Kapitola 3 Logistika a plánov. Podniková strategie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kapitola 3 Logistika a plánov. Podniková strategie"

Transkript

1 Kapitola 3 Logistika a plánov nování výroby Podniková strategie Plánov nování výroby

2 Podniková strategie Vychází ze zpracování analýz: okolního prostřed edí, - vnitřního prostřed edí (podnik). Podnikovou strategií rozumíme me soubor rozhodnutí pro fungování podniku v různých r možných situacích, ch, jejichž účelem je dosažen ení žádoucích ch cílůc podniku. Vrcholový management musí velmi pečliv livě promyslet, v čem by měla m organizace podnikat! (Za co je zákaznz kazník k ochoten zaplatit!) Správn vná podniková strategie musí sledovat: - úspory času - snižov ování nákladů - růst kvality

3 Vztah mezi strategií a cílemc 0 Strategie logistického systému podniku Strategie podniku Cíle podniku Vnější cíl log. systému Výkonové cíle Ekonomické cíle

4 Logistika a plánov nování výroby Uspokojivé zvládnutí procesu konkrétního obchodního případu splnění zakázky ke spokojenosti zákazníka a dosažení očekávaného zisku předpokládá dobréřízení: předvýrobní etapy: - predikce poptávky, - příprava nabídky: plánování realizace zakázky; technologická příprava výroby; realizační etapy.

5 Predikce poptávky Soubor údajů, které máme k dispozici, je potřeba analyzovat v určitém časovém intervalu, kterou tvořířada čísel, udávající určitou hodnotu veličiny pro určitý okamžik (poptávka pro určitý den) nebo pro určité období (týden, měsíc). Časový interval tvoří údaje, které více či méně kolísají. Čím větší je kolísání údajů, tím menší je pravděpodobnost správné predikce. Hodnověrnost údajů, které tvoříčasový interval. Je nutné posoudit vhodnými metodami.

6 Predikce poptávky Hodnověrnost údajů, které tvoříčasový interval. Je nutné posoudit vhodnými metodami: průměrná výše za sledované období (aritmetický průměr prostý, vážený, klouzavý), variační rozpětí, průměrná odchylka, směrodatná odchylka.

7 Příprava nabídky Příprava nabídky musí zahrnovat analýzu proveditelnosti, která nám umožní odhadnout cenu zakázky a posoudit reálnost požadovaného termínu splnění zakázky. Cenu zakázky i reálnost proveditelnosti lze stanovit na základě kvalifikovaného odhadu, který provede zkušený pracovník obchodního úseku (nebo tým zkušených pracovníků). Analýzu proveditelnosti je možné provést také na základě modelování budoucího procesu a posouzení potřebných zdrojů.

8 Příprava nabídky Provedení důkladné analýzy však samo o sobě potřebuje určitý čas a zakázka může být ztracena jen proto, že nabídka nebyla předložena dostatečně pohotově. Pro urychlení a zpřesnění kvalifikovaného odhadu si může každá organizace vytvořit soubor pomůcek (zhotovení databáze z realizovaných zakázek, výkonových norem apod.), které lze využít pro zpracování kvalifikovaných odhadů, takže navržené ceny a termíny zhotovení se blíží realitě. Při dodržení daného postupu nebudou náklady vynaložené na přípravu nabídky zbytečně vysoké.

9 nování výroby 0 Okolí firmy Strategický plán Cíle: které trhy, výrobky, zisk Vlastní zdroje Průzkum trhu, nové zakázky Plán prodeje Odbor prodeje a marketingu Posouzení plánu Koordinační tým: ekonom, prodej, výroba, distribuce Plán výroby Odbor výroby Plán zásobování Operativní výrobní plán Plán kapacit Objednávky, příp. reklamace Výstupy

10 nování výroby Základním krokem k racionalizaci postupu při zpracování nabídky je nutnost vnímat celou předvýrobní etapu jako proces, který postupně rozvíjí zadání zakázky. Tím se dosáhne toho, že doba i náklady v každé fázi jsou přiměřené; pokud náhodou není zakázka získána, úsilí vynaložené na její zpracování lze snadno odepsat a zpracované podklady lze uložit do databanky pro případ možného budoucího použití. Podklady zpracované pro nabídku tak poskytují časovou rezervu pro plánování realizace zakázky a technologickou přípravu výroby.

11 nování výroby Plánování realizace zakázky včetně technologické přípravy výroby využívají jako vstupů informace o objektivní spotřeběčasu na jednotlivéčinnosti související s případnou realizační etapou. Hlavní pomůckou jsou výkonové normy pro jednotlivé druhy operací, přípravnéčasy strojů a zařízení včetně technologických časů. Požadované hodnoty výkonových norem se zjišťují různými metodami z nichž nejpoužívanější je metoda časového snímku. Při použití této metody se každáčinnost rozdělí na jednotlivé dílčí úkony.

12 nování výroby Při tvorbě nabídky lze na základě posloupnosti jednotlivých činností (použití modelu procesu) určit průběžný čas výroby a tím kvalifikovaně posoudit reálnost termínu požadovaného pro danou zakázku. Postupovat můžeme i obráceně a to tak, že podle požadovaného termínu na zpracování zakázky a průběžných časů jednotlivých procesů určíme potřebnou kapacitu strojů a zařízení včetně potřebného počtu operátorů.

13 Logistické plánov nování výroby Plánov nování výroby zahrnuje: A. Plánov nování výrobního programu: - vymezuje druhovou (sortimentní) ) skladbu a objem výroby. Základní informace o tom, co, kolik a pro koho vyrábět, poskytuje marketing zpracovává plán odbytu!

14 Logistické plánov nování výroby Plánov nování výroby zahrnuje: B. Plánov nování výrobního procesu: - stanoví způsob výroby (technologii), - určí výchozí materiál, suroviny, polotovary apod., technika MRP, -řeší použit ití strojů a zařízen zení s ohledem na jejich využitelnost, - využívá optimáln lní kombinace výrobních faktorů s cílem c minimalizace výrobních nákladn kladů (lean production štíhlá výroba) s využit itím m lineárn rního programování,, síťovs ové analýzy, CPM, PERT, RAMPS apod.

15 Logistické plánov nování výroby Při plánování výrobního procesu je nutné využívat optimální kombinace všech výrobních faktorů tak, abychom dosáhli minimálních výrobních nákladů.v současné době se plánování a řízení výroby realizuje prostřednictvím podnikových informačních systémů (ERP). Používaná softwarovářešení umožňují pracovat se všemi klíčovými procesy včetně ekonomiky, controllingu a jakosti. Pro dílenské plánování se často používají jednoduché a přehledné grafické metody, z nichž nejpoužívanější je Ganttův diagram.

16 nování potřeby materiálu a zásob sob Plánování potřeby materiálu souvisí s řešením následujících otázek, které spolu souvisejí a navzájem se podmiňují: co nakoupit (jaký materiál nakoupit po stránce kvalitativní, jaké polotovary ), kolik nakoupit (kvantitativní určení materiálu a polotovarů, určení velikosti jedné výrobní dávky), kdy nakoupit (s jakým časovým předstihem objednat materiál, příp. polotovar v množství jedné výrobní dávky a jak často toto množství objednávat), kde nakoupit (souvisí s výběrem vhodného dodavatele).

17 nování potřeby materiálu a zásob Kvalitativní určení materiálu příp. polotovarů je plně v kompetenci konstruktéra výrobku, který je zodpovědný za volbu materiálu takových kvalit, které jsou potřebné k zabezpečení zákazníkem požadovaných funkcí a vlastností výrobku. Kvantitativní určení množství materiálu potřebného na zhotovení jednoho výrobku vychází z rozměrů výrobku a jeho částí. Konstruktérem určené kvantitativní množství materiálu na jeden výrobek pak může korigovat technolog, který navrhuje a zpracovává technologický postup (konstruktér obvykle navrhne větší rozměry výchozího materiálu) s přihlédnutím na celkový počet výrobků v jedné výrobní dávce.

18 nování a řízení výroby 0 1. Strategie, dlouhodobé Průmyslový plán Potřebné zdroje 2. Taktické. střednědobé Obchodní plán (marketingový) Hlavní plán výroby (MSP) Plánování celkové kapacity Plánování potřebný materiál (MRP I Material Reguirements Planning ) Plánování kapacitních požadavků (CRP Capacity Reguirements Planning) 3.Lhůtové (krátkodobé) Plánování výr. zdrojů (MRP II) Podrobné plánování

19 Charakteristiky řízení pro různr zné typy výrob Dispoziční uspořádání výroby Výroba na jednom místě, stroji Dílenský princip - jednotlivé stroje Dílenský princip - funkční skupiny, hnízda Linková výroba - výrobní linky Linková výroba - taktované výrobní linky hromadné výroby Kusová výroba MRP I, MRP II MRPI, MRP II Malosériová výroba MRPI, MRP II MRPI, MRP II OPT,BOA, BGD OPT, BOA, BGD Výrobní způsob Velkosériová výroba OPT,BOA, BGD OPT, BOA, BGD,KANBA N, MRP II, JIT Hromadná výroba KANBAN, MRP II, JIT MRP II, JIT MRP II, JIT OPT Optimized Produktion Technology (úzké místo), BOA, BGD Belastugorientierte Auftragsarbeite (vytěžovacířízení výroby)

20 Znázorn zornění průběž ěžné doby výroby Mezníčas ukončení výroby A, B, C 0 Díl A Díl B Dodací doba surovin, polotovarů Výroba B Výroba A Montáž A+B+C Díl C Výroba C Průběžná doba výroby Dodací doba výrobku

21 nování potřeby materiálu - MRP I Material Requirements Plannig Princip spočívá v hledání rovnováhy mezi potřebou a jejím pokrytím m (zásobou), aby velikost zásoby z mohla být co nejmenší ší. Požadovan adované vstupy: hlavní výrobní plán kusovníky ky nebo receptury zásoby (volné zásoby, otevřen ené objednávky a příkazy) p plánovac novacíčinitele nebo parametry: - velikost dávky, d - průběž ěžné doby, - pojistná zásoba, - procento odpadu, resp. Zmetků.

22 nování potřeby materiálu MRP I 0 Předpověď potřeby materiálů Hrubý rozvrh Objednávky Stav zásob MRP analýza Materiálové lístky Plán potřeby materiálů

23 nování potřeby materiálu MRP I Výstup z plánov nování potřeby materiálů: informace pro řízení zásob, vydání příkazu pro výrobu nebo objednávky dodavateli, informace týkající se sledování priorit, přeplánování nebo stornování otevřených ených příkazůči i objednávek, informace týkající se kapacit. Plánov nování materiálových potřeb a zdrojů (MRPI, MRPII) je založeno na pevném m výrobním m programu (MSP), který determinuje, které výrobky, v jakém období a v jakém m množstv ství budou vyráběny!

24 nování potřeby materiálu MRP I Silné stránky systému MRP I: - zlepšuje finanční výsledky podniku včetně návratnosti investic a vytváření zisku, - zlepšuje řízení výroby, - snižuje objem předvýrobních zásob, - umožňuje časové rozložení objednávání materiálu, - lépe reaguje na požadavky trhu.

25 nování potřeby materiálu MRP I Slabé stránky MRP I: - nemá zabudovaný modul pro optimalizaci pořizovacích nákladů na materiál, - v případě nepředvídaných problémů s dodávkou a výpadkem některého materiálu přináší riziko spojené s výpadkem výroby, - některé moduly jsou těžce přizpůsobitelné operačnímu prostředí organizace.

26 nování potřeby materiálu MRP I s uzavřenou smyčkou 0 Agregované plánování a hrubý rozvrh MRP analýza Analýza potřeb kapacit NE Je plán reálný? ANO Dílenské řízení výroby a operativní evidence

27 nování potřeby materiálu MRP II Systém MRP II tvoří nadstavbu systému MRP I, který je rozšířen o plánování výrobních zdrojů. Systém MRP II pokrývá celý soubor činností zapojených do plánování a řízení výrobních operací podniku a zahrnuje výrobní plánování, plánování požadavků, na zdroje, základní plán výroby, plánování materiálových potřeb, řízení výrobních dílen, a řízení nákupu. Silné stránky: - snížení zásob, - snížení nákladů na nákup, - zvýšení obratu v zásobách.

28 nování zdrojů - MRP II Plán Plán výroby výroby na na úrovni úrovni zakázky 0 Zdroje a kapacity Zdroje a kapacity Materiálové lístky Materiálové lístky Hrubý rozvrh MRP analýza Řízení zásob Řízení prodeje Analýza potřeb kapacity Dílenské řízení výroby a operativní evidence Řízení rozpracované výroby

Vstup a úkoly pro 3. kapitolu LOGISTIKA A PLÁNOVÁNÍ VÝROBY.

Vstup a úkoly pro 3. kapitolu LOGISTIKA A PLÁNOVÁNÍ VÝROBY. Vstup a úkoly pro 3. kapitolu LOGISTIKA A PLÁNOVÁNÍ VÝROBY. Podniková strategie vychází ze zpracování analýz: - okolního prostředí, - vnitřního prostředí (podnik). Podnikovou strategií rozumíme soubor

Více

Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU. 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ

Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU. 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ mečník, PhD. 1 Osnova přednášky 1. POJETÍ A ČLENĚNÍ VÝROBY 2. ŘÍZENÍ A PLÁNOV NOVÁNÍ VÝROBY 3. PRODUKČNÍ FUNKCE 4. VÝROBNÍ KAPACITA

Více

Plánovací systémy s využitím IT

Plánovací systémy s využitím IT Plánovací systémy s využitím IT Pyramida řídicích vztahů Koncepce ERP Vrcholové řízení strategie PROČ technicko-organizační postupy MRP I+II, Kanban, Střední úroveň řízení taktika CO A JAK Pracovní, kontrolní,

Více

Kapitola 1 výrobní logistiky.

Kapitola 1 výrobní logistiky. Kapitola 1 Vymezení pojmů.. Cíle C výrobní logistiky. Osnova: Členění logistiky. Rozsah logistických aktivit a činností. Podniková logistika. Hlavní cíle podnikové logistiky. Logistická typologie. Logistické

Více

Informační systémy a plánování výroby 1.čast

Informační systémy a plánování výroby 1.čast Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Informační systémy a plánování výroby 1.čast Technická univerzita v Liberci INVESTICE

Více

Informační systémy a plánování výroby

Informační systémy a plánování výroby Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Informační systémy a plánování výroby Technická univerzita v Liberci INVESTICE DO

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

TOKOZ PRODUCTION SYSTEM (TPS) procesní systém pro plánování a řízení výroby

TOKOZ PRODUCTION SYSTEM (TPS) procesní systém pro plánování a řízení výroby TOKOZ PRODUCTION SYSTEM (TPS) procesní systém pro plánování a řízení výroby Jak v TOKOZu řídíme a plánujeme výrobu. Klíčová omezení: široký sortiment, malé dávky, sdílené technologie. Zadání pro TOKOZ

Více

Systémy plánování a řízení výroby

Systémy plánování a řízení výroby Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Systémy plánování a řízení výroby Technická univerzita v Liberci Technické univerzity

Více

Teorie zásob. Kvantifikace zásob. V zásobách je vázáno v průměru 20 % kapitálu (u výrobních podniků) až 50 % kapitálu (u obchodních podniků).

Teorie zásob. Kvantifikace zásob. V zásobách je vázáno v průměru 20 % kapitálu (u výrobních podniků) až 50 % kapitálu (u obchodních podniků). Teorie zásob Souhrn matematických metod používaných k modelování a optimalizaci procesů hromadění různých položek k zabezpečení plynulého chodu zásobovaných složek. Kvantifikace zásob V zásobách je vázáno

Více

Infor APS (Scheduling) Tomáš Hanáček

Infor APS (Scheduling) Tomáš Hanáček Infor APS (Scheduling) Tomáš Hanáček Klasické plánovací metody a jejich omezení MRP, MRPII, CRP Rychlost Delší plánovací cyklus Omezená reakce na změny Omezené možnosti simulace Funkčnost Nedokonalé zohlednění

Více

ERP systémy ve výrobních podnicích

ERP systémy ve výrobních podnicích ERP systémy ve výrobních podnicích David Čech, konzultant Klasifikace ERP systémů Klasifikace ERP systémů Best of Breed oborová řešení Připraveno výrobcem a jeho vývojovými partnery podle požadavků daného

Více

Informační systémy plánování výroby

Informační systémy plánování výroby Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Informační systémy plánování výroby Technická univerzita v Liberci INVESTICE DO

Více

LOGISTICKÉ PLÁNOVÁNÍ TERMÍNŮ A KAPACIT

LOGISTICKÉ PLÁNOVÁNÍ TERMÍNŮ A KAPACIT LOGISTICKÉ PLÁNOVÁNÍ TERMÍNŮ A KAPACIT Pro stanovení výrobního plánu musíme vycházet z požadovaného množství, ze skladby jednotlivých operací potřebných na zhotovení zakázky a musíme brát v úvahu požadovaný

Více

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Struktura přednášky Výrobní činnost podniku Základní výrobní procesy Příprava výroby Řízení výroby Nákupní a výrobní činnost podniku Nákup Prodej

Více

Informační systémy plánování výroby - pokročilé rozvrhování

Informační systémy plánování výroby - pokročilé rozvrhování Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Informační systémy plánování výroby - pokročilé rozvrhování Technická univerzita

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Výrobní činnost podniku. Pojetí výrobní činnosti Plánování výroby

Výrobní činnost podniku. Pojetí výrobní činnosti Plánování výroby Výrobní činnost podniku Pojetí výrobní činnosti Plánování výroby Pojetí výrobní činnosti Výrobní činností (výrobou) podniku rozumíme přeměnu výrobních faktorů (vstupů, inputů) ve statky, tj. výrobky a

Více

Systémy plánování a řízení výroby

Systémy plánování a řízení výroby Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Systémy plánování a řízení výroby Technická univerzita v Liberci INVESTICE DO ROZVOJE

Více

Systémy plánování a řízení výroby AROP III

Systémy plánování a řízení výroby AROP III Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Systémy plánování a řízení výroby AROP III Technická univerzita v Liberci Výrobní

Více

ŘETĚZCOVÉ EFEKTY A PROBLÉMY OPTIMALIZACE

ŘETĚZCOVÉ EFEKTY A PROBLÉMY OPTIMALIZACE ŘETĚZCOVÉ EFEKTY A PROBLÉMY OPTIMALIZACE ŘETĚZCOVÉ EFEKTY A PROBLÉM OPTIMALIZACE Ve složitějších řetězcích vzniká snadno nežádoucí jev tzv. řetězcový efekt, který způsobuje dlouhá doba reakce na změny

Více

Řízení zásob v automotive. Ing. Miroslav Kaňok m.kanok@seznam.cz Mobil: 725 524 164

Řízení zásob v automotive. Ing. Miroslav Kaňok m.kanok@seznam.cz Mobil: 725 524 164 Řízení zásob v automotive Ing. Miroslav Kaňok m.kanok@seznam.cz Mobil: 725 524 164 1. Co jsou zásoby? zásobou se rozumí množství materiálu/komponent, které jsou v daném okamžiku disponibilní k mat. zabezpečení

Více

Hlavní činnost podniku

Hlavní činnost podniku Hlavní činnost podniku Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova učiva 1. Zařazení učiva 2. Cíle učiva 3. Struktura učiva 4. Metodické zpracování učiva týkající se výrobní činnosti 1. ročníku

Více

O autorech Úvod Založení podniku... 19

O autorech Úvod Založení podniku... 19 SYNEK Miloslav MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 19 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku.....24

Více

Přeměna surovin a materiálů za pomocí strojů, zařízení nebo aparatur a s využitím pracovní síly ve výrobek. Výroba vychází z požadavků odbytu.

Přeměna surovin a materiálů za pomocí strojů, zařízení nebo aparatur a s využitím pracovní síly ve výrobek. Výroba vychází z požadavků odbytu. Výroba Přeměna surovin a materiálů za pomocí strojů, zařízení nebo aparatur a s využitím pracovní síly ve výrobek. Výroba vychází z požadavků odbytu. Vazby mezi odbytem, výrobou a zásobováním á NÁKUP PLÁN

Více

VÝROBA. Helios Orange + něco navíc. Adresa: SAPERTA s.r.o. Presy 371 53701 Telefon: 777 071 626 E-mail: saperta@saperta.cz WWW: saperta.

VÝROBA. Helios Orange + něco navíc. Adresa: SAPERTA s.r.o. Presy 371 53701 Telefon: 777 071 626 E-mail: saperta@saperta.cz WWW: saperta. VÝROBA Helios Orange + něco navíc Adresa: SAPERTA s.r.o. Presy 371 53701 Telefon: 777 071 626 E-mail: saperta@saperta.cz WWW: saperta.cz MODUL VÝROBY Modul Řízení výroby vychází z osvědčeného základního

Více

Nové metody plánování a řízení zakázky v praxi - Infor LN. Pavel Dezort

Nové metody plánování a řízení zakázky v praxi - Infor LN. Pavel Dezort Nové metody plánování a řízení zakázky v praxi - Infor LN Pavel Dezort Agenda Úvod Hlavní plán a jeho využitelnost pro zakázkovou výrobu Koncept STO Standard To Order Metody plánování dodávek (Push x Pull)

Více

Logistické řízení výroby

Logistické řízení výroby . Logistickéřízen Logistickéří zahrnuje uvolnění zakázky do výrobního procesu a následně její sledování během výrobního procesu, až po uložení hotové zakázky do skladu hotových výrobků a její expedici

Více

Řízení výroby na základě úzkého místa

Řízení výroby na základě úzkého místa Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Řízení výroby na základě úzkého místa Technická univerzita v Liberci Průmyslové

Více

INFORMAČNÍ ZABEZPEČENÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ

INFORMAČNÍ ZABEZPEČENÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ INFORMAČNÍ ZABEZPEČENÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ Logistický informační subsystém (LIS) Řízení celého materiálového toku není možné bez odpovídajících informací. Proto součástí integrovaného logistického systému

Více

Funkce a úkoly útvaru nákupu

Funkce a úkoly útvaru nákupu NÁKUP Funkce a úkoly útvaru nákupu Nákupní marketingový mix Aktivity marketingového nákupního procesu Řízení zásob Nákupní logistika Strategické řízení nákupu Funkce a úkoly útvaru nákupu Základní funkcí

Více

3.3 Materiálové plánování

3.3 Materiálové plánování od správného rozměru krabic, etiket, fólií až po ramínka. Nemusí se jednat jen o služby v distribuci, ale taktéž i o dodávky výrobci v případě, kdy je logistický poskytovatel zodpovědný za vytváření správných

Více

LOGISTIKA. Technická univerzita v Liberci Katedra výrobních systémů. é m. Logistika. Část 6.

LOGISTIKA. Technická univerzita v Liberci Katedra výrobních systémů. é m. Logistika. Část 6. Technická univerzita v Liberci Katedra výrobních systémů Pracovní texty předmp edmětu LOGISTIKA Část 6. v ý r K o b a t PROČ KDE KDY n í c h e d r s a CO ZA KOLIK JAK KDO y s t ů é m leden 2008 František

Více

5. kapitola PODNIKOVÉ ČINNOSTI

5. kapitola PODNIKOVÉ ČINNOSTI 5. kapitola PODNIKOVÉ ČINNOSTI Obsah kapitoly: Řízení podniku Výrobní činnost Nákupní činnosti Prodejní činnost Personální činnost Financování Investiční činnost Řízení Vrcholové řízení podniku řeší základní

Více

Finanční plány a rozpočty

Finanční plány a rozpočty Ing. Pavlína Vančurová, Ph.D. Finanční plány a rozpočty 26. listopadu 2015 Obsah Rozpočetnictví v rámci finančního řízení: Ekonomické vyhodnocení rozpočtů: Systém plánů a rozpočtů Hlavní podnikový rozpočet

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Rozvrhování výroby. František Koblasa Technická univerzita v Liberci. TU v Liberci

Rozvrhování výroby. František Koblasa Technická univerzita v Liberci. TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvrhování výroby Technická univerzita v Liberci INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík Znalostní ekonomika klíč k posílen lení konkurenceschopnosti, využit ití inovačního potenciálu Josef Budík Znalostní ekonomika a inovace Základní úvaha o znalostní ekonomice: Jedinou evropskou šancí,,

Více

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY.

Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Vstup a úkoly pro 1. kapitolu VYMEZENÍ POJMÚ. CÍLE VÝROBNÍ LOGISTIKY. Ekonomický rozvoj vyvolává silný tlak na koordinovaný a sledovaný pohyb všech hmotných a hodnotových toků. Integrací plánování, formování,

Více

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAŽERSKÉ ROZHODOVÁNÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser Obsah výkladu Rozhodovací procesy a problémy Dvě stránky rozhodování Klasifikace rozhodovacích procesů Modely rozhodování Nástroje pro podporu rozhodování

Více

Plánování a řízení výroby

Plánování a řízení výroby Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Plánování a řízení výroby Technická univerzita v Liberci Technické univerzity

Více

3/10 Plánování zásob ve v robním procesu

3/10 Plánování zásob ve v robním procesu EFEKTIVNÍ V ROBA část 3, díl 10, str. 1 3/10 Plánování zásob ve v robním procesu V dnešní době nelze hovořit o úspěšném zvládnutí výrobních a provozních činností a přitom nevěnovat bedlivou pozornost problematice

Více

Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU. 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ

Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU. 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ mečník, PhD. 1 Osnova přednášky 1. PŘEDMĚT T A OBSAH PRODEJE 2. TVORBA STRATEGIE A PLÁNOV NOVÁNÍ PRODEJE 3. ORGANIZAČNÍ ZAČLEN LENĚNÍ

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu METODY A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Tvoří jádro projektového managementu.

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Systémy jakosti (úvod( do systémů řízení) Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Úvod Zavedení systému managementu jakosti mám být strategickým rozhodnutím m organizace. Návrh a uplatnění

Více

Modul VÝROBA. Krátké shrnutí významu modulu VÝROBA v SAP Business One. Ing. Radomír Možnar Servis/Helpdesk

Modul VÝROBA. Krátké shrnutí významu modulu VÝROBA v SAP Business One. Ing. Radomír Možnar Servis/Helpdesk Modul VÝROBA Krátké shrnutí významu modulu VÝROBA v SAP Business One Ing. Radomír Možnar Servis/Helpdesk Základní kritéria pro nasazení modulu VÝROBA Společnost, která dodává produkty na základně objednávek

Více

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu Management projektu III. Fakulta sportovních studií 2016 5. přednáška do předmětu Projektový management ve sportu doc. Ing. Petr Pirožek,Ph.D. Ekonomicko-správní fakulta Lipova 41a 602 00 Brno Email: pirozek@econ.muni.cz

Více

Plánování. Pracovní list 3. Vytvořeno v rámci projektu Nové výzvy, nové příležitosti, nová škola

Plánování. Pracovní list 3. Vytvořeno v rámci projektu Nové výzvy, nové příležitosti, nová škola Vytvořeno v rámci projektu Nové výzvy, nové příležitosti, nová škola Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pracovní list 3 Plánování 1. Vysvětlete

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Plánování

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Plánování Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Plánování Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: listopad 2013 Klíčová slova: plánování,

Více

KANBAN Autopal s.r.o., závod HLUK

KANBAN Autopal s.r.o., závod HLUK Autopal s.r.o., závod HLUK techniky, forem a nástrojů pro automobilový průmysl. S téměř 4000 zaměstnanci provozuje Hanon Systems Autopal specializovaná vývojová centra zaměřena na klimatizaci. Mezi významné

Více

LOGISTIKA KANBAN dílenské řízení výroby Jan Vavruška Studentská Liberec 1 tel.:

LOGISTIKA KANBAN dílenské řízení výroby Jan Vavruška Studentská Liberec 1 tel.: LOGISTIKA KANBAN dílenské řízení výroby Jan Vavruška 2012 Studentská 2 461 17 Liberec 1 tel.: +420 485 353 358 jan.vavruskai@tul.cz www.kvs.tul.cz KANBAN systém Co je KANBAN systém: dílenské řízení výroby

Více

Je nutno vycházet z technických, ekonomických i personálních možností podniku.

Je nutno vycházet z technických, ekonomických i personálních možností podniku. Otázka: Výrobní program podniku, technická příprava, normy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Klárka Inovace součástí práce konstruktérů i technologů změny, technické novinky, či opatření, která vedou ke zdokonalpvání

Více

Úvod do podnikových financí. ednáška

Úvod do podnikových financí. ednáška Úvod do podnikových financí 3. přednp ednáška Podnikové procesy Prodejní činnost (včetn etně marketingu) Nákupní činnost Výrobní činnost Investiční činnost Řízení a správa Prodejní činnost je výchozím

Více

PROCE55 Scheduling. (Přehled)

PROCE55 Scheduling. (Přehled) (Přehled) Obsah Představení PROCE55 Scheduling... 3 Přínosy řešení... 3 Integrace POCE55... 4 PROCE55 Manufacturing... 4 PROCE55 Warehouse... 4 PROCE55 Maintenance... 4 Vlastnosti řešení PROCE55 Scheduling...

Více

Zásobovací činnost podniku

Zásobovací činnost podniku Zásobovací činnost podniku Didaktické zpracování učiva pro střední školy Činnost obchodního úseku Obchodní úsek Logistika (zásobování) Marketing (odbyt) plánování nákup skladování Osnova učiva 1. Zařazení

Více

ODBYT (marketing) Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb. Obchodní plán Marketingové techniky Organizace marketingu v podniku

ODBYT (marketing) Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb. Obchodní plán Marketingové techniky Organizace marketingu v podniku ODBYT (marketing) Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb. Obchodní plán Marketingové techniky Organizace marketingu v podniku Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb Odbyt = završení podnikového reprodukčního

Více

Evropská obchodní akademie, Děčín I., Komenského náměstí 2, příspěvková organizace,

Evropská obchodní akademie, Děčín I., Komenského náměstí 2, příspěvková organizace, Rozvoj klíčových kompetencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních CZ.1.07/1.3.49/01.0002 Modul : Uplatnění řízení týmu a projektů v praxi Evropská obchodní akademie, Děčín I., Komenského

Více

On line sledování a řízení výroby - MES HYDRA

On line sledování a řízení výroby - MES HYDRA On line sledování a řízení výroby - MES HYDRA Josef Černý, ICZ a. s. 7.6.2012 www.i.cz 1 Agenda Informační podpora podnikových procesů Výrobní informační systémy MES HYDRA Základní charakteristika Ukázka

Více

Expresní analýza PLM. jako efektivní start implementace PLM. www.technodat.cz. jindrich.vitu@technodat.cz

Expresní analýza PLM. jako efektivní start implementace PLM. www.technodat.cz. jindrich.vitu@technodat.cz jako efektivní start implementace PLM www.technodat.cz jindrich.vitu@technodat.cz 1 úvod: definice, cíl a výstup analýzy 2 etapy expresní analýzy PLM 3 sběr dat a podkladů a jejich analýza 4 dokument Expresní

Více

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13 SYNEK Miloslav a kolektiv MANŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 20 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku...

Více

OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ)

OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ) Příloha č. 4 OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ) 1 Identifikační údaje žadatele o podporu 1.1 Obchodní jméno, sídlo, IČ/DIČ 1.2 Jméno a příjmení osoby statutárního zástupce žadatele/osoby oprávněné jednat

Více

Řízení výroby na základě úzkého místa

Řízení výroby na základě úzkého místa Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Řízení výroby na základě úzkého místa Technická univerzita v Liberci Průmyslové

Více

APS F G ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI. Nástroj pokročilého plánování a rozvrhování Infor SyteLine APS umožňuje podnikům maximálně využít výrobní zdroje.

APS F G ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI. Nástroj pokročilého plánování a rozvrhování Infor SyteLine APS umožňuje podnikům maximálně využít výrobní zdroje. APS Řešení pokročilého plánování a rozvrhování výroby (APS), které vytváří reálné plány s ohledem na dostupnost materiálu a aktuální vytížení výrobních kapacit, umožňuje tak dodat produkt zákazníkovi ve

Více

Podniková logistika 2

Podniková logistika 2 Podniková logistika 2 Podniková strategie a logistika DNES -Kupující jsou ochotni platit stále více za individuální výrobky a služby, za vysokou kvalitu a pohotovost nabídky Nízké ceny mohou být pro někoho

Více

Strategický management a strategické řízení

Strategický management a strategické řízení Přednáška č. 2 Strategický management a strategické řízení vymezení principů paradigmatu strategického managementu pojetí a obsah strategického managementu, strategie a strategické analýzy vymezení strategického

Více

Manažerská ekonomika přednáška Výroba Co rozumíme výrobou? V nejširším pojetí se výrobou rozumí každé spojení výrobních

Manažerská ekonomika přednáška Výroba Co rozumíme výrobou? V nejširším pojetí se výrobou rozumí každé spojení výrobních Manažerská ekonomika přednáška Výroba Co rozumíme výrobou? V nejširším pojetí se výrobou rozumí každé spojení výrobních faktorů (práce, kapitálu, půdy) za účelem získání určitých výrobků (výrobků a služeb

Více

marketingu Pohled zákaznz Marketingový mix a jeho struktura nový pohled 4 C Value) ) = Product hodnota z hlediska zákaznz Cena

marketingu Pohled zákaznz Marketingový mix a jeho struktura nový pohled 4 C Value) ) = Product hodnota z hlediska zákaznz Cena Základní nástroje marketingu Marketingový mix a jeho struktura Marketingový mix Produkt Rozmanitost produktů Jakost Design Funkce Značka Balení Velikosti Služby Záruky Vrácení výrobků Cena Ceníková cena

Více

STRATEGIE A CÍLE LOGISTIKY

STRATEGIE A CÍLE LOGISTIKY STRATEGIE A CÍLE LOGISTIKY LOGISTICKÁ STRATEGIE Logistika přináší do organizace oběhových procesů zcela nové přístupy. Především řeší problém dlouhodobě se opakujících sérií dodávek a dodavatel dopravního

Více

Hlavním důvodem vytváření zásob je rozpojování materiálového toku mezi jednotlivými články logistického řetězce.

Hlavním důvodem vytváření zásob je rozpojování materiálového toku mezi jednotlivými články logistického řetězce. H) ŘÍZENÍ ZÁSOB Hlavním důvodem vytváření zásob je rozpojování materiálového toku mezi jednotlivými články logistického řetězce. Zásoby představují velkou a nákladnou investici. Jejich kvalitním řízením

Více

Logistika. Souhrnné analýzy. Radek Havlík tel.: URL: listopad 2012 CO ZA KOLIK PROČ KDE

Logistika. Souhrnné analýzy. Radek Havlík tel.: URL:  listopad 2012 CO ZA KOLIK PROČ KDE Logistika Souhrnné analýzy listopad 2012 KDE PROČ KDY CO ZA KOLIK JAK KDO Radek Havlík tel.: 48 535 3366 e-mail: radek.havlik@tul.cz URL: http:\\www.kvs.tul.cz Paretova, ABC a XYZ analýzy Obsah Paretova

Více

2, ZÁSOBY VLASTNÍ VÝROBY

2, ZÁSOBY VLASTNÍ VÝROBY Otázka: Zásoby v podniku Předmět: Účetnictví Přidal(a): Bárbra Zásoby dělíme na: 1, materiál 2, zásoby vlastní výroby 3, zboží 1, MATERIÁL a, základní materiál (podstata výrobku) b, pomocné látky (k doplnění

Více

Manažerské účetnictví

Manažerské účetnictví Manažerské účetnictví Program 1. Úvod 2. Význam manažerského účetnictví pro řízení 3. Několik definic 4. Řízení nákladů 5. Podpora typických rozhodování manažerským účetnictvím 6. Jednotlivé složky manažerského

Více

Kapacitní propočty. EduCom. František Koblasa. Technická univerzita v Liberci

Kapacitní propočty. EduCom. František Koblasa. Technická univerzita v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Kapacitní propočty Technická univerzita v Liberci INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Obsah. Předmluva...19. KAPITOLA 1 Úvod do programu Microsoft Dynamics NAV...23. KAPITOLA 2 Základy ovládání...33

Obsah. Předmluva...19. KAPITOLA 1 Úvod do programu Microsoft Dynamics NAV...23. KAPITOLA 2 Základy ovládání...33 Obsah Předmluva...19 Stručný úvod... 19 Cílová skupina... 20 Cvičení a řešení... 20 Poděkování... 21 Zpětná vazba od čtenářů... 21 Errata... 21 KAPITOLA 1 Úvod do programu Microsoft Dynamics NAV...23 Co

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Přednáška Teorie PM č. 2 Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Úvodní etapa projektu je nejdůležitější fáze projektu. Pokud

Více

PŘÍPADOVÉ STUDIE. AGADOS, s.r.o. Situace: Výchozí stav: Obchodní cíle: Řešení mygem :

PŘÍPADOVÉ STUDIE. AGADOS, s.r.o. Situace: Výchozí stav: Obchodní cíle: Řešení mygem : PŘÍPADOVÉ STUDIE AGADOS, s.r.o. AGADOS s.r.o. je společnost, která vyrábí vysoce spolehlivé výrobky. Jednou z priorit firmy je kvalita vyráběných přívěsů. Jejich dlouhověkost je zajištěna kvalitním designérským,

Více

Podnikatelský záměr - PZ (Osnova)

Podnikatelský záměr - PZ (Osnova) Příloha č. 5 Podnikatelský záměr - PZ (Osnova) 1 Identifikační údaje žadatele o podporu 1.1 Obchodní jméno, sídlo, IČ/DIČ 1.2 Jméno a příjmení osoby statutárního zástupce žadatele/osoby oprávněné jednat

Více

Školení v rámci zemědělské a lesnické činnosti 2014

Školení v rámci zemědělské a lesnické činnosti 2014 Vindex JIH, s.r.o. Platnéřská 191 110 00 Praha IČO: 25173278 Název projektu: Školení v rámci zemědělské a lesnické činnosti 2014 Číslo projektu: 13/0181310b/131/000199 Financováno z Programu Rozvoje Venkova

Více

Vstup a úkoly pro 8. kapitolu LOGISTICKÉ ŘÍZENÍ VÝROBY.

Vstup a úkoly pro 8. kapitolu LOGISTICKÉ ŘÍZENÍ VÝROBY. Vstup a úkoly pro 8. kapitolu LOGISTICKÉ ŘÍZENÍ VÝROBY. Logistické řízení výroby zahrnuje uvolnění zakázky do výrobního procesu a následně její sledování během výrobního procesu, až po uložení hotové zakázky

Více

Jak připravit podnikový controlling a ABC Multidimenzionální vyhodnocování ziskovosti

Jak připravit podnikový controlling a ABC Multidimenzionální vyhodnocování ziskovosti Jak připravit podnikový controlling a ABC Multidimenzionální vyhodnocování ziskovosti Dean Brabec, Petra Řeřichová Cíle prezentace Specifikovat rozdíly mezi klasickým přístupem controllingu a sledováním

Více

Metodický list č. 1 FUNKCE, ZISK A VZTAHY MEZI ZÁKLADNÍMI EKONOMICKÝMI VELIČINAMI PODNIKU

Metodický list č. 1 FUNKCE, ZISK A VZTAHY MEZI ZÁKLADNÍMI EKONOMICKÝMI VELIČINAMI PODNIKU Metodické listy pro kombinované studium předmětu MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Přednášející: Ing. Jana Kotěšovcová Metodický list č. 1 Název tematického celku: ZALOŽENÍ PODNIKU, VÝNOSY, NÁKLADY, NÁKLADOVÉ FUNKCE,

Více

Zaměřeno na zákazníka. Novinky v informačních systémech ORTEXu

Zaměřeno na zákazníka. Novinky v informačních systémech ORTEXu Novinky v informačních systémech ORTEXu Jak udělat zákazníka spokojenějším? Informační technologie - běžná součást našeho života. Zákazníkovy potřeby Rychlost Zpracování nabídky Dodávky Vyřízení reklamace

Více

EKONOMIKA. MILOSLAV SYNEK A KOLEKTIV

EKONOMIKA. MILOSLAV SYNEK A KOLEKTIV , I I. V J MANAZERSKA EKONOMIKA. MILOSLAV SYNEK A KOLEKTIV V c.!tfld V olina Grada Publishing 1996 OBSAH ÚVOD II 1. ZALOŽENÍ PODNIKU 17 1.1 Úvod 17 1.2 Činnosti související se založením podniku 21 1.3

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Řízení kvality Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou Délka

Více

Definice logistiky Evropská logistická asociace - ELA:

Definice logistiky Evropská logistická asociace - ELA: Definice logistiky Evropská logistická asociace - ELA: Organizace, plánování, řízení a výkon toků zboží, vývojem a nákupem počínaje, výrobou a distribucí podle objednávky finálního zákazníka konče tak,

Více

EKRP Eprojekt Ksystému Rřízení Podniku. Zásobovací funkce

EKRP Eprojekt Ksystému Rřízení Podniku. Zásobovací funkce EKRP Eprojekt Ksystému Rřízení Podniku Zásobovací funkce Obsah přednášky Pojmy zásobování všeobecně a v projektu Cíl zásobování Pozice zásobování (atd.) z pohledu trhu a okolí Pozice zásobování z pohledu

Více

Marketingová koncepce managementu

Marketingová koncepce managementu Marketingová koncepce managementu 0 Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT YMVY Definice managementu duševní a fyzická práce usilující o koordinaci různých činností za

Více

Make or buy? Vyrábět nebo nakupovat? Vladimír Jurka. Strana 1

Make or buy? Vyrábět nebo nakupovat? Vladimír Jurka. Strana 1 Make or buy? Vyrábět nebo nakupovat? Strana 1 Vladimír Jurka Předat či nepředat výrobu dodavateli? Obsah Charakter výroby v Linetu Podmínky pro outsourcing firemních procesů Kalkulace umíme porovnat, co

Více

EKONOMIKA PODNIKU PŘEDNÁŠKA č.2

EKONOMIKA PODNIKU PŘEDNÁŠKA č.2 MATERIÁL 5.1. CHARAKTERISTIKA EKONOMIKA PODNIKU PŘEDNÁŠKA č.2 Ing. Jan TICHÝ, Ph.D. jan.tich@seznam.cz Materiál: a) základní materiál b) pomocný materiál c) provozní hmoty d) obaly ad a) zpracovává se

Více

Metoda SMED Rychlá výměna nástroje

Metoda SMED Rychlá výměna nástroje Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Metoda SMED Rychlá výměna nástroje Jan Vavruška Technická univerzita v Liberci Průmyslové

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC. Nabídka Inovačních voucherů

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC. Nabídka Inovačních voucherů MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Nabídka Inovačních voucherů MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE

STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE Plánování ve škole (c) Radek Maca rama@inforama.cz Co je plánování Plánování je záměrná systematická sumarizace a kompletace myšlenek do souvislostí směřující k jejich

Více

= vymezení druhů kalkulací. Podle účelu, podle použití při řízení Podle času

= vymezení druhů kalkulací. Podle účelu, podle použití při řízení Podle času Jak chápeme kalkulační systém = vymezení druhů kalkulací Podle účelu, podle použití při řízení Podle času 1 Kalkulační systém 1. Propočtová K 2. Plánová K 3. Operativní 4. Základní 5. K ceny 6. Výsledná

Více

Kanbanové metody řízení dodávek v Infor ERP LN. Pavel Dezort

Kanbanové metody řízení dodávek v Infor ERP LN. Pavel Dezort Kanbanové metody řízení dodávek v Infor ERP LN Pavel Dezort Agenda Úvod a všeobecný přehled Metody řízení dodávek Dodací systém KANBAN Dodací systém Řízeno objednávkou / Jednotlivě Dodací systém TPOP (Časově

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

Náležitosti ICT plánu Cíl kapitoly. Základní pojmy. Kam patří ICT plán?

Náležitosti ICT plánu Cíl kapitoly. Základní pojmy. Kam patří ICT plán? Náležitosti ICT plánu Cíl kapitoly Podrobněji přiblížit proces plánování, začlenění ICT plánu do systému plánů ve škole a předložení oblastí, které je třeba v ICT plánu popsat ve fázích: popisu aktuálního

Více

P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G

P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 4 ZS, akad.rok 2014/2015 Průmyslový marketing - VŽ 1 Marketingové strategie ZS, akad.rok 2014/2015 Průmyslový marketing - VŽ 2 Klasifikace marketingových strategií

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice OPERAČNÍ VÝZKUM 11. TEORIE ZÁSOB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Obsah KAPITOLA 1 Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Úvod 2 Definice logistického řízení 2 Vývoj logistiky 5 Systémový přístup/integrace 8 Role logistiky v ekonomice 10 Role logistiky v podniku

Více