Laboratorní a provozní cvičení TRAKČNÍ VOZIDLA MHD. Ing. Jaromír Široký, Ph.D. Institut dopravy Fakulta strojní VŠB TU Ostrava.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Laboratorní a provozní cvičení TRAKČNÍ VOZIDLA MHD. Ing. Jaromír Široký, Ph.D. Institut dopravy Fakulta strojní VŠB TU Ostrava."

Transkript

1 1 TRAKČNÍ VOZIDLA MHD Ing. Jaromír Široký, Ph.D. Institut dopravy Fakulta strojní VŠB TU Ostrava

2 2 Tyto studijní materiály vznikly pro studenty prezenčního a dálkového studia. Recenze: Název: Trakční vozidla MHD Autoři: Jaromír Široký Vydání: první, 2018 Počet stran: xxx Studijní materiály pro studijní obor Dopravní systémy a technika, Institut dopravy, Fakulta strojní, VŠB TU OSTRAVA Jazyková korektura: ne. Jaromír Široký Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 2018

3 3 POKYNY KE STUDIU Pro předmět 1. semestru oboru Dopravní systémy a technika jste obdrželi studijní balík obsahující: integrované opory pro prezenční a distanční studium obsahující i pokyny ke studiu ve formě komentovaných prezentací přednášek, doplněný o odkazy na doporučenou a rozšiřující literaturu a zdroje. Prerekvizitní oblasti Teorie dopravních prostředků. Cíle předmětu Cílem je seznámení se: základními charakteristikami systému městské hromadné dopravy; uspořádáním a konstrukčním řešením tramvají; systému tramtrain; základním uspořádáním a parametry autobusů a trolejbusů systémy podzemních drah a jejich vozidel nekonvenčními dopravními systémy jako jsou monoraily, kabinové systémy a pohyblivé chodníky. Pro koho je předmět určen Předmět je určen pro studenty programu Dopravní systémy a technika, popř. pro zájemce z řad studentů stavebních fakult se zaměřením na dopravní stavitelství.

4 4 Při studiu každé kapitoly doporučujeme následující postup: Čas ke studiu: xx hodin Na úvod kapitoly je uveden čas potřebný k prostudování látky. Čas je orientační a může vám sloužit jako hrubé vodítko pro rozvržení studia celého předmětu či kapitoly. Někomu se čas může zdát příliš dlouhý, někomu naopak. Jsou studenti, kteří se s touto problematikou ještě nikdy nesetkali a naopak takoví, kteří již v tomto oboru mají bohaté zkušenosti. Cíl: Po prostudování tohoto odstavce budete umět Popsat Definovat Vyřešit Ihned potom jsou uvedeny cíle, kterých máte dosáhnout po prostudování této kapitoly konkrétní dovednosti, znalosti. Výklad Následuje vlastní výklad studované látky, zavedení nových pojmů, jejich vysvětlení, vše doprovázeno obrázky, tabulkami, řešenými příklady, odkazy na animace. Shrnutí pojmů Na závěr kapitoly jsou zopakovány hlavní pojmy, které si v ní máte osvojit. Pokud některému z nich ještě nerozumíte, vraťte se k nim ještě jednou. Otázky Pro ověření, že jste dobře a úplně látku kapitoly zvládli, máte k dispozici několik teoretických otázek. Úlohy k řešení Protože většina teoretických pojmů tohoto předmětu má bezprostřední význam a využití v praxi, jsou Vám nakonec předkládány i praktické úlohy k řešení. V nich je hlavním významem předmětu schopnost aplikovat čerstvě nabyté znalosti pro řešení reálných situací. Klíč k řešení Výsledky zadaných příkladů i teoretických otázek jsou uvedeny v závěru učebnice v Klíči k řešení. Používejte je až po vlastním vyřešení úloh, jen tak si samokontrolou ověříte, že jste obsah kapitoly skutečně úplně zvládli. Úspěšné a příjemné studium s tímto učebním textem Vám přeje auto:., Jaromír Široký a kolektiv externích spolupracovníků z provozu

5 5 Obsah Historie vývoje vozidel hromadné dopravy ve světě a ČR... 7 Vývoj městské dopravy do konce 19. století... 7 Přehled historie rozvoje MHD na území bývalého Československa Rozdělení systémů a prostředků městské hromadné dopravy Charakteristické znaky MHD Tramvaje Rozdělení tramvají podle stavby a koncepce Rozdělení kolejové městské dopravy podle UITP Výška podlahy tamvaje - nízkopodlažnost Koncepce článkových tramvají Pojezdy tramvají Normálně podlažní podvozek Tatra bez primárního vypružení Normálně podlažní podvozky s primárním vypružením Normálně podlažní podvozky s tandemovým pohonem NP Podvozek s malými koly dvojkolí s koly o průměru 300 mm Podvozky pro nízkopodlažní tramvaje, nápravnice se samostatně uloženými koly Podvozek pro nízkopodlažní tramvaje s portálovou nápravou a vazbou mezi koly Portálové podvozky pro nízkopodlažní tramvaje Sekundární vypružení podvozků Kola dvojkolí tramvají Kolo složené radiální Složená kola radiální Profily jízdní plochy kol tramvají Stavba skříní tramvají Diferenciální stavba skříně Integrální stavba skříně Dveře, okna Základní konstrukční celky tramvají Brzda tramvají Ovládání tramvaje Sběrače tramvají Tramtrain Základní požadavky na vouzidla Bezpečnostní hlediska provozu vozidel Aktivní a pasivní bezpečnost... 63

6 6 Obrysy pro vozidla typu tramtrain Trolejbusy Charakteristické znaky Koncepce pohonu trolejbusu Vnitřní vybavení Stanoviště řidiče Trakční obvody trolejbusů s polovodičovou regulací Trolejové vedení a sběrače Dvouzdrojové trolejbusy Autobusy Historie autobusů v ČR Rozdělení autobusů podle délky Příklady autobusů pro městský provoz Koncepce pojezdu autobusu a vztah k nízkopodlažnosti Nekonvenční autobusy Metro Typy metra Řešení tunelů a stanic Koncepce prostorového uspořádání vozidel Nekonvenční systémy Nekonvenční dopravní prostředky Monorail Rozdělení Podepřené systémy Zavěšené systémy Kabinkové systémy Uspořádání stanic Ukázky návrhů řešení Pohyblivé pásy a chodníky Použité zdroje a doplňující literatura

7 7 Historie vývoje vozidel hromadné dopravy ve světě a ČR Vývoj městské dopravy do konce 19. století Ukázka kočárů v 17. a 18 století. Omnibus, zápřah 2 koně, obstavitelnost cca cestujících

8 8 Návrh parního omnibusu Omnibus v Praze Parní lokomotiva londýnského metra Parní lokomotiva londýnského metra Konězpřežná tramvaj v Praze. Nákresy parních tramvají v Brně.

9 9 První autobusy v Praze. Prní trolejbusy v Berlíně Seimenssběrací vozík jezdí shora po dvojí troleji. Tramvaje počátku 20. století. Rámové, dvojnápravové, jednostranné. Motorové + přípojné vozy.

10 10

11 11

12 12 Přehled historie rozvoje MHD na území bývalého Československa

13 13 Rozdělení systémů a prostředků městské hromadné dopravy

14 14 Charakteristické znaky MHD

15 15

16 16

17 17

18 18

19 19

20 20 Tramvaje Rozdělení tramvají podle stavby a koncepce Rozdělení kolejové městské dopravy podle UITP

21 21

22 22

23 23

24 24

25 25 Výška podlahy tamvaje - nízkopodlažnost

26 26 Koncepce článkových tramvají

27 27

28 28 Pojezdy tramvají Normálně podlažní podvozek Tatra bez primárního vypružení Podvozek pro rozchod 1435 mm

29 29 Podvozek Tatra pro rozchod 1000 mm Normálně podlažní podvozky s primárním vypružením

30 30

31 31 Normálně podlažní podvozky s tandemovým pohonem

32 32

33 33

34 34 NP Podvozek s malými koly dvojkolí s koly o průměru 300 mm

35 35 Podvozky pro nízkopodlažní tramvaje, nápravnice se samostatně uloženými koly Portálová náprava s volně uloženými běžnými koly.

36 36 NP podvozek s tandemově poháněnými koly (bez napravnice)

37 37 Podvozek pro nízkopodlažní tramvaje s portálovou nápravou a vazbou mezi koly

38 38 Portálové podvozky pro nízkopodlažní tramvaje

39 39

40 40 Sekundární vypružení podvozků

41 41 Kola dvojkolí tramvají Kolo složené radiální

42 42

43 43

44 44 Složená kola radiální

45 45

46 46 Profily jízdní plochy kol tramvají

47 47 Stavba skříní tramvají Diferenciální stavba skříně Rám diferenciální skříně článku tramvaje: 1 hlavní podélník přenáší hlavní složku podélných sil, 2 bočník podílí se na přenostu podélných a svislých sil; 3 čelník s kloubem; 4 místo pro spřahací ústrojí; 5 hlavní příčník; 6 schody nástupního prostoru Rám skříně s prolomenými podélníky pro nizkopodlažní provedení tramvaje.

48 48 Na rámu již postavená skříň. 1 sloupek,,2 podokenní vazník; 3 nadokenní vazník; 4 výztuha bočnice; 2 okenní sloupek; 5 šikmá výztuha; 6 obšití bočnice; 7 podlahová dílů; 8 střecha.

49

50 50 Integrální stavba skříně Profily pro sestavení tubusu skříně: 1 boční profily; 2 střešní profily; 3 C drážka pro uchycení vnitřního vybavení; 4 zámek profilu pro svaření; Sestavení tubusu skříně včetně vyřízlých otvorů.

51 51 Řez vozidlem s integrální stavbou skříně. Dveře, okna Dveře posuvné.

52 52 Dveře předsuvné Okno celistvé vkládané do gumového těsnění u diferenciálních staveb

53 53 Okno celistvé, lepené u integrální stavby. Okno výklopné vkládané do gumového těsnění u diferenciálních staveb

54 54 Výklopné okno, lepené u integrální stavby. Základní konstrukční celky tramvají Brzda tramvají Kotoučová brzda, kotouč na nápravě, brzdová jednotka na nápravové převodovce, ovládání elektrohydraulicky.

55 55 Bubnová brzda. buben na hřídeli trakčního motoru, ovládání elektromechanicky, stav zabrzděno/odbrzděno. Magnetická kolejová brzda umístění mezi koly pod rámem podvozku, ovládání elektricky (zdroj palubní baterie), stav zabrzděno/odbrzděno.

56 56 Ovládání tramvaje Základní trakční schéma odporové tramvaje červeně jízda, modře elektrodynamická brzda.

57 57

58 58 Sběrače tramvají Podle konstrukčního řešení se dělí na symetrické sběrače a sběrače nesymtrické. Symetrický sběrač Nesymetrický sběrač.

59 59 Pohon sběrače zvedání pružinou, působící na spodní ramena sběrače. Stahování sběrače: ruční pomocí lana; elektromechanicky s nouzovým ručním ovládáním

60 60 Dotyk s trolejovým vedení pomocí sběrací lišty. Starší výkyvná jednoduchá lišta s uhlíkovým obložením, novější dvojitá lišta s vypružením.

61 61 Celková sestavení nesymetrického sběrače ve stažené (montážní) poloze.

62 62 Tramtrain Základní požadavky na vouzidla

63 63 Bezpečnostní hlediska provozu vozidel Aktivní a pasivní bezpečnost

64 64

65 65

66 66 Obrysy pro vozidla typu tramtrain

67 67

68 68

69 69 Trolejbusy Charakteristické znaky

70 70 Koncepce pohonu trolejbusu

71 71

72 72

73 73 Trakce

74 74 Vnitřní vybavení Stanoviště řidiče

75 75

76 76 Trakční obvody trolejbusů s odporovou regulací Trakční obvody trolejbusů s polovodičovou regulací

77 77 Trolejové vedení a sběrače

78 78

79 79

80 80

81 81

82 82 Dvouzdrojové trolejbusy

83 83

84 84

85 85

86 86 Autobusy Historie autobusů v ČR

87 87

88 88 Rozdělení autobusů podle délky Příklady autobusů pro městský provoz City Bus

89 89 Mini Bus Patrový autobus

90 90 Koncepce pojezdu autobusu a vztah k nízkopodlažnosti

91 91 Nekonvenční autobusy

92 92 Portálová náprava s motory v náboji kol, vnitřní uspořádání

93 93

94 94

95 95

96 96 Metro

97 97 Typy metra

98 98

99 99

100 100

101 101

102 102

103 103 Řešení tunelů a stanic

104 104

105 105

106 106 Koncepce prostorového uspořádání vozidel

107 107

108 108

109 109 Nekonvenční systémy

110 110

111 111 Nekonvenční dopravní prostředky Monorail Rozdělení zavěšené podepřené Podepřené systémy skříňový ocelový nosník, horní pojezd

112 112 přírubový betonový nosník, dolní pojezd

113 113 monolitický betonový nosník, horní pojezd

114 114

115 115 plochý nosník s vodícím žebrem, horní pojezd

116 116

117 117

118 118 Zavěšené systémy betonová otevřený nosník

119 119 otevřený ocelový nosník

120 120

121 121

122 122

123 123 Kabinkové systémy

124 124 Uspořádání stanic Ukázky návrhů řešení

125 125

126 126

127 127 Pohyblivé pásy a chodníky Způsoby nástupu

128 128

129 129 Použité zdroje a doplňující literatura FOLPRECHT JAN, KŘIVDA Vladislav OLIVKOVÁ Ivana, FRIČ Jindřich: Městská hromadná doprava (vybrané statě). Ostrava:, HABARDA Dušan: Mestská hromadná doprava. Bratislava. ALFA Bratislava HABARDA Dušan: Modernizácia mestskej kol ajovej dopravy. Žilina: Žilinská univerzita Žilina HABARDA D., GRENČÍK J.: Pojazdy mestských koľajových vozidiel. Žilina: Žilinská univerzita Žilina HELLER P., DOSTÁL J.: Kolejová vozidla III. Plzeň: ZČU Plzeň Zajímavost k tématu Průvodce studiem Text, kterým chcete neformálně oslovit studujícího o tom, co je důležité umět nebo co stačí jen přečíst informativně. Odměna a odpočinek Text, kterým chcete ještě neformálněji oslovit studujícího o tom, co už umí a že je vhodné si teď odpočinout, zítra si to přečíst znovu a pak teprve pokračovat, nebo něco podobného nesoucí se v tomto duchu. Korespondenční úkol Příprava na tutoriál Souhrn znalostí, se kterými má student přijít na tutoriál (kapitola 1-2 ap.) [Styl Zadání příkladu] Náměty k diskusím, témata a popisy případových studií, problémů určených ke skupinovému řešení, otázky k promyšlení, specializovaná cvičení a další podněty. Studující se tak mohou připravit na společná setkání a výsledkem je omezení okamžitých improvizací a zvýšení efektivnosti průběhu tutoriálu. Elektronická výuka Informace o doplňujících animacích, videosekvencích apod., které si může student může nalézt na e- learningovém portálu.

130 130 Klíč k řešení Literatura [1] Návod k obsluze, Válcová zkušební stanice funkcí a výkonu LPS 2000, MAHA Consulting s.r.o., 1. vyd., 1996, 64s

TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT

TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT pro kombinované a distanční studium Jana Šarmanová Ostrava 2003 Jana Šarmanová, 2003 Fakulta

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava TEORIE ÚDRŽBY. učební text. Jan Famfulík. Jana Míková. Radek Krzyžanek

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava TEORIE ÚDRŽBY. učební text. Jan Famfulík. Jana Míková. Radek Krzyžanek Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava TEORIE ÚDRŽBY učební text Jan Famfulík Jana Míková Radek Krzyžanek Ostrava 2007 Recenze: Prof. Ing. Milan Lánský, DrSc. Název: Teorie údržby Autor: Ing.

Více

KOLEJOVÁ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA

KOLEJOVÁ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA KOLEJOVÁ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA DRUHY KOLEJOVÝCH VOZIDEL Hnací vozidla - jsou schopna vyvinout tažnou sílu Přípojná vozidla - nejsou schopna vyvinout tažnou sílu DRUHY HNACÍCH VOZIDEL Lokomotivy - pouze strojní

Více

PŘEPRACOVÁNÍ NORMÁLNĚ ROZCHODNÉHO STOPROCENTNĚ NÍZKOPODLAŽNÍHO, PLNĚ OTOČNÉHO PODVOZKU EVO NA ROZCHOD 1000mm SVOČ FST 2015

PŘEPRACOVÁNÍ NORMÁLNĚ ROZCHODNÉHO STOPROCENTNĚ NÍZKOPODLAŽNÍHO, PLNĚ OTOČNÉHO PODVOZKU EVO NA ROZCHOD 1000mm SVOČ FST 2015 PŘEPRACOVÁNÍ NORMÁLNĚ ROZCHODNÉHO STOPROCENTNĚ NÍZKOPODLAŽNÍHO, PLNĚ OTOČNÉHO PODVOZKU EVO NA ROZCHOD 1000mm SVOČ FST 2015 Bc. Jakub Kalčík Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká

Více

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra aplikované matematiky STATISTIKA I.

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra aplikované matematiky STATISTIKA I. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra aplikované matematiky STATISTIKA I. pro kombinované a distanční studium Radim Briš Martina Litschmannová

Více

ŠKODA VAGONKA a.s. člen skupiny ŠKODA TRANSPORTATION. Schopnost a vůle dělat věci dobře a k všestrannému prospěchu je určující pro to, co děláme.

ŠKODA VAGONKA a.s. člen skupiny ŠKODA TRANSPORTATION. Schopnost a vůle dělat věci dobře a k všestrannému prospěchu je určující pro to, co děláme. ŠKODA VAGONKA a.s. člen skupiny ŠKODA TRANSPORTATION Schopnost a vůle dělat věci dobře a k všestrannému prospěchu je určující pro to, co děláme. JEDNOPODLAŽNÍ REGIONÁLNÍ SOUPRAVY PRO ČESKÉ DRÁHY ŘEŠENÍ

Více

ZÁKLADY KONSTRUKCE ŽELEZNIČNÍCH VOZŮ

ZÁKLADY KONSTRUKCE ŽELEZNIČNÍCH VOZŮ Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzita třetího věku ZÁKLADY KONSTRUKCE ŽELEZNIČNÍCH VOZŮ Petr Voltr Univerzita třetího věku 1 železniční vozidla Úvod hnací vozidla lokomotivy motorové

Více

ZSDM - Pojezdy a podvozky kolejových vozidel

ZSDM - Pojezdy a podvozky kolejových vozidel ZSDM - Pojezdy a podvozky kolejových vozidel Doc.Ing. Petr Heller, CSc. Katedra konstruování strojů březen 2010, ZČU doc. Ing. Petr Heller, CSc. 1 Obsah A. Úvod rozdělení podvozků B. Podvozky nákladních

Více

Barevný nákres lokomotivy

Barevný nákres lokomotivy Lokomotiva řady 799 Barevný nákres lokomotivy Technický nákres Popis lokomotivy Mechanická část Lokomotiva je koncipována jako kapotová, se dvěma sníženými a zúženými představky a centrální věžovou kabinou

Více

STUDIE VEDENÍ A VYPRUŽENÍ DVOJKOLÍ PŘÍPOJNÉHO ŽELEZNIČNÍHO VOZU SVOČ 2012

STUDIE VEDENÍ A VYPRUŽENÍ DVOJKOLÍ PŘÍPOJNÉHO ŽELEZNIČNÍHO VOZU SVOČ 2012 STUDIE VEDENÍ A VYPRUŽENÍ DVOJKOLÍ PŘÍPOJNÉHO ŽELEZNIČNÍHO VOZU SVOČ 2012 Karel Vítovec, Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká Republika ABSTRAKT V kolejové dopravě existují

Více

ZKUŠEBNÍ TEST MVTV 2 technické části zkoušky způsobilosti k řízení speciálních hnacích vozidel

ZKUŠEBNÍ TEST MVTV 2 technické části zkoušky způsobilosti k řízení speciálních hnacích vozidel ZKUŠEBNÍ TEST MVTV 2 technické části zkoušky způsobilosti k řízení speciálních hnacích vozidel 1. Montážní vůz MVTV 2 má pojezd v provedení a) dvojkolí jsou vedena v rámu vozidla s vůlí v příčném směru,

Více

ČKD VAGONKA, a.s. člen skupiny Transportation ŠKODA HOLDING a.s.

ČKD VAGONKA, a.s. člen skupiny Transportation ŠKODA HOLDING a.s. ČKD VAGONKA, a.s. člen skupiny Transportation ŠKODA HOLDING a.s. Schopnost a vůle dělat věci dobře a k všestrannému prospěchu je určující pro to, co děláme. VOZIDLA PRO PŘÍMĚSTSKOU A REGIONÁLNÍ OSOBNÍ

Více

ŠKODA VAGONKA a.s. člen skupiny ŠKODA Transportation

ŠKODA VAGONKA a.s. člen skupiny ŠKODA Transportation ŠKODA VAGONKA a.s. člen skupiny ŠKODA Transportation 19.06.2013 Jednopodlažní soupravy RegioPanter výroba, zkoušky a provoz SKUPINA ŠKODA TRANSPORTATION TRANSPORTATION GROUP ŠKODA TRANSPORTATION a.s. ŠKODA

Více

Ekova Electron je 100% elektrický nízkopodlažní autobus, který je nabízen ve verzích 10,5m, 12m a 18m. Nabízíme širokou škálu možností a modifikací

Ekova Electron je 100% elektrický nízkopodlažní autobus, který je nabízen ve verzích 10,5m, 12m a 18m. Nabízíme širokou škálu možností a modifikací Ekova Electron je 100% elektrický nízkopodlažní autobus, který je nabízen ve verzích 10,5m, 12m a 18m. Nabízíme širokou škálu možností a modifikací dle přání zákazníka. Díky našemu individuálnímu přístupu

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Přednáška č. 9 ŽELEZNICE. 1. Dráhy

Přednáška č. 9 ŽELEZNICE. 1. Dráhy Přednáška č. 9 ŽELEZNICE 1. Dráhy Dráhy definuje zákon o drahách (č. 266/1994). Dráhou je cesta určená k pohybu drážních vozidel včetně pevných zařízení potřebných k zajištění bezpečnosti a plynulosti

Více

Nápravy motorových vozidel

Nápravy motorových vozidel Nápravy motorových vozidel Rozdělení náprav podle funkce : řídící ( rejdové ) -nebo- pevné ( neřízené ) poháněné (hnací i nosné) -nebo- nepoháněné (pouze nosné) Co tvoří pojezdové ústrojí? Kolová vozidla

Více

Vznik typu. Petr Sýkora pro X14EPT 2

Vznik typu. Petr Sýkora pro X14EPT 2 Tramvaje: T3R.PLF Vznik typu Tramvají typu T3 bylo vyrobeno přes 14000 většina z nich dnes dosluhuje v zemích bývalé RVHP Převážně tuzemské podniky nabízejí jejich provozovatelům know-how a komponenty

Více

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Nápravy: Účel: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Umístění: - jsou umístěny pod rámem úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy náprav)

Více

DVOUPODLAŽNÍ ELEKTRICKÁ JEDNOTKA PRO PŘÍMESTSKOU DOPRAVU SVOČ FST 2016

DVOUPODLAŽNÍ ELEKTRICKÁ JEDNOTKA PRO PŘÍMESTSKOU DOPRAVU SVOČ FST 2016 DVOUPODLAŽNÍ ELEKTRICKÁ JEDNOTKA PRO PŘÍMESTSKOU DOPRAVU SVOČ FST 2016 Bc. Petr Macher Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Cílem práce je navrhnout modulární

Více

Soutěžní přehlídka soutěžních prací FST Optimalizace pojezdu lokomotivy pro zvýšení rychlosti. Martin Gregor

Soutěžní přehlídka soutěžních prací FST Optimalizace pojezdu lokomotivy pro zvýšení rychlosti. Martin Gregor Soutěžní přehlídka soutěžních prací FST 2008 Optimalizace pojezdu lokomotivy pro zvýšení rychlosti Martin Gregor Abstrakt Cílem této práce zadané firmou Škoda Transportation je návrh pojezdu univerzální

Více

CURTAIN SIDER. Shrnovací systém. ALSAP s.r.o., Pražská 179, Loděnice u Berouna Tel , ,

CURTAIN SIDER. Shrnovací systém.   ALSAP s.r.o., Pražská 179, Loděnice u Berouna Tel , , CURTAIN SIDER Firma Kontaktní osoba E-mail Poznámka: Poptávka: Termín Objednávka: Číslo Lak RAL elox hliník A přední - zadní sloupky Šířka plata Vnitřní výška Délka plata 120 B zadní - zadní sloupky Přesah

Více

Karoserie a rámy motorových vozidel

Karoserie a rámy motorových vozidel Karoserie a rámy motorových vozidel Karoserie je část vozidla, která slouží k umístění přepravovaných osob nebo nákladu. Karoserie = kabina + ložné prostory plní funkci vozidla Podvozek = rám + zavěšení

Více

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

LOGISTIKA. Ing. Eva Skalická. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou LOGISTIKA Ing. Eva Skalická Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou AKTIVNÍ PRVKY LOGISTIKY VY_32_INOVACE_07_2_18_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VYMEZENÍ AKTIVNÍCH PRVKŮ Posláním aktivních prvků

Více

ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o. TYPOVÝ NÁČRT

ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o. TYPOVÝ NÁČRT ELEKTRICKÁ TŘÍSYSTÉMOVÁ LOKOMOTIVA ŘADA 380 ČD, TYP ŠKODA 109 E TYPOVÝ NÁČRT ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ PARAMETRY Určení interoperabilní lokomotiva pro osobní i nákladní dopravu Výrobce ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o.

Více

Dvouzdrojová vozidla pro regionální železnici

Dvouzdrojová vozidla pro regionální železnici Dvouzdrojová vozidla pro regionální železnici U3V DFJP Pardubice 14. 11. 2017 Ing. Tomáš Lelek, Ph.D. Obsah 1) Úvod 2) Popis dvouzdrojového vozidla s akumulátorem a jeho význam 3) Historický vývoj provozu

Více

Vybrané technické parametry a požadovaná nabídková dokumentace

Vybrané technické parametry a požadovaná nabídková dokumentace Vybrané technické parametry a požadovaná nabídková dokumentace Zadávací podmínky - příloha strana 1/6 17.7.2013 Dokument č. 1 Tabulka vybraných technických parametrů vozidla Č.p. Požadované informace týkající

Více

Rámy a karoserie vozidel

Rámy a karoserie vozidel Rámy a karoserie vozidel Téma 10 Teorie vozidel 1 Karoserie Karoserie je část vozidla, určená k přepravě osob a nákladu a k jejich ochraně před nepříznivými vnějšími vlivy. Zajišťuje komfort a ochranu

Více

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem

PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ. přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem PŘEVODOVÉ ÚSTROJÍ přenáší výkon od motoru na hnací kola a podle potřeby mění otáčky s kroutícím momentem Uspořádání převodového ústrojí se řídí podle základní konstrukční koncepce automobilu. Ve většině

Více

příloha č. 2 vybrané technické parametry a požadovaná nabídková dokumentace na nákup dvounápravových a kloubových CNG autobusů

příloha č. 2 vybrané technické parametry a požadovaná nabídková dokumentace na nákup dvounápravových a kloubových CNG autobusů příloha č. 2 vybrané technické parametry a požadovaná nabídková dokumentace na nákup dvounápravových a kloubových CNG autobusů Zadávací podmínky autobusu pro Brno kloub příloha 2 strana 1/6 1.7.2016 Dokument

Více

1.1.1 Rozdělení vozidel

1.1.1 Rozdělení vozidel 1.1.1 Rozdělení vozidel Dopravní prostředek je technický prostředek, jehož pohybem se uskutečňuje přemisťování osob a věcí. Drážní vozidlo je podle [ČSN 280001] definováno jako dopravní prostředek, závislý

Více

Integrované systémy HD

Integrované systémy HD Integrované systémy HD Přednáška 6 TYPY A UMÍSTĚNÍ ZASTÁVEK doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava 1. Hlavní trendy úprav Autobusové zastávky

Více

14. JEŘÁBY 14. CRANES

14. JEŘÁBY 14. CRANES 14. JEŘÁBY 14. CRANES slouží k svislé a vodorovné přepravě břemen a jejich držení v požadované výšce Hlavní parametry jeřábů: 1. jmenovitá nosnost největší hmotnost dovoleného břemene (zkušební břemeno

Více

JEŘÁBY. Dílenský mobilní hydraulický jeřábek. Sloupový otočný jeřáb. Konzolové jeřáby otočné a pojízdné

JEŘÁBY. Dílenský mobilní hydraulický jeřábek. Sloupový otočný jeřáb. Konzolové jeřáby otočné a pojízdné JEŘÁBY Dílenský mobilní hydraulický jeřábek Pro dílny a opravárenské provozy. Rameno zvedáno hydraulicky ručním čerpáním hydraulické kapaliny. Sloupový otočný jeřáb OTOČNÉ RAMENO SLOUP Sloupový jeřáb je

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací řízení Zjednodušené podlimitní řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákona ) Předmět veřejné zakázky Dodávka

Více

LUCINA MAX BDR-620B / BDR-620. Víceúčelový nosič s bubnovou sekačkou a příslušenstvím (VM-580, SP-800, PK-950) Seznam náhradních dílů

LUCINA MAX BDR-620B / BDR-620. Víceúčelový nosič s bubnovou sekačkou a příslušenstvím (VM-580, SP-800, PK-950) Seznam náhradních dílů LUCINA MAX BDR-620B / BDR-620 Víceúčelový nosič s bubnovou sekačkou a příslušenstvím (VM-580, SP-800, PK-950) Seznam náhradních dílů Strana 2 1 Podvozek víceúčelový MaX viz strana 4 1 2 Sestava disk MaX

Více

24. Nosné prvky podvozku, druhy rámů

24. Nosné prvky podvozku, druhy rámů 24. Nosné prvky podvozku, druhy rámů ( vzájemné spojení náprav, nesení karosérie, nástavby, nákladního prostoru, přenos síly mezi nápravami a vozidlem ) - Rám vozidla - Bezrámová (samonosná) konstrukce

Více

Stavební stroje. Pozemní stavitelství. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Stavební stroje. Pozemní stavitelství. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Stavební stroje Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 2. ročník: 32 týdnů po 2 hodinách

Více

Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0

Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0 Strana: 1 /8 Výtisk č.:.../... ZKV s.r.o. Zkušebna kolejových vozidel a strojů Wolkerova 2766, 272 01 Kladno ZPRÁVA č. : Z11-065-12 Pevnostní výpočty náprav pro běžný a hnací podvozek vozu M 27.0 Vypracoval:

Více

Fortschritt E 302. náhradní díly pro mačkač. (E 301) 4,00 kg

Fortschritt E 302. náhradní díly pro mačkač. (E 301) 4,00 kg Orig.číslo Číslo SOKO Název ND / použití u: MOcena Kč/ks Obr. Váha skupina - tabulka č. 02 4131771912 302002.12 Pružina nekompletní skupina - Hnací kolo 1 195 Kč (E 303) 3,00 kg tabulka č. 03 4131771535

Více

KATALOG SOUČÁSTÍ ŽELEZNIČNÍCH KOLEJOVÝCH VOZIDEL A ŽELEZNIČNÍHO ZAŘÍZENÍ ČD

KATALOG SOUČÁSTÍ ŽELEZNIČNÍCH KOLEJOVÝCH VOZIDEL A ŽELEZNIČNÍHO ZAŘÍZENÍ ČD KATALOG SOUČÁSTÍ ŽELEZNIČNÍCH KOLEJOVÝCH VOZIDEL A ŽELEZNIČNÍHO ZAŘÍZENÍ ČD Katalog součástí ČD je obrazovou dokumentací součástí železničních kolejových vozidel Českých drah a železničního zařízení. Tyto

Více

Jeřáby. Obecné informace o jeřábech

Jeřáby. Obecné informace o jeřábech Obecné informace o jeřábech Umístění jeřábu má velký vliv na provedení upevnění. Zde naleznete několik doporučení pro umístění za kabinou, umístění vzadu montovaných jeřábů a uprostřed montovaných jeřábů.

Více

MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV

MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV Návody do cvičení předmětu Grafické systémy II Oldřich Učeň Martin Janečka Ostrava 2011 Tyto studijní materiály

Více

Seznam vozidel určených k vyřazení 2017

Seznam vozidel určených k vyřazení 2017 Seznam vozidel určených k vyřazení 2017 Č. "B" Typ RZ rok celkem DN SMĚRNICE Barva výr. km závada EHS/ES EKO DAŇ 1. Multicar stav - 57 124 M 25 AO 5321 1987 52 141 zelená koroze BEZ 10.000,- Spojka funkční.

Více

VITO 110CDI/K EXPRES. 2257 x 1650 x 1353 890

VITO 110CDI/K EXPRES. 2257 x 1650 x 1353 890 VITO 110CDI EXPRES Cena základního modelu VITO 110CDI/K EXPRES Cena s DPH (Kč) 478 800,- Cena bez DPH (Kč) 399 000,- Základní technická specifikace vozu Označení motoru 110CDI Typ Vznětový Počet válců

Více

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba.

Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Elektrická trakce Použitím elektrické energie pro pohon kol vozidel vzniká druh dopravy nazvaný elektrická vozba. Způsob pohonu hnacích kol elektromotorem má odborný název elektrická trakce a elektromotor

Více

POJEZD LOKOMOTIV PROVENIENCE CZ LOKO a. s.

POJEZD LOKOMOTIV PROVENIENCE CZ LOKO a. s. XIX. konference s mezinárodní účastí 21. 22. září 2009, Česká Třebová POJEZD LOKOMOTIV PROVENIENCE CZ LOKO a. s. Jan Kopal */ 1 VÝVOJ LOKOMOTIV V CZ LOKO a.s. Starší dvounápravové lokomotivy stáli v době

Více

Schodiště,, rampy, výtahy 2

Schodiště,, rampy, výtahy 2 Pozemní stavitelství II. Schodiště,, rampy, výtahy 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Schodiště v montovaných skeletech a) základnískladebné varianty nosné kce schodiště Schodiště Funkce a požadavky 2 Schodiště

Více

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu

Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Autodata Online 3 CZ Ukázky z programu Česká on-line verze technických údajů pro servis osobních a lehkých užitkových automobilů - zážehové i vznětové motory od roku výroby 1970. SERVIS Servisní plány

Více

VITO 110 CDI EXPRES VITO 110CDI/K EXPRES. Cena základního modelu. Cena bez DPH (Kč) 404 000,- Základní technická specifikace vozu Označení motoru

VITO 110 CDI EXPRES VITO 110CDI/K EXPRES. Cena základního modelu. Cena bez DPH (Kč) 404 000,- Základní technická specifikace vozu Označení motoru VITO 110 CDI EXPRES Cena základního modelu VITO 110CDI/K EXPRES Cena s DPH (Kč) 484 800,- Cena bez DPH (Kč) 404 000,- Základní technická specifikace vozu Označení motoru 110CDI Typ Vznětový Počet válců

Více

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka. Seznam náhradních dílů

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka. Seznam náhradních dílů AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521 Bubnová sekačka Seznam náhradních dílů Strana 2 Poz. Název Obj. č. Ks 1 Podvozek jednoúčelový viz strana 4 1 2 Matice M6 168516 2 3 Podložka 6,6 195530 2 4 Nýt s trnem

Více

Moderní trakční pohony Ladislav Sobotka

Moderní trakční pohony Ladislav Sobotka Moderní trakční pohony Ladislav Sobotka ŠKODA ELECTRIC a.s. Trakční pohon pro 100% nízkopodlažní tramvaje ŠKODA Modulární konstrukce 100% nízká podlaha Plně otočné podvozky Individuální pohon každého kola

Více

TEREX výrobce stavebních strojů s nejrychlejším růstem

TEREX výrobce stavebních strojů s nejrychlejším růstem TEREX výrobce stavebních strojů s nejrychlejším růstem TEREX je jedna z nejvlivnějších firem v průmyslu stavebních strojů s vedoucím postavením na trhu s výrobky a ochrannými značkami. Téměř pro každý

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.23 Zateplování budov pěnovým polystyrenem

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací řízení Otevřené řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákona ) Předmět veřejné zakázky Dodávka městského nízkopodlažního

Více

Dřevěné a kovové konstrukce

Dřevěné a kovové konstrukce Učební osnova předmětu Dřevěné a kovové konstrukce Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 4. ročník: 32 týdnů

Více

CHARAKTERISTICKÉ ÚDAJE

CHARAKTERISTICKÉ ÚDAJE CHECKLIST Mobilní jeřáb s teleskopickým výložníkem na kolovém podvozku. hodnocení technického stavu OBECNÉ ÚDAJE Druh zkoušky: Místo provedení: Datum: Obsluha: IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Výrobce: Typ: Výrobní

Více

CURTAIN SIDER. Shrnovací systém. www.alsap.cz ALSAP s.r.o., Pražská 179, 267 12 Loděnice u Berouna Tel. 733 746 997, 733 746 999, prodej@alsap.

CURTAIN SIDER. Shrnovací systém. www.alsap.cz ALSAP s.r.o., Pražská 179, 267 12 Loděnice u Berouna Tel. 733 746 997, 733 746 999, prodej@alsap. CURTAIN SIDER Shrnovací systém www.alsap.cz ALSAP s.r.o., Pražská 179, 267 12 Loděnice u Berouna Tel. 733 746 997, 733 746 999, prodej@alsap.cz 9/2012 Firma Kontaktní osoba E-mail Poznámka: Poptávka: Termín

Více

Stavební výtahy, plošiny a lávky

Stavební výtahy, plošiny a lávky Stavební výtahy, plošiny a lávky STAVEBNÍ VÝTAHY Použití: doprava materiálu nebo i osob na stavbách vícepatrových objektů údržba a rekonstrukce výškových staveb doprava materiálu při práci na střechách

Více

9/10/2012. Výkonový polovodičový měnič. Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace. Výkonový polovodičový měnič. Konstrukce polovodičových měničů

9/10/2012. Výkonový polovodičový měnič. Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace. Výkonový polovodičový měnič. Konstrukce polovodičových měničů Výkonový polovodičový měnič Konstrukce polovodičových měničů Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace Výkonový polovodičový měnič. Přehled norem pro rozvaděče a polovodičové měniče.. Výběr z výkonových

Více

Seznam vozidel určených k vyřazení

Seznam vozidel určených k vyřazení Příloha k č.j.: MV-116384-3/OSM-2018 Seznam vozidel určených k vyřazení Č. "B" Typ RZ VIN TP rok výr. KM 1. 62206 Ford Transit ABA 15-32 WF0LXXGBVLTY25086 AN398933 1996 212736 Motor původní. Stav a výkon

Více

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521 Bubnová sekačka Seznam náhradních dílů 2019 Přehled modelů: Modelová řada DS-521Z DS-521B DS-521 Provedení 1004400113 1004400101 1004400146 Obrázek Výroba do konce 2018

Více

750.7 ČD. I. kapitola PODVOZEK. Svoboda, rev

750.7 ČD. I. kapitola PODVOZEK. Svoboda, rev 750.7 ČD PODVOZEK I. kapitola Svoboda, rev20110605 Pod lokomotivou Pod lokomotivou Celkový pohled na sestavu Pod lokomotivou Vzduch Záklopka záchranné brzdy (66.1, 66.2) (ovládaná táhlem ze stanoviště

Více

Integrované systémy HD

Integrované systémy HD Integrované systémy HD Přednáška 4 VEDENÍ TRAS doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Druhy linek hromadné dopravy podle směru Radiální - spojení

Více

INSPIRED BY MOVE. The New Evolution Series Products NÍZKOPODLAŽNÍ TRAMVAJE FORCITY PLUS. www.skoda.cz 14001 : 2004

INSPIRED BY MOVE. The New Evolution Series Products NÍZKOPODLAŽNÍ TRAMVAJE FORCITY PLUS. www.skoda.cz 14001 : 2004 INSPIRED BY MOVE The New Evolution Series Products EN 14001 : 2004 ISO NÍZKOPODLAŽNÍ TRAMVAJE VYSOKÉ PROCENTO NÍZKÉ PODLAHY Snadný a rychlý nástup do i z vozidla a pohyb v něm Bezbariérový přístup pro

Více

Měření dvojkolí kolejového vozidla

Měření dvojkolí kolejového vozidla Měření dvojkolí kolejového vozidla (podklady pro praktické cvičení) 1 Základní pojmy Podle TNŽ 282100 jsou základní pojmy pro měření parametrů dvojkolí definována: 2 Měření profilu jízdního obrysu dvojkolí

Více

23. Kladkostroje Použití přenosná zdvihadla pro zvedání zavěšených břemen jednoduchý stroj = kolo s (pro lano) Kladka kladka - F=G, #2 #3

23. Kladkostroje Použití přenosná zdvihadla pro zvedání zavěšených břemen jednoduchý stroj = kolo s (pro lano) Kladka kladka - F=G, #2 #3 zapis_dopravni_stroje_jeraby08/2012 STR Fb 1 z 5 23. Kladkostroje Použití přenosná zdvihadla pro zvedání zavěšených břemen jednoduchý stroj = kolo s (pro lano) #1 Kladka kladka - F=G, #2 #3 kladka - F=G/2

Více

CO JE DOPRAVA? 1. 1 CO JE DOPRAVA?

CO JE DOPRAVA? 1. 1 CO JE DOPRAVA? CO JE DOPRAVA? DOPRAVA JE ČINNOST VYVOLANÁ KAŽDODENNÍ AKTIVITOU ČLOVĚKA. JE TO SLUŽBA NUTNÁ PRO EXISTENCI ČLOVĚKA I FUNGOVÁNÍ MĚSTA, MÁ SLOUŽIT, ALE MŮŽE I NEGATIVNĚ OVLIVNIT KVALITU PROSTŘEDÍ A ŽIVOT

Více

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ A) KURZY ZAMĚŘENÉ NA METODIKU DISTANČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ A E LEARNINGU. Metodika on line vzdělávání E learning v distančním vzdělávání B) KURZY ZAMĚŘENÉ NA PRAVIDLA VEDENÍ

Více

Ceník Mercedes-Benz Sprinter KAWA NOVÝ SPRINTER EURO 5/6 - skříňová dodávka (3 místa k sezení) Platné od 1.7.2015

Ceník Mercedes-Benz Sprinter KAWA NOVÝ SPRINTER EURO 5/6 - skříňová dodávka (3 místa k sezení) Platné od 1.7.2015 Celková 2800 kg 3000 kg 4600 kg Objem nákl. prostoru (m3) * 3250 3250 7,5 (8,5) 9 (10,5) 3250 7,5 (8,5) 14 (15,5) 9 (10,5 / 11,5) 3265x1780x1650 (1940 / 2140) 15,5 (17) 4300x1780x1940 (2140) 9 (10,5 /

Více

- 2 - 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL ALTO 150 VS2 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE SLOUPŮ 4 3. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ LEHKÉ 7

- 2 - 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL ALTO 150 VS2 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE SLOUPŮ 4 3. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ LEHKÉ 7 SHRNOVACÍ PLACHTOVÉ KONSTRUKCE - VERSUS OMEGA SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ MONTÁŽNÍ SADY AKTUALIZACE 1.12. 2014 - 2 - OBSAH: 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL ALTO 150 VS2 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE

Více

Nová vozidla ŠKODA VAGONKA pro příměstskou a regionální železniční dopravu

Nová vozidla ŠKODA VAGONKA pro příměstskou a regionální železniční dopravu Jiří Segeťa 1 Nová vozidla ŠKODA VAGONKA pro příměstskou a regionální železniční dopravu Klíčová slova: elektrická patrová jednotka, elektrická jednopodlažní jednotka, interiér vozidla, crashová bezpečnost,

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Pozemní doprava AR 2006/2007

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Pozemní doprava AR 2006/2007 Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor Pozemní doprava AR 2006/2007 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto předmětu. Jednotlivé

Více

Název zpracovaného celku: Nápravy automobilů

Název zpracovaného celku: Nápravy automobilů Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla druhý NĚMEC V. 25.9.2012 Název zpracovaného celku: Nápravy automobilů Náprava vozidla je část automobilu, jehož prostřednictvím jsou dvě protější vozidlová

Více

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy.

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. 1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. Výtahy pracuji přerušovaně nebo plynule. Nastupování osob do výtahů nebo

Více

- 2 - 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL DUO 120 TRIKE 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE SLOUPŮ 4 3. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ LEHKÉ 7

- 2 - 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL DUO 120 TRIKE 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE SLOUPŮ 4 3. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ LEHKÉ 7 SHRNOVACÍ PLACHTOVÉ KONSTRUKCE - VERSUS OMEGA SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ MONTÁŽNÍ SADY PRACOVNÍ VERZE 15.2. 2015 - 2 - OBSAH: 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL DUO 120 TRIKE 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE

Více

EKOVA ELECTRIC a.s. PARTNER ELEKTROMOBILITY

EKOVA ELECTRIC a.s. PARTNER ELEKTROMOBILITY CZECHBUS 2015 CZECHBUS 2015 EKOVA ELECTRIC a.s. PARTNER ELEKTROMOBILITY EKOVA ELECTRIC navazuje na tradici Hlavní předmět činnosti výroba, opravy a modernizace kolejových vozidel, trolejbusů a elektrobusů

Více

Smart city v praxi 2016

Smart city v praxi 2016 CZECHBUS 2015 Smart city v praxi 2016 EKOVA ELECTRIC a.s. PARTNER ELEKTROMOBILITY EKOVA ELECTRIC navazuje na tradici Hlavní předmět činnosti výroba, opravy a modernizace kolejových vozidel, trolejbusů

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

Od 1. 9. 2009. Ceny jsou uvedeny bez DPH.! Smluvním firmám dovoz zdarma!

Od 1. 9. 2009. Ceny jsou uvedeny bez DPH.! Smluvním firmám dovoz zdarma! Od 1. 9. 2009 2009 Ceny jsou uvedeny bez DPH.! Smluvním firmám dovoz zdarma! Veškeré uvedené rozměry vrat jsou skutečným rozměrem dodaných výrobků! ( není to rozměr stavebního otvoru ) V případě, že dojde

Více

ŠKODA FABIA COMBI Zážehové motory

ŠKODA FABIA COMBI Zážehové motory Motor Motor zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 3 Zdvihový objem [cm 3 ] 999 Vrtání zdvih [mm mm] 74,5 76,4 zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený

Více

rám klece lanového výtahu dno šachty

rám klece lanového výtahu dno šachty VÝTAHY Výtahy slouží k dopravě osob nebo nákladu ve svislém popřípadě šikmém směru. Klec, kabina nebo plošina se pohybuje po dráze přesně vymezené pevnými vodítky. Druhy dle pohonu - elektrické - lanové,

Více

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy.

1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. 1 VÝTAHY Výtah je strojní zařízeni, které slouží k svislé (někdy i šikmé) dopravě osob nebo nákladu mezi dvěma nebo několika místy. Výtahy pracuji přerušovaně nebo plynule. Nastupování osob do výtahů nebo

Více

kolejová hnací vozidla energetika projekce a inženýring Kolejové tahače KT

kolejová hnací vozidla energetika projekce a inženýring Kolejové tahače KT kolejová hnací vozidla energetika projekce a inženýring Kolejové tahače KT 10/2008 Kolejové tahače KT Kolejové tahače KT Jsou to speciální hnací kolejová vozidla (průmyslové lokomotivy) pro lehký posun

Více

1 NÁPRAVY. UMÍSTNĚNÍ NA VOZIDLE Nápravy jsou umístěny pod rámem, a to podle konstrukce buď úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy).

1 NÁPRAVY. UMÍSTNĚNÍ NA VOZIDLE Nápravy jsou umístěny pod rámem, a to podle konstrukce buď úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy). 1 NÁPRAVY ÚČEL nést tíhu vozidla a přenášet ji na kola, přenášet hnací, brzdné a boční síly mezi kolem a rámem, umožnit odpružení vozidla pomocí pružin, které jsou uloženy mezi nápravami a vozidlem. UMÍSTNĚNÍ

Více

LUCINA MAX BDR-620B / BDR-620. Víceúčelová bubnová sekačka

LUCINA MAX BDR-620B / BDR-620. Víceúčelová bubnová sekačka LUCINA MAX BDR-620B / BDR-620 Víceúčelová bubnová sekačka Seznam náhradních dílů 2019 Přehled modelů: Modelová řada BDR-620B BDR-620 BDR-620 (limitovaná edice) Provedení 1004400164 1004400154 1004400186

Více

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Dopravní prostředky. ak. rok. 2006/07

Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor. Dopravní prostředky. ak. rok. 2006/07 Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika v dopravě pro obor Dopravní prostředky ak. rok. 26/7 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto předmětu.

Více

Čtyřnápravový železniční vůz řady Ealos vůz určený na přepravu dřeva

Čtyřnápravový železniční vůz řady Ealos vůz určený na přepravu dřeva obr.č.1 Základní přepravně technické údaje o voze: Interval vozu ( 5.-.8. pozice čísla vozu ) číselník FISCH 5931, 5946 Řada vozu Ealos Typ vozu Ealos-t 058 Výměnný režim RIV Číslo vozu, zařaditel vozu

Více

Dopravní technika technologie

Dopravní technika technologie Pokyny pro řešení příkladů z předmětu Mechanika pohybu vozidel pro obor Dopravní technika technologie AR 2012/2013 Tyto příklady slouží k procvičení základních problematik probíraných na přednáškách tohoto

Více

ŠKODA FABIA Zážehové motory

ŠKODA FABIA Zážehové motory ŠKODA FABIA Motor Motor zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 3 Zdvihový objem [cm 3 ] 999 Vrtání zdvih [mm mm] 74,5 76,4 zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem,

Více

MV3-047 (MV ) náhradní díly pro sběrací návěs. (sada 02/28+02/29) Řetězový třmen (MV3-030 MV3-031)

MV3-047 (MV ) náhradní díly pro sběrací návěs. (sada 02/28+02/29) Řetězový třmen (MV3-030 MV3-031) Skupina - Kryty tabulka č. 01 532098520028 4701.01 Oko závěsu 1 998 Kč Skupina - Podlahový dopravník tabulka č. 02 532034250378 4702.01 Tažná řetězka 837 Kč 532038101018 4702.05 Hnací hřídel Ø 40-4t 532038110728

Více

Kolejový jeřáb GOTTWALD GS TR

Kolejový jeřáb GOTTWALD GS TR Kolejový jeřáb GOTTWALD GS 150.14 TR 1. POPIS STROJE Kolejový jeřáb GOTTWALD GS 150.14 TR je symetrické konstrukce s kabinami pro obsluhu na obou koncích, což mu umožňuje práci i přepravu v obou směrech.

Více

Popis Svislá markýza, typ 490

Popis Svislá markýza, typ 490 Popis Svislá markýza, typ 490 1 2 3 4 5 Pohon Šneková převodovka s redukcí 6:1. Ovládání hliníkovou lomenou klikou a klikovou tyčí z hliníkové trubky, Ø 16 mm, C0 elox. Odnímatelná kliková tyč s vačkovým

Více

Objekt částečně přístupný*

Objekt částečně přístupný* Objekt částečně přístupný* FAKULTA JADERNÁ A FYZIKÁLNĚ INŽENÝRSKÁ (FJFI) budova BŘEHOVÁ Břehová 7, 115 19 Praha 1 Tel.: 224 358 310 (tel. Ústředna FJFI) Web: http://www.fjfi.cvut.cz/desktopdefault.aspx

Více

INSPIRED BY MOVE. The New Evolution Series Products 100% NÍZKOPODLAŽNÍ TRAMVAJE. www.skoda.cz

INSPIRED BY MOVE. The New Evolution Series Products 100% NÍZKOPODLAŽNÍ TRAMVAJE. www.skoda.cz INSPIRED BY MOVE The New Evolution Series Products 100% NÍZKOPODLAŽNÍ TRAMVAJE 100 % NÍZKOPODLAŽNÍ TRAMVAJE TRANSPORTATION 100% NÍZKÉ PODLAHY Snadný a rychlý nástup a výstup do i z vozidla a pohyb v něm

Více

Nové lokomotivy CZ LOKO

Nové lokomotivy CZ LOKO Nové trendy v oblasti infrastruktury a kolejových vozidel Ing. Jiří Štěpánek CZ LOKO, a.s. CZ LOKO, a.s. Ing. Jiří Štěpánek Semanínská 580 +420 602 234 778 560 02 Česká Třebová jiri.stepanek@czloko.cz

Více

se mění přílohy II, V a VI směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/57/ES o interoperabilitě železničního

se mění přílohy II, V a VI směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/57/ES o interoperabilitě železničního Strana 3954 Sbírka zákonů č. 326 / 2011 Částka 114 326 VYHLÁŠKA ze dne 3. listopadu 2011, kterou se mění vyhláška č. 352/2004 Sb., o provozní a technické propojenosti evropského železničního systému, ve

Více

Didaktický proces vzdělávání

Didaktický proces vzdělávání Didaktický proces vzdělávání dospělých Základní prvky didaktického procesu ve vzdělávání dospělých: Didaktický proces = výuka CÍL= určen zvenčí např. politikou, společností, potřebami institucí OBSAH=

Více

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 V

Více