O b s a h JAZYKOVÉ PRAKTIKUM 3 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 5 19 KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI 6 JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 7

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "O b s a h JAZYKOVÉ PRAKTIKUM 3 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 5 19 KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI 6 JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 7"

Transkript

1 O b s a h JAZYKOVÉ PRAKTIKUM 3 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 1 4 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 3 5 KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI 6 JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 7 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 4 INTERPUNKČNÍ 8 FRAZEOLOGIE VE VÝUCE ČEŠTINY 10 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 5 12 JAZYKOVÉ ROZBORY 13 KAPITOLY ZE SVĚTOVÉ LITERATURY PRO DĚTI A MLÁDEŽ 14 LITERÁRNÍ SEMINÁŘ 1 16 SEMINÁŘ K DIDAKTICE ČESKÉHO JAZYKA 1 17 SEMINÁŘ K DIDAKTICE ČESKÉHO JAZYKA 2 18 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 5 19 ŘEČ DÍTĚTE ŠKOLNÍHO VĚKU 20 LITERÁRNÍ SEMINÁŘ 2 LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ 21 ŘEČOVÉ CHOVÁNÍ 1 23 VYBRANÉ KAPITOLY O DĚTSKÉM ČTENÁŘSTVÍ 24 ŘEČOVÉ CHOVÁNÍ 2 26 SOUČASNÝ MLUVENÝ A PSANÝ JAZYK 27 LITERÁRNÍ SEMINÁŘ 3 LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ 28 1

2 UTVÁŘENÍ ŠKOLSKÉHO DIALOGU 30 TEORIE A PRAXE UMĚLECKÉHO PŘEDNESU 31 LITERATURA PRO DĚTI V MÉDIÍCH 32 2

3 JAZYKOVÉ PRAKTIKUM (KCD/JPRKT) Hodinový rozsah: DEMLOVÁ, E. HUBÁČEK, J. aj. Praktická cvičení z českého jazyka. Ostrava: Ostravská univerzita, HUBÁČEK, J. JANDOVÁ, E. SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Vade mecum Bohemiae, Pravidla českého pravopisu nejnovější vydání. Příruční mluvnice češtiny. Praha: LN, 1995, Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2. vydání, Praha: Academia, Disciplína upřesňuje a třídí jazykové poznatky tak, aby vedly k uvědomělému zvládnutí současné normy a kodifikace mateřského jazyka (morfologické, lexikální, zvukové a pravopisné). Zvýšená pozornost se věnuje tendencím vývoje současné spisovné češtiny a pravopisným jevům z hlediska potřeb školské praxe. Témata seminářů (počet témat se nekryje s počtem seminářů): 1. Lexikální pravopis (i y mimo tvarotvorné formanty, předpony -z, -s, skupiny ě -je, mě -mně, u -ú -ů, přípony -ský (ký), -ný. 2. Psaní velkých počátečních písmen. Zkratky. 3. Slovotvorný rozbor. 4. Artikulační a fonetická cvičení. Fonetická transkripce. Členění a modulace řeči. 5. Substantiva. Cvičení zaměřená na třídění slov k vzorům a podvzorům, zdvojená paradigmata. 6. Duál. 7. Skloňování vlastních jmen domácích. 8. Skloňování přejatých jmen obecných i vlastních. 9. Adjektiva jmenná, složená, smíšená deklinace, stupňování. 10. Pronomina deklinace bezrodých zájmen, skloňování zájmenné a adjektivní. 11. Numeralia substantivní, adjektivní a zájmenná deklinace, skloňování složených číslovkových tvarů, číslovky nesklonné. 12. Verba gramatické kategorie, slovesné třídy. 13. Nepravidelná slovesa, přechodníky. 14. Neohebné slovní druhy. Uzavření předmětu: zápočet Aktivní účast, splnění podmínek diktátu. (Bude upřesněno vyučujícím na začátku semestru.) Poslední aktualizace:

4 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 1 (KCD/SMMJ1) Hodinový rozsah: 0+1 Povinná: HUBÁČEK, J. JANDOVÁ, E. SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Vade mecum Bohemiae, HLAVSA, Z. a kol. Pravidla českého pravopisu: školní vydání včetně Dodatku. Praha: Fortuna, Doporučená: BRABCOVÁ, R. Čeština našich dní. Praha: Jinan, ČERNÁ, A. a kol. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, HAVRÁNEK, B. JEDLIČKA, A. Česká mluvnice (nejnovější vydání). HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, Mluvnice češtiny. I. a II. díl. Praha: Academia, Příruční mluvnice češtiny. Praha: LN, Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2. vydání. Praha: Academia, STYBLÍK, V. a kol. Přehledná mluvnice češtiny pro základní školy. Praha: Fortuna, Časopisy: Naše řeč, Komenský, Český jazyk a literatura. Seminář rozšiřuje a prohlubuje znalosti získávané v seminární části předmětu KCD/MJAZ1. Pokračuje práce s textem (jazykové rozbory) a pravopisný výcvik komplikovaných jevů. Kategorie a pojmy: Upevňuje se schopnost řešit úkoly algoritmicky a schopnost vyjadřovat se odbornou lingvistickou terminologií. Aktivní účast v seminářích. Poslední aktualizace:

5 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 3 (KCD/SMMJ3) Hodinový rozsah: 0+1 BRABCOVÁ, R. Čeština našich dní. Praha: Jinan, DEMLOVÁ, E. HUBÁČEK, J. JANDOVÁ, E. KREMZEROVÁ, D. SRPOVÁ, H. Praktická cvičení z českého jazyka. Ostrava: FF OU,1995. HAVRÁNEK, B. JEDLIČKA, A. Česká mluvnice (nejnovější vydání). HUBÁČEK, J. JANDOVÁ, E. SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Optys, 1996 (Opava: Vade mecum, 1998, Opava: Vade mecum Bohemiae, 2002). Mluvnice češtiny, II. díl Praha: Academia, Pravidla českého pravopisu nejnovější vydání. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2. vydání, Praha: Academia STYBLÍK, V. a kol. Přehledná mluvnice češtiny pro základní školy. Praha: SPN, Časopisy: Naše řeč, Slovo a slovesnost, Komenský, Český jazyk a literatura. Činnost v seminářích je soustředěna na morfologickou analýzu textů, zdůrazňuje a dokumentuje trendy ve vývoji tvarosloví s přihlédnutím k variantnosti, dubletnosti a výskytu nepravidelných tvarů. Znalosti o české morfologii jsou procvičovány a rozšiřovány se záměrem zvýšit jazykovou kompetenci budoucích učitelů. Témata seminářů: 1. Členění slovního tvaru 2. Tvarosloví podstatných jmen 3. Tvarosloví adjektiv, zájmen a číslovek 4. Tvarosloví sloves 5. Neohebná slova 6. Vývojové tendence (polymorfie, variantnost, slovnědruhové transformace...) Aktivní účast na seminářích. Poslední aktualizace:

6 KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI (KCD/KOMDV) Hodinový rozsah: 0+1 DANEŠ, F. ČMEJRKOVÁ, S. SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. Voznice: Leda, HUBÁČEK, J. Kultura mluvené řeči. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, JANOUŠEK, J. Společná činnost a komunikace. Praha: Svoboda, KRAUS, J. HOFFMANNOVÁ, J. Písemnosti v našem životě. Praha: Fortuna, MAREŠ, J. KŘIVOHLAVÝ J. Komunikace ve škole. Brno: MU, MÜLLEROVÁ, O. HOFFMANNOVÁ, J. Kapitoly o dialogu. Praha: Pansofia, TOMAN, J. Jak dobře mluvit. Praha: Svoboda, VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha: Panorama, Předmět je zaměřen na zdokonalení komunikačních dovedností budoucího učitele. Seznamuje studenty se základy některých strategií v komunikaci psané i mluvené. Program seminářů je variabilní s ohledem na potřeby zapsaných studentů. Narozdíl od JZKOM je významnou součástí programu i poučení o psaných textech a administrativního a odborného charakteru. Témata seminářů: 1. Cíl komunikace ve škole a pomáhajících institucích. 2. Monolog a dialog. 3. Výstavba dialogu. Jeho účinnost a úspěšnost. Neverbální komunikace. 4. Dialog v psaných projevech. 5. Cesty ke zdokonalení komunikačních dovedností shrnutí, prezentace semestrálních prací (sumář poznatků strukturovaný jako souvislý psaný nebo mluvený text). Aktivní účast v seminářích. Schopnost komentovat mluvený a psaný projev, stanovit korekční postupy. Vedení záznamu o vývoji vlastních poznatků. Poslední aktualizace:

7 JAZYKOVÁ KOMUNIKACE (KCD/JZKOM) Hodinový rozsah: 0+1 DAVIDOVÁ, D. aj. Mluvená čeština na Moravě. Ostrava: Filozofická fakulta Ostravské univerzity, HUBÁČEK, J. Kultura mluvené řeči. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, JANOUŠEK, J. Společná činnost a komunikace. Praha: Svoboda, KOŘENSKÝ, J. aj. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice: Pedagogická fakulta, 1999 (3. vydání). MAREŠ, J. KŘIVOHLAVÝ J. Komunikace ve škole. Brno: MU, MÜLLEROVÁ, O. HOFFMANNOVÁ, J. Kapitoly o dialogu. Praha: Pansofia, TOMAN, J. Jak dobře mluvit. Praha: Svoboda, VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha: Panorama, Disciplína rozvíjí řečové dovednosti studenta. Soustřeďuje se především na řečové chování v dialogu. Řečový projev je pojímán jako jednota jevů lingvistických, paralingvistických a extralingvistických. Pěstuje se schopnost příštích učitelů a vychovatelů pozorovat, zaznamenávat a analyzovat řečový projev, vztahovat jeho vlastnosti ke všem situačním podmínkám. Témata seminářů: 1. Cíl komunikace ve škole. 2. Specifika dětského řeči v mladším školním věku. Percepční schopnosti. 3. Monolog a dialog ve škole. 4. Výstavba dialogu. Jeho účinnost a úspěšnost. 5. Neverbální komunikace. 6. Cesty ke zdokonalení jazykového projevu. Aktivní účast v seminářích. Schopnost komentovat mluvený projev na úrovni dosaženého vzdělání. Poslední aktualizace:

8 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 4 INTERPUNKČNÍ (KCD/SMMJ4) Hodinový rozsah: 0+1 Povinná: HUBÁČEK, J. JANDOVÁ, E. SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Vade mecum Bohemiae, Pravidla českého pravopisu nejnovější vydání. SVOBODOVÁ, J. Průvodce českou interpunkcí. Opava: Vade mecum Bohemiae, Doporučená: GREPL, M. KARLÍK, P. Učte se s námi skladbě češtiny. Praha: SPN, SVOBODOVÁ, J. Česká skladba pro studenty učitelství. Ostrava: PdF OU, SVOBODOVÁ, J. Česká interpunkční cvičení s klíčem. Ostrava: PdF OU, Ve specializovaném interpunkčním semináři se pozornost věnuje syntaktické výstavbě konkrétních textů, náplň je však (na rozdíl od disciplíny KCD/MJAZ4) zacílena na interpunkci, a to včetně různých odchylek, zvláštností a nepravidelností ve větných a souvětných strukturách. Při práci s texty převažuje ohled na interpunkci a její variantní možnosti. Studenti sami připravují interpunkčně zajímavé texty, kde se projevují jasně definované interpunkční zásady (dobře odůvodnitelné díky syntaktickým znalostem). Program seminářů: 1. Komentáře k Pravidlům českého pravopisu část Členící znaménka. 2. Komentáře ke cvičebnici Průvodce českou interpunkcí Práce s konkrétními texty a jejich parcelací. Příprava vlastního interpunkčního diktátu. Výuka probíhá blokově, student musí absolvovat minimálně polovinu rozsahu výuky. O výjimkách rozhoduje vyučující (v odůvodněných případech lze neúčast ve výuce nahradit diktátem navíc). Do zadaného termínu (viz na příslušné nástěnce KCD!) studenti odevzdají vytištěnou (písemnou) verzi vlastního tematicky jednotného interpunkčního diktátu stanoveného rozsahu a náročnosti. Odevzdání: buď přímo vyučující, anebo sekretářce KCD pí Šárce Nohelové (dveře č. 114). Diktát bude opatřen používanou ovou adresou studenta, na kterou se vyučující může ozvat, aby kontakt byl co nejrychlejší. Diktát vždy má: odpovídající vhodný název! Dále má: uvedený zdroj, odkud byl text (i výrazněji upravený) původně čerpán. Závazná délka diktátu: 7 interpunkčně zajímavých dílčích větných celků, s vyloučením celků snadných, ovšem také přemrštěně, nevhodně komplikovaných. Diktát bude doplněn přesným a odborně správným zdůvodněním interpunkce (po vzoru Průvodce českou interpunkcí). Sporné příklady budou vynechány (nebo náležitě okomentovány, proč byly vybrány a v čem jsou sporné či dvojznačné). Při nesplnění těchto požadavků nebude interpunkční diktát uznán, běžně je možno dodatečně využít maximálně dvou opravných možností (pokaždé s přesným respektováním zadaného termínu odevzdání opravných diktátů). Velmi vítáno je odevzdání definitivní (přijaté) verze vlastního diktátu také v elektronické podobě ( em na jana.svobodova@osu.cz) neposílejte prosím nehotové verze. Pojmy a odborné termíny: 8

9 Podle části 7. Skladba z učebnice Hubáček, J. Jandová, E. Svobodová, J. Čeština pro učitele. Opava: Vade mecum Bohemiae, 2002 a podle Průvodce českou interpunkcí. Poslední aktualizace:

10 FRAZEOLOGIE VE VÝUCE ČEŠTINY (KCD/FRACJ) Hodinový rozsah: 0+1 BEČKA, J. V. Slovník synonym a frazeologismů. Praha: Novinář, ČEJKA, M. Česká lexikologie a lexikografie. Brno: Masarykova univerzita, ČERMÁK, F. Idiomatika a frazeologie češtiny. Praha: Univerzita Karlova,1982. DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, FILIPEC, J. ČERMÁK, F. Česká lexikologie. Praha: Academia, HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha: SPN, Mluvnice češtiny 1. Praha: Academia, Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, KOVÁŘOVÁ, S. Proč se říká 222x. Olomouc: Alda, KOVÁŘOVÁ, S. Rýmované pranostiky. Olomouc: Alda, MUNZAR, J. Medardova kápě aneb Pranostiky očima meteorologa. Praha: Horizont, PEJML, K. Pranostiky. Praha: Vilímek, ŠMILAUER, V. Nauka o českém jazyku. Praha: SPN, URBAN, Z. ROBEK, A. Česká pranostika aneb Svatý Petr seno seče, svatá Anna buchty peče. Třebíč: Arca JiMfa, VAŠKŮ, Z. Velký pranostikon. Praha: Academia, ZAORÁLEK, J. Lidová rčení. Praha: Aurora, Předmět je zaměřen českou frazeologii chápanou z různých hledisek jako na trvalou a nedílnou součást české slovní zásoby. Frazeologismy jsou tříděny podle základních kritérií s uváděním různorodých příkladů (včetně hodnocení jejich aktuálnosti v současném jazyce). V rámci jednotlivých témat studenti zpracovávají a v seminářích prezentují seminární práce zabývající se dílčími oblastmi řešené problematiky. Témata seminářů: 1. Typy frazeologismů dělení podle jednotlivých kritérií. 2. Zvláštní případy frazeologismů. 3. Větné frazeologismy. 4. Frazeologická adverbializace. 5. Frazeologismy vs. sousloví. Program seminářů: Vedle výše uvedených témat tvoří náplň seminářů ústní prezentace seminárních prací zpracovaných studenty dle jejich vlastního výběru na následující témata: 1. Zvláštní případy frazeologismů takové, v nichž jsou obsažena pojmenování: částí lidského těla zvířat členů rodiny a příbuzných rostlin a jejich částí vody, počasí, klimatických jevů ženy, muže cizích etnik apod. 10

11 2. Větné frazeologismy rčení pořekadla přísloví pranostiky 3. okřídlená slova 4. idiomy 5. přirovnání 6. expresívní frazeologismy 7. frazeologismy cizího původu 8. frazeologismy biblického původu 9. regionální frazeologismy 10. sousloví Prezentace seminární práce ústní formou v semináři a její odevzdání ve formě písemné (min. 4 strany textu) odpovídající standardním požadavkům na seminární práce kladeným. Poslední aktualizace:

12 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 5 (KCD/SMMJ5) Hodinový rozsah: Povinná: ČECHOVÁ, M. a kol. Stylistika současné češtiny. Praha: ISV, CHLOUPEK, J. Stylistika češtiny. Praha: SPN, CHLOUPEK, J. KREISLOVÁ, E. Stylistika pro učitele. Ostrava: PdF OU, HUBÁČEK, J. Cvičení ze stylistiky. Ostrava: OU, HUBÁČEK, J. JANDOVÁ, E. SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Vade mecum Bohemiae, Doporučená: BEČKA, J. V. Česká stylistika. Praha: Academia, DANEŠ, F. a kol. Kapitoly z praktické stylistiky. Praha: Orbis, HÁJKOVÁ, E. Stylistická cvičení. Praha: PdF UK, HUBÁČEK, J. Úvod do stylistiky českého jazyka. Ostrava: Skripta, JEDLIČKA, A. FORMÁNKOVÁ, V. REJMÁNKOVÁ, M. Základy české stylistiky. Praha: SPN, MISTRÍK, J. Štylistika. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Předmět je pojat jako doplňující seminární cvičení k povinnému předmětu Mateřský jazyk 5 stylistika. Zaměřuje se tedy na prohloubení stylistických poznatků, a to především v rovině praktické. Ve cvičeních je pozornost soustředěna hlavně na rozbor stylisticky zajímavých textů, nedílnou součástí je i praktický nácvik slohových útvarů a charakteristika jednotlivých stylových vrstev. Program seminářů: Hlavní důraz je kladen na práci se cvičnými texty, u nichž studenti analyzují, zda se jedná o stylisticky čisté texty či o kombinaci prostředků různých stylů. Současně se seznamují s typickými prostředky všech jazykových vrstev. Nedílnou součástí cvičení jsou i pravidelné výstupy studentů, v nichž se snaží o samostatnou komplexní analýzu vybraného textu. Uzavření předmětu: Předmět je uzavřen zápočtem. Podmínkou pro udělení zápočtu aktivní účast na seminářích a komplexní rozbor vybraného textu v rozsahu max minut. Poslední aktualizace:

13 JAZYKOVÉ ROZBORY (KCD/JROZB) Hodinový rozsah: ČECHOVÁ, M. Komplexní jazykové rozbory. Zlín: Grafia, ČERNÁ, A. SVOBODOVÁ, I. ŠIMANDL, J. UHLÍŘOVÁ, L. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, DEMLOVÁ, E. HUBÁČEK, J. JANDOVÁ, E. KREMZEROVÁ, D. SRPOVÁ, H. Praktická cvičení z českého jazyka. Ostrava: Učební texty FF OU, HARTMANNOVÁ, V. Jazykové rozbory. Olomouc: Fin, SVOBODOVÁ, J. Průvodce českou interpunkcí. Opava: Vade mecum bohemiae, Pravidla českého pravopisu (vydání po r. 1993). Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, Jazykové rozbory zahrnují analyticko-syntetický pohled na všechny jazykové roviny v jejich vzájemných vztazích. Vytváří se systematizace jazyka na základě nejen psaných textů různých stylistických útvarů, ale i na nepřipravených mluvených projevech. Jazykové znalosti a dovednosti se tříbí i cvičeními transformačními a korekturními. Kromě všestranného rozboru budou jednotlivé semináře zaměřeny i na specifické jazykové jevy. Témata seminářů: 1. Rozbor komunikační situace a výstavby textu. 2. Rozbor zvukové stránky výpovědi. 3. Rozbor lexikální a slovotvorný. 4. Rozbor slovnědruhový a tvaroslovný. 5. Rozbor skladebný. 6. Rozbor stylistický. 7. Rozbor pravopisný. Aktivní účast v seminářích. Poslední aktualizace:

14 KAPITOLY ZE SVĚTOVÉ LITERATURY PRO DĚTI A MLÁDEŽ (KCD/KSLDM) Hodinový rozsah: Povinná: KLÁTIK, Z. Svetová literatúra pre mládež.(profily a prehlady.) Bratislava: SPN, 1978 ŠUBRTOVÁ, M. Kapitoly ze světové literatury pro mládež I, II. Brno: CERM, CHMELÍKOVÁ, V. Světová literatura pro děti a mládež. Plzeň: Vydavatelství Západočeské univerzity, 1998 Doporučená: GEJGUŠOVÁ, I. Osobnosti a díla světové literatury pro děti a mládež. Ostrava: Ostravská univerzita, Pedagogická fakulta, GENČIOVÁ, M. Literatura pro děti a mládež (ve srovnávacím žánrovém pohledu). Praha: SPN, Časopisy: Zlatý máj, Ladění Seminář seznamuje převážně s klasickou světovou tvorbou pro děti a mládež. Charakterizuje základní žánry literatury pro děti a prezentuje jejich specifika na základě četby z děl světových tvůrců. V závěrečném semináři je také reflektována současná tvorba s akcentem na hledání podstaty čtenářské atraktivity některých děl (Rowlingová: Harry Potter). Každé konkrétní společně čtené dílo je navíc podrobováno analýze z hlediska dnešních čtenářských preferencí a dále z hlediska jeho didaktického uplatnění v hodinách literární výchovy nebo obecně při působení na čtenářství dětí. Program seminářů: Jednotlivé semináře jsou žánrově vymezeny a seznamují s hlavními představiteli daného žánru ve světové literatuře: - mýty a pohádky ve světové literatuře (řecké báje a mýty, indické, japonské, čínské a další pohádky) - klasická světová pohádka (Perrault, Grimmové, Andersen, Puškin) - moderní autorská pohádka (Carroll, Collodi, Wilde, Milne, Saint-Exupéry, Janssonová) - bajky (Ezop, La Fontaine, Krylov) - próza s dětským hrdinou (Lindgrenová, Twain, Kästner) - dobrodružný román, robinzonády, mayovky (Defoe, Swift, Stevenson, London, May) - fenomény dnešních dnů (Rowlingová, Tolkien) Aktivní účast v diskusi nad dílem, povinná četba jednoho textu na každý seminář, seminární práce formou referátu. Seminární práce musí splňovat tyto náležitosti: rozsah 3 5 normostran (typ písma Times New Roman, vel. 12, 30 řádků na str.), dodržení pravopisné normy, původnost v rozboru textu, v závěru prameny a použitá literatura, v případě citování správné označení citace. Osnova seminární práce: 1. stručná prezentace autora a jeho tvorby, zvl. tvorby pro děti, geneze díla, zařazení k žánru, recepce díla, 14

15 2. vlastní rozbor díla - úvaha na téma aktuálnosti, výchovných aspektů, zvolených postupů, zamyšlení nad vhodností grafické úpravy knihy apod. Na www stránkách je vložena ukázka rozboru konkrétního textu. Poslední aktualizace:

16 LITERÁRNÍ SEMINÁŘ 1 (KCD/LITS1) Hodinový rozsah: 0+1 Povinná: PETRŮ, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc, PAVERA, L. VŠETIČKA, F. Lexikon literárních pojmů. Olomouc, HRABÁK, J. Poetika. Praha: Čs. spisovatel, HRABÁK, J. Úvod do teorie verše. Praha: Čs. spisovatel, MARTINKOVÁ, V. Teorie literatury netradičně. Praha: Trizonia, Doporučená: HAMAN, A. Úvod do studia literatury a interpretace díla. Praha: H&H, VLAŠÍN, Š. a kol. Slovník literární teorie. Praha: Čs. spisovatel, HRABÁK, J. ŠTĚPÁNEK, V. Úvod do teorie literatury. Praha: SPN, HRABÁK, J. Čtení o románu. Praha: SPN, KOŽMÍN, Z. Interpretace básní. Praha: SPN, NEZVAL, V. Moderní básnické směry. Praha: Čs. spisovatel, CENEK, S. Úvod do teorie literatury. Praha: SPN, WELLEK, R. WARREN, A. Teorie literatury. Olomouc: Votobia, Seminář navazuje na předmět Úvod do studia literatury. Rozvíjí zde získané teoretické základy, zaměřuje se na jejich aplikování v práci s konkrétním literárním textem. Jeho cílem bude upevnit znalosti literární teorie v praktickém rozboru prozaických a básnických ukázek, popřípadě rozšířit tyto znalosti těmi, které se již budou vázat na problémy vzniklé při aktuální interpretaci daného díla. Program seminářů: - shrnutí dosavadních poznatků z teorie literatury (základní pojmy studia literatury, terminologie lit. vědy, disciplíny lit. vědy, organizace literárního procesu a literární komunikace, literární druhy a žánry, kompozice lit. díla, základy versologie) - rozbory literárních textů - zápočtový test Splnění podmínek testu: interpretace textu. Test se skládá ze dvou částí: v první studenti pracují s textem básnickým, ve druhé pracují s textem prozaickým. Poslední aktualizace:

17 SEMINÁŘ K DIDAKTICE ČESKÉHO JAZYKA 1 (KCD/DIDS 1) Hodinový rozsah: 0+1 Studijní literatura: BRABCOVÁ, R. a kol. Didaktika českého jazyka. Praha: SPN, ČECHOVÁ, M. SYBLÍK, V. Komplexní jazykové rozbory. Praha: SPN, (Teoretická část str. 7 44) HUBÁČEK, J. Didaktika slohu. Praha: SPN, JEČNÁ, K. Nuda při češtině? Ani nápad! Praha: Agentura Strom, KESSELOVÁ, J. PALENČÁKOVÁ, J. SVOBODOVÁ, J. Jazyk a jazyková komunikace nově Prvky hry ve školní výuce mateřštiny. Ostrava: PdF OU, Vzdělávací programy ZŠ, OŠ, Rámcový vzdělávací program. Učebnice českého jazyka pro ročník ZŠ (např. SPN, Sciencia, Alter, Dialog a další od roku 1996) ZIMOVÁ, L. Český jazyk v sešitech sloh. Praha: Fortuna, ZIMOVÁ, L. Český jazyk v sešitech sloh. Pracovní sešit. Praha: Fortuna, Disciplína se věnuje aktuálním didaktickým postupům v jazykovém a slohovém vyučování. Cílem je rozvíjení pedagogických dovedností a návyků studentů v těchto složkách mateřského jazyka. Seminář navazuje na poznatky získané studiem obecné didaktiky a didaktiky českého jazyka a v průběžné pedagogické praxi. Pozornost je věnována otázkám současných výukových trendů. Zařazuje se didaktická analýza konkrétního učiva, příprava výukových dialogů, práce s učebními texty, opravy a hodnocení žákovských prací. Zdůrazněna je kreativita budoucího učitele. Témata seminářů: 1. Český jazyk v učebním plánu 1. stupně. Obsah jazykového vyučování v osnovách současných vzdělávacích programů pro základní a obecnou školu a v připravovaném RVP ZV. 2. Složky předmětu český jazyk, princip integrity mezi nimi. Problematika zařazování složek českého jazyka do týdenního rozvrhu hodin. 3. Uplatňování dalších didaktických principů ve vyučování mateřského jazyka (zvl. princip názornosti a lingvistického přístupu). 4. Možnosti uplatnění všestranného jazykového rozboru v jazykovém vyučování na 1. stupni. 5. Příprava, realizace, oprava a hodnocení diktátu (práce s autentickým textem). 6. Didaktické postupy v některých problematických úsecích jazykového vyučování na 1. stupni. Požadavky k zápočtu v ZS: Aktivní účast v seminářích. Příprava podkladů pro simulovanou výuku. Poslední aktualizace:

18 SEMINÁŘ K DIDAKTICE ČESKÉHO JAZYKA 2 (KCD/DIDS 2) Hodinový rozsah: 0+1 Studijní literatura: BRABCOVÁ, R. a kol. Didaktika českého jazyka. Praha: SPN, ČECHOVÁ, M. SYBLÍK, V. Komplexní jazykové rozbory. Praha: SPN, (Teoretická část str ) HUBÁČEK, J. Didaktika slohu. Praha: SPN, JEČNÁ, K. Nuda při češtině? Ani nápad! Praha: Agentura Strom, KESSELOVÁ, J. PALENČÁKOVÁ, J. SVOBODOVÁ, J. Jazyk a jazyková komunikace nově Prvky hry ve školní výuce mateřštiny. Ostrava: PdF OU, SEIFERTOVÁ, A. Tradiční sloh netradičně. Praha: Blug Praha, Vzdělávací programy ZŠ, OŠ, Rámcový vzdělávací program. Učebnice českého jazyka pro ročník ZŠ (např. SPN, Sciencia, Alter, Dialog a další od roku 1996) ZIMOVÁ, L. Český jazyk v sešitech sloh. Praha: Fortuna, ZIMOVÁ, L. Český jazyk v sešitech sloh. Pracovní sešit. Praha: Fortuna, Disciplína se věnuje aktuálním didaktickým postupům v jazykovém a slohovém vyučování. Cílem je rozvíjení pedagogických dovedností a návyků studentů v těchto složkách mateřského jazyka. Seminář navazuje na poznatky získané studiem obecné didaktiky a didaktiky slohu a v průběžné pedagogické praxi. Pozornost je věnována otázkám současných výukových trendů. Zařazuje se didaktická analýza konkrétního učiva, příprava výukových dialogů, práce s učebními texty, opravy a hodnocení žákovských prací. Zdůrazněna je kreativita budoucího učitele. Témata seminářů: 1. Současná koncepce slohového výcviku, odlišnost od předchozího pojetí. Slohové učivo v osnovách ZŠ a OŠ. Komunikační výchova v připravovaném RVP ZV. 2. Receptivní a produktivní slohové činnosti v učebnicích českého jazyka. Srovnání a rozbor textů ve vybraných didaktických publikacích. 3. Rozvíjení komunikačních dovedností žáků v rámci forem společenského styku. Základní mluvené žánry podle komunikační situace, 4. Pěstování kultivovaného mluveného projevu. Jeho nácvik, oprava a hodnocení. Náměty k ústnímu vyjadřování v učebnicích 1. stupně. 5. Písemný projev ve výuce slohu na 1. stupni ZŠ. Tvořivé psaní žáků. Oprava a hodnocení autentického textu. 6. Reprodukční a produkční sloh didaktická analýza konkrétních didaktických celků. Požadavky k zápočtu v LS: Aktivní účast v seminářích. Příprava podkladů pro simulovanou výuku. Poslední aktualizace:

19 SEMINÁŘ K MATEŘSKÉMU JAZYKU 5 (KCD/SMMJ5) Hodinový rozsah: Povinná: ČECHOVÁ, M. a kol. Stylistika současné češtiny. Praha: ISV, CHLOUPEK, J. Stylistika češtiny. Praha: SPN, CHLOUPEK, J. KREISLOVÁ, E. Stylistika pro učitele. Ostrava: PdF OU, HUBÁČEK, J. Cvičení ze stylistiky. Ostrava: OU, HUBÁČEK, J. JANDOVÁ, E. SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Vade mecum Bohemiae, Doporučená: BEČKA, J. V. Česká stylistika. Praha: Academia, DANEŠ, F. a kol. Kapitoly z praktické stylistiky. Praha: Orbis, HÁJKOVÁ, E. Stylistická cvičení. Praha: PdF UK, HUBÁČEK, J. Úvod do stylistiky českého jazyka. Ostrava: Skripta, JEDLIČKA, A. FORMÁNKOVÁ, V. REJMÁNKOVÁ, M. Základy české stylistiky. Praha: SPN, MISTRÍK, J. Štylistika. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, Předmět je pojat jako doplňující seminární cvičení k povinnému předmětu Mateřský jazyk 5 stylistika. Zaměřuje se tedy na prohloubení stylistických poznatků, a to především v rovině praktické. Ve cvičeních je pozornost soustředěna hlavně na rozbor stylisticky zajímavých textů, nedílnou součástí je i praktický nácvik slohových útvarů a charakteristika jednotlivých stylových vrstev. Program seminářů: Hlavní důraz je kladen na práci se cvičnými texty, u nichž studenti analyzují, zda se jedná o stylisticky čisté texty či o kombinaci prostředků různých stylů. Současně se seznamují s typickými prostředky všech jazykových vrstev. Nedílnou součástí cvičení jsou i pravidelné výstupy studentů, v nichž se snaží o samostatnou komplexní analýzu vybraného textu. Uzavření předmětu: Předmět je uzavřen zápočtem. Podmínkou pro udělení zápočtu aktivní účast na seminářích a komplexní rozbor vybraného textu v rozsahu max minut. Poslední aktualizace:

20 ŘEČ DÍTĚTE ŠKOLNÍHO VĚKU (KCD/RECDT) Hodinový rozsah: ČÁP, J. MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, HÖFLEROVÁ, E. Školský dialog a jeho vliv na rozvoj řeči dětí. Ostrava: Pedagogická fakulta OU, KALA, M. BENEŠOVÁ, M. Písemný a mluvený projev žáků základní školy. Praha: SPN, KESSELOVÁ, J. Lingvistické štúdie o komunikácii detí. Prešov: Náuka, MAREŠ, J. KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: Masarykova univerzita, PAČESOVÁ, J. Řeč v raném dětství. Brno: UJEP, PIAGET, J. - INHELDEROVÁ, B. Psychologie dítěte. Praha: SPN, 1970, Portál, 1998, 2000, SLAMA-CAZACU, T. Dialog u dětí. Praha: SPN, SLANČOVÁ, D. Reč autority a lásky. Prešov: Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, SVOBODOVÁ, J. Jazyková specifika školské komunikace a výuka mateřštiny. Ostrava: Pedagogická fakulta OU, VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha: Panorama, VYGOTSKIJ, L. S. Myšlení a řeč. Praha: SPN, ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení: dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie, dyspraxie, ADHD. Praha: Portál, Aktuální jazykové kodifikační příručky (slovníky, mluvnice, stylistiky). Přednášky seznamují se dostupnými domácími i zahraničními poznatky z oblasti vývojové pedolingvistiky. Dětské řečové chování dítěte je popisováno nejen jako reakce na řečové a situační podněty, ale jako činnost, která informuje o úrovni myšlení a kvalitě vyučovacího procesu. Studenti jsou seznámeni s metodami a postupy analýzy řeči. Témata přednášek: 1. Lingvistika a další humanitní vědy o řeči dětí a mládeže. 2. Dětská řeč v předškolním věku. 3. Řeč dítěte mladšího školního věku. 4. Řeč a myšlení vývoj řečové kompetence ve starším školním věku. 5. Syntaktické vlastnosti dětských řečových projevů, chování v dialogu. 6. Volné téma (handicapované dítě v dialogu, dialog s dítětem z odlišného sociokulturního prostředí...). Vycházejí z potřeb zapsaných studentů. Jsou dány na začátku semestru. Poslední aktualizace:

21 LITERÁRNÍ SEMINÁŘ 2 LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ (KCD/LITS2) Hodinový rozsah: Povinná: URBANOVÁ, S. Literatura pro děti a mládež na Ostravsku po roce Praha: SPN, URBANOVÁ, S. SOBKOVÁ. E. Nakladatelství Profil v Ostravě představuje své autory. Ostrava: Profil, URBANOVÁ, S. HOLAŇOVÁ, Š. Literatura pro děti a mládež Slezska a severní Moravy. (Soupis bibliografie). Ostrava: FF OU Ústav pro regionální studia, URBANOVÁ, S. ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. (Historický vývoj žánrů české literatury pro mládež antologie). Ostrava: Filozofická fakulta OU, URBANOVÁ, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, GEJGUŠOVÁ, I. KUBECZKOVÁ, O. Nové pohledy na českou literaturu a její vyučování. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, Doporučená: GENČIOVÁ, M. Vědeckofantastická literatura. Srovnávací žánrová studie. Praha: Albatros, GENČIOVÁ, M. Literatura pro děti a mládež (ve srovnávacím žánrovém pohledu). Praha: SPN, CHALOUPKA, O. VORÁČEK, J. Kontury české literatury pro děti a mládež (od začátků 19. století po současnost). Praha: Albatros, CHALOUPKA, O. NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury I, II, III. Praha: Albatros, 1973, 1976, KLÁTIK, Z. Svetová literatúra pre mládež (profily a prehľady). Bratislava: SPN, KUDĚLKA, V. Malý labyrint literatury. Praha: Albatros, LEŠČÁK, M. SIROVÁTKA, O. Folklór a folkloristika. (O ľudovej slovesnosti). Bratislava: Smena, NEFF, O. Něco je jinak. Praha: Albatros, PLESKOT, J. Úvod do literatury pro děti a mládež. Ostrava: Pedagogická fakulta, SEDLÁK, J. Epické žánre v literatúre pre mládež. Bratislava: SPN, SIROVÁTKA, O. Literatura na okraji. Praha: Čs. spisovatel, SLABÝ, Z. K. Dívky pro román. Praha: SNDK, STEJSKAL, V. Moderní česká literatura pro děti. Praha: SNDK, URBANOVÁ, S. Spisovatelé a ilustrátoři v čítankách ročníku základních škol. Ostrava: Pedagogická fakulta, URBANOVÁ, S. Spisovatelé v čítankách ročníku ZŠ. Ostrava: Pedagogická fakulta, VAŘEJKOVÁ, V. Česká próza s dívčí hrdinkou I, II. Ostrava: SCHOLAFORUM, Časopisy: Ladění, Zlatý máj. Studenti aplikují teoretické a literárněhistorické poznatky z oblasti literatury pro děti a mládež při práci s texty. Seminář rovněž sleduje vztah slovesného a výtvarného projevu v knihách pro děti, podíl obou složek na utváření estetické hodnoty uměleckého díla. Při interpretaci bude dále brán zřetel k topice literatury pro děti a mládež. 21

22 Program seminářů: Jednotlivé semináře se zaměří na tituly různých žánrů literatury pro mládež a otevřou vždy jedno specifické téma tvorby pro děti (např. téma handicapu, téma soužití v multikulturním světě, téma vztahu k přírodě, téma vztahu k rodnému kraji, k národu, téma smrti apod.). Aktivní účast na seminářích. Analýza zvoleného titulu, zejména z fondu regionální tvorby (v rozsahu 2-3 normostran) se zaměřením na postižení tématu a vztahu k dětskému čtenáři a zároveň se zřetelem k výtvarné složce díla. Poslední aktualizace:

23 ŘEČOVÉ CHOVÁNÍ 1 (KCD/RECV1) Hodinový rozsah: BOKR, J. SVÁTEK, J. Základy logiky a argumentace. Dobrá Voda: Aleš Čeněk, DeVITO, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha: Grada, HUBÁČEK, J. Kultura mluvené řeči. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, JANOUŠEK, J. Společná činnost a komunikace. Praha: Svoboda, KOŘENSKÝ, J. aj. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice: Pedagogická fakulta, 1999 (3. vydání). MAREŠ, J. KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: MU, MÜLLEROVÁ, O. HOFFMANNOVÁ, J. Kapitoly o dialogu. Praha: Pansofia, TOMAN, J. Jak dobře mluvit. Praha: Svoboda, VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha: Panorama, VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, WATZLAWICK, P. Pragmatika lidské komunikace. Hradec Králové: Konfrontace, Předmět je určen pro zájemce o rozvíjení komunikačních dovedností. Východiskem jsou znalosti o jazykovém systému, krátké výklady z oblasti současných komunikačních teorií směřují k posílení schopnosti zaujmout řečovou strategii odpovídající situaci. Témata seminářů: 1. Vlastnosti komunikační situace a výrazové prostředky (jazykové, mimojazykové). 2. Proměnlivost výrazových forem v závislosti na situaci. 3. Uplatnění funkčních stylů v mluveném projevu. 4. Institucionálnost komunikace a její hranice. 5. Reálná komunikace a hra na komunikaci. Aktivní účast v seminářích. Poslední aktualizace:

24 VYBRANÉ KAPITOLY O DĚTSKÉM ČTENÁŘSTVÍ (KCD/VKDCT) Vymezení předmět: výběrový Hodinový rozsah: Povinná: URBANOVÁ, S. KOVALČÍK, Z. Minimum z literatury pro děti a mládež. Ostrava: SCHOLAFORUM, URBANOVÁ, S. Děti a literatura. (Antologie textů literatury pro děti a mládež I). Děti a poezie. Ostrava: Filozofická fakulta, URBANOVÁ, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, URBANOVÁ, S. ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. (Historický vývoj žánrů české literatury pro mládež antologie). Ostrava: Filozofická fakulta OU, Doporučená: DOUPALOVÁ, E. Úvod do studia předmětu Výchova literaturou v oboru vychovatelství OVZP. Olomouc: Pedagogická fakulta UP, GEBHARTOVÁ, V. Literatura pro děti (s ukázkami textů). Praha: SPN, HOLEŠOVSKÝ, F. Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež. Praha: Albatros, CHALOUPKA, O. NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury I, II, III. Praha: Albatros, 1973, 1976, CHALOUPKA, O. VORÁČEK, J. Kontury české literatury pro děti a mládež /od začátků 19. století po současnost/. Praha: Albatros, Kritika literatury pro děti a mládež ( ). Brno, LEŠČÁK, M. SIROVÁTKA, O. Folklór a folkloristika. (O ľudovej slovesnosti). Bratislava: Smena, MOCNÁ, D. Červená knihovna. Studie kulturně a literárně historická. Praha/Litomyšl: Paseka, NEFF, O. Něco je jinak. Praha: Albatros, PLESKOT, J. Úvod do literatury pro děti a mládež. Ostrava: Pedagogická fakulta, POLÁČEK, J. a kol. Průhledy do české literatury 20. století. Brno: Akademické nakladatelství CERM, Přírodní tematika v literatuře. Sborník z konference uspořádané při příležitosti 80. narozenin zasloužilého umělce Jaromíra Tomečka. Kroměříž 24. září Brno: Státní vědecká knihovna, Kroměříž: Okresní knihovna, STANISLAVOVÁ, Z. Priestorem společenskej prózy pre deti a mládež. Interpretačné štúdie. Prešov: Pedagogická fakulta UPJŠ, VAŘEJKOVÁ, V. Česká autorská pohádka. Brno: Akademické nakladatelství CERM, Časopisy: Ladění, Zlatý máj. Výběrový seminář doplňuje základní poznatky o literatuře pro děti a mládež v oblasti dětského čtenářství. Vede posluchače k hlubšímu pochopení jeho zákonitostí a vývojových trendů, seznamuje je s nejnovějšími výsledky průzkumů čtenářských zájmů a žánrových preferencí. Pozornost je věnována zejména výchově dětského čtenáře a motivací ke čtenářství, čtenářským aktivitám s dětmi v čase mimo vyučování, zábavným a hravým formám práce s literaturou pro mládež atd. Semináře mají diskusní charakter. 24

25 Program seminářů: Žánry literatury pro děti a mládež: - poezie (František Hrubín Pohádka o Květušce a její zahrádce, František Halas Před usnutím) - lidová pohádka (Julius Košnář Pán Ježíš v českých pohádkách) - moderní autorská pohádka (Jan Karafiát Broučci) - pověst (Josef Strnadel Zamrzlá studánka) - příběhová próza ze života dětí (Iva Procházková Středa nám chutná) Aktivní účast na seminářích. Vystoupení posluchačů s referátem, ve kterém představí profil časopisu 90. let pro děti a mládež. Poslední aktualizace:

26 ŘEČOVÉ CHOVÁNÍ 2 (KCD/RECV2) Hodinový rozsah: BOKR, J. SVÁTEK, J. Základy logiky a argumentace. Dobrá Voda: Aleš Čeněk, DeVITO, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha: Grada, HUBÁČEK, J. Kultura mluvené řeči. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, JANOUŠEK, J. Společná činnost a komunikace. Praha: Svoboda, KOŘENSKÝ, J. aj. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice: Pedagogická fakulta, 1999 (3. vydání). MAREŠ, J. KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: MU, MÜLLEROVÁ, O. HOFFMANNOVÁ, J. Kapitoly o dialogu. Praha: Pansofia, TOMAN, J. Jak dobře mluvit. Praha: Svoboda, VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha: Panorama, VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, WATZLAWICK, P. Pragmatika lidské komunikace. Hradec Králové: Konfrontace, Předmět je určen pro zájemce o rozvíjení komunikačních dovedností. Navazuje na seminář Řečové chování 1 a je plně přizpůsoben potřebám zapsaných studentů. Od předcházejícího semináře se liší hloubkou analýzy mluvených textů. Témata seminářů: 1. Komunikace na veřejnosti 2. Komunikace s dítětem 3. Komunikace v konfliktu 4. Techniky přesvědčování 5. Jak projevit nesouhlas Aktivní účast v seminářích. Poslední aktualizace:

27 SOUČASNÝ MLUVENÝ A PSANÝ JAZYK (KCD/SOUCJ) Hodinový rozsah: BRABCOVÁ, R. Čeština našich dní. Praha: Jinan, ČERNÁ, A. SVOBODOVÁ, J. ŠIMANDL, J. UHLÍŘOVÁ, L. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, ČMEJRKOVÁ, S. DANEŠ, F. KRAUS, J. SVOBODOVÁ, J. Čeština, jak ji znáte a neznáte. Praha: Academia, GREPL, M. a kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, HUBÁČEK, J. JANDOVÁ, E. SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: Optys, 1996 (Opava: Vade mecum, 1998, Opava: Vade mecum bohemiae, 2002). Pravidla českého pravopisu nejnovější vydání. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2. vydání. Praha, Předmět je postaven na komparaci mluveného a psaného jazyka z pohledu různých jazykových disciplín. Sleduje výběr vhodných jazykových prostředků užitých z hlediska dimenze syntaktické, morfologické, sémantické a pragmatické. Převažují praktické úkoly. Témata seminářů: 1. Spisovné a nespisovné útvary národního jazyka. 2. Sledování rozdílu ve výběru jazykových prostředků na kratších nepřipravených řečových projevech určených odlišným adresátům. 3. Vývojové tendence spisovné češtiny (intelektualizace, determinologie, integrace, internacionalizace). 4. Vývojové tendence v morfologii a v ortografii. 5. Rozdíl mezi psaným a mluveným projevem. 6. Sledování a hodnocení způsobu hovoru na veřejnosti. 7. Pohled na řečovou úroveň dětí získaný v průběhu pedagogické praxe. Aktivní účast v seminářích; písemné pojednání o řečové úrovni dětí (podle výběru školy). Poslední aktualizace:

28 LITERÁRNÍ SEMINÁŘ 3 LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ (KCD/LITS3) Hodinový rozsah: Povinná: DOUPALOVÁ, E. Úvod do studia předmětu Výchova literaturou v oboru vychovatelství OVZP. Olomouc: Pedagogická fakulta UP, HOLAŇOVÁ, Š. Comics. Ostrava: Ateliér Milata, CHALOUPKA, O. Rodina a počátky dětského čtenářství. Praha: VICTORIA PUBLISHING, SIROVÁTKA, O. Literatura na okraji. Praha: Československý spisovatel, Slovo a obraz v komunikaci s dětmi. Ostrava: Pedagogická fakulta OU, TOMAN, J. Trivialita a kýč v literatuře pro děti a mládež. Brno: Akademické nakladatelství CERM, URBANOVÁ, S. KOTRLA, P. Comics. 2. díl. Ostrava: Ateliér Milata, URBANOVÁ, S. ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. (Historický vývoj žánrů české literatury pro mládež antologie). Ostrava: Filozofická fakulta OU, URBANOVÁ, S. Meandry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, URBANOVÁ, S. a kol. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež 90. let XX. století. Olomouc: Votobia, VÁŠOVÁ, L. Úvod do bibliopedagogiky. Praha: ISV nakladatelství, Doporučená: GEJGUŠOVÁ, I. KUBECZKOVÁ, O. Nové pohledy na českou literaturu a její vyučování. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, GENČIOVÁ, M. Vědeckofantastická literatura. Srovnávací žánrová studie. Praha: Albatros, GENČIOVÁ, M. Literatura pro děti a mládež (ve srovnávacím žánrovém pohledu). Praha: SPN, CHALOUPKA, O. VORÁČEK, J. Kontury české literatury pro děti a mládež (od začátků 19. století po současnost). Praha: Albatros, CHALOUPKA, O. NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury I, II, III. Praha: Albatros, 1973, 1976, KLÁTIK, Z. Svetová literatúra pre mládež (profily a prehľady). Bratislava: SPN, KUDĚLKA, V. Malý labyrint literatury. Praha: Albatros, NEFF, O. Něco je jinak. Praha: Albatros, PLESKOT, J. Úvod do literatury pro děti a mládež. Ostrava: Pedagogická fakulta, SEDLÁK, J. Epické žánre v literatúre pre mládež. Bratislava: SPN, SIROVÁTKA, O. Literatura na okraji. Praha: Čs. spisovatel, SLABÝ, Z. K. Dívky pro román. Praha: SNDK, STEJSKAL, V. Moderní česká literatura pro děti. Praha: SNDK, ŠTĚPÁN, P. Český komiks [?] a výtvarné umění. Praha: České muzeum výtvarných umění, URBANOVÁ, S. Spisovatelé a ilustrátoři v čítankách ročníku základních škol. Ostrava: Pedagogická fakulta, URBANOVÁ, S. Spisovatelé v čítankách ročníku ZŠ. Ostrava: Pedagogická fakulta, VAŘEJKOVÁ, V. Česká próza s dívčí hrdinkou I, II. Ostrava: SCHOLAFORUM, Časopisy: Ladění, Zlatý máj. 28

29 Disciplína navazuje na přednášky a semináře z literatury pro mládež. Umožňuje posluchačům, kteří již mají základní znalosti tohoto oboru, věnovat zvýšenou pozornost vybraným žánrovým oblastem (comics, žánry umělecko-naučné literatury, fantasy, sci-fi apod.) a některým specifickým problémům(např. problematice literatury pro předškolní věk, kýči a braku v literatuře pro mládež atd.). Seminář probíhá ve spolupráci s dětským oddělením Knihovny města Ostravy a vede studenty k aktivní spolupráci s knihovnami i dalšími kulturními institucemi. Program seminářů: Semináře mají podobu rozprav nad konkrétními texty s danou problematikou (comics, leporelo, obrázková kniha, dětský časopis, braková literatura dívčí a dobrodružný román). Pečlivá teoretická příprava na semináře, aktivní účast při rozpravách. Vystoupení s referátem na zvolené téma, které se bude týkat problematiky rozvíjené na semináři. Poslední aktualizace:

30 UTVÁŘENÍ ŠKOLSKÉHO DIALOGU (KCD/SKDIA) Hodinový rozsah: 0+1 HOLASOVÁ, T. Národní program rozvoje vzdělávání Bílá kniha a rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Český jazyk a literatura, roč. 52, , č. 1/2, s. 1 5, č. 3/4, s HÖFLEROVÁ, E. Školský dialog a jeho vliv na rozvoj řeči dětí. Ostrava: PdF OU, MAREŠ, J. KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: Masarykova univerzita, VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, SVOBODOVÁ, J. Jazyková specifika školské komunikace a výuka mateřštiny. Ostrava: PdF OU, Oborové didaktiky podle zaměření studenta. Studenti spojují poznatky odborné (oborové, psychologické, didaktické) k vytvoření výukové (zpravidla výkladové) situace. Sledují stylizaci a realizaci vlastního textu (mluveného i psaného), který je určen dětem, tedy adresátům s nehotovým zkušenostním komplexem. Učí se analýzou svých vlastních výpovědí modifikovat text tak, aby byl didakticky účinný. Témata seminářů: Témata se přizpůsobují složení seminární skupiny a jejím potřebám. Aktivní činnost (schopnost diskutovat) v seminářích. Prezentace výsledků dílčích úkolů zadaných v seminářích. Aktualizace:

31 TEORIE A PRAXE UMĚLECKÉHO PŘEDNESU (KCD/UMPRS) Hodinový rozsah: Povinná: LUKAVSKÝ, R. Kultura mluveného slova. Praha: Akademie múzických umění, Doporučená: DISMAN, M. Dětský přednes a dramatický projev. Praha: SPN, KUBÁLEK, V. Dětský přednes a rozvoj kulturních aktivit dítěte. Praha: Albatros, HŮRKOVÁ, J. Mluvený projev a přednes. Praha: SPN, KAUTMAN, F. Svět Franze Kafky. Praha: Torst, ŠRÁMEK, J. Dějiny francouzské literatury v kostce. Olomouc: Votobia, SHMERUK, CH. Dějiny literatury jidiš. Olomouc: Votobia, JEHLIČKA, M. Ruská literatura 19.století. Praha: UK, ZAHRÁDKA, M. Ruská literatura 20. století: literární proudy a osobnosti. Olomouc: Periplum, VÍZDALOVÁ, I. Německy psaná literatura v Praze od 80. let 19. století do roku Česká literatura 1, 1990, s ŽELEZNÁ, M. Co v učebnicích chybělo. O německy psané literatuře v českých zemích. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, Časopisy: Světová literatura. V monotematicky zaměřených seminářích se posluchači seznamují s autory a díly světové literatury prostřednictvím akcentovaných témat (Příběh zbytečného člověka v ruské literatuře, Téma židovství ve světové literatuře, Německy psaná literatura v Čechách, Vztahy mužů a žen v dílech Guy de Maupassanta a D. H. Lawrence, Válečné téma ve světové literatuře, Staroorientální poezie). Konfrontací osobitých autorských přístupů získávají posluchači jednak cenné informace o tvorbě tvůrců pro ně dosud neznámých nebo známých prostřednictvím středoškolské literární historie, jednak získávají inspiraci k vlastní zájmové četbě. Program seminářů: Prezentace vybraných titulů děl světové literatury, která odrážejí daná témata. Společná diskuse nad ukázkami z některých knih, pokus o jejich interpretaci. Referát na dané téma a jeho prezentace na semináři (bude především zdůrazňovat zmíněné téma a jeho zpracování v knize, bude mít podobu analýzy textu, zároveň podá základní informace o autorovi a jeho další tvorbě). Poslední aktualizace:

32 LITERATURA PRO DĚTI V MÉDIÍCH (KCD/LPMSP) Hodinový rozsah: 0+1 Povinná: NOVÁK, R. GEJGUŠOVÁ, I. Adaptace literárního díla a její didaktické využití. Ostrava: OU Pedagogická fakulta, HAVEL, L. Český film Brno: Akademické nakladatelství CERM, HAVEL, L. Český film do roku Brno: Akademické nakladatelství CERM, HOLSINGER, E. Jak pracují multimédia. Brno: Unis, Mc LUHAN, M. Jak rozumět médiím. Praha: Odeon, MRAVCOVÁ, M. Literatura ve filmu. Praha: Melantrich, NAVRÁTIL, A. Literární příprava dokumentárního filmu. Praha: SPN, PTÁČEK, L. Panorama českého filmu. Olomouc: Rubico, SMEJKAL, Z. Abeceda filmu. Brno: Akademické nakladatelství CERM, SMEJKAL, Z. Abeceda videa. Brno: Akademické nakladatelství CERM, SMEJKAL, Z. Abeceda televize. Brno: Akademické nakladatelství CERM, STOLIČNÝ, P. Mediální kultura. Brno: Akademické nakladatelství CERM, Doporučená: BARTOŠKA, L. BARTOŠKOVÁ, Š. Filmové profily. Praha: Československý filmový ústav, BLECH, R. Encyklopédia filmu. Bratislava: Obzor, BŘEZINA, V. Lexikon českého filmu. Praha: Cinema, BUDIŠ, J. Video ve škole. Brno: MU, HALADA, A. Český film 90. let (Od Tankového praporu ke Koljovi). Praha: Nakladatelství Lidové noviny, HERDEN, J. Rozhlas učitel žák. Praha: Supraphon, kol. Multimédia. Podrobný průvodce. Praha: Albatros, KRAUS, W. Televize nový kontinent: kultura nebo chaos. Praha: Česká televize, PETTY, G. Moderní vyučování. Praha: Portál, Disciplína dává studentům metodický návod, jak hodnotit, diferencovat a především efektivně využívat mediálních pořadů pro děti ve výchovně-vzdělávacím procesu. Klade si za cíl využití vazeb literatura film, literatura divadlo, literatura rozhlas, motivuje k vlastním pokusům o dramatizaci literárního textu a jejich využití ve školním rozhlase nebo formou videozáznamu při prezentaci školy na veřejnosti. Program seminářů: Seznámení se základními teoretickými poznatky ze světa filmu dramaturg, režisér, hraný film, animovaný film, scénograf, herec, zvukař, hudba filmová, kameraman aj. Z nabídky filmů si posluchači volí filmové adaptace literárních předloh a na seminářích pak analyzují literární text, který se stal předlohou pro film. Film sledují studenti z videozáznamu. Aktivní účast v seminářích. Referát komparace literární předlohy (dílo z kontextu české i světové literatury pro děti a mládež) a filmového zpracování. Poslední aktualizace:

METODIKA LITERÁRNÍ VÝCHOVY A PRÁCE S KNIHOU

METODIKA LITERÁRNÍ VÝCHOVY A PRÁCE S KNIHOU O b s a h LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ 2 LITERÁRNÍ SEMINÁŘ 4 METODIKA LITERÁRNÍ VÝCHOVY A PRÁCE S KNIHOU 5 KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI 7 LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ (KCD/LTPDA) Vymezení předmětu: povinný Hodinový

Více

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA O b s a h DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 1 2 DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 2 4 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE 6 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE

Více

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin Návrhy tematických plánů Střední odborná škola 1. Návrh tematického plánu mluvnice 1. ročník Počet hodin Racionální studium textu 1 Základy informatiky získávání a zpracování informací 1 Jazykověda a její

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE UČEBNÍ OSNOVY 1. 2 Cvičení z českého jazyka Cvičení z českého jazyka 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Charakteristika Žáci si tento předmět vybírají

Více

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté 5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté Časové, obsahové a organizační vymezení Ročník 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace 4 4 4 4 Realizuje se obsah vzdělávacího oboru

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby, průřezová témata rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu

Více

Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program

Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program https://ubs.ff.cuni.cz/cs/ Charakteristika studijního programu SP vychází zvl. z vědních oborů: lingvistika, literatura,

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Český jazyk TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) sekunda Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden,

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov Dodatek č.17 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 8. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov - rozlišuje

Více

Charakteristika seminářů 2019/ ročník

Charakteristika seminářů 2019/ ročník Charakteristika seminářů 2019/2020 3. ročník Seminář z anglického jazyka tematická a strategická příprava pro maturitní zkoušku rozšiřování slovní zásoby a prohlubování znalostí frazeologie prohlubování

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Školní výstupy

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Školní výstupy Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu a zdůvodní jejich užití spisovně vyslovuje česká a

Více

I. JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE

I. JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE I. JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve výchovně vzdělávacím procesu. Dobrá úroveň jazykové kultury

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI (5. ročník Komunikační dovednosti a informatika) Obsahové,

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské

Více

Český jazyk pro 7. ročník

Český jazyk pro 7. ročník 1V3, 1V5, 1V6, 1V7, 1V8 1V5, 1V10, 1V1, 1V2, 1V5, 1V9, 1V10, Komunikační a slohová výchova 1V1, 1V5, 1V7, 1V10, 1V5, 1V6, 1V7, 1V10, 1V3, 1V5, 1V6, 1V7, Český jazyk pro 7. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové

Více

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk)

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Cizí jazyk Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Charakteristika vyučovacího předmětu Další cizí jazyk je doplňující vzdělávací obor, jehož obsah je doplňující a rozšiřující. Konkrétním

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2018 2019 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

O b s a h MATEŘSKÝ JAZYK 1 ÚVOD 2 MATEŘSKÝ JAZYK 3 MORFOLOGIE 4 MATEŘSKÝ JAZYK 4 SYNTAX 7 MATEŘSKÝ JAZYK 5 STYLISTIKA 9 DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA 12

O b s a h MATEŘSKÝ JAZYK 1 ÚVOD 2 MATEŘSKÝ JAZYK 3 MORFOLOGIE 4 MATEŘSKÝ JAZYK 4 SYNTAX 7 MATEŘSKÝ JAZYK 5 STYLISTIKA 9 DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA 12 O b s a h MATEŘSKÝ JAZYK 1 ÚVOD 2 MATEŘSKÝ JAZYK 2 KULTURA ŘEČI 3 MATEŘSKÝ JAZYK 3 MORFOLOGIE 4 MATEŘSKÝ JAZYK 4 SYNTAX 7 MATEŘSKÝ JAZYK 5 STYLISTIKA 9 DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA 12 ÚVOD DO STUDIA LITERATURY

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Uplatnění jazyka v jednotlivých funkčních stylech Český jazyk a literatura Pavla Jamborová

Více

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Seminář z českého jazyka Dovednost užívat češtiny jako mateřského jazyka v jeho mluvené i

Více

Ročník V. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník V. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Komunikační a slohová výchova Praktické a věcné čtení Praktické a věcné naslouchání Základy mluveného projevu Pozdrav, oslovení, omluva, prosba, vzkaz, zpráva, oznámení, vyprávění, dialog, mimika, gesta

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 9. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova samostatně pracuje s Pravidly českého

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

Střední průmyslová škola Emila Kolbena Rakovník, příspěvková organizace

Střední průmyslová škola Emila Kolbena Rakovník, příspěvková organizace Střední průmyslová škola Emila Kolbena Rakovník, příspěvková organizace Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu pro tříleté obory ukončené závěrečnou učňovskou zkouškou Platnost: od 1.9.2014 Podpis předsedy

Více

ŠVP Gymnázium Jeseník Český jazyk a literatura prima 1/5

ŠVP Gymnázium Jeseník Český jazyk a literatura prima 1/5 ŠVP Gymnázium Jeseník Český jazyk a literatura prima 1/5 JAZYKOVÁ VÝCHOVA žák rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu a zdůvodní jejich užití samostatně pracuje s Pravidly českého pravopisu,

Více

MATEŘSKÝ JAZYK 1 ÚVOD (KCD/XJAZ1)... 2 MATEŘSKÝ JAZYK 2 KULTURA ŘEČI (KCD/XJAZ2)... 4 MATEŘSKÝ JAZYK 3 MORFOLOGIE (KCD/XJAZ3)... 5

MATEŘSKÝ JAZYK 1 ÚVOD (KCD/XJAZ1)... 2 MATEŘSKÝ JAZYK 2 KULTURA ŘEČI (KCD/XJAZ2)... 4 MATEŘSKÝ JAZYK 3 MORFOLOGIE (KCD/XJAZ3)... 5 OBSAH MATEŘSKÝ JAZYK 1 ÚVOD (KCD/XJAZ1)... 2 MATEŘSKÝ JAZYK 2 KULTURA ŘEČI (KCD/XJAZ2)... 4 MATEŘSKÝ JAZYK 3 MORFOLOGIE (KCD/XJAZ3)... 5 MATEŘSKÝ JAZYK 4 SYNTAX (KCD/XJAZ4)... 8 MATEŘSKÝ JAZYK 5 STYLISTIKA

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2017 2018 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Zážitkové čtení a naslouchání klíčová slova vyhledávací čtení aktivní naslouchání se záznamem slyšeného Žák při hlasitém čtení vhodně využívá

Více

6.24 Literární seminář volitelný předmět

6.24 Literární seminář volitelný předmět VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura 6.24 Literární seminář volitelný předmět CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Literární seminář je jako

Více

Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu. očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření. do učebních osnov vyučovacího předmětu

Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu. očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření. do učebních osnov vyučovacího předmětu Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření do učebních osnov vyučovacího předmětu ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Ukázka byla zpracována s využitím

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovacího předmět: Český jazyk a literatura, II. stupeň

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovacího předmět: Český jazyk a literatura, II. stupeň Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovacího předmět: Český jazyk a literatura, II. stupeň 1/Charakteristika vyučovacího předmětu a/ obsahové vymezení Vyučovací předmět Český jazyk vychází

Více

Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Skladba Druhy vět podle postoje mluvčího Věty jednočlenné, dvojčlenné, větný ekvivalent, základní a rozvíjející větné členy doplněk Souvětí, druhy vedlejších vět, praktická cvičení mluvní i psaná, soutěže,

Více

- 1 - Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy

- 1 - Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy - 1 - Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura (komunikační a slohová výchova) Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové - odlišuje ve čteném nebo slyšeném textu fakta od názorů a hodnocení, ověřuje

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. zvuková stránka jazyka (spisovná a nespisovná výslovnost)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby. zvuková stránka jazyka (spisovná a nespisovná výslovnost) Český jazyk a literatura - 6. ročník Samostatně pracuje s Pravidly obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) OSV Řešení problémů a českého pravopisu, se Slovníkem rozhodovací dovednosti (práce spisovné

Více

Předmět: Český jazyk a literatura Ročník : 6. Jazyková výchova

Předmět: Český jazyk a literatura Ročník : 6. Jazyková výchova Předmět: Český jazyk a literatura Ročník : 6. Jazyková výchova Aktivizace učiva z 5. ročníku ( slovní druhy, vyjmenovaná slova, shoda podmětu s přísudkem) Jazyk a jeho útvary Jazykověda a její složky Jazykové

Více

Práce s čítankovými texty s využitím dramatické výchovy na 1. stupni ZŠ

Práce s čítankovými texty s využitím dramatické výchovy na 1. stupni ZŠ R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše) Práce s čítankovými texty s využitím dramatické výchovy na 1. stupni ZŠ Vypracovala: Krajská vědecká knihovna, příspěvková organizace Rumjancevova

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Čj a literatura (komunikační a slohová výchova) 6. ročník. ČJ a literatura (jazyková výchova) 6. ročník

Čj a literatura (komunikační a slohová výchova) 6. ročník. ČJ a literatura (jazyková výchova) 6. ročník Čj a (komunikační a slohová výchova) 6. ročník rozpozná jednoduché případy manipulativní komunikace, osvojuje si základní normy písemného vyjadřování, zvládá jednoduchou grafickou úpravu textu, dokáže

Více

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 8. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy

Více

Čj a literatura (komunikační a slohová výchova) 6. ročník. ČJ a literatura (jazyková výchova) 6. ročník

Čj a literatura (komunikační a slohová výchova) 6. ročník. ČJ a literatura (jazyková výchova) 6. ročník Čj a (komunikační a slohová výchova) 6. ročník rozpozná jednoduché případy manipulativní komunikace, osvojuje si základní normy písemného vyjadřování, zvládá jednoduchou grafickou úpravu textu, dokáže

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 3. období 6. ročník Český jazyk pro 6.ročník ZŠ a primu víceletého gymnázia (Fraus 2003) Pracovní sešit pro 6.ročník ZŠ a primu

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Německý jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura - Tercie Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence

Více

Aktuální změny v didaktickém testu z češtiny 2015

Aktuální změny v didaktickém testu z češtiny 2015 Aktuální změny v didaktickém testu z češtiny 2015 PhDr. Dana Brdková Lektorka Bankovní akademie a VŠFS Pro použití v rámci projektu ematurity Jak je sestaven didaktický test? Didaktický test obsahuje 10

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Výběr z nových knih 11/2012 pedagogika

Výběr z nových knih 11/2012 pedagogika Výběr z nových knih 11/2012 pedagogika 1. Český jazyk : [pro studující učitelství 1. stupně základní školy] / I. Kolářová... [et al.] -- Vyd. 1. Praha : Grada, 2012 -- 296 s. -- čeština. ISBN 978-80-247-3358-6

Více

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk

4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk 4.1.2. Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Anglický jazyk 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu

Více

TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ

TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ Mgr. Jana Adámková, Ph.D. Bakalářské studium v prezenční a kombinované formě 1. Substituce vedlejších vět v publicistických textech 2. Syntaktická analýza vybraných psaných

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

LISTOPAD Úvod do nauky o tvoření slov, PROSINEC Psaní velkých písmen

LISTOPAD Úvod do nauky o tvoření slov, PROSINEC Psaní velkých písmen (UČEBNÍ MATERIÁLY Český jazyk a stylistika Sexta A, Sexta B Libuše Kratochvílová 2 hodiny týdně Český jazyk pro 2.roč. G SPN 2005 / nov. mat. / Český jazyk pro stř. šk. SPN 2003 a další Český jazyk v kostce

Více

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň dosaženého vzdělání: Učitelství pro mateřské školy a vychovatelství RVP 75-31-M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika čtyřleté denní

Více

Vzdělávací oblast: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Vzdělávací oblast: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Jazyková výchova - zná pojem mateřský jazyk 1. Čeština jako mateřský jazyk MKV 4.4 - zná základní složky

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 8. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova umí spisovně vyslovit běžná cizí slova

Více

Didaktika HV KHV/HPGZ3,4 KHV/HPGS3,4

Didaktika HV KHV/HPGZ3,4 KHV/HPGS3,4 OBSAH Didaktika HV... 2 Hudebně pohybová výchova.... 3 Pohybová výchova... 3 Vědecký výzkum v HV (diplomový seminář)... 4 Pohybová výchova... 5 Psychologické aspekty HV... 6 Aktuální problémy hudební pedagogiky...

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Český jazyk a literatura 3. období 7. ročník Český jazyk pro 7.ročník ZŠ a sekundu víceletého gymnázia (Fraus 2004) Pracovní sešit pro 7.ročník ZŠ a sekundu

Více

Jako ukázka jsou v příloze uvedeny očekávané školní výstupy z českého jazyka pro 7. ročník.

Jako ukázka jsou v příloze uvedeny očekávané školní výstupy z českého jazyka pro 7. ročník. Již čtvrtým rokem vyučujeme na naší škole podle vlastního školního vzdělávacího programu. V červnu jsme se pokusili vyhodnotit, jak se nám daří naplňovat cíle, které jsme si stanovili. Pro testování jsme

Více

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA 1 Nauka o slohu - objasní základní pojmy stylistiky Styl prostě sdělovací - rozpozná funkční styl, dominantní slohový Popis a jeho postup

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: KVARTA

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: KVARTA Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: KVARTA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Moderna Prokletí básníci,

Více

Průřezová témata mezipředmětové vztahy. Jazyková výchova Tvarosloví

Průřezová témata mezipředmětové vztahy. Jazyková výchova Tvarosloví A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura 3 Vzdělávací předmět: Český jazyk a literatura 4 Ročník: 6. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

Více

Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Čtení a naslouchání čtení jako zdroj informací aktivní naslouchání s otázkami Žák čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas.

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 český jazyk a literatura český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Učivo Praktické čtení - pozorné, plynulé, přiměřeně

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Všestranné jazykové rozbory Téma 1.2.3. Všestranné

Více

Základní škola ve Vamberku. Tematický plán učiva ČESKÝ JAZYK PRO 8. ROČNÍK. Václav Strážnický 2014/15

Základní škola ve Vamberku. Tematický plán učiva ČESKÝ JAZYK PRO 8. ROČNÍK. Václav Strážnický 2014/15 Základní škola ve Vamberku Tematický plán učiva ČESKÝ JAZYK PRO 8. ROČNÍK Václav Strážnický 2014/15 MLUVNICE HODINOVÁ DOTACE TEMATICKÝ CELEK OBSAH ZÁŘÍ CELKEM 8 HODIN 1hodina 5 hodin ÚVOD A OPAKOVÁNÍ UČIVA

Více

Předmět: Český jazyk. čtení plynulé, tiché, hlasité, s porozuměním. nadpis, osnova vypravování, popis s dodržením časové posloupnosti

Předmět: Český jazyk. čtení plynulé, tiché, hlasité, s porozuměním. nadpis, osnova vypravování, popis s dodržením časové posloupnosti 21. sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30. porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0963 II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 2. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

Dodatek č. 2. k ŠVP ZV, Základní škola, platného od , aktualizovaného k

Dodatek č. 2. k ŠVP ZV, Základní škola, platného od , aktualizovaného k Dodatek č. 2 k ŠVP ZV, Základní škola, platného od 1. 9. 2007, aktualizovaného k 1. 9. 2012 Název školního vzdělávacího programu: ŠVP ZV, Základní škola Škola: Základní škola a mateřská škola Stěžery Ředitelka

Více

RVP ZV Kód. ŠVP Školní očekávané výstupy. ŠVP Učivo. RVP ZV Očekávané výstupy. Obsah RVP ZV

RVP ZV Kód. ŠVP Školní očekávané výstupy. ŠVP Učivo. RVP ZV Očekávané výstupy. Obsah RVP ZV KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 7. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy

Více

K pojetí výuky literární teorie na 2. stupni ZŠ průzkumné šetření v západní části mikroregionu Hlučínsko Gabriel Juchelka

K pojetí výuky literární teorie na 2. stupni ZŠ průzkumné šetření v západní části mikroregionu Hlučínsko Gabriel Juchelka K pojetí výuky literární teorie na 2. stupni ZŠ průzkumné šetření v západní části mikroregionu Hlučínsko Gabriel Juchelka KATEDRA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY S DIDAKTIKOU, PdF OU Průzkumné šetření ZŠ Bolatice,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: Český jazyk - Z. Krausová, R. Teršová, Fraus 2012, pracovní sešit Český jazyk pro 6. ročník - V.

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: Český jazyk - Z. Krausová, R. Teršová, Fraus 2012, pracovní sešit Český jazyk pro 6. ročník - V. TEMATICKÝ PLÁN Předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk - Z. Krausová, R. Teršová, Fraus 2012, pracovní sešit Český jazyk pro 6. ročník - V. Styblík, SPN 1997 UČIVO - MLUVNICE 1. Opakování látky z

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Současný český jazyk upevňování a procvičování obtížných gramatických jevů Český jazyk

Více

pochopení jazyka jako prostředku historického a kulturního vývoje národa, a důležitého sjednocujícího činitele národního společenství

pochopení jazyka jako prostředku historického a kulturního vývoje národa, a důležitého sjednocujícího činitele národního společenství JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE vyučovací předmět - ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Cizí jazyk a Další cizí jazykpřispívají k chápání a objevování skutečností, které přesahují oblast zkušeností

Více

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované v předmětu Mediální výchova

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované v předmětu Mediální výchova Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy. - komunikuje kultivovaně - moduluje souvislou řeč

ŠVP Školní očekávané výstupy. - komunikuje kultivovaně - moduluje souvislou řeč KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA Z V 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 6. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP

Více

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách 23. 3. 2017 Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33 Legislativní

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 2. období 5. ročník Český jazyk pro 4. ročník I. část (Fortuna), Český jazyk pro 4. ročník II. část (Fortuna) Český jazyk pro 5.

Více

Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou vyšší stupeň osmiletého gymnázia, čtyřleté gymnázium. Receptivní řečové dovednosti

Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou vyšší stupeň osmiletého gymnázia, čtyřleté gymnázium. Receptivní řečové dovednosti Předmět: Seminář anglická literatura Ročník: oktáva, 4. ročník Biskupské gymnázium Žďár nad Sázavou vyšší stupeň osmiletého gymnázia, čtyřleté gymnázium Vypracoval: PhDr. Jitka Stráská Očekávaný výstup

Více

Český jazyk komunikační a slohová výchova, 6. ročník

Český jazyk komunikační a slohová výchova, 6. ročník Český jazyk komunikační a slohová výchova, 6. ročník Odlišuje ve čteném nebo slyšeném textu fakta od názorů a hodnocení, ověřuje fakta pomocí otázek nebo porovnáváním s dostupnými informačními zdroji.

Více

LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR

LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk - Z. Krausová, R. Teršová, Fraus 2012, pracovní sešit Český jazyk pro 6. ročník - V. Styblík, SPN 1997 UČIVO - MLUVNICE 1. Opakování

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem. 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou 1.1. Týdenní ročníkový

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Rozvoj řečových dovedností Ruský jazyk Helena Malášková 01 O spánku a váze - prezentace

Více

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Aktualizace

Více

Cvičení v anglickém jazyce

Cvičení v anglickém jazyce Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 0 2 2 2 6 Volitelný Volitelný Volitelný Celkem Název předmětu Oblast

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání.

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - plynule čte v porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti - respektuje

Více

Rozvoj a podpora čtenářství v základním školství na pozadí reformy v 70. letech 20. století Vladimíra Zychová

Rozvoj a podpora čtenářství v základním školství na pozadí reformy v 70. letech 20. století Vladimíra Zychová Rozvoj a podpora čtenářství v základním školství na pozadí reformy v 70. letech 20. století Vladimíra Zychová KATEDRA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY S DIDAKTIKOU, PdF OU Problematika čtenářství aktuální otázka

Více

RVP ŠVP UČIVO - samostatně pracuje s Pravidly českého pravopisu, se Slovníkem spisovné češtiny a s dalšími slovníky a příručkami

RVP ŠVP UČIVO - samostatně pracuje s Pravidly českého pravopisu, se Slovníkem spisovné češtiny a s dalšími slovníky a příručkami DODATEK č. 27 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 9. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov, rozpoznává

Více

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Program reedukačních skupin pro děti se specifickými poruchami učení se zaměřuje na rozvoj

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 2. období 4. ročník Český jazyk pro 3. ročník II. část (Fortuna) Český jazyk pro 4. ročník I. část (Fortuna), Čítanka pro 4. ročník

Více

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku.

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku. - plynule čte s porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. OSV (komunikace)- specifické komunikační dovednosti - porozumí písemným

Více

Cvičení z českého jazyka povinně volitelný předmět 9. ročník. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

Cvičení z českého jazyka povinně volitelný předmět 9. ročník. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Cvičení z českého jazyka povinně volitelný předmět 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Cvičení z českého jazyka se vyučuje

Více

1. Český jazyk a literatura

1. Český jazyk a literatura 1. Český jazyk a literatura 23 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

Popis vzdělávacího programu nabízeného v současné době v podobě rozšiřujícího tříletého (6 semestrů) studia; akreditovaný program MŠMT

Popis vzdělávacího programu nabízeného v současné době v podobě rozšiřujícího tříletého (6 semestrů) studia; akreditovaný program MŠMT Popis vzdělávacího programu nabízeného v současné době v podobě rozšiřujícího tříletého (6 semestrů) studia; akreditovaný program MŠMT Pořadové číslo: 1. Název vzdělávacího programu: Čeština jako jazyk

Více