Právo na rovné zacházení v pracovněprávních vztazích

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Právo na rovné zacházení v pracovněprávních vztazích"

Transkript

1 Právo na rovné zacházení v pracovněprávních vztazích Mgr. Eva Nehudková Mgr. Olga Rosenkranzová, Ph.D. Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv

2 Formy diskriminace Přímá diskriminace (ust. 2 odst.3 ADZ) Jednání, včetně opomenutí, kdy se s jednou osobou zachází méně příznivě, než se zachází nebo zacházelo nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci. Nepřímá diskriminace (ust. 3 odst. 1 ADZ) Jednání nebo opomenutí, kdy na základě neutrálního ustanovení, kritéria či praxe je osoba znevýhodněna oproti ostatním.

3 Formy diskriminace - příklady Přímá diskriminace: Na pozici pokladní nepřijímáme uchazeče romského původu. Nepřímá diskriminace: Hledáme pomocné dělníky: požadujeme minimálně středoškolské vzdělání s maturitou..

4 Formy diskriminace Obtěžování Nežádoucí jednání, a) jehož záměrem nebo důsledkem je snížení důstojnosti osoby a vytvoření zastrašujícího, nepřátelského, ponižujícího či pokořujícího nebo urážlivého prostředí, nebo b) které může být oprávněně vnímáno jako podmínka pro rozhodnutí ovlivňující výkon práv a povinností vyplývajících z právních vztahů. Sexuální obtěžování Obtěžování mající sexuální povahu.

5 Formy diskriminace Pokyn k diskriminaci Chování osoby, která zneužije podřízeného postavení druhého k diskriminaci třetí osoby. Navádění k diskriminaci Chování osoby, která druhého přesvědčuje, utvrzuje nebo podněcuje, aby diskriminoval třetí osobu. Pronásledování Nepříznivé zacházení, postih nebo znevýhodnění, k němuž došlo v důsledku uplatnění práv na ochranu před diskriminací.

6 Další formy diskriminace Vícenásobná diskriminace Složená: různé diskriminační důvody se přidávají jeden k druhému Průsečíková: kombinace různých znevýhodnění, které v důsledku vytváří zcela jedinečnou situaci Odvozená diskriminace Rozsudek SDEU ve věci Coleman vs. Attrige Law and Steve Law (C 303/06): zákaz diskriminace nemusí být omezen pouze na osoby, které jsou nositeli diskriminačního znaku

7 Sdílené důkazní břemeno ( 133a o.s.ř.) U namítané diskriminace z důvodu rasy a etnicity dochází k přesunu důkazního břemene vždy, pokud žalobce uvede před soudem skutečnosti, ze kterých lze dovodit, že ze strany žalovaného došlo k přímé či nepřímé diskriminaci; žalovaný je následně povinen dokázat, že nedošlo k porušení zásady rovného zacházení. Smyslem přesunout důkazní břemeno na subjekt, který disponuje relevantními daty. Tvrzený diskriminátor nemůže prokazovat negativní skutečnost (nediskriminaci), ale skutečné důvody jednání.

8 Jak z důkazní nouze? Důkaz utajenou audionahrávkou Situační testování i. Jak to funguje ii. Využití v rámci činnosti ochránce iii. Příklady a zkušenosti ochránce

9 Důkaz utajenou audionahrávkou Přípustnost ve správním řízení: Rozsudek Nejvyššího správního soudu č.j. 1 Afs 60/ ze dne 5. listopadu 2009: Důkaz audiovizuální nahrávkou pořízenou v utajení orgánem veřejné moci nebo v souvislosti s činností orgánu veřejné moci je v řízení o správním trestání zásadně nepoužitelný. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu č.j. 2 As 45/ ze dne 18. listopadu 2011: I za situace, kdy kamerový záznam pořízený soukromou osobou, který zasahuje do sféry osobnostních práv zaznamenané osoby, nebyl pořízen s jejím souhlasem či v souladu se zákonnými výjimkami, není jeho použitelnost pro potřeby dokazování ve správním řízení zcela vyloučena. V těchto případech je vždy nutno poměřit legitimitu cíle, kterého mělo být pořízením záznamu dosaženo, na straně jedné a přiměřenost užitého postupu na straně druhé..

10 Důkaz utajenou audionahrávkou Přípustnost v civilním řízení: Nález Ústavního soudu č.j. 1. ÚS 191/05 2 ze dne 13. září 2006: Magnetofonový záznam telefonického hovoru fyzických osob je záznam projevů osobní povahy hovořících osob a takový záznam může proto být použit (i jako důkaz v občanském soudním řízení) zásadně jen se svolením fyzické osoby, která byla účastníkem tohoto hovoru. Rozhodnutí Nejvyššího soudu č.j. 30. Cdo 60/2004 ze dne 11. května 2005: Osobní povahu jak z logiky věci plyne zpravidla nemají projevy, ke kterým dochází při výkonu povolání, při obchodní či veřejné činnosti.

11 Jak funguje situační testování Osoba ohrožená znevýhodněním na základě některého z diskriminačních důvodů se záměrně vystaví možnému diskriminačnímu jednání tvrzeného diskriminujícího subjektu, aniž by věděl, že je jeho jednání sledováno Záměrem je ověřit, zda k diskriminaci dojde (nejedná se o provokaci) Oblast přístupu k zaměstnání, zboží a službám (včetně bydlení) a zdravotní péči

12 Co na to soudy? Rozhodnutí Nejvyššího soudu č.j. 30 Cdo 4431/2007 ze dne 7. října 2009: Tím, že se postižená osoba sama vystavila možnému diskriminačnímu jednání se nesnižuje míra jejího práva na ochranu osobnosti, ani se tím nevylučuje neoprávněnost případného zásahu proti její osobní integritě.

13 Využití situačního testování v činnosti ochránce Prověření individuálního diskriminujícího subjektu Součást metodické pomoci obětem diskriminace, nezbytný souhlas stěžovatele Uzavření dohod o spolupráci s nevládními organizacemi (IQ Roma servis, Poradna pro občanství, občanská a lidská práva, Liga lidských práv) Mapování diskriminace ve společnosti Výzkumná činnost ochránce Výstupy dostupné veřejnosti na

14 Příklady a zkušenosti ochránce se situačním testováním Sp. zn. 86/2013/DIS/EN odepření přístupu do klubu z důvodu romské etnicity IQ Roma servis Česká obchodní inspekce řízení o správním deliktu Sp. zn. 112/2012/DIS/ZO odmítání Romů ze strany realitních kanceláří Poradna pro občanství, občanská a lidská práva Zájem pouze předstíraný jak by s tím naložil soud?? Sp. zn. 67/2012/DIS/JKV neposkytnutí zdravotní péče z důvodu romské etnicity IQ Roma servis Zpráva ochránce o zjištění diskriminace předžalobní výzva zubařce Sp. zn. 149/2012/DIS/JKV nepřijetí do zaměstnání z důvodu romské etnicity Vhodný případ pro testing, stěžovatelka však nesouhlasila

15 Zákaz rasové diskriminace v oblasti zaměstnávání Právní zakotvení Problematické aspekty náboru do zaměstnání Případy z praxe ochránce Případová studie

16 Právní předpisy Čl. 26 ve spojení s čl. 3 odst. 1 Listiny základních práv a svobod Směrnice: 2000/43/ES (rasa, etnicita), 2000/78/ES (tzv. rámcová směrnice), 2006/54/ES (rovné zacházení pro muže a ženy v oblasti zaměstnání a povolání) Zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění pozdějších předpisů ( ADZ ) Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZP ) Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZoZ )

17 Přípustné formy rozdílného zacházení Diskriminací není rozdílné zacházení v pracovněprávních věcech, pokud je k tomu věcný důvod spočívající v povaze vykonávané práce nebo činnosti a uplatněné požadavky jsou této povaze přiměřené. (ust. 6/3 ADZ) Za diskriminaci se nepovažují opatření, jejichž cílem je předejít nebo vyrovnat nevýhody vyplývající z příslušnosti osoby ke skupině osob vymezené některým ze zakázaných důvodů, a zajistit jí rovné zacházení a rovné příležitosti. Toto opatření nesmí vést k upřednostnění osoby, jejíž kvality nejsou vyšší pro výkon zaměstnání nebo povolání, než mají ostatní současně posuzované osoby. (ust. 7 odst. 2 a 3 ADZ).

18 Problematické aspekty náboru do zaměstnání Informace o zaměstnanci Inzerce Jak se bránit?

19 Informace o zaměstnanci Ust. 12 odst. 1 písm. a) ZoZ: Zaměstnavatel nesmí při výběru zaměstnanců vyžadovat informace týkající se národnosti, rasového nebo etnického původu, politických postojů, členství v odborových organizacích, náboženství, filozofického přesvědčení, sexuální orientace, není-li jejich vyžadování v souladu se zvláštním právním předpisem, dále informace, které odporují dobrým mravům, a osobní údaje, které neslouží k plnění povinností zaměstnavatele stanovených zvláštním právním předpisem. Ust. 30 odst. 2 ZP: Zaměstnavatel smí vyžadovat v souvislosti s jednáním před vznikem pracovního poměru od fyzické osoby, která se u něj uchází o práci, nebo od jiných osob jen údaje, které bezprostředně souvisejí s uzavřením pracovní smlouvy..

20 Požadavek zaměstnavatele na výpis z rejstříku trestů Doporučení ochránce Podmínka bezúhonnosti stanovena právním předpisem X Nezbytnost a přiměřenost! Neadekvátní požadavek u nekvalifikovaných prací Může být porušením právních předpisů před a za trvání pracovního poměru Ochrana osobních údajů.

21 Inzerce Ust. 4 ZoZ: Zaměstnavatelé jsou povinni zajišťovat rovné zacházení se všemi fyzickými osobami uplatňujícími právo na zaměstnání. Při uplatňování práva na zaměstnání je zakázána jakákoliv diskriminace. Ust. 12 odst. 1 písm. a) ZoZ: Účastníkům právních vztahů vznikajících podle ZoZ je zakázáno činit nabídky zaměstnání, které mají diskriminační charakter.

22 Inzerce Rozsudek SDEU ve věci Feryn (C-54/07): Pokud zaměstnavatel veřejně prohlásí, že nepřijme zaměstnance určitého etnického nebo rasového původu, dopouští se přímé diskriminace při náboru do zaměstnání. I v případě, kdy neexistuje konkrétní oběť, má být systém sankcí účinný, přiměřený a odrazující. Sankce mohou spočívat i v příkazu ukončit diskriminační praxi, v uložení penále či přiznání náhrady škody ve prospěch orgánu, který byl účastníkem řízení.

23 Jak se bránit? Podnět k oblastnímu inspektorátu práce Žaloba Antidiskriminační žaloba Žaloba na ochranu osobnosti

24 Příklady z praxe ochránce

25 Nepřijetí do zaměstnání z důvodu etnicity Paní Věra se uchází o pozici kuchařky ve veřejné jídelně, kvalifikační požadavky splňuje Zaměstnavatel jí sdělil, že by ji rád přijal, protože proti Romům nic nemá, nicméně zákazníkům by její vzhled mohl vadit a přestali by veřejnou jídelnu navštěvovat, kvůli čemuž by mu mohl klesnout zisk.

26 Nepřijetí do zaměstnání z důvodu etnicity Bylo jednání zaměstnavatele diskriminační? Byl argument zaměstnavatele o úbytku zákazníků vzhledem k romskému původu uchazečky legitimní? Pokud ano, bylo by opatření (spočívající v nepřijetí paní Věry z důvodu etnicity) přiměřené? Byla by situace jiná, kdyby zaměstnavatel fakticky nikoho neodmítnul, ale svůj postoj by veřejně deklaroval?

27 Přeřazení romského zaměstnance na jiné pracovní místo Pan Josef pracoval několik let bez problémů u bezpečnostní agentury, dokud nedošlo k personální změně na pozici vedoucího směnového provozu. Následně bylo panu Josefovi bez zdůvodnění sníženo osobní ohodnocení a bylo mu sděleno, že bude přemístěn na jiné pracoviště. Pan Josef se obrátil na veřejného ochránce práv a po zaslané výzvě ochránce jeho zaměstnavateli mu bylo osobní ohodnocení odebráno úplně.

28 Přeřazení romského zaměstnance na jiné pracovní místo Mohlo dojít k diskriminaci? O jakou formu diskriminace se může jednat? Pokud se panu Josefovi jednání nelíbí, jaké má možnosti obrany svých práv? Co by pan Josef musel prokázat u soudu? Za jakých okolností by bylo možné panu Josefovi snížit osobní ohodnocení?

29 Výpověď romských zaměstnanců pro nadbytečnost Paní Romana pracovala 3 roky jako skladnice v hypermarketu, zaměstnavatel jí dal výpověď z důvodu nadbytečnosti. Následně se paní Romana dozvěděla, že ze stejného důvodu vypověděl její zaměstnavatel smlouvu s dalšími 4 zaměstnanci na pozici skladník, kteří byli všichni také romského původu.

30 Výpověď romských zaměstnanců pro nadbytečnost Může se jednat o diskriminaci? Případně jakou formu? Jaké může paní Romana uplatnit obranné prostředky? Doporučili byste paní Romaně, aby se obrátila na soud? Co by musela u soudu prokázat?

31 Trička s nápisem Měl jsem se líp učit! Společnost nabízející databázi škol a vzdělávacích zařízení za účelem reklamy vyhotovila trička s nápisem Měl jsem se líp učit! s odkazem na své webové stránky, do kterých byli oblečeni převážně pracovníci romského etnika stavební společnosti při výkopových pracích v centru Prahy. Dělníci si oblékli tato trička dobrovolně a na oplátku dostali pivo a cigarety.

32 Trička s nápisem Měl jsem se líp učit Je uvedená reklama diskriminační? Jakou hraje roli skutečnost, že si dělníci oblékli trička dobrovolně a dostali protiplnění v podobě piva a cigaret? Jedná se dle Vašeho názoru o přijatelnou nadsázku?

33 Rozsudek Nejvyššího správního soudu sp. zn. 1 As 46/ ze dne 15. října 2013 Pokud reklama obsahuje diskriminaci na základě rasy, pohlaví nebo národnosti, je třeba ji vždy považovat za rozpornou s dobrými mravy ve smyslu 2 odst.3 zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy. Při hodnocení rozporu reklamy s dobrými mravy z důvodu diskriminace určitého etnika je nutné vzít v úvahu postavení tohoto etnika v české společnosti a existenci negativních stereotypů či předsudků o příslušnících tohoto etnika. Dobrovolnost účasti v reklamě nemá vliv na posouzení snížení lidské důstojnosti v důsledku této účasti.

34 Pálka Na cikány Pan František se od svého známého dozvěděl, že v jedné restauraci je umístěna socha postavy držící v ruce baseballovou pálku, na níž je vyrytý nápis Na cikány. Tato informace pana Františka velmi rozčílila, neboť takovou výzdobu považoval jako Rom za újmu na své lidské důstojnosti, proto se vydal do zmíněné restaurace a zjistil, že socha je zde skutečně umístěna.

35 Pálka Na cikány Jedná se o diskriminaci? V jaké formě? Myslíte, že je pro posouzení situace důležité, že pan František navštívil restauraci cíleně na základě informace od svého známého? Lze uvedenou sochu s pálkou považovat za recesi? Změnila by se situace v případě, že by na pálce byly další nápisy (např. Na skiny, Na Popeláka, Na brutálního Mirynu )?

36 Nález Ústavního soudu, sp. zn. II.ÚS 1174/09 ze dne 13. ledna 2010 Žalobce byl neúspěšný až do okamžiku, kdy Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů K zásahu do práva chráněného čl. 10 Listiny může dojít jednáním se zamýšlenými i nezamýšlenými důsledky, jakož i jednáním směřujícím proti obecně vymezené skupině osob, k níž se jednotlivec cítí být příslušný. Ve svém posledním rozhodnutí přiznal Vrchní soud materiální satisfakci.

37 Řešení případové studie

38 Bydlení jako specifický druh služby a rovný přístup k němu Mgr. Olga Rosenkranzová, Ph. D. Mgr. Eva Nehudková

39 Územní plán začlenění, zajištění služeb (školy, lékaři, doprava, pracovní a zájmové příležitosti) Stavební řízení kontrolní prohlídky stavu nemovitosti Trvalý pobyt - informovanost Pravidla pro přidělování městských bytů vyvěšená na webových stránkách Transparentní a rovné přidělování bytů, spoluúčast Romů na rozhodování, slušné jednání na obou stranách Sociální poradenství a hlavně budování vlastní odpovědnosti za život Komunitní plán, který se opravdu uskutečňuje Terénní sociální pracovníci, kteří dobře pracují s rodinou.

40 Rovné zacházení vede k rovným šancím a rovnému poskytování služby, tedy k integraci. Integrace je opakem podpory národnostní menšiny jako kulturního jevu Ochrana Romů je ochranou národnostní menšiny nebo ochranou jejich možností splynout? Mohou být programy uskutečňované na základě zákona o ochraně národnostních menšin považovány za pozitivní opatření podle 7 odst. 2 ADZ?

41 Slouží ochrana národnostních menšin v komunitním plánování skutečně Romům? Slouží podpora osob sociálně vyloučených na základě komunitního plánu skutečně Romům? Jaká je strategie?

42 Kdo je Rom?

43 Existuje právo na bydlení? Podle občanského práva není povinnost uzavírat nájemní smlouvy a není ani právní nárok na uzavření nájemní smlouvy. Vedle toho se však rozvíjí koncept sociálního bydlení. Sociální práva a jejich charakter koncepce státu blahobytu v 19 století (práva první generace = Základní lidská práva a politická práva = Negativní povinnost státu a koncepce minimálního nezasahujícího státu; práva druhé generace = Sociální práva = Pozitivní povinnost státu a koncepce státu blahobytu) Bydlení = nezbytná životní potřeba Rozsudek NS (Rc) 26 Cdo 471/2010 ze dne (právo nájmu bytu právo na bydlení?) Listina základních práv a svobod (čl. 30) Každý, kdo je v hmotné nouzi, má právo na takovou pomoc, která je nezbytná pro zajištění základních životních podmínek.

44 Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech (čl. 11) Státy, smluvní strany Paktu, uznávají právo každého jednotlivce na přiměřenou životní úroveň pro něj a jeho rodinu, zahrnujíce v to dostatečnou výživu, šatstvo, byt, a na neustálé zlepšování životních podmínek. Evropská sociální charta (čl. 16) Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace (čl. 5) Deklarace o pokroku a rozvoji v sociální oblasti (čl. 10) Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (čl. 8) Právo na respektování rodinného a soukromého života. Každý má právo na respektování svého soukromého a rodinného života, obydlí a korespondence.

45 Judikatura ESLP k čl. 8 EÚLP rozsudek ESLP č /04 ze dne , Wallová a Wallo proti České republice rozdělení rodiny a nařízení ústavní výchovy = velmi závažný zásah státu (musí být v zájmu dítěte dostatečně závažné a pádné důvody, ne nevyhovující byt) rozsudek ESLP č /06 ze dne , Havelka a ostatní proti České republice pozitivní závazky státu = pomoc státních orgánů k zachování rodiny a rodinných vztahů

46 Judikatura NS a ÚS k čl. 32 odst. 5 LZP (a čl. 18 odst. 2 Úmluvy o právech dítěte) Nález ÚS sp. zn. IV. ÚS 2244/09 ze dne soud zrušil předběžná opatření na návrh OSPOD (odnětí novorozence matce a jeho umístění v kojeneckém ústavu z důvodu nevyhovujícího bydlení) Stanovisko NS č. j. Cpjn 202/2010 ze dne k nařizování ústavní výchovy z důvodů materiálních nedostatků rodiny, zvláště špatných bytových poměrů Nález ÚS sp. zn. II. ÚS 2546/10 ze dne Zájem dítěte, aby mělo zajištěnu kvalitní materiální péči, nemůže bez dalšího převážit nad jeho zájmem a právem být vychováváno vlastními rodiči

47 Nabídka bydlení jako specifický druh služby Samostatná působnost obcí a ADZ Působnost zákona pokrývá oblast přístupu ke zboží a službám, včetně bydlení, pokud jsou nabízeny veřejnosti nebo při jejich poskytování [ust. 1 odst. 1 písm. j) ADZ]. Postavení obce jako veřejnoprávní korporace v roli pronajímatele obecního bytu Úkol obce pečovat v souladu s místními předpoklady a zvyklostmi o vytváření podmínek pro rozvoj sociální péče a uspokojování potřeb svých občanů. Jde především o uspokojování potřeby bydlení (ust. 35 odst. 2 zákona o obcích). Vlastnické právo (ius disponendi) versus nabídka pronájmu určená veřejnosti (zprostředkování služby) Nabídka (inzerce) musí respektovat zásadu rovnosti a rovného přístupu (nesmí otevřeně ani skrytě vylučovat či znevýhodňovat určitou skupinu poptávajících podle některého ze zakázaných důvodů ).

48 Kritéria pro přidělování obecních bytů a formy soutěže Nabídka bytů z obecního bytového fondu (nájemní smlouva) kritéria pro přijetí žádosti, kritéria pro pořadí; výběrová řízení na jednotlivé byty Dražba (přidělení nájemní smlouvy nejvyšší nabídce) Bodový systém u bytů pro sociálně potřebné občany (kritéria nesmí znevýhodňovat zranitelné skupiny chráněné dle ADZ)

49 Kritéria pro přidělování obecních bytů a formy soutěže Přímá diskriminace! Pobírání dávek peněžité pomoci v mateřství (PPM) nebo rodičovského příspěvku (RP) jako nevýhoda = přímá diskriminace z důvodu pohlaví. Nepřímá diskriminace? Požadavek nepřiměřeně vysokého příjmu či větší počet dětí jako nevýhoda (faktické důsledky vyloučení určité skupiny na základě zdánlivě neutrálního kritéria). Doporučení VOP k naplňování práva na rovné zacházení s žadateli o pronájem obecního bytu 2010

50 Obtěžování jako forma diskriminace nevhodné výroky; není vyloučen souběh s přestupky proti občanskému soužití. U etnicity, rasy a národnosti není možné rozdílné zacházení odůvodnit podle 7 odst. 1 ADZ legitimním cílem a jsou-li prostředky k jeho dosažení přiměřené a nezbytné 7 odst. 2 ADZ pozitivní opatření není diskriminace; opatření však také musí mít legitimní cíl a musí být dočasné. Předpokládá se, že efektivita opatření je průběžně kontrolována.

51 Jak probíhá šetření ochránkyně a co zjišťuje? Pravidla pro přijetí žádostí o byt a pro přidělení bytů jaká jsou kritéria, transparentnost (může vést ke zjištění nepřímé diskriminace) Usnesení a zápis rady včetně důvodové zprávy a podkladů od bytových komisí (vyjádření obecního úřadu, starosty ) komu kdy byl či nebyl přidělen byt a proč, jak se aplikují pravidla (může vést ke zjištění přímé diskriminace i nepřímé) Komunikace se starostou, sociálními pracovníky, obecním úřadem (např. stavební úřad, odbor vnitřní správy, majetkový odbor), se správou nemovitostí kdo má jaký postoj, jaká je praxe a kdo co říká (může vést ke mj. zjištění obtěžování výroky) Komunitní plánování jak je nastaveno a jak se realizuje plán ve vztahu k Romům jak probíhá integrace Romů, zda dochází k upevnění sociálně vyloučené lokality (může vést ke zjištění přímé diskriminace jiné zacházení s Romy oproti ostatním) Statistická data podpora argumentace k nepřímé diskriminaci ; obrázek stažen ze stránek IQ Roma servis, o. s.

52 Nepřímá diskriminace hrozba znevýhodnění stačí Skutečnost, že výběrové řízení na uzavření nájemní smlouvy k obecnímu bytu bylo zrušeno bez udání důvodu pouze v případě žadatelky či žadatele, který při splnění všech podmínek výběrového řízení učinil nejvyšší nabídku nájemného a výběrové řízení vyhrál, a zároveň je romského původu (a je tedy nositelem zákonem zakázaného diskriminačního důvodu etnicity), postačí pro tvrzení o nerovném zacházení v přístupu k bydlení a pro přenos důkazního břemene v případném soudním řízení. Právní věta z případu ochránce 233/2012/DIS/ZO. ve smyslu směrnice Rady 2000/43/ES ze dne 29. června 2000, kterou se zavádí zásada rovného zacházení s osobami bez ohledu na jejich rasu nebo etnický původ (tzv. rasová směrnice ), se nepřímou diskriminací rozumí případ, kdy by v důsledku navenek neutrálního předpisu, kritéria nebo zvyklosti byla znevýhodněna osoba určité rasy nebo etnického původu v porovnání s jinými osobami, ledaže uvedený předpis, kritérium nebo zvyklost je odůvodněn legitimním cílem a ledaže prostředky k dosažení tohoto cíle jsou přiměřené a nezbytné. Ze znění směrnice, která byla transponována do českého právního řádu v tomto ohledu, v poněkud užším významu, lze dovodit, že pro konstatování nepřímé diskriminace postačuje hrozba znevýhodnění, ne jen reálné faktické dopady do právní sféry konkrétní dotčené osoby., obrázek stažen ze stránek IQ Roma servis, o. s.

53 Příklady z činnosti VOP Stěžovatelka se přihlásila do výběrového řízení na městský byt 1+ kk. Město vybírá podle obálkové metody. Stěžovatelka nabídla z 8 žadatelů nejvyšší nabídku nájemného. Současně splnila všechny další podmínky zaplatila kauci a neměla dluhy. K uzavření nájemní smlouvy přesto nedošlo a rada města zrušila výběrové řízení na byt, aniž by byly zřejmé důvody. Druhý byt, na který se stěžovatelka hlásila byl přidělen nejvyšší nabídce. Později bylo na předmětný byt vyhlášeno nové výběrové řízení. Stěžovatelka dala druhou nejvyšší nabídku. Její opětovný neúspěch město odůvodnilo dodatečně vloženou podmínkou 3 leté bezdlužnosti vůči městu. V minulosti dlužila za odpady a vše splatila. Nemá zaměstnání. (Nájem u soukromníka stěžovatelce již skončil a musí byt vyklidit. Nemá nárok na příspěvek na bydlení. Město se vyjádřilo, že jeden ze synů stěžovatelky je závislý na omamných látkách, potřebuje neustálou psych. léčbu a byl již také ve VTOS ) Je to diskriminace?, obrázek stažen ze stránek IQ Roma servis, o. s.

54 Řešení: Zrušení 1. výběrového řízení je přímou diskriminací v přístupu k bydlení z důvodu etnicity. 2. výběrové řízení kdo je komparátor? Úspěšný žadatel, jestliže to není Rom. Tím, že město nepodalo žádné rozumné vysvětlení. Odmítnutí z důvodu zdravotního postižení syna žijícího ve společné domácnosti s žadatelkou je tzv. odvozenou diskriminací z důvodu zdravotního postižení. Drogová závislost s trvalými psychickými následky může být zdravotním postižením podle 5 odst. 6 ADZ. Bezdlužnost jako podmínka je legitimní; dodatečně je účelová. Příspěvek na bydlení měl být tehdy podle s ohledem na 712a OZ vyplácen. Vhodná také spolupráce s majetkovým odborem místní poplatky za komunální odpad (předejití exekuci, požádání o splátky, odklad exekuce )

55 Případy VOP Stěžovatelka žádala o prodloužení nájemní smlouvy na dobu určitou. Opakovaně se však dostávala do dluhů. Poukázala, že ostatní Romové v dluzích měli nájemní vztah prodloužen. Je to diskriminace? Je zde komparátor? Komparátorem by mohl být neromský nájemce. Tak to ve skutečnosti nebylo. Proto nebyla zjištěna diskriminace. Odboru sociálních věcí bylo vytknuto, že nevyužil institutu zvláštního příjemce. Stěžovatelka mohla dostávat místo doplatku na bydlení příspěvek na bydlení. 69/2011/DIS/AHŘ ; obrázek stažen ze stránek IQ Roma servis, o. s.

56 Případy VOP Manželé se 4 dětmi požádali o obecní byt Za 2 měsíce dostali pozvánku k bytové komisi, kde předložili podklady. Následně je starostka dopisem informovala, že s nimi bude uzavřena nájemní smlouva. Za 5 dní na to však byli informováni, že komise věc přehodnotila a zrušila své původní stanovisko. Obec stěžovatele odmítla proto, že muž měl pracovní smlouvu na dobu určitou, žena doložila příjem jen z rodičovského příspěvku, mají hodně dětí na malý byt a údajně jde o sociálně problémovou rodinu. Je zde diskriminace? Jaké důvody nerovného jednání zde mohou být?. ; obrázek stažen ze stránek IQ Roma servis, o. s.

57 Řešení: Důvody nerovného jednání: etnický původ a pohlaví (rodičovství) pokud jde o neuznání rodičovského příspěvku jako příjmu (přičemž rodičovský příspěvek je dávkou nahrazující pracovní výdělek). Pohlaví hraje roli také při hodnocení skutečnosti, že je odmítána rodina kvůli většímu počtu dětí. Ochránce vydal zprávu o nezjištění diskriminace a uvedl, že diskriminaci nelze vyloučit. Vzhledem k tomu, že obec neměla pravidla pro přidělování bytů a rozhodovala intuitivně, ochránce doporučil vydání pravidel, aby byla zajištěna transparentnost postupů. Ochránce doporučil zohlednění příjmů nahrazující příjmy ze zaměstnání (uznání rodičovského příspěvku). A apeloval na obec, aby nadále již nezjišťovala informace o potencionálních nájemnících z druhotných zdrojů. 127/2010/DIS/JKV

58 Případy VOP 73/2012/DIS/ZO za veřejný zájem podle 2 odst. 2 zákona o obcích lze považovat i péči o vytvoření přijatelných podmínek bydlení a pravidel pro rovný přístup k obecnímu bytovému fondu. Pravidla pro přidělování bytů nemohou být chráněna autorským právem. Obce je musí zveřejnit. Více: Nebo: ; obrázek stažen ze stránek IQ Roma servis, o. s.

59 Sociálně vyloučené lokality Doporučení pro obce a města pro předcházení tvorby a rozšiřování sociálně vyloučených lokalit se zdůrazněním zajištění potřeby bydlení Hanák, M: Vyloučené a rezidenční lokality z hlediska územního plánování, Moderní obec, 2014/3. - lze předcházet v územním plánování v již existující vyloučené lokalitě začleněním veřejných budov (polikliniky, školy, obchody, kina ) - stavební úřad: pravidelné kontrolní prohlídky domů výzva státního stavebního dohledu ke zjednání nápravy vlastníkovi ( 134 odst. 2 stavebního zákona), nařízení udržovacích prací ( 139 odst. 1 stavebního zákona), nařízení nezbytných úprav ( 137 odst. 1 stavebního zákona) ; obrázek stažen z webových stránek

60 Trvalý pobyt občanů Adresa pobytu občana v České republice Občan si ho sám zvolí; může mít pouze jeden (v objektu, který je označen číslem popisným nebo evidenčním, případně orientačním číslem a který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci) Zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel: Z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti. Evidenční charakter!

61 Změna místa trvalého pobytu Občan ohlásí změnu ohlašovně v místě nového trvalého pobytu Pokud byl předchozí trvalý pobyt úředně zrušen, je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny Postačí souhlas oprávněné osoby (i nájemce), souhlas pronajímatele se nevyžaduje Ohlašovna je povinna oznámit vlastníku objektu změnu v počtu přihlášených osob k trvalému pobytu

62 Zrušení údaje o místě trvalého pobytu Ust. 12 odst. 1 zákona o evidenci obyvatel: Ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu a) byl-li zápis proveden na základě pozměněných, neplatných nebo padělaných dokladů nebo nepravdivě nebo nesprávně uvedených skutečností, b) byl-li objekt, na jehož adrese je občan hlášen k trvalému pobytu, odstraněn nebo zanikl nebo je podle zvláštních právních předpisů nezpůsobilý k užívání za účelem bydlení, nebo c) zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.

63 Zrušení údaje o místě trvalého pobytu Rozhodnutí ohlašovny nemá žádné soukromoprávní důsledky (nelze se domáhat vydání objektu bydlení, užívacího práva v něm či vyklizení) Institut trvalého pobytu neřeší právo občana na bydlení

64 Problematické aspekty Údaj neodpovídá skutečnému stavu Podmínka trvalého pobytu pro přiznání doplatku na bydlení a příspěvku na bydlení Jak se bránit proti nezákonnému zrušení trvalého pobytu?

65 Údaj neodpovídá skutečnému stavu Evidence obyvatel je informačním systémem Strach vlastníků objektů z exekuce vůči bývalému oprávněnému uživateli Vykonavatel soudního exekutora je však oprávněn prohledat byt dlužníka a jiné místnosti, které užívá a v nichž má své věci! - pokud zabaví věci, které dlužníku nepatří, náleží jejich vlastníkovi obrana vylučovací žalobou

66 Podmínka trvalého pobytu pro přiznání dávek na bydlení U doplatku na bydlení je zákonem vyžadován pouze trvalý pobyt v obci (tedy i na ohlašovně), přičemž orgán pomoci v hmotné nouzi může v odůvodněných případech udělit výjimku z trvalého pobytu. Podmínkou vzniku nároku na příspěvek na bydlení je trvalý pobyt v bytě, jehož je žadatel nájemce či vlastníkem.

67 Podmínka trvalého pobytu pro přiznání dávek na bydlení U standardních forem bydlení v rámci hodnocení nároku na příspěvek na bydlení orgán pomoci v hmotné nouzi požaduje mj. uplatnění nároků (příspěvku na bydlení ze systému státní sociální podpory) přihlášení k trvalému pobytu! U jiných forem bydlení (ubytovny, podnájem) orgán pomoci v hmotné nouzi požadavek uplatnění nároku na příspěvek na bydlení promíjí, neboť jej žadatel nemůže získat. SOCIÁLNÍ PRÁCE: kontaktovat majitele a objasnit mu problematiku!

68 Jak se bránit proti nezákonnému zrušení trvalého pobytu? Rozhodnutí ve správním řízení Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu č.j. 2 As 64/ ze dne 6. února 2007: Právo na zvolení místa trvalého pobytu podle 10 zákona o evidenci obyvatel je veřejným subjektivním právem, proti jehož porušení rozhodnutím správního orgánu se může občan dovolat ochrany postupem podle 65 a násl. s. ř. s. před správním soudem.

69 Jaká je rovnost příležitostí a šancí na trhu s byty v praxi? Je možná cesta z ghetta??? Kde je zákon o sociálním bydlení a odpovědnost státu? ; obrázek stažen ze stránek IQ Roma servis, o. s.

70 Případová studie ; obrázek stažen ze stránek IQ Roma servis, o. s.

71 Děkujeme za pozornost Mgr. Olga Rosenkranzová, Ph.D. Tel.: Mgr. Eva Nehudková Tel.:

Diskriminace z důvodu etnicity

Diskriminace z důvodu etnicity Diskriminace z důvodu etnicity Mgr. Eva Nehudková Mgr. Veronika Bazalová Příjemcem a realizátorem projektu je Kancelář veřejného ochránce práv Co je diskriminace? Diskriminace je porušením práva na rovné

Více

Diskriminace ve vzdělávání

Diskriminace ve vzdělávání Diskriminace ve vzdělávání Veřejný ochránce práv a jeho působnost v oblasti školství, úvod do problematiky diskriminace Petr Polák, Hana Puzoňová Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce

Více

Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Sexuální obtěžování Nerovné zacházení Nároky z diskriminace Obrácení důkazního břemene

Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Sexuální obtěžování Nerovné zacházení Nároky z diskriminace Obrácení důkazního břemene doc. JUDr. Petr Hůrka, Ph.D. Přímá diskriminace Nepřímá diskriminace Sexuální obtěžování Nerovné zacházení Nároky z diskriminace Obrácení důkazního břemene 1 Definice - EU Článek 2 ods.t1 písm.a) Směrnice

Více

Diskriminace z důvodu romské etnicity

Diskriminace z důvodu romské etnicity Diskriminace z důvodu romské etnicity 22. dubna 2014, Kancelář veřejného ochránce práv, Brno Mgr. Olga Rosenkranzová, Ph.D Mgr. Eva Nehudková Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce

Více

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Jana Kvasnicová Obsah Rovné zacházení a zákaz diskriminace Antidiskriminační zákon Pojem zdravotního postižení Pojem diskriminace Ochránce

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XV Autoři jednotlivých pasáží... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XIX Předmluva... XXII

OBSAH. Seznam zkratek... XV Autoři jednotlivých pasáží... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XIX Předmluva... XXII OBSAH Seznam zkratek................................................ XV Autoři jednotlivých pasáží...................................... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři..........................

Více

Petr Polák Jiří Fuchs JE TŘEBA NOVELIZOVAT ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON?

Petr Polák Jiří Fuchs JE TŘEBA NOVELIZOVAT ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON? Petr Polák Jiří Fuchs JE TŘEBA NOVELIZOVAT ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON? 10 LET ANTIDISKRIMINAČNÍHO ZÁKONA 2019 Co změnit přímo v ADZ? ZAKÁZANÉ DISKRIMINAČNÍ DŮVODY Dle ADZ je nepřípustné diskriminovat na základě:

Více

Z BZ405Zk Základy pracovního práva Předmět a systém pracovního práva Prameny pracovního práva. JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27.

Z BZ405Zk Základy pracovního práva Předmět a systém pracovního práva Prameny pracovního práva. JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. Z BZ405Zk Základy pracovního práva Předmět a systém pracovního práva Prameny pracovního práva JUDr. Jana Komendová, Ph.D. 27. února 2015 Program přednášky Pojem pracovního práva Předmět pracovního práva

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr.Olga Čadilová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr.Olga Čadilová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2009 Mgr.Olga Čadilová DISKRIMINACE ANEB COOL JE NEDISKRIMINOVAT ?...co to znamená diskriminace?

Více

Možnost nebo povinnost? Právní úprava vztahující se ke slaďování osobního a pracovního života

Možnost nebo povinnost? Právní úprava vztahující se ke slaďování osobního a pracovního života Možnost nebo povinnost? Právní úprava vztahující se ke slaďování osobního a pracovního života Jana Kvasnicová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Obsah Flexibilní zaměstnávání Možnosti

Více

Diskriminace úvod do problematiky

Diskriminace úvod do problematiky Diskriminace úvod do problematiky Mgr. Jana Kvasnicová, říjen 2016 Obsah Působnost veřejného ochránce práv Co je diskriminace Použití antidiskriminačního zákona Judikatura Ústavního soudu Případy veřejného

Více

Věková diskriminace v zaměstnání

Věková diskriminace v zaměstnání Věková diskriminace v zaměstnání Mezinárodní konference Age management v praxi: české a zahraniční zkušenosti a nástroje proti věkové diskriminaci Mgr. Petr Polák Obsah Úvod do problematiky, základní definice

Více

Obsah. O autorech...v Autoři částí... VI Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV. Část první. Obecná část...1

Obsah. O autorech...v Autoři částí... VI Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV. Část první. Obecná část...1 O autorech...v Autoři částí... VI Předmluva... VII Seznam použitých zkratek... XV Část první. Obecná část...1 Kapitola 1. Diskriminační důvody...3 1. Rasa, etnický původ, národnost...3 a) Zásah do důstojnosti

Více

198/2009 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů

198/2009 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů 198/2009 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 2008 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon) Změna: 89/2012 Sb. Změna: 332/2014 Sb.

Více

Zákaz diskriminace v českém právu. Jana Kvasnicová

Zákaz diskriminace v českém právu. Jana Kvasnicová Zákaz diskriminace v českém právu Jana Kvasnicová Případy diskriminace Pokuste se u následujících případů určit, zda došlo k diskriminaci či nikoliv Pokuste se odpovědět na související otázky Některé případy

Více

Monitoring soudních rozhodnutí

Monitoring soudních rozhodnutí Monitoring soudních rozhodnutí Konference Diskriminace v ČR: oběť diskriminace a její překážky v přístupu ke spravedlnosti 1. července 2015, Brno Jiří Šamánek Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce

Více

Nejdůležitější případy řešené ochráncem v oblasti rovného zacházení a jeho aktivita na poli legislativním

Nejdůležitější případy řešené ochráncem v oblasti rovného zacházení a jeho aktivita na poli legislativním Nejdůležitější případy řešené ochráncem v oblasti rovného zacházení a jeho aktivita na poli legislativním Petr Polák, Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného

Více

HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy V. Úplné znění zákona č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění zákona č. 89/2012, a dalších

Více

V l á d n í n á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce. Čl. I

V l á d n í n á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce. Čl. I V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2005, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím antidiskriminačního zákona Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku

Více

HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy V. Úplné znění zákona č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění zákona č. 89/2012, a dalších

Více

nebo aby mohla využít služeb určených veřejnosti, ledaže by takové opatření představovalo nepřiměřené zatížení. (3) Při rozhodování o tom, zda konkrét

nebo aby mohla využít služeb určených veřejnosti, ledaže by takové opatření představovalo nepřiměřené zatížení. (3) Při rozhodování o tom, zda konkrét Antidiskriminační zákon zákon 198/2009 Sb. ze dne 23. dubna 2008, o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Předmět úpravy

Více

Právo na rovné zacházení účinná pomoc obětem diskriminace

Právo na rovné zacházení účinná pomoc obětem diskriminace Právo na rovné zacházení účinná pomoc obětem diskriminace odborný seminář pro pedagogy a pedagožky sociální práce Mgr. Veronika Bazalová Mgr. Barbara Kubátová Mgr. Petr Polák Oddělení rovného zacházení

Více

Rovné příležitosti. Od nediskriminace k rovným příležitostem

Rovné příležitosti. Od nediskriminace k rovným příležitostem Rovné příležitosti Od nediskriminace k rovným příležitostem Rovné příležitosti Dva klíčové prvky všeobecného principu rovných příležitostí jsou zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti (článek

Více

NEPŘÍMOU DISKRIMINACI:

NEPŘÍMOU DISKRIMINACI: VĚKOVÁ DISKRIMINACE Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti a právech a dále v čl. 3 že: Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického

Více

DEFINICE KLÍČOVÝCH POJMŮ PŘÍMÁ / NEPŘÍMÁ DISKRIMINACE OBTĚŽOVÁNÍ A SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ

DEFINICE KLÍČOVÝCH POJMŮ PŘÍMÁ / NEPŘÍMÁ DISKRIMINACE OBTĚŽOVÁNÍ A SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ DEFINICE KLÍČOVÝCH POJMŮ PŘÍMÁ / NEPŘÍMÁ DISKRIMINACE OBTĚŽOVÁNÍ A SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ LEGISLATIVA EU V OBLASTI ROVNOSTI ŽEN A MUŽŮ ERA, 12.-13. DUBNA 2018 CHRISTA CHRISTENSEN ŘEDITELKA PRO VZDĚLÁVÁNÍ,

Více

Základy práva I. Program:

Základy práva I. Program: Program: I. Pojem ústavního práva II. Prameny ústavního práva III. Ústava ČR a její členění IV. Moc zákonodárná V. Moc výkonná VI. Moc soudní VII. Ústavní stížnost Pojem ústavního práva Prameny ústavní

Více

ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy. Základní pojmy

ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy. Základní pojmy Zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon) Plné znění: 198 ZÁKON ze dne 23. dubna 2008 o rovném zacházení

Více

198/2009 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON

198/2009 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON 198/2009 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 2008 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

198/2009 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON

198/2009 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON 198/2009 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 2008 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

Instituce a organizace, které se v ČR zabývají ochranou práv osob se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová,

Instituce a organizace, které se v ČR zabývají ochranou práv osob se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová, Instituce a organizace, které se v ČR zabývají ochranou práv osob se zdravotním postižením Mgr. Jana Kvasnicová, 31. 5. 2012 Obsah Působnost a činnost ochránce Ochránce jako antidiskriminační místo Antidiskriminační

Více

198/2009 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 2008 ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON

198/2009 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 2008 ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON 198/2009 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 2008 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

Diskriminace při poskytování pojištění

Diskriminace při poskytování pojištění Diskriminace při poskytování pojištění Jana Kvasnicová David Slováček 22. června 2017 Obsah působnost veřejné ochránkyně práv případy veřejné ochránkyně práv právní vymezení pojmu diskriminace ochrana

Více

N á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna antidiskriminačního zákona. Čl. I

N á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna antidiskriminačního zákona. Čl. I III. N á v r h ZÁKON ze dne, kterým se mění zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění

Více

ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce

ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce ZÁKON ze dne 2006, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím antidiskriminačního zákona Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce Čl. I Zákon č.

Více

Rovné odměňování jak vyhrát případ u soudu? III. část

Rovné odměňování jak vyhrát případ u soudu? III. část Rovné odměňování jak vyhrát případ u soudu? III. část Petr Polák, Hana Brablcová Kancelář veřejného ochránce práv Praha, 4. října 2017 Sankce za diskriminaci v odměňování (právo EU) Článek 15 Rasové Směrnice,

Více

Vnitrostátní a zahraniční judikatura v oblasti rovného zacházení v roce 2013

Vnitrostátní a zahraniční judikatura v oblasti rovného zacházení v roce 2013 Vnitrostátní a zahraniční judikatura v oblasti rovného zacházení v roce 2013 Jiří Šamánek, Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Rasa a etnický

Více

Rovnost a diskriminace: Všichni jsme si rovni, ale někteří jsme si rovnější?

Rovnost a diskriminace: Všichni jsme si rovni, ale někteří jsme si rovnější? Rovnost a diskriminace: Všichni jsme si rovni, ale někteří jsme si rovnější? Maxim Tomoszek, Právnická fakulta UP 1. Otázky k diskusi Co je to diskriminace? Proč potřebujeme rovnost? Proč má být diskriminace

Více

ZÁKON ze dne 2006 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon) ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ZÁKON ze dne 2006 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon) ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ ZÁKON ze dne 2006 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Předmět

Více

10. let společně proti diskriminaci

10. let společně proti diskriminaci Kontrolní činnost orgánů inspekce práce v oblasti rovného zacházení a zákazu diskriminace 10. let společně proti diskriminaci 23. 5. 2019 Rovné zacházení a zákaz diskriminace dle zákoníku práce Jedna za

Více

Monitoring činnosti správních orgánů

Monitoring činnosti správních orgánů Monitoring činnosti správních orgánů Konference Diskriminace v ČR: oběť diskriminace a její překážky v přístupu ke spravedlnosti 1. července 2015, Brno Petr Polák Kancelář veřejného ochránce práv Copyright

Více

Právní rámec EU v oblasti rovnosti

Právní rámec EU v oblasti rovnosti Právní rámec EU v oblasti rovnosti JUDr. Barbara Havelková, LL.M., D.Phil. Seminář ERA, Praha 2018 Obsah Listina základních práv EU a smlouvy EU (ústavní rovina) Směrnice EU (zákonná rovina) Působnost

Více

N á v r h ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

N á v r h ČÁST PRVNÍ ANTIDISKRIMINAČNÍ ZÁKON HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ P ř í l o h a N á v r h ZÁKON ze dne 2007, o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně

Více

DISKRIMINACE V PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAZÍCH

DISKRIMINACE V PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAZÍCH DISKRIMINACE V PRACOVNĚPRÁVNÍCH VZTAZÍCH Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_PRA0106.docx Autor

Více

Zpráva o šetření. nepřijetí do zaměstnání z důvodu rodičovství. A. Obsah podnětu

Zpráva o šetření. nepřijetí do zaměstnání z důvodu rodičovství. A. Obsah podnětu I. V rámci pracovního pohovoru zaměstnavatel nesmí uchazečům a uchazečkám o zaměstnání pokládat dotazy týkající se rodičovství a péče o děti. Takové jednání je možné kvalifikovat jako obtěžování, které

Více

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. Podmínky pro přidělování nájemních bytů v majetku obce Říčany

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. Podmínky pro přidělování nájemních bytů v majetku obce Říčany Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany Podmínky pro přidělování nájemních bytů v majetku obce Říčany I. Základní podmínky 1.1 Žádost o přidělení bytu (příloha č. 1) může podat občan ČR nebo cizí

Více

Právem proti diskriminaci

Právem proti diskriminaci Právem proti diskriminaci seminář Pro bono aliance a Kanceláře veřejného ochránce práv Petr Polák, Jana Kvasnicová Obsah Úvod do problematiky, základní definice Přípustné formy rozdílného zacházení Právní

Více

Společná zpráva Evropské komise o uplatňování antidiskriminačních směrnic

Společná zpráva Evropské komise o uplatňování antidiskriminačních směrnic Společná zpráva Evropské komise o uplatňování antidiskriminačních směrnic Petr Polák, Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv O které směrnice

Více

Slaďování a rovné příležitosti pohledem veřejné ochránkyně práv

Slaďování a rovné příležitosti pohledem veřejné ochránkyně práv Slaďování a rovné příležitosti pohledem veřejné ochránkyně práv Mgr. Zuzana Ondrůjová, právnička Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného

Více

198/2009 Sb. ZÁKON. ze dne 23. dubna 2008 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů

198/2009 Sb. ZÁKON. ze dne 23. dubna 2008 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů 198/2009 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 2008 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon) Změna: 89/2012 Sb. Změna: 332/2014 Sb.

Více

Přílohy. Příloha 1 Počet uchazečů o zaměstnání v České republice k 31.12, rozděleno dle věku (počet v tisících, zaokrouhleno) Kalendářní rok

Přílohy. Příloha 1 Počet uchazečů o zaměstnání v České republice k 31.12, rozděleno dle věku (počet v tisících, zaokrouhleno) Kalendářní rok Přílohy Příloha 1 Počet uchazečů o zaměstnání v České republice k 31.12, rozděleno dle věku (počet v tisících, zaokrouhleno) Kalendářní rok 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 Věk uchazeče Do

Více

Rovnost v odměňování právo versus praxe. Mgr. Veronika Bazalová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv

Rovnost v odměňování právo versus praxe. Mgr. Veronika Bazalová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Rovnost v odměňování právo versus praxe Mgr. Veronika Bazalová Oddělení rovného zacházení Kancelář veřejného ochránce práv Co je to rovnost? nedosažitelný ideál, ale zároveň hodnota, která se stala právním

Více

Antidiskriminační právo V kostce. Zuzana Ondrůjová, Petr Polák, Olga Rosenkranzová

Antidiskriminační právo V kostce. Zuzana Ondrůjová, Petr Polák, Olga Rosenkranzová Antidiskriminační právo V kostce Zuzana Ondrůjová, Petr Polák, Olga Rosenkranzová Brno, KVOP, 10. 12. 2013 Věděli jste, že? 56 % osob si myslí, že v ČR je dosti rozšířená diskriminace z důvodu národnosti

Více

Diskriminace v oblasti přístupu k zaměstnání a samotném zaměstnání - využití mediace v těchto konfliktech

Diskriminace v oblasti přístupu k zaměstnání a samotném zaměstnání - využití mediace v těchto konfliktech Diskriminace v oblasti přístupu k zaměstnání a samotném zaměstnání - využití mediace v těchto konfliktech Michal Hubálek V poslední době bylo před soudy projednáváno několik případů s diskriminačním prvkem

Více

Zpráva o šetření. ve věci neuzavření nájemní smlouvy k obecnímu bytu

Zpráva o šetření. ve věci neuzavření nájemní smlouvy k obecnímu bytu V případě, že město chce některé byty ve svém majetku vymezit jako byty startovací pro mladé osoby, je nutné, aby to bylo předem stanoveno v transparentních pravidlech. Pokud nejsou byty předem jasně vymezeny

Více

Rozdílová tabulka k vládnímu návrhu zákona o některých přestupcích 12012P/TXT. Čl L L0113

Rozdílová tabulka k vládnímu návrhu zákona o některých přestupcích 12012P/TXT. Čl L L0113 1 Rozdílová tabulka k vládnímu návrhu zákona o některých přestupcích Ustanovení (část,, odst., písm.. apod.) 7 odst. 3 písm. b) Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Obsah Celex č. Fyzická,

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Ochrana základních práv a svobod. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Ochrana základních práv a svobod. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ÚSTAVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Základní ideové zdroje nutnost ochrany vyplývá z podstaty demokratického státu Listina základních práv a svobod liberalistická a individualistická

Více

1.2. Doba trvání nájemního vztahu. 1.3. Postup při podání žádosti. 1.4. Postup při hodnocení žádosti. strana druhá

1.2. Doba trvání nájemního vztahu. 1.3. Postup při podání žádosti. 1.4. Postup při hodnocení žádosti. strana druhá Městyse Višňové Sp. zn.: Pravidla pro pronájem sociálních vstupních bytů Sociální vstupním bytem je nájemní byt se sociálním určením postavený se státní dotací podle podprogramu "Podpora výstavby podporovaných

Více

Město Kolín. Směrnice

Město Kolín. Směrnice Město Kolín Směrnice č. 14 ze dne 26.5.2014, kterou se stanoví obecná pravidla pro uzavírání nájemních smluv na sociální byty v majetku města Kolína Tato směrnice je závazná pro zaměstnance města Kolína

Více

Příloha usnesení vlády ze dne 27. července 2016 č. 696

Příloha usnesení vlády ze dne 27. července 2016 č. 696 Příloha usnesení vlády ze dne 27. července 2016 č. 696 Vyjádření Vlády České republiky k návrhu Veřejné ochránkyně práv na zrušení ustanovení 4 nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších

Více

PRAVIDLA přidělování obecních bytů. Ing. Bc. Miroslav Veselý odbor veřejné správy, dozoru a kontroly

PRAVIDLA přidělování obecních bytů. Ing. Bc. Miroslav Veselý odbor veřejné správy, dozoru a kontroly PRAVIDLA přidělování obecních bytů Ing. Bc. Miroslav Veselý odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 POSTAVENÍ OBCÍ V OBLASTI BYTOVÉ POLITIKY Obec v samostatné působnosti ve svém územním obvodu dále pečuje

Více

N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ III. N á v r h ZÁKON ze dne 2007 o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OBECNÁ

Více

ZÁSADY PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA BŘEZNICE

ZÁSADY PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA BŘEZNICE ZÁSADY PRO PŘIDĚLOVÁNÍ BYTŮ V MAJETKU MĚSTA BŘEZNICE I. Úvodní ustanovení 1. Těmito pravidly se ve smyslu zákona č. 40/1964 Sb. občanský zákoník (dále jen OZ) ve znění pozdějších předpisů a zákona ČNR

Více

Platné znění novelizovaných zákonů s vyznačením navrhovaných změn. Změna zákoníku práce

Platné znění novelizovaných zákonů s vyznačením navrhovaných změn. Změna zákoníku práce Platné znění novelizovaných zákonů s vyznačením navrhovaných změn Změna zákoníku práce (1) Mezi zaměstnanci a zaměstnavateli vznikají pracovněprávní vztahy. 1 (2) Pokud zákoník práce nebo jiný právní předpis

Více

Výhrady veřejné ochránkyně práv k nové právní úpravě veřejné služby

Výhrady veřejné ochránkyně práv k nové právní úpravě veřejné služby Výhrady veřejné ochránkyně práv k nové právní úpravě veřejné služby Odborné sympozium Sociální pomoc na rozcestí?, Brno, 19.října 2017 Změna zákona o pomoci v hmotné nouzi od 1. 6. 2017 příjemce PnŽ, který

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Číslo jednací: - 159 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Praze rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Tomáše Kučery a soudkyň JUDr. Gordany Burianové a JUDr. Jaroslavy Vítové ve

Více

Statutární město Prostějov Rada města Prostějova. Čl. I. Úvodní ustanovení

Statutární město Prostějov Rada města Prostějova. Čl. I. Úvodní ustanovení Statutární město Prostějov Rada města Prostějova Pravidla pro přijímání žádostí a přidělování bytů ve vlastnictví Statutárního města Prostějova Čl. I. Úvodní ustanovení (1) Těmito Pravidly pro přijímání

Více

VII. Rozdílová tabulka 1návrhu předpisu ČR s legislativou ES. Ustano vení zákona č. / 2009 Sb. o penzij ním spořen í. CE LEX č. Ustanovení.

VII. Rozdílová tabulka 1návrhu předpisu ČR s legislativou ES. Ustano vení zákona č. / 2009 Sb. o penzij ním spořen í. CE LEX č. Ustanovení. Rozdílová tabulka 1návrhu předpisu ČR s legislativou ES VII. Ustano vení zákona č. / 2009 Sb. o penzij ním spořen í Navrhovaný právní předpis ČR Obsah CE LEX č. Odpovídající předpis ES Ustanovení 2 Účastník

Více

Diskriminace ve školství vybrané problémy

Diskriminace ve školství vybrané problémy Diskriminace ve školství vybrané problémy konference Inkluze dětí se znevýhodněním do školního stavovaní a školních družin 14. října 2015 Mgr. et Mgr. Barbora Němcová Mgr. Ivana Šilhánková Formy diskriminace

Více

Pravidla pro hospodaření s byty ve vlastnictví města

Pravidla pro hospodaření s byty ve vlastnictví města Město Kralupy nad Vltavou Městský úřad Kralupy nad Vltavou Palackého nám. 1, 278 01 Kralupy nad Vltavou tel.: 315 739 854, fax: 315 723 479, e-mail: mesto@mestokralupy.cz č. RM 19/8/5/7 Pravidla pro hospodaření

Více

Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi

Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi JUDr. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. Duben 2012 Právní postavení obce Územní společenství občanů s právem na samosprávu Veřejnoprávní korporace vlastní majetek

Více

Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu. Mgr. Petra Havlíková Genderová expertka VŠB-TUO

Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu. Mgr. Petra Havlíková Genderová expertka VŠB-TUO Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu Mgr. Petra Havlíková Genderová expertka VŠB-TUO 2 Řešení problematiky rovných příležitostí na VŠB-TUO, včetně vybudování univerzitní mateřské školy Genderová

Více

Vnitřní předpis č. 6/2014 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově

Vnitřní předpis č. 6/2014 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově Město Jirkov VNITŘNÍ PŘEDPISY Vnitřní předpis č. 6/2014 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově Seznam příloh: 1. Vzor žádosti o uzavření nájemní smlouvy Zpracovatel: Městská majetková Jirkov, s.r.o.

Více

Dávky pěstounské péče v praxi VOP

Dávky pěstounské péče v praxi VOP Dávky pěstounské péče v praxi VOP Mgr. Eva Hilšerová, právnička oddělení rodiny, zdravotnictví a práce Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Působnost a činnost ochránkyně Ochrana

Více

o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti

o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti o zaměstnávání tuto oblast upravuje zákon č. 435/2004 Sb.,o zaměstnanosti 1) Rovné zacházení a zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání 2) Kompetence úřadů práce 3) Právo na zprostředkování

Více

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV ČINNOST VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV Veřejný ochránce práv ( ochránce") působí k ochraně osob před jednáním úřadů a dalších institucí uvedených v zákoně, pokud je v rozporu s právem,

Více

Klasifikace informační databáze

Klasifikace informační databáze INFORMAČNÍ DATABÁZE KLASIFIKACE AKTUALIZACE: 1.1. 2008 ASOCIACE OBČANSKÝCH PORADEN Tachovské náměstí 3, Praha 3, 130 00 tel./fax 222 780 599 i Klasifikace informační databáze 1. Sociální dávky občanských

Více

Odůvodnění. Obecná část

Odůvodnění. Obecná část IV. Odůvodnění Obecná část 1.1 Název Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 64/2009 Sb., o stanovení druhů prací, které agentura práce nemůže formou dočasného přidělení k výkonu práce u

Více

Volný pohyb osob. Volný pohyb pracovníků

Volný pohyb osob. Volný pohyb pracovníků Volný pohyb osob Volný pohyb pracovníků 1 Vnitřní trh základní obsah Vnitřní trh zahrnuje Volný pohyb zboží Volný pohyb kapitálu Volný pohyb služeb Volný pohyb osob Volný pohyb zaměstnanců jádro volného

Více

DŮKAZNÍ BŘEMENO. Praktická příručka Philip Rostant, Soudce pro věci zaměstnanosti, Pracovněprávní soudy Anglie a Walesu.

DŮKAZNÍ BŘEMENO. Praktická příručka Philip Rostant, Soudce pro věci zaměstnanosti, Pracovněprávní soudy Anglie a Walesu. DŮKAZNÍ BŘEMENO Praktická příručka Philip Rostant, Soudce pro věci zaměstnanosti, Pracovněprávní soudy Anglie a Walesu Původ směrnice Věc 109/88, Danfoss [1989] ECR 3199 Věc C-127/92 Enderby [1983] ECR

Více

ZÁKON O ROVNÉM POSTAVENÍ MUŽŮ A ŽEN V EVROPSKÉ UNII

ZÁKON O ROVNÉM POSTAVENÍ MUŽŮ A ŽEN V EVROPSKÉ UNII ZÁKON O ROVNÉM POSTAVENÍ MUŽŮ A ŽEN V EVROPSKÉ UNII Evropská komise Evropská komise ani nikdo jiný jednající jménem Evropské komise není zodpovědný za jednání, které by se mohlo řídit informacemi obsaženými

Více

Směrnice pro přidělování bytů v majetku města Jirkova

Směrnice pro přidělování bytů v majetku města Jirkova Č. 16/2011 Městský úřad v Jirkově VNITŘNÍ PŘEDPISY A NORMY Č. 16/2011 Směrnice pro přidělování bytů v majetku města Jirkova Obsah: I. Úvodní ustanovení II. Přijetí a evidence žádostí o nájem bytu III.

Více

Novinky z oblasti diskriminace z důvodu etnického původu

Novinky z oblasti diskriminace z důvodu etnického původu Novinky z oblasti diskriminace z důvodu etnického původu Praha, 29. listopadu 2017 Osnova Uvedení do problematiky diskriminace (pojem, formy, působnost ochránce) Vývoj tuzemské judikatury v oblasti diskriminace

Více

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou)

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Odbor sociálních služeb, MěÚ Hodonín, 2014 Sociální komise, 13.3.2014 Schváleno Radou města Hodonína dne

Více

N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

N á v r h ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ III. N á v r h ZÁKON ze dne 2007, o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OBECNÁ

Více

PŘÍKLAD: ŽÁDOST OBYVATELE NA ZRUŠENÍ TRVALÉHO POBYTU

PŘÍKLAD: ŽÁDOST OBYVATELE NA ZRUŠENÍ TRVALÉHO POBYTU PŘÍKLAD: ŽÁDOST OBYVATELE NA ZRUŠENÍ TRVALÉHO POBYTU Adresováno komu: Obecní úřad Staňkovice Ohlašovna evidence obyvatel Staňkovice č.p.30 285 04 Staňkovice; V................. dne................. Žádost

Více

Odposlech a záznam telekomunikačního provozu a další zvláštní důkazy a postupy

Odposlech a záznam telekomunikačního provozu a další zvláštní důkazy a postupy Odposlech a záznam telekomunikačního provozu a další zvláštní důkazy a postupy Konference Klubu personalistů Brno dne 21. 9. 2017 JUDr. František Púry, Ph.D. Nejvyšší soud České republiky Východiska Dokazování

Více

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/6

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/6 Příloha č. 2 Podporované cílové skupiny Cílovou skupinou v IP 2.3 jsou osoby sociálně vyloučené a osoby sociálním vyloučením ohrožené, uchazeči a zájemci o zaměstnání, neaktivní osoby a zaměstnanci místních

Více

PRAVIDLA PRO VÝBĚR NÁJEMCŮ MĚSTSKÝCH BYTŮ V JESENÍKU

PRAVIDLA PRO VÝBĚR NÁJEMCŮ MĚSTSKÝCH BYTŮ V JESENÍKU Rada města Jeseníku vydává v souladu s ustanovením 102 odst. 3 zákona č. 128/2000 Sb., zákon o obcích, v platném znění, tuto směrnici upravující Pravidla pro výběr nájemců městských bytů v Jeseníku (dále

Více

Žádost o pronájem jiného bytu - více menších bytů za jeden větší (tj. sestěhování ) podle usnesení RHMP č. 504 ze dne 17. 3. 2015

Žádost o pronájem jiného bytu - více menších bytů za jeden větší (tj. sestěhování ) podle usnesení RHMP č. 504 ze dne 17. 3. 2015 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor evidence, správy a využití majetku PID Místo pro razítko podatelny nevyplňovat Žádost o pronájem jiného bytu - více menších bytů za jeden větší (tj.

Více

PRAVIDLA nebo ZÁSADY pro přidělování bytů ve vlastnictví obce. Ing. Bc. Miroslav Veselý odbor veřejné správy, dozoru a kontroly

PRAVIDLA nebo ZÁSADY pro přidělování bytů ve vlastnictví obce. Ing. Bc. Miroslav Veselý odbor veřejné správy, dozoru a kontroly PRAVIDLA nebo ZÁSADY pro přidělování bytů ve vlastnictví obce Ing. Bc. Miroslav Veselý odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 POSTAVENÍ OBCÍ V OBLASTI BYTOVÉ POLITIKY Obec je základním územním samosprávným

Více

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2007 PRÁVO. platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské), RP (pětileté) Teorie práva, ústavní právo

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2007 PRÁVO. platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské), RP (pětileté) Teorie práva, ústavní právo OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2007 PRÁVO platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské), RP (pětileté) Teorie práva, ústavní právo 1. Základní právní pojmy právo, právní systém, právní řád, právní

Více

Ing. Miroslav Veselý. Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstvo vnitra

Ing. Miroslav Veselý. Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstvo vnitra Dopady rozhodovací praxe soudů na nakládání s nemovitým majetkem Ing. Miroslav Veselý Ministerstvo vnitra 1 Další aktuální dozorové spisy diskriminace a nerovnost při nakládání s nemovitým majetkem Město

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY 18Ad 5/2014-45 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Krajský soud v Ostravě rozhodl samosoudcem JUDr. Petrem Indráčkem v právní věci žalobkyně M. K., zastoupené Mgr. Petrem Miketou, advokátem se sídlem

Více

ZÁSADY pro uzavírání smluv o nájmu bytů v majetku obce Petrovice u Karviné (formou licitace)

ZÁSADY pro uzavírání smluv o nájmu bytů v majetku obce Petrovice u Karviné (formou licitace) ZÁSADY pro uzavírání smluv o nájmu bytů v majetku obce Petrovice u Karviné (formou licitace) Schváleny usnesením rady obce Petrovice u Karviné č.1000/102 dne 7. 10. 2013 Nabytí účinnosti dne 9. 10. 2013.

Více

Dokazování je procesním právem (též normy EU, mezinárodní úmluvy apod.) upravený postup, jehož prostřednictvím soud zjišťuje skutečnosti významné pro

Dokazování je procesním právem (též normy EU, mezinárodní úmluvy apod.) upravený postup, jehož prostřednictvím soud zjišťuje skutečnosti významné pro Dokazování v civilním procesu ( 120-136 OSŘ) Dokazování je procesním právem (též normy EU, mezinárodní úmluvy apod.) upravený postup, jehož prostřednictvím soud zjišťuje skutečnosti významné pro rozhodnutí.

Více

Zásady pronajímání bytů a nebytových prostor svěřených městské části Praha 10 v BD Malešice

Zásady pronajímání bytů a nebytových prostor svěřených městské části Praha 10 v BD Malešice Zásady pronajímání bytů a nebytových prostor svěřených městské části Praha 10 v BD Malešice Tyto zásady upravují podmínky nájmu právně a fyzicky volných bytů, prostor pro krátkodobé ubytování a nebytových

Více

Co dělat při ztrátě zaměstnání

Co dělat při ztrátě zaměstnání Co dělat při ztrátě zaměstnání Obecná právní úprava: Práva a povinnosti uchazeče o zaměstnání stanoví zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů. Dostal jsem výpověď, jak dál?

Více

Vnitřní předpis č. 18/2013 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově

Vnitřní předpis č. 18/2013 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově Městský úřad v Jirkově VNITŘNÍ PŘEDPISY Vnitřní předpis č. 18/2013 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově Seznam příloh: 1. Vzor žádosti o uzavření nájemní smlouvy Zpracovatel: Městská majetková

Více

Doporučení veřejného ochránce práv pro cenové rozlišování

Doporučení veřejného ochránce práv pro cenové rozlišování V Brně dne 23. srpna 2011 Sp. zn.: 158/2010/DIS/JKV Doporučení veřejného ochránce práv pro cenové rozlišování Stanovování rozdílných cen zboží a služeb je relativně běžné a sleduje nejrůznější cíle. S

Více

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY Žadatel Příjmení: Rodné číslo: Rodinný stav: Trvalý pobyt v Praze 2 od: Adresa trvalého pobytu: Adresa faktického pobytu pokud se liší od TP: Jméno: Telefon:

Více