Informace a návod na použití balíčku Daflex Set

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "www.daflex.cz Informace a návod na použití balíčku Daflex Set"

Transkript

1 Informace a návod na použití balíčku Daflex Set Unikátní cvičební metoda Daflex System s originální pomůckou Daflex vám umožní cvičit v odlehčení, bez přetěžování svalů. Bez potřeby tělocvičny, posilovny či jiného cvičebního prostoru. Umožní vám cvičit kdekoliv a kdykoliv. Daflex System je proces skloubení psychické relaxace a efektivního pohybu. Metoda ke komplexnímu cvičení pohybového aparátu pro každého, od sportovce až po handicapované. Zakoupením balíčku Daflex Set získáváte unikátní cvičební pomůcku, kterou vidíte a unikátní metodu, kterou vnímáte. Jedno bez druhého nefunguje. Je vhodný pro: - strečink svalů, protažení, posílení, odlehčení přetížených svalových skupin atd., - rozvoj stability, motoriky, koordinace pohybu, - rozvoj síly, zapojení hlubokého stabilizačního systému, podporu jógových pozic. Vychází z principu koordinace pohybu s odlehčením, tím pomáhá v péči o všechny součásti pohybového systému. Základem cvičební metody Daflex System je originální zdravotní a rehabilitační pomůcka Daflex. Co je Daflex? Daflex je tažný popruh s omezenou délkovou elasticitou, zakončený fixačními uzly a oky. Obsahuje dvě oka, tři průchody pro zachycení končetin a fixačního válečku. Součástí balíčku Daflex Set je jeden fixační váleček a jeden váleček, určený pro jemnou motoriku, thermo pás, lehký batůžek, základní instruktážní DVD a tištěný návod. Daflex pomáhá: - při zmírnění bolestí páteře a kloubů, - při funkčních poruchách pohybového aparátu (vadné držení těla, skoliózy, atd.), - při prevenci opotřebování kloubů a meziobratlových plotének (artrózy), - při zlepšení prokrvení organismu, - při úpravě funkcí vnitřních orgánů, - při formování problémových partií těla, - při poúrazových a chronických stavech pohybového aparátu. Doporučujeme pro: rehabilitace, zdravotní cvičení, výkonnostní, rekondiční a fitness programy, terapeuty, cvičitele, lektory jógy, maséry a trenéry ve všech oblastech sportu. Daflex je vhodný pro: všechny věkové skupiny. Do 18 let pouze pod odborným vedením, sportovce - vrcholové i rekreační, handicapované osoby osoby s vývojovými vadami, osoby s částečným či trvalým poúrazovým omezením.

2 Pozorně čtěte! Kontraindikace Absolutní: horečnaté stavy při akutních nemocech, akutní choroby pohybového systému (úrazy, záněty šlach, kostí atd.), akutní zhoršení chronického onemocnění, náhle vzniklé obtíže bolest, dušnost, bolesti na hrudi, náhlé příhody cévní infarkt, mozková mrtvice, embolie, trombóza, onkologické onemocnění. Relativní: všechny chronické choroby včetně stavů po náhlých cévních příhodách je vhodné konzultovat před cvičením s lékařem. Doporučení: v případě zdravotních potíží se vždy poraďte se svým lékařem o vhodnosti cvičení při Vaší diagnóze. Popis výrobku 100% polyester, stálobarevný, lehký. Materiál splňuje evropské normy EKO-TEX STANDARD 100. Technické údaje Výrobek je dodáván v různých velikostech dle výšky úchopu fixačního uzlu do dlaně. Doporučený způsob ošetření Před prvním použití vytřepat a vyprat. Prát v automatické pračce na 40 C, mírné odstřeďování. Nepoužívat bělicí prostředky, aviváže, nesušit v sušičce, nežehlit, chemicky nečistit. Výrobek skladovat vždy čistý a suchý. Bezpečnostní pokyny Výrobek je určen pouze na podporu cvičení lidského pohybového aparátu do hmotnosti 130 kg! V polohách ve stoje, vsedě, vleže a s madlem Daflex. Je určen ke cvičení na zemi, židli, popř. v posteli. Výrobek se nesmí připevňovat k neukotveným předmětům! Výrobek se nesmí dotýkat ostrých, špičatých ani horkých předmětů. Varování!!! Výrobek nesmí používat děti bez dozoru dospělých. Výrobek se nesmí obtočit kolem hlavy, krku či hrudníku. Výrobek používejte pouze v místnosti, kde můžete dodržet dostatečnou vzdálenost od osob nebo předmětů tak, aby nedošlo ke zranění a věcným škodám. Pokud máte zdravotní potíže, poraďte se před použitím výrobku se svým lékařem. Pokud během cvičení cítíte nevolnost nebo jiné potíže, cvičení ihned přerušte.

3 VŽDY ZÁLEŽÍ NA ÚCHOPU A ÚVAZU. DECH SE ŘÍDÍ POHYBEM A JEHO INTENZITOU. Nádech - příprava na pohyb. Výdech - plynulý pohyb vedený s odporem.

4 Pečlivě dbej na střídání cviků s úchopovou silou a bez úchopové síly. Nezapomeň otáčet dlaně nahoru (supinace) a dolů (pronace). Po tomto střídání je funkční pohyb celého těla a víš, že cvičíš správně.

5 Dagmar Drastíková, cvičitelka zdravotní tělesné výchovy, narozená v Moravské Třebové 13. dubna 1971, dnes žijící v Beskydech v Moravskoslezském kraji. Vytvořila a propaguje patentovanou originální zdravotní a rehabilitační pomůcku Daflex a metodu Daflex System. Pomůcka Daflex byla vytvořena jako pomocník pro kvalitně provedený pohyb. Je aplikovatelná pro většinu známých metod ve zdravotnictví i sportu. Pomůže v každém pohybovém stylu dosáhnout toho nejlepšího výsledku i bez pomoci asistenta jen vlastním procítěním. Pohyb máte vždy pod stálou kontrolou a vnímáte projevy svého těla. "I když nemůžeš, s Daflexem si pomůžeš!" Daflex pomůže plně využít každou část vašeho těla. Mohou cvičit i handicapovaní lidé. V jednom cvičení zapojujeme najednou více svalových skupin. Jak stabilizující, tak mobilizující svaly. Daflex učinil cvičení funkčním a komplexním. Daflex plně využíváme při funkčním cvičení "otevřený nebo uzavřený řetězec ". Daflex odhalí Tvé slabiny. Ví jak najít zkrácený sval a pomůže ho uvolnit. Balíček Daflex Set, který vidíte a metoda, kterou vnímáte, přináší do vašeho soukromí nenápadné, ale "výživné" cvičení zajímavé i pro lenochy. Cvičební programy jsou připraveny i pro toho, kdo tráví čas u televize v křesle nebo posteli. Jediné, co potřebujete, je váš osobní Daflex. Pomůcku Daflex je možné zakoupit v barvách pink a blue, vždy podle využití a velikosti. Orientační tabulka velikostí se řídí výškou postavy odpovídající průměrné hmotnosti. XS S M L XL XXL do158cm do168cm do178cm do188cm do198cm do208cm Daflex na míru: atypické velikosti pomůcky pro postavy s hmotností nad 130 kg, vývojovou nebo poúrazovou vadou vyrábíme pouze na objednávku. Upozornění: Zdravotní a rehabilitační pomůcka Daflex, je zapsána a chráněna Úřadem průmyslového vlastnictví. Design výrobku je chráněn a zapsán v rámci EU průmyslovým vzorem Společenství RCD Konstrukční řešení "pomůcky" - technické provedení je chráněno užitným vzorem UV ČR a ÚV 6781 SK. Logo "DAFLEX SYSTEM" je chráněno zapsanou Kombinovanou ochrannou známkou č Logo "DAFLEX SYSTEM" je chráněno zapsanou ochrannou známkou Společenství No Další mezinárodní přihláška ochranné známky "DAFLEX SYSTEM" byla podána pro země: USA (US), Rusko (RU), Vietnam (VN), Švýcarsko (CHF), Čína (CN), Turecko (TR), Indie (IN) a Kanada (CA) Balíček Daflex Set je vyroben výhradně pro: Zdravé Beskydy, s.r.o. a Daflex System, s.r.o. Kunčice pod Ondřejníkem 425, Český patentovaný výrobek. Kvalitní, ručně vyráběný v Beskydech. Splňuje požadavky na obecnou bezpečnost.

6 Upozornění pro začátečníky! 1. Před a po cvičení provést 10 minut dechová a relaxační cvičení. 2. První tři týdny doporučujeme cvičení 10 minut 3x týdně. 3. Po 3 týdnech pomalu přidávat počet cviků dle svých možností a doporučení odborného vedení. Tělo si musí zvyknout na jiný a efektivnější pohybový režim. 4. Při dodržení pokynů předejdete možné bolestivosti svalů a hlavy z přecvičení!!! Cvičení Daflex System umožňuje rychlé a efektivní zapojení všech svalových skupin. Cvič pomalu a málo, výsledek poznáš rychleji. Thermo pás Daflex je určený na podkládání krční a bederní páteře. Pro své termoregulační vlastnosti je určen také pro zahřívání různých částí těla. Fixační váleček je určený k vložení do prostředního průchodu na výšku pod logo, aby nedocházelo k nepříjemnému otlaku dolních končetin při cvičení. Logo při provádění cvičebních technik vždy směřuje vzhůru k obličeji. Motorický váleček je určený pro cvičení jemné motoriky. Cvičíme s válečky tak, že mačkáme jeden nebo oba válečky. S válečky lze provádět dále cvičební techniky, díky kterým dochází k okamžitému uvolnění krční páteře. Daflex základní univerzální návod ke cvičení Stoj spatný, horní končetiny vzpaženy. Nádech nosem a s výdechem lehce tlačíme do malíkové strany a vytahujeme do výšky. Opakujeme 2 3. Stoj roznožný, jedna dolní končetina zasunuta do koncového oka, druhá končetina přišlápne pletenou část Daflexu k zemi. Horní končetina v upažení a zasunuta do druhého koncového oka bez úchopu přes dlaň. Druhá HK je za zády. S výdechem a s mírným odporem táhneme HK směrem na horu. Po 2 3 opakováních HK a DK vyměníme. Stoj spatný, obě dolní končetiny vsunuty do průchodů s fixačním válcem. Obě HK vloženy do ok s úchopem pod uzly. Stoj vzpřímený, pevný trup, podsazená pánev a propnuté DK. Prodýcháme břišní oblast 1 1,5 minuty. Stoj spatný, jedna dolní končetina v mírném přednožení a vsunuta do průchodu. Obě horní končetiny vloženy do ok. S výdechem přitahujeme dolní končetinu pokrčenou do 90 stupňů pomocí horních končetin nahoru opakujeme, potom výměna.

7 Leh na zádech, horní končetiny vsunuty do ok bez úchopu v předpažení, jedna dolní končetina vložena do prostředního průchodu. S výdechem přitahujeme DK k trupu pomoci HK. 2-3 opakujeme a vyměníme. Sed v záklonu, dolní končetiny v přednožení a vsunuty do průchodů s fixačním válcem. Horní končetiny protaženy oky s úchopem uzlů, dlaně vzhůru. S výdechem přitáhneme trup pomocí horních končetin, lokty směřují vzad podél trupu. Leh na zádech, dolní končetiny vloženy do ok nad uzly, ruce v průchodech sepnuty v předpažení. Při výdechu se uvolňují dolní končetiny do roznožení. Leh na zádech, Dolní končetiny vsunuty do průchodů s fixačním válcem. Horní končetiny vloženy do ok bez úchopu a založeny za hlavou. V pozici pravidelně prodýcháme dutinu břišní 1 1,5minuty. Cvičení pro handicapované nebo sedící cvičence Horní končetiny vloženy do ok bez úchopu, dlaně směřují vzhůru, jedna dolní končetina vložena do Daflexu. S výdechem zvedáme dolní končetinu tahem horních končetin podél těla směrem vzad. Cvičení ve dvojici Oba cvičenci ve stoji spatném stojící za sebou, vsunou horní končetiny do ok bez úchopu. S výdechem přitáhnou horní končetiny ke svému trupu. Nekrčí v loktech. Po několika opakováních si cvičenci pozice vymění.

8 Souhrn informací. Co je Daflex System? Pohyb v pohybu. Jednoduché, účinné a intuitivní cvičení i pro Tebe. Daflex System je originální metoda určená ke komplexnímu cvičení pohybového aparátu. Vychází z principu koordinace pohybů v odlehčení určitých částí těla, které se každodenně v životě přetěžují. Pohyb je možné vést v malém, ale i velkém limitovaném rozsahu, udržující vzpřímení. Cvičení nepoškozuje pohybový aparát včetně svalových vláken. Dá se použít kdykoli během dne v práci na krátké vzpružení i cvičení. Metoda je vedena dle zásad školy zad a zdravotního cvičení. Vhodné je začít cvičební program pod vedením cvičitele nebo cíleného návodu. Součástí metody je naučit se používat originální univerzální zdravotní a rehabilitační cvičební pomůcku Daflex, která má širokospektrální možnosti v pohybu, i bez tělocvičny. Co je Daflex? Daflex je tažný popruh s omezenou délkovou elasticitou. Obsahuje tři průchody na zachycení končetin a fixačního válečku. Je zakončený fixačními uzly a smyčkami. Je přizpůsoben na výšku a váhu cvičence. Součástí popruhu je měkký fixační váleček určený pro vkládání mezi kotníky a na cvičení jemné motoriky. Proč používat a proč cvičit s originální zdravotní a rehabilitační cvičební pomůckou Daflex? Aby funkční pohyb byl pro pohyb. S pomůckou Daflex je pohyb intenzivní a dochází k efektivnímu cvičení v kratším časovém intervalu. Daflex nás vede ke správnému a přesnému provedení cviku. Při jednom pohybu můžeme provést vlastní funkční diagnostiku a ihned rehabilitovat. Cvičení dělíme na prevenci a léčebný tělocvik. Daflex je možné používat i v ergoterapii. Pomáhá dosáhnout komplexního cvičení bez přetěžování svalů a kloubů. Zároveň dochází k pravidelné a přesné aktivaci dynamického rozpínání svalů, čímž podpoří nárůst svalové hmoty a posílení hlubokého stabilizačního systému. Například při zátěžovém a odporovém pohybovém režimu můžeme využít tzv. vahadlový mechanismus, cyklický i brzděný pohyb. Převážná zátěž je vlastní vůlí a vahou těla. Umožňuje jednoduše provádět cvičení přes pohybové řetězce až do vzdálených kloubů bez asistence druhé osoby. Eliminuje strach ze cvičení i u bolestivých pozic, tím dochází k samostatnému cvičení bez přímé asistence terapeuta i ve složitějších polohách. S pomůckou Daflex lze zvýšit kloubní rozsah a snižovat úponové bolesti. Postupně odstraňuje obtíže úponů, šlach a svalů způsobené zkrácením. Cvičení lze provádět s úchopovou silou i bez úchopové síly. S úvazem na vlastní tělo nebo vhodnou pevnou oporu, např.: hrazda, žebřina nebo madlo Daflex. Přes svalové uvolnění dochází k procítění psychické relaxace. Cvičení pomáhá zlepšit vitální kapacitu plic. Po celou dobu je pohyb pod vaší kontrolou a vnímáte projevy svého těla. Daflex System a Daflex patří k sobě. Jedno bez druhého nefunguje. Cvičební metoda Daflex System a univerzální cvičební pomůcka Daflex se používá podle cíleného návodu ke konkrétnímu zaměření a požadavku. Vznikly pro potřeby fyzioterapeutů, trenérů, cvičitelů, ale i širokou veřejnost pro domácí využití v oblasti zdravotního cvičení. Cvičební techniky Daflex System mají preventivní i terapeutický charakter a každému zájemci lze připravit využití, cvičební plán a pohybový režim na míru. Také lze využít nabídky individuálních programů s odbornou konzultací pro rozvinutí možnosti lépe a intenzivněji používat originální, ne jen cvičební, pomůcku Daflex. Více informací a cviků na

Orientační tabulka velikostí se řídí výškou postavy odpovídající průměrné hmotnosti. XS S M L XL XXL

Orientační tabulka velikostí se řídí výškou postavy odpovídající průměrné hmotnosti. XS S M L XL XXL Nabídka služeb a sortimentu Daflex System s.r.o. Informace. Vzor přihlášky a objednávky. Originální metoda Daflex System, určená ke komplexnímu cvičení pohybového aparátu s využitím české patentované zdravotní

Více

Co je Daflex System? Jednoduché a účinné cvičení i pro vás.

Co je Daflex System? Jednoduché a účinné cvičení i pro vás. Co je Daflex? Textilní cvičební pomůcka šitá na míru. Daflex je tažný popruh s omezenou délkovou elasticitou. Obsahuje tři průchody na zachycení končetin součastně i fixačního válečku. Zakončený fixačními

Více

Daflex System a Daflex patří k sobě. Jedno bez druhého nefunguje.

Daflex System a Daflex patří k sobě. Jedno bez druhého nefunguje. Co je Daflex? Textilní cvičební pomůcka šitá na míru. Daflex je tažný popruh s omezenou délkovou elasticitou. Obsahuje tři průchody na zachycení končetin součastně i fixačního válečku. Zakončený fixačními

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D.

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v geriatrii Rehabilitační ošetřovatelství Rehabilitační prostředky Mgr. Libuše

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) 1 OBSAH BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... 3 ÚDRŽBA... 4 POKYNY KE CVIČENÍ... 4 SESTAVENÍ A MOŽNOST PŘESTAVENÍ... 5 PŘIPEVNĚNÍ... 6 ZÁRUČNÍ PODMÍNKY,

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET TĚLESNÉ VÝCHOVY

Více

Obecné zásady polohování

Obecné zásady polohování Polohy nemocných Definice Umístění těla člověka do zdravých či prospěšných poloh pomocí podkládání a podpory, abychom podpořili zotavení. Ukládání nemocného nebo částí jeho těla tak, abychom předcházeli

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče

Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 2. - vkleče Strečink - lýtkové svaly a Achillova šlacha - 1. - vleže Vleže na zádech opřeme jednu nohu celou plochou chodidla o zem a pokrčíme ji v koleně. Druhou nohu zvedneme, uchopíme ji pod kolenem a špičku chodidla

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování Bezpečná manipulace s klientem Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Obsah Úvod...

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků Obsah Úvod 1. Ohybač paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybač kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory kyčle

Více

Baterie protahovací. Regionální akademie Pardubického kraje

Baterie protahovací. Regionální akademie Pardubického kraje Baterie protahovací Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 30.9.2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2 Cviky pro břicho Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2 1a Aktivace powerhouse Zahřátí 2 Posadíme se uvolněně na speciální podložku nebo na zem. V sedu volně zkřížíme nohy. Napřímíme páteř. Dlaně

Více

Metodika. k používání prezentace Core training. Prezentace aplikace Microsoft PowerPoint (.pptx)

Metodika. k používání prezentace Core training. Prezentace aplikace Microsoft PowerPoint (.pptx) Metodika k používání prezentace Core training Zpracovala: Mgr. Daniela Švejdová Škola: Gymnázium, Čelákovice J. A. Komenského 414 typ souborů: Prezentace aplikace Microsoft PowerPoint (.pptx) 1. Úvod Prezentace

Více

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci.

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Staby pružná tyč Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Znázornění polohy postoje při cvičení 1 v šíři boků 2 v šíři ramen 3 ve výpadu 4 na jedné noze 5 v sedě

Více

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením

fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením fitness...tradiční značka sportovního vybavení průvodce cvičením průvodce cvičením Závěsný systém ARTIS fitness X-trainer představuje kompletní cvičební pomůcku pro trénink celého těla za méně než 30 minut.

Více

Oxford. Pokyny týkající se závěsů. Nové definování přesunu pacienta-klienta

Oxford. Pokyny týkající se závěsů. Nové definování přesunu pacienta-klienta Oxford Pokyny týkající se závěsů Nové definování přesunu pacienta-klienta Obsah Úvod 3 Typy závěsů Oxford 4 Posouzení soběstačnosti pacienta 7 Vlastnosti závěsů Oxford 8 Příslušenství k závěsům 10 Rozpěrný

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení uvolňovací a dechová Označení materiálu: Datum

Více

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého:

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého: PRVNÍ POMOC ZÁSADY poskytování první pomoci: - cílem je záchrana života raněných při úrazech, vážném onemocnění a hromadném neštěstí, - je nutno ji poskytnout okamžitě, - nesmí dojít k poškození zdraví

Více

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace Vlastní praxe Jak již bylo řečeno, jedná se o sestavu velmi dynamických cviků, které musí být vykonávány v přesném pořadí tak, jak budou uvedeny nyní. Popis jednotlivých cviků jsem doplnila dokumentujícími

Více

Obecná metodika fyzioterapie Kondiční cvičení

Obecná metodika fyzioterapie Kondiční cvičení Obecná metodika fyzioterapie Kondiční cvičení PaedDr. Libuše Smolíková, Ph.D. Klinika rehabilitace Univerzita Karlova Praha, 2.LF a FN Motol libuse.smolikova@lfmotol.cuni.cz Kondiční cvičení - dechová

Více

Mezigenerační centrum TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2015/2016 POHYBOVÉ AKTIVITY

Mezigenerační centrum TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2015/2016 POHYBOVÉ AKTIVITY Mezigenerační centrum TOTEM RDC připravilo pro své klienty na období 2015/2016 POHYBOVÉ AKTIVITY JÓGA pro seniory Cvičení s důrazem na správné dýchání a soustředění se na to, co tělo procvičuje. Vhodné

Více

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Kolektiv pracovníků rehabilitace 2015 1 Bolesti zad jsou v současnosti jedním z nejčastějších důvodů pracovní neschopnosti. Tímto problémem

Více

Preventivní zdravotní péče o malé atlety Pomocná cvičení pro správné držení těla

Preventivní zdravotní péče o malé atlety Pomocná cvičení pro správné držení těla Použitá literatura KOLÁŘ, P., et al. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-657-1. HALADOVÁ, E. Cvičení pro děti při vadném držení těla. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001.

Více

Nečinnost ohrožuje naše tělo

Nečinnost ohrožuje naše tělo » Pohyb patří k jaru. Nejlepší jsou denní procházky a víkendové pěší túry. I na ty je však třeba se připravit. Nečinnost ohrožuje naše tělo aneb s turistikou od jara až do podzimu Jaro! Konečně je zde!

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Základy léčebné rehabilitace Obecná část Amputace a protézy MUDr. Horák Stanislav 1. Úvod: PROTETIKA

Více

IRON GYM MAX TM PŘED POUŽITÍM NÁŘADÍ IRON GYM MAX TM SI PROSÍM PEČLIVĚ PŘEČTĚTE TUTO PŘÍRUČKU

IRON GYM MAX TM PŘED POUŽITÍM NÁŘADÍ IRON GYM MAX TM SI PROSÍM PEČLIVĚ PŘEČTĚTE TUTO PŘÍRUČKU IRON GYM MAX TM PŘED POUŽITÍM NÁŘADÍ IRON GYM MAX TM SI PROSÍM PEČLIVĚ PŘEČTĚTE TUTO PŘÍRUČKU Blahopřejeme Vám a děkujeme, že jste si koupili IRON GYM MAX TM cvičební hrazdu pro posilováni horních partíí

Více

Velké poděkování patří Střední škole oděvní, služeb a podnikání p.o., Příčná 1108, Ostrava-Poruba, v jejímž ateliéru byly foceny fotky uvedené v této

Velké poděkování patří Střední škole oděvní, služeb a podnikání p.o., Příčná 1108, Ostrava-Poruba, v jejímž ateliéru byly foceny fotky uvedené v této Velké poděkování patří Střední škole oděvní, služeb a podnikání p.o., Příčná 1108, Ostrava-Poruba, v jejímž ateliéru byly foceny fotky uvedené v této knize. MUDr. Kamil Ramík STREČINK Jednoduché protažení

Více

Uvolňovací a posilovací cvičení celého těla.

Uvolňovací a posilovací cvičení celého těla. Uvolňovací a posilovací cvičení celého těla. Po dlouhém sezení např. v zaměstnání, v autě, každého z nás občas zabolí záda nebo šíje. K odstranění uvedených potíží je dobré si zacvičit a uvolnit se. Slouží

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Hrudní páteř MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek 1 Cvičení pro hrudní páteř. Cviky v leže na zádech 1. Leh na zádech, pokrčená kolena, celá páteř na podložce, obě lopatky

Více

Velké poděkování patří Střední škole oděvní, služeb a podnikání p.o., Příčná 1108, Ostrava-Poruba, v jejímž ateliéru byly foceny fotky uvedené v této

Velké poděkování patří Střední škole oděvní, služeb a podnikání p.o., Příčná 1108, Ostrava-Poruba, v jejímž ateliéru byly foceny fotky uvedené v této Velké poděkování patří Střední škole oděvní, služeb a podnikání p.o., Příčná 1108, Ostrava-Poruba, v jejímž ateliéru byly foceny fotky uvedené v této knize. MUDr. Kamil Ramík STREČINK Jednoduché protažení

Více

O metodě paní Mojžíšové

O metodě paní Mojžíšové O metodě paní Mojžíšové Ludmila Mojžíšová (nar. 25.9.1932) celý svůj život zasvětila práci v oblasti léčby a prevence fu nkčních poruch pohybového ústrojí. Pracovala jako rehabilitační sestra a vyvinula

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Krční páteř MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek 1 Léčebná tělesná výchova ovlivňující krční páteř Potíže s krční páteří nelze ovlivnit cvičením pouze krční páteře, ale

Více

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů:

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů: Oblast bederní Uvolňování, protahování v oblasti bederní páteře a posilování břišních svalů vhodnými cviky a ve správné posloupnosti je důležitou prevencí bolesti zad. Bederní páteř a křížobederní přechod

Více

Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005)

Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005) I. Anatomie kolenního kloubu Obr. 1 Pohled na kloubní plochu tibie s menisky (Drugová, Kolář, 1974) Obr. 2 Zkřížené vazy Obr. 3 Postranní vazy (Gross, Fetto, Rosen, 2005) (Gross, Fetto, Rosen, 2005) Obr.

Více

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 105

CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 105 CHODÍTKO ČTYŘKOLOVÉ 105 POUŽITÍ Chodítko je součástí řady kompenzačních pomůcek, určených pro tělesně postižené osoby a osoby se sníženou schopností mobility. Chodítko je určeno pro oporu a odlehčení dolních

Více

Thera-Band ukázky cvičení.

Thera-Band ukázky cvičení. Prodloužená délka v cm (orig. 30cm) Tažná síla v kg béžová žlutá červená zelená bílá černá stříbrná zlatá speciálně extra lehký lehký středně silný středně těžký extra těžký super těžký max. těžký těžký

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Špatné držení těla Celkově vzato, křížový syndrom souvisí s naším většinou sedavým stylem života a špatnými

Více

Běžné denní aktivity hráče

Běžné denní aktivity hráče Běžné denní aktivity hráče Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je

Více

Baterie posilovací verze 2017

Baterie posilovací verze 2017 Baterie posilovací verze 2017 Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Mgr. Tomáš Hák, Radek Baťa Dis. V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: tomashak@seznam.cz, bata.radek@seznam.cz Tento dokument

Více

KONTAKT: SVEJKOVSKÁ HANA, TELEFON: 317 740 156

KONTAKT: SVEJKOVSKÁ HANA, TELEFON: 317 740 156 TLOSKOV KONTAKT: SVEJKOVSKÁ HANA, TELEFON: 317 740 156 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Aktivita probíhá na 2. patře hlavní budovy - Zámek (přístup výtahem). Prostory jsou bezbariérové.

Více

Jestliže pro zahřátí zvolíte pohupování nebo pochodování vsedě na velkém míči, je nutné dodržet správný sed na míči.

Jestliže pro zahřátí zvolíte pohupování nebo pochodování vsedě na velkém míči, je nutné dodržet správný sed na míči. cvik 1 Jestliže pro zahřátí zvolíte pohupování nebo pochodování vsedě na velkém míči, je nutné dodržet správný sed na míči. Správný sed (nejen) na míči: kyčelní klouby jsou o trochu výše než klouby kolenní

Více

Návod na použití STEPPER FORTE (IN 191)

Návod na použití STEPPER FORTE (IN 191) Návod na použití STEPPER FORTE (IN 191) SERVIS A NÁHRADNÍ DÍLY ZAJIŠŤUJE DODAVATEL Seven Sport s.r.o., Dělnická 957, 749 01 Vítkov tel. +420 556 300970, www.insportline.cz pro Slovensko: insportline s.r.o.,

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 84 05 15. Upravené a doplněné české vydání NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 84 05 15 Upravené a doplněné české vydání Obsah Strana ÚVOD... 3 PROČ PROVÁDĚT ANALÝZU OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE?... 3 VYSVĚTLENÍ POJMU PODÍL OBSAHU TUKU V LIDSKÉM TĚLE... 4 KOLÍSÁNÍ

Více

ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ

ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ INFORMACE PRO PACIENTY www.nemocnicesumperk.cz Obsah Praktické rady při cvičení.... 4 Cvičení vleže na zádech... 5-7 Cvičení vleže na břiše... 8-9 Cvičení na čtyřech... 9-10

Více

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje Baterie posilovací Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Mgr. Tomáš Hák, Radek Baťa Dis. V Pardubicích 18.11.2016 Kontakt: tomashak@seznam.cz, bata.radek@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu Cvičte alespoň doma! Každý začátek nového roku přináší prostor pro naplňování vytčených plánů a předsevzetí, mezi něž se pravidelně řadí i cvičení pro zlepšení postavy a snížení hmotnosti, jež si častěji

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

KRYOTERAPIE KRÁSA A ZDRAVÍ PŘI -150 C

KRYOTERAPIE KRÁSA A ZDRAVÍ PŘI -150 C KRYOTERAPIE KRÁSA A ZDRAVÍ PŘI -150 C ZELENKA ZDRAVOTNICKÁ TECHNIKA KRYOTERAPIE Kryoterapie je moderní velmi účinnou metodou léčení, rehabilitace a regenerace lidského organismu aplikací chladu. Celotělová

Více

Amethyst BioMat. Infračervený Regenerační Systém zlepšení bazálního metabolismu celkové uvolnění a prohřátí organismu. www.richwayeu.

Amethyst BioMat. Infračervený Regenerační Systém zlepšení bazálního metabolismu celkové uvolnění a prohřátí organismu. www.richwayeu. Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém zlepšení bazálního metabolismu celkové uvolnění a prohřátí organismu www.richwayeu.com Jak Amethyst BioMat pracuje? Amethyst BioMat systém generuje: přírodní

Více

Radim Jebavý Petr Doubravský. Grada Publishing

Radim Jebavý Petr Doubravský. Grada Publishing Radim Jebavý Petr Doubravský Posilování s medicinbaly Grada Publishing Autoři děkují Daně Jebavé, Marku Bublíkovi, Miroslavu Jebavému, Bohumíru Zoubkovi, Pavlu Procházkovi a Lukáši Teplému za zvládnutí

Více

Návod k použití. 2. Tento přístroj je určen pouze pro domácí použití. Nepoužívejte pro komerční nebo léčebné účely.

Návod k použití. 2. Tento přístroj je určen pouze pro domácí použití. Nepoužívejte pro komerční nebo léčebné účely. CZ:1228 Návod k použití Důležité informace týkající se Vaší bezpečnosti Před použitím si přečtěte následující instrukce 1. Přečtěte si pozorně tento návod (+ dostupnou literaturu) a při použití jej pečlivě

Více

A. Vyobrazení svalové soustavy

A. Vyobrazení svalové soustavy A. Vyobrazení svalové soustavy Obr. 9: Svaly krku, hrudníku a břicha 12 Obr. 10: Svaly zad 13 Obr. 11: Svaly horní končetiny 14 Obr. 12: Svaly dolní končetiny (Poznámka: Použity obr. 42, 49, 50 a 51 z

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků 1. Ohybače paže 1. Ohybače paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybače kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory

Více

PACIENTSKÉ ZÁVĚSY. Autorizovaný distributor pro ČR: ERILENS s.r.o. Papírenská 114/5 160 00 Praha 6 Bubeneč

PACIENTSKÉ ZÁVĚSY. Autorizovaný distributor pro ČR: ERILENS s.r.o. Papírenská 114/5 160 00 Praha 6 Bubeneč ...ne jen pro stropní zvedací a asistenční systém ROOMER, ale i pro většinu ostatních zvedacích pomůcek využívajících látkový pacientský závěs s dvou až čtyřbodým zavěšením. Pacientské závěsy švédského

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7450 Masážní přístroj insportline Rexabelt

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7450 Masážní přístroj insportline Rexabelt UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7450 Masážní přístroj insportline Rexabelt 1 OBSAH BEZPEČNOSTNÍ INFORMACE... 3 SCHÉMA... 4 SEZNAM DÍLŮ... 5 MONTÁŽ... 6 SPRÁVNÉ UMÍSTĚNÍ MASÁŽNÍHO POPRUHU... 8 PROVOZNÍ POKYNY...

Více

Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros

Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros Zdravověda a první pomoc se zaměřením na lakros Coach team Přednášející Mgr.Magdalena Kramlová - fyzická aktivita je jedním ze 4 základních atributů života ZÁKLADNÍ TYPY FYZICKÉ AKTIVITY: 1. Sport masový,

Více

POLÁRIUM, CHLADOVÁ TERAPIE, LÉČBA MRAZEM, CRYSAUNA, KRYOTERAPIE

POLÁRIUM, CHLADOVÁ TERAPIE, LÉČBA MRAZEM, CRYSAUNA, KRYOTERAPIE Vážení přátelé, u příležitosti 1. narozenin provozu naší solné jeskyně SOLANKA, si Vám dovolujeme představit nové zařízení, o jehož provoz budou rozšířeny naše služby tato revoluční regenerační metoda

Více

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze?

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze? Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Je to soubor cvičení, která se provádějí na rovné podložce v horizontální poloze. Hlavní výhoda a přednost před ostatními cvičeními pohybového ústrojí je

Více

NÁVOD K POUŽITÍ REHABILITAČNÍHO CHODÍTKA

NÁVOD K POUŽITÍ REHABILITAČNÍHO CHODÍTKA NÁVOD K POUŽITÍ REHABILITAČNÍHO CHODÍTKA OBSAH BALENÍ: 1 x spodní konstrukce 1 x horní konstrukce 2 x střední část konstrukce 4 x šroub (M 10 x 35 mm) 4 x podložka M 10 2 x šroub (M 6 x 50 mm) 2 x otočné

Více

AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE. nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře. = větší riziko poranění zadního svalu stehenního

AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE. nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře. = větší riziko poranění zadního svalu stehenního AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře = větší riziko poranění zadního svalu stehenního = větší riziko poranění tkání v oblasti třísel = bolesti v bederní části páteře

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN10553 Autotrakční lehátko insportline Inverso Plus

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN10553 Autotrakční lehátko insportline Inverso Plus UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN10553 Autotrakční lehátko insportline Inverso Plus Foto je pouze ilustrační, výrobek se může mírně lišit. 1 OBSAH VAROVÁNÍ... 3 BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 3 SEZNAM DÍLŮ... 5 SPOJOVACÍ

Více

DŮLEŽITÉ, USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POTŘEBU: ČTĚTE POZORNĚ!

DŮLEŽITÉ, USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POTŘEBU: ČTĚTE POZORNĚ! Návod k obsluze DŮLEŽITÉ, USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POTŘEBU: ČTĚTE POZORNĚ! UPOZORNĚNÍ: Před použitím kočárku si pečlivě prostudujte návod a poté jej uschovejte pro pozdější nahlédnutí. Příslušenství, která

Více

Zdravotní důsledky stresu. MUDr Sylva Gilbertová,CSc Fyzioterapeutické odd. SAZ, Praha 7

Zdravotní důsledky stresu. MUDr Sylva Gilbertová,CSc Fyzioterapeutické odd. SAZ, Praha 7 Zdravotní důsledky stresu MUDr Sylva Gilbertová,CSc Fyzioterapeutické odd. SAZ, Praha 7 Stres reakce na nadměrnou zátěž či ohrožení nepříznivými vlivy Akutní stres (krátkodobý) rychlé zvýšení emoční tenze

Více

TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011

TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011 TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011 Každý hráč, který začíná od 01.06.10 s letní přípravou u týmu či juniorů, bude mít tento strečink nastudovaný Při strečinku je důležitá výdrž,

Více

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava:

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava: Otázka: Opěrná soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Kostra Kosterní (opěrná) soustava: základem je kost, soubor kostí v těle = kostra 206 230 kostí (novorozenec 300) tvoří pouze 14% tělesné hmotnosti

Více

ÚVOD DO FITNESS ZLÍNSKÝ KRAJ

ÚVOD DO FITNESS ZLÍNSKÝ KRAJ ÚVOD DO FITNESS Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2103 (Úvod do fitness) Autor Mgr. Radek

Více

INKONTINENCE MOČI. Metodický materiál určený pro klienty Nemocnice následné péče Moravská Třebová

INKONTINENCE MOČI. Metodický materiál určený pro klienty Nemocnice následné péče Moravská Třebová INKONTINENCE MOČI Metodický materiál určený pro klienty Nemocnice následné péče Autor PhDr. Vít Kolář, Cert. MDT Přezkoumala Mgr. Veronika Chrobáková Rehabilitace Nemocnice následné péče 2016 Inkontinence

Více

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití Swing Nordic Walking Stepper návod k použití Obsah Rozsah dodávky 3 Účel použití 3 Prohlášení o shodě 3 Informace o bezpečnosti 4 Montáž 6 Informace o cvičení 8 Použití počítače 9 Zapínání/vypínání 9 Výběr

Více

Baterie protahovací verze 2017

Baterie protahovací verze 2017 Baterie protahovací verze 2017 Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2016. Nadhazovači 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2016. Nadhazovači 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2016 Nadhazovači 16-21 1. 2. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro nadhazovače 7. týden tempo : 2:2 odpočinek 1 min Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

Nadváha a obezita, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Nadváha a obezita, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Nadváha a obezita, věčné téma PaedDr. & Mgr. Hana Čechová I u štíhlého člověka může v určitém období dojít k postupnému přibývání na váze. Základní problém spočívá v tom, že výživa je nejčastěji nadměrná

Více

BEZPEČNOSTNÍ RADY DŮLEŽITÉ: TOTO ZAŘÍZENÍ JE URČENO POUZE PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ

BEZPEČNOSTNÍ RADY DŮLEŽITÉ: TOTO ZAŘÍZENÍ JE URČENO POUZE PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ BEZPEČNOSTNÍ RADY DŮLEŽITÉ: TOTO ZAŘÍZENÍ JE URČENO POUZE PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ Děkujeme Vám za zakoupení našeho produktu. I když jsme vynaložili velké úsilí k zajištění kvality každého

Více

Livial tablety tibolonum

Livial tablety tibolonum Livial tablety tibolonum Příbalová informace - RP Informace pro použití, čtěte pozorně! Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. Ponechte si příbalovou

Více

Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím

Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím Cviky provádějte raději z počátku s odborně vyškoleným fyzioterapeutem, který má osvědčení pro práci metodou Mojžíšové, vyvarujete se chyb

Více

Jednotlivé části mohou být přidávány či odebírány podle potřeb rostoucího klienta jak co se týče sezení, tak i funkce a/nebo velikosti.

Jednotlivé části mohou být přidávány či odebírány podle potřeb rostoucího klienta jak co se týče sezení, tak i funkce a/nebo velikosti. Sedací systém Jay Fit Sunrise Medical Training and Education Programs Nastavitelný tvarovaný sedací program Jay Fit Nastavitelný tvarovaný sedací program Jay Fit Nastavitelný tvarovaný sedací program Jay

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7370 Přídavný posilovací stojan Body Craft Jones Platinum Cable Column

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7370 Přídavný posilovací stojan Body Craft Jones Platinum Cable Column UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7370 Přídavný posilovací stojan Body Craft Jones Platinum Cable Column 1 OBSAH ÚVODNÍ INFORMACE... 3 DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ... 3 SCHÉMA... 4 ILUSTROVANÝ PŘEHLED DÍLŮ...

Více

FITNESS posilovna. Diagnostika ve fitness

FITNESS posilovna. Diagnostika ve fitness FITNESS posilovna práce na téma Diagnostika ve fitness David Tomšík (UČO: 200488) RVS CŽV MASARYKOVA UNIVERZITA v Brně Fakulta sportovních studií 1 Obsah 1 Úvod...2 2 Metody získávání dat...2 2.1 Vstupní

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Poziční hráči 16-21 9. 10. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro poziční hráče 9. týden tempo : 2:2 odpočinek 75 s Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

Autor: Pepa Mareš

Autor: Pepa Mareš Autor: Pepa Mareš www.pepamares.cz O mně Když jsem v roce 2002 dokončil stavárnu obor návrhářství nábytku, vůbec jsem netušil, že fitness bude obor, který by mě zajímal. Po dokončení kurzu osobního trenéra

Více

Kliky podceňovaný pomocník při posilování

Kliky podceňovaný pomocník při posilování 1 Kliky podceňovaný pomocník při posilování Jakkoli se může zdát tento cvik jednoduchý, patří mezi cviky nejúčinnější, které rozvíjejí svalstvo horní části trupu.můžeme jej cvičit jen tak bez potřeby činek

Více

KÓD: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0

KÓD: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 KÓD: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI 1. Nepřímá masáž srdce se provádí stlačováním hrudníku nataženýma rukama propnutýma v loktech: a) na hrudníku

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 2 7 0 U Poděkování Jménem autorského

Více

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil STREČINK Sestava základních cviků pro kanoistiku Zpracoval : Pavel Navrátil 1 Co je strečink? STREČINK je účinná metoda, která umí přirozeně a šetrně připravit svaly na zvýšenou zátěž (sport) anebo také

Více

Bolest a pohybový systém

Bolest a pohybový systém Bolest a pohybový systém Bolest je pro organismus nepostradatelný signál, neboť ho informuje o poškození integrity organismu, a proto je provázena nezbytnými preventivními pochody. Bolest je vědomě vnímaným

Více

NEJVÍCE ZATĚŽOVANÉ SVALY PŘI BADMINTONU

NEJVÍCE ZATĚŽOVANÉ SVALY PŘI BADMINTONU NEJVÍCE ZATĚŽOVANÉ SVALY PŘI BADMINTONU Kompenzační cvičení uvolňovací - uvolnění ztuhlých, málo pohyblivých kloubů a sv. kontraktur protahovací (strečink) - obnovení fyziologické délky zkráceného svalu

Více

kapacita senzorická - sluchu, zraku, hmatu a jejich limity z hlediska vnímání, rozlišitelnosti a reakcí na příslušné podněty;

kapacita senzorická - sluchu, zraku, hmatu a jejich limity z hlediska vnímání, rozlišitelnosti a reakcí na příslušné podněty; 1. ERGONOMIE Jednou z podmínek přijetí ČR do Evropské unie (EU) je zavedení souboru legislativních opatření EU do naší soustavy zákonů, předpisů a norem. To se týká i oblasti, kterou lze souhrnně označit

Více

Procvičování kloubů CX - 01

Procvičování kloubů CX - 01 Procvičování kloubů CX - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Procvičování, posilování a rozvoj svalů ramen a rukou. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití:

Více

OBSAH BALENÍ. Milí zákazníci, CZ OBSAH OBSAH BALENÍ...3

OBSAH BALENÍ. Milí zákazníci, CZ OBSAH OBSAH BALENÍ...3 OBSAH OBSAH BALENÍ Milí zákazníci, OBSAH BALENÍ...3 UPOZORNĚNÍ...4 MONTÁŽ... 5 BLATNÍKY KOLA ROZKLÁDÁNÍ A SKLÁDÁNÍ VÝŠKA RUKOJETI PARKOVACÍ BRZDA FÁZE : MIMINKO... 7 KORBIČKA FÁZE : BATOLE... 8 BEZPEČNOSTNÍ

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum sp.zn. sukls184192/2014 Příbalová informace: informace pro uživatele Enap i.v. 1,25 mg/1 ml injekční roztok enalaprilatum dihydricum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání » Pobyt u vody a na sluníčku vleže na dece přímo vybízí ke zdravému pohybu. Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání Přenesme se do reality roku 2013 červen: povodně, červenec: tropická

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Vadné držení těla MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek Cvičení při vadném držení těla Cvičení v lehu na zádech 1. Paty přitáhneme k hýždím, horní končetiny jsou upažené,

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení - protahovací Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Střední zdravotnická škola Kroměříž www.szskm.cz

Střední zdravotnická škola Kroměříž www.szskm.cz Infarkt myokardu intervence dle NANDA taxonomie Střední zdravotnická škola Kroměříž www.szskm.cz Obsah Charakteristika Rozdělení Příznaky choroby Komplikace Příčiny Vyšetřovací metody Léčba Ošetřovatelský

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se.

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se. CVIČENÍ PRO MUŽE Tréninkový plán vychází z potřeby zpevnit svalový korzet v průběhu úvodních 3 měsíců. Ve 4. A 5. měsíci se změní trénink ze zpevňovacího na kruhový, který zvyšuje vytrvalost. Zvýšený podíl

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více