Internet Historie a Typy připojení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Internet Historie a Typy připojení"

Transkript

1 Internet Historie a Typy připojení a) Historie internetu b) Připojení telefonní linkou c) Bezdrátové připojení d) Mobilní připojení e) Ostatní typy připojení

2 Historie Internetu Již začátkem 60. let v době studené války se začaly ve Spojených státech amerických objevovat myšlenky na vytvořeny sítě, která by propojovala nejdůležitější vojenské, vládní a akademické počítače a která by byla schopna přežít jaderný úder. Bylo jasné, že by to měla být sít bez centra, a měla by být schopna funkce i v případě výpadku jednotlivých uzlů.

3 ARPANET Koncem 60. let se sdružení RAND a univerzity MIT a UCLA zabývaly myšlenkou vytvořením decentralizované sítě s přepojováním paketů 1. V roce 1968 přispěchal s finanční podporou na pomoc Pentagon, respektive jeho agentura DARPA (Defence Advanced Research Project Agency) a na podzim roku 1969 byly zprovozněny první čtyři uzly sítě, která byla nazývána ARPANET (všechny čtyři uzly byly umístěny na amerických univerzitách). V roce 1971 se ARPANET rozrostl na 15 uzlů a v roce 1972 již bylo propojeno celkem 37 počítačů. Je s podivem, že se hlavním využitím sítě ARPANET nestalo používání vzdálených počítačů, ale komunikace prostřednictvím elektronické pošty a elektronické konference. Kromě konferencí sloužících k výměně vědeckých informací se také objevily první konference určené pro zábavu.

4 Rok 1973 se zapsal do dějin Sítě připojením prvních dvou neamerických institucí, britské University College of London a norské Royal Radar Establishment. V té době již bylo jasné, že myšlenka decentralizované sítě s přepojováním paketů je tím správným řešením pro síť, která by měla být robustní a snadno rozšířitelná. Již v roce 1974 byla zveřejněna první specifikace protokolu TCP/IP, jenž měl nahradit stávající přenosový protokol NCP. V roce 1983 se oficiálně přešlo od protokolu NCP k sadě protokolů TCP/IP. Období mezi lety by bylo možné označit jako druhou etapu rozvoje internetu. Tato etapa byla charakterizována prudkým růstem internetu (z přibližně tisíce počítačů v roce 1983 na více než milion počítačů v roce 1992) a především expanzí mimo americký kontinent.

5 V listopadu roku 1990 Tim Berners-Lee na půdě ústavu částicové fyziky CERN předvedl první prototyp WWW serveru (jako operační systém byl zvolen NeXT). Prudký nárůst obliby WWW se datuje k září 1993, kdy byla dostupná první funkční verze velmi populární prohlížeče NCSA Mosaic.

6 Do roku 1993 zůstával internet doménou především vědeckých a akademických pracovišť. Uživatelé a provozovatelé se vehementně bránili příchodu komerčních aktivit na internet. Od roku 1993 se na internetu začaly ve velkém objevovat komerční organizace, nejprve počítačové, později i firmy z dalších oborů lidské společnosti. V mnoha státech se internet stává běžnou součástí každodenního života. Rozvoj internetu se samozřejmě nezastavil. Zejména v zemích "internetově nevyspělých dochází ke stejně prudkému rozvoji jako v počátcích devadesátých let v Americe. Průzkumy ukazují, že počet počítačů připojených do internetu se každým rokem zdvojnásobuje.

7 Připojení telefonní linkou Telefonní linka dial-up (vytáčené připojení) - Jedná se o komutované (dočasné) připojení pomocí analogové telefonní linky. Chceme-li využít analogovou linku k přenosu dat (digitální informace) musíme odesílaná data převést do analogové podoby (modulovat) a přijímaná data převést z analogové podoby do digitální (demodulovat). K tomu se používá zařízení modulátor/demodulátor tzv. modem. Konverze dat z analogové do digitální podoby je vzhledem k rychlosti ztrátová nikoliv však v opačném směru. Proto data od uživatele k providerovi putují pomaleji než data od providera k uživateli. Aby se modemy různých výrobců mezi sebou mohly navzájem "domluvit", musí používat jednotný komunikační protokol, což je podstatě jazyk kterým spolu modemy hovoří. Oba modemy (vysílací i cílový) se na začátku spojení pomocí tohoto jazyka domluví na správném kmitočtu a rychlosti z reproduktoru je slyšet přerušovaný pískavý zvuk. Nejnovější modemy používají protokol V.90 (max. 56 kb/s), u starších modemů to byl protokol V.34 (max. 33,6 kb/s).

8 Maximální teoretické rychlosti protokolu V.90 (pouze je-li modem připojen k digitální ústředně): od uživatele k providerovi tzv. upload = 33,6 kb/s od providera k uživateli tzv. download = 56 kb/s Rychlost přenosu dat také závisí na kvalitě spojení (přenosové linky, modemy) a jakékoliv rušení může způsobit, že budou data přenášena menší rychlostí než kolik umožňuje modem. Modemy se vyrábějí ve dvou verzích: Interní rozšiřující karta pro PCI nebo AMR (Audio Modem Riser) slot nemají kontrolky signalizující stav modemu jsou levnější než externí Externí sériové rozhraní (COM), USB, u notebooků PCMCIA lze jej přenášet mezi více počítači snadnější instalace

9 Vylepšené modemy podporují i další funkce voice/data modem modem je možné používat i jako telefon ve spolupráci se zvukovou kartou počítače, mikrofonem a reproduktory. faxmodem umožňuje přijímat a odesílat faxy softwarový modem některé funkce, prováděné u klasických modemů hardwarem, jsou prováděny softwarově operačním systémem. Tyto modemy jsou levnější, ale během spojení mnohem více zatěžují systém.

10 Instalace modemu sériové zapojení paralelní zapojení Modem se k telefonní lince připojuje pomocí konektoru RJ 11 (má jen 4 vodiče oproti RJ 45, který jich má 8). Je vhodné jej zapojit do série s telefonním přístrojem a to tak, že přípojka povede nejdříve do modemu a z něj potom do telefonního přístroje (viz. obr.). Modem při připojení k internetu automaticky odpojí telefonní přístroj. Při paralelní připojení (pomocí rozdvojky) se zvednutím telefonního přístroje spojení přeruší.

11 AT příkazy Modem je ovládán operačním systémem pomocí speciálních AT příkazů, což je průmyslový standart zavedený firmou Hayes pro řízení modemu v příkazovém režimu. Dnešní komunikační programy tyto příkazy používají automaticky, přesto je však užitečné o jejich existenci vědět, protože v případě problémů se jich dá spousta odstranit právě použitím správných AT příkazů. Odeslání AT příkazů do modemu při každém připojení k internetu můžeme nastavit v operačních systémech Windows v Ovládacích panelech / položka Modem / Vlastnosti / tlačítko Upřesnit. Modem můžeme též obsluhovat manuálně např. pomocí programu hyperterminál, který je součástí operačního systému Windows. Základní AT příkazy: AT žádost o odezvu modemu - pokud je modem připojen, odpoví zprávou OK ATA odpověď na příchozí volání (modem zvedne telefon a naváže spojení) ATD[telefonní číslo] vytočí dané tel. číslo (např. ATDP ) ATH0 zavěšení linky ATX0 nedetekuje se oznamovací ani obsazovacího tón ATX3 detekuje se obsazovací tón a nedetekuje se oznamovací tón Odpovědi modemu: OK příkaz proveden / hodnota uložena ERROR při provádění příkazu nastala chyba RING byl detekován příchozí hovor (někdo volá) BUSY na lince byl detekován obsazovací tón (volané číslo je obsazeno) CONNECT spojení bylo úspěšně navázáno NO DIALTONE modem nerozpoznal oznamovací tón (nastavte ATX3) NO CARRIER došlo ke ztrátě nosného signálu (ztráta spojení) Externí modemy bývají vybaveny řadou kontrolek, které ukazují aktuální činnost modemu: MR Modem Ready modem je připraven (zapnut) OH Off Hook modem zvedl linku CD Carrier Detect detekován nosný signál (modemy spojeny) RD Receive Data modem přijímá data SD Send Data modem odesílá data Výrobci modemů: US ROBOTICS, ZYXEL, WELL

12 Linkový Protokol PPP V lokálních sítích se většinou používá linkový protokol ethernet. Pro připojení pomocí modemu se nejčastěji používá linkový protokol PPP (Point-to-Point Protocol), který obsahuje kontrolní součet přenášených dat pro odstranění chyb v přenosu a také ověřuje totožnost uživatele (přihlášení). V operačních systémech Windows lze tento protokol nastavit ve vlastnostech připojení. Výhody telefonického připojení: + dostupnost po celé ČR + nízké pořizovací náklady (nízká cena modemu) Nevýhody telefonického připojení: uživatel musí mít zavedenu telefonní linku nízká přenosová rychlost (max. 56 kb/s) připojení je pouze dočasné (platíme za dobu připojení) přenosová rychlost záleží na kvalitě linky v době připojení k internetu není možné telefonovat V dnešní době se už nepoužívá.

13 ISDN (Integrated Services Digital Network) Digitální síť integrovaných služeb Komutované (dočasné) připojení prostřednictvím digitální telefonní linky. ISDN je v podstatě klasickou telefonní sítí, která přešla na digitální provoz. Digitální linka vede až k samotnému uživateli. Využívá se k rychlejšímu připojení domácích uživatelů, nebo malých sítí (2-5 počítačů) k internetu. ISDN využívá první 3 vrstvy modelu OSI: - síťová: Protokol Q spojovací: Protokol Q fyzická: Protokol I PRI a I BRI Instalace Pro připojení koncového uživatele se musí stávající analogová přípojka předělat na digitální. U EuroISDN2 je zpoplatňován každý kanál zvlášť časovou tarifikací v pravidelných intervalech (stanoví operátor), stejně jako analogová linka.. Paušální poplatek za využívání ISDN je však větší. Aby bylo možné připojit počítač k digitální lince, je zapotřebí tzv. ISDN modem (je dražší než modem pro dial-up). Termín ISDN modem je dosti nepřesný, neboť modem je zařízení, které moduluje data z analogové podoby na digitální a naopak. To ale ISDN modem dělat nemusí. Data jsou totiž ponechána v digitální podobě.

14 Výhody oproti klasické analogové lince: ISDN umožňuje souběžné telefonování a přenášení dat. K ISDN lince mohu připojit až 8 různých zařízení schopných digitální komunikace (dig. fax, dig. telefon, počítač, dig. záznamník). Současně ale mohou komunikovat pouze dvě z nich. Původní analogová zařízení (telefony a faxy) k ISDN lince připojit nelze, protože by s ní neuměly pracovat - je ale možné si pořídit speciální adaptér (tzv. terminálový adaptér), přes který je připojit lze. Při přístupu k internetu má ISDN mnohem větší rychlost navazování spojení a přihlašování uživatele do sítě internetového providera. Na analogových linkách se modemy přihlašují půl minuty nebo dokonce déle, u ISDN to trvá zhruba 2 až 3 vteřiny. Nevýhody ISDN připojení: uživatel musí mít zavedenu digitální telefonní linku nízká přenosová rychlost (max. 128 kb/s) připojení je pouze dočasné (platíme za dobu připojení) zastaralá technologie Dnes už se nepoužívá.

15 Technologie vysokorychlostního přenosu dat po běžné telefonní lince. Princip ADSL spočívá v tom, že zatímco u klasického telefonního analogového přenosu dat, který je realizován prostřednictvím modemu, je k dispozici přenosové pásmo od 300 Hz do 4 khz, u ADSL je pro účely přenosu dat vyhrazeno pásmo vyšších frekvencí (25 až 1104 khz). ADSL tedy využívá volného frekvenčního pásma telefonních přípojek a nenarušuje tudíž běžné hovory. Navíc pracuje s odlišnými rychlostmi přenosu (tzv. asymetrické spojení) směrem ke koncovému uživateli tzv. download nebo také downstream.

16 DSLAM Nevýhodou této technologie je nutnost existence speciálního zařízení v telefonní ústředně tzv. DSLAM ve vzdálenosti max. 4,8 km od telefonní přípojky. DSLAM je zařízení, které soustředí data od většího počtu ADSL uživatelů, kteří mají potom z tohoto zařízení přístup k různým službám (např. internet). Oddělovač (splitter) - toto zařízení odděluje standardní telefonní hovor od ADSL služby, jedna část signálu je přivedena do ADSL modemu, druhá do telefonního přístroje. Obdobně dochází k rozdělení signálu i na straně ústředny. Agregace Agregace znamená, že všichni uživatelé ADSL, kteří jsou připojeni k jednomu DSLAMU, se sejdou v jedné ATM přípojce (vysokorychlostní optická přípojka), kde se přenosová kapacita agreguje (rozdělí) mezi uživatele v poměru 1:50 respektive 1:20. V praxi to znamená, že pokud se připojí dostatečný počet uživatelů a všichni najednou začnou stahovat objemově náročné soubory, např. MP3 soubory nebo video, může dojit k zpomalení přípojky ADSL. Cena - v současnosti nabízí ADSL mnoho společností (např. O2, T-Mobile, Vodafone, GTS, UPC atd.) v cenách od 300 Kč za 2048/256 kb/s až do 2500 Kč za 25600/2048 kb/s. (download/upload)

17 Výhody a Nevýhody ADSL Výhody: možnost použití stávající telefonní linky nízké náklady na zřízení (některé firmy nabízejí ADSL s nulovými zřizovacími poplatky) trvalé připojení (24 hodin denně) dostatečná rychlost (např. pro přehrávání internetové televize) Nevýhody: uživatel musí mít zavedenu telefonní linku připojenou k ústředně s DSLAM (jen větší města) vyšší měsíční náklady agregace (1:50 nebo 1:20) větší zpoždění odezvy (ADSL není vhodné např. pro hraní síťových her)

18 Mikrovlnné linky jsou další způsob připojení k internetu, tentokrát bezdrátovou technologií. Pracují na mnoha kmitočtových pásem a existuje i spousta výrobců a technologií. Hlavní nevýhodou klasických pevných linek jsou náklady na pokládaní kabeláže. Vlastní princip bezdrátového připojení spočívá v tom, že se uživatel pomocí příslušného koncového zařízení spojí s příslušným přípojným bodem (základnovou stanicí) prostřednictvím směrové antény (musí být mezi nimi přímá viditelnost). Používaná frekvence přenosu je dnes obvykle kolem 2,4 GHz. Odesílaná data je při převádění z počítače nejprve nutné převést na modulovaný signál, který se mezi základnovou stanicí a uživatelem se šíří formou mikrovlnného signálu. Zpoplatnění této služby se liší podle poskytovatele. Velkou část ceny tvoří počáteční instalační poplatek, proto se koncová zařízení většinou pronajímají. Vlastnosti a kvalita bezdrátového připojení jsou ovlivňovány několika činitely. Nejdůležitější je kvalita signálu v lokalitě, kde se uživatel nachází. Mezi velké nevýhody patří vysoký instalační poplatek.

19 Výhody a Nevýhody Výhody: připojení k internetu vyšší rychlostí (až 2 Mb/s) rychlá odezva (ping) permanentní garantované (rychlost nesmí klesnout pod stanovenou hranici) připojení k internetu 24 hodin, 7 dnů v týdnu, 365 dnů v roce bez omezení. není potřeba telefonní linka nebo přípojka kabelové televize. Nevýhody: vyšší instalační poplatek a pořizovací cena přípojného zařízení vyšší měsíční paušál zpomalení přenosu za špatného počasí přijímací anténa musí být v dosahu signálu a musí být zajištěna přímá viditelnost na přípojný bod

20 Wi-Fi (Wireless Fidelity) Technologie bezdrátového přenosu dat fungující podle standardu V současnosti se používají tři varianty standardu : Varianta b pracuje v bezlicenčním (volném) frekvenčním pásmu 2,4 GHz (pracují v něm i další bezdrátová zařízení např. zařízení s technologií Bluetooth) s max. přenosovou rychlostí 11 Mb/s. Varianta g pracuje ve stejném frekvenčním pásmu jako b a je s ní zpětně kompatibilní, dosahuje však max. přenosové rychlosti 54 Mb/s. Varianta a pracuje v licencovaném frekvenčním pásmu 5GHz, takže je potřeba pro jeho využívání vlastnit povolení od telekomunikačního úřadu. Maximální přenosová rychlost je 54 Mb/s. Přenosová rychlost také záleží na vzdálenosti a viditelnosti vysílače a přijímače.

21 Dosah signálu výrazně ovlivňují použité antény. Ty určují velikost plochy na níž bude možné síť využít. Při volbě antény je rozhodující její zisk. Ten se uvádí v decibelech (db) a zjednodušeně řečeno platí, že čím větší zisk, tím vzdálenější signál je anténa schopna zachytit. Při přímé viditelnosti je možné se s pomocí kvalitní vnější směrové antény připojit až na vzdálenost 3 km. V budovách se maximální dosah drasticky snižuje na pouhých m v závislosti na použitém stavebním materiálu. Každé zařízení které používá bezdrátovou technologii Wi-Fi musí mít Wi-Fi certifikaci.

22 Bezdrátové sítě lze budovat: jako peer-to-peer (ad hoc) sítě, tzn. vzájemné bezdrátové propojení rovnocenných stanic. Nevýhodou je, že se všechny stanice musí nacházet ve vzájemném dosahu => při použití běžných Wi-Fi karet se zabudovanou anténkou je tedy propojení možné v pouze v rámci jedné místnosti nebo bytu. jako sítě s infrastrukturou přístupových bodů zde nekomunikují jednotlivé stanice přímo mezi sebou, ale prostřednictvím přístupových bodů tzv. Access Pointů (AP). Access point zprostředkovává vzájemnou komunikaci jednotlivých wireless zařízení (notebooky s PCMCIA Wi-Fi kartou, PDA s bezdrátovým modulem, stolní počítače s Wi-Fi kartou či USB modulem atd.) vyskytujících se v jeho dosahu, případně propojuje (routuje) komunikaci mezi pevnou a bezdrátovou sítí.

23 Výhody a Nevýhody Wi-Fi Výhody: běžné antény pokryjí několik desítek až stovek čtverečních metrů, velké vnější antény i kilometry pro provozování Wi-Fi sítě nejsou potřeba žádná povolení (kromě a) a poplatky snadná instalace nízké pořizovací náklady ve velkých evropských městech existují veřejné Wi-Fi sítě, skrze které je možné se zdarma připojit k internetu Nevýhody: nízká bezpečnost přenášených dat do sítě se mohou nabourat nepovolané osoby (tzv. warchalking) na delší vzdálenosti nutná přímá viditelnost nefunguje při hustém dešti

24 Mobilní Připojení GPRS (General Packet Radio Service) Technologie určená pro přenos dat v mobilních sítích GSM., která je založena na posílání malých balíčků informací tzv. paketů, stejně jako v internetu. Paket je skupina instrukcí, či dat, která jsou předávána jako jeden celek mezi jednotlivými uzly sítě. Pakety obsahují vlastní přenášená data a hlavičku s informací odkud paket odchází a jaký je jeho cíl. Pakety putují v tzv. timeslotech to jsou části jednotlivých kanálů (vysílacích frekvencí), na kterých probíhá komunikace s mobilním zařízením. Každý kanál obsahuje osm timeslotů. Teoreticky by tedy uživatel mohl využívat všech osm timeslotů najednou, mobilní operátoři však omezili jejich počet na pět. Při přetížení sítě jsou jako první redukovány GPRS přenosy (operátor může odebrat i všechny timesloty). Není tedy zajištěna stálá rychlost ani bezvýpadková funkčnost služby. Dalším faktorem, který ovlivňuje rychlost přenosu dat přes GPRS, je použité kódovací schéma. Používají se čtyři s označením CS0 až CS3 (CS = Coding Schema). Liší se v nabízeném poměru zabezpečení přenášených dat vůči chybám a rychlosti. Čím vyšší je použité kódování, tím je přenos náchylnější k chybám (a je proto velmi závislý na kvalitě signálu). Se snižujícím se číslem kódováni klesá rychlost, ale přenos se stává spolehlivějším. Schéma Rychlost na timeslot V praxi jsou tyto rychlosti nižší, neboť také záleží na kvalitě signálu, vnějším rušení, vzdálenosti od vysílače a na jeho vytíženosti atd. CS1 CS2 CS3 CS 9,1 kb/s 13, kb/s 15,60 kb/s 21,0 kb/s Tabulka max. teoretických rychlostí jednotlivých kódovacích schémat.

25 Rychlost GPRS Podle počtu podporovaných timeslotů jsou zařízení využívající GPRS (mobilní telefony, GPRS modemy) označovány pomocí tzv. tříd (class). Jejich celkem dvanáct. Nejpomalejší je první třída, nejrychlejší třída dvanáctá. Třída Počet timeslotů Počet timeslotů GPRS download upload Max. počet timeslotů současně Výpočet maximální rychlosti připojení pomocí technologie GPRS není těžký. Potřebujeme jen vědět jaký je počet použitých timeslotů (lze zjistit z GPRS třídy vašeho telefonu) a použité schéma kódování. Telefony mají často podporovaný počet timeslotů udán číslem, např.: 4+1. Znamená to, že pro download jsou k dispozici 4 timesloty a pro upload 1. rychlost kb/s (kódování) x počet timeslotů = výsledná rychlost připojení v kb/s Sestavení spojení (připojení) je vcelku rychlé (cca 10 sekund). Čím vyšší je číslo kódování, tím je přenos náchylnější k chybám (a je proto velmi závislý na kvalitě signálu). Se snižujícím se číslem kódováni klesá rychlost, ale přenos se stává spolehlivějším.

26 Pořizovací náklady Cena telefonu se může pohybovat od 2000,- Kč až do několika desítek tisíc Kč. Telefony s vyšší třídou GPRS dokáží využít více timeslotů, pokud je dostanou k dispozici. Tyto mobily jsou ale zpravidla dražší. Komunikaci mobilu s PC lze realizovat pomocí datového kabelu (COM či USB), IrDA (infraport) či Bluetooth. Provozní náklady GPRS patří k rychlostně pomalejším možnostem připojení. Platí se za přenesená data (obvykle kb), nikoliv za čas strávený připojením. Výhody: Mobilní připojení dostupné na 98 % území ČR. Možnost stálého připojení za paušální měsíční poplatek. V případě, že nemáte bezlimitní tarif, platíte za přenesená data a ne za čas na internetu (výhodné oproti modemu při běžném surfování a čtení on-line). Provozní náklady jsou při srovnání s modemovým a ISDN připojením řádově stejné. Nevýhody: Pomalé připojení rychlostně srovnatelné s modemem. Závislé na kvalitě signálu a aktuálním zatížení mobilní sítě není garantována rychlost ani dostupnost služby (situace se ale zlepšuje). Energeticky závislé na akumulátoru mobilního telefonu (pokud používáte PCMCIA kartu či externí GSM zařízení s napájením z el. sítě, tato starost odpadá).

27 CDMA (Code Division Multiple Access) Jedná se o čistě datovou síť, neumožňuje tedy přenos hlasu. Rychlost připojení záleží na počtu uživatelů připojených do stejného sektoru. Standard CDMA doposud používají hlavně sítě mobilních operátorů, ale zdaleka není tak rozšířený jako standard GSM, který používá ve světě odhadem desetkrát více mobilních operátorů než CDMA. Datové rychlosti budou dosahovat několikanásobku současných rychlostí GPRS, kdy se předpokládá dosahovaná rychlost i přes 512 kb/s. Výhody: Dostupnost Nejrychlejší mobilní připojení Rychlejší odezva (ping) než u EDGE Nevýhody: Rychlost závisí na počtu uživatelů připojených do stejného sektoru. Vyšší měsíční paušál CDMA O2: 822,4 kbit/s CDMA U:fon: 452,8 kbit/s

28 EDGE (Enhanced Data for GPRS Evolution) Technologie EDGE pro vysokorychlostní datové přenosy je v podstatě vylepšená technologie GPRS (používá lepší kódování a vylepšenou modulaci signálu). Je tak možné dosáhnout přenosové rychlosti až max. přenosové rychlosti 236 kb/s pro download a 118,4 kb/s pro upload. Výhody: Není třeba dokupovat žádné zařízení k připojení lze použít mobilní telefon vybavený technologií EDGE. Nevýhody: Dostupnost - Z českých operátorů má největší pokrytí v tuto chvíli O2 a T-mobile kteří na svých stránkách udávají pokrytí EDGE na všech místech, kde je signál operátora. Operátor Vodafone má horší pokrytí západních Čech a severních Čech, kde se často můžeme setkat pouze s GPRS.

29 Satelitní Připojení Existují 2 druhy satelitního připojení, jedná se o připojení Jednosměrné a Obousměrné. Princip přenosu dat přes satelit spočívá v tom, že velmi široké přenosové pásmo s kapacitou mnoha Mbit/s je sdíleno všemi uživateli každý má přidělenu část přenosového pásma. Zásadní nevýhodou je, že jde pouze o jednosměrný přenos dat, ta putují pouze směrem k uživateli. Uživatel tedy potřebuje ještě jiné připojení k internetu (např. telefonní linku), kterým bude posílat požadavky na zaslání dat, což není příliš pohodlné. Navíc nejde o připojení k Internetu v pravém slova smyslu, spíše jde o přístup k Internetu. Uživatel totiž posílá své požadavky do distribučního centra, které mu pak zašle přes satelit požadovaná data. Tento typ připojení je tak vhodné použít především pro stahování velkých objemů dat. Využití satelitních technologií pro přístup k internetu je velmi problematické, vyplatí se ho zpravidla použít pouze tam, kde není dostupná jiná vhodná metoda připojení.

30 obousměrný přenos dat - odpadá nutnost vlastnit ještě jiné připojení k Internetu. Data směrem od uživatele však putují podstatně nižší rychlostí, jde tedy o asymetrický přenos (data putují každým směrem jinou rychlostí). V tomto případě však jde o plnohodnotné připojení k Internetu, a asymetrická forma přenosu nemusí být na škodu, protože uživatelé data především stahují. Nabídka satelitního připojení k Internetu je rozmanitá, vzhledem k dostupnosti signálu se navíc nemusí uživatel soustředit pouze na domácí nabídku, ale může využít služeb prakticky všech evropských společností zabývajících se tímto typem připojení. Podmínkou je pouze pokrytí České republiky signálem družice, což by však neměl být problém. Cenové podmínky bývají často velmi zajímavé, vysoké naopak bývají instalační poplatky spojené s nákupem potřebného technického vybavení a instalací satelitní antény. Samotné připojení je pak nejčastěji zpoplatňováno podle objemu přenesených dat, jde tedy o tzv. počítané linky, ale výjimkou nejsou ani nepočítané připojení. Satelitní technologie mají navíc jednu pro některé uživatele velmi nepříjemnou vlastnost.vzhledem ke vzdálenosti geostacionárních družic od Země trvá přibližně čtvrt sekundy, než je vyslaný signál přijat druhou stranou. Na požadavek tak může uživatel dostat odpověď nejdříve po půl vteřině, to však může být podstatným omezením pro aplikace pracující v reálném čase, které se tak stávají prakticky nepoužitelnými či alespoň velmi nepohodlnými. Jde především o služby telefonování po Internetu, videokonference, vzdálený přístup k počítačům nebo online hry.

31 Pevná Linka Pevná linka je jedním z nejspolehlivějších, ale také nejdražších způsobů připojení k internetu. Uživatel má zbudovánu, nebo si pronajímá samostatnou linku (metalické nebo pro větší rychlosti optické spojení) přímo k poskytovateli připojení. Výhody: vysoká rychlost připojení (až 2 Gb/s) stabilní, nesdílené a garantované připojení časově neomezené připojení nezávislost na počasí nebo kvalitě signálu vhodné pro připojení firemních sítí Nevýhody: vysoké pořizovací náklady náklady na zbudování přípojky vysoké provozní náklady

32 Kabelová televize V dnešní době nabízejí připojení k internetu také kabelové televize (např. UPC a Karneval). K připojení stačí počítač vybavený síťovou kartou a kabelový modem. Výhody: nízké zřizovací poplatky vysoká rychlost připojení (až 6 Mb/s) časově neomezené připojení Nevýhody: malá dostupnost pouze domy s více uživateli ve větších městech

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.2.14 Autor Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky

Více

Počítačové sítě shrnutí

Počítačové sítě shrnutí Počítačové sítě shrnutí Ing. Jiří Peterka http://www.peterka.cz/jiri/ http://www.earchiv.cz/ (zkráceno z 20 částí) RNDr. E.Jablonská, Ing. J.Vaněk, PhD. 1 Vývoj výpočetního modelu dávkové zpracování host/terminál

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-50

Identifikátor materiálu: ICT-3-50 Identifikátor materiálu: ICT-3-50 Předmět Téma sady Téma materiálu Informační a komunikační technologie Počítačové sítě, Internet Mobilní sítě - standardy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si

Více

Úvod. Základní informace o šetření

Úvod. Základní informace o šetření Úvod Stoupající význam nových informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) a jejich rostoucí vliv na ekonomiku a společnost zvýrazňuje potřebu tyto jevy statisticky zachycovat a analyzovat,

Více

Základní informace o šetření

Základní informace o šetření Úvod Stoupající význam nových informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) a jejich rostoucí vliv na ekonomiku a společnost zvýrazňuje potřebu tyto jevy statisticky zachycovat a analyzovat,

Více

Úvod. Základní informace o šetření

Úvod. Základní informace o šetření Úvod Stoupající význam nových informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) a jejich rostoucí vliv na ekonomiku a společnost zvýrazňuje potřebu tyto jevy statisticky zachycovat a analyzovat,

Více

ZÁKLADY INFORMATIKY VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ. Ing. Roman Danel, Ph.D. Ostrava 2013

ZÁKLADY INFORMATIKY VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ. Ing. Roman Danel, Ph.D. Ostrava 2013 VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ ZÁKLADY INFORMATIKY Ing. Roman Danel, Ph.D. Ostrava 2013 Ing. Roman Danel, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava ISBN 978-80-248-3052-0

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Úvod. Základní informace o šetření

Úvod. Základní informace o šetření Úvod Stoupající význam nových informačních a komunikačních technologií (dále jen ICT) a jejich rostoucí vliv na ekonomiku a společnost zvýrazňuje potřebu tyto jevy statisticky zachycovat a analyzovat,

Více

Kroucená dvojlinka. původně telefonní kabel, pro sítě začalo používat IBM (Token Ring) kroucením sníženo rušení. potah (STP navíc stínění)

Kroucená dvojlinka. původně telefonní kabel, pro sítě začalo používat IBM (Token Ring) kroucením sníženo rušení. potah (STP navíc stínění) Fyzická vrstva Kroucená dvojlinka původně telefonní kabel, pro sítě začalo používat IBM (Token Ring) kroucením sníženo rušení potah (STP navíc stínění) 4 kroucené páry Kroucená dvojlinka dva typy: nestíněná

Více

Počítačové sítě internet

Počítačové sítě internet 1 Počítačové sítě internet Historie počítačových sítí 1969 ARPANET 1973 Vinton Cerf protokoly TCP, základ LAN 1977 ověření TCP a jeho využití 1983 rozdělení ARPANETU na vojenskou a civilní část - akademie,

Více

Připojení k Internetu a služby Internetu Připojení k Internetu a využívání jeho služeb je dnes běžnou záležitostí. S Internetem se dnes setkáváme na

Připojení k Internetu a služby Internetu Připojení k Internetu a využívání jeho služeb je dnes běžnou záležitostí. S Internetem se dnes setkáváme na Připojení k Internetu a služby Internetu Připojení k Internetu a využívání jeho služeb je dnes běžnou záležitostí. S Internetem se dnes setkáváme na každém kroku. S Internetem se setkáme v domácnostech,

Více

INTERNET. 1. Stručná historie Internetu

INTERNET. 1. Stručná historie Internetu INTERNET 1. Stručná historie Internetu Počátky dnešního Internetu je možné najít v 60. letech v USA, kde vznikl projekt počítačové sítě, která měla zabezpečit spolehlivou a nepřerušitelnou komunikaci mezi

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky. Vyšší odborná škola informačních služeb

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky. Vyšší odborná škola informačních služeb Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta informatiky a statistiky Vyšší odborná škola informačních služeb RIICHARD KRÁL Možnostii vysokorychllostníího přiipojjeníí v ČR Bakalářská práce 2007 Prohlašuji,

Více

Kroucená dvojlinka. potah. 4 kroucené páry. STP navíc stínění

Kroucená dvojlinka. potah. 4 kroucené páry. STP navíc stínění Fyzická vrstva Kroucená dvojlinka původně telefonní kabel, kroucením sníženo rušení pro sítě začalo používat IBM (Token Ring) nestíněná (Unshielded Twisted Pair, UTP) stíněná (Shielded Twisted Pair, STP)

Více

Rozdíl mezi ISDN a IDSL Ú ústředna K koncentrátor pro agregaci a pro připojení k datové síti. Pozn.: Je možné pomocí IDSL vytvořit přípojku ISDN.

Rozdíl mezi ISDN a IDSL Ú ústředna K koncentrátor pro agregaci a pro připojení k datové síti. Pozn.: Je možné pomocí IDSL vytvořit přípojku ISDN. xdsl Technologie xdsl jsou určeny pro uživatelské připojení k datové síti pomocí telefonní přípojky. Zkratka DSL (Digital Subscriber Line) znamené digitální účastnickou přípojku. Dělí se podle typu přenosu

Více

Vodafone ADSL/ /VDSL modem. Návod na jednoduchou a rychlou instalaci

Vodafone ADSL/ /VDSL modem. Návod na jednoduchou a rychlou instalaci Vodafone ADSL/ /VDSL modem Návod na jednoduchou a rychlou instalaci Vodafone ADSL/VDSL modem Obsah balíčku Vodafone ADSL/VDSL modem VR-3022e Zelený kabel (LINE) Červený kabel (DSL) Žlutý (LAN) Ethernet

Více

Elektromagnetická vlna a její využití v telekomunikacích

Elektromagnetická vlna a její využití v telekomunikacích EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Elektromagnetická vlna a její využití v telekomunikacích PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Více

Informační a komunikační technologie. 1.7 Počítačové sítě

Informační a komunikační technologie. 1.7 Počítačové sítě Informační a komunikační technologie 1.7 Počítačové sítě Učební obor: Kadeřník, Kuchař - číšník Ročník: 1 1. Základní vlastnosti 2. Technické prostředky 3. Síťová architektura 1. Peer-to-peer 2. Klient-server

Více

Informační a komunikační technologie. 3. Počítačové sítě

Informační a komunikační technologie. 3. Počítačové sítě Informační a komunikační technologie 3. Počítačové sítě Studijní obor: Sociální činnost Ročník: 1 1. Základní vlastnosti 2. Technické prostředky 3. Síťová architektura 3.1. Peer-to-peer 3.2. Klient-server

Více

Obchodní podmínky migrace na pevné internetové služby

Obchodní podmínky migrace na pevné internetové služby Obchodní podmínky migrace na pevné internetové služby společnosti T-Mobile Czech Republic a.s. se sídlem Tomíčkova 2144/1, 149 00 Praha 4, IČ 649 49 681, zapsané do obchodního rejstříku vedeného Městským

Více

NÁVOD K ZAŘÍZENÍM PRO BEZDRÁTOVÝ PŘENOS ZVUKU A OBRAZU (Miracast)

NÁVOD K ZAŘÍZENÍM PRO BEZDRÁTOVÝ PŘENOS ZVUKU A OBRAZU (Miracast) NÁVOD K ZAŘÍZENÍM PRO BEZDRÁTOVÝ PŘENOS ZVUKU A OBRAZU (Miracast) Obsah Návod pro práci se zařízením BenQ Qcast... 3 1. Popis zařízení... 4 2. Jednorázová instalace zařízení... 5 3. Používání zařízení...

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_4_Připojení_k_internetu

Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_4_Připojení_k_internetu Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_4_Připojení_k_internetu Vyučovací předmět:

Více

Fyzická úroveň. Teoretický základ datových komunikací. Fourierova analýza

Fyzická úroveň. Teoretický základ datových komunikací. Fourierova analýza Fyzická úroveň Úvod do počítačových sítí Lekce 03 Ing. Jiří ledvina, CSc. Teoretický základ datových komunikací Fourierova analýza Signály limitované šířkou pásma Maximální přenosová rychlost kanálem 3.10.2008

Více

Topologie počítačových sítí Topologie = popisuje způsob zapojení sítí, jejich architekturu adt 1) Sběrnicová topologie (BUS)

Topologie počítačových sítí Topologie = popisuje způsob zapojení sítí, jejich architekturu adt 1) Sběrnicová topologie (BUS) Počítačové sítě Je to spojení dvou a více uzlů (uzel = počítač nebo další síť), za pomoci pasivních a aktivních prvků při čemž toto spojení nám umožňuje = sdílení technických prostředků, sdílení dat, vzdálenou

Více

Síťové prvky seznámení s problematikou. s problematikou

Síťové prvky seznámení s problematikou. s problematikou Síťové prvky seznámení s problematikou s problematikou 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy Seznámení s problematikou prvků sítí 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr

Více

Úspěch Wi-Fi přineslo využívání bezlicenčního pásma, což má negativní důsledky ve formě silného zarušení příslušného frekvenčního spektra a dále

Úspěch Wi-Fi přineslo využívání bezlicenčního pásma, což má negativní důsledky ve formě silného zarušení příslušného frekvenčního spektra a dále WI-FI 1 CHARAKTERISTIKA Cílem Wi-Fi sítí je zajišťovat vzájemné bezdrátové propojení přenosných zařízení a dále jejich připojování na lokální (např. firemní) sítě LAN. bezdrátovému připojení do sítě Internet

Více

Systémy pozemní pohyblivé služby

Systémy pozemní pohyblivé služby Lekce 1 Systémy pozemní pohyblivé služby umožňují komunikaci pohyblivých objektů během pohybu (mobilní) nebo při zastávkách (přenosné) veřejné neveřejné veřejné radiotelefonní sítě (GSM) dispečerské sítě

Více

INTERNET. Vypracoval: Mgr. Marek Nývlt

INTERNET. Vypracoval: Mgr. Marek Nývlt INTERNET Vypracoval: Mgr. Marek Nývlt Obsah prezentace 1. Internet 2. Historie Internetu 3. Připojení k Internetu 4. Adresy na Internetu 5. Internetové služby 6. Informace na Internetu 7. Budoucnost Internetu

Více

USB 3G Dongle OBSAH:

USB 3G Dongle OBSAH: USB 3G Dongle OBSAH: Úvod První uvedení do provozu O produktu Specifikace produktu Upozornění Další informace Obsah balení Poznámky Instalace software a ovladačů Poradce při potížích Průvodce selhání připojení

Více

Bezdrátový přenos dat

Bezdrátový přenos dat Obsah Počítačové systémy Bezdrátový přenos dat Miroslav Flídr Počítačové systémy LS 2007-1/21- Západočeská univerzita v Plzni Obsah Obsah přednášky 1 Úvod 2 IrDA 3 Bluetooth 4 ZigBee 5 Datové přenosy v

Více

Cíl kapitoly: Žák popíše počítačovou síť a její prvky, rozdělí sítě dle druhů a způsobu fungování, popíše jednotlivé topologie.

Cíl kapitoly: Žák popíše počítačovou síť a její prvky, rozdělí sítě dle druhů a způsobu fungování, popíše jednotlivé topologie. Základní pojmy POS Cíl kapitoly: Žák popíše počítačovou síť a její prvky, rozdělí sítě dle druhů a způsobu fungování, popíše jednotlivé topologie. Klíčové pojmy: Počítačová síť, uzel, server (poskytovatel),

Více

DUM: VY_32_INOVACE_584

DUM: VY_32_INOVACE_584 Datum: 23. května 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_584 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Představení notebooku Uživatelská příručka

Představení notebooku Uživatelská příručka Představení notebooku Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Bluetooth

Více

P edstavení notebooku

P edstavení notebooku P edstavení notebooku Číslo dokumentu: 430357-221 Leden 2007 Tato příručka obsahuje popis hardwarových funkcí počítače. Obsah 1 i i v horní části............................ 1 2 Indikátory..................................

Více

21. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

21. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 21. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Pojem informační a komunikační technologie (dále jen ICT) obecně zahrnuje technologie, jako jsou mobilní telefony, počítače, internet a s nimi spojené systémy,

Více

Datové komunikace. Informační systémy 2

Datové komunikace. Informační systémy 2 Informační systémy 2 Informační systémy 2 Základní charakteristiky počítačových sítí Propojování počítačů, propojování sítí Přenosová média Přenosové protokoly Bezpečnost sítí IS2-14-08 1 2 Úroveň integrace

Více

Soudobé trendy v oblasti moderních

Soudobé trendy v oblasti moderních Technická zpráva CESNETu číslo 25/2005 Soudobé trendy v oblasti moderních bezdrátových spojů Miloš Wimmer, Jaroslav Čížek prosinec 2005 1 Úvod V oblasti vysokorychlostních sítí představuje realizace první

Více

Zdroje elektrosmogu a signály modulace

Zdroje elektrosmogu a signály modulace Zdroje elektrosmogu a signály modulace Ukázka více různých zdrojů elektromagnetického záření, s kterými se člověk každodenně setkává. Tabulka obsahuje výhradně zdroje s digitální pulzní modulací, které

Více

PB169 Operační systémy a sítě

PB169 Operační systémy a sítě PB169 Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha Úvod počítačová síť Počítačová síť skupina počítačů a síťových zařízení vzájemně spojených komunikačním médiem

Více

Příloha č. 1 - Specifikace předmětu plnění

Příloha č. 1 - Specifikace předmětu plnění Veřejná zakázka "Poskytování telekomunikačních služeb" strana: 1 Příloha č. 1 - Specifikace předmětu plnění 1. Informace o provozu Datové a hlasové služby, které budou na základě tohoto výběrového řízení

Více

Popis produktu. IP video vzduchem. web http://www.camibox.eu

Popis produktu. IP video vzduchem. web http://www.camibox.eu IP video vzduchem IP video vzduchem Popis produktu CamiBOX je profesionální stavebnicové řešení systému bezdrátového přenosu obrazu z IP CCTV kamer, v bezlicenčním pásmu, určené pro venkovní použití. Systém

Více

Mobilní sítě. Počítačové sítě a systémy. _ 3. a 4. ročník SŠ technické. Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0

Mobilní sítě. Počítačové sítě a systémy. _ 3. a 4. ročník SŠ technické. Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Mobilní sítě sítě 1 Předmět: Téma hodiny: Třída: Počítačové sítě a systémy Mobilní sítě _ 3. a 4. ročník SŠ technické Autor: Ing. Fales Alexandr Software: SMART Notebook 11.0.583.0 Obr. 1 Síťové prvky

Více

co to znamená pro mobilního profesionála?

co to znamená pro mobilního profesionála? funkce Vstupte do širokopásmové sítě WWAN Vstupte do širokopásmové sítě WWAN: co to znamená pro mobilního profesionála? Bezporuchové, vysokorychlostní připojení je ve vzrůstající míře základní podmínkou

Více

Semestrální práce-mobilní komunikace 2004/2005

Semestrální práce-mobilní komunikace 2004/2005 Václav Pecháček Semestrální práce-mobilní komunikace 2004/2005 Provozní parametry celulárních sítí Celulární systém -struktura založená na určitém obrazci, ve kterém je definované rozložení dostupného

Více

VIDEOKONFERENČNÍ ŘEŠENÍ

VIDEOKONFERENČNÍ ŘEŠENÍ VIDEOKONFERENČNÍ ŘEŠENÍ 1. KOMPONENTY 1.1. HLAV NÍ VI DEOKON FEREN ČNÍ JEDNOTK A RadvisionScopia XT1000 Videokonferenční zařízení pro použití v konferenčních místnostech Full HD přenos a zobrazování -

Více

Zpracování informací

Zpracování informací Ústav automatizace a informatiky Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Přednáška č. 2 z předmětu Zpracování informací Ing. Radek Poliščuk, Ph.D. Tato publikace vznikla jako součást

Více

Popis licencování, nastavení a ovládání replikací - přenosů dat

Popis licencování, nastavení a ovládání replikací - přenosů dat Popis licencování, nastavení a ovládání replikací - přenosů dat Ing. Martin Klinger 1.6.2016 Co jsou replikace? Sdílení dat, tzv. replikace najdou své uplatnění všude tam, kde je potřeba výměna dat v online

Více

Test služby pro mobilní datové připojení Internet 4G Premium (T-Mobile) pomocí PCMCIA karty

Test služby pro mobilní datové připojení Internet 4G Premium (T-Mobile) pomocí PCMCIA karty Adam Císař 28.5.2007 Test služby pro mobilní datové připojení Internet 4G Premium (T-Mobile) pomocí PCMCIA karty Semestrální práce z předmětu Mobilní komunikace (37MK) Základní charakteristika: Služba

Více

WIMAX. Obsah. Mobilní komunikace. Josef Nevrlý. 1 Úvod 2. 2 Využití technologie 3. 5 Pokrytí, dosah 6. 7 Situace v České Republice 7

WIMAX. Obsah. Mobilní komunikace. Josef Nevrlý. 1 Úvod 2. 2 Využití technologie 3. 5 Pokrytí, dosah 6. 7 Situace v České Republice 7 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická, Katedra radioelektroniky Mobilní komunikace WIMAX Stručný přehled technologie Josef Nevrlý Obsah 1 Úvod 2 2 Využití technologie 3 3 Rádiové

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Model R502 Multifunctional Broadband Router

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Model R502 Multifunctional Broadband Router UŽIVATELSKÝ MANUÁL Model R502 Multifunctional Broadband Router UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Důležité informace 3 Obsah balení 3 Přehled indikace LED diod na předním panelu zařízení 3 Popis portů na zadním

Více

Příloha č. 1 - Specifikace poptávky

Příloha č. 1 - Specifikace poptávky Výzva "Poskytování telekomunikačních služeb" - Příloha 1 Specifikace poptávky strana : 1 Příloha č. 1 - Specifikace poptávky 1. Informace o provozu Datové a hlasové služby, které budou na základě tohoto

Více

PON (Passive Optical Network)

PON (Passive Optical Network) Ještě před několika lety se o optické síti hovořilo hlavně v souvislosti s výstavbou páteřních spojů. V dnešní době dochází ke dvěma základním momentům, které tento pohled mění: - snížení ceny optických

Více

SIMATIC S7-200 - GPRS. Micro Automation. Promoters Meeting October 2005. Aplikace pro GPRS. Vzdálená stanice. Server SINAUT MICRO SC.

SIMATIC S7-200 - GPRS. Micro Automation. Promoters Meeting October 2005. Aplikace pro GPRS. Vzdálená stanice. Server SINAUT MICRO SC. SIMATIC S7-200 - GPRS 2005, Page 1 WORKSHOP S7-200 Program workshopu Začátek: 9.00 GPRS - aplikace pro GPRS, základy - jak nastavit vzdálenou stanici, knihovna instrukcí pro GPRS - jak nastavit server

Více

Web n walk NÁVOD PRO UŽIVATELE. Manager

Web n walk NÁVOD PRO UŽIVATELE. Manager Web n walk NÁVOD PRO UŽIVATELE Manager Obsah 03 Úvod 04 Požadavky na hardware a software 04 Připojení zařízení k počítači 05 Uživatelské rozhraní 05 Výběr sítě 06 Připojení k internetu 06 Nastavení možností

Více

Úvod do počítačových sítí. Teoretický základ datových komunikací. Signály limitované šířkou pásma. Fyzická úroveň

Úvod do počítačových sítí. Teoretický základ datových komunikací. Signály limitované šířkou pásma. Fyzická úroveň Úvod do počítačových sítí Fyzická úroveň Teoretický základ datových komunikací Fourierova analýza Signály limitované šířkou pásma Maximální přenosová rychlost kanálem 25.10.2006 Úvod do počítačových sítí

Více

Katedra softwarového inženýrství MFF UK Malostranské náměstí 25, 118 00 Praha 1 - Malá Strana

Katedra softwarového inženýrství MFF UK Malostranské náměstí 25, 118 00 Praha 1 - Malá Strana , v. 3.2 (Plain Old Telephone System) Katedra softwarového inženýrství, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova, Praha historie telefonní sítě: první telefonní hovor: 10. března, 1876, Boston,

Více

UDAQ-1216A UDAQ-1416A. multifunkèní modul pro rozhraní USB

UDAQ-1216A UDAQ-1416A. multifunkèní modul pro rozhraní USB UDAQ-1216A UDAQ-1416A multifunkèní modul pro rozhraní USB Záruèní a pozáruèní servis, technická podpora: adresa: TEDIA spol. s r. o., Zábìlská 12, 31211 Plzeò telefon: +420 377 478 168 fax: +420 377 478

Více

Základní normalizované datové přenosy

Základní normalizované datové přenosy Základní normalizované datové přenosy Ing. Lenka Kretschmerová, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF

Více

1. Základní podmínky pro zřízení a užívání služby. 2. Popis a parametry Služby

1. Základní podmínky pro zřízení a užívání služby. 2. Popis a parametry Služby Tento dokument doplňuje a upravuje podmínky poskytování služby EMEA Internet DSL (dále jen Služba ) a tvoří přílohu Smlouvy o poskytování služeb elektronických komunikací. 1. Základní podmínky pro zřízení

Více

Komunikační jednotka MEg202.2

Komunikační jednotka MEg202.2 Komunikační jednotka MEg202.2 Měřící Energetické Aparáty Komunikační jednotka MEg202.2 Komunikační jednotka MEg202.2 1/ CHARAKTERISTIKA Komunikační jednotka GPRS MEg202.2 v základním provedení zajišťuje

Více

Počítačové sítě. Miloš Hrdý. 21. října 2007

Počítačové sítě. Miloš Hrdý. 21. října 2007 Počítačové sítě Miloš Hrdý 21. října 2007 Obsah 1 Pojmy 2 2 Rozdělení sítí 2 2.1 Podle rozlehlosti........................... 2 2.2 Podle topologie............................ 2 2.3 Podle přístupové metody.......................

Více

enos dat rnici inicializaci adresování adresu enosu zprávy start bit átek zprávy paritními bity Ukon ení zprávy stop bitu ijíma potvrzuje p

enos dat rnici inicializaci adresování adresu enosu zprávy start bit átek zprávy paritními bity Ukon ení zprávy stop bitu ijíma potvrzuje p Přenos dat Ing. Jiří Vlček Následující text je určen pro výuku předmětu Číslicová technika a doplňuje publikaci Moderní elektronika. Je vhodný i pro výuku předmětu Elektronická měření. Přenos digitálních

Více

Další vlastnosti. Úvod. Specifikace karty Sweex Wireless LAN PCI Card 140 Nitro XM (LW142) Obsah balení. Další vlastnosti

Další vlastnosti. Úvod. Specifikace karty Sweex Wireless LAN PCI Card 140 Nitro XM (LW142) Obsah balení. Další vlastnosti LW141 Sweex Wireless LAN PC Card 140 Nitro XM LW142 Sweex Wireless LAN PCI Card 140 Nitro XM LW143 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adaptor 140 Nitro XM Úvod Děkujeme vám za zakoupení tohoto produktu společnosti

Více

Nastavení telefonu Samsung S8500 Wave

Nastavení telefonu Samsung S8500 Wave Nastavení telefonu Samsung S8500 Wave Telefon Samsung S8500 Wave, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

Vasco Traveler NÁVOD K POUŽITÍ ČESKÝ

Vasco Traveler NÁVOD K POUŽITÍ ČESKÝ Vasco Traveler NÁVOD K POUŽITÍ ČESKÝ Copyright 2016 Vasco Electronics LLC www.vasco-electronics.com Obsah 1. Ovládání přístroje 4 1.1. Funkční tlačítka 4 1.2. Nabíjení baterie 5 1.3. Paměťová karta 6 1.4.

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL. Tenda W301R Wireless-N Broadband Router

INSTALAČNÍ MANUÁL. Tenda W301R Wireless-N Broadband Router INSTALAČNÍ MANUÁL Tenda W301R Wireless-N Broadband Router Před připojením zařízení k PC si prosím prostudujte následující pokyny. Neručíme za škody vzniklé nedodržením pokynů k instalaci a obsluze zařízení.

Více

PCU01.04. Procesorová jednotka. Příručka uživatele. Platí od výr. č. 066. Střešovická 49, 162 00 Praha 6, e-mail: s o f c o n @ s o f c o n.

PCU01.04. Procesorová jednotka. Příručka uživatele. Platí od výr. č. 066. Střešovická 49, 162 00 Praha 6, e-mail: s o f c o n @ s o f c o n. PCU01.04 Procesorová jednotka Příručka uživatele Platí od výr. č. 066 Střešovická 49, 162 00 Praha 6, e-mail: s o f c o n @ s o f c o n. c z tel./fax : 220 610 348 / 220 180 454, http :// w w w. s o f

Více

POKUD JSOU PRACOVNÍCI SPOJENI DO SÍTĚ MOHOU SDÍLET: Data Zprávy Grafiku Tiskárny Faxové přístroje Modemy Další hardwarové zdroje

POKUD JSOU PRACOVNÍCI SPOJENI DO SÍTĚ MOHOU SDÍLET: Data Zprávy Grafiku Tiskárny Faxové přístroje Modemy Další hardwarové zdroje CO JE TO SÍŤ? Pojmem počítačová síť se rozumí zejména spojení dvou a více počítačů tak aby mohli navzájem sdílet své prostředky. Přitom je jedno zda se jedná o prostředky hardwarové nebo softwarové. Před

Více

Tento ceník je určen pro služby Novera telefonní připojení, Novera komplet, Novera komplet office, Novera

Tento ceník je určen pro služby Novera telefonní připojení, Novera komplet, Novera komplet office, Novera Tento ceník je určen pro služby Novera telefonní připojení, Novera komplet, Novera komplet office, Novera telefonní volba, Novera telefonní předvolba, Novera IP komplet, Novera komplet pro, Novera duo

Více

3. Linková vrstva. Linková (spojová) vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl

3. Linková vrstva. Linková (spojová) vrstva. Počítačové sítě I. 1 (5) KST/IPS1. Studijní cíl 3. Linková vrstva Studijní cíl Představíme si funkci linkové vrstvy. Popíšeme její dvě podvrstvy, způsoby adresace, jednotlivé položky rámce. Doba nutná k nastudování 2 hodiny Linková (spojová) vrstva

Více

Web n walk Manager. Návod pro uživatele

Web n walk Manager. Návod pro uživatele Web n walk Manager Návod pro uživatele Obsah 1. Úvod 3 2. Požadavky na HW a SW 4 3. Instalace SW a nastavení přístupu prostřednictvím služby Internet 4G 5 4. Instalace SW a nastavení přístupu prostřednictvím

Více

Kabelová televize Přerov, a.s.

Kabelová televize Přerov, a.s. Kabelová televize Přerov, a.s. Servisní telefon: 724008007 Internet: www.ktvprerov.cz email: internet@ktvprerov.cz Vážení uživatelé služby MediaLINE v této příručce předkládáme návod na konfiguraci počítače

Více

DUM 11 téma: Bezdrátové sítě

DUM 11 téma: Bezdrátové sítě DUM 11 téma: Bezdrátové sítě ze sady: 3 tematický okruh sady: III. Ostatní služby internetu ze šablony: 8 - Internet určeno pro: 4. ročník vzdělávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika - Elektronické počítačové

Více

Metodické vysvětlivky k pololetnímu výkazu o telekomunikačních zařízeních TZ (ČTÚ) 1-02

Metodické vysvětlivky k pololetnímu výkazu o telekomunikačních zařízeních TZ (ČTÚ) 1-02 Metodické vysvětlivky k pololetnímu výkazu o telekomunikačních zařízeních TZ (ČTÚ) 1-02 Oddíl I: Místní a uzlové veřejné telefonní ústředny analogové V tomto oddílu se uvádějí počty místních a uzlových

Více

SB8485. Převodník USB na 8x RS485/RS422. 8. září 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0197.01.01

SB8485. Převodník USB na 8x RS485/RS422. 8. září 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0197.01.01 Převodník USB na 8x RS485/RS422 8. září 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0197.01.01 SB8485 Katalogový list Vytvořen: 12.10.2007 Poslední aktualizace: 8.9 2010 15:03 Počet stran: 20 2010 Adresa: Strašnická

Více

EU-OPVK: VY_32_INOVACE_FIL7 Vojtěch Filip, 2013

EU-OPVK: VY_32_INOVACE_FIL7 Vojtěch Filip, 2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Technické vybavení počítačových sítí Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL7

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Základy práce s počítačovými sítěmi a jejich správou Hardware

Více

Nastavení telefonu Sony Ericsson C510

Nastavení telefonu Sony Ericsson C510 Nastavení telefonu Sony Ericsson C510 Telefon Sony Ericsson C510, zakoupený v prodejní síti společnosti T-Mobile Czech Republic a.s., má potřebné parametry pro použití T-Mobile služeb již přednastaveny.

Více

1. Základy bezdrátových sítí

1. Základy bezdrátových sítí 1. Základy bezdrátových sítí Bezdrátová síť (WLAN) Je to typ počítačové sítě, ve které je spojení mezi jednotlivými účastníky sítě uskutečňováno pomocí elektromagnetických vln. Z hlediska funkčnosti a

Více

Před zahájením instalace zkontrolujte, zda máte připraveny všechny potřebné informace a vybavení.

Před zahájením instalace zkontrolujte, zda máte připraveny všechny potřebné informace a vybavení. Toto zařízení lze nastavit pomocí libovolného aktuálního webového prohlížeče, např. Internet Explorer 6, Netscape Navigator 6.2.3., Mozilla nebo Firefox DSL-584T ADSL2+ směrovač Než začnete: Před zahájením

Více

Rychlý postup k nastavení VoIP gatewaye ASUS VP100

Rychlý postup k nastavení VoIP gatewaye ASUS VP100 Rychlý postup k nastavení VoIP gatewaye ASUS VP100 Zapojení kabelů 1 Porty LINE1 a LINE2 připojte k telefonním přístrojům nebo faxu pomocí kabelu RJ-11 2 WAN port propojte ethernetovým kabelem RJ-45 s

Více

Ceník ZAŘÍZENÍ NETSPOT... 1 OSTATNÍ HARDWARE... 4 PROVOZ SÍTĚ NETSPOT... 5 MARKETINGOVÉ SLUŽBY... 6 INSTALACE, SERVISNÍ PRÁCE A DALŠÍ SLUŽBY...

Ceník ZAŘÍZENÍ NETSPOT... 1 OSTATNÍ HARDWARE... 4 PROVOZ SÍTĚ NETSPOT... 5 MARKETINGOVÉ SLUŽBY... 6 INSTALACE, SERVISNÍ PRÁCE A DALŠÍ SLUŽBY... Obsah ZAŘÍZENÍ NETSPOT... 1 OSTATNÍ HARDWARE... 4 PROVOZ SÍTĚ NETSPOT... 5 MARKETINGOVÉ SLUŽBY... 6 INSTALACE, SERVISNÍ PRÁCE A DALŠÍ SLUŽBY... 7 INZERCE V GLOBÁLNÍ SÍTI NETSPOT... 9 Zařízení Netspot Zařízení

Více

NWA-3166. Příručka k rychlé instalaci. Dvoupásmový bezdrátový přístupový bod N třídy business

NWA-3166. Příručka k rychlé instalaci. Dvoupásmový bezdrátový přístupový bod N třídy business Dvoupásmový bezdrátový přístupový bod N třídy business Výchozí nastavení: IP adresa: http://192.168.1.2 Heslo: 1234 Příručka k rychlé instalaci Firmware v3.60 Vydání 4, Leden 2010 Copyright ZyXEL Communications

Více

Ceník připojení k internetu v síti TKR KABEL servis Praha, spol. s r.o.

Ceník připojení k internetu v síti TKR KABEL servis Praha, spol. s r.o. Ceník k internetu v síti TKR KABEL servis Praha, spol. s r.o. instalace od 1.7.2018 Mb/s* Kabel 256 Zdarma* - 0,256 / 0,256 Kabel 512 Zdarma* - 0,512 / 0,512 Kabel 1M Zdarma* - 1 / 1 Kabel 180M Kabel 360M

Více

Výklad učiva: Co je to počítač?

Výklad učiva: Co je to počítač? Výklad učiva: Co je to počítač? Počítač je v informatice elektronické zařízení a výpočetní technika, která zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Současný počítač se skládá z hardware, které

Více

OBSAH. Balení obsahuje: VYSVĚTLENÍ POJMŮ ZPROVOZNĚNÍ ZAŘÍZENÍ

OBSAH. Balení obsahuje: VYSVĚTLENÍ POJMŮ ZPROVOZNĚNÍ ZAŘÍZENÍ Yealink W52P a W52H Balení obsahuje: Telefonní sluchátko Základnová stanice (u modelu W52P) Nabíjecí stojánek Ethernetový kabel (u modelu W52P) Klip na opasek 2x AAA baterie Tištěné dokumenty 2x adaptér

Více

Česká verze. Instalace hardwaru. Instalace ve Windows XP a Vista

Česká verze. Instalace hardwaru. Instalace ve Windows XP a Vista Česká verze Sweex LW312 - Bezdrátový LAN PCI adaptér 300 Mb/s Bezdrátový LAN PCI adaptér 300Mb/s nevystavujte nadměrným teplotám. Zařízení nenechávejte na přímém slunečním světle a v blízkosti topných

Více

Přístup Carrier IP DSL CA

Přístup Carrier IP DSL CA PŘÍLOHA 1a Přístup Carrier IP DSL CA SMLOUVY o přístupu k infrastruktuře sítě společnosti Telefónica Czech Republic využívající technologie Carrier IP Stream mezi společnostmi Telefónica Czech Republic,a.s.

Více

viaphone manuál ke službě určeno pro uživatele telefonní služby viaphone

viaphone manuál ke službě určeno pro uživatele telefonní služby viaphone viaphone manuál ke službě určeno pro uživatele telefonní služby viaphone T-Mobile Czech Republic a.s., 2014 T-Systems Czech Republic a.s., 2008-2013 Vážená paní, vážený pane, dovolte abychom Vám jménem

Více

Připojení k rozlehlých sítím

Připojení k rozlehlých sítím Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc Úvod Telefonní linky ISDN DSL Kabelové sítě 11.10.2006 Základy počítačových sítí - lekce 12 2 Telefonní linky Analogové

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

O 2. Internet Expres. Návod ke snadné instalaci modemu D-Link DSL G684T

O 2. Internet Expres. Návod ke snadné instalaci modemu D-Link DSL G684T O 2 Internet Expres Návod ke snadné instalaci modemu D-Link DSL G684T Vážená paní, vážený pane, jsme rádi, že jste se rozhodli pořídit si zařízení pro přístup k internetu z naší nabídky. Samoinstalační

Více

Počítačové sítě I. 4. Fyzická vrstva sítí. Miroslav Spousta, 2004

Počítačové sítě I. 4. Fyzická vrstva sítí. Miroslav Spousta, 2004 Počítačové sítě I 4. Fyzická vrstva sítí Miroslav Spousta, 2004 1 Fyzická vrstva Připomenutí: nejnižší vrstva modelu ISO/OSI kabeláž, kódování přístupové metody Aplikační Prezentační Relační Transportní

Více

Sada do auta s displejem Nokia CK-600 U¾ivatelská a instalaèní pøíruèka

Sada do auta s displejem Nokia CK-600 U¾ivatelská a instalaèní pøíruèka Sada do auta s displejem Nokia CK-600 U¾ivatelská a instalaèní pøíruèka 9211132 2. vydání CS PROHLÁ ENÍ O SHODÌ NOKIA CORPORATION tímto prohla¹uje, ¾e tento výrobek HF-23 je ve shodì se základními po¾adavky

Více

Stručný obsah KAPITOLA 1 KAPITOLA 2 KAPITOLA 3 KAPITOLA 4 KAPITOLA 5 KAPITOLA 6 KAPITOLA 7 KAPITOLA 8 KAPITOLA 9 KAPITOLA 10 KAPITOLA 11 KAPITOLA 12

Stručný obsah KAPITOLA 1 KAPITOLA 2 KAPITOLA 3 KAPITOLA 4 KAPITOLA 5 KAPITOLA 6 KAPITOLA 7 KAPITOLA 8 KAPITOLA 9 KAPITOLA 10 KAPITOLA 11 KAPITOLA 12 Stručný obsah KAPITOLA 1 Prohlídka počítače 23 KAPITOLA 2 Mikroprocesory 49 KAPITOLA 3 RAM 103 KAPITOLA 4 BIOS a CMOS 133 KAPITOLA 5 Rozšiřující sběrnice 165 KAPITOLA 6 Základní desky 209 KAPITOLA 7 Zdroje

Více

P-334U. Bezdrátový Wi-Fi router kompatibilní s normou 802.11a/g. Příručka k rychlé instalaci

P-334U. Bezdrátový Wi-Fi router kompatibilní s normou 802.11a/g. Příručka k rychlé instalaci P-334U Bezdrátový Wi-Fi router kompatibilní s normou 802.11a/g Příručka k rychlé instalaci Verze 3.60 1. vydání 5/2006 Přehled P-334U představuje bezdrátový širokopásmový router (podporující normy IEEE

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Windows NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Požadavky na hardware a software 04 Připojení zařízení k počítači 05 Uživatelské rozhraní 05 Výběr sítě 06 Připojení k internetu

Více

Informační a komunikační technologie v českých domácnostech

Informační a komunikační technologie v českých domácnostech Informační a komunikační technologie v českých domácnostech Historicky poprvé přesáhl v roce 2014 podíl domácností vybavených počítačem a internetem hranici 70 %. Pouze 10 tisíc domácností bylo vybaveno

Více

Projekt Pospolu. Aktivní a pasivní propojovací prvky

Projekt Pospolu. Aktivní a pasivní propojovací prvky Projekt Pospolu Aktivní a pasivní propojovací prvky obor 18-20-M/01 Informační technologie Autorem materiálu a všech jeho částí je Josef Petr. Technické vybavení je tvořené přenosovým médiem (kabelem),

Více