Dopady úhradových vyhláš. ášek na ambulantní. ení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dopady úhradových vyhláš. ášek na ambulantní. ení"

Transkript

1 Dopady úhradových vyhláš ášek na ambulantní lékaře MUDr. Lubomír r Nečas Předseda okresního sdružen ení ČLK Zlín

2 Vyhláš áška č.. 550/2005 Sb. Kterou se stanoví výše úhrad zdravotní péče e hrazené ze zdravotního pojištění včetně regulačních omezení pro 1. pololetí 2006 Vyhláš áška se vydává tehdy, pokud nedojde k dohodě o cenách ch mezi poskytovateli zdravotní péče e a zdravotními pojišťovnami ovnami

3 Vyhláš áška č.. 550/2005 Sb. I když došlo k dohodě mezi segmentem praktických lékal kařů a zdravotními pojišťovnami, ovnami, tuto dohodu ministerstvo zdravotnictví zrušilo a vydalo 21. prosince 2005 úhradovou vyhláš ášku.

4 Cíle vyhláš ášky 550/2005 Sb. ( úhradová vyhláš áška ) zastavit nárůst n čerpání zdravotní péče zastavit nárůst n nákladn kladů na lékyl zastavit nárůst n nákladn kladů na laboratorní vyšet etřovací metody

5 Lze zastavit nárůst n čerpání zdravotní péče? Je nutno vzít t v úvahu trend v naší společnosti: Celá společnost se snaží prodlužovat ovat věk v občan anů k tomu směř ěřují nejen programy zdravotnické ( soc., ekolog.,hygien., ) Stárnut rnutí populace vede ke zvyšov ování nákladů na zdravotnictví starší občan ané čerpají podstatně více ze zdravotní péče. Nové vyšet etřovací metody i nové léky jsou i nákladnn kladnější.

6 Regulace v úhradové vyhláš ášce pro ambulance praktických lékal kařů maximáln lně 103% úhrady za vykázanou péči i ( srovnatelné období je pololetí 2005). Byla však v zrušena bonifikace pro dobré praxe lékal kařů,, která byla u některých n ordinací 5-7%. ( srovnání s celostátn tními a okresními průměry ry nákladovosti n ordinací, léky, indukovaná péče, sanitky, plnění preventivních programů, ). Výsledek: u dobrých praxí tedy pokles za vykázanou zdravotní péči i o 2 5%.

7 Regulace v úhradové vyhláš ášce pro ordinace praktických lékal kařů Limit 98% úhrady za léčivl ivé přípravky pravky a zdravotnické potřeby ve srovnatelném čtvrtletí To co bude předepsp edepsáno nad limit, ve 100% uhradí praktický lékal kař ze svých osobních příjmp jmů.

8 Jak praktický lékal kař reagoval na limit v předpisu p lékůl a zdrav. materiálu? Začal al předepisovat p léky l levnější ší, většinou nemoderní (mohou mít m t více v vedlejší ších účinků, nemusí se dobře e snáš ášet, mohou mít m menší účinnost, musí se brát častěji, hladina lékůl v organismu kolísá, efekt léčby l není dostatečný) = přímý p dopad na pacienta)

9 Jak praktický lékal kař reagoval na limit v předpisu p lékůl a zdrav. materiálu? Přestal předepisovat p léky, l které si pacient může e koupit v lékárnl rně bez předpisu p ( masti, kapky, Paralen, Brufen, ) ) nebo předepíše e recept a označí, že e lék l k si hradí pacient. Lékař je pak obviňov ován n pacienty, že e je diskriminuje, protože e podle lékovl kové vyhláš ášky tyto léky l mám hradit ZP pokud je po posouzení lékařem indikovaná léčba.

10 Jak praktický lékal kař reagoval na limit v předpisu p lékůl a zdrav. materiálu? Praktičtí lékaři i začali ali posílat pacienty k předpisu chronicky užívaných u lékůl k ambulantním m specialistům.tito si vykazují výkony na ZP, ale předepp edepíší maximáln lně 1 balení léku ( také šetří).pacient musí v brzké době opět t k lékal kaři. Výsledek: pacient navštíví zbytečně více lékařů,, vykazuje se více v výkonů na ZP a celá péče e se tím t m prodražuje.

11 Co praktický lékal kař nemůž ůže e ovlivnit při i limitech na předpis p lékůl a zdravotnického materiálu? Nemůž ůže e si plánovat nemocnost svých pacientů po čtvrtletích. Např.. v roce 2005 byla chřipkov ipková epidemie v březnu ( 1.Q), letos můžm ůže e být aža v dubnu( 2. Q). V 1.Q. lékal kař ušetří na léky ZP, ve 2.Q léky l překrop ekročí a překročení plně zaplatí.

12 Co praktický lékal kař nemůž ůže e ovlivnit při i limitech na předpis p lékůl a zdravotnického materiálu? Praktický lékal kař nemá rezervu v předpisu p léků u svých nově nemocných pacientů s chronickým onemocněním. m. ( nově zjištěná hypertense, diabetes mell., mozkové příhody, onemocnění srdeční í ). Může e začít t předepisovat p těmto t novým aža tehdy, pokud některý n z jeho pacientů zemře e nebo pokud omezí některé léky svým chronicky nemocným pacientům. Dopad přímo p na pacienty- oddaluje se zahájen jení chronické léčby.

13 Limity na vyžádaný komplement pro ordinace praktických lékal kařů Limit 100% úhrady srovnávac vacího čtvrtletí roku 2005 na vyžádanou péči p komplementu (laboratorní vyšet etření). Cena výkonů komplementu v letošním roce vzrostla( nová vyhláš áška 493/2005Sb.-seznam výkonů s bodovými hodnotami).např.. u RTG o 10-15%. 15%. Ve svém m důsledku d můžm ůže e lékal kař indikovat jen 85-90% počtu loňských výkonů.

14 Jak praktický lékal kař reagoval na limity vyžádan daného komplementu Praktický lékal kař indikuje méněm laboratorních vyšet etření omezuje počet RTG vyšet etření= = můžm ůže e se negativně projevit u pacientů v delší ším časovém m odstupu ( pozdě rozpoznaná diagnosa), omezuje se počet mikrobiologických vyšet etření = nesprávn vná léčba ATB, možné šířen ení infekcí,

15 Jak mohou praktičtí lékaři i ušetu etřit na vyžádan daném m komplement Omezí počet předoperap edoperačních vyšet etření. Odesílá pacienty zpět t k lékal kaři, který indikoval operaci a argumentuje metodikou VZP. Výsledek: Indikující lékař,, který v loňsk ském m roce neprováděl tato vyšet etření nemá nastavený limit, brání se tomu. Prodlužuje uje se příprava p prava pacienta před operací nebo se prodlužuje uje doba hospitalizace. Neušet etří se, jen se zvýší napětí mezi jednotlivými segmenty péče. p

16 Jak mohou praktičtí lékaři i ušetu etřit na vyžádan daném m komplement Omezí počet prováděných preventivních prohlídek, které vyžaduj adují laboratorní vyšet etření. Tím m se popírá vešker kerá snaha o zvyšov ování prevencí,, které ve zdravotnictví přináší v dlouhodobém horizontu největší efekty.

17 Limity pro ordinaci s malým počtem pacientů různých ZP Pokud ordinace registruje malý počet pacientů dané ZP, pak se můžm ůže e stát, t, že tito pacienti v r nenavštívili vili lékal kaře e v I.Q. Proto ZP stanovila limit pro tuto ordinaci na I.Q/2006 rovný nule. Pokud některý n z těchto t pacientů navštíví lékaře e v I.Q/2006 lékal kař bude za pacienta hradit jak vyšet etřovací metody, tak vešker keré léky.

18 Některé konkrétn tní stížnosti nosti- praktický lékal kař žádá o radu Jedna z mých pacientek trpí inoperabilním m tumorem v pravém podbříš íšku.. Nyní byla propuštěna z hospitalizace, v průběhu které byla nově zjištěna i hluboká tromboza žil, vzhledem k tumoru rozléčena Clexane - aplikuje se 2x denně.. Cena je cca.230,-kč za jednu injekci. Na základz kladě doporučen ení odborných lékal kařů,, kteří léčili pacientku v nemocnici, mám m m pokračovat ovat v této to léčběl jako registrující praktický lékal kař.. Z odborného hlediska nemám m k tomuto způsobu léčby l žádné připomínky a považuji jej za správný. Celková cena této t to léčby l činí ,-Kč.. Touto preskripcí již překračuji limit a výraznou část této t to částky tedy uhradím m ze svého. Zatím m léky l předepisuji p s tímto vědomv domím, m, protože e se jedná o velmi závaz važný zdravotní stav, a nepožaduji po pacientce aby si tyto léky l hradila sama. Zdravotní pojišťovnu ovnu jsem žádal o zvýšen ení limitu na léky l a bylo mi odpovězeno, že e pojišťovna ovna bude postupovat přesnp esně podle platné vyhláš ášky (tedy cenu nadlimitních lékůl mi strhne z úhrady za mnou poskytnutou zdravotní péči).

19 Některé konkrétn tní stížnosti nosti- stížnost pacientky na lékal kaře Stěž ěžuji si tímto t na postup lékal kaře e XXX, který mi ačkoli a mám m m uznanou inkontinenci II.stupně,, odmítl předepsat p inkontinenční pomůcky (pleny) v množstv ství na něžn mám dle sdělen lení revizního lékal kaře e pojišťovny ovny nárok. Ten mi sdělil, že e nárok n mám m m na hygienické pomůcky (pleny, vložky) v hodnotě 900,.-Kč měsíčně,, nebo množstv ství 150ks. Lékař odůvodnil své jednání opatřen ením ministerstva zdravotnictví s tím, že vyčerpal finanční limit na léky l a pomůcky.

20 Některé konkrétn tní stížnosti nosti- nezajištění domácí péče Agentura domácí péče, která poskytuje péči p v domácím m prostřed edí pacientům m v našem okrese mne informovala, že e v současn asné době ( ) již vyčerpala více v než polovinu limitu pro poskytování domácí péče e na 1.pololetí Z tohoto důvodu d již nechce přijp ijímat do péče p e další pacienty. Sdělila mi, že e limitu dosáhne někdy n v květnu a po dosažen ení limitu nemůž ůže e poskytovat domácí péči i vůbec. v Zajímalo by mne, jakým způsobem mám m m zajistit péči p i o staré občany, kteří mohou být bez problémů ošetřováni v domácím prostřed edí.

21 Některé konkrétn tní stížnosti nostipředpis lékůl na snížen ení hladin krevních tuků Od 2.pololetí 2005, kdy se změnila pravidla pro léčbu l hyperlipemie zejména atorvastatiny,, předpisuji p tyto léky l svým více v než 200 pacientům, u kterých jsou dle nových kriterií lékové é vyhlášky a odborných postupů ČLS indikovány. ny. PředbP edběžným propočtem jsem zjistil, že e pokud budu postupovat lege artis dle citovaných předpisp edpisů a předepisovat je i v prvním m a druhém čtvrtletí 2006, překročím m jen z uvedeného důvodu d limity proti loňsk skému prvnímu pololetí cca o ,- Kč.. Ve stejné situaci jsou i příslup slušní ambulantní specialisté,, se kterými jsem se o předpisu snažil dohodnout. Dle zákona z mají být tyto léky l hrazeny ze zdravotního pojištění,, pacienti mají na něn právo, lékař povinnost je předepisovat p nikdo z nás s je přece p nemůž ůže e platit ze svého ho..

22 Některé konkrétn tní stížnosti nostipředpis lékůl na snížen ení hladin krevních tuků..vzp ale údajně uhradit tyto léky l nad limit nemůž ůže, v jejím m stanovisku k tomuto rozporu a řešení podobných situací je uvedeno, že: je nutno respektovat ustanovení vyhláš ášky č. 550/2005 Sb. a máte-li pocit, že e Vás V s vyhláš áška č dostává do konfliktu s etikou výkonu povolání,, je třeba t rozpory tohoto charakteru řešit v součinnosti s Ministerstvem zdravotnictví,, které je vydavatelem citované vyhláš ášky, případnp padně s Českou lékal kařskou komorou.. Jak vyplývá z výše e uvedeného, vyhláš áška mne dostává nejen do konfliktu s etickou, ale i odbornou stránkou výkonu povolání.. Praktický lékal kař.

23 Regulační omezení ohrožuj ují existenci ordinací Část lékal kařů i při p i překrop ekročení limitů nadále předepisuje p léčivl ivé přípravky pravky a vyšet etření dle svého odborného přesvědčení s tím, t že e si je vědoma, v že e pokud se nedosáhne nápravy n současn asné situace, tyto plně uhradí ze svého ( v řadě případů dosáhne tato regulace výše e celkové úhrady za lékařem poskytnutou péči p pojištěnc ncům m dané pojišťovny). ovny).

24 Závěrem: úhradová vyhláš áška zhoršila dostupnost a kvalitu zdravotní péče, diskriminuje pacienty některých n zdravotních pojišťoven oven Ambulantní lékaři i byli nekompromisně ministerstvem zdravotnictví vmanipulováni jako náraznn razník k mezi konzumenty zdravotnické péče e a insolventní systém veřejn ejného zdravotního pojištění s tím, t že při i překrop ekročení limitů budou muset sami pacientům m hradit nutnou zdravotnickou péči.

25 Závěrem: úhradová vyhláš áška vyvolala paniku mezi ambulantními mi lékaři. vyvolala napětí mezi segmenty praktických lékal kařů,, ambulantních specialistů a nemocnicemi. Negativně postihla ten segment poskytovatelů zdravotní péče, který v systému zdravotního pojištění nejvíce spoří

26 Děkuji za pozornost

Financování zdravotních služeb a zdravotní pojištění Postavení a motivace subjektů Ladislav Friedrich generáln lní ředitel OZP červen 2004 ve zdravotnictví 1 Aktuáln lní stav z pohledu financování Skut.

Více

Návrh VZP na úhradu zdravotní péče v segmentu ambulantní specializované péče v roce 2008

Návrh VZP na úhradu zdravotní péče v segmentu ambulantní specializované péče v roce 2008 Návrh VZP na úhradu zdravotní péče v segmentu ambulantní specializované péče v roce 2008 I. Úhrada za zdravotní péči 1. Specializovaná ambulantní zdravotní péče poskytovaná v ambulantních zdravotnických

Více

Koncept úhrad v roce 2016. Mgr. Pavlína Žílová Analytik oddělení úhradových mechanizmů a zdravotního pojištění, MZ ČR

Koncept úhrad v roce 2016. Mgr. Pavlína Žílová Analytik oddělení úhradových mechanizmů a zdravotního pojištění, MZ ČR Koncept úhrad v roce 2016 Mgr. Pavlína Žílová Analytik oddělení úhradových mechanizmů a zdravotního pojištění, MZ ČR Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015 2016) + 7,4

Více

MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR

MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR Vyhláška č.550/2005 Sb., resp. 101/2006 Sb., kterou se stanoví výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, včetně regulačních omezení, pro 1. pololetí 2006 MUDr. Pavel Neugebauer

Více

Současný systém úhrady resp. pseudoúhrady. léčby. MUDr. Jan Straub Pacientský seminář Mikulov

Současný systém úhrady resp. pseudoúhrady. léčby. MUDr. Jan Straub Pacientský seminář Mikulov Současný systém úhrady resp. pseudoúhrady léčby MUDr. Jan Straub Pacientský seminář Mikulov 16.9.2017 Pojištěnec má právo na výběr zdravotnického zařízení poskytovatele zdrav. služeb na časovou a místní

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

Připomínky České lékařské komory k návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2015

Připomínky České lékařské komory k návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2015 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ KOMOR A tel. 25721 1 3 29 Kancelář prezid en ta : Lék a řská ulice č. 2, E-ma il: se kreta r iat@cl kcr.c z 1 5 0 00 Praha 5, www.lkcr.cz Kancelář v Olomouci, Dolní nám. 38, 772 00 Olomouc

Více

Propojení nemocenského a zdravotní pojištění Bc.. Vladimír r Kothera garant projektu říjen 2004 Projekt Českého zdravotnického fóra f 1/2 Snaha reagovat na systémov mové chyby Dlouhodobá analýza problémů

Více

MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR

MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR Vyhláška č.550/2005 Sb., kterou se stanoví výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, včetně regulačních omezení, pro 1. pololetí 2006 MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR

Více

Změny v úhradové vyhlášce na rok 2016

Změny v úhradové vyhlášce na rok 2016 Změny v úhradové vyhlášce na rok 2016 Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Vývoj nákladů zdravotních pojišťoven na zdravotní péči od roku 2000 Vývoj nákladů zdravotních

Více

Věc: Vyjádření Asociace center lékařské genetiky ČR k nákladům spolupracujících gynekologů na vyžádanou péči

Věc: Vyjádření Asociace center lékařské genetiky ČR k nákladům spolupracujících gynekologů na vyžádanou péči V Praze dne 26.června 2013 Věc: Vyjádření Asociace center lékařské genetiky ČR k nákladům spolupracujících gynekologů na vyžádanou péči Vážení kolegové, dovolte nám, abychom reagovali na mnohé žádosti

Více

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o.

Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Práva pacientů 2013 Přístup ke zdravotní péči JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Problémové okruhy Přístup k léčbě Zákon o zdravotních službách,

Více

Odbornost 913 mladší sestra odbornosti 925

Odbornost 913 mladší sestra odbornosti 925 Odbornost 913 mladší sestra odbornosti 925 Libor Svět Pardubice 9.11.2016 Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách Nově zavádí registrační proces Nově zavádí změny ve financování a spektru zdrojů Nově

Více

Úhradové dodatky 2019

Úhradové dodatky 2019 Úhradové dodatky 2019 Všeobecní praktičtí lékaři (VPL) a praktičtí lékaři pro děti a dorost (PLDD) Úhradová vyhláška: Základní kapitační platba pro rok 2019: a) 56 Kč pro VPL a PLDD, kteří poskytují hrazené

Více

Problematika účtování dle vyhlášky pro rok 2018 a další praktické rady

Problematika účtování dle vyhlášky pro rok 2018 a další praktické rady Problematika účtování dle vyhlášky pro rok 2018 a další praktické rady Ing. Ivana Jenšovská Poradenská, konzultační a lektorská činnost ve zdravotnictví Referenčním obdobím je rok 2016. Hodnoceným obdobím

Více

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s ZPMV pro rok 2017

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s ZPMV pro rok 2017 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ KOMORA Právní KANCELÁŘ K A N C E L Á Ř V O L O M O U C I L é k a ř s k á 2 / 2 9 1 L u ž i c k á 4 1 9 / 1 4, 7 7 9 0 0 O l o m o u c 1 5 0 0 0 P r a h a 5 w w w. l k c r. c z t e l. : 234760704

Více

Návrh VZP ČR v segmentu ambulantní specializované péče včetně regulačních omezení pro rok 2018

Návrh VZP ČR v segmentu ambulantní specializované péče včetně regulačních omezení pro rok 2018 Návrh VZP ČR v segmentu ambulantní specializované péče včetně regulačních omezení pro rok 2018 A) Hodnota bodu a výše úhrad 1. Výše úhrady se stanoví podle seznamu výkonů úhradou za poskytnuté výkony s

Více

JARNÍ FORUM ONKOLOGŮ. Ing. David Šmehlík, MHA náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči

JARNÍ FORUM ONKOLOGŮ. Ing. David Šmehlík, MHA náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči JARNÍ FORUM ONKOLOGŮ Ing. David Šmehlík, MHA náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči NÁKLADY NA ZDRAVOTNÍ PÉČI ČERPANÉ Z ODDÍLU A ZÁKLADNÍHO FONDU ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ 2 NÁKLADY NA ÚSTAVNÍ PÉČI CELKEM

Více

LNÍ PROGRAM VE FN BRNO BOHUNICE

LNÍ PROGRAM VE FN BRNO BOHUNICE PERITONEÁLN LNÍ PROGRAM VE FN BRNO BOHUNICE A.Reškov ková,, M. Indráčkov ková, M. Zapletalová,, H. Prchalová Dialyzační a nefrologické oddělení Interní hepatogastroenterologické kliniky FNB a Lékařské

Více

Úhrada ambulantní a centrové péče v roce Ing. Robert Sýkora, MHA Market Access Director CEEMERIT, KYOWA KIRIN Pharma s.r.o.

Úhrada ambulantní a centrové péče v roce Ing. Robert Sýkora, MHA Market Access Director CEEMERIT, KYOWA KIRIN Pharma s.r.o. Úhrada ambulantní a centrové péče v roce 2018 Ing. Robert Sýkora, MHA Market Access Director CEEMERIT, KYOWA KIRIN Pharma s.r.o. Obsah sdělení Změny v Úhradové vyhlášce 2018 Individuální úhrada Centrová

Více

Finanční limity na léky

Finanční limity na léky 3 Finanční limity na léky MUDr. Michal Prokeš PharmDr. Josef Suchopár INFOPHARM a.s. M I L O V Y 2 0 1 0 Možnosti a limity financování zdravotnictví tzv. health gap náklady ROZVOJ TECHNOLOGIÍ HEALTH GAP

Více

Protokol o nedohodě v segmentu mimoústavní ambulantní specializované péče

Protokol o nedohodě v segmentu mimoústavní ambulantní specializované péče Protokol o nedohodě v segmentu mimoústavní ambulantní specializované péče v přípravné fázi dohodovacího řízení o hodnotě bodu a výši úhrad pro rok 2011.. Výsledek posledního dne jednání 30.8.2010. Po diskuzi

Více

Ústavní péče. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR

Ústavní péče. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR Vyhláška č.550/2005 Sb., kterou se stanoví výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, včetně regulačních omezení, pro 1. pololetí 2006 MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR

Více

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s VZP pro rok 2017

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s VZP pro rok 2017 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ KOMORA Právní KANCELÁŘ KANCELÁŘ V OLOMOUCI Lékařská 2/291 Lužická 419/14, 779 00 Olomouc 1 50 00 Praha 5 www.lkcr.cz tel.: 234760704 fax: 257219280 E-mail: pravnisekretariat@clkcr.cz V Praze

Více

Zdravotnické reformní zákony. Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví

Zdravotnické reformní zákony. Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví Obsah Co se již podařilo prosadit Připravované zákony Co se již podařilo prosadit Zákon o zdravotních službách platný od

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Vyhláška č. 619/2006 Sb.,

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Vyhláška č. 619/2006 Sb., SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Vyhláška č. 619/2006 Sb., kterou se stanoví hodnoty bodu, výše úhrad zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění a regulační omezení objemu poskytnuté péče hrazené z

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017 Strana 5082 Sbírka zákonů č. 348 / 2016 Částka 137 348 VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017 Ministerstvo zdravotnictví

Více

REGULAČNÍ OMEZENÍ a problémy, kterým by měli poskytovatelé předcházet

REGULAČNÍ OMEZENÍ a problémy, kterým by měli poskytovatelé předcházet 1 REGULAČNÍ OMEZENÍ a problémy, kterým by měli poskytovatelé předcházet Ing. Ivana Jenšovská, STROFIOS a.s. Brno, 29.11. 2014 2 REGULAČNÍ OMEZENÍ amb. spec. Regulace na ZULP/ ZUM, léky a zdravotnické prostředky,

Více

Návrh zástupců ZZ segmentu AS pro jednání DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad na rok 2016 pro jednání 14.7.2015

Návrh zástupců ZZ segmentu AS pro jednání DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad na rok 2016 pro jednání 14.7.2015 Příloha č. 1 k protokolu z DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad v segmentu AS pro rok 2016 14.7.2015 Návrh zástupců ZZ segmentu AS pro jednání DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad na rok 2016 pro jednání 14.7.2015

Více

348/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok

348/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 348/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 19. října 2016 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2017 Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 17

Více

České zdravotnictví pohled ANČR. Konference 2018 Pardubice

České zdravotnictví pohled ANČR. Konference 2018 Pardubice České zdravotnictví pohled ANČR Konference 2018 Pardubice České zdravotnictví co se podařilo mezinárodní srovnání EHCI Index Euro Health Consumer je srovnání evropských zdravotnických systémů založený

Více

Stav a ambice českého zdravotnictví 2017

Stav a ambice českého zdravotnictví 2017 Stav a ambice českého zdravotnictví 2017 PharmDr. Michal Krejsta, MBA CEO OMEGA Pharma CZ&SK Tajemník AVEL CZ, AVEL SK Člen představenstva ČAFF ZDROJ NA VYŹÁDÁNÍ: ÚV 2015, 2016, 2017, MZ ČR, ÚZIS, SÚKL,

Více

Primární péče o děti a dorost v ČR současnost a budoucnost. MUDr. Ilona Hülleová Předsedkyně SPLDD ČR PSP, Praha

Primární péče o děti a dorost v ČR současnost a budoucnost. MUDr. Ilona Hülleová Předsedkyně SPLDD ČR PSP, Praha Primární péče o děti a dorost v ČR současnost a budoucnost MUDr. Ilona Hülleová Předsedkyně SPLDD ČR PSP, Praha 23.6.2015 Péče o děti a dorost v ČR - současnost Chlouba českého zdravotnictví ČR na předním

Více

Programové teze ČLK. MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK

Programové teze ČLK. MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK Programové teze ČLK 1 Lékaři a pacien, Zákon o právech pacientů a lékařů upravující základní vztahy. Zachování a ochrana plné autonomie lékařů v rozhodování o odborných otázkách léčby jako základní podmínka

Více

Standard, nadstandard v ošetřovatelství. Lenka Hejzlarová

Standard, nadstandard v ošetřovatelství. Lenka Hejzlarová Standard, nadstandard v ošetřovatelství Lenka Hejzlarová Zdravotnictví veřejná služba Zdraví základní hodnota života člověka WHO právo na zdraví je základní lidské právo každé lidské bytosti ČR právo na

Více

VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2015 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016

VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2015 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016 Strana 3370 Sbírka zákonů č. 273 / 2015 Částka 111 273 VYHLÁŠKA ze dne 15. října 2015 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016 Ministerstvo zdravotnictví

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Strana 3738 Sbírka zákonů č. 353 / 2017 353 VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018

VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Strana 3738 Sbírka zákonů č. 353 / 2017 353 VYHLÁŠKA ze dne 19. října 2017 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2018 Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP

OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP OČKOVÁNÍ PROTI CHŘIPCE Z POHLEDU VZP KOLIK ZAPLATÍ VZP ZA ONEMOCNĚNÍ CHŘIPKOU Diagnózy J09 J118 podle MKN 10* Mmmmm Rok 2015 Rok 2016 Rok 2017 Nemocných 158 331 132 317 142 116 Náklady na léčbu v Kč 67

Více

Způsoby úhrad zdravotní péče na rok 2014

Způsoby úhrad zdravotní péče na rok 2014 Způsoby úhrad zdravotní péče na rok 2014 Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2014 hradí poskytovatelům zdravotních služeb (dále PZS) zdravotní péči v souladu se Zákonem č. 48/1997 Sb., o veřejném

Více

OPATŘENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE. Praha,

OPATŘENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE. Praha, OPATŘENÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE Praha, 18.3. 2009 PROGRAM DNEŠNÍ PREZENTACE Dnešní úroveň českého zdravotnictví Předpokládané dopady hospodářské krize na zdravotnictví Cíle

Více

omezení pro úhrady uvedené v 3 až 15, poskytované těmito smluvními poskytovateli zdravotních služeb (dále jen poskytovatel ):

omezení pro úhrady uvedené v 3 až 15, poskytované těmito smluvními poskytovateli zdravotních služeb (dále jen poskytovatel ): Strana 4034 Sbírka zákonů č. 324 / 2014 Částka 129 324 VYHLÁŠKA ze dne 17. prosince 2014 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 Ministerstvo zdravotnictví

Více

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s VoZP pro rok 2019

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s VoZP pro rok 2019 Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s VoZP pro rok 2019 Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky (VoZP) v těchto dnech rozesílá soukromým poskytovatelům zdravotních služeb návrhy úhradových dodatků

Více

Úhrady zdravotní péče v LZZ v roce 2015 Předpoklady a očekávání. INMED 2014 Pardubice 20. 11. 2014 Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D.

Úhrady zdravotní péče v LZZ v roce 2015 Předpoklady a očekávání. INMED 2014 Pardubice 20. 11. 2014 Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D. Úhrady zdravotní péče v LZZ v roce 2015 Předpoklady a očekávání INMED 2014 Pardubice 20. 11. 2014 Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D. Parametry systému v.z.p. v roce 2015 - PŘÍJMY předpokládaný nárůst plateb

Více

NÁVRH SZP ČR PRO DOHODOVACÍ ŘÍZENÍ NA ROK 2016

NÁVRH SZP ČR PRO DOHODOVACÍ ŘÍZENÍ NA ROK 2016 NÁVRH SZP ČR PRO DOHODOVACÍ ŘÍZENÍ NA ROK 2016 Zdravotní služby poskytované poskytovateli akutní zdravotní péče budou v roce 2016 hrazeny podle individuálního smluvního ujednání mezi konkrétním poskytovatelem

Více

Motivace jako hybná síla reformy. MUDr. Boris Šťastný VIZE 2020 Pardubice 3. února 2020

Motivace jako hybná síla reformy. MUDr. Boris Šťastný VIZE 2020 Pardubice 3. února 2020 Motivace jako hybná síla reformy zdravotního pojištění MUDr. Boris Šťastný VIZE 2020 Pardubice 3. února 2020 Jack Welch: Chování každého z nás n řídí snaha minimalizovat vlastní riziko a maximalizovat

Více

Úhradová vyhláška na rok 2010

Úhradová vyhláška na rok 2010 Úhradová vyhláška na rok 2010 Makroekonomické předpoklady výběru pojistného v roce 2010 Promítnutí růstu nezaměstnanosti z 4,9% na 9% Promítnutí zvýšení počtu důchodců cca 40 tis. ročně Očekávaný mzdový

Více

Nárok. MUDr. Milan Cabrnoch, MBA zdravotnictví 2.0 Praha, 19. ledna 2017

Nárok. MUDr. Milan Cabrnoch, MBA zdravotnictví 2.0 Praha, 19. ledna 2017 Nárok MUDr., MBA zdravotnictví 2.0 Praha, 19. ledna 2017 Nárok pojištěnce Pojištěnec má právo znát, na co má Nárok = jakou zdravotní péči za něho uhradí je zdravotní pojišťovna dnes to neví od koho má

Více

Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR

Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR Němeček návrh stanoviska ČLK Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR ČLK předloženou koncepci primární péče v oborech VL a PLDD celkově

Více

Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů

Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů 1. VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ 1. Jednou provedený výkon hradí zdravotní pojišťovna pro jednoho pojištěnce pouze jednomu zdravotnickému zařízení. 2. Pokud není v

Více

Principy úhradové vyhlášky pro rok 2018

Principy úhradové vyhlášky pro rok 2018 Principy úhradové vyhlášky pro rok 2018 Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví Priority úhradové vyhlášky 2018 Vládní priority Růst platů a

Více

poskytovatele zdravotnických služeb Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky

poskytovatele zdravotnických služeb Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky Elektronická identifikace pojištěnce a poskytovatele zdravotnických služeb Fares SHIMA Ministerstvo zdravotnictví Ředitel odboru informatiky Mezirezortní koordinační výbor pro podporu zavedení ehealth

Více

kde: Ú je maximální úhrada poskytovateli v hodnoceném období

kde: Ú je maximální úhrada poskytovateli v hodnoceném období NÁVRH SZP ČR PRO DOHODOVACÍ ŘÍZENÍ NA ROK 2018 Zdravotní služby poskytované poskytovateli akutní zdravotní péče budou v roce 2018 hrazenypodle individuálního smluvního ujednání mezi konkrétním poskytovatelem

Více

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch

Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky. MUDr. Milan Cabrnoch Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky MUDr. Milan Cabrnoch 1 Vybrané kapitoly ze sociální a zdravotní politiky otevřený interaktivní cyklus seminářů otevřený - pro studenty Cevro institut i

Více

Úhradová vyhláška pro rok Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví

Úhradová vyhláška pro rok Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví Úhradová vyhláška pro rok 2018 Ing. Helena Rögnerová Ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví Finanční bilance roku 2018 Výběr pojistného o cca 15 mld. vyšší než v

Více

NOVÉ ÚKOLY ZDRAVOTNICTVÍ

NOVÉ ÚKOLY ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Oldřich Šubrt CSc., MBA Academy of Health Care Management NOVÉ ÚKOLY ZDRAVOTNICTVÍ Nová doba Vysoká míra proměnlivosti prostřed edí Vysoká míra propojenosti v rámci r celého světa Vysoká míra konkurence

Více

osobám, které jsou v nich umístěny z jiných než zdravotních důvodů, se snižuje limit pro úhradu degresní hodnotou bodu na 100 %.

osobám, které jsou v nich umístěny z jiných než zdravotních důvodů, se snižuje limit pro úhradu degresní hodnotou bodu na 100 %. O d ů v o d n ě n í Ministerstvo zdravotnictví (dále jen ministerstvo ) zpracovalo návrh vyhlášky o stanovení hodnot bodu, výše úhrad zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění a regulačních omezení

Více

Centrové léky v České republice. Mgr. Filip Vrubel 20. 4. 2011 ředitel odboru farmacie

Centrové léky v České republice. Mgr. Filip Vrubel 20. 4. 2011 ředitel odboru farmacie Centrové léky v České republice Mgr. Filip Vrubel 2. 4. 211 ředitel odboru farmacie Specializovaná centra Defnice specializovaných center Přímá defnice neexistuje! Nepřímá defnice pouze v kontextu používání

Více

Právní dostupnost inovativní terapie v léčbě lymfomů. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o.

Právní dostupnost inovativní terapie v léčbě lymfomů. JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Právní dostupnost inovativní terapie v léčbě lymfomů JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. D&D Health s.r.o. Přístup k léčbě Problémové okruhy Zákon o zdravotních

Více

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth

spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth spolupráce ZPMV ČR a CGM Cesta k praktickému ehealth Ing. Vladimír Petrů, CSc ředitel odboru informačního systému Ing. Zdeněk Hanáček vedoucí oddělení rozvoje IS 1 Obsah 1. O Zdravotní pojišťovně ministerstva

Více

PREVENAR - zákonnost stanovení úhrady z veřejného zdravotního pojištění a maximální ceny (právní rozbor)

PREVENAR - zákonnost stanovení úhrady z veřejného zdravotního pojištění a maximální ceny (právní rozbor) PREVENAR - zákonnost stanovení úhrady z veřejného zdravotního pojištění a maximální ceny (právní rozbor) 1. Úvod Činnost Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) při zařazení údaje o úhradě léčivého přípravku

Více

Epidemie chřipky v sezoně 2012/2013

Epidemie chřipky v sezoně 2012/2013 Epidemie chřipky v sezoně 2012/2013 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR Tisková konference 3.dubna 2013 Epidemie 2012/13 Závažné případy chřipky a úmrtí v ČR v sezóně 2010-2011 a 2011-2012

Více

Racionální preskripce léků dle VZP

Racionální preskripce léků dle VZP Racionální preskripce léků dle VZP Uživatelský návod Návod Dokumentace Poslední aktualizace 02.08.2013 Racionální preskripce léků dle VZP strana 1/6 Nová éra projektu racionální preskripce léků VZP ČR

Více

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 Vyhlášky platné od 1.1.2015: -Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 -Vyhláška č. 325/2014 Sb., o nákladových indexech věkových

Více

Informovaný souhlas z pohledu pacienta

Informovaný souhlas z pohledu pacienta Informovaný souhlas z pohledu pacienta PSP ČR, 17.11.2012 JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Program Novinky v informovaném souhlasu: Zákon o zdravotních službách

Více

ODS MÁ JASNÝ PROGRAM PRO ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ. Praha, 16. 5. 2006

ODS MÁ JASNÝ PROGRAM PRO ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ. Praha, 16. 5. 2006 ODS MÁ JASNÝ PROGRAM PRO ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ Praha, 16. 5. 2006 SOUČASNÁ SITUACE Nedostupnost potřebné zdravotní péče Nevyřešený finanční deficit Nejistota Neprůhlednost Dlouhodobé výzvy jsou ignorovány

Více

Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů

Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů 1. VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ 1. Jednou provedený výkon hradí zdravotní pojišťovna pro jednoho pojištěnce pouze jednomu zdravotnickému zařízení. 2. Pokud není v

Více

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko správní fakulta

Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko správní fakulta Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko správní fakulta Studijní obor Veřejná ekonomika a správa (spec. VE) Písemná práce (POT) do předmětu Ekonomika zdravotnictví a sociálních služeb (C_KVEKZD) Úhradové

Více

D o d a t e k č... ke Smlouvě o poskytování a úhradě hrazených služeb

D o d a t e k č... ke Smlouvě o poskytování a úhradě hrazených služeb D o d a t e k č.... ke Smlouvě o poskytování a úhradě hrazených služeb č. ze dne... (dále jen Smlouva ) (poskytovatel specializované ambulantní zdravotní péče dohoda a vzdělávání) uzavřené mezi smluvními

Více

P R O T O K O L Z JEDNÁNÍ ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN A SKUPINY POSKYTOVATELŮ MIMOÚSTAVNÍ GYNEKOLOGICKÉ PÉČE PRO OBDOBÍ ROKU 2011, KONANÉHO DNE 30. 8.

P R O T O K O L Z JEDNÁNÍ ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN A SKUPINY POSKYTOVATELŮ MIMOÚSTAVNÍ GYNEKOLOGICKÉ PÉČE PRO OBDOBÍ ROKU 2011, KONANÉHO DNE 30. 8. P R O T O K O L Z JEDNÁNÍ ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN A SKUPINY POSKYTOVATELŮ MIMOÚSTAVNÍ GYNEKOLOGICKÉ PÉČE PRO OBDOBÍ ROKU 2011, KONANÉHO DNE 30. 8. 2010 Datum a čas konání: 30. 8. 2010 Místo konání: Ústředí

Více

GCP (Good. Clinical Practice) Silvie Vostrejšov. ová

GCP (Good. Clinical Practice) Silvie Vostrejšov. ová Správn vná klinická praxe GCP (Good Clinical Practice) Silvie Vostrejšov ová Správn vná klinická praxe 472/2000 Vyhláš áška Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva zemědělstv lství,, kterou se stanoví

Více

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči 3.4 Výdaje za léky Tato kapitola podává přehled základních údajů o celkových výdajích na léky od roku 21. Poskytuje především podrobné údaje o výdajích na léky dle místa spotřeby a zdroje financování.

Více

Kontroverzní témata z pohledu primární péče. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc

Kontroverzní témata z pohledu primární péče. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Kontroverzní témata z pohledu primární péče. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Podle generální ředitelky WHO M. Chan v souvislosti s celosvětovým nástupem chronických neinfekčních onemocnění se kyvadlo poskytované

Více

Právní postavení českého lékaře

Právní postavení českého lékaře 15.4.2008 18:16:55 Právní postavení českého lékaře JUDr. Jan Mach advokát ředitel právní kanceláře ČLK Email: mach.jan@email.cz Strana 1 z 14 15.4.2008 18:16:56 Trestní represe nebo stavovský dohled profesní

Více

Dotazníkov 10.12.2009. Healthacross. Mgr. Petra Zimmelová,, Ph.D

Dotazníkov 10.12.2009. Healthacross. Mgr. Petra Zimmelová,, Ph.D Dotazníkov kové šetření Healthacross 10.12.2009 Mgr. Petra Zimmelová,, Ph.D Zadání šetření Ve vztahu k možnosti využívání nemocnice Gmünd zjistit: Jazykovou vybavenost Znalost systémů a podmínek poskytování

Více

Návrh VZP ČR pro segment AS pro jednání DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad v roce 2016.

Návrh VZP ČR pro segment AS pro jednání DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad v roce 2016. Návrh VZP ČR pro segment AS pro jednání DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad v roce 2016. A) Hodnota bodu a výše úhrad 1. Výše úhrady se stanoví podle seznamu výkonů úhradou za poskytnuté zdravotní výkony s

Více

Strategie a vize českého zdravotnictví v roce 2018

Strategie a vize českého zdravotnictví v roce 2018 Strategie a vize českého zdravotnictví v roce 2018 Pohled VZP ČR Ing. Jiří Mrázek, MBA ředitel odboru úhrad zdravotní péče ÚZP VZP ČR Praha, 1. 11. 2017 NEMOCNICE MECHANISMUS ÚHRADY Referenčním obdobím

Více

Úhradová vyhláška pro rok 2018

Úhradová vyhláška pro rok 2018 Úhradová vyhláška pro rok 2018 MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR Úhradová vyhláška Nedojde-li v dohodovacím řízení k dohodě do 30. 6. příslušného kalendářního roku nebo

Více

Návrh SAS pro jednání DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad na rok 2018 pro jednání

Návrh SAS pro jednání DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad na rok 2018 pro jednání Návrh SAS pro jednání DŘ o hodnotě bodu a výši úhrad na rok 2018 pro jednání 25.5.2017 Podmínkou platnosti návrhu je zachování stávající podoby seznamu výkonů, kde připouštíme jen vznik nových výkonů.

Více

LÉKOVÁ POLITIKA OČKOVÁNÍ A SENIOŘI. Jan Švihovec

LÉKOVÁ POLITIKA OČKOVÁNÍ A SENIOŘI. Jan Švihovec LÉKOVÁ POLITIKA OČKOVÁNÍ A SENIOŘI Jan Švihovec Vliv demografického vývoje na financování zdravotnictví v ČR Náklady ZP na pojištěnce Výdaje na zdravotnictví jako % HDP = pod průměrem OECD Výdaje na zdravotnictví

Více

DIABETOLOGIČTÍ PACIENTI V REGIONECH ČESKA

DIABETOLOGIČTÍ PACIENTI V REGIONECH ČESKA DIABETOLOGIČTÍ PACIENTI V REGIONECH ČESKA Luděk Šídlo Boris Burcin 49. konference České demografické společnosti Demografie město venkov 23. května 2019, Lednice Příspěvek zpracován v rámci projektu TAČR

Více

JISTOTA KVALITNÍ PÉČE

JISTOTA KVALITNÍ PÉČE JISTOTA KVALITNÍ PÉČE ORANŽOVÁ KNIHA PRO OBLAST ZDRAVOTNICTVÍ David Rath Stínový ministr zdravotnictví Praha, květen 2009 SOUČASNÁ SITUACE České zdravotnictví dosahuje v mezinárodním srovnání velmi dobrých

Více

Rizika v činnostech farmaceutických společností 2016 XI. konference

Rizika v činnostech farmaceutických společností 2016 XI. konference Rizika v činnostech farmaceutických společností 2016 XI. konference Příležitosti a výzvy českých nemocnic v roce 2016 aneb imperativy úhrad po segmentech, vývoj centrové péče a efektivní nákupy a pozitivní

Více

( { } ) kde: je maximální úhrada poskytovateli v hodnoceném období

( { } ) kde: je maximální úhrada poskytovateli v hodnoceném období II. VARIANTA Návrh VZP ČR na úhradu zdravotních služeb poskytovaných poskytovateli lůžkové péče, s výjimkou zdravotních služeb poskytovaných v odborných léčebných ústavech, léčebnách dlouhodobě nemocných,

Více

Správné vykazování výkonů a finanční vyúčtování dle vyhlášky pro rok 2017

Správné vykazování výkonů a finanční vyúčtování dle vyhlášky pro rok 2017 a finanční vyúčtování dle vyhlášky pro rok 2017 Ing. Ivana Jenšovská Poradenská, konzultační a lektorská činnost ve zdravotnictví Poskytovatelem zdravotních služeb se rozumí právnická nebo fyzická osoba,

Více

S ekonomickou likvidací části soukromých lékařů komora nemůže a nebude souhlasit

S ekonomickou likvidací části soukromých lékařů komora nemůže a nebude souhlasit S ekonomickou likvidací části soukromých lékařů komora nemůže a nebude souhlasit Jako dopadlo vypořádání připomínek ČLK k návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2013 Koncem listopadu obdržela Česká lékařská

Více

7. V příloze v Kapitole 2 bodu 1 položce 9 se slova zdravotnické zařízení nahrazují slovem poskytovatel.

7. V příloze v Kapitole 2 bodu 1 položce 9 se slova zdravotnické zařízení nahrazují slovem poskytovatel. 467 VYHLÁŠKA ze dne 18. prosince 2012, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů

Více

Centrová péče a inovativní léčivé přípravky - Je systém dobře nastaven? - Kam směřuje?

Centrová péče a inovativní léčivé přípravky - Je systém dobře nastaven? - Kam směřuje? Centrová péče a inovativní léčivé přípravky - Je systém dobře nastaven? - Kam směřuje? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment HLAVNÍ VÝZVY ZDRAVOTNICTVÍ ČR Stárnoucí populace

Více

Poplatek je nedílná součást ceny léku. Martin Mátl Česká lékárnická komora

Poplatek je nedílná součást ceny léku. Martin Mátl Česká lékárnická komora Poplatek je nedílná součást ceny léku Martin Mátl Česká lékárnická komora Jaký je vztah poplatku k ceně léku? Nejprve je nutné vzít do úvahy všechny změny, ke kterým došlo na přelomu let 2007 a 2008 Zvýšení

Více

Aktuality v očkování 2015

Aktuality v očkování 2015 Aktuality v očkování 2015 XI. Hradecké vakcinologické dny 2015 1.- 3.10. 2015 MUDr. Hana Cabrnochová, MBA Česká vakcinologická společnost ČLS JEP Katedra PLDD IPVZ Praha Aktuální témata roku 2015 Odmítání

Více

VYHLÁŠKA Č. 201/2018. o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019

VYHLÁŠKA Č. 201/2018. o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019 VYHLÁŠKA Č. 201/2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019 MUDr. Milan Prokop ředitel Odboru zdravotní péče RP Praha ZPŮSOB ÚHRADY V SEGMENTU LŮŽKOVÉ PÉČE

Více

VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019

VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019 Strana 3210 Sbírka zákonů č. 201 / 2018 Částka 100 201 VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2018 o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2019 Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

Karvinská hornická nemocnice a.s. zení VNÍ SOUVISLOSTI POSUDKOVÉ ČINNOSTI. Cibulka František, MUDr.

Karvinská hornická nemocnice a.s. zení VNÍ SOUVISLOSTI POSUDKOVÉ ČINNOSTI. Cibulka František, MUDr. Karvinská hornická nemocnice a.s. akreditované zdravotnické zařízen zení Rožnov pod Radhoštěm, květen 2006 PRÁVN VNÍ SOUVISLOSTI POSUDKOVÉ ČINNOSTI Janko Přemysl, P Ing. Cibulka František, MUDr. Zákonné

Více

lní politika Zdravotní politika Téma: FSS MU Brno, 2006

lní politika Zdravotní politika Téma: FSS MU Brno, 2006 Sociáln lní politika Téma: Zdravotní politika FSS MU Brno, 2006 Struktura tématut 1. Zdraví a jeho determinanty 2. Indikátory zdraví 3. Zdravotní politika a její cíle 4. Subjekty ve zdravotnictví 5. PředmP

Více

Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny

Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny PharmDr.Alena Tomášková, MZ, odbor farmacie 23.9.2014 Ministerstvo zdravotnictví

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB? Efektivní právní služby 1 Co nás čeká? JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ? 2 základní pravidla poskytování zdravotních služeb ve světle základních práv

Více

Jak zlepšit péči o chronicky nemocné? Causa diabetes mellitus. MUDr. Pavel Frňka

Jak zlepšit péči o chronicky nemocné? Causa diabetes mellitus. MUDr. Pavel Frňka Jak zlepšit péči o chronicky nemocné? Causa diabetes mellitus MUDr. Pavel Frňka Praha, 18.2.2015 Zlepšení péče? Asi se shodneme, že zlepšení péče je zvýšení její kvality Kvalita = splněná očekávání, kladená

Více

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 ČSPM ČSL JEP Masarykův onkologický ústav Žlutý kopec 7, 656 53 Brno www.paliativnimedicina.cz info@paliativnimedicina.cz Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 Stanovisko České společnosti

Více

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s ČPZP pro rok 2018

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s ČPZP pro rok 2018 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ KOMORA PRÁVNÍ KANCELÁŘ KANCELÁŘ V OLOMOUCI Lékařská 2/291 Lužická 419/14, 779 00 Olomouc 1 50 00 Praha 5 www.lkcr.cz tel.: 234760704 fax: 257219280 E-mail: pravnisekretariat@clkcr.cz V Praze

Více

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s ČPZP pro rok 2019

Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s ČPZP pro rok 2019 Stanovisko ČLK k úhradovým dodatkům s ČPZP pro rok 2019 Česká průmyslová zdravotní pojišťovna 205 (ČPZP) v těchto dnech rozesílá smluvním poskytovatelům zdravotních služeb návrhy úhradových dodatků ke

Více