Při zpracov{v{ní praktické č{sti jsem byla členem týmu, který tvořili 2 p{ni z black beltu a

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Při zpracov{v{ní praktické č{sti jsem byla členem týmu, který tvořili 2 p{ni z black beltu a"

Transkript

1 Při zpracov{v{ní praktické č{sti jsem byla členem týmu, který tvořili 2 p{ni z black beltu a procesní inženýr. Value stream mapu jsem vytvořila pomocí informací od procesního inženýra. Měření a zpracov{ní Run&Ratu jsem prov{děla sama. Byl mi uk{z{n vzor kombinovaného grafu operací a ten jsem poté z naměřených veličin vytvořila. Work shopy celého týmu se konaly dva. Jeden po vytvoření value stream mapy, kdy po sdělení naměřených veličin, jsme došli k problémovým místům. Druhý work shop byl po vytvoření n{vrhů řešení a jednalo se o obezn{mení black beltů s výsledky. Mezi tím jsem spolupracovala s procesním inženýrem, se kterým jsem konzultovala potřebné informace. Spolu jsme se dohodli na nutnosti vizualizace zmetků a p{su k testeru. Konkrétní podobu jsem vymýšlela sama. Změnu layotu, doplnění pracovních pokynů, vybalancov{ní pracovišť jsem prov{děla sama. S panem inženýrem jsme provedli změnu počtu kusů boxů v krabici a po získ{ní informací z controlingu jsme provedli ekonomické zhodnocení.

2 Z[VĚR V dnešní době v automobilovém průmyslu doch{zí k tlaku automobilek na své dodavatele co se týče kvality, rychlosti a ceny. Snaží se o dosažení co nejvyšší kvality vstupních komponentů od svých dodavatelů, kteří musí zav{dět vstupní a výstupní kontroly, požadují systém just in time a tlačí na co nejnižší cenu. Toto odvětví je, co se týk{ zav{dění principů štíhlé výroby, na nejvyšší úrovni, jelikož pr{vě n{stroji a přístupy štíhlé výroby zaručíme nižší n{klady, s tím spojenou nižší cenu a vysokou kvalitu výrobků. Každ{ ušetřen{ sekunda ve výrobě činní při spr{vném nastavení nejen výroby, ale všech procesů (logistiky, administrativy ) úspory, díky jimž se zvýší zisk či sníží ztr{ta linky a celé společnosti. Cílem této diplomové pr{ce bylo navrhnout aplikaci principů štíhlé výroby alespoň pro dílčí oblast v podniku. Dílčí oblastí podniku byla linka BFRH, kter{ ročně proděl{v{ skoro Eur. V úvodu byla stanovena hypotéza, že podnik zvyšuje své n{klady na výrobu, jelikož není schopen dodržet cycle time. Tato hypotéza se potvrdila, jelikož díky plýtv{ní - zbytečné pohyby oper{torů, přepracov{v{ní výrobků, analýza zmetků, zastavov{ní stříhacího a nýtovacího stroje, se aktu{lní čas operace na kus pohyboval kolem 25 sekund, když požadovaný takt time činil 15 sekund. Po analýze současného stavu, jsem zjistila, kde doch{zí k plýtv{ní a použila jsem n{stroje štíhlé výroby ke snížení cycle timu. Byly vytvořeny nové pracovní pokyny pro oper{tory vkl{d{ní z{mků a balení, navrhnut nový layout linky, TPM stříhacího a nýtovacího stroje, přiblížení rotačních z{sobníků k oper{torům, navrhnuta vizualizace zmetků v testeru a p{s k testeru, přesunutí linky na výrobu busbarů z Francie do ČR. Cíle pr{ce bylo dosaženo, byť někter{ doporučení nebyla díky moment{lním přestavb{m v Tyco Electronics Czech, s.r.o. a kr{tkému časovému intervalu převedena do praxe. Dle propočtů by se měl výsledný cycle time pohybovat mezi sekundami. Největší přínosy z navrhnutých opatření oček{v{m od vizualizace zmetků, p{su k testeru a n{sledně převozu linky na výrobu busbarů do Kuřimi, jelikož vyr{bět se zmetky je jedním z největších plýtv{ní.

3 Při zpracov{v{ní diplomové pr{ce jsem se leccos naučila a pochopila a musím říci, že to pro mě bylo velkým přínosem. Zjistila jsem, že vždycky se d{ něco zlepšit a myslím si, že v podniku, kde funguje štíhl{ výroba, se zaměstnancům pracuje lépe, jelikož je db{no na jejich pracovní prostředí a jsou motivov{ní k vyšším cílům. Je samozřejmostí, že když jsem za z{dy oper{torů st{la se stopkami, bylo jim to nepříjemné, ale potom pochopili, že to, co děl{m, je i v jejich z{jmu, jelikož výroba, kter{ není efektivní, není potřebn{ a lidé, kteří na ní pracují, poté také nebudou potřební. Douf{m a pevně věřím, že z{věry, ke kterým jsem došla nezůstanou pouze na papíře, ale budou převedeny do podnikové praxe.

4 ZKRATKY Frozen norma neměnn{ norma, norma zamrzl{ JIT just in time OEE Overall Eguipment Effectiveness OVH Over head SMED Single Minute Exchange of Die TPM Total productive maitenance TPS Toyota production system

5 POUŽIT[ LITERATURA [1] Bělohl{vek- Koštan- Šuleř. Management.1.vyd. Brno: Computer Press, s. ISBN X [2] Jaroslav. Jir{sek Štíhl{ výroba. 1.vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN [3] Bengt Karlöf, Frederik Helin Lövingsson. Management od A do Z. 1.vyd. Brno: Computer Press, a.s s. ISBN X [4] J{n Košturiak - Zbyněk Frolík. Štíhlý a inovativní podnik. 1. vyd. Praha : Alfa Publishing, s. ISBN [5] Jeffrey K.Liker. Tak to děl{ Toyota. 14 z{sad řízení největšího světového výrobce. 1.vyd. Praha: Management Press, s.r.o., s. ISBN [6] Gustav Tomek Věra V{vrov{. Řízení výroby a n{kupu. 1.vyd. Praha: Grada Publishing, s.isbn [7] Milan Ž{k a kol. Velk{ ekonomick{ encyklopedie. 2.vyd. Praha: Linde Praha s.r.o., s. ISBN [8] Vzděl{vací materi{ly Tyco Electronics Czech, s.r.o. Internetové zdroje [9] Bazala Jaroslav. Kritéria optimality pro štíhlou výrobu. INFO LOGISTICS [online].2001, [cit ] Dostupný na WWW: < [10] BORDÁS, R. Historie. LEAN company: systémy řízení, implementace štíhlé transformace, školení [online].2006, [cit ]. Dostupný na WWW:

6 [11] BORDÁS, R. Lean slovník. LEAN company: systémy řízení, implementace štíhlé transformace, školení [online].2006, [cit ]. Dostupný na WWW: < [12] BORDÁS, R. 5S buzerace, Cimrman nebo systém poř{dku?. LEAN company: systémy řízení, implementace štíhlé transformace, školení [online].2006, [cit ]. Dostupný na WWW: < [13] Vůdcovství není pozice. ECONOMIA a.s. [online].1996, [cit ]. Dostupný na < > [14] [15] J{n Košturiak, Luděk Šofr. Projektov{ní flexibilních výrobních systémů. Ekonomia a.s. [online].1996, [cit ]. Dostupný na WWW: < B00000_d-projektovani-flexibilnich-vyrobnich-systemu > [16] ROBBINSOVÁ, R. Zpět k z{kladům: Celkov{ efektivita zařízení. Control Engineering [online].2006, [cit ]. Dostupný na WWW: < [17] Co je lean? SC&Partner, spol. s r.o. [online].2007, [cit ]. Dostupný na WWW: < > [18] Svatopluk Strachota. Postup při zav{dění štíhlého výrobního systému Leanu. API- Akademie produktivity a inovací, s.r.o. [online].2009, [cit ]. ]. Dostupný na WWW: < [19] [20] Quirenc Pavel. Štíhl{ výroba příležitost a výzva pro výrobní podniky 21.století. Top Vision [online].2007, [cit ]. Dostupný na WWW: < > [21] Tyco Electronics [cit ]. Dostupný na WWW: < >

7 Časopisy [21] Antony Vultaggio. Tajemství vedoucích odhaleno. Moderní řízení. Únor 2009

8 SEZNAM TABULEK, GRAFŮ A OBR[ZKŮ Tabulky Tabulka 1: Výsledky Run&Ratu... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 2: Formul{ř pro TPM stříhacího a nýtovacího stroje... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 3: Oper{tor 1... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 4: Oper{tor 2... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 5: Oper{tor 3... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 6: Vzd{lenosti chůze... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 7: Časy současně zpracov{vaných boxů... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 8: Zalisov{ní busbarů 1... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 9: Zalisov{ní busbarů 2... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 10: Balení... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 11: Vzd{lenosti chůze v novém layoutu... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 12: Časy výměn krabice na kus při 32 ks v krabici. Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 13: Cycle time oper{torů vkl{d{ní z{mků... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 14: Časy odbavení oper{torem balení... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 15: Harmonogram prací... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 16: Ekonomické zhodnocení... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 17: N{klady na docílení cycle timu 15s... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 18: 21 kusů v krabici 588 kusů na Euro paletě... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 19: 32 kusů v krabici 896 kusů na Euro paletě... Chyba! Z{ložka není definov{na. Tabulka 20: Roční úspora... Chyba! Z{ložka není definov{na. Grafy Graf 1: Takt time... Chyba! Z{ložka není definov{na. Graf 2: Kombinovaný graf operace... Chyba! Z{ložka není definov{na. Graf 3: Vytíženost oper{torů... Chyba! Z{ložka není definov{na. Graf 4: Cycle time pracovišť... Chyba! Z{ložka není definov{na. Graf 5: Aktu{lní čas operace na kus... Chyba! Z{ložka není definov{na. Graf 6: Množství dodaných zmetků... Chyba! Z{ložka není definov{na. Graf 7: Efektivita pr{ce... Chyba! Z{ložka není definov{na.

9 Graf 8: Vybalancov{ní pracovišť... Chyba! Z{ložka není definov{na. Graf 9: Cycle time pracovišť... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zky Obr{zek 1:5S... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 2: Pracoviště vkl{d{ní z{mků... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 3: : Stříhací a nýtovací stroj... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 4: Rotační z{sobník... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 5: Pracoviště zalisov{v{ní busbarů... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 6: Tester... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 7: Balení... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 8: Otevřen{ mezera mezi konektory... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 9: Pokřivený busbar... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 10: Vizualizace zmetků... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 11: Ilustrativní foto Policového systému... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 12: Změna pracovních pokynů vkl{d{ní z{mků... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 13: Změna pracovních pokynů balení... Chyba! Z{ložka není definov{na. Obr{zek 14: Změna počtu kusů v krabici... Chyba! Z{ložka není definov{na.

10 PŘÍLOHY Seznam příloh: Příloha 1: Vizualizace v Tyco Electronics Czech, s.r.o. Příloha 2: Value stream map Příloha 3: Změna balení

11 Příloha 1: Vizualizace v Tyco Electronics Czech s.r.o.

12 Příloha 2: Value stream map

13 Příloha 3: Změna balení

Analýza využití strojních zařízení firmy EPCOS, s.r.o. v Šumperku. Martin Moravec

Analýza využití strojních zařízení firmy EPCOS, s.r.o. v Šumperku. Martin Moravec Analýza využití strojních zařízení firmy EPCOS, s.r.o. v Šumperku Martin Moravec Bakalářská práce 2010 ABSTRAKT Tématem mé bakalářské práce je Analýza využití strojních zařízení firmy EPCOS, s.r.o.

Více

Lean a Six Sigma základ (Six Sigma Yellow Belt)

Lean a Six Sigma základ (Six Sigma Yellow Belt) Lean a Six Sigma základ (Six Sigma Yellow Belt) Základní seznámení s metodou Six Sigma a nástroji štíhlé výroby. V první části školení budou účastníci seznámeni s dvanácti kroky metody řešení Six Sigma

Více

Praktické použití metod průmyslového inženýrství

Praktické použití metod průmyslového inženýrství Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Praktické použití metod průmyslového inženýrství Technická univerzita v Liberci

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠTÍHLÁ FIRMA. Management údržby strojů a zařízení

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠTÍHLÁ FIRMA. Management údržby strojů a zařízení VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠTÍHLÁ FIRMA Management údržby strojů a zařízení Obsah Štíhlá firma... 2 Management údržby strojů a zařízení... 3 OBSAH modulu III.:... 3 1 Štíhlá firma Hlavním cílem vzdělávacího programu

Více

Gemba Workshopy v rámci Mezinárodního týdne produktivity IPW 2019

Gemba Workshopy v rámci Mezinárodního týdne produktivity IPW 2019 Gemba Workshopy v rámci Mezinárodního týdne produktivity IPW 2019 Obsah 1. ABB 1 2. Alfmeier HR 2 3. Alfmeier Lean 3 4. Amazon 4 5. JHV-ENGINEERING s.r.o 5 6. ŠKODA 6 1. ABB Program workshopu v provozu

Více

Výrobní firmy po krizi

Výrobní firmy po krizi Výrobní firmy po krizi Zvolili jste správnou cestu? Průzkum implementace štíhlé výroby v České republice kpmg.cz KPMG v České republice Obsah 1 Úvod 03 2 Náš přístup a metodika průzkumu 04 3 Hlavní zjištění

Více

Praktické tréninkové kurzy

Praktické tréninkové kurzy Produktivita bez kompromisu! Praktické tréninkové kurzy v 5 odborných sekcích 1-6/2017 Institut průmyslového inženýrství Více než 20 let zkušeností... Vážení průmysloví i procesní inženýři, údržbáři, zlepšovatelé,

Více

Projekt k diplomové práci

Projekt k diplomové práci Projekt k diplomové práci Analýza stylu vedení v podniku 1 Zpracování diplomové práce Mgr. Bc. Michaela Emrová učo: 210558 Katedra: Podnikové hospodářství Vedoucí práce: Ing. Ladislava Kuchynková 2 Téma

Více

Trendy v oblasti PI. » Jaroslav Dlabač září 2015. Úvod do PI Studijní program Průmyslové inženýrství. Želevčice

Trendy v oblasti PI. » Jaroslav Dlabač září 2015. Úvod do PI Studijní program Průmyslové inženýrství. Želevčice Trendy v oblasti PI Úvod do PI Studijní program Průmyslové inženýrství Želevčice» Jaroslav Dlabač září 2015 API Akademie produktivity a inovací Institut průmyslového inženýrství 2005-2015 Cíle příspěvku

Více

Projektování montážních buněk

Projektování montážních buněk Projektování montážních buněk Zpracoval: doc. Dr. Ing. Ivan Mašín Pracoviště: Katedra částí strojů a mechanismů (TUL) Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským

Více

UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA. Řízení zásob v dodavatelsko-odběratelském řetězci. Ing. Lucie Schacherl

UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA. Řízení zásob v dodavatelsko-odběratelském řetězci. Ing. Lucie Schacherl UNIVERZITA PARDUBICE DOPRAVNÍ FAKULTA JANA PERNERA Řízení zásob v dodavatelsko-odběratelském řetězci Ing. Lucie Schacherl Dizertační práce 2009 Prohlašuji: Tuto práci jsem vypracovala samostatně. Veškeré

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu: Název projektu: Jméno a adresa firmy: Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ A INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ BRNO LEGO POHYB ROBOTA LUDMILA KIKTOVÁ V4B

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ A INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ BRNO LEGO POHYB ROBOTA LUDMILA KIKTOVÁ V4B STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ A INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ BRNO LEGO POHYB ROBOTA LUDMILA KIKTOVÁ V4B Profilová část maturitní zkoušky MATURITNÍ PRÁCE BRNO 2014 Prohlášení Prohlašuji, že jsem

Více

Nové trendy v oblasti PI

Nové trendy v oblasti PI Nové trendy v oblasti PI Úvod do PI Studijní program Průmyslové inženýrství Želevčice» Ing. Marcel Pavelka, IEn. únor 2015 API Akademie produktivity a inovací Institut průmyslového inženýrství 2005-2015

Více

Studie inovace technologie výroby strojírenských dílů

Studie inovace technologie výroby strojírenských dílů Studie inovace technologie výroby strojírenských dílů Ing. Marcel Pavelka API Akademie produktivity a inovací, s.r.o. Prosinec 2010 Obsah Úvod... 3 PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ... 4 Metodika postupu optimalizace,

Více

Metoda SMED Rychlá výměna nástroje

Metoda SMED Rychlá výměna nástroje Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Metoda SMED Rychlá výměna nástroje Jan Vavruška Technická univerzita v Liberci Průmyslové

Více

květen 2008 profesní životopis

květen 2008 profesní životopis 6σ Martin Hannsmann profesní životopis konec 80.let pravděpodobnost a matematická statistika na MFF UK první polovina 90.let asistent na FEK ZČU druhá polovina 90.let manažer kvality PLM/Rexam Aš (vratné

Více

CEZ a TEEP. Průmyslové inženýrství. EduCom. Jan Vavruška Technická univerzita v Liberci

CEZ a TEEP. Průmyslové inženýrství. EduCom. Jan Vavruška Technická univerzita v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. CEZ a TEEP Technická univerzita v Liberci Průmyslové inženýrství Technická univerzita

Více

Povolání CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Specialisté v oblasti organizace a řízení práce Kč

Povolání CZ-ISCO Mzdová sféra Platová sféra Specialisté v oblasti organizace a řízení práce Kč Průmyslový inženýr Průmyslový inženýr plánuje, projektuje, řídí a implementuje komplení integrované výrobní systémy a systémy pro poskytování služeb, zabezpečuje jejich vysokou výkonnost, spolehlivost,

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu: Název projektu: Jméno a adresa firmy: Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ. Studijní program: B 2301 Strojní inženýrství Studijní zaměření: Průmyslové inženýrství a management

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ. Studijní program: B 2301 Strojní inženýrství Studijní zaměření: Průmyslové inženýrství a management ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA STROJNÍ Studijní program: B 2301 Strojní inženýrství Studijní zaměření: Průmyslové inženýrství a management BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Aplikace principů štíhlé výroby v průmyslovém

Více

IMPLEMENTACE ECDL DO VÝUKY

IMPLEMENTACE ECDL DO VÝUKY Vyšší odborná škola ekonomická a zdravotnická a Střední škola, Boskovice IMPLEMENTACE ECDL DO VÝUKY MODUL 5: DATAB[ZE Metodika Zpracoval: Ing. Petr Mikulík srpen 2009 Tento projekt je spolufinancov{n Evropským

Více

Metoda SMED Rychlá výměna nástroje

Metoda SMED Rychlá výměna nástroje Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Metoda SMED Rychlá výměna nástroje Jan Vavruška Technická univerzita v Liberci Průmyslové

Více

Příloha č. 4 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 1 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců

Příloha č. 4 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 1 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Příloha č. 4 zadávací dokumentace popis vzdělávacích aktivit část VZ č. 1 Název projektu: FINIDR AKADEMIE - vzdělávání zaměstnanců Klíčová aktivita: Odborné vzdělávání pro tiskaře Název vzdělávacího kurzu:

Více

Projekt optimalizace zásobování výrobních linek při výrobě součástí palivových systémů automobilů. Bc. Michaela Neubertová

Projekt optimalizace zásobování výrobních linek při výrobě součástí palivových systémů automobilů. Bc. Michaela Neubertová Projekt optimalizace zásobování výrobních linek při výrobě součástí palivových systémů automobilů Bc. Michaela Neubertová Diplomová práce 2011 ABSTRAKT Diplomová práce je zaměřena na zefektivnění systému

Více

VSM Value stream mapping

VSM Value stream mapping Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. VSM Value stream mapping Jan Vavruška Technická univerzita v Liberci Průmyslové

Více

LOGISTIKA KANBAN dílenské řízení výroby Jan Vavruška Studentská Liberec 1 tel.:

LOGISTIKA KANBAN dílenské řízení výroby Jan Vavruška Studentská Liberec 1 tel.: LOGISTIKA KANBAN dílenské řízení výroby Jan Vavruška 2012 Studentská 2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 358 jan.vavruskai@tul.cz www.kvs.tul.cz KANBAN systém Co je KANBAN systém: dílenské řízení výroby

Více

VYUŽITÍ SIMULAČNÍHO MODELOVÁNÍ V TECHNOLOGICKÉM PROJEKTOVÁNÍ. Výukové podklady. Technologické projektování (HT1)

VYUŽITÍ SIMULAČNÍHO MODELOVÁNÍ V TECHNOLOGICKÉM PROJEKTOVÁNÍ. Výukové podklady. Technologické projektování (HT1) VYUŽITÍ SIMULAČNÍHO MODELOVÁNÍ V TECHNOLOGICKÉM PROJEKTOVÁNÍ Výukové podklady Technologické projektování (HT1) Odbor technologie tváření kovů a plastů Ústav strojírenské technologie Fakulta strojního inženýrství

Více

Správa barev. Úvod. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 5. září 2012. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 1 Název: Úvod.

Správa barev. Úvod. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 5. září 2012. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 1 Název: Úvod. Úvod www.isspolygr.cz Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 5. září 2012 Strana: 1/9 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo

Více

NÁVRH PRINCIPU ZÁSOBOVÁNÍ A SKLADOVÉ KAPACITY SVOČ FST 2016

NÁVRH PRINCIPU ZÁSOBOVÁNÍ A SKLADOVÉ KAPACITY SVOČ FST 2016 NÁVRH PRINCIPU ZÁSOBOVÁNÍ A SKLADOVÉ KAPACITY SVOČ FST 2016 Pavel Vránek Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Tato práce se zabývá návrhem nového systému

Více

Kolotoč mistrů 7 exkurzí a seminářů pro mistry výroby přímo ve výrobních závodech září březen 2017, pořadatel NTI consulting, s.r.o.

Kolotoč mistrů 7 exkurzí a seminářů pro mistry výroby přímo ve výrobních závodech září březen 2017, pořadatel NTI consulting, s.r.o. Kolotoč mistrů 7 exkurzí a seminářů pro mistry výroby přímo ve výrobních závodech září 2016 - březen 2017, pořadatel 1. skupina 2. skupina 14.09/16 12.10/16 07.12/16 12.12/16 18.01/17 15.02/17 15.09/16

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA ŘÍZENÍ. Autor : Lucie Matoušková

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA ŘÍZENÍ. Autor : Lucie Matoušková ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA ŘÍZENÍ Systém jakosti podle ISO 9000:2000 Autor : Lucie Matoušková Vedoucí diplomové práce: Doc. Ing. Josef F. Palán, CSc. Konzultantka:

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017 Okruh I: Řízení podniku a projektů: strategický management, inovační management a manažerské rozhodování 1. Základní struktura strategického managementu a popis jednotlivých fází, zhodnocení výstupů a

Více

Metodický list pro vr3ph soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu N_LS LOGISTICKÉ SYSTÉMY

Metodický list pro vr3ph soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu N_LS LOGISTICKÉ SYSTÉMY Cíl tématického celku: Základním cílem tohoto tématického celku je vysvětlit, upřesnit a objasnit pojem logistiky, její funkci a postavení jako strategického faktoru konkurenceschopnosti podniků. Prezentovat

Více

PŘÍRUČKA SPRÁVNÉ PRAXE VE STROJÍRENSKÉ VÝROBĚ. Modul Obráběč ve strojírenské výrobě

PŘÍRUČKA SPRÁVNÉ PRAXE VE STROJÍRENSKÉ VÝROBĚ. Modul Obráběč ve strojírenské výrobě PŘÍRUČKA SPRÁVNÉ PRAXE VE STROJÍRENSKÉ VÝROBĚ Modul Obráběč ve strojírenské výrobě Vzdělávací modul: Obráběč ve strojírenské výrobě Příručka správné praxe ve strojírenské výrobě Autor: Ing. Milan Rozkoš

Více

VÝVOJ MANAGEMENTU. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu

VÝVOJ MANAGEMENTU. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VÝVOJ MANAGEMENTU Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_EKO1020 Autor Ing. Adéla Hrabcová Datum

Více

Metody průmyslového inženýrství 2

Metody průmyslového inženýrství 2 Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Metody průmyslového inženýrství 2 Jan Vavruška Technická univerzita v Liberci Průmyslové

Více

Vstup a úkoly pro 11. kapitolu IDENTIFIKACE A BALENÍ JAKO SUBSYSTÉM ŘETĚZCE.

Vstup a úkoly pro 11. kapitolu IDENTIFIKACE A BALENÍ JAKO SUBSYSTÉM ŘETĚZCE. Vstup a úkoly pro 11. kapitolu IDENTIFIKACE A BALENÍ JAKO SUBSYSTÉM ŘETĚZCE. Důležitou činností v řízení materiálového toku je přesná znalost pohybu materiálů, polotovarů a výrobků umístěných v různých

Více

Konferencia Logistika Bratislava NH GATE ONE. Martišovič Radovan

Konferencia Logistika Bratislava NH GATE ONE. Martišovič Radovan Konferencia Logistika 2013 27.2.2013 Bratislava NH GATE ONE Martišovič Radovan Moja vizitka: Meno: Radovan Martišovič Spoločnosť: ZF Boge Elastmetall Slovakia a.s. www.zf.com Odvetvie: Automobilový priemysel

Více

ZAVEDENÍ ŠTÍHLÉ VÝROBY

ZAVEDENÍ ŠTÍHLÉ VÝROBY MASARYKOVA UNIVERZITA Ekonomicko-správní fakulta ZAVEDENÍ ŠTÍHLÉ VÝROBY Implementation of Lean Production Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: prof. Ing. Ladislav BLAŽEK, CSc. Brno, červen 2008 Autor:

Více

Value Stream Mapping

Value Stream Mapping Value Stream Mapping Studijní program Průmyslové inženýrství Klášterec nad Ohří» Ing. Jakub Myška Březen 2018 API Akademie produktivity a inovací Institut průmyslového inženýrství 2005-2018 Agenda Pátek

Více

Systematika plánování ve společnosti Bosch Diesel, s. r. o.

Systematika plánování ve společnosti Bosch Diesel, s. r. o. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu Studijní obor: Management Název diplomové práce: Systematika plánování ve společnosti Bosch Diesel, s. r. o. Autor diplomové práce: Bc. Ondřej Pavlovič

Více

LEAN MANAGEMENT IN TRANSPORT

LEAN MANAGEMENT IN TRANSPORT LEAN MANAGEMENT IN TRANSPORT Jaroslav Morkus, Alan Andonov 1, Rudolf Kampf 2 ABSTRACT The article is focused on the lean management in transport. The article deals with eight major types of waste in business

Více

KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ A NÁRODNÍ ÚČETNÍ LEGISLATIVY ČR

KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ A NÁRODNÍ ÚČETNÍ LEGISLATIVY ČR VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT KOMPARACE MEZINÁRODNÍCH ÚČETNÍCH STANDARDŮ

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky Část 1. Počítačové dovednosti a) Základy práce na PC Základní struktura kurzu:

Specifikace předmětu veřejné zakázky Část 1. Počítačové dovednosti a) Základy práce na PC Základní struktura kurzu: Příloha č. 4 Specifikace předmětu veřejné zakázky Část 1. Počítačové dovednosti a) Základy práce na PC Počet výukových hodin 1 kurzu 24 Počet kurzů 5 Maximální počet účastníků v 1 kurzu 12 Celkový počet

Více

Kolotoč mistrů 7 exkurzí a seminářů pro mistry výroby přímo ve výrobních závodech září březen 2017, pořadatel NTI consulting, s.r.o.

Kolotoč mistrů 7 exkurzí a seminářů pro mistry výroby přímo ve výrobních závodech září březen 2017, pořadatel NTI consulting, s.r.o. Kolotoč mistrů 7 exkurzí a seminářů pro mistry výroby přímo ve výrobních závodech září 2016 - březen 2017, pořadatel 14.09/16 Týmová práce a koučování při týmové práci ŠKODA AUTO, Mladá Boleslav 12.10/16

Více

:6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:n (elektronická (tištěná ISBN Grada 978-80-247-6866-3 Publishing, verze

Více

7 exkurzí a seminářů pro mistry výroby přímo ve výrobních závodech

7 exkurzí a seminářů pro mistry výroby přímo ve výrobních závodech 1. skupina 2. skupina Kolotoč mistrů 7 exkurzí a seminářů pro mistry výroby přímo ve výrobních závodech září 2016 - březen 2017, pořadatel 14.09/16 15.09/16 Týmová práce a koučování při týmové práci ŠKODA

Více

Vizualizace. » Bc. Vlastimil Ježek, IEn. Listopad Studijní program Průmyslové inženýrství. Mohelnice

Vizualizace. » Bc. Vlastimil Ježek, IEn. Listopad Studijní program Průmyslové inženýrství. Mohelnice Vizualizace Studijní program Průmyslové inženýrství Mohelnice» Bc. Vlastimil Ježek, IEn. Listopad 2017 API Akademie produktivity a inovací Institut průmyslového inženýrství 2005-2017 Vizualizace Standardizace

Více

Jak mohou informační technologie zvyšovat efektivitu výroby a logistiky

Jak mohou informační technologie zvyšovat efektivitu výroby a logistiky Jak mohou informační technologie zvyšovat efektivitu výroby a logistiky Josef Černý, ICZ a. s. 7.6.2012 www.i.cz 1 Efektivita Pro příští období je prioritou zefektivnit reakce na uspokojení zákaznických

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYUŽITÍ PRINCIPŮ ŠTÍHLÉ VÝROBY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYUŽITÍ PRINCIPŮ ŠTÍHLÉ VÝROBY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT VYUŽITÍ PRINCIPŮ ŠTÍHLÉ VÝROBY USING THE PRINCIPLES

Více

Finanční analýza společnosti BAUMIT, spol. s r.o.

Finanční analýza společnosti BAUMIT, spol. s r.o. SOUKROMÁ VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ ZNOJMO s.r.o. Bakalřský studijní program: Ekonomika a management Studijní obor: Účetnictví a finanční řízení podniku Finanční analýza společnosti BAUMIT, spol. s r.o. BAKALÁŘSKÁ

Více

REFA a měření práce. Průmyslové inženýrství. EduCom. Jan Vavruška. Technická univerzita v Liberci

REFA a měření práce. Průmyslové inženýrství. EduCom. Jan Vavruška. Technická univerzita v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. REFA a měření práce Technická univerzita v Liberci Průmyslové inženýrství Technická

Více

POČÍTAČOVÁ SIMULACE JAKO NÁSTROJ OPTIMALIZACE SVAŘOVACÍ LINKY

POČÍTAČOVÁ SIMULACE JAKO NÁSTROJ OPTIMALIZACE SVAŘOVACÍ LINKY 134 Ing. Luděk Volf e-mail: ludek.volf@fs.cvut.cz Ing. Libor Beránek e-mail: libor.beranek@fs.cvut.cz Ing. Petr Mikeš e-mail: p.mikes@fs.cvut.cz Ing. Igor Vilček, Ph.D. Katedra manažmentu a ekonomiky SjF

Více

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REBUPLIKY

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REBUPLIKY Obsah 1 Štíhlá výroba... 2 1.1 Hodnota a plýtvání... 2 1.2 Plýtvání při seřízení... 3 2 5S... 4 3 Standardizace a vizualizace... 6 3.1 Standardizace... 6 3.2 Vizualizace... 6 4 Seřízení... 7 4.1 Tradiční

Více

Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. II. DTP

Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. II. DTP Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. II. Předpis sazby Autor: Markéta Březinová

Více

Pokyny pro autory. (Times, 14, tučně, kapitálky) (Times, 10, tučně, kurzívou) (Times, 10, normálně)

Pokyny pro autory. (Times, 14, tučně, kapitálky) (Times, 10, tučně, kurzívou) (Times, 10, normálně) Pokyny pro autory Doporučujeme všem autorům, aby pro psaní článku použili předem definovaný vzor šablony pro autory, která je již upravena dle požadavků. Šablona pro psaní článků je pevně definovaná, zvolené

Více

PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE

PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE PROJEKT DIPLOMOVÉ PRÁCE MANAGEMENT FIREM NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE 360 stupňová zpětná vazba v hodnocení zaměstnanců TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK) Červen 2013 JMÉNO A PŘÍJMENÍ / STUDIJNÍ SKUPINA

Více

SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ. Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.

SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ. Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. SYLABUS MODUL BUSINESS MODELOVÁNÍ Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Ostrava 20 : Business modelování Autoři: Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vydání: první, 20 Počet stran: Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

LOG. Štíhlá logistika. Marcel Pavelka API. Logistika 12.12.2012. TU v Liberci

LOG. Štíhlá logistika. Marcel Pavelka API. Logistika 12.12.2012. TU v Liberci LOG Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Štíhlá logistika API Logistika Technická univerzita v Liberci a partneři Preciosa,

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE KOMUNIKACE A LIDSKÉ ZDROJE Název BAKALÁŘSKÉ práce Výzkum spokojenosti zákazníků firmy P&B service s.r.o. s jejím sortimentem produktů podle ISO 9000/1. TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A

Více

Petr Novák, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň Česká republika

Petr Novák, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň Česká republika APLIKACE ŘÍZENÍ KVALITY PRO ZLEPŠENÍ PROCESU VE SPOLEČNOSTI PÖTTINGER S.R.O. SVOČ - FST 2013 Petr Novák, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Tato práce

Více

Management. Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody

Management. Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Management Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Workshop Řízení výroby 3 procesy

Workshop Řízení výroby 3 procesy Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Workshop Řízení výroby 3 procesy Technická univerzita v Liberci Výrobní systémy

Více