TAVI- transkatetrová implantace aortální chlopně

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TAVI- transkatetrová implantace aortální chlopně"

Transkript

1 TAVI- transkatetrová implantace aortální chlopně Tavi je indikována u pacientů s aortální stenózou. CO JE AORTÁLNÍ STENÓZA? Je to zúžení aortální chlopně, které ztěžuje průtok krve z levé komory do aorty. Levá komora tak musí pumpovat krev proti zvýšenému odporu a po delším trvání může být značně zvětšena a poškozena. Při větší tělesné námaze se nedostává do oběhu dostatečné množství krve, což způsobuje dušnost, závratě až omdlení, bolesti na hrudi, palpitace (bušení srdce), únavnost. Způsob léčby aortální stenózy závisí na klinickém stavu pacienta a nálezů z provedených vyšetření. Je možná kardiochirurgická operace na otevřeném srdci nebo transkatetrová implantace aortální chlopně - TAVI nebo balónková valvuloplastika - BAV. Váš ošetřující lékař Vám doporučí, co je pro Vás nejlepší. obrázek 1 - zdravá chlopeň obrázek 2 postižená chlopeň Strana 1 (celkem 11)

2 BAV - BALÓNKOVÁ VALVULOPLASTIKA Jejím principem je roztažení balónku v místě zúžené chlopně, čímž se zvětší průtok krve do těla, protože dojde k zlepšení pohybu cípů. Srdce pak snadněji krev přepumpuje. Tento výkon se použije ke zlepšení Vašich obtíží nebo vždy před implantací chlopně. Efekt tohoto výkonu bývá dočasný, provádí se v lehké analgosedaci. TAVI KATETROVÁ IMPLANTACE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ V současnosti jsou nejčastěji používány dva systémy-chlopeň EDWARDS-SAPIEN a CORE-VALVE. obrázek 3 - chlopeň Edwards Sapien chlopeň Core-Valve Obě chlopně jsou navrženy tak, aby se zlepšila práce srdce, aniž by se musela odstranit Vaše vlastní zúžená aortální chlopeň. Vaše chlopeň zůstává a do stejného místa se umístí chlopeň nová. Nemusíte tak tedy podstupovat kardiochirurgickou operaci na otevřeném srdci. Provádí se na katetrizačním sále pod kontrolou rentgenového přístroje a trvá zhruba 2 hodiny. Za účelem zajištění správné polohy chlopně se může provádět jícnový ultrazvuk srdce (ultrazvuková sonda se zavede dutinou ústní do jícnu, odkud je srdce dobře vidět a je dobře vyšetřitelné). Strana 2 (celkem 11)

3 CHLOPEŇ EDWARDS-SAPIEN Aortální bioprotéza je složená z ocelového stentu, do kterého je všita vlastní trojcípá chlopeň vyrobená z hovězího perikardu (osrdečníku). Tato chlopeň se před implantací stlačí na balónek katetru a při implantaci se balónek dilatuje. Po vyfouknutí balónku chlopeň zůstává v místě nemocné chlopně. obrázek 4 - implantace chlopně Edwards Sapien Strana 3 (celkem 11)

4 CHLOPEŇ CORE-VALVE Je aortální chlopeň tvořena samoexpandabilní nitinolovou kostrou se třemi cípy chlopně, která je z vepřového perikardu (osrdečníku). Jejím postupným uvolňováním ze zaváděcího systému pod rentgenovou kontrolou se chlopeň sama rozepne. obrázek 5 - implantace chlopně CoreValve Strana 4 (celkem 11)

5 ZPŮSOBY ZAVEDENÍ CHLOPNĚ V současnosti je chlopeň zaváděna dvěma možnými přístupy: 1) Transfemorální přístup (přes tříslo) - po místním znecitlivění se v třísle provede vpich do stehenní tepny, kam se zavede katetr, který dále vede do aorty a k aortální chlopni. Chlopeň se zavádí retrográdně proti toku krve z aorty do komory. Po zavedení chlopně se katetry odstraní a místo vpichu se ošetří. 2) Transapikální přístup (přes hrot srdeční) - po uvedení do celkové anestezie je proveden malý řez (minithorakotomie) na levé straně hrudníku, kudy lékař zavede katetr přímo do levé komory. Chlopeň se zavádí prográdně z komory do aorty. Po výkonu je vstup do hrudníku chirurgicky ošetřen. obrázek 6 - transapikální přístup V obou případech je přes žilní vstup (většinou žílou v třísle) zavedena stimulační elektroda do pravé srdeční komory. Ta nám slouží při samotné implantaci chlopně, kdy se po dobu několika vteřin urychlí tepová frekvence srdeční na tepů za minutu. Cílem je, aby při implantaci prošlo méně krve přes aortální chlopeň a nová implantovaná se správně umístila. Po výkonu se můžete cítit nepohodlně v místě vpichu, ale tento pocit vymizí během několika dnů. Strana 5 (celkem 11)

6 HOSPITALIZACE Po výkonu budete hospitalizováni na jednotce intenzivní péče, kde budete hodin pečlivě monitorováni a po té přeloženi na standardní oddělení. Celková doba hospitalizace bývá zhruba 5-7 dní při nekomplikovaném průběhu. Během pobytu v nemocnici budete mít následující vyšetření: RTG hrudníku, EKG, ultrazvuk srdce, vyšetření krve a moče JAKÁ JSOU RIZIKA? Nejčastější jsou komplikace v místě vpichu 3-10 % TIA/CMP (tranzitorní ischemická ataka/cévní mozková příhoda) u 2-3 % Vzácně do 0,5% může dojít k úmrtí během výkonu VŠECHNY MOŽNÉ KOMPLIKACE: Alergická reakce na kontrastní látku Reakce na anestezii Arytmie (porucha srdečního rytmu) AV píštěle (abnormální komunikace mezi tepnou a žílou) Krvácení v místě vpichu (v některých případech vyžadující transfuzi) Cévní poranění v místě žilního nebo tepenného přístupu vyžadující chirurgickou revizi (bolest a poškození tepny, která přivádí krev do nohou) Embolizace (ucpání cévy a následné nedokrvení příslušné oblasti) Trombóza - srážení krve v cévách - vznik trombu Para valvulární leak - chlopenní netěsnost (únik krve kolem chlopně) Strana 6 (celkem 11)

7 Perforace - protržení nebo poškození cév, srdečního svalu nebo chlopně, což by mohlo způsobit perikardiální výpotek - srdeční tamponádu (krvácení do osrdečníku) Embolie vzduchu, trombu (krevní sraženina), nebo kalcifikace, která blokuje průtok krve cévou a způsobuje dočasnou nebo trvalou cévní mozkovou příhodu Neodkladná operace srdce Infekce včetně endokarditidy (zánět nitroblány srdeční nebo na chlopni) Hypertenze - vysoký krevní tlak Hypotenze - nízký krevní tlak Systémová periferní ischemie/nervové poškození (snížený krevní tlak v periferních orgánech a nervech) Renální insuficience - selhání ledvin (ledviny přestanou fungovat a bude potřeba dočasné nebo trvalé dialýzy) Srdeční infarkt TIA - tranzitorní ischemická ataka - drobná cévní mozková příhoda z krátkodobého nedokrvení určitých oblastí mozku) CMP - cévní mozková příhoda Smrt Radiační expozice - chlopeň bude implantována pomocí rentgenového záření Strana 7 (celkem 11)

8 JAK SE PŘIPRAVIT? S lékařem zkonzultujte všechny své pravidelné léky. Nejlépe je mít s sebou seznam všech léků co užíváte. Bude potřeba upravit hlavně léky na ředění krve a na cukrovku. Ve většině případů byste měli vysadit Warfarin nejpozději 3-5 dní před výkonem, jeho přerušení je vždy nutné konzultovat. Protože potřebujeme vědět, jestli jste všemu porozuměli a se vším souhlasíte, tak budeme od Vás potřebovat podepsat souhlas s výkonem. DOMA Po asi týdenní hospitalizaci Vám lékař vystaví propouštěcí zprávu pro praktického lékaře. V době propuštění Vám bude sdělen termín kontroly zde v naší ambulanci. Případnou změnu termínu je možné domluvit telefonicky u sekretářky katetrizace p. Pařízkové - tel V případě problémů je možné kontaktovat: doc. Šťásek, Dr. Bis na katetrizačním sále tel Na cestu domů byste si měli zajistit doprovod. Během několika příštích týdnů zjistíte, že Vaše fyzické a duševní zdraví se zlepší a Vy se vrátíte k plnějšímu a aktivnějšímu životu. To může trvat 4-12 týdnů. Chůze je nejlepší forma cvičení a je nezbytná pro Vaše zotavení. Jakmile chodíte pohodlně po celém domě, můžete provádět lehké domácí práce jako je mytí nádobí, utírání prachu, praní prádla, žehlení (vsedě) a pletí na zahradě. Žádná z těchto činností by neměla ztížit dýchání. Pokud ano, pak je potřeba zpomalit. Můžete mít pocit krátkého dechu, když začnete poprvé chodit. Ve vzácných případech zejména po celkové anestezii mohou nastat příznaky, které jsou dočasné a do několika dnů vymizí: Změna čichu, pachuť v ústech - k tomu dochází v důsledku anestetika a je běžné, že lidé ztrácejí přechodně chuť k jídlu Rozmazané vidění, tečky před očima Strana 8 (celkem 11)

9 Noční můry, halucinace nebo poruchy spánku (poruchy spánku jsou běžné po každé operaci a vymizí, jakmile budete doma a dostanete se do normálního života) Chrapot - v důsledku anestezie a zajištění dýchacích cest Zácpa - může k ní dojít v důsledku nedostatku pohybu a silnějších léků na bolest, můžete požádat o projímadlo Problémy s koncentrací, pamětí - opět se to časem zlepší, buďte trpěliví Otoky kotníků PO DOBU MINIMÁLNĚ 6 TÝDNU NESMÍTE: řídit auto nosit těžké nákupy luxovat, vysávat žádné zahradničení plavat tančit jezdit na kole nebo motorce žádnou činnost, která vyžaduje sílu rukama (hmotnost přes ruce) Pokud se chystáte na dovolenou, je nejlepší doba po 6 týdnech. Letět po 3 měsících. Strana 9 (celkem 11)

10 PÉČE O RÁNY Ať už máte transfemorální (tříslem) nebo transapikální (přes srdeční hrot), budete mít incize (jizva v třísle nebo na hrudníku). Je normální, že rány budou citlivé a pohmožděné po dobu několika dnů. Doma už by neměl být potřeba obvaz, pokud se rána hojí dobře. Na ránu nepoužívejte mýdlo nebo sprchový gel po dobu jednoho týdne. Pokud si všimnete vytékání sekretu nebo zánětu z nebo kolem rány, nebo zaznamenáte některý z následujících příznaků, kontaktujte lékaře. každá zvýšená bolest, otok, zarudnutí nebo výtok v místě rány zvýšená teplota nebo horečka BOLEST Bolest je obvykle kolem rány. Léky na bolest můžete potřebovat až 6 týdnů po výkonu. Vezměte si tabletu podle pokynů lékaře. Pokud bolest vymizí, postupně dávku snižujte. Zpočátku můžete na levé straně hrudníku cítit otupělý pocit na dotek, může dojít k brnění nebo mravenčení. Také si můžete všimnout ostrého bodnutí. Vše se časem upraví. Některé pohyby jako například zvedání rukou nebo zvednutí něčeho ze země Vám může způsobit nepříjemné pocity a proto je nejlepší se určitým činnostem vyhnout, než se hrudní stěna zahojí. REHABILITACE Chůze je nejlepší forma cvičení. Po dobu 2 týdnů po zákroku je nejlepší cvičit málo a často. Začněte tím, že chodíte doma po bytě a krátkými procházkami venku. Jakmile jste spokojeni s chůzí po rovině, vyzkoušejte pomalu chůzi do kopce a podle potřeby odpočívejte. Cíl jsou dvě 15 minutové procházky, jedna ráno a jedna odpoledne, každý den. Po týdnu 3 nebo 4 a postupně zvyšovat. Vaším cílem je dosáhnout 30 minutové chůze 5 dní v týdnu. Může to být pro Vás obtížné, pokud máte problémy s pohyblivostí, tak choďte alespoň to, co se Vám podaří. Je důležité být aktivní tak, jak je to jen možné. Strana 10 (celkem 11)

11 Fakultní nemocnice Hradec Králové Sokolská 581, Hradec Králové Katetrizační laboratoř, I. Interní kardioangiologická klinika Informovaný souhlas s provedením TAVI. štítek Byl/a jsem poučen/a o možnostech vyšetření a léčby. Byly mi zodpovězeny všechny mé otázky, a to srozumitelně, včetně všech rizik či komplikací. Prohlašuji, že jsem lékařům nezamlčel/a žádné údaje o svém zdravotním stavu, mně známé, které by mohly nepříznivě ovlivnit moji léčbu. Souhlasím s navrhovaným postupem dne v. hod... Podpis pacienta/tky Hradec Králové dne. v. hod.. Jmenovka a podpis indikujícího lékaře Strana 11 (celkem 11)

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika)

Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) Invazivní vyšetření srdce a srdečních cév (srdeční katetrizace, koronarografie) Invazivní léčba srdečních cév (perkutánní koronární angioplastika) INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA (ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE) S POSKYTNUTÍM

Více

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou

Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Práce anesteziologické sestry u implantace aortální chlopně katetrizační metodou Lenka Rychetníková, Lenka Pleskotová Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny Fakultní nemocnice Hradec

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: 2 6716 2621 Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČO 00064173 Informovaný souhlas pacienta (zákonného zástupce) s poskytnutím

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Týká se i mě srdeční selhání?

Týká se i mě srdeční selhání? Týká se i mě srdeční selhání? Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Co je to srdeční selhání? Srdeční selhání sice může znít hrozivě, ale vlastně to znamená,

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií

Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace supraventrikulárních arytmií Za jakým účelem se vyšetření provádí? Toto vyšetření se provádí pro poruchy srdečního rytmu (arytmie), jejichž společným

Více

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY Autor: Martin Baláž Školitel: MUDr. Petr Dráč, Ph.D. Charakteristika, výskyt Stenóza vnitřní krkavice je zúžení hlavní tepny zásobující mozek okysličenou krví. Nedostatečný

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY III. Interní - kardiologická klinika telefon: 2 6716 2621 Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČO 00064173 Informovaný souhlas pacienta (zákonného zástupce) s poskytnutím

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU V. ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní

Více

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií

Klinické sledování. Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy. u pacientů s nejasnou polyneuropatií Klinické sledování Screening kardiomyopatie na podkladě familiární transthyretinové amyloidózy u pacientů s nejasnou polyneuropatií Informace pro pacienta Vážená paní, vážený pane, Na základě dosud provedených

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

F A K U L T N Í N E M O C N I C E. Katetrizační vyšetření srdce a navazující léčebné zákroky na srdci a cévním oběhu

F A K U L T N Í N E M O C N I C E. Katetrizační vyšetření srdce a navazující léčebné zákroky na srdci a cévním oběhu F A K U L T N Í N E M O C N I C E INTERNÍ KARDIOLOGICKÁ KLINIKA přednosta: Prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc. Úsek invazivní a intervenční kardiologie Vedoucí lékař: MUDr. Petr Kala, Ph.D. TEL.: 532232228,

Více

AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU. Charakteristika onemocnění AIM 18.12.2012 ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE

AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU. Charakteristika onemocnění AIM 18.12.2012 ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE AKUTNÍ INFARKT MYOCARDU ETIOLOGIE, PŘÍZNAKY TERAPIE, OŠETŘOVATELSKÉ PRIORITY - CÍLE A INTERVENCE Charakteristika onemocnění AIM Akutní infarkt myokardu patří mezi akutní formy ischemické choroby srdeční.

Více

některé časné příznaky srdečního selhání.

některé časné příznaky srdečního selhání. Týká Tato brožura se i mě vám může srdeční pomoci selhání? si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. Tato brožura vám může pomoci si uvědomit některé časné příznaky srdečního selhání. 1,2 Co

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie NÁHLÁ POSTIŽENÍ OBĚHOVÉHO SYSTÉMU NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. POSTIŽENÍ TEPEN - Onemocnění věnčitých tepen věnčité tepny zásobují srdeční sval krví a tedy i kyslíkem - Onemocnění

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ŽALUDKU

INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ŽALUDKU INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ŽALUDKU Jméno a příjmení: Bydliště. Rodné číslo:.. Pojišťovna. Vážený pane, vážená paní, Vaše onemocnění vyžaduje, abyste se podrobil/a akutnímu či plánovanému

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

ZAVEDENÍ TUNELIZOVANÉHO NUTRIČNÍHO KATETRU

ZAVEDENÍ TUNELIZOVANÉHO NUTRIČNÍHO KATETRU INFORMOVANÝ SOUHLAS ZAVEDENÍ TUNELIZOVANÉHO NUTRIČNÍHO KATETRU Pacient/ka: titul jméno příjmení Narozen/a: Rodné číslo (číslo pojištěnce): / Kód ZP: Bydliště: Zákonný zástupce: Vztah: titul jméno příjmení

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Co je to ambulantní katetrizace? Jednodenní vyšetření a ošetření bez hospitalizace

Více

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE Jméno a Příjmení pacienta/ky: RČ: Bydliště: Zákonný zástupce: RČ: Vážená paní, vážený pane, Je Vám doporučena: REIMPLANTACE MOČOVODU Před samotným výkonem

Více

POUČENÍ K PERKUTÁNNÍ EXTRAKCI KAMENE - PEK

POUČENÍ K PERKUTÁNNÍ EXTRAKCI KAMENE - PEK Vážená paní, vážený pane, Havlíčkovo nábřeží 600, 762 75 Zlín, IČO: 27661989 POUČENÍ K PERKUTÁNNÍ EXTRAKCI KAMENE - PEK Vaším ošetřujícím lékařem Vám byly zjištěny ledvinné kameny. Ty mohou způsobovat

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ČERVOVITÉHO PŘÍVĚSKU SLEPÉHO STŘEVA

INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ČERVOVITÉHO PŘÍVĚSKU SLEPÉHO STŘEVA INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA PRO OPERACI ČERVOVITÉHO PŘÍVĚSKU SLEPÉHO STŘEVA Jméno a příjmení..rodné číslo. Bydliště Zdravotní pojištovna.. Vážená paní, vážený pane, bude Vám proveden operační výkon, který

Více

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény)

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény) Oběhová soustava - Zajišťuje stálý tělní oběh v uzavřeném cévním systému - motorem je srdce Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) - pevné (krev proudí

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

ADENOM HYPOFÝZY REŽIM PO OPERACI EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

ADENOM HYPOFÝZY REŽIM PO OPERACI EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY ADENOM HYPOFÝZY REŽIM PO OPERACI EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážený kliente/klientko, rádi bychom Vás seznámili s režimem, který je nutný dodržovat po operaci - ADENOMU HYPOFÝZY. SLEDOVÁNÍ PŘÍJMU A

Více

Poruchy srdečního rytmu

Poruchy srdečního rytmu Poruchy srdečního rytmu Chirurgická léčba poruch srdečního rytmu: Co je to arytmie? Obecně lze říci, že se jedná se o poruchu srdečního rytmu, kdy elektrické impulsy, které za normálních okolností vznikají

Více

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM 11. 4. 2014 Perikardiální výpotek příčiny Mechanické: komplikace katetrizačních výkonů, trauma, poststernotomický sy Závažná celková onemocnění: celkové

Více

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny.

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny. MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny 18. Brněnské dny urgentní medicíny www.fnhk.cz Guidelines Česká kardiologická společnost 2007 European Society of Cardiology 2018 Definice SYNKOPA: Přechodná

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 12.4.2011 14:00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

POUČENÍ K URETERORENOSKOPII (URS)

POUČENÍ K URETERORENOSKOPII (URS) Vážená pacientko, vážený paciente, POUČENÍ K URETERORENOSKOPII (URS) vyšetření, ke kterému jste se dostavili na naše pracoviště je specializovaný výkon, který slouží k vyšetření močovodu a ledvinné pánvičky

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Radiofrekvenční ablace a elektrofyziologické vyšetření

Radiofrekvenční ablace a elektrofyziologické vyšetření Radiofrekvenční ablace a elektrofyziologické vyšetření Arytmie a její důsledky Abnormality srdečního rytmu jsou označovány jako arytmie. Tyto odchylky od normální srdeční aktivity se rozdělují na poruchy

Více

Ischemická choroba srdeční a její detekce

Ischemická choroba srdeční a její detekce Ischemická choroba srdeční a její detekce Autor: Petřková Z. Ischemická choroba srdeční (dále ICHS) je nejčastější příčinou smrti nejen v české republice, ale v celém rozvinutém světě. Stres, kouření,

Více

1. Výkony z pravostranné minitorakotomie

1. Výkony z pravostranné minitorakotomie Miniinvazivní výkony Minimálně invazivní výkony v kardiochirurgii V kardiochirurgii se ve většině srdečních operací používá klasického přístupu k srdci střední sternotomie (rozříznutí hrudní kosti). Kromě

Více

Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím

Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím Příloha III Dodatky k odpovídajícím částem souhrnu údajů o přípravku a příbalovým informacím Poznámka: Tyto změny příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace jsou výsledkem referralové

Více

VÝZNAM ENDOMYOKARDIÁLNÍ BIOPSIE V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ PACIENTŮ S NEISCHEMICKOU KARDIOMYOPATIÍ

VÝZNAM ENDOMYOKARDIÁLNÍ BIOPSIE V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ PACIENTŮ S NEISCHEMICKOU KARDIOMYOPATIÍ VÝZNAM ENDOMYOKARDIÁLNÍ BIOPSIE V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ PACIENTŮ S NEISCHEMICKOU KARDIOMYOPATIÍ Autor: Doušková K.. Výskyt Srdeční selhání je stav, kdy srdce přestává být schopno pokrýt nároky organismu

Více

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)?

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 2. Epidemiologie 3. Jak se mozková příhoda projevuje? 4. Co dělat při podezření na mozkovou mrtvici? 5. Jak CMP diagnostikujeme? 6. Léčba 7. Následky

Více

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, Hradec Králové, tel.: Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce:

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, Hradec Králové, tel.: Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce: Husova 64, 506 01 Jičín Souhlas s poskytnutím zdravotních služeb NEFROSTOMIE (ZAVEDENÍ DRENÁŽE LEDVINY PŘES KŮŽI) INFORMACE O ZÁKROKU PRO PACIENTY Pacient/ka: Rodné číslo (identifikace): Co tento zákrok

Více

Cizí těleso v srdci. Téma přednášky: Autor: Spoluautoři: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika

Cizí těleso v srdci. Téma přednášky: Autor: Spoluautoři: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika Téma přednášky: Cizí těleso v srdci Autor: Miroslav Horák,FN Hradec Králové,Kardiochirurgická klinika Spoluautoři: doc. MUDr. Jan Harrer, Csc MUDr. Miroslav Brtko, Ph.D Iveta Najmanová Úvod: Otevřené poranění

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

EMBOLIZACE CÉVNATÉHO PATOLOGICKÉHO ÚTVARU NEBO KRVÁCEJÍCÍ CÉVY V LEDVINĚ

EMBOLIZACE CÉVNATÉHO PATOLOGICKÉHO ÚTVARU NEBO KRVÁCEJÍCÍ CÉVY V LEDVINĚ INFORMOVANÝ SOUHLAS EMBOLIZACE CÉVNATÉHO PATOLOGICKÉHO ÚTVARU NEBO KRVÁCEJÍCÍ CÉVY V LEDVINĚ Pacient/ka: titul jméno příjmení Narozen/a: Rodné číslo (číslo pojištěnce): / Kód ZP: Bydliště: Zákonný zástupce:

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č.28a, systolický šelest, aortální stenóza D.Z., žena, 49 let Popis případu a základní anamnéza: Pacientka odeslána do poradny pro srdeční vady k echokardiografickému vyšetření pro poslechový

Více

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zdravotnická péče, diagnostika a léčba je na interním oddělení poskytována ve třech úrovních, tzv. diferencovaná péče: na lůžkách jednotky intenzívní péče pro interní a neurologické pacienty na lůžkách

Více

Antitrombotická léčba u strukturálních intervencí. Michael Želízko

Antitrombotická léčba u strukturálních intervencí. Michael Želízko Antitrombotická léčba u strukturálních intervencí Michael Želízko 1. TAVI Antitrombotická léčba během a po TAVI: balancování mezi krvácením a trombózou Krvácivé komplikace (major 12%) z místa tepenného

Více

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Krevní cévy tepny (artérie), tepénky (arterioly) - silnější stěna hladké svaloviny (elastická vlákna, hladká svalovina,

Více

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE Jméno a Příjmení pacienta/ky: RČ: Bydliště: Zákonný zástupce: RČ: Vážená paní, vážený pane, Je Vám doporučena: ADRENALEKTOMIE Před samotným výkonem

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

POUČENÍ K TUR-TUMORU

POUČENÍ K TUR-TUMORU POUČENÍ K TUR-TUMORU Havlíčkovo nábřeží 600, 762 75 Zlín, IČO: 27661989 Vážená paní, vážený pane, při urologickém vyšetření Vám byl zjištěn nádor (tumor) močového měchýře. Tyto nádory jsou v urologii druhé

Více

Průvodce pro pacienty před katetrizačním vyšetřením srdce

Průvodce pro pacienty před katetrizačním vyšetřením srdce Průvodce pro pacienty před katetrizačním vyšetřením srdce Úvod V současné době lze u řady onemocnění srdce stanovit přesnou diagnózu echokardiografickým vyšetřením. V případě nutnosti chirurgické nebo

Více

EDUKACE PACIENTA PO AKUTNÍM INFARKTU MYOKARDU. Eva Štrambachová Studentka 3.ročníku Obor všeobecná sestra

EDUKACE PACIENTA PO AKUTNÍM INFARKTU MYOKARDU. Eva Štrambachová Studentka 3.ročníku Obor všeobecná sestra EDUKACE PACIENTA PO AKUTNÍM INFARKTU MYOKARDU Eva Štrambachová Studentka 3.ročníku Obor všeobecná sestra ÚVOD Materiál určen pacientům, kteří již srdeční infarkt prodělali, jejich příbuzným, kteří se snaží

Více

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Hemodynamika srdečních vad Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Srdeční vady Získané - vada v dospělosti - v celé populaci 0,2 % - nad 70 let 12% Chlopenní vady - aortální st. - mitrální reg.

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ

SOUHRNNÝ PŘEHLED SUBJEKTIVNÍCH HODNOCENÍ Studie Mladý ječmen STUDIE NA MLADÝ JEČMEN / r. 2002 Studii vypracoval MUDr. Miloslav Lacina ve spolupráci se společností Green Ways s.r.o.. Probíhala v roce 2002 v období podzim-zima - v období velké

Více

POUČENÍ K TUR JIZVY V ANASTOMOSE PO RAPE

POUČENÍ K TUR JIZVY V ANASTOMOSE PO RAPE Havlíčkovo nábřeží 600, 762 75 Zlín, IČO: 27661989 Urologické oddělení, tel. 577 552 737 POUČENÍ K TUR JIZVY V ANASTOMOSE PO RAPE Vážený pane, Vaším ošetřujícím lékařem Vám byla zjištěna diagnóza striktury

Více

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE Jméno a Příjmení pacienta/ky: RČ: Bydliště: Zákonný zástupce: RČ: Vážená paní, vážený pane, Je Vám doporučeno: ODSTRANĚNÍ RETROPERITONEÁLNÍHO TUMORU

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Aortální stenóza. Kazuistika pacientky od narození po transplantaci

Aortální stenóza. Kazuistika pacientky od narození po transplantaci Aortální stenóza Kazuistika pacientky od narození po transplantaci Bc. Lucie Laciaková Dětské kardiocentrum 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze FN Motol Praha 2017 Kazustika pojednává o komplikacích

Více

Jak se vyhnout infarktu (a mozkové mrtvici) znovu ateroskleróza

Jak se vyhnout infarktu (a mozkové mrtvici) znovu ateroskleróza Jak se vyhnout infarktu (a mozkové mrtvici) znovu ateroskleróza Projevy aterosklerózy podle postižení určitého orgánu ischemická choroba srdeční srdeční angína (angina pectoris), srdeční infarkt (infarkt

Více

POUČENÍ K HYDROCELEKTOMII / SPERMATOCELECTOMII

POUČENÍ K HYDROCELEKTOMII / SPERMATOCELECTOMII Vážený pane, Havlíčkovo nábřeží 600, 762 75 Zlín, IČO: 27661989 POUČENÍ K HYDROCELEKTOMII / SPERMATOCELECTOMII Vaším ošetřujícím lékařem Vám byla doporučena: operace vodní kýly (hydrokély) v šourku. Jedná

Více

Koronarografie, perkutánní koronární intervence

Koronarografie, perkutánní koronární intervence Koronarografie, perkutánní koronární intervence Základní údaje Ošetřujícím lékařem Vám bylo navrženo provedení koronarografie a případné koronární intervence (zobrazení, resp. ošetření věnčitých tepen).

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE Jméno a Příjmení pacienta/ky: RČ: Bydliště: Zákonný zástupce: RČ: Vážená paní, vážený pane, Je Vám doporučen: KLASICKÁ PROSTÁ NEFREKTOMIE (ODSTRANĚNÍ

Více

POUČENÍ KE KLASICKÉ PYELOPLASTICE

POUČENÍ KE KLASICKÉ PYELOPLASTICE Havlíčkovo nábřeží 600, 762 75 Zlín, IČO: 27661989 Urologické oddělení, tel. 577 552 737 POUČENÍ KE KLASICKÉ PYELOPLASTICE Vážená paní, pane, Vaším ošetřujícím lékařem Vám byla doporučena pyeloplastika.

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00

Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00 Kardiovaskulární centrum Zlín Zlín 7.12.2010 14.00 Projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Program 14.00 Zahájení 14.05 Proslovy hostů a prezentace projektu

Více

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE Jméno a Příjmení pacienta/ky: RČ: Bydliště: Zákonný zástupce: RČ: Vážený pane, Je Vám doporučena: LAPAROSKOPICKÁ PÁNEVNÍ LYMFADENEKTOMIE Před samotným

Více

Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I.,

Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I., Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I., Chirurgická klinika FN Brno a LF MU Brno Hrudní drenáž Při drenáži hrudníku zavádíme drén do pohrudniční dutiny k dlouhodobému odsávání vzduchu nebo tekutiny.

Více

KLINIKA ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE. Informovaný souhlas zákonného zástupce (opatrovníka) dětského pacienta s podáním anestézie

KLINIKA ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE. Informovaný souhlas zákonného zástupce (opatrovníka) dětského pacienta s podáním anestézie I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc Tel. 588 441 111, E-mail: fn@fnol.cz IČO: 00098892 KLINIKA ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE Dokument č.: Fm-L009-001-KAR-002 Verze č.: 4 Informovaný souhlas zákonného zástupce

Více

EMBOLIZACE DĚLOŽNÍCH MYOMŮ

EMBOLIZACE DĚLOŽNÍCH MYOMŮ INFORMOVANÝ SOUHLAS EMBOLIZACE DĚLOŽNÍCH MYOMŮ Pacient/ka: titul jméno příjmení Narozen/a: Rodné číslo (číslo pojištěnce): / Kód ZP: Bydliště: Zákonný zástupce: Vztah: titul jméno příjmení (např. matka,

Více

POUČENÍ K LAPAROSKOPICKÉ NEFROURETEREKTOMII

POUČENÍ K LAPAROSKOPICKÉ NEFROURETEREKTOMII Havlíčkovo nábřeží 600, 762 75 Zlín, IČO: 27661989 Urologické oddělení, tel. 577 552 737 POUČENÍ K LAPAROSKOPICKÉ NEFROURETEREKTOMII Vážená paní, pane, Vaším ošetřujícím lékařem Vám byla doporučena nefroureterektomie.

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 1 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o.

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 1 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o. Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Šok. Protišoková opatření Označení materiálu:

Více

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE Jméno a Příjmení pacienta/ky: RČ: Bydliště: Zákonný zástupce: RČ: Vážená paní, vážený pane, Je Vám doporučena: RETROPERITONEÁLNÍ LYMFADENEKTOMIE Před

Více

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24 Obsah Předmluva... 13 OBECNÁ CHIRURGIE 1 Vyšetření chirurgického pacienta... 16 1.1 Anamnéza... 16 1.2 Fyzikální vyšetření..................................... 18 1.3 Paraklinická vyšetření... 20 1.4 Předoperační

Více

Oběhová soustava. Srdce

Oběhová soustava. Srdce Oběhová soustava Srdce Srdce srdce asi 12 cm dlouhé a 8-9 cm široké hmotnost (M) 280-340 g, hmotnost (F) 230-280 g přední, vypouklá, obrácená ke sternu a k žebrům spodní ležící na bránici zadní,obrácená

Více

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE Jméno a Příjmení pacienta/ky: RČ: Bydliště: Zákonný zástupce: RČ: Vážená paní, vážený pane, Je Vám doporučena: PYELOPLASTIKA LAPAROSKOPICKY (ÚPRAVA

Více

Kdy koronarografovat nemocné s akutním srdečním selháním? Petr Widimský Kardiocentrum 3.LF UK a FNKV Praha

Kdy koronarografovat nemocné s akutním srdečním selháním? Petr Widimský Kardiocentrum 3.LF UK a FNKV Praha Kdy koronarografovat nemocné s akutním srdečním selháním? Petr Widimský Kardiocentrum 3.LF UK a FNKV Praha Výuka pomocí kasuistiky: 78-letá žena s 5 let trvajícími netypickými bolestmi na prsou a s akutní

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace

Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace Elektrofyziologické vyšetření a katetrizační ablace Úvod Při indikaci k výkonu (ošetřujícím kardiologem v místě bydliště, internistou, lékařem v&nbsparytmologické ambulanci) jsou nemocní zařazeni na čekací

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

Akutní koronární syndromy. Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené. Definice pojmů

Akutní koronární syndromy. Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené. Definice pojmů Akutní koronární syndromy Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené Definice pojmů Akutní koronární syndromy nestabilní angina pectoris (NAP) minimální léze myokardu - mikroinfarkt

Více

Co je to ischemická choroba srdeční?

Co je to ischemická choroba srdeční? Srdce je ústřední čerpací pumpa lidského těla, do které přichází žilami odkysličená krev z celého těla, v plicích se nasytí kyslíkem a takto okysličená proudí zpět do celého těla tepnami arteriemi. Největší

Více

Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal

Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal Na co nejvíce umíráme? 1.místo: nemoci srdce a cév A co náhlá smrt - nečekané úmrtí z plného zdraví? Bez předchozích příznaků-velmi často Co ji způsobuje: Závažné

Více

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Jednotka intenzivní péče Plicní kliniky Aplikují se: Streptokináza Talek Autologní krev Hospitalizovaný + informovaný pacient se zavedeným

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE

Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. nemocnice Středočeského kraje INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE INFORMOVANÝ SOUHLAS PACIENTA/KY - ZÁKONNÉHO ZÁSTUPCE Jméno a Příjmení pacienta/ky: RČ: Bydliště: Zákonný zástupce: RČ: Vážená paní, vážený pane, Je Vám doporučena: LAPAROSKOPICKÁ NEFROLITOTOMIE (ODSTRANĚNÍ

Více

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Cíl Seznámení s principy provedení akutní hrudní drenáže, perikardiocentézy a resuscitativní

Více

17. symposium PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti ČKS. "Pořádáno při příležitosti 70. výročí zahájení výuky medicíny v Hradci Králové".

17. symposium PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti ČKS. Pořádáno při příležitosti 70. výročí zahájení výuky medicíny v Hradci Králové. 17. symposium PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti ČKS "Pořádáno při příležitosti 70. výročí zahájení výuky medicíny v Hradci Králové". Program Čtvrtek 26.2. 2015 9.00-9.05 hod. Zahájení K.

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, jste po operaci totální endoprotézy (TEP) ramenního kloubu. V zotavování po operaci a návratu k aktivnímu životu bude

Více

MUDr. Kateřina Menčíková Domácí hospic Cesta domů

MUDr. Kateřina Menčíková Domácí hospic Cesta domů MUDr. Kateřina Menčíková Domácí hospic Cesta domů Opakování matka moudrosti Pacient mobilního hospice TEN u pacientů v paliativní péči TEN je častou komplikací nádorového onemocnění (prokoagulační stav,

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Označení dokumentu: F 02 010/2011. Označení pracoviště a název: KKN a.s. Informovaný souhlas pacientky s výkonem Umělé ukončení těhotenství

Označení dokumentu: F 02 010/2011. Označení pracoviště a název: KKN a.s. Informovaný souhlas pacientky s výkonem Umělé ukončení těhotenství INFORMOVANÝ SOUHLAS S PROVEDENÍM OPERAČNÍHO VÝKONU Všechny listy informovaného souhlasu sešijte a přelepte poté štítkem pacientky Jméno pacientky (titul, jméno, příjmení) Datum narození... /.. Bydliště

Více

Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace. Purkyňovo náměstí 2, Třebíč

Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace. Purkyňovo náměstí 2, Třebíč Záznam o písemném souhlasu pacienta nebo jeho zákonného zástupce s poskytnutím zdravotního výkonu dle vyhl. č. 385/2006 Sb. ve znění vyhl. č. 64/2007 Sb. Identifikační údaje: Identifikační číslo pacienta:

Více