Experimentální metody fyziky kondenzovaných soustav II NFPL 146

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Experimentální metody fyziky kondenzovaných soustav II NFPL 146"

Transkript

1 Experimentální metody fyziky kondenzovaných soustav II NFPL 146 Akustická emise a její využití při poznávaní mikrosvěta Patrik Dobroň Katedra fyziky materiálů, Univerzita Karlova, fakulta matematicko-fyzikální Ke Karlovu 5, Praha 2, Česká republika

2 Co je akustická emise (AE) Elastické vlnění, které vzniká náhlým uvolněním energie v důsledku lokální dynamické změny v struktuře materiálů, způsobené vnějšími nebo vnitřními sílami. Pasivní nedestruktivní metoda (neovlivňuje měřený vzorek) podávající integrální informace o momentálním dynamickém stavu materiálu (in-situ). Přednosti: nedestruktivní in-situ rychlá a jednoduchá na měření globální monitoring (informace z celého objemu) Omezení: náročná na zpracování dát citlivá na geometrii a objem vzorků útlum vln a šum

3 Zdroje AE AE vzniká při řade dějů, jako jsou např. zemětřesení, sesuvy půdy, sněhové laviny,... zdroj: Youtube

4 Vznik a šíření AE vln V reálných materiálech (poruchy v struktuře) vznik a kumulace energie v napěťových polích relaxace energie (v podobě elastických vln) na povrchu materiálu v určitém módu vlnění, který odpovídá geometrické konfiguraci a rozměrům objektu. Vlnění podélné a příčné vlny; na rozhraní povrchové (Rayleighové) vlny (tsunami). Studium vlnění teorie mechaniky kontinua zdroje AE jsou modelovány buď jako silové, nebo jako napěťové centra v elastickém kontinuu. L(r,t) U(r,t) = S(r,t) L(r,t) je lineární diferenciální operátor, který vyhovuje určitým okrajovým podmínkám U(r,t) je posunutí částice kontinua S(r,t) je silové pole v kontinuu (tenzor) V praxi se používá empirický a semiempirický přístup

5 Dislokační zdroje AE 1. Relaxace napěťových polí, která vznikají při vzniku a pohybu dislokací Pro Al monokrystal E dg ~ Jm Anihilace dislokací E an = 2 ρb u 8π 2 γ ln d b E an ~ Jm Akustické brzdné záření (Bremsstrahlung) vznikající při zrychlení nebo zpomalení dislokací E Gb l Ad ω 0 B = E B ~ Jm cT

6 Dislokační zdroje AE AE je detekována jako posun povrchu materiálu U při výstupu elastické vlny na jeho povrch. Místo, kde elastická vlna vzniklá v důsledku nějakého procesu vystoupí nejdříve, nazýváme stejně jako u zemětřesení epicentrem. AE je objemový jev

7 Kolik dislokací se musí pohybovat? Scruby et al. (1981): Maximální amplituda posuvu povrchu vzorku U n v epicentru vybuzená příchodem nejrychlejší (podélné) vlny způsobené simultánním růstem n dislokačních smyček v izotropním materiálu. Autoři použili teorii Greenových funkcí a předpokládali, že smyčky leží v hloubce D pod povrchem a svírají úhel 45 s normálou k povrchu, a dále, že smyčky rostou konstantní rychlostí v z nulového poloměru do konečného poloměru r: U n = nbrvc S2 /Dc L 3 Pohyb izolované dislokace v běžném polykrystalickém hliníku způsobí posuv povrchu m, který nelze detekovat. Kolektivní pohyb nejméně 100 dislokací je nutný k vybuzení slabého detekovatelného signálu (posuv m, podle studií NBS U.S.A.). Detekovatelná AE je důkazem kooperativního (nelineárního) charakteru dislokační dynamiky!

8 Očekávané efekty Vysoce kooperativní charakter pohybu dislokací intenzivní signály AE Homogenní pohyb izolovaných dislokací slabý nebo žádný signál Rostoucí hustota překážek pro pohyb dislokací (např. dislokace lesa) klesající aktivita AE Experimentální pozorování Nestability plastické deformace, např. dvojčatění, Portevinův - Le Chatelierův jev nebo rovinný skluz velkého počtu dislokací mají za následek intenzivní signály AE, které mohou být slyšitelné i uchem Deformace čistých kovů (Al, Cu, Fe) a slitin produkuje signál střední intezity Pokluz po hranicích zrn, difuzní creep, plastická deformace nanokrystalů slabé nebo žádné signály

9 Experimentální technika AE DAKEL-XEDO, DAKEL-ZD Rpety, CZ PAC (Physical Acoustic Corporation), USA

10 Experimentální technika AE (0-60) db filtr < 100 khz Časova a amplitudova diskretizace (vzorkování a kvantifikace) Analogový signál Digitální signál PZT (Pb (Zr, Ti)O3) keramika f = 20 khz - 1 MHz citlivost: db AE = 20 log (U / U r ) U r = 1µV Nyquistova frekvence záznam jenom f < ½ f vzorkovací 12 bitový A/D převodník 2 12 = 4096 hodnot Při celkovém rozsahu ± 2.4 V 2400 mv / 2048 = mv

11 Parametrizace signálu AE Dva základní typy signálu AE: Spojitá emise (continuous): události s nízkou energií produkované současně velkým počtem zdrojů signál má náhodný charakter. Nespojitá emise (burst): vznik elastických vln má lavinový charakter, uvolněná energie může být až o řádů vyšší než u spojité emise. Detekce spojité emise Detekce nespojité emise

12 Parametrizace signálu AE Efektivní (RMS) napětí AE Frekvenční analýza (FFT) Nespojitá emise:

13 Parametrizace signálu Digitální zpracování signálu AE spojité načítání emisních překmitů přes dvě prahové úrovně efektivní (RMS) napětí AE spojité načítání událostí AE (volitelná definice události AE) Základní parametry AE Absolutníčas příchodu, doba trvání události, max. amplituda, počet emisních překmitů v události AE, čas do maxima, energie AE, frekvenční analýza Záznam části signálu (osciloskop)

14 Příklady použití AE 1. Portevinův -Le Chatelierův jev ve slitinách Al-Mg 2. Plastická deformace v Mg slitinách 3. Obecné zákonitosti plastické deformace - Self-organized criticality (SOC) 4. Intermetalika 5. Tenké vrstvy

15 Příklady použití AE 1. Portevinův -Le Chatelierův jev ve slitinách Al-Mg1 Dynamické deformační stárnutí v kovových slitinách: složité deformační chování charakteristické atermálním deformačním napětím, zápornou rychlostní citlivostí napětí atd. Pozoruhodný: Portevin - Le Chatelierův jev (PLC) Makroskopická časo-prostorová lokalizace deformace Charakteristické zuby na deformační křivce Předčasný lom v důsledku koncentrace napětí (blue brittleness) Nutná podmínka: Penning (1972) Koexistence dvou stabilních deformačních režimů (pomalý režim a rychlý režim) při stejné hodnotě napětí. Deformace je charakteristická opakovaným přeskokem mezi oběma režimy.

16

17 σ [ MPa ] 160 d) c) a) b) 40 0,00 0,04 0,08 0,12 0,16 0,20 ε Deformační křivky slitiny Al-3.5%Mg alloy měřené při pokojové teplotě a různých deformačních rychlostech: (a) s -1, (b) s -1, (c) s -1, (d) s -1. Test při nejnižší rychlosti byl zastaven před lomem. Křivky jsou posunuty o 10 MPa pro lepší náhled.

18 Microstrukturní aspekty PLC jevu: Tabata et al. (1980), Andronov et al. (1985), Cáceres and Rodriguez (1987), Korbel (1992) Kolektivní vznik dislokací a pohyb velkých skupin dislokací, které pronikají původní mikrostrukturou materiálu. Modely PLC jevu: Mikroskopický pohled: dynamická interakce příměsových atomů a pohybujících se dislokací frikční modely, např. Balík, Lukáč (1989) model čekací doby, např. Kubin, Estrin (1990) kombinace obou Balík, Lukáč (1993) testování a optimalizace Nortmann, Schwink (1997) Balík et al. (2000), Hähner, Rizzi (2003)

19 Mesoskopický pohled: při záporné rychlostní citlivosti napětí mohou makroskopické nestability vzniknout jen při kolektivním pohybu dislokací: Hähner et al. ( ) Prostorové párování v konstitučních rovnicích Balík et al. (1998), Lebyodkin et al. (2000), Kok et al. (2003) Problém: výběr párování vyžaduje znalost dislokační dynamiky při PLC jevu Makroskopická klasifikace PLC jevu: Konstantní rychlost deformace : A-typ (spojité šíření pásů), B-typ (skokové šíření pásů), C-typ (náhodná nukleace) Konstantní přírůstek napětí: opakovaná nukleace deformačních pásů, která se projevuje jako zdánlivé šíření pásů s rychlostí výrazně vyšší než je tomu u A- typu.

20 Kombinace s laserovou extensometrií Část aktivní délky vzorku je rozdělena na cca. 20 zón a deformace je monitorována v každé zóně zvlášť. Výsledkem jsou tzv. korelační diagramy. Princip laserové extensometrie: Monitorování značek na povrchu vzorku. Před experimentem je změřena referenční vzdálenost značek. Jejich poloha je pak v průběhu experimentu nepřetržitě sledována.

21 σ [MPa] a) b) ε [%] Deformační křivky slitiny Al-3.5%Mg alloy měřené při pokojové teplotě a různých deformačních rychlostech:(a) s -1 (A+B), (b) s -1 (A).

22 Korelační diagramy s -1 C+B typ s -1 C+B typ Location x [ mm ] t [ s ] Location x [ mm ] t [ s ] Korelační diagramy k Obr. 7a, b jako časová korelace deformačně aktivních zón. Každá deformační událost v některé z 20 zón je vyznačena černým čtvercem.

23 Korelační diagramy s -1 B typ s -1 B typ Location x [ mm ] t [ s ] Location x [ mm ] t [ s ] Korelační diagramy k Obr. 7c, d jako časová korelace deformačně aktivních zón. Každá deformační událost v některé z 20 zón je vyznačena černým čtvercem.

24 Korelační diagramy s -1 A+B-typ s -1 A-typ Location x [mm] time t [s] Location x [mm] time t [s] Korelační diagramy k Obr. 9 a, b jako časová korelace deformačně aktivních zón. Každá deformační událost v některé z 16 zón je vyznačena černým čtvercem.

25 Korelační diagramy s -1 C+B typ s -1 C+B typ Count rate [ 1/s ] t [s] NC1 Count rate [ 1/s ] t [s] Časová závislost četnosti emisních překmitů N C1 k Obr. 7a, b. Všimněte si silných signálů označených šipkami.

26 s -1 B typ s -1 B typ Count rate [ 1/s ] t [s] Count rate [ 1/s ] NC t [s] Časová závislost četnosti emisních překmitů N C1 k Obr. 7c, d. Všimněte si silných signálů označených šipkami.

27 s -1 A+B-typ s -1 A-typ count rate [1/s] count rate [1/s] time t [s] time t [s] Obr. 15 a, b.časová závislost četnosti emisních překmitů N C1 k Obr. 9 a, b.

28 Location x [ mm ] t [ s ] Count rate [ 1/s ] Location x [ mm ] t [ s ] Count rate [ 1/s ] Obr. 16. Korelace časovéčetnosti F emisních překmitů N C1 se skokovitou deformací krátce po začátku PLC jevu při rychlosti deformace s -1. Obr. 17. Korelace časovéčetnosti emisních překmitů N C1 se skokovitou deformací při rychlosti deformace s -1. Silné signály AE odpovídají nukleaci deformačních pásů.

29 AE signál pro rychlost deformace s -1 jako časová závislost signálového napětí (mv) (plná škála 2.5 ms). t = 331 s, počáteční fáze Lüdersova jevu t = 391 s, konečná fáze Lüdersova jevu t = 931 s, PLC jev

30 Plastická deformace ve slitinách hořčíku Cenově dostupné hořčíkové slitiny jsou perspektivní pro využití v leteckém a automobilovém průmyslu. Hlavní důvody: Úspora hmotnosti vzhledem k výborné hodnotě specifické pevnosti (hustota ~1.8g/cm 3 ) Schopnost absorbovat energii při rázu Mg komponenty jsou cenově srovnatelné s Al Podmínka: Optimalizace hořčíkových slitin vyžaduje hlubší pochopení jejich složitého deformačního chování. AE je vhodná metoda k jeho studiu.

31 Atomovéčíslo: 12 Základní informace Atomová hmotnost: (6) Objevitel: Sir Humphrey Davy Rok objevu: 1808 (Anglie) Původ jména: Magnesia (Thesálie, Řecko) Hustota (g/cm 3 ): Bod tání(k): 922 Vzhled: Lehký stříbřitý kov Mřížová struktura: Hexagonální těsného uspořádání (hcp) Mřížové konstanty (nm): a=0.32 c=0.52 Vrstvení hcp s označenými vrstvami A a B Poměr c/a: 1.624

32 Skluzové systémy v hořčíku Systém rovina skluzu směr skluzu typ dislokace počet nez. poznámka systémů bazální {0001} <11-20> a 3 (2) snadný prismatický I {10-10} <11-20> a 3 (2) obtížný prismatický II {11-20} <0001> c 3 (2) obtížný pyramidální I {10-11} <11-20> a 6 (4) obtížný {10-11} <11-23> c+a 6 (5) obtížný pyramidální II {11-22} <11-23> c+a 6 (5) obtížný Dvojčatění rovina dvojč. směr dvojč. deformace pyramidální {10-12} <11-10> c+a snadný

33 Obr.26. Roviny a směry plastické Obr. 27. Dvojčatění v krystalu. deformace v hexagonálních kovech.

34 (10-12) dvojčatění Obr. 28. (10-12) roviny dvojčatové symetrie. (10-12) ~ 86 (0001) Obr. 29. Příspěvek k makroskopické deformaci: Tah podél c-osy, tlak kolmo na c-osu

35 Deformační křivky hcp monokrystalů Sample Material Diameter (mm) Length (mm) λ ( ) µ ( ) Schmid factor A1 Cd A2 Cd A3 Cd A4 Cd A5 Cd A6 Cd A7 Cd B1 Zn-0.08%Al B2 Zn-0.08%Al BASÁLNÍ SKLUZ JE SNADNÝ, SKLUZ V SEKUNDÁRNÍM SYSTÉMU NE!!! 1 8 A A 6 A 7 A σ (MPa) A 3 A 2 A ε

36 Deformační chování hořčíkových polykrystalických slitin von Misesovo kritérium: Kompatibilita plastické deformace vyžaduje minimálně 5 nezávislých skluzových systémů Primární skluzový systém: bazální skluz (pouze deformace podél osy a) Sekundární skluzové systémy: obtížné při pokojové teplotě Dvojčatění: pyramidální roviny (deformace c+a) ZÁVĚR: Bazální skluz a dvojčatění důležité při RT Vliv mají: Textura, velikost zrna

37 Extrudované Mg slitiny Směr extruze - (1010) (0002) Extrudované hořčíkové tyče: (1010) vláknová textura Bazální roviny jsou orientovány rovnoběžně se směrem extruze Obr. 30. Vznik vláknové textury.

38 Extrudované Mg slitiny AE COUNT RATES [s -1 ] Stress [Mpa] Tensile test Compression test Strain [%] STRAIN [%] Stress N. C1 AZ31: 16 µm N C TIME [s] Dvojčatění a dislokační skluz v tvářené hočíkové slitině AZ31 (anizotropie je způsobena dvojčatěním (10-12), které způsobuje tlakovou deformaci kolmou na osu c) STRESS [MPa] AE COUNT RATES [s -1 ] STRAIN [%] AZ31: 16 µm TIME [s] STRESS [MPa] Obr. 31. Studium anizotropie tah-tlak ve slitině AZ 31. Tahová zkouška (vlevo), tlaková zkouška (vpravo). Deformační rychlost 10-4 s -1.

39 Válcované Mg slitiny Válcovací textura anizotropie mechanických vlastností

40 AZ31 - RD σ max σ 0.2 Stress [MPa] Angle to rolling direction ν [ ] AZ31 - TD

41 AE count rate a) T = RT AE count rate b) T = 150 C AE count rate c) T = 200 C Time [s] Time [s] Time [s] d) T = 250 C e) T = 300 C AE count rate AE count rate Time [s] Time [s] Obr. 34. Akustická emise měřená v průběhu tlakové deformace tlakově lité slitiny AS21X při teplotách mezi 20 C a 300 C (velikost zrna asi 10µm).

42 Dvojčatění a kolektivní skluz dislokací se redukují v jemnozrnných materiálech. AE count rate a) T = 20 C Time [s] AE count rate b) T = 200 C Time [s] AE count rate c) T = 300 C Obr. 32. AE měřená v průběhu tlakové zkoušky slitiny AS21X zpracované metodou ECAP (equal channel angular pressing, velikost zrna pod1µm). Deformační rychlost 10-4 s -1 Time [s] Obr. 33. Mikrostruktura AS21X µm po ECAP: 4 průchody.

43 Mikrostrukturní stabilita jemnozrnných Mg slitin Relaxační test Mg AZ31 AZ80

44 Plastická deformace a porušování v intermetalikách Count Rate [s -1 ] Stress N C1 N C Stress [MPa] Time [s] F Obr. 35. Korelace časových četností emisních překmitů N C1 and N C2 s časovou závislostí napětí v intermetaliku Ni 3 Al vyrobeném směrovou krystalizací. Tlaková zkouška při pokojové teplotě a rychlosti 10-4 s -1. Obr. 36. Korelace napěťové křivky z Obr. 35 s efektivním napětím AE.

45 AE v tenkých vrstvách

46 4. AE pomáhá hledat obecné zákonitosti plastické deformace Zpátky ke starým dobrým monokrystalům!!! Sample Material Diameter (mm) Length (mm) λ ( ) µ ( ) Schmid factor A1 Cd A2 Cd A3 Cd A4 Cd A5 Cd A6 Cd A7 Cd B1 Zn-0.08%Al B2 Zn-0.08%Al A 1 σ (MPa) A 6 A 7 A 5 A 3 A 2 A 4 σ (MPa) b2 b ε Tab. 1 a Obr. 37, 38. Deformace monokrystalů Cd a Zn ε

47 Rozpoznány dvě populace signálů AE 0.25 A (V) A (V) x x x x x10-4 time (s) Obr. 39. Signál AE odpovídající dislokačnímu skluzu (horní graf, počátek testu vzorku A3) a signál AE odpovídající dvojčatění (spodní graf, konečná fáze testu vzorku A3).

48 Předpoklad: Energie AE vyzářená ve formě elastických vln je úměrná energii uvolněné zdrojem AE, bez ohledu na jeho povahu. To samé platí pro část energie zachycené snímačem. Výsledek 1: hustota pravděpodobnosti pro energie událostí AE vykazuje mocninnou závislost se stejnou hodnotou exponentu pro všechny vzorky. P(E) ~ E -τ Ε 0.1 1E-3 τ Ε =1.5 P(E) / bin size 1E-5 1E-7 1E E (atto Joules) Obr. 40. Hustota pravděpodobnosti pro energie událostí AE. Trojúhelníky: vzorek A3. kroužky: vzorek A5, hvězdičky: vzorek B2.

49 Výsledek 2: hustota pravděpodobnosti pro energie událostí AE vykazuje mocninnou závislost se stejnou hodnotou exponentu pro dislokační skluz i dvojčatění τ Ε =1.5 P(E) / bin size 1E-4 1E-6 1E-8 1E E (atto Joules) Obr. 41. Porovnání hustot pravděpodobnosti energií událostí AE pro fázi bazálního skluzu a pozdější fázi dvojčatění. Vzorek A3. Plné hvězdičky: bazální skluz. Prázdné kroužky: pozdější fáze s dvojčatěním.

50 Výsledek 3: Hodnoty exponentu τ Ε zhruba 1.5 se shodují s hodnotami exponentu nalezeného pro distribuce velikosti dislokačních lavin v masivních monokrystalech ledu deformovaných v creepu. (T. Richeton et al., Nat. Materials 2005), kde τ E bylo 1.5±0.1. Monokrystaly ledu se deformujíčistým bazálním skluzem bez zpevnění. Nejnovější pokroky: Multifraktální analýza signálů AE (M.A. Lebyodkin, T.A. Lebedkina, F. Chmelík, T.T. Lamark, Y. Estrin, C. Fressengeas, and J. Weiss, Intrinsic structure of acoustic emission events during jerky flow associated with the Portevin Le Chatelier effect, Phys. Rev. B79, 2009, 74114) naznačuje škálování signálů AE na malých časových intervalech, které se zdá být přímým důkazem kaskádovitého charakteru pohybu dislokací.

51 4. Závěry a perspektivy Akustická emise prokazuje, že plastická deformace v mnohých materiálech může být charakterizována mocninnými distribucemi hustoty pravděpodobnosti uvolněné energie s hodnotou exponentu asi 1.5. Tento výsledek znamená, že dislokace v deformovaném materiálu se chovají jako systém v kritickém stavu (uvolněná dislokace může způsobit celou dislokační lavinu, srovnej intenzivní akustickou emisi při deformaci mnoha materiálů). Systém přitom nemusí mít ani vnitřní měřítko (exponent nezávisí např. na velikosti monokrystalu). Toto chování je nezávislé na složení materiálu, na mechanismu deformace a dokonce ani na zpevnění v průběhu deformace. Výsledky naznačují, že dislokační plasticita podléhá obecnějším zákonitostem dle konceptu SOC (self-organized-criticality).

52 Poděkování Doc. RNDr. František Chmelík, CSc. RNDr. Kristián Máthis, Ph.D. Katedra fyziky materiálů, UK MFF, Praha Katedra fyziky nízkých teplot, UK MFF, Praha Institut für Physik der Kondensierten Materie, TU Braunschweig, Germany Institut für Werkstoffkunde und Werkstofftechnik, TU Clausthal, Germany Zentrum für Material- und Küstenforschung GmbH, Helmholtz-Zentrum Geesthacht (HZG), Geesthacht, Germany Institute of Glaciology and Environmental Geophysics, Grenoble, France LEM3, CNRS/Université Paul Verlaine, Metz, France

In-situ studium deformačních mechanizmů hořčíkových slitin a kompozitů metodami akustické emise a neutronové difrakce

In-situ studium deformačních mechanizmů hořčíkových slitin a kompozitů metodami akustické emise a neutronové difrakce In-situ studium deformačních mechanizmů hořčíkových slitin a kompozitů metodami akustické emise a neutronové difrakce Kristián Máthis, Gergely Farkas, Jan Čapek Katedra fyziky materiálů, Matematicko-fyzikální

Více

Objemové ultrajemnozrnné materiály a jejich příprava. Doc. RNDr. Miloš Janeček CSc. Katedra fyziky materiálů

Objemové ultrajemnozrnné materiály a jejich příprava. Doc. RNDr. Miloš Janeček CSc. Katedra fyziky materiálů Objemové ultrajemnozrnné materiály a jejich příprava Doc. RNDr. Miloš Janeček CSc. Katedra fyziky materiálů Definice Definice objemových ultrajemnozrnných (bulk UFG ultrafine grained) materiálů: Malá velikost

Více

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška 1. Tahová zkouška Tahová zkouška se provádí dle ČSN EN ISO 6892-1 (aktualizována v roce 2010) Je nejčastější mechanickou zkouškou kovových materiálů. Zkoušky se realizují na trhacích strojích, kde se zkušební

Více

Plastická deformace a pevnost

Plastická deformace a pevnost Plastická deformace a pevnost Anelasticita vnitřní útlum Tahová zkouška (kovy, plasty, keramiky, kompozity) Fyzikální podstata pevnosti - dislokace (monokrystal polykrystal) - mez kluzu nízkouhlíkových

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze

Více

Poruchy krystalové struktury

Poruchy krystalové struktury Tomáš Doktor K618 - Materiály 1 15. října 2013 Tomáš Doktor (18MRI1) Poruchy krystalové struktury 15. října 2013 1 / 30 Poruchy krystalové struktury nelze vytvořit ideální strukturu krystalu bez poruch

Více

Hodnocení parametrů signálu AE při únavovém zatěžování tří typů konstrukčních materiálů. Vypracoval: Kolář Lukáš

Hodnocení parametrů signálu AE při únavovém zatěžování tří typů konstrukčních materiálů. Vypracoval: Kolář Lukáš Hodnocení parametrů signálu AE při únavovém zatěžování tří typů konstrukčních materiálů Vypracoval: Kolář Lukáš Cíl práce: Analýza současného stavu testování metodou AE Návrh experimentálního zajištění

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

Univerzita Karlova v Praze BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Univerzita Karlova v Praze BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Orsolya Molnárová Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Orsolya Molnárová Studium kolektivního

Více

Objemové ultrajemnozrnné materiály. Miloš Janeček Katedra fyziky materiálů, MFF UK

Objemové ultrajemnozrnné materiály. Miloš Janeček Katedra fyziky materiálů, MFF UK Objemové ultrajemnozrnné materiály Miloš Janeček Katedra fyziky materiálů, MFF UK Definice Objemové ultrajemnozrnné materiály (bulk UFG ultrafine grained materials) Malá velikost zrn (> 1µm resp. 100 nm)

Více

Tepelně aktivovaná deformace

Tepelně aktivovaná deformace 2 typy překážek působící proti pohybu D: Tepelně aktivovaná deformace a) překážky vytvářející napěťové pole dalekého dosahu (τ G, τ µ ) Síla působící na dislokaci F G se mění pomalu s polohou dislokace

Více

Nelineární problémy a MKP

Nelineární problémy a MKP Nelineární problémy a MKP Základní druhy nelinearit v mechanice tuhých těles: 1. materiálová (plasticita, viskoelasticita, viskoplasticita,...) 2. geometrická (velké posuvy a natočení, stabilita konstrukcí)

Více

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie)

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) Houževnatost i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. (Empirické) zkoušky houževnatosti (Charpy, TNDT) iii. Lineárně-elastická elastická

Více

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii.

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. Henry Kaiser, Hoover Dam 1 Henry Kaiser, 2 Houževnatost i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. (Empirické) zkoušky houževnatosti

Více

Srovnání cyklických vlastností Al a Mg slitin z hlediska vybraných NDT postupů

Srovnání cyklických vlastností Al a Mg slitin z hlediska vybraných NDT postupů Medzinárodná konferencia Defektoskopia 2009 Srovnání cyklických vlastností Al a Mg slitin z hlediska vybraných NDT postupů Petr Liškutín Pavel Mazal František Vlašic Obsah úvod charakteristiky Al a Mg

Více

PŘÍPRAVA ULTRAJEMNNÉ STRUKTURY HLINÍKU INTENZIVNÍ PLASTICKOU DEFORMACÍ A JEJÍ TEPELNÁ STABILITA SVOČ FST 2008

PŘÍPRAVA ULTRAJEMNNÉ STRUKTURY HLINÍKU INTENZIVNÍ PLASTICKOU DEFORMACÍ A JEJÍ TEPELNÁ STABILITA SVOČ FST 2008 PŘÍPRAVA ULTRAJEMNNÉ STRUKTURY HLINÍKU INTENZIVNÍ PLASTICKOU DEFORMACÍ A JEJÍ TEPELNÁ STABILITA SVOČ FST 2008 Pavel Lešetický Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika

Více

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský Ultrazvuková defektoskopie Vypracoval Jan Janský Základní principy použití vysokých akustických frekvencí pro zjištění vlastností máteriálu a vad typické zařízení: generátor/přijímač pulsů snímač zobrazovací

Více

Slitiny titanu pro použití (nejen) v medicíně

Slitiny titanu pro použití (nejen) v medicíně Slitiny titanu pro použití (nejen) v medicíně Josef Stráský a spol. Katedra fyziky materiálů MFF UK Obsah Vývoj slitin Ti pro použití v ortopedii Spolupráce: Beznoska s.r.o., Kladno Ultrajemnozrnné slitiny

Více

Metoda akustické emise

Metoda akustické emise P11: NDT metody 4/5 Princip metody - Uvolněné elastické vlny, které jako typický praskot sledoval Josef Kaiser během deformace cínové tyčinky, daly základ novému oboru testování materiálu a struktur. -

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.9 Plasticita a creep Vliv teploty na chování materiálu 1. Teplotní roztažnost L = L α T ( x) dl 2. Závislost modulu pružnosti na teplotě: Modul pružnosti při

Více

Struktura a vlastnosti kovů I.

Struktura a vlastnosti kovů I. Struktura a vlastnosti kovů I. Vlastnosti fyzikální (teplota tání, měrný objem, moduly pružnosti) Vlastnosti elektrické (vodivost,polovodivost, supravodivost) Vlastnosti magnetické (feromagnetika, antiferomagnetika)

Více

Mechanismy zpevnění kovů

Mechanismy zpevnění kovů Mechanismy zpevnění kovů Zvyšování pevnosti materiálů: i) eliminace všech dislokací ii) vytváření max. množství silných překážek pohybu dislokací Deformační zpevnění (zpevnění způsobené PD) (work hardening):

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Nauka o materiálu Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze kluzu R e, odpovídající

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Jan Čapek. Vliv mikrostrukturních parametrů na mechanické vlastnosti polykrystalického hořčíku Katedra fyziky materiálů

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Jan Čapek. Vliv mikrostrukturních parametrů na mechanické vlastnosti polykrystalického hořčíku Katedra fyziky materiálů Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Jan Čapek Vliv mikrostrukturních parametrů na mechanické vlastnosti polykrystalického hořčíku Katedra fyziky materiálů Vedoucí

Více

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA 2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA Pevnost skla reprezentující jeho mechanické vlastnosti nejčastěji bývá hlavním parametrem jeho využití. Nevýhodou skel je jejich poměrně nízká pevnost v tahu a rázu (pevnost

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY LOMOVÉ MECHANIKY KVAZIKŘEHKÝCH MATERIÁLŮ. Zbyněk Keršner Ústav stavební mechaniky FAST VUT v Brně

ÚVOD DO PROBLEMATIKY LOMOVÉ MECHANIKY KVAZIKŘEHKÝCH MATERIÁLŮ. Zbyněk Keršner Ústav stavební mechaniky FAST VUT v Brně ÚVOD DO PROBLEMATIKY LOMOVÉ MECHANIKY KVAZIKŘEHKÝCH MATERIÁLŮ Zbyněk Keršner Ústav stavební mechaniky FAST VUT v Brně 1 Motivace: trhliny v betonu mikrostruktura Vyhojování trhlin konstrukce Pražec po

Více

b) Křehká pevnost 2. Podmínka max τ v Heigově diagramu a) Křehké pevnosti

b) Křehká pevnost 2. Podmínka max τ v Heigově diagramu a) Křehké pevnosti 1. Podmínka max τ a MOS v Mohrově rovině a) Plasticity ϭ K = ϭ 1 + ϭ 3 b) Křehké pevnosti (ϭ 1 κ R * ϭ 3 ) = ϭ Rt Ϭ red = max (ϭ 1, ϭ 1 - κ R * ϭ 3 ) MOS : max (ϭ 1, ϭ 1 - κ R * ϭ 3 ) = ϭ Rt a) Plasticita

Více

12. Únavové šíření trhliny. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík

12. Únavové šíření trhliny. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík Únava a lomová mechanika Proces únavového porušení Iniciace únavové trhliny v krystalu Cu (60 000 cyklů při 20 C) (převzato z [Suresh 2006]) Proces únavového porušení Jednotlivé stádia únavového poškození:

Více

8. Základy lomové mechaniky. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík

8. Základy lomové mechaniky. Únava a lomová mechanika Pavel Hutař, Luboš Náhlík Únava a lomová mechanika Koncentrace napětí nesingulární koncentrátor napětí singulární koncentrátor napětí 1 σ = σ + a r 2 σ max = σ 1 + 2( / ) r 0 ; σ max Nekonečný pás s eliptickým otvorem [Pook 2000]

Více

MECHANICKÉ VLASTNOSTI HOŘČÍKOVÝCH KOMPOZITŮ ZA VYŠSÍCH TEPLOT. Pavel Lukáč Zuzanka Trojanová

MECHANICKÉ VLASTNOSTI HOŘČÍKOVÝCH KOMPOZITŮ ZA VYŠSÍCH TEPLOT. Pavel Lukáč Zuzanka Trojanová MECHANICKÉ VLASTNOSTI HOŘČÍKOVÝCH KOMPOZITŮ ZA VYŠSÍCH TEPLOT Pavel Lukáč Zuzanka Trojanová MFF UK, Ke Karlovu 5, 121 16 Praha 2, ČR, E-mail: lukac@met.mff.cuni.cz Abstrakt Mechanické vlastnosti kompozitů

Více

Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek

Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek Vibrace atomů v mřížce, tepelná kapacita pevných látek Atomy vázané v mřížce nejsou v klidu. Míru jejich pohybu vyjadřuje podobně jako u plynů a kapalin teplota. - Elastické vlny v kontinuu neatomární

Více

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22 Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI Jaroslav Krucký, PMB 22 SYMBOLY Řecká písmena θ: kontaktní úhel. σ: napětí. ε: zatížení. ν: Poissonův koeficient. λ: vlnová délka. γ: povrchová

Více

TENSOR NAPĚTÍ A DEFORMACE. Obrázek 1: Volba souřadnicového systému

TENSOR NAPĚTÍ A DEFORMACE. Obrázek 1: Volba souřadnicového systému TENSOR NAPĚTÍ A DEFORMACE Obrázek 1: Volba souřadnicového systému Pole posunutí, deformace, napětí v materiálovém bodě {u} = { u v w } T (1) Obecně 9 složek pole napětí lze uspořádat do matice [3x3] -

Více

DIAGNOSTICS OF A HYDRAULIC PUMP STATUS USING ACOUSTIC EMISSION

DIAGNOSTICS OF A HYDRAULIC PUMP STATUS USING ACOUSTIC EMISSION DIAGNOSTICS OF A HYDRAULIC PUMP STATUS USING ACOUSTIC EMISSION Varner D., Černý M., Mareček J. Department of Engineering and Automobile Transport, Faculty of Agronomy, Mendel University of Agriculture

Více

Test A 100 [%] 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná.

Test A 100 [%] 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná. Test A 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná. 2. Co je to µ? - Poissonův poměr µ poměr poměrného příčného zkrácení k poměrnému podélnému prodloužení v oblasti pružných

Více

Studium anizotropie tvorby mechanických dvojčat v hořčíkové slitině AZ31

Studium anizotropie tvorby mechanických dvojčat v hořčíkové slitině AZ31 Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta DIPLOMOVÁ PRÁCE Zuzana Zdražilová Studium anizotropie tvorby mechanických dvojčat v hořčíkové slitině AZ31 Katedra fyziky materiálů Vedoucí diplomové

Více

Fyzika - Sexta, 2. ročník

Fyzika - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

12. Struktura a vlastnosti pevných látek

12. Struktura a vlastnosti pevných látek 12. Struktura a vlastnosti pevných látek Osnova: 1. Látky krystalické a amorfní 2. Krystalová mřížka, příklady krystalových mřížek 3. Poruchy krystalových mřížek 4. Druhy vazeb mezi atomy 5. Deformace

Více

Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku

Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku . lekce Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku Obsah. Základní pojmy Vnitřní síly napětí. Základní reologické modely technických materiálů 3.3 Elementární reologické modely creepu

Více

Kritéria porušení laminy

Kritéria porušení laminy Kap. 4 Kritéria porušení laminy Inormační a vzdělávací centrum kompozitních technologií & Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky S ČVU v Praze.. 007-6.. 007 Úvod omové procesy vyvolané v jednosměrovém

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK 1. Druhy pevných látek AMORFNÍ nepravidelné uspořádání molekul KRYSTALICKÉ pravidelné uspořádání molekul krystalická mřížka polykrystaly více jader (krystalových zrn),

Více

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček:

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček: Molekulová fyzika zkoumá vlastnosti látek na základě jejich vnitřní struktury, pohybu a vzájemného působení částic, ze kterých se látky skládají. Termodynamika se zabývá zákony přeměny různých forem energie

Více

Mechanické vlastnosti technických materiálů a jejich měření. Metody charakterizace nanomateriálů 1

Mechanické vlastnosti technických materiálů a jejich měření. Metody charakterizace nanomateriálů 1 Mechanické vlastnosti technických materiálů a jejich měření Metody charakterizace nanomateriálů 1 Základní rozdělení vlastností ZMV Přednáška č. 1 Nejobvyklejší dělení vlastností materiálů v technické

Více

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic SIMULACE PROTLAČOVÁNÍ SLITIN Al NÁSTROJEM ECAP S UPRAVENOU GEOMETRIÍ A POROVNÁNÍ S EXPERIMENTY Abstrakt Jan Kedroň, Stanislav Rusz, Stanislav Tylšar VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical

Více

F7030 Rentgenový rozptyl na tenkých vrstvách

F7030 Rentgenový rozptyl na tenkých vrstvách F7030 Rentgenový rozptyl na tenkých vrstvách O. Caha PřF MU Prezentace k přednášce Numerické simulace Příklady experimentů Vybrané vztahy Sylabus Elementární popis vlnového pole: Rtg vlna ve vakuu; Greenova

Více

Požadavky na technické materiály

Požadavky na technické materiály Základní pojmy Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Základy materiálového inženýrství pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Rozdělení materiálů Požadavky

Více

Gabriela DOROCIAKOVÁ a, Miroslav GREGER a, Radim KOCICH a a Barbora KUŘETOVÁ a

Gabriela DOROCIAKOVÁ a, Miroslav GREGER a, Radim KOCICH a a Barbora KUŘETOVÁ a ZMĚNA STRUKTURY A VLASTNOSTÍ MĚDI PO PROTLAČOVÁNÍ TECHNOLOGIÍ ECAP THE CHANGE OF STRUCTURE AND PROPERTIES OF COPPER AFTER PRESSING BY THE ECAP TECHNOLOGY Gabriela DOROCIAKOVÁ a, Miroslav GREGER a, Radim

Více

VLIV STŘÍDAVÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA PLASTICKOU DEFORMACI OCELI ZA STUDENA.

VLIV STŘÍDAVÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA PLASTICKOU DEFORMACI OCELI ZA STUDENA. VLIV STŘÍDAVÉHO MAGNETICKÉHO POLE NA PLASTICKOU DEFORMACI OCELI ZA STUDENA. Petr Tomčík a Jiří Hrubý b a) VŠB TU Ostrava, Tř. 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava, ČR b) VŠB TU Ostrava, Tř. 17. listopadu 15,

Více

Téma 2 Napětí a přetvoření

Téma 2 Napětí a přetvoření Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Téma 2 Napětí a přetvoření Deformace a posun v tělese Fzikální vztah mezi napětími a deformacemi, Hookeův zákon, fzikální konstant a pracovní diagram

Více

Detekce erozně korozního poškozování parovodů (FAC) metodou akustické emise

Detekce erozně korozního poškozování parovodů (FAC) metodou akustické emise 40. konference ČNDT DEFEKTOSKOPIE 2010 Plzeň, 10. 12. listopad 2010 Detekce erozně korozního poškozování parovodů (FAC) metodou akustické emise Autoři: Václav Koula ZD Rpety DAKEL Ohrobecká 408, 142 00

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY Příloha formuláře C OKRUHY ke státním závěrečným zkouškám BAKALÁŘSKÉ STUDIUM Obor: Studijní program: Aplikace přírodních věd Základy fyziky kondenzovaných látek 1. Vazebné síly v kondenzovaných látkách

Více

Kontraktantní/dilatantní

Kontraktantní/dilatantní Kontraktantní/dilatantní plasticita - úhel dilatance směr přírůstku plastické deformace Na základě experimentálního měření dospěl St. Venant k závěru, že směry hlavních napětí jsou totožné se směry přírůstku

Více

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie)

Houževnatost. i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) Houževnatost i. Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) ii. (Empirické) zkoušky houževnatosti (Charpy, TNDT) iii. Lineárně-elastická elastická

Více

Korelace změny signálu AE s rozvojem kontaktního poškození

Korelace změny signálu AE s rozvojem kontaktního poškození Korelace změny signálu AE s rozvojem kontaktního poškození L Libor Nohál, Nohál F Hort, P Mazal Prezentace k obhajobě doktorské dizertační práce 27. 05. 2015 Bearings don t commit suicide! (Dr. Kenred

Více

Sledování stavu zubového čerpadla měřením akustické. emise

Sledování stavu zubového čerpadla měřením akustické. emise Sledování stavu zubového čerpadla měřením akustické David Varner 1, Miroslav Varner 2 1, 2 CorrosionFatigue, info@davar.cz Abstrakt emise Článek se zabývá metodikou zjišťování stavu zubového čerpadla použitého

Více

Křehké porušení a zlomy. Ondrej Lexa, 2010

Křehké porušení a zlomy. Ondrej Lexa, 2010 Křehké porušení a zlomy Ondrej Lexa, 2010 Odpověď na působení napětí Reologie 2 Křehká deformace Obálky porušení Tenzní versus střižné fraktury Co je křehká deformace? pevné látky se skládají z atomů propojených

Více

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE

Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Ing. 1 /12 Název práce: DIAGNOSTIKA KONTAKTNĚ ZATÍŽENÝCH POVRCHŮ S VYUŽITÍM VYBRANÝCH POSTUPŮ ZPRACOVÁNÍ SIGNÁLU AKUSTICKÉ EMISE Školitel: doc.ing. Pavel Mazal CSc Ing. 2 /12 Obsah Úvod do problematiky

Více

Přetváření a porušování materiálů

Přetváření a porušování materiálů Přetváření a porušování materiálů Přetváření a porušování materiálů 1. Viskoelasticita 2. Plasticita 3. Lomová mechanika 4. Mechanika poškození Přetváření a porušování materiálů 2. Plasticita 2.1 Konstitutivní

Více

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE PRUŽNOST A PEVNOST Přednáška č. 5 Prof. Ing. Vladislav Laš. CSc. MECHANIKA PODDAJNÝCH TĚLES Úkolem PP z inženýrského hlediska je navrhnout součásti nebo konstrukce, které

Více

Křehké materiály. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek, 2008

Křehké materiály. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek, 2008 Křehké materiály Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek, 2008 Základní charakteristiky Křehký lom bez znatelné trvalé deformace Mez pevnosti má velký rozptyl

Více

TÉMATA PROJEKTŮ KME/PRJ3 VYPSANÁ PRO ZIMNÍ SEMESTR AK. R. 2016/17. Katedra mechaniky

TÉMATA PROJEKTŮ KME/PRJ3 VYPSANÁ PRO ZIMNÍ SEMESTR AK. R. 2016/17. Katedra mechaniky TÉMATA PROJEKTŮ KME/PRJ3 VYPSANÁ PRO ZIMNÍ SEMESTR AK. R. 2016/17 Katedra mechaniky Informace PRJ3 Na každé téma se může zapsat pouze jeden student. Termín ukončení registrace na témata: 3/10/2016 Podmínky

Více

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE Pojednání ke státní doktorské zkoušce Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel MAZAL CSc. 2 /18 OBSAH Úvod Vymezení řešení problematiky

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek Struktura a vlastnosti pevných látek Rozdělení pevných látek (PL): monokrystalické krystalické Pevné látky polykrystalické amorfní Pevné látky Krystalické látky jsou charakterizovány pravidelným uspořádáním

Více

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické).

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické). PŘEDMĚTY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V BAKALÁŘSKÉM STUDIU SP: CHEMIE A TECHNOLOGIE MATERIÁLŮ SO: MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ POVINNÝ PŘEDMĚT: NAUKA O MATERIÁLECH Ing. Alena Macháčková, CSc. 1. Souvislost

Více

Minule vazebné síly v látkách

Minule vazebné síly v látkách MTP-2-kovy Minule vazebné síly v látkách Kuličkový model polykrystalu kovu 1. Vakance 2. Když se povede divakance, je vidět, oč je pohyblivější než jednovakance 3. Nejzávažnější je ovšem prezentování zrn

Více

Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP

Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP Obsah přednášky Lineární a nelineární úlohy Typy nelinearit (geometrická, materiálová, kontakt,..) Příklady nelineárních problémů Teorie kontaktu,

Více

MŘÍŽKY A VADY. Vnitřní stavba materiálu

MŘÍŽKY A VADY. Vnitřní stavba materiálu Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Zpevnění monokrystalu a polykrystalického kovu Monokrystal Atomy jsou pravidelně uspořádány, tvoří trojrozměrné útvary, které

Více

Jiří Oswald. Fyzikální ústav AV ČR v.v.i.

Jiří Oswald. Fyzikální ústav AV ČR v.v.i. Jiří Oswald Fyzikální ústav AV ČR v.v.i. I. Úvod Polovodiče Zákládní pojmy Kvantově-rozměrový jev II. Luminiscence Si nanokrystalů III. Luminiscence polovodičových nanostruktur A III B V IV. Aplikace Pásová

Více

Nespojitá vlákna. Technická univerzita v Liberci kompozitní materiály 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Nespojitá vlákna. Technická univerzita v Liberci kompozitní materiály 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Nespojitá vlákna Technická univerzita v Liberci kompozitní materiály 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vliv nespojitých vláken Zabývejme se nyní uspořádanými nespojitými vlákny ( 1D systém) s tahovým

Více

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Klaudia Horváth

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Klaudia Horváth Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Klaudia Horváth Studium deformačních mechanismů v nových hořčíkových slitinách při jednoosém a nízko cyklovém namáhání metodou

Více

Základy Mössbauerovy spektroskopie. Libor Machala

Základy Mössbauerovy spektroskopie. Libor Machala Základy Mössbauerovy spektroskopie Libor Machala Rudolf L. Mössbauer 1958: jev bezodrazové rezonanční absorpce záření gama atomovým jádrem 1961: Nobelova cena Analogie s rezonanční absorpcí akustických

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Modelování v geotechnice Modelování zatížení tunelů (prezentace pro výuku předmětu Modelování v geotechnice) doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního

Více

Srovnávací studie cementovaných a nitridovaných vzorků pomocí analýzy Barkhausenova šumu a RTG difrakce

Srovnávací studie cementovaných a nitridovaných vzorků pomocí analýzy Barkhausenova šumu a RTG difrakce Srovnávací studie cementovaných a nitridovaných vzorků pomocí analýzy Barkhausenova šumu a RTG difrakce Ing. Lucie Vrkoslavová Technická univerzita v Liberci Fakulta strojní Katedra obrábění a montáže

Více

Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace. Katedra materiálů TU Liberec

Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace. Katedra materiálů TU Liberec Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace RNDr. Věra V Vodičkov ková,, PhD. Katedra materiálů TU Liberec Obecné schéma metody Dopad rtg záření emitovaného ze zdroje na vzorek průnik fotonů několik µm

Více

Bezkontaktní měření vzdálenosti optickými sondami MICRO-EPSILON

Bezkontaktní měření vzdálenosti optickými sondami MICRO-EPSILON Laboratoř kardiovaskulární biomechaniky Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Fakulta strojní, ČVUT v Praze Bezkontaktní měření vzdálenosti optickými sondami MICRO-EPSILON 1 Měření: 8. 4. 2008 Trubička:

Více

Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou?

Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou? Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou? 10/20/2004 1 Bethe Blochova formule (1) je maximální možná předaná energie elektronu N r e - vogadrovo čislo - klasický poloměr elektronu

Více

ANALÝZA VLASTNOSTÍ KÓNICKÉHO PIEZOELEKTRICKÉHO SNÍMAČE AKUSTICKÉ EMISE

ANALÝZA VLASTNOSTÍ KÓNICKÉHO PIEZOELEKTRICKÉHO SNÍMAČE AKUSTICKÉ EMISE ANALÝZA VLASTNOSTÍ KÓNICKÉHO PIEZOELEKTRICKÉHO SNÍMAČE AKUSTICKÉ EMISE O. Červená, P. Hora Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i. Příspěvek vznikl na základě podpory projektu GA ČR č. 101/06/1689 Analýza komponent

Více

3.2 Základy pevnosti materiálu. Ing. Pavel Bělov

3.2 Základy pevnosti materiálu. Ing. Pavel Bělov 3.2 Základy pevnosti materiálu Ing. Pavel Bělov 23.5.2018 Normálové napětí představuje vazbu, která brání částicím tělesa k sobě přiblížit nebo se od sebe oddálit je kolmé na rovinu řezu v případě že je

Více

Problematika disertační práce a současný stav řešení. Filip Hort

Problematika disertační práce a současný stav řešení. Filip Hort Problematika disertační práce a současný stav řešení školitel: doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. 2 /18 OBSAH Téma disertační práce Zdroje AE na ložiscích Úprava zkušebního zařízení Vyhodnocování experimentálních

Více

2. VNITŘNÍ STAVBA MATERIÁLŮ

2. VNITŘNÍ STAVBA MATERIÁLŮ 2. VNITŘNÍ STAVBA MATERIÁLŮ 2.1 Krystalová mřížka Atomy - Bohrův model (kladně nabité jádro + elektronový obal) Energetické stavy elektronů - 3 kvantová čísla (hlavní, vedlejší, magnetické - Pauliho princip

Více

Nespojitá vlákna. Nanokompozity

Nespojitá vlákna. Nanokompozity Nespojitá vlákna Nanokompozity Pro 5. ročník nanomateriály Fakulta mechatroniky Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Vliv nespojitých vláken Uspořádaná

Více

CHARAKTERIZACE MATERIÁLU POMOCÍ DIFRAKČNÍ METODY DEBYEOVA-SCHERREROVA NA ZPĚTNÝ ODRAZ

CHARAKTERIZACE MATERIÁLU POMOCÍ DIFRAKČNÍ METODY DEBYEOVA-SCHERREROVA NA ZPĚTNÝ ODRAZ CHARAKTERIZACE MATERIÁLU POMOCÍ DIFRAKČNÍ METODY DEBYEOVA-SCHERREROVA NA ZPĚTNÝ ODRAZ Lukáš ZUZÁNEK Katedra strojírenské technologie, Fakulta strojní, TU v Liberci, Studentská 2, 461 17 Liberec 1, CZ,

Více

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin a plynů Kinematika tekutin Hydrostatika Hydrodynamika Kontinuum Pro vyšetřování

Více

8 Elasticita kaučukových sítí

8 Elasticita kaučukových sítí 8 Elasticita kaučukových sítí Elastomerní polymerní látky (např. kaučuky) tvoří ze / chemické příčné vazby a / fyzikální uzly. Vyznačují se schopností deformovat se již malou silou nejméně o 00 % své původní

Více

Analýza zkušebních rychlostí podle EN ISO

Analýza zkušebních rychlostí podle EN ISO Intelligent testing Analýza zkušebních rychlostí podle EN ISO 6892-1 Tále, duben MMXVII Stanislav Korčák Novinky v oblasti skúšobnictva, Tále 2017 Obsah Zkoušení tahem - základní zkušební metoda Pár veselých

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 2. přednáška Jan Krystek 28. února 2018 EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA Experiment slouží k tomu, abychom pomocí experimentální metody vyšetřili systém veličin nutných k řešení problému.

Více

Flexibilita jednoduché naprogramování a přeprogramování řídícího systému

Flexibilita jednoduché naprogramování a přeprogramování řídícího systému Téma 40 Jiří Cigler Zadání Číslicové řízení. Digitalizace a tvarování. Diskrétní systémy a jejich vlastnosti. Řízení diskrétních systémů. Diskrétní popis spojité soustavy. Návrh emulací. Nelineární řízení.

Více

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE ÚVO O MOELOVÁNÍ V MECHNICE MECHNIK KOMPOZITNÍCH MTERIÁLŮ 2 Přednáška č. 7 Robert Zemčík 1 Zebry normální Zebry zdeformované 2 Zebry normální Zebry zdeformované 3 Zebry normální 4 Zebry zdeformované protažené?

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů

Nauka o materiálu. Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Nauka o materiálu Přednáška č.3 Pevnost krystalických materiálů Zpevnění monokrystalu a polykrystalického kovu Monokrystal Atomy jsou pravidelně uspořádány, tvoří trojrozměrné útvary, které lze získat

Více

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE Pojednání ke státní doktorské zkoušce Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel MAZAL CSc. 2 /18 OBSAH Úvod Vymezení řešení problematiky

Více

2. přednáška. Petr Konvalinka

2. přednáška. Petr Konvalinka EXPERIMENTÁLNÍ METODY MECHANIKY 2. přednáška Petr Konvalinka Experimentální vyšetřování pevnostních vlastností betonu Nedestruktivní metody zkoušky pevnosti Schmidtovo kladívko odpor v otlačení pull-out

Více

Práce a síla při řezání

Práce a síla při řezání Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Příloha-výpočet motoru

Příloha-výpočet motoru Příloha-výpočet motoru 1.Zadané parametry motoru: vrtání d : 77mm zdvih z: 87mm kompresní poměr ε : 10.6 atmosférický tlak p 1 : 98000Pa teplota nasávaného vzduchu T 1 : 353.15K adiabatický exponent κ

Více

7. CVIČENÍ. Sedmé cvičení bude vysvětlovat tuto problematiku:

7. CVIČENÍ. Sedmé cvičení bude vysvětlovat tuto problematiku: Sedmé cvičení bude vysvětlovat tuto problematiku: Mohrova kružnice pro rovinnou napjatost Kritéria pevnosti (pro rovinnou napjatost) Příklady MOHROVA KRUŽNICE PRO ROVINNOU NAPJATOST Rovinná, neboli dvojosá

Více

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D.

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. 18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. valach@fd.cvut.cz Informace o předmětu http://mech.fd.cvut.cz/education/bachelor/18mty Popis předmětu Témata přednášek Pokyny k provádění cvičení Informace ke zkoušce

Více

- 120 - VLIV REAKTOROVÉHO PROSTŘEDl' NA ZKŘEHNUTI' Cr-Mo-V OCELI

- 120 - VLIV REAKTOROVÉHO PROSTŘEDl' NA ZKŘEHNUTI' Cr-Mo-V OCELI - 120 - VLIV REAKTOROVÉHO PROSTŘEDl' NA ZKŘEHNUTI' Cr-Mo-V OCELI Ing. K. Šplíchal, Ing. R. Axamit^RNDr. J. Otruba, Prof. Ing. J. Koutský, DrSc, ÚJV Řež 1. Úvod Rozvoj trhlin za účasti koroze v materiálech

Více

Porušení hornin. J. Pruška MH 7. přednáška 1

Porušení hornin. J. Pruška MH 7. přednáška 1 Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin napjatost masivu je včase a prostoru proměnná nespojitosti jsou určeny pevnostními charakteristikami prostředí horniny ovlivňuje rychlost

Více