Ekonomika a management ve výstavbě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ekonomika a management ve výstavbě"

Transkript

1 Fakulta stavební Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava Poruba Ekonomika a management ve výstavbě Úvod Stavebnictví v ČR Legislativní rámec výstavby Společenské aspekty staveb 01 (ve stavebnictví)

2 Ekonomika stavebnictví a životní cyklus stavby

3 Životní cyklus stavebního díla Časové období od: Vzniku myšlenky na stavbu. Transformaci v záměr. Projektování, realizaci a užívání. Do její likvidace úplného odstranění.

4 Ekonomika stavebnictví a výstavbový projekt

5 Ekonomika stavebnictví a užívání staveb

6 Výuka a vyučující Náplň předmětu: - problematika stavební ekonomiky a managementu se zvláštním zřetelem ke stavebnímu dílu. Výuka: 2 hodiny/ týden přednášky 2 hodiny /týden cvičení ( 17 až 35 bodů ) ukončení zkouškou ( písemná a ústní část, max 65 bodů ) Vyučující: doc. Ing. František Kuda, CSc. Katedra MI ( 222 ), LPC 210/1, tel , 1953, frantisek.kuda@vsb.cz Konzultační hodiny: pondělí 08,00 10,00 hod.

7 Zkouška Požadavky ke zkoušce: zápočet (účast, 5 programů, zápočtová písemka) písemná a ústní část zkoušky ( test + odpovědní otázky z tématických okruhů ) Podklady pro přednášky a zkoušky: fast10.vsb.cz/kuda/ přednášky cvičení zkouška literatura Odborná literatura: ČVUT, VUT, ČKAIT,

8 Literatura Jarský, Č. a kol.: Příprava a realizace staveb. CERM, s.r.o. Brno 2003 Hačkajlová, L. a kol.: Stavební ekonomika a management, Sobotáles Jelen, V.: Ekonomika stavebního díla Příprava a řízení staveb, ČVUT 2006 Tománková, J. a kol. Příprava a řízení staveb ČVUT Prostějovská, Z. a kol. Management výstavbových projektů ČVUT 2008 Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

9 Učební texty FSv ČVUT

10 Doplňující literatura Havlíček, O.: Stavební deník. ČKAIT Praha 2002, Novák, J.: Certifikace systému jakosti ve stavebních firmách. ČKAIT Praha 2000 Vozáb, J.: Bezpečnost práce při výstavbě. ČKAIT Praha 1999 Matějka, V. a kol.: Dokumentace investičního procesu, ČKAIT Praha 2002 Kolektiv autorů: Projekt systému jakosti ČKAIT podle ČSN EN ISO 9001/2, ČKAIT 2000 Kolektiv autorů: Autorizovaný inženýr a technik v procesu výstavby, ČKAIT Praha 2008

11 Doplňková literatura České stavebnictví v číslech (ČKAIT + ČSÚ), Stavební ročenka (ČKAIT + ČSSI + ČSÚ), Nadace ABF, SIA ČR-rada výstavby (stavitelství, inženýrství, architektura) Časopis Stavebnictví, ICE ČKAIT, časopis Z+i ÚRS Praha,

12 1. Úvod. Přehled přednášek Úvod. Stavebnictví a stavební ekonomika v ČR, legislativní rámec výstavby, společenské aspekty staveb. 2. Podnikání a stavební podnik. Organizace a řízení stavebního podniku, Pracovníci, Nákladové řízení, MTZ, Skladování, Majetek, Hospodaření. 3. Projektová příprava staveb. Oprávnění k projektové činnosti, dokumentace projektu, dodavatelské systémy a smluvní vztahy, VHŘ ČKAIT 4. Investorská činnost. Úkoly v jednotlivých fázích, vyhledání dodavatele stavby, dozory na stavbě, stavební inženýring. 5. Činnost dodavatele stavby. Nabídková, předvýrobní a výrobní příprava, realizace zakázek, subdodávky 6. Zásady organizace výstavby. Struktura stavby, časové plánování, zařízení staveniště. 7. Bezpečnostní a environmentální management. Integrovaný systém řízení.

13 Přehled cvičení Program č.1 Založení stavebního podniku podnikatelský záměr, zápis do OR, Program č. 2 Organizace podniku a pracovně právní vztahy organizační struktura, PS, DOPP, DOPČ Program č. 3 Zadání veřejné zakázky na stavební práce. zadávací dokumentace, nabídka do soutěže Program č.4 Smluvní vztahy v investiční výstavbě smlouva a dílo, kupní smlouva, mandátní smlouva Program č.5 Dokumentace o realizaci stavby stavební deník, protokol o předání stavby, DSPS.

14 Vývoj stavebnictví První republika soukromých stavebních firem s pracovníky, (Posista, Baťa), Socialistické stavebnictví -Československé stavební závody, n.p. v roce 1989 bylo 323 st. podniků, z toho 7 podniků s 5000 a více pracovníky, velké stavebnictví GŘ VHJ, malé stavebnictví OSP, MěSP, typizační sborníky, vzorové projekty, JKSO, Po roce 1990 strukturované (malé, střední, velké firmy), nadnárodní korporace (Skanska, Strabag, OHL-ŽS) privatizace stavebnictví

15 Struktura stavebnictví Řízení stavebnictví odvětvová ministerstva (MMR, MPO, MDS) Struktura stavební produkce: - Rostoucí podíl novostaveb, rekonstrukcí a modernizací, - Nízké podíly oprav a údržby, - Propad bytové výstavby (KBV ukončena), - Stavby na ochranu životního prostředí, - Veřejně prospěšné stavby. Stavební povolení: - cca stavebních povolení za rok

16 Význam stavebnictví - Tvorba společenských hodnot, - Tvorba a ochrana životního prostředí, - Vytváření infrastruktury, - Konsolidované odvětví, - Konkurence schopné v EU, - V cenách stavebních prací je zatím levné, Stavební trh Funkce dodavatelská: zhotovení staveb, Funkce odběratelská: vůči dodavatelům surovin

17 Stavebnictví ovlivňuje NH ČR Negativně: Jen provoz budov představuje cca 40 % spotřeby vyrobené energie. Stavebnictví včetně výroby stavebních hmot produkuje přibližně 25 % celkových emisí CO2 Pozitivně: Objem stavební produkce v poměru k vytvořenému HDP v České republice dosahuje významné výše 9% - (více než ve Francii a Velká Britanii, méně než v Německu) Stavebnictví je hlavním tvůrcem hrubého fixního kapitálu (obytné a ostatní budovy a inženýrské stavby - 55,4 %)

18 Stavebnictví ovlivňuje NH ČR Stavebnictví je významným zaměstnavatelem v létech resort stavebnictví zaměstnával cca 9% všech osob zaměstnaných včr Ve stavebnictví pracuje významné množství OSVČ podnikatelů, převážně bez zaměstnanců, (v roce 2008 činil tento podíl 39,9 % z celkového množství pracujících ve stavebnictví) Stavebnictví se podařila téměř bezproblémová restrukturalizace a bylo jedním z prvých odvětví plně privatizováno a po celou dobu se daří udržovat v resortu sociální smír.

19 Stavebnictví ČR Stavebnictví je na trhu EU konkurence schopné. Produktivita ,- Euro/rok a dosahuje % průměru EU. Poskytujeme stejně dlouhé pětileté záruky jako země EU. Stavebnictví ČR pracuje s menší rentabilitou ( do 4 % ) a nižší mzdou ( cca 40 % ). Kapacita odvětví 400 mld. Kč ročně. Podílí se 9 % na HDP (3,5 mld./r.) Disponuje kvalifikovanou pracovní silou: zaměstnanců, živnostníků ( z nichž aktivně pracuje cca polovina ). Jedinou slabinou je minimální počet učňů ve všech stavebních oborech. Odvětví je prakticky ze 100 % privatizováno. Kapitálové výdaje 30 % z HDP ( předstih před EU o 10 % ).

20 Stavebnictví ČR Výroba stavebních hmot. Nabídka hmot je stabilizována v úrovni 35 až 45 mld. Kč/rok. V oboru pracuje pracovníků. Cenově je produkce hmot daleko bližší EU než je tomu u staveb. Projektová činnost. Autorizováno je přibližně inženýrů, techniků a architektů, což odpovídá rozměru odvětví. Vysoká dynamika růstu stavební produkce ( 3 % ). Kvalita staveb v ČR. Soutěže Stavba roku, ( soutěží 50 staveb ) Firma roku, Investiční počin roku.

21 Základní cíle stavebnictví ČR v příštích letech. technická infrastruktura území ( TIÚ ), vybavení země dopravní sítí, ( 800 mld. Kč ) bytovými komplexy, ( 500 mld. Kč, výstavba nových bytů) ekologickými stavbami, občanskou vybaveností, objekty podnikatelského typu. Celkový prostor investic překračuje 3 biliony Kč.

22 Budoucnost stavebnictví Strategické projekty firem: orientace na růst vlastních kapacit, personální základny s upřednostněním učňů, materiálové a technické základny, růst vlastního kapitálu a výtěžnosti aktiv. Aplikace metody B.O.T. (Build-Operate Operate-Transfer, postav- provozuj-předej) předej) na stavbách dopravních a ekologických. Rizika. vysoký tlak na bezpečnost práce, vstup do norem technických požadavků na výrobky. Budoucnost. Stavebnictví je odvětví s velkou převahou šancí nad riziky.. Iniciuje zaměstnanost v dalších odvětvích.

23 Rozdělení stavebnictví Stavební výroba stavební firmy, Výroba stavebních hmot prefy, cementárny Účelové organizace projektové, inženýrské, Ústav územního rozvoje Brno (ÚUR), Ústav racionalizace ve stavebnictví Praha (ÚRS) RTS Brno, konzultační, ústavy.

24 Zvláštnosti stavebnictví Zvláštnosti stavební výroby individuální charakter, pohyblivost stav. výroby, nepohyblivost výrobku, dlouhodobý výrobní cyklus, Zvláštnosti při výrobě stavebních hmot vazba na surovinovou základnu, na ŽP, vliv vlastnosti suroviny na výrobní technologii, Zvláštnosti účelových organizací min. náklady max. produktivita práce, určují směr vývoje odvětví, zhmotnění duševní pr.

25 Druhy staveb v ČR Byty 14 % Nebytové výrobní prostory 6 % Nebytové nevýrobní prostory 28 % Inženýrské stavby 50 % Vodohospodářské stavby 2 %

26 Příprava a management staveb Příprava staveb - přehled Management staveb Stavba a související pojmy Stavba Stavební objekt Provozní soubor

27 Stavba Stavba majetek hmotný dlouhodobý nemovitý Stavební nemovitost (realita) je pozemek a stavba dohromady tvoří fyzicky a ekonomicky jeden celek pro jednoznačné určení vlastnických práv k nemovitostem je rozhodující katastr nemovitostí Stavba = jeden a více stavebních objektů SO 1, SO 2, SO 3., C 101, C 102, C 103..

28 Stavba z technického hlediska je to ucelené stavební dílo,, které plní samostatnou funkci umělého prostředí z ekonomického hlediska je stavba pořízení nového dlouhodobého majetku (novostavba) nebo změna či obnova stávajícího dlouhodobého majetku (rekonstrukce, modernizace, nástavba, přístavba a částečné či úplné odstranění)

29 Stavba Stavba Část Stavební objekty Stavební práce Montáž ní práce Část Provozní soubory

30 Stavba a stavební objekt Části stavby zahrnují: všechny stavební objekty,, které společně zajišťují plnění požadovaných účelových a užitkových funkcí stavby dodávky, montáže strojů i zařízení technologické povahy sloužící k účelu, pro který je stavba určena Stavební objekt Prostorově nebo funkčně ucelená samostatná část stavby s přesně vymezenou funkcí účelem v rámci stavby.

31 Výstavba V úrovni urbánní výstavba města V úrovni stavby V užším pojetí zhotovování stavby na staveništi - proces v jehož průběhu se představy architektů a inženýrů přeměňují v hotové dílo - stavbu V širším pojetí výstavba zahrnuje celý komplexní proces přípravy a realizace stavby v jejím životním cyklu (výstavbou nazýváme i změny na již existující stavbě, patří do ní i průzkumné, kartografické, projektové, geologické práce, inženýrské činnosti.aj.).

32 Legislativní rámec výstavby 1. Základní přístup veřejnoprávní charakter 2. Zákon o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon č. 183/2006 Sb.) 3. Územní řízení 4. Stavební řízení 5. Kolaudační řízení 6. Odstranění stavby 7. Posuzování vlivů staveb na životní prostředí 8. Zadávání veřejných zakázek

33 STAVEBNÍ ZÁKON č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu Definuje povinnosti jednotlivých účastníků výstavby. Stanovuje stavebníkovi řadu povinností: - Dbát na řádnou přípravu a provádění stavby, - Opatřit předepsanou dokumentaci, - Splnit povinnosti při provádění stavby, - Ohlašovat SÚ fáze výstavby podle plánu kontrolních prohlídek stavby, - U staveb financovaných z veřejného rozpočtu zajistit technický dozor a autorský dozor, - U stavby svépomocí zajistit stavební dozor, není-li stavebník sám k tomu způsobilý.

34 STAVEBNÍ ZÁKON č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu 7 prováděcích vyhlášek: Č. 498 Vyhláška o autorizovaných inspektorech Č. 499 Vyhláška o dokumentaci staveb Č. 500 Vyhláška o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci č. 501 Vyhláška o obecných požadavcích na využívání území (změna č. 269/2009 Sb.) č. 502 Vyhláška, kterou se mění vyhláška MMR č. 137/1998 Sb. ( jen několik bodů, platí stará ) č. 503 Vyhláška o podrobnější úpravě územního řízení č. 526 Vyhláška kterou se provádějí některá ustanovení stavebního zákona ve věcech stavebního řádu

35 STAVEBNÍ ZÁKON č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu Změny: zkrácené stavební řízení, realizace vyjmenovaných staveb bez stavebního povolení či ohlášení, zjednodušení v povolování užívání staveb, (ohlášení, oznámení) zjednodušení v územním řízení

36 Stavební úřady Obecné stavební úřady ministerstvo, krajský úřad, magistráty, pověřené OÚ Speciální stavební úřady stavby letecké, stavby drah a na dráze, stavby dálnic, silnic, místních komunikací, vodních děl, Vojenské a jiné stavební úřady ministerstvo obrany, vnitra, spravedlnosti

37 Zákon o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb. Základní přístup: Okruhy zadavatelů Druhy veřejných zakázek Druhy zadávacího řízení Kvalifikace dodavatelů Zadávací řízení Posuzování a hodnocení nabídek Dohled na zadáváním zakázek

38 Zákon o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb. Určuje tři okruhy zadavatelů: veřejný zadavatel podnikatelé právnické a fyzické osoby Tři druhy veřejných zakázek: veřejná zakázka na dodávky veřejná zakázka na služby veřejná zakázka na stavební práce

39 Zákon o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb. Zadání veřejné zakázky v zadávacím řízení otevřené zadávací řízení, užší zadávací řízení, jednací řízení s uveřejněním jednací řízení bez uveřejnění Prokazování technické způsobilosti: osvědčením o vzdělání a profesní kvalifikaci uchazeče, seznamem nejvýznamnějších stavebních prací za 5 let, přehledem provozních a technických zařízení, přehledem počtu zaměstnanců za 3 roky, přehledem techniků a technických útvarů

40 Zákon o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb. Kritéria pro hodnocení veřejné zakázky: a) ekonomická výhodnost nabídky ( nutno přiřadit váhu jednotlivým dílčím kritériím ) nabídková cena, provozní náklady, požadavky na údržbu, technické, jakostní, ekologické nebo funkční vlastnosti předmětu b) nejnižší nabídková cena

41 Zákon o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb. Hodnotící komise minimálně 5 členů otevírání obálek s nabídkami, protokol o otevírání obálek, posuzování nabídek, hodnocení nabídek, zpráva o posouzení a hodnocení nabídek, přidělení veřejné zakázky, uzavření smlouvy.

42

43 Veřejné zakázky v ČR

44 Zadávání veřejných zakázek Seznam literatury, zákonů a dalších zdrojů: Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, Novela zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách vyhlášena ve Sbírce zákonů včástce 135 pod číslem 417/2009 Sb. s platností od , Nové finanční limity pro veřejné zakázky a koncesní řízení platné od , OCHRANA, F. Zadávání, hodnocení a kontrola veřejných zakázek, SERAFÍN, P. DVOŘÁK, D. Zadávání veřejných zakázek ve stavebnictví, Metodika zadávání veřejných zakázek podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.

45 Zákon o veřejných zakázkách č.137/2006 Sb. Zapracovává a upravuje okruh právnických a fyzických osob, postupy, druhy zadávacích řízení, dohled nad dodržováním zákona, podmínky vedení kvalifikovaných dodavatelů. Pojem veřejná zakázka Veřejnou zakázkou je zakázka realizovaná na základě smlouvy mezi zadavatelem a jedním nebo více dodavateli, jejímž předmětem je úplatné poskytnutí dodávek či služeb nebo úplatné provedení stavebních prací. Pojem zadavatel veřejné zakázky Veřejný zadavatel -ČR, státní příspěvková organizace, územní samosprávní celek nebo příspěvková organizace nebo jiná právnická osoba (např. VŠB-TUO), která byla zřízena za účelem uspokojování potřeb veřejného zájmu, je financována státem nebo jiným veřejným zadavatelem, Dotovaný zadavatel právnická nebo fyzická osoba, která zadává VZ z více než 50% peněz hrazenou veřejným zadavatelem, Sektorový zadavatel vykonává činnosti v odvětví teplárenství, plynárenství elektroenergetiky, vodárenství.

46 Zákon 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Rozdělení veřejných zakázek podlimitních a nadlimitních podle druhů řízení: Otevřené řízení /zadavatel oznamuje neomezenému počtu dodavatelů svůj úmysl zadat veřejnou zakázku/ Užší řízení /zadavatel vyzývá nejméně 5 zájemců k žádosti o účast/ Jednací řízení s uveřejněním /zadavatel oznamuje svůj úmysl zadat veřejnou zakázku, nejméně 3 zájemcům/ jen pokud v předchozím řízení byly doručeny nepřijatelné nabídky Jednací řízení bez uveřejnění /zadavatel oznamuje svůj úmysl zadat VZ jen pokud nebyly podány žádné nabídky/ Zjednodušené podlimitní řízení /jen veřejný zadavatel, vyzývá nejméně 5 zájemců k podání nabídky, zadavatel není povinen uveřejňovat oznámení zadávacího řízení v informačním systému o VZ zkrácení délky řízení, je oprávněn zrušit jednací řízení do doby uzavření smlouvy, s udáním důvodu.

47 Novela zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách s platností od Cíl: 1/ Zvýšení transparentnosti zadávání veřejných zakázek, 2/ Zvýšení účinnosti přezkumného řízení při zadávání VZ Změny: Prokazování kvalifikace prostými kopiemi dokladů Rozšíření možnosti zadavatele požadovat v rámci posouzení kvalifikace objasnění předložených informací nebo dokladů Možnost sdělit uchazečům informaci o nabídkové ceně Odstranění nutnosti podpisu na prohlášení o vázanosti nabídkou (jen na smlouvě) Správní delikty dodavatelů Zavedení rejstříku osob se zákazem plnění veřejných zakázek

48 Metodika postupu při zadávání podlimitní veřejné zakázky na Vysoké škole báňské Technické univerzitě Ostrava Postup při zadávání veřejné zakázky veřejným zadavatelem VŠB-TUO Krok 1 Určení zadavatele Krok 2 Definice veřejné zakázky Krok 3 Povinnosti zadavatele Krok 4 Způsob určení podlimitní veřejné zakázky a druhů VZ Krok 5 Postup při zadávávání VZ zjednodušeným podlimitním řízením Krok 6 Obsah výzvy vč. zadávací dokumentace Krok 7 Úkony, které zadavatel provádí ve lhůtě pro podání nabídek Krok 8 Postup komise při otevírání, posouzení a hodnocení nabídek Krok 9 Postup zadavatele po výběru nejvhodnější nabídky Krok 10 Uzavření smlouvy Krok 11 Postup po uzavření smlouvy

49 SPECIFIKA PRO OBCHODNÍ CENTRA Údržba parkovacích ploch Čistící zóny u vstupů Klimatizované vnitřní prostory Udržovací práce povrchových úprav

50 SPECIFIKA PRO ADMINISTRATIVNÍ OBJEKTY Vytvořit příjemné a funkční pracovní prostředí Variabilní a lehce přesta- vitelné prostory Technologické vybavení výtahy Čistící zóny Dvojité podlahy pro kabeláž

51 SPECIFIKA PRO BYTOVÉ DOMY: Vyřešené odpadové hospodářství Údržba společných prostor Vyhřívané vjezdy do garáží Dostatečný počet parkovacích míst

52 SPECIFIKA PRO SKLADOVÉ A PRŮMYSLOVÉ AREÁLY Odstavné plochy pro nákladní dopravu Předepsané sklony ramp Těsnící límce u vrat, vybaveny výstražným značením

53 Stavby MSK 2009

54 Stavby MSK 2009

55 Stavby MSK 2009

56 Stavby MSK 2009

57 Stavby MSK 2009

58 Stavby MSK 2009

59 Závěr Stavební objekt, kterému je věnována přiměřená péče, se nám nakonec odvděčí pocitem jistoty, pohody, dlouhou životností a dlouhodobým užitkem.

60 Děkuji za pozornost doc. Ing. František Kuda, CSc. doc. Ing. František Kuda, CSc. Katedra městského inženýrství, Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava tel

Stavebnictví v ČR. Společenské aspekty staveb

Stavebnictví v ČR. Společenské aspekty staveb Fakulta stavební Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Ekonomika a management ve stavebnictví Úvod Stavebnictví v ČR Legislativní rámec výstavby Společenské

Více

1 Příležitosti a hrozby stavebnictví v dalších letech Ing. Miloslav Mašek, CSc. Svaz podnikatelů ve stavebnictví ÚVOD 2 Stavebnictví je průmyslové odvětví, které je více než jiné závislé na stavu ekonomiky

Více

Vzdělávací program na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních rozdílů ve fyzické dostupnosti bydlení

Vzdělávací program na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních rozdílů ve fyzické dostupnosti bydlení Fakulta stavební VŠB TUO Katedra městského inženýrství Vzdělávací program na zvýšení fyzické dostupnosti bydlení a snížení regionálních rozdílů ve fyzické dostupnosti bydlení Fakulta stavební VŠB TUO Katedra

Více

Ekonomika a management ve výstavbě

Ekonomika a management ve výstavbě Fakulta stavební Vysoké školy báňskb ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Ekonomika a management ve výstavbě Úvod Stavebnictví v ČR Legislativní rámec výstavby Společensk

Více

Úvod do předmětu. Bezpečnost práce ve stavebnictví a ochrana životního prostředí

Úvod do předmětu. Bezpečnost práce ve stavebnictví a ochrana životního prostředí Fakulta stavební Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Úvod do předmětu Bezpečnost práce ve stavebnictví a ochrana životního prostředí 01 BOZP a životní

Více

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 1. Oblast ekonomického prostředí podnikání Ekonomické podmínky pro podnikání se za uplynulé čtyři roky zlepšily, podstatně

Více

ZMĚNY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

ZMĚNY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK ZMĚNY VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK transparentní novela zákona Martin Čech Ministerstvo pro místní rozvoj 1 boj proti korupci transparentnost omezení diskriminace odstranění nejasností podněty reálné praxe podněty

Více

SEKTOROVÁ DOHODA pro stavebnictví

SEKTOROVÁ DOHODA pro stavebnictví SEKTOROVÁ DOHODA pro stavebnictví K transpozici evropské směrnice EPBD II 2010/31/EU Sektorová dohoda vznikla v rámci projektu Sektorové dohody jako nástroj sociálního dialogu při řešení dlouhodobých problémů

Více

ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY (1)

ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY (1) 10. října 2014, Brno Připravil: Ing. Petr Junga, Ph.D. ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY (1) Úvod do problematiky zemědělských staveb Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace

Více

STAVEBNICTVÍ 1. Postavení stavebnictví v NH a základní trendy jeho vývoje

STAVEBNICTVÍ 1. Postavení stavebnictví v NH a základní trendy jeho vývoje II STAVEBNICTVÍ 1. Postavení stavebnictví v NH a základní trendy jeho vývoje 2. Stavební trh 3. Stavební produkce a ceny 4. Pracovníci a mzdy 5. Hospodářské výsledky II - 1 POSTAVENÍ STAVEBNICTVÍ V NH

Více

JEDNÁNÍ PŘEDSTAVENSTVA SPS 23. 9. 2015. Prezident SPS Ing. Václav Matyáš

JEDNÁNÍ PŘEDSTAVENSTVA SPS 23. 9. 2015. Prezident SPS Ing. Václav Matyáš JEDNÁNÍ PŘEDSTAVENSTVA SPS 23. 9. 2015 Prezident SPS Ing. Václav Matyáš DEFINITIVNÍ VÝSLEDKY 2014 S hodnota 2 DEFINITIVNÍ VÝSLEDKY 2014 Bytová výstavba Rok 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Více

CZ-Orlová: Stavební práce na výstavbě kanalizace 2011/S 233-377292. Oznámení o zakázce. Stavební práce

CZ-Orlová: Stavební práce na výstavbě kanalizace 2011/S 233-377292. Oznámení o zakázce. Stavební práce 1/5 Toto oznámení na webové stránce TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:377292-2011:text:cs:html CZ-Orlová: Stavební práce na výstavbě kanalizace 2011/S 233-377292 Oznámení o zakázce Stavební

Více

STABLE TOP 2006. numerikon

STABLE TOP 2006. numerikon numerikon text: Ing. Zdeněk Kunc, CSc., ÚRS PRAHA a.s STABLE TOP 2006 Většina publikovaných TOP žebříčků řadí hodnocené ekonomické subjekty podle jednoho, případně několika kritérií (každé kritérium je

Více

Evropská politika zaměstnanosti a Možnosti práce a studia v zemích EU. 10.3.2009, Pardubice Karlíková Táňa

Evropská politika zaměstnanosti a Možnosti práce a studia v zemích EU. 10.3.2009, Pardubice Karlíková Táňa Evropská politika zaměstnanosti a Možnosti práce a studia v zemích EU 10.3.2009, Pardubice Karlíková Táňa Politiky EU Výlučné EU přijímá a určuje pravidla a členské státy mohou v těchto oblastech zasahovat

Více

Ekonomika ve stavebnictví

Ekonomika ve stavebnictví Ekonomika ve stavebnictví Studijní opora pro kurz Rozpočtování staveb v rámci projektu Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu Libuše Nováková 2013 České Budějovice Obsah

Více

Ekonomická analýza veřejných zakázek

Ekonomická analýza veřejných zakázek Ekonomická analýza veřejných zakázek Jan Pavel Leden 2012 Názory prezentované v tomto příspěvku jsou názory autora a nemusí odpovídat stanoviskům institucí, ve kterých působí. Makroekonomický význam VZ:

Více

3. Procesní řízení Procesní management Procesní řízení Management procesů a změn ve veřejné správě Řízení procesů ve veřejné správě

3. Procesní řízení Procesní management Procesní řízení Management procesů a změn ve veřejné správě Řízení procesů ve veřejné správě Příloha č. 4 Akreditované vzdělávací programy indikativní seznam akceptovatelných obdobných akreditovaných vzdělávacích kurzů 1. Strategie plánování a řízení Vybrané aspekty strategického řízení Strategické

Více

Obsah zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách

Obsah zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách PŘÍLOHY Příloha 1 Část první-obecná ustanovení Obsah zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách 1 Předmět úpravy - vymezuje jeho věcnou působnost a předmět zákona 2 Zadavatel veřejné zakázky -stanovuje,

Více

Odborný seminář Protherm 2013

Odborný seminář Protherm 2013 ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Odborný seminář Protherm 2013 Novinky v legislativě oboru technických zařízení budov v roce 2012 Prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Doc. Ing.

Více

Management staveb. Jaroslava Tománková Dana Cápová. FinEco

Management staveb. Jaroslava Tománková Dana Cápová. FinEco Management staveb Jaroslava Tománková Dana Cápová FinEco Management staveb Autoři: Jaroslava Tománková Dana Čápové Recenzenti: doc. Ing. František Kuda, CSc. (VŠB-TU Ostrava) Lig. Jiří Škabrada (výrobní

Více

Satelitní účet cestovního ruchu ČR

Satelitní účet cestovního ruchu ČR Konference VŠE 17.9.2009 Cestovní ruch České republiky, současný stav perspektivy dalšího rozvoje Satelitní účet cestovního ruchu ČR Stav v roce 2009 Historie Období 1998-2001 Období 2002-2004 Období 2005-2006

Více

Česká republika MINISTERSTVO FINANCÍ

Česká republika MINISTERSTVO FINANCÍ Česká republika MINISTERSTVO FINANCÍ Letenská 15, 118 10 Praha 1 Tel.: 257 041 111 Fax: 257042609 IČO 00006947 V Praze dne 30. prosince 2015 Č. j.: MF- 57876/2015/6602-1 Věc: Výzva více zájemcům o veřejnou

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE veřejné zakázky malého rozsahu III. kategorie na stavební práce a dodávky Modernizace turistické infrastruktury ve Šluknově rekonstrukce sociálního zařízení strana 1 Výzva k podání

Více

01 Technická zpráva D 1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ D DOKUMENTACE OBJEKTŮ DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

01 Technická zpráva D 1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ D DOKUMENTACE OBJEKTŮ DPS DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY 01 Technická zpráva SOUBOR STAVEBNÍ OBJEKT ČÁST STUPEŇ D 1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SO 01 HLAVNÍ OBJEKT D DOKUMENTACE OBJEKTŮ DPS NÁZEV STAVBY: REKONSTRUKCE OBJEKTU STARÁ POŠTA ROUSÍNOV - STATICKÉ

Více

ČKAIT činných ve výstavbě ČKAIT činných ve výstavbě Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

ČKAIT činných ve výstavbě ČKAIT činných ve výstavbě Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Fakulta stavební Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba ČKAIT činných ve výstavbě ČKAIT činných ve výstavbě Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků

Více

Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP 2011 (2. část)

Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP 2011 (2. část) Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP 2011 (2. část) 68. Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů 69. Vyhláška č. 337/2011

Více

VEŘEJNÉ ZAKÁZKY PO NOVELIZACÍCH

VEŘEJNÉ ZAKÁZKY PO NOVELIZACÍCH VEŘEJNÉ ZAKÁZKY PO NOVELIZACÍCH Mgr. Tomáš Kruták 17. května 2012 Aktuální legislativní změny v oblasti veřejného zadávání Velká ( transparenční nebo též protikorupční ) novela ZVZ: Definitivně schválena

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST. Mgr. Lenka Kaucká Odbor podpory projektů Ministerstvo práce a sociálních věcí

OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST. Mgr. Lenka Kaucká Odbor podpory projektů Ministerstvo práce a sociálních věcí OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Mgr. Lenka Kaucká Odbor podpory projektů Ministerstvo práce a sociálních věcí 9. 12. 2015 FINANČNÍ ALOKACE NA JEDNOTLIVÁ TÉMATA PROGRAMU Celkový objem financí vyčleněný pro

Více

Dostanou kraje více peněz? VI. Národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů ČR P R A H A 11. 6. 2015

Dostanou kraje více peněz? VI. Národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů ČR P R A H A 11. 6. 2015 Dostanou kraje více peněz? VI. Národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů ČR P R A H A 11. 6. 2015 LIBERECKÝ KRAJ V ČÍSLECH Počet obyvatel Rozloha Počet obcí Počet měst Délka silnic v kraji Délka silnic

Více

Financování aplikovaného výzkumu a vývoje. 3.11.2009 Financování aplikovaného VaV 1

Financování aplikovaného výzkumu a vývoje. 3.11.2009 Financování aplikovaného VaV 1 Financování aplikovaného výzkumu a vývoje 3.11.2009 Financování aplikovaného VaV 1 Novela zákona 130/2002 Sb. o podpoře VaV Důvody novely Změna evropských pravidel pro poskytování veřejné podpory v této

Více

EU-Projekt INNO 2 Berlín 6. 8. 7. 2010

EU-Projekt INNO 2 Berlín 6. 8. 7. 2010 Zpracovatelský průmysl V ČR vyrábí velkou škálu výrobků, z nichž většina je zařazena do samostatných odvětví. Patří sem výroba nábytku, klenotů, hudebních nástrojů, sportovních potřeb, hraček, bižuterie,

Více

Realizace nápravných opatření v resortu SVS a vzdělávání v oblasti procesního řízení

Realizace nápravných opatření v resortu SVS a vzdělávání v oblasti procesního řízení Č. j. SVS/2013/028174-G ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY zadávací řízení OTEVŘENÉ ŘÍZENÍ podle 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění veřejná zakázka s názvem Realizace nápravných

Více

Pracovní právo. Pojem pracovního práva, pracovně právní vztah, vznik změny zánik pracovně právního poměru

Pracovní právo. Pojem pracovního práva, pracovně právní vztah, vznik změny zánik pracovně právního poměru Metodické listy pro kombinované studium předmětu Pracovní právo Metodický list číslo 1 Název tématického celku: Pojem pracovního práva, pracovně právní vztah, vznik změny zánik pracovně právního poměru

Více

Satelitní účet cestovního ruchu (TSA) České republiky

Satelitní účet cestovního ruchu (TSA) České republiky Seminář TSA, Praha 12.5.2010 Satelitní účet cestovního ruchu (TSA) České republiky Téma: Shrnutí a přehled aktualizovaných výsledků, Modul zaměstnanosti Mgr. Zdeněk Lejsek Český statistický úřad Publikace

Více

Snížení energetické náročnosti objektu Základní školy v Albrechticích nad Vltavou

Snížení energetické náročnosti objektu Základní školy v Albrechticích nad Vltavou Výzva k podání nabídek ve zjednodušeném podlimitním řízení (dle ustanovení 38, zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů) k zadávacímu řízení na veřejnou zakázku Snížení

Více

Projektová dokumentace staveb

Projektová dokumentace staveb Fakulta stavební Vysoké školy báňskb ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Projektová dokumentace staveb DUR, DSP, DR POV PD Sazka Arény Praha Nepřetržitářada výkresů,

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci po vstupu České republiky do Evropské unie

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci po vstupu České republiky do Evropské unie Bezpečnost a ochrana zdraví při práci po vstupu České republiky do Evropské unie 1/Cíle Cíle Evropské unie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vycházejí z globální strategie podporující dosažení

Více

Veřejné zakázky - efektivita nákupního a investičního procesu

Veřejné zakázky - efektivita nákupního a investičního procesu Diskusní setkání o veřejných zakázkách Veřejné zakázky - efektivita nákupního a investičního procesu RNDr. Jiří Svoboda MMR Odbor veřejného investování Obsah prezentace 1. Vývoj rozpočtu ČR 2. Vývoj trhu

Více

1. kolo příjmu žádostí na operaci Programu rozvoje venkova 2014-2020: Operace 4.2.1 Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů

1. kolo příjmu žádostí na operaci Programu rozvoje venkova 2014-2020: Operace 4.2.1 Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů 1. kolo příjmu žádostí na operaci Programu rozvoje venkova 2014-2020: Operace 4.2.1 Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů Návaznost PRV ČR 2014-2020 PRV 2007-2013 PRV 2014-2020 opatření I.1.3

Více

Tematické okruhy k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia

Tematické okruhy k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia Tematické okruhy k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia Forma studia: prezenční, kombinovaná Studijní program: Ekonomika a management Obor: Podnikání - Akademický rok: 2016/2017 Přijímací

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU Česká republika Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj vyzývá k předložení nabídky pro níže specifikovanou veřejnou

Více

OTÁZKY K ABSOLUTORIU

OTÁZKY K ABSOLUTORIU OTÁZKY K ABSOLUTORIU PŘEDMĚT: EKONOMIKA A INFORMAČNÍ SYSTÉM PODNIKU ŠKOLNÍ ROK: 2015/2016 1. Národní hospodářství. 1.1. Vysvětlete pojem národní hospodářství a jeho členění. 1.2. Popište koloběh v národním

Více

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020

Operační program Podnikání a inovace 2007-2013. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 Operační program Podnikání a inovace 2007-2013 Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 2020 JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu 13.

Více

předmětu MAKROEKONOMIE

předmětu MAKROEKONOMIE Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Přednášející: doc. Ing. Božena Kadeřábková, CSc. Úvod do makroekonomie a hrubý domácí produkt, model 45 1. Úvod do makroekonomie, pojem

Více

pokles o 1 % propad hlavně u pozemního stavitelství relativně nízký propad ovlivnily zakázky z 2008, které pokračovaly i v 2009

pokles o 1 % propad hlavně u pozemního stavitelství relativně nízký propad ovlivnily zakázky z 2008, které pokračovaly i v 2009 Fórum českého stavebnictví 2010 3. března 2010 Ing. František Glazar ÚRS PRAHA, a.s. 1 Stavebnictví v roce 2009 Fórum českého stavebnictví 2010 Stavební produkce meziroční indexy od počátku roku 120 115

Více

Ing. Vojtěch Beck, 2016

Ing. Vojtěch Beck, 2016 Ing. Vojtěch Beck, 2016 1 součást sektorové veřejné ekonomiky, obohacená v posledních desetiletích o nové přínosy ekonomů, sociologů, demografů, lékařů a právníků zkoumá, jak optimálně alokovat lidské,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy Platné znění zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění způsobených zákonem č. 55/2012 Sb., účinné k 1. 4. 2012 Parlament se

Více

Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA

Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA Hlavní priority a legislativní pozice Sdružení ČESMAD BOHEMIA Tento materiál popisuje aktuální nejpalčivější problémy silničních dopravců v České republice a nastiňuje návrhy na řešení, které zpracovalo

Více

JAKOST (zásady ) doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. Kat. technologie staveb ČVUT v Praze

JAKOST (zásady ) doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. Kat. technologie staveb ČVUT v Praze JAKOST (zásady ) doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. Kat. technologie staveb ČVUT v Praze Únor 2006 Obsah: Historie Pyramida jakosti Faktory kvality jakosti výrobku (stavby) Jakost_2006 2 Historie kvality produktu

Více

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů

Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů 1 Očekávání stavebních firem a dodavatelů stavebních materiálů Ing. INCOMA Research, Business & Industry CEE Základní informace o projektu 2 Při příležitosti konference Fórum českého stavebnictví připravila

Více

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 Výroba a opravy strojů a zařízení VÝROBA A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ DK 14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 14.1. Charakteristika odvětví Významným odvětvím českého zpracovatelského průmyslu

Více

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy Širší shrnutí S využitím odborných diskusí je definován pojem regionální infrastruktury pro podporu inovací

Více

PÍSEMNÁ VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY. Rekonstrukce objektu budovy FF I. etapa Brno, Janáčkovo nám. 2a

PÍSEMNÁ VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY. Rekonstrukce objektu budovy FF I. etapa Brno, Janáčkovo nám. 2a PÍSEMNÁ VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY ve zjednodušeném podlimitním řízení podle 26, odst. 3, písm. b) zákona č. 137/2006 Sb. pro veřejnou zakázku na stavební práce Rekonstrukce objektu budovy FF I. etapa Brno,

Více

Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010

Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 Český statistický úřad Úvod Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 Březen 2013 Analýza se věnuje vývoji malých a středních firem v České republice po převážnou část minulé dekády zahrnující

Více

MVČR - Prevence sociálně patologických jevů pro rok 2016 OP Zaměstnanost - Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce OP

MVČR - Prevence sociálně patologických jevů pro rok 2016 OP Zaměstnanost - Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce OP MVČR - Prevence sociálně patologických jevů pro rok 2016 OP Zaměstnanost - Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce OP Zaměstnanost - Podpora sociálního podnikání IROP - Deinstitucionalizace

Více

Vnější podpora spolupráce

Vnější podpora spolupráce Vnější podpora spolupráce Ing. Martina Manová ředitelka Ústavu projektových činností Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/09.0009 Tento projekt je spolufinancován

Více

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 14 Růstové faktory českého strojírenství 17. dubna 14 Jak povzbudit ekonomický růst během recese Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka Recese

Více

Grantová schémata / dotační tituly IROP

Grantová schémata / dotační tituly IROP Konference Společenská odpovědnost ve všech oblastech lidské činnosti" Téma příspěvku: Grantová schémata / dotační tituly IROP 20. listopadu 2015, Multifunkční centrum zámek Lednice Integrovaný regionální

Více

Průzkum Podnikatelského prostředí ve městě Přelouč. Strategický plán města Přelouč

Průzkum Podnikatelského prostředí ve městě Přelouč. Strategický plán města Přelouč Průzkum Podnikatelského prostředí ve městě Přelouč Strategický plán města Přelouč Zadavatel: Město Přelouč Datum: listopad 0 Obsah. Úvod a metodika.... Shrnutí závěrů z průzkumu... 4. Základní charakteristika...

Více

ROZVOJOVÝ PROGRAM OBCE TISÁ C. ANALÝZA SWOT. SPF Group, v.o.s., Bozděchova 99/6, 400 01 Ústí nad Labem. Obec Tisá, Tisá 205, 403 36 Tisá

ROZVOJOVÝ PROGRAM OBCE TISÁ C. ANALÝZA SWOT. SPF Group, v.o.s., Bozděchova 99/6, 400 01 Ústí nad Labem. Obec Tisá, Tisá 205, 403 36 Tisá ROZVOJOVÝ PROGRAM OBCE TISÁ C. ANALÝZA SWOT Zadavatel: Zpracovatel: Obec Tisá, Tisá 205, 403 36 Tisá SPF Group, v.o.s., Bozděchova 99/6, 400 01 Ústí nad Labem Datum zpracování: únor březen 2014 OBSAH Obsah...

Více

ANALÝZA SWOT. Datum: rok 2015. Strategický plán rozvoje města Trutnova

ANALÝZA SWOT. Datum: rok 2015. Strategický plán rozvoje města Trutnova ANALÝZA SWOT Zadavatel: Zpracovatel: Město Trutnov Berman Group s.r.o. Datum: rok 2015 Strategický plán rozvoje města Trutnova 2 Analýza SWOT Dne 8. července 2015 proběhlo jednání pracovní skupiny zaměřená

Více

Fiche opatření (dále jen Fiche)

Fiche opatření (dále jen Fiche) Název MAS MAS "Přiďte pobejt!"o.s. Fiche opatření (dále jen Fiche) Číslo Fiche Název Fiche 3 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Přiřazení Fiche k opatření PRV (číslo, název) Hlavní opatření III.

Více

Životní cyklus podniku

Životní cyklus podniku Životní cyklus podniku Příjmy / výdaje Stabilizace Krize Růst Zánik Založen ení,, vznik Čas Základní fáze životního cyklu podniku: založení, růst, stabilizace, krize a zánik Jsou odrazem - vývoje makroekonomického

Více

RPS/CSF Budoucnost politiky HSS 2007-13 Česká republika 2004>2006

RPS/CSF Budoucnost politiky HSS 2007-13 Česká republika 2004>2006 Tento projekt je financován z finančních prostředků Evropské unie RPS/CSF Budoucnost politiky HSS 2007-13 Česká republika 2004>2006 Ing. Marek Jetmar, Ph.D. Externí expert Ministerstvo pro místní rozvoj

Více

Stav ASEK, změny energetických zákonů, principy surovinové politiky

Stav ASEK, změny energetických zákonů, principy surovinové politiky Stav ASEK, změny energetických zákonů, principy surovinové politiky, Ing. Marcela Juračková, Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference ENERGETIKA MOST, 24.9.2014 1 Energetická

Více

103. Žofínské fórum. Stavebnictví a zakázky: Jaká je role výběrových řízení? Ing. Václav Matyáš Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR

103. Žofínské fórum. Stavebnictví a zakázky: Jaká je role výběrových řízení? Ing. Václav Matyáš Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR Stavebnictví a zakázky: Jaká je role výběrových řízení? 31. 5. 2010 Ing. Václav Matyáš Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR STAVEBNICTVÍ motto : změnit směr výdajů státního rozpočtu od spotřeby k investicím

Více

OBDOBÍ 2015-2020 II.PILÍŘ NENÁROKOVÉ DOTACE. II.pilíř - nenárokové dotace Ing.Zdeněk Perlinger,607103244 1

OBDOBÍ 2015-2020 II.PILÍŘ NENÁROKOVÉ DOTACE. II.pilíř - nenárokové dotace Ing.Zdeněk Perlinger,607103244 1 OBDOBÍ 2015-2020 II.PILÍŘ NENÁROKOVÉ DOTACE Ing.Zdeněk Perlinger,607103244 1 Popis opatření Poskytování odborných individuálních poradenských služeb v oblastech : - Podpora přenosu znalostí a inovací v

Více

Téma 7 Mzdový systém podniku a jeho tvorba

Téma 7 Mzdový systém podniku a jeho tvorba Téma 7 Mzdový systém podniku a jeho tvorba Literatura: Kleibl a kol.: Stimulace pracovníků a tvorba mzdových soustav, Praha, VŠE, 1998 Koubek, J.: Personální práce v malých podnicích, Praha, Grada Publishing,

Více

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace

Inflace. Makroekonomie I. Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Téma cvičení. Osnova k teorii inflace. Vymezení podstata inflace Téma cvičení Makroekonomie I Inflace výpočet pomocí CPI, deflátoru. Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Teorie inflace Praktické příklady Příklady k opakování Inflace Osnova k teorii inflace Vymezení

Více

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy

Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodika sestavování klíčových indikátorů životního prostředí pro oblast průmyslu, energetiky a dopravy Výstup projektu Enviprofese č.

Více

Česká republika Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Zlínský kraj Sídlo: CZ01312774 - není plátce DPH

Česká republika Státní pozemkový úřad, Krajský pozemkový úřad pro Zlínský kraj Sídlo: CZ01312774 - není plátce DPH ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Podlimitní veřejné zakázky na stavební práce zadávané v otevřeném řízení dle 21 odst. 1 písm. a) a 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále

Více

Přehled důležité legislativy vztahující se ke krizovému řízení a řešení krizových situací a mimořádných událostí

Přehled důležité legislativy vztahující se ke krizovému řízení a řešení krizových situací a mimořádných událostí Přehled důležité legislativy vztahující se ke krizovému řízení a řešení krizových situací a mimořádných událostí Obecná legislativa krizového managementu Ústavní zákon České národní rady č. 1/1993 Sb.,

Více

Metodika zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. právní stav k 31. 12. 2015. Odbor práva veřejných zakázek a koncesí

Metodika zadávání veřejných zakázek. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. právní stav k 31. 12. 2015. Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Metodika zadávání veřejných zakázek právní stav k 31. 12. 2015 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor práva veřejných zakázek a koncesí OBSAH OBSAH... 2 ČÁST I. ZÁKLADNÍ POJMY... 5 ÚVOD K POUŽÍVÁNÍ METODIKY...

Více

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve TOP STAV 2009 České stavebnictví je i přes dopad krize na poptávku po stavební produkci významným odvětvím ekonomiky, které se podílí cca 9 % na zaměstnanosti v ekonomice a na tvorbě HDP v úrovni 6-7%.

Více

Zadávání veřejných zakázek administrovaných organizacemi kraje

Zadávání veřejných zakázek administrovaných organizacemi kraje SM/25/02/13 Druh vnitřní normy: Identifikační znak: Název: Směrnice SM/25/02/13 Zadávání veřejných zakázek administrovaných organizacemi kraje Vazba na legislativu: 6 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných

Více

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů 7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 7.1. Charakteristika odvětví Polygrafický průmysl se člení na vydavatelské činnosti, tisk

Více

základy finančního práva

základy finančního práva Brno International Business School základy finančního práva Jaroslav Hloušek Josef Kuchta KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2007 Publikace byla vydána ve spolupráci se soukromou vysokou školou Brno International

Více

V Ý Z V A K P O D Á N Í N A B Í D K Y

V Ý Z V A K P O D Á N Í N A B Í D K Y V Ý Z V A K P O D Á N Í N A B Í D K Y ( V Č E T N Ě Z A D Á V A C Í D O K U M E N T A C E ) dle ust. 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách ke zjednodušenému podlimitnímu zadávacímu řízení veřejné

Více

Brožová. Burda. Vedoucí DP Rok Téma (ČJ) 2011 Finanční analýza významných zástupců stavebních firem v ČR

Brožová. Burda. Vedoucí DP Rok Téma (ČJ) 2011 Finanční analýza významných zástupců stavebních firem v ČR Témata diplomových prací K126 v letech - Vedoucí DP Rok Téma (ČJ) Anton Zdroje a základní formy financování stavebních projektů Porovnání nákladů životního cyklu stavby projektované standardní technologií

Více

Splašková kanalizace Písečná I. etapa

Splašková kanalizace Písečná I. etapa Zadávací dokumentace pro podlimitní (významnou) veřejnou zakázku na stavební práce zadanou v otevřeném řízení dle Pravidel České republiky Ministerstva zemědělství, č.j. 144690/2012-MZE-15131 pro poskytování

Více

Příprava Ústeckého kraje na nové programovací období Kohezní politiky EU

Příprava Ústeckého kraje na nové programovací období Kohezní politiky EU Příprava Ústeckého kraje na nové programovací období Kohezní politiky EU Východiska KP EU 2014+ Strategie EU 2020 - Priority Inteligentní růst - rozvoj hospodářství založeného na znalostech a inovacích

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_267_ESP_14 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

STAVEBNICTVÍ V LEDNU LISTOPADU 2010

STAVEBNICTVÍ V LEDNU LISTOPADU 2010 ÚRS Praha, a.s., inženýrská a poradenská organizace Pražská 18, 102 00 Praha 10 STAVEBNICTVÍ V LEDNU LISTOPADU 2010 (STAVEBNÍ PRODUKCE, ZAMĚSTNANOST, PRODUKTIVITA) Úsek 03 leden 2011 Úvod Informace je

Více

ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ K PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ TECHNICKÝCH KVALIFIKAČNÍCH PŘEDPOKLADŮ

ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ K PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ TECHNICKÝCH KVALIFIKAČNÍCH PŘEDPOKLADŮ Příloha č.5 ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ K PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ TECHNICKÝCH KVALIFIKAČNÍCH PŘEDPOKLADŮ ve veřejné zakázce MOST ev.č. 570-001 OLOMOUC HOLICE Vyhotovený formulář slouží k prokázání splnění technického

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE Sídlo Husinecká 1024/11a, 130 00 Praha 3, IČ: 01312774, CZ01312774 PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE dle 85 zákona č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Zadavatel:

Více

Zadávací podmínky na veřejnou zakázku malého rozsahu na zhotovitele stavby : Rekonstrukce komunikace ul. Západní a ul. Sokolská

Zadávací podmínky na veřejnou zakázku malého rozsahu na zhotovitele stavby : Rekonstrukce komunikace ul. Západní a ul. Sokolská Naše čj.: MUSP 54782/2015 Naše sp. zn.: 54777/2015 RUI/EMLO Zadávací podmínky na veřejnou zakázku malého rozsahu na zhotovitele stavby : Rekonstrukce komunikace ul. Západní a ul. Sokolská 1. Zadavatel:

Více

PODMÍNKY PRO KONKURENCESCHOPNOST MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ V ČESKÉ REPUBLICE A V EVROPSKÉ UNII

PODMÍNKY PRO KONKURENCESCHOPNOST MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ V ČESKÉ REPUBLICE A V EVROPSKÉ UNII PODMÍNKY PRO KONKURENCESCHOPNOST MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ V ČESKÉ REPUBLICE A V EVROPSKÉ UNII Ivana MANDYSOVÁ Univerzita Pardubice ivana.mandysova@upce.cz Abstrakt Podniky a podnikatelé jsou hlavním

Více

SOUTĚŽNÍ PODMÍNKY. Pro výběr zhotovitele pro investiční projekt: Nedostupné armatury na JCHV a JES

SOUTĚŽNÍ PODMÍNKY. Pro výběr zhotovitele pro investiční projekt: Nedostupné armatury na JCHV a JES Pro výběr zhotovitele pro investiční projekt: Nedostupné armatury na JCHV a JES 1. VYHLAŠOVATEL: Odbor nákupu CAPEX 436 70 Litvínov - Záluží 1 Česká republika 2. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PROJEKTU: Název: Nedostupné

Více

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace

Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016. Pražská deklarace Evropský Habitat Praha, 16.-18. března 2016 Pražská deklarace My, delegace národních vlád členských států regionu Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů (EHK OSN), dále jen region, jakož

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Datum: 21.dubna 2015 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE Výzva k podání nabídek v řízení o zadání zakázky malého rozsahu podle 12 odst. 3 zák. č. 137/2006 Sb. o veřejných

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Podlimitní veřejné zakázky na služby zadávané v otevřeném řízení dle 21 odst. 1 písm. a) a 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen

Více

STAVEBNÍ PRÁVO III. C. Povolování staveb. Program: A. Právní úprava. B. Stavební úřady - druhy. Stavební úřady - instituce STAVEBNÍ ŘÁD

STAVEBNÍ PRÁVO III. C. Povolování staveb. Program: A. Právní úprava. B. Stavební úřady - druhy. Stavební úřady - instituce STAVEBNÍ ŘÁD Program: STAVEBNÍ PRÁVO III STAVEBNÍ ŘÁD A. Právní úprava B. Stavební úřady C. Povolování staveb D. Další rozhodování a postupy podle stavebního zákona E. Další otázky stavebního práva A. Právní úprava

Více

Veřejné zakázky v roce 2012

Veřejné zakázky v roce 2012 Veřejné zakázky v roce 2012 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Jiří Svoboda Odbor veřejného investování Nákupní a investiční proces veřejné správy x Veřejné zakázky, koncese zajištění úkolů veřejné správy

Více

2. Výroba textilií a textilních výrobků OKEČ 17

2. Výroba textilií a textilních výrobků OKEČ 17 VÝROBA TEXTILIÍ, TEXTILNÍCH A ODĚVNÍCH VÝROBKŮ DB Výroba textilií a textilních výrobků 2. Výroba textilií a textilních výrobků OKEČ 17 2.1. Charakteristika odvětví Textilní průmysl se podle druhu zpracovávané

Více

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2014

STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2014 Protokol o konání konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2014 Registrační číslo projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0162 * Název projektu Místo konání Zvyšování praktických kompetencí a odborné kvalifikace v oblasti

Více

4. 5. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, výpočet, kalkulace ceny

4. 5. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, výpočet, kalkulace ceny Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4. 5. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, výpočet, kalkulace ceny K nejdůležitějším charakteristikám hospodaření

Více

ZÁKON. ze dne 17. prosince 2003. o veřejných zakázkách. ČÁST PRVNĺ Obecná ustanovení. Hlava I Předmět úpravy, působnost zákona a základní pojmy

ZÁKON. ze dne 17. prosince 2003. o veřejných zakázkách. ČÁST PRVNĺ Obecná ustanovení. Hlava I Předmět úpravy, působnost zákona a základní pojmy 40 ZÁKON ze dne 17. prosince 2003 o veřejných zakázkách Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNĺ Obecná ustanovení Hlava I Předmět úpravy, působnost zákona a základní pojmy 1 Tento

Více

Vzdělávání v oblasti Facility managementu v prostředí České republiky

Vzdělávání v oblasti Facility managementu v prostředí České republiky Vzdělávání v oblasti Facility managementu v prostředí České republiky doc. Ing. František Kuda, CSc. Ing. Eva Wernerová, Ph.D. Docent a odborná asistentka VŠB TU Ostrava, Fakulta stavební 1 Vzdělávací

Více

Práva, povinnosti či podmínky v této dokumentaci neuvedené se řídí zákonem.

Práva, povinnosti či podmínky v této dokumentaci neuvedené se řídí zákonem. Zadavatel: Česká republika Ministerstvo zemědělství Pozemkový úřad Písek Název veřejné zakázky: Komplexní pozemková úprava v k. ú. Křenovice Sídlem: Nádražní 1988 Zastoupený: IČ: 397 01 Písek Ing. Benem

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 2295/26, pošt. přihr. 69, 148 01 Praha 414

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 2295/26, pošt. přihr. 69, 148 01 Praha 414 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 2295/26, pošt. přihr. 69, 148 01 Praha 414 Č.j.: MV-102855-35/PO-PSM-2013 Praha ledna 2014 Počet listů:

Více