Kmenové buňky, jejich vlastnosti a základní členění

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kmenové buňky, jejich vlastnosti a základní členění"

Transkript

1 Kmenové buňky, jejich vlastnosti a základní členění O kmenových buňkách se v současné době mluví velmi často v nejrůznějších souvislostech. Je do nich vkládána naděje, že s jejich pomocí půjde vyléčit řada dosud nevyléčitelných onemocnění a že jejich poznání nás povede k hlubšímu pochopení podstaty mnoha chorob. Pravdou je, že intenzivní vědecký výzkum v oblasti buněčné terapie probíhající po celém světě od 50. let 20. století posunul hranice poznání v oblasti možností léčby pacientů nevídaným způsobem právě díky kmenovým buňkám a jejich potenciálu. Neurální kmenové buňky izolované z fetální míšní tkáně mohou v budoucnosti hrát důležitou roli v obnově poraněné míchy. (Barveno na neuronální marker MAP2). Kolonie nediferencovaných hescs rostoucí na podpůrné vrstvě. Obrázky: Oddělení neurověd, Laboratoř tkáňových kultur a kmenových buněk ÚEM AV ČR, v.v.i.

2 Základní definice: Co jsou kmenové buňky? Kmenové buňky jsou primární nediferencované buňky, které mají schopnost přeměnit se (diferencovat) na jakýkoliv jiný typ buněk. Tato schopnost kmenových buněk za běžných okolností umožňuje tělu vytvářet nové buňky a opravovat tak poškozené nebo opotřebované části tkání a orgánů (krve, kůže, střevní sliznice). Kmenové buňky mají mimo schopnosti diferencovat se i schopnost své vlastní obnovy. Za fyziologických okolností představují v organismu jakousi univerzální zásobu náhradních dílů pro nejrůznější tkáně a orgány. Převzato z Gage, F.H. Science Feb 25; 287(5457):

3 Základní členění kmenových buněk Hierarchie kmenových buněk převzato z Classification of stem cells, 2007, dostupné na Hierarchicky ( z hlediska jejich diferenciačního potenciálu) lze rozdělit kmenové buňky na: buňky totipotentní - mohou se bez omezení měnit na jakýkoliv jiný typ buněk včetně další totipotentní buňky; k totipotentním buňkám patří i buňky vzniklé prvním dělením oplozeného vajíčka, jakož i oplozené vajíčko samotné. Fascinující je především schopnost totipotentní kmenové buňky diferencovat se v buňky nejrůznějších tkání a orgánů, v jejichž prostředí se právě nachází. Totipotentní kmenová buňka, ať už je odebrána odkudkoliv,se např. po umístění mezi buňky srdečního svalu diferencuje v další srdeční buňky, nebo po umístění do prostředí nervových buněk se diferencuje v neurony. Právě tato schopnost kmenových buněk je reálným důvodem k léčebnému využití. buňky pluripotentní - potomci totipotentních buněk, kteří mohou produkovat jakékoliv jiné buňky kromě buňky totipotentní. Pluripotentní buňky mohou dát vznik všem buňkám budoucího jedince. Jejich charakteristickou vlastností je schopnost tvořit buňky všech tří zárodečných listů (ektodermu, entodermu a mezodermu).

4 buňky multipotentní mohou produkovat pouze buňky příbuzné danému typu buňky,např. krevní buňky, nebo kmenové buňky kůže, ze kterých vzniknou epidermální buňky, mazové žlázy a vlasové folikuly nebo z neurálních kmenových buněk vzniknou všechny buněčné typy nervového systému (neurony a gliové buňky). a buňky progenitorové, neboli unipotentní (mohou produkovat pouze jediný typ buněk, ale mají schopnost samy se plně obnovit (možná spíše namnožit), tyto buňky tvoří přechodné stadium mezi kmenovými a zralými, specializovanými buňkami. Podle existence in vivo (v živém organizmu v přirozených podmínkách, tedy v orgánech, pletivech či buňkách) nebo in vitro (ve skle v umělých, laboratorních podmínkách) se rozlišují: kmenové buňky primární kmenové buňky sekundární. Kmenové buňky primární existují in vivo a dávají vznik buňkám dané buněčné struktury, tkáně, orgánu nebo organismu. Tyto buňky jsou nejčastěji multipotentní, některé mohou být i pluripotentní nebo unipotentní. Jsou typické relativně pomalou proliferací a schopností sebeobnovy, jsou základním zdrojem buněk pro regeneraci organismu a homeostázu. S věkem jich ubývá, ale nikdy během života jedince úplně nevymizí.

5 Schéma zdroje lidských pluripotentních kmenových buněk a jejich vlastní původní buňky převzato z Freshney I.R., Stacey N.G. et al., 2007 Kmenové buňky sekundární jsou připravené z populací pluripotentních kmenových embryonálních buněk, ze zárodečných buněk nebo z progenitorů embryonálních a dospělých tkání v podmínkách in vitro. Některé z nich jsou multipotentní, jiné pluripotentní, relativně rychle proliferují. Mají schopnost sebeobnovy a mohou být zdrojem buněk pro regeneraci organismu. U savců byly popsány a připraveny tři buněčné typy sekundárních pluripotentních kmenových buněk: embryonální kmenové buňky (embryonic stem cells ESCs), (EVANS and KAUFMANN 1981, MARTIN 1981, THOMPSON et al., 1981), embryonální zárodečné buňky (embryonic germ cells EGCs), (MATSUI et al., 1992, RESNICK et al. 1992, SHAMBLOTT et al., 1998) embryonální nádorové buňky (embryonal carcinoma cells ECCs), (MARTIN and EVANS, 1974, ANDDREWS et al., 1984). Mezi základní vlastnosti těchto buněčných typů patří velká schopnost sebeobnovy a potenciální diferenciace do specifických buněčných linií. Kromě této základní diferenciace existují ještě buňky oligopotentní, které jsou svými vlastnostmi podobné multipotentním a buňky nullipotentní, které se mohou pouze dělit a nemění fenotyp. Kmenové buňky mohou být totipotentní, multipotentní, pluripotentní nebo unipotentní, ale buňky těchto vlastností nemusí být nutně kmenové. Kmenové buňky se obecně dělí asymetricky, dělením nevznikají dvě rovnocenné buňky dceřiné, ale produktem jejich dělení jsou dva diametrálně odlišné typy buněk.

6 Typy kmenových buněk (rozděleno podle zdroje) Embryonální kmenová buňka, snímek Aleš Hampl, ÚEM AV ČR, Brno Embryonální kmenové buňky (Embryonic Stem Cells, ESC) lze získat z embryí ve stadiu blastocysty nebo moruly. Blastocysta je embryo staré několik dnů, které má buněk. Jsou-li stimulovány, mohou se diferencovat do všech buněčných typů dospělého organismu. ESC jsou dokonce tak plastické, že za určitých okolností mohou být aplikovány jinému živočišnému druhu (myší ESC byly použity v léčbě srdečního poškození u ovcí). V současné době jsou výzkumu podrobovány především myší a lidské ESC. Z některých druhů se ESC podařilo vytvořit teprve nedávno (potkan), některé živočišné druhy dodnes vzdorují (prase). Důležité je poznamenat, že embryonální kmenové buňky se svými biologickými vlastnostmi liší od ostatních kmenových buněk, které lze získat z orgánů a tkání dospělých. Důvodem jejich odlišnosti je především jejich embryonální původ a vlastnosti embryoblastu. Zde, na rozdíl od mnoha typů somatických kmenových buněk (somatic stem cells - SSCs), které si kmenovost zachovávají jak in vivo, tak také in vitro, buňky ICM (lidské embryonální kmenové buňky získané z vnitřní buněčné masy - inner cell mass) ani primordiální zárodečné buňky (primordial germinal cells - PGC) primárně kmenové nejsou a kmenovost získávají až adaptací na in vitro kulturu. Navíc PGC na rozdíl od buněk ICM nejsou ani pluripotentní. Embryonální buňky se kmenovými buňkami stávají až po in vitro kultivaci. Somatické buňky jsou kmenové přímo v těle.

7 Příkladem somatických kmenových buněk dospělých jedinců jsou mesenchymální kmenové buňky kostní dřeně (Kultura MSC izolovaných z potkana exprimujícího zelený fluorescenční protein (GFP). Z etických důvodů zatím nebyla povolena v USA a v zemích EU žádná studie s ESC u člověka a žádné léčebné podání ESC člověku, protože se jedná o závažný etický problém jejich získávání. Nelze také vyloučit, že podání embryonálních kmenových buněk by mohlo způsobit teratomy. Avšak v oblasti výzkumu dochází k rychlému vývoji poznání a v současnosti se např. připravuje v Anglii studie zaměřená na buňky očního epitelu derivované z ES. Indukované pluripotentní kmenové buňky (Induced Pluripotent Stem Cells, ipsc) jsou kmenové buňky uměle vytvořené z dospělých buněk těla. Výzkumy v posledních letech potvrdily možnost zvrátit osud buněk a přinutit diferencované buňky, aby se vrátily do pluripotentního (nediferencovaného) stavu. Dospělé nepluripotentní buňky lze změnit v ipsc inzercí některých genů. Pomocí virových vektorů se do buněk vloží geny, které regulují přepis genetické informace v buňce a způsobí, že se buňka promění v buňku kmenovou. ipsc buňky jsou svými vlastnostmi velmi podobné embryonálním kmenovým buňkám. Jejich výhodou je, že se jedná o buňky pacientovi vlastní a tudíž odpadá problém s imunologickou netolerancí, jako je tomu u buněk derivovaných z embryí.

8 Dospělé kmenové buňky (Adult Stem Cells, ASC) jsou buňky, které se nacházejí v dospělých tkáních a orgánech a mají schopnost dělení a diferenciace. Tvoří jen nepatrnou část buněk tkání a orgánů. Jejich počet ale stačí k tomu, aby se z nich mohla příslušná tkáň nebo orgán obnovovat. V poslední době se ukazuje, že i diferencované buňky se mohou za určitých okolností zpětně měnit v buňky nediferencované. V těchto pochodech hrají roli především různé transkripční faktory. Označení somatické kmenové buňky se vztahuje i na tkáňově specifické kmenové buňky izolované z embryí, které se minimálně v některých případech trochu liší od svých dospělých ekvivalentů. ASCs lze izolovat z dospělých jedinců a kultivovat in vitro. ASC je (na rozdíl od ESC) povoleno používat i léčebně. Transplantace krvetvorné tkáně u nemocných s leukemiemi nebo jinými nemocemi krvetvorby je důkazem, že tato léčba může být úspěšná. Jsou to právě tyto buňky, které se také již klinicky testují u poranění míchy, infarktu myokardu, náhrad kostí a chrupavek a u ischemických končetin. Nejen v embryonální tkání, ale i v těle dospělého člověka, se vyskytuje řada druhů kmenových buněk. Byly nalezeny kmenové buňky, které mohou u dospělého jedince zakládat játra, slinivku břišní, kosti, chrupavku a nové nervové buňky.

VÝZNAM FYZIOLOGICKÉ OBNOVY BUNĚK V MEDICÍNĚ

VÝZNAM FYZIOLOGICKÉ OBNOVY BUNĚK V MEDICÍNĚ OBNOVA A REPARACE 1 VÝZNAM FYZIOLOGICKÉ OBNOVY BUNĚK V MEDICÍNĚ Příklad: Fyziologická obnova buněk: obnova erytrocytů Rychlost obnovy: 2 miliony nových erytrocytů/s (při průměrné době života erytrocytu

Více

Výzkum kmenových buněk ve světle Úmluvy Martin Šolc 1/24

Výzkum kmenových buněk ve světle Úmluvy Martin Šolc 1/24 Výzkum kmenových buněk ve světle Úmluvy 2. 11. 2017 Martin Šolc 1/24 Obsah Kmenové buňky Přípustnost embryodestruktivního výzkumu Úmluva Zákon č. 227/2006 Sb., o výzkumu embryonálních kmenových buňkách

Více

Indukovaná pluripotence. Petr Vodička Liběchov 16/11/2016

Indukovaná pluripotence. Petr Vodička Liběchov 16/11/2016 Indukovaná pluripotence Petr Vodička Liběchov 16/11/2016 Totipotentní Pluripotentní Lidské ES Myší ES LIF + FBS Feeder = vrstva podpůrných buněk Myší embryonální fibroblasty, SNL, STO bfgf + SR Feeder

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Přednáška v rámci cyklu přednášek pro střední školy

Přednáška v rámci cyklu přednášek pro střední školy Přednáška v rámci cyklu přednášek pro střední školy 1. 12. 2010 www.lf1.cuni.cz Není buňka jako buňka (některá je kmenová) Význam a výzkum kmenových buněk Eliška Krejčí Anatomický ústav 1.LF UK Není buňka

Více

Úvod do studia biologie kmenových buněk. Jiří Pacherník tel:

Úvod do studia biologie kmenových buněk. Jiří Pacherník   tel: Úvod do studia biologie kmenových buněk Jiří Pacherník e-mail: jipa@sci.muni.cz tel: 532 146 223 Co jsou kmenové buňky? - buňky schopné vlastní obnovy (sebeobnova) - buňky schopné dávat vznik jiným typům

Více

Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy. Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU

Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy. Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU Buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy Petr Vaňhara Ústav histologie a embryologie LF MU Dnešní přednáška: Koncept uspořádání tkání Embryonální vznik tkání Typy tkání a jejich klasifikace Orgánové soustavy

Více

Sekvenování genomu a bioinformatika Kmenové buňky vytvořené genetickou manipulací Materiálové a tkáňové inženýrství Editace genomu

Sekvenování genomu a bioinformatika Kmenové buňky vytvořené genetickou manipulací Materiálové a tkáňové inženýrství Editace genomu Sekvenování genomu a bioinformatika Kmenové buňky vytvořené genetickou manipulací Materiálové a tkáňové inženýrství Editace genomu Nobelova cena za fyziologii a medicínu 2012 Oct4 Sox2 c-myc Klf4 Kmenové

Více

Kmenové buňky a tkáňové náhrady naděje moderní medicíny.

Kmenové buňky a tkáňové náhrady naděje moderní medicíny. Kmenové buňky a tkáňové náhrady naděje moderní medicíny. RNDr. Pavla Jendelová PhD. Ústav experimentální medicíny AVČR Ústav neurověd, UK 2. lékařská fakulta Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Ontogeneze živočichů

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Ontogeneze živočichů "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Ontogeneze živočichů postembryonální vývoj 1/73 Ontogeneze živočichů = individuální vývoj živočichů, pokud vznikají

Více

EMBRYONÁLNÍ KMENOVÉ BUŇKY

EMBRYONÁLNÍ KMENOVÉ BUŇKY Bi8120 Aplikovaná buněčná biologie EMBRYONÁLNÍ KMENOVÉ BUŇKY RNDr. Jakub Neradil, Ph.D. Ústav experimentální biologie PřF MU Program přednášky: vlastnosti kmenových buněk embryonální kmenové buňky linie

Více

Advanced Therapies Products Produkty Moderní terapie a výrobní laboratoře. Barbara Kubešová

Advanced Therapies Products Produkty Moderní terapie a výrobní laboratoře. Barbara Kubešová Advanced Therapies Products Produkty Moderní terapie a výrobní laboratoře Barbara Kubešová Národní Tkáňové Centrum, a.s. vyvíjí a vyrábí léčivé přípravky pro Advancedtherapiesa zpracovává tkáně a buňky

Více

Hematologie. Nauka o krvi Klinická hematologie Laboratorní hematologie. -Transfuzní lékařství - imunohematologie. Vladimír Divoký

Hematologie. Nauka o krvi Klinická hematologie Laboratorní hematologie. -Transfuzní lékařství - imunohematologie. Vladimír Divoký Hematologie Nauka o krvi Klinická hematologie Laboratorní hematologie -Transfuzní lékařství - imunohematologie Vladimír Divoký Fyzikální vlastnosti krve 3-4 X více viskózní než voda ph : 7.35 7.45 4-6

Více

Etické otázky výzkumu embryonálních kmenových buněk

Etické otázky výzkumu embryonálních kmenových buněk Pedagogická fakulta Katedra biologie a environmentálních studií Etické otázky výzkumu embryonálních kmenových buněk Autor: Vladimíra Rožánková Vedoucí práce: Mgr. Edvard Ehler Ph.D. Praha 2013 Název: Etické

Více

doc. RNDr. Renata Veselská, Ph.D., M.Sc. Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta MU

doc. RNDr. Renata Veselská, Ph.D., M.Sc. Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta MU Bi8120 Aplikovaná buněčná biologie - 4.5.2011 Buněčné terapie doc. RNDr. Renata Veselská, Ph.D., M.Sc. Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta MU Regenerativní medicína = lékařské ř ké postupy,

Více

RNDr. Jakub Neradil, Ph.D. Ústav experimentální biologie PřF MU

RNDr. Jakub Neradil, Ph.D. Ústav experimentální biologie PřF MU Bi8120 Aplikovaná buněčná biologie i EMBRYONÁLNÍ KMENOVÉ BUŇKY RNDr. Jakub Neradil, Ph.D. Ústav experimentální biologie PřF MU 1 Program přednášky: vlastnosti kmenových buněk embryonální kmenové buňky

Více

Kmenové buňky - významný vědecký objev 20. století

Kmenové buňky - významný vědecký objev 20. století ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta filozofická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Kmenové buňky - významný vědecký objev 20. století Plzeň 2013 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra filozofie Studijní

Více

Základní morfogenetické procesy

Základní morfogenetické procesy Základní morfogenetické procesy 502 Základní morfogenetické procesy Mechanismy, které se uplatňují v ontogenesi, tedy při vývoji jedince od zygoty k mnohobuněčnému organismu Buněčná úroveň diferenciace

Více

MUDr. Kissová Jarmila, Ph.D. Oddělení klinické hematologie FN Brno

MUDr. Kissová Jarmila, Ph.D. Oddělení klinické hematologie FN Brno MUDr. Kissová Jarmila, Ph.D. Oddělení klinické hematologie FN Brno Krvetvorba představuje proces tvorby krvinek v krvetvorných orgánech Krvetvorba je nesmírně komplikovaný, komplexně řízený a dodnes ne

Více

VÝVOJOVÁ BIOLOGIE. I. Úvod do vývojové biologie. II. Základní principy a mechanismy vývojové biologie. III. Kmenové buňky

VÝVOJOVÁ BIOLOGIE. I. Úvod do vývojové biologie. II. Základní principy a mechanismy vývojové biologie. III. Kmenové buňky PŘEDNÁŠKOVÝ BLOK VÝVOJOVÁ BIOLOGIE I. Úvod do vývojové biologie II. Základní principy a mechanismy vývojové biologie III. Kmenové buňky IV. Růstové faktory a signální transdukce Kmenové buňky: definice

Více

Mezonefros. Neokortex s glomeruly. Metanefrogenní blastém. dřeň s kanálky. Magn. x10. Henleovy kličky (nižší buňky) Sběrací kanálek (vyšší buňky)

Mezonefros. Neokortex s glomeruly. Metanefrogenní blastém. dřeň s kanálky. Magn. x10. Henleovy kličky (nižší buňky) Sběrací kanálek (vyšší buňky) Podpořeno grantem FRVŠ 524/2011 Ledviny NEFRON funkční jednotka Kůra - renální tělísko (glomerulus + Bowmanův váček) - proximální tubulus (zpětné vstřebávání) - distální tubulus Dřeň - Henleova klička

Více

Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno

Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno Brno, 17.5.2011 Izidor (Easy Door) Osnova přednášky 1. Proč nás rakovina tolik zajímá?

Více

doc. RNDr. Renata Veselská, Ph.D., M.Sc. Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta MU

doc. RNDr. Renata Veselská, Ph.D., M.Sc. Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta MU Bi8120 Aplikovaná buněčná biologie 18.4.2012 Buněčné terapie doc. RNDr. Renata Veselská, Ph.D., M.Sc. Ústav experimentální biologie Přírodovědecká fakulta MU Regenerativní medicína = lékařské ř ké postupy,

Více

Embryonální období. Martin Špaček. Odd. histologie a embryologie

Embryonální období. Martin Špaček. Odd. histologie a embryologie Modul IB Embryonální období Martin Špaček Odd. histologie a embryologie Zdroje obrázků: Moore, Persaud: Zrození člověka Rarey, Romrell: Clinical human embryology Scheinost: Digitální zobrazování počátků

Více

HEMOPOESA. Periody krvetvorby, kmenové a progenitorové buňky; regulace hemopoesy. Ústav histologie a embryologie

HEMOPOESA. Periody krvetvorby, kmenové a progenitorové buňky; regulace hemopoesy. Ústav histologie a embryologie HEMOPOESA Periody krvetvorby, kmenové a progenitorové buňky; regulace hemopoesy Ústav histologie a embryologie MUDr. Radomíra Vagnerová, CSc. Předmět: Obecná histologie a obecná embryologie B02241 Přednášky

Více

Co je to transplantace krvetvorných buněk?

Co je to transplantace krvetvorných buněk? Co je to transplantace krvetvorných buněk? Transplantace krvetvorných buněk je přenos vlastní (autologní) nebo dárcovské (alogenní) krvetvorné tkáně. Účelem je obnova kostní dřeně po vysoce dávkové chemoterapii

Více

Výzkumné centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad

Výzkumné centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad Výzkumné centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad Od 1.7. 2014 podpořeno: Národní program udržitelnosti MŠMT NPU I Vybudováno v rámci Evropského rozvojového regionálního fondu (Operační program Praha

Více

Obsah. O autorovi... X Seznam použitých zkratek... XI. Prolog... XXI O vědě a lidech... XXIII

Obsah. O autorovi... X Seznam použitých zkratek... XI. Prolog... XXI O vědě a lidech... XXIII O autorovi.... X Seznam použitých zkratek... XI Slovo lektora...xvii Prolog.... XXI O vědě a lidech.... XXIII O této knize....xxviii ČÁST PRVNÍ BIOLOGIE KMENOVÝCH BUNĚK 1 Biologie kmenových buněk... 3

Více

Variace Vývoj dítěte

Variace Vývoj dítěte Variace 1 Vývoj dítěte 21.7.2014 16:25:04 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE OPLOZENÍ A VÝVOJ PLACENTY Oplození K oplození dochází ve vejcovodu. Pohyb spermií: 3-6 mm za minutu. Životnost

Více

Endocytóza o regulovaný transport látek v buňce

Endocytóza o regulovaný transport látek v buňce . Endocytóza o regulovaný transport látek v buňce Exocytóza BUNĚČNÝ CYKLUS OMNIS CELLULA ET CELLULA - buňka vzniká jen z buňky Sled akcí, ve kterých buňka zdvojí svůj obsah a pak se rozdělí systém regulace

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

Kmenové buňky a strategie buněčné terapie

Kmenové buňky a strategie buněčné terapie Kmenové buňky a strategie buněčné terapie 8. 3. 2013 Vyjmenujte co nejvíce rozdílů mezi embryonálními kmenovými buňkami a tzv. dospělými kmenovými buňkami Kmenové buňky: kriteria a definice Sebeobnova

Více

Radiační patofyziologie. Zdroje záření. Typy ionizujícího záření: Jednotky pro měření radiace:

Radiační patofyziologie. Zdroje záření. Typy ionizujícího záření: Jednotky pro měření radiace: Radiační patofyziologie Radiační poškození vzniká účinkem ionizujícího záření. Co se týká jeho původu, ionizující záření vzniká: při radioaktivním rozpadu prvků, přichází z kosmického prostoru, je produkováno

Více

Dr. Kissová Jarmila Oddělení klinické hematologie FN Brno

Dr. Kissová Jarmila Oddělení klinické hematologie FN Brno Dr. Kissová Jarmila Oddělení klinické hematologie FN Brno Krvetvorba představuje proces tvorby krvinek v krvetvorných orgánech Krvetvorba je nesmírně komplikovaný, komplexně řízený a dodnes ne zcela dobře

Více

Patofyziologie radiačního poškození Jednotky, měření, vznik záření Bezprostřední biologické účinky Účinky na organizmus: - nestochastické - stochastické Ionizující záření Radiační poškození vzniká účinkem

Více

BUNĚČNÝ CYKLUS. OMNIS CELLULA ET CELLULA - buňka vzniká jen z buňky. Sled akcí, ve kterých buňka zdvojí svůj obsah a pak se rozdělí

BUNĚČNÝ CYKLUS. OMNIS CELLULA ET CELLULA - buňka vzniká jen z buňky. Sled akcí, ve kterých buňka zdvojí svůj obsah a pak se rozdělí (1 BUNĚČNÝ CYKLUS BUNĚČNÝ CYKLUS OMNIS CELLULA ET CELLULA - buňka vzniká jen z buňky Sled akcí, ve kterých buňka zdvojí svůj obsah a pak se rozdělí systém regulace kontrolní body molekulární brzdy Jednobuněčné

Více

Urychlení úpravy krvetvorby poškozené cytostatickou terapií (5-fluorouracil a cisplatina) p.o. aplikací IMUNORu

Urychlení úpravy krvetvorby poškozené cytostatickou terapií (5-fluorouracil a cisplatina) p.o. aplikací IMUNORu Urychlení úpravy krvetvorby poškozené cytostatickou terapií (5-fluorouracil a cisplatina) p.o. aplikací IMUNORu Úvod Myelosuprese (poškození krvetvorby) patří mezi nejčastější vedlejší účinky chemoterapie.

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodopis se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Tematické okruhy průřezového tématu - porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných živočichů - rozpozná a objasní funkci základních orgánů (orgánových soustav) - rozlišuje a porovná jednotlivé skupiny živočichů - určuje vybrané druhy

Více

2. provede umělé oplození vajíčka za účelem jiným, než dosažení těhotenství u ženy, od níž vajíčko pochází,

2. provede umělé oplození vajíčka za účelem jiným, než dosažení těhotenství u ženy, od níž vajíčko pochází, Spolková republika Německo Dodatek Zákon na ochranu embryí Embryonenschutzgesetz z 13. prosince 1990 1 Zneužití reprodukčních technik (1) Trestem odnětí svobody až na tři roky nebo peněžitým trestem bude

Více

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE

ZÁKLADY FUNKČNÍ ANATOMIE OBSAH Úvod do studia 11 1 Základní jednotky živé hmoty 13 1.1 Lékařské vědy 13 1.2 Buňka - buněčné organely 18 1.2.1 Biomembrány 20 1.2.2 Vláknité a hrudkovité struktury 21 1.2.3 Buněčná membrána 22 1.2.4

Více

Histogeneze příklady. 151 Kurs 5: Vývoj buněk a tkání

Histogeneze příklady. 151 Kurs 5: Vývoj buněk a tkání Histogeneze příklady 151 Kurs 5: Vývoj buněk a tkání Kurs 5: Vývoj buněk a tkání 137 Kasuistika: Thalidomide 138 Základní morfogenetické procesy 139 Regenerace a reparace 140 Ženský reprodukční systém

Více

Ústav Experimentání medicíny AV ČR, v.v.i.

Ústav Experimentání medicíny AV ČR, v.v.i. Ústav Experimentání medicíny AV ČR, v.v.i. V regenerativní medicíně inovační centrum a podnikatelský incubátor Výzkum v neurovědách, onkologii, buněčné biologii, ekotoxikologii, kmenových buňkách, biomateriálech

Více

Lidské embryonální kmenové buňky Biologie, technologie a další

Lidské embryonální kmenové buňky Biologie, technologie a další Lidské embryonální kmenové buňky Biologie, technologie a další Aleš Hampl Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i. Lékařská fakulta, Masarykova Univerzita, Brno Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad,

Více

Terapeutické klonování, náhrada tkání a orgánů

Terapeutické klonování, náhrada tkání a orgánů Transfekce, elektroporace, retrovirová infekce Vnesení genů Vrstva fibroblastů, LIF Terapeutické klonování, náhrada tkání a orgánů Selekce ES buněk, v nichž došlo k začlenění vneseného genu homologní rekombinací

Více

Neurální kmenové buňky NSCs (Neural stem cells)

Neurální kmenové buňky NSCs (Neural stem cells) Neurální kmenové buňky NSCs (Neural stem cells) a) b) Gl glomerularní vrstva Gr granulární vrstva EPl vnější plexiformní vrstva Mi vrstva mitral buněk IPL vnitřní plexiformní vrstva cc - corpus callosum

Více

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci

Více

Tisková zpráva. Ústav experimentální medicíny - výsledky aplikovaného výzkumu za rok 2014

Tisková zpráva. Ústav experimentální medicíny - výsledky aplikovaného výzkumu za rok 2014 Tisková zpráva Ústav experimentální medicíny - výsledky aplikovaného výzkumu za rok 2014 Ředitelka ústavu, prof. Eva Syková, hodnotí výsledky výzkumu ústavu, které mají přímé využití v medicíně a jejichž

Více

PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13

PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13 PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADNÍ EMBRYOLOGICKÉ POJMY 9 2. VÝZNAM EMBRYOLOGIE PRO KLINICKOU MEDICÍNU 13 3. GENETICKÁ KONTROLA VÝVOJE A ZÁKLADNÍ VÝVOJOVÉ PROCESY 17 3.1 Základní vývojové procesy 18 3.1.1 Proliferace

Více

Kmenové buňky Jan Voldřich ÚOCHB AVČR VŠCHT

Kmenové buňky Jan Voldřich ÚOCHB AVČR VŠCHT Kmenové buňky Jan Voldřich ÚOCHB AVČR VŠCHT Základní vlastnosti Samoobnova mitóza (symetrické dělení) Diferenciace ve více buněčných typů, cca 200 (asymetrické dělení) http://www.azspinediscandsport.com/amniotic-stem-cell-therapy

Více

Nádorové kmenové buňky - CSCs (Cancer stem cells)

Nádorové kmenové buňky - CSCs (Cancer stem cells) Nádorové kmenové buňky - CSCs (Cancer stem cells) Původ CSCs? a) somatické kmenové buňky b) TA buňky (progenitory)* Podstatou je akumulace chyb v regulaci diferenciace, proliferace a apoptósy. Tyto chyby

Více

OBRANNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM

OBRANNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_04_BI2 OBRANNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM Základní znaky: není vrozená specificky rozpoznává cizorodé látky ( antigeny) vyznačuje se

Více

1- živočichové úvod. Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková. Tematická oblast. Ročník 2. Datum tvorby 10.9.2013

1- živočichové úvod. Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková. Tematická oblast. Ročník 2. Datum tvorby 10.9.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Autor Tematická oblast Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková 1- živočichové úvod Ročník 2. Datum tvorby 10.9.2013 Anotace - pro učitele i

Více

c 2002 Intellectronics

c 2002 Intellectronics Gymnázium Tachov, seminář 25. září 2002 Klonování lidských embryonálních kmenových buněk Jiří Svršek 1 c 2002 Intellectronics Abstract V prosinci 1998 společnost Advanced Cell Technology, Inc. oznámila

Více

2.ročník - Zoologie. Rozmnožování Zárodečné listy (10)

2.ročník - Zoologie. Rozmnožování Zárodečné listy (10) 2.ročník - Zoologie Rozmnožování Zárodečné listy (10) ROZMNOŽOVÁNÍ A VÝVIN ROZMNOŽOVÁNÍ: 1) Nepohlavní = zachována stejná genetická informace rodiče a potomka - založeno na schopnosti regenerace (obnovy

Více

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy. Moravské gymnázium Brno, s.r.o. Autor. Mgr. Martin Hnilo

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy. Moravské gymnázium Brno, s.r.o. Autor. Mgr. Martin Hnilo Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Moravské gymnázium Brno, s.r.o. Autor Mgr. Martin Hnilo Tematická oblast Biologie 2 Zoologický systém. Embryogeneze. Ročník 2. Datum tvorby 02.09.2013

Více

Aktuální výzkum kmenových buněk: ze zkumavky k terapeutickému využití

Aktuální výzkum kmenových buněk: ze zkumavky k terapeutickému využití Od fyziologie k medicíně Aktuální výzkum kmenových buněk: ze zkumavky k terapeutickému využití Tomáš Bárta, Dáša Doležalová, Aleš Hampl, Zuzana Holubcová, Josef Jaroš, Vladimír Vinarský Projekt Od fyziologie

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

MODELOVÁNÍ OBNOVY KMENOVÝCH BUNĚK Jan Šilar, Jiří Kofránek, Tomáš Kulhánek, Katarina Forgáčová, Emanuel Nečas

MODELOVÁNÍ OBNOVY KMENOVÝCH BUNĚK Jan Šilar, Jiří Kofránek, Tomáš Kulhánek, Katarina Forgáčová, Emanuel Nečas MODELOVÁNÍ OBNOVY KMENOVÝCH BUNĚK Jan Šilar, Jiří Kofránek, Tomáš Kulhánek, Katarina Forgáčová, Emanuel Nečas Klíčová slova: fyziologie, kmenová buňka, ionizující záření, hematopoéza, homeostáza, modelování,

Více

Nitroděložní vývoj období embryonální

Nitroděložní vývoj období embryonální Nitroděložní vývoj období embryonální Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 25. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Nitroděložní vývoj člověka (vývoj před narozením)

Více

Živá soustava, hierarchie ž.s.

Živá soustava, hierarchie ž.s. Téma: Tkáně Živá soustava, hierarchie ž.s. Charakteristiky ž.s.: 1) Biochemické složení 2) Autoreprodukce 3) Dědičnost 4) Složitost, hierarchické uspořádání 5) Metabolismus 6) Dráždivost 7) Růst 8) Řízení

Více

Ingredience pro krásu

Ingredience pro krásu 1 z 6 26. 1. 2015 10:34 «Nejnovější Hledat na Super.cz Ingredience pro krásu 29. října 2014 14:00 - KOMERČNÍ ČLÁNEK Trápí vás první příznaky stárnutí pleti? Jestliže pokožka začíná ztrácet pevnost a pružnost,

Více

Vakcíny z nádorových buněk

Vakcíny z nádorových buněk Protinádorové terapeutické vakcíny Vakcíny z nádorových buněk V. Vonka, ÚHKT, Praha Výhody vakcín z nádorových buněk 1.Nabízejí imunitnímu systému pacienta celé spektrum nádorových antigenů. 2. Jejich

Více

Některé významné aspekty vývojové biologie v medicíně

Některé významné aspekty vývojové biologie v medicíně Některé významné aspekty vývojové biologie v medicíně - terapie infertility (in vitro oplození) - genetické poruchy vývoje člověka - malformace (Down, Waardenburg, Martin-Bell) - teratogeneze (alkohol,

Více

GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti. Historie

GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti. Historie GENETIKA 1. Úvod do světa dědičnosti Historie Základní informace Genetika = věda zabývající se dědičností a proměnlivostí živých soustav sleduje variabilitu (=rozdílnost) a přenos druhových a dědičných

Více

LPMT: DEFINICE, ZAŘAZENÍ

LPMT: DEFINICE, ZAŘAZENÍ 1 LPMT: DEFINICE, ZAŘAZENÍ MUDr. Tomáš Boráň Státní ústav pro kontrolu léčiv 2 Obsah Definice LPMT Legislativa EU Legislativa ČR Zařazení mezi LPMT a příklady somatobuněčná terapie tkáňové inženýrství

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 17 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 34 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba: ICCBBA

Více

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně Obsah Předmluvy 1. Definice a historie oboru molekulární medicína 1.1. Historie molekulární medicíny 2. Základní principy molekulární biologie 2.1. Historie molekulární biologie 2.2. DNA a chromozomy 2.3.

Více

TEST:Bc-1314-BLG Varianta:0 Tisknuto:18/06/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1.

TEST:Bc-1314-BLG Varianta:0 Tisknuto:18/06/2013 ------------------------------------------------------------------------------------------ 1. TEST:Bc-1314-BLG Varianta:0 Tisknuto:18/06/2013 1. Genotyp je 1) soubor genů, které jsou uloženy v rámci 1 buněčného jádra 2) soubor pozorovatelných vnějších znaků 3) soubor všech genů organismu 4) soubor

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ HOO/O13 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 6 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 34 6 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba:

Více

Výroční zpráva tkáňového zařízení za rok 2015

Výroční zpráva tkáňového zařízení za rok 2015 Ústav hematologie a krevní transfuze, p. o. IČO 23736 128 20 Praha 2, U Nemocnice 1 telefon: 224 436 018, E-mail: cryo@uhkt.cz Pracoviště FN Motol, Nová budova kliniky dětské onkologie číslo 23, ulice

Více

ODBORNÝ OPONENTNÍ POSUDEK ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY 2011 PROJEKTU 1M0538 OP01

ODBORNÝ OPONENTNÍ POSUDEK ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY 2011 PROJEKTU 1M0538 OP01 OSUDEK k _ZPRAVA_2011_1M0538_10182 of 3 23.3.2012 12:07 ODBORNÝ OPONENTNÍ POSUDEK ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY 2011 PROJEKTU 1M0538 OP01 1. ZHODNOCENÍ PRŮBĚHU ŘEŠENÍ, VÝSLEDKŮ A SPLNĚNÍ CÍLŮ PROJEKTU CELÉ OBDOBÍ 1.1.

Více

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel Ve Fakultní nemocnici Brno vzniklo první Centrum ochrany reprodukce u nás. Jako jediné v ČR poskytuje ochranu v celém rozsahu včetně odběru a zamrazení tkáně vaječníku. Centrum vznikalo postupně od poloviny

Více

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE Problém dnešní doby http://www.ulekare.cz/clanek/ve-zkumavce-se-da-vypestovat-vajicko-i-spermie-13323 http://www.babyfrance.com/grossesse/fecondation.html Co tě napadne,

Více

Ústav experimentální medicíny AV ČR úspěšně rozšířil přístrojové vybavení pro vědce z peněz evropských fondů

Ústav experimentální medicíny AV ČR úspěšně rozšířil přístrojové vybavení pro vědce z peněz evropských fondů Ústav experimentální medicíny AV ČR úspěšně rozšířil přístrojové vybavení pro vědce z peněz evropských fondů Ústav úspěšně dokončil realizaci dvou investičních projektů s využitím prostředků z Operačního

Více

Výzkum a technologie budoucnosti

Výzkum a technologie budoucnosti Výzkum a technologie budoucnosti Anna Holubová holubann@gmail.com Centrum podpory aplikačních výstupů a spin-off firem 1. LF UK Pokročilé technologie v diabetologii Zimní semestr 2016/17 Transplantace

Více

DIDAKTICKÝ TEST- OBECNÁ ZOOLOGIE

DIDAKTICKÝ TEST- OBECNÁ ZOOLOGIE DIDAKTICKÝ TEST- OBECNÁ ZOOLOGIE 1. Která část neuronu přijímá vzruchy? a) tělo neuronu a dendrity b) pouze tělo neuronu c) axon (neurit) a dendrity d) axon (neurit) a tělo neuronu 2. Mozeček je důležité

Více

Název materiálu: Prenatální a perinatální období Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 12. 03. 2013 Zařazení materiálu:

Název materiálu: Prenatální a perinatální období Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 12. 03. 2013 Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány IMUNOGENETIKA I Imunologie nauka o obraných schopnostech organismu imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány lymfatická tkáň thymus Imunita reakce organismu proti cizorodým

Více

Historie výzkumu kmenových buněk

Historie výzkumu kmenových buněk Historie výzkumu kmenových buněk Miliony lidí na celém světě trpí poruchami zdraví, které jsou výsledkem poškození některých specializovaných buněk jako například buněk srdečního svalu při infarktu, nervových

Více

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha

STANDARDNÍ LÉČBA. MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha STANDARDNÍ LÉČBA MUDr. Evžen Gregora OKH FNKV Praha STANDARDNÍ LÉČBA OBECNĚ 1/ Cíl potlačení aktivity choroby zmírnění až odstranění příznaků choroby navození dlouhodobého, bezpříznakového období - remise

Více

Maturitní témata Biologie MZ 2017

Maturitní témata Biologie MZ 2017 Maturitní témata Biologie MZ 2017 1. Buňka - stavba a funkce buněčných struktur - typy buněk - prokaryotní buňka - eukaryotní buňka - rozdíl mezi rostlinnou a živočišnou buňkou - buněčný cyklus - mitóza

Více

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy září popíše základní rozdíly mezi buňkou rostlin, živočichů a bakterií a objasní funkci základních

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 4 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 34 6 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba: ICCBBA

Více

Maturitní témata - BIOLOGIE 2018

Maturitní témata - BIOLOGIE 2018 Maturitní témata - BIOLOGIE 2018 1. Obecná biologie; vznik a vývoj života Biologie a její vývoj a význam, obecná charakteristika organismů, přehled živých soustav (taxonomie), Linného taxony, binomická

Více

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63)

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63) ONKOLOGIE NÁZEV : PSA POUŽITÍ : kvantitativní stanovení celkového PSA (volného PSA i PSA v komplexu s alfa-1-antichymotrypsinem) v lidském séru. Společně s digitálním rektálním vyšetřením (DRE) se u mužů

Více

Velikost živočišných buněk

Velikost živočišných buněk Velikost živočišných buněk Živočišné buňky jsou co do velikosti značně rozmanité. Velikostí se mohou lišit i stejné buněčné typy u různých živočichů. Průměrná velikost živočišné buňky je 10-20 µm. Příklady

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ HOO/O1 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI TKÁŇOVÉHO ZAŘÍZENÍ ROK: 15 tkáňové zařízení: Hematologicko - onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň alej Svobody 8, Plzeň 4 6 číslo tkáňové banky: odpovědná osoba:

Více

Model. zdraví a nemoci

Model. zdraví a nemoci Model zdraví a nemoci Zdraví SZO (WHO) definovalo zdraví jako:,,celkový stav tělesné, duševní a sociální pohody, a ne pouze nepřítomnost nemoci nebo slabosti". Dále (velmi zjednodušeně): - zdraví je nebýt

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Základy genetiky, základní pojmy "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy 1/75 Genetika = věda o dědičnosti Studuje biologickou informaci. Organizmy uchovávají,

Více

Transgeneze u ptáků: očekávání vs. realita

Transgeneze u ptáků: očekávání vs. realita Transgeneze u ptáků: očekávání vs. realita Proč ptáci? Kuře - základní model v anatomii, embryologii, vývojové biologii množství získaného proteinu nižší riziko cross reaktivity s tím spojená možnost produkce

Více

Biologie - Sexta, 2. ročník

Biologie - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence sociální a personální Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012. Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma

Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012. Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma Hematoonkologie součást dílčích záměrů vývoje DRG_2012 Hlavní řešitel: J. Kárníková, spoluřešitelé: P. Tůma Současný stav nezohledňují se klinická či histologická stadia onemocnění a s nimi související

Více

Od fyziologie k medicíně

Od fyziologie k medicíně Milý čtenáři, publikace, kterou držíte v ruce je součástí olomouckého cyklu vzdělávacích materiálů vydávaných k projektu Od fyziologie k medicíně integrace vědy, výzkumu odborného vzdělávání a praxe. Projekt

Více

Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu

Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu Tekuté biopsie u mnohočetného myelomu Mgr. Veronika Kubaczková Babákova myelomová skupina ÚPF LF MU Pacientský seminář 11. května 2016, Brno Co jsou tekuté biopsie? Představují méně zatěžující vyšetření

Více

Beličková 1, J Veselá 1, E Stará 1, Z Zemanová 2, A Jonášová 2, J Čermák 1

Beličková 1, J Veselá 1, E Stará 1, Z Zemanová 2, A Jonášová 2, J Čermák 1 Beličková 1, J Veselá 1, E Stará 1, Z Zemanová 2, A Jonášová 2, J Čermák 1 1 Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha 2 Všeobecná fakultní nemocnice, Praha MDS Myelodysplastický syndrom (MDS) je heterogenní

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Program nejvhodnější kombinace produktů. Vyvinut odborníky Vědeckého a inovačního Střediska Společnosti v roce 2001.

Program nejvhodnější kombinace produktů. Vyvinut odborníky Vědeckého a inovačního Střediska Společnosti v roce 2001. Program nejvhodnější kombinace produktů. Vyvinut odborníky Vědeckého a inovačního Střediska Společnosti v roce 2001. Nejmodernější názor na lidské zdraví je souladem pradávných zkušeností a novodobých

Více

Nové orgány na postupu

Nové orgány na postupu Nové orgány na postupu Pěstování celých orgánů z kmenových buněk je v současnosti oblíbené. Základní postup, který biologové používají, je vesměs podobný. Aby se kmenová buňka změnila ve správný buněčný

Více

Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno

Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno GONOSOMY GONOSOMY CHROMOSOMY X, Y Obr. 1 (Nussbaum, 2004) autosomy v chromosomovém páru homologní po celé délce chromosomů crossingover MEIÓZA Obr. 2 (Nussbaum, 2004) GONOSOMY CHROMOSOMY X, Y ODLIŠNOSTI

Více

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj

Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Liberecký kraj Institut biostatistiky a analýz, Lékařská a přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Současné trendy v epidemiologii nádorů se zaměřením na Mužík J. Epidemiologie nádorů v ČR Epidemiologická

Více