Primární a sekundární dystonie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Primární a sekundární dystonie"

Transkript

1 Primární a sekundární dystonie Martin Bareš I.neurologická klinika LF MU a FN u sv. Anny Brno

2 Primární a sekundární dystonie Definice, klasifikace Diagnostika Léčba (patofyziologie) DBS Závěr

3 Fenomenologie extrapyramidových onemocnění Třes Dystonie Myoklonus Chorea Atetóza Balismus Tiky Spasticita

4 Fenomenologie extrapyramidových onemocnění Věk Pohlaví Rodinná anamnéza Rozvoj (náhlý, pozvolný) Průběh Lokalizace Šíření Doprovodné symptomy

5 Dystonie- definice Dystonie je mimovolní, trvalá svalová kontrakce jednotlivých svalů nebo svalových skupin, která uvádí končetiny nebo jiné části těla do abnormálního nedobrovolného postavení. Dystonické pohyby a držení jsou pomalé, kroutivé tonické stahy měnlivé intenzity, obvykle se aktivující pohybem

6 Dystonie Klasifikace: - podle klinických příznaků (lokalizace, věk rozvoje, asociované příznaky, průběh) - podle etiologie (Albanese et al., Mov Disord, 2013)

7 Dystonie a) primární (idiopatická)- izolovaná: dystonie je jediným a dominujícím příznakem (např. primární generalizovaná dystonie DYT 1 pozitivní) b) dystonie plus syndrom- kombinovaná: dystonie je vedoucím příznakem, je doprovázená další poruchou mimovolní hybnosti parkinsonismem, myoklonem c) heredodegenerativní dystonie: dystonie je dominujícím příznakem doprovázená dalším patologickým neurologickým nálezem v rámci heredodegenerativních onemocnění (např. Wilsonova nemoc, metachromatická dystrofiehuntingtonova chorea)

8 Dystonie d) sekundární dystonie: dystonie je příznakem u jiných neurologických onemocnění (např. dystonie v rámci parkinsonismu, postnatální encefalopatie, postinfekční, posttraumatická, nádory, roztroušená skleróza, psychogenní dystonie, autoimunitní) e) paroxysmální dystonie: dystonie se objevuje jen krátkodobě při jinak normálním neurologickém nálezu. Etiologie je různá (např. primární i sekundární, paroxysmální kinezigenní dystonie, psychogenní dystonie aj.).

9 Dystonie- klasifikace: 3. podle distribuce a) fokální- postižení jedné svalové skupiny (např. cervikální dystonie, blefarospasmus, grafospasmus, spasmodická dystonie aj.)

10 Dystonie- klasifikace: 3. podle distribuce b) segmentální- postižení dvou a více na sebe navazujících oblastí (např. postižení celé končeny a přilehlé části trupu, příkladem segmentální dystonie postihující obličejové svalstvo je Siccard- Meige syndrom) c) multifokální postižení více svalových skupin, které nejsou přímo spojeny (dystonie postihuje např. horní i dolní končetinu)

11 Dystonie- klasifikace: 3. podle distribuce d) hemidystonie (postižení jedné poloviny těla) e) generalizované- postižení prakticky celého těla (dystonie postihuje celý trup, dále dolní končetiny, často horní končetiny)

12 Co je to cervikální dystonie? Neurologické onemocnění charakterizované tonickými kontrakcemi šíjových svalů, které způsobují rotaci hlavy (torticollis), úklon (laterocollis), předklon (anterocollis) a záklon hlavy (retrocollis) a kombinace těchto jednotek Nejčastější fokální dystonie, prevalence / obyvatel Jiný název torticollis spastica

13 Cervikální dystonie Manifestace mezi lety života Plíživější počátek Nepříjemné pocity, bolesti, za krkem Zpočátku po fyzické námaze Často diagnostikovány jako vertebrogenní onemocnění Později stáčení či úklon hlavy Často pacient upozorněn okolím Bez léčby postupná progrese Doprovodné bolesti, závratě, porucha prostorové orientace Sekundárně poruchy chůze Poruchy polykání (antecollis) Geste antagoniste Dystonický třes (charakteru ne-ne) Dystonický myoklonus Koincidence s esenciálním třesem (až 10%) Task-specific cervikální dystonie (při některých denních činnostech)

14 Není přesně známa Jaká je příčina? Předpokládá se diskrétní neurotransmiterová porucha v oblasti bazálních ganglií (striáta) aktivity kortikálního inhibičního systému patologicky aktivity motorické kůry Idiopatická: nejčastější Symptomatická: Heredodegenerativní podklad (např. v rámci Wilsonovy nemoci apod.), tumor, cévní léze v oblasti bazálních ganglií atd.

15 Omezení pro pacienta: Způsobuje nepřirozené postavení hlavy a krku Znemožňuje běžné činnosti (řízení vozidla, jízda na kole,..) Limituje osobní hygienu Způsobuje bolest a hypertrofii postižených svalů Prohlubuje depresi NEJČASTĚJI POSTIŽENÉ SVALY:

16 Cervikální dystonie- diagnostika Klinická Diff. Dg.: Esenciální třes hlavy Kongenitální muskulární torticollis Vertebrogenní torticollis Neuroradiologická (CT, MRI) Genetická Neurofyziologická Polygrafické EMG vyšetření (T/AA, IPA) Nejlépe 4 a více kanálové snímání Klidová aktivita Aktivita při pohybu Určení vedoucího svalu u dystonií Vzorec postižení zavzatých svalů Evokované potenciály (SEP, TMS)

17

18

19

20 Diagnostika dystonií typická anamnéza klinický obraz Pomocná vyšetření k odlišení sekundárních forem dystonie Neurofyziologická vyšetření nejsou rutinně používána k diagnostice nebo klasifikaci dystonií, i když mohou napomoci k odlišení vedoucích svalů dystonie a k přesnějšímu zacílené léčby botulotoxinem. zobrazovací vyšetření (především MRI, pokud není k dispozici pak CT mozku) U primárních dystonií genetické vyšetření U dětských pacientů je MRI mozku indikováno k vyloučení strukturálních změn

21 Genetika dystonií 18 genů působících dystonii (DYT1, DY18) Z praktického hlediska se doporučuje u mladších pacientů s rozvojem příznaků do 30 let věku vyšetření DYT 1 genu pro primární generalizovanou dystonii. U pacientů s myoklonem končetin a krku doprovázené dystonií vyšetřit DYT 11 u pacientů odpovídajících na levodopu DYT 5 (levodopa responzivní dystonie) Na DYT 5 je nutné myslet vždy o dystonie s rozvojem do 30 let, zvláště, pokud počátek dystonických příznaků byl lokalizován na končetině. u každého pacienta s časným rozvojem dystonických projevů je indikováno nasazení levodopy! např.

22 Léčba dystonií: 1. Konzervativní léčba a) Botulotoxin především fokální dystonie (blefarospasmu, cervikální dystonie, grafospasmu, dalších přidržených dystonií včetně spastické dystonie) účinnost prokázána řadou klinických studií a je dnes považován za lék první volby v léčbě fokálních dystonií botulotoxin B, jehož použití je vhodné při přítomnosti protilátek proti botulotoxinu A s projevem sekundární neodpovídavosti na botulotoxin A.

23 Léčba dystonií: 1. Konzervativní léčba Léčba botulotoxinem je léčbou symptomatickou, i když se spekuluje o možném centrálním působení Léčba je dlouhodobá, nutno opakovat v časových intervalech mezi 3-(6) měsíci. Nejčastější vedlejší účinky jsou slabost (např. krčního svalstva), bolest v místě aplikace, suchost v ústech, vzácněji diplopie (např. při blefarospasmu). Vegetativní vedlejší účinky jsou častěji přítomny při použití botulotoxinu B. Vedlejší účinky jsou přechodného charakteru a nezanechávají trvalé následky.

24 Struktura botulotoxinu A a botulotoxinu B Brunger et al, 2008

25 Léčba dystonií: Botulotoxin Wissell et al., J Neurol 2001 Truong et al., Mov Disord 2005 Kaňovský et al., Mov Disord 1999 A další

26 Nejčastěji injikované svaly 26

27 Při dodržení doporučované doby mezi jednotlivými aplikacemi (všeobecně se doporučuje týdnů), v našem případě se jednalo průměrně 15 týdnů, je sníženo na minimum riziko sekundární neodpovídavosti, což je hlavním problémem při dlouhodobé léčbě botulotoxinem A a vede k ukončení jeho podávání, což je pro pacienty významnou komplikací vzhledem k neúčinnosti jiného druhu léčby. Léčba BTX A zlepšuje kvalitu života postižených pacientů, navrací je do běžného pracovního a osobního života bez nutnosti užívat každodenně množství neúčinných léků

28 Léčba dystonií: 1. Konzervativní léčba b) Anticholinergika U pacientů se segmentální a generalizovanou dystonií trihexyfenidyl, který může zmírnit jejich příznaky nasazovat pomalu, do maximální dávky mg trihexyfenidylu denně rozdělené do tří dávek. Při vyšších dávkách se častěji projevují vedlejší účinky ospalost, suchost v ústech, zmatenost, poruchy paměti. náhlé vysazení tohoto přípravku může vést k rozvoji neuroleptického maligního syndromu. Jeho účinnost, stejně jako účinnost jiných anticholinergik ovšem doposud nebyla prokázána dvojitě slepými studiemi, ale u generalizovaných dystonií se považují za efektivní.

29 Léčba dystonií: 1. Konzervativní léčba c) Antiepileptika Nejsou přesvědčivá data o pozitivním účinku různých antiepileptik (karbamazepin, valproát) v léčbě dystonií d) Antidopaminergní léky Tetrabenazin v léčbě tardivní dystonie nejsou k dispozici příslušné studie prokazující jeho pozitivní působení stejně jako pro jiné antidopaminergní preparáty (haloperidol, pimozid, klozapin).

30 Léčba dystonií: 1. Konzervativní léčba e) Dopaminergní léky Levodopa je lékem volby dopa-responzivní dystonie (DYT 5). Účinné dávky levodopy jsou nízké ve srovnání s dávkami používanými v léčbě Parkinsonovy nemoci Nejsou přesvědčivé důkazy pro indikaci levodopy v léčbě jiných typů dystonií. f) Další léky Kanabinoidy, alkohol, lidokain, tizanidin, L-tryptofan: neužívají se U části pacientů účinný baklofen podávaný perorálně či amantadin. V případě, že není odpovídavost na anticholinergika, lze zvážit podání benzodiazepinů, např. klonazepamu.

31 Léčba dystonií: 2. Chirurgická léčba a) Hluboká mozková stimulace (Deep Brain Stimulation, DBS) b) Selektivní periferní denervace a myektomie c) Radiofrekvenční léze d) Intratekální podávání baklofenu U pacientů s těžkou generalizovanou dystonií (především sekundární) lze využít intratekálního podávání baklofenu, zejména pokud je dystonie doprovázena těžkou spasticitou. e) Vzácné či obsolentní postupy Intradurální přední cervikální rhizotomie Mikrovaskulární dekomprese nervus accessorius

32 Léčba dystonií: Podpůrná léčba další postupy Podpůrná léčba, rehabilitace aktivní pátrání po přítomnosti deprese s nasazením příslušné antidepresivní léčby Fyzioterapie, případně ortopedické pomůcky Další postupy imobilizační léčba ochlazení příslušné končetiny ovlivnění stupně dystonie technikou repetitivní transkraniální magnetické stimulace (rtms)

33 DBS u dystonií Renesance funkční neurochirurgie v léčbě dystonických syndromů Rozšíření spektra léčebných možností pro pacienty Přechod od radiofrekvenčních lézí k hluboké mozkové stimulaci Posteroventrální část globus pallidus internus (GPi) Generalizovaná dystonie Segmentální dystonie Komplexní cervikální dystonie

34 DBS u dystonií Optimální cíl pro sekundární dystonie není přesně znám Někdy účinná talamická stimulace Zlepšení klinického stavu pacienta prodlouženo Zvýšená spotřeba energie častější výměna stimulátoru vyšší celkové finanční náklady Intraoperativní monitorování napomáhá k bližšímu porozumění patofyziologie dystonií

35 Výhody DBS Aktivace a úprava stimulačních parametrů na míru Reverzibilita účinku Méně rizik ve srovnání s lezionálním výkonem Možnost bilaterální implantace

36 Nevýhody DBS Personální, časová a finanční náročnost procedury a pooperační péče Implantace cizího tělesa (hardware DBS) Nutnost náhrady baterií

37 DBS u dystonií Generalizovaná dystonie Nejvyšší účinnost u dětí s DYT-1 gen pozitivní generalizovanou dystonií 90% zlepšení (Coubes et al., 2000) Minimální vedlejší účinky Myoklonická dystonie (DYT 11) Status dystonicus (...) (Jech, Bareš et al., Mov Disord 2009, 2011)

38 DBS u dystonií Segmentální a fokální dystonie Bilaterální DBS GPi: Zlepšení o 50-90% Blefarospasmus (Bereznai et al., 2002) Meige syndrom (Capelle et al., 2003) Tardivní dystonie a dyskinéze (tardivní kamptocormie ) Fokální task-specific dystonie (písařská křeč )

39 DBS u dystonií Cervikální dystonie Indikace DBS: Nedostatečná odpověď na konzervativní léčbu Kde neindikována jiná chirurgická intervence (selektivní periferní denervace, extradurální rizotomie, myektomie, myotomie) Selhání léčby botulotoxinem Dystonie s třesem hlavy, myoklonus, fázická složka dystonie, sagitální a laterální postavení, antecollis, kombinované komplexní vzorce dystonie Bilaterální stimulace pallida Zmírnění či vymizení bolesti

40 DBS u dystonií DBS GPi (Vercueil et al., 2001) Stimulace talamická Posttraumatická hemidystonie Postanoxická dystonie s nekrózou bazálních ganglií Paroxysmální dystonie Choreoathetóza při DMO (pallidotomie: zlepšení o 42%, Lin et al., 1999; DBS GPi, Angelini et al., 2000) Dystonie při DMO Hemidystonie zmírnění bolesti, fázických komponent dystonie, dystonického postavení (Loher et al., 2000)

41 DBS: Nové indikace Huntingtonova chorea (bilaterální GPi) Intraktabilní třes při roztroušené skleróze mozkomíšní (STN, VIM) Lesh-Nyhan syndrom (XR, movement disorder, kognitivní poruchy, automutilace) - GPi Gilles de la Tourette syndrom -zmírnění tikových projevů a psychiatrických příznaků GPi (Shahed et al., 2006) PKAN...

42 DBS u dystonií Perspektivy Další cíle (STN, talamické centromediánní parafascikulární jádro, nucleus interstitialis Cajali..) Nové indikace Nové technologie Dlouhodobé dvojitě slepé studie Schváleno FDA (Food and Drug Administration)- USA Conformité Européenne certification - Evropa

Extrapyramidový systém.

Extrapyramidový systém. Extrapyramidový systém. Dyskinéze a dystonie. Parkinsonský syndrom. MUDr. Klára Musilová I. Neurologická klinika, FN U Svaté Anny Brno degenerativní procesy postihující mozkové podkorové struktury podílející

Více

DYSTONIE. Robert Jech

DYSTONIE. Robert Jech DYSTONIE Robert Jech Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze dystonie mimovolní stah jednoho nebo skupiny svalů působící záškuby, neúčelné repetitivní pohyby

Více

Dotazník pro pacienty s dystonií (pro interní potřeby Expy centra Neurologické kliniky 1.LF UK)

Dotazník pro pacienty s dystonií (pro interní potřeby Expy centra Neurologické kliniky 1.LF UK) Dotazník pro pacienty s dystonií (pro interní potřeby Expy centra Neurologické kliniky 1.LF UK) Jméno:... Datum narození:... Adresa bydliště:... Vážená paní, Vážený pane, Prosíme, zodpovězte zaškrtnutím

Více

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Neurologie Rozvrhová zkratka : NEU/VC012 Rozvrh výuky : 18 hodin seminářů / blok 72 hodin praktických cvičení / blok Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

DYSTONIE diferenciální diagnostika

DYSTONIE diferenciální diagnostika DYSTONIE diferenciální diagnostika Robert Jech Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zvýšené napětí svalů dystonie chorea rigidita spasticita gegenhalten

Více

Diferenciální diagnostika a léčba tremoru

Diferenciální diagnostika a léčba tremoru Diferenciální diagnostika a léčba tremoru Evžen Růžička Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Kateřinská 30, Praha 2 Třes (tremor) nejčastější mimovolní pohyb fysiologický tremor chorobný příznak u mnoha

Více

Spasticita po cévní mozkové

Spasticita po cévní mozkové Spasticita po cévní mozkové příhodě Jiří Neumann, Jan Kubík Iktové centrum, Neurologické oddělení KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Krajský neurologicko neurochirurgický seminář, Teplice, 26.10.201 Cévní

Více

Tremor. Evžen Růžička

Tremor. Evžen Růžička Tremor Evžen Růžička Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Třes (tremor) nejčastější mimovolní pohyb fysiologický tremor chorobný příznak u mnoha onemocnění

Více

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE Neurologická klinika LF MU a FN Brno Tomáš Horák 7.12.2017 MYELOPATIE = nezánětlivé onemocnění míchy Spondylogenní (kompresivní)

Více

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PARKINSONOVA CHOROBA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Parkinsonova choroba 1 Degenerativní progresivní onemocnění mozku Spojena s hypertonicko hypokinetickým syndromem Nositele postihuje po stránce

Více

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PARKINSONOVA CHOROBA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Parkinsonova choroba 1 Degenerativní progresivní onemocnění mozku Spojena s hypertonicko hypokinetickým syndromem Nositele postihuje po stránce

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Rehabilitace hodnotí a léčí příznaky syndromu centrálního motoneuronu s ohledem na poruchu funkce

Více

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2. Diagnostika cévních mozkových příhod ve vertebrobasilárním povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.2012

Více

Spondylogenní cervikální myelopatie (SCM)

Spondylogenní cervikální myelopatie (SCM) Spondylogenní cervikální myelopatie (SCM) CO CHCE NEUROLOG OD RADIOLOGA Neurologická klinika LF MU a FN Brno Tomáš Horák 19.10.2017 MYELOPATIE = nezánětlivé onemocnění míchy Degenerativní (spondylogenní)

Více

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr.

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr. Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem MUDr. Tomáš Veverka Neurologická klinika Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní

Více

Program předatestačního kurzu v oboru NEUROLOGIE 14.9.-9.10.2015 Neurologická klinika LF a FN Olomouc

Program předatestačního kurzu v oboru NEUROLOGIE 14.9.-9.10.2015 Neurologická klinika LF a FN Olomouc Program předatestačního kurzu v oboru NEUROLOGIE 14.9.-9.10.2015 Neurologická klinika LF a FN Olomouc I. týden Pondělí 14.9.2015 09:00-09:15 Úvod kurzu P. Kaňovský Syndromologie 09:00-10:30 Nejdůležitější

Více

Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno Zánětlivé polyneuropatie multifokální či difúzní postižení periferního nervového systému

Více

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů Bonusový indikační seznam - SENIOŘI nad 60 let - 2019 - léčebné čtrnáctidenní lázeňské pobyty Číslo indikace Indikace ZÁKLADNÍ léčebný pobyt Zvláštní podmínky Vyžadovaná vyšetření/ doklady VI VI/1 - Chabé

Více

Chorea. Evžen Růžička & Jan Roth

Chorea. Evžen Růžička & Jan Roth Chorea Evžen Růžička & Jan Roth Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze χορεία Paracelsus (16. stol.): taneční mánie, tanec Sv. Víta Abnormální mimovolní

Více

Extrapyramidový systém: anatomie, fyziologie a klinická syndromologie

Extrapyramidový systém: anatomie, fyziologie a klinická syndromologie Extrapyramidový systém: anatomie, fyziologie a klinická syndromologie BAZÁLNÍ GANGLIA systém jader zanořených do hloubi hemisfér nezbytný k harmonizaci hybných dějů Bazální ganglia ncl. caudatus putamen

Více

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2.

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. Epilepsie a epileptické záchvaty Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol Epilepsie Jedno z nejčastějších onemocnění CNS Prevalence:

Více

Eatonův myastenický syndrom. Josef Bednařík II.Neurologická klinika LFMU v Brně

Eatonův myastenický syndrom. Josef Bednařík II.Neurologická klinika LFMU v Brně Lambertův-Eaton Eatonův myastenický syndrom Josef Bednařík II.Neurologická klinika LFMU v Brně Autoimunitní etiopatogeneze MG a LEMS Myasthenia gravis (MG) a Lambert-Eatonův myastenický syndrom (LEMS)

Více

20 LET HLUBOKÉ MOZKOVÉ STIMULACE V ČR. Tiskové setkání 10. dubna 2018, Praha

20 LET HLUBOKÉ MOZKOVÉ STIMULACE V ČR. Tiskové setkání 10. dubna 2018, Praha 20 LET HLUBOKÉ MOZKOVÉ STIMULACE V ČR Tiskové setkání 10. dubna 2018, Praha Prof. MUDr. Robert Jech, Ph.D. neurolog vedoucí Centra pro intervenční terapii motorických poruch, Neurologická klinika v Praze,

Více

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc.

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. Nemoci nervové soustavy Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. MKN 10 - VI.kap.l G00-99 G00-G09 Zánětlivé nemoci centrální nervové soustavy G10-G13 Systémové atrofie postihující primárně nervovou soustavu G20-G26

Více

Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře

Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře Chaloupka, R., Grosman, R., Repko, M., Tichý, V. Ortopedická klinika FN Brno-Bohunice Ortopedická klinika, FN Brno, Jihlavská 20, 625 00 Postižení páteře Bolest u

Více

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006 Epilepsie Silvia Čillíková FEL ČVUT 9th May 2006 Úvod Epilepsie (zkr. epi) je skupina poruch mozku projevujících se opakovanými záchvaty (paroxysmy) různého charakteru Je to relativně běžné onemocnění,

Více

Lumbální stenóza. MUDr. Bořek Tuček MUDr. Hynek Lachmann

Lumbální stenóza. MUDr. Bořek Tuček MUDr. Hynek Lachmann Lumbální stenóza MUDr. Bořek Tuček MUDr. Hynek Lachmann Lumbální stenóza Anatomický pojem Různé klinické projevy Minimální rozměry p.k. Sagitální průměr 11 mm Šířka laterálního recesu 3 mm Plocha durálního

Více

Centrum extrapyramidových onemocnění (EXPY)

Centrum extrapyramidových onemocnění (EXPY) Centrum extrapyramidových onemocnění (EXPY) Centrum poskytuje superkonsiliární diagnostické a terapeutické služby pro pacienty s Parkinsonovou nemocí, parkinsonskými syndromy, Huntingtonovou nemocí a dalšími

Více

Obsah. 1. Gerontopsychiatrie - historie, osobnosti, současnost (Roman Jirák) 2. Nejčastější psychické poruchy v seniorském věku (Roman Jirák)

Obsah. 1. Gerontopsychiatrie - historie, osobnosti, současnost (Roman Jirák) 2. Nejčastější psychické poruchy v seniorském věku (Roman Jirák) Obsah 1. Gerontopsychiatrie - historie, osobnosti, současnost (Roman Jirák) 2. Nejčastější psychické poruchy v seniorském věku (Roman Jirák) 3. Změny psychiky ve stáří (Tamara Tošnerová) Ztráta nezávislosti

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016 FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016 1. Poranění kostí a kloubů ruky anatomie ruky a zápěstí (popis kostí, vazivového aparátu, svalů

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Elektrofyziologická vyšetření u radikulopatií. Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika FN Brno

Elektrofyziologická vyšetření u radikulopatií. Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika FN Brno Elektrofyziologická vyšetření u radikulopatií Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika FN Brno Definice Radikulopatie postižení míšního kořene Míšní kořeny 8 krčních kořenů, 12 hrudních kořenů, 5

Více

Diferenciální diagnostika parkinsonských syndromů. Jiří Klempíř

Diferenciální diagnostika parkinsonských syndromů. Jiří Klempíř Diferenciální diagnostika parkinsonských syndromů Jiří Klempíř Parkinsonský syndrom Primární Sekundární Parkinsonova nemoc Parkinsonský syndrom Sporadická? Hereditární sporadický hereditární MSA Wilsonova

Více

Příručka pacienta. Co je to cervikální dystonie a léčba přípravkem NeuroBloc

Příručka pacienta. Co je to cervikální dystonie a léčba přípravkem NeuroBloc Příručka pacienta Informace pro pacienty, kterým byl předepsán botulotoxin typu B (NeuroBloc ) na léčbu cervikální dystonie Co je to cervikální dystonie a léčba přípravkem NeuroBloc Tuto příručku vytvořila

Více

Syndrom neklidných nohou. Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno

Syndrom neklidných nohou. Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno Syndrom neklidných nohou korelát t v EMG? Pilotní studie Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno Syndrom neklidných nohou -restless legs syndrome (RLS) švédský neurolog Karl

Více

Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně

Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně NEUROPSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY PARKINSONOVY NEMOCI KOGNITIVNÍ PORUCHY A DEMENCE XIII 13.-14.10.201614.10.2016 Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně Parkinsonova nemoc základní

Více

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml NeuroBloc botulinový toxin typu B injekční roztok, 5 000 U/ml Důležité bezpečnostní informace určené lékařům Účelem této příručky je poskytnout lékařům, kteří jsou oprávněni předepisovat a aplikovat přípravek

Více

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci Příloha II Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci 21 Vědecké závěry Celkové závěry vědeckého hodnocení přípravků Oxynal a Targin a souvisejících názvů (viz příloha I) Podkladové

Více

Novorozenecké k ř e č e J. Janota

Novorozenecké k ř e č e J. Janota Novorozenecké křeče J. Janota Definice Křeče jsou definovány klinicky jako paroxysmální (záchvatovitá) alterace neurologických funkcí (chování, motoriky, autonomních funkcí a kombinace). Incidence Výskyt

Více

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Svalový tonus Reflexně

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Psychotické poruchy ve stáří MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Duševní poruchy s psychotickými příznaky Organické Neorganické Psychotické

Více

Poruchy extrapyramidového systému. Kateřina Zárubová

Poruchy extrapyramidového systému. Kateřina Zárubová Poruchy extrapyramidového systému Kateřina Zárubová Extrapyramidový systém Bazální ganglia (BG) soustava podkorových jader (v hloubce mozkových hemisfér), některé kmenové struktury BG: pallidum, nucleus

Více

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM 6.4.2013 Bradykardie Definice bradykardie jsou definovány jako pomalý komorový rytmus,

Více

Oftalmologie atestační otázky

Oftalmologie atestační otázky Platnost: od 1.1.2015 Oftalmologie atestační otázky Okruh všeobecná oftalmologie 1. Akomodace, presbyopie a její korekce 2. Refrakce oka, způsoby korekce, komplikace (mimo kontaktní čočky) 3. Kontaktní

Více

PŘEDMLUVA 6. 2.1 Definice bolesti 18. 2.2 Klasifikace bolesti 19 2.3 Terminologie bolesti 23

PŘEDMLUVA 6. 2.1 Definice bolesti 18. 2.2 Klasifikace bolesti 19 2.3 Terminologie bolesti 23 OBSAH PŘEDMLUVA 6 1 ÚVOD 15 2 ALGEZIOLOGIE - OBECNÁ ČÁST 18 2.1 Definice bolesti 18 2.2 Klasifikace bolesti 19 2.3 Terminologie bolesti 23 2.4 Teorie bolesti 27 2.5 Základní anatomické a fyziologické poznatky

Více

Myoklonus. Robert Jech

Myoklonus. Robert Jech Myoklonus Robert Jech Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Myoklonus Positivní rychlý krátce trvající svalový záškub Negativní náhlé a krátkodobé přerušení

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Poruchy mentální a gnostické (paměť, orientace, intelekt) Poruchy komunikace (afázie, dysartrie)

Více

Úvod do neurologie. Evžen Růžička 4.X.2010

Úvod do neurologie. Evžen Růžička 4.X.2010 Úvod do neurologie Evžen Růžička 4.X.2010 Definice, předmět a cíl oboru Neurologie je jedním ze základních medicínských oborů Zabývá se diagnostikou, prevencí a léčbou onemocnění centrálního a periferního

Více

46. Syndrom nitrolební hypotenze 47. Syndrom nitrolební hypertenze 48. Mozkové konusy 49. Meningeální syndrom 50. Likvor a jeho funkce 51.

46. Syndrom nitrolební hypotenze 47. Syndrom nitrolební hypertenze 48. Mozkové konusy 49. Meningeální syndrom 50. Likvor a jeho funkce 51. Obecná neurologie 1. Stavba nervového systému, funkce neuronů a glie 2. Extrapyramidový systém 3. Pyramidový systém 4. Senzorické systémy účastné v řízení motoriky 5. Řízení motoriky: senzomotorická integrace

Více

kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa

kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa petr hon neurologická klinika FNO 20 LET TRAUMATOLOGICKÉHO CENTRA FNO 23.listopadu 2011 polytrauma multioborová spolupráce

Více

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie Jolana Marková Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikační systém ( IHS) Primární bolesti hlavy skupina 1-4 Sk Sekundármí bolesti

Více

GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY. Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová

GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY. Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová Charakteristika onemocnění Jde o autoimunitní chorobu Je způsobené napadením myelinové pochvy nervů, axonů Provokujícím

Více

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání Nakládalová, M. 1, Bartoušek, J. 2 Pešáková, L. 3, Nakládal, Z. 3 1 Klinika pracovního lékařství a 2 Neurologická klinika FN a LF UP Olomouc 3

Více

KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ

KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ Hluší A. a kol. Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc Každoroční setkání spolupracujících pracivišť, Prostějov 9.11.2013 úvod velmi těžká krvácivá komplikace s vysokou

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Historie kliniky Neurochirurgická klinika ÚVN Praha vznikla 29. října 1959. Zakladatelem kliniky byl generálmajor

Více

HEMOFILIE - DIAGNOSTIKA A LÉČBA V SOUČASNOSTI

HEMOFILIE - DIAGNOSTIKA A LÉČBA V SOUČASNOSTI HEMOFILIE - DIAGNOSTIKA A LÉČBA V SOUČASNOSTI Patofyziologie hemofilie Deficit koagulačního faktoru VIII (hemofilie A) nebo IX (hemofilie B), jeho dysfunkce nebo přítomnost jeho inhibitorů vede k poruše

Více

VÝZNAM PRIMÁRNÍ PÉČE V PROBLEMATICE MUSKULOSKELETÁLNÍCHH ONEMOCNĚNÍ

VÝZNAM PRIMÁRNÍ PÉČE V PROBLEMATICE MUSKULOSKELETÁLNÍCHH ONEMOCNĚNÍ VÝZNAM PRIMÁRNÍ PÉČE V PROBLEMATICE MUSKULOSKELETÁLNÍCHH ONEMOCNĚNÍ Bohumil Seifert Ústav všeobecného lékařství 1.LF Uk v Praze Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP 15.10.2014 HETA seminář, Praha O

Více

Registry kloubních náhrad co všechno nám říkají

Registry kloubních náhrad co všechno nám říkají Registry kloubních náhrad co všechno nám říkají Autor: Nieslaniková E., Školitel: Gallo J., prof. MUDr. Ph.D., Lošťák J., MUDr. Registry kloubních náhrad se zaměřují na získávání a shromažďování informací

Více

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci

Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén Autor: Kouřilová H., Biolková V., Školitel: Šternberský J., MUDr. Klinika chorob kožních a pohlavních, LF UP v Olomouci Raynaudův fenomén je klinický stav, který je charakterizován občasnými

Více

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)?

1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 1. Co je mozková příhoda (iktus, mrtvice, stroke)? 2. Epidemiologie 3. Jak se mozková příhoda projevuje? 4. Co dělat při podezření na mozkovou mrtvici? 5. Jak CMP diagnostikujeme? 6. Léčba 7. Následky

Více

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Zdeněk Adam a Pavel Šlampa Interní hematoonkologická klinika LF MU a FN Brno Radioterapeutická klinika MOU NADAČNÍ FOND Česká

Více

Terapie primárních megaureterů na KDCHOT v období Kubát M., Zerhau P., Husár M. Urologické oddělení KDCHOT FN Brno

Terapie primárních megaureterů na KDCHOT v období Kubát M., Zerhau P., Husár M. Urologické oddělení KDCHOT FN Brno Terapie primárních megaureterů na KDCHOT v období 2003 2013 Kubát M., Zerhau P., Husár M. Urologické oddělení KDCHOT FN Brno Megaureter Patologický stav, charakterizovaný abnormální šířkou ureteru nad

Více

Hereditární spastická paraparéza. Stanislav Voháňka

Hereditární spastická paraparéza. Stanislav Voháňka Hereditární spastická paraparéza Stanislav Voháňka HSPP (hereditární spastická paraplegie) Skupina dědičných chorob Progredující spastická paraparéza Synonyma Familiární spastická paraplegie Onemocnění

Více

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha Parkinsonova nemoc = primárně neurologické onemocnění doprovodné psychiatrické příznaky deprese psychiatrické

Více

asná farmakoterapie Parkinsonovy nemoci dle klinického obrazu

asná farmakoterapie Parkinsonovy nemoci dle klinického obrazu Současn asná farmakoterapie Parkinsonovy nemoci dle klinického obrazu Doc. MUDr.. Irena Rektorová, Ph.D. Centrum pro abnormáln lní pohyby a parkinsonismus 1. neurologická klinika LF MU, FN u sv.. Anny,

Více

Evokované potenciály. Principy, možnosti a meze, indikace. Doc. MUDr. Pavel Urban, CSc.

Evokované potenciály. Principy, možnosti a meze, indikace. Doc. MUDr. Pavel Urban, CSc. Evokované potenciály Principy, možnosti a meze, indikace Doc. MUDr. Pavel Urban, CSc. Rozdělení evokovaných potenciálů Podle typu podnětu Podle doby vzniku Podle lokalizace generátorů Near-field x far-field

Více

Standardní katalog NSUZS

Standardní katalog NSUZS Standardní katalog NSUZS Generováno: 09.01.2013 13:26:56 QV0284xD1 Míra centralizace pacientů hospitalizovaných s CMP a ischemickou cévní mozkovou příhodou Ischemická CMP je závažné cévní onemocnění mozku,

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Program předatestačního kurzu v oboru NEUROLOGIE 9-10/2013 Neurologická klinika LF a FN Olomouc. 09:00 Úvod kurzu P. Kaňovský

Program předatestačního kurzu v oboru NEUROLOGIE 9-10/2013 Neurologická klinika LF a FN Olomouc. 09:00 Úvod kurzu P. Kaňovský Program předatestačního kurzu v oboru NEUROLOGIE 9-10/2013 Neurologická klinika LF a FN Olomouc I. týden 16.9.2013 09:00 Úvod kurzu P. Kaňovský 09:30 Epilepsie v dětském věku J. Hadač (FTN) 11:00 Demyelinizace

Více

Neurodegenerativní choroby

Neurodegenerativní choroby Neurodegenerativní choroby Společné histopatologické a klinické rysy a. selektivní neuronální vulnerabilita V pokročilejších fázích multisystémové nervové postižení. Příčiny iniciální selektivity i zákonitosti

Více

Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval

Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval Parkinsonova choroba - pohled urologa (symptomatologie, diagnostika, léčba) Roman Zachoval Urologické oddělení Thomayerova nemocnice Topografie bazálních ganglií Topografie bazálních ganglií Patofyziologie

Více

PROBLEMATIKA TRVALÝCH CÉVNÍCH PŘÍSTUPŮ U PACIENTŮ V CHRONICKÝCH PROGRAMECH HD A PF

PROBLEMATIKA TRVALÝCH CÉVNÍCH PŘÍSTUPŮ U PACIENTŮ V CHRONICKÝCH PROGRAMECH HD A PF PROBLEMATIKA TRVALÝCH CÉVNÍCH PŘÍSTUPŮ U PACIENTŮ V CHRONICKÝCH PROGRAMECH HD A PF J A N A H A R T L O V Á, T E R E Z A S L Á D K O V Á, M A G D A L É N A B A R T K O V Á K L I N I K A N E F R O L O G

Více

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony.

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony. Epilepsie Epilepsie Chronické mozkové onemocnění charakterizované opakujícím se výskytem (nevyprovokovaných) epileptických záchvatů. Ojedinělý epileptický záchvat může být vyprovokován i u člověka bez

Více

Petra Žurková Klinika nemocí plicních a TBC LF MU a FN Brno Lékařská fakulta MU Brno Přednosta: prof. MUDr. Jana Skřičková CSc.

Petra Žurková Klinika nemocí plicních a TBC LF MU a FN Brno Lékařská fakulta MU Brno Přednosta: prof. MUDr. Jana Skřičková CSc. Význam tréninku respiračních svalů u neuromuskulárních onemocnění Petra Žurková Klinika nemocí plicních a TBC LF MU a FN Brno Lékařská fakulta MU Brno Přednosta: prof. MUDr. Jana Skřičková CSc. Dechová

Více

Blok 3 Kroutivé pohyby a abnormální držení: chorea, dystonie, spasticita

Blok 3 Kroutivé pohyby a abnormální držení: chorea, dystonie, spasticita Blok 3 Kroutivé pohyby a abnormální držení: chorea, dystonie, spasticita (R. Jech, J. Klempíř, P. Havránková, T. Serranová) Robert Jech Jiří Klempíř Petra Havránková Tereza Serranová XIII. kurz EPO - Luhačovice

Více

VZTAH MEZI ISCHEMICKÝMI CÉVNÍMI PŘÍHODAMI A ONEMOCNĚNÍM SRDCE Z POHLEDU DIAGNOSTIKY A PREVENCE. MUDr. Michal Král

VZTAH MEZI ISCHEMICKÝMI CÉVNÍMI PŘÍHODAMI A ONEMOCNĚNÍM SRDCE Z POHLEDU DIAGNOSTIKY A PREVENCE. MUDr. Michal Král VZTAH MEZI ISCHEMICKÝMI CÉVNÍMI PŘÍHODAMI A ONEMOCNĚNÍM SRDCE Z POHLEDU DIAGNOSTIKY A PREVENCE MUDr. Michal Král 2. Výskyt kardioselektivního troponinu T u pacientů v akutní fázi ischemické cévní mozkové

Více

Atypické parkinsonské syndromy

Atypické parkinsonské syndromy Atypické parkinsonské syndromy Jan Roth Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Tato přednáška je podpořena edukačním grantem společnosti UCB. Universita

Více

Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)

Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM) Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM) MUDr. Ondřej Volný 1 MUDr. Petra Cimflová 2 prof. MUDr. Martin Bareš PhD 1 1 I. neurologická klinika FN u sv. Anny a LF Masarykovy univerzity

Více

NEUROLOGICKÉ KLINIKY LF UP A FN V OLOMOUCI

NEUROLOGICKÉ KLINIKY LF UP A FN V OLOMOUCI PROGRAM SEMINÁŘŮ NEUROLOGICKÉ KLINIKY LF UP A FN V OLOMOUCI v letním semestru akademického roku 2007/2008 27. ÚNORA 2008 NEUROCHIRURGICKÉ ODPOLEDNE PŘEDNÍ STABILIZACE PŘI PORANĚNÍ TH-L PÁTEŘE S VYUŽITÍM

Více

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL)

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) S. Popela1,2, P. Hubáček2, D. Šaňák 2,3 1ZZS Jihomoravského kraje 2OUP FN Olomouc, LF UPOL 3Klinika Neurologie FN Olomouc Cévní mozková příhoda

Více

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte v praxi

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte v praxi Léze nervus ulnaris v oblasti lokte v praxi Nakládalová, M. 1, Pešáková, L. 2, Nakládal, Z. 2, Bartoušek, J. 3, Fialová, J. 1 1 Klinika pracovního lékařství a 3 Neurologická klinika FN a LF UP Olomouc

Více

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012

Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají. MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012 Co všechno musíte vědět o bradyarytmiích a bojíte se, že se vás zeptají MUDr. Kamil Sedláček Klinika kardiologie IKEM Kardiologické dny, 2012 Bradykardie Definice bradykardie jsou definovány jako pomalý

Více

pedagogických pracovníků - kurzy

pedagogických pracovníků - kurzy Podpora pedagogických a prezentačních dovedností pedagogických pracovníků - kurzy První proběhl kurz Příprava výukových materiálů a prezentací. Měl témata: a) tvorba videozáznamů, b) zpracování videozáznamů

Více

Elektroencefalografie v intenzivní péči. Petr Aulický

Elektroencefalografie v intenzivní péči. Petr Aulický Elektroencefalografie v intenzivní péči Petr Aulický Elektroencefalografie (EEG) Metoda pro vyšetření mozkové elektrické aktivity Hlavní význam v epileptologii Pomocná metoda nutná korelace s klinickým

Více

Neuromuskulární jitter v diagnostice okulární myastenie gravis

Neuromuskulární jitter v diagnostice okulární myastenie gravis Neuromuskulární jitter v diagnostice okulární myastenie gravis S. Voháňka J. Bednařík Z. Kadaňka Neurologická klinika FN Brno Základní technické aspekty a požadavky SF EMG Elektrody Filtry (25 µm) (500

Více

Pohled pacientů s Parkinsonovou nemocí a jejich rodin na péči na konci života. Radka Bužgová, Radka Kozáková

Pohled pacientů s Parkinsonovou nemocí a jejich rodin na péči na konci života. Radka Bužgová, Radka Kozáková Pohled pacientů s Parkinsonovou nemocí a jejich rodin na péči na konci života Radka Bužgová, Radka Kozáková Projekt AZV MZ ČR (2017-2020) LF OU a neurologická klinika FN Ostrava Cílem projektu je vytvoření

Více

ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE

ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE 1 ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE C 15% Th 70% L a S 15% 2 POKROKY V LÉČBĚ PÁTEŘNÍCH METASTÁZ Meta ca tlustého střeva v těle L3 a L4 3 POKROKY V LÉČBĚ PÁTEŘNÍCH METASTÁZ Exstirpace metastázy

Více

MUDr. Helena Šutová Laboratoře Mikrochem a.s.

MUDr. Helena Šutová Laboratoře Mikrochem a.s. Laboratorní diagnostika celiakie MUDr. Helena Šutová Laboratoře Mikrochem a.s. Celiakie Autoimunní onemocnění způsobené požitím lepku (glutenu) s typickým zánětlivým postižením tenkého střeva s genetickou

Více

10. PŘEDNÁŠKA 27. dubna 2017 Artefakty v EEG Abnormální EEG abnormality základní aktivity paroxysmální abnormality epileptiformní interiktální

10. PŘEDNÁŠKA 27. dubna 2017 Artefakty v EEG Abnormální EEG abnormality základní aktivity paroxysmální abnormality epileptiformní interiktální 10. PŘEDNÁŠKA 27. dubna 2017 Artefakty v EEG Abnormální EEG abnormality základní aktivity paroxysmální abnormality epileptiformní interiktální iktální periodické Evokované potenciály sluchové (AEP) zrakové

Více

kognitivního deficitu schizofrenie (repetitivní transkraniáln lní magnetická stimulace)

kognitivního deficitu schizofrenie (repetitivní transkraniáln lní magnetická stimulace) Nefarmakologické přístupy ovlivnění kognitivního deficitu schizofrenie (repetitivní transkraniáln lní magnetická stimulace) Radovan PřikrylP Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno 2009 Obsah sdělen lení

Více

NÁHLÁ SRDEČNÍ SMRT. Bc. Hana Javorková

NÁHLÁ SRDEČNÍ SMRT. Bc. Hana Javorková NÁHLÁ SRDEČNÍ SMRT Simona Janíčková Bc. Hana Javorková MUDr. Milan Sepši Ph.D. Proč lidé náhle umírají? Definice NSS: Přirozené úmrtí z kardiální příčiny do 1 hodiny od rozvoje symptomů u osob s nebo bez

Více

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase.

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase. Karcinomy orofaryngu Autor: Michal Havriľak, Tadeáš Lunga Školitel: MUDr. Martin Brož, PhD. Incidence Incidence karcinomů orofaryngu má stoupající tendenci, která se připisuje častějšímu výskytu HPV pozitivních

Více

PARKINSONOVA NEMOC. Autor: Jáňová Anetta. Výskyt

PARKINSONOVA NEMOC. Autor: Jáňová Anetta. Výskyt PARKINSONOVA NEMOC Autor: Jáňová Anetta Výskyt Parkinsonova nemoc (PN) je chronické, pomalu se rozvíjející neurodegenerativní onemocnění. Nemoc nelze vyléčit, lze ji však léčit, tj. potlačit příznaky nemoci,

Více

DIAGNOSTIKA ZÁCHVATŮ A EPILEPSIÍ. Petr Marusič

DIAGNOSTIKA ZÁCHVATŮ A EPILEPSIÍ. Petr Marusič DIAGNOSTIKA ZÁCHVATŮ A EPILEPSIÍ Petr Marusič Základní teze Ne všechny záchvaty jsou záchvaty epileptické Ne všechny epileptické záchvaty znamenají epilepsii Ne vždy musí být pro stanovení diagnózy záchvaty

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti u osob s neurologickým onemocněním

Posuzování zdravotní způsobilosti u osob s neurologickým onemocněním Posuzování zdravotní způsobilosti u osob s neurologickým onemocněním Bartizalová Š. 14.9.2013 Hotel Primavera Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře

Více

lní polyneuropatie Soukopová Jarmila FN Brno, Bohunice, neurologická klinika Santon

lní polyneuropatie Soukopová Jarmila FN Brno, Bohunice, neurologická klinika Santon Kondukční studie a jehlová EMG u demyelinizační a axonáln lní polyneuropatie Soukopová Jarmila FN Brno, Bohunice, neurologická klinika 11. - 12.května 2007, Brno-hotel Santon 1 Polyneuropatie demyelinizační

Více