Public LPIS veřejná část aplikace LPIS

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Public LPIS veřejná část aplikace LPIS"

Transkript

1 Těšnov 17 Ministerstvo zemědělství České republiky Praha 1 Nové Město Organizační složka státu zapsaná v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem v Praze Tel. : Fax : IČ : Táborská 31 SITEWELL s.r.o Praha 4 Nusle Společnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem v Ústí n. L., oddíl C, spisová značka Tel. : Fax : IČ : DIČ : CZ Public LPIS veřejná část aplikace LPIS Uživatelská příručka Projekt LPIS pro: Ministerstvo zemědělství Určeno pro: pověřené pracovníky zákazníka a objednatele Všechny ochranné známky a názvy produktů uvedené v tomto materiálu jsou nebo mohou být registrované obchodní značky nebo ochranné známky jejich příslušných vlastníků Sitewell s.r.o.

2 Název dokumentu: UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA plpis veřejná část aplikace LPIS Předmět dokumentu: Příručka pro širokou veřejnost uživatelů modulu plpis Autoři a historie verzí: Verze Zpracoval Stručný popis změn Datum Strana, kpt. PZ 1.1 Blanka Štáblová Výchozí dokumentace - analýza Blanka Štáblová Aktualizace říjen Šárka Otradovcová 1.4 Šárka Otradovcová 1.5 Šárka Otradovcová 1.6 Šárka Otradovcová 1.7 Veronika Dvořáčková 1.8 Veronika Dvořáčková Aktualizace - záložka a vrstva EUP, vrstva Erozní ohroženost půd Aktualizace - Vyhledávání KP, Vrstvy v mapě Aktualizace - vrstvy map, záložky, KP, informace ze speciálních registrů Aktualizace - změna zobrazení protierozních opatření Aktualizace Datum účinnost od dle aktualizace EP, záložka Základní - kultura, záložka Klasifikace Aktualizace nová vrstva Aktuální vrstva OPVZ prosinec 2009 str. 26 únor 2010 květen 2010 kpt str. 18 / kpt / červen 2010 kpt. 4.1/ kpt kpt. 4.1, str Šárka Otradovcová Aktualizace Eroze, vrstva OPVZ srpen 2011 Kpt ; Veronika Dvořáčková Aktualizace Účinnost od dle aktualizace v EP Kpt Šárka Otradovcová Aktualizace Parcely dle KN, LV březen 2012 Kpt ; Veronika Dvořáčková 2.3 Veronika Dvořáčková Aktualizace nová vrstva erozní ohroženosti Aktualizace - stažení uživatelské příručky, vrstvy Nitrátové směrnice, vrstva OPVZ - nezávazné (aktualizace 2012), eroze Kpt. 4.1, PZ 03 Srpen 2012 Kpt. 4.1; eagri_03, eagri_04 Strana 2 (celkem 36)

3 Obsah 1. ÚVOD POŽADAVKY NA SYSTÉM ZE STRANY KLIENTA SOFTWARE HARDWARE SPUŠTĚNÍ INTERNETOVÉHO PROHLÍŽEČE VEŘEJNÁ ČÁST LPIS VRSTVY V MAPĚ UŽIVATELSKÝ STROM Legenda Erozní ohroženost půd Ochranná pásma vodních zdrojů (OPVZ) nezávazné PANEL NÁSTROJŮ PRO OVLÁDÁNÍ MAPY Nástroje pro změnu měřítka (nástroje pro přiblížení) Nástroj pro posun výřezu mapy Nástroj pro výběr (označení) objektů mapy Nástroje pro měření Změna mapových pohledů Informace o aktuálním měřítku PANEL POPISNÝCH ÚDAJŮ Stažení zveřejněných údajů z plpis Stažení uživatelské příručky VYHLEDÁVÁNÍ PB/DPB Krajinné prvky Obec Katastrální území Čtverec Parcela dle katastru nemovitostí LV Provozovna Popisné informace PB/DPB Informace o uživateli PB/DPB Strana 3 (celkem 36)

4 1. ÚVOD Podle ustanovení 3ab odst. 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství (po novelizaci provedené zákonem č. 291/2009 Sb.) zveřejňuje Ministerstvo zemědělství v elektronické podobě způsobem umožňujícím dálkový a nepřetržitý přístup následující základní údaje jako veřejný seznam z evidence využití půdy, kterými jsou: a. identifikační údaje o uživateli (jméno a příjmení nebo název a adresa, nebo obchodní firma a sídlo), b. zákresy hranic a výměra půdních bloků a dílů půdních bloků, c. identifikační číslo půdního bloku, popřípadě dílu půdního bloku, d. druh kultury, e. obhospodařování v rámci ekologického zemědělství, nebo v etapě přechodného období v rámci ekologického zemědělství podle zvláštního právního předpisu, f. zákresy objektu, g. identifikační číslo objektu a příslušnost k hospodářství, h. druh objektu, i. zákresy hranic krajinného prvku, j. identifikační číslo krajinného prvku, k. druh krajinného prvku. V rámci internetové aplikace LPIS (Land Parcel Identification Systém Evidence využití půdy podle uživatelských vztahů) byla proto vytvořena verze aplikace plpis (public LPIS) pro širokou veřejnost, která umožňuje prohlížení výše uvedených základních údajů z evidence využití půdy a dalších údajů specifikovaných v kapitole 4. neomezenému počtu klientů, aniž by systém vyžadoval pro prohlížení zvláštní přístupová oprávnění. Strana 4 (celkem 36)

5 2. POŽADAVKY NA SYSTÉM ZE STRANY KLIENTA 2.1 SOFTWARE Software nezbytný pro chod aplikace: 1. Operační systém Microsoft Windows (2000, XP, Vista, Windows 7) 2. Jeden z internetových prohlížečů Microsoft Internet Explorer 7 a vyšší, Mozilla Firefox 3.6 a vyšší, Google Chrome 2.2 HARDWARE Minimální konfigurace hardware: 1. Procesor dle operačního systému, 2. Paměť dle operačního systému, 3. Disk dle operačního systému, 4. Monitor rozlišení min. 1024x768. Strana 5 (celkem 36)

6 3. SPUŠTĚNÍ INTERNETOVÉHO PROHLÍŽEČE V systému Windows klikněte na tlačítko Start v levém dolním rohu obrazovky. Otevře se nabídka. Z ní vyberte položku Programy. Otevře se další nabídka a v ní klikněte na položku Internet Explorer. Aplikace byla testována pro internetový prohlížeč Internet Explorer 7.0. Obrázek 1 Spuštění internetového prohlížeče Internet Explorer Strana 6 (celkem 36)

7 4. VEŘEJNÁ ČÁST LPIS Pro veřejnou část internetové aplikace LPIS bude dále používán výhradní termín plpis. V mapě modulu plpis je možné prohlížet následující vrstvy a údaje. 4.1 VRSTVY V MAPĚ V mapě modulu plpis lze zobrazit následující vrstvy: Půdní bloky/díly půdních bloků účinné dle kultury dle kultury - kódu dle ekologického zemědělství Čtverce Nitrátová směrnice Nové ZOD od Staré ZOD do Uložení hnojiv Uložení hnojiv - detail Meliorace Zamokřené půdy Vodní útvary zóna 25 m Úložiště zóna 50 m od vody Půdy ohrožené erozí Písčité půdy OPVZ nezávazné (aktualizace 2010) OPVZ nezávazné (aktualizace 2011) OPVZ nezávazné (aktualizace 2012) Poldry Eroze Eroze - podkladová vrstva Strana 7 (celkem 36)

8 Osevy Osevy Osevy Osevy od Protierozní opatření - PB/DPB Osevy Osevy Osevy Osevy od Mapový podklad Česká republika Kraje Okresy Obce Města Silnice Železnice Vodstvo Mapové listy Klad 1: Klad 1:5 000 Rastrová mapa (Zabaged) Ortofotomapa Katastr nemovitostí Hranice KÚ Rastrová mapa PK (ČÚZK) Rastrová mapa KN Definiční body parcel KN Definiční body budov KM - D (katastrální mapa digitalizovaná) Parcely Strana 8 (celkem 36)

9 Vnitřní kresba Mapové značky Katastrální území Digitální mapa Parcely Vnitřní kresba Mapové značky Katastrální území Věcná břemena Adresní body Enviro louky Hnízdiště bahňáka Hnízdiště chřástala Podmáčené louky MVL HSL DBP DBP a MVL DBP a HSL SST a V AEO nezařaditelné Ochranná pásma NP Krajinné prvky Dle stavu KP - účinné Dle druhu KP Mez Terasa Skupina dřevin Stromořadí Solitérní dřevina Travnatá údolnice Strana 9 (celkem 36)

10 EUP - Evidence umístění provozoven Rozpracované - hranice Platné - hranice Ukončené - hranice Údaje o vinicích Aktuální vrstva OPV (osázená plocha vinic) Viniční tratě - účinné Strana 10 (celkem 36)

11 Obrázek 2 Vrstvy uživatelského stromu 4.2 UŽIVATELSKÝ STROM Vzhled mapy (resp. to, jaké objekty se zobrazují) je závislý na tom, které mapové vrstvy (hladiny) jsou v daném okamžiku zapnuté nebo při daném měřítku viditelné. Zapnutí a vypnutí vrstev se provádí kliknutím na konkrétní žárovku v uživatelském stromu umístěném v levé části obrazovky. Uživatelský strom je možno skrýt a znovu zobrazit pomocí ikonky na horní liště. Strana 11 (celkem 36)

12 Obrázek 3 Skrýt uživatelský strom Zobrazení vrstev je indikováno barvou příslušné žárovky u dané vrstvy: "Modrá žárovka" a tučný text návěstí Tato větev stromu je momentálně neaktivní (vypnutá). Jestliže se nejedná o konečný, dále nedělitelný prvek struktury, jsou neaktivní všechny prvky nalézající se pod ní. Jedná-li se o konečný prvek stromu, není hladina, kterou návěstí reprezentuje viditelná. Větev nebo hladinu můžeme zapnout kliknutím na obrázek žárovky. "Modrá nebo žlutá žárovka" a zašedlý text návěstí Větev stromu, která momentálně nelze zapnout jako aktivní z důvodu, že vrstva není při daném měřítku viditelná. "Žlutá žárovka" Vrstva této větve stromu je aktivní a v mapě v aktuálním měřítku viditelná. Je-li před žárovičkou ve stromě "+", znamená to, že daná vrstva obsahuje další podvrstvy a v mapě je možné zobrazit jen některou (požadovanou) podvrstvu Legenda V závislosti na tom, jaké vrstvy jsou ve stromě zapnuté, je možné zobrazit legendu zobrazení jednotlivých vrstev v mapě. Legendu zobrazíte kliknutím na ikonku ve spodní části mapy. Strana 12 (celkem 36)

13 Obrázek 4 Legenda Erozní ohroženost půd Do modulu Veřejný LPIS přibyla vrstva erozní ohroženosti půd, která navazuje na schválení nové koncepce GAEC. Podkladová vrstva erozní ohroženosti se bude aktualizovat 1x ročně na základě dodaných dat z VÚMOP (Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy). Podle ní probíhá nápočet erozní ohroženosti na PB/DPB. Vrstva zobrazuje půdu: Silně erozně ohroženou (SEO) Mírně erozně ohroženou (MEO) Erozně neohroženou Management protierozních opatření na půdním bloku/dílu půdního bloku se stanuje výpočtem přesných překryvů PB/DPB a podkladové vrstvy erozní ohroženosti. Celý PB/DPB je zařazen do protierozního opatření. V LPIS se pracuje s posledními 4 platnými vrstvami eroze, které se vztahují k datu osevu zemědělských plodin. Důvodem k tomuto kroku je skutečnost, že vrstva erozně ohrožených půd se průběžně vylepšuje. V současné době jsou platné 4 vrstvy: vrstva protierozních opatření platná pro osevy mezi vrstva protierozních opatření platná pro osevy mezi vrstva protierozních opatření platná pro osevy mezi Strana 13 (celkem 36)

14 vrstva protierozních opatření platná pro osevy od V uživatelském stromě si ji můžete aktivovat pod názvem Eroze. Legenda se zobrazí kliknutím na ikonku spodní části mapy. ve Erozní vrstva se zobrazuje pouze v mapě. Obrázek 5 Zapnutí vrstvy Eroze Ukázka zobrazování Eroze v mapě při zapnuté podkladové vrstvě a při aktivní vrstvě protierozní opatření na PB/DPB. Obrázek 6 Eroze v mapě Strana 14 (celkem 36)

15 4.2.3 Ochranná pásma vodních zdrojů (OPVZ) nezávazné Vrstva zobrazuje zařazení pozemků do OPVZ, které může omezovat použití přípravků na ochranu rostlin. Naleznete ji ve stromečku vrstev pod žárovkou OPVZ nezávazné. Legislativní vymezení OPVZ/PHO OPVZ jsou ochranná pásma vodních zdrojů stanovená podle současně platné legislativy, tj. dle zákona č. 254/2001 Sb. vodní zákon. Tato ochranná pásma se dělí na I. a II. stupeň. OPVZ I. stupně je souvislé území kolem jímacího objektu nebo zařízení. OPVZ II. stupně nemusí navazovat na OPVZ I ani být souvislým územím. Vymezení těchto ochranných pásem je stanoveno rozhodnutím místně příslušného vodoprávního úřadu. PHO pásma hygienické ochrany jsou ochranná pásma vymezovaná podle původního zákona o vodách 138/1973 Sb. (v souladu se Směrnicí Ministerstva zdravotnictví č. 51/1979 v souladu se zákonem č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu), může se dělit na tři stupně PHO1, PHO2, PHO3, druhý stupeň dále na vnitřní (PHO2a) a vnější část (PHO2b). Jednalo se o plošnou ochranu, kdy příslušné povodí vodního zdroje bylo vždy celé součástí jednotlivých stupňů PHO. Vzhledem k tomu, že proces převymezení původních PHO předpokládá zdlouhavé vodoprávní řízení, platí ve většině případů původní vymezení. Označení ochranných pásem v LPIS Označení ochranných pásem v databázi LPIS je převzato z rozhodnutí vodoprávních úřadů, kde označení ochranných pásem není jednoznačné. Označení v LPIS je následující: I.stupeň (OPVZ) II.stupeň (OPVZ) PHO2a(může být v jiných podkladech než LPIS též označen jako II.stupeň vnitřní) PHO2b(může být též označen jako II.stupeň vnější) PHO3(může být též označen jako III.stupeň) Nerozlišený stupeň toto označení je uvedeno v případech, kdy není v systému LPIS dostatek podkladů pro označení ochranného pásma. V těchto případech je vhodné informovat se na příslušném vodoprávním úřadě o platnosti ochranného pásma (může zde probíhat vodoprávní řízení o změně ochranného pásma). Vztah OPVZ/PHO a omezení použití přípravků na ochranu rostlin: I.stupeň a PHO1 nelze používat POR II.stupeň, PHO2a(může být též označen jako II.stupeň vnitřní), PHO2b(může být též označen jako II.stupeň vnější) - nelze používat POR označené na etiketě S-větou : OP II.st - vyloučené z použití v ochranném pásmu II. stupně zdrojů podzemní anebo povrchové vody, popřípadě u 3 starších registrovaných přípravků větou PHO1, popř. PHO2 (Bofix, Esteron,Dicopur MP) PHO3 na tato pásma se omezení použití POR nevztahují, přípravky s historickou S-větou PHO5 už nemohou být používány. Strana 15 (celkem 36)

16 Obrázek 7 Vrstva Ochranná pásma vodních zdrojů (OPVZ) 4.3 PANEL NÁSTROJŮ PRO OVLÁDÁNÍ MAPY Nástroje pro změnu měřítka (nástroje pro přiblížení) Přiblížení mapy okamžitě poté, co kliknete na tuto ikonu, se mapa o 50% přiblíží (zvětší se její měřítko na dvojnásobek např. z měřítka 1: na 1:50 000). Oddálení mapy - okamžitě poté, co kliknete na tuto ikonu, se mapa o 50% oddálí (zmenší se její měřítko na polovinu, např. z měřítka 1: na 1: ). Zoom vybrané oblasti - přiblížení obdélníkového výřezu mapy zadáním jeho protilehlých rohů. Nejprve klikněte na tuto ikonu. Poté držením zmáčknutého levého tlačítka myši a tahem myši přes mapu vyberte obdélníkový výřez mapy, který chcete zobrazit přes celé mapové okno za kurzorem se při této operaci bude pro názornost kreslit obdélníkové okno. V okamžiku, kdy levé tlačítko myši uvolníte (pustíte) začne se mapa překreslovat a za okamžik se přes celou plochu zobrazí Vámi vybraný výřez. (Mapa se tak přiblížila na vybraný výřez.) Zoom na celou oblast -zobrazení celé mapy. Návrat do výchozího stavu (Oddálení mapy na minimální měřítko (zobrazení celé republiky). Kliknete-li myší na tuto ikonu a mapa se začne okamžitě překreslovat. To může trvat několik vteřin. Nástroj pro přibližování mapového pohledu se nachází také přímo v mapovém okně. Kliknutím na posuvník Strana 16 (celkem 36)

17 levým tlačítkem myši a tahem myši nahoru či dolů mapu přibližujete nebo oddalujete. Použít můžete i znaménka "+" pro zvětšení a "-" pro oddálení mapy. Obrázek 8 Nástroj pro zvětšení/zmenšení mapového pohledu Nástroj pro posun výřezu mapy Posun mapy - výběrem ikonky se lze v mapě posunovat do všech směrů pomocí stisknutí v mapě, držením myši a pohybem. Posun mapy - klikáním na šipky posunujete mapový pohled jejich směrem Nástroj pro výběr (označení) objektů mapy Informace o objektu - nástroj pro výběr. Pro získání popisných informací PB/DPB v mapě použijte dvojklik. PB/DPB se v mapě zbarví modře a v pravém panelu se zobrazí popisné informace. Tento nástroj je implicitně vybrán hned po spuštění mapové části aplikace Nástroje pro měření Měření vzdálenosti - po kliknutí na tuto ikonku je možno v mapě měřit vzdálenost, jedním kliknutím se vytvoří lomový bod a po druhém kliknutí se zobrazí aktuální délka. Dvěma kliky se ukončí měření. Měření plochy - klikáním do mapy po stisku této ikonky se zakresluje plocha, kdy se po každém kliknutí zobrazuje aktuální výměra. Dvěma kliky se ukončí měření Změna mapových pohledů Předchozí zoom - návrat do předchozího stavu mapy. Po kliknutí na toto tlačítko se mapa vrátí do takového stavu, v jakém byla před posledním použitím nějakého nástroje pro přiblížení. Aplikace si pamatuje několik desítek předchozích stavů mapy. Následující zoom- funguje jako opak předchozího pohledu Informace o aktuálním měřítku Informace o aktuálním měřítku je zobrazena v levém dolním rohu mapového okna. Strana 17 (celkem 36)

18 Obrázek 9 Aktuální měřítko 4.4 PANEL POPISNÝCH ÚDAJŮ V pravé části obrazovky jsou zobrazovány popisné údaje. V horní části je umožněno vyhledávání, výsledky hledání jsou potom zobrazovány ve zbylé části infopanelu. Panel je možné skrýt pomocí ikonky v pravém horním rohu. Obrázek 10 Skrýt panel popisných údajů Stažení zveřejněných údajů z plpis Veřejnosti je umožněno stažení některých zveřejněných údajů z plpis Selektivní export vybraných dat obsažených v plpis V souvislosti s novelou zákona o zemědělství je vhodné široké veřejnosti umožněno stahování zveřejněných dat (ze zadaného katastrálního území nebo okresu) prostřednictvím modulu Datawell ve formátu *.shp a *.dbf. Generují se následující data: a. zákresy hranic a výměra půdních bloků a dílů půdních bloků, b. identifikační číslo půdního bloku, popřípadě dílu půdního bloku, c. druh kultury, včetně kategorií, d. obhospodařování v rámci ekologického zemědělství, nebo v etapě přechodného období v rámci ekologického zemědělství podle jiného právního předpisu, e. zákresy hranic krajinného prvku, f. identifikační číslo krajinného prvku, g. druh krajinného prvku. Pro export zveřejněných údajů bylo pro prostředí plpis vytvořeno nové grafické rozhraní, které umožňuje export veřejných informací vázaných k PB/DPB a KP. Export je vztažen ke katastrálnímu území, které je zadáno uživatelem, a jsou exportována data platná ke dni exportu. Po zaslání informací je vytvořen export dle zadaných údajů. Export informací je prováděn asynchronně a uživateli je zasílán prostřednictvím elektronické pošty ve formě komprimovaného souboru na uživatelem zadanou adresu. Export je volně přístupný z prostředí internetu. Aplikace exportují veřejná data, právo použít tento export má každý uživatel aplikace. Po spuštění úlohy vyberte typ exportu, zadejte kód katastrálního území, vyplňte ovou adresu, kam bude stažený soubor zaslán, a vyplňte kontrolní text. Po stisku tlačítka STÁHNOUT bude na zadanou adresu odeslán komprimovaný soubor *.zip. Kód katastrálního území vyhledáte pomocí vyhledávacího nástroje viz kapitola Vyhledávání. Strana 18 (celkem 36)

19 Obrázek 11 Export dat pro veřejnost Postup: 1. Klikněte na tlačítko EXPORT DAT na informačním panelu. 2. Zadejte a. Typ exportu b. Souřadnicový systém výstupních dat c. Kód katastrálního území d. ovou adresu, na kterou bude následně export odeslán e. Do pole "Kontrolní text " opište kód z obrázku (pokud je kód nečitelný, klikněte myší na obrázek, načte se nový) 3. Stiskněte tlačítko PROVÉST EXPORT. 4. Na zadanou adresu bude doručen zkomprimovaný soubor *.zip obsahující soubory *.shp, *.shx a *.dbf s exportovanými daty a *.doc s popisem strukturovaných dat. Soubor *.dbf je možné otevřít pomocí Open Office - Calc. Strana 19 (celkem 36)

20 Obrázek 12 Export dat NKODFB CTVEREC PLATNYOD VYMERA KULTURA KULTURAKLASIF KULTURAOD EKO PRISLUSZA Název sloupce Tabulka 1 Struktura exportovaných dat PB/DPB národní kód PB/DPB čtverec PB/DPB platnost PB/DPB od výměra druh kultury klasifikace kultury stávající kultura od status ekologie územní příslušnost ZPUSOBILOST stav k VYMERAM VymLFA_HA VymLFA_HB VymLFA_OA VymLFA_OB VymLFA_S VymLFA_SX VymLFA_E VYSKA SVAZITOST ORIENTACE MAPOVYLIST Strana 20 (celkem 36) Popis Výměra PB/DPB v ha, na dvě desetinná místa Výměra PB/DPB v oblasti LFA typu HA Výměra PB/DPB v oblasti LFA typu HB Výměra PB/DPB v oblasti LFA typu OA Výměra PB/DPB v oblasti LFA typu OB Výměra PB/DPB v oblasti LFA typu S Výměra PB/DPB v oblasti LFA typu SX Výměra PB/DPB v oblasti LFA typu E. Ekvivalentní dotačnímu titulu Natura 2000 nadmořská výška svažitost orientace na světovou stranu mapový list

21 Název sloupce Popis MAPOVYLIS5 mapový list 5000 KU_KOD katastrální území dle centroidu Tabulka 2 Struktura exportovaných dat KP Název sloupce Popis ID_KP ID_KP ID_FB ID_FB CTVERECKP čtverec KP CTVERECFB čtverec PB/DPB ZKODKP zkrácený kód KP ZKODFB zkrácený kód FB ID_UZ_FB id uživatele FB ID_UZ_KP id uživatele KP PLATNYOD platnost KP od VYMERA výměra KP KULTURA druh kultury DRUH druh KP TYP typ KP vnitřní x vnější EKO status ekologie PRISLUSZA územní příslušnost MAPOVYLIST mapový list MAPOVYLIS5 mapový list 5000 KU_KOD katastrální území dle centroidu Stažení uživatelské příručky Kliknutím na tlačítko Příručka se vám otevře uživatelská příručka pro práci s aplikací. Dokument je ve formátu PDF, který si můžete uložit k sobě na lokální počítač. Obrázek 13 Odkaz na stažení příručky pro práci s aplikací 4.5 VYHLEDÁVÁNÍ Modul Vyhledávání umožňuje vyhledávat dle kritérií, které přepínáte kliknutím na konkrétní záložku. K posunu v liště se záložkami slouží šipky v levém a v pravém okraji. Strana 21 (celkem 36)

22 Obrázek 14 Možnosti vyhledávání PB/DPB Zadejte číslo čtverce ve formátu XXX-YYYY a zkrácený kód půdního bloku. Stiskněte tlačítko VYHLEDAT. V infopanelu se zobrazí nalezený PB/DPB odpovídající zadanému parametru. Po kliknutí na ikonku lupy na začátku řádku se v mapě zobrazí konkrétní PB/DPB. Obrázek 15 Přiblížení v mapě na vyhledaný PB/DPB Po prokliku řádku vyhledaného PB/DPB zobrazíte základní informace PB/DPB. Stejně tak je zobrazíte pomocí dvojkliku na konkrétní PB/DPB v mapě. Dále máte možnost přepnutí na záložky Podrobné Klasifikace Po kliknutí na název uživatele se dále zobrazí detailní informace o subjektu Popisné informace o PB/DPB a informace o uživateli PB/DPB jsou podrobně popsány v kapitolách Popisné informace PB/DPB a Informace o uživateli PB/DPB. Strana 22 (celkem 36)

23 Obrázek 16 Informace o PB/DPB a uživateli Krajinné prvky Zadejte číslo čtverce a zkrácený kód krajinného prvku. Zobrazují se pouze účinné KP. Po kliknutí na ikonku lupy na začátku řádku se mapa přiblíží na konkrétní KP. Při pokliku na krajinný prvek v mapě nebo na řádek s vyhledaným KP, se na informačním panelu vpravo zobrazí detailní informace. Strana 23 (celkem 36)

24 Obrázek 17 Vyhledávání KP Obec Zadejte název obce a stiskněte tlačítko VYHLEDAT. V infopanelu se zobrazí jeden či více záznamů, odpovídající zadanému parametru. Po kliknutí na ikonku lupy na začátku řádku se mapa přiblíží na konkrétní obec. Obrázek 18 Vyhledávání obce Katastrální území Zadejte název katastrálního území a stiskněte tlačítko VYHLEDAT. V infopanelu se zobrazí jeden či více Strana 24 (celkem 36)

25 záznamů, odpovídající zadanému parametru. Po kliknutí na ikonku lupy na začátku řádku se mapa přiblíží na konkrétní katastrální území. Obrázek 19 Vyhledávání katastrálního území Čtverec Zadejte kód čtverce ve formátu XXX-YYYY a stiskněte tlačítko VYHLEDAT. V infopanelu se zobrazí nalezený čtverec odpovídající zadanému parametru. Po kliknutí na ikonku lupy na začátku řádku se mapa nazoomuje na konkrétní čtverec. Strana 25 (celkem 36)

26 Obrázek 20 Vyhledávání čtverce Parcela dle katastru nemovitostí Zadejte název nebo číslo katastrálního území, parcelní číslo, případně poddělení parcelního čísla a stiskněte tlačítko VYHLEDAT. V infopanelu se zobrazí nalezená parcela odpovídající zadanému parametru. Po kliknutí na ikonku lupy na začátku řádku dojde k přiblížení konkrétní parcely v mapě. Pozor, parcely zjednodušené evidence katastru nemovitostí vyhledat v mapě nelze. Pozn.: V uživatelském stromě zapněte požadovanou vrstvu katastru. Obrázek 21 Vrstvy katastru Strana 26 (celkem 36)

27 Obrázek 22 Vyhledání parcely Obrázek 23 Definiční body parcel Strana 27 (celkem 36)

28 Obrázek 24 Digitální mapa Poklikem na řádek konkrétní parcely nebo na parcelu KN v mapovém okně v místě, kde jsou zobrazovány mapy KM-D, KMD, DKM nebo po prokliknutí definičního bodu, se vpravo na informačním panelu zobrazí podrobnosti o parcele na třech podzáložkách: Obrázek 25 Způsoby zobrazení popisných informací k parcele Strana 28 (celkem 36)

29 Na záložce Základní se zobrazuje: název a kód katastrálního území číslo LV číslo parcely druh evidence výměra parcely Obrázek 26 Záložka "Základní" Záložka PB/DPB obsahuje informace o uživateli PB/DPB a překryvu parcel s PB/DPB (netýká se definičního bodu). Zobrazuje se zde: uživatel čtverec a zkrácený kód PB/DPB výměra překryvu parcely s PB/DPB stav PB/DPB (účinný, zrušený,.) překryv platný od, do (dle data účinnosti PB/DPB) Obrázek 27 Záložka "PB/DPB" Záložka Vlastníci zobrazuje: vlastníky parcely vlastnický podíl adresu Strana 29 (celkem 36)

30 Obrázek 28 Záložka "Vlastníci" LV Zadejte číslo nebo název katastrálního území a číslo listu vlastnictví a stiskněte tlačítko VYHLEDAT. Obrázek 29 Vyhledání LV V infopanelu se zobrazí záznamy odpovídající zadaným parametrům. Vlastnící, jejich podíly a adresa Překryvy parcel s PB/DPB Pro jednotlivé parcely se zde zobrazují následující údaje: uživatel PB/DPB adresa číslo parcely druh evidence druh využití výměra parcely čtverec kultura zkrácený kód PB/DPB výměra překryvu parcely s PB/DPB (m 2 ) stav PB/DPB (účinný, zrušený ty se zobrazí pouze v případě zaškrtnutí checkboxu) překryv s PB/DPB platný od, do Strana 30 (celkem 36)

31 Obrázek 30 Seznam vyhledaných vlastníků a překryvů parcel s PB/DPB Pomocí ikonky je možné vlastníky a jejich podíly společně s LV a dalšími informacemi exportovat do formátu *.xls a vytisknout. - zaškrtnutím políčka Zobraz zrušené, se do Překryvů parcel s PB/DPB zobrazí i PB/DPB s ukončenou účinností. nebo vzestupně. - poklikem do záhlaví, nadpisu sloupce (např. uživatel), se záznamy seřadí dle abecedy sestupně Tabulka zkratek pro kulturu na PB/DPB: NÁZEV orná půda chmelnice vinice ovocný sad travní porost jiná kultura školka zelinářská zahrada rybník porost RRD zalesněná půda ZKRATKA R C V S T O K Z B D L Strana 31 (celkem 36)

32 4.5.8 Provozovna Zadejte registrační číslo provozovny a stiskněte tlačítko VYHLEDAT. V infopanelu se zobrazí záznam odpovídající zadanému parametru. Po kliknutí na ikonku lupy na začátku řádku se mapa přiblíží na konkrétní provozovnu. Obrázek 31 Vyhledání provozovny Pozn.: V uživatelském stromě zapněte požadovanou vrstvu Evidence umístění provozoven. Obrázek 32 Zapnutí vrstvy EUP Popisné informace PB/DPB Po rozkliknutí nalezeného záznamu půdního bloku/dílu půdního bloku se v informačním panelu zobrazí informace o tomto PB/DPB. Informace jsou rozděleny do tří záložek: Základní Čtverec Zkrácený kód Stav Strana 32 (celkem 36)

33 Účinný od Účinný do Údaj Účinnost od dle aktualizace v EP zde se zobrazuje datum účinnosti PB/DPB po provedení aktualizace evidence půdy podle 3g zákona o zemědělství, tj. změna průběhu hranice PB/DPB, změna uživatele, změna kultury a ukončení užívání PB/DPB, nebo při změně způsobilosti. V ostatních případech vzniku nové verze PB/DPB, tj. změna ekologie, aktualizace klasifikačních dat, je atribut kopírován do pole Účinnost od. Datum Účinnost od se v určitých případech může shodovat s datem Účinnost od dle aktualizace EP. Uživatel (jméno a příjmení, název) Výměra Výměra bez KP Kultura Klasifikace Režim EZ/PO Způsobilost k Územní příslušnost Podrobné Geografické informace Územně-identifikační údaje Obrázek 33 Informace o PB/DPB Základní Pro PB/DPB s kulturou ovocný sad, klasifikace - režim obhospodařování intenzivní ovocnářství, se na záložce "Podrobné" zobrazují navíc informace o počtu životaschopných jedinců na hektar a typ výsadby. Jedná se o údaje ze Speciálních registrů. Strana 33 (celkem 36)

34 Informace speciálních registrů Klasifikace Obrázek 34 Informace o PB/DPB Podrobné S účinností od nebudou již PB/DPB zařazovány do oblastí LFA SX. U PB/DPB, které budou do zařazeny do oblastí LFA SX, se provede jejich verzování a na uživatelském rozhraní se od bude zobrazovat u položky LFA SX nulová výměra. Výměry se budou nyní zobrazovat v novém řádku LFA SX bez dotace (ha). Tyto PB/DPB již nebudou načítány do žádostí o dotace. Strana 34 (celkem 36)

35 Obrázek 35 Informace o PB/DPB Klasifikace Krajinné prvky Obrázek 36 Informace o připojených krajinných prvcích na PB/DPB Informace o uživateli PB/DPB Základní informace o uživateli zobrazíte po kliknutí na jméno/název uživatele PB/DPB v záložce Základní na kartě PB/DPB. Strana 35 (celkem 36)

36 Obrázek 37 Informace o uživateli Strana 36 (celkem 36)

Uživatelská dokumentace plpis Veřejný Registr půdy

Uživatelská dokumentace plpis Veřejný Registr půdy Uživatelská dokumentace plpis Veřejný Registr půdy Ministerstvo zemědělství České republiky HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Provedl 1.1 20. 12. 2008 Výchozí dokumentace analýza Blanka Štáblová

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Portál farmáře. Katastr v LPIS. Podklady pro školení.

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Portál farmáře. Katastr v LPIS. Podklady pro školení. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Katastr v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o., 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Podklady pro školení LPIS. Katastr v LPIS

Podklady pro školení LPIS. Katastr v LPIS Podklady pro školení LPIS Katastr v LPIS PV-Agri s.r.o. PV-Agri s.r.o. 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz 1 1. Základní informace LPIS mohu použít k zobrazení dat katastru nemovitostí a dohledávání

Více

LPIS Základní orientace Podklady pro školení Říjen 2011

LPIS Základní orientace Podklady pro školení Říjen 2011 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí LPIS Základní orientace Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o. 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz 1.

Více

Portál farmáře Základní orientace v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010

Portál farmáře Základní orientace v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Základní orientace v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o. 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Seznam WMS a WFS vrstev plpis. Projekt LPIS. Ministerstvo zemědělství České republiky

Seznam WMS a WFS vrstev plpis. Projekt LPIS. Ministerstvo zemědělství České republiky Seznam WMS a WFS vrstev plpis Projekt LPIS Ministerstvo zemědělství České republiky 2015 HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Provedl 1.0 06. 03. 2015 První verze dokumentu Petra Pietrasová 1.1

Více

Tisk map z LPIS - rozšířené

Tisk map z LPIS - rozšířené Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Tisk map z LPIS - rozšířené Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o. 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Seznam WMS a WFS vrstev plpis. Projekt LPIS. Ministerstvo zemědělství České republiky

Seznam WMS a WFS vrstev plpis. Projekt LPIS. Ministerstvo zemědělství České republiky Seznam WMS a WFS vrstev plpis Projekt LPIS Ministerstvo zemědělství České republiky 2016 HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Provedl 1.0 06. 03. 2015 První verze dokumentu Petra Pietrasová 1.1

Více

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Práce s mapou aplikací Marushka... 2 Přehledová mapa... 3 Změna měřítka... 4 Posun mapy... 5 Druhy map... 6 Doplňkové vrstvy... 7 Vyhledávání...

Více

Uživatelská dokumentace plpis -Veřejný Registr půdy

Uživatelská dokumentace plpis -Veřejný Registr půdy Uživatelská dokumentace plpis -Veřejný Registr půdy Česká republika - Ministerstvo zemědělství HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Provedl 1.1 20. 12. 2008 Výchozí dokumentace analýza Blanka

Více

Tipy jak používat nový tiskový modul v LPIS Nový tiskový modul Vám umožňuje vytisknout i nástěnné mapy s přehledem všech vašich PB s názvy pozemků, nebo mapy s proložením katastru nemovitostí a půdních

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Metodika Vyhledávání v LPIS krok za krokem ochrana ZPF

Metodika Vyhledávání v LPIS krok za krokem ochrana ZPF Metodika Vyhledávání v LPIS krok za krokem ochrana ZPF Zpracovatel dokumentu Verze 1.1 Datum vydání verze 13. 6. 2018 Cílová skupina Účel Ing. Jaroslav Gottfriedl, OŽPZ gottfried.j@kr-vysocina.cz Zaměstnanci

Více

11705 Praha 1 Nové Město Organizační složka státu zapsaná v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem v Praze Tel. : +420 221 811 111

11705 Praha 1 Nové Město Organizační složka státu zapsaná v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem v Praze Tel. : +420 221 811 111 Těšnov 17 Ministerstvo zemědělství České republiky 11705 Praha 1 Nové Město Organizační složka státu zapsaná v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem v Praze Tel. : +420 221 811 111 Fax : +420

Více

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o., 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Práce s MS Excel v Portálu farmáře a využití pro stažení dat KN z LPIS a sestav z EPH

Práce s MS Excel v Portálu farmáře a využití pro stažení dat KN z LPIS a sestav z EPH Práce s MS Excel v Portálu farmáře a využití pro stažení dat KN z LPIS a sestav z EPH Leden 2012 1. Přehled sestav MS Excel v Portálu farmáře Registr půdy (LPIS) a Data ke stažení LPIS umožňuje na záložce

Více

Návod na použití mapového portálu MAP SQUARE

Návod na použití mapového portálu MAP SQUARE Návod na použití mapového portálu MAP SQUARE ÚVODEM Mapový aplikační server MapSquare (MS) umožňuje online přístup do informačního systému ČÚZK, uživatel tak může prohlížet katastrální mapy, hledat vlastníky

Více

LPIS Katastr Podklady pro školení Říjen 2011

LPIS Katastr Podklady pro školení Říjen 2011 LPIS Katastr Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o., 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz 1. Základní informace LPIS mohu použít k zobrazení dat katastru nemovitostí a dohledávání vlastnických

Více

APLIKACE DATA KE STAŽENÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

APLIKACE DATA KE STAŽENÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA APLIKACE DATA KE STAŽENÍ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 16. 10. 2010 Praha Obsah 1 ÚVODNÍ INFORMACE 2 2 ZÁKLADY PRÁCE S APLIKACÍ 4 2.1 Spuštění aplikace... 4 2.2 Základní popis aplikace... 5 2.3 Export dat do XLS

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Šumperk : Mapa města Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala jednu

Více

Práce s katastrem v LPIS

Práce s katastrem v LPIS Práce s katastrem v LPIS Uživatelská příručka pro farmáře Září 2014 Ministerstvo zemědělství České republiky HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Provedl 1.0 29.5.2014 Úvodní verze příručky Práce

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v aplikaci ilpis

Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v aplikaci ilpis Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v aplikaci ilpis Verze 3, 7. 1. 2017 Tento návod popisuje základní postup pro vytvoření elektronického ohlášení změn v ilpis a podání tohoto ohlášení na Portálu

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Mohelnice: katastrální mapa

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Mohelnice: katastrální mapa Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Mohelnice: katastrální mapa Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

GIS Mikroregionu Telčsko

GIS Mikroregionu Telčsko GIS Mikroregionu Telčsko Spuštění aplikace v internetu http.//www.bnhelp.cz Tato adresa je pouze dočasná nově se bude do mapy přistupovat ze stránek www.telcsko.cz nebo www.telc-etc.cz. Skrze odkaz Přihlášení

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

EROZNÍ OHROŽENOST PŮD

EROZNÍ OHROŽENOST PŮD Těšnov 17 Ministerstvo zemědělství České republiky 11705 Praha 1 Nové Město Organizační složka státu zapsaná v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem v Praze Tel. : +420 221 811 111 Fax : +420

Více

LPIS pomocník pro zemědělce Katastr v LPIS Podklady pro školení Prosinec 2014

LPIS pomocník pro zemědělce Katastr v LPIS Podklady pro školení Prosinec 2014 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí LPIS pomocník pro zemědělce Katastr v LPIS Podklady pro školení Prosinec 2014 PV-Agri s.r.o., 2014 http://www.pvagri.cz

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

Uživatelská dokumentace plpis - Veřejný Registr půdy

Uživatelská dokumentace plpis - Veřejný Registr půdy Uživatelská dokumentace plpis - Veřejný Registr půdy Ministerstvo zemědělství České republiky HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Kpt., strana Provedl 1.1 20. 12. 2008 Výchozí dokumentace analýza

Více

Nápověda k webové aplikaci určené k revizi. ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží

Nápověda k webové aplikaci určené k revizi. ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží Nápověda k webové aplikaci určené k revizi ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží 1. Úvodní informace Mapová aplikace slouží k revizi dat ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží.

Více

Chytrý mapový portál Mapový portál obce Doubravčice

Chytrý mapový portál Mapový portál obce Doubravčice Chytrý mapový portál Mapový portál obce Doubravčice Zajímá vás v obci konkrétní pozemek, potřebujete zjistit, čí je a jak je veliký? Potřebujete zjistit, kudy vede vodovodní řad, kanalizační potrubí či

Více

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Nápověda Hlavní strana Menu aplikace Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Vyhledávání hrobů Vyhledávání dle zemřelého na náhrobku Vyhledávání dle hrobu Zrušené hrobové místo Nové hrobové místo

Více

Novinky v grafickém prostředí Marushka v ISÚI (leden 2019)

Novinky v grafickém prostředí Marushka v ISÚI (leden 2019) Novinky v grafickém prostředí Marushka v ISÚI (leden 2019) www.ruian.cz (publikováno dne 25. 1. 2019) Obsah 1. NOVINKY PRO VŠECHNY PROJEKTY... 4 1.1 Doplnění panelu tlačítek...4 1.2 Základní mapy ČR jako

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0.

Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0. Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0. Obsah Koncepce mapového prohlížeče Uživatelské rozhraní Práce s mapou Vykreslování mapových podkladů a vrstev Koncepce mapového prohlížeče Prohlížeč slouží

Více

MAPA OBCHODU A SLUŽEB IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2

MAPA OBCHODU A SLUŽEB IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2 MAPA OBCHODU A SLUŽEB IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2 RESPONZIVNÍ DESIGN - tento design zaručuje, že zobrazení stránky

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Podklady pro školení. Září 2011. Josef Vrzáň, Anna Vejvodová, Jakub Šolín

Podklady pro školení. Září 2011. Josef Vrzáň, Anna Vejvodová, Jakub Šolín Eroze v LPIS Podklady pro školení Září 2011 Obsah 1. Základní informace... 3 2. Eroze v GAEC 1... 3 3. Eroze v GAEC 2... 3 3.1 Podkladová vrstva... 3 3.2 Kódy protierozních opatření... 4 4. Postup vyhodnocení

Více

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 4.1.30 10/2014 Obsah Zóny... 2 Omezení modulu Zóny a pravidla... 2 Vstup do modulu Zóny a pravidla... 3 Karta zóny... 3 Vytvoření nové zóny... 3 Editace zóny...

Více

LPIS - Nitrátová směrnice

LPIS - Nitrátová směrnice Těšnov 17 Ministerstvo zemědělství České republiky 11705 Praha 1 Nové Město Organizační složka státu zapsaná v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem v Praze Tel. : +420 221 811 111 Fax : +420

Více

Systém eprojekty Příručka uživatele

Systém eprojekty Příručka uživatele YOUR SYSTEM http://www.ys.cz Systém eprojekty Příručka uživatele YOUR SYSTEM, spol. s r.o., se sídlem Praha Türkova 2319/5b, 149 00 Praha 4, IČ: 00174939, DIČ: CZ00174939, zapsaná v obchodním rejstříku,

Více

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Úvodní informace K využívání této aplikace musíte mít ve Vašem internetovém prohlížeči nainstalovaný plugin Adobe Flash Player verze 10 a vyšší. Mapová aplikace

Více

EROZNÍ OHROŽENOST PŮD

EROZNÍ OHROŽENOST PŮD Těšnov 17 Ministerstvo zemědělství České republiky 11705 Praha 1 Nové Město Organizační složka státu zapsaná v obchodním rejstříku vedeném rejstříkovým soudem v Praze Tel. : +420 221 811 111 Fax : +420

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice. Stručný návod k mapovému portálu

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice. Stručný návod k mapovému portálu Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Stručný návod k mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Práce s mapovým portálem... 3 2.1

Více

Portál farmáře. Podklady pro školení. Říjen Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Portál farmáře. Podklady pro školení. Říjen Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Eroze v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o. 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Uživatelská dokumentace plpis - Veřejný Registr půdy

Uživatelská dokumentace plpis - Veřejný Registr půdy Uživatelská dokumentace plpis - Veřejný Registr půdy Ministerstvo zemědělství České republiky HISTORIE DOKUMENTU Verze Datum Provedená změna Kpt., strana Provedl 1.1 20. 12. 2008 Výchozí dokumentace analýza

Více

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx

DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx DINOX IP kamery řady: DDC-xxxx DDR-xxxx DDX-xxxx DDB-xxxx Rychlá uživatelská příručka Obsah Rychlá uživatelská příručka... 1 1. Systémové požadavky... 3 2. Připojení do sítě... 4 3. Přístup pomocí webového

Více

Kurz GIS v egovernmentu POKROČILÝ

Kurz GIS v egovernmentu POKROČILÝ Vzdělávání v egon centru UH Reg. č. projektu: CZ.1.04/4.1.00/40.00094 Kurz GIS v egovernmentu POKROČILÝ egon centrum Uherské Hradiště Školitel: Martin Hudec e-mail: martin.hudec@mesto-uh.cz Zpracoval:

Více

Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v ilpis

Stručný návod k elektronickému ohlášení změn v ilpis Verze 1, 26. 3. 2015 Tento návod popisuje základní kroky při vytvoření elektronického ohlášení změn v ilpis a podání tohoto ohlášení na Portálu farmáře SZIF. Návod se zaměřuje na dva nejčastější druhy

Více

Mapové služby portálu veřejné správy České republiky a IRZ. Průvodce po mapové aplikaci

Mapové služby portálu veřejné správy České republiky a IRZ. Průvodce po mapové aplikaci Mapové služby portálu veřejné správy České republiky a IRZ Ministerstvo životního prostředí má zákonnou povinnost zveřejňovat údaje ohlašované do integrovaného registru znečišťování do 30. září běžného

Více

Návod pro připomínkování Územního plánu Jihlavy (PUP)

Návod pro připomínkování Územního plánu Jihlavy (PUP) Návod pro připomínkování Územního plánu Jihlavy (PUP) Tento materiál si klade za cíl stručně a jednoduše seznámit potenciální uživatele s mapovou aplikací určenou pro připomínkování územního plánu. Činí

Více

1. Aplikační a systémové opravy Odkaz na Nahlížení do KN (Info ČÚZK) Tisk mapy... 4

1. Aplikační a systémové opravy Odkaz na Nahlížení do KN (Info ČÚZK) Tisk mapy... 4 1 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.5 1. Aplikační a systémové opravy... 3 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.4 1. Aplikační a systémové opravy... 3 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.3 1.

Více

DOSTUPNÝ. SNADNÝ. ONLINE NÁVOD JE TO JEDNODUCHÉ, ZAČNĚTE UŽ DNES!

DOSTUPNÝ. SNADNÝ. ONLINE NÁVOD JE TO JEDNODUCHÉ, ZAČNĚTE UŽ DNES! DOSTUPNÝ. SNADNÝ. ONLINE NÁVOD JE TO JEDNODUCHÉ, ZAČNĚTE UŽ DNES! www.cleerio.cz PŘIHLÁŠENÍ DO MAPOVÉHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU Mapová aplikace je přístupná na vašem počítači i tabletu. Stačí být připojen

Více

Možnosti tisku v MarushkaDesignu

Možnosti tisku v MarushkaDesignu 0 Možnosti tisku v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tomto příkladu si ukážeme

Více

si.shimano.com Uživatelský návod

si.shimano.com Uživatelský návod (Czech) si.shimano.com Uživatelský návod verze 1.4.1 OBSAH Pokyny k používání... 3 Informace o webu... 3 Používání jednotlivých obrazovek... 4 Hlavní obrazovka... 4 Navigace... 4 Navigační nabídka... 4

Více

Řešení reklamací typu: Změna identifikační parcely stavebního objektu

Řešení reklamací typu: Změna identifikační parcely stavebního objektu Řešení reklamací typu: Změna identifikační parcely stavebního objektu Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace Informačního systému katastru nemovitostí ČÚZK Strana 1/23

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer

SCHÉMA aplikace ObčanServer SCHÉMA aplikace ObčanServer záložka prohlížeče pro Občanserver erb a název obce odkaz na stránky fy DIGIS PŘEHLEDKA zobrazení místa na mapě v rámci celého území, tlačítka pro práci s mapou informace, měření,

Více

Rychlá navigace Prolínání vrstev

Rychlá navigace Prolínání vrstev mapová aplikace Historické mapy Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Historické mapy Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Prolínání vrstev Obsah mapové aplikace:

Více

NOVELY ROSTLINOLÉKAŘSKÉ LEGISLATIVY PŘI POUŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA OCHRANU ROSTLIN

NOVELY ROSTLINOLÉKAŘSKÉ LEGISLATIVY PŘI POUŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA OCHRANU ROSTLIN NOVELY ROSTLINOLÉKAŘSKÉ LEGISLATIVY PŘI POUŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA OCHRANU ROSTLIN Ing. Jan Šamánek Státní rostlinolékařská správa Oblastní odbor SRS Brno jan.samanek@srs.cz PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA REGISTR MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ A ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU (TZV. REGISTR ŠKOLEK) NA EAGRI ZÁKLADNÍ POPIS FUNKCÍ A FORMULÁŘŮ

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA REGISTR MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ A ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU (TZV. REGISTR ŠKOLEK) NA EAGRI ZÁKLADNÍ POPIS FUNKCÍ A FORMULÁŘŮ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA REGISTR MNOŽITELSKÝCH POROSTŮ A ROZMNOŽOVACÍHO MATERIÁLU (TZV. REGISTR ŠKOLEK) NA EAGRI ZÁKLADNÍ POPIS FUNKCÍ A FORMULÁŘŮ 20. 1. 2012 Brno CCV, s. r. o. Uživatelská příručka Registr

Více

Katastr a řešení otázek souvisejících s vlastnicko-uživatelskými vztahy

Katastr a řešení otázek souvisejících s vlastnicko-uživatelskými vztahy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Katastr a řešení otázek souvisejících s vlastnicko-uživatelskými vztahy Podklady pro školení Prosinec 2012 PV-Agri s.r.o.,

Více

Novinky ISÚI a VDP verze (aktualizováno dne 17. srpna 2016)

Novinky ISÚI a VDP verze (aktualizováno dne 17. srpna 2016) www.ruian.cz (aktualizováno dne 17. srpna 2016) Novinky v prostředí ISÚI a VDP ve verzi 2.0 Instalace nové verze ISÚI/VDP do produkčního prostředí proběhla ve dnech 15. - 17. 7. 2016. Níže jsou stručně

Více

Začínáme s AS SCHÉMA AS PRÁCE S OKNY Ukotvení oken na liště Zvětšení okna... 5

Začínáme s AS SCHÉMA AS PRÁCE S OKNY Ukotvení oken na liště Zvětšení okna... 5 1 Začínáme s AS 2.2 1. SCHÉMA AS... 4 2. PRÁCE S OKNY... 5 2.1. Ukotvení oken na liště... 5 2.2. Zvětšení okna... 5 2.3. Seznam vrstev... 5 2.3.1. Sbalení a rozbalení témat... 6 3. ZOBRAZENÍ DAT V MAPĚ...

Více

Návod na použití aplikace Limity využití půdy

Návod na použití aplikace Limity využití půdy Návod na použití aplikace Limity využití půdy Úvodní stránka a registrace do aplikace a) Po vstupu se objeví úvodní stránka aplikace, kde je možné získat základní informace o aplikaci a datových zdrojích.

Více

REFERENČNÍ PŘÍRUČKA K WEBOVÉ APLIKACI KRESLENÍ GP

REFERENČNÍ PŘÍRUČKA K WEBOVÉ APLIKACI KRESLENÍ GP Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i. REFERENČNÍ PŘÍRUČKA K WEBOVÉ APLIKACI KRESLENÍ GP (Tato aplikace byla vyhotovena za finanční podpory ze státních prostředků poskytnutých

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí EPH. Zelená nafta Evidence činností. Podklady pro školení

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí EPH. Zelená nafta Evidence činností. Podklady pro školení Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí EPH Zelená nafta Evidence činností Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o. 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Návod na použití aplikace Limity využití půdy

Návod na použití aplikace Limity využití půdy Návod na použití aplikace Limity využití půdy Úvodní stránka a registrace do aplikace a) Po vstupu se objeví úvodní stránka aplikace, kde je možné získat základní informace o aplikaci a datových zdrojích.

Více

Vyhledání prvků ve VDP prostřednictvím funkce Plošný výběr. Vyhledání prvků ve VDP prostřednictvím funkce Plošný výběr

Vyhledání prvků ve VDP prostřednictvím funkce Plošný výběr. Vyhledání prvků ve VDP prostřednictvím funkce Plošný výběr Vyhledání prvků ve VDP prostřednictvím funkce Plošný výběr Aktualizováno 26. 1. 2018 Obsah 1. ÚVOD A CÍL DOKUMENTU... 3 2. FUNKCE PLOŠNÝ VÝBĚR... 3 3. POSTUP ZADÁNÍ PLOŠNÉHO VÝBĚRU... 3 3.1 Přístup z VDP

Více

MAPA PARKOVÁNÍ A BEZBARIÉROVÉHO PŘÍSTUPU IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX

MAPA PARKOVÁNÍ A BEZBARIÉROVÉHO PŘÍSTUPU IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX MAPA PARKOVÁNÍ A BEZBARIÉROVÉHO PŘÍSTUPU IMPLEMENTOVANÁ DO MOBILNÍHO MAPOVÉHO KLIENTA SPINBOX ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 2, NÁMĚSTÍ MÍRU 600/20, 120 39, PRAHA 2 RESPONZIVNÍ DESIGN - tento design zaručuje,

Více

PODROBNÝ NÁVOD K OVLÁDÁNÍ MAPOVÝCH APLIKACÍ MĚSTA

PODROBNÝ NÁVOD K OVLÁDÁNÍ MAPOVÝCH APLIKACÍ MĚSTA PODROBNÝ NÁVOD K OVLÁDÁNÍ MAPOVÝCH APLIKACÍ MĚSTA 1 OBSAH 1. ÚVOD... 3 2. ROZLOŽENÍ MAPOVÉ APLIKACE (PŘI ROZLIŠENÍ 1920X1200 PX)... 3 3. NÁSTROJE MAPOVÉ APLIKACE... 4 3.1 Pop-up okna...4 3.2 Záložky...4

Více

UNIVERZÁLNÍ TENKÝ KLIENT

UNIVERZÁLNÍ TENKÝ KLIENT UNIVERZÁLNÍ TENKÝ KLIENT Mapového serveru Hasičského záchranného sboru ČR 1 Obsah Základní ovládací prvky... 4 Vyhledávání... 10 Adres... 10 JPO... 12 Kilometráž vodních toků... 13 Kilometráž železnic...

Více

Lukáš Peterka vedoucí projektu. Registr hnojiv na eagri - uživatelská příručka. 25. 08. 2011, Brno

Lukáš Peterka vedoucí projektu. Registr hnojiv na eagri - uživatelská příručka. 25. 08. 2011, Brno Lukáš Peterka vedoucí projektu Registr hnojiv na eagri - uživatelská příručka 25. 08. 2011, Brno Omezující podmínky pro zveřejnění, poskytnutí údajů: Tento dokument obsahuje informace důvěrného charakteru.

Více

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a. Strana 1 z 9

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a.   Strana 1 z 9 Nový design ESO9 E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 z 9 Úvod... 3 Popis změn... 4 Horní lišta... 4 Strom činností... 5 Prostřední rám... 7 Horní lišta...

Více

Novinky v modulu KN verze 2.2.1

Novinky v modulu KN verze 2.2.1 1 Novinky v modulu KN verze 2.2.1 1. Předvybraná tlačítka na ENTER v oknech vyhledávání... 4 2. Logická posloupnost tabelátoru v oknech... 5 3. Úprava přidávání objektů ve vyhledávání k výběru podle čísla

Více

ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL uživatelský manuál pro školkaře

ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL uživatelský manuál pro školkaře ROSTLINOLÉKAŘSKÝ PORTÁL uživatelský manuál pro školkaře Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sestavili: Jakub Beránek & Martina Sojneková, březen 2017 Oddělení metod integrované ochrany rostlin

Více

Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR

Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR 24.1.2019 1. Režimy prohlížení dat prostřednictvím aplikace Webová aplikace Stav pokrytí NGA v ČR umožňuje uživatelům přístup k datům

Více

Ing. Martin Odstrčil AZV Opava (Ostrava)

Ing. Martin Odstrčil AZV Opava (Ostrava) Ing. Martin Odstrčil AZV Opava (Ostrava) Zákon o zemědělství 3aa evidence krajinných prvků Krajinné prvky jsou historicky vzniklé přírodní nebo uměle vytvořené útvary, které mají alespoň částečně společnou

Více

Novinky ISÚI a VDP verze

Novinky ISÚI a VDP verze Novinky ISÚI a VDP verze 2.6 https://ruian.cuzk.cz/ Verze dokumentu Popis změn Datum vydání 1.0 Nový dokument 3. 5. 2019 Obsah 1. ZMĚNY V ISÚI... 4 1.1 Nové uživatelské rozhraní ISÚI...4 1.1.1 Fungující

Více

LPIS pomocník pro zemědělce Základní informace o aplikaci

LPIS pomocník pro zemědělce Základní informace o aplikaci Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí LPIS pomocník pro zemědělce Základní informace o aplikaci Podklady pro školení Prosinec 2014 PV-Agri s.r.o., 2014 http://www.pvagri.cz

Více

Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR

Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR Popis obsahu a návod k používání mapové aplikace Stav pokrytí NGA v ČR 3.10.2019 1. Režimy prohlížení dat prostřednictvím aplikace Webová aplikace Stav pokrytí NGA v ČR umožňuje uživatelům přístup k datům

Více

Povodňové značky Povodí Vltavy s.p.

Povodňové značky Povodí Vltavy s.p. Spuštění aplikace Spuštění aplikace na DVD se provede velmi jednoduše. Není potřeba nic instalovat, pouze se z ROOT adresáře spustí program START.EXE. Tento program spustí z DVD mapový projekt a úvodní

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 HOME STRÁNKA... 3 1.2 INFORMACE O GENEROVANÉ STRÁNCE... 4 2 VYHLEDÁVÁNÍ V ÚZEMÍ...

Více

Návod k webové aplikaci Protierozní kalkulačka

Návod k webové aplikaci Protierozní kalkulačka Návod k webové aplikaci Protierozní kalkulačka 2.1. Základní informace Protierozní kalkulačka je komplexní nástroj pro podporu rozhodování v oblasti protierozní ochrany půdy, který poskytuje zemědělcům,

Více

Portál farmáře. Hospodaření v okolí vod. Hnojení, použití POR, podkladová data v LPIS. Podklady pro školení. Říjen 2010

Portál farmáře. Hospodaření v okolí vod. Hnojení, použití POR, podkladová data v LPIS. Podklady pro školení. Říjen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Hospodaření v okolí vod Hnojení, použití POR, podkladová data v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010

Více

VOZIDLA. Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet. Provozovatel GPS služeb: pobočka ZNOJMO pobočka JIHLAVA pobočka DOMAŽLICE pobočka PRAHA Identifikace

VOZIDLA. Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet. Provozovatel GPS služeb: pobočka ZNOJMO pobočka JIHLAVA pobočka DOMAŽLICE pobočka PRAHA Identifikace alarmy do vozidel, sledování úbytku paliva a další služby VOZIDLA Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet Identifikace IČO:28550650 Rejstříkový soud: Praha, Oddíl C vložka 149630 Systémové požadavky... 3

Více

Racionální hnojení Zpráva o výsledcích AZZP

Racionální hnojení Zpráva o výsledcích AZZP Racionální hnojení Zpráva o výsledcích AZZP Sitewell s.r.o. Tomáš Marek Zákazník: Ministerstvo zemědělství České republiky Řešitel: SITEWELL s.r.o. www.sitewell.cz Táborská 31, 140 00 Praha 4 tel. +420

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

OBSAH. 48 Příručka ON-LINE KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s. www.kupeg.cz

OBSAH. 48 Příručka ON-LINE KUPEG úvěrová pojišťovna, a.s. www.kupeg.cz DODATEK č. 1 20.1.2012 OBSAH OBSAH... 48 C. PRÁCE SE SYSTÉMEM... 49 C.1 ÚVODNÍ OBRAZOVKA PO PŘIHLÁŠENÍ... 49 C.2 NASTAVENÍ VLASTNÍCH ÚDAJŮ... 50 a. Nastavení Uživatele... 50 b. Nastavení Systému... 51

Více

NÁPOVĚDA K APLIKACI POZEMKY

NÁPOVĚDA K APLIKACI POZEMKY NÁPOVĚDA K APLIKACI POZEMKY Aplikace Pozemky slouží primárně k vyhledávání pozemkových a stavebních parcel a k editaci parcel ve vlastnictví AOPK. Základní vyhledávání probíhá ve veřejné databázi RÚIAN,

Více

PRO PRÁCI S APLIKACÍ SKV - VÝBĚR KVALITNÍCH VÝSLEDKŮ

PRO PRÁCI S APLIKACÍ SKV - VÝBĚR KVALITNÍCH VÝSLEDKŮ MANUÁL PRO PRÁCI S APLIKACÍ SKV - VÝBĚR KVALITNÍCH VÝSLEDKŮ Verze 1.0 (170714) 1 Obsah 1. Základní informace o používání SKV - aplikace pro výběr kvalitních výsledků...3 1.1 Příhlášení do SKV...3 2.1 Změna

Více

[RDM] STRUČNÁ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. CENTRÁLNÍ REGISTR PODPOR MALÉHO ROZSAHU - de minimis

[RDM] STRUČNÁ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. CENTRÁLNÍ REGISTR PODPOR MALÉHO ROZSAHU - de minimis PDS s.r.o. Viniční 20, 615 00 Brno IČ: 25523121, DIČ: CZ25523121 [RDM] CENTRÁLNÍ REGISTR PODPOR MALÉHO ROZSAHU - de minimis STRUČNÁ UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Praha, Brno 2009, 2010 Verze dokumentu Verze Datum

Více

Změna Jednotné žádosti

Změna Jednotné žádosti * Strana 1 Razítko místa příjmu žádosti* Registrační číslo žadatele Datum příjmu žádosti* Podpis osoby* Příjmení osoby* 1.Obchodní firma vč. právní formy 2.Identifikační číslo 3.FO PO** 4.Příjmení žadatele

Více

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál Centrální Monitorovací Systém manuál CMS Centrální monitorovací systém Manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba 8.00 16:30)

Více

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace.

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Profesis on-line 20.1.2015 Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Adresa systému: www.profesis.cz Údaje nutné pro přihlášení: - přihlašovací jméno: sedmimístné číslo autorizace (včetně

Více