SČÍTÁNÍ BEZDOMOVCŮ V PRAZE V ROCE 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SČÍTÁNÍ BEZDOMOVCŮ V PRAZE V ROCE 2010"

Transkript

1 SČÍTÁNÍ BEZDOMOVCŮ V PRAZE V ROCE 2010 Cíle výzkumu a aplikované metody Petr Holpuch

2 CÍLE PROJEKTU

3 CÍLE PROJEKTU Vytvoření takového metodického konceptu, který by umožňoval pravidelné získávání srovnatelných údajů o počtech bezdomovců na území hl. města Prahy.

4 CÍLE PROJEKTU Vytvoření takového metodického konceptu, který by umožňoval pravidelné získávání srovnatelných údajů o počtech bezdomovců na území hl. města Prahy. Navržení metody, založené na transparentních, jasně definovaných postupech, které by byly co nejméně závislé na vnější proměnlivých faktorech (počasí, realizátor, typ sčítacích komisařů atd.).

5 CÍLE PROJEKTU Vytvoření takového metodického konceptu, který by umožňoval pravidelné získávání srovnatelných údajů o počtech bezdomovců na území hl. města Prahy. Navržení metody, založené na transparentních, jasně definovaných postupech, které by byly co nejméně závislé na vnější proměnlivých faktorech (počasí, realizátor, typ sčítacích komisařů atd.). Praktická aplikace tohoto konceptu, tedy realizace sčítání bezdomovců na území hl. města Prahy.

6 VÝSTUPY REALIZOVANÉHO ŠETŘENÍ

7 VÝSTUPY REALIZOVANÉHO ŠETŘENÍ Pravděpodobný počet bezdomovců na území hl. města Prahy.

8 VÝSTUPY REALIZOVANÉHO ŠETŘENÍ Pravděpodobný počet bezdomovců na území hl. města Prahy. Přibližný celkový počet bezdomovců nocujících v době sčítání na veřejných prostranstvích.

9 VÝSTUPY REALIZOVANÉHO ŠETŘENÍ Pravděpodobný počet bezdomovců na území hl. města Prahy. Přibližný celkový počet bezdomovců nocujících v době sčítání na veřejných prostranstvích. Celkový počet bezdomovců využívajících v době sčítání sociální služby (pobytové i ambulantní) tzv. tok bezdomovců.

10 VÝSTUPY REALIZOVANÉHO ŠETŘENÍ Pravděpodobný počet bezdomovců na území hl. města Prahy. Přibližný celkový počet bezdomovců nocujících v době sčítání na veřejných prostranstvích. Celkový počet bezdomovců využívajících v době sčítání sociální služby (pobytové i ambulantní) tzv. tok bezdomovců. Základní údaje o struktuře populace uživatelů sociálních služeb primárně určených pro osoby bez přístřeší.

11 KOHO SČÍTÁME?

12 KOHO SČÍTÁME? Potřeba vymezení kategorie bezdomovec - přesné definování (měřitelných) podmínek, za nichž bude zkontaktovaná osoba započtena.

13 KOHO SČÍTÁME? Potřeba vymezení kategorie bezdomovec - přesné definování (měřitelných) podmínek, za nichž bude zkontaktovaná osoba započtena. Operacionalizace by měla být odvozena spíše od smyslu výzkumu, nežli od určité obecné definice.

14 KOHO SČÍTÁME? Potřeba vymezení kategorie bezdomovec - přesné definování (měřitelných) podmínek, za nichž bude zkontaktovaná osoba započtena. Operacionalizace by měla být odvozena spíše od smyslu výzkumu, nežli od určité obecné definice. Správně vytvořená operacionální definice je určující z hlediska úspěšnosti celého výzkumu.

15 BEZDOMOVCEM (SČÍTANOU OSOBOU) JE PRO NÁS ČLOVĚK, KTERÝ: 1. Nocuje ve speciálních ubytovacích zařízeních pro osoby bez přístřeší (azylové domy, noclehárny)

16 BEZDOMOVCEM (SČÍTANOU OSOBOU) JE PRO NÁS ČLOVĚK, KTERÝ: 1. Nocuje ve speciálních ubytovacích zařízeních pro osoby bez přístřeší (azylové domy, noclehárny) 2. Nocuje obvykle na takových místech, která svou povahou nejsou k nocování určená (místa pod výklenky rozličných staveb (například podmostí) provizorní přístřešky a nocležiště v městské zeleni, prostředky a prostory MHD, vlaková nádraží, vagóny, cizí opuštěné objekty).

17 BEZDOMOVCEM (SČÍTANOU OSOBOU) JE PRO NÁS ČLOVĚK, KTERÝ: 1. Nocuje ve speciálních ubytovacích zařízeních pro osoby bez přístřeší (azylové domy, noclehárny) 2. Nocuje obvykle na takových místech, která svou povahou nejsou k nocování určená (místa pod výklenky rozličných staveb (například podmostí), provizorní přístřešky a nocležiště v městské zeleni, prostředky a prostory MHD, vlaková nádraží, vagóny, cizí opuštěné objekty). 3. Momentálně se nachází ve vězení, nemocnici či psychiatrické léčebně, avšak po opuštění těchto zařízení spadá do kategorie 1 nebo 2.

18 POUŽITÉ SČÍTACÍ METODY

19 METODA ÚPLNÉHO SČÍTÁNÍ (POINT IN TIME COUNT) Započtení každého jednotlivce, který spadá do cílové (sčítané) populace. Sečíst můžeme jenom ty osoby, s nimiž se dostaneme do kontaktu.

20 METODY ODHADU VELIKOSTI POPULACE ZE VZORKU Velikost cílové populace se odhaduje z jejího vzorku na základě pravděpodobnostní statistiky.

21 METODY ODHADU VELIKOSTI POPULACE ZE VZORKU Velikost cílové populace se odhaduje z jejího vzorku na základě pravděpodobnostní statistiky. Tyto metody se používají především pro mapování počtu mobilních, těžce zachytitelných populací, či těžko dostupných (sub)populací.

22 METODY ODHADU VELIKOSTI POPULACE ZE VZORKU Velikost cílové populace se odhaduje z jejího vzorku na základě pravděpodobnostní statistiky. Tyto metody se používají především pro mapování počtu mobilních, těžce zachytitelných populací, či těžko dostupných (sub)populací. Umožňují započíst i ty osoby, s nimiž nejsme v kontaktu, s nimiž se nesetkáme, které nevidíme.

23 METODOLOGIE REALIZOVANÉHO VÝZKUMU

24 METODOLOGIE REALIZOVANÉHO VÝZKUMU Kombinace metody odhadu populace ze vzorku (metody zpětného záchytu/ capture re-capture) a metody úplného sčítání.

25 METODOLOGIE REALIZOVANÉHO VÝZKUMU Kombinace metody odhadu populace ze vzorku (metody zpětného záchytu/ capture re-capture) a metody úplného sčítání. Metodou zpětného záchytu byly sečteny osoby spící venku.

26 METODOLOGIE REALIZOVANÉHO VÝZKUMU Kombinace metody odhadu populace ze vzorku (metody zpětného záchytu/ capture re-capture) a metody úplného sčítání. Metodou zpětného záchytu byly sečteny osoby spící venku. Metoda úplného sčítání byla použita k získání informací o počtech osob bez přístřeší pobývajících v azylových domech, noclehárnách, věznicích, nemocnicích a psychiatrických léčebnách.

27 METODA ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU (CAPTURE RECAPTURE)

28 METODA ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU (CAPTURE RECAPTURE) V první fázi vyrazíme do prostředí, kde se pohybuje cílová populace a spočítáme co nejvíce jednotlivců - spočítané jednotky určitým způsobem označíme.

29 METODA ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU (CAPTURE RECAPTURE) V první fázi vyrazíme do prostředí, kde se pohybuje cílová populace a spočítáme co nejvíce jednotlivců - spočítané jednotky určitým způsobem označíme. V druhé fázi (co nejdříve po fázi první), provedeme druhé sčítání, při němž sledujeme množství jednotek, které jsou označeny z předchozího sčítání.

30 METODA ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU (CAPTURE RECAPTURE) V první fázi vyrazíme do prostředí, kde se pohybuje cílová populace a spočítáme co nejvíce jednotlivců - spočítané jednotky určitým způsobem označíme. V druhé fázi (co nejdříve po fázi první), provedeme druhé sčítání, při němž sledujeme množství jednotek, které jsou označeny z předchozího sčítání. Výpočtem zjistíme odhad velikosti celé populace.

31 PRVNÍ FÁZE METODY ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU První fáze sčítání probíhala ve všech klíčových zařízeních poskytujících ambulantní sociální služby osobám bez přístřeší.

32 PRVNÍ FÁZE METODY ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU První fáze sčítání probíhala ve všech klíčových zařízeních poskytujících ambulantní sociální služby osobám bez přístřeší. Tato první fáze probíhala v průběhu pěti pracovních dnů v posledním dubnovém týdnu, tj. Od 26. Do V průběhu těchto dnů byl evidován každý uživatel sociálních služeb, který se v době sčítání vyskytl v daném centru.

33 PRVNÍ FÁZE METODY ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU První fáze sčítání probíhala ve všech klíčových zařízeních poskytujících ambulantní sociální služby osobám bez přístřeší. Tato první fáze probíhala v průběhu pěti pracovních dnů v posledním dubnovém týdnu, tj. Od 26. Do V průběhu těchto dnů byl evidován každý uživatel sociálních služeb, který se v době sčítání vyskytl v daném centru. V každém centru byl proškolený sčítací komisař, který s klientem daného zařízení vyplnil krátký dotazník.

34 PRVNÍ FÁZE METODY ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU První fáze sčítání probíhala ve všech klíčových zařízeních poskytujících ambulantní sociální služby osobám bez přístřeší. Tato první fáze probíhala v průběhu pěti pracovních dnů v posledním dubnovém týdnu, tj. Od 26. Do V průběhu těchto dnů byl evidován každý uživatel sociálních služeb, který se v době sčítání vyskytl v daném centru. V každém centru byl proškolený sčítací komisař, který s klientem daného zařízení vyplnil krátký dotazník. Cílem standardizovaného rozhovoru se záznamovým archem bylo získání potřebných údajů k následujícímu sčítání metodou zpětného záchytu ( označení zkontaktované osoby).

35 DRUHÁ FÁZE METODY ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU Návaznost přímo na první fázi sčítání (proběhla v sobotu ) a probíhala v terénu.

36 DRUHÁ FÁZE METODY ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU Návaznost přímo na první fázi sčítání (proběhla v sobotu ) a probíhala v terénu. Cílem této sčítací fáze bylo v průběhu jednoho dne zastihnout dostatečně velký výběrový soubor z populace pražských bezdomovců spících venku a zjistit, jak velký podíl tvoří z celkového počtu osob spících venku, které byly zkontaktovány v první fázi.

37 VÝHODY A NEVÝHODY POUŽITÉ METODY ZPĚTNÉHO ZÁCHYTU Snadná evidence duplicit. Stačí malý tým sčítacích komisařů. Nenáročná koordinace sčítacích komisařů. Umožňuje osobní kontakt se všemi osobami ze sčítaného vzorku. Předpokládanou statistickou chybu šetření lze relativně přesně stanovit. Sčítací komisaři nemusejí navštěvovat nebezpečné lokality Není třeba znát skrytá nocležiště bezdomovců. Výsledným údajem je relativně široký interval, nikoliv exaktní číslo (v našem sčítání osob) Vyšší nároky na precizní přípravu a bezchybné provedení.

38 VÝPOČET PRAVDĚPODOBNÉHO POČTU BEZDOMOVCŮ NA ÚZEMÍ HL. MĚSTA PRAHY

39 VÝPOČET PRAVDĚPODOBNÉHO POČTU BEZDOMOVCŮ NA ÚZEMÍ HL. MĚSTA PRAHY P počet bezdomovců (spí venku) v první fázi, n počet bezdomovců (spí venku) zaznamenaných v druhé fázi, O počet týchž bezdomovců (spí venku), kteří byli zaznamenáni v první i v druhé fázi, N odhad celkového počtu bezdomovců spících venku. P/N = O/n r o podíl označených bezdomovců ve výběru (tj. O/n) A počet bezdomovců v azylových domech, noclehárnách, věznicích, nemocnicích a psychiatrických léčebnách, N c odhad počtu všech bezdomovců na území hl. města Prahy, P/N = r o N = P/r o N c = N + A Vzhledem k tomu, že r o je vypočteno na základě výběru s určitým intervalem spolehlivosti, je nutné vypočítat N min a N max jakožto dolní a horní hranici intervalu, ve kterém se pravděpodobná hodnota celkového počtu bezdomovců vyskytuje.

40 ODHADNUTÝ POČET BEZDOMOVCŮ SPÍCÍCH VENKU P = 672 (počet zaznamenaných bezdomovců nocujících venku v první fázi sčítání) n = 400 (počet bezdomovců nocujících venku zaznamenaných v druhé fázi) O = 81 (počet týchž bezdomovců spících venku, kteří byli zaznamenáni v první i v druhé fázi) N =? (přibližný celkový počet bezdomovců nocujících v době sčítání na veřejných prostranstvích P/N = O/n N = P/r o N = 3 319

41 CELKOVÝ ODHAD SČÍTANÝCH OSOB Celkový počet osob nocujících v době sčítání v institucích, azylových domech a noclehárnách je A = 634. Pravděpodobný počet osob nocujících v době sčítání na veřejných prostranstvích je N= 3319 N c = A + N N c = N c = 3 953

42 HARMONOGRAM PROJEKTU, PERSONÁLNÍ ZAJIŠTĚNÍ A VÝSTUPY

43 HARMONOGRAM PROJEKTU, PERSONÁLNÍ ZAJIŠTĚNÍ A VÝSTUPY Realizace v průběhu šesti měsíců (rešerše literatury, vypracování metodiky, aplikace metodiky) Jedna koordinátorka projektu (plný úvazek) a jeden metodolog projektu (externí spolupráce) Krátkodobé zapojení dalších osob (sčítací komisaři a komisařky, statistik) Výstupem projektu je podrobná metodika jejíž součástí je závěrečná zpráva z realizovaného censu cna_zprava_scitani_bezdomovcu_hmp_2010.pdf

44 PROSTOR K DISKUSI Petr.holpuch@gmail.com

SČÍTÁNÍ BEZDOMOVCŮ NA ÚZEMÍ HL. MĚSTA PRAHY Závěrečná Zpráva

SČÍTÁNÍ BEZDOMOVCŮ NA ÚZEMÍ HL. MĚSTA PRAHY Závěrečná Zpráva SČÍTÁNÍ BEZDOMOVCŮ NA ÚZEMÍ HL. MĚSTA PRAHY Závěrečná Zpráva leden srpen 2010 Sčítání bezdomovců na území hl. města Prahy, závěrečná zpráva Mgr. Zuzana Šnajdrová Mgr. Petr Holpuch Praha, 2010 2 ANOTACE...

Více

Zjišťování počtu lidí bez domova v Brně

Zjišťování počtu lidí bez domova v Brně Zjišťování počtu lidí bez domova v Brně ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH PROJEKTU Magistrát města Brna, Odbor sociální péče Březen, 2014 Zprávu zpracovalo Oddělení sociální prevence a pomoci, OSP MMB. Zjišťování počtu

Více

Návrh metodiky pořízení výběrového souboru

Návrh metodiky pořízení výběrového souboru Návrh metodiky pořízení výběrového souboru v rámci průzkumu dopravního chování cestujících v rámci regionální dojížďky a zmapování vztahu zdroj a cíl pro Brněnské komunikace, a.s. 1 ZÁKLADNÍ A VÝBĚROVÝ

Více

Statistika odpovídá druhé tabulce statistického výkazu MŠMT Z s názvem Klienti, jimž byla poskytnuta péče ve školním roce 2016/17.

Statistika odpovídá druhé tabulce statistického výkazu MŠMT Z s názvem Klienti, jimž byla poskytnuta péče ve školním roce 2016/17. MŠMT Z 33-01 / 2017 Statistika MŠMT Z 33-01 slouží k získání většiny údajů potřebných k vyplnění stejnojmenného výkazu o speciálním pedagogickém centru (v elektronické podobě soubor for3317.pdf). Po správném

Více

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Obsah Hodnocení a aktualizace...2 Případové studie...2 Indikátory pro měření změny udržitelnosti lokálního systému sociálního

Více

Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2.

Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2. Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2.2013 Člověk s duševní nemocí Vítáme zástupce: sociálních služeb

Více

Reforma péče o duševní zdraví Uskutečněné kroky a nejbližší cíle. 26. dubna 2017 Úřad vlády ČR

Reforma péče o duševní zdraví Uskutečněné kroky a nejbližší cíle. 26. dubna 2017 Úřad vlády ČR Reforma péče o duševní zdraví Uskutečněné kroky a nejbližší cíle 26. dubna 2017 Úřad vlády ČR Program aktuální stav reformy kvalita péče regionální sítě péče nové služby a transformace psychiatrických

Více

Sčítání bezdomovců ve městě Brně Tisková zpráva o výstupech projektu. Magistrát města Brna, Odbor sociální péče

Sčítání bezdomovců ve městě Brně Tisková zpráva o výstupech projektu. Magistrát města Brna, Odbor sociální péče Sčítání bezdomovců ve městě Brně Tisková zpráva o výstupech projektu Magistrát města Brna, Odbor sociální péče Autoři zprávy: Mgr. Magda Hežová, Mgr. Roman Loukota, Mgr. Ladislav Ptáček, Mgr. Jiří Sejbal,

Více

Projekt Podpora procesů v sociálních službách Aktivita 3

Projekt Podpora procesů v sociálních službách Aktivita 3 Projekt Podpora procesů v sociálních službách Aktivita 3 Popis intervencí/činností sociálních služeb Třetím dílčím úkolem aktivity je navrhnout systém sledování poskytovaných intervencí (činností) a jejich

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

Možnosti využití informací NIL pro oblastní plány rozvoje lesů

Možnosti využití informací NIL pro oblastní plány rozvoje lesů XIX. Sněm Lesníků, Národní Inventarizace lesů, druhý cyklus (2011-2015) Možnosti využití informací NIL pro oblastní plány rozvoje lesů Radim Adolt Analytické Centrum NIL (ACNIL) Ústav pro hospodářskou

Více

Výpočet dotace výpočtový mechanismus pro rok Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014

Výpočet dotace výpočtový mechanismus pro rok Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Výpočet dotace výpočtový mechanismus pro rok 2015 Seminář pro poskytovatele sociálních služeb 25. června 2014 Výpočet dotace výpočtový mechanismus pro rok 2015 Výpočet dotace Sociální služby jsou rozděleny

Více

STATISTICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ

STATISTICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ STATISTICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ ÚVOD Základní soubor Všechny ryby v rybníce, všechny holky/kluci na škole Cílem určit charakteristiky, pravděpodobnosti Průměr, rozptyl, pravděpodobnost, že Maruška kápne na toho

Více

SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - PŘÍPRAVA PROJEKTŮ

SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - PŘÍPRAVA PROJEKTŮ Veronika Lípová FA ČVUT SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - PŘÍPRAVA PROJEKTŮ KVANTIFIKACE POTŘEB V OBCI PRVNÍ FÁZE STANOVENÍ ZÁMĚRU A/ ZÁMĚR A.1/ Kvantifikace potřeb A.2/ Provozní modely / forma zajištění / strategie

Více

2. Sídelní struktura a způsob bydlení

2. Sídelní struktura a způsob bydlení 2. Sídelní struktura a způsob bydlení 2.1. Sídelní struktura Karlovarský kraj má 132 obcí s 518 částmi. Ke sčítání roku 2011 měl Karlovarský kraj 132 obcí s 518 částmi. Oproti sčítání roku 2001 došlo ke

Více

Model sociální služby Osobní asistence

Model sociální služby Osobní asistence Model sociální služby Osobní asistence Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Pro koho je studie ekonomického dopadu vhodná?

Pro koho je studie ekonomického dopadu vhodná? Pro koho je studie ekonomického dopadu vhodná? Ekonomické dopady generuje každá organizace i každý jednotlivec, lze je tedy spočítat pro jakýkoli subjekt. Ve světě bývají studie ekonomického dopadu zpracovávány

Více

PŘÍLOHY. PŘÍLOHA č. 1 Definice bezdomovectví. Definice bezdomovectví

PŘÍLOHY. PŘÍLOHA č. 1 Definice bezdomovectví. Definice bezdomovectví PŘÍLOHY PŘÍLOHA č 1 Definice bezdomovectví Definice bezdomovectví Bezdomovectví je složitá záležitost Jde o to z jakého úhlu pohledu je na bezdomovectví pohlíženo Některé definice zdůrazňují skutečnost,

Více

Poznámka: Každý klient bude do příslušného sloupce započítán pouze jednou, bez ohledu na počet setkání.

Poznámka: Každý klient bude do příslušného sloupce započítán pouze jednou, bez ohledu na počet setkání. MŠMT Z 23-01 / 2017 Statistika MŠMT Z 23-01 slouží k získání většiny údajů potřebných k vyplnění stejnojmenného výkazu o pedagogicko-psychologické poradně. Po správném nainstalování se v programu objeví

Více

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2013

VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2013 VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ PRO SPOLUPRACUJÍCÍ ODBORNÍKY A ORGANIZACE ZPĚTNÁ VAZBA ZA ROK 2013 1. METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na získání zpětné

Více

Projekt Bezpečné cesty do školy Městská část Praha 14 Vstupní seminář projektu - první schůzka pracovní skupiny projektu BCŠ Praha 14

Projekt Bezpečné cesty do školy Městská část Praha 14 Vstupní seminář projektu - první schůzka pracovní skupiny projektu BCŠ Praha 14 Projekt Bezpečné cesty do školy Městská část Praha 14 Vstupní seminář projektu - první schůzka pracovní skupiny projektu BCŠ Praha 14 Radek Patrný, Petr Šmíd 8. 11. 2017 Nadace Partnerství největší česká

Více

Armáda spásy. Průvodce pouliční medicínou. Srdce Bohu, ruce lidem.

Armáda spásy. Průvodce pouliční medicínou. Srdce Bohu, ruce lidem. Armáda spásy Průvodce pouliční medicínou Srdce Bohu, ruce lidem. OBSAH Předmluva 5,7 Definice 9 Programové prohlášení 9 Filozofie 9 Základní principy 9 12 Praxe 12 Terénní práce 12 14 Oděv a chování při

Více

Analýza financování přeneseného výkonu státní správy. Odbor strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR

Analýza financování přeneseného výkonu státní správy. Odbor strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR Analýza financování přeneseného výkonu státní správy Odbor strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR Obsah analýzy Průběh dotazníkového šetření Koeficient režijních nákladů

Více

Druh sociální služby: Terénní sociální služba pro osoby bez domova a ohrožené sociálním vyloučením

Druh sociální služby: Terénní sociální služba pro osoby bez domova a ohrožené sociálním vyloučením Poskytovatel: Maltézská pomoc, o.p.s. Druh sociální služby: Terénní sociální služba pro osoby bez domova a ohrožené sociálním vyloučením Místo poskytování: Hlavní město Praha Cílová skupina: osoby bez

Více

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA Ing. Barbara Poslušná Probační a mediační služba 03.10.2018 Základní informace Realizátor: Probační a mediační služba Partneři: Vězeňská služba ČR, Buskerud Probation office a Drammen

Více

Pražské matky vyhlašují program Bezpečné cesty do školy 2019

Pražské matky vyhlašují program Bezpečné cesty do školy 2019 Pražské matky vyhlašují program Bezpečné cesty do školy 2019 Program Bezpečné cesty do školy probíhá ve spolupráci s hlavním městem Prahou a je koordinován organizací Pražské matky (PM). V minulých letech

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc, 20. dubna 2010

Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc, 20. dubna 2010 HISTORIE A BUDOUCNOST MĚŘENÍ KVALITY ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB PROSTŘEDNICTVÍM SPOKOJENOSTI PACIENTŮ (MUDr. Markéta Hellerová, náměstkyně ministryně zdravotnictví) Konference Kvalita Očima Pacientů 2010 Olomouc,

Více

Hodnocení populačního přežití pacientů diagnostikovaných s C20 v ČR Projekt Diagnóza C20 - vzdělávání, výzkum a lékařská praxe

Hodnocení populačního přežití pacientů diagnostikovaných s C20 v ČR Projekt Diagnóza C20 - vzdělávání, výzkum a lékařská praxe Hodnocení populačního přežití pacientů diagnostikovaných s C20 v ČR Projekt Diagnóza C20 - vzdělávání, výzkum a lékařská praxe CZ.2.17/1.1.00/32257 Motivace a cíle přednášky 1. Srovnání 5letého přežití

Více

Závěrečná zpráva z výzkumu

Závěrečná zpráva z výzkumu Zhodnocení kampaně Březen měsíc Internetu Závěrečná zpráva z výzkumu v rámci akce: Březen - měsíc Internetu připravil: Heřmanova 22, 17 PRAHA 7 Tel.: 2 19 58, Fax: 2 19 59 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ Duben

Více

Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví. MUDr. Martin Hollý, MBA

Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví. MUDr. Martin Hollý, MBA Psychické problémy a psychiatrické diagnózy jako příčiny (ženského) bezdomovectví MUDr. Martin Hollý, MBA 19.5.2015 Sociální situace Tělesné zdraví Duševní zdraví Prevalence duševních poruch u bezdomovců

Více

STATISTICA Téma 6. Testy na základě jednoho a dvou výběrů

STATISTICA Téma 6. Testy na základě jednoho a dvou výběrů STATISTICA Téma 6. Testy na základě jednoho a dvou výběrů 1) Test na velikost rozptylu Test na velikost rozptylu STATISTICA nemá. 2) Test na velikost střední hodnoty V menu Statistika zvolíme nabídku Základní

Více

8. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

8. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Společnost pro rozvoj Humpolecka na období 2014 2020 vyhlašuje 8. výzvu k předkládání

Více

Institut pro veřejnou diskusi. Integrace zdravotní a sociální péče. MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra

Institut pro veřejnou diskusi. Integrace zdravotní a sociální péče. MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra Institut pro veřejnou diskusi Integrace zdravotní a sociální péče MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra Zákon o zdravotních službách Bez získání oprávnění k poskytování zdravotních služeb je možné

Více

Žádost o přidělení sociálního bytu

Žádost o přidělení sociálního bytu Příloha č. 1 Žádost o přidělení sociálního bytu Žadatel 1 Jméno, příjmení Datum narození Místo trvalého pobytu Telefon/E-mail Číslo účtu Jméno, příjmení, titul majitele účtu Počet členů domácnosti Účel

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálněprávní ochrany zařízeními pro děti vyžadující okamžitou pomoc 1a 1b 2a 2b 2c 3a 3b 3c 1. Cíle a způsoby činnosti zařízení pro dčti

Více

PSY117/454 Statistická analýza dat v psychologii přednáška 8. Statistické usuzování, odhady

PSY117/454 Statistická analýza dat v psychologii přednáška 8. Statistické usuzování, odhady PSY117/454 Statistická analýza dat v psychologii přednáška 8 Statistické usuzování, odhady Výběr od deskripce k indukci Deskripce dat, odhad parametrů Usuzování = inference = indukce Počítá se s náhodným

Více

MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014

MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014 MODEL FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE ZLÍNSKÉM KRAJI V ROCE 2014 Nastavení modelové struktury financování (nastavení maximálních nákladů na jednotku a % podíl jednotlivých zdrojů financování na těchto

Více

KGG/STG Statistika pro geografy

KGG/STG Statistika pro geografy KGG/STG Statistika pro geografy 5. Odhady parametrů základního souboru Mgr. David Fiedor 16. března 2015 Vztahy mezi výběrovým a základním souborem Osnova 1 Úvod, pojmy Vztahy mezi výběrovým a základním

Více

PRÁCE S LIDMI BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Z POHLEDU TERÉNNÍHO PROGRAMU NNO

PRÁCE S LIDMI BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Z POHLEDU TERÉNNÍHO PROGRAMU NNO PRÁCE S LIDMI BEZ PŘÍSTŘEŠÍ Z POHLEDU TERÉNNÍHO PROGRAMU NNO O KOM MLUVÍME LIDÉ ŽIJÍCÍ VE VEŘEJNÉM PROSTORU LIDÉ PŘESPÁVAJÍCÍ VENKU LIDÉ USPOKOJUJÍCÍ SVÉ POTŘEBY NA VEŘEJNOSTI DLE ETHOS: ROOFLESS = BEZ

Více

4. Osoby bydlící v zařízeních

4. Osoby bydlící v zařízeních 4. Osoby bydlící v zařízeních Ubytování v zařízení nesplňuje parametry bydlení v bytech, naopak poskytuje bydlícím osobám některé služby. Celkem bylo k 26. 3. 2011 ve všech typech zařízení sečteno 194

Více

Příloha č. 1 k Metodice. Principy, priority a pravidla pro stanovení výše účelové dotace na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2018

Příloha č. 1 k Metodice. Principy, priority a pravidla pro stanovení výše účelové dotace na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2018 Příloha č. 1 k Metodice Principy, priority a pravidla pro stanovení výše účelové dotace na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2018 Obsah 1 Principy a priority... 4 2 Obecná pravidla pro výpočet

Více

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/5

Příloha č. 2. Podporované cílové skupiny 1/5 Příloha č. 2 Podporované cílové skupiny Cílovou skupinou v IP 2.3 jsou osoby sociálně vyloučené a osoby sociálním vyloučením ohrožené, uchazeči a zájemci o zaměstnání, neaktivní osoby a zaměstnanci místních

Více

5. výzva MAS Východní Slovácko IROP Sociální bydlení

5. výzva MAS Východní Slovácko IROP Sociální bydlení MAS Východní Slovácko, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Barevná venkovská harmonie: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Východní Slovácko pro období 2014 2020

Více

Systém rizikové analýzy při sta4ckém návrhu podzemního díla. Jan Pruška

Systém rizikové analýzy při sta4ckém návrhu podzemního díla. Jan Pruška Systém rizikové analýzy při sta4ckém návrhu podzemního díla Jan Pruška Definice spolehlivos. Spolehlivost = schopnost systému (konstrukce) zachovávat požadované vlastnos4 po celou dobu životnos4 = pravděpodobnost,

Více

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Třebíči

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Třebíči Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Třebíči Vydala: Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj Zpracovala: Michaela Pomališová http://www.timur.cz

Více

Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu

Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu Mgr. Martina Baranová ACCENDO - Centrum pro vědu a výzkum, o.p.s. E-mail: martina.baranova@accendo.cz Tel.: + 420 603 520 577 Web: www.accendo.cz

Více

Řízení projektů. Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT

Řízení projektů. Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT Řízení projektů Konstrukce síťového grafu pro řízení projektů Metoda CPM Metoda PERT 1 Úvod základní pojmy Projekt souhrn činností, které musí být všechny realizovány, aby byl projekt dokončen Činnost

Více

Zastupitelstvo Kraje Vysočina. Dodatek č. 1. ze dne

Zastupitelstvo Kraje Vysočina. Dodatek č. 1. ze dne Zastupitelstvo Kraje Vysočina Dodatek č. 1 ze dne 2. 2. 2016 k Zásadám Zastupitelstva Kraje Vysočina č. 07/15 pro poskytování příspěvku na vyrovnávací platbu v roce 2016 Čl. 1 Změnové ustanovení 1) Článek

Více

Sněmovní volební model MEDIAN (říjen-listopad 2012)

Sněmovní volební model MEDIAN (říjen-listopad 2012) VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ a VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE MEDIAN, Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101, http: //www.median.cz, e-mail: median@median.cz oficiální partner

Více

MAS Česká Kanada IROP Sociální bydlení

MAS Česká Kanada IROP Sociální bydlení MAS Česká Kanada o.p.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Česká Kanada na období 201 2020 vyhlašuje. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2:

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2: Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Zásady Plzeňského kraje

Zásady Plzeňského kraje Zásady Plzeňského kraje k řízení o poskytnutí vyrovnávací platby formou neinvestiční dotace (dotační řízení) nebo formou neinvestičního příspěvku na provoz poskytovateli sociální služby, který je příspěvkovou

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Ekonomická fakulta. Semestrální práce. Statistický rozbor dat z dotazníkového šetření školní zadání

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Ekonomická fakulta. Semestrální práce. Statistický rozbor dat z dotazníkového šetření školní zadání TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekonomická fakulta Semestrální práce Statistický rozbor dat z dotazníkového šetření školní zadání Skupina: 51 Vypracovaly: Pavlína Horná, Nikola Loumová, Petra Mikešová,

Více

MAS Hradecký venkov IROP Sociální bydlení

MAS Hradecký venkov IROP Sociální bydlení MAS Hradecký venkov jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Hradecký venkov na období 2014 2020 vyhlašuje 5. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

4. výzvu k předkládání žádostí o podporu

4. výzvu k předkládání žádostí o podporu MAS Region Pošembeří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Region Pošembeří na období 2014 2020 vyhlašuje 4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI. č. R MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 RADA MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. R-062-010-16 ze dne 21.3.2016 Žádost o účelovou neinvestiční dotaci na realizaci procesů plánování sociálních služeb, řešení problematiky bezdomovectví

Více

Tímto žádáme o zaslání metody a vstupních údajů, na základě kterých Ministerstvo financí vypočetlo navýšení příjmů státního rozpočtu o 18 miliard

Tímto žádáme o zaslání metody a vstupních údajů, na základě kterých Ministerstvo financí vypočetlo navýšení příjmů státního rozpočtu o 18 miliard Tímto žádáme o zaslání metody a vstupních údajů, na základě kterých Ministerstvo financí vypočetlo navýšení příjmů státního rozpočtu o 18 miliard korun v souvislosti se zavedením elektronické evidence

Více

Pravidla poskytování dotace v rámci projektu Podpora. Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II. na období

Pravidla poskytování dotace v rámci projektu Podpora. Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II. na období Příloha č. 1 dokumentu Vyhlášení Pravidla poskytování dotace v rámci projektu Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II na období 2018-2019 Verze č. 1 Zveřejněno: 9/2017 Podpora

Více

4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

4. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Královédvorsko, z. s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Královédvorsko na období 201 2020 vyhlašuje. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Koncepce rozvoje zdravotnictví v regionu Dolnobřežansko

Koncepce rozvoje zdravotnictví v regionu Dolnobřežansko Koncepce rozvoje zdravotnictví v regionu Dolnobřežansko březen 2008 Úvod Zdravotní péči v české republice poskytují zdravotnická zařízení státu, obcí, krajů, fyzických a právnických osob a to v souladu

Více

Jak měříme genetickou vzdálenost a co nám říká F ST

Jak měříme genetickou vzdálenost a co nám říká F ST Jak měříme genetickou vzdálenost a co nám říká F ST 1) Genetická vzdálenost a její stanovení Pomocí genetické rozmanitosti, kterou se populace liší, můžeme určit do jaké míry jsou si příbuznější jaká je

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie jako Pověřená osoba v oblasti náhradní rodinné péče má zpracovanou METODIKU - funkční systém vnitřních

Více

3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Třešťsko jako nositel "Strategie komunitně vedeného místního rozvoje území místní akční skupiny Třešťsko, o.p.s. na roky 2014-2020" vyhlašuje 3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

Volební model MEDIAN (duben-květen 2012)

Volební model MEDIAN (duben-květen 2012) VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ a VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE MEDIAN, Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101, http: //www.median.cz, e-mail: median@median.cz oficiální partner

Více

Sněmovní volební model MEDIAN (listopad-prosinec 2012)

Sněmovní volební model MEDIAN (listopad-prosinec 2012) VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ a VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE MEDIAN, Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101, http: //www.median.cz, e-mail: median@median.cz oficiální partner

Více

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Sociologický empirický výzkum (SEV) nástroj pro zjišťování odpovědí na otázky o existenci, rozsahu a vývoji společenských jevů a procesů

Více

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA Mgr. Kamila Špejrová Probační a mediační služba Základní informace Realizátor: Probační a mediační služba Partneři: Vězeňská služba ČR, Buskerud Probation office a Drammen Half-Way

Více

12. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

12. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS 21 jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS 21 na období 2014 2020 vyhlašuje 12. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního

Více

Odhad vývoje počtu obyvatel do roku 2020 Městské části Praha 21 Újezd nad Lesy

Odhad vývoje počtu obyvatel do roku 2020 Městské části Praha 21 Újezd nad Lesy ÚTVAR ROZVOJE HL. M. PRAHY Odbor strategické koncepce Odhad vývoje počtu obyvatel do roku 2020 Městské části Praha 21 Újezd nad Lesy Zpracoval Petr Gibas, MSc. Odbor strategické koncepce, oddělení strategie

Více

Průzkumy dopravního chování: základní zdroj dat o dopravní poptávce. Petr Šenk Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Průzkumy dopravního chování: základní zdroj dat o dopravní poptávce. Petr Šenk Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Průzkumy dopravního chování: základní zdroj dat o dopravní poptávce Petr Šenk Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Metodika aktivitně-cestovního průzkumu Vytvořena v rámci projektu VaV DOPIKOT ve spolupráci

Více

Výhody a nevýhody stacionární formy léčby u osob závislých na alkoholu a patologických hráčů

Výhody a nevýhody stacionární formy léčby u osob závislých na alkoholu a patologických hráčů Výhody a nevýhody stacionární formy léčby u osob závislých na alkoholu a patologických hráčů Denní psychoterapeutické sanatorium Ondřejov Praha Autoři: Bc. Dan Ullwer Mgr. et Mgr. Terézia Dlhošová Mgr.

Více

3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory

3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory 3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory 3.1. Teoretický úvod Obecně je možné sociální služby charakterizovat jako specializované činnosti zaměřené na pomoc lidem, kteří se dostali do nepříznivé

Více

Mobilita v Praze 2018 a v pražských správních obvodech Prahy 1 až 22 Analytická studie - analýza mobility

Mobilita v Praze 2018 a v pražských správních obvodech Prahy 1 až 22 Analytická studie - analýza mobility Mobilita v Praze 218 a v pražských správních obvodech Prahy 1 až 22 Analytická studie - analýza mobility Srpen 219 Doplněná metodika zpracování geolokačních dat pro účely této analýzy Hlavní členění pro

Více

MONITORING NÁVŠTĚVNOSTI CYKLOSTEZKY BEČVA VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH

MONITORING NÁVŠTĚVNOSTI CYKLOSTEZKY BEČVA VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH MONITORING NÁVŠTĚVNOSTI CYKLOSTEZKY BEČVA VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH 15. 7. 1. 8. 2010 Zpracoval: Hranická rozvojová agentura, z.s. Třída 1. máje 2063, 753 01 Hranice Kontakt: tel.: (+420) 581 626 202 fax:

Více

Diskrétní náhodná veličina. November 12, 2008

Diskrétní náhodná veličina. November 12, 2008 Diskrétní náhodná veličina November 12, 2008 (Náhodná veličina (náhodná proměnná)) Náhodná veličina (nebo též náhodná proměnná) je veličina X, jejíž hodnota je jednoznačně určena výsledkem náhodného pokusu.

Více

Soustava 2 lineárních rovnic o 2 neznámých 3 metody: Metoda sčítací

Soustava 2 lineárních rovnic o 2 neznámých 3 metody: Metoda sčítací Soustava 2 lineárních rovnic o 2 neznámých 3 metody: a Sčítací b Dosazovací c Substituce Metoda sčítací Cílem sčítací metody je sečíst 2 rovnice tak, aby se eliminovala odstranila jedna neznámá! Vždy se

Více

Otázky dostupnosti služeb veřejné správy

Otázky dostupnosti služeb veřejné správy Otázky dostupnosti služeb veřejné správy Jakub Jaňura Odbor strategického rozvoje a koordinace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR Konference moderní veřejná správa Pardubice 24. 25. května 2018 Analýza

Více

Sociální služby v Rakousku. Jiří Horecký

Sociální služby v Rakousku. Jiří Horecký Sociální služby v Rakousku Jiří Horecký Osnova studie 1. Struktura obyvatelstva 2. Státní zřízení Rakouska 3. Legislativní rámec sociálních služeb 4. Financování sociálních služeb 5. Plánování rozvoje

Více

Testování hypotéz. Analýza dat z dotazníkových šetření. Kuranova Pavlina

Testování hypotéz. Analýza dat z dotazníkových šetření. Kuranova Pavlina Testování hypotéz Analýza dat z dotazníkových šetření Kuranova Pavlina Statistická hypotéza Možné cíle výzkumu Srovnání účinnosti různých metod Srovnání výsledků různých skupin Tzn. prokázání rozdílů mezi

Více

Školní plány mobility

Školní plány mobility Školní plány mobility Radek Patrný 7. 4. 2011 Co je školní plán mobility? Strategický plán Řešící způsob dopravy dětí do školy Dlouhodobá koncepce Důraz kladen spíše na priority a postupy než na konkrétní

Více

Úvod do teorie odhadu. Ing. Michael Rost, Ph.D.

Úvod do teorie odhadu. Ing. Michael Rost, Ph.D. Úvod do teorie odhadu Ing. Michael Rost, Ph.D. Náhodný výběr Náhodným výběrem ze základního souboru populace, která je popsána prostřednictvím hustoty pravděpodobnosti f(x, θ), budeme nazývat posloupnost

Více

Kvalifikovanost učitelů hlavní výsledky dotazníkového šetření

Kvalifikovanost učitelů hlavní výsledky dotazníkového šetření Kvalifikovanost učitelů hlavní výsledky dotazníkového šetření Použitá metodika Výzkumné šetření bylo provedeno ve spolupráci s Ústavem pro informace ve vzdělávání (ÚIV) ve dnech 7. 14. září 2009. Sběr

Více

3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu

3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu MAS Hustopečsko, z.s. jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS Hustopečsko na období 2014 2020 vyhlašuje 3. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního

Více

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby

Více

POROVNÁNÍ TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY

POROVNÁNÍ TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY POROVNÁNÍ TÉMĚŘ NULOVÉ BUDOVY A BUDOVY V PASIVNÍM STANDARDU Pracovní materiál iniciativy Šance pro budovy Jan Antonín, prosinec 2012 1. ÚVOD Studie porovnává řešení téměř nulové budovy podle připravované

Více

bezdomovci v našem prostředí zprávy o konfliktech negace nové konflikty eskalace konfliktů atd. xenofobní prostředí

bezdomovci v našem prostředí zprávy o konfliktech negace nové konflikty eskalace konfliktů atd. xenofobní prostředí ETHOS v prostředí České republiky Mgr. Ilja Hradecký Vnímání očima veřejnosti PODLE AKČNÍHO PLÁNU: nejmenší podporu z veřejných zdrojů si zaslouží bezdomovci 83 % dotázaných vnímá bezdomovce jako problém

Více

Postup Cíle sčítání: Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: 1. Metoda mapování hnízdních okrsků

Postup Cíle sčítání: Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: 1. Metoda mapování hnízdních okrsků Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: Metoda mapování hnízdních okrsků Liniové metody Bodové metody Metody přímého vyhledávání hnízd Metoda eodazpětných odchytů ů Jana Svobodová, AMPS 1. Metoda

Více

Zápis z 6. diskusního fóra č. 15 terénní programy (dále TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková

Zápis z 6. diskusního fóra č. 15 terénní programy (dále TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková Diskusní fórum pracovní skupiny č. 15 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Datum konání: 14. 11. 2017 Zápis z 6. diskusního

Více

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II Nejvyšší koncepční materiál lesního hospodářství Pro období do roku 2013 Schválen vládou ČR 1. 10. 2008

Více

VAZBA NA VÝZVU ŘO IROP Č. 85 Sociální bydlení-integrované projekty CLLD. Identifikace výzvy. Integrovaný regionální operační program

VAZBA NA VÝZVU ŘO IROP Č. 85 Sociální bydlení-integrované projekty CLLD. Identifikace výzvy. Integrovaný regionální operační program MAS Sdružení SPLAV jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Sdružení SPLAV na období 2014 2020 vyhlašuje 10. výzvu k předkládání

Více

Marketing Marketingový výzkum

Marketing Marketingový výzkum Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Marketing Marketingový

Více

Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10.

Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10. Strategie transformace psychiatrické péče v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10.2014 Agenda Popis stávajícího systému Popis inovace Rizika a jejich

Více

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ VÝSLEDKY VÝZKUMU indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ Realizace průzkumu, zpracování dat a vyhodnocení: Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

Více

Školní plán mobility (ŠPM) krok za krokem

Školní plán mobility (ŠPM) krok za krokem Školní plán mobility (ŠPM) krok za krokem Pomůcka pro školní koordinátory Školní koordinátor je zodpovědný za průběh projektu na škole (viz níže dílčí aktivity). Konzultant (zástupce Nadace Partnerství)

Více

Realizace studií EHIS & EHES

Realizace studií EHIS & EHES Realizace studií EHIS & EHES MUDr. Růžena Kubínová MUDr. Jana Kratěnová Mgr. Michala Lustigová MUDr. Naďa Čapková Ústředí monitoringu zdravotního stavu obyvatelstva Státní zdravotní ústav Praha 2.10.2013,

Více

AKČNÍ PLÁN MĚSTA PLZNĚ

AKČNÍ PLÁN MĚSTA PLZNĚ Schváleno Zastupitelstvem města Plzně usnesením č. 501 ze dne 13. prosince 2018 AKČNÍ PLÁN MĚSTA PLZNĚ K PODPOŘE ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ PRO OSOBY SE ZP NA LÉTA 2019 2020 Zpracoval: Odbor sociálních služeb

Více

Modul 4 Nástroje pro sběr dat

Modul 4 Nástroje pro sběr dat Modul 4 Nástroje pro sběr dat Modul 4 seznamuje účastníky s hlavními postupy nového sledování informační gramotnosti a představuje základní přehled nově navržených nástrojů pro sledování podpory informační

Více

Dítě v předškolním věku a naplňování klíčových kompetencí pohledem pedagogů a v porovnání s předškolním kurikulem Jarmila Hořejší

Dítě v předškolním věku a naplňování klíčových kompetencí pohledem pedagogů a v porovnání s předškolním kurikulem Jarmila Hořejší Téma disertační práce: Dítě v předškolním věku a naplňování klíčových kompetencí pohledem pedagogů a v porovnání s předškolním kurikulem Jarmila Hořejší Obsah 1. Hlavní cíl 2. Návaznost dizertační práce

Více