Nestlé Professional - Generální partner Národního týmu AKC ČR PROFESIONÁL VAŘÍ S PROFESIONÁLY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nestlé Professional - Generální partner Národního týmu AKC ČR PROFESIONÁL VAŘÍ S PROFESIONÁLY"

Transkript

1 Cukrařina od kuchaře pro kuchaře Nestlé Professional - Generální partner Národního týmu AKC ČR Nestlé Česko s.r.o., Mezi Vodami 2035/31, Praha 4 infolinka: ,

2 Motto: V dnešní kuchyni vidíme zpravidla stále se opakující témata na lívanečky, palačinky naplněné ovocem, někdy zmrzlinou, zmrzlinovými poháry, maximálně mraženým jablkovým závinem s ředěným pudinkem alias šodo. Nechci říct, že je to špatně, ale když je to všude zoufale průměrně stejné, nemám důvod jako host si takový desert právě u vás koupit. Přesto i na tato obehraná témata existují jednoduchá a někdy i vcelku laciná řešení nebýt průměrný. Desert by měl být krásný, zajímavý a chutný, ale hlavně by měl zaujmout! Tomáš Konopka Chef - Culinary Advisor Nestlé Professional

3 Kvalitní desert se skládá z několika fragmentů, každá část desertu má své místo i význam, chuťový a estetický. Měl by obsahovat něco: - jemného různě ochucené mousse, pěny, šlehačky - z těsta piškot, apod - ovocného ovoce obalené v čokoládě, ovoce smažené, sušené - křupavého těsto, karamel - protikladného chuťově, i barevně (zmrzlina a horké maliny, bílá a tmavá čokoláda, jahody a pepř) - tekutého různé omáčky, smetanové, ovocné, emulgované - překvapivého náplně, chuť, vůně, barva, aranžmá To celé společně navíc musí skvěle chutnat! Na druhou stranu by se desert neměl stát přehlídkou všeho co se v kuchyni najde. Někdy příliš kreativní nápady, zpravidla nepodložené hlubšími znalostmi z technologie, mohou znamenat zmatek, nevkus a dokonce odpor. Pro úplnost uvedeme správný příklad: Bramborové knedlíčky plněné rumovou pralinkou, vanilkovou zmrzlinou a horkými malinami - jemnost dodává pomalu se rozpouštějící zmrzlina na horkém desertu - těsto je bramborové s trochou tvarohu (těsto je lehčí, chuťově zajímavější) - horké maliny - kukuřičné lupínky vhodně doplní celou kompozici - horké maliny a vanilková zmrzlina vytvoří perfektní protiklad, který je v souladu - šťáva u malin a rumová náplň pralinek vytvoří omáčku - omamná vůně horkých malin se po rozkrojení knedlíčku smíchá s narkotizující rumovou vůní Dva příklady presentace palačinek:

4 Crème Brûlée Původ tohoto skvělého originálního desertu - crème brûlée, je důvodem sváru mezi Anglií, Francií a Španělskem. Ve Španělsku je známá příprava crema catalana již od 18. století, zatímco angličané tvrdí, že ho připravují již od 17. století pod názvem burnt cream. V tomto období je i popsán jako jeden z desertů na koleji v Cambridge. Ve Francii je crème brûlée popsán až od 19. století. Přesto se vžil francouzský překlad, protože v té době bylo módní ve světových metropolích otevírat francouzské restaurace a jídla presentovat pod francouzským jménem. Dá se tedy říci, že za široké používání tohoto desertu vděčíme francouzům. V různých obměnách je to nejběžnější dezert na světě, který se podává samostatně, jako součást jiných dezertů, či dokonce hlavních jídel. V překladu crème brûlée znamená pálený krém. Jedná se o vychlazený žloutkový krém, posypaný třtinovým cukrem a těsně před podáváním zapečený. Cukr na povrchu zkaramelizuje a vytvoří tenkou krustu. Právě křupavý karamel s jemným a hladkým krémem dodává desertu svým kontrastem delikátní chuť a pocit. Žloutkový krém se připravuje ze směsi mléka, svařené smetany s vanilkovým luskem, cukrem a žloutky. Tradičně se připravuje přikrytý v rozehřáté troubě při 120 C C ve vodní lázni anebo v páře při 80 C v konvektomatu. Nestlé Crème Brûlée Nestlé se připravuje svařením mléka a smetany. Právě svařenou směs stáhneme z plotny a vmícháme směs Nestlé Crème Brûlée. Metličkou promícháme a nalijeme do připravených formiček. Necháme řádně vychladit, povrch jemně posypeme třtinovým cukrem a zprudka zapečeme plynovou pistolí anebo pod rozpáleným salamandrem. Desert okamžitě podáváme.

5 Crème Brûlée základní recept Nestlé Crème Brûlée Smetana na šlehání Cukr na zapečení 80 g 300 ml 300 ml 50 g 1. Směs mléka a smetany přivedeme do varu, odstavíme z plotny a vmícháme Nestlé Crème Brûlée. 2. Připravenou směs nalijeme do formičky a necháme vychladit. 3. Před výdejem posypem cukrem a zapékací pistolí zapečeme. Crème Brûlée s marinovanými pečenými ořechy Nestlé Crème Brûlée Smetana na šlehání Směs ořechů Cukr na marinování Amaretto Cukr na zapečení 80 g 300 ml 300 ml 150 g 50 g 30 ml 50 g 1. Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme směs ořechů, zastříkneme vodou a nakonec dochutíme likérem. Svaříme do sirupu a rozdělíme do skleniček. 2. Směs mléka a smetany přivedeme do varu, odstavíme z plotny a vmícháme Nestlé Crème Brûlée. 3. Připravenou směs nalijeme do formičky a necháme vychladit. 4. Před výdejem posypem cukrem a zapékací pistolí zapečeme.

6 Crème Brûlée (z vajec - asi 5 porcí 100ml) Vanilkový lusk Smetana na šlehání Cukr krystal Žloutky ½ ks 500 ml 60 g 100 g (5-6 ks) 1. Polovinu lusku rozřízneme, vyškrábneme obsah a dáme do smetany společně s luskem a přivedeme do varu. 2. Žloutky promícháme s cukrem. 3. Svařenou smetanu odstavíme z ohně, smícháme se žloutky a scedíme přes jemné síto. 4. Směs rozdělíme do misek, které naskládáme do vyhřáté vodní lázně, a dáme do trouby vyhřáté na 130 C. V konvektomatu vaříme přikryté v režimu pára při 80 C. 5. Creme upravujeme cca 30 minut, přendáme do chladu a necháme vychladit. 6. Vychlazený Creme posypeme cukrem a flambovací pistolí necháme cukr zkaramelizovat. Čokoládová pěna s Crème brûlée Na pěnu Nestlé Čokoládová pěna Smetana 33% 100 g 120 ml 100 ml Na Crème Brûlée Nestlé Crème brûlée Smetana 33% Algin Voda na algin Calcic Cukr Piškotový plát 26 g 100 ml 100 ml 5 g 1 litr 0,5 g 20 g 100 g

7 1. a smetanu přivedeme do varu, odstavíme, přidáme Nestlé Crème brûlée, vápník a promícháme. 2. Ve šlehači promícháme směs mléka a smetany s Nestlé čokoládovou pěnou a šleháme do husté pěny. 3. Připravenou pěnu dáme do formičky a necháme v mrazáku částečně zmrazit. 4. Malým vykrajovátkem vyřízneme z piškotového plátu a ztuhlé pěny kolečka a spojíme je. 5. Do vody nasypeme algin a ponorným mixerem rozmícháme do hladka. Ještě teplý krém lžící naléváme do alginátové lázně a tvoříme asi 2 cm koule. Z lázně je přesuneme do čisté vody. 6. Před podáváním opalovací pistolí zapečeme povrch koule cukrem do karamelové barvy a ihned podáváme. Desert dozdobíme marinovanými višněmi.

8 Krupicové flamery Jsou studené, sladké kaše z různých druhů obilovin, které se dají po ztuhnutí vyklopit. Flamery jsou různě dochucené (ovoce, čokoláda, vanilka, oříšky, apod). Výborně se k nim hodí ovocné omáčky. Základní recept bez vajec 500 ml Krupice 120 g Cukr 150 g Vanilkový lusk Želatina 8 g 1. svaříme s cukrem a vanilkou, přidáme krupici a pozvolna za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Kaše bude velmi hustá. 2. Kaši stáhneme z tepla, přidáme želatinu a rozmícháme až se úplně rozpustí. 3. Kaši mírně osolíme, nalijeme do formiček a necháme vychladit. 4. Vychlazené flamery vyklopíme a podáváme s teplým či studeným ovocem, různými omáčkami. Základní recept s vejci Krupice Vanilka Vejce Máslo 500 g 120 g 6 ks 1. svaříme s cukrem a vanilkou, přidáme krupici a pozvolna za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Kaše bude velmi hustá. 2. Kaši stáhneme z tepla, přidáme žloutky, ušlehaný tuhý sníh a promícháme. 3. Kaši nalijeme do formiček a ve vodní lázni pečeme asi 30 minut při 130 C. 4. Vychlazené flamery vyklopíme a podáváme s teplým či studeným ovocem, různými omáčkami.

9 Tiramisu Co vlastně Tiramisu je? Abychom se dopátrali, co vlastně Tiramisu je, musíme desert rozebrat na části - Sabayone - Mascarpone - Pan di Spagna - Káva - Čokoláda Kvalita každé této části výrazně ovlivňuje kvalitu celého dezertu. Asi nejtěžší úkol je připravit krém, tedy správně ušlehat sabayone a promíchat ho s mascarpone. Než budeme mluvit o přípravě sabayone... Příběh se datuje do začátku 16. století kdy Itálii zmítala řada drobných válek mezi knížectvími. Vojevůdce generál Giovan Paolo I. dei BAGLIONI di Perugia, zvaný Zvan Bojoun, vedl vojsko na území dnešního Reggio Emiia a začal obléhat pevnost Rocca di Scandiano. Venkované z celé oblasti včas utekli do této pevnosti a vzali s sebou všechny zásoby, které měli. Zvan Bajoun obklíčil pevnost a nařídil svým můžům, aby ve vesnicích našli jídlo. To málo co našli a zabavili, byla pouze vejce, víno, med a bylinky. Aby namotivoval své vojsko před ranní bitvou, řekl svým kuchařům: smíchejte to dobře a nakrmte tím vojáky namísto obvyklé polévky. Vojsko se nasytilo lehce napěněnou, sladkou vaječnou směsí a šli spát. Následující den v krvavé bitvě vojsko generála Zvan Bajouna s převahou vyhrálo. Protivníci byli slabí oproti vojákům Zvan Bajouna, kteří se těšili plné síle. Zajatci se dotazovali na tejamství vojáků, jak se to stalo, že byli plní síly. Zvan Bajoun odpovídali jednoduše vojáci. Z toho vzniklo Zambajoun, Zabajon, Zabaglione, Sabayon! Sabayone se používá při přípravě omáček, polev, mousse, zmrzlin a spoustu dalších kulinářských výrobků a samozřejmě po promíchání s mascarpone k přípravě tiramisu.

10 Základní Sabayone Cukr 250 g Žloutky 6 ks Ve vodní lázni, zpracovávat rychle a důkladně Píše se, že základ Tiramisu připravil poprvé cukrář na počest návštěvy velkovévody Cosimo de Medici III. v toskánské Sieně. Na jeho počest byla tato lahodná sladkost nazvána Zuppa del duca. Prý shodou okolností ten samý cukrář pracoval před tím pro proslulou benátskou kurtizánu, které potřebovala pozvednout své síly, i síly svých milenců, mezi svými jistě náročnými a prý četnými mileneckými výkony. Odtud také pochází název tirami-su, což doslovně přeloženo znamená: pozvednout do výše nebo povznést se. Původní recept založený pouze na Sabayone byl poměrně nedávno, začátkem 80. let minulého století, opravdu velmi šťastně doplněn o sýr mascarpone. Vylepšený desert se s neobvyklou razancí a během velmi krátké doby stal nedílnou součástí většiny jídelních lístů po celém světě.

11 Příklady dávkování Nestlé Tiramisu základní recept na krém Nestlé Tiramisu Smetana 33% 100 g 500 ml krém s mlékem Nestlé Tiramisu Smetana 33% 100 g 350 ml 150 ml Směs Nestlé Tiramisu nasypeme do tekutiny a v šlehači ušleháme do pěny. Obrácené Tiramisu s rebarborovo kumquatovým kompotem Nestlé Tiramisu Smetana 33% Zakysaná smetana Marsala Cukrářský piškot Hořká čokoláda na hoblinky 100 g 250 ml 150 ml 80 ml 30 ml 10 ks 50 g

12 Kompot Kumquaty Rebarbora očištěná Cukr Grand Marnier 100 g 150 g 100 g 20 ml 1. Kumquaty rozkrojíme, promícháme s cukrem a necháme několik hodin odpočinout. 2. Kumquaty svaříme ve vlastní šťávě do sirupu. 3. Přidáme nakrájenou rebarboru, zalijeme Grand Marnier a krátce povaříme. 4. Do kotlíku nalijeme mléko se smetanou, přidáme zakysanou smetanu, Marsalu a Nestlé Tiramisu 5. Šleháme do husté pěny. 6. Kumquaty s rebarborou rozdělíme na talíře a zbytkem sirupu polijeme piškoty. 7. Na talíř vedle kompotu nastříkáme krém tiramisu, navrch položíme namočený piškot a nakonec posypeme čokoládovými hoblinkami.

13 Piškot Pan di Spagna Vejce Cukr krystal Hladká mouka Špetka soli Citronová a pomerančová kůra Olej Cukr moučka 4 ks 150 g 120 g 15 g 1. Vejce vyklepneme do kotlíku, přidáme cukr, vanilkovým cukr, pomerančovou i citronovou kůrou a ve stroji ušleháme do pevné pěny. Do pěny opatrně vmícháme olej, mouku a lehce promícháme. 2. Těsto vylijeme na pergamenový papír, rozetřeme na tenkou vrstvu. 3. Pečeme ve vyhřáté troubě při 250 C asi 7 minut. 4. Před pečením můžeme povrch těsta posypat moučkovým cukrem. Krém Žloutky Bílky Cukr krystal Med Mascarpone Sicilské víno Marsala 175 g 50 g 100 g 75 g 500 g 1 dl (lze úspěšně nahradit sladkým sherry) 1. Žloutky v kotlíku promícháme s cukrem, medem a šleháme ve vodní lázni do husté pěny. Ideální teplota vodní lázně je okolo 85 C 90 C. 2. Do žloutkové husté pěny (Sabayone) postupně za stálého šlehání metličkou vmícháme bílé víno. 3. Metličkou je potřeba šlehat od dna po celé ploše, proto je nevhodné používat elektrický šlehač. Na šlehání je ideální dlouhá metlička a nerezový kotlík do vodní lázně. 4. Z bílků ušleháme pevný sníh. 5. Mascarpone ve větší míse promícháme se sněhem z bílků a prochladlou žloutkovou pěnou.

14 Finále Nescafé Voda Brandy Kakao Orion 8 g 150 ml 50 ml 15 g 1. Na dno nádoby dáme piškotový plát namočený ve směsi vody, Nescafé a brandy 2. Na to rozetřeme po celé ploše třetinu krému 3. Na krém položíme druhý namočený plát a opět rozetřeme krém, na to poslední namočený piškot a ukončíme krémem 4. Nádobu dáme do lednice nejméně do druhého dne odpočinout 5. Před podáváním posypeme Kakaovým práškem Orion Tiramisu s perníkem s kávou Nestlé Tiramisu Smetana na šlehání Perník na strouhání (vcelku) Voda Amaretto Nescafé Classic 30 g 50 ml 100 ml 150g 50 ml 50 ml 7 g 1. Do kotlíku nalijeme mléko se smetanou, nasypeme Nestlé Tiramisu a šleháme do husté pěny. 2. Tiramisu nastříkáme do skleničky a necháme vychladit. 3. Nescafé Classic zalijeme vodou, likérem a promícháme. 4. Perník nakrájíme na malé kostičky a pokropíme směsí kávy a likéru. 5. Při podávání krém tiramisu zdobíme nasáklým perníkem.

15 Bavorský krém Je lehký smetanový krém ztužený želatinou, je velmi jemný a ochotně přijímá vhodné dochucování. Můžeme ho použít do kelímků, na piškot, do bezé plátu, do různých formiček. Po ztuhnutí se dobře krájí. Dochucujeme různými ovocnými omáčkami, dření, čokoládou, ořechy a alkoholem apod. - kořeněná chuť (skořice, vanilka, bylinky, kakao a čokoláda, med) - ovocná chuť (všechno letní ovoce, citrusy, banán, jablka, mango) - mléčná chuť (smetana, jogurt, zakysaná smetana, tvaroh) - ořechová chuť (vlašské ořechy, pistácie, mandle, kokos) - chuť nápojů (káva, čaj, pivo, cider) Všechny tyto návrhy se dají doplňovat například: - skořice, jablko - banán, med, mandle - jahody, jogurt, smetana - maliny, vanilka - pomeranč, čokoláda - mrkev, med, pomeranč a další.

16 Správná příprava a dávkování 1. základní recept na Bavorský krém Nestlé Bavorský krém Voda Smetana na šlehání 220 g 450 g 550 g 2. základní recept na Bavorský krém s jogurtem Nestlé Bavorský krém Voda Jogurt 220 g 550 g 450 g Do šlehací mísy nalijeme vlažnou vodu (18 C - 20 C) a smetanu na šleháni nebo mléko a jogurt. Do tekutiny vmíchame směs Nestlé Bavorský krém a šleháme asi 4 minuty. Ušlehanou směs nalijeme do formičky a dáme do chladu. Nestle Bavorský krém chutná nejlépe vychlazený, ale můžeme ho podávat i bezprostředně po připravě, i když ještě neni úplně tuhý. V tomto případě doporučujeme podávat v misce, nebo v pohárku. Délka chlazeni Nestlé Bavorskeho krému do tuhého stavu může byt různá. Záleží na chladícím výkonu lednice. Zpravidla do 60 minut je dostatečně tuhý na dalši zpracováni - porcováni, krájeni, tvarováni apod. U přiliš kyselých přísad doporučujeme vyšlehat nejprve samotnou vodu se směsí Nestle Bavorský krém a teprve potom do pěny vmíchat kyselou složku. Při šleháni s kyselou přísadou pěna ztuhne, ale nebude mít tak bohatý nášleh. Látka, ktera ztužuje Nestle Bavorský krém je želatina, proto není možné našlehaný krém dát na teplý piškot, nebo jinou teplou plochu. Vyšlehaný Nestlé Bavorský krém dávejte vždy na vychlazený korpus, výrazně tím urychlíte tuhnutí celeho dezertu.

17 Bavorský krém s mátovým sirupem a ananasem Nestlé Bavorský krém Smetana na šlehání Čerstvý očištěný ananas Mátový sirup (Monin) 44 g 110 ml 90 ml 30 g 20 ml 1. Ananas nakrájíme na malé kostky a krátce pod pokličkou podusíme. 2. Do kotlíku nalijeme mléko se smetanou, nasypeme Nestlé Bavorský krém a šleháme do husté pěny. Před koncem přidáme mátový sirup a podušený ananas. Bavorský krém s marinovaným hruškovým kompotem Nestlé Bavorský krém Smetana na šlehání Nestlé Quick Drink Hruška Hrušky (očištěné) Citronová štáva Cukr Hruškovice 44 g 110 ml 90 ml 20 ml 300 g 20 g 50 g 50 ml 1. Očištěné hrušky nakrájíme na kostky, promícháme s cukrem, citronovou šťávou, hruškovicí a necháme cca 2 hodiny odležet. 2. Odleželé hrušky zahřejeme a velmi krátce provaříme. Studené porcujeme do skleniček. 3. Do kotlíku nalijeme mléko se smetanou, nasypeme Nestlé Bavorský krém a šleháme do husté pěny. Před koncem přidáme Nestlé Quick Drink Hruška. 4. Připravený Bavorský krém sáčkem nastříkáme do skleniček na marinované hrušky.

18 Pudink vanilkový a čokoládový Způsoby provedení - samostatně, nebo vylité na různě dochucený piškot - porcování výřez, náplň do skleničky, čokolády, vyklepnuté z formičky - dochucování podporujeme vanilkovou, čokoládovou a mléčno smetanovou chuť. Proto lépe než dochucování pudinku je lépe se soustředit na to, co k pudinku dáme (zmrzlina, ovocná omáčka, ovocná dřeň, teplé ovoce) Možnosti při párování Vanilkový čokoládový pudink, višně, čokoláda (bílá, mléčná a hořká), letní ovoce, oříšky, bylinky, exotické ovoce, citrusy, brandy, Marsala, amareto Správná příprava a dávkování 1. Vanilkový pudink Nestlé Vanilkový pudink 105 g 1 l 2. Vanilkový smetanový pudink Nestlé Vanilkový pudink Smetana na šlehání 105 g 7 dl 3 dl 3. Čokoládový pudink Nestlé Čokoládový pudink 135 g 1 l

19 Čokoládový pudink s pomerančem Nestlé Čokoládový pudink Smetana na šlehání Nestlé Quick Drink Pomeranč Pomerančová kůra 65 g 250 ml 250 ml 20 ml 2 g 1. Do mléka se smetanou nastrouháme pomerančovou kůru, přivedeme do varu a odstavíme z plotny. 2. Nasypeme směs Nestlé Čokoládový pudink, dochutíme Nestlé Quick Drinkem Pomeranč, promícháme a nalijeme do skleniček. Vanilkový pudink s meruňkou Nestlé Vanilkový puding Meruňkový kompot Máta 65 g 600 ml 180 g 5 g 1. přivedeme k varu, odstavíme ze zdroje tepla a přidáme odměřené množství NESTLÉ Vanilkového pudingu. 2. Důkladně rozmícháme a nalijeme do kelímků. 3. Po ztuhnutí ozdobíme meruňkovým kompotem a lístkem máty.

20 Vanilkovo čokoládový pudink s kumquaty Nestlé Vanilkový pudink Nestlé Čokoládový pudink Smetana na šlehání Kumquaty Nestlé Quick Drink Pomeranč Cukr Voda 25 g 30 g 200 ml 300 ml 300 g 20 ml 50 g 50 ml 1. Kumquaty rozkrojíme, přidáme cukr, Nestlé Quick Drink Pomeranč, vodu a necháme cca 2 hodiny marinovat. Pak zahřejeme a svaříme do sirupu a polovinu dáme na dno skleniček. 2. Podle návodu připravíme vanilkový i čokoládový pudink. 3. Připravenou směs postupně nalijeme do skleniček na kumquaty a necháme vychladit. 4. Před podáváním ozdobíme povrch pudinku zbytkem kumquat.

21 Mousse - Oříšková pěna Způsoby provedení piškoty, ořechové, kakaové, bezé, kořeněné (perník) porcování lžící nok, náplň do rolády, sklenička, lehká pěna na desert, nebo dort dochucování oříškovou pěnu nedochucujeme, má sama výraznou a dobrou chuť, proto jen podpoříme a doplníme ořechové tóny. Základní chuť je dána směsí pražených oříšků pouze doplníme a podpoříme: med, karamel, kardamom, skořice, hřebíček, vanilka, bílá a hořká čokoláda, káva, čaj, maliny, jahody, banán, Marsala, brandy, amareto

22 Mousse - Čokoládová pěna Způsoby provedení piškoty, ořechové, kakaové, bezé, kořeněné (perník) porcování lžící nok, náplň do rolády, sklenička, lehká pěna na desert, nebo dort dochucování čokoládovou pěnu dochucujeme jen velmi opatrně, abychom nezničili skvělou plnou chuť čokoládové pěny. Základní chuť je sytá čokoládová s kousky čokolády stejně jako oříšková pěna skvěle přijímá koření, a to i netypické jako jako je chilli a pepř. Dochucování musí být prováděno s citem, čokoládová pěna dobře snáší citrusové příchutě, ovoce dušené, pastu i čerstvé, v rozumné míře i alkohol, med, karamel, kardamom, skořice, hřebíček, vanilku, bílou a hořkou čokoládu, kávu, čaj, citrusy, maliny, jahody, banán, Marsalu, brandy, amareto, smetanu, jogurt, zakysanou smetanu.

23 Správná příprava a dávkování 1. základní recept na Oříškovou pěnu Nestlé Oříšková pěna 250 g 500 g 2. Základní recept na Čokoládovou pěnu Nestlé Čokoládová pěna 200 g Smetana na šlehání 100 ml 300 ml Směs nasypeme do studeného mléka a promícháme. Dvě minuty šleháme při nízkých otáčkách a pak 5 minut na nejvyšších otáčkách. Pěnu upravíme podle potřeby a necháme v lednici ztuhnout. Oříšková pěna s čajovým želé Nestlé Oříšková pěna Na želé: Čaj černý Voda na čaj Želatina Máta 135 g 265 g 2 g 120 g 4 g 5 g 1. Uvaříme silný čaj, přecedíme a ještě v horkém nápoji rozpustíme želatinu. Když je želatina úplně rozpuštěná, směs rozdělíme do kelímků a necháme vychladit. 2. Do vysoké nádoby nalijeme potřebné množství studeného mléka. 3. Přidáme směs a rozmícháme. Mixérem poté šleháme přibližně 2 minuty při nízkých otáčkách a dalších 5 minut na maximum. 4. Pěnu plíme do kelímků na pevné čajové želé pomocí cukrářského sáčku a necháme v chladu ztuhnout. 5. Ozdobíme mátou a podáváme.

24 Bezé roláda s oříškovou pěnou Bezé roláda Bílky Cukr Mouka hladká Drcené ořechy Sůl Moučkový cukr 100 g 80 g 30 g 40 g 1. Bílky osolíme a vyšleháme do řídké pěny. 2. Přidáme cukr a šleháme až je sníh pevný. 3. Mouku prosejeme, promícháme s drcenými ořechy a pak postupně smícháme se sněhem. 4. Na pergamenový papír nalijeme těsto, rozetřeme na tenký plát a posypeme moučkovým cukrem. 5. Pečeme při 180 C asi 10 minut. 6. Bezé naplníme oříškovou pěnou a necháme v lednici ztuhnout. Máslová sušenka s ořechem (50 ks) Nestlé Oříšková pěna Hladká mouka Vejce Máslo Ořechy lískové 100 g 70 g 60 g (1ks) 80 g 40 g 20 g 1. Troubu rozehřejeme na 160 C a rozpustíme si máslo. 2. Do kotlíku dáme Nestlé Oříškovou pěnu, mouku, vejce, mléko a šleháme v robotu asi 3 minuty. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo. 3. Sáčkem nastříkáme směs na papír, ozdobíme rozpůleným oříškem. 4. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut. V konvektomatu pečeme 12 minut.

25 Máslová sušenka s kokosovým tiramisu s marinovaným ananasem Nestlé Oříšková pěna Hladká mouka Vejce Máslo Nestlé Tiramisu Smetana na šlehání Kokosový krém Čerstvý, očištěný ananas Bílý rum 100 g 70 g 60 g (1ks) 80 g 40 g 30 g 50 ml 50 ml 50 ml 150 g 30 ml 1. Ananas nakrájíme na menší kostičky, zastříkneme rumem a pod pokličkou krátce podusíme. 2. Troubu rozehřejeme na 160 C a rozpustíme si máslo. 3. Do kotlíku dáme Nestlé Oříškovou pěnu, mouku, vejce, mléko a šleháme v robotu asi 3 minuty. 4. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo. 5. Sáčkem nastříkáme na papír kulatý tvar a dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut. V konvektomatu pečeme 12 minut. 6. Do kotlíku nalijeme mléko se smetanou, nasypeme Nestlé Tiramisu a šleháme do husté pěny. 7. Tiramisu nastříkáme na sušenky a necháme vychladit. 8. Při podávání zdobíme nakrájeným ananasem.

26 Čokoládová pěna s jahodovým salátem Nestlé Čokoládová pěna Smetana na šlehání Čerstvé jahody Nestlé Jahodový topping 100 g 50 ml 150 ml 300 g 50 g 1. Jahody nakrájíme na kostičky, promícháme s Nestlé Jahodovým toppingem a dáme na dno skleničky. 2. Smícháme mléko, smetanu a Nestlé Čokoládovou pěnu a šleháme do husté pěny. 3. Čokoládovou pěnu nastříkáme do skleniček na jahody a necháme vychladit. Čokoládová pěna s kávou a brandy Nestlé Čokoládová pěna Smetana Nescafé Classic Brandy 150 g 200 ml 100 ml 5 g 15 ml 1. Do studeného mléka a smetany přidáme Nestlé Čokoládovou pěnu, Nescafe Classic, brandy a šleháme do husté pěny. 2. Čokoládovou pěnu zabalíme do folie a necháme zmrznout. 3. Před výdejem nakrájíme na válečky a necháme rozmrznout.

27 Tiramisu s jogurtem a máslovou sušenkou Nestlé Tiramisu Smetana na šlehání Jogurt Máslová sušenka 30 g 50 ml 50 ml 50 ml 10 ks 1. Do kotlíku nalijeme mléko se smetanou, přidáme jogurt, nasypeme Nestlé Tiramisu a šleháme do husté pěny. 2. Tiramisu nastříkáme do skleničky a necháme vychladit. 3. Podáváme s máslovou sušenkou. Chocolate Coulant/ Fondant Čokoláda Máslo Vejce Cukr Mouka Máslo na vymazání formiček Kakao na vysypání formiček 200 g 150 g 5 ks 130 g 50 g 1. Rozehřejeme čokoládu, přidáme máslo, cukr, vejce a mouku a dobře promícháme. 2. Formičky vytřene máslem a vysypeme kakaem. 3. Směs nalijeme do formiček a dáme do rozehřáté trouby na 180 C a pečeme cca 5 7 minut podle velikosti. Správně upečený fondant by měl být uvnitř syrový. 4. Fondant můžeme přelít Ganache, či před upečením dát Ganache do těsta jako vložku.

28 Bramborové knedlíčky plněné rumovou pralinkou s vanilkovou zmrzlinou a horkými malinami Maggi Bramborové těsto Voda Vejce Tvaroh Orion Rumové pralinky Cornflakes Maliny Moučkový cukr Zmrzlina 250 g 150 g 1 ks 150 g 2 balení 100 g 400 g 1. Směs na bramborové těsto Maggi dáme do mísy, přilijeme vodu promíchanou s tvarohem a vejcem. 2. Těsto promícháme a necháme chvilku odpočinout. 3. Do těsta zabalíme rumovou pralinku a vaříme cca 8 minut. 4. Knedlíky obalíme v rozdrcených cornflakes. 5. Servírujeme s teplými malinami a vanilkovou zmrzlinou. Smažené jahody Jahody Voda Hladká mouka Trisol Sůl Cukr Droždí 500 g 200 g 200 g 100 g 2 g 4 g 5 g 1. Všechny suroviny mimo jahod, promícháme a necháme na mírném teplu (30 C ) fermentovat asi 2 hodiny. 2. Suché a čisté jahody obalíme v moučkovém cukru, namočíme v těstíčku a okamžitě smažíme. Po usmažení okamžitě podáváme.

29 Škubánky se strouhankou Maggi Bramborová kaše Voda Mouka hrubá Sůl Máslo Strouhanka Cukr moučka 100 g 400 g 70 g 5 g 20 g 100 g 100 g 1. Vodu přivedeme do varu a vmícháme Maggi Bramborovou kaši komplet. 2. Přimícháme hrubou mouku a zaklopíme pokličkou a necháme na teple cca 5 minut odpočinout. 3. Strouhanku prosijeme přes síto a pomalu opražíme na suché pánvičce. 4. Když začne strouhanka zlátnout, přidáme máslo a část moučkového cukru. Společně ještě krátce orestujeme. 5. Lžící namočenou do másla vykrajujeme noky, které sypeme opečenou strouhankou a moučkovým cukrem. Máslový prach s malinovým sorbetem Přepuštěné máslo Malto Cukr Malinový sorbet 80 g 30 g 15 g 10 porcí 1. V mixeru rozmixujeme teplé přepuštěné máslo s Malto a cukrem. 2. Směs dáme na desku a válečkem na těsto vyválíme opatrně placku asi 1 cm vysokou pozor, hmota se drolí. 3. Vykrajovátkem vyřízneme kolečko a opatrně přemístíme. Kolečko můžeme krátce opéct na teflonové pánvičce, až se udělá lehká karamelová krustička. 4. Na studené kolečko položíme kopeček zmrzliny a ihned podáváme.

30 Lívanečky Hladká mouka Vejce Mléka Cukr Sůl Pomerančová kůra Moučkový cukr na posypání Olej (lépe přepuštěné máslo) 200 g 1 ks 250 ml 35 g 1. Z droždí, hladké mouky, vajec, teplého mléka, cukru a soli zamícháme těstíčko, které necháme na teplém místě alespoň půl hodiny kynout. 2. Vykynuté těstíčko naléváme do tukem, nebo lépe máslem vytřených lívanečníků a pečeme je po obou stranách do růžova. 3. Opečené lívanečky můžeme lehce potřít máslem a obalit v moučkovém cukru.

31 Koblížky Polohrubá mouka Moučkový cukr Máslo Rum Žloutky Droždí Vanilinový cukr Zavařenina Olej na smažení 500 g 80 g 70 g 2-3 PL 3 ks 250 ml 40 g 1. Z droždí, mouky, cukru, mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. 2. Žloutky utřeme s máslem, moučkovým i vanilkovým cukrem a rumem. 3. Přidáme mouku, kvásek, zbytek mléka a pečlivě zaděláme těsto. 4. Slabě poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout. 5. Vykynuté těsto rozválíme na plat, asi 1 cm vysoký a formičkou vykrájíme kolečka. 6. Do každého koblížku uděláme ve středu důlek a necháme ještě přikryté utěrkou kynout. 7. V pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje a po obou stranách smažíme do zlatohnědé barvy. 8. Usmažené koblížky pocukrujeme a ozdobíme zavařeninou.

32 Soufflé vanilkové (2 porce) Vanilkový lusk Máslo Hladké mouky Bílek Vejce Cukr 250 ml ½ ks 50 g 50 g 1 ks 4 ks 70 g 1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku a mléko svaříme s vanilkovým luskem. 2. Porcelánovou zapékací misku vytřeme máslem a vysypeme moučkovým cukrem. 3. vmícháme do studené jíšky, rozmícháme do hladka a provaříme. 4. Ke konci varu přidáme jeden bílek a hned sundáme z tepla. 5. Do mírně prochladlé směsi přidáme žloutky a nakonec opatrně pevný sníh - nikdy nespojovat najednou nejdřív třetinu sněhu a pak zbytek!! 6. Těsto nalijeme do formičky a můžeme lehce pocukrovat povrch po upečení lepší barva. 7. Troubu rozehřejeme na 200 C. Na sporáku přivedeme v kastrolu do varu vodu a vložíme na dno trouby. 8. Soufflé pečeme ve vyhřáté troubě při 200 C podle velikosti. Podáváme vždy teplé, nejčastěji s ovocnou, smetanovou, nebo žloutkovou šlehanou omáčkou.

33 Bábovka (na hrníčky) Polohrubá mouka 2 hrnky Cukr krupice 1 hrnek Oleje 1/2 hrnku Mléka 1 hrnek Vejce 3 celá Prášek do pečiva 1 ks Mouka (ořechy, kokos, strouhanka) na vysypání formy 1. Vše smícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy (mouka, kokos, ořechy, strouhanka). 2. Troubu rozpálíme na 180 C a formu vložíme do horké trouby a pečeme asi 40 minut podle velikosti. 3. Bábovku obrátíme opatrně na talíř a na vršek formy položíme utěrku namočenou ve studené vodě.

34 Vafle (na cca 10 vaflí) Teplé vody (40 C- 45 C) Droždí Vejce Vlahé plnotučné mléko (40-45 C) Cukru Rozpuštěného másla Vanilkový cukr Sůl Polohrubá mouka Moučkový cukr na posypání 235 ml 30 g 3 ks 235 ml 200 g 200 g 30 g 5 g 500 g 1. Z droždí, mouky, cukru, mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. 2. Všechny zbylé suroviny pečlivě smícháme a nakonec přidáme i kvásek. 3. Těsto zakryjeme, necháme 10 minut odpočinout a dáme do lednice na cca 4 hodiny. 4. Odpočinuté těsto lijeme na vaflovou pánev, pečeme až má zlatavou a křupavou barvu. Hotové sypeme moučkovým cukrem a podáváme.

35 2012 Nestlé Professional - Generální partner Národního týmu AKC ČR Nestlé Česko s.r.o., Mezi Vodami 2035/31, Praha 4 infolinka: ,

NESTLÉ DOCELLO TM Bavorský krém s hruškovým kompotem. Náročnost: jednoduché. Počet porcí

NESTLÉ DOCELLO TM Bavorský krém s hruškovým kompotem. Náročnost: jednoduché. Počet porcí Bavorský krém s hruškovým kompotem Náročnost: jednoduché 10 Počet porcí Bavorský krém s hruškovým kompotem Čas na přípravu: 20 minut příprava + čas potřebný na chlazení Počet porcí: 10 Ingredience: 220

Více

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI 450 g jahod 10 g želatiny 250 ml bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 50 g cukru krupice Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout.

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka 03/16 Obsah 05 - Velikonoční cupkake 07 - Perníkové kraslice 09 - Velikonoční mazanec 11 - Velikonoční beránek 13 - Jarní řez 15 - Jidášky Velikonoční cupcake

Více

Tvarohový koláč. Řezy Florida

Tvarohový koláč. Řezy Florida Tvarohový koláč 450g polohrubé mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce rumu. Z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru,

Více

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Bábovková kuchařka 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Šlehačková mramorová bábovka 3 vejce cukr krystal 250g smetana ke šlehání (33%tuku) 250ml polohrubá mouka 500g kypřící prášek ½ sáčku olej na vymazání formy

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Při počtu 100 uvařených porcí ušetříte s naší recepturou přibližně: 123 Kč Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Maggi Těstoviny kg 0,80 0,080 72,20 5,78 57,76 Olej stolní kg 0,05 0,005 30,10 0,15 1,51 Sůl

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků Prezentace k Evropskému dni jazyků Pirohy Pirohy patří mezi typické pokrmy ruské kuchyně. Připravují se v mnoha variantách, z různých těst, s různými náplněmi a různými technologickými úpravami. Můžeme

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více

Puding z jáhlových vloček

Puding z jáhlových vloček Puding z jáhlových vloček 1 Jáhlové vločky (instantní varianta) zalijeme trochou vařící vody, promícháme a necháme v přikryté nádobě změknout. 2 Do husté vločkové kaše vmícháme med, na kousky nakrájené

Více

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY TRADIČNÍ ČESKÉ DORTY MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY základní dortová hmota + máslové krémy vysoký obsah tuku, cukru mnoho kalorií příchutě vanilková, čokoládová, moka, ořechová MODERNIZACE DORTŮ Klasické máslové

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s Francouzská cukrárna Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s malinami Mousse au chocolate Tartalletes s lemon curd -

Více

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku Mandle v čokoládě Oloupané mandle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU Obor: Gastronomie Ročník: třetí Zpracovala: Anna Kachtíková TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

3, 2, 1. Zmrzlinová párty

3, 2, 1. Zmrzlinová párty 3, 2, 1 Zmrzlinová párty Vysvětlení použitých piktogramů a značek: snadná příprava střední obtížnost pro zkušené příprava do 20 min. příprava do 40 min. příprava do 60 min. KL = kávová lžička PL = polévková

Více

Recepty. Jablečná slavnost 2007

Recepty. Jablečná slavnost 2007 Recepty Jablečná slavnost 2007 Smetanovo-jablečný koláč 130 g cukru 130 g másla 2 vejce 260 g hladké mouky 1 kg jablek 2 sáčky vanilkové cukry 0,25 l mléka 350 g zakysané smetany 2 žloutky trocha mandlových

Více

Krůtí guláš. Suroviny. Postup:

Krůtí guláš. Suroviny. Postup: Krůtí guláš 125 g krůtího masa na guláš zeleninový vývar z kostky 1/2 lžičky sladké papriky 50 g žampionů pórek 10 g másla 10 g hladké mouky 40 ml kysané smetany sůl, pepř olej Maso omyjeme, osušíme a

Více

Tiramisu pomerančové. Tiramisu s kiwi

Tiramisu pomerančové. Tiramisu s kiwi Tiramisu pomerančové 2 mandarinkové kompoty (cca 300 ml), 125 ml šlehačkové smetany, 250 g sýru Mascarpone 250 g tvarohu, 80 g cukru, 3 lžice pomerančového likéru 200 250 ml pomerančové šťávy (může být

Více

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 2 KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S OŘECHY Tvaroh je zdravou a lahodnou surovinou. Je lehký, dobře stravitelný, ale přitom

Více

160g mletých ořechů. 60g strouhanky

160g mletých ořechů. 60g strouhanky Plněné ořechy I 250g másla 130g moučkového cukru 250g hladké mouky 60g mletých ořechů 60g strouhanky Náplň: 160g cukru 160g mletých ořechů 1 žloutek 3 lžíce rumu máslo čokoládová poleva Všechny suroviny

Více

Sladké vábení. Nestlé Bavorský krém Nestlé Creme Tiramisu Nestlé Vanilkový puding. Nestlé Čokoládový puding Nestlé Oříšková pěna Nestlé Topping

Sladké vábení. Nestlé Bavorský krém Nestlé Creme Tiramisu Nestlé Vanilkový puding. Nestlé Čokoládový puding Nestlé Oříšková pěna Nestlé Topping Sladké vábení Nestlé Bavorský krém Nestlé Creme Tiramisu Nestlé Vanilkový puding Nestlé Čokoládový puding Nestlé Oříšková pěna Nestlé Topping Nestlé dezerty na úvod... V dnešním složitém gastronomickém

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti

Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem Vepřová krkovička na černém pivu Bramborové rösti Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Tvarohový mousse

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky.

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky. Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Krkovice na cibulce Karlovarské knedlíky Špekové knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané

Více

RŮŽOVÝ LIKÉR KARAMELOVÝ LIKÉR

RŮŽOVÝ LIKÉR KARAMELOVÝ LIKÉR RŮŽOVÝ LIKÉR 15 květů z růže, 150 g cukru, 750 ml bílého rumu Květy opatrně opláchněte studenou vodou a nechte dobře odkapat. Dejte je do větší zavařovací sklenice spolu s cukrem a zalijte je rumem. Sklenici

Více

SMART BREAK. Recepty Světa zdraví.

SMART BREAK. Recepty Světa zdraví. Recepty Světa zdraví SMART BREAK Sušenky s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin upečené z ovesné a amarantové mouky bez použití palmového tuku Kakaové, kokosové a skořicové sušenky SMART BREAK n jsou díky

Více

Nápady na dekorace. Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty

Nápady na dekorace. Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty Nápady na dekorace Recepty na makronky, cupcakes, krémy a dorty Mouckovy cukr - pudrovy extra jemny Tento nový výrobek rozšiřuje sortiment Korunního cukru. Je ještě jemnější než práškový cukr a ideálně

Více

Francouzská kuchyně I.

Francouzská kuchyně I. Francouzská kuchyně I. Lososový tartar na rukolovém salátku Cibulová polévka se sýrovými toustíky Kuře na víně "Coq au vin" Lyonské brambory Crème brûlée Lososový tartar na rukolovém salátku 200 g lososa

Více

Francouzská kuchyně II.

Francouzská kuchyně II. Francouzská kuchyně II. Salát Nicoise Quiche Lorraine Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Ratatouille Flambované palačinky Salát Nicoise 1 ks římského salátu 2 větší brambory 100 g čerstvých zelených

Více

Recepty: Soutěž o nejlepší mňamku

Recepty: Soutěž o nejlepší mňamku Soutěž o nejlepší mňamku V sobotu 18. května 2013 proběhl v Dubicku Den mikroregionu a s ním spojený Den otevřených dveří v naší škole. Při této příležitosti se uskutečnila soutěž O nejlepší mňamku. Do

Více

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014

RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 RECEPTY SVÁTEK JABLKA 2014 JOGURTOVO JABLEČNÝ DORT (Kábelová Martina, Pěnčín Vinohrady) KORPUS: 6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 1 lžíce oleje, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžička PDP, lžíce kakaa JOGURT:

Více

katalog receptů pro eurest

katalog receptů pro eurest katalog receptů pro eurest logo eurest Tiramisu PRIBINÁČEK s čokoládovým piškotem (lehký dezert s Pribináčkem a piškotem) Piškot: 170 g 1700 g másla 120 g 1200 g másla 160 g 1600 g vaječná melange 60 g

Více

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow.

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow. Přihláška do soutěže Vaříme to slow. Soutěž v kuchařských dovednostech středních škol Plzeňského kraje a Bavorska SOU Domažlice, Prokopa Velikého 640, Domažlice Korespondenční část Vypracovali žáci II.

Více

Tvarohový koláč. Přidat k oblíbeným Posílat komentáře HTML kody

Tvarohový koláč. Přidat k oblíbeným Posílat komentáře HTML kody Tvarohový koláč 450g polohr. mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prdopeč, 3 lžíce mlíka, 2 lžíce rumu - z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru, 2 žloutky,

Více

Jahodové tiramisù. Ingredience pro 8 osob. Mascarponový krém. 700 gr Jahody. 300 gr Cukrářské piškoty Savoiardi

Jahodové tiramisù. Ingredience pro 8 osob. Mascarponový krém. 700 gr Jahody. 300 gr Cukrářské piškoty Savoiardi Jahodové tiramisù Ingredience pro 8 osob 700 gr Jahody 300 gr Cukrářské piškoty Savoiardi 40 gr Třtinový cukr Demerara (anebo cukr krupice) 30 ml Pomerančový likér Grand Marnier (dobrovolný) 1/2 ks Citron

Více

Vánoční receptář 2017

Vánoční receptář 2017 Vánoční receptář 2017 Bezlepkové sušenky špekulacius Potřebujeme: 400 g bezlepkové mouky Promix UNI, 200 g tuku (másla nebo rostlinného tuku do těsta), 100 g moučkového cukru, 1 ČL vanilky nebo 1 vanilkový

Více

1 rozšlehané vejce na potření. 50ml rumu

1 rozšlehané vejce na potření. 50ml rumu RECEPTY SLAVNOSTI PLODŮ 2016 PEKAŘSKÝ VÝROBEK 1) NESTANICKÝ FRGÁL Drobenka 500g polohrubé mouky 130g cukru moučka 150g cukru krupice 130g změklého másla 150g polohrubé mouky 2 žloutky Nastrouhaná kůra

Více

Maso, maso, maso II. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti. Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou

Maso, maso, maso II. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti. Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Maso, maso, maso II. Vepřová krkovička na černém pivu Bramborové rösti Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Tvarohový mousse s malinovou omáčkou Vepřová krkovička na černém pivu

Více

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly.

Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Vánoční cukroví nové recepty z Helenčina pečení, které se do knihy VÁNOČNÍ KOUZLENÍ nevešly. Děkuji, že jste si koupili moji novou kuchařku Helenčino pečení. VÁNOČNÍ KOUZLENÍ / ZIMA vychází jako první

Více

S R P E N příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách)

S R P E N příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách) S R P E N 2 0 1 7 příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách) POMAZÁNKA Z AVOKÁDA Avokádo 1ks. Kešu oříšky 50gr. Medvědí česnek (nebo čerstvý špenát) Hořčice, Sůl Zralé avokádo oloupeme,

Více

Seminář Nestlé Professional V Praze 18.5.2011. Nestlé Electrolux kulinářské centrum. Jahody. použití v kuchyni. Nestlé Professional 1

Seminář Nestlé Professional V Praze 18.5.2011. Nestlé Electrolux kulinářské centrum. Jahody. použití v kuchyni. Nestlé Professional 1 Seminář Nestlé Professional V Praze 18.5.2011 Nestlé Electrolux kulinářské centrum Jahody použití v kuchyni Nestlé Professional 1 Účinné látky: Jahody obsahují třísloviny, které vážou jedovaté těžké kovy

Více

SMART MASH. Recepty Světa zdraví.

SMART MASH. Recepty Světa zdraví. Recepty Světa zdraví SMART MASH Sypká směs na přípravu proteinové, bezlepkové kaše s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin a pravou belgickou čokoládou Callebaut nebo mrazem sušenými jahodami. SMART MASH

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Chrudim, Čáslavská 205

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Chrudim, Čáslavská 205 Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář CZ.1.07/1.1.28/01.0013 Sladká italská gastronomie Příručka pro výuku Zpracovala: Petra Doležalová Anotace Střední odborná škola a

Více

Ingredience: 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do

Ingredience: 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do TVAROHOVÝ MAKOVNÍK 300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 g oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, 5 vajec, Žloutky a cukr ušleháme do pěny,

Více

Poděkování patří SDH Žebnice nejen za finanční podporu

Poděkování patří SDH Žebnice nejen za finanční podporu Poděkování patří SDH Žebnice nejen za finanční podporu TUČŇÁCI Verunka Švejkovská Těsto: 1 lžíce mléka 100 g cukru moučka 70 g mletých piškotů 60 g másla 80 g kokosu Na potření : 1 lžíce rumu mléčná a

Více

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH

HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH HRÁTKY S TVAROHEM OBSAH Šlehačkové kostky... 2 Tvarohová buchta bez těsta (mňamózní rychlovka)... 2 Tvarohové řezy - výborné... 3 Tvarohový koláč s mandlovými lupínky... 4 Jahodové řezy s tvarohem... 4

Více

Kuchařka vánočního cukroví

Kuchařka vánočního cukroví Kuchařka vánočního cukroví Jarmilka Troutnarová Medové perníky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 dkg tuku Hera 10 dkg medu 3x velká vejce 1kávová lžička jedlé sody citronová kůra z jednoho

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku...

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... 1 18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout

Více

Minikuchařka zdravého stravování

Minikuchařka zdravého stravování Minikuchařka zdravého stravování Pokrmy zde uvedené byly připraveny žáky školy pod vedením učitelů odborného výcviku ISŠ HPOS Příbram v rámci projektu Čas pro prváky Realizace projektu byla spolufinancována

Více

Nepečený mokka dort. Jahodovo-jogurtový dort

Nepečený mokka dort. Jahodovo-jogurtový dort Nepečený mokka dort 1 balíček dětských piškotů (140 g), 100 ml silné kávy, 1 lžíce rumu Krém: 250 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 300 g lučiny nebo žervé, 3-4 lžíce moučkového cukru Na ozdobení:

Více

150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva,

150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva, PUNČOVÉ KOKOSOVÉ ŘEZY Punčové kokosové řezy 150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva, punčová nádivka: 2 balíčky piškotů, rum, trochu citrónové šťávy,

Více

DeBuyer. Grilované krevety s omáčkou Aioli. Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči. Dušené slávky s citronovou trávou, zázvorem a koriandrem

DeBuyer. Grilované krevety s omáčkou Aioli. Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči. Dušené slávky s citronovou trávou, zázvorem a koriandrem DeBuyer Věřím, že jste si akci u nás užili a pokrmy, které jste včera připravovali, si mnozí z Vás uvaří i doma :) Grilované krevety s omáčkou Aioli Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Dušené slávky

Více

Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář CZ.1.07/1.1.28/01.0013. Příručka pro výuku. Zpracovala: Jana Matějů

Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář CZ.1.07/1.1.28/01.0013. Příručka pro výuku. Zpracovala: Jana Matějů Rozvoj manuálních zručností a praktických dovedností žáků oboru cukrář CZ.1.07/1.1.28/01.0013 Smetanové dorty, dekorace Příručka pro výuku Zpracovala: Jana Matějů 1. Anotace Střední odborná škola a Střední

Více

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banánové lívance NA 10 KUSŮ 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banány rozmačkáme vidličkou, poté postupně přimícháme vejce a mouku. Ze vzniklého těsta tvoříme malé lívance, které smažíme

Více

Naše nabídka. Cheesecake. Mrkvový dort. Tradiční americká receptura - sušenkový. z krémového. Philadelphia a vrstva zakysané smetany na povrchu.

Naše nabídka. Cheesecake. Mrkvový dort. Tradiční americká receptura - sušenkový. z krémového. Philadelphia a vrstva zakysané smetany na povrchu. Naše nabídka Cheesecake Tradiční americká receptura - sušenkový základ, náplň z krémového smetanového sýra Philadelphia a vrstva zakysané smetany na povrchu. 1 dort / 12-14 ks, 26cm průměr, váha - 1900g,

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky Česká kuchyně II. Bramborová polévka Houskové knedlíky Pečená kachna s červeným zelím Rajská omáčka Vdolečky Bramborová polévka 40 g cibule 300 g kořenové zeleniny 1 středně velká cibule hrst sušených

Více

Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou

Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou Těstoviny (apetit) Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou 150 g vařených těstovin, 40 g tuku Ceres soft, 2 lžíce sójové omáčky, 2 rajčata, 1 zelená paprika, 50 g eidamu, mletý pepř, sůl Sýr

Více

450ml mléka 1 vanilkový puding 400g cukru různého ovoce (maliny, jahody, ostružiny.)

450ml mléka 1 vanilkový puding 400g cukru různého ovoce (maliny, jahody, ostružiny.) RECEPTY SLAVNOSTI PLODŮ 2016 CUKRÁŘSKÝ VÝROBEK 1)JABLKOVO-TŘEŠŇOVÝ KOLÁČ 200g másla 200g cukr krupice 1 vanilkový cukr 4 vejce 200g hrubě strouhaných ořechů 2 KL skořice 2 PL rumu 3 PL čokoládového pudingu

Více

Trojbarevný mazanec paní Hüttlová

Trojbarevný mazanec paní Hüttlová Trojbarevný mazanec paní Hüttlová 200 ml 12% smetany 1 kostka droždí 90 g třtinového cukru 250 g polohrubé mouky Babiččina volba 250 g hladké mouky Babiččina volba 1 vejce 2 žloutky 100 g másla vanilkový

Více

Listy s recepty pro šlehačkové láhve Kayser: č. 1 & 2

Listy s recepty pro šlehačkové láhve Kayser: č. 1 & 2 č. 1 & 2 Lívance ze šlehačkové láhve 140 g hladké mouky 2 polévkové lžíce moučkového cukru (30 g) 1 kávová lžička kypřicího prášku 1/2 kávové lžičky jedlé sody (natron) 1/2 kávové lžičky soli 1 kávová

Více

Dort pomerančová bavarese

Dort pomerančová bavarese Dort pomerančová bavarese Ingredience pro 8 osob Korpus Pan di Spagna 200 gr Vejce M 100 gr Cukr krupice 100 gr Hladká mouka T650 špetka Sůl Rozvar 180 ml Voda 90 gr Cukr krupice 1/2 Kůra z pomeranče 10

Více

Mouku s kořením a solí smíchejte v míse. Přidejte 3-4 lžíce vody tak, aby vzniklo tuhé těsto. Cibulové klínky do něj důkladně vmíchejte.

Mouku s kořením a solí smíchejte v míse. Přidejte 3-4 lžíce vody tak, aby vzniklo tuhé těsto. Cibulové klínky do něj důkladně vmíchejte. Cibulové bhaji hladká mouka 6 lžic mletá kurkuma 1 zarovnaná lžička mletý římský kmín 1 zarovnaná lžička garammasala (indické grilovací koření: hřebíček, kardamon, kmín, koriandr, pepř, skořice) 1 zarovnaná

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka

Třená bábovka. Bábovka. Bábovka z oleje. Bábovka DIA. Maková bábovka. Mramorová bábovka. Bábovka z pomazánkového másla. Bábovka Bábovky a buchty Třená bábovka 25 dkg hrubé mouky, 18 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3 vejce, mléka dle potřeby, citr. kůra, vanilka, prášek do pečiva. Bábovka 20 dkg másla, 1/4 kg cukru moučky, 1/2 kg výběr.

Více

Pudinkové kostky s tvarohem bez mouky! Mokrá buchta

Pudinkové kostky s tvarohem bez mouky! Mokrá buchta Pudinkové kostky s tvarohem bez mouky! 4 kakaové pudinky 20 dkg moučkového cukru 4 vejce 1 lžíce rumu 20 ml oleje 1 prášek do pečiva 25 dkg másla 20 dkg mouč. cukru 50 dkg měkkého tvarohu Pudinkové prášky

Více

ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY. Karla Pelikánová. 40 sladkých receptů nejen pro sportovce a vyznavače zdravé stravy

ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY. Karla Pelikánová. 40 sladkých receptů nejen pro sportovce a vyznavače zdravé stravy 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 5 4 1 6 8 Karla Pelikánová ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY 40 sladkých receptů nejen pro sportovce

Více

Bavorské vdolečky plněné a sladký tvarohový krém

Bavorské vdolečky plněné a sladký tvarohový krém Bavorské vdolečky plněné a sladký tvarohový krém Suroviny na 10 porcí Množství Polohrubá mouka 1 000 g Droždí 35 g Cukr krupice 125 g Mléko 400 ml Vejce- žloutky 2 ks Olej 500 ml Sůl 15 g Povidla/marmeláda

Více

Díky moc našim hasičům za jejich toleranci k našim nápadům

Díky moc našim hasičům za jejich toleranci k našim nápadům Díky moc našim hasičům za jejich toleranci k našim nápadům Všechny 3 díly Žebnické kuchařky najdete na www.zebnice.cz Stejně tak i fotky ze všech tří ročníků jarního posezení v namnožených kopiích toho

Více

Kurz mořských ryb. Cocina Rivera, Vašek Šulc

Kurz mořských ryb. Cocina Rivera, Vašek Šulc Kurz mořských ryb ü Ančovičky s cibulí a piniovými oříšky ü Mořský vlk v solné krustě ü Soté z černých mušlí ü Filet z pražmy na zelenině ratatouille s citronovou šafránovou omáčkou ü Krém s mascarpone

Více

5 skvělých, zdravých a jednoduchých veggie Receptů.

5 skvělých, zdravých a jednoduchých veggie Receptů. Dopřejte si něco dobrého a zdravého zároveň s K-take it veggie! Přesně podle mých představ! 5 skvělých, zdravých a jednoduchých veggie Receptů. RECEPTY 4-5 Cizrnový veggie burger ve špaldové žemli s rajčaty

Více

Thajská kuchyně pro starší děti

Thajská kuchyně pro starší děti Thajská kuchyně pro starší děti JARNÍ ZÁVITKY THAJSKÁ KUŘECÍ POLÉVKA PAD THAI NUDLE S KUŘECÍM MASEM BANÁN NA KARAMELU S KOKOSEM JARNÍ ZÁVITKY 5 listů kulatého rýžového papíru 1 x balení uzeného tofu 100

Více

Sladké jarní pečení. Velikonoční perníčky. Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní. Mrkvový dort se stékaným karamelem Carrot Cake

Sladké jarní pečení. Velikonoční perníčky. Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní. Mrkvový dort se stékaným karamelem Carrot Cake Sladké jarní pečení Velikonoční perníčky Vanilkové cupcakes s brusinkovou náplní Mrkvový dort se stékaným karamelem Carrot Cake Čokoládová lízátka Cake pops Velikonoční perníčky Ingrediencie 400 g hladké

Více

Nepečený jogurtový řez s rybízem

Nepečený jogurtový řez s rybízem Nepečený jogurtový řez s rybízem Krém: 500 g jogurtu, 1 Rama cremefine na šlehání (nebo šlehačka), 2 vanilkové cukry, 3 PL moučkového cukru, 1 ţelatinový ztuţovač Dr. Oetker. Ramu ušlehat s cukrem, přidat

Více

Chia pudink s jahodami a bazalkou

Chia pudink s jahodami a bazalkou Chia pudink s jahodami a bazalkou 2 porce 10 min* Tato nenápadná semínka, která na první pohled připomínají mák, jsou úžasným zdrojem živin a energie. Chia jsem si oblíbila hlavně při pečení. Přidávám

Více

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření suroviny: salátová okurka Dovednosti, které se žáci naučí: loupání, jemné krájení, strouhání, míchání Pokrmy: Studená okurková polévka s koprem, šp.: špetka okurky salátové / 500 g - oloupejte - nastrouhejte

Více

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou Mořské ryby Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová zálivka, piniové oříšky Rybí velouté se šafránovou zeleninou Filátka z platýze s pomerančovou karotkou, pečenou kořenovou

Více

Cukrárna Katka spol. s r.o. Katalog a ceník zákusků platný od 1.9.2013 I. Foto Název Váha g Složení Cena Kč

Cukrárna Katka spol. s r.o. Katalog a ceník zákusků platný od 1.9.2013 I. Foto Název Váha g Složení Cena Kč Ananasový terčík 80 pšeničná mouka cukr vejce směs rostlinných a živočišných tuků sušené mléko krémový prášek marmeláda agar konzervovaný ananas alginat 22 Čoko kostka 100 pšeničná mouka vejce cukr čokoládová

Více

Dezert Suzette 7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu 200 g jemného krystalového cukru 180 g polohrubé mouky meruňková povidla 1 krabice dětských piškotů 150 g sekaných ořechů 150 g rozinek, 2 dl rrumu 1 litrová

Více

BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 2

BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 2 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 2 55 FANTASTICKÝCH RECEPTŮ NA TRADIČNÍ I NEOBYČEJNÉ DEZERTY 2 Úvodem Pokud jste si koupili knížku Bezlepkové laskominy, která mi vyšla loni v dubnu, a recepty v

Více

Zavářky a vložky do polévek. Ing. Slávka Formánková

Zavářky a vložky do polévek. Ing. Slávka Formánková do polévek Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Zavářky a vložky

Více

Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás.

Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás. Výb r t ch nejlepších jable ných recept. Od Vás. MOU NÍKY 2012 Jablíčkový dort Simona Urbánková 100g polohrubé mouky, 100g cukru moučka, 100g másla nebo Hery, 1 lžička prášku do pečiva, 2 balíčky skořicového

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT TECHNOLOGIE Obor: Ročník: Zpracovala: Cukrář třetí Bc. Jaroslava Londová PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo

Více

Kokosový dort. Postup přípravy

Kokosový dort. Postup přípravy Kokosový dort Postup přípravy Bílky ušleháme s částí cukru do tuhé pěny, žloutky vyšleháme se zbylým cukrem dohusta drátěnou metlou a obě tyto hmoty opatrně spojíme. Pak opatrně vmícháme směs mouky a kakaa

Více

Bábovka s překvapením

Bábovka s překvapením Dezerty Tuto kapitolu píšu obzvlášť ráda. Jak již mí příznivci vytušili, vaření a zvláště pečení je má vášeň. Ve všech předchozích kuchařkách jsem čtenářům nabídla naše oblíbené dobroty a nebude tomu jinak

Více

Mrkvový dort s limetkovým krémem

Mrkvový dort s limetkovým krémem Minikuchařka 2 OBSAH Mrkvový dort s limetkovým krémem. 4 Jidáše.. 7 Špenátová polévka. 8 Boží milosti.. 10 Kopřivová nádivka pečená na slanině. 12 Velikonoční beránek. 14 Velikonoční mazanec.16 Špaldové

Více

Provensálská kuchyně. Toast savec la sauce Rouille á la tomate - toasty s rajčatovou omáčkou. Rouille. Papeton d aubergine - jemná lilková pěna

Provensálská kuchyně. Toast savec la sauce Rouille á la tomate - toasty s rajčatovou omáčkou. Rouille. Papeton d aubergine - jemná lilková pěna Provensálská kuchyně Toast savec la sauce Rouille á la tomate - toasty s rajčatovou omáčkou Rouille Papeton d aubergine - jemná lilková pěna Les cotes d agneaux grillées - grilované jehněčí kotletky Carottes

Více

Vegetariánská kuchyně

Vegetariánská kuchyně Vegetariánská kuchyně Semínkové paté se sušenými rajčaty Vegeburger s quionoou a domácí tatarkou Šafránovo-kokosová polévka s čerstvým špenátem Fazolové brownies s avokádovým krémem Semínkové paté se sušenými

Více

Šéfkuchařka: Kuchtičky: Jana Paulusová

Šéfkuchařka: Kuchtičky: Jana Paulusová Projektový den Šéfkuchařka: Jana Paulusová Kuchtičky: Lucie Golová Kamila Richterová Kristýna Zejdová Pavlína Váchová Anna Šebestiánová Andrea Nagyová Markéta Bacharová Veronika Elšíková Barbora Škvorová

Více

Restaurační moučníky. Některé typy moučníků se podávají jako hlavní chod např. ovocné knedlíky, lívance, kaše...

Restaurační moučníky. Některé typy moučníků se podávají jako hlavní chod např. ovocné knedlíky, lívance, kaše... Restaurační moučníky Moučníky a cukrářské zákusky, zpestřují stravu stávají se její součástí. Teplé moučníky např. bavorské vdolečky Studené moučníky např. ovocný dort Kavárenské moučníky charakter cukrářských

Více

Řezy s ořechovým vrchem. Ořechové řezy. Ledové řezy. Kokosové řezy od Vlasty. Banánový řez. Diplomatické řezy

Řezy s ořechovým vrchem. Ořechové řezy. Ledové řezy. Kokosové řezy od Vlasty. Banánový řez. Diplomatické řezy ŘEZY Řezy s ořechovým vrchem Těsto: 14 dkg másla, 21 dkg polohrubé mouky, 7 dkg cukru, 2 žloutky. Na vrch: 4 bílky, 21 dkg cukru, 14 dkg strouhaných ořechů. Máslo rozmělníme do mouky s cukrem a žloutky

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více