Informační BULLETIN 05/2008

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Informační BULLETIN 05/2008"

Transkript

1 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN 05/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Trh šrotu je celý bez sebe Celosvětová potřeba šrotu oceláren žene ceny v ještě nepoznané rychlosti do neznámých výšek. Největším vlivem na evropský trh působí poptávka z Turecka jako největšího světového dovozce šrotu. Protože země bývalé sovětské zóny a Středního východu mají vysokou vlastní spotřebu a cenou drží šrot ve vnitrozemí a USA z různých vnitrozemských důvodů vyváží snížená množství, musí turečtí spotřebitelé i přes nevýhodnou měnovou paritu mezi dolarem a Eur pokrýt svou potřebu více v Evropě. Následkem toho se ceny obzvláště od března zvyšovaly už nejenom týdně, ale částečně s každým lodním nákladem a zostřily situaci na evropském trhu šrotu. Poptávka po betonové oceli je ve Spojených Arabských Emirátech (VAE), ale také v ostatních zemích Asie, vč. Turecka tak vysoká, že IISI pro tento a příští rok prognózuje dvoumístné přírůstky spotřeby. V nadcházejících 10 letech se plánují jen ve VAE stavební projekty enormních rozměrů. Vedoucí nákupu surovin Severoamerického Arcelor-Mittalu, Matt Harris, počítá ještě v tomto roce s růstem cen betonové oceli na US-$ za tunu. Na jedné přednášce v Las Vegas informoval před obchodníky šrotem, že ne sama cena šrotu a dostupnost připraví problémy, mnohem více zatížily výrobce oceli stoupnuvší ceny železné rudy o % nebo koksového uhlí o více než 200%. Dokud mohou ocelárny na trhu realizovat své cenové představy, budou rostoucí náklady na tyto suroviny akceptovány. Razantní vývoj cen na mezinárodním trhu šrotem se nechá sledovat na ceně druhu HMS 1/2 (80:20) FOB Rotterdam v US $ za tunu:

2 2 V obchodních kruzích se situace na trhu posuzuje rozdílně. Zatímco potenciál cenového růstu vidí až na 700 US $ za tunu železného šrotu, poukazují ostatní na vývoj v oblasti betonové oceli. Nabídky stavební oceli čínských výrobců mají ve VAE ležet okolo 150 US $ za tunu, pod čímž se nacházejí turečtí nabízející. Spotřebitelé na místě, zdá se, soutěž mezi Číňany a Turky využívají aby si vynutili cenovou korekturu směrem dolů, což by mělo následky pro cenu šrotu. Nezdravý vývoj Cenové skoky na mezinárodním trhu jsou chaotické a navíc, čím déle se protahují prodejní vyjednávání s továrnami, tím výše stoupá docílená cena. Na konci dubna zvýšili němečtí spotřebitelé šrotu při vysoké potřebě nabídkové ceny podle druhu a továrny průměrně o 75 až 85 za tunu a v dodatečných vyjednáváních byly vypláceny přirážky cen pro uzavřené skupiny. Zjevně se všem továrnám nepodařilo aktuálně pokrýt svou potřebu. Velký tlak, který zatěžuje trh, to dělá stále těžší, najít ten správný čas k prodeji. Příliš brzká doba prodeje může stát hodně peněz a uspokojení z expedice podle starých smluv chystá málo radosti, resp. vysoké ztráty. Pro spekulanty se vytvořilo široké pole činnosti. Sousední země V dubnu si italští spotřebitelé stejně jako ostatní evropští kolegové představovali zvýšení cen o 0 35 za tunu. Vzhledem k eskalujícímu dění na trhu se museli ale také oni krok po kroku podrobit diktátu zámořského trhu. Koncem měsíce měli někteří spotřebitelé snahu, na základě svých malých skladů, být dostatečně zásobeni. Následkem bylo zvýšení cen přes 80 za tunu. Obchod vnitrozemských dodavatelů šrotu v Italii stále více trpí pod tíhou plnění starých smluv, což je na újmu pohotovosti dodávek. Polské ocelárny začátkem dubna otálely s přizpůsobením se trendům trhu, takže přítok šrotu do Německa za plus 80 za tunu byl silnější než v předešlém měsíci. Situace v Čechách tomu odpovídala. Velkospotřebitel v Lucembursku podniknul v průběhu měsíce rovněž více cenových přizpůsobení. Ze Španělska je od poslední třetiny měsíce hlášena rostoucí potřeba šrotu. Slévárny Smlouvy byly uzavřeny s plusem průměrně 80. Vysoké kapacitní vytížení zostřuje silná konkurence s ocelárnami pro vysokohodnotné druhy šrotu. Za ruské surové železo se musí zaplatit za tunu Dobré kvality, např. z jižní Afriky stojí za tunu. Prognózovat si netroufá nikdo, protože cenová úroveň surovin by mohla být existenci ohrožující pro ty, kteří své náklady nemohou započítat do prodejních cen.

3 3 Rizikový lesk V obchodních kruzích se vychází z dále pevného trhu. Při plném vytížení továren a v květnu svátky způsobeném poklesu objemu šrotu, se počítá s ještě jedním cenovým zvýšením. Kde je světlo, je také stín, a odtud se pojí likvidita vysokých cen šrotu, úvěrové riziko roste a marže klesají. V únoru a březnu např. někteří odběratelé množství nevyžadovali. Trvají ale na dodávkách starých smluv na rostoucím trhu. Prozíravost má proto při všech nastávajících rozhodnutích velký význam. Nabízet jen skutečně dostupná množství se může prokázat jako výhoda. IISI krátký výhled Mezinárodní institut železa a oceli (IISI) prognózuje, že rok 2008 bude další silný rok pro ocelový průmysl, protože přijatá spotřeba oceli stoupne z mil. tun v roce 2007 na milionů tun v roce 2008, což odpovídá zvýšení 6,7%. Nová hodnocení pro nadcházející rok vycházejí z celosvětově rostoucího trendu 6,3%. Představenstvo IISI si vyzkoušelo své předpovědi na svém setkání v San Peterburku. Byla potvrzena představa, že ačkoli USA stejně jako země EU lehce oslabují, poptávka po oceli zůstane vysoká, protože trh zůstane v rozvojových zemích dále dynamický. Státy BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) budou znovu nést růst s očekávaným zvýšením 11,1% v tomto roce a ještě jednou 10,3% v nadcházejícím roce. Protože poptávka po oceli přeci jen ještě také v dalších rozvojových zemích poroste, bude se rozdílnost sazeb růstu kterou v poslední době očekáváme mezi zeměmi BRIC a zbytkem světa přibližovat. Soudí se, že současný nárůst spotřeby oceli v Číně tento rok o 11,5% bude růst a v roce 2009 o 10,0%, čímž má Čína tento rok podíl na celosvětové spotřebě 35%. IISI připouští, že se podíl v roce 2009 zvýší ještě na 36,7%. Růst na ruském trhu má zůstat v tomto roce s 10,2% a v příštím s 11,2%, a bude hlavně nesen hlavně sektorem energie a stavebním.

4 4 Tabulka 1: Předpověď spotřeby oceli Krátkodobý pohled na možnou spotřebu oceli ( ) v mil. tun Regiony % 06/07 % 07/08 % 08/09 EU (27) 192,2 195,3 199,8 3,4 1,6 2,3 Ostatní evropské země 31,2 33,1 35,3 9,4 6,0 6,7 Střední a Jižní Amerika 41,0 44,6 47,7 13,7 8,9 7,0 Afrika 25,3 26,8 28,4 8,5 5,9 5,9 Střední Východ 44,3 49,2 53,6 12,7 11,1 9,0 Asie a Oceánie 670,6 728,3 786,5 10,0 8,6 8,0 Přehled trhu ocelovým šrotem EUWID Ceny ocelového šrotu udělaly v dubnu obrovský skok nahoru. Ve velké míře trh určující jsou značné vývozy z Evropy do Turecka, stejně jako do Indie a Číny ve spojení s vysokou cenovou úrovní v Americe. K tomu ocelárny disponují i nadále velmi dobrou situací zakázek a poptávají značná množství šrotu. Arcelor-Mittal v Lucembursku má prý velké problémy pokrýt svou potřebu, přinejmenším podle údajů zameškal včas vybudovat sklady. Také v nadcházejících týdnech by to nemělo být pro závod možné, vybudovat zásoby zboží, uvádí se ze strany obchodu šrotem. K tomu přispívá také to, že příliv ocelového šrotu do obchodu je spíše nízký. Na základě mírné zimy nezůstal šrot nikde ležet, takže pro tuto roční dobu obvyklé oživení množstvím ze zimy se nedostavilo. Ceny zůstaly během měsíce dubna v pohybu a ukazovaly přitom dále nahoru. Uprostřed dubna se ve srovnání s předchozím měsícem ukázalo zvýšení od 75 do 90 za tunu. Pro nadcházející měsíc se bude vycházet z toho, že se bude přinejmenším udržovat úroveň nebo půjde dále nahoru. Vysoké ceny oceli nevedou u zpracovatelů šrotu k euforii. Spíše si dělají velké starosti, že by mohlo dojít k cenovému skluzu a draze nakoupené sklady by musely být vyprodány za nízké ceny. Kromě toho se zvyšuje vazba kapitálu, což se projevuje snížením hospodářského výsledku na základě rostoucího úrokového zatížení. Obchod šrotem nemá zjevně žádnou jednotnou strategii, jak nakládat se skladem. Menší obchodníci bez vlastních nůžek na šrot nebo šrédru se mají v očekávání dále rostoucích cen

5 5 materiálu držet zpět. Také u dodavatelů oceláren existují takové úvahy. Avšak dá se také zaslechnout, že se chtějí sklady na konci měsíce snižovat, pro jistotu bez případných ztrát. Starý ocelový šrot (druh 1) dosahuje v dubnu 315 až 330 za tunu. Špony (druh 5) stojí mezi 270 a 290 a pakety (druh 6) mezi 320 a 360. Ostatní druhy byly obchodovány za téměř stejné ceny. Nový ocelový šrot (druh 2) dosáhl 335 až 360, průmyslový a úlomkový šrot (druh 3) 333 až 360, šrot ze šrédrů (druh 4) 340 až 360 stejně jako nový ocelový šrot (druh 8) 335 až 360. Některá množství mohou být prodána také za 370. II. Barevné kovy Cenový přehled barevných kovů EUWID Velkoobchodní nákupní ceny barevných kovů po poklesu v 18. týdnu znovu lehce klesly. Klesaly především měděné kvality: šrot z neizolovaných měděných drátů (Kabul) bude tedy nakupován za 495 až 500 za 100 kilogramů, o 5 méně než v předešlém týdnu. Rovněž o 5 poklesl také šrot ze sekaných měděných drátů Ia (Kasus), za ten se platí 485 až 490. Také sekaný šrot z měděných drátů II (Katze) se 450 až 455 a šrot z měděných drátů I (Kader) se 460 až 465 leží o 5 pod úrovní předchozího týdne. To stejné platí o šrotu z měděných drátů II (Kanal), který se nyní obchoduje mezi 440 a 445, stejně jako šrot z těžké mědi (Keule) s aktuálními 445 až 450. Lehký měděný šrot (Klima) leží nyní v rámci od 415 do 420 oproti 420 až 425. V protikladu k měděným šrotovým kvalitám zůstávají mosazné šrotové kvality znovu beze změny. Tak tedy stojí těžký mosazný šrot (Milbe) stejně jako předtím okolo 290 až 295, lehký mosazný šrot (Modus) mezi 115 až 120. Také nákupní cena mosazných špon (Maler) leží stabilně mezi 315 a 320. Nadále konstantních 335 až 340 se zaplatí za nový válcovaný mosazný šrot (Magda). A také za druh I (Radar) a druh II (Rampe) mají nadále platnost právě ceny předešlého týdne 375 až 380. S 95 až 100 leží cena odpadního zinku už dobrý měsíc beze změny. O 5 nad úrovní předešlého týdne se budou obchodovat chromnikloocelové odpady V-IIa s nynějšími 170 až 175. To stejné platí pro chromnikloocelové odpady V-Iva, které po 245 až 250 před týdnem leží nyní v oblasti od 250 do 255. Velkoobchodní nákupní ceny za hliníkové druhy šrotu se prezentují i nadále na stabilní úrovni. Za 100 kilogramů hliníku, nového, chudého na měď, se už od začátku března platí beze změny 120 a 125. Čistý hliníkový drát se pohybuje beze změny v rozpětí od 165 do 170, a také litinový šrot leží nyní už sedm týdnů v rámci 90 až 95. Hliníkové plechové odpady stojí jako hliníkové špony stejně jako předtím 85 až 90, rovněž jako hliníkové profilové odpady, za které se bude platit jako v předešlém týdnu mezi 165 a 170.

6 6 Stejný obrázek se ukazuje i u vývoje velkoobchodních nákupních cen hliníkovo-litinových slitin. Zatímco slitina č. 225 se obchoduje za stabilních 230 až 239 a slitina č. 226 za 231 až 240, zaznamenává slitina č. 231 jako v předešlém týdnu konstantní cenu mezi 240 a 249. Konference o olovu: Je nutné více kapacit olověných hutí kromě Číny Je nutné zvýšit kapacitu olověných hutí mimo Číny, abychom se vyhnuli napětí v zásobování západního světa. Účastníci krátké konference o olovu Metal Bulletinu v Londýně byli zajedno, že v jiném případě ceny kovů vystřelí do nových rekordních výšin a některé výrobce baterií to vytěsní z obchodu. Rostoucí potřeba v Číně, kde vzniká největší část celosvětové produkce olova, stejně jako tam platné nové daňové právo, by mohly omezit schopnost vývozu rafinovaného olova. Už roky vyměřují výrobci kovů těžkým kovům menší význam, a jejich nízká cena mu vtiskla status jako olověnému produktu. Provozovatelé dolů místo toho zaostřili na zinek, který představuje profitabilní možnost. Oba kovy se nacházejí v tom samém výskytu rudy. Mezitím ale olovo předběhlo zinek v ceně, protože koncentrovaný trh je kvůli nedostatečným investicím zásobován těsně. To by mohlo hodnocení průmyslu nyní změnit. Z kruhů účastníků konference bylo vyjádřeno, že extrémně vysoké ceny olova přispívají ke snižování zisku výrobců baterií, kteří mohou své náklady na olovo na trhu náhradních baterií dále promítat jen s potížemi. Při ceně US $/t by byly náklady na jednu baterii určeny ze 73% cenou kovu, při US $/t už je to ale 81%. Při spotřebě bateriového sektoru 6,64 mil. tun okolo 80% celkového množství a cenové rozpětí olova od až US $/t by ležely náklady průmyslu na spotřebu olova mezi 12 a 13,3 miliardy US $ ročně, to je přes 70% průmyslového obratu. Na londýnské burze kovů leží cena olova nyní přes US $/t, před rokem to bylo přes US $/t. Experti počítají s tím, že bude olovo také v příštích letech obchodováno dráž než zinek, protože čínská potřeba pohltí každou další dodatečnou nabídku. Podle sdělení mezinárodní skupiny olova a zinku (ILZSG) se zvýšily čisté vývozy rafinovaného olova Číny v roce 2007 na 35% z 12 % v roce Její poptávka ve stejném časovém prostoru stoupla z 8% na jednu třetinu světové poptávky. III. Sběrový papír Sběrový papír komentář bvse Výkup sběrového papíru byl v dubnu ve většině regionů Německa označen za dobrý až velmi dobrý, dala se potřeba domácího průmyslu bez problémů uspokojit. V zahraničním obchodě

7 7 starým papírem se ukázal vývoz do Asie v první polovině měsíce jako relativně stabilní, zatímco koncem měsíce bylo se zákazníky z Dálného východu diskutováno snížení cen. Silnější poptávka papíren a kartonážek ze západních částí Německa, stejně jako ze západoevropských států (Francie, Belgie), zabránila budování skladových zásob v německém hospodářství zpracovávajícím papírový odpad a postarala se o stabilní cenovou úroveň. Komentář EUWID Německý trh sběrovým papírem je nyní poznamenán převisem nabídky v oblasti masových druhů. Jako důvody k tomu budou jmenovány klesající vývozy na Dálný východ, sezónní vysoký náběh stejně jako zastavení příjmu ze strany papíren. Mnoho zpracovatelů, především z hnědé branže, odebírá s odkazem na plné sklady a menší potřebu na základě očekávané údržby nyní jen minimální množství, informoval EUWID jeden obchodník, naše skladové kapacity jsou zatím využity. Vzhledem k těmto okolnostem vycházejí pozorovatelé trhu pro nadcházející měsíc z dalších redukcí cen. Po tom, co se v dubnu většina smluv v oblasti smíšeného papíru a papíru z obchodních domů uzavřela za ceny o 10 /t nižší než v předešlém měsíci, musí se pro květen počítat s cenovými poklesy v podobném rozsahu. V případech, kdy se v běžném měsíci učiní ujednání za nezměněných podmínek, skončí redukce dle posouzení znalců z branže možná dvakrát tak vysoké. Ceny, které se ukázaly začátkem dubna, měly trvání také v dalším průběhu měsíce, ačkoli s tím někteří partneři rozhovoru počítali, že ty smlouvy, které byly uzavřeny na úrovni předešlého měsíce, možná budou přeci ještě zpětně revidovány. Mnoho výrobců papíru reagovalo s neporozuměním a nevolí na v některých případech u smíšeného papíru a papíru z obchodních domů nezměněné prodejní ceny.při aktuálním převisu množství to nebylo přiměřené trhu, držet cenovou úroveň předchozího měsíce a tak zfalšovat celkový cenový obrázek. Kromě toho to teď nemají lehké hlavně výrobci hnědého balicího papíru, protože mají sami problémy při tvorbě cen a musejí snášet cenové poklesy. Ulehčení díky klesajícím cenám sběrového papíru je tedy nejenom vítané, nýbrž nutné. Za smíšený papír se v dubnu platily ceny /t, přičemž většina množství měla plynout za 70. Odměny za zvláštní množství se pohybují dále v rámci /t. Papír z obchodních domů leží cenově okolo /t, zde se pohybuje značný počet smluv okolo 80 /t. Za zvláštní množství tohoto druhu se platí /t. Vlnitá lepenka II zaznamenává okolo a novinový papír okolo /t. Deikingové zboží má mít nyní po více týdnech znovu dobrý odbyt.cenové údaje pro měsíční kontrakty leží beze změny u /t. Dlouhodobé smlouvy se pohybují stejně jako předtím v cenovém koridoru /t.

8 8 Za barevné spisy platí nadále ceny , za multitisk , za bílé rotační odpady a za bílé odřezy /t. Export na Dálný východ probíhá dále na úsporném plamenu. Ceny papíru z obchodních domů se dle údajů konečně ustálily, za smíšený papír se jmenovalo /t. Tím je dle znalců z branže dosažen nejnižší stav. Nedalo se vycházet z toho, že se smlouvy o papíru z obchodních domů uskuteční za ceny pod 100 /t. Firemní zprávy Bvse energicky zamítnul požadavek zákazu sběru starého papíru pro soukromý sektor Bvse energicky zamítl požadavek na změnu oběhového zákona a zákona o odpadech, který by veřejnoprávním nositelům zpracování odpadu tj. obcím dovolil zakázat komerční sběry podle vlastního uvážení. Podle slov prezidenta bvse Burkharda Landerse neznamená tento požadavek Svazu měst a obcí nic jiného než přiznání, že nerozpoznávali signály trhu sběrového papíru a i zaspávali hospodářský vývoj. Svoje chybné jednání chtějí nyní také ještě posvětit změnou zákona. Doufejme, že to nenapadne Spolkový sněm, uvedl Landers. Prezident bvse odkázal na to, že v obcích nyní dochází k soutěžení o starý papír a to především tam kde obce nebyly schopny pořídit pro své občany kontejnery na starý papír blízko jejich domácností. Nynější naříkání nad tím, že existují podnikatelé, kteří bdí, mají dobré postavení a dynamicky dělají vše proto, aby obstarali zásoby sběrového papíru pro papírenský průmysl, ukázalo celou bezmocnost mnohých komunálních odpovědných. Obchod sběrovým papírem je podle slov Huberta Neuhause, předsedy odborného sdružení bvse, recyklace papíru, náročný a požaduje plnou angažovanost podnikatele. Když některé obce dělají svou práci jen vlažně, potom se jim to vymstí obtížným a stále více také mezinárodně ovlivněným trhem. Hubert Neuhaus: Kdo chce být hospodářsky činný jako obce, ten musí také ovládat pravidla hry trhu a nevolat po zákonodárci, když něco nejde tak, jak by si to představoval. Poukázal na to, že soukromé podniky musí dělat své obchody s plným hospodářským rizikem, zatímco obecní podniky měst a venkovských okresů nehodlají nést rizika obchodu, v tomto případě sběrovým papírem. Obchodní čísla ve zkratce Stora Enso s varováním o zisku Operativní zisk finského koncernu Stora Enso, bude v 1. čtvrtletí 2008 ležet zhruba na úrovni 4. čtvrtletí Ten obnášel 131,3 milionů z jednorázových nákladů. Výnos se tím stal značně nižší než v 1. čtvrtletí Tehdy ležel u 270,8 mil.. Trh řezaného dříví trpí vichřicemi

9 9 ve střední Evropě převisem nabídky. Z toho vyplývá slabá situace výnosů dřevařských produktů, zatímco by mohly v některých dalších odvětvích obchodu docíleny zlepšení výsledků koncernu. Na základě této situace bude obtížné, dosáhnout v obchodní oblasti dřevařských produktů v celém roce 2008 operativní zisk. Cenová vyjednávání o tiskařském papíru pro časopisy a knihařském papíru jsou mezitím skoro úplně uzavřena. Z toho vyplývá pro tyto druhy pokles cen mezi 3 a 4 %. IV. Staré sklo střepy Obalové sklo Na Ifo-konjunkturním testu podílející se výrobci nápojových lahví, ohodnotili své obchodní klima o něco méně pozitivně, než v předchozích měsících. Kvůli klesající poptávkové situaci klesala i produkce; podle výsledků počítají firmy i pro příští měsíce, ale znovu s lehčím zvýšením. Prodejní ceny mohly být zvýšeny a směly dále stoupat. U podniků průmyslu plochého skla (výroba základního plochého skla pro další zpracování a zušlechťování) převažovaly ve vykazovaném měsíci skeptické odhady obchodní situace. Také pro nadcházející měsíce se vychází z malých podstatných změn. Firemní zprávy Vetropack Pro běžný obchodní rok 2008 počítá Vetropack s vytrvalou poptávkou po skleněných obalech. Dalo by se vycházet z toho, že převis poptávky v běžném roce neklesne. Přiměřeně tomu jsou veškeré závody Vetropack pro nadcházející měsíce plně vytíženy. K tomu plánuje Vetropack také tento rok investice na vysoké úrovni předešlého roku. Faktor nejistoty ovšem zůstává ve vývoji cen energie a surovin. V. Staré umělé hmoty Komentář bvse Trh druhotných plastů Standardní plasty z druhotného trhu ukazují sice jen málo cenových změn,avšak jsou zde také rozpoznatelné přesuny. Výrobní odpady jsou stejně jako předtím vyhledávané. Vysokohodnotné post konsumní zboží nachází rovněž velmi rychle své odbytové cesty na tuzemském trhu a ve vývozu. Možnosti zhodnocení méně hodnotných plastů jsou nyní značně omezené, ceny zde dále klesají, energetické zhodnocení získává proto na významu. Neklid ve vývozu na Dálný východ opadl. Mezitím se situace ve vývozu do Číny nadále uklidnila. Čisté plasty mohou být dále dováženy do Číny. Ovšem vývoz znečištěných plastových

10 10 materiálů zůstává značně omezený. Potíže ve vývozu na Dálný východ se ukazují u špatných foliových odpadů a BigBags. Změny na Dálném východě se v příštích měsících nedají očekávat. Vývoz do Číny a Hon-Kongu se dále zdražuje kvůli slabému dolaru. Komentář EUWID Trh starých plastů V dubnu došlo u plastů v Německu v dílčích oblastech k cenovým korekturám. Za některé typy drtí byly na horním rámci hlášeny značné poklesy. Zpracovatelé mezitím předkládají více nabídek HDPE, které vycházejí z omezení ve vývozu a výpadků domácího odbytu. V obchodě s PE foliovým odpadem je situace hodnocena jako konstantní. O vývoz na Dálný východ se dále postaral především silný kurs Eura. U PE foliového odpadu došlo přesto k lehkým zvýšením, ale také se informovalo o nepatrných cenových poklesech. Za obtížný se považuje odbyt barevných PE folií, zde bylo také z jižní Evropy méně poptávky a cenových odvolání. U PET lahví je naproti tomu zaznamenáno přinejmenším u vratného zboží další stoupání, i když také řada účastníků trhu mluvila o nezměněné a příliš vysoké úrovni cen. Ve vývozu do Číny informovali účastníci trhu o ostřejším přístupu čínských úřadů. Všelijak se vyjadřují domněnky, že by Čína mohla kvůli Olympijským hrám v letních měsících dovoz druhotných surovin kontrolovat ještě přísněji a tím ho ztížit. PE: Vývoz foliového odpadu na Dálný východ probíhá, ale odběratelé už nechtějí v budoucnu platit tolik jako doposud. V dubnu bylo za lepší PE foliové odpady jako průhledný a 98/02 dosažitelné někdy až o 10 více než v předešlém měsíci. Znamenalo to, že sezóna v Číně vlastně probíhala. Vyšší ceny musely být, v částečně silnější poptávce čínských odběratelů od konce března/začátku dubna, odůvodněny. Mnoho obchodníků své ceny v průběhu měsíce znovu stáhlo ve stejném rozsahu. Drahé zůstaly PE smršťovací fólie, které se prodávaly v Evropě. Za obzvláště dobré smršťovací folie se dosahovalo na špičkách až 570. Za horší PE foliové kvality, jako barevné 50/50 a 60/40, ceny mezitím padly o 20 až 30. U drtí a recyklátů se mají mezitím po částech ukázat silnější odbytové problémy, které se odrazí ve výhodnějších nabídkách. PP: Také pro PP drti byla v dubnu hlášeny o něco nižší ceny, které byly o 20 a 30 pod hodnotou předešlého měsíce. Přece ne ale všichni dotázaní mohli zjistit změny. Zde ztěžuje rozmanitost kvalit srovnatelnost údajů. PS: Podobně se ukazuje obchod PS drtěmi. Na špičce ceny podle předložených údajů poklesly. Firmy, které měly nižší úroveň, nemohly naopak zjistit žádnou změnu oproti předešlému měsíci. PVC: O něco větší pokles je u PVC odpadů. Odbyt drtí běží nadále dobře. Pro barevné okenní zboží, které šlo v uplynuvších týdnech hůře na odbyt, se má trh zlepšit. Na cenách se nic nezměnilo.

11 11 PET: Situace PET zhodnotitelů v Německu platí i nadále za silně napjatou. Mnozí zhodnotitelé mají už napsaná červená čísla, protože poslední stoupání nákupních cen nemohlo být promítnuto do prodejních cen. Někteří PET zhodnotitelé proto také už nekupovali určité kvality. Cenové požadavky na trhu jsou vysoké, hnány mocí trhu maloobchodu a doposud nerostoucí nabídka. Mnoho jmenovitých hodnot cen za čisté bezbarvé vratné zboží leželo v dubnu v oblasti od 360 do 390 za tunu podle dodavatele. Tu a tam muselo být ale také zaplaceno přes 400. V dubnu byly čtvrtletní ceny za průhledné obaly podle výchozí úrovně přizpůsobeny značně nahoru, s následkem, že dolní cenový rámec z března byl jmenován jen zřídka. Zčásti došlo také na špičce ke zvýšení o 5 až 15. Hodnocení nabízeného zboží v branži vychází odlišně. Podle některých zhodnotitelů má být znovu více nabídek jak průhledných tak i barevných frakcí, ostatní naopak říkají, že se na těsné zásobovací situaci nic nezměnilo.u barevných PET frakcí zůstává cenový rámec široce podmíněn kvalitou. Za kompletní barevné balíky lahví bez folií a dóz jsou možné také ceny okolo 210 a 220 za tunu. Firemní zprávy INTERSEROH kupuje většinu mezinárodně činného obchodníka starými plasty RDB K INTERSEROH a.s. patřící INTERSEROH Rohstoffe s.r.o. převzala většinový podíl na RDB s.r.o. Recycling služby poradenství v Aukrugu (Schleswig-Holštýnsko). Jak vyplývá z tiskové zprávy, zveřejněné 28. března, jedná se u RDB o mezinárodně činný podnik, který po celé Evropě obchoduje cca tun starých umělých hmot. Větší odbytový trh částečně upravených odpadových plastů je v Asii. Podílnictví stojí pod podmínkou souhlasu Kartelového úřadu. Recycling Today vydává nový seznam US-amerického a kanadského plasty-recyklujícího průmyslu Recycling Today Media Group ( vydal podle Plasticker News (18.3.) nový seznam plastů zpracujících podniků v Kanadě a USA za cenu 59 US $ včetně zasilatelských nákladů. Výtisk obsahuje informace o podnicích. Přehled obsahuje jméno, adresu, hlavní kontakt, telefonní a faxová čísla, dostupné webové stránky a ové adresy firem. Dále zahrnují specifické informace, k jakému druhu recyklace plastů a jejich druhotných materiálů jsou příslušné objekty vyprojektovány. B. Stav a výhled trhu druhotných surovin v České republice I. hodnocení situace na trhu se železným šrotem I v měsíci květnu dochází k dalšímu výraznému navýšení cen železného šrotu, absolutní navýšení cen v květnu je ještě výraznější, než tomu bylo v dubnu. Byla opět velmi výrazně

12 12 překonána historická maxima. Tato skutečnost vyvolala stále vysoká poptávka po této surovině z Asie a jižní Evropy a pokračující konjunktura ocelářské výroby. 1) Česká republika Ceny šrotu i u nás zaznamenaly v návaznosti na vývoj světových cen značný nárůst a toto navýšení se pohybuje v relacích nad 2.000,- Kč/t. I přes toto navýšení však zůstávají ceny u nás výrazně nižší než v okolních státech, a proto není vyloučeno další navyšování cen i v průběhu května v závislosti na stavu zásob a kontinuálnosti dodávek. Potřeba rozhodujících hutních podniků v nákupu šrotu na květen v tunách ArcelorMittal Ostrava a.s. 65 tis. Třinecké železárny 43 tis. EVRAZ Vítkovice 0-2 tis. Vítkovice Heavy Machinery 6 tis. 2) Německo V Německu došlo rovněž k výraznému nárůstu cen, které se pohybovalo mezi 70 90,- EUR/t. Šlo především o snahu německých hutních podniků zabránit vysokému vývozu šrotu do Turecka, Španělska, Indie, Pákistánu a dalších ocelářských teritorií, kde došlo k dalšímu zvýšení cen. 3) Polsko V Polsku je situace obdobná jako v ostatních okolních zemích, některé hutě jsou dobře předzásobené a nemusejí ceny zvyšovat tak výrazně, u některých přetrvává nedostatek šrotu na skladech a muselo tedy dojít k výraznějšímu vzrůstu cen. Obecně se dá říci, že ceny se na polském trhu zvyšovaly o 60 90,- EUR/t. 4) Rakousko Voest Alpine jako největší spotřebitel šrotu podcenil situaci na trhu v dubnu, kdy zvýšil ceny výrazně méně, než tomu bylo v okolních státech a toto rozhodnutí znamenalo výrazný pokles nákupu a snížení zásob této suroviny. Z tohoto důvodu byl nucen zásadně zvýšit ceny šrotu

13 13 v květnu na takovou úroveň, aby byl schopen výpadky nákupu z dubna kompenzovat. Cenové navýšení dosahuje výše až 120,- EUR/ t v závislosti na druhu a množství. 5) Itálie Rovněž italské hutě se dostaly do problémů s dostatečnými zásobami šrotu a nižší ceny z dubna měly rovněž dopad i na výrazně nižší nákup. Z tohoto důvodu musely i italské ocelárny přistoupit ke značnému zvýšení cen, které se pohybuje vysoko přes 100,- EUR/t, opět v závislosti na množství a momentální potřebě. Předpokládaný trend Ceny šrotu zaznamenaly v průběhu měsíce května zcela nekontrolovatelný vývoj. Původní očekávání z počátku měsíce, kdy se mluvilo o navýšení do 40,- EUR/t se velmi brzy překonalo a ceny stoupaly doslova každým dnem. Na této situaci proto vydělali ti dodavatelé, kteří se při prodeji neunáhlili a počkali. Na druhé straně je ovšem současná cena šrotu tak vysoká, že je jenom otázkou času, kdy již nebudou ocelářské koncerny ochotny tyto vysoké ceny platit a kdy už ani trh neunese neustále se zvyšující ceny oceli. Navíc sebou i vysoké ceny šrotu přinášení obrovské nároky na profinancování celého systému od prvovýkupu až po finální zpracování a prodej. Dá se proto hovořit o tom, že by jak ocelářský, tak i šrotařský sektor přivítal uklidnění situace a větší cenovou stabilitu. II. Trh se sběrovým papírem Trh se sběrovým papírem je stejně jako v okolních zemích, do kterých je směrován český vývoz, poznamenán poklesem cen lepenek a smíšeného papíru až o 20 Eur/t. Důvody jsou popsány v komentáři EUWID. V zásadě se jedná o více jak dobré stavy zásob papíren způsobené vysokým náběhem zdrojů, ale také nepříznivými posuny cen papírenského zboží, zejména obalů. Zdá se, že současná cenová úroveň se udrží do letních měsíců. Praha, Zpracoval : sekretariát SPDS-APOREKO

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld.

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld. Tisková zpráva BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje 3. listopadu 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com 3. čtvrtletí

Více

Tisková zpráva. BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku

Tisková zpráva. BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku Tisková zpráva BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku 1. srpna 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58

Více

Hospodářské výsledky ArcelorMittal za čtvrté čtvrtletí 2014 a celkové výsledky za rok 2014

Hospodářské výsledky ArcelorMittal za čtvrté čtvrtletí 2014 a celkové výsledky za rok 2014 ArcelorMittal Ostrava a.s. Barbora Černá Dvořáková tisková mluvčí T +420 595 683 390 M +420 606 774 346 barbora.cerna-dvorakova@arcelormittal.com www.arcelormittal.com/ostrava Hospodářské výsledky ArcelorMittal

Více

1BHospodářský telegram 08/2010

1BHospodářský telegram 08/2010 1BHospodářský telegram 08/2010 Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání Index obchodního klimatu ifo pro živnostenské hospodářství Saska, nových spolkových zemí a Německa, statistické hodnoty,

Více

Informační B U L L E T I N 10/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin

Informační B U L L E T I N 10/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační B U L L E T I N 10/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse - Prudký pokles cen

Více

1BHospodářský telegram 12/2010

1BHospodářský telegram 12/2010 1BHospodářský telegram 12/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 110,2 nz 107,6 N 107,6 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN?

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Od propuknutí celosvětové hospodářské a finanční krize trpí EU nízkou úrovní investic. Ke zvrácení tohoto sestupného trendu a pro pevné navedení

Více

Informační BULLETIN 07/2008

Informační BULLETIN 07/2008 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN 07/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Letní odpočinek? V červnu nastolil

Více

Informační BULLETIN. Březen 2008

Informační BULLETIN. Březen 2008 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN Březen 2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Stálé ceny Z trhu byly

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. srpna 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 7. 2019 do 31.

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Informační BULLETIN listopad 2007

Informační BULLETIN listopad 2007 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN listopad 2007 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin Železný a ocelový šrot Komentář bvse Stabilní trh Na začátku měsíce

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči 3.4 Výdaje za léky Tato kapitola podává přehled základních údajů o celkových výdajích na léky od roku 21. Poskytuje především podrobné údaje o výdajích na léky dle místa spotřeby a zdroje financování.

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Podzim 2008 Copyright 2008 Oxford Economics 1 PROGNÓZY V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Celkový přehled za šest členských států CECIMO Francie Německo Itálie Španělsko

Více

Informační BULLETIN. Únor 2008

Informační BULLETIN. Únor 2008 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN Únor 2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Celosvětově vysoká poptávka

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2018

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2018 Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2018 Ve zkratce: Hostů celkem: 3,587.700 ze zahraničí: 3,019.243 (84,2 %) z tuzemska: 568.457 (15,8 %) Celkový přírůstek hostů: 128.875 osob (3,7%) nerezidenti

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. července 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 6. 2019 do

Více

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2010 20. května 2010 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své neauditované konsolidované finanční výsledky za první čtvrtletí roku

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny?

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Drahomíra Dubská Mezinárodní vědecká konference Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům pořádaná v rámci projektu

Více

Společnost Henkel hlásí silný růst obratu a zisku

Společnost Henkel hlásí silný růst obratu a zisku Tisková zpráva Praha, 1. srpna 2012 Dobrý výkon pokračoval i ve druhém čtvrtletí 2012 Společnost Henkel hlásí silný růst obratu a zisku Obrat vzrostl o 6,4 % na 4 206 mil. eur (organický růst dosáhl 4,0

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2019 do 28.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. května 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 4. 2018 do 30.

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

Informační BULLETIN říjen 2007

Informační BULLETIN říjen 2007 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN říjen 2007 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin Železný a ocelový šrot Komentář bvse Klidný trh Přes stoupnuvší poptávku

Více

1BHospodářský telegram 10/2010

1BHospodářský telegram 10/2010 1BHospodářský telegram 10/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 108,0 nz 107,1 N 106,7 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

Informační B U L L E T I N 11/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin

Informační B U L L E T I N 11/2008. A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační B U L L E T I N 11/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Úplné zabrzdění Rozdílná

Více

Tisková zpráva 15. 03. 2011. 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění

Tisková zpráva 15. 03. 2011. 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění Tisková zpráva 15. 03. 2011 2010: Finanční oživení potvrzeno 2011: Strategická změna zaměření na úvěrové pojištění Setrvalý růst obratu Prudký pokles škodní kvóty Obnova dynamiky pozitivních výsledků Posílení

Více

B U L L E T I N 10/2009

B U L L E T I N 10/2009 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin INFORMAČNÍ B U L L E T I N 10/2009 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I.Železný a ocelový šrot Komentář bvse Toužebně očekávané oživení

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 19. října 2016

Více

Informační BULLETIN prosinec 2007

Informační BULLETIN prosinec 2007 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN prosinec 2007 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin Železný a ocelový šrot Hodnocení situace na trhu se železným šrotem

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. března 2017 V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2017 do 28. 2. 2017 dodáno

Více

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s.

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s. Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci Petr Balner EKO-KOM,a.s. Závazky ČR vůči EU Hlavní cíle plynoucí ze směrnic: Rámcová směrnice o odpadech (50 % využití některých odpadů

Více

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie

Makroekonomie I. Co je podstatné z Mikroekonomie - co již známe obecně. Nabídka a poptávka mikroekonomické kategorie Model AS - AD Makroekonomie I Ing. Jaroslav ŠETEK, Ph.D. Katedra ekonomiky Osnova: Agregátní poptávka a agregátní nabídka : Agregátní poptávka a její změny Agregátní nabídka krátkodobá a dlouhodobá Rovnováha

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2018 do 28.

Více

Počtvrté za sebou nejlepší výsledek v historii koncernu Oberbank

Počtvrté za sebou nejlepší výsledek v historii koncernu Oberbank TISKOVÁ ZPRÁVA Praha, 22. května 2014: Bilanční tisková konference koncernu Oberbank AG Počtvrté za sebou nejlepší výsledek v historii koncernu Oberbank Podrobné výsledky: hospodářský výsledek po zdanění

Více

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky ve 2. čtvrtletí značně vzrostly, prognóza pro rok 2017 se zlepšila. 2. kvartál 2017:

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky ve 2. čtvrtletí značně vzrostly, prognóza pro rok 2017 se zlepšila. 2. kvartál 2017: Tisková zpráva BASF: Tržby a zisky ve 2. čtvrtletí značně vzrostly, prognóza pro rok 2017 se zlepšila 1. srpna 2017 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com

Více

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 Rostoucí ceny energií jak dlouho? Rozhodne trh nebo politika? Výroba elektřiny v ČR je více zatížena růstem

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního

Více

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky v 1. čtvrtletí oproti loňsku výrazně vzrostly. Tržby ve výši 16,9 miliardy eur (plus 19 %)

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky v 1. čtvrtletí oproti loňsku výrazně vzrostly. Tržby ve výši 16,9 miliardy eur (plus 19 %) Tisková zpráva BASF: Tržby a zisky v 1. čtvrtletí oproti loňsku výrazně vzrostly Tržby ve výši 16,9 miliardy eur (plus 19 %) Pokračuje trend navyšování objemů (plus 8 %) EBIT před zaúčtováním mimořádných

Více

Informační B U L L E T I N 02/2009. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin

Informační B U L L E T I N 02/2009. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační B U L L E T I N 02/2009 Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Nejasná tržní situace V

Více

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ

ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ ANALÝZA REALITNÍHO TRHU V OSTRAVĚ 24. 2. 2017 Zpracováno pro Bankovní institut Vysoká Škola (Praha) VÝVOJ TRHU V REGIONU ZA POSLEDNÍ 2 ROKY Za poslední dva roky je vývoj téměř u všech segmentů nemovitostí

Více

Mléko a mléčné produkty

Mléko a mléčné produkty Mléko a mléčné produkty i přes neustálý tlak na snižování produkce mléka zůstávají další vyhlídky pro mléčný trh a mléčné výrobky příznivé, a to díky stále rostoucí světové poptávce. Spíše se tedy očekává

Více

Tisková zpráva. Česká republika: ochota nakupovat stále stoupá. Výsledky průzkumu spotřebitelského klimatu GfK za druhé čtvrtletí roku 2018

Tisková zpráva. Česká republika: ochota nakupovat stále stoupá. Výsledky průzkumu spotřebitelského klimatu GfK za druhé čtvrtletí roku 2018 Tisková zpráva Česká republika: ochota nakupovat stále stoupá 24. července 2018 Mgr. Andrea Patočková Marketing&PR +420 296 555 422 andrea.patockova@gfk.com Výsledky průzkumu spotřebitelského klimatu GfK

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice?

ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? ANALÝZA Kukuřice - LONG Co vše se letos může změnit u kukuřice? Eva Mahdalová cz.linkedin.com/in/evamahdal/cs mahdalova@colosseum.cz 30. 04. 2015 Shrnutí Kukuřice je nejvýznamnější součástí světového obchodu

Více

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky ve 3. čtvrtletí oproti loňsku značně vzrostly. 3. kvartál 2017: Tržby ve výši 15,3 miliard eur (plus 9 %)

Tisková zpráva. BASF: Tržby a zisky ve 3. čtvrtletí oproti loňsku značně vzrostly. 3. kvartál 2017: Tržby ve výši 15,3 miliard eur (plus 9 %) Tisková zpráva BASF: Tržby a zisky ve 3. čtvrtletí oproti loňsku značně vzrostly 25. října 2017 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com 3. kvartál 2017: Tržby

Více

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007

Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2007 30. květen 2007 PEGAS NONWOVENS SA s potěšením oznamuje své konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2007

Více

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA)

Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) 1 z 6 27.5.2011 10:22 AAA AUTO Úvod» IR zprávy a oznámení (vnitřní informace)» Konsolidované neauditované hospodářské výsledky skupiny AAA AUTO za první čtvrtletí roku 2011 (OPRAVA) Konsolidované neauditované

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Základní problémy. 3. Cenová hladina a měnový kurz v dlouhém období. 3.1 Parita kupní síly

Základní problémy. 3. Cenová hladina a měnový kurz v dlouhém období. 3.1 Parita kupní síly Základní problémy 3. Cenová hladina a měnový kurz v dlouhém období Model chování dlouhodobého směnného kurzu znázorňuje soustavu, v níž útníci trhu aktiv předpovídají budoucí směnný kurz. Předpovědi dlouhodobých

Více

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR: PŘEHLED A KOMENTÁŘE SP ČR ZPRACOVAL: BOHUSLAV ČÍŽEK (BCIZEK@SPCR.CZ) ZPRACOVÁNO K 30.10.2015 VÝZNAM PRŮMYSLU Průmysl (2014) 32,4% podíl na přidané hodnotě

Více

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 Platí mluvené slovo Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 rád bych vás také přivítal na dnešní bilanční tiskové konferenci. Snímek Hlavní události roku

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK ŘÍJEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 ŘÍJEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. června 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce mléka v ČR bylo za období od 1.5.2016 do 31.5.2016 dodáno registrovaným prvním kupujícím

Více

Tisková zpráva. Společnost BASF ve druhém čtvrtletí mírně zvyšuje tržby i zisky. 2. čtvrtletí 2015: - Tržby ve výši 19,1 miliardy eur (plus 3 %)

Tisková zpráva. Společnost BASF ve druhém čtvrtletí mírně zvyšuje tržby i zisky. 2. čtvrtletí 2015: - Tržby ve výši 19,1 miliardy eur (plus 3 %) Tisková zpráva Společnost BASF ve druhém čtvrtletí mírně zvyšuje tržby i zisky 2. čtvrtletí 2015: - Tržby ve výši 19,1 miliardy eur (plus 3 %) - EBIT před zaúčtováním mimořádných položek ve výši 2,0 miliard

Více

Ekonomická transformace a její lekce pro dnešek

Ekonomická transformace a její lekce pro dnešek Ekonomická transformace a její lekce pro dnešek Konference 25 let kapitalismu v České republice Žofín, 15. listopadu 214 Vladimír Tomšík Česká národní banka Stav ekonomiky na počátku transformace Země

Více

Index očekávání firem: výhled na 1Q 2015 a dál

Index očekávání firem: výhled na 1Q 2015 a dál Index očekávání firem: výhled na 1Q 2015 a dál Petr Manda výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB Martin Kupka hlavní ekonom ČSOB Index očekávání firem S jakou náladou vstupují firmy do nového

Více

Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon

Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon Tisková zpráva Praha, 12. listopadu 2013 Výrazné zvýšení zisku a ziskovosti Společnost Henkel hlásí ve třetím čtvrtletí velmi dobrý výkon Přesvědčivý 4,2% organický růst obratu Obrat ovlivněný kurzovými

Více

Hodnotící tabulka jednotného trhu

Hodnotící tabulka jednotného trhu Hodnotící tabulka jednotného trhu Výsledky členských států Česká republika (Sledované období: 2015) Transpozice právních předpisů Transpoziční deficit: 0,8 % (v minulé zprávě: 0,5 %) další zvýšení, nyní

Více

Jarní prognóza pro období : na cestě k pozvolnému oživení

Jarní prognóza pro období : na cestě k pozvolnému oživení EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Jarní prognóza pro období 2012 2013: na cestě k pozvolnému oživení Brusel 11. května 2012 Po poklesu produkce koncem roku 2011 se odhaduje, že hospodářství EU je v současné

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 19.12.2006 KOM(2006) 814 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Třetí zpráva o sledování restrukturalizace ocelářství v České

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

Informační BULLETIN 04/2008

Informační BULLETIN 04/2008 SPDS-APOREKO Svaz průmyslu druhotných surovin Informační BULLETIN 04/2008 A. Hodnocení mezinárodní situace na trhu druhotných surovin I. Železný a ocelový šrot Komentář bvse Rozjitřený trh Německými ocelárnami

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Z důvodu pokračující konjuktury ve světě i

Více

INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM VII. vlna

INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM VII. vlna INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM VII. vlna Výhled na 2Q 2015 a dále Petr Manda výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB Martin Kupka hlavní ekonom ČSOB Podnikatelé v nejlepší náladě za poslední rok a půl

Více

Vývoj polygrafie a perspektíva odvetvia v Čechách. Zdeněk Sobota, prezident Svazu polygrafických podnikatelů v Českej republike

Vývoj polygrafie a perspektíva odvetvia v Čechách. Zdeněk Sobota, prezident Svazu polygrafických podnikatelů v Českej republike Vývoj polygrafie a perspektíva odvetvia v Čechách Zdeněk Sobota, prezident Svazu polygrafických podnikatelů v Českej republike sobota@svazpp.cz www.svazpp.cz Průměrná mzda v polygrafii v ČR 1. q 2016 2.

Více

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018

PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 2018 PRAHA příjezdový cestovní ruch v roce 218 Ve zkratce: Hosté Celkem: 7 892 184 Ze zahraničí: 6 67 76 (84,5 %) Z ČR: 1 221 478 (15,5 %) Celkový přírůstek hostů: + 239 423 hostů (+ 3,1 %) Nerezidenti přírůstek:

Více

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Deutsche Telekom AG Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Investice do zahraničních firem v českých korunách? Deutsche Telekom Deutsche Telekom patří mezi největší světové poskytovatele telekomunikačních

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního sektoru

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD 01 Samostatný odbor finanční stability 01 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 01 SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože česká ekonomika nadále vykazuje růstové

Více

REGULATORNÍ OZNÁMENÍ 9. listopadu 2017

REGULATORNÍ OZNÁMENÍ 9. listopadu 2017 REGULATORNÍ OZNÁMENÍ 9. listopadu 2017 Mezitímní zpráva statutárního orgánu Fortuna Entertainment Group N. V. za období od 1. července 2017 do 8. listopadu 2017 Fortuna Entertainment Group přijala v prvních

Více

ČÍSLO 1 ROK počet kontraktů tis. MWh mil. CZK

ČÍSLO 1 ROK počet kontraktů tis. MWh mil. CZK ČÍSLO 1 ROK 2019 Burzovní listy ČMKB ZAZNAMENALA V ROCE 2018 REKORDNÍ BILANCI OBCHODOVÁNÍ S DODÁVKAMI ENERGIÍ PRO KONEČNÉ ZÁKAZNÍKY OBSAH Hned trojnásobný rekord v obchodování dodávek energií registrovala

Více

ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN

ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 LEDEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Čtvrtletní šetření ČNB

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

KOMODITNÍ NOVINY Dátum vydaní: Ročník Číslo 190. Cena 0,- Kč

KOMODITNÍ NOVINY Dátum vydaní: Ročník Číslo 190. Cena 0,- Kč KOMODITNÍ NOVINY Dátum vydaní: 14.04.2016 Ročník 3 2016 Číslo 190. Cena 0,- Kč Vývoj ceny pšenice a aktuality na komoditních trzích: Včerajší minimum: 153,50 /t Včerejší maximum: 155,50 /t (uváděné ceny

Více

VNITŘNÍ INFORMACE ODHAD VYBRANÝCH PROVOZNÍCH ÚDAJŮ SKUPINY UNIPETROL ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2012. Povinné oznámení 5/2012

VNITŘNÍ INFORMACE ODHAD VYBRANÝCH PROVOZNÍCH ÚDAJŮ SKUPINY UNIPETROL ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2012. Povinné oznámení 5/2012 VNITŘNÍ INFORMACE ODHAD VYBRANÝCH PROVOZNÍCH ÚDAJŮ SKUPINY UNIPETROL ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ ROKU 2012 Povinné oznámení 5/2012 Představenstvo společnosti Unipetrol oznamuje svůj odhad vybraných finančních a

Více

Tisková zpráva. Globální trh technického spotřebního zboží překročil hranici jednoho bilionu

Tisková zpráva. Globální trh technického spotřebního zboží překročil hranici jednoho bilionu Tisková zpráva Globální trh technického spotřebního zboží překročil hranici jednoho bilionu 21.února 2019 Andrea Patočková Tel.+420 737 263 113 Andrea.Patockova@gfk.com Markus Kick Tel. +49 911 395 2375

Více

PLC 4. cvičení KRÁTKODOBÉ PLÁNOVÁNÍ (1)

PLC 4. cvičení KRÁTKODOBÉ PLÁNOVÁNÍ (1) PLC 4. cvičení KRÁTKODOBÉ PLÁNOVÁNÍ (1) 1) Sestavení podkladů pro operativní plán Podnik vyrábí brzdové destičky. V budoucnu mohou nastat různé změny, na které je nutné reagovat. Prodej brzdových destiček

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech ke konci

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. května 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 4. 2017 do 30.

Více

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21

VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE. 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 VÝROBA VLÁKNINY, PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU; VYDAVATELSTVÍ A TISK DE 6. Výroba vlákniny, papíru a výrobků z papíru - OKEČ 21 6.1. Charakteristika odvětví Celulózopapírenský průmysl patří k tradičním odvětvím

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 21. října 2015

Více

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2009

PEGAS NONWOVENS SA. Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2009 PEGAS NONWOVENS SA Konsolidované neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí 2009 28. května 2009 PEGAS NONWOVENS SA oznamuje své předběžné neauditované konsolidované finanční výsledky za první čtvrtletí

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. října 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 9. 2018 do 30.

Více

Tisková zpráva. Česká republika patří mezi pět evropských zemí s nejvyšší ochotou nakupovat

Tisková zpráva. Česká republika patří mezi pět evropských zemí s nejvyšší ochotou nakupovat Tisková zpráva Česká republika patří mezi pět evropských zemí s nejvyšší ochotou nakupovat 24. dubna 2018 Mgr. Andrea Patočková Marketing&PR +420 296 555 422 andrea.patockova@gfk.com Výsledky studie GfK

Více

Doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se zrušuje rozhodnutí 2010/282/EU o existenci nadměrného schodku v Rakousku

Doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se zrušuje rozhodnutí 2010/282/EU o existenci nadměrného schodku v Rakousku EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.6.2014 COM(2014) 435 final Doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se zrušuje rozhodnutí 2010/282/EU o existenci nadměrného schodku v Rakousku CS CS Doporučení pro ROZHODNUTÍ

Více

RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA I. náměstek ministra financí

RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA I. náměstek ministra financí Spotřební daň z minerálních olejů v České republice - prezentace k diskusnímu fóru Spotřební daň z motorové nafty 1. března 2011 Liberální institut - Praha RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA I. náměstek

Více

Základy ekonomie II. Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil

Základy ekonomie II. Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil Základy ekonomie II Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil Struktura Opakování: ekonomická rovnováha Klasický model ekonomické rovnováhy: trh kapitálu trh práce důsledky v modelu AS-AD Keynesiánský

Více

Investiční životní pojištění

Investiční životní pojištění Přehled fondů ČSOB - konzervativní fond Opatrný investor, který nerad riskuje a požaduje mírně převýšit výnosy z termínovaných vkladů u bank. ČSOB růstový fond Opatrný investor, který je ovšem ochoten

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Martin Pecka (Portfolio Manager) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. květen 2017 2 Obsah Nejdůležitější události uplynulého měsíce Přehled hlavních ekonomik Měnová

Více

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA HDP se v 2Q 2015 zvýšil o 2,7 % po slabých 0,6 % v 1Q 2015 Predikce HDP za celý rok 2015 = 2,6 % Ekonomiku táhne

Více

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková Svaz vinařů České republiky provedl koncem roku již v pořadí 23. výběrové šetření

Více

Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA

Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA Kapitola 5 AGREGÁTNÍ POPTÁVKA A AGREGÁTNÍ NABÍDKA Agregátní poptávka (AD): agregátní poptávka vyjadřuje různá množství statků a služeb (reálného produktu), která chtějí spotřebitelé, firmy, vláda a zahraniční

Více