodika projektového řízení a certifikace projektových manažerů

Metodika projektového řízení a certifikace projektových manažerů Metodika projektového řízení a certifikace projektových manažerů Jaroslav Svoboda, Jiří Skalický Abstrakt: Příspěvek se týká nového studijního oboru Systémy projektového řízení na Fakultě ekonomické Západočeské

Více

VITKOVICE MACHNIERY GROUP

VITKOVICE MACHNIERY GROUP VÝZNAM KVALITY RLZ V PODMÍNKÁCH STROJÍRENSKÉ SKUPINY VITKOVICE MACHNIERY GROUP Martin LEHOCKÝ Personální ředitel VITKOVICE a.s.. Olomouc 12.9. 2012 Jsme nejvýznamnější středoevropskou strojírenskou skupinou

Více

Psychologie práce ve 21. století Odborná konference ČAPPO, Praha,

Psychologie práce ve 21. století Odborná konference ČAPPO, Praha, Psychologie práce ve 21. století Odborná konference ČAPPO, Praha, 5. 10. 2017 Řízení znalostí - jiný pohled na řízení lidských zdrojů. doc. PhDr. ing. Aleš Gregar, CSc. gregar@fame.utb.cz Drucker, P. (2001)

Více

Manažer programů a komplexních projektů (kód: 63-008-T) Manažer programů a komplexních projektů

Manažer programů a komplexních projektů (kód: 63-008-T) Manažer programů a komplexních projektů Manažer programů a komplexních projektů (kód: 63-008-T) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Ekonomika a administrativa (kód: 63) Povolání: Manažer programů a komplexních projektů

Více

VÝZVA K ÚČASTI v tematické sekci SPŘ PROJEKTOVĚ ORIENTOVANÉ SPOLEČNOSTI

VÝZVA K ÚČASTI v tematické sekci SPŘ PROJEKTOVĚ ORIENTOVANÉ SPOLEČNOSTI VÝZVA K ÚČASTI v tematické sekci SPŘ Vážení členové SPŘ, níže jsou uvedeny výchozí formulace hlavních dokumentů zakládané sekce. Tato verze je určena k dalšímu rozpracování a upřesnění Vámi, budoucími

Více

Seminář Budoucnost IT trendy versus aktuální potřeby. 6. dubna 2016

Seminář Budoucnost IT trendy versus aktuální potřeby. 6. dubna 2016 Seminář Budoucnost IT trendy versus aktuální potřeby 6. dubna 2016 CIO Survey v kostce Motto Jakou stopu vytváří dnešní CIO? 1271 CIO ze 43 zemí 20 % z 1000 největších firem 43 % bylo z 500 největších

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013. Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje?

ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013. Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje? ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ KATALOG 2013 Motto: Víte, kde jsou Vaše zdroje? ODBORNÉ PORADENSTVÍ PRO STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ AL-Consulting s.r.o. Metody strategického poradenství v dnešní době

Více

Seminář VŠE, ČSSI a ICT UNIE 26.10.2011

Seminář VŠE, ČSSI a ICT UNIE 26.10.2011 Výsledky průzkumu nabídky a poptávky po IT profesích v ČR Seminář VŠE, ČSSI a ICT UNIE 26.10.2011 Výzkum Lidské zdroje v ICT vznikl za finanční podpory MŠMT ČR v rámci projektu Sociální síť v regionech

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY.

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY. Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606 628 873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 2. POLOLETÍ 2018 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

8 kroků k zákaznické orientaci ve veřejné správě a certifikace zákaznické orientace

8 kroků k zákaznické orientaci ve veřejné správě a certifikace zákaznické orientace Pomáháme městům a obcím, manažerům a lidem v organizacích na cestě ke zlepšování kvality služeb, řízení, komunikace a rozvoje zaměstnanců. www.mvsprojekt.cz 8 kroků k zákaznické orientaci 8 kroků k zákaznické

Více

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE II

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE II NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE II Obsah kurzu Jak rozjet koučovací kulturu ve firmách Koučink má v dnešní době již své pevné místo v oblasti vzdělávacích a rozvojových aktivit pro zaměstnance. Firmy někdy

Více

Metodika zpracování osobního plánu rozvoje projektového manažera ve školství Národní institut pro další vzdělávání

Metodika zpracování osobního plánu rozvoje projektového manažera ve školství Národní institut pro další vzdělávání Metodika zpracování osobního plánu rozvoje projektového manažera ve školství Národní institut pro další vzdělávání 1 Obsah Obsah... 2 Úvod... 3 1. Automatizované sestavení osobního plánu rozvoje... 4 2.

Více

Projekt TECH-NET. Nové materiály a technologie - spojení výzkumu, vývoje a technické praxe

Projekt TECH-NET. Nové materiály a technologie - spojení výzkumu, vývoje a technické praxe Projekt TECH-NET Nové materiály a technologie - spojení výzkumu, vývoje a technické praxe ing. Blanka Tomková Ph.D. Fakulta textilní TUL Hlavní manažer projektu Hlavní cíl projektu: OP VK - oblast podpory

Více

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE

NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE NADSTAVBOVÝ KURZ PRO KOUČE Obsah kurzu Jak rozjet koučovací kulturu ve firmách Koučink má v dnešní době již své pevné místo v oblasti vzdělávacích a rozvojových aktivit pro zaměstnance. Firmy někdy nahodile,

Více

Faktory ovlivňující řízení podnikové informatiky

Faktory ovlivňující řízení podnikové informatiky Faktory ovlivňující řízení podnikové informatiky Jiří Voříšek katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze vorisek@vse.cz Proč toto téma? s růstem významu IT pro podnik růst významu

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost EDUCA Profesní vzdělávání zaměstnanců společnosti T-MAPY spol. s r.o. 2010-2012 únor 2010 - leden 2012 Charakteristika projektu Projekt je zaměřen na prohloubení

Více

IT Cluster - platforma pro spolupráci v oblasti IT. Ivo Vondrák VŠB Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz www.itcluster.

IT Cluster - platforma pro spolupráci v oblasti IT. Ivo Vondrák VŠB Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz www.itcluster. IT Cluster - platforma pro spolupráci v oblasti IT Ivo Vondrák VŠB Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz www.itcluster.cz Několik slov úvodem... Definice Klastru Klastry jsou regionálně umístěná

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele Bílá pole označují text,

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017

PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017 Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU FAKULTY STROJNÍ TECHNICKÉ UNIVERZITY V LIBERCI NA ROK 2017 Plán realizace Strategického záměru schválil Akademický senát

Více

Informačně poradenský systém. DPV v Lotyšsku. Lenka Horová. Národní vzdělávací fond, o.p.s.

Informačně poradenský systém. DPV v Lotyšsku. Lenka Horová. Národní vzdělávací fond, o.p.s. Informačně poradenský systém DPV v Lotyšsku Lenka Horová Národní vzdělávací fond, o.p.s. 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o.

Více

v Komoře Projektových Manažerů

v Komoře Projektových Manažerů Úvodní informace pro kandidáty na členství v Komoře Projektových Manažerů 1. Účel dokumentu Obsahem tohoto dokumentu jsou základní informace o Komoře Projektových Manažerů, jejím předmětu činnosti, organizační

Více

Metodiky a normy. Matěj Vala. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Matěj Vala, 2011

Metodiky a normy. Matěj Vala. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Matěj Vala, 2011 Metodiky a normy Matěj Vala Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Matěj Vala, 2011 Projektové řízení LS 2010/11, Předn. 2 Evropský sociální

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Září 2015 Dlouhodobý záměr vzdělávací, vědecké a výzkumné, vývojové,

Více

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Prostorové informace jako součást digitální budoucnosti,

Více

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III III Část I Řízením k inovacím 1 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3 1.1 Inovace a konkurenční výhoda......................................6 1.2 Typy inovací...................................................11

Více

Personální audit. a personální strategie na úřadech. územních samosprávných celků

Personální audit. a personální strategie na úřadech. územních samosprávných celků Personální audit a personální strategie na úřadech územních samosprávných celků Dělat (vybrat) správné věci je úkolem zejména zastupitelů města. Dělat (vybrat) správné věci Správně je provádět Správně

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program Basic Four vzdělávací program Cílem vzdělávacího programu Basic Four je poskytnout vedoucím pracovníkům v sociálních službách ucelené vzdělávání, které jim poskytne znalosti a dovednosti ve všech oblastech,

Více

Projekt KAP ve Zlínském kraji

Projekt KAP ve Zlínském kraji Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje Projekt KAP ve Zlínském kraji Představení projektu Workshop pro ředitele a zástupce škol Zlín 21. listopadu 2016 Proč KAP? 2 V oblasti regionálního

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Informační média a služby

Informační média a služby Informační média a služby Výuka informatiky má na Fakultě informatiky a statistiky VŠE v Praze dlouholetou tradici. Ke dvěma již zavedeným oborům ( Aplikovaná informatika a Multimédia v ekonomické praxi

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

AKADEMIE PERSONALISTIKY 1

AKADEMIE PERSONALISTIKY 1 AKADEMIE PERSONALISTIKY 1 Akademie personalistiky 1 Institut personalistiky při VŠE v Praze (INPER) připravuje ve spolupráci se svými partnery ucelený program dalšího vzdělávání pro pracovníky personálních

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal Sociální inovace Mgr. Ivo Škrabal Obsah Sociální ekonomika Sociální podnikání Inovace Sociální inovace Příklady Sociální ekonomika teorie o má za úkol hledat a vytvářet příležitosti pro osoby ohrožené

Více

Projektové řízení jako základ řízení organizace

Projektové řízení jako základ řízení organizace Projektové řízení jako základ řízení organizace Aleš Chudý, ředitel divize IW ales.chudy@microsoft.com Technický seminář Bratislava 6.10.2008 Obsah Potřeby byznysu a IT Řešení EPM Microsoft EPM Optimalizační

Více

CO NÁM BUDE VYDĚLÁVAT ZÍTRA? aneb Data o stavu rozvojových potřeb 2016 v denní realitě výrobních firem

CO NÁM BUDE VYDĚLÁVAT ZÍTRA? aneb Data o stavu rozvojových potřeb 2016 v denní realitě výrobních firem CO NÁM BUDE VYDĚLÁVAT ZÍTRA? aneb Data o stavu rozvojových potřeb 2016 v denní realitě výrobních firem Diskusní Kulatý stůl SP a FI Olomouc, Praha, 2016 PRŮMYSL 4.0. Trendy: Digitalizace výroby a systémů

Více

Národní politika podpory jakosti a MPSV ČR

Národní politika podpory jakosti a MPSV ČR Národní politika podpory jakosti a MPSV ČR 1. Národní politika jakosti Na základě usnesení vlády ČR č. 458 ze dne 10. května 2000 byla při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR ustavena Rada České republiky

Více