Propagace knihoven a komunikace s uživatelem na Facebooku. Část III.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Propagace knihoven a komunikace s uživatelem na Facebooku. Část III."

Transkript

1 Publikováno na Inflow.cz ( Propagace knihoven a komunikace s uživatelem na Facebooku. Část III Biernátová Olga Třetí část výtahu z diplomové práce Propagace knihoven a komunikace s uživatelem na Facebooku čtenáři předkládá typologický výčet jednotlivých druhů příspěvků publikovaných na facebook-stránkách Masarykovy veřejné knihovny Vsetín a Knihovny Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Závěr textu přináší zhodnocení obou jmenovaných facebook-prezentací a autorčina doporučení pro další praxi nejen pro tyto knihovny. Pozn. redakce: jedná se o třetí část výtahu z magisterské diplomové práce: BIERNÁTOVÁ, Olga. Propagace knihoven a komunikace s uživatelem na Facebooku. Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav české literatury a knihovnictví, s. Vedoucí diplomové práce PhDr. Petr Škyřík. 3 Komunikace knihoven s uživatelem na Facebooku Aktivní komunikace s uživateli na Facebooku je časově velmi náročná činnost, která vyžaduje nejen pravidelné publikování příspěvků, ale také pročítání komentářů, reagování na ně, mazání nevyžádaných příspěvků (zejména nevyžádané reklamy) apod. Pečlivé čtení komentářů jsem považovala za stěžejní při tvorbě vztahu knihovny s jejími příznivci, pomohlo mi to více je poznat, lépe reagovat nebo např. odkázat na komentář ke staršímu statusu a dát tak najevo, že se knihovna o své příznivce zajímá.[1] Už v začátcích propagace obou knihoven jsem chtěla, aby příznivci knihovnu nejen poznali, ale aby se na ni na Facebooku dívali jiným stylem. U obou stránek je tedy hned jako první zařazeno fotoalbum s exkurzí po knihovně, ovšem nikoli úplně standardní exkurzí. Informace, které jsou ve fotoalbu obsažené, jsou stejné jako např. na webu knihovny, zapracovala jsem spíše na formě. Chtěla jsem dosáhnout toho, že si uživatel fotoalbum opravdu prohlédne a přečte si popisky. Chtěla jsem, aby byla forma exkurze natolik atraktivní, že jí uživatel bude věnovat více pozornosti, než by možná udělal v případě klasické brožury nebo letáku. V případě MVK Vsetín jsem vsadila na použití stripů vytvořených pomocí nástroje Stripgenerator[2], v případě Knihovny UTB jsem kladla důraz na fotografie s maskotem stránky" - plyšovým žabákem Oliverem[3].

2 Při komunikaci na Facebooku jsem dbala několika zásad: 1. udržet kontinuitu publikování, 2. udržovat hodnocení příspěvků na vysoké úrovni, 3. používat ilustrační obrázky, vytvářet grafické postery, 4. snažit se psát stručně a jasně, 5. používat multimédia, dbát na správné zobrazování odkazů, 6. být osobní, 7. snažit se psát bez chyb a za případné se omluvit, 8. být aktuální, informovat včas, přijít vždy s něčím novým. Status je pro stránku to nejdůležitější, je to nástroj na získání pozornosti, na vyzvání k aktivitě. Nebylo mým cílem jen získat mnoho příznivců, lákat je na vizuálně zajímavou stránku nebo výhody, nejdůležitější bylo s nimi začít komunikovat, vést dialog. Myslela jsem tedy na to, že musím udržet kvalitu příspěvků, neustále se snažit, vymýšlet nové zajímavé příspěvky, umět správně podat důležité informace a hlavně, že každý status je důležitý. 3.1 Typy příspěvků na facebook-stránkách knihoven? V této kapitole bych chtěla představit typy příspěvků, které jsem na obou stránkách publikovala, a pokusit se tak o nastínění stylu a složení příspěvků. Z následujících příkladů je také lépe patrný rozdíl mezi vedením stránky veřejné a univerzitní knihovny. Samozřejmě nelze kategorizovat veškeré příspěvky, proto vybírám jen několik ukázek a typů příspěvků Masarykova veřejná knihovna Vsetín Na facebook-stránce MVK Vsetín jsem samozřejmě v prvé řadě publikovala nejrůznější pozvánky na akce knihovny. Většinou jsem nepoužila oficiální plakáty knihovny a vytvářela specifickou pozvánku pro Facebook. Pracovala jsem s videi, obrázky, fotografiemi a také často připravovala koláže nebo sady fotografií. Po akci jsem občas zveřejňovala fotografie, které mi knihovna poskytla. Využívala jsem fotoalbum na Facebooku, vkládání fotek k reportážím do poznámky, často jsem také zapracovala slideshow fotek do videa. Dalším typem příspěvků byly odkazy na nejrůznější články, videa a jiné materiály na internetu. Pečlivě jsem však vybírala, co budu dále sdílet. Nechtěla jsem, aby příspěvky s odkazy na články nepřevyšovaly počet jiných příspěvků.

3 Na facebook-stránce veřejné knihovny by nemělo chybět ani doporučování četby a informace o knižních novinkách. Snažila jsem se toto pojmout kreativně, a tak vzniklo např. book meme. V tomto případě jsem často pracovala se storytellingem, snažila se ke každému doporučení přidat příběh.

4 Na stránce jsem také upozorňovala na různé novinky a změny v knihovně, přinášela informace ze zákulisí knihovny, lákala čtenáře k návštěvě. Občas jsem se přímo příznivců ptala na to, co by v knihovně chtěli mít, testovala jsem, které služby by pro ně mohly být atraktivní a o co se momentálně zajímají. Snažila jsem se, aby každá novinka, kterou jsem na stránce publikovala, nezapadla a často jsem aktuální informace doplňovala např. výrazným obrázkem. I když město Vsetín má svou oficiální i neoficiální stránku, občas jsem informovala také o dění ve městě. Snažila jsem se vždy konkrétní informaci podat jiným způsobem než ostatní stránky, popř. sehnat informace, které nebyly jinde publikovány.

5 Zajímavou akcí byla také soutěž, kterou jsme ve spolupráci s MVK Vsetín uspořádali při příležitosti zavedení možnosti doporučování knih do fondu na webu knihovny. Uživatelé psali do komentářů knihy, které by si přáli mít v knihovně a jednoho z nich jsme vylosovali jako výherce Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Stejně jako v případě MVK Vsetín i na stránce Knihovny UTB byly publikovány především aktuální informace z knihovny, zprávy o novinkách, nových službách, zdrojích, akcích apod. V tomto případě sloužil Facebook jako alternativa novinek, které se zobrazují na hlavní stránce webu knihovny. Opět jsem se snažila o to, aby byla každá novinka atraktivní také po vizuální stránce.

6 Vzhledem k tomu, že jedním z cílů stránky bylo zvýšit informovanost studentů o službách, zdrojích a možnostech, které knihovna nabízí, byly další velkou skupinou příspěvků různé návody. Snažila jsem se je zpracovat příjemnou, přehlednou a velmi stručnou formou.

7 Facebook sloužil Knihovně UTB také jako prostředek pro distribuci výukových materiálů a k šíření důležitých informací týkajících se studia na univerzitě.

8 Po celou dobu vedení stránky jsem chtěla, aby byli známí také pracovníci knihovny a jejich práce. Občas jsem tedy informovala o dění v zákulisí knihovny apod. Jednou jsem uspořádala také live blogování z pracovního dne knihovníka na UTB. Další velkou množinou příspěvků byly ty, které se týkaly dění na univerzitě, studentských organizací, studentského života i dění v městě Zlíně obecně. Upozorňovala jsem na zajímavé články, novinky, videa nebo akce, a pokud byla příležitost, vytvořila jsem i vlastní

9 fotoreportáž. V neposlední řadě jsem na stránku Knihovny UTB zařadila také čistě zábavné příspěvky. Získávaly si poměrně velké množství označení tlačítkem To se mi líbí" a výrazně tedy přispívaly ke zvyšování hodnocení příspěvků stránky. Navíc publikovat na stránce pouze samé návody, pozvánky a oficiální informace je podle mě pro příznivce trochu únavné. Publikováním zábavných příspěvků jsem se snažila udržet jejich pozornost.

10 4 Závěrečné hodnocení projektu a doporučení pro další praxi Během vedení stránek obou knihoven na Facebooku a sledováním činnosti knihoven v tomto prostředí jsem přišla o mnohé naivní představy, které jsem o působení na Facebooku měla. Ne že by Facebook, resp. sociální média obecně nebyla vhodným prostředím pro působení knihoven, ale je velmi náročné dosáhnout uspokojivých výsledků. Pokud knihovna Facebook využívá k propagaci, je nutné počítat s tím, že uspokojivých výsledků nedosáhne ihned. Působení na Facebooku je dlouhodobý proces a vznik loajální komunity založené na sympatiích a důvěře není možné nijak garantovat. Mnohdy nejde pouze o dobrou strategii, styl a využití vhodných marketingových metod, ale také o štěstí a náhodu. Dalším důležitým faktem je, že i když má knihovna možnost na Facebooku vystavět zcela originální a novou image, vždy je vázána na knihovnu kamennou, na její činnost, akce, reputaci. Jakákoliv knihovna na Facebooku podléhá paradigmatům, tradicím a zaběhnutým názorům týkajících se knihovny kamenné. Z tohoto se nelze vymanit. Je možné vystavět zcela novou image, to ale vyžaduje, aby se tomuto přizpůsobila knihovna celá. Facebook může pomoci ukázat knihovnu v novém světle, ale nic to nemění na faktu, že se jedná stále o jednu a tutéž organizaci. Pokud knihovna samotná nemá akce a služby, které by byly pro mladou generaci uživatelů atraktivní, ani Facebook, ani působení v sociálních médiích jí nepomůže to změnit. Jestliže tedy knihovna chce propagací na Facebooku řešit nedostatek mladých návštěvníků knihovny, měla by nejdřív začít u sebe samotné, u svých služeb a akcí. Co může pomoci? Jednoznačně se přikláním k využití grassroots marketingu a principům influencer marketingu. Zapojení mladých lidí do činnosti knihovny, kteří budou pro svou generaci pořádat akce, propagovat je nebo na nich jakýmkoliv způsobem participovat, může být velmi přínosné. Ostatně za spojence si tak knihovna získá člověka přímo z centra cílové skupiny, kterou chce oslovit. Nebála bych se takovému spolupracovníkovi svěřit také vedení facebook-stránky. Důležité je, aby vedení knihovny bylo v tomto směru otevřené a vstřícné, aby spolupracovalo, ne omezovalo nápady. Knihovna s dobrým projektem nebo akcemi pro mladé bude mít propagaci na Facebooku mnohem snazší.

11 V případě vedení facebook-stránky MVK Vsetín jsem často narážela na několik problémů. Hlavním z nich bylo to, že jsem se přímo neúčastnila činnosti knihovny. I když výsledky, kterých jsem během vedení stránky dosáhla, předčily má očekávání, myslím si, že mnohem lépe bych si vedla jako zaměstnanec dané knihovny. V případě této stránky se mi podařilo prostřednictvím jediné akce, která byla čistě v mé režii, získat poměrně velký počet příznivců, a pokud jsem v programu knihovny našla službu nebo akci, která by mohla být pro mou cílovou skupinu atraktivní, neváhala jsem zapracovat na dílčí kampani, která většinou vykazovala mnohem více interakcí než jiné. Nemohu říci, že by se kolem stránky MVK Vsetín vytvořila komunita, na tom je potřeba ještě do budoucna zapracovat. Podařilo se ale udržet vysoké hodnocení příspěvků a pozornost příznivců. Propagace na Facebooku jistě pomohla ke zvýšení používání služeb (např. doporučování knih do fondu), ale neměla velký vliv na návštěvnost akcí knihovny. Veřejná knihovna na rozdíl od té univerzitní má mnohem větší šanci oslovit mladou generaci a vytvořit velmi úspěšnou propagaci na Facebooku, má totiž akce, které mají také bavit, může si dovolit vystupovat mnohem neformálněji než univerzitní knihovna a navíc přece poskytuje četbu pro zábavu, ne pro (mnohé tolik nepříjemné) studium. Za vzor MVK Vsetín bych dala Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové, která má velmi podařený program pro mladé. Je jejich silnou doménou, díky němu mají také tak úspěšnou stránku na Facebooku. Ačkoli samotné vedení stránky vykazuje mnohá pochybení, vzhledem k atraktivitě knihovny samotné to téměř nevadí. I když si troufám tvrdit, že pokud by se lehce upravila strategie a styl stránky hradecké knihovny na Facebooku, dala by se právě z této knihovny udělat opravdová Facebook celebrita". V případě Knihovny UTB bylo výhodou, že jsem zaměstnancem knihovny a navíc se starám o veškerý marketing a PR knihovny, mám vliv na podobu jejích služeb a částečně také na složení zdrojů, které nabízí. Na druhou stranu podléhá knihovna univerzitě, proto není v rozhodování o sobě samé příliš svobodná a navíc se jedná o univerzitní knihovnu plnou studijních textů, odborné literatury a materiálů pro vědu a výzkum. Knihovna UTB je užitečná, je potřebná, ale není ve své podstatě místem zábavy nebo odpočinku. Počáteční úkol udělat z knihovny sídlící ve sklobetonové budově bez náznaku přívětivosti interiéru určené především ke studiu sympatickou knihovnu s nadhledem a smyslem pro humor se zdál být poměrně náročný. Nicméně nakonec byl velmi uspokojivě splněn. Samozřejmě se tak nestalo jedině kvůli propagaci na Facebooku, i když to tomu výrazně napomohlo. Svou roli zde hrála kompletní změna image knihovny. Za úspěchem facebook-stránky Knihovny UTB také stojí fakt, že jsem v tomto případě měla mnohem užší cílovou skupinu, která má navíc mnoho společného. Studenti univerzity jsou už svým způsobem komunitou, stačilo jim poskytnout prostor pro působení. Díky Facebooku se podařilo výrazně zvýšit využití služeb knihovny, účast na kurzech a exkurzích, mnoho studentů bylo díky němu mnohem lépe informováno. Při užívání služeb knihovny byly studenti víceméně samostatní a nepotřebovali tolik asistence knihovníka. Studenti se také aktivně zapojovali do debat na Facebooku a odezvy byly veskrze pozitivní. Propagace na Facebooku tedy splnila požadavky, které na ni byly kladeny. 5 Závěr Zapojení sociálních médií do činnosti knihovny vyžaduje částečnou změnu činnosti knihovny samotné. Nejde jen o to vytvářet akce a služby pro mladé, propojit virtuální knihovnu" (obraz

12 knihovny působící v prostředí internetu) s knihovnou kamennou, ale také např. o změnu kontrolních mechanismů a rozhodovacích procesů v knihovně, způsob, jakým jednotlivé složky knihovny komunikují a jak působí navenek. Opět sympatizuji s názorem Adama Zbiejczuka, který lze do jisté míry převést také na knihovny. Angažovanost firmy v sociálních médiích by se měla podle mého názoru odvíjet od toho, do jaké míry si může dovolit otevřenou, rychlou komunikaci. Pokud každý příspěvek schvaluje pět oddělení a pak někdo ze zahraničního vedení, sebelepší agentura, aplikace a vymakaná" stránka vám ve finále nepomůže (výjimky potvrzují pravidlo - třeba Apple si může stanovit vlastní pravidla hry, to ale pro většinu firem skoro jistě neplatí). Je důležité si uvědomit, že mění-li se postoj firmy k zákazníkům (chceme jim naslouchat, reagovat, řešit jejich problémy a podobně), je nutné souběžně provádět změny uvnitř. Bude-li totiž deklarována snaha prostřednictvím sociálních médií pomoci zákazníkům nebo od nich získat zpětnou vazbu, na jejímž základě se bude něco tvořit či vylepšovat, je nutné to také realizovat. Osoba starající se ve firmě o sociální sítě se tak stává jakýmsi průsečíkem, u kterého se sbíhají informace mnoha typů a musí s nimi mít schopnost i pravomoc dále pracovat. Právě nepochopení výše uvedeného má za následek stovky a tisíce nudných" stránek na Facebooku, kde se nic neděje, nikdo se na nic neptá a občas se objeví jen další odkaz na oficiální stránky a novinky na nich (a to ještě v tom lepším případě). Získat tisíce návštěvníků je poměrně snadné, získat si jejich stabilní pozornost je výrazně těžší.[4] Využití sociálních médií v propagaci knihoven vyžaduje mnoho změn, řadu změn však také přináší. Sociální média představují úplně jiný typ online komunikace, než tomu bylo dříve, a zároveň zde neplatí všechny tradiční marketingové metody uplatňované v reálném světě. Mění se také způsob přístupu k uživateli, který je mnohem individuálnější. Využití tohoto prostředí v propagaci nepřináší okamžité výsledky, propagace je v tomto směru dlouhodobý proces založený na budování vztahů, důvěry a loajální komunity. Při stavbě kampaně je třeba pečlivě zvažovat strategii, definovat cíle a indikátory úspěchu, a také pravidelně monitorovat a analyzovat výsledky snažení. Stav působení knihoven na Facebooku ať už v České republice nebo v zahraničí bohužel nelze zatím označit za uspokojivý. Pokud se podíváme na Českou republiku, musím konstatovat, že mnohé stránky knihoven jsou od sebe téměř nerozeznatelné, obsah příspěvků i image stránky jsou velmi podobné. Jen málo knihoven vyčnívá, snaží se přijít s něčím novým a neotřelým. Z projektové části práce je patrné, že postavit kvalitní propagační kampaň na Facebooku si žádá mnoho úsilí i času. Klíčové je přitom pochopení cílové skupiny a přizpůsobení se jí. Rozhodně se vynaložené úsilí může vyplatit, Facebook i sociální média obecně jsou pro knihovny šancí posunout se dál (respektive blíž své cílové skupině). On-line svět se neustále vyvíjí a my změny vnímáme často až zpětně a mnohdy litujeme ztracených příležitostí. Troufám si tvrdit, že firmy (pozn. autora: a knihovny), které vezmou sociální sítě vážně a začnou se jimi intenzivně zabývat, nebudou muset zpětně litovat.[5]

13 Zdroje [1] Knihovna Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Facebook [online] [cit ]. Status na oficiální facebook-stránce odkazující na komentář uživatele ElVita DeMacha. Dostupné z WWW:< [2] Masarykova veřejná knihovna Vsetín : Virtuální prohlídka. Facebook [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < [3] Knihovna Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně : Exkurze - knihovna = Excursion - Library. Facebook [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < [4] ZBIEJCZUK, Adam. Firmy v éře sociálních médií. Inflow: information journal [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < [5] Tamtéž. Štítky: veřejné knihovny, knihovny, Public Relations, knihovna 2.0, komunikace, sociální sítě, univerzitní knihovny, Facebook, social network marketing, social media marketing, propagace, online služby, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Masarykova veřejná knihovna

Zápisy z pracovních skupin strategického plánu

Zápisy z pracovních skupin strategického plánu Zápisy z pracovních skupin strategického plánu Pracovní skupina Vnitřní podpora Přítomni: Švára (garant oblasti SP), Tom Hradil, Hanka Ondráková, Hanka Pupíková, Jonáš Procházka, Terka Opravilová, Diego,

Více

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem.

INTRO. Očekávaný přínos pro byznys však u drtivé většiny těchto značek nikdy nepřijde. Na českém Facebooku vydělává pouze 15 % firem. INTRO Založit si facebookový profil nic nestojí, proto to dříve či později udělá každá druhá firma, neziskovka nebo živnostník. Hned po webových stránkách je dnes v Česku Facebook nejběžnější online platformou.

Více

Příspěvek do sborníku. Kamrádková, Kateřina Pospíšilíková, Věra

Příspěvek do sborníku. Kamrádková, Kateřina Pospíšilíková, Věra Příspěvek do sborníku Projekt ebooks on Demand Evropská knihovní síť Kamrádková, Kateřina Pospíšilíková, Věra Září 2010 Abstrakt V roce 2007 byla na konferenci Knihovny současnosti představena služba ebooks

Více

Mediálně komunikační vzdělávání

Mediálně komunikační vzdělávání Mediálně komunikační vzdělávání Základní osnova kurzu Mediálně komunikačního vzdělávání bude pokrývat zejména níže uvedená témata, způsoby vzdělávání a okruhy. Ze zpětné vazby účastníků manažerského a

Více

Adaptační plán pro nového obchodníka

Adaptační plán pro nového obchodníka Adaptační plán pro nového obchodníka Vybrali jste si do týmu nového, ale zkušeného obchodníka od konkurenční společnosti, uplynulo pár měsíců a nevidíte žádné výsledky? Už se vám nechce dělat výběrová

Více

Budování zpětných odkazů

Budování zpětných odkazů Budování zpětných odkazů KAPITOLA 5 V této kapitole se dozvíte: Jak se budují odkazy Kam je vhodné umisťovat odkazy Jaké jsou typy odkazů Proč se nezabývat rankem stránek Co je nutné vědět z technického

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020 Základní škola a Mateřská škola České Velenice Čsl. legií 325, 378 10 České Velenice KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020 Projednáno: - na poradě vedení školy - na pedagogických radách ZŠ a MŠ - se

Více

Marketingová opatření

Marketingová opatření IDS - Marketing Marketingová opatření Ing. Filip Drápal, ROPID Fakulta dopravní ČVUT v Praze Prosinec 2009 Marketing integrovaných dopravních systémů Hlavní úloha marketingu v IDS Jak je důležité míti

Více

Public Relations Proces

Public Relations Proces Public Relations Proces Radek Vítek Ogilvy Public Relations Vnímání je realita 2 Nejlepší příběh zvítězí Směřujeme do éry vypravěčů, kde smyslová a pocitová přitažlivost hrají dominantní role. Vypravěči

Více

Kodex profesionálního jednání Evropské asociace tradiční čínské medicíny (ETCMA) Verze 1_090227

Kodex profesionálního jednání Evropské asociace tradiční čínské medicíny (ETCMA) Verze 1_090227 Kodex profesionálního jednání Evropské asociace tradiční čínské medicíny (ETCMA) Verze 1_090227 Přeložila Nina Fibigerová Tento Kodex profesionálního jednání budiž přeložen do jazyků všech členských asociací

Více

Návrhy spolupráce se základními školami spádových obcí na podporu Valašskoklobouckého středního školství

Návrhy spolupráce se základními školami spádových obcí na podporu Valašskoklobouckého středního školství Návrhy spolupráce se základními školami spádových obcí na podporu Valašskoklobouckého středního školství Kateřina Niková 5.7.2013 Obsah Úvodem 1 Vymezení pojmu spolupráce školy... 4 2 Návrhy spolupráce

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2015 / 2016 A. PEDAGOGOVÉ A OSTATNÍ ZAMÉSTNANCI ŠKOLY ZÁKLADNÍ ÚDAJE

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2015 / 2016 A. PEDAGOGOVÉ A OSTATNÍ ZAMÉSTNANCI ŠKOLY ZÁKLADNÍ ÚDAJE MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ÚDAJE 2015 / 2016 Název a adresa všech škol a školských zařízení (dle rejstříku), pro které platí tento Minimální preventivní program (MPP) 1. ZŠ A MŠ Jubilejní 3,

Více

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Hranice

Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Hranice Zpráva z území o průběhu efektivní meziobecní spolupráce v rámci správního obvodu obce s rozšířenou působností Hranice Téma: Zaměstnanost a podpora podnikání Tento výstup byl financován z prostředků ESF

Více

35 ZPŮSOBŮ JAK OUTSOURCINGEM PODPOŘIT VAŠE PODNIKÁNÍ

35 ZPŮSOBŮ JAK OUTSOURCINGEM PODPOŘIT VAŠE PODNIKÁNÍ 35 ZPŮSOBŮ JAK OUTSOURCINGEM PODPOŘIT VAŠE PODNIKÁNÍ KREATIVNÍ PRÁCE 1. TVORBA BLOGU Nezáleží na tom, o čem váš blog je. Důležité je, aby byl neustále aktuální, s relevantními informacemi a aktivní ve

Více

CREATIV BUSINESS IDEA

CREATIV BUSINESS IDEA TEXTY PRO SAMOSTUDIUM CREATIV BUSINESS IDEA IDENTIFIKACE PROJEKTU: CZ.1.07/3.2.11/03.0072 Obsah 1 ÚVOD... 3 2 KREATIVITA... 4 2.1 Výzkum... 4 2.2 Nej značky... 7 3 REKLAMA... 10 4 KONKRÉTNÍ UKÁZKA... 11

Více

Sociální média a blogování

Sociální média a blogování Program Podnikání 4. týden Sociální média a blogování V tomto týdnu nejprve rozvineme vaši prezentaci na internetu do oblasti sociálních médií (neboli sociálních sítí), tj. podíváme se na takové platformy

Více

Implementace inkluzívního hodnocení

Implementace inkluzívního hodnocení Implementace inkluzívního hodnocení Závěrečným bodem první fáze projektu Agentury s názvem Hodnocení v inkluzívních podmínkách byla diskuze a posléze výklad konceptu inkluzívní hodnocení a formulace souhrnu

Více

JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ

JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ Divadelní fakulta Ateliér divadelního manažerství a jevištní technologie Divadelní manažerství, 3. ročník Funkce vedoucí sekce Propagace v rámci realizace 24.

Více

Zpráva o činnosti v oblasti primární prevence ve školním roce 2014 / 2015

Zpráva o činnosti v oblasti primární prevence ve školním roce 2014 / 2015 Základní škola Ústí nad Labem, příspěvková organizace, Mírová 2734 / 4, 400 11, Ústí n. L. Zpráva o činnosti v oblasti primární prevence ve školním roce 2014 / 2015 Mgr. Martin Nosek Metodik primární prevence

Více

DIGITÁLNÍ GARÁŽ POMÁHÁME ČESKU RŮST Závěrečná zpráva. Duben 2016

DIGITÁLNÍ GARÁŽ POMÁHÁME ČESKU RŮST Závěrečná zpráva. Duben 2016 DIGITÁLNÍ GARÁŽ POMÁHÁME ČESKU RŮST Závěrečná zpráva Duben 2016 Výzkumné pozadí AMSP ČR sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky a živnostníky i jejich organizace z celé České

Více

Znáš někoho, komu může tento dokument zdarma pomoci? Klidně ho s ním sdílej. Stačí, když mu pošleš odkaz na http://123-nakup.

Znáš někoho, komu může tento dokument zdarma pomoci? Klidně ho s ním sdílej. Stačí, když mu pošleš odkaz na http://123-nakup. Znáš někoho, komu může tento dokument zdarma pomoci? Klidně ho s ním sdílej. Stačí, když mu pošleš odkaz na http://123-nakup.cz/-veci Copyright 2015 123-Strategy, s.r.o. Všechna práva vyhrazena Co odlišuje

Více

Ing. Pavel Rosenlacher pavel.rosenlacher@vsfs.cz

Ing. Pavel Rosenlacher pavel.rosenlacher@vsfs.cz Marketing v sociálních sítích Facebook, propagace na sociální síti Ing. Pavel Rosenlacher pavel.rosenlacher@vsfs.cz Krátké shrnutí Jedním ze základu úspěchu je umět originálně a atraktivně reagovat na

Více

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání

Masarykova univerzita Právnická fakulta. Katedra finančního práva a národního hospodářství. Osobní management. Sebepoznání Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání Zpracoval: Dušan Hlavatý, 348467 Datum zadání práce: 13. 4. 2011 Datum odevzdání:

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Taneční sport 2020

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Taneční sport 2020 PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Taneční sport 2020 Vážení, Dovoluji si vám představit program a vizi, která má v případě úspěchu našeho týmu v nadcházejících volbách dovést taneční sport do roku 2020. Kde chceme

Více

Aktualizace internetového marketingu malého ubytovacího zařízení

Aktualizace internetového marketingu malého ubytovacího zařízení Katedra marketingu, obchodu a služeb Případová studie Aktualizace internetového marketingu malého ubytovacího zařízení Klatová, E. Maršálková, M. - Tlučhoř, J. Tato případová studia vznikla v rámci projektu

Více

Výstupy anket k párové výuce od školního roku 2012/2013

Výstupy anket k párové výuce od školního roku 2012/2013 Výstupy anket k párové výuce od školního roku 2012/2013 A. Podněty škole: 1. Důraz na roli hlavního učitele Ve třídách, kde je do vyučování zapojen párový učitel, je role třídního učitele jako hlavního

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro kulturu a vzdělávání. Navrhovatelka(*): Sylvia-Yvonne Kaufmannová, Výboru pro ústavní záležitosti

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro kulturu a vzdělávání. Navrhovatelka(*): Sylvia-Yvonne Kaufmannová, Výboru pro ústavní záležitosti EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Výbor pro kulturu a vzdělávání 2009 2008/2224(INI) 12. 11. 2008 NÁVRH ZPRÁVY o aktivním dialogu s občany o Evropě (2008/2224(INI)) Výbor pro kulturu a vzdělávání Zpravodaj: Gyula

Více

Filozofie, věda, náboženství a svět ve filmu. Výsledky evaluace kursu KFI/FVNSF

Filozofie, věda, náboženství a svět ve filmu. Výsledky evaluace kursu KFI/FVNSF Filozofie, věda, náboženství a svět ve filmu Výsledky evaluace kursu KFI/FVNSF Evaluace se účastnilo celkem 41 studentů. Na rozdíl od online evaluace v Portálu OU (jíž se k dnešnímu datu, tj. 8. 1. 2014,

Více

Komunikace se zákazníkem

Komunikace se zákazníkem EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Komunikace se zákazníkem PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Ing. Mgr. Petra Koťátková Co se dnes dozvíte Efektivní způsoby komunikace se zákazníkem (email, telefon, osobní

Více

Dokument pro Radu Českého rozhlasu

Dokument pro Radu Českého rozhlasu Vyjádření vedení ČRo ke stížnosti ČESKÉ LÉKÁRNY HOLDING a.s. na údajné porušení Kodexu Českého rozhlasu v sérii zpravodajských šotů a reportáží pojednávajících o nové obchodní strategii stěžovatele odvysílaných

Více

Komunikační plán Eurocentra Zlín na rok 2008

Komunikační plán Eurocentra Zlín na rok 2008 Komunikační plán Eurocentra Zlín na rok 2008 vycházející z Koncepce informování o evropských záležitostech v ČR na rok 2008 Obsah 1 ÚVOD... 3 2 KOMUNIKAČNÍ PRIORITY A CÍLOVÉ SKUPINY... 4 3 PLÁNOVANÉ AKTIVITY

Více

Public Relations (PR) Přemysl Průša

Public Relations (PR) Přemysl Průša Public Relations (PR) Přemysl Průša PR - definice PR = záměrné, plánované a dlouhodobé úsilí vytvářet a podporovat vzájemné pochopení a soulad mezi organizacemi a jejich veřejností (IPR, UK) PR = řada

Více

Pokusné ověřování - Základní škola a Mateřská škola Chrastava, Vítkov VÚP Praha, červen 2008

Pokusné ověřování - Základní škola a Mateřská škola Chrastava, Vítkov VÚP Praha, červen 2008 Ověřování možnosti spojení činnosti mateřské školy a školní družiny v době před začátkem ranního vyučování a v době před koncem provozu mateřské školy a školní družiny Druhá průběžná zpráva o výsledku

Více

10 chyb marketingu na sociálních sítích

10 chyb marketingu na sociálních sítích WWW..EU 10 chyb marketingu na sociálních sítích 10 chyb marketingu na sociálních sítích Adam Dolanský, Radim Koláček 1 Obsah Úvod... 3 Snažíte se být všude... 3 Jste egoističtí... 4 Nezkoumáte, co funguje

Více

Racionální spotřebitelské chování a vliv iracionality

Racionální spotřebitelské chování a vliv iracionality Racionální spotřebitelské chování a vliv iracionality Jan Závodný Pospíšil Vratislav Kozák VeRBuM, 2013 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o

Více

Reference, hodnocení služeb Madio

Reference, hodnocení služeb Madio Reference, hodnocení služeb Madio MADIO z.s. je akreditovanou vzdělávací institucí, nabízí velké množství kvalitních služeb v oboru vzdělávání a prevence rizikového chování u dětí a mládeže v mateřských,

Více

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám

důvěru plnou Začněte Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Mám k vám Stavební kámen 1 S očekáváními zacházet ofenzivně Začněte Mám k vám plnou důvěru Tím nejjistějším na výměně vedení jsou očekávání. Výměny vedení jak se zdá mají téměř magickou přitažlivost a všem přáním

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ART ATELIÉR GRAFICKÉHO DESIGNU 1 STUDIO OF GRAPHIC DESIGN 1 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR THESIS Industra

Více

SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY

SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY SVČ KROUŽKY PRO DĚTI STŘEDNÍ ČECHY KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ pro období školních roku 2015/2016 až 2020/2021 V Praze dne 15. 9. 2015 Předkládá: PhDr. Mgr. Marek Vraný Projednáno na pedagogické

Více

Deváťáci před přihláškami. Studie Než zazvoní 9. února 2016

Deváťáci před přihláškami. Studie Než zazvoní 9. února 2016 Deváťáci před přihláškami Studie Než zazvoní 9. února 2016 Studie o výběru střední školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie Než zazvoní, která mapuje proces rozhodování o výběru

Více

Spouštíme Digisemestr - vzdělávání studentů v oblasti digitálního marketingu

Spouštíme Digisemestr - vzdělávání studentů v oblasti digitálního marketingu Spouštíme Digisemestr - vzdělávání studentů v oblasti digitálního marketingu O masivním rozvoji oboru digitálního, u nás častěji označovaného jako internetového, marketingu už dnes asi není sporu. Předpokládá

Více

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém

ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jana Pospíšilová UČO: 210574 ESEJ Dětská práce jako celosvětový problém Jsme první generací, která se může extrémní a hloupé chudobě podívat do tváře. Máme peníze, máme léky, máme na to vědu... ale máme

Více

Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad Akční plán komunikace 2008

Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad Akční plán komunikace 2008 Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad Akční plán komunikace 2008 Verze 1.0 Obsah Zdůvodnění existence Akčního plánu komunikace.. 3 Administrativní zajištění Akčního plánu

Více

Mediální projekty ní Mgr. Evžen Staněk

Mediální projekty ní Mgr. Evžen Staněk Mgr. Evžen Staněk Internetové sítě, sociální sítě (Twitter, Facebook) nové formy mediální komunikace a propagace Rozvoj internetových sítí umožnil zejména masové šíření informací z jiných, než centrálních

Více

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys CÍLEM JE ÚSPĚCH lidí ve firmě Petr Hrubý V roce 1998 založil společnost Broker Consulting, z níž se za 17 let stal přední hráč na tuzemském trhu finančních konzultantů. Dnes přichází firma na trh s projektem

Více

www.insolvencnispravce.info

www.insolvencnispravce.info Insolvenční správce Informační newsletter ze světa vašeho software Nová verze informačního systému Insolvenční správce vyjde na začátku listopadu 2012 Na začátek listopadu 2012 jsme pro vás, naše zákazníky,

Více

STANOVISKO projektu Nenech sebou zametat!

STANOVISKO projektu Nenech sebou zametat! STANOVISKO projektu Nenech sebou zametat! V rámci projektu Nenech sebou zametat! proběhlo od listopadu 2012 do dubna 2014 deset besed s odborníky, zabývajících se problematikou spjatou s Úmluvou o právech

Více

INSPIRACE K PODNIKÁNÍ, CO JE CVIČNÁ FIRMA

INSPIRACE K PODNIKÁNÍ, CO JE CVIČNÁ FIRMA EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND INSPIRACE K PODNIKÁNÍ, CO JE CVIČNÁ FIRMA PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Petra Koťátková, Lenka Omelková Inspirace k podnikání Co je cvičná firma, obsah kurzu, trocha

Více

PORTÁL ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH TEXTŮ

PORTÁL ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH TEXTŮ PORTÁL ELEKTRONICKÝCH STUDIJNÍCH TEXTŮ Martin Ledínský, Ústav výpočetní techniky UK Praha Portál Elektronické studijní texty (viz Obrázek 1; dále jen EST nebo portál) vytváří Ústav informačních studií

Více

Národní příručka Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Národní příručka Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ZÆhlav A5 oranzove.qxd 21.10.2003 8:50 StrÆnka 1 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Národní příručka Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci new BOZP narod prirucka.qxd 21.10.2003 8:45 StrÆnka

Více

FAQ 2016. Odpovědi na často kladené otázky:

FAQ 2016. Odpovědi na často kladené otázky: FAQ 2016 Odpovědi na často kladené otázky: Co to je "Prezentiáda?" Prezentiáda 2016 je již sedmý ročník soutěže v prezentačních dovednostech. Zúčastnit se mohou až čtyři dvou nebo tříčlenné týmy z jakékoli

Více

Jak postavit nízkoenergetický dům - co je nízkoenergetický dům a jak ho poznat?

Jak postavit nízkoenergetický dům - co je nízkoenergetický dům a jak ho poznat? Jak postavit nízkoenergetický dům - co je nízkoenergetický dům a jak ho poznat? Koncept nízkoenergetického domu vznikl jako odpověď na rostoucí ceny energií. Přestože se předpisy na energetickou spotřebu

Více

PŘÍLOHY. Příloha I- Počet uživatelů internetu v ČR (starší 16let) v letech 2006-2011. Zdroj: ČSÚ, 2011a (vlastní zpracování)

PŘÍLOHY. Příloha I- Počet uživatelů internetu v ČR (starší 16let) v letech 2006-2011. Zdroj: ČSÚ, 2011a (vlastní zpracování) PŘÍLOHY Příloha I- Počet uživatelů internetu v ČR (starší 16let) v letech 2006-2011 100% 80% 60% 40% 20% 0% 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Zdroj: ČSÚ, 2011a (vlastní zpracování) Příloha II- Seznam slevových

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze. Marketingová komunikace v odvětví cestovního ruchu

Česká zemědělská univerzita v Praze. Marketingová komunikace v odvětví cestovního ruchu Česká zemědělská univerzita v Praze Podnikání a administrativa Teze Vedoucí DP: Ing.Lucie Vokáčová Autor: Bc. Romana Králová Praha 2003 - teze Tato diplomová práce se zabývá problematikou marketingové

Více

16 MARKETINGOVÝCH TRENDŮ PRO ROK 2016 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje 27. dubna 2016

16 MARKETINGOVÝCH TRENDŮ PRO ROK 2016 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje 27. dubna 2016 16 MARKETINGOVÝCH TRENDŮ PRO ROK 2016 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje 27. dubna 2016 Odlišnost se stává výzvou ve světě smyslového přetížení Jedině důvěryhodná značka má schopnost

Více

Příloha č.3. Popis aktivit projektu Marketingové a koordinační aktivity v Českém ráji

Příloha č.3. Popis aktivit projektu Marketingové a koordinační aktivity v Českém ráji Příloha č.3 Popis aktivit projektu Marketingové a koordinační aktivity v Českém ráji Přehled aktivit projektu V rámci projektu bude realizována řada aktivit z oblasti marketingové podpory, rozvoje informačních

Více

F*A*Q. Často-kladené-dotazy

F*A*Q. Často-kladené-dotazy F*A*Q Často-kladené-dotazy TECHNICKÉ DOTAZY Podporované verze hry... 2 Počeštěná hra na PlayStationu 2... 2 Emulace: Final Fantasy X v češtině na PC... 2 Ošklivá videa... 3 Problémy s emulací - souhrnné...

Více

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ INOVATIVNÍ MANAŽER MARKETINGU INOVATIVNÍ PERSONÁLNÍ MARKETING

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ INOVATIVNÍ MANAŽER MARKETINGU INOVATIVNÍ PERSONÁLNÍ MARKETING PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ INOVATIVNÍ MANAŽER MARKETINGU INOVATIVNÍ PERSONÁLNÍ MARKETING Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 OBSAH: 1 Úvod: HR a marketing...

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY Integrovaná střední škola Cheb Obrněné brigády 6 350 11 Cheb KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY OBSAH 1. Koncepce dalšího rozvoje školy... 2 1.1 Oblast výchovně vzdělávací... 2 1.2 Oblast personální... 3 1.3 Oblast

Více

KOMUNIKAČNÍ PLÁN OPERAČNÍ PROGRAMY PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA - KONKURENCESCHNOPNOST ČERVENEC 2008

KOMUNIKAČNÍ PLÁN OPERAČNÍ PROGRAMY PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA - KONKURENCESCHNOPNOST ČERVENEC 2008 OPERAČNÍ PROGRAMY PRAHA ADAPTABILITA A PRAHA - KONKURENCESCHNOPNOST KOMUNIKAČNÍ PLÁN ČERVENEC 2008 PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

Více

Přeložil: Jan Vrzáček bzikus@post.cz

Přeložil: Jan Vrzáček bzikus@post.cz (The IFLA/UNESCO School Library Guidelines) Přeložil: Jan Vrzáček bzikus@post.cz Praha Březen 2003 OBSAH ÚVOD... 3 1. POSLÁNÍ A PLÁNOVÁNÍ... 4 1.1 POSLÁNÍ... 4 1.2 PLÁNOVÁNÍ... 4 1.3 KONTROLA A HODNOCENÍ...

Více

Test uživatelského rozhraní aplikace Google Maps

Test uživatelského rozhraní aplikace Google Maps ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Test uživatelského rozhraní aplikace Google Maps Testování uživatelského rozhraní - A4B39TUR Semestrální práce A2 Tom Nováček novacto2@fel.cvut.cz

Více

Č. j. VZ/S95/02-153/3416/02-Dh V Brně dne 16. července 2002

Č. j. VZ/S95/02-153/3416/02-Dh V Brně dne 16. července 2002 Č. j. VZ/S95/02-153/3416/02-Dh V Brně dne 16. července 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 16. 5. 2002 podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných

Více

Zápis z jednání Sekce veřejných knihoven SKIP ze dne 20.9.2010

Zápis z jednání Sekce veřejných knihoven SKIP ze dne 20.9.2010 Zápis z jednání Sekce veřejných knihoven SKIP ze dne 20.9.2010 Přítomni viz prezenční listina Program jednání: 1. Informace z přípravy Koncepce rozvoje knihoven ČR na období 2011-2014 2. Připravovaná novela

Více

Online komunikace Hurá na internet!

Online komunikace Hurá na internet! Online komunikace Hurá na internet! Mgr. Bohdana Rambousková Agenda Internet V dnešní době médium číslo 1 a přitom nejlevnější. Obracíme se na něj pro informace, pro zábavu, komunikaci, nákup. Snadno jeho

Více

VÝZNAM A POZICE CRM V ŘÍZENÍ FIREM THE IMPORTANCE AND POSITION OF CRM IN FIRM MANAGEMENT. Jaroslav Novotný

VÝZNAM A POZICE CRM V ŘÍZENÍ FIREM THE IMPORTANCE AND POSITION OF CRM IN FIRM MANAGEMENT. Jaroslav Novotný VÝZNAM A POZICE CRM V ŘÍZENÍ FIREM THE IMPORTANCE AND POSITION OF CRM IN FIRM MANAGEMENT Jaroslav Novotný Abstract Most companies are trying to find and apply to their business and marketing processes

Více

Vlastní hodnocení školy (podle 8, vyhlášky č. 15 / 2005 Sb.) za školní rok 2005 / 2006 2006 / 2007

Vlastní hodnocení školy (podle 8, vyhlášky č. 15 / 2005 Sb.) za školní rok 2005 / 2006 2006 / 2007 Základní škola pro tělesně postižené, Opava, Dostojevského 12 Vlastní hodnocení školy (podle 8, vyhlášky č. 15 / 2005 Sb.) za školní rok 2005 / 2006 2006 / 2007 Návrh struktury vlastního hodnocení ( 9,

Více

MARKETING NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ. Radim Bačuvčík

MARKETING NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ. Radim Bačuvčík MARKETING NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Radim Bačuvčík Radim Bačuvčík VeRBuM, 2011 2 KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Recenzovali: prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. Knihu doporučila

Více

SHRNUTÍ SUMMITU 2010 A RODIČOVSKÉ KONFERENCE Rodiče jako hlavní činitelé v katolickém vzdělávání

SHRNUTÍ SUMMITU 2010 A RODIČOVSKÉ KONFERENCE Rodiče jako hlavní činitelé v katolickém vzdělávání SHRNUTÍ SUMMITU 2010 A RODIČOVSKÉ KONFERENCE Rodiče jako hlavní činitelé v katolickém vzdělávání Zpráva o úspěších a poučení z nedostatků Předseda stojí za rodiči J. Page, předseda CPIC Možná se sami sebe

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2014 15

Minimální preventivní program na školní rok 2014 15 Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 tel: 461 100 016 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz Minimální preventivní program na školní rok 2014 15 Č.j.: 81/2014/RE Spisový znak: C4 Skartační znak: A/5 Platnost:

Více

Literární kroužek I (3. 6. třída) podrobná anotace

Literární kroužek I (3. 6. třída) podrobná anotace Mgr. Barbora Hronová barbora.hronova@gmail.com Literární kroužek I (3. 6. třída) podrobná anotace První pololetí 2015/2016 Délka lekcí: 60 minut 1. Co všechno máme v hlavě za slova? Aktivity: Seznamovací

Více

50+ NENÍ HANDICAP. Zpátky do práce lze i v mém věku. metodika projektu CZ 2.17/2.1.00/37052

50+ NENÍ HANDICAP. Zpátky do práce lze i v mém věku. metodika projektu CZ 2.17/2.1.00/37052 50+ NENÍ HANDICAP metodika projektu Zpátky do práce lze i v mém věku CZ 2.17/2.1.00/37052 0 Identifikace projektu Název regionálního individuálního projektu Registrační číslo projektu Zpátky do práce lze

Více

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči

17. JAK ZLePŠIT SPOLUPRáCI S RODIČI, PRAKTICKý MANUáL PRO RODIČe TéMA: SPOLUPRáCe S RODIČI Anotace Praxe kodexu komunikace s rodiči 17. Jak zlepšit spolupráci s rodiči, praktický manuál pro rodiče Téma: spolupráce s rodiči Anotace Dobrá komunikace mezi učitelem a rodiči žáka stojí na oboustranném porozumění a důvěře. Ve vztahu k rodinám

Více

Zpráva 360. 24. února 2010. Jana Thomasová. Manažerský dotazník Thomas. Soukromé & důvěrné

Zpráva 360. 24. února 2010. Jana Thomasová. Manažerský dotazník Thomas. Soukromé & důvěrné Zpráva 360 24. února 2010 Jana Thomasová Manažerský dotazník Thomas Soukromé & důvěrné Obsah Úvod Správné pochopení zprávy 360 stupňů vycházející ze zpětné vazby Průměry schopností Graf 5 nejvyšších a

Více

Zásady realizace participativního rozpočtu pro rok 2016

Zásady realizace participativního rozpočtu pro rok 2016 Rada a zastupitelstvo ÚMOb Ostrava Jih rozhodlo: Realizovat v roce 2016 společně s obyvateli městského obvodu Ostravy-Jih pilotní projekt Participativního rozpočtu. Realizace projektu Participativního

Více

Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020

Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Závěrečný materiál veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací

Více

Koncepce řízení školy/školského zařízení na dobu 6 let

Koncepce řízení školy/školského zařízení na dobu 6 let Koncepce řízení školy/školského zařízení na dobu 6 let Úvod Než jsem se pustil do práce na této koncepci, stále jsem si připomínal, že musí obsahovat/zohledňovat představy, potřeby či požadavky pracovníků

Více

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM (Individuální plánování poskytovaných služeb) Jiří Miler Anotace: I lidé s mentální retardací mají vědomí sebe sama.

Více

Výzkum firemní filantropie. Fórum dárců, o.s. Agnes, o.s. 2004

Výzkum firemní filantropie. Fórum dárců, o.s. Agnes, o.s. 2004 Výzkum firemní filantropie Fórum dárců, o.s. Agnes, o.s. 2004 Základní charakteristika výzkumu Cíl - získat informace o rozsahu firemní filantropie, o strategiích, o motivaci firem k filantropii a o perspektivách

Více

Ekonomika cestovního ruchu

Ekonomika cestovního ruchu Studijní obor Ekonomika cestovního ruchu Studijní program Ekonomika a management Základní informace o studijním oboru výuka studijního oboru byla zahájena v akademickém roce 1991/1992 studijní obor je

Více

KAPITOLA 1 SOCIÁLNÍ SÍTĚ A PHP...17

KAPITOLA 1 SOCIÁLNÍ SÍTĚ A PHP...17 Obsah ÚVODEM..............................................11 Co v této knize najdete................................... 12 Co budete v této knize potřebovat.......................... 13 Pro koho je tato

Více

Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci. instrukce pro modelovou situaci

Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci. instrukce pro modelovou situaci Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci instrukce pro modelovou situaci informace pro hodnotitele /pozorovatele/ zadání pro sparing-partnery hodnotící arch zadání

Více

Program: Digitální hrátky aneb záludnosti interpretace Autorka programu: Michaela Thelenová

Program: Digitální hrátky aneb záludnosti interpretace Autorka programu: Michaela Thelenová Program: Digitální hrátky aneb záludnosti interpretace Autorka programu: Michaela Thelenová Doporučení pro činnosti ve škole v hodině výtvarné výchovy či mediální výchovy předcházející programu absolvovanému

Více

Fotografie v dětském oddíle

Fotografie v dětském oddíle Fotografie v dětském oddíle Anna Marie Němcová Stopaři Rozhodla jsem se psát o fotografování v dětském oddíle, protože si myslím, že je to poměrně zajímavý jev. Kdekdo se dojímá nad starými fotkami z táborů

Více

Týden kávy 2015 1. 7. října 2015 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Týden kávy 2015 1. 7. října 2015 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Týden kávy 2015 počet zapojených kaváren: 90 pořadatel: Kulturárium, o. s. koordinátorka festivalu: Mgr. Kateřina Eichlerová datum konání: 1. 7. 10. 2015 místo konání: Impact Hub Brno

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: I/7 Materiál: VY_32_INOVACE_MAUT.20

Více

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Pro potřeby této práce jsem pozorovala dvě vyučovací hodiny ve dvou třídách

Více

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Obsah Má cesta k ajurvédě Mé první setkání s Govindžím a ajurvédou Co jsem skutečně poznala Závěr: aneb, co

Více

KARMELSKÝ KAPR. Integrovaná střední škola. Studentský projekt. Uvedení nového výrobku na trh

KARMELSKÝ KAPR. Integrovaná střední škola. Studentský projekt. Uvedení nového výrobku na trh Integrovaná střední škola Na Karmeli 206, Mladá Boleslav 293 01 Studentský projekt Uvedení nového výrobku na trh KARMELSKÝ KAPR Soutěžní tým: Markéta Dufková Martin Kuhn Veronika Šrajerová Veronika Šilhartová

Více

Datec News 2009/1. OBSAH Datum vydání: 1.4.2009

Datec News 2009/1. OBSAH Datum vydání: 1.4.2009 1 OBSAH Datum vydání: 1.4.2009 1. 2. 3. 4. Úvodník - Jindřich Hegmon Profylaxe pokladního systému - Petr Mrázek BASIC školení obsluhy produktů - Petr Mrázek Připojení e-shopu k Datec obchodnímu systému

Více

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>.

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>. Volně dostupné elektronické informační zdroje k hospodářským a sociálním dějinám Václava Horčáková Abstrakt: Význam elektronických informačních zdrojů pro studium hospodářských a sociálních dějin stále

Více

METODIKA ZLEPŠOVÁNÍ SE SYSTÉMEM ZAVÁDĚNÍ INOVACÍ

METODIKA ZLEPŠOVÁNÍ SE SYSTÉMEM ZAVÁDĚNÍ INOVACÍ Kontaktní osoba: Ing. Lukáš Jakubec E-mail: jakubec@mc-triton.cz NÁZEV PROJEKTU: Zvýšení kvality řízení, finanční řízení a Good Governance na MěÚ Břeclav ČÁST A: Strategie rozvoje úřadu, informační strategie

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Příloha č. 2 Tisková zpráva (Formulář je k dispozici v elektronické podobě na webových stránkách MŠMT www.msmt.cz v oddílu Dotační programy.) Tisková zpráva se zpracovává spolu s vyúčtováním projektu a

Více

Jak na online marketing nebo PR?

Jak na online marketing nebo PR? Jak na online marketing nebo PR? Marcela Fialková 23. března 2016 Co by mělo tvořit náplň vašeho média v online prostoru? Produkt? Značka? Médium jako každé jiné Sociální sítě, blog médium jako každé jiné

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola, Lučany nad Nisou, okres Jablonec nad Nisou, přispěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Tento program navazuje na koncepci prevence zneužívání návykových látek a dalších sociálně

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu. Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2119 (pracoviště 01240, činnost 1210) Nadstandardní aktivity v mateřských školách výzkum současného stavu Odpovědný řešitel: PaedDr. Vladimíra

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Diplomová práce Bc. Natalija Lichnovská 2008 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Vyhodnocení

Více

Jak nastavit komunikaci, aby byla přidanou hodnotou fundraisingu. Tomáš Jindříšek

Jak nastavit komunikaci, aby byla přidanou hodnotou fundraisingu. Tomáš Jindříšek Jak nastavit komunikaci, aby byla přidanou hodnotou fundraisingu Tomáš Jindříšek Komunikace, jak zaujmout veřejnost? Žijeme a pracujeme v bublinách Lidé chtějí jednoduché věci??? Kouzlo jednoho tlačítka

Více

Testová ní zář í zení HTC Desiře HD

Testová ní zář í zení HTC Desiře HD ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE, FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Testová ní zář í zení HTC Desiře HD Inteřnetový přohlížeč opeřáčního systému Google Android 2.2 Zadal Ing. Adam Sporka Zpracoval Marek Pytela

Více