Gymnázium Pacov. [Zadejte podtitul dokumentu.] Proč studovat na gymnáziu? Proč studovat u nás?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Gymnázium Pacov. [Zadejte podtitul dokumentu.] Proč studovat na gymnáziu? Proč studovat u nás?"

Transkript

1 Gymnázium Pacov [Zadejte podtitul dokumentu.] Proč studovat na gymnáziu? Proč studovat u nás? Hronova 1079, Pacov, Tel: , mail: gpacov@ .cz, Tomáš KUPKA, Petr POLDAUF a Josef MENŠÍK. Proč studovat u nás. Gymnázium Česká Třebová Upravil a doplnil Pavel Roubal, Gymnázium Pacov. Použito se svolením autorů původního textu.

2 Další informace: web školy, den otevřených dveří, osobní návštěva. Další informace najdete na webových stránkách naší školy Pravidelně také pořádáme Den otevřených dveří. Otevřené dveře však máme stále, stačí si domluvit osobní návštěvu a probereme s vámi vše, co vás bude zajímat.

3 Vážení rodiče, vážení žáci, máte v rukou několik stručných informací doplňujících vaše povědomí o studiu na škole, kterou zastupujeme. Tento materiál vznikl ve spolupráci několika gymnázií a byl naší školou s jejich dovolením převzat a upraven pro konkrétní situaci šestiletého gymnázia v našem městě. Stačí jen maturita? Možná ještě v 90. letech 20. století se pro většinovou společnost zdála vrcholem dosaženého vzdělání maturita. Kdo měl maturitu, měl lepší práci nebo mohl jít na vysokou školu. V současnosti už mnohdy nestačí ani vysoká škola, sledujeme-li nárůst doktorandských studijních programů a různých kurzů dalšího vzdělávání. Vysokoškolské vzdělání bakalářského stupně je požadováno už i po pracovnících ve středním managementu, na většině úřadů, ve zdravotnictví po ošetřujícím personálu, u policie, hasičů, v mateřských školách atd. Dnes má bakalářský stupeň VŠ větší procento obyvatel, než mělo v minulém století maturitu. Současnou maturitou je titul Bc. Pro koho gymnázium vlastně je? Gymnázium určitě není pro každého. Nemělo by však být jen pro nadané. Mělo by být pro ty, kteří se nevyhýbají učení a vzdělání, kteří jsou ambiciózní a chtějí si pojistit budoucnost. Měli by mít šanci všichni, kteří třeba nejsou na základní škole nadprůměrní, ale tak nějak tuší, že to v životě stejně bez neustálého vzdělávání nepůjde. Na rozdíl od třídy základní školy, kde chuť k učení a úroveň dovedností mezi žáky jsou mnohdy velmi rozdílné, třída víceletého gymnázia je v podstatě výběrová třída, kde se chuť po poznání mezi žáky vyrovnává a žáci jsou v tomto prostředí více motivováni, získají větší chuť do studia, což je pro ně do budoucna jedna z nejvýznamnějších výhod, které pro život dostanou. Současné prognózy odhadují, že běžný pracovník bude cca 6 za život měnit svoji profesi, a tedy se dále vzdělávat (rekvalifikovat). Gymnazisté to zvládají nejlépe, jsou na učení se zvyklí a mají široký rozhled a přehled. Jak náročné je studium na gymnáziu? Bezpochyby je náročnější než například na učilišti nebo odborné škole. S tvrzením, že je gymnázium výrazně těžší než průmyslová škola nebo technické lyceum, už by se dalo polemizovat. (Pokud ovšem nebereme v úvahu to, že na některých školách se žáci téměř neučí, protože se je škola neodváží vyhodit, což pro gymnázia neplatí. Zvažte sami, zda je to pro žáky dobré nebo ne.) Domníváme se, že gymnázium je mezi školami, zakončenými maturitní zkouškou, možná náročnější proto, že díky všeobecnému záběru se student dostane k velmi široké škále oborů a předmětů. Naše škola vyjde vstříc žákům, kteří se na vyšším gymnáziu již zaměřují na jednu (humanitní, technickou, přírodovědnou) oblast tak, aby žáci, kteří se o nějaký obor nezajímají, mohli získat základní znalosti a přitom dobře uspět. Naopak žáci, kteří mají o obor zájem, získají důkladnější přehled a pokročilejší znalosti.

4 Pomůže minimální bodová hranice u přijímacích zkoušek ke zvýšení úrovně gymnázií? Tak, jak je nastavena nyní, spíše diskriminuje žáky, které optimálně nepřipravila základní škola např. v oblasti strategie řešení úloh, byť by tito žáci měli chuť a snahu na gymnáziu studovat. Minimální bodová hranice může mnoho zájemců z řad žáků a rodičů odradit kvůli strachu z neúspěchu. Domníváme se však, že by to žáci ucházející se o studium na víceletém gymnáziu ani jejich rodiče neměli předčasně vzdávat a měli by se pokusit přijímačky zvládnout. Minimální úspěšnost je v současnosti nastavena poměrně nízko a nejspíše nebude rozhodovat o přijetí/nepřijetí žáka. Nemálo žáků, kteří na ZŠ nijak nezáří a ani u přijímaček skvěle neobstojí, se v průběhu studia na gymnáziu zlepší tak, že s úsměvem zvládnou maturitu a dostanou se na VŠ. Ti, kteří studium nezvládají, mohou po kvartě, která odpovídá deváté třídě ZŠ, odejít na jinou střední školu. S výborným bonusem vysoce nadstandardních znalostí v oblasti IT, jazyků, matematiky atd. Dvě šance místo jedné: Žáci, kteří se rozhodnou pro naše šestileté gymnázium: 1. Mají dvě šance místo jedné, státní přijímací zkoušky udělat (nyní ze 7. a potom z 9. třídy). 2. Pokud by chtěli odejít po kvartě (tj. vlastně 9. třídě ZŠ) z gymnázia jinam, budou mít díky lépe probranému učivu na gymnáziu nesrovnatelně lepší šanci dostat se na střední školu, na kterou opravdu budou chtít jít. Kvůli připravovaným povinným státním přijímačkám na střední školy se nejspíše z 9. třídy mnoho žáků nedostane na zvolený studijní obor a půjde nuceně na šk o- lu, která bude pod jejich studijními možnostmi. Proč šestileté a ne pouze čtyřleté gymnázium? Počty úspěšných maturantů a těch, kteří se dostali na VŠ jsou podobné u absolventů všech typů gymnázií. Ovšem, pokud se podíváme na strukturu absolvovaných VŠ, najdeme již rozdíly, víceletá gymnázia mají větší podíl náročných oborů a škol (viz dále). Žáci v tercii a kvartě (osmé a deváté třídě) se ještě dokáží výborně soustředit na výuku a rozjet se ve svých dovednostech a učebních návycích. Například v informatice probereme v tercii a v kvartě 90 % z celkových vyučovaných znalostí běžných (tzv. office) programů. Žáci na konci kvarty rozumí počítači, Internetu i tvorbě webu, umí pracovat s texty, tabulkami, prezentacemi, rastrovými i vekt o- rovými obrázky na úrovni, která se jinde probírá v prvních ročnících vysokých škol. Zvládají to téměř všichni.

5 Nejsou všechny vysoké stejně vysoké V současné době nastupuje na VŠ cca 60 % populace, vysokoškolské vzdělání alespoň bakalářského typu získá cca 35 % mladých lidí. Na gymnázia jde cca 18 % žáků. Z těchto čísel poměrně jasně a jednoduše plyne, že velké množství žáků, kteří na gymnáziu nestudují, stejně absolvuje nějakou vysokou školu. Také z toho plyne, že část vysokých škol má nižší úroveň (nároky) než gymnázia. To jsou fakta a realita současné doby. Nářky nad tím, že gymnázia byla vždy (a měla by být nadále) výběrové školy pro 5 % nejnadanějších žáků a vysoké školy exkluzivní vzdělání pro 8 % populace, jsou z dob socialismu a nemají žádný vztah k současnosti. Doba je prostě jiná, složitější a vyžaduje více znalostí a delší studium. Vyspělé státy jednoznačně deklarují, že chtějí mít přes 50 % občanů, kteří absolvují nějaký typ vysoké školy. Ovšem procento velmi nadaných dětí je pořád stejné. Z toho vyplývá, že mnohé vysoké školy nejsou tak náročné, jak si lidé tradičně myslí. To ale není automaticky špatné. I méně náročné vysoké školy své žáky rozvíjejí a motivují k dalšímu vzdělávání. Ovšem, je samozřejmě lepší, vystudovat náročnější VŠ. Zaměstnavatelé a personalisté tento stav dobře znají a neptají se již: Máte vysokou školu?, ale: Kterou vysokou školu jste vystudoval(a)?. Zde se ukazuje přidaná hodnota víceletých gymnázií: jejich absolventi mají ve lkou šanci obstát i na těch nejnáročnějších školách. Na vysokých školách střední náročnosti díky výbornému základu a schopnosti/zvyku se učit pak uspějí i ti, kteří nejsou mimořádně nadaní, ale jen přiměřeně chytří. Potřebuje trh práce absolventy gymnázií? Argument, že gymnazista nemůže nikam nastoupit, je dnes úplně mimo. 98 % našich absolventů pokračuje dále ve studiu a naprostá větš ina z nich získá alespoň titul Bc. (bakalář), mnozí pak tituly Mgr., Ing., nebo MUDr. Nemusí proto řešit, kam po gymnáziu nastoupí do práce. A nezaměstnanost vysokoškoláků je oproti středoškolákům třetinová, jejich průměrný plat téměř o polovinu vyšší Evidentní je i důraz firem na minimální dosažené vzdělání. Od maturity se rychle přesouvá k bakalářskému stupni VŠ. Dalšími významnými požadavky jsou znalost světového jazyka a počítačová gramotnost. Všechny tyto předpoklady získávají studenti na gymnáziích běžně, mají tedy při hledání zaměstnání nesrovnatelnou konkurenční výhodu (a to i kdyby náhodou žádnou vysokou školu nevystudovali). Gymnázium Pacov má (výrazně) posílenou výuku IVT. Znalosti studentů v oblasti výpočetní techniky jsou dle zkušeností již stovek absolventů vysoce nadstandardní. (To u většiny sousedních škol, a zejména jazykových gymnázií, neplatí, hodiny pro výuku jazyků nejsou navíc, ale místo jiných předmětů, většinou právě místo Informatiky apod.) Gymnázium Pacov má také posílenou výuku jazyků, v současné době mají například zájemci možnost absolvovat v rámci školy přípravu na mezinárodní certifikát FCE v angličtině.

6 Kolik absolventů gymnázií je úspěšně přijato na vysoké školy? Podle výzkumu1 je přijata naprostá většina absolventů gymnázií (pramen uvádí 95 % přijatých) na všechny, tedy i přírodovědné a technické obory. Platí to i u naší školy, víceméně všichni, kteří se na VŠ hlásí, se na ni také dostanou. Jelikož je vysokých škol hodně, není tak těžké se na ně dostat jako v minulosti. Složitější je VŠ úspěšně dokončit. Absolventi gymnázií jsou i ti, kteří nejméně odcházejí z vysokých škol před ukončením studia. Téměř všichni gymnazisté zvolenou (či druhou) VŠ dostudují, mnoho absolventů průmyslových škol (a téměř všichni vyučení s maturitou) z VŠ bez jejího absolvování odchází, viz pramen 1. Na profesní síti Linkedin.com najdete naše absolventy: manažery, programátory, lékaře, učitele atd. Na gymnáziu vyučující nepřiměřeně nutí studenty do plnění jejich povinností Omyl. Předpokládáme, že si studenti vybrali gymnázium s vědomím určitých nároků, povinností a způsobu studia. Je jen na studentovi, jak ke studiu přistoupí, jak pečlivý ve studiu bude, zda zvládne občas místo webů jako je Facebook nebo Youtube otevřít svůj sešit nebo využít výukové weby. Nechceme uměle vyrábět premianty, rádi bychom vychovávali sebevědomé, samostatné a vyrovnané mladé lidi, kteří si poradí v reálném životě. To nezvládnu. Až podivně často nám žáci v tercii, kteří nově přišli ze ZŠ, říkají tato dvě slova. My jim odpovídáme: zvládneš a oni látku zvládají, skoro polovina žáků s vyznamenáním to jasně dokazuje. Problémem mnoha současných žáků nejsou jejich špatné (horší než dříve) schopnosti, ale spíše nízká sebedůvěra a dále menší schopnost se soustředit. U nás každého motivujeme a povzbuzujeme a žáci zvládají to, o čem si dříve mysleli, že je to děsně těžké. Z víceletého gymnázia se dá bez potíží přestoupit na jinou školu Z kvarty (na úrovni 9. třídy ZŠ) se studenti občas hlásí na jiný typ střední školy, pokud zjistí, že mají zájem o něco jiného, nebo pokud studium opravdu nezvládají. Opět zde mají mnoha případy ověřenou výhodu proti žákům ZŠ, např. ve vybudovaných studijních návycích a v rozsahu zvládnutého učiva. Podle názoru našich studentů nižšího gymnázia nikdo o návratu na ZŠ neuvaž uje, protože jim vyhovuje styl studia na gymnáziu, prostředí, přístup vyučujících, akt ivity, možnost vlastního rozvoje apod. KLEŇHOVÁ, Michaela; VOJTĚCH, Jiří. Úspěšnost absolventů středních škol ve vysokoškolském studiu, předčasné odchody ze vzdělávání [online]. Praha : Národní ústav pro vzdělávání, 2011 [cit ]. Dostupné z WWW: < uploads/vzdelavani_a_tp/vs_predcasne_odchody_2011_pro_www.pdf>. 1

7 Stručně: 25 let historie naší školy a cca 500 jejích absolventů vypovídá o tom, že: Opravdu nadané žáky vybavíme pro studium na nejnáročnějších školách. Absolventi lékařských fakult, Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity Brno, ČVUT Praha, VUT Brno a dalších podobně špičkových škol o tom svědčí. Ty o něco méně nadané připravíme na studium na mnoha dobrých vysokých školách v celé ČR. Stovky absolventů těchto škol o tom opět vypovídají. Naše malá škola má velké výhody: panuje v ní příjemná atmosféra, přátelské vztahy mezi studenty, atmosféra podpory a ocenění a zájem o každého žáka. (Což není u zejména velkých škol zdaleka tak samozřejmé, jak se to možná jeví.) Další (obrovskou) výhodou pro obyvatele Pacova a okolí je, že naše škola je v Pacově. Kromě finančního aspektu poměrně drahého dojíždění je volba školy v jiném městě výraznou ztrátou času a téměř vždy omezením sportovního a kulturního života. Gymnázium Pacov je příspěvkovou organizací města Pacov. Spoluvytváří komunitu vzdělaných lidí, kteří mají k tomuto regionu vztah, je součástí kulturního, sportovního i společenského života celé oblasti. Gymnázium Pacov nabízí nadaným a motivovaným žákům možnost dříve se ro zjet pro ně odpovídajícím způsobem. Navíc v příjemném, moderním a rozvíjejícím prostředí. To je velká hodnota, kterou zde díky městu Pacov mají občané tohoto regionu k dispozici. Kvalitní škola Kvalitní škola není ta, na kterou berou pouze žáky se samými jedničkami (to je pak poměrně jednoduché mít výborné absolventy). Kvalitní škola je taková, jež žáky, které přijme, dobře rozvíjí úměrně jejich schopnostem. Gymnázium Pacov má o něco menší základnu pro přijímání žáků než školy ve velkých městech, nabírá proto i žáky s horším průměrem. Ovšem, již několik let jsou výsledky našich absolventů u státních maturit zcela srovnatelné 2 s absolventy těchto velkých škol. Zvažte sami, co to vypovídá o kvalitě vzdělávání na Gymnáziu Pacov. Průměrný celkový skór v roce 2013 u státních maturit byl na naší škole: v anglickém jazyce 90 % (na všech gymnáziích 89,2 %, na všech školách79,2 %) v češtině 85,9 % (na všech gymnáziích 83,1 %, na všech školách 65,8 %) Zdroj: CERMAT 2

8 A kam půjdete studovat vy? Na závěr: Nic a nikdo není dokonalý, ani naše škola, ani nejlepší školy nemají vše na 100 %. Pokud vám bude někdo říkat, že tamten či onen náš absolvent se na školu nedostal nebo z ní musel odejít, je to možné. Máme 500 absolventů a několik z nich (pár procent) se z nejrůznějších důvodů dobře neuplatnilo a možná se jim u nás ve škole nelíbilo. Naprostá většina z nich však považuje naši školu za velmi dobrý start do života a do dalšího studia. Zkuste ji také, máte 2 roky na to, se s ní sžít, nebo (výjimečně) z ní odejít. Ještě drobnost (pro žáky): Uvědomte si, že v tuto chvíli možná rozhodujete o své další životní cestě, možná i tom, zda budete 40 let svého zaměstnání dělat kvalifikovanou zajímavou práci za hodně peněz nebo méně zajímavou práci za málo peněz. Zkuste mít nadhled nad aktuálními závažnými problémy, že ten či onen (ta či ona) kamarád(ka) či naopak méně oblíbený žák na gympl jde či nejde. Na gymnáziu vznikne nová třída, rychle se vytvoří nové (většinou velmi dobré) vztahy a za půl roku vám současné problémy budou připadat jako dávná minulost.

Gymnázium Česká Třebová. Proč studovat u nás aneb proč vůbec studovat na gymnáziu. Česká Třebová 2012

Gymnázium Česká Třebová. Proč studovat u nás aneb proč vůbec studovat na gymnáziu. Česká Třebová 2012 Gymnázium Česká Třebová Proč studovat u nás aneb proč vůbec studovat na gymnáziu Česká Třebová 2012 Kontaktní údaje název školy: Gymnázium Česká Třebová adresa: Tyršovo náměstí 970, 560 02 Česká Třebová

Více

TECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ A POŽADAVKY Z PRAXE NA ABSOLVENTY VYSOKÝCH ŠKOL

TECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ A POŽADAVKY Z PRAXE NA ABSOLVENTY VYSOKÝCH ŠKOL TECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ A POŽADAVKY Z PRAXE NA ABSOLVENTY VYSOKÝCH ŠKOL doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. (IWI-C) VŠB Technická univerzita Ostrava, Fakulta strojní, 17. listopadu 15/2172, 708 33 Ostrava- Poruba,

Více

Výsledky testování Evaluace na SŠ Praha

Výsledky testování Evaluace na SŠ Praha Výsledky testování Evaluace na SŠ Praha V červnu 2008 se studenti našeho druhého ročníku zúčastnili testování projektu Evaluace na SŠ. Firma SCIO díky podpoře pražského magistrátu zdarma otestovala třídy

Více

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3.1 Zaměření školy 3. Charakteristika školního vzdělávacího programu Školní vzdělávací program Škola bránou do života vychází 1. z RVP pro gymnázia 2. z potřeby připravit gymnaziální studenty co nejlépe

Více

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY INFORMACE O STUDIU NA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Vzdělávání na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity je založeno na koncepci strukturovaného studia (bakalářské programy navazující

Více

KVALITNÍ VZDĚLÁNÍ PRO NOVOU GENERACI.

KVALITNÍ VZDĚLÁNÍ PRO NOVOU GENERACI. KVALITNÍ VZDĚLÁNÍ PRO NOVOU GENERACI www.gyoa.cz e-mail: petrak@gyoa.cz chcete získat všeobecný přehled a kvalitní přípravu na UNIVERZITU, VŠ, (bakalářské studium) VOŠ (?) nebo se zatím ještě nedokáţete

Více

KVALITNÍ VZDĚLÁNÍ PRO NOVOU GENERACI.

KVALITNÍ VZDĚLÁNÍ PRO NOVOU GENERACI. KVALITNÍ VZDĚLÁNÍ PRO NOVOU GENERACI www.gyoa.cz e-mail: petrak@gyoa.cz chcete získat všeobecný přehled a kvalitní přípravu na VŠ, (?) nebo se zatím ještě nedokážete rozhodnout pro určité odborné zaměření,(?)

Více

Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry

Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry Prof. Ing. Jiří Voříšek, CSc. Seminář ČSSI SPIS CACIO 15.5.2007 Konkurenceschopnost absolventů IT oborů VŠ a VOŠ na trhu práce v ČR Společný projekt ČSSI,

Více

Gymnázium Pelhřimov se představuje

Gymnázium Pelhřimov se představuje Gymnázium Pelhřimov se představuje Směr jazykový (jazyky na filosofických fakultách, učitelství ) - až 14 hodin výuky ve dvou (nebo třech) cizích jazycích týdně a matematiky ve 4. ročníku pouze 2 hodiny,

Více

Gymnázium Pelhřimov se představuje

Gymnázium Pelhřimov se představuje Gymnázium Pelhřimov se představuje Proč na GYMNÁZIUM? chcete získat všeobecný přehled a kvalitní přípravu na VŠ, (?) nebo se zatím ještě nedokážete rozhodnout pro určité odborné zaměření,(?) GYPE NABÍZÍ:

Více

SOCIOLOGICKÁ ANALÝZA PŘECHODŮ ROMSKÝCH DĚTÍ ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉHO PROSTŘEDÍ ZE ZÁKLADNÍCH NA STŘEDNÍ ŠKOLY. Prezentace výsledků. www.gac.

SOCIOLOGICKÁ ANALÝZA PŘECHODŮ ROMSKÝCH DĚTÍ ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉHO PROSTŘEDÍ ZE ZÁKLADNÍCH NA STŘEDNÍ ŠKOLY. Prezentace výsledků. www.gac. SOCIOLOGICKÁ ANALÝZA PŘECHODŮ ROMSKÝCH DĚTÍ ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉHO PROSTŘEDÍ ZE ZÁKLADNÍCH NA STŘEDNÍ ŠKOLY Prezentace výsledků www.gac.cz TENTO PROJEKT BYL PODPOŘEN Z DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT NA PODPORU

Více

SCHŮZKA S RODIČI ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU

SCHŮZKA S RODIČI ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU SCHŮZKA S RODIČI ŽÁKŮ 9. ROČNÍKU Volba povolání, přijímací řízení ČÍM ZAČÍT? Před výběrem školy zhodnoťte předpoklady dítěte: Životní cíle a představy Zájmy Schopnosti Vlastnosti Tělesné předpoklady Školní

Více

Podmínky přijímacího řízení dle zákona 561/2004 Sb. a Vyhlášky o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání č. 353/2016 Sb. pro školní rok 2017/2018

Podmínky přijímacího řízení dle zákona 561/2004 Sb. a Vyhlášky o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání č. 353/2016 Sb. pro školní rok 2017/2018 Podmínky přijímacího řízení dle zákona 561/2004 Sb. a Vyhlášky o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání č. 353/2016 Sb. pro školní rok 2017/2018 Kritéria přijímacího řízení pro obory vzdělání ukončené

Více

Kritéria pro přijetí ke studiu ve školním roce 2017/2018

Kritéria pro přijetí ke studiu ve školním roce 2017/2018 Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Kritéria pro přijetí ke studiu ve školním roce 2017/2018 V závislosti na 60, odst. 2, 3 a 4, 93 a 94 zákona č. 561/2004

Více

Maturity a Matematika+

Maturity a Matematika+ Odborná skupina Organizace výzkumu České fyzikální společnosti Jednoty českých matematiků a fyziků AF-LXIX Maturita trvalý problém? 25.2.2016 Maturity a Matematika+ Eva Řídká a Dana Tomandlová Společná

Více

Gymnázium Pelhřimov se představuje

Gymnázium Pelhřimov se představuje Gymnázium Pelhřimov se představuje Proč na GYMNÁZIUM? chcete získat všeobecný přehled a kvalitní přípravu na VŠ, (?) nebo se zatím ještě nedokážete rozhodnout pro určité odborné zaměření,(?) GYPE NABÍZÍ:

Více

Klíčové dovednosti absolventů VŠ

Klíčové dovednosti absolventů VŠ Klíčové dovednosti absolventů VŠ Vysoké školy tvoří nejvyšší stupeň vzdělávací soustavy. V současné době (podle zákona č. 172/1990 Sb. o vysokých školách) existují tři druhy vysokoškolského studia: bakalářské,

Více

Absolventi Univerzity Karlovy

Absolventi Univerzity Karlovy Malátova 17, 150 00 Praha 5, tel.: 221 900 516, e-mail: radim.ryska@pedf.cuni.cz Absolventi Univerzity Karlovy Radim Ryška Univerzita Karlova, Praha 19. 5. 2015 Absolventi Univerzity Karlovy 1. Před vstupem

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE LIBEREC MODERNÍ ŠKOLA S VÍCE NEŽ 150LETOU TRADICÍ

OBCHODNÍ AKADEMIE LIBEREC MODERNÍ ŠKOLA S VÍCE NEŽ 150LETOU TRADICÍ OBCHODNÍ AKADEMIE LIBEREC MODERNÍ ŠKOLA S VÍCE NEŽ 150LETOU TRADICÍ DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 20. LEDNA 2018 STUDIJNÍ OBORY EKONOMICKÉ LYCEUM 78-42 - M/02 OBCHODNÍ AKADEMIE 63-41 - M/02 VEŘEJNOSPRÁVNÍ ČINNOST

Více

Kritéria pro přijetí ke studiu ve školním roce 2015/2016

Kritéria pro přijetí ke studiu ve školním roce 2015/2016 Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Kritéria pro přijetí ke studiu ve školním roce 2015/2016 V závislosti na 60, odst. 2, 3 a 4, 93 a 94 zákona č. 561/2004

Více

Vážení uchazeči, vážení rodiče, pro Vás je připravena tato prezentace, která obsahuje důležité informace o studiu na naší škole...

Vážení uchazeči, vážení rodiče, pro Vás je připravena tato prezentace, která obsahuje důležité informace o studiu na naší škole... Gymnázium Tišnov, příspěvková organizace Vážení uchazeči, vážení rodiče, pro Vás je připravena tato prezentace, která obsahuje důležité informace o studiu na naší škole... Gymnázium Tišnov, příspěvková

Více

Jak motivovat mladou generaci ke studiu na středních technických školách bez. cut-off score? JIŘÍ DOSTÁL

Jak motivovat mladou generaci ke studiu na středních technických školách bez. cut-off score? JIŘÍ DOSTÁL Jak motivovat mladou generaci ke studiu na středních technických školách bez cut-off score? JIŘÍ DOSTÁL KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY, PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO HT TPS://WWW.PDF.UPOL.CZ/KTIV/

Více

Vyhláška děkanky č. 6/2009

Vyhláška děkanky č. 6/2009 Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni Vyhláška děkanky č. 6/2009 Přijímání ke studiu v akademickém roce 2010/2011 Děkanka Fakulty pedagogické ZČU v Plzni vyhlašuje podle 49 Zákona č. 111/1998

Více

Vyhovuje české školství

Vyhovuje české školství Vyhovuje české školství budoucím potřebám průmyslu? Ing. Otto Daněk místopředseda AE 28.03.2019 Jak se jmenují? 1 2 3 Odpověď: Ministři školství ČR 1 2 3 Jméno Mons. prof. PhDr. Petr Piťha,CSc.,dr. h.

Více

GYMNÁZIUM, ČESKÉ BUDĚJOVICE, JÍROVCOVA 8

GYMNÁZIUM, ČESKÉ BUDĚJOVICE, JÍROVCOVA 8 GYMNÁZIUM, ČESKÉ BUDĚJOVICE, JÍROVCOVA 8 Telefon, fax: 387 319 358 PSČ: 371 61 e-mail: gymji@gymji.cz URL: http://www.gymji.cz INFORMACE O STUDIU (čtyřleté gymnázium) Vážení rodiče, žáci a učitelé základních

Více

ŠKOLNÉ ZDARMA OBCHODNÍ AKADEMIE S TRADICÍ 24 LET STIPENDIUM PRO KAŽDÉHO KČ

ŠKOLNÉ ZDARMA OBCHODNÍ AKADEMIE S TRADICÍ 24 LET STIPENDIUM PRO KAŽDÉHO KČ DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ proběhnou ve dnech 7. 1., 28. 1. a 25. 2. 2017 vždy od 13 do 15 hodin OBCHODNÍ AKADEMIE S TRADICÍ 24 LET STIPENDIUM PRO KAŽDÉHO 5 000-20 000 KČ ŠKOLNÉ ZDARMA NA VÝBĚR DVA OBORY: OBCHODNÍ

Více

2. Odstraňování slabých míst vzdělávacího systému

2. Odstraňování slabých míst vzdělávacího systému MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Podklad pro diskuzi ke Strategii vzdělávací politiky do roku 00. Odstraňování slabých míst vzdělávacího systému Praha, březen 01 Úvod V lednu 01 zahájilo Ministerstvo

Více

Gymnázium Žatec NEJKVALITNĚJŠÍ PŘÍPRAVA KE STUDIU NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH. Den otevřených dveří

Gymnázium Žatec NEJKVALITNĚJŠÍ PŘÍPRAVA KE STUDIU NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH. Den otevřených dveří Gymnázium Žatec NEJKVALITNĚJŠÍ PŘÍPRAVA KE STUDIU NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH Den otevřených dveří Vítáme Vás Adresa: Gymnázium, Žatec, Studentská 1075 Telefon: 415 740 592 WWW: http://gymnaziumzatec.cz/ Mail:

Více

Příklad dobré praxe X

Příklad dobré praxe X Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe X z realizace kariérového poradenství Helena Trinerova, DiS.

Více

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33%

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33% ANALÝZA POTŘEB ŽÁKŮ STŘEDNÍCH ŠKOL Analýza potřeb žáků SŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u žáků SŠ technického směru a všeobecných gymnázií v Moravskoslezském

Více

Komparace českého a německého vzdělávání - esej

Komparace českého a německého vzdělávání - esej Jméno práce: Komparace českého a německého vzdělávacího systému Slohový útvar: Esej Přidal(a): Lenka Novotná TÉMA: Komparace českého a německého středoškolského vzdělávacího systému ÚVOD V mé eseji se

Více

Škola ve firmě Firma ve škole Uherský Brod 20.9.2012 1

Škola ve firmě Firma ve škole Uherský Brod 20.9.2012 1 Škola ve firmě Firma ve škole Uherský Brod 20.9.2012 1 Škola ve firmě Firma ve škole Uherský Brod 20.9.2012 2 zaměstnanci - organizace 158963352/XXXX 687963250/YYYY 586524793/ZZZZ 156826/XXXX 352698128/CCCC

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. ANALÝZA POTŘEB STUDENTŮ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA Analýza potřeb studentů VŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u studentů VŠ technického

Více

PhDr. Dana Linkeschová, CSc. Vysoké Učení Technické v Brně, Fakulta Stavební

PhDr. Dana Linkeschová, CSc. Vysoké Učení Technické v Brně, Fakulta Stavební PhDr. Dana Linkeschová, CSc. Vysoké Učení Technické v Brně, Fakulta Stavební Otázka, nikoli zda? ale jak? Naléhavě se potřebujeme učit nejenom znát a oceňovat sami sebe, ale stejně tak i ctít ostatní.

Více

PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017. A. Studijní obor: Učitelství praktického vvučování a odborného výcviku Kód programu: B 7507

PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2016/2017. A. Studijní obor: Učitelství praktického vvučování a odborného výcviku Kód programu: B 7507 r------- Ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze vyhlašuje přijímací řízení pro akademický rok 2016/2017 pro bakalářský studijní program Specializace v pedagogice, studijní obor Učitelství

Více

GYMNÁZIUM FRANTIŠKA PALACKÉHO VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

GYMNÁZIUM FRANTIŠKA PALACKÉHO VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ GYMNÁZIUM FRANTIŠKA PALACKÉHO VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ internet: www.gfpvm.cz INFORMACE O STUDIU ve školním roce 2008/2009 Vážení rodiče, milí studenti! Předběžné informace o nabídce studia ve školním roce 2008/2009

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Výrobní podnik při současných tržních podmínkách SPŠ a OA Uherský Brod, 2012 Osnova tématu: 1. Globální pohled na svět, společnost a ekonomiku

Více

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014 PRAXE DO FIREM Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem Praha 6. 11. 2014 OBSAH PREZENTACE 1. Představení projektu Praxe do firem 2. Hlavní zjištění

Více

DOTAZNÍK. A Údaje o zaměstnavateli: Úplný název zaměstnavatele Sídlo/místo podnikání IČO Počet zaměstnanců: Více jak 1000

DOTAZNÍK. A Údaje o zaměstnavateli: Úplný název zaměstnavatele Sídlo/místo podnikání IČO Počet zaměstnanců: Více jak 1000 DOTAZNÍK Vážená paní, vážený pane, předkládáme Vám k vyplnění dotazník zaměřený na problematiku spokojenosti zaměstnavatelů s úrovní absolventů středních, vyšších odborných a vysokých škol. Cílem dotazníku

Více

Zkušenosti s tvorbou, zadáváním a vyhodnocením dotazníků. Gymnázium, Příbram VII, Komenského 402

Zkušenosti s tvorbou, zadáváním a vyhodnocením dotazníků. Gymnázium, Příbram VII, Komenského 402 Zkušenosti s tvorbou, zadáváním a vyhodnocením dotazníků Gymnázium, Příbram VII, Komenského 402 Opravdu zkušenosti? zahájení dotazníkových šetření v roce 2004 při zahájení prací na ŠVP pravidelná zadávání

Více

Výsledky zpětné vazby rodičů (červen 2016) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků?

Výsledky zpětné vazby rodičů (červen 2016) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výsledky zpětné vazby rodičů (červen 2016) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výstupy z odpovědí na jednotlivé otázky Co nejvíce rodiče na ZŠNČP oceňují Podněty od rodičů Jak

Více

Proč je naše školství vnímáno negativně. Tomáš Feřtek, EDUin 17. 10. 2012

Proč je naše školství vnímáno negativně. Tomáš Feřtek, EDUin 17. 10. 2012 Proč je naše školství vnímáno negativně Tomáš Feřtek, EDUin 17. 10. 2012 Výsledky školství v ČR jsou stále horší. Maturitu má už každý. Lidí s technickým vzděláním stále ubývá. Na vysoké školy nastupují

Více

Organizace přijímacího řízení

Organizace přijímacího řízení Organizace přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 SOŠ a SOU Kuřim, s.r.o. stanovená v souladu s 59 a násl. z. č. 561/2004 Sb., školského zákona, v. č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu

Více

Gymnázium, Tišnov, Na Hrádku 20

Gymnázium, Tišnov, Na Hrádku 20 Gymnázium, Tišnov, Na Hrádku 20 Vážení uchazeči, vážení rodiče, pro Vás je připravena tato prezentace, která obsahuje důležité informace o studiu na naší škole... Gymnázium, Tišnov, Na Hrádku 20 Adresa:

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN. Informace o studiu. Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, Zlín STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ZLÍN Informace o studiu Adresa školy: třída Tomáše Bati 4187, 760 01 Zlín Telefony: spojovatelka 577 005 311 sekretariát 577 005 313 ředitel 577 005 312 Fax: 577 005 333 E-mail:

Více

Společné setkání ZŠ Boskovice

Společné setkání ZŠ Boskovice Společné setkání ZŠ Boskovice 1. 11. 2018 Oddělení poradenství a dalšího vzdělávání Kontaktní pracoviště Blansko Vypracovali: Mgr. Marie Hoffmannová, Bc. Filip Juriš Informační a poradenské středisko besedy

Více

INFORMACE O STUDIU (čtyřleté gymnázium)

INFORMACE O STUDIU (čtyřleté gymnázium) GYMNÁZIUM, ČESKÉ BUDĚJOVICE, JÍROVCOVA 8 Telefon, fax: 387 319 358 e- mail: gymji@gymji.cz, licht@gymji.cz URL: http://www.gymji.cz INFORMACE O STUDIU (čtyřleté gymnázium) Vážení rodiče, žáci a učitelé

Více

GYMNÁZIUM Omská 1300 100 00 Praha 10 - Vršovice

GYMNÁZIUM Omská 1300 100 00 Praha 10 - Vršovice GYMNÁZIUM Omská 1300 100 00 Praha 10 - Vršovice INFORMAČNÍ SERVIS Informace o studiu a o škole, podmínky přijímacího řízení, výroční zprávu o činnosti školy, inspekční zprávy atd. lze získat na oficiálních

Více

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ A) Podpora polytechnického vzdělávání přírodovědné, technické a environmentální vzdělávání (vazba na MAPy) a Matematická gramotnost Charakteristika

Více

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj 1. Charakteristika kariérového poradenství Výchova k podnikavosti (dále VkP)

Více

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Česko-německá obchodní a průmyslová komora Duben 2016 Svaz průmyslu a dopravy ČR regionální zastoupení

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/ OBECNÉ INFORMACE

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/ OBECNÉ INFORMACE Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk tel.: +420583320111, fax: +420583215264 e-mail: skola@sszts.cz, www.sszts.cz PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 - OBECNÉ INFORMACE Zástupce statutárního orgánu

Více

SEBEREALIZAČNÍ ZÁMĚR. Modul A Studium Šárka Musilová. Za podpory: Prim. MUDr. Kříž Jiří Prof. PaeDr. Kolář Pavel, Ph. D.

SEBEREALIZAČNÍ ZÁMĚR. Modul A Studium Šárka Musilová. Za podpory: Prim. MUDr. Kříž Jiří Prof. PaeDr. Kolář Pavel, Ph. D. SEBEREALIZAČNÍ ZÁMĚR Modul A Studium Šárka Musilová Za podpory: Prim. MUDr. Kříž Jiří Prof. PaeDr. Kolář Pavel, Ph. D. Kunc Vojtěch PŘÍPRAVA NA PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ V ROCE 2019: V 5. ROČNÍKU OBCHODNÍ AKADEMIE

Více

Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov. www.gykovy.cz

Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov. www.gykovy.cz Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická Vyškov www.gykovy.cz Kontaktní údaje Ředitel: RNDr. Václav Klement Komenského 16/5 682 01 Vyškov info@gykovy.cz tel.: 517 307 010 Gymnaziální

Více

INFORMACE PRO RODIČE MATURANTŮ

INFORMACE PRO RODIČE MATURANTŮ INFORMACE PRO RODIČE MATURANTŮ 9. 11. 2016 PaedDr. Eva Lénertová Masarykovo gymnázium Příbor Možnosti po maturitě Vysoká škola bakalářský studijní program (3-4letý) Bc., BcA. magisterský studijní program

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NA SŠ

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NA SŠ PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NA SŠ 2018 - Informace pro žáky a jejich zákonné zástupce: Co je důležité vědět před přijímacími zkouškami? Doporučuji zopakovat těsně před zkouškami. BODOVÁNÍ TESTŮ JEDNOTNÉ PŘIJÍMACÍ

Více

Ve školním roce 2018/2019 bude otevřena jedna třída (30 žáků) osmiletého studia a jedna třída (30 žáků) čtyřletého studia.

Ve školním roce 2018/2019 bude otevřena jedna třída (30 žáků) osmiletého studia a jedna třída (30 žáků) čtyřletého studia. Adresa: Sokolovská 235/27, 594 01 Velké Meziříčí Telefon: ústředna 565 301 541 (nové) ředitel 565 301 544 (nové) E-mail: www stránky: skola@gvm.cz http://www.gvm.cz IZO: 102 943 508 Identifikátor zařízení:

Více

PRACOVNÍ PORADENSTVÍ PROFESNÍ VÝBĚR

PRACOVNÍ PORADENSTVÍ PROFESNÍ VÝBĚR PRACOVNÍ PORADENSTVÍ PROFESNÍ VÝBĚR Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007

Více

Vývoj vysokého školství v ČR a postavení vysokoškoláků na trhu práce

Vývoj vysokého školství v ČR a postavení vysokoškoláků na trhu práce Vývoj vysokého školství v ČR a postavení vysokoškoláků na trhu práce Konference HR Management 2011 Praha, 5. 10. 2011 Iva Ritschelová Obsah přednášky Úvod význam vzdělanosti pro společnost Statistika školství

Více

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování

Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Pedagogická příprava učitelů praktického vyučování Beroun, 30.11. 1.12. 2017 Mgr. Tereza Halouzková NÚV Základní východiska Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Studijní program Specializace

Více

(N Á V R H )

(N Á V R H ) STRATEGIE NA ZLEPŠENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH Z Ř I Z O V A N Ý C H ÚSTECKÝM KRAJEM 2012-2016 (N Á V R H ) Zpracoval: Předkládá: Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého

Více

Pohled zaměstnavatelů na současný stav odborného vzdělávání. Ing. Pavel Juříček, Svaz průmyslu a dopravy ČR

Pohled zaměstnavatelů na současný stav odborného vzdělávání. Ing. Pavel Juříček, Svaz průmyslu a dopravy ČR Pohled zaměstnavatelů na současný stav odborného vzdělávání Ing. Pavel Juříček, Svaz průmyslu a dopravy ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR Tradice již od r. 1918, znovuobnoven r. 1990 (25 let) Zastupuje 27

Více

Maturita v roce 2016

Maturita v roce 2016 Maturita v roce 2016 Výroční zpráva České školní inspekce za školní rok 2015/2016 pojednává mj. o výsledcích kontroly přípravy a průběhu maturitní zkoušky Pavla Zieleniecova, MFF UK 1 Maturita v roce 2016

Více

Jak je to se studenty posledních ročníků zdravotnických škol?

Jak je to se studenty posledních ročníků zdravotnických škol? Jak je to se studenty posledních ročníků zdravotnických škol? Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, jako spoluorganizátor průzkumu mezi budoucími všeobecnými sestrami a zdravotnickými asistenty,

Více

ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE

ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE ŠKOLA, KDE SI SVŮJ POCIT ÚSPĚCHU ZAŽIJE KAŽDÉ DÍTĚ ŠKOLA,KDE UČITELÉ I ŽÁCI PŘEMÝŠLEJÍ NAD TÍM, CO, JAK A PROČ DĚLAJÍ CO NA ŠKOLE OCEŇUJÍ RODIČE CO NA ŠKOLE OCEŇUJÍ RODIČE Zdroj:

Více

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta

Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta PŘÍJÍMACÍŘÍZENÍ Prof. MUDr. Jana Dušková, DrSc. proděkanka pro studijní problematiku Kateřinská 32 121 08 Praha 2 tel: 22496 4201 fax: 22496 4178 www.lf1.cuni.cz Fakulta je součástí Univerzity Karlovy

Více

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek na trhu práce (přednáška pro gymnázia) 1 položme si pár otázek... předvídáme měnící se kvalifikační potřeby? (co bude za 5, 10, 15 let...) jsou propojeny znalosti, dovednosti a kompetence (žáků, studentů,

Více

ZÁJEM O TECHNICKY ZAMĚŘENÉ OBORY NADÁLE ROSTE

ZÁJEM O TECHNICKY ZAMĚŘENÉ OBORY NADÁLE ROSTE TISKOVÁ ZPRÁVA ZÁJEM O TECHNICKY ZAMĚŘENÉ OBORY NADÁLE ROSTE Praha, 21. března 2017 Trend většího zájmu o technicky zaměřené obory pokračuje. Podíl těch, co se hlásí k maturitnímu studiu na odborných školách,

Více

1. Absolventi a jejich další uplatnění

1. Absolventi a jejich další uplatnění 1. Absolventi a jejich další uplatnění 1.1 Přehled podaných přihlášek k dalšímu studiu Druh/typ školy Počet absolventů celkem na VŠ na VOŠ na jiný typ školy Nepodali přihlášku na žádnou školu gymnázium

Více

Prof. Ing. Jiří Voříšek, CSc. Seminář VŠE, ČSSI a ICT UNIE 26.10.2011

Prof. Ing. Jiří Voříšek, CSc. Seminář VŠE, ČSSI a ICT UNIE 26.10.2011 Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry Prof. Ing. Jiří Voříšek, CSc. Výzkum Lidské zdroje v ICT vznikl za finanční podpory MŠMT ČR v rámci projektu Sociální síť v regionech České republiky -

Více

Organizace přijímacího řízení

Organizace přijímacího řízení Organizace přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 SOŠ a SOU Kuřim, s.r.o. stanovená v souladu s 59 a násl. z. č. 561/2004 Sb., školského zákona, v. č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu

Více

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva)

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Seminář z českého jazyka Rozšiřuje, prohlubuje a procvičuje učivo gramatiky, slohu a

Více

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy

Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Národní konference projektu VIP Kariéra II - KP Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch Národní ústav odborného vzdělávání Národní konference projektu VIP Kariéra II -

Více

Analýza uplatnění absolventů FIM UHK. Petra Poulová Univerzita Hradec Králové

Analýza uplatnění absolventů FIM UHK. Petra Poulová Univerzita Hradec Králové Analýza uplatnění absolventů FIM UHK Petra Poulová Univerzita Hradec Králové Dotazníkové šetření = za 2 let existence má fakulta 534 absolventů = dotazníky distribuovány e-mailem 8 absolventům, kteří se

Více

Sokolovská 235/27, 594 01 Velké Meziříčí. 79-41-K/41 Gymnázium

Sokolovská 235/27, 594 01 Velké Meziříčí. 79-41-K/41 Gymnázium založe n 1899o Adresa: Sokolovská 235/27, 594 01 Velké Meziříčí Telefon: ústředna ředitel Fax: 566 522 839, 566 522 849 566 521 600 566 521 600 E-mail: skola@gvm.cz www stránky: h p://www.gvm.cz IZO: 102

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Volyně, Resslova 440. Resslova 440, Volyně. Identifikátor:

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Volyně, Resslova 440. Resslova 440, Volyně. Identifikátor: Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Volyně, Resslova 440 Resslova 440, 387 01 Volyně Identifikátor: 600 020 312 Termín konání inspekce:

Více

Motivace a očekávání studentů prvních ročníků na MU 2007

Motivace a očekávání studentů prvních ročníků na MU 2007 Motivace a očekávání studentů prvních ročníků na MU 2007 Zpráva z průzkumu V roce 2007 bylo na Masarykově univerzitě uskutečněno celouniverzitní dotazníkové šetření s názvem Motivace a očekávání studentů

Více

Lauderovy školy ŠKOLA GYMNÁZIUM ČTYŘLETÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLA MATEŘSKÁ OSMILETÉ. Lauderovy školy

Lauderovy školy ŠKOLA GYMNÁZIUM ČTYŘLETÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLA MATEŘSKÁ OSMILETÉ. Lauderovy školy Lauderovy školy MATEŘSKÁ ŠKOLA GYMNÁZIUM ČTYŘLETÉ OSMILETÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LAUDEROVY ŠKOLY mají stabilizovaný a plně aprobovaný pedagogický sbor výuka na I. stupni základní školy je vysoce ceněna Pedagogickou

Více

Revize rámcových vzdělávacích programů. Helena Marinková

Revize rámcových vzdělávacích programů. Helena Marinková Revize rámcových vzdělávacích programů Helena Marinková 1. 6. 2017 první RVP z roku 2005 Proč? dokumenty vzdělávací politiky: Strategie vzdělávací politiky do roku 2020 Strategie digitálního vzdělávání

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. Zvyšování kvality vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů. RNDr.

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. Zvyšování kvality vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů. RNDr. I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Zvyšování kvality vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů RNDr. Radmila Hýblová Vzdělávací programy základní vymezení ve školském zákonu (zákon

Více

Kariérové poradenství

Kariérové poradenství Kariérové poradenství (KP, poradenství pro volbu povolání) = institucionalizovaný systém poradenských služeb Cíl KP = pomoc jednotlivcům při rozhodování o profesní a vzdělávací orientaci v kterékoliv fázi

Více

Organizace přijímacího řízení

Organizace přijímacího řízení Organizace přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 SOŠ a SOU Kuřim, s.r.o. stanovená v souladu s 59 a násl. z. č. 561/2004 Sb., školského zákona, v. č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu

Více

Úspěšnost absolventů středních škol ve vysokoškolském studiu, předčasné odchody ze vzdělávání

Úspěšnost absolventů středních škol ve vysokoškolském studiu, předčasné odchody ze vzdělávání Úspěšnost absolventů středních škol ve vysokoškolském studiu, předčasné odchody ze vzdělávání RNDr. Michaela Kleňhová Ing. Jiří Vojtěch Praha 2007 OBSAH: 1. Úvod... 3 Metodické poznámky...4 2. Absolventi

Více

Schéma vzdělávacího systému České republiky

Schéma vzdělávacího systému České republiky Schéma vzdělávacího systému České republiky Doktorský studijní program PhD. 5 Mgr., Ing., MUDr., MVDr.,... 4 1 0 19 Magisterský studijní program Magisterský Istudijní program 1 Bakalářský studijní program

Více

ABSOLVENTI ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A JEJICH UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE

ABSOLVENTI ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A JEJICH UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE ABSOLVENTI ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A JEJICH UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE Praha, 5. 12. 2012, panelová diskuse Pozice mladých na trhu práce v ČR. Jaké jsou možnosti jejího zlepšení? V České republice 80 % populace

Více

Nařízení ředitele IVP č. 1/2016. Vyhlášení podmínek přijímacího řízení na IVP pro studium v akademickém roce 2017/2018

Nařízení ředitele IVP č. 1/2016. Vyhlášení podmínek přijímacího řízení na IVP pro studium v akademickém roce 2017/2018 Nařízení ředitele IVP č. 1/2016 Vyhlášení podmínek přijímacího řízení na IVP pro studium v akademickém roce 2017/2018 Ředitel Institutu vzdělávání a poradenství vyhlašuje podmínky přijímacího řízení pro

Více

Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov

Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov Školní rok 2017/2018 Počty přijímaných uchazečů školní rok 2017/2018 maximálně Obor 79-41-K/41 Gymnázium čtyřleté 30 žáků Obor 79-41-K/61 Gymnázium šestileté 30

Více

Informace pro maturanty

Informace pro maturanty Informace pro maturanty Kam po maturitě Vysoká škola Vyšší odborná škola Nástup do zaměstnání Jazykové studium Jiné Kde získat informace U výchovného poradce a na nástěnkách ve škole Výstava Gaudeamus

Více

Ve školním roce 2019/2020 bude otevřena jedna třída (30 žáků) osmiletého studia a jedna třída (30 žáků) čtyřletého studia.

Ve školním roce 2019/2020 bude otevřena jedna třída (30 žáků) osmiletého studia a jedna třída (30 žáků) čtyřletého studia. Adresa: Sokolovská 235/27, 594 01 Velké Meziříčí Telefon: ústředna 565 301 541 ředitel 565 301 544 E-mail: www stránky: skola@gvm.cz http://www.gvm.cz IZO: 102 943 508 Identifikátor zařízení: 600 015 866

Více

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Informace o škole Střední škola technická Žďár nad Sázavou je od roku 2008 držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 pro oblast vzdělávání.

Více

EDUCAnet gymnázium, střední odborná a základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 - Chodov

EDUCAnet gymnázium, střední odborná a základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 - Chodov EDUCAnet gymnázium, střední odborná a základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 - Chodov Mgr. Veronika Bartošová, ředitelka školy Průběh a termíny přijímacího řízení Kromě zákonem

Více

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost Informace o studiu Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína studijní programy pro zdravou budoucnost Proč RECETOX? Výzkumné centrum RECETOX poskytuje vzdělání v zajímavých oborech

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice Organizační směrnice k přijímacímu řízení na Gymnázium a Jazykovou školu s právem státní jazykové zkoušky Svitavy (dále jen Gymnázia ve Svitavách) ve šk. r. 2012/2013 č.j. GJŠS/32/2013 1. Úvod (výtah)

Více

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR

Česká republika. Obrázek 1: Přehled o vývoji počtů nově přijímaných žáků v ČR Česká republika Přehled o nově přijímaných žácích Celkový počet žáků nově přijatých do denního studia na středních a vyšších odborných školách ve školním roce 2015/2016 činil 112 756, z toho do studia

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA NABÍDKA PROGRAMŮ CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 OBSAH O CELOŽIVOTNÍM VZDĚLÁVÁNÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ... 3 KONTAKTY... 3 ADRESA SÍDLA STUDIJNÍHO

Více

Profesní orientace a trh práce očima středoškoláků

Profesní orientace a trh práce očima středoškoláků Profesní orientace a trh práce očima středoškoláků Úvodem 72 % studentů chce pokračovat ve studiu, více než polovina z nich formou denního studia 26 007 Kč je průměrný očekávaný výdělek po 1 roku praxe

Více

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání

1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Zvyšování kvality ve vzdělávání Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

Více

Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov. Školní rok 2018/2019

Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov. Školní rok 2018/2019 Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov Školní rok 2018/2019 Počty přijímaných uchazečů školní rok 2018/2019 maximálně Obor 79-41-K/41 Gymnázium čtyřleté 30 žáků Obor 79-41-K/61 Gymnázium šestileté 30

Více

Předběţné výsledky z výzkumu PISA 2009

Předběţné výsledky z výzkumu PISA 2009 Předběţné výsledky z výzkumu PISA 2009 Školní zpráva pro: Základní škola, Kuncova 1580, Praha 5 - Stodůlky Kód vaší školy: ZS 5 Praha prosinec 2009 Úvod Tato zpráva obsahuje předběţné výsledky vaší školy

Více