Ignijet_2007 Externí monitor

Podobné dokumenty
Manuál k tvorbě absolventské práce

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu "Okna"

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Práce s programem MPVaK

Návod pro SMS Operátor off-line klient

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1

Rozvodnice design verze 3.1

CommonTestsAndGames03

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

MS OFFICE, POWERPOINT

FortiaViewer verze 5.0

Tabulkový kalkulátor

742 Jak prohlížet seznam dat pomocí formuláře. další záznamy pomocí formuláře

Návod k aplikaci DPH Kontrol

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů...

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

Word základní ovládání a práce v programu I.

Administrace webových stránek

Modul 6. Multimediální prezentace

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu II. Základy práce s listy a buňkami.

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

ZSF web a intranet manuál

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK

Práce v programu Word 2003

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

První kroky s aplikací ActivInspire

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Tisk do souboru se provádí podobně jako tisk na papír, směřování tisku do souboru je dáno nastavením v ovladači tiskárny:

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny.

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

Nástrojová lišta v editačním poli

Manuál k programu KaraokeEditor

Nápověda k ESSELTE EaSY print

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Územní plán Ústí nad Labem

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Konvertor diakritiky 3. Instalace

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR

1. Základní popis programu Nová zkouška Záložka měření Záložka vtisky Záložka report Nastavení 7

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MS Wodrd pro pokročilé

František Hudek. červen ročník

Redakční systém IPO manuál

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MANUÁL PRO REDAKČNÍ SYSTÉM WEBOVÝCH STRÁNEK OBSAH

MS PowerPoint ZÁKLADY

František Hudek. duben ročník

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

Jednoduché stříhání videa

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2010

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Vkládání dalších objektů

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Kontextové dokumenty

VOZIDLA. Uživatelská příručka SeeMe - Ecofleet. Provozovatel GPS služeb: pobočka ZNOJMO pobočka JIHLAVA pobočka DOMAŽLICE pobočka PRAHA Identifikace

František Hudek. červenec 2012

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013

Dotyková obrázovká v prográmu TRIFID

Reliance 3 design OBSAH

2

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Postup při zasílání dokumentů smluvních partnerů České pojišťovny prostřednictvím aplikace externí upload

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

1. Základní okno programu

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

aplikační software pro práci s informacemi

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze

Dotykova obrazovka v programu TRIFID

PREZENTACE 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY

MS Excel 3: Pokročilý kurz

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Word 2007 pro začátečníky

Export tabulky výsledků

Transkript:

Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché grafy. Externí monitor lze intuitivně nastavit do uživatelského příjemné a pěkně působící sestavy, případně obohatit vloženými obrázky. Výsledek tedy může působit podobně jako například jednoduchá webová stránka. Používání monitoru a přednastavených sad Monitor se vyvolá v menu položka <Externí monitor> <zobraz monitor>. Na obrazovce se zobrazí nové okno s posledním nastavením monitoru. Na něm se zobrazují aktuální hodnoty. Monitor je možné zavřít jako kterékoli jiné okno, podobně jej lze přesouvat po monitoru, či na externí monitor a zvětšovat a zmenšovat. Pokud kliknete na malé tlačítko špendlíku v levém dolním rohu, zůstane okno vždy nahoře nad aplikacemi, i když budete pracovat s jiným oknem Windows. Některá z předvolených monitorovacích sad se vyvolá položkou v menu <Externí monitor> <..název sady >. Také je možné nahrát monitorovací sadu připravenou výrobcem nebo zkušenějším uživatelem ze souboru typu *.iem. Načtení se proběhne po spuštění příkazu v menu <Externí monitor> <načti monitor> a vybrání příslušného souboru. Vytvoření vlastní monitorovací sady Pokud vám nevyhovuje z libovolného důvodu některá z monitorovacích sad (přednastavené, či načtené ze souboru) během chvilky si ji můžete sami upravit. Pro úpravu jednoduše klikněte na tlačítko Úpravy a jste v editačním módu. Pokud budete chtít vytvořit vaši monitorovací sadu od začátku, klikněte předtím v menu na položku <Externí monitor> <Prázdný >.

Základní úpravy - rozmístění V editačním módu můžete jednoduše myší posunovat všemi prvky monitoru a rovněž měnit jejich velikost. Pro posun stačí objekt uchytit myší (zarámuje se) a přesunout jinam. Změna velikosti se provádí po kliknutí na objekt (zarámování) tažením za čtverečky v rozích. Je možné přesouvat i skupinu objektů najednou. Nejprve je potřeba ji vybrat klikněte do volné plochy mimo objekty (pozor některé objekty mají větší zarámování, než na pohled vypadá) a tažením myši označte, co potřebujete. Do vybrané skupiny je možné přidávat další objekty při stisknutém Ctrl. Polohu a velikost vybraného objektu je možné číselně sledovat v pravém dolním rohu pro přesné umístění na ploše monitoru. Přesné posunování je možné provést pomocí kurzorových kláves. Přesné zvětšování je možné provést pomocí kurzorových kláves se stisknutým shiftem. Objekty monitoru Na ploše monitoru je možné zobrazit text, obrázky a sledované parametry (zvlášť popisku, hodnotu a ukazatel). K vkládání objektů se používá lokální menu, jež se rozvine po kliknutí pravým tlačítkem myši na plochu, pomocí tohoto menu lze objekt i smazat, případně nastavit jeho vlastnosti. Vymazat objekt je možné i tlačítkem DEL pokud je vybrán. Vlastnosti objektu lze nastavit či zjistit pro vybraný objekt nejjednodušeji dvojitým kliknutím myši, případně přes lokální menu příkazem <Vlastnosti>. Text

Vloží se z lokálního menu příkazem <vlož text> a napsáním textu do vstupní řádky. Upravit lze pomocí lokálního menu vlastnosti, či dvojitým kliknutím na text. Obrázek Vloží se z lokálního menu příkazem <vlož obrázek> a vybráním souboru typu *.bmp nebo *.gif. U obrázku lze upravovat jen velikost, nejde do něj nijak zasahovat ani nastavovat žádné Vlastnosti. Sledované parametry Vloží se z lokálního menu příkazem <vlož sledování>. Zde se objeví list všech možných parametrů seřazených po skupinách. U každého parametru lze vybrat zobrazení popisky, hodnoty či ukazatele. Parametry, které jsou v monitoru již vloženy, jsou zde zaškrtnuty. Jednoduchým zaškrtnutím lze další hodnoty vkládat či naopak je odškrtnutím mazat. Zaškrtnutím lze vybrat i celou skupinu najednou, například předstih pro všechny válce jedním kliknutím. Po stisknutí tlačítka OK se realizují změny, vloží se nové objekty a vymažou se zrušené. Nové objekty se rozmístí pod sebe, je tedy vhodné vkládat objekty po skupinách, jak je chcete rozmístit na obrazovce. Následně je možné hodnoty rozmístit a nastavit jejich velikost na ploše, po vložení je skupina vybrána a lze ji kamkoli umístit. Sledované parametry jsou rozděleny na 3 samostatné části Popisku parametru, Hodnotu parametru a Ukazatel parametru. Není třeba vkládat všechny tyto části, co nechceme, můžeme jednoduše umazat například tlačítkem Del. Každou část parametru lze nastavit zvlášť vhodně umístit a nastavit velikost například velký ukazatel, či velkou hodnotu. Popisku i hodnotu lze bez problémů umístit i na ukazatel. Pokud ztratíte přehled která hodnota či ukazatel patří ke kterému parametru, jednoduše dvojitě klikněte na objekt (či zvolte <Vlastnosti> menu) a název parametru se ve vlastnostech vypíše. Popiska parametru Je vhodné ji používat, aby se neztratil přehled, avšak často ji stačí nastavit na menší rozměry. Popiska reaguje na změnu jazyka na rozdíl od prostého textu. Také umožňuje zobrazení s jednotkami či bez

nich nastavuje se ve vlastnostech objektu. Kvůli možným jazykovým verzím je kolem popisky rezervováno více místa zarámování může být v některých případech poněkud větší než text. Hodnota parametru Asi nejdůležitější část konkrétní číselný parametr či textová zpráva. Může být praktické ji více zvětšit pro lepší čitelnost. Pokud monitor neběží je hodnota zobrazena jako červená Xka v odpovídajícím formátu. U hodnoty nelze nastavit žádné vlastnosti, ale lze ve vlastnostech zjistit, ke kterému parametru náleží. Ukazatel parametru Pro lepší názornost monitor umožňuje zobrazovat hodnotu parametru také graficky. Ve vlastnostech je možné nastavit 3 druhy zobrazení posuvný ukazatel horizontální, vertikální a ciferníkový ukazatel. Po nastavení typu ukazatele nastavte vhodné rozměry ukazatele. Popisky obsahuje pouze ciferníkový ukazatel ale až po odpovídajícím zvětšení. Ve vlastnostech je možné také nastavit barvu ukazatele, implicitní je červená. Dvoustavové parametry Některé parametry dvoustavové nabývající hodnot ANO/NE a podobně se při vkládání automaticky rozmisťují tak, že ukazatel funguje jako podbarvení a je pod popiskou i hodnotou. Při běhu monitoru pak podbarvuje svou oblast vybranou barvou. Pokud podbarvení nepotřebujete, nevkládejte ukazatel, nebo jej vymažte.

Překrývání objektů Objekty v externím monitoru je možné libovolně překrývat pro dosažení optimálního grafického dojmu, například lze umístit ukazatele na nějaký předem připravený obrázek, nebo popisku a hodnotu na ukazatel. Problém spočívá s tím, který objekt je při vykreslování navrchu. Vždy je to ten naposledy vybraný. Pokud nám tento objekt překrývá něco, co nechceme, přesuneme ho dozadu funkcí <Na pozadí> v lokálním menu. Takto lze docílit libovolného rozmístění objektů. Hodnota a popiska je automaticky vždy nad příslušným ukazatelem parametru, ostatní rozmístění musí nastavit uživatel. Při překrývání ciferníků textem mějte na paměti, že text je až nad ručičkou. Uložení Pokud jste strávili nějaký čas s přípravou monitorovací sady, určitě si ji uložte. Jednoduše lze uložit z lokálního menu <Ulož nastavení monitoru> nebo z hlavního menu <Externí monitor> <Ulož monitor>. Zvolte vhodný název a vaše práce bude uložena do *.iem souboru z něhož nastavení bude možno kdykoli později opět načíst, případně poslat jiným uživatelům programu. I když si sadu neuložíte, při příštím spuštění se vám otevře externí monitor v poslední podobě. Speciální vlastnosti některých sledovaných veličin RPM nad jedním z limiterů (zážehu, vstřiku, zpoždění zážehu) barva pozadí indikátoru zfialoví RPM nad všemi limitery (zážehu, vstřiku, zpoždění zážehu) - barva pozadí indikátoru zčervená Maximální vstřik >100 - - barva pozadí indikátoru zežloutne Teplota vody >100 - barva pozadí indikátoru zežloutne Teplota vody není k dispozici - barva pozadí indikátoru zčervená Teplota vzduchu není k dispozici - barva pozadí indikátoru zčervená

Příklad: Vytvoření přehledu základních hodnot v potřebné velikosti 1) <Externí monitor> <Prázdný > Tímto se otevře nové prázdné okno monitoru pro naši práci Nastavíme velikost okna za pravý dolní roh. 2) pravé tlačítko myši do plochy monitoru <Vlož sledování> Otevře se okno pro výběr parametrů. 3) Zaškrtnutím čtverečku v řádce Základní vybereme všechny základní parametry s popiskou, hodnotou i ukazatelem. <OK> - provede se vložení. 4) Celá vložené skupina je vybraná myší ji přesuneme na požadované místo 5) Dvojitý klik na ukazatel RPM otevřou se vlastnosti ukazatele. Vybereme zobrazení Ciferník. <Nastav> - provede se. 6) Zvětšíme dosud malý ciferník na požadovanou velikost a přesuneme na cílové místo, přesuneme popisku do ciferníku a nastavíme velikost, přesuneme hodnotu do ciferníku a nastavíme velikost. 7) Stejné úpravy provedeme s Parametry TPS a Lambda. Při překrývání ciferníků přesuneme jeden z nich na pozadí, či druhý označíme myší, čímž se přesune na popředí. 8) Popisku Základní nepotřebujeme a tak ji vymažeme po označení klávesou Del. 9) Pokud máme připravený nějaký obrázek například logo, můžeme jej vložit příkazem <vlož obrázek> v lokálním menu. Následně upravíme jeho polohu, velikost, případně překrývání. Možný výsledek, můžeme měřit