Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N Modul - 2. Výkresová dokumentace jedné součásti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Základy strojnictví. Kód předmětu N Modul - 2. Výkresová dokumentace jedné součásti"

Transkript

1 Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Základy strojnictví Kód předmětu N Modul - 2 Výkresová dokumentace jedné součásti Emil Jirák Ondřej Ekrt

2 Způsoby kreslení jedné součásti Výkres jedné samostatné součásti (detailu) se vyhotovuje nejčastěji jako tzv. výrobní výkres, jehož originál zůstává založený v archivu a pro dílenskou potřebu se vyhotovuje odpovídající počet kopií. Pojmem součást bývá označována jednoduchá a dále nedělitelná část zařízení. Více součástí se na výrobní výkres kreslí pouze ve zvláštních případech, tj. například tehdy, když jedním výrobním procesem vzniká více součástí, nebo součásti spolu bezprostředně souvisí (příkladem mohou být dvě poloviny ložiskového pouzdra). ROZŘÍZNOUT

3 Doporučený postup kreslení Volba nezbytných pohledů a řezů. Výkres musí být co nejjednodušší, ale přitom zcela jednoznačný. Rozvržení polohy vybraných pohledů a řezů na kreslicí ploše. Používat vhodnou velikost pro zobrazení a využít celou kreslicí plochu. Mezi jednotlivé pohledy a případně řezy vkládat dostatečně velký prázdný prostor pro následné umístění kót. Používat přednostně umístění pohledů dle pravidel kolmého promítání. Provést náčrt tenkou čarou s vyznačením os symetrie. Náčrt součásti musí být tvarově správný a musí v něm být zobrazeny všechny viditelné hrany. Zakreslit tence pomocné čáry např. šrafy pro vyznačení řezu a schematické znázornění tvaru (závitů atd.). Zvýraznit viditelné hrany středně tlustou plnou čárou a doplnit v případě potřeby pro názornost neviditelné hrany čárkovanou čárou. Doplnit kótování, vyznačit řezy a použít nezbytný popis.

4 Volba pohledů počet K zobrazení se používá minimální počet pohledů potřebných k jednoznačnému určení. jednoznačné nejednoznačné nejednoznačné jednoznačné

5 Volba pohledů doplňkových Pokud základní pohledy nestačí, je možné přidat pohledy směrem S nebo různé, řádně vyznačené fiktivní řezy součástí.

6 Volba pohledů optimalizace Je třeba volit správnou úroveň pracnosti při zhotovení obrázku, při zachování jeho dobré názornosti. Může se kreslit kružnice, i když skutečným zobrazením je elipsa. Součástka je nakreslena v nevhodné poloze, i když to může být její skutečná poloha v sestavě. Vhodnější způsob zobrazení.

7 Přerušení pohledu Dlouhé součásti lye tenkou čarou (nikoli však přímkou) přerušit, část vynechat a zbytky přisadit k sobě, pokud se ve vynechané části nemění (nebo případně jenom spojitě), takže nemůže dojít k omylu.

8 Řezy Složité a především duté předměty nelze jednoduše zobrazit pouze v pouhých průmětech, a proto se často používá zobrazení pomocí fiktivního řezu. Plochy, které jsou řezem rozděleny, se vyznačují šrafováním. Ramena, loukotě, žebra, šrouby, kolíky, hřídele bez dutin atd. se v podélném řezu nekreslí! Druhy řezů: rovné lomené rozvinuté otočené vložené do obrazu poloviční částečné

9 Šrafování Šrafování se provádí tenkou čarou pod úhlem 45 (v případě nutnosti i 30 nebo 60 ), s různou hustotou podle velikosti součástky. Pro některé konstrukční materiály (sklo, zdivo, beton, porézní hmoty atd.) se používají i jiné speciální motivy. ČSN ISO Norma připouští vyznačení řezných ploch i vyplněním ploch barvou nebo tečkováním. Na výkresech sestav, kde je více součástí, je třeba šrafování pro jednotlivé součásti střídat, každá součást však musí mít na jednom řezu jednotný způsob šrafování!

10 Rovný řez rotační součástí: Řezy Příklad 1 Řezná rovina je rovnoběžná s průmětnou a leží v ní osa rotačních ploch (podélný řez), nebo je případně na osu kolmá (příčný řez). V takovém jednoduchém případě není nutné řeznou rovinu dále vyznačovat dodatkovými údaji.

11 Řezy Příklad 2 Částečný (poloviční) řez rotační součástí: Podmínky řezu jsou stejné jako v předešlém případě, vztahují se však pouze na polovinu obrázku. Druhá polovina je kreslená v pohledu. Jedná se o velmi často používané zobrazení, protože vede k podstatnému zjednodušení kreslení.

12 Řezy Příklad 3 Částečný obecný řez rotační součástí: Rozhraní mezi pohledem a řezem nesmí být nikdy shodné sněkterou hranou součásti a běžně se vyznačuje tenkou čarou nakreslenou od ruky. (Pro kreslení počítačem existuje řada speciálních způsobů značení.)

13 Řezy Příklad 4 Lomený řez součástí: Zlomy řezné roviny se vyznačují krátkými tlustými čarami a obvykle písmenným označením řezu, které je nezbytné především v případě více řezů. Hrana vzniklá zalomením řezu se nekreslí!

14 Řezy Příklad 5 Řez otočený a vložený do pohledu součásti: Kreslí se tenkou obrysovou čarou. Používá se např. pro vyznačení dlouhých částí se stejným profilem.

15 Kótování Kótováním se rozumí vyznačení rozměrů součásti. Pokud se jedná o délkový rozměr, pak se udává číselná hodnota bez délkové jednotky a rozměr je v mm. V ostatních případech je nutné rozměr vždy uvést (např. pro označení úhlu). Součástí kóty je kótovací čára opatřená hraničními značkami, kterými jsou až na výjimky na obou koncích šipky a tzv. vynášecí (pomocné) čáry, které na součásti vyznačují, o který rozměr se jedná. Číselný údaj může být doplněn smluveným symbolem. Může se jednat o vyznačení tvaru, typu, přesnosti atd. ČSN

16 Orientace kót Přednostně se kóty umísťují ve vertikálním a horizontálním směru, kromě kótování kružnic, oblouků a úhlů. Číselná hodnota se obvykle nad kótovací čáru zapisuje tak, aby byla čitelná zdola nebo zprava. V oblasti úhlu 30 vyznačeného šrafováním se hodnota zapisuje vodorovně na pomocnou vynášecí čáru.

17 Nejdůležitější zásady kótování Správné kótování vyžaduje myslet v několika úrovních! Jako nejdůležitější zásady lze označit dále uvedené. Kótování musí být úplné (musí definovat všechny rozhodující rozměry) být co nejjednodušší a přehledné být snadno dekódovatelné respektovat návaznost na ostatní detaily respektovat výrobní postupy (dělník by neměl nic dopočítávat) respektovat kontrolu měřením. Kótování nesmí být přeurčené být prováděno u neviditelných hran (znázorněných čárkovaně), a pokud je to nezbytné, tak použít částečný řez. Kóty umisťovat pokud možno mimo součást. Každý rozměr se na výkresu kótuje pouze jednou.

18 Kótovací základna určená způsobem výroby Kótovací základnou se rozumí plochy nebo body, ke kterým se vztahují kótované vzdálenosti. Obvykle je daná způsobem výroby nebo montáže. Základen u jedné součásti může být případně i větší počet. Příkladem může být soustružený hřídel obráběný napřed z jednoho konce a po vyjmutí a obrácení ve stroji z druhého konce.

19 Kótovací základna určená způsobem návaznosti Příklad uvádí následující obrázek, na kterém je kótování určeno: a) k jednoduchému označení středů děr, např. pro připevnění noh u stolu, b) k vrtání děr pro protikus, kterým může být dveřní pant, c) pro případ, kdy je třeba zachovat středovou symetrii, např. při upevnění domečku pro ložisko. a b c

20 Kótování kružnic Způsob zápisu průměru jakékoli kružnice tvoří vždy ze značka Φ, doplněná příslušným rozměrem. Rozměr kružnic nebo jejích částí je možné v odůvodněných případech označit i poloměrem. V takovém případě je zápis tvořen značkou R spříslušným rozměrem (R značí rádius).

21 Kótování kulových ploch Koule a části kulových ploch se kótuji podobně jako kružnice. Současným označením kulového tvaru je SΦ nebo SR (dříve KOULE Φ nebo KOULE R s uvedením rozměru).

22 Kótování úhlů Při kótování je kótovací čárou kruhový oblouk se středem ve vrcholu úhlu, opatřený na konci hraniční značkou (šipkou). Pomocnými čarami jsou prodloužená ramena úhlu. Číselná hodnota úhlu je vždy doplněná měrnou jednotkou, tj., případně,. Jiné značení úhlů viz dále jehlanovitost, kuželovitost, úkos a srážení hran.

23 Kótování válců Řada strojních součástí vykazuje válcový charakter. Jsou to většinou součásti určené k rotačnímu pohybu, např. hřídele a kola, případně díly vyráběné pomocí rotačního pohybu, soustružením, vrtáním apod. Válce se kótují udáním průměru (poloměru) základové kružnice a výšky válce.

24 Kótování kuželů Kužele se kótují různě, většinou v závislosti na způsobu výroby, měření, návaznosti na ostatní díly sestavy nebo u normovaných dílů dle příslušných norem. Značka, která leží vždy na vynášecí čáře, značí tzv. kuželovitost. Tu lze určit ze vzorce C D d = L Pro komolý kužel je D průměr větší základové kružnice, d je průměr menší základové kružnice a L je výška kužele. (Pro kužel, který není komolý, se d rovná nule.) Na výkres se kuželovitost C zapisuje vždy ve tvaru podílu 1 : X

25 Kótování jehlanů a úkosu Podobná pravidla jako u kuželů platíu kótováníjehlanů a úkosu rovných ploch. To, že se jedná o čtyřhrannou rovnou plochu, lze zvýraznit uvnitř plochy vyznačením úhlopříček, kreslených tenkou čárou. Značka, která leží vždy nad vynášecí čárou, značí tzv. jehlanovitost a lze ji použít jen v případě, že základnou je čtverec. Vzorec pro její výpočet je obdobný jako pro určení kuželovitosti, pouze místo průměrů se dosazuje délka strany čtverců. Často se označení na výkresu vyjadřuje i slovně: KUŽEL, KUŽELOVITOST, JEHLAN, JEHLANOVITOST nebo ÚKOS s uvedením příslušného poměru 1 : X

26 Sražení a zaoblení hran, zápichy Srážení nebo zaoblení hran se dělá z různých důvodů. Například kvůli bezpečnosti práce při manipulaci, aby nedošlo k pořezání, pro snadnou montáž, když se díly vzájemně do sebe zasouvají nebo zašroubovávají, pro zvýšení tzv. vrubové pevnosti součástky, pro konstrukční návaznost na protikus, pro odolnost povrchově upravených dílů proti otěru atd. Vpřípadě, kdy na rozměru sražení nebo zaoblení nezáleží, se kótování neprovádí, pouze se tvarově vyznačí, a pokud je k tomu důvod, může se předepsat v záhlaví výkresu. Situaci, kdy rozměr je rozhodující pro správnou funkci součásti, buď řeší příslušná norma, nebo je nutné vložit příslušnou kótu. Podobná kritéria platí i pro kótování zápichů. Důvodem pro jejich existenci jsou zejména požadavky na odstranění materiálu, který z funkčního hlediska překáží, a opět hledisko zvýšení vrubové pevnosti součásti nebo návaznost na protikus.

27 Sražení a zaoblení hran, zápichy Příklady

28 Kótování neviditelných hran Neviditelné hrany (zobrazené čárkovanou čárou) se zásadně nekótují. Vpřípadě nutnosti je třeba provést dílčí řez součástí tak, aby vmístě vynášecí čáry kóty byla hrana viditelná. U symetrických tvarů s vyznačenou osou symetrie lze zakreslit pouze jednostrannou kótu (na neúplné straně lehce přetaženou přes osu symetrie) s uvedenou délkou celého rozměru.

29 Kótování slepých děr Slepé díry jsou takové, které neprocházejí skrz celý materiál. Kótování podle způsobu a) je nejběžnější a kótovaná hloubka odpovídá hloubce válcové části díry. Vrcholový kužel, který je dán tvarem vrtacího nástroje a pokud na něm nezáleží, se nekótuje. Případ b) je opodstatněný např. při nebezpečí proděravění materiálu, způsob c) je úplným kótováním, kdy na provedení kužele záleží, a kótování dle způsobu d) se většinou používá v případě, kdy při vrtání ve strojní vrtačce se nejprve vrták přivede do kontaktu s vrtaným materiálem a posléze se hloubka řídí stavitelným dorazem. a b c d

30 Značky profilů, otvor klíče Běžně profily (dráty, tyče, úhelníky, traverzy, duté profily ) se vyrábějí v odstupňovaných řadách rozměrů daných normou. Na výkresu pak lze použitý profil označit schematickou značkou, doplněnou ustáleným způsobem zápisu rozměrů a případně označením příslušné normy. Základní informaci lze nalézt v souboru Přehled konstrukčních profilů. Číselná hodnota za značkou šestihranu (převážně používaného na výrobu šroubů nebo matic) značí vždy tzv. otvor klíče, tedy rozměr, který určuje vzdálenost dvou protilehlých ploch a který bývá na klíči číselně vyznačen.

31 Odchylky v kótování od způsobů obvyklých v minulosti! Může se používat zjednodušené kótování od společné základny Může se používat vložení číselné hodnoty do přerušené kótovací čáry. 20 Může se používat písmo orientované pouze do horizontální polohy. 40 Hraniční značkou pro malé vzdálenosti je místo šipky čárka (dříve tečka). Vždy je ovšem nutné používat jednotný způsob pro celý výkres!

32 Úspora pohledů kótováním a dodatečné značky Vhodným využíváním značek profilů, vžitých způsobů zápisu a případně písemných poznámek, lze podstatně zredukovat počet pohledů nezbytných pro jednoznačné určení tvaru součásti. 32 OSMIHRAN Není nutné Není nutné

33 Zápis dovolených tolerancí ČSN ISO 406 ( ) Součástí kótování je i: zápis dovolených změn geometrického tvaru a vzájemné polohy (např. odchylky v rovinnosti, kruhovitosti, kolmosti, souososti, rovnoběžnosti atd.). Výkresovou značku tvoří toleranční rámeček s písmenným kódem (nebo grafickým symbolem) a povolenou hodnotou v mm, doplněná doplněný odpovídajícími vztažnými čárami. 0,2 zápis mezních úchylek rozměrů, které vznikají převážně ve výrobě a jejichž dodržení je nezbytné z důvodu montáže a funkčnosti nebo zaměnitelnosti jednotlivých dílů v sestaveném zařízení. Běžně se užívá tzv. tolerančních tříd a zápis může mít formu alfanumerického kódu, nebo se povolené mezní úchylky v mm připíší k hodnotě základního rozměru jako horní a spodní index. φ 36 H7 Blíže viz technické příručky pro strojaře. φ ,1 0,2

34 Zápis jakosti povrchu Jakost povrchu je pojem, který sdružuje celou řadu zcela specifických vlastností. V technické dokumentaci se předepisuje: drsnost povrchu dle ČSN ISO 4287 ( ) a ČSN ISO 468 ( ) Příkladem základní značky na výkresech je aritmetická úchylka vyjádřená v µm. 6,3, kde 6,3 je střední Běžně užívané hodnoty tvoří řadu 0,012; 0,025; 0,05; 0,1; 0,2; 0,4; 0,8; 1.6; 3,2; 6,3; 12,5; 25; 50; 100 způsob mechanického a tepelného opracování dle ČSN Pro detailní popis charakteru povrchu slouží tedy na výkresech i složitější značky a příkladem může být BROUŠENO 0,1 Komparační měrka drsnosti

35 Měření rozměrů Nejběžnějšími dílenskými měřicími pomůckami jsou délková měřidla, úhloměry a závitové měrky. Podle provedení se může jednat o: měřidla pevná» koncové měrky (sada s dosažitelnou přesností 0,001 mm)» kalibry» různá pravítka se stupnicí měřidla stavitelná» posuvná měřítka (obvyklá přesnost 0,1 mm)» mikrometry (obvyklá přesnost 0,01 mm)» úchylkoměry Měřidla speciální Měrka stoupání závitů

36 Měření rozměrů posuvným měřítkem Posuvné měřítko patří do základní výbavy všech konstrukčních a výrobních pracovišť ve strojírenství. V běžném provedení je na posuvném měřítku pro měření k dispozici : dvojice vnějších čelistí dvojice vnitřních čelistí výsuvný hloubkoměr. Obvykle je na pevné části měřítka na spodní části vyražena hlavní stupnice v milimetrech a v horní části v palcích. K přesnému odečítání hodnot na stupnici slouží tzv. nonius, tj. pomocná stupnice, která je vyražena na pohyblivé části měřítka. Na stupnici v mm se odečet provádí tak, že odečteme na hlavní stupnici celé milimetry až po levý krajní dílek nonia a dále hledáme na noniu dílek, který se kryje s dílkem na hlavní stupnici. Dle druhu nonia pak odečteme hodnotu takového dílku jako součást rozměru za desetinnou 26,5 mm čárkou. Video velké rozlišení; 350 kb/s; 7,4 MB Video malé rozlišení; 95 kb/s; 2,8 MB

37 Měření rozměrů mikrometrem Mikrometry se používají pro přesnější stanovení rozměrů a mohou mít dle účelu různou podobu (pro měření vnějších rozměrů, vnitřních rozměrů, hloubek atd.). Princip měření spočívá v posouvání šroubu při jeho otáčení v pevné matici. Stoupání závitu je obvykle 0,5 mm. 37,368 mm 37,82 mm Délkový posuv je odměřován nejdříve na hlavní stupnici (většinou s dělením po 0,5 mm) a posléze se hodnota upřesní na pomocné stupnici, vyražené na bubínku mikrometru (jedna otočka odpovídá stoupání šroubu). Pro zajištění konstantního přítlaku je mezi rukou otáčený bubínek a mikrometrický šroub vložena speciální spojka (řehtačka), která při dosažení požadovaného přítlaku začne přeskakovat. Velikost přítlaku a hodnota nulového rozměru bývá seřiditelná. video

38 Popisové pole Každý výkres musí obsahovat tzv. popisové pole (ve starší literatuře někdy nazývané rohové razítko). Konkrétní podoba popisového pole není sice obecně závazná, ale v roce 2004 byla vydána zcela nová norma: ČSN EN ISO 7200:2004 ( ) Technická dokumentace Údaje v popisových polích a záhlavích dokumentů. Norma neurčuje rozměry ani počet jednotlivých rubrik, ale stanoví povinné údaje, které musí každý dokument obsahovat, a omezuje horizontální rozměr popisového pole na maximální hodnotu 180 mm. Norma dále omezuje maximální počet znaků, které mohou jednotlivé údaje obsahovat.

39 Povinné údaje jsou: Popisové pole povinné údaje Držitel práv k dokumentu Číslo dokumentu (musí být vždy v pravém dolním rohu popisového pole) Číslo listu Datum Název Kreslil (nebo vyhotovil) Kontroloval (nebo schválil) Druh dokumentu Příklad možné podoby popisového pole Pozice Název - rozměr Polotovar Materiál Norma Číslo výkr. Poznámka Kusů Měřítko Kreslil Kontroloval Schválil Změna Datum Podpis Index změny VŠCHT Praha Název Druh dokumentu Nadřazený dokument Datum Číslo výkresu Listů/list

40 Autorská práva Do popisového pole (nebo případně do jeho blízkosti) lze dále uvést další údaje, např. nápis CHRÁNĚNO PODLE ISO nebo případně plný text, který v tomto případě česky zní: Reprodukování, šíření a poskytnutí tohoto dokumentu, jeho části nebo obsahu třetí osobě je bez výslovného souhlasu zakázáno. Porušení zákazu vede k odpovědnosti za vzniklou škodu.

41 Shrnutí Nakreslit správně tvar součásti je s jistou dávkou představivosti celkem jednoduché, správné kótování však vyžaduje znalost výrobních, montážních a kontrolních postupů a správné návyky lze získat vedle studia pouze cvikem a praxí.

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ PRAVIDLA PRO KÓTOVÁNÍ SOUČÁSTÍ

Více

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test Opakovací test 1. Výkres nakreslený s užitím kreslících pomůcek, v normalizovaném měřítku a podle platných technických norem nazýváme: a) Snímek b) Originál c) Náčrt d) Normalizovaný 2. Výkres nakreslený

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

Základní pojmy a pravidla kótování

Základní pojmy a pravidla kótování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy a pravidla kótování Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující

Více

Volba a počet obrazů

Volba a počet obrazů Volba a počet obrazů Všeobecné zásady: kreslí se nejmenší počet obrazů potřebný k úplnému a jednoznačnému zobrazení předmětu, jako hlavní zobrazení se volí ten obraz, který nejúplněji ukazuje tvar a rozměry

Více

Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran

Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran Kótování sklonu Sklon plochy nebo přímky, popř.

Více

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Obsah lekce III. 1. Základní pojmy a pravidla Provedení kót Hraniční značky Zapisování a umístění 2. Soustavy kót Řetězcové, od základny, smíšené, souřadnicové 3. Kótování

Více

ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI

ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI Pravoúhlé rovnoběžné promítání na několik vzájemně kolmých průměten Použití pomocné průmětny Čistě ploché předměty Souměrné součásti Čistě rotační součásti

Více

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech.

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. 1. ÚVOD DO PŘEDMĚTU Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. Cílem je čtení, kreslení jednoduchých

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.5 Řezy a průřezy těles Mnoho součástek - tvarové podrobnosti uvnitř součástky díry, vyfrézované otvory. Lze zobrazit skrytými čarami v mnoha případech na úkor názornosti,

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.6

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.6 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.6 Kótování Požadavky na kótování Všeobecné zásady kótování Hodnoty rozměrů se kótují v milimetrech. Značka mm se neuvádí. Úhly se kótují v stupních, minutách a sekundách,

Více

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení jehlanu s čtvercovou podstavou Kreslení obrazů součástí Zobrazování

Více

Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky

Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky STUDIJNÍ MATERIÁLY Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky Autor: Ing. Ivana Horáková Seminář je realizován v rámci projektu Správná praxe ve strojírenské výrobě, registrační číslo CZ.1.07/3.2.05/05.0011

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TD.21.1 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 01.09.2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 3 Emil Jirák Ondřej Ekrt

Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 3 Emil Jirák Ondřej Ekrt Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 3 Emil Jirák Ondřej Ekrt Výkres sestavy Výkres sestavy jednotlivých součástí (detailů) se převážně vyhotovuje:

Více

Normalizace v technické dokumentaci

Normalizace v technické dokumentaci Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy Normalizace v technické dokumentaci Při výrobě složitých výrobků je nutná spolupráce výrobce

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZOVÁNÍ NA VÝKRESECH 1 PRAVIDLA

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ. Technické normy. Popisové pole. Zobrazování na technických výkresech

TECHNICKÉ KRESLENÍ. Technické normy. Popisové pole. Zobrazování na technických výkresech Technické normy Formáty výkresů Úprava výkresových listů Popisové pole Skládání výkresů TECHNICKÉ KRESLENÍ Čáry na technických výkresech Technické písmo Zobrazování na technických výkresech Kótování Technické

Více

V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI KVALITATIVNÍ PARAMETRY. Úchylky geometrického tvaru. Úchylky geometrické polohy. Tolerování a lícování rozměrů

V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI KVALITATIVNÍ PARAMETRY. Úchylky geometrického tvaru. Úchylky geometrické polohy. Tolerování a lícování rozměrů KVALITATIVNÍ PARAMETRY V OBRAZOVÉ DOKUMENTACI Tolerování a lícování rozměrů Úchylky geometrického tvaru Úchylky geometrické polohy Drsnost povrchu Zvláštní úprava povrchu LÍCOVÁNÍ jmenovité rozměry skutečné

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ VÝROBNÍ VÝKRESY (POPISOVÉ POLE)

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika TECHNICKÁ DOKUMENTACE pro obor Elektrotechnika 2. Normalizace... 7 2.1. Základní pojmy... 7 2.2. Druhy norem... 7 2.3. Druhy technických výkresů 8 2.4. Formáty výkresů 8 2.5. Úprava výkresového listu...

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 1. Zobrazování závitů na součástech Obrázek 1 šroubový spoj v řezu 1.1. Názvosloví závitů Závit je nejdůležitější

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Zobrazování Petr Šňupárek, Martin Marek 1 Co je

Více

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE SOUBOR PŘÍPRAV PRO 2. R. OBORU 23-56-H/01OBRÁBĚČ KOVŮ Vytvořeno

Více

Technické kreslení. Konstruktivní geometrie a technické kresleni - L ZS 2009

Technické kreslení. Konstruktivní geometrie a technické kresleni - L ZS 2009 ZS 2009 technické kreslení - souhrnný název pro všechny druhy grafického vyjadřování v různých vědních, technických a výrobních oborech úkolem technického kreslení je zobrazení trojrozměrných předmětů

Více

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole 1. Popisové pole Na každém výkrese musí být popisové pole podle mezinárodní normy ČSN EN ISO 7200 (01 3113) Technická dokumentace - Údaje v popisových polích a záhlavích dokumentů. Toto popisové pole platí

Více

Předepisování rozměrů a kreslení strojních součástí lekce IV - str

Předepisování rozměrů a kreslení strojních součástí lekce IV - str Předepisování rozměrů a kreslení strojních součástí lekce IV - str.118-199 Lícování, zobrazování součástí 1 Obsah lekce IV. 1. Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy Tolerování rozměrů, základní

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

11.15 Podrobnosti a zjednodušování v zobrazování

11.15 Podrobnosti a zjednodušování v zobrazování Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH Základní pravidla Označení řezné roviny a obrazu řezu Šrafování ploch řezu Vyznačení úzkých ploch řezu Podélný a příčný řez Části a součásti, které se nešrafují v podélném řezu Poloviční

Více

4) Vztah mezi ČSN, EN a ISO

4) Vztah mezi ČSN, EN a ISO Obsah: VÝZNAM TEK A NORMALIZACE 1. Co je to technické kreslení? 2. Cíle výuky TEK. 3. Druhy platných norem v ČR 4. Vztah mezi ČSN, EN a ISO 5. Druhy technických výkresů 6. Formáty výkresů 7. Povinná výbava

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Cvičení č. I. Formáty výkresů 1 Formáty výkresů

Více

VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství. Kreslení strojírenských výkresů. Ing. Eva Veličková

VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství. Kreslení strojírenských výkresů. Ing. Eva Veličková VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství Kreslení strojírenských výkresů Ing. Eva Veličková Obsah: 1. Strojírenské výkresy... 2 2. Pravoúhlé promítání, pohledy... 7 3. Zobrazování na strojírenském

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ VÝROBNÍ VÝKRESY (POPISOVÉ POLE)

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE (Technické kreslení)

TECHNICKÁ DOKUMENTACE (Technické kreslení) TECHNICKÁ DOKUMENTACE (Technické kreslení) 1 NEŽ SE ZAČNE Pro úspěšné zvládnutí technického kreslení je nutno spojit : teoretické znalosti, logické myšlení, praktické dovednosti. CÍL STUDIA Cílem předmětu

Více

Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy

Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy Předepisování přesnosti rozměrů, tvaru a polohy Geometrické tolerance Na správné funkci součásti se kromě přesnosti rozměrů a jakosti povrchu významně podílí také geometricky přesný tvar funkčních ploch.

Více

ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ KURZ BO04 PRACOVNÍ KOPIE ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ KURZ BO04 PRACOVNÍ KOPIE 1 NÁZVOSLOVÍ 1.1 UCELENÁ ČÁST KONSTRUKCE část kovové konstrukce, která sestává z dílců vzájemně spojených ve

Více

Zjednodušování pohledů ve výkresech

Zjednodušování pohledů ve výkresech Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: zjednodušení výkresů (pohledů) 1) Shodné pohledy, souměrné pohledy a místní pohledy 2) Přerušení obrazu, tvarové podrobnosti a opakující se prvky 3) Součásti

Více

Obsah šablony SPŠ na Proseku šablona-spš na Proseku.dwt

Obsah šablony SPŠ na Proseku šablona-spš na Proseku.dwt Obsah šablony SPŠ na Proseku šablona-spš na Proseku.dwt Lukáš Procházka 2008 OBSAH OBSAH... 1 ÚVOD... 2 HLADINY... 2 KÓTOVACÍ STYL... 2 STYLY PÍSMA... 2 BLOKY: seznam... 3 RÁMEČKY... 4 DRSNOSTI POVRCHU...

Více

OVMT Úchylky tvaru a polohy Kontrola polohy, směru a házení

OVMT Úchylky tvaru a polohy Kontrola polohy, směru a házení Úchylky tvaru a polohy Kontrola polohy, směru a házení Potřeba jednotného definování a předepisování tolerancí tvaru, směru, polohy a házení souhrnně zvaných geometrické tolerance byla vyvolána zejména

Více

Definice kótování. Základní vlastnosti kótování

Definice kótování. Základní vlastnosti kótování Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: úvod do kótování 1) Základní pojmy kótování 2) Pravidla zobrazování kót 3) Kótování od základny, řetězové a smíšené kótování 4) Funkční a technologické kótování

Více

PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY

PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY UNIVERZITA PALACKÉHO PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA TECHNICKÉ A INFORMAČNÍ VÝCHOVY Sylabus cvičení do předmětu: Technická grafika PhDr. MILAN KLEMENT, Ph.D. OLOMOUC 2005 PhDr. Milan Klement, Ph.D. Technická

Více

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1

VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 VZORY PŘÍKLADŮ KE ZKOUŠCE ZE ZK1 K uložení 13 H8/f7 stanovte rovnocenná uložení. Známe úchylky pro f7 : es = -,43, ei = -,83. Naskicujte v měřítku 1:1 a vyznačte číselně. Na čepu hřídele čerpadla 45k6

Více

Kótování děr. Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka. Téma: kótování prvků 1) Kótování děr 2) Kótování závitů 3) Kótování sklonu, kuželů a jehlanů

Kótování děr. Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka. Téma: kótování prvků 1) Kótování děr 2) Kótování závitů 3) Kótování sklonu, kuželů a jehlanů Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: kótování prvků 1) Kótování děr 2) Kótování závitů 3) Kótování sklonu, kuželů a jehlanů Kótování děr - u děr se kótuje průměr a jejich poloha os vůči jiným

Více

Definice řezu a průřezu

Definice řezu a průřezu Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: řezy a průřezy 1) Definice a značení řezů a průřezů 2) Druhy řezů 3) Šrafování Definice řezu a průřezu řez průřez - zobrazuje rovinu řezu a objekty ležící

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace VY_32_inovace_FREI25 : Zásady kreslení výkresů ozubených kol Datum vypracování: 17. 9. 2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben Motto: proslulý výrobce automobilů Citroën se nejprve

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ PRAVIDLA PRO KÓTOVÁNÍ SOUČÁSTÍ

Více

1. Technické zobrazování str.11-84

1. Technické zobrazování str.11-84 1. Technické zobrazování str.11-84 Co je technické kreslení společný název pro všechny druhy kreslení ve strojírenství, elektrotechnice, stavebnictví a dalších oborech K čemu slouží TK k dorozumívání mezi

Více

124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1

124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ PODKLAD 1 ČSN 01 3420 - Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části - výtah z normy pro potřeby cvičení z 124KP1 a 124KP2 pozn.:

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ ÚVOD A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE

Více

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Měřítka Měřítka zmenšení (1 : 10000 až 1 : 2) skutečné (1 : 1) zvětšení

Více

Technické zobrazování

Technické zobrazování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Technické zobrazování V technické praxi se setkáváme s potřebou zobrazení prostorových útvarů pomocí náčrtu

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace VY_32_inovace_FREI30 : Zásady kreslení svarů a výkresů svařenců Datum vypracování: 10.10.2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben Motto: svar není svár a není vaření jako vaření (tedy

Více

Normalizace usměrnění lidské činnosti z hlediska hospodárnosti, materiálu, jakosti a vyměnitelnosti výrobků podle určitých zásad.

Normalizace usměrnění lidské činnosti z hlediska hospodárnosti, materiálu, jakosti a vyměnitelnosti výrobků podle určitých zásad. Význam technického kreslení Jedním z předpokladů dobré práce kvalifikovaného dělníka ve výrobě je i znalost technického kreslení. Na práci v technickém kreslení budou kladeny tyto požadavky: 1. Vypěstování

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŽÁKY

VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŽÁKY PROJEKT Zlepšení podmínek výuky učebních oborů CZ.1.07./1.1.06/01.0079 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŽÁKY Vyučovací

Více

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury ČSN EN ISO 128-23 Typy čar a jejich použití ČSN 01 0451 Technické písmo ČSN 01 3130 Technické výkresy Kótování Základní

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 1 Čepy,

Více

Tvorba technická dokumentace

Tvorba technická dokumentace Tvorba technická dokumentace Základy zobrazování na technických výkresech Zobrazování na technických výkresech se provádí dle normy ČSN 01 3121. Promítací metoda - je soubor pravidel, pro dvourozměrné

Více

Konstruktivní geometrie a technické kreslení

Konstruktivní geometrie a technické kreslení Konstruktivní geometrie a technické kreslení Základy technického kreslení Petr Liška Mendelova univerzita 23.11.2015 Petr Liška (Mendelova univerzita) Konstruktivní geometrie a technické kreslení 23.11.2015

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Plošné měření a orýsování - test

Plošné měření a orýsování - test 1. Ruční zpracování kovů se vyznačuje: A vysokou přesností a kvalitou opracovaných ploch C C vysokou pracností, zpravidla nižší přesností, je nahrazováno pokud možno strojním zpracováním B vysokou produktivitou,

Více

1.PLOCHA VÝKRESOVÉHO LISTU. Plocha výkresového listu má toto základní dělení: - plocha pro kresbu - plocha pro text - popisové pole

1.PLOCHA VÝKRESOVÉHO LISTU. Plocha výkresového listu má toto základní dělení: - plocha pro kresbu - plocha pro text - popisové pole 1.PLOCHA VÝKRESOVÉHO LISTU Plocha výkresového listu má toto základní dělení: - plocha pro kresbu - plocha pro text - popisové pole 1.1 Plocha pro kresbu: Jednotlivá zobrazení, tvořící výkres, se umísťují

Více

Uveďte obecný příklad označení normy vydané Mezinárodní společnosti pro normalizaci ISO pořadové číslo:rok schválení

Uveďte obecný příklad označení normy vydané Mezinárodní společnosti pro normalizaci ISO pořadové číslo:rok schválení Pro zajištění kooperace technických norem v rámci Evropské unie pracují 3 organizace.uveďte jejich názvy a vyjmenujte oblasti jejich působení Evropský výbor pro normalizaci - CEN ( Comité Européen de Normalisation)

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 9 _ K O N T R O L A A M Ě Ř E N Í _ P W P

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 9 _ K O N T R O L A A M Ě Ř E N Í _ P W P A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 9 _ K O N T R O L A A M Ě Ř E N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH PŮDORYSŮ, ŘEZŮ A POHLEDŮ V MĚŘÍTKU 1 : 100 A 1 : 50 1.Kreslení svislých konstrukcí: Půdorys- - Pro zobrazení a kótování svislých stěn,

Více

Řezy a průřezy. Obr. 1. Vznik řezu: a) nárys, b) řez v bokorysu, c) znázornění řezné rovin

Řezy a průřezy. Obr. 1. Vznik řezu: a) nárys, b) řez v bokorysu, c) znázornění řezné rovin Řezy a průřezy Řez je zobrazení předmětu rozříznutého myšlenou rovinou nebo několika rovinami či zakřivenou plochou. Zobrazují se pouze ty části, které leží v rovině řezu a za rovinou řezu. Obr. 1. Vznik

Více

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny HŘÍDELE A OSY Hřídele jsou obvykle válcové strojní součásti umožňující a přenášející rotační pohyb. Rozdělujeme je podle: 1) typu namáhání

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Protokol měření. Kontrola a měření závitů

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Protokol měření. Kontrola a měření závitů Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Protokol měření Tolerování závitů Kontrola a měření závitů Řetězec norem, které se zabývají závity, zahrnuje

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

OBSAH. Úvod Mezinárodní technická normalizace

OBSAH. Úvod Mezinárodní technická normalizace OBSAH Úvod... 8 1 Mezinárodní technická normalizace 1.1 Mezinárodní normalizační organizace... 9 1.2 Technické komise ISO... 9 1.3 Návrhy mezinárodních norem... 9 1.4 Regionální technická normalizace v

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava Obor měřené : Délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci : (20 ± 2) C 1. Etalonové stupnice do 1000 mm 0,7 + 2.L [µm] KP 1.1 2. Koncové měrky (0,5 100) mm 0,08 + 0,8.L [µm] KP 1.2 3. Koncové měrky

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1 Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 11. 9. 2013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1 Ročník: I. Technické kreslení Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Technická příprava Vzdělávací obor:

Více

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava Obor měřené veličiny: Délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ± 2) C 1. Etalonové stupnice do 1000 mm 0,7 + 2 L [µm] KP 1.1 2. Koncové měrky (0,5 až 100) mm 0,08 + 0,8 L [µm] KP 1.2 3. Koncové

Více

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cílem druhého cvičení je osvojení postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především používání

Více

Měřítko: 1: 500, 1:1000, 1:2000, 1:5000

Měřítko: 1: 500, 1:1000, 1:2000, 1:5000 1. TERÉN HRUBÁ ÚPRAVA TERÉNU (HUT) - změna úrovně terénu před zahájením výstavby VÝKRESY HUT: situace HUT, profily HUT KONEČNÁ ÚPRAVA TERÉNU (KUT) - změna úrovně terénu po dokončení výstavby Měřítko: 1:

Více

Fakulta strojní VŠB-TUO. Přednáška č.6 SPOJE

Fakulta strojní VŠB-TUO. Přednáška č.6 SPOJE Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.6 SPOJE SPOJE A SPOJOVACÍ ČÁSTI Pro spojení dvou součástí (popř. montážních jednotek), existují v technické praxi tyto možnosti: - spojení tvarovým stykem, kdy využíváme

Více

OVMT Měření vnějších rozměrů

OVMT Měření vnějších rozměrů Měření vnějších rozměrů Základní pojmy Při kontrole výrobků se zjišťuje, zda odpovídají požadavkům rozměry, tvary a jakost ploch při použití předepsaných měřicích postupů. Zásady správného měření 1. Pro

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace Obor studia: 23-45-L / 01 Mechanik seřizovač VY_32_inovace_FREI14 : Kótování úhlů, zkosení, kuželovitosti a jehlanovitosti Datum vypracování: 10.01.2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben

Více

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH 1. TERÉN + 2. VÝKOPY + 3. ZÁKLADY + 4. SVISLÉ KONSTRUKCE 5. POVRCHOVÉ ÚPRAVY 6. KOMÍNY A VENTILACE 7. VODOROVNÉ KONSTRUKCE + 8. PODLAHY

Více

Správné čtení výkresové dokumentace pro obráběče

Správné čtení výkresové dokumentace pro obráběče STUDIJNÍ MATERIÁLY Správné čtení výkresové dokumentace pro obráběče Autor: Ing. Ivana Horáková Seminář je realizován v rámci projektu Správná praxe ve strojírenské výrobě, registrační číslo CZ.1.07/3.2.05/05.0011

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 3 PŘEVODY

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 13_zakreslování okenních otvorů Téma: Zakreslování okenních

Více

VY_52_INOVACE_H 01 31

VY_52_INOVACE_H 01 31 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

TOLERANCE A LÍCOVÁNÍ

TOLERANCE A LÍCOVÁNÍ TOLERANCE A LÍCOVÁNÍ Zdůvodnění - TOLEROVÁNÍ rozměry součástí předepsány kótami žádný rozměr nelze při výrobě ani měření dodržet s absolutní přesností = určitá smluvená nepřesnost předepsaných rozměrů

Více

před použitím měřidla očistíme povrchy pracovních předmětů od pilin a jiných nečistot, které by mohly měřidlo poškodit a zkreslit výsledek

před použitím měřidla očistíme povrchy pracovních předmětů od pilin a jiných nečistot, které by mohly měřidlo poškodit a zkreslit výsledek Měření úhlů Základní pojmy V technické praxi se velikost rovinného úhlu udává ve stupních, které se dělí na minuty a vteřiny. Úhly se měří buď přímo úhloměry, úhelníky, úhlovými měrkami apod., nebo nepřímo

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Výkresy sestavení

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Výkresy sestavení Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Výkresy sestavení Výkres sestavení je určen pro sestavení montážní jednotky, přičemž za montážní jednotku je

Více

5. Měřidla. Měření délek. Měřidla přímá

5. Měřidla. Měření délek. Měřidla přímá 5. Měřidla Měření délek Základní pravidla správného měření: - měřit musíme přesnějším měřidlem, než je požadovaná přesnost rozměru součásti, například při toleranci součásti 0,2 mm použijeme měřidlo s

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25 Obsah 1 Novinky v AutoCADu 2006 11 1.1. Kreslení 11 Dynamické zadávání 11 Zvýraznění objektu po najetí kurzorem 12 Zvýraznění výběrové oblasti 13 Nový příkaz Spoj 14 Zkosení a zaoblení 15 Vytvoření kopie

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.4

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.4 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.4 Popisování výkresů Písmo na technických výkresech Parametry písma dány normou (velikost, tloušťka čar, proporce znaků a mezer mezi znaky) 2 typy písem: písmo A písmo

Více

TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD

TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro ZwCAD v rozsahu sady Komplet. Poznámka: Pokud máte předplacený Aktualizační

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE V LEGISLATIVĚ ČR

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE V LEGISLATIVĚ ČR PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE V LEGISLATIVĚ ČR Zákon č. 183/2006 Stavební zákon (novela 350/2012) Vyhlášky: - č.499/2006 Sb. o dokumentaci staveb novelizovaná 62/2013 - č.146/2008 Sb.o rozsahu a obsahu projektové

Více

TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad

TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro BricsCad v rozsahu sady Komplet. Poznámka: Pokud máte předplacený Aktualizační

Více

VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství. Kreslení strojírenských výkresů. Ing.Eva Veličková

VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství. Kreslení strojírenských výkresů. Ing.Eva Veličková VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství Kreslení strojírenských výkresů Ing.Eva Veličková Obsah: 1. Strojírenské výkresy...2 2. Pravoúhlé promítání, pohledy...6 2.1 Promítání v prvním kvadrantu...6

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ TYP A ARCHIVACE ZPŮSOB POUŽITÍ METODA ZPRACOVÁNÍ ETAPA ZPRACOVÁNÍ PROJEKT KLASICKÝ GRAFICKÉ DOKUMENTY DIGITÁLNÍ TEXTOVÉ DOKUMENTY KLASICKÁ S POČÍTAČOVOU PODPOROU (CAD SYSTÉMY) ZADÁVACÍ NABÍDKOVÝ

Více

VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství Rozměrová a tvarová přesnost, přesnost polohy, drsnost povrchu

VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství Rozměrová a tvarová přesnost, přesnost polohy, drsnost povrchu VŠB TU OSTRAVA, Fakulta bezpečnostního inženýrství Rozměrová a tvarová přesnost, přesnost polohy, drsnost povrchu Ing. Eva Veličková Obsah: 1. Rozměrová a tvarová přesnost, přesnost polohy, montáž....

Více