POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II"

Transkript

1 POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 11. SCHODIŠTĚ V KONSTRUKČNÍ VARIANTY SCHODIŠŤ

4 LEGENDA KLÍČOVÉ POJMY stupeň, schodnice, podestový nosník CÍLE KAPITOLY -získat přehled mezi jednotlivými typy schodišť z konstrukčního a materiálového hlediska, - ukázat řešení schodiště v detailech napojení na další konstrukce. ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU KAPITOLY 12 hodin

5 11.1. KONSTRUKCE SCHODIŠTĚ Rozhodující vliv uspořádání schodišťových konstrukcí na konstrukční systém celé budovy je jeho statické působení podmiňující skladbu konstrukcí schodišť (stěny, sloupy, trámy). Konstrukční systémy schodišť jsou charakterizovány způsobem podporování základních schodišťových prvků stupňů, tj. podle toho, jak je zajištěn přenos zatížení vyvozené stupni, popř. schodišťovými rameny do opěrných konstrukcí. Nosné konstrukční prvky schodišť: - stupeň, - podstupňová deska (podstupnice), - schodnice, - podestový nosník, - podestová deska

6 11.1. KONSTRUKCE SCHODIŠTĚ Konstrukční úpravy schodišťových ramen. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

7 11.1. KONSTRUKCE SCHODIŠTĚ Konstrukční úpravy schodišťových ramen. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

8 11.1. KONSTRUKCE SCHODIŠTĚ Konstrukční úpravy podest : Konstrukční úpravy schodišťových ramen. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

9 11.1. KONSTRUKCE SCHODIŠTĚ Konstrukce monolitických schodišťových ramen a podest: a) desky ramen a podest jsou upnuty do podestových nosníků b) desky ramen jsou upnuty do nosníku podlažní podesty a s mezipodlažní podestovou deskou vytvářejí lomené nosníky c) ramena a podestové desky jsou konstruovány jako lomené nosníky d) ramena s mezipodlažní podestou vytvářejí konzolovou soustavu vyloženou z podestového nosníku hlavní podesty. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

10 11.2. ŽELEZOBETONOVÁ SCHODIŠTĚ Vřetenové schodiště Stupně jsou podporovány železobetonovou deskou uloženou na stěnách. U dvou a víceramenných schodišť je mimo ohraničujících stěn vložena nosná stěna mezi rameny uvnitř prostoru schodiště, kdežto u jednoramenných schodišť jsou stupně uloženy jen na lemujících stěnách. V případě, že nosnou konstrukci ramene tvoří stupně, volí se šířky ramen cca do mm. Při větších šířkách, popř. větších zatíženích ramen se uplatňuje řešení s podstupňovou železobetonovou deskou. Jednoramenné schodiště slouží velmi často jako schodiště vyrovnávací v přízemí, kdy rameno je podepřeno suterénními stěnami. Vřetenové schodiště. a) dvouramenné, b) jednoramenné. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

11 SCHODNICOVÉ SCHODIŠTĚ Schodnicová schodiště z technologického hlediska mohou být : 1) monolitická, 2) montovaná prvková nebo spínaná. Rameno skládané ze stupňů je podporováno stěnou a vnější schodnicí nebo schodnicemi na obou koncích. Tato úprava vyhovuje pro šířky ramen 2000 mm. Při větší šířce se stupně ukládají na železobetonovou desku. Deska je uložena do schodišťové stěny a upnutá do schodnice nebo je oboustranně upnutá do schodnic. Schodnice mohou být umístěny: - pod deskou, - nad deskou.

12 SCHODNICOVÉ SCHODIŠTĚ Poloha podestových nosníků se volí tak, aby průsečnice schodnic a šikmých desek s boční stěnou podestového nosníku byly z estetických důvodů ve stejné výši. Proto vnější boční stěna podestového nosníku je vzdálenosti poloviční šířky stupně od hrany nástupního popř. ukončujícího stupně. Dvouramenné monolitické schodiště se schodnicemi pod deskou. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník 1.část. Praha: ČVUT.

13 SCHODNICOVÉ SCHODIŠTĚ Dvouramenné schodiště s ocelovou schodnicí. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

14 SCHODNICOVÉ SCHODIŠTĚ U tříramenného schodiště lze schodnice řešit jako lomené nosníky, tj. schodnice kombinované s podestovým nosníkem. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

15 SCHODNICOVÉ SCHODIŠTĚ Železobetonové prvkové typové schodiště KAC 1 240/285 skladby a detaily. Jsou použitelná u staveb s konstruktivní výškou podlaží 2850 mm a pro užitné zatížení 300 kg.m -2. Doc. Ing. Václav Kupilík, CSc, Doc. Dr. Ing. Luboš Podolka přednášky Pozemního stavitelství VŠTE České Budějovice

16 SCHODNICOVÉ SCHODIŠTĚ Železobetonové spínané typové schodiště KBB 250/300 skladby a detaily. Jsou použitelná u staveb s konstruktivní výškou podlaží 3000 mm a pro užitné zatížení 300 kg.m -2. Doc. Ing. Václav Kupilík, CSc, Doc. Dr. Ing. Luboš Podolka přednášky Pozemního stavitelství VŠTE České Budějovice

17 PILÍŘOVÉ SCHODIŠTĚ U pilířového schodiště je schodišťová konstrukce podporována sloupy uvnitř schodišťového prostoru i po obvodě. Pilířové schodiště se používá při větších šířkách ramen, popř. i zrcadel v souvislosti s větším užitným zatížením u schodišť dvou a víceramenných a) schodnice pnuté do pilíře b) schodnice pnuté mimo pilíř do podestového nosníku c) schodnice s osami v téže vertikální rovině U pilířového schodiště jsou ramena konstruována pomocí schodnic případně podstupňových desek. Vložené sloupy zmenšují rozpětí podestových nosníků a přebírají podporové tlaky od schodnic. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

18 VISUTÉ SCHODIŠTĚ Visutá schodiště se sestávají ze stupňů, které jsou jedním koncem vetknuty do schodišťových stěn a druhý konec není podporován. Původně používané kamenné stupně (žula) byly později nahrazeny stupni železobetonovými či byly kamenné stupně podporované vykonzolovanou monolitickou deskou. Visuté schodiště. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

19 VISUTÉ SCHODIŠTĚ Železobetonové schodiště s vyloženými rameny a podestami u Štefánikova (dříve Švermova) mostu v Praze Doc. Ing. Václav Kupilík, CSc, Doc. Dr. Ing. Luboš Podolka přednášky Pozemního stavitelství VŠTE České Budějovice

20 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Desková schodiště mohou být: - monolitická, - montovaná. Konstrukce deskových schodišť patří mezi výrobně nejvhodnější, neboť odpadá šikmé uložení desek do schodišťových stěn. Lomené desky jsou výhodné pro jednoduché bednění i po stránce estetické. Podle délky ramen a šířky podest jsou možné tři alternativní řešení: a) podstupňová deska je vetknutá do podestových nosníků, b) řešení jen s podestovým nosníkem hlavní podesty s lomenou deskou pro rameno a vedlejší podestu, c) lomená deska je volena pro rameno a obě podesty.

21 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Při návrhu lomených desek je nutné, aby průsečnice podhledových rovin nástupního a výstupního stupně byly totožné s podhledem podesty. Tím hrany nástupního a výstupního stupně jsou nad sebou a tloušťka dlažby je závislá na rozměru stupňů vychází zbytečně velká tloušťka dlažby (cca 150 mm). Dodrží-li se tloušťka dlažby (např. 100 mm), hrany nástupní a výstupní jsou posunuté. Úprava je z estetických důvodů méně vhodná. Při návrhu min. tloušťky dlažby se posunou hrany o celou šířku stupně. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

22 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Desková schodiště monolitická Deskové schodiště. Trojramenné schodiště konstruované s lomenými deskami. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

23 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Úprava vyrovnávacího schodiště a schodiště v suterénu půdorysy, řez, prostorový pohled. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT

24 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Řešení schodiště ve skeletové konstrukci: - s použitím tyčového táhla - vetknutím mezipodlažního podestového nosníku do lomené schodnice - vetknutím lomených desek ramen a podest mezi hlavní podestu a vnější nosník. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

25 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Vhodná řešení ve skeletové konstrukci mají schodiště umístěná v celé ploše mezi sloupy. V ostatních případech se upraví stropní konstrukce podle velikosti a uspořádání schodiště. U víceramenného schodiště lze vyřešit podporování mezipodlažní podesty zavěšením podestového nosníku pomocí deskových táhel. Deskové schodište. Podporování mezipodlažní podesty zavěšením podestového nosníku pomocí deskových táhel.. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

26 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Další možností pro umístění schodiště jen v části mezi sloupy s použitím vykonzolovaných lomených desek Umístění schodiště jen v části mezi sloupy s použitím vykonzolovaných lomených desek. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

27 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Jednodušším případem je řešení jednoramenného schodiště, které nejméně narušuje stropní konstrukci, zvláště v případě, je-li strop trámový a schodiště je situováno rovnoběžně s trámy. Obdobná situace je ve skeletu vyrovnávacího schodiště při nástupu do přízemí. Úprava stropní konstrukce pro jednoramenné schodiště. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT

28 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ V bezprůvlakovém skeletu dochází ve schodišťovém poli ke změně stropu vložením stropních trámů popř. průvlaků, které přejímají zatížení od schodišťové konstrukce obdobně jako v předchozím případě. Jinou možností je podporování schodiště i části stropní konstrukce monolitickými stěnami Schodiště v bezprůvlakovém skeletu uložené na monolitických stěnách. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

29 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Desková schodiště montovaná Součástí montovaných schodišť jsou i povrchové úpravy což klade velký důraz na dodržování rozměrů a tolerancí konstrukcí, které na schodiště navazují. Často jsou tedy montovaná schodiště navrhována bez povrchové úpravy. Rozměry schodiště se přizpůsobují modulové síti nosné konstrukce. Rozměry podest většinou odpovídají šířce a tloušťce stropních panelů. Schodiště jsou navrhována jako : jednoramenná dvouramenná tříramenná.

30 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Konstrukčně jsou schodiště řešena : schodišťová ramena, hlavní, vedlejší podesty, schodišťová ramena spojená s polovinou hlavní a vedlejší podesty, schodišťová ramena spojená s polovinou vedlejší podesty, hlavní podesta. Montované schodiště. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

31 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ a)příklad uspořádání prefabrikovaného spínaného schodiště v prefabrikované skeletové konstrukci. b) příklad uspořádání prefabrikovaného schodiště schodnicové konstrukce v prefabrikovaném sloupovém ( průvlakovém) systému, c) varianty půdorysného uspořádání. WITZANY, J. a kol., Konstrukce pozemních staveb 20. Praha: ČVUT, str ISBN

32 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Uložení mezipodlažních podest na bočních popř. čelních panelech schodiště a) stěny jsou po výšce rozdělené to znamená zvýšení počtu stěnových prvků b) uložení na vyloženém ozubu průběžném nebo jen pod rohy podesty c) podest. panel zasunutý z čela schodiště do drážky v boční stěně - drážka oslabuje stěnu d) podest. panel sklopený do drážky stěny - oslabení panelu a značné dobetonování e) podesta podporována zvláštními stěnovými prvky - nenarušuje ohraničující konstrukci, ale znamená zvětšení počtu prvků a větší spotřebu materiálu f) podepření podesty konzolkami vloženými do otvorů ve stěnách g) mezipodesta nesená ocelovými roubíky vloženými do ocelových trubek osazených ve stěně i v podestovém panelu h) podest. panel podporován úhelníky přivařenými k ocel. deskám osazeným ve stěně Schéma uložení mezipodlažních podest na bočních popř.čelních panelech schodiště. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

33 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Řešení uložení mezipodlažní a podlažní podesty u panelové konstrukční soustavy G 57. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

34 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Řešení uložení mezipodlažní a podlažní podesty u panelové konstrukční soustavy T-06B a T-07B. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

35 DESKOVÁ SCHODIŠTĚ Jednoramenné přímé schodiště pro konstrukční výšku 2800 mm. Schodišťový panel je navržen pro zatížení stálé i na užitné zatížení 300kg/m 2. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

36 11.2. OCELOVÁ SCHODIŠTĚ Ocelová schodiště se většinou navrhují jako schodiště pomocná a vedlejší. Často jako požární. Konstrukčně se používají především schodnicová a točitá vřetenová. Do stavebních konstrukcí se montují jako celek nebo po částech. Jednoramenné schodiště ze schodnic lisovaných z ocelového plechu tl. 3 mm. Je uloženo na stropním panelu pomocí ocelových destiček a připevněno nastřelenými hřeby. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

37 11.2. OCELOVÁ SCHODIŠTĚ U podružných schodišť se stupně volí bez podstupnic, z rýhovaného nebo hladkého plechu (podle šířky a zatížení ramen 4 8 mm tloušťky). Jsou-li navržené i podstupnice, jsou nevhodnějším řešením stupně lisované (stupnice i podstupnice jsou zhotoveny vcelku z plechu tloušťky 2 3 mm). Stupnice se spojují se schodnicí pomocí úhelníků nebo se ke schodnici přivařují. Úprava stupňů. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

38 11.2. OCELOVÁ SCHODIŠTĚ Doc. Ing. Václav Kupilík, CSc, Doc. Dr. Ing. Luboš Podolka přednášky Pozemního stavitelství VŠTE České Budějovice

39 11.2. OCELOVÁ SCHODIŠTĚ Vřetenové schodiště. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

40 11.2. OCELOVÁ SCHODIŠTĚ Schodnicové schodiště zavěšené. Kolektiv katedry pozemního stavitelství Konstrukce pozemních staveb pro II.ročník - 1.část. Praha: ČVUT.

41 LEGENDA STUDIJNÍ MATERIÁLY Základní literatura: WITZANY, J. a kol., Konstrukce pozemních staveb 20. Praha: ČVUT. ISBN Doporučené studijní zdroje: HORNIAKOVA, L. a kol., Konstrukce pozemných stavieb I. Bratislava: ALFA, SNTL KPS. MACEKOVÁ, V., Pozemní stavitelství II(S) modul 01 Schodiště. Brno: FAST CERM. ISBN OTÁZKY A ÚKOLY 1) Jaké znáte konstrukční úpravy schodišťových ramen? 2) Jaké jsou možnosti řešení monolitických železobetonových deskových schodišť?

42 LEGENDA KLÍČ K ŘEŠENÍ OTÁZEK Odpověď : Viz výklad. Použitá literatura WITZANY, J. a kol., Konstrukce pozemních staveb 20. Praha: ČVUT. ISBN ŠILAROVÁ, Š. a kol., Konstrukce pozemních staveb 20.pomůcka do cvičení. Praha: ČVUT. ISBN ČSN :2010. Schodiště a šikmé rampy. Základní požadavky. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. HORNIAKOVA, L. a kol., Konstrukce pozemných stavieb I. Bratislava: ALFA, SNTL KPS. MACEKOVÁ, V., Pozemní stavitelství II(S) modul 01 Schodiště. Brno: FAST CERM. ISBN Přednášky doc. Ing. Václava Kupilíka, CSc.

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Vertikální komunikace (3)

Vertikální komunikace (3) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Vertikální komunikace (3) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

Konstrukce spojující různé úrovně

Konstrukce spojující různé úrovně Pozemní stavitelství Konstrukce spojující různé úrovně Schodiště Rampy Výtahy Žebříky Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Schodiště,, rampy, výtahy 1

Schodiště,, rampy, výtahy 1 Pozemní stavitelství II. Schodiště,, rampy, výtahy 1 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Základnífunkce a požadavky Statické Provozní Bezpečnostní Hygienické Protipožární Schodiště Funkce a požadavky 2 Podle

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

SCHODIŠTĚ. - stupnicová kce - kce spojující jednotlivá podlaží tak, aby umožňovala pohodlný a bezpečný sestup s ohledem na druh provozu

SCHODIŠTĚ. - stupnicová kce - kce spojující jednotlivá podlaží tak, aby umožňovala pohodlný a bezpečný sestup s ohledem na druh provozu SCHODIŠTĚ - stupnicová kce - kce spojující jednotlivá podlaží tak, aby umožňovala pohodlný a bezpečný sestup s ohledem na druh provozu 1 podesta 2 mezipodesta (odpočívadlo) spojuje jednotlivé schodišťové

Více

VERTIKÁLNÍ KOMUNIKACE

VERTIKÁLNÍ KOMUNIKACE VERTIKÁLNÍ KOMUNIKACE Základní funkce, požadavky a rozdělení typů schodišť Tvarové řešení schodiště a schodišťového prostoru Konstrukčně statické řešení schodiště Omezení přenosu kročejového hluku ze schodiště

Více

Schodiště, rampy, výtahy 1

Schodiště, rampy, výtahy 1 Pozemní stavitelství II. Schodiště, rampy, výtahy 1 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing., Ing. Zdeněk Peřina, Ph.D. Základní funkce a požadavky ČSN 73 4130 Schodiště a šikmé rampy Základní požadavky (březen 2010)

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Poznámka: Při schodišťovém rameni širším než 2 750 mm se doporučuje rozdělit je mezilehlým zábradlím s madlem (požární bezpečnost).

Poznámka: Při schodišťovém rameni širším než 2 750 mm se doporučuje rozdělit je mezilehlým zábradlím s madlem (požární bezpečnost). 2.5 Schodiště 2.5.1 Všeobecné údaje o schodištích Tab. 2.5.1 Minimální šířka ramene Rodinné domy do dvou podlaží Ostatní běžné stavby (bytové, občanské) Vícepodlažní stavby Podřadná, málo používaná schodiště

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Vertikální komunikace (2)

Vertikální komunikace (2) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Vertikální komunikace (2) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 8/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Rychlý náhled do kapitoly: Funkce schodišť Názvy jednotlivých konstrukčních části Rozdělení schodišť Technické, typologické a rozměrové

Více

Schodiště. ČSN Schodiště a šikmé rampy

Schodiště. ČSN Schodiště a šikmé rampy Schodiště ČSN 734130 Schodiště a šikmé rampy Definice schodiště Schodiště je stupňovitá stavební konstrukce sloužící ke komunikačnímu spojení různých výškových úrovní Třídění schodišť Schodiště vnitřní-uvnitř

Více

Schodiště,, rampy, výtahy 2

Schodiště,, rampy, výtahy 2 Pozemní stavitelství II. Schodiště,, rampy, výtahy 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Schodiště v montovaných skeletech a) základnískladebné varianty nosné kce schodiště Schodiště Funkce a požadavky 2 Schodiště

Více

Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 KP2K - cvičení 2011/12. Konstrukce pozemních staveb 2 - K. Podklady pro cvičení. Úloha 1

Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 KP2K - cvičení 2011/12. Konstrukce pozemních staveb 2 - K. Podklady pro cvičení. Úloha 1 Cíl úlohy Konstrukce pozemních staveb 2 - K Podklady pro cvičení Úloha 1 Návrh vnitřního schodiště Celkový návrh hlavního schodiště budovy, zahrnující konstrukčně-materiálové řešení schodišťových ramen,

Více

Přednáška 9 Schodiště, rampy, žebříky, výtahy

Přednáška 9 Schodiště, rampy, žebříky, výtahy BH02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 9, rampy, žebříky, výtahy Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 24. 11. 2014 Ústav pozemního stavitelství 1 ÚVOD ČSN 73 4130 a šikmé rampy Základní požadavky (2010)

Více

Schodiště ČSN 734130 Schodiště a šikmé rampy

Schodiště ČSN 734130 Schodiště a šikmé rampy Schodiště ČSN 734130 Schodiště a šikmé rampy Definice schodiště Schodiště je stupňovitá stavební konstrukce sloužící ke komunikačnímu spojení různých výškových úrovní Třídění schodišť Schodiště vnitřní-uvnitř

Více

Téma: Schodiště schodnicová

Téma: Schodiště schodnicová Téma: Schodiště schodnicová POS 2 Vypracoval: Ing. Josef Charamza TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN E VR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Schodnicová schodiště - typy

Více

Část 1: Vertikální komunikace

Část 1: Vertikální komunikace Část 1: Vertikální komunikace - schodiště názvosloví, druhy, funkční a typologické požadavky, příklad návrhu - schodiště konstrukční a materiálová řešení, statické principy - schodiště technologická a

Více

Sylabus k přednášce předmětu BK30 SCHODIŠTĚ Ing. Hana Hanzlová, CSc., Ing. Jitka Vašková, CSc.

Sylabus k přednášce předmětu BK30 SCHODIŠTĚ Ing. Hana Hanzlová, CSc., Ing. Jitka Vašková, CSc. Schodiště jsou souborem stavebních prvků (schodišťová ramena, podesty, mezipodesty, podestové nosníky, schodnice a schodišťové stěny), které umožňují komunikační spojení různých výškových úrovní. V budovách

Více

1.SVISLÝ ŘEZ Zobrazení konstrukcí ve svislém řezu Zásady zobrazování konstrukcí ve svislém řezu jsou uvedeny v podkladech cvičení č.

1.SVISLÝ ŘEZ Zobrazení konstrukcí ve svislém řezu Zásady zobrazování konstrukcí ve svislém řezu jsou uvedeny v podkladech cvičení č. 1.SVISLÝ ŘEZ 1.1.Poloha svislé řezové roviny Řezovou rovinu vedeme v příčném či podélném směru, tak aby procházela okenními a dveřními otvory. Její polohu lze v případě potřeby zalomit. Polohu řezové roviny

Více

STATICKÝ VÝPOČET ŽELEZOBETONOVÉHO SCHODIŠTĚ

STATICKÝ VÝPOČET ŽELEZOBETONOVÉHO SCHODIŠTĚ Investor - Obec Dolní Bečva,Dolní Bečva 340,Dolní Bečva 756 55 AKCE : Půdní vestavba v ZŠ Dolní Bečva OBJEKT : SO 01 Základní škola Budova A- STATICKÝ VÝPOČET ŽELEZOBETONOVÉHO SCHODIŠTĚ Autor: Dipl.Ing.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Vertikální komunikace (1)

Vertikální komunikace (1) ČVUT v Praze Fakulta stavební PS01 - POZEMNÍ STAVBY 1 Vertikální komunikace (1) doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na původní přednášky KP20 prof.

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Pozemní stavitelství a technologie provádění I 1. Rozdělení konstrukcí pozemních staveb Konstrukční systémy

Více

Podklady pro cvičení- II. blok. Úloha 7 Návrh vnitřního schodiště

Podklady pro cvičení- II. blok. Úloha 7 Návrh vnitřního schodiště Pozemní stavby 1 Podklady pro cvičení- II. blok Cíl úlohy Úloha 7 Návrh vnitřního schodiště Celkový návrh hlavního schodiště budovy, zahrnující konstrukčně-materiálové řešení schodišťových ramen, podest

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

Úvod, program přednášek

Úvod, program přednášek ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Úvod, program přednášek doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na původní

Více

Pozemní stavitelství II. Konstrukce vyložen. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. Konstrukce vyložen. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Konstrukce vyložen ené a ustupující Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Základnífunkce a požadavky Z hlediska účelu a funkce se mezi předsazené konstrukce řadí: balkóny lodžie pavlače

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 6/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Budovy jsou členění na trakty - prostorové části budovy vymezené dvěma vzájemně následnými vertikálními rovinami, procházejícími geometrickými

Více

Vertikální komunikace (4)

Vertikální komunikace (4) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Vertikální komunikace (4) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

Skeletové konstrukce 2

Skeletové konstrukce 2 Pozemní stavitelství II. Skeletové konstrukce 2 Zpracoval: Zdeněk Peřina, Ing. vyvinuly se z monolitických ŽB skeletů první výskyt 30-léta 20.století (ve světě) v ČR prvnívýskyt v 50-týchlétech 20.st do

Více

Pozemní stavitelství I. Konstrukční systémy

Pozemní stavitelství I. Konstrukční systémy Pozemní stavitelství I. Konstrukční systémy I. ROZDĚLENÍ PODLE KONSTRUKCE: Stěnový Skeletový Kombinovaný Zvláštní 2 A. Stěnový systém a) Podélný b) Příčný c) Obousměrový 3 Ad a) Podélný stěnový systém

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

TECHNICKÉ LISTY VÝKRESY OBSAH KAPITOLY SCHODIŠŤOVÉ STUPNĚ EUROPANEL

TECHNICKÉ LISTY VÝKRESY OBSAH KAPITOLY SCHODIŠŤOVÉ STUPNĚ EUROPANEL VÝKRESY ČÍSLO NÁZEV H.1 SCHÉMA KONSTRUKCE SCHODIŠTĚ H.2 KONSTRUKCE STUPNĚ H.3 ÚPRAVA VÝŠKY STUPNĚ H.4 MONTÁŽ JEDNOTLIVÝCH STUPŇŮ H.5 MONTÁŽ JEDNOTLIVÝCH STUPŇŮ (DETAIL) H.6 SCHODIŠTĚ PŘÍMÉ H.7 SCHODIŠTĚ

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce

Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce = pohled do bednění stropní konstrukce (+ schodišť, ramp apod.) a půdorysný řez svislými nosnými prvky podporujícími zakreslovaný strop. Řez je veden

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 08. ŽB monolitické stropy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Schodiště. Schodiště termíny

Schodiště. Schodiště termíny 133 Schodiště podesta odpočívadlo hlavní podesta mezipodesta schodišťové rameno nástupní výstupní zrcadlo stupeň stupnice podstupnice jalový stupeň výška, šířka stupně Schodiště termíny K133, či jsou volně

Více

RBZS 5. Schodiště Schodiště

RBZS 5. Schodiště Schodiště Schodiště podesta odpočívadlo hlavní podesta mezipodesta schodišťové rameno nástupní výstupní zrcadlo stupeň stupnice podstupnice jalový stupeň výška, šířka stupně Schodiště termíny přímočaré Typy schodišť

Více

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. jpasek@bivs.cz Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Nosné konstrukce 1. Svislé konstrukce 2. Vodorovné konstrukce 3. Konstrukční

Více

Zakreslování schodišť. Pozemní stavitelství I

Zakreslování schodišť. Pozemní stavitelství I Zakreslování schodišť Pozemní stavitelství I Pro zobrazení půdorysu schodiště, které překonává celou výšku zobrazovaného podlaží, platí pro vedení myšlených rovin vodorovných řezů tyto zásady: a) u jednoramenných

Více

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Severní přístavba

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Severní přístavba A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Severní přístavba 2.1. Technická zpráva a) Podrobný popis navrženého nosného

Více

NK 1 Konstrukce 2. Volba konstrukčního systému

NK 1 Konstrukce 2. Volba konstrukčního systému NK 1 Konstrukce 2 Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Stropní konstrukce 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Keramickéstropy Podle konstrukčního uspořádání rozlišujeme stropy montované: zkeramických nosníků a vložek zkeramickýchpovalů

Více

SCHODIŠTĚ A ŠIKMÉ RAMPY ČSN

SCHODIŠTĚ A ŠIKMÉ RAMPY ČSN SCHODIŠTĚ A ŠIKMÉ RAMPY ČSN 734130 POŽADAVKY NA SCHODIŠTĚ STATICKÉ PROVOZNÍ HYGIENICKÉ PROTIPOŽÁRNÍ BEZPEČNOSTNÍ.. UŽITNÁ NORMOVÁ ZATÍŽENÍ SCHODIŠŤ ČSN 730035 ROZDĚLENÍ SCHODIŠŤ PODLE UMÍSTĚNÍ: VNITŘNÍ

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků Modulová osnova systém os, určující polohu hlavních nosných prvků čtvercová, obdélníková, (trojúhelníková, lichoběžníková, kosodélná) pravidelná osnova - opakovatelnost dílů, detailů, automatizace při

Více

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků Modulová osnova systém os, určující polohu hlavních nosných prvků čtvercová, obdélníková, (trojúhelníková, lichoběžníková, kosodélná) pravidelná osnova - opakovatelnost dílů, detailů, automatizace při

Více

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra Prostorová tuhost Nosná soustava podsystém gravitační přenáší zatížení vyplývající z působení gravitačních sil stropy, sloupy s patkami, základy podsystém stabilizační ztužidla, zavětrování, rámové vazby,

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1)

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1) Tabulka 2 Stropy Požární odolnost v minutách 15 30 45 90 1 1 Stropy betonové, staticky určité, (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Desky z hutného betonu), výztuž v

Více

VZOROVÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

VZOROVÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA AKCE: VZOROVÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Místo stavby : Objednatel : Stupeň dokumentace : DSP Část : D.1.2 Stavebně konstrukční část Vypracoval : Zodpovědný projektant : Datum : Zakázkové číslo : ZADÁVACÍ PODMÍNKY:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: Ročník: Předmět: Téma: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2

Více

AKCE : Stavební úpravy BD Kostřinská 577/2, Praha 8. TECHNICKÁ ZPRÁVA a STATICKÝ VÝPOČET

AKCE : Stavební úpravy BD Kostřinská 577/2, Praha 8. TECHNICKÁ ZPRÁVA a STATICKÝ VÝPOČET AKCE : Stavební úpravy BD Kostřinská 77/, Praha 8 TECHNICKÁ ZPRÁVA a STATICKÝ VÝPOČET Místo stavby : Kostřinská 77/, Praha 8 Objednatel : PlanPoint, s.r.o. Bubenská 8/7, 70 00 Praha 7 Investor : SVJ Kostřinská

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 29_zakreslování a návrh schodiště Téma: Zobrazování a návrh

Více

ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Zadání předmětu RBZS obor L - zimní semestr 2015/16

ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Zadání předmětu RBZS obor L - zimní semestr 2015/16 ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Zadání předmětu RBZS obor L - zimní semestr 2015/16 Přehled úloh pro cvičení RBZS Úloha 1 Po obvodě podepřená deska Úloha 2 Lokálně

Více

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice 2. ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY PRINCIPY NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č.

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Střední část 2.1. Technická zpráva a) Podrobný popis navrženého nosného systému

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Katedra konstrukcí pozemních staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE D.1.2.6 Statické posouzení 2016 Lukáš Hradečný OBSAH: A. SCHÉMA KONSTRUKCE... 3 A.1 IDENTIFIKACE

Více

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované technologie Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované železobetonové stavby U montovaného skeletu je rozdělena nosná část sloupy, průvlaky a stropní panely) a výplňová část (stěny): Podle

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 03. VYZTUŽOVÁNÍ - DESKOVÉ PRVKY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA OCELOVÉ KONSTRUKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY

TECHNICKÁ ZPRÁVA OCELOVÉ KONSTRUKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY Investor Město Jiříkov Projekt číslo: 767-13 Stran: 8 Stavba MATEŘSKÁ ŠKOLA JIŘÍKOV Příloh: 0 Místo stavby Jiříkov STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ OCELOVÉ KONSTRUKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY MĚSTO JIŘÍKOV - JIŘÍKOV

Více

PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE

PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE PŘEDSAZENÉ KONSTRUKCE Předsazená konstrukce konstrukce zasahující do sousedního (zpravidla vnějšího) prostoru bezprostředně vystavená účinkům tohoto prostředí Rozdělení: balkony lodžie

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009 STROPNÍ KONSTRUKCE FUNKCE A POŢADAVKY Základní funkce a poţadavky architektonická funkce a poţadavky - půdorysná variabilita - estetická funkce - konstrukční tloušťka stropu statická funkce a poţadavky

Více

Schöck Tronsole typ L

Schöck Tronsole typ L typ typ typ (spárová deska) Slouží jako výplň spar mezi schodišťovým ramenem resp. podestou a schodišťovou stěnou zabraňující vzniku akustických mostů. Tyto prvky lze použít u monolitických i prefabrikovaných

Více

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE

PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Pozemní stavitelství PŘEVISLÉ A USTUPUJÍCÍ KONSTRUKCE Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN 73 4301 Obytné budovy ČSN EN 1991-1 (73 00 35) (Eurokód 1) Zatížení konstrukcí

Více

Schöck Isokorb typ QS

Schöck Isokorb typ QS Schöck Isokorb typ Schöck Isokorb typ Obsah Strana Varianty připojení 182 Rozměry 183 Pohledy/čelní kotevní deska/přídavná stavební výztuž 18 Dimenzační tabulky/vzdálenost dilatačních spar/montážní tolerance

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 04. VYZTUŽOVÁNÍ - TRÁMY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( )

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( ) Program předmětu YMVB 1. Modelování konstrukcí (17.2.2012) 1.1 Globální a lokální modelování stavebních konstrukcí Globální modely pro konstrukce jako celek, lokální modely pro návrh výztuže detailů a

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 01. Rozdělení konstrukcí Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem STATICKÝ POSUDEK. srpen 2015

Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem STATICKÝ POSUDEK. srpen 2015 2015 STAVBA STUPEŇ Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem DSP STATICKÝ POSUDEK srpen 2015 ZODP. OSOBA Ing. Jiří Surovec POČET STRAN 8 Ing. Jiří Surovec istruct Trabantská 673/18, 190

Více

Předběžný Statický výpočet

Předběžný Statický výpočet ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Předběžný Statický výpočet Stomatologická klinika s bytovou částí v Praze 5 Bakalářská práce Jan Karban Praha,

Více

a) Schodiště Konstrukce spojující různé úrovně Rampy Výtahy Žebříky Schodiště - názvosloví

a) Schodiště Konstrukce spojující různé úrovně Rampy Výtahy Žebříky Schodiště - názvosloví Konstrukce spojující různé úrovně Schodiště Rampy Výtahy Žebříky a) Schodiště ČSN 734130 Schodiště a šikmé rampy-1985, ČSN 743305 Ochranná zábradlí-1998. Schodiště - názvosloví Slouží k trvalému komunikačnímu

Více

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury ČSN EN ISO 128-23 Typy čar a jejich použití ČSN 01 0451 Technické písmo ČSN 01 3130 Technické výkresy Kótování Základní

Více

DOSTAVBA AREÁLU FIRMY KIEKERT

DOSTAVBA AREÁLU FIRMY KIEKERT DOSTAVBA AREÁLU FIRMY KIEKERT Pavel Čížek, Zora Čížková, Martin Vašina 1 Úvod Dostavba areálu firmy KIEKERT CS s.r.o. v Přelouči nebyla jednoduchá. Halové objekty skladu a expedice s přímou návazností

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 3

Podklady pro cvičení. Úloha 3 Pozemní stavby A2 Podklady pro cvičení Cíl úlohy Úloha 3 Dilatace nosných konstrukcí Návrh nosné konstrukce zadané budovy (úloha 3 má samostatné zadání) se zaměřením na problematiku dilatací nosných konstrukcí.

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA STATICKÁ ČÁST

TECHNICKÁ ZPRÁVA STATICKÁ ČÁST ČESKÉ VYSKOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ PROJEKT 4 - C KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA STATICKÁ ČÁST VOJTĚCH MARTINEK 2011/2012 1. Základní informace o stavbě: Navrhovaná

Více

Sylabus k přednášce předmětu BK1 SCHODIŠTĚ Ing. Hana Hanzlová, CSc., Ing. Jitka Vašková, CSc.

Sylabus k přednášce předmětu BK1 SCHODIŠTĚ Ing. Hana Hanzlová, CSc., Ing. Jitka Vašková, CSc. Schodiště jsou souborem stavebních prvků (schodišťová ramena, podesty, mezipodesty, podestové nosníky, schodnice a schodišťové stěny), které umožňují komunikační spojení různých výškových úrovní. V budovách

Více

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE STAVITELSTVÍ I. FAKULTA ARCHITEKTURY ČVUT PRAHA VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Základní funkce a požadavky architektonická funkce a požadavky - variabilita vnitřního prostoru - estetická

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Název oboru: Kód oboru: Druh zkoušky: Forma zkoušky: Školní rok: Číslo tématu Téma

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Název oboru: Kód oboru: Druh zkoušky: Forma zkoušky: Školní rok: Číslo tématu Téma ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Deskriptivní geometrie Druh zkoušky: profilová nepovinná 1. Základní geometrické útvary 2. Principy a druhy promítání 3. Pravoúhlé promítání na jednu průmětnu

Více