Jak porozumět veřejné politice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak porozumět veřejné politice"

Transkript

1 Jak porozumět veřejné politice Desátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček

2 O čem bude tato přednáška? Obtíže vědeckého poznávání veřejných politik Pravidla postupu poznávání Postup řešení poznávací úlohy Konceptuální rámce Výběr teorie (teorií) Modelování Metody analýzy a tvorby veřejných politik Doporučená struktura odborné studie

3 Jak poznávat veřejnou politiku Máme-li ve světě jednat, místo abychom jej pouze zkoumali, musíme jej brát takový, jaký je, s celou jeho komplexností a musíme se zabývat všemi důležitými relevantními faktory, podmínkami a vlivy. V takovém případě jsou obsažnější paradigmata účinnější než paradigmata velmi úsporná, ale vysoce koncentrovaná. Amitai Etzioni (1995, s. 105)

4 Příklady korespondence praktických zkušeností politiků s teoretickými poznatky Praktické zkušenosti politiků Korespondující teorie Millesův zákon: postoj aktérů závisí na tom, na jaké židli sedí. Zavedení veřejně politického programu si získá své příznivce, kteří jej posléze usilovně brání. Zarámování témat tak, aby korespondovala s převažujícími hodnotami, pozitivně mění jejich vnímání veřejností. Chování lidí ovlivňuje více strach z možných ztrát než předpokládané budoucí zisky. Teorie organizačního chování. Teorie závislosti na cestě/ path dependence. Teorie rámování/metoda analýzy rámců Prospektivní teorie Zdroj: Weimer 2008: 492. Upraveno.

5 Obtíže vědeckého poznávání veřejných politik Nejasná determinance jevů. Vnořenost příslušné veřejné politiky do dalších sociálních procesů, včetně uplatňování jiných veřejných politik. Dynamika změn vs. poznávací stereotypy. Dlouhodobost, obtížná předvídatelnost a nejednoznačnost efektů veřejných politik. Deficity (bílá místa) poznání omezující pochopení souvislostí. Hodnotové, zájmové a disciplinární zkreslení poznávacího, rozhodovacího a implementačního procesu. Riziko nepřiměřených zobecnění založených na dílčích teoriích. Sázka na jedinou metodu. Časová a zdrojová náročnost samotného procesu poznání. Převzetí povrchního výkladu studovaného jevu.

6 Příklad chybného veřejně politického úsudku: determinanty zdraví populace Zdravý rozum/běžné mínění: Čím více peněz bude mít zdravotnictví k dispozici, tím bude naše populace zdravější. Odborný výklad: Zdraví populace závisí: na genetických faktorech (2-4 % vlivu); na kvalitě životního prostředí (do 10 %); na struktuře a kvalitě zdravotní péče (do 30 %); na životním stylu: na pohybovém režimu, na stravovacích návycích a kvalitě potravin, na rozšířenosti toxikománie, kouření, alkoholismu, na míře rizikového chování (zbytek do 100 %). (Pozn.: Procentní odhady jsou expertním soudem, který není odbornou komunitou obecně přijímán.) Veřejně politický závěr: Prevence nemocí a podpora zdraví, jsou-li vhodně podpořeny systémem organizace a řízení zdravotní péče, přispívají k lepšímu užití dostupných finančních prostředků. Především tam, kde zdravotnictví zasahuje až v okamžiku, kdy je nemoc diagnostikována, dochází k neefektivnímu a neúčelnému plýtvání finančních zdrojů.

7 Pravidla postupu poznávání Myšlení je úsilí o řád a zároveň o obsažnost. Přestanete-li myslet příliš brzy, nepoznáte vše, co byste měl znát. Budete-li však hloubat donekonečna, povede to k bezbřehosti. Ch. Wright Mills (1968, s. 189) Jak se stát imaginativním výzkumníkem - dle Ch. W. Millse: Nepoznávat již dříve poznané. Řešení poznávacího problému zahájit důkladnou rešerší již dosažených výsledků. Vést v patrnosti hodnotová východiska vlastní výzkumné práce. Vést si vlastní archiv poznatků, postřehů, nápadů. Myslet v souvislostech, usilovat o ucelený a koherentní výklad zkoumaného problému.

8 Pravidla postupu poznávání Jak se stát imaginativním výzkumníkem - dle Ch. W. Millse: Srovnávat, třídit podle různých kritérií a v jejich kombinacích, typologizovat, hledat extrémy a polární protiklady. Hledat plausibilní teorie (výklady, konceptuální schémata) pro řešení poznávacích problémů a navazovat na ně (kultivovat hypotézy). Shromážděné výklady přijímat, odmítat nebo upravovat a rozvíjet. Inspirovat se vším, co život přináší: četbou novin, časopisů i krásné literatury, filmy, divadelními hrami, rozhovory s kolegy a přáteli. Neodmítat jako pramen nic: užitečná je např. analýza korespondence, soudních případů, afér. Nikdy neoddělovat poznávání od života, vycházet v poznávání i z vlastních životních zkušeností. Hledat vždy co nejjednodušší a nejsrozumitelnější vyjádření (Occamova břitva).

9 Postup řešení poznávací úlohy Základní kroky řešení poznávací úlohy veřejnou politikou: Správné položení otázky - identifikace příslušného veřejně politického problému. Vyjádření celostních souvislostí veřejně politického problému (nejlépe v podobě konceptuálního rámce). Hledání a výběr teorií schopných vysvětlit identifikovaný veřejně politický problém. Vyloučení nadbytečných a zařazení scházejících prvků a vztahů. Volba modelů a metod, soustředění, zpracování a interpretace dat a poznatků o identifikovaném problému. Zodpovězení otázky. Stanovení dosud nevyřešených, otevřených aspektů daného problému, případně i návrh, jak v takovém případě v řešení poznávací úlohy postupovat dále.

10 Otázka k zamyšlení Jak při řešení určitého poznávacího problému ve veřejné politice dospívámekvýběru té či oné teorie (nebo jejich kombinace)?

11 Konceptuální rámce usazené kognitivní mapy výkladového prostoru, které mají sociální vědci k dispozici ve snaze porozumět a vysvětlit bohatství vzorců lidského chování. ( ) Naším úkolem bylo pomoci integrovat práci politologů, ekonomů, antropologů, právníků, sociologů, psychologů i ostatních, kteří se zajímají o to, jak instituce ovlivňují stimulaci jednotlivců a jejich výsledné chování. (Ostromová 2005, s. 8-9) Konceptuálním rámcem ( ) rozumíme soustavu pojmů, a to obvykle uspořádanou soustavu dostatečně spolehlivě interpretovatelných a vzájemně spjatých pojmových prostředků, které umožňují srozumitelné a dostatečně přesné vyjádření zjištěných nebo možných stavů nebo situací v rámci dané tematické nebo problémové oblasti, vysvětlení těchto stavů, jejich možné predikce, respektive vyjádření postupů, metod nebo možností jejich praktického vytváření a uplatnění. (Tondl 2005, s. 278)

12 Konceptuální rámce Příklad: Kultivace a uplatnění lidského potenciálu ve společenském reprodukčním procesu Lidský potenciál je soustava dispozic a sklonů člověka k činnostem (a k existenci ve vztazích), které rozvíjejí jak lidské bytostné síly, tak zároveň společnost. Je tedy předpokladem životních činností (a vztahů) lidí, jimiž se jako jednotlivci i sociální skupiny uplatňují ve společnosti a mění ji. (Potůček 1991, s. 117)

13 PŘÍRODNÍ A SPOLEČENSKÉ PROSTŘEDÍ MATERIÁLNÍ, DUCHOVNÍ A SOCIÁLNÍ PRODUKTY LIDSKÝCH ČINNOSTÍ SPP PDP LIDSKÉ ČINNOSTI TP PZ IRP HOP LIDSKÝ POTENCIÁL PZ = Potenciál zdraví PDP = Poznatkový a dovednostní potenciál HOP = Hodnotově orientační potenciál SPP = Sociálně participační potenciál IRP = Individuálně integrativní a regulační potenciál TP = Tvořivý potenciál BIOLOGICKÁ A DEMOGRAFICKÁ REPRODUKCE LIDSKÉ POPULACE

14 Výběr teorie (teorií) Veřejná politika nabízí (spolu se spolupracujícími obory) mnoho teorií, které se snaží vystihnout různé stránky společenského pohybu v relevantním kontextu. Jednotlivé teorie se mohou doplňovat, mohou si ale i protiřečit. Výběr VP teorií Lekce historického institucionalismu 2 korporativismu 3 politických sítí 3 institucionalismu zaměřeného na aktéry 4 aktérů generujících agendu v arénách 4 advokačních koalic 5 diskursivního institucionalismu 5 fází 6 nastolování agendy 6 vetujících hráčů 7 tří proudů 7 byrokracie 8 vztahu politiků a úředníků 8 racionální volby 9

15 Úkol Vyberte dvě nebo tři teorie, které se při výkladu Vámi vybraného veřejně politického procesu vhodně doplňují. Uveďte, proč.

16 Modelování Modely se snaží zobrazit vztahy (vymezené teoriemi) a uvést je do vzájemných souvislostí ve formalizované podobě. Nicméně už Aristoteles radil: Hledej ve věcech vždy jenom tolik přesnosti, kolik povaha věci připouští.

17 Otázka k zamyšlení Čím se liší modely od teorií? Mají něco společného s metodami?

18 Metody analýzy veřejných politik Přehled metod často užívaných v analýze a tvorbě politik Analýza politik Tvorba politik 1. Brainwriting X 2. Nezúčastněné a zúčastněné pozorování X 3. Biografická metoda X 4. Historická analýza / Případová studie / Analýza událostí X 5. Obsahová analýza X 6. Strom problémů X 7. Statistická analýza dat X 8. Analýza výnosů a nákladů X 9. Rozhovory X Legenda: x označuje převažující pole uplatnění metody. Poznámka: S těmito i dalšími metodami a možnostmi jejich uplatnění se setkáte v navazujících výzkumných praktikách Metody analýzy politik a Metody tvorby politik

19 Metody analýzy, případně i tvorby veřejných politik Přehled metod často užívaných v analýze a tvorbě politik Analýza politik 10. Brainstorming X X 11. Reprezentativní šetření / Výzkumy veřejného mínění X X 12. Expertní šetření / Focus Groups X X 13. Srovnávací analýza X X 14. Analýza procesů X X 15. Simulační modelování / Ekonometrické modely / Hry X X 16. Analýza trendů / Extrapolace X 17. Morfologická analýza X 18. Strom cílů X 19. Programování X 20. Metoda Delphi X 21. Psaní scénářů X Tvorba politik

20 Doporučená struktura odborné studie 1. Vymezení veřejně politického problému 2. Rekapitulace dosavadní úrovně poznání 3. Teoretická východiska 4. Charakteristika užitých metod 5. Postup a výsledky zkoumání 6. Závěr 7. Použité prameny Přílohy (fakultativně)

21 Literature in English Ostrom, E Institutional Rational Choice: An Assessment of the Institutional Analysis and Development Framework. Pp in P. A. Sabatier (ed.). Theories of the Policy Process. Boulder: Westview Press. Ostrom, E Understanding Institutional Diversity. Princeton: Princeton University Press. Schlager, E A Response to Kim Quaile Hill s. Search of Policy Theory. Policy Currents 7 (June): Weimer, D. L Policies of and in the Policy Process. Policy Studies Journal 36 (4):

22 Literatura česky Drulák, P. a kol Jak zkoumat politiku. Praha: Portál. Etzioni, A Morální dimenze ekonomiky. Praha: Victoria Publishing. Mills, Ch. W Sociologická imaginace. Praha: Mladá fronta. Ochrana, F Metodologie sociálních věd. Praha: Karolinum. Potůček, M K pojetí lidského potenciálu. Psychologie v ekonomické praxi 26 (3): Potůček, M Manuál prognostických metod. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON). Potůček, M Konceptuální rámce v teorii a praxi veřejné politiky. Teorie vědy XXXVI (1): Tondl, L Sémiotické funkce konceptuálního rámce. Organon F 12 (3): 278. Veselý, A Veřejněpolitický a klasický sociálně-vědní výzkum: podobnosti a odlišnosti. In M. Nekola, H. Geissler, M. Mouralová. Současné metodologické otázky veřejné politiky. Praha: Karolinum. Veselý, A., M. Nekola (eds.) Analýza a tvorba veřejných politik. Praha: Sociologické nakladatelství.

Aktéři a instituce. Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček

Aktéři a instituce. Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika. Martin Potůček Aktéři a instituce Čtvrtá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček Aktéři Instituce O čem bude tato přednáška? Vztah aktérů a institucí Stát jako instituce a aktér Teorie institucionalismu zaměřeného

Více

Konceptuální rámce ve veřejné politice

Konceptuální rámce ve veřejné politice Konceptuální rámce ve veřejné politice Martin Potůček Centrum pro sociální a ekonomické strategie (CESES) a Institut sociologických studií Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy http://ceses.cuni.cz

Více

Metody tvorby politik (MTP) Zimní semestr 2018/2019 Katedra veřejné a sociální politiky FSV UK

Metody tvorby politik (MTP) Zimní semestr 2018/2019 Katedra veřejné a sociální politiky FSV UK Metody tvorby politik (MTP) Zimní semestr 2018/2019 Katedra veřejné a sociální politiky FSV UK Dnes Představení Povinnosti v MTP Úvod do policy analysis Představení Vyučující Garant: Prof. PhDr. Arnošt

Více

Fáze 3: Implementace veřejných politik

Fáze 3: Implementace veřejných politik Fáze 3: Implementace veřejných politik Osmá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Pojem implementace Teoretické modely implementace Aktéři implementace Problémy implementace

Více

CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU MANAGEMENT I

CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU MANAGEMENT I CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU MANAGEMENT I Doc. Ing. Josef F. Palán, CSc. katedra podnikání a oceňování konzultace: pondělí 13.00 až 14.30 hod., místnost 310, nutná rezervace konzultací E-mailem: jpalan@bivs.cz CÍLE

Více

4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik.

4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik. 4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik. Témata: 1. - Hodnotové zakotvení veřejných politik 2. - Normativní modely veřejných politik 3. - Etika ve veřejné politice Prameny: Brown,

Více

Nástroje veřejné politiky

Nástroje veřejné politiky Nástroje veřejné politiky Pátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Poznávání Programové dokumenty Právo a veřejná správa Ekonomické nástroje Veřejné sociální služby Mocenské

Více

Otázka: Sociologie jako věda. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): EM

Otázka: Sociologie jako věda. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): EM Otázka: Sociologie jako věda Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): EM Sociologie je věda, která se snaží podat celkový obraz společnosti, společenských jevů a vztahů, struktury společnosti a zákonitosti

Více

Teoretické obory psychologie. NMgr. obor Psychologie

Teoretické obory psychologie. NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Teoretické obory psychologie NMgr. obor Psychologie 1. Předmět a metoda psychologie Pojetí duševního

Více

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2015/2016

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2015/2016 Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové Přijímací zkoušky 2015/2016 Studijní program: N6734 Sociální politika a sociální práce Studijní obor: Sociální práce navazující magisterské studium Varianta

Více

Formulace veřejných politik, rozhodování

Formulace veřejných politik, rozhodování Formulace veřejných politik, rozhodování Sedmá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Rozhodování: pojetí racionální nebo inkrementální? Možnosti změn veřejných politik

Více

METODY A TECHNIKY SOCIÁLNÍHO VÝZKUMU

METODY A TECHNIKY SOCIÁLNÍHO VÝZKUMU METODY A TECHNIKY SOCIÁLNÍHO Zimní semestr 2014/2015 PEF ČZU 2. cvičení zápočtový úkol, opakování předchozího cvičení, konceptualizace výzkumného problému, empirický model výzkumného problému sociologického

Více

Cíl: Osvojení si základních znalostí z oboru psychologie osobnosti a posílení schopností umožňujících efektivně se orientovat v mezilidských vztazích.

Cíl: Osvojení si základních znalostí z oboru psychologie osobnosti a posílení schopností umožňujících efektivně se orientovat v mezilidských vztazích. METODICKÝ LIST Předmět Typ studia Semestr Způsob zakončení Přednášející Psychologie mezilidských vztahů (B-PMV) Kombinované studium 6. semestr zápočet PhDr. Jiří Němec Název tématického celku: Psychologie

Více

Děti migrantů v monokulturní zemi. Gergõ Pulay

Děti migrantů v monokulturní zemi. Gergõ Pulay Leden 2007 Děti migrantů v monokulturní zemi Gergõ Pulay Recenze na jednu z nejzajímavějších knih, která v poslední době vyšla v Maďarsku o migraci. Zabývá se druhou generací migrantů v Maďarsku. Recenze

Více

Úvod do teorie her. David Bartl, Lenka Ploháková

Úvod do teorie her. David Bartl, Lenka Ploháková Úvod do teorie her David Bartl, Lenka Ploháková Abstrakt Předložený text Úvod do teorie her pokrývá čtyři nejdůležitější, vybrané kapitoly z této oblasti. Nejprve je čtenář seznámen s předmětem studia

Více

Rétorika a komunikační dovednosti I. seminář

Rétorika a komunikační dovednosti I. seminář Rétorika a komunikační dovednosti I. seminář Potřeba sociální interakce jsme společenští tvorové, potřebujeme komunikovat a sdělovat si to se odehrává v nějakém sociálním kontextu jsme součástí nějaké

Více

METODY SYSTEMATICKÉHO A KREATIVNÍHO ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ

METODY SYSTEMATICKÉHO A KREATIVNÍHO ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI METODY SYSTEMATICKÉHO A KREATIVNÍHO ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ KREATIVNÍ ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ 1. SKUPINOVÉ ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ 2 2. BRAINSTORMING 3 3. BRAINWRITING

Více

ELINOR OSTROM NOSITELKA NOBELOVY CENY ZA EKONOMII A JEJÍ PŘÍNOS PRO EKONOMII ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

ELINOR OSTROM NOSITELKA NOBELOVY CENY ZA EKONOMII A JEJÍ PŘÍNOS PRO EKONOMII ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Z vědeckého života ELINOR OSTROM NOSITELKA NOBELOVY CENY ZA EKONOMII A JEJÍ PŘÍNOS PRO EKONOMII ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Lenka Slavíková, Jiřina Jílková, IEEP, Institut pro ekonomickou a ekologickou politiku

Více

a) Veřejná politika jako komplexní děj b) Výběr strukturálních modelů veřejných politik c) Veřejná politika jako proces

a) Veřejná politika jako komplexní děj b) Výběr strukturálních modelů veřejných politik c) Veřejná politika jako proces 4. Veřejná politika jako proces Témata: a) Veřejná politika jako komplexní děj b) Výběr strukturálních modelů veřejných politik c) Veřejná politika jako proces Prameny: Fiala, P. - Schubert, K..: Moderní

Více

Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života

Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života Přístupy ke zkoumání slaďování osobního a pracovního života Mgr. et Mgr. Lenka Formánková, Ph.D. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 23. 10. - 24. 10. 2014 v Brně Konference Slaďování soukromého a pracovního

Více

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz

AOB16HSD X16HSD X16HT3. Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz AOB16HSD X16HSD X16HT3 Marcela Efmertová ČVUT FEL K 13116 efmertov@fel.cvut.cz Témata přednášek a seminářů 1. Úvod do studia hospodářské historie a historie techniky s historickou topografie technických

Více

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce - 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce Studijní obor: Sportovní a volnočasový pedagog Tematické okruhy SZZKb: I. DIDAKTIKA TV

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. Fakulta provozně ekonomická. Obor: Provoz a ekonomika TEZE. Diplomové práce na téma:

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. Fakulta provozně ekonomická. Obor: Provoz a ekonomika TEZE. Diplomové práce na téma: ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Fakulta provozně ekonomická Obor: Provoz a ekonomika TEZE Diplomové práce na téma: Reklama ve společnosti a společnost v reklamě (sociologická analýza reklamy) Vedoucí

Více

RELIGIOZITA Náčrt operacionálního schématu Seminární práce předmětu Výzkum veřejného mínění II

RELIGIOZITA Náčrt operacionálního schématu Seminární práce předmětu Výzkum veřejného mínění II RELIGIOZITA Náčrt operacionálního schématu Seminární práce předmětu Výzkum veřejného mínění II Karolína Kučerová Masová komunikace IV, LS 2001/2002 2 Náboženství je v nejobecnějším slova smyslu definováno

Více

Veřejně politický proces. Fáze vymezování a uznávání problému

Veřejně politický proces. Fáze vymezování a uznávání problému Veřejně politický proces. Fáze vymezování a uznávání problému Šestá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Veřejná politika jako proces Teorie fází veřejně politického procesu

Více

Fáze 2: Formulace veřejných politik a rozhodování

Fáze 2: Formulace veřejných politik a rozhodování Fáze 2: Formulace veřejných politik a rozhodování Sedmá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Rozhodování: model racionální nebo inkrementální? Možnosti změn veřejné politiky

Více

Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce

Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce Standard pro písemné práce k bakalářské zkoušce na Ústavu pedagogických věd FF MU Platný pro obory Pedagogika a Sociální pedagogika a poradenství od akademického roku 2010/2011 BAKALÁŘSKÁ OBOROVÁ PRÁCE

Více

PROČ CHODIT VEN. Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www. eeagrants.cz.

PROČ CHODIT VEN. Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www. eeagrants.cz. PROČ CHODIT VEN Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www. eeagrants.cz. Proč chodit ven? Dětem to půjde lépe ve škole, budou se lépe soustředit.

Více

3 Pedagogická diagnostika

3 Pedagogická diagnostika 3 Pedagogická diagnostika Pedagogická diagnostika je speciální pedagogická disciplína, která se zabývá objektivním zjišťováním, posuzováním a hodnocením vnitřních a vnějších podmínek i průběhu a výsledků

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Personální řízení 1. Předmět teorie organizace a řízení Předmět teorie organizace a řízení. Přehled základních koncepcí vědeckého a předvědeckého

Více

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu

Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce navazujícího magisterského studijního programu Specializace v pedagogice o b o r S o c i á l n í p e d a g o g i k a pro akademický rok 2015/2016 (kombinované

Více

Hodnocení veřejných politik

Hodnocení veřejných politik Hodnocení veřejných politik Devátá lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Obecný rámec hodnocení Výstupy, účinky, výsledky veřejných politik Kotvy hodnocení: kritéria, indikátory

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Mezinárodní finanční trhy Metodický list č.1 Název tématického celku: Mezinárodní finanční trhy Cíl: základním cílem tohoto tématu je charakterizovat

Více

4. kapitola JAK POZNÁVAT VEŘEJNOU POLITIKU Martin Nekola, Vilém Novotný a Martin Potůček (abecední pořadí)

4. kapitola JAK POZNÁVAT VEŘEJNOU POLITIKU Martin Nekola, Vilém Novotný a Martin Potůček (abecední pořadí) 4. kapitola JAK POZNÁVAT VEŘEJNOU POLITIKU Martin Nekola, Vilém Novotný a Martin Potůček (abecední pořadí) verze po finální editaci Martin Nekola 28.9.2014 - vložena část o moderních teoriích VP procesu

Více

Tomáš Zábranský. Drogová epidemiologie

Tomáš Zábranský. Drogová epidemiologie Tomáš Zábranský Drogová epidemiologie UNIVERZITA PALACKÉHO LÉKAØSKÁ FAKULTA Tomáš Zábranský Drogová epidemiologie OLOMOUC 2003 Věnováno mé Ženě Tomáš Zábranský, 2003 ISBN 80-244-0709-4 TOMÁŠ ZÁBRANSKÝ:

Více

Pedagogická psychologie. PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com

Pedagogická psychologie. PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com Pedagogická psychologie PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com Pedagogická psychologie - psychologické aspekty výchovy a vyučování - Školní psychologie výchovné a vzdělávací problémy ve

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1283_Rozhodování. Metody podpory rozhodování_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1283_Rozhodování. Metody podpory rozhodování_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1283_Rozhodování. Metody podpory rozhodování_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy:

Více

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Metodický list č. 1 EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Název tematického celku: Úvod do předmětu ekonomika veřejného sektoru, veřejný sektor a veřejná správa. Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je

Více

Marketing měst a obcí

Marketing měst a obcí Marketing měst a obcí Magisterské studium Garant předmětu:. Ing. Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák (PH) Ing. V. Kunz, Ph.D. (MO) Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 2/3 Rozsah studijního

Více

POPLATKOVÉ PRÁVO. 2. přednáška 18. října 2013

POPLATKOVÉ PRÁVO. 2. přednáška 18. října 2013 POPLATKOVÉ PRÁVO 2. přednáška 18. října 2013 Ústavněprávní základy poplatkového práva. Podmínky ukládání poplatků a jiných povinných plateb poplatkového charakteru. Judikatura Ústavního soudu k problematice

Více

Veřejné zájmy a veřejná politika

Veřejné zájmy a veřejná politika Veřejné zájmy a veřejná politika První lekce kursu Veřejná politika Martin Potůček O čem bude tato přednáška? Příklady konfliktů veřejných a soukromých zájmů Co jsou veřejné zájmy? Co je veřejná politika?

Více

Dynamické metody pro predikci rizika

Dynamické metody pro predikci rizika Dynamické metody pro predikci rizika 1 Úvod do analýzy časových řad Časová řada konečná posloupnost reálných hodnot určitého sledovaného ukazatele měřeného v určitých časových intervalech okamžikové např

Více

Sociologický výzkum I.

Sociologický výzkum I. Sociologický výzkum I. Fáze výzkumu a procedury VY_32_INOVACE_ZSV3r0107 Mgr. Jaroslav Knesl Sociologický výzkum vs. průzkum Výzkum - bývá intenzivní, zaměřený, systematický, rozsáhlý. Průzkum - sleduje

Více

PŘECHOD MEZI PRVNÍM A DRUHÝM STUPNĚM: UTAJENÝ MEZNÍK?

PŘECHOD MEZI PRVNÍM A DRUHÝM STUPNĚM: UTAJENÝ MEZNÍK? Studia paedagogica roč. 17, č. 2, rok 2012 www.phil.muni.cz/journals/sp DOI: 10.5817/SP2012-2-10 PŘECHOD MEZI PRVNÍM A DRUHÝM STUPNĚM: UTAJENÝ MEZNÍK? TRANSITION BETWEEN PRIMARY AND LOWER SECONDARY SCHOOL:

Více

Obecná didaktika Modely výuky

Obecná didaktika Modely výuky Obecná didaktika Modely výuky Lenka Hloušková Průvodce studiem Obsahem tohoto modulu je vymezení předmětu obecné didaktiky a jejích vztahů k didaktice, ke školní didaktice a k oborovým didaktikám. Ve druhé

Více

Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text. Strana 1: Éter

Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text. Strana 1: Éter Bulletin Trojúhelníků Září 2013 Č. 185 Finální text Strana 1: Éter Éter je popisovaný jako to, co dělá všechny vztahy možnými (Telepathy and the Etheric Vehicle, (Telepatie a éterické vozítko), str. 114

Více

Praktikum didaktických a lektorských dovedností

Praktikum didaktických a lektorských dovedností Praktikum didaktických a lektorských dovedností Učební text pro kombinované studium Učitelství odborných předmětů Pedagogická fakulta JU České Budějovice 2007 Mgr. Miroslav Procházka Obsah: I. Principy

Více

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 VÝZKUMNÁ ZPRÁVA velikost příspěvku pro vědu není tak důležitá jako kvalita práce,v níž se přínos demonstruje. S původností práce se asociují vlastnosti jako novost, nový styl

Více

Prognostické metody. Prognostické metody. Vybrané prognostické metody ANALÝZA DAT V REGIONALISTICE. Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc.

Prognostické metody. Prognostické metody. Vybrané prognostické metody ANALÝZA DAT V REGIONALISTICE. Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Prognostické metody ANALÝZA DAT V REGIONALISTICE Prognostické metody Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Prognostická praxe uplatňuje velké množství různých přístupů a metod (formalizovaných, intuitivních

Více

Pátek 10,00-11,00 11,15 12,45 12,45 14,00 14,00 16,00 16,15 18,15 18,30 19,00 Hodiny. Techniky práce se skupinou dětí, práce s třídním kolektivem

Pátek 10,00-11,00 11,15 12,45 12,45 14,00 14,00 16,00 16,15 18,15 18,30 19,00 Hodiny. Techniky práce se skupinou dětí, práce s třídním kolektivem Kurz pro realizátory primární prevence rizikového chování u dětí podrobné rozvržení seminářů Setkání I. 29.-30.5.2009 Pátek 10,00-11,00 11,15 12,45 12,45 14,00 14,00 16,00 16,15 18,15 18,30 19,00 Hodiny

Více

Executive DBA - Corporate Law and Business Doctor of Business Administration

Executive DBA - Corporate Law and Business Doctor of Business Administration Executive DBA - Corporate Law and Business Doctor of Business Administration Garant: JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD Komu určeno: Studium je určeno všem podnikatelům, manažerům, vedoucím pracovníkům všech

Více

41 Všeobecní administrativní pracovníci, sekretáři a pracovníci pro zadávání dat a zpracování textů

41 Všeobecní administrativní pracovníci, sekretáři a pracovníci pro zadávání dat a zpracování textů 4 ÚŘEDNÍCI Úředníci evidují, organizují, ukládají, počítačově zpracovávají a vyhledávají informace a provádějí řadu úkolů spojených s peněžními operacemi, zajišťováním cest, žádostmi o informace a sjednáváním

Více

SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE

SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Katedra sociální práce a sociální politiky Studijní opora předmětu SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE oboru Sociální práce ve veřejné správě KS

Více

Veřejná politika - úvod VP vznikla v 60. letech 20. století z politologie, sociologie, ekonomie a dalších disciplín Vznikla z potřeby porozumět specifickým politickým problémům Pro VP neexistuje jednotná,

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Tým Katedry psychologie

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Tým Katedry psychologie DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Tým Katedry psychologie DEN NÁZEV OTEVŘENÝCH KONFERENCE DVEŘÍ 2015 KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE CO VÁS DNES ČEKÁ I. Trocha historie II. Kdo jsme III. Typy studia a jak se k nám dostat

Více

Témata: a) Definice a poznávací pole oboru b) Slovníček významově příbuzných pojmů c) Disciplinární souvislosti d) Otcové zakladatelé

Témata: a) Definice a poznávací pole oboru b) Slovníček významově příbuzných pojmů c) Disciplinární souvislosti d) Otcové zakladatelé 3. Veřejná politika jako vědní disciplína Témata: a) Definice a poznávací pole oboru b) Slovníček významově příbuzných pojmů c) Disciplinární souvislosti d) Otcové zakladatelé Prameny Anderson, J.E.: What

Více

GMO POHLED SOCIÁLNÍCH VĚD

GMO POHLED SOCIÁLNÍCH VĚD GMO POHLED SOCIÁLNÍCH VĚD Adéla Seidlová Na prahu jednadvacátého století se z vědy stává stále více věc veřejná. Doba, kdy vědci bádali nezávisle na společenské poptávce, skončila již v polovině minulého

Více

KATEDRA POLITOLOGIE FAKULTA FILOZOFICKÁ ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI. Paul Kennedy: Svět v 21. století chmurné vyhlídky i vkládané naděje

KATEDRA POLITOLOGIE FAKULTA FILOZOFICKÁ ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI. Paul Kennedy: Svět v 21. století chmurné vyhlídky i vkládané naděje KATEDRA POLITOLOGIE FAKULTA FILOZOFICKÁ ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI Paul Kennedy: Svět v 21. století chmurné vyhlídky i vkládané naděje MV-TES, 1. ROČNÍK, PFS, KAP/GS HEDVIKA TUČKOVÁ, KLÁRA SUDOVÁ Úvod

Více

OBSAH. Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25. Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26

OBSAH. Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25. Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26 OBSAH Tři cesty české politické vědy 1 15 Editorův úvod 1 20 15 Část první POLITIKA POHLEDEM RŮZNÝCH DISCIPLíN 1 25 Politika a politologie: úvod do politické vědy 1 26 MIROSLAV NOVÁK 1. Politická věda,

Více

Doc. PhDr. Jiří Buriánek, CSc. Katedra sociologie FF UK Praha. jiri.burianek@ff.cuni.cz

Doc. PhDr. Jiří Buriánek, CSc. Katedra sociologie FF UK Praha. jiri.burianek@ff.cuni.cz Doc. PhDr. Jiří Buriánek, CSc. Katedra sociologie FF UK Praha jiri.burianek@ff.cuni.cz Cíle Na základě poznatků z výzkumu popsat rozmanité formy překračování norem v každodenním životě Z hlediska prevalence

Více

1. dílčí téma: Úvod do teorie her a historie

1. dílčí téma: Úvod do teorie her a historie Cíl tematického celku: Cílem tohoto tematického celku je seznámit se se základy teorie her, její historií proniknout do matematických základů. Tento tematický celek je rozdělen do následujících dílčích

Více

Model Talentaged. Cíle Obsah Nástroje. 1 První setkání skupiny Prezentace projektu a socializace skupiny. Cíle Obsah Nástroje. Cíle Obsah Nástroje

Model Talentaged. Cíle Obsah Nástroje. 1 První setkání skupiny Prezentace projektu a socializace skupiny. Cíle Obsah Nástroje. Cíle Obsah Nástroje Model Talentaged 1 První individuální rozhovor y Analýza osobních požadavků y Zkoumání motivace y Adhezní mluva Kontrola shody mezi návrhem a vyjádřenými požadavky y Záznam údajů y (Karta č. 1a Zaměstnaný

Více

Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy

Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy Aplikace výsledků European Social Survey a Schwartzových hodnotových orientací v oblasti reklamy Ing. Ludmila Navrátilová Vysoké učení technické v Brně, Fakulta podnikatelská, Kolejní 4, 612 00 Brno, Česká

Více

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP)

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) AR 2007/2008 - Bakalářské studium kombinovaná forma 1. ročník (pro obor Aplikovaná informatika; ML-sociologie) Přednášející: doc. Dr. Zdeněk Cecava,

Více

OSOBNOST A KOMUNIKAČNÍ STYL OPERÁTORA:

OSOBNOST A KOMUNIKAČNÍ STYL OPERÁTORA: OSOBNOST A KOMUNIKAČNÍ STYL OPERÁTORA: VZTAH K ÚSPĚŠNOSTI VYMÁHÁNÍ POHLEDÁVEK Mgr. Eva Rozehnalová O naší společnosti: Více než 15 let zkušeností Konzultace a realizace projektů v oblasti rozvoje lidských

Více

SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET. Martin Souček

SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET. Martin Souček SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET Martin Souček Abstrakt: Práce se zabývá spotřebitelským košem a jeho vztahem k marketingu. Snaží se popsat vzájemné souvislosti a význam spotřebitelského koše pro marketing

Více

Magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám. Personální řízení

Magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám. Personální řízení Magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám Personální řízení 1. Předmět teorie organizace a řízení Předmět teorie organizace a řízení. Přehled základních koncepcí vědeckého a předvědeckého

Více

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování Organizační chování Úvod do studia organizačního chování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Vysoká škola finanční a správní,o.p.s. KMK ML Sociologie

Vysoká škola finanční a správní,o.p.s. KMK ML Sociologie Sociologie (B_Soc) Vysoká škola finanční a správní,o.p.s. Bakalářské studium Garant předmětu:. doc. Dr. Z. Cecava, CSc. Vyučující:.. doc. Dr. Z. Cecava, CSc. Mgr. O. Roubal prof. Ing. F. Zich, DrSc. PhDr.

Více

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení 1. Každého semináře se v rámci modulu 1 12 bude účastnit 18 osob. Semináře v rámci modulu č. 13 se bude účastnit 10 osob. Účast

Více

Analýza výsledků testu čtenářské gramotnosti v PRO23 2010/11

Analýza výsledků testu čtenářské gramotnosti v PRO23 2010/11 Analýza výsledků testu čtenářské gramotnosti v PRO23 2010/11 Zpracoval: www.scio.cz, s.r.o. (15. 2. 2012) Datové podklady: výsledky a dotazníky z PRO23, test čtenářské gramotnosti, www.scio.cz, s.r.o.

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO TŘÍDY NIŽŠÍHO GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2016-2017

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO TŘÍDY NIŽŠÍHO GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2016-2017 VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO TŘÍDY NIŽŠÍHO GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2016-2017 - 1 - Výběr volitelného předmětu může výrazně ovlivnit míru rozvoje jednotlivých klíčových kompetencí a zcela jistě se výrazně podílí

Více

Novinky 2009 Brecht, Bertolt Kupování mosazi ISBN 978-80-86928-52-4 Doporučená cena: 232 Kč 1. vydání Lepoldová, Jana Metodika taneční gymnastiky

Novinky 2009 Brecht, Bertolt Kupování mosazi ISBN 978-80-86928-52-4 Doporučená cena: 232 Kč 1. vydání Lepoldová, Jana Metodika taneční gymnastiky Novinky 2009 Brecht, Bertolt Kupování mosazi (Der Messingkauf) Kupování mosazi je rozhovor mezi filosofem, dramaturgem, hercem a herečkou. Ačkoli dialog zůstal pouze fragmentem, patří tato noční diskuse

Více

Seminář navazuje na znalosti psychologie vyučované v rámci předmětu Společenské vědy v 1. a 2. ročníku.

Seminář navazuje na znalosti psychologie vyučované v rámci předmětu Společenské vědy v 1. a 2. ročníku. Psychologie Časová dotace: 2 hodiny ve 3. ročníku, 4 hodiny ve 4. ročníku Charakteristika předmětu Volitelný předmět Psychologie ve třetím ročníku je orientován především na praktický nácvik některých

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Projektový tým. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011

Projektový tým. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení (BI-PRR) Projektový tým Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení ZS 2011/12,

Více

ZPRÁVY. Centrum základního výzkumu školního vzdělávání zpráva o řešení projektu LC 06046 za rok 2006

ZPRÁVY. Centrum základního výzkumu školního vzdělávání zpráva o řešení projektu LC 06046 za rok 2006 131 ZPRÁVY Centrum základního výzkumu školního vzdělávání zpráva o řešení projektu LC 06046 za rok 2006 Následující zpráva stručně informuje čtenáře o řešení projektu v roce 2006. Připomínáme, že v rámci

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA ENERGETICKÁ A STAVEBNÍ, CHOMUTOV, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ŠKOLA ENERGETICKÁ A STAVEBNÍ, CHOMUTOV, Na Průhoně 4800, příspěvková organizace Koncepce školního poradenského střediska: pedagogicko psychologické poradenství RaDoSt (Rada dostupná studentům) 8-HP01-028/REV0 Strana 1 (celkem14) Základní charakteristika poradenských služeb ve škole

Více

Navazující magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám. Andragogika

Navazující magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám. Andragogika Navazující magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám Andragogika 1. Filozofické základy vzdělávání dospělých I Antická idea vzdělanosti (Sokrates, Platon, Aristoteles). Humanismus. Vzdělávání

Více

Manažerská psychologie 1

Manažerská psychologie 1 Manažerská psychologie 1 4. přednáška Pracovní a sociální adaptace zaměstnanců Mgr. Petra Halířová 12. října 2009 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s. 341-347 Štikar a spol.:

Více

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu výborná práce obsahově i formálně. Hodnocení A+ Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA. PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra didaktických technologií PROBLEMATIKA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH PROSTŘEDNICTVÍM STŘEDNÍCH ŠKOL

MASARYKOVA UNIVERZITA. PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra didaktických technologií PROBLEMATIKA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH PROSTŘEDNICTVÍM STŘEDNÍCH ŠKOL MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra didaktických technologií PROBLEMATIKA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH PROSTŘEDNICTVÍM STŘEDNÍCH ŠKOL BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Brno 2010 Vedoucí bakalářské práce: Ing. Pavla

Více

Výroční zpráva za rok 2015

Výroční zpráva za rok 2015 Výroční zpráva za rok 2015 Květen 2016 Obsah: 1. Základní údaje o spolku 2. Poslání, cíle a činnost spolku 3. Transformace na zapsaný spolek 4. Pracovníci spolku 5. Služba následné péče Pavučina 6. Další

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

OTÁZKY KE SPECIALIZAČNÍ ZKOUŠCE Z PSYCHIATRIE pro rok 2015

OTÁZKY KE SPECIALIZAČNÍ ZKOUŠCE Z PSYCHIATRIE pro rok 2015 OTÁZKY KE SPECIALIZAČNÍ ZKOUŠCE Z PSYCHIATRIE pro rok 2015 ČÁST A HISTORIE A ORGANIZACE PSYCHIATRICKÉ PÉČE, BIOPSYCHOSOCIÁLNÍ PODKLADY DUŠEVNÍCH PORUCH, PSYCHOPATOLOGIE, VYŠETŘOVACÍ METODY A VÝZKUM V PSYCHIATRII,

Více

Bezpečná rodina. Marie Hanušová 7.3.2016

Bezpečná rodina. Marie Hanušová 7.3.2016 Bezpečná rodina Marie Hanušová 7.3.2016 Rodina je základ státu Rodina je solidární skupina osob navzájem spjatých manželstvím, příbuzenstvím nebo adopcí, které spolu dlouhodobě žijí a jejíž dospělí členové

Více

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci Scénář pro hraní rolí GEA (zpracováno společností IDEC)

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci Scénář pro hraní rolí GEA (zpracováno společností IDEC) Scénář pro hraní rolí GEA (zpracováno společností IDEC) 1 Představení - pravidla 1. Cíle Cílem této scénky pro hraní rolí je: - podpořit upevnění nově získaných znalostí - dát podnět ke spolupráci v průběhu

Více

Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace

Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace Václav Žďárek CES VŠEM, Praha www.cesvsem.cz Seminář MF ČR, Smilovice, 6. června 2007 Struktura prezentace 1. Úvod 2. Celkový pohled

Více

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D.

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. Geriatrická péče o seniory - zařízení a služby pro seniory. Paliativní péče v České republice. Prevence zubního kazu v regionu. Systém zdravotnictví ve vybrané zemi - srovnání

Více

PROJEKT TALENTED CHILDREN

PROJEKT TALENTED CHILDREN PROJEKT TALENTED CHILDREN Vzdělávání nadaných dětí ve Velké Británii z pohledu účastníků studijní cesty Birmingham, 29. 6. 3. 7. 2015 PROGRAM STUDIJNÍ CESTY Den Dopoledne Odpoledne Aktivita Čas Místo Pondělí

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Základy pedagogiky a sociální pedagogiky 1. Předmět pedagogiky. Systém pedagogických

Více

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality

Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním problematiky kvality Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra andragogiky a personálního řízení studijní obor andragogika studijní obor pedagogika Veronika Langrová Rozvoj zaměstnanců metodou koučování se zohledněním

Více

Měření spokojenosti zákazníka s kvalitou logistického procesu

Měření spokojenosti zákazníka s kvalitou logistického procesu Téma 6 Měření spokojenosti zákazníka s kvalitou logistického procesu Spokojený a loajální (vracející se) zákazník na jedné straně a zisk a spokojenost akcionářů na straně druhé. Zákazník posuzuje úroveň

Více

AKTUALIZACE TÉMAT RIGORÓZNÍCH PRACÍ (AKADEMICKÝ ROK 2015/2016)

AKTUALIZACE TÉMAT RIGORÓZNÍCH PRACÍ (AKADEMICKÝ ROK 2015/2016) AKTUALIZACE TÉMAT RIGORÓZNÍCH PRACÍ (AKADEMICKÝ ROK 2015/2016) TÉMATA RIGORÓZNÍCH PRACÍ PRO OBOR POLICEJNÍ MANAGEMENT A KRIMINALISTIKA N 61 1) Aplikace poznatků soudního inženýrství v kriminalistice. 2)

Více

Popis realizace poskytované sociální služby

Popis realizace poskytované sociální služby Popis realizace poskytované sociální služby V souladu se zákonem 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona

Více

ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKEM (B_CRM)

ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKEM (B_CRM) ŘÍZENÍ VZTAHŮ SE ZÁKAZNÍKEM (B_CRM) METODICKÝ LIST PRO PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ KOMBINOVANÉHO STUDIA PŘEDMĚTU Tematické celky: 1. Přechod od marketingu k řízení vztahů se zákazníky I.soustředění 2. Strategie,

Více

ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK

ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK ALCHYMIE NEPOJISTNÝCH SOCIÁLNÍCH DÁVEK Vzor citace: PRŮŠA, L., VÍŠEK, P., JAHODA, R. Alchymie nepojistných sociálních dávek. 1. vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2014. 280 s. KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ

Více

Etika a ekonomie JITKA MELZOCHOVÁ NF VŠE

Etika a ekonomie JITKA MELZOCHOVÁ NF VŠE Etika a ekonomie JITKA MELZOCHOVÁ NF VŠE Obsah prezentace 1. Vymezení pojmu etika 2. Důvody hodnotových soudů v ekonomii 3. Amartya Sen a jeho pojetí etické ekonomie 4. AmitaiEtzioni: paradigma JÁ a MY

Více

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2014/2015

Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové. Přijímací zkoušky 2014/2015 Ústav sociální práce Univerzita Hradec Králové Přijímací zkoušky 2014/2015 Studijní program: N6734 Sociální politika a sociální práce Studijní obor: Sociální práce navazující magisterské studium Varianta

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 093 50/99-5073 Oblastní pracoviště č. 9 Hradec Králové Signatura: bi3cs104 Okresní pracoviště Náchod

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Čj.: 093 50/99-5073 Oblastní pracoviště č. 9 Hradec Králové Signatura: bi3cs104 Okresní pracoviště Náchod Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 093 50/99-5073 Oblastní pracoviště č. 9 Hradec Králové Signatura: bi3cs104 Okresní pracoviště Náchod INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola Náchod, Komenského

Více