Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253"

Transkript

1 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 9 Adsorpční chromatografie: Chromatografie v normálním módu Tento chromatografický mód je vysvětlen na silikagelu jako nejdůležitějším chromatografickém sorbentu. Podstata adsorpce Povrch silikagelu je pokryt silanolovými skupinami. Tyto OH skupiny jsou statisticky distribuovány po celém povrchu (viz obrázek níže). Silanolové skupiny jsou centry reaktivity stacionární fáze. S molekulami ve své blízkosti interagují slabými vazbami, jejichž podstatou jsou následující mezimolekulární interakce: dipól indukovaný dipól, dipól dipól, vodíkové vazby, π-komplexy Aby k těmto interakcím mohlo dojít, musí mít molekula dvojnou vazbu (π-komplexy) nebo alespoň jeden atom s volným elektronovým párem. Tedy např. alkany takto

2 neinteragují, protože jsou nasycené a tvořené jen atomy C a H, které nemají volné elektronové páry. Intenzita absorpce, a tím hodnoty k, rostou v následující řadě (eluční řada): nasycené uhlovodíky < olefiny < aromáty organické halogenderiváty < sulfidy < ethery < nitrolátky < estery aldehydy ketony < alkoholy aminy < sulfony < sulfoxidy < amidy < karboxylové kyseliny. Pokud má molekula několik funkčních skupin, retenční vlastnosti určuje ta nejpolárnější z nich. Na základě uvedeného lze učinit tři závěry: (a) Silikagel tvořící chromatografickou náplň je ze všech stran obklopen mobilní fází. Rozpouštědlo obsazuje více či méně pevně všechna vazebná místa. Molekula vzorku se může absorbovat pouze v případě, že se na silikagel adsorbuje pevněji než rozpouštědlo (mobilní fáze). (b) Všechny molekuly vzorku (i mobilní fáze) jsou vázány na povrch silikagelu tak, že jejich dvojné vazby nebo funkční skupiny jsou blízko silanolových skupin. Uhlovodíková část molekuly míří od silikagelu. Adsorbent proto nerozliší molekuly, které se vzájemně liší pouze v těchto uhlovodíkových částech. Například směs hexanolu, heptanolu a oktanolu proto nelze úspěšně adsorpční chromatografií separovat.

3 (c) Síla interakce nezávisí pouze na funkčních skupinách analytu, ale i na stérických vlivech. Molekuly s rozdílným stérickým uspořádáním, tj. izomery, lze velmi dobře separovat adsorpční chromatografií. Tento kvalitativní koncept lze použít i kvantitativně. Pokud jsou známy rovnovážné koncentrace analytu v mobilní a stacionární fázi, lze vypočítat distribuční konstantu K. Závislost koncentrace analytu ve stacionární fázi na koncentraci v mobilní fázi popisuje adsorpční izoterma, která je specifická pro daný chromatografický systém (analyt mobilní fáze stacionární fáze). Eluotropická řada Z předchozího textu je zřejmé, že různá rozpouštědla eluují analyty různou rychlostí. Pokud je mobilní fáze tvořená alifatickými uhlovodíky, je pro ně velice obtížné uvolnit molekuly analytu z aktivních míst sorbentu, a takové rozpouštědlo je proto označeno jako slabé. Na druhé straně tetrahydrofuran, který se na aktivní místa váže silně, neumožňuje, aby se molekuly analytu vázaly na sorbentu dlouhou dobu, a proto jsou rychle eluovány. Tento typ solventu se označuje jako silný. Vliv síly mobilní fáze na separaci je ukázán na níže uvedených chromatogramech. Hexan je příliš slabým rozpouštědlem pro analýzu uvedené testovací směsi a analýza trvá neúměrně dlouhou dobu, ale terc-butylmethylether je naopak příliš silné rozpouštědlo. Vhodným solventem je směs hexanu a terc-butylmethyletheru (9:1) (objemový poměr).

4 Eluční síla nebo síla různých rozpouštědel byla určena empiricky a číselně vyjádřena jako hodnota ε. Řada slabých, středně silných a silných rozpouštědel je označována jako eluotropická řada. Shora terc-butylmethylether, směs terc-butylmethylether-hexan, hexan. Požadované eluční síly lze dosáhnout také smícháním dvou rozpouštědel. Způsob výběru binárních směsí je ukázán níže. Jestliže potřebujeme sílu rozpouštědla např. ε = 0,4 dosáhneme ji vytvořením následujících binárních směsí: přibližně 60 % terc-butylmethyletheru v hexanu, 45 % tetrahydrofuranu v hexanu, 50 % ethylacetátu v hexanu, 15 % isopropanolu v hexanu,

5 20 % terc-butylmethyletheru v dichlormethanu, 45 % tetrahydrofuranu v dichlormethanu, 50 % ethylacetátu v dichlormethanu, nebo 15 % isopropanolu v dichlormethanu.

6 Selektivita mobilní fáze Selektivitou eluentu se rozumí vliv složení mobilní fáze na separační faktor α dvou a více látek ve vzorku. Nesouvisí se silou rozpouštědla ε, ale představuje jiný způsob jak ovlivnit výsledek separace. Selektivita v adsorpční chromatografii má dva hlavní aspekty lokalizaci a bazicitu. Lokalizace je mírou schopnosti molekul rozpouštědla interagovat se sorbentem, který je stacionární fází. Adsorpční centra silikagelu jsou tvořeny silanolovými skupinami. Molekuly, které s těmito místy interagují svými polárními funkčními skupinami, jako jsou ethery, estery, alkoholy, nitrily a aminy, budou zaujímat vzhledem k okolním silanolovým skupinám určitou orientaci. Povrch silikagelu obsazený takovými zorientovanými molekulami solventu nebo vzorku je pokrytý dobře definovanou vrstvou molekul. Rozpouštědla, jejichž molekuly se nelokalizují jako např. dichlormethan nebo benzen, interagují se silikagelem mnohem slaběji a pokrytí povrchu je neuspořádané. První polovina rozpouštědel uvedených v elutropní řadě, od fluor alkanů po dichlormethan, jsou nelokalizující se rozpouštědla, výjimku tvoří diethylether. Diethylether spolu s dolní polovinou tabulky od triethylaminu po vodu patří mezi rozpouštědla, která se na povrchu silikagelu lokalizují. Proto se ve své selektivitě liší rozpouštědla se stejnou (podobnou) silou ε, jako např. dichlormethan (bez lokalizace) a diethylether (s lokalizací) s hodnotami ε 0,30 a 0,29. Bazicita tvoří další hranu trojúhelníku selektivit rozpouštědel. Nejbazičtějšími rozpouštědly běžně používanými v HPLC jsou ethery. Volba a optimalizace složení mobilní fáze Nejvhodnější eluční sílu mobilní fáze pro daný problém lze zjistit tenkovrstvou chromatografií (TLC, angl. thin-layer chromatography) a představuje ji takové složení mobilní fáze, ve kterém je hodnota retardačního faktoru R F cca 0,3. Výsledky z TLC jsou snadno přenositelné do oblasti HPLC, tedy pokud je v obou metodách shodná stacionární fáze, lze predikovat hodnoty retenčních faktorů k (i přes rozdílnou velikostí částic sorbentu). Eluční vzdálenost pouhých 5 cm je pro tento test dostatečná a lze jej proto provádět na malých TLC destičkách a velmi rychle. Malé uzavíratelné sklenice jsou dostatečnou náhradou speciálních vyvíjecích komor.

7 Zóny látek lze detekovat: (a) UV zářením (pro látky absorbující UV záření bývá používano vrstev s fluorescenčním indikátorem); (b) parami jodu; (c) aerosolem (z rozprašovače) reakčního činidla, pokud postupy (a) a (b) nefungují. Popsaným TLC testem lze vyhledat potřebnou hodnotu eluční síly ε, ale selektivita musí být dále optimalizována pokud mají být všechny píky zcela rozděleny. Změny selektivity se dosáhne volbou rozpouštědla (směsi rozpouštědel) s odlišnou lokalizací a bazicitou. Mobilní fáze jsou v mnoha případech tvořeny dvěma rozpouštědly A a B. Obvyklým rozpouštědlem A je hexan, který má prakticky nulovou eluční sílu, lokalizaci a bazicitu. Ale preferovaným solventem by zde měl být heptan (také s ε = 0), neboť na rozdíl od hexanu není neurotoxický. Jako B je nejlepší zvolit rozpouštědlo, které se nelokalizuje, nebo se lokalizuje ale není bazické, nebo bazické rozpouštědlo, které se lokalizuje. Pro systematické testování selektivity a dosažení maximálních změn eluce je třeba testovat všechny tři typy rozpouštědel B. Typickým rozpouštědlem B, které se nelokalizuje, je dichlormethan. Typickými rozpouštědly B, která se lokalizují a nejsou bazická, jsou acetonitril a ethylacetát. Acetonitril je pouze málo (v malém rozsahu) mísitelný s hexanem; ethylacetát má vysoko hranu absorpce UV záření (až 260 nm). Typickým rozpouštědlem B, které se lokalizuje a je bazické je terc-butylmethylether. Protože selektivita není v praxi jediným sledovaným parametrem, používají se i další rozpouštědla. Z ekologických důvodů se např. halogenovaná rozpouštědla používají jen pokud je to poslední výše uvedený obrázek. Jestliže vzorek obsahuje analyty s kyselými vlastnostmi, může být nutné přidat do eluentu malé množství kyseliny octové, trifluoroctové nebo mravenčí; pro bazické analyty se přidává např. triethylamin.

8 Deaktivátory Všechna adsorpční místa na povrchu silikagelu (nebo aluminy) nemají stejnou aktivitu. Výsledkem je to, že kolonu lze snadno přetížit a retenční faktory jsou závislé na množství vzorku, i když je dávkováno jen malé množství vzorku. Navíc se objeví chvostování píků. Adsorpční kapacitu sorbentu lze nejůépe využít pouze v případě, že jsou nejaktivnější centra záměrně obsazena, tzv. deaktivována. Toho se dosáhne přídavkem malého množství na povrchu se lokalizující látky do mobilní fáze. Deaktivátor obsadí místa s nejvyšší aktivitou, takže následně molekuly vzorku již interagují s poměrně homogenním povrchem obsahujícím adsorpční centra o přibližně stejné aktivitě. Voda je nejdůležitějším deaktivátorem (moderátorem). Je silně polární a přítomná ve všech rozpouštědlech, ačkoliv někdy pouze ve stopových množstvích. Její vliv na chromatografickou separaci je menší, čím polárnější je mobilní fáze a čím je silikagelová kolona starší (nové kolony jsou choulostivější). Alkoholy, methanol, ethanol a isopropanol lze také použít jako deaktivátory. Ačkoli je to obvykle zbytečné, kontrola aktivace může být důležitá při použití samotného čistého nepolárního solventu A nebo pokud je separace velmi náročná. V adsorpční chromatografii je možné aplikovat gradientovou eluci, ale jen tehdy, jestliže rozdíl polarit obou solventů není příliš velký. Gradientová eluce může být obtížná, a je méně doporučována než v případě chromatografie na reverzních fázích: (a) složení solventu se v koloně může měnit adsorpcí polárnějšího rozpouštědla; (b) obsah modifikátoru v obou rozpouštědlech může být různý; (c) znovuobnovení rovnovážných podmínek po analýze, tj. reekvilibrace kolony, může dlouho trvat; (d) je vhodnější nezačínat gradient s 0 % rozpouštědla B, ale s určitým (malým) obsahem silnějšího rozpouštědla B. Aplikace Silikagel je vynikající stacionární fáze pro separaci isomerů.

9 Jak již bylo uvedeno, nelze pro separaci složitých vzorků na silikagelu všeobecně doporučit gradientovou eluci, protože reekvilibrace sorbentu na počátku analýzy může trvat mnohem déle než u chemicky modifikovaných fází. Nicméně lze tuto techniku úspěšně použít, jak ukazuje tento chromatogram separace karotenoidů gradientem acetonu v petroletheru. Další chromatogram níže ukazuje separaci velmi polárních látek na silikagelu. Karotenoid krocetin, který je nejméně polární látkou a eluuje první, a jeho mono a diglykosylové estery patří mezi látky izolované z extraktu šafránu.

10

Mobilní fáze. HPLC mobilní fáze 1

Mobilní fáze. HPLC mobilní fáze 1 Mobilní fáze 1 VLIV CHROMATOGRAFICKÝCH PODMÍNEK NA ELUČNÍ CHARAKTERISTIKY SEPAROVANÝCH LÁTEK - SLOŽENÍ MOBILNÍ FÁZE Složení mobilní fáze má vliv na eluční charakteristiky : účinnost kolony; kapacitní poměr;

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 7 Vlastnosti solventů (rozpouštědel) Přehled organických rozpouštědel Tabulka níže shrnuje velký počet solventů v pořadí stoupající

Více

Kapalinová chromatografie - LC

Kapalinová chromatografie - LC Kapalinová chromatografie - LC Fyzikálně-chemická metoda dělení kapalin (roztoků) využívající rozdělování složky mezi dvě nestejnorodé fáze, nepohyblivou (stacionární) a pohyblivou (mobilní), přičemž pohyblivou

Více

EXTRAKČNÍ METODY. Studijní materiál. 1. Obecná charakteristika extrakce. 2. Extrakce kapalina/kapalina LLE. 3. Alkalická hydrolýza

EXTRAKČNÍ METODY. Studijní materiál. 1. Obecná charakteristika extrakce. 2. Extrakce kapalina/kapalina LLE. 3. Alkalická hydrolýza Studijní materiál EXTRAKČNÍ METODY 1. Obecná charakteristika extrakce 2. Extrakce kapalina/kapalina LLE 3. Alkalická hydrolýza 4. Soxhletova extrakce 5. Extrakce za zvýšené teploty a tlaku PLE, ASE, PSE

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 8 Detektory Úvodní informace Detektor musí být schopen zaregistrovat okamžik průchodu analytu vystupujícího z kolony. Musí

Více

Pentachlorfenol (PCP)

Pentachlorfenol (PCP) Zpracováno podle Raclavská, H. Kuchařová, J. Plachá, D.: Podklady k provádění Protokolu o PRTR Přehled metod a identifikace látek sledovaných podle Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících

Více

EXTRAKCE, CHROMATOGRAFICKÉ DĚLENÍ (C18, TLC) A STANOVENÍ LISTOVÝCH BARVIV

EXTRAKCE, CHROMATOGRAFICKÉ DĚLENÍ (C18, TLC) A STANOVENÍ LISTOVÝCH BARVIV Úloha č. 7 Extrakce a chromatografické dělení (C18 a TLC) a stanovení listových barviv -1 - EXTRAKCE, CHROMATOGRAFICKÉ DĚLENÍ (C18, TLC) A STANOVENÍ LISTOVÝCH BARVIV LISTOVÁ BARVIVA A JEJICH FYZIOLOGICKÝ

Více

13/sv. 6 CS (80/891/EHS)

13/sv. 6 CS (80/891/EHS) 65 31980L0891 27.9.1980 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ L 254/35 SMĚRNICE KOMISE ze dne 25. července 1980 o analytické metodě Společenství pro stanovení obsahu kyseliny erukové v olejích a tucích

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0247

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Papírová a tenkovrstvá chromatografie Jednou z nejrozšířenějších analytických metod je bezesporu chromatografie, umožňující účinnou separaci látek nutnou pro spolehlivou identifikaci a kvantifikaci složek

Více

Hydrofobní chromatografie

Hydrofobní chromatografie Hydrofobní chromatografie Hydrofobicita proteinu insulin malwmrllpl lallalwgpd paaafvnqhl cgshlvealy lvcgergffy tpktrreaed lqvgqvelgg gpgagslqpl alegslqkrg iveqcctsic slyqlenycn vliv soli na protein Stacionární

Více

Kapalinová chromatografie - LC

Kapalinová chromatografie - LC Kapalinová chromatografie - LC Fyzikálně-chemická metoda dělení kapalin (roztoků) využívající rozdělování složky mezi dvě nestejnorodé fáze, nepohyblivou (stacionární) a pohyblivou (mobilní), přičemž pohyblivou

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 6 - Gradientové systémy V případě separace složitých vzorků musí být složení mobilní fáze v průběhu analýzy měněno. Změna složení

Více

Optimalizace metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech. Bc. Lenka Hasoňová

Optimalizace metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech. Bc. Lenka Hasoňová Optimalizace metody stanovení volných mastných kyselin v reálných systémech Bc. Lenka Hasoňová Diplomová práce 2015 ABSTRAKT Předkládaná diplomová práce se zabývá optimalizací metody stanovení volných

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ RIGORÓZNÍ PRÁCE

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ RIGORÓZNÍ PRÁCE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMACEUTICKÉ CHEMIE A KONTROLY LÉČIV RIGORÓZNÍ PRÁCE HPLC stanovení obsahu amlodipinu a perindoprilu v kombinovaném léčivém přípravku

Více

VITAMÍNY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH. Retinoidy (vitamin A) A, E a D v nezmýdelnitelném podílu, K se rozkládá

VITAMÍNY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH. Retinoidy (vitamin A) A, E a D v nezmýdelnitelném podílu, K se rozkládá VITAMÍNY ZPUSTNÉ V TUCÍCH A, E a D v nezmýdelnitelném podílu, K se rozkládá etinoidy (vitamin A) Účinná forma vitaminu A: retinol (all trans-), neoretinal ( 13-cis, trans-), retinal H 3 C = CH2 H = HCH

Více

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie Vysokoúčinná kapalinová chromatografie HPLC High Performance Liquid Chromatography Vysokoúčinná...X... Vysoceúčinná kapalinová chromatografie RRLC Rapid Resolution Liquid Chromatography Rychle rozlišovací

Více

Principy chromatografie v analýze potravin

Principy chromatografie v analýze potravin Principy chromatografie v analýze potravin živočišného původu p Ivana Borkovcová Ústav hygieny a technologie mléka FVHE VFU Brno, borkovcovai@vfu.cz Úvod, základní pojmy chromatografické systémy dělení

Více

Analýza kofeinu v kávě pomocí kapalinové chromatografie

Analýza kofeinu v kávě pomocí kapalinové chromatografie Analýza kofeinu v kávě pomocí kapalinové chromatografie Kofein (obr.1) se jako přírodní alkaloid vyskytuje v mnoha rostlinách (např. fazolích, kakaových bobech, černém čaji apod.) avšak nejvíce je spojován

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 4 - Nástřik vzorku Dávkovače vzorků/injektory Dávkování vzorků je jednou z klíčových záležitostí v HPLC. Ani nejlepší kolona

Více

Název: Vypracovala: Datum: 7. 2. 2014. Zuzana Lacková

Název: Vypracovala: Datum: 7. 2. 2014. Zuzana Lacková Název: Vypracovala: Zuzana Lacková Datum: 7. 2. 2014 Reg.č.projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0023 Název projektu: Partnerská síť centra excelentního bionanotechnologického výzkumu MĚLI BYCHOM ZNÁT: informace,

Více

SPE je metoda vhodná pro rychlou přípravu vzorků, která užívá

SPE je metoda vhodná pro rychlou přípravu vzorků, která užívá Extrakce na pevné fázi (SPE) Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Extrakce na pevné fázi (SPE) (Solid Phase Extraction) SPE je metoda vhodná pro rychlou přípravu vzorků,

Více

Radioimunologická analýza

Radioimunologická analýza Radioimunologická analýza Reakce antigenu (nefyziologické látky kterou stanovujeme, AG) v biologickém materiálu s protilátkou (antibody, AB), kterou vytváří organismus. AB + AG AB-AG Imunochemická specifita

Více

Chromatofokusace. separace proteinů na základě jejich pi vysoké rozlišení. není potřeba připravovat ph gradient zaostřovací efekt jednoduchost

Chromatofokusace. separace proteinů na základě jejich pi vysoké rozlišení. není potřeba připravovat ph gradient zaostřovací efekt jednoduchost Chromatofokusace separace proteinů na základě jejich pi vysoké rozlišení není potřeba připravovat ph gradient zaostřovací efekt jednoduchost Polypufry - amfolyty Stacionární fáze Polybuffer 96 - ph 9-6

Více

STANOVENÍ TĚKAVÝCH HALOGENOVÝCH UHLOVODÍKŮ VE VODNÉM PROSTŘEDÍ METODOU PLYNOVÉ CHROMATOGRAFIE S DETEKCÍ NA PRINCIPU ELEKTRONOVÉHO ZÁCHYTU (GC/ECD)

STANOVENÍ TĚKAVÝCH HALOGENOVÝCH UHLOVODÍKŮ VE VODNÉM PROSTŘEDÍ METODOU PLYNOVÉ CHROMATOGRAFIE S DETEKCÍ NA PRINCIPU ELEKTRONOVÉHO ZÁCHYTU (GC/ECD) Organické kontaminanty Pracovní úkol 1. Určete složení neznámého vzorku. 2. Pro přípravu vzorku k analýze použijte 2 různé postupy pro extrakci. 3. Separujte a identifikujte jejich jednotlivé analyty.

Více

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování

Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Návod pro laboratorní úlohu: Komerční senzory plynů a jejich testování Úkol měření: 1) Proměřte závislost citlivosti senzoru TGS na koncentraci vodíku 2) Porovnejte vaši citlivostní charakteristiku s charakteristikou

Více

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Petr Kozlík Katedra analytické chemie

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Petr Kozlík Katedra analytické chemie Vysokoúčinná kapalinová chromatografie Petr Kozlík Katedra analytické chemie e-mail: kozlik@natur.cuni.cz 1 Sylabus přednášky: Praxe v HPLC Mobilní fáze Chromatografická kolona Spoje v HPLC Vývoj chromatografické

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 16 Iontová chromatografie Iontová chromatografie je speciální technika vyvinutá pro separaci anorganických iontů a organických

Více

Cvičení KATA Analytická chemie Chromatografie

Cvičení KATA Analytická chemie Chromatografie je analytická metoda, při které dochází k separaci (rozdělení) jednotlivých složek, které tvoří analyzovaný vzorek. Je založena na opakovaném ustanovení rovnováh mezi dvěma fázemi, mobilní (pohybující

Více

Stanovení sacharidů ve vybraných přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie s odpařovacím detektorem rozptylu světla (UHPLC-ELSD)

Stanovení sacharidů ve vybraných přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie s odpařovacím detektorem rozptylu světla (UHPLC-ELSD) Stanovení sacharidů ve vybraných přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie s odpařovacím detektorem rozptylu světla (UHPLC-ELSD) A) Ultrazvuková extrakce Ultrazvuková extrakce je významnou

Více

Příloha 2. Návod pro laboratorní úlohu

Příloha 2. Návod pro laboratorní úlohu Příloha 2. Návod pro laboratorní úlohu VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMIE A ANALÝZY POTRAVIN Technická 5, 166 28 Praha 6 tel./fax.: + 42 224 353 185; jana.hajslova@vscht.cz Analýza

Více

isolace analytu oddělení analytu od matrice (přečištění) zakoncentrování analytu stanovení analytu (analytů) ve vícesložkové směsi

isolace analytu oddělení analytu od matrice (přečištění) zakoncentrování analytu stanovení analytu (analytů) ve vícesložkové směsi SEPARAČNÍ METODY Využití separačních metod isolace analytu oddělení analytu od matrice (přečištění) zakoncentrování analytu stanovení analytu (analytů) ve vícesložkové směsi Druhy separačních metod Srážení

Více

Chromatografické metody

Chromatografické metody Chromatografické metody Irina Nikolova, Mgr. Oddělení ochrany čistoty ovzduší Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ústí nad Labem Kočkovská 18, 400 11 Ústí nad Labem tel: +420 472706050 fax: +420 472706024

Více

Gelová permeační chromatografie

Gelová permeační chromatografie Gelová permeační chromatografie (Gel Permeation Chromatography - GPC) - separační a čisticí metoda - umožňuje separaci skupin sloučenin s podobnou molekulovou hmotností (frakcionace) - analyty jsou po

Více

Separační metody v analytické chemii. Kapalinová chromatografie (LC) - princip

Separační metody v analytické chemii. Kapalinová chromatografie (LC) - princip Kapalinová chromatografie (LC) - princip Kapalinová chromatografie (Liquid chromatography, zkratka LC) je typ separační metody, založené na rozdílné distribuci dělených látek ve směsi mezi dvě různé nemísitelné

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 10 Chromatografie v reverzním/obráceném módu (Reveresed-Phase chromatography, RP) Princip separace Termín chromatografie v

Více

Stanovení cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce kapilární elektroforézou

Stanovení cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce kapilární elektroforézou Stanovení cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce kapilární elektroforézou Úkol Stanovte obsah cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce pomocí kapilární elektroforézy. Teoretická část Cholesterol je steroidní

Více

Úvod do vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Úvod do vysokoúčinné kapalinové chromatografie Vysokoúčinná kapalinová chromatografie Zuzana Bosáková, Josef Cvačka, Petr Kozlík (pondělky 12:20 13:50, CH3) 1/ Úvod do HPLC [JC; 5. 10.] 2/ Teorie HPLC [PK; 12. 10.] 3/ Instrumentace [PK; 19.10.] 4/

Více

Chromatografie. 1 Úvod

Chromatografie. 1 Úvod Chromatografie 1 Úvod Chromatografie je metoda sloužící k separaci a analýze složitých směsí. Chromatografie se velmi široce uplatňuje ve všech vědeckých odvětvích včetně lékařství. V rámci lékařských

Více

Repetitorium chemie IX (2016) (teorie a praxe chromatografie)

Repetitorium chemie IX (2016) (teorie a praxe chromatografie) Repetitorium chemie IX (2016) (teorie a praxe chromatografie) Chromatografie Podstatou je rozdělování složek směsi dávkovaného vzorku mezi dvěma fázemi Stacionární fáze je nepohyblivá (silikagel, celulóza,

Více

Základy interpretace hmotnostních spekter

Základy interpretace hmotnostních spekter Základy interpretace hmotnostních spekter Zpracováno podle: http://www.chem.arizona.edu/massspec/ - doporučený zdroj pro samostudium 1. Měříme četnost iontů pro dané hodnoty m/z 2. Vytvoříme grafickou

Více

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ)

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) 5. část TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY A PACHOVÉ LÁTKY Zpracoval: Tým autorů EVECO Brno, s.r.o. TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY Těkavé organické

Více

P. Martinková, D. Pospíchalová, R. Jobánek, M. Jokešová. Stanovení perfluorovaných organických látek v elektroodpadech

P. Martinková, D. Pospíchalová, R. Jobánek, M. Jokešová. Stanovení perfluorovaných organických látek v elektroodpadech P. Martinková, D. Pospíchalová, R. Jobánek, M. Jokešová Stanovení perfluorovaných organických látek v elektroodpadech Perfluorované a polyfluorované uhlovodíky (PFC,PFAS) Perfluorované - všechny vodíky

Více

mobilní fáze pohyblivá - obsahuje dělené látky, které mají různou afinitu ke stacionární fázi.

mobilní fáze pohyblivá - obsahuje dělené látky, které mají různou afinitu ke stacionární fázi. separační metody Chromatografické metody Distribuce látky mezi dvě fáze: stacionární fáze nepohyblivá - ukotvený materiál mobilní fáze pohyblivá - obsahuje dělené látky, které mají různou afinitu ke stacionární

Více

PLANÁRNÍ (PLOŠNÁ) CHROMATOGRAFIE

PLANÁRNÍ (PLOŠNÁ) CHROMATOGRAFIE PLANÁRNÍ (PLOŠNÁ) CHROMATOGRAFIE Tenkovrstvá chromatografie je technika pro identifikaci a separaci směsi organických látek Identifikace složek směsi (nutné použít standard) analysa frakcí sbíraných během

Více

1. ročník Počet hodin

1. ročník Počet hodin SOUSTAVY LÁTEK A JEJICH SLOŽENÍ rozdělení přírodních látek a vlastnosti chemických látek soustavy látek a jejich složení STAVBA ATOMU historie pohledu na atom složení a struktura atomu stavba atomu VELIČINY

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 14 Iontově výměnná chromatografie Iontově výměnná chromatografie se používá pro separaci aminokyselin od roku 1956. Jak z pohledu

Více

SYNPO, akciová společnost Oddělení analytické a fyzikální chemie S. K. Neumanna 1316, Zelené Předměstí, 532 07 Pardubice

SYNPO, akciová společnost Oddělení analytické a fyzikální chemie S. K. Neumanna 1316, Zelené Předměstí, 532 07 Pardubice List 1 z 7 Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního flexibilního rozsahu je k dispozici v laboratoři u manažera

Více

SYNPO, akciová společnost Oddělení analytické a fyzikální chemie S. K. Neumanna 1316, 532 07 Pardubice, Zelené Předměstí

SYNPO, akciová společnost Oddělení analytické a fyzikální chemie S. K. Neumanna 1316, 532 07 Pardubice, Zelené Předměstí Laboratoř je způsobilá aktualizovat normativní dokumenty identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných

Více

Aldehydy, ketony, karboxylové kyseliny

Aldehydy, ketony, karboxylové kyseliny Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Aldehydy, ketony, karboxylové kyseliny Aldehydy jsou organické sloučeniny, které obsahují aldehydickou funkční

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU D METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU D METODOU HPLC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU VITAMÍNU D METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Tato metoda specifikuje podmínky pro stanovení vitamínu D v premixech pro výrobu krmných směsí metodou HPLC.

Více

STANOVENÍ AMINOKYSELINOVÉHO SLOŽENÍ BÍLKOVIN. Postup stanovení aminokyselinového složení

STANOVENÍ AMINOKYSELINOVÉHO SLOŽENÍ BÍLKOVIN. Postup stanovení aminokyselinového složení STANVENÍ AMINKYSELINVÉH SLŽENÍ BÍLKVIN Důvody pro stanovení AK složení určení nutriční hodnoty potraviny, suroviny (esenciální vs. neesenciální AK) charakterizace určité bílkovinné frakce nebo konkrétní

Více

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS Látka = forma hmoty, která se skládá z velkého množství základních stavebních částic: atomů, iontů a... Látky se liší podle druhu částic, ze kterých se skládají. Druh částic

Více

Trendy v moderní HPLC

Trendy v moderní HPLC Trendy v moderní HPLC Josef Cvačka, 5.1.2011 CHROMATOGRAFIE NA ČIPECH Miniaturizace separačních systémů Mikrofluidní čipy Mikrofabrikace Chromatografické mikrofluidní čipy s MS detekcí Praktické využití

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MASTNÝCH KYSELIN V OLEJÍCH A TUCÍCH METODOU GC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MASTNÝCH KYSELIN V OLEJÍCH A TUCÍCH METODOU GC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU MASTNÝCH KYSELIN V OLEJÍCH A TUCÍCH METODOU GC 1 Rozsah a účel Metoda je určena pro kvantitativní a kvalitativní určení složení směsi methylesterů

Více

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Petr Kozlík Katedra analytické chemie

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Petr Kozlík Katedra analytické chemie Vysokoúčinná kapalinová chromatografie Petr Kozlík Katedra analytické chemie e-mail: kozlik@natur.cuni.cz http://web.natur.cuni.cz/~kozlik/ 1 Vysokoúčinná kapalinová chromatografie Teorie HPLC Praktické

Více

Selektrivní distribuce anlytu mezi rozpouštědlo a adsorpční povrch stacionární fáze. Konkurence na povrchu sorbentu: analyt versus solvent

Selektrivní distribuce anlytu mezi rozpouštědlo a adsorpční povrch stacionární fáze. Konkurence na povrchu sorbentu: analyt versus solvent Vysokoúčinná kapalinová chromatografie - Techniky/mody HPLC - I Příprava předmětu byla podpořena projektem PPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 2.3.1. Techniky HPLC - Mody HPLC 2.3.1.1. Adsorpční chromatografie

Více

Základy analýzy potravin Přednáška 7. Důvody pro stanovení vody v potravinách. Obsah vody v potravinách a potravinových surovinách

Základy analýzy potravin Přednáška 7. Důvody pro stanovení vody v potravinách. Obsah vody v potravinách a potravinových surovinách VODA Důvody pro stanovení vody v potravinách technologická a hygienická jakost (údržnost, konzistence) ekonomická hlediska vyjádření obsahu jiných složek v sušině vzorku Obsah vody v potravinách a potravinových

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MADURAMICINU A SEMDURAMICINU METODOU HPLC

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU MADURAMICINU A SEMDURAMICINU METODOU HPLC Národní referenční laboratoř Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU MADURAMICINU A SEMDURAMICINU METODOU HPLC 1 Rozsah a účel Metoda specifikuje podmínky pro stanovení maduramicinu a semduramicinu v krmivech a premixech.

Více

Úvod do vysokoúčinné kapalinové chromatografie

Úvod do vysokoúčinné kapalinové chromatografie Úvod do vysokoúčinné kapalinové chromatografie Josef Cvačka, 1. 10. 2018 Chromatografické techniky převzato z M.Klusáčková: Chromatografie Královna analýz Vysokoúčinná kapalinová chromatografie Vysokoúčinná

Více

Repetitorium chemie IV (2014)

Repetitorium chemie IV (2014) Repetitorium chemie IV (2014) Chromatografie Podstatou je rozdělování složek směsi dávkovaného vzorku mezi dvěma fázemi Stacionární fáze je nepohyblivá (silikagel, celulóza, polymerní částice) Mobilní

Více

Superkritická fluidní extrakce (SFE) Superkritická fluidní extrakce

Superkritická fluidní extrakce (SFE) Superkritická fluidní extrakce Superkritická fluidní extrakce (zkráceně SFE, z angl. Supercritical Fluid Extraction) = extrakce, kde extrakčním činidlem je tekutina v superkritickém stavu, tzv. superkritická (nadkritická) tekutina (zkráceně

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICKY ČISTÉ LÁTKY A SMĚSI Látka = forma hmoty, která se skládá z velkého množství základních částic: atomů, iontů a... 1. Přiřaďte látky: glukóza, sůl, vodík a helium k níže zobrazeným typům částic.

Více

Problémy u kapalinové chromatografie

Problémy u kapalinové chromatografie Problémy u kapalinové chromatografie Troubleshooting 1 Problémy v HPLC Většinu problémů, které se vyskytují při separaci látek na chromatografické koloně můžeme vyčíst již zpouhého průběhu základní linie,

Více

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Vysokoúčinná kapalinová chromatografie Autorský kolektiv ústavu 402 VŠCHT Praha Část 1, Úvod Vysokoúčinná kapalinová chromatografie

Více

CS Úřední věstník Evropské unie L 54/85

CS Úřední věstník Evropské unie L 54/85 26.2.2009 CS Úřední věstník Evropské unie L 54/85 F. STANOVENÍ DICLAZURILU 2,6-dichlor-alfa-(4-chlorofenyl)-4-(4,5-dihydro-3,5-dioxo-1,2,4-triazin-2-(3-H)yl)benzenacetonitril 1. Účel a rozsah Tato metoda

Více

Teorie chromatografie - I

Teorie chromatografie - I Teorie chromatografie - I Veronika R. Meyer Practical High-Performance Liquid Chromatography, Wiley, 2010 http://onlinelibrary.wiley.com/book/10.1002/9780470688427 Příprava předmětu byla podpořena projektem

Více

VYSOKOÚČINNÁ KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE (HPLC) HPLC = high performance liquid chromatography high pressure liquid chromatography

VYSOKOÚČINNÁ KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE (HPLC) HPLC = high performance liquid chromatography high pressure liquid chromatography VYSOKOÚČINNÁ KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE (HPLC) HPLC = high performance liquid chromatography high pressure liquid chromatography Separační principy kapalinové chromatografie adsorpce: anorg. sorbenty Al

Více

Separační metody SEPARAČNÍ (DĚLÍCÍ) METODY CHROMATOGRAFIE ROZDĚLENÍ SEPARAČNÍCH METOD. www.natur.cuni.cz/~suchan. Jana Sobotníková

Separační metody SEPARAČNÍ (DĚLÍCÍ) METODY CHROMATOGRAFIE ROZDĚLENÍ SEPARAČNÍCH METOD. www.natur.cuni.cz/~suchan. Jana Sobotníková Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra analytické chemie Separační metody Jana Sobotníková tel.: 221951230 e-mail: jana.sobotnikova@natur.cuni.cz www.natur.cuni.cz/~suchan *přednášky

Více

HYDROXYDERIVÁTY - ALKOHOLY

HYDROXYDERIVÁTY - ALKOHOLY LABORATORNÍ PRÁCE Č. 26 HYDROXYDERIVÁTY - ALKOHOLY PRINCIP Hydroxyderiváty jsou kyslíkaté deriváty uhlovodíků, které vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekule uhlovodíku hydroxylovou

Více

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Kapalinová chromatografie (LC) 1.1. Teorie kapalinové

Více

VLIV CHROMATOGRAFICKÝCH PODMÍNEK NA ELUČNÍ CHARAKTERISTIKY SEPAROVANÝCH LÁTEK - SLOŽENÍ MOBILNÍ FÁZE

VLIV CHROMATOGRAFICKÝCH PODMÍNEK NA ELUČNÍ CHARAKTERISTIKY SEPAROVANÝCH LÁTEK - SLOŽENÍ MOBILNÍ FÁZE Mobilní fáze VLIV CHROMATOGRAFICKÝCH PODMÍNEK NA ELUČNÍ CHARAKTERISTIKY SEPAROVANÝCH LÁTEK - SLOŽENÍ MOBILNÍ FÁZE Složení mobilní fáze má vliv na eluční charakteristiky : účinnost kolony; kapacitní poměr;

Více

Kapalinová chromatografie

Kapalinová chromatografie Kapalinová chromatografie LC - mobilní fáze kapalina, která proudí kolonou naplněnou stacionární fází 1 - adsorpční chromatografie (LSC) tuhá látka jako sorbent (použití méně často proti LLC) 2 -rozdělovací

Více

Separační metody. Jana Sobotníková. přednášky též ke stažení v SIS nebo Moodle

Separační metody. Jana Sobotníková.    přednášky též ke stažení v SIS nebo Moodle Separační metody Jana Sobotníková e-mail: jana.sobotnikova@natur.cuni.cz www.natur.cuni.cz/~suchan přednášky též ke stažení v SIS nebo Moodle SEPARAČNÍ (DĚLÍCÍ) METODY založeny (většinou) na rozdílné distribuci

Více

HYDROGENAČNÍ RAFINACE MINERÁLNÍCH OLEJŮ

HYDROGENAČNÍ RAFINACE MINERÁLNÍCH OLEJŮ VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Fakulta technologie ochrany prostředí Ústav technologie ropy a alternativních paliv HYDROGENAČNÍ RAFINACE MINERÁLNÍCH OLEJŮ Laboratorní cvičení ÚVOD Při výrobě

Více

Simazin. Standardizované metody

Simazin. Standardizované metody Zpracováno podle Raclavská, H. Kuchařová, J. Plachá, D.: Podklady k provádění Protokolu o PRTR Přehled metod a identifikace látek sledovaných podle Protokolu o registrech úniků a přenosů znečišťujících

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Alklany a cykloalkany Homologická řada alkanů Nerozvětvené alkany tvoří homologickou řadu obecného vzorce C n H 2n+2, kde n jsou malá celá čísla.

Více

EXTRAKČNÍ METODY používané pro stanovení lipofilních a hydrofilních látek. Mgr. Romana Kostrhounová, Ph. D. RNDr. Ivana Borkovcová, Ph.D.

EXTRAKČNÍ METODY používané pro stanovení lipofilních a hydrofilních látek. Mgr. Romana Kostrhounová, Ph. D. RNDr. Ivana Borkovcová, Ph.D. EXTRAKČNÍ METODY používané pro stanovení lipofilních a hydrofilních látek Mgr. Romana Kostrhounová, Ph. D. RNDr. Ivana Borkovcová, Ph.D. EXTRAKČNÍ METODY Úvod rozdělení látek podle polarity extrakce lipofilních

Více

ADSORPČNÍ CHROMATOGRAFIE (LSC)

ADSORPČNÍ CHROMATOGRAFIE (LSC) EXTRAKCE TUHOU FÁZÍ ADSORPČNÍ CHROMATOGRAFIE (LSC) -rozdělení směsi látek (primární extrakt) na sloupci sorbentu ve skleněné koloně s fritou (cca 50 cm x 1 cm) -obvykle jde o selektivní adsorpci nežádoucích

Více

VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Ústav chemie a analýzy potravin Technická 5, 166 28 Praha 6 tel./fax: 220443185, tel. 220443184, 224314096

VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Ústav chemie a analýzy potravin Technická 5, 166 28 Praha 6 tel./fax: 220443185, tel. 220443184, 224314096 strana 1/15 VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Ústav chemie a analýzy potravin Technická 5, 166 28 Praha 6 tel./fax: 220443185, tel. 220443184, 224314096 PROTOKOL O ZKOUŠCE č. LN 8212 LN 8217

Více

Stanovení sacharidů ve vybraných přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie s odpařovacím detektorem rozptylu světla (HPLC-ELSD)

Stanovení sacharidů ve vybraných přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie s odpařovacím detektorem rozptylu světla (HPLC-ELSD) Stanovení sacharidů ve vybraných přírodních matricích pomocí kapalinové chromatografie s odpařovacím detektorem rozptylu světla (HPLC-ELSD) A) Ultrazvuková extrakce Ultrazvuková extrakce je významnou extrakční

Více

Úvod do problematiky extrakčních metod

Úvod do problematiky extrakčních metod Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti potravin (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/15.0063) Úvod do problematiky extrakčních metod RNDr. Ivana Borkovcová, Ph.D. Obsah definice, vymezení

Více

CHROMATOGRAFIE ÚVOD Společný rys působením nemísících fází: jedna fáze je nepohyblivá (stacionární), druhá pohyblivá (mobilní).

CHROMATOGRAFIE ÚVOD Společný rys působením nemísících fází: jedna fáze je nepohyblivá (stacionární), druhá pohyblivá (mobilní). CHROMATOGRAFIE ÚOD Existují různé chromatografické metody, viz rozdělení metod níže. Společný rys chromatografických dělení: vzorek jako směs látek - složek se dělí na jednotlivé složky působením dvou

Více

215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT

215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT 215.1.10 SKUPINOVÁ ANALÝZA MOTOROVÝCH NAFT ÚVOD Snižování emisí výfukových plynů a jejich škodlivosti je hlavní hnací silou legislativního procesu v oblasti motorových paliv. Po úspěšném snížení obsahu

Více

Přístupy k analýze opticky aktivních látek metodou HPLC

Přístupy k analýze opticky aktivních látek metodou HPLC Přístupy k analýze opticky aktivních látek metodou HPLC Karel Lemr Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého tř. Svobody 8, 771 46 Olomouc lemr@prfnw.upol.cz Zentiva, Praha,

Více

Potřebný čas pro výuku DUM: Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem:

Potřebný čas pro výuku DUM: Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Název školy Číslo projektu Číslo a název klíčové aktivity ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 CZ.1.07/1.4.00/21.2862 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Šablona

Více

Příloha 1: Série chromatogramů vybraných standardů polyfenolických látek zaznamenány pomocí metody HPLC s detekcí UV-DAD.

Příloha 1: Série chromatogramů vybraných standardů polyfenolických látek zaznamenány pomocí metody HPLC s detekcí UV-DAD. PŘÍLOHY 1-3 Seznam příloh Příloha 1: Série chromatogramů vybraných standardů polyfenolických látek zaznamenány pomocí metody HPLC s detekcí UV-DAD. Obr. 1.1: Série chromatogramů standardů polyfenolických

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 23 Preparativní chromatografie je používána pro separaci látek, které jsou určeny pro další zpracování. Množství získávané

Více

Iontové zdroje II. Iontový zdroj. Data. Vzorek. Hmotnostní analyzátor. Zdroj vakua. Iontové zdroje pracující za sníženého tlaku

Iontové zdroje II. Iontový zdroj. Data. Vzorek. Hmotnostní analyzátor. Zdroj vakua. Iontové zdroje pracující za sníženého tlaku Iontové zdroje II. Iontové zdroje pracující za sníženého tlaku Elektronová/chemická ionizace Iontové zdroje pro spojení s planárními separacemi Ionizace laserem za účasti matrice Ambientní ionizační techniky

Více

Studijní materiál HMF_1 1. Hydroxymethylfurfural a jeho stanovení v potravinách 2. Kapalinová chromatografie (HPLC, UPLC)

Studijní materiál HMF_1 1. Hydroxymethylfurfural a jeho stanovení v potravinách 2. Kapalinová chromatografie (HPLC, UPLC) Studijní materiál HMF_1 1. Hydroxymethylfurfural a jeho stanovení v potravinách 2. Kapalinová chromatografie (HPLC, UPLC) V Brně dne 20. 11. 2011 Vypracoval: RNDr. Ivana Borkovcová, Ph.D. 1. Hydroxymethylfurfural

Více

[ A] 7. KAPITOLA CHROMATOGRAFIE K =

[ A] 7. KAPITOLA CHROMATOGRAFIE K = 7. KAPITOLA CHROMATOGRAFIE Chromatografie je primární separační metoda, při níž se využívá mnohokrát opakované ustanovení rovnováhy mezi dvěma nemísitelnými fázemi. Jedná se o mnohostrannou techniku, která

Více

Organická chemie - úvod

Organická chemie - úvod rganická chemie - úvod Trocha historie Původní dělení hmoty: Neživá anorganická Živá organická Rozdělení chemie na organickou a anorganickou objevy a isolace látek z přírodních materiálů.w.scheele(1742-1786):

Více

IVA: 2015FaF/3150/89

IVA: 2015FaF/3150/89 IVA: 2015FaF/3150/89 Analýza optické čistoty vybraných léčiv pomocí HPLC inovace úloh praktických cvičení z předmětů: organická chemie, farmaceutická chemie, analytická chemie nebo analýza léčiv Lucie

Více

KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE A ABSORPČNÍ UV SPEKTROFOTOMETRIE

KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE A ABSORPČNÍ UV SPEKTROFOTOMETRIE KAPALINOVÁ CHROMATOGRAFIE A ABSORPČNÍ UV SPEKTROFOTOMETRIE D. SÝKORA, J. FÄHNRICH Obecné základy kapalinové eluční kolonové chromatografie Kapalinová chromatografie je jednou z chromatografických separačních

Více

II. Chromatografické separace

II. Chromatografické separace II. Chromatografické separace 9. Jednotlivé chromatografické metody Adsorpční, gelová, iontově výměnná, afinitní chromatografie, chromatografie na reverzní a normální fázi 10. Teoretické základy chromatografických

Více

Iontové zdroje II. Iontový zdroj. Data. Vzorek. Hmotnostní analyzátor. Zdroj vakua. Iontové zdroje pracující za sníženého tlaku

Iontové zdroje II. Iontový zdroj. Data. Vzorek. Hmotnostní analyzátor. Zdroj vakua. Iontové zdroje pracující za sníženého tlaku MC230P43 Hmotnostní detekce v separačních metodách, 2015 Iontové zdroje II. Iontové zdroje pracující za sníženého tlaku Elektronová/chemická ionizace Iontové zdroje pro spojení s planárními separacemi

Více

DERIVÁTY - OPAKOVÁNÍ

DERIVÁTY - OPAKOVÁNÍ DERIVÁTY - OPAKOVÁNÍ Doplňte k názvu derivátu uhlovodíku charakteristickou skupinu: alkohol Název derivátu Charakteristická skupina nitroderivát karboxylová kyselina aldehyd halogenderivát keton Doplňte

Více

Chromatografické metody základní rozdělení a instrumentace

Chromatografické metody základní rozdělení a instrumentace Chromatografické metody základní rozdělení a instrumentace Plynová chromatografie separace organických látek s bodem varu do 400 C není vhodná k separaci biomakromolekul detekce produktů enzymových reakcí

Více

Chemie životního prostředí III Atmosféra (10) Těkavé organické látky (VOCs)

Chemie životního prostředí III Atmosféra (10) Těkavé organické látky (VOCs) Centre of Excellence Chemie životního prostředí III Atmosféra (10) Těkavé organické látky (VOCs) Ivan Holoubek RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox. recetox.muni.cz; http://recetox.muni

Více