Zpráva o činnosti poradenského centra IQ Roma servisu, o. s. v oblasti diskriminace 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva o činnosti poradenského centra IQ Roma servisu, o. s. v oblasti diskriminace 2014"

Transkript

1 Zpráva o činnosti poradenského centra IQ Roma servisu, o. s. v oblasti diskriminace 2014 Roma MATRIX 2015

2 Úvod Romský původ člověka je i v dnešní době často překážkou pro jeho důstojné společenské uplatnění. My v nestátní neziskové organizaci IQ Roma servis věříme ve svět, ve kterém budou Romové zastávat důstojné společenské role s respektem ke své kultuře a národnosti, a dlouhodobě se snažíme posouvat svět směrem k této vizi. Z toho důvodu věříme ve svět, ve kterém funguje v IQRS Centrum poradenství a zaměstnanosti, které již několik let budou Romové zastávat poskytuje poradenství a pomoc klientům (nejen) v oblasti diskriminace důstojné společenské role a bojuje proti společenským předsudkům a rasistickým stereotypům, které znemožňují úplnému začlenění Romů do společnosti. s respektem ke své kultuře a národnosti Klienti se s diskriminací setkávají zejména při hledání důstojného bydlení, při hledání zaměstnání a při přístupu k službám. Nezletilí klienti a jejich rodiče pak často naráží na diskriminaci při přístupu ke vzdělávání; zde se především jedná se o přístup ke kvalitnímu a nesegregovanému vzdělání. 2 Od dubna 2013 jsou antidiskriminační aktivity organizace podporovány projektem Roma Matrix. Roma Roma MATRIX MATRIX je evropský projekt, který si klade za cíl boj proti rasismu, netoleranci a xenofobii vůči Romům a zvýšení jejich integrace skrze akční programy napříč Evropou. Roma MATRIX je veden Migration Yorkshire a je partnerstvím 20 organizací z 10 členských zemí EU, v nichž žije 85 % romské populace Evropské unie. Projekt potrvá dva roky, od dubna 2013 do března Projekt je finančně podporován programem Evropské. V rámci poskytování pomoci a podpory lidem, kteří byli vystaveni diskriminačnímu jednání z důvodů svého romského původu, je naším cílem zejména: > > Seznámit klienty, u nichž hrozí riziko, že budou vystaveni diskriminačnímu jednání, s tím, že takovéto jednání je zakázáno a o jejich možných právních prostředcích obrany. > > Informovat klienty o kvalitních a nesegregovaných školách a o tom, jakým způsobem se bránit protiprávnímu odmítnutí přijetí dítěte. > > Poskytovat doprovod v případě podezření na možné diskriminační jednání. > > Pomáhat zajistit důkazy o diskriminačním jednání. > > Podpořit klienty při dalším jednání s diskriminujícím.

3 > > Využívat možnosti správního řešení pomocí podnětů státním kontrolním orgánům (např. Oblastní inspektorát práce, Česká obchodní inspekce, Česká lékařská komora, Česká komora, Česká školní inspekce). > > Podpořit klienty v případném soudním řízení. > > Využívat možnosti správního řešení pomocí podnětů státním kontrolním orgánům (např. Oblastní inspektorát práce, Česká obchodní inspekce, Česká lékařská komora, Česká komora, Česká školní inspekce). > > Podpořit klienty v případném soudním řízení. V roce 2014 poradenské centrum konkrétně řešilo následující případy: > > Diskriminaci a rasismus při přístupu k práci. > > Diskriminaci při přístupu k bydlení ze strany realitních kanceláří. > > Diskriminaci při přístupu ke službám ze strany kavárny. > > Odepření přístupu ke službám ze strany letecké společnosti. > > Odškodnění romských klientů za útrapy, kterým byli vystaveni v průběhu druhé světové války z důvodu svého romského původu. > > Rozdílné zacházení při zápisu na základní školy. 3 Poradenské centrum rovněž pokračovalo ve spolupráci s Veřejným ochráncem práv, který podporuje rovné zacházení a v této oblasti provádí výzkum, zveřejňuje zprávy a vydává doporučení k otázkám souvisejícími s diskriminací. Obětem diskriminace poskytuje metodickou pomoc při podávání návrhů na zahájení řízení z důvodů diskriminace. Dále jsme spolupracovali s Českou obchodní inspekcí, která dohlíží na dodržování zákona v oblasti poskytování služeb. Situační testing Situační testing je experimentální metoda zaměřená na odhalení diskriminace přímo tj. na místě činu. Cílem této metody je osvětlit praktiky, při kterých je s osobou, která je něčím konkrétním charakterizována, jednáno méně příznivě než s osobou, která tuto charakteristiku nemá, a to v porovnatelné situaci. Daná charakteristika je zároveň obvyklým diskriminačním důvodem. Tato metoda spočívá ve vytvoření fiktivní situace, ve které je testovaný v pozici, v níž je pravděpodobné, že bude diskriminovat. Testovanému jsou představeni fiktivní kandidáti, kteří hrají zájem o službu nebo např. o zaměstnání, ze kterých má jeden charakteristiku, která může vyvolat diskriminační chování, a další tuto charakteristiku nemá. Cílem je zjistit rozdíl v jednání testovaného vůči těmto osobám.

4 Příklady z praxe Porušování zásady rovného zacházení při přístupu k bydlení a situace romských uchazečů při hledání bydlení Potřeba bydlení patří k základním lidským potřebám člověka. Navzdory tomu jsou zejména sociálně vyloučení Romové dlouhodobě a systematicky diskriminováni, čímž dochází k segregaci a odloučenosti Romů. V současnosti je pro naše romské klienty v podstatě nemožné sehnat Diskriminační podmínky bývají i součástí inzerátů, nájemní bydlení někde mimo vyloučenou lokalitu. Proto pro řadu z nich zůstává jedinou možností najít si ubytování v rámci segregované lokality, ale často zůstanou odkázáni na dlouhodobé bydlení v ubytovně. ve kterých bývá explicitně Důvodem pro praktickou nedostupnost nájemního bydlení v nesegregovaných napsáno, že majitel Roma lokalitách je zejména neochota pronajímatelů pronajmout byt Romům, nepřijme. z důvodu stereotypů a předsudků, které s nimi mají spojené. Významnou roli hraje i přístup realitních kanceláří, které také, byť na pokyn majitele, jednají diskriminačně. Pokud se realitní makléř dozví při telefonickém rozhovoru, že zájemce o byt je Rom, ukončí s ním hovor bez možnosti prohlídky. Diskriminační podmínky bývají i součástí inzerátů, ve kterých bývá explicitně napsáno, že majitel Roma nepřijme. 4 Situační testingy realitních kanceláří V IQ Roma servisu jsme od září do října 2014 prováděli testingy realitních kanceláří. Ve většině případů došlo k přímé otázce na etnicitu zájemce o pronájem a následné odmítnutí prohlídky ze strany makléře. Z těchto případů byly vybrány dva, ve kterých byla zcela zjevná přímá diskriminace zájemce, a tyto realitní kanceláře byly podány na kontrolu České obchodní inspekci (ČOI). Česká obchodní inspekce je kontrolním orgánem rovněž v oblasti dodržování nediskriminačního přístupu podnikatelů ve vztahu ke spotřebitelům. Následně ve spolupráci s inspektory ČOI byly testingy zopakovány na stejné 2 realitní kanceláře a pak na jednu další, která původně testována nebyla. V průběhu testingu byla v případě již kontaktovaných realitních kanceláří zájemkyně pozvána na prohlídku. Na domluvených prohlídkách bytů makléřka jedné z testovaných kanceláří zájemkyni na místě sdělila, že byt k pronájmu není, protože v něm bude probíhat rekonstrukce. Majitel bytu však při následném telefonickém

5 dotazování o žádné rekonstrukci nevěděl. I na další prohlídce došlo nepřímo k jednání, ze kterého bylo patrné, že romské zájemkyni majitel byt nechce pronajmout pro její zjevnou etnickou příslušnost. Ve třetím nezávisle prováděném testingu ve spolupráci s ČOI opětovně došlo k přímé diskriminaci, když romská zájemkyně dostala po telefonátu SMS s textem majitel do bytu Romy nepřijme. Výsledky kontroly jsou momentálně (leden 2015) stále v šetření ČOI, po jehož skončení budou kancelářím s největší pravděpodobností uděleny sankce za porušení zákona. Diskriminace při přístupu ke službám vstup do klubu 5 V lednu 2014 byl pracovníky IQ Roma servisu ve spolupráci s inspektory České obchodní inspekce realizován situační testing v klubech v jednom krajském městě. Jeho cílem bylo ověřit stížnost jedné romské klientky, jejíž syn nebyl do klubu vpuštěn z důvodu svého etnického původu. V jednom z testovaných klubů se toto podezření na diskriminaci potvrdilo V jednom z testovaných klubů se toto podezření potvrdilo, protože kontrolní skupina Romové - nebyla do klubu vpuštěna s přímým odkazem na jejich etnicitu. Další pracovníci ČOI však byli dovnitř bez problémů vpuštěni. Výsledky testingu byly následně prošetřeny, přičemž majitel argumentoval, že k diskriminaci nemohlo dojít, protože v době testingu bylo v provozovně dalších 5 Romů. Dále argumentoval, že jeden z testerů nebyl vpuštěn, protože v minulosti v klubu vyvolával konflikty a byly s ním problémy. ČOI k této účelové argumentaci nepřihlédla a v prvém stupni klubu udělila pokutu ,- Kč. Porušitel se následně odvolal a v odvolacím řízení byla s ohledem na hospodářské výsledky klubu pokuta ponížena na polovinu, tj ,- Kč. I tak jde o opravdu vysokou pokutu a důkaz, že diskriminační jednání nebude tolerováno a že boj proti diskriminaci má smysl a přináší výsledky.

6 Diskriminace při přístupu ke vzdělávání zápisy do škol Proslulý rozsudek D. H. proti České republice, který prokázal systémovou diskriminaci romských dětí v České republice, oslavil v roku 2014 sedmé narozeniny. Navzdory této dlouhé době praxe ukazuje, že segregace a diskriminace jsou stále pevnou součástí českého školství. Svědčí o tom i průzkum Veřejného ochránce práv z roku 2012, který potvrdil, že podíl romských žáků vůči žákům neromského původu na sledovaných školách je zcela nepřiměřený v porovnání s podílem Romů v české společnosti. Z toho důvodu byl 25. září 2014 zahájen Evropskou komisí tzv. infringement proces, ve kterém bude prozkoumano, jak Česká republika dodržuje rasovou směrnici EU a zákaz diskriminace. Zahájení procesu infringementu jen prokazuje, že v České republice stále dochází k diskriminaci a rasové segregaci Romů ve školství, a že tento stav je pro Evropskou Unii neakceptovatelný. V této souvislosti se právník poradny IQRS ve spolupráci s občanskými aktivisty v Ostravě zúčastnil v lednu 2015 zápisů romských dětí do prvních tříd v ostravských nesegregovaných základních školách. Ostravští kolegově již v předešlém období s těmito romskými rodinami spolupracovali a zdůrazňovali přitom důležitost kvalitního vzdělání pro jejich děti. 6 V průběhu zápisů se zjistilo, že navzdory velké pozornosti, která se na školy upíná, je stále v průběhu zápisů velký prostor pro diskriminační jednání. Zjištění, která byla učiněna, naznačují, že jde o problém systémový. Průběh zápisů není jednotně upraven, každá škola si ho řeší sama a má jiné postupy a kritéria pro zápis žáků do prvních tříd. Problematická je rovněž nejednotnost testu školní zralosti a chybná interpretace některých škol, které berou test školní zralosti jako jakési přijímačky na základní školu. Ve skutečnosti je to však jen nástroj, který může poukázat na oblasti, na kterých by mělo dítě zapracovat, případně doporučit odklad. V žádném případě však nemůže jít o nástroj určený k selekci žáků při přístupu k základnímu vzdělání. V průběhu zápisů je stále velký prostor pro diskriminační jednání. O těchto zjištěních a pozorováních vypracuje právník IQRS společně s aktivisty v Ostravě zprávu a doporučení, která budou v prvních měsících roku 2015 zaslána Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a dalším relevantním institucím. V rámci kampaně informujeme místní komunitu o tom, kdy a jakou formou probíhají zápisy IQ Roma servis se tomuto tématu pak dále intenzivně věnuje v rámci kampaně Dža Andre Lačhi Škola, a to na několika úrovních. V první řadě v rámci kampaně informujeme místní komunitu o tom, kdy a jakou formou probíhají zápisy na základní školy, jaké jsou požadavky škol a co si vzít na zápis s sebou. Pořádáme například komunitní setkání, kde s rodiči debatujeme o školách a jejich představách či požadavcích na ně. Dále navštěvujeme rodiny u nich doma, nebo toto téma rozebíráme při individuálních setkáních s našimi klienty rodiči dětí v předškolním věku, včetně těch, kteří přímo navštěvují náš Předškolní klub. Mluvíme s nimi o tom, proč je výběr dobré školy pro dítě důležitý s ohledem na jeho budoucnost. Dostáváme se i k tématu kvalitních škol, tedy škol, jejichž absolventi jsou dále úspěšní na středních školách a mají tak větší šance na uplatnění na trhu práce. Stejně tak informujeme o zápisech do škol mateřských a vysvětlujeme jejich výhody pro přípravu dítěte na základní školu. Některé naše klienty a klientky přímo doprovázíme na zápisy do základních škol (abychom zaručili, že nebudou diskriminováni), nebo jim pomáháme se získáním a vyplněním přihlášek na mateřské školy.

7 Koho kontaktovat v případě zájmu o spolupráci IQ Roma servis, o. s. Pobočka Brno: Vranovská 45, Brno, Mgr. Marcel Glasa (právník) tel.: e mail: marcel.glasa@iqrs.cz 7 Zpráva je dostupná v českém a anglickém jazyce Zpracoval Mgr. Marcel Glasa Leden 2015 Tato publikace byla vytvořena s finanční podporou programu Evropské. Za obsah publikace odpovídá výlučně IQ Roma servis, o. s. a v žádném případě nereprezentuje názory Evropské komise.

Monitoring činnosti správních orgánů

Monitoring činnosti správních orgánů Monitoring činnosti správních orgánů Konference Diskriminace v ČR: oběť diskriminace a její překážky v přístupu ke spravedlnosti 1. července 2015, Brno Petr Polák Kancelář veřejného ochránce práv Copyright

Více

Zákaz diskriminace v českém právu. Jana Kvasnicová

Zákaz diskriminace v českém právu. Jana Kvasnicová Zákaz diskriminace v českém právu Jana Kvasnicová Případy diskriminace Pokuste se u následujících případů určit, zda došlo k diskriminaci či nikoliv Pokuste se odpovědět na související otázky Některé případy

Více

Diskriminace z důvodu romské etnicity

Diskriminace z důvodu romské etnicity Diskriminace z důvodu romské etnicity 22. dubna 2014, Kancelář veřejného ochránce práv, Brno Mgr. Olga Rosenkranzová, Ph.D Mgr. Eva Nehudková Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XV Autoři jednotlivých pasáží... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XIX Předmluva... XXII

OBSAH. Seznam zkratek... XV Autoři jednotlivých pasáží... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XIX Předmluva... XXII OBSAH Seznam zkratek................................................ XV Autoři jednotlivých pasáží...................................... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři..........................

Více

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Jana Kvasnicová Obsah Rovné zacházení a zákaz diskriminace Antidiskriminační zákon Pojem zdravotního postižení Pojem diskriminace Ochránce

Více

Věková diskriminace v zaměstnání

Věková diskriminace v zaměstnání Věková diskriminace v zaměstnání Mezinárodní konference Age management v praxi: české a zahraniční zkušenosti a nástroje proti věkové diskriminaci Mgr. Petr Polák Obsah Úvod do problematiky, základní definice

Více

Diskriminace ve vzdělávání

Diskriminace ve vzdělávání Diskriminace ve vzdělávání Veřejný ochránce práv a jeho působnost v oblasti školství, úvod do problematiky diskriminace Petr Polák, Hana Puzoňová Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce

Více

1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA

1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA 1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA Prioritní oblast Cíl Úkol Indikátor 1. Včasná péče Zvýšit účast sociálně dětí v předškolním vzdělávání. Vytvoření komplexního

Více

Position paper. Podpora inkluzívního vzdělávání romských dětí.

Position paper. Podpora inkluzívního vzdělávání romských dětí. Position paper Podpora inkluzívního vzdělávání romských dětí. Východiska současné situace 2 Dlouhodobě se odborníci v oblasti pedagogiky a sociálního začleňování zabývají rolí vzdělávání v řešení sociálního

Více

Zkušenosti ČOI s bojem proti diskriminaci v oblasti zboží a služeb

Zkušenosti ČOI s bojem proti diskriminaci v oblasti zboží a služeb Zkušenosti ČOI s bojem proti diskriminaci v oblasti zboží a služeb 10 let společně proti diskriminaci 8 22 69 15 84 15 73 8 83 40 106 19 96 19 120 127 13 88 494 721 1000 1369 1344 1254 1412 2138 3443 Kontrolní

Více

Vypracovala: Ing. Soňa Štrynclová

Vypracovala: Ing. Soňa Štrynclová DISKRIMINACE Vypracovala: Ing. Soňa Štrynclová Rok : 2013 Obsah prezentace : Teoretická část Možné setkání s diskriminací Ochrana a obrana proti diskriminaci Všeobecná deklarace lidských práv Lidská práva

Více

Obsah. O autorech...v Autoři částí... VI Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV. Část první. Obecná část...1

Obsah. O autorech...v Autoři částí... VI Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV. Část první. Obecná část...1 O autorech...v Autoři částí... VI Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV Část první. Obecná část...1 Kapitola 1. Diskriminační důvody...3 1. Rasa, etnický původ, národnost...3 a) Zásah do důstojnosti

Více

Přílohy. Příloha 1 Počet uchazečů o zaměstnání v České republice k 31.12, rozděleno dle věku (počet v tisících, zaokrouhleno) Kalendářní rok

Přílohy. Příloha 1 Počet uchazečů o zaměstnání v České republice k 31.12, rozděleno dle věku (počet v tisících, zaokrouhleno) Kalendářní rok Přílohy Příloha 1 Počet uchazečů o zaměstnání v České republice k 31.12, rozděleno dle věku (počet v tisících, zaokrouhleno) Kalendářní rok 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 Věk uchazeče Do

Více

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu MEMO / 23. května 2012 Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu Zpráva Situace Romů v jedenácti členských státech EU představuje první klíčová zjištění dvou průzkumů,

Více

Společná zpráva Evropské komise o uplatňování antidiskriminačních směrnic

Společná zpráva Evropské komise o uplatňování antidiskriminačních směrnic Společná zpráva Evropské komise o uplatňování antidiskriminačních směrnic Petr Polák, Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv O které směrnice

Více

Stanovisko veřejné ochránkyně práv k problematice osob s poruchou autistického spektra

Stanovisko veřejné ochránkyně práv k problematice osob s poruchou autistického spektra Stanovisko veřejné ochránkyně práv k problematice osob s poruchou autistického spektra konference Autismus v kontextu občana, rodiny a společnosti 15. dubna 2015 Petr Polák, Oddělení rovného zacházení,

Více

DISKRIMINACE A MOŽNOSTI INSTITUCIONÁLNÍ OBRANY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI

DISKRIMINACE A MOŽNOSTI INSTITUCIONÁLNÍ OBRANY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI DISKRIMINACE A MOŽNOSTI INSTITUCIONÁLNÍ OBRANY OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu pro Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného

Více

Underreporting a pohled české veřejnosti na možnosti institucionální obrany proti diskriminaci

Underreporting a pohled české veřejnosti na možnosti institucionální obrany proti diskriminaci Underreporting a pohled české veřejnosti na možnosti institucionální obrany proti diskriminaci Marína Urbániková (KVOP) 1. července 2015. Copyright Veřejný ochránce práv, 2015 Příjemce a realizátor projektu

Více

Diskriminace v ČR: oběť diskriminace a její překážky v přístupu ke spravedlnosti / Shrnutí

Diskriminace v ČR: oběť diskriminace a její překážky v přístupu ke spravedlnosti / Shrnutí Diskriminace v ČR: oběť diskriminace a její překážky v přístupu ke spravedlnosti / Shrnutí Jak často se obyvatelé České republiky potýkají s diskriminací, v jakých oblastech a z jakých důvodů k ní nejčastěji

Více

Prostorová segregace ve školství

Prostorová segregace ve školství Prostorová segregace ve školství Mgr. Veronika Bazalová Mgr. Jana Mikulčická Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Brno, 23. května 2017 Obsah 1. Právní úprava 2. Soudní rozhodnutí

Více

Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 ve vztahu k obvodu Slezská Ostrava

Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 ve vztahu k obvodu Slezská Ostrava Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 ve vztahu k obvodu Slezská Ostrava V rámci procesu komunitního plánování ve městě Ostrava (dále jen KP) je jednou

Více

Nejdůležitější případy řešené ochráncem v oblasti rovného zacházení a jeho aktivita na poli legislativním

Nejdůležitější případy řešené ochráncem v oblasti rovného zacházení a jeho aktivita na poli legislativním Nejdůležitější případy řešené ochráncem v oblasti rovného zacházení a jeho aktivita na poli legislativním Petr Polák, Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného

Více

N á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna antidiskriminačního zákona. Čl. I

N á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna antidiskriminačního zákona. Čl. I III. N á v r h ZÁKON ze dne, kterým se mění zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr.Olga Čadilová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr.Olga Čadilová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2009 Mgr.Olga Čadilová DISKRIMINACE ANEB COOL JE NEDISKRIMINOVAT ?...co to znamená diskriminace?

Více

Diskriminace ve školství vybrané problémy

Diskriminace ve školství vybrané problémy Diskriminace ve školství vybrané problémy konference Inkluze dětí se znevýhodněním do školního stavovaní a školních družin 14. října 2015 Mgr. et Mgr. Barbora Němcová Mgr. Ivana Šilhánková Formy diskriminace

Více

Pravidla pro udělení a užívání značky Ethnic Friendly zaměstnavatel

Pravidla pro udělení a užívání značky Ethnic Friendly zaměstnavatel Pravidla pro udělení a užívání značky Ethnic Friendly zaměstnavatel Ethnic Friendly zaměstnavatel je značkou umožňující ocenění zaměstnavatelů, kteří se hlásí k zásadě rovného zacházení s etnicky odlišným

Více

Volný pohyb osob. Volný pohyb pracovníků

Volný pohyb osob. Volný pohyb pracovníků Volný pohyb osob Volný pohyb pracovníků 1 Vnitřní trh základní obsah Vnitřní trh zahrnuje Volný pohyb zboží Volný pohyb kapitálu Volný pohyb služeb Volný pohyb osob Volný pohyb zaměstnanců jádro volného

Více

Position paper. Podpora vzdělávacích úspěchů mladé romské generace.

Position paper. Podpora vzdělávacích úspěchů mladé romské generace. Position paper Podpora vzdělávacích úspěchů mladé romské generace. Vzdělávací program Gendalos 2 Během roku 2013 se nám podařilo podpořit 56 studentů v jejich cestě za dobrým vzděláním. V roce 2011 se

Více

DISKRIMINACE HIV POZITIVNÍCH OSOB

DISKRIMINACE HIV POZITIVNÍCH OSOB Iva Fellerová Palkovská Karel Suda DISKRIMINACE HIV POZITIVNÍCH OSOB ROK 2017 V OBLASTI BOJE PROTI DISKRIMINACI Z POHLEDU VEŘEJNÉ OCHRÁNKYNĚ PRÁV A NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ 14. BŘEZEN 2018 KDE OCHRÁNKYNĚ

Více

Martin Šmíd POMOC OBČANŮM EU A JEJICH RODINNÝM PŘÍSLUŠNÍKŮM

Martin Šmíd POMOC OBČANŮM EU A JEJICH RODINNÝM PŘÍSLUŠNÍKŮM Martin Šmíd POMOC OBČANŮM EU A JEJICH RODINNÝM PŘÍSLUŠNÍKŮM KULATÝ STŮL 11. 3. 2019 KONTEXT Volný trh, volný pohyb osob volný pohyb pracovníků svoboda usazování (OSVČ) volný pohyb osob ekonomicky neaktivních

Více

Diskriminace ve vzdělávání

Diskriminace ve vzdělávání Diskriminace ve vzdělávání Kritéria pro přijímání do mateřských škol a rovné zacházení Jiří Šamánek, Hana Puzoňová Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Obsah Obecně k předškolnímu

Více

Petr Polák Jiří Fuchs JE TŘEBA NOVELIZOVAT ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON?

Petr Polák Jiří Fuchs JE TŘEBA NOVELIZOVAT ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON? Petr Polák Jiří Fuchs JE TŘEBA NOVELIZOVAT ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON? 10 LET ANTIDISKRIMINAČNÍHO ZÁKONA 2019 Co změnit přímo v ADZ? ZAKÁZANÉ DISKRIMINAČNÍ DŮVODY Dle ADZ je nepřípustné diskriminovat na základě:

Více

Seminář na téma Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách. Praha 25.- 26. 7. 2007 Lichtenštejnský palác

Seminář na téma Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách. Praha 25.- 26. 7. 2007 Lichtenštejnský palác při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách Praha 25.- 26. 7. 2007 Lichtenštejnský palác Důvody pro vznik Agentury Absence komplexních a dlouhodobých nástrojů Prohlubující

Více

Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu. Mgr. Petra Havlíková Genderová expertka VŠB-TUO

Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu. Mgr. Petra Havlíková Genderová expertka VŠB-TUO Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu Mgr. Petra Havlíková Genderová expertka VŠB-TUO 2 Řešení problematiky rovných příležitostí na VŠB-TUO, včetně vybudování univerzitní mateřské školy Genderová

Více

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY. ze dne 11. května 2016 č k Revizi úkolů vyplývajících z usnesení vlády, týkajících se integrace romské menšiny

USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY. ze dne 11. května 2016 č k Revizi úkolů vyplývajících z usnesení vlády, týkajících se integrace romské menšiny USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 11. května 2016 č. 416 k Revizi úkolů vyplývajících z usnesení vlády, týkajících se integrace romské menšiny Vláda I. bere na vědomí Revizi úkolů vyplývajících z usnesení

Více

Jak hodnotit změnu přístupu místních aktérů k otázkám sociálního začleňování aneb potíže s kvalitativní evaluací

Jak hodnotit změnu přístupu místních aktérů k otázkám sociálního začleňování aneb potíže s kvalitativní evaluací Jak hodnotit změnu přístupu místních aktérů k otázkám sociálního začleňování aneb potíže s kvalitativní evaluací Hana Synková (Agentura pro sociální začleňování) Jakob Hurrle (Centrum pro společenské otázky

Více

AKČNÍ PLÁN. ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta STAV PLNĚNÍ K

AKČNÍ PLÁN. ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta STAV PLNĚNÍ K AKČNÍ PLÁN ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta 2015-2018 STAV PLNĚNÍ K 31. 12. 2015 Zpracoval: Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Bc. Jiřina Bradová krajská koordinátorka

Více

Pravidla pro udělení a užívání značky Ethnic Friendly zaměstnavatel

Pravidla pro udělení a užívání značky Ethnic Friendly zaměstnavatel Pravidla pro udělení a užívání značky Ethnic Friendly zaměstnavatel Ethnic Friendly zaměstnavatel je značkou umožňující ocenění zaměstnavatelů, kteří se hlásí k zásadě rovného zacházení tuto zásadu dlouhodobě

Více

Výroční zpráva Říjen září 2018

Výroční zpráva Říjen září 2018 Výroční zpráva Říjen 2017 - září 2018 Výroční zpráva Přední strana / strana obálky Název organizace: Název: Období, jehož se zpráva týká: organizace: Awen Amenca z.s. Výroční zpráva Říjen 2017 - září 2018

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 1048/2015 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 1004 ze dne 14.12.2015 Souhlas s udělením partnerství v OP VVV - 02_15_007 Inkluzivní vzdělávání Rada městské části I. s o u h

Více

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH Alena Křížková Marta Vohlídalová Romana Marková Volejníčková Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Situace v ČR Rozdíl v průměrné mzdě mužů a žen v ČR je

Více

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE V KOSTCE

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE V KOSTCE LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE V KOSTCE Jaká práva nám Listina zaručuje? 1. DŮSTOJNOST Právo na život, do kterého patří zákaz trestu smrti a poprav. Nikdo nesmí být podroben mučení či jinému ponižujícímu

Více

AKČNÍ PLÁN ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta STAV PLNĚNÍ K

AKČNÍ PLÁN ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta STAV PLNĚNÍ K AKČNÍ PLÁN ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta 2009-2013 STAV PLNĚNÍ K 31. 12. Zpracoval: Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Bc. Jiřina Bradová krajská koordinátorka

Více

Rovné příležitosti. Od nediskriminace k rovným příležitostem

Rovné příležitosti. Od nediskriminace k rovným příležitostem Rovné příležitosti Od nediskriminace k rovným příležitostem Rovné příležitosti Dva klíčové prvky všeobecného principu rovných příležitostí jsou zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti (článek

Více

V l á d n í n á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce. Čl. I

V l á d n í n á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce. Čl. I V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2005, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím antidiskriminačního zákona Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku

Více

Veronika Bazalová Barbara Kubátová METODICKÉ VEDENÍ, VZDĚLÁVÁNÍ A INTERNÍ KOMUNIKACE

Veronika Bazalová Barbara Kubátová METODICKÉ VEDENÍ, VZDĚLÁVÁNÍ A INTERNÍ KOMUNIKACE Veronika Bazalová Barbara Kubátová METODICKÉ VEDENÍ, VZDĚLÁVÁNÍ A INTERNÍ KOMUNIKACE 10 LET SPOLEČNĚ PROTI DISKRIMINACI 2019 OTÁZKA 1 Pracujete při své činnosti s nějakými metodickými materiály, které

Více

ZÁKLADNÍ KROKY K INTEGRACI CIZINCŮ

ZÁKLADNÍ KROKY K INTEGRACI CIZINCŮ ZÁKLADNÍ KROKY K INTEGRACI CIZINCŮ PORADNA PRO INTEGRACI Poradna pro integraci, občanské sdružení již 11 let pomáhá uprchlíkům s přiznaným azylem a dalším cizincům, kteří na území ČR dlouhodobě žijí, s

Více

Instituce a organizace, které se v ČR zabývají ochranou práv osob se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová,

Instituce a organizace, které se v ČR zabývají ochranou práv osob se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová, Instituce a organizace, které se v ČR zabývají ochranou práv osob se zdravotním postižením Mgr. Jana Kvasnicová, 31. 5. 2012 Obsah Působnost a činnost ochránce Ochránce jako antidiskriminační místo Antidiskriminační

Více

www.iqrs.cz I www.ethnic-friendly.eu I www.jaktovidimja.cz Statistické výsledky práce za rok 2010 Centrum pro rodiče s dětmi

www.iqrs.cz I www.ethnic-friendly.eu I www.jaktovidimja.cz Statistické výsledky práce za rok 2010 Centrum pro rodiče s dětmi Statistické výsledky práce za rok 2010 V roce 2010 bylo v rámci poskytovaných služeb s více než 1799 klienty a klientkamiuskutečněno 22 500 kontaktů (to představuje cca 140 kontaktů denně). Necelou čtvrtinu

Více

Popis realizace poskytování sociálních služeb

Popis realizace poskytování sociálních služeb Popis realizace poskytování sociálních služeb Poskytovatel: KSK centrum o.p.s., adresa sídla: Sedlec 125, 360 10 Karlovy Vary IČO: 708 00 812 Sociální služba: Terénní programy (dále jen TP ) Telefon: 724

Více

Možnost nebo povinnost? Právní úprava vztahující se ke slaďování osobního a pracovního života

Možnost nebo povinnost? Právní úprava vztahující se ke slaďování osobního a pracovního života Možnost nebo povinnost? Právní úprava vztahující se ke slaďování osobního a pracovního života Jana Kvasnicová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Obsah Flexibilní zaměstnávání Možnosti

Více

Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI MP k šikanování ve školách

Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI MP k šikanování ve školách Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI 2016 - MP k šikanování ve školách 1 PPRCH Praha 31. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže a těl Karmelitská 5, 118 12 Praha 1 tel.: +420

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 22 Ad 4/2015-28 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Ostravě rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu Mgr. Jiřího Gottwalda a soudců JUDr. Daniela Spratka, Ph.D. a JUDr. Zory Šmolkové

Více

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb Asociace poskytovatelů personálních služeb usilujíc o vytvoření zdravého a stabilního trhu pracovních sil s ohledem na práva a při respektování oprávněných zájmů jednotlivců i podnikajících subjektů, zejména

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SOCIÁLNÍ ODBOR

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SOCIÁLNÍ ODBOR MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SOCIÁLNÍ ODBOR VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: NAŠE ZN.: SOC/415/07 Krajský úřad Jihomoravského kraje VYŘIZUJE: Mgr. Josef Mauler TEL.: 519441029 Žerotínovo

Více

PŘÍLOHA Č. 4: Dotazníkové šetření

PŘÍLOHA Č. 4: Dotazníkové šetření PŘÍLOHA Č. 4: Dotazníkové šetření Cílová skupina 1: Hodnotitelé žádostí o projekt 1) V čem byly žádosti silné, kde byly dobře zpracovány? 2) Čím vás žádosti většinou nejspíše "přesvědčily"? 3) Které části

Více

Antidiskriminační právo V kostce. Zuzana Ondrůjová, Petr Polák, Olga Rosenkranzová

Antidiskriminační právo V kostce. Zuzana Ondrůjová, Petr Polák, Olga Rosenkranzová Antidiskriminační právo V kostce Zuzana Ondrůjová, Petr Polák, Olga Rosenkranzová Brno, KVOP, 10. 12. 2013 Věděli jste, že? 56 % osob si myslí, že v ČR je dosti rozšířená diskriminace z důvodu národnosti

Více

DISKRIMINACE V PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAZÍCH

DISKRIMINACE V PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAZÍCH DISKRIMINACE V PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAZÍCH Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_PRA0106.docx Autor

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

Antidiskriminační judikatura Ústavního soudu Mgr. et Mgr. Robert Jakubíček

Antidiskriminační judikatura Ústavního soudu Mgr. et Mgr. Robert Jakubíček Antidiskriminační judikatura Ústavního soudu 2009-2019 Mgr. et Mgr. Robert Jakubíček Vybraná judikatura 2009 2019 A) Pracovněprávní vztahy výpověď a diskriminace z důvodu pohlaví, těhotenství, věku apod.

Více

Leeds Homes je způsob, který lidem umožňuje získat cenově dostupné bydlení v Leedsu.

Leeds Homes je způsob, který lidem umožňuje získat cenově dostupné bydlení v Leedsu. LEEDS HOMES (BYDLENÍ V LEEDSU) Průvodce k pronájmu poskytovanému formou výběru Leedský městský úřad Co je Leeds Homes? Leeds Homes je způsob, který lidem umožňuje získat cenově dostupné bydlení v Leedsu.

Více

MULTIKULTURNÍ KONZULTANT

MULTIKULTURNÍ KONZULTANT Tento projekt byl financován s podporou Evropské komise v programu Lifelong Learning Programme, Leonardo da Vinci Partnerships. Za obsah prezentace ručí výhradně Slovo 21 a Evropská komise neodpovídá za

Více

Diskriminace osob se zdravotním postižením na trhu práce - od právní úpravy k realitě Lucie Víšková

Diskriminace osob se zdravotním postižením na trhu práce - od právní úpravy k realitě Lucie Víšková Diskriminace osob se zdravotním postižením na trhu práce - od právní úpravy k realitě Lucie Víšková Co je přímá a nepřímá diskriminace a jaká jsou specifika zdravotního postižení? Kde jsou reálné hranice

Více

Rozdílová tabulka k vládnímu návrhu zákona o některých přestupcích 12012P/TXT. Čl L L0113

Rozdílová tabulka k vládnímu návrhu zákona o některých přestupcích 12012P/TXT. Čl L L0113 1 Rozdílová tabulka k vládnímu návrhu zákona o některých přestupcích Ustanovení (část,, odst., písm.. apod.) 7 odst. 3 písm. b) Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Obsah Celex č. Fyzická,

Více

ZPRÁVA O AKTIVITÁCH V OBLASTI SYSTÉMOVÉHO A KONCEPČNÍHO PŮSOBENÍ NA MÍSTNÍ A NÁRODNÍ ÚROVNI IQ ROMA SERVISU V LETECH 2013-2014

ZPRÁVA O AKTIVITÁCH V OBLASTI SYSTÉMOVÉHO A KONCEPČNÍHO PŮSOBENÍ NA MÍSTNÍ A NÁRODNÍ ÚROVNI IQ ROMA SERVISU V LETECH 2013-2014 ZPRÁVA O AKTIVITÁCH V OBLASTI SYSTÉMOVÉHO A KONCEPČNÍHO PŮSOBENÍ NA MÍSTNÍ A NÁRODNÍ ÚROVNI IQ ROMA SERVISU V LETECH 2013-2014 Roma MATRIX 2015 Síťování a systémového působení na místní a národní úrovni

Více

DISKRIMINACE V PŘÍSTUPU KE SLUŽBÁM. 1. Kontext. Petr Kubačka, IQ Roma servis, o.s.

DISKRIMINACE V PŘÍSTUPU KE SLUŽBÁM. 1. Kontext. Petr Kubačka, IQ Roma servis, o.s. DISKRIMINACE V PŘÍSTUPU KE SLUŽBÁM Petr Kubačka, IQ Roma servis, o.s. 1. Kontext Ze zkušeností pracovníků občanských poraden, sociálních pracovníků a hlavně zkušeností lidí romského původu vyplývá, že

Více

Monitoring soudních rozhodnutí

Monitoring soudních rozhodnutí Monitoring soudních rozhodnutí Konference Diskriminace v ČR: oběť diskriminace a její překážky v přístupu ke spravedlnosti 1. července 2015, Brno Jiří Šamánek Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce

Více

PRÁVO A POMOC 10 LET ANTIDISKRIMINAČNÍHO ZÁKONA POHLEDEM NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ

PRÁVO A POMOC 10 LET ANTIDISKRIMINAČNÍHO ZÁKONA POHLEDEM NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Jana Mikulčická Veronika Bazalová Hana Brablcová PRÁVO A POMOC 10 LET ANTIDISKRIMINAČNÍHO ZÁKONA POHLEDEM NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ 2019 PROGRAM 1. Rozhodnutí soudů v oblasti antidiskriminace Soudní případy,

Více

Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Sexuální obtěžování Nerovné zacházení Nároky z diskriminace Obrácení důkazního břemene

Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Sexuální obtěžování Nerovné zacházení Nároky z diskriminace Obrácení důkazního břemene doc. JUDr. Petr Hůrka, Ph.D. Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Sexuální obtěžování Nerovné zacházení Nároky z diskriminace Obrácení důkazního břemene 1 Definice - EU Článek 2 ods.t1 písm.a) Směrnice

Více

S t a n o v i s k o. I. K celkovému zaměření návrhů

S t a n o v i s k o. I. K celkovému zaměření návrhů Legislativní rada vlády Č. j.: 293/04 V Praze dne 9. srpna 2004 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády a) k návrhu zákona o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o rovném zacházení

Více

Zpráva o šetření. nepřijetí do zaměstnání z důvodu rodičovství. A. Obsah podnětu

Zpráva o šetření. nepřijetí do zaměstnání z důvodu rodičovství. A. Obsah podnětu I. V rámci pracovního pohovoru zaměstnavatel nesmí uchazečům a uchazečkám o zaměstnání pokládat dotazy týkající se rodičovství a péče o děti. Takové jednání je možné kvalifikovat jako obtěžování, které

Více

Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č

Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. U Tiskárny 515/3, 702 00 OSTRAVA IČ: 68145209 Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č. 5344963 Aktualizace

Více

Mobbing a diskriminace ve školách a na univerzitách

Mobbing a diskriminace ve školách a na univerzitách Mobbing a diskriminace ve školách a na univerzitách Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě 2015 Brno, 22.-24.9.2015 Počty inspektorů k 1.1.2015 Inspektoři Pracoviště BOZP PVP NLZ Celkem Státní

Více

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV ČINNOST VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV Veřejný ochránce práv ( ochránce") působí k ochraně osob před jednáním úřadů a dalších institucí uvedených v zákoně, pokud je v rozporu s právem,

Více

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, 18. 10. 2018, Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě k udržitelnému bydlení Oleksandra Burdová,

Více

Zpráva o stavu romské menšiny v ČR za rok

Zpráva o stavu romské menšiny v ČR za rok kancelář Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a sekretariát Rady vlády pro národnostní menšiny Zpráva o stavu romské menšiny v ČR za rok 2017 + MV zasedání Republikového výboru prevence kriminality

Více

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb 2 Ochrana práv osob POPIS KRITÉRIÍ a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované a okruh osob, kterým

Více

Školský rejstřík je veřejný seznam, který je přístupný i v elektronické podobě (http://rejskol.msmt.cz).

Školský rejstřík je veřejný seznam, který je přístupný i v elektronické podobě (http://rejskol.msmt.cz). Vzdělávací soustava České republiky Úvod Cílem následujícího materiálu je popsat vzdělávací soustavu České republiky z úhlu pohledu dítěte, žáka nebo studenta, který volí a uskutečňuje svou vzdělávací

Více

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Poslání AGENTURY podpora obcím v procesu sociálního začleňování podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup propojování veřejné správy a neziskového

Více

Novinky z oblasti diskriminace z důvodu etnického původu

Novinky z oblasti diskriminace z důvodu etnického původu Novinky z oblasti diskriminace z důvodu etnického původu Praha, 29. listopadu 2017 Osnova Uvedení do problematiky diskriminace (pojem, formy, působnost ochránce) Vývoj tuzemské judikatury v oblasti diskriminace

Více

Iva Fellerová Palkovská Veronika Bazalová STÁTNÍ PŘÍSLUŠNOST JAKO DISKRIMINAČNÍ DŮVOD

Iva Fellerová Palkovská Veronika Bazalová STÁTNÍ PŘÍSLUŠNOST JAKO DISKRIMINAČNÍ DŮVOD Iva Fellerová Palkovská Veronika Bazalová STÁTNÍ PŘÍSLUŠNOST JAKO DISKRIMINAČNÍ DŮVOD SPOLEČNĚ PROTI DISKRIMINACI 2018 KONTEXT volný trh vyšší míra specializace komparativní výhoda blahobyt spotřebitelů

Více

10. let společně proti diskriminaci

10. let společně proti diskriminaci Kontrolní činnost orgánů inspekce práce v oblasti rovného zacházení a zákazu diskriminace 10. let společně proti diskriminaci 23. 5. 2019 Rovné zacházení a zákaz diskriminace dle zákoníku práce Jedna za

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY NÁZEV POSKYTOVATELE: Společnost Podané ruce o.p.s. DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 37 odborné sociální poradenství IDENTIFIKÁTOR: 7235009 NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Centrum poradenství

Více

Neoznamování diskriminace pohledem aktérů podílejících se na prosazování rovného zacházení

Neoznamování diskriminace pohledem aktérů podílejících se na prosazování rovného zacházení Neoznamování diskriminace pohledem aktérů podílejících se na prosazování rovného zacházení Marína Urbániková (KVOP) 1. července 2015. Copyright Veřejný ochránce práv, 2015 Příjemce a realizátor projektu:

Více

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 Jediná celostátní edukačně-náborová kampaň zaměřená na pěstounskou péči POMOC OHROŽENÝM DĚTEM Nadační fond J&T pomáhá již od roku 2004 především ohroženým dětem a rodinám.

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 7 As 190/2017-18 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy Mgr. Davida Hipšra a soudců JUDr. Tomáše Foltase a JUDr. Pavla

Více

Město Horní Jiřetín STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

Město Horní Jiřetín STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Město Horní Jiřetín STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ OBSAH 1. ÚVOD 2. STANDARD Č. 7 PREVENCE 3. STANDARD Č. 8 PŘIJETÍ OZNÁMENÍ, POSOUZENÍ NALÉHAVOSTI A PŘIDĚLENÍ PŘÍPADU 4. STANDARD Č. 9

Více

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH Alena Křížková Marta Vohlídalová Romana Marková Volejníčková Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Situace v ČR Rozdíl v průměrné mzdě mužů a žen v ČR je

Více

NEPŘÍMOU DISKRIMINACI:

NEPŘÍMOU DISKRIMINACI: VĚKOVÁ DISKRIMINACE Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti a právech a dále v čl. 3 že: Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického

Více

Agentura Evropské unie pro základní práva: Srovnávací zpráva o bytové situaci Romů a Travellerů v členských státech Evropské unie

Agentura Evropské unie pro základní práva: Srovnávací zpráva o bytové situaci Romů a Travellerů v členských státech Evropské unie Agentura Evropské unie pro základní práva (FRA) MEMO / 20. října 2009 EMBARGO: 20. října 2009 12:00 (SEČ) Agentura Evropské unie pro základní práva: Srovnávací zpráva o bytové situaci Romů a Travellerů

Více

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech VIZE: Obec a Agentura ve spolupráci s partnery sestavili místní strategický plán sociálního začleňování, jehož naplněním

Více

Sociální práce s rodinou 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D

Sociální práce s rodinou 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Sociální práce s rodinou 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Co nás dnes čeká? Podpora rodiny v oblasti bydlení Podpora rodiny při výchově dětí Ohrožená romská rodina Bydlení Kvalita bydlení je

Více

OSPOD PRAHA 8. Informace OSPOD Praha 8 pro školy a školská zařízení na území městské části

OSPOD PRAHA 8. Informace OSPOD Praha 8 pro školy a školská zařízení na území městské části Informace Praha 8 pro školy a školská zařízení na území městské části Vztah a školských zařízení Následující text vznikal v prvé řadě, jako poděkování všem školám, školským zařízením a jejich zaměstnancům,

Více

AKČNÍ PLÁN. ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta STAV PLNĚNÍ K

AKČNÍ PLÁN. ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta STAV PLNĚNÍ K AKČNÍ PLÁN ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta 2015-2018 STAV PLNĚNÍ K 31. 12. 2016 Zpracoval: Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Bc. Jiřina Bradová krajská koordinátorka

Více

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též nestátními neziskovými organizacemi, církvemi, samosprávou

Více

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu Kdo jsme? Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) byla ustanovena v lednu roku

Více

AKČNÍ PLÁN. ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta STAV PLNĚNÍ K

AKČNÍ PLÁN. ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta STAV PLNĚNÍ K AKČNÍ PLÁN ke Koncepci romské integrace ve Zlínském kraji na léta 2009-2013 STAV PLNĚNÍ K 31. 12. 2013 Zpracoval: Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Bc. Jiřina Bradová krajská koordinátorka

Více

Inclusion Europe. Zpráva

Inclusion Europe. Zpráva Evropská směrnice pro rovné zacházení v zaměstnání a povolání Inclusion Europe Zpráva Inclusion Europe společně se svými 49 členskými organizacemi v 36 zemích usiluje o odstranění diskrimance : Anglie

Více

1. Kdo rozhoduje ve věci žádosti o udělení mezinárodní ochrany v první instanci?

1. Kdo rozhoduje ve věci žádosti o udělení mezinárodní ochrany v první instanci? Otázky k řízení o udělení mezinárodní ochrany 1. Kdo rozhoduje ve věci žádosti o udělení mezinárodní ochrany v první instanci? 2. Kdo je odvolací orgán ve druhé instanci? 3. Jaké jsou podmínky v přijímacím

Více