Technologická příručka

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Technologická příručka"

Transkript

1 Technologická příručka Požadavky pro optimální a kvalitní zpracování DPS Technologická příručka slouží pro seznámení se základními postupy a pravidly pro výrobu elektroniky v naší společnosti. Při návrhu a vývoji Vám rádi pomůžeme s objasněním nejasností, neváhejte proto kontaktovat náš technologický tým TOROLA electronic, spol. s r.o. Roman Číž Verze: 3.0

2 Obsah 1. Obecné seznámení s možností výroby DPS Typy montáží Jednostranná klasická montáž Jednostranná povrchová montáž Jednostranná kombinovaná montáž Oboustranná klasická montáž Oboustranná povrchová montáž Oboustranná kombinovaná montáž nejčastěji používaný typ Postupy montáží Osazení SMD do pájecí pasty a přetavení Osazení SMD do lepidla a vytvrzení (lepidla). Osazení klasických součástek a strojní pájení na pájecí vlně Osazení SMD do pájecí pasty a přetavení. Osazení klasických součástek a strojní pájení na pájecí vlně Osazení SMD do pájecí pasty a přetavení. Osazení SMD do lepidla a vytvrzení. Osazení klasických součástek a strojní pájení na pájecí vlně Vzdálenosti mezi klasickými součástkami Prokovené otvory a plošky mezi klasickými součástkami Rozměry pájecích plošek pro SMD součástky Vzdálenosti mezi ploškami sousedících SMD součástek Otočení součástek, rozložení součástek pro pájecí vlnu Otočení SMD součástky, hustota součástek Rozmístění součástek, SMD vs. THP Vhodnost součástek pro strojní pájení Propojování pájecích plošek Prokovy na DPS Umístění slepé plošky pod SMD součástkou Záchytné slepé plošky Požadavky a doporučení pro výrobu DPS Naváděcí značky Panelizace DPS Technologický okraj Rozměry DPS Požadavky a doporučení pro výrobu planžetů Naváděcí značky pro planžet Tloušťka planžetu Otvory pro tisk pasty a lepidla Materiál a technologie výroby planžetu Specifikace velikosti planžetu pro tiskové zařízení Planžety pro vzorkovou výrobu a ověřovací série...19 strana 1 (21)

3 4. Traceabilita výroby Data, která je potřeba pro výrobu DPS Materiál Dokumentace Data pro výrobu plošných spojů Data pro výrobu planžetů pro SMD technologii Data pro osazovací automat Specifikace strojního vybavení...21 strana 2 (21)

4 Technologická příručka 1. Obecné seznámení s možností výroby DPS 1.1 Typy montáží Jednostranná klasická montáž (THT) Při této montáži se osazují pouze klasické vývodové součástky (THT) na jednu stranu DPS, ta je posléze strojně zapájena na pájecí vlně, případně selektivní vlně Jednostranná povrchová montáž (SMT) Tato montáž se skládá pouze ze SMD součástek. Tyto se strojně osadí do pájecí pasty a přetaví (zapájí) v reflow peci Jednostranná kombinovaná montáž Nejprve je nutno osadit SMD součástky do pájecí pasty. Po přetavení (zapájení) v reflow peci se osadí klasické součástky (THT), které se zapájí strojně na pájecí vlně, případně selektivní vlně Oboustranná klasická montáž (THT) Nejprve se osadí jedna strana DPS a strojně se zapájí na pájecí vlně. Posléze se osadí druhá strana DPS, která je zapájena na selektivní vlně. Tam, kde nelze využít selektivní vlnu je nutné pájet ručně.. strana 3 (21)

5 1.1.5 Oboustranná povrchová montáž (SMT) Jsou dvě možnosti tohoto druhu osazení. Obě možnosti mají však svá omezení vyplývající z návrhu DPS a použitých součástek. 1. jedna strana do pájecí pasty poté přetavení a druhá strana do SMT lepidla a poté vytvrzení. Strana do lepidla se musí poté strojně zapájet na pájecí vlně. 2. jedna strana do pájecí pasty a poté přetavení (zapájení) v reflow peci. Druhá strana do pájecí pasty a poté opět přetavení (zapájení). Platí, že součástky větší a těžší se osazují ve druhém přetavení pájecí pasty. Obě dvě strany jsou tedy osazeny do pájecí pasty, není proto třeba strojního pájení ve vlně Oboustranná kombinovaná montáž nejčastěji používaný typ Jedna strana je osazena do pájecí pasty poté přetavena (zapájena) v reflow peci. Druhá strana je osazena do SMT lepidla a poté vytvrzena (nezapájena!) v reflow peci. Poté se THT součástky osadí ze strany SMD, která byla osazena do pájecí pasty a přetavena (zapájena) v reflow peci. Na pájecí vlně se pak zapájí THT součástky a zároveň SMD součástky osazeny a vytvrzeny v lepidle. Někdy se také vyskytují případy, kdy i THT součástky jsou osazeny z obou stran. THT součástky osazené ze strany pájení (spojů) jsou pak pájeny selektivně, případně ručně. 1.2 Postupy montáží Osazení SMD do pájecí pasty a přetavení. Nanesení pájecí pasty přes šablonu (planžet) Osazení SMD součástek strana 4 (21)

6 Přetavení v reflow peci Osazení SMD do lepidla a vytvrzení (lepidla). Osazení klasických součástek a strojní pájení na pájecí vlně. Nanesení lepidla přes šablonu (planžet) Osazení SMD součástek Vytvrzení lepidla v reflow peci Otočení DPS Osazení THT součástek Zapájení SMD i THT součástek na pájecí vlně Osazení SMD do pájecí pasty a přetavení. Osazení klasických součástek a strojní pájení na pájecí vlně. Nanesení pájecí pasty přes šablonu (planžet) strana 5 (21)

7 Osazení SMD součástek Přetavení v reflow peci Osazení THT součástek Zapájení THT součástek na pájecí vlně Osazení SMD do pájecí pasty a přetavení. Osazení SMD do lepidla a vytvrzení. Osazení klasických součástek a strojní pájení na pájecí vlně. Nanesení pájecí pasty přes šablonu (planžet) Osazení SMD do pájecí pasty Přetavení pájecí pasty v reflow peci Otočení DPS Nanesení lepidla přes šablonu (planžet) strana 6 (21)

8 Osazení SMD do lepidla Vytvrzení lepidla v reflow peci Otočení DPS Osazení THT součástek Zapájení SMD osazených v lepidle a THT součástek na pájecí vlně 1.3 Vzdálenosti mezi THT součástkami Součástky chráněné lakem (např. rezistory) se po osazení mezi sebou nesmí vzájemně dotýkat. Plastová pouzdra se mohou dotýkat pouze v případě nejvyšší nutnosti. 1.4 Prokovené otvory a plošky mezi klasickými součástkami Vývodové součástky (THT) se osazují skrz otvor. Pro bezproblémové osazování, se doporučuje, aby konečný otvor v DPS byl o 0,2mm větší, než je vývod součástky. Součástka bude poté dobře osaditelná i její zapájení na pájecí vlně a navzlínání cínu až na horní stranu DPS bude v pořádku. Velký otvor (více než 0,2mm oproti vývodu součástky) při strojním pájení na pájecí vlně může způsobit špatné zapájení. Pájecí plošky okolo otvoru musí být dostatečně velké, aby nedošlo k jejich poškození z přehřátí, ale nesmí být příliš velké, aby se mohly dostatečně zahřát a dovolily správné zapájení vývodů. strana 7 (21)

9 Obrázek 1 - Příklady cest a plošek u klasických součástek. 1.5 Rozměry pájecích plošek pro SMD součástky U konstrukcí SMT technologií je důležité nejprve si ujasnit, jakou technologií strojního pájení budou SMD komponenty pájeny. Zda budou pájeny přetavením v reflow peci, nebo zda budou pájeny pájecí vlnou. Toto je nutné respektovat při rozmísťování součástek na plošném spoji, při jejich orientaci a při volbě rozměrů pájecích plošek. Rozměry pájecích plošek pro pájení vlnou a pro pájení přetavením jsou rozdílné! Při zvolení nevhodných rozměrů pájecích plošek dochází při osazování a pájení SMD součástek ke značnému zkomplikování výroby (nezapájené plošky, posunuté součástky, ) a tím ke značnému zvýšení ceny výrobku vlivem velkého množství oprav. Uvedu příklady Obr. 1 nevhodný návrh, vývody málo osazeny na ploškách. Obr. 2 nevhodný návrh, vývody příliš osazeny na ploškách. Obr. 3 správný návrh, vývody rovnoměrně osazeny na ploškách. Obrázek 2 - příklady Vzhledem k široké škále používaných komponentů, příklady s jednotlivými rozměry nelze uvést. Tyto rozměry lze nalézt v katalogových listech, datasheetech výrobců a jiné literatuře. 1.6 Vzdálenosti mezi ploškami sousedících SMD součástek Jak již bylo zmíněno výše, při návrhu DPS je potřeba odlišit, bude-li se SMD komponent pájet na pájecí vlně nebo přetavením v reflow peci. Při pájení na vlně je potřeba dbát na dostatečný odstup SMD součástek, především, je-li kombinace sousedících součástek různorodá co se týče velikosti (příklad, tantal velikosti D a rezistor R0805) Při návrhu rozmístění SMD součástek je potřeba myslet i na rotaci SMD pro správný průchod pájecí vlnou. Dodržením minimálních vzdáleností mezi ploškami sousedících SMD součástek se: zabrání zastínění součástek při pájení pájecí vlnou (následná potřeba ruční opravy) zabrání tvoření zkratů při pájení (následná potřeba ruční opravy) strana 8 (21)

10 umožní přístup při optické kontrole DPS a při případných opravách Při přetavení v reflow peci jsou tato rizika výrazně nižší a nutné vzdálenosti mezi jednotlivými komponenty jsou mnohem menší. Přestože v literatuře se většinou uvádí vzdálenosti mezi pouzdry součástek, je nutné respektovat velikosti pájecích plošek součástek, aby nedošlo k tomu, že sice bude dodržena minimální vzdálenost mezi pouzdry součástek, ale vzdálenost mezi ploškami bude tak malá, že se vždy při pájení spojí vznikne zkrat. 1.7 Otočení součástek, rozložení součástek pro pájecí vlnu Při návrhu DPS pro strojní pájení je důležité dodržet základní pravidla Otočení SMD součástky, hustota součástek Zvolíme-li nevhodné natočení SMD, obzvlášť integrovaných obvodů a větších součástek (např. tantal D ) vzniknou zkraty a nezapájené spoje. Hustota součástek jsou-li součástky blízko u sebe, navzájem se při pájení mohou stínit, což způsobí, že nebudou zapájeny Rozmístění součástek, SMD vs. THT Zvolíme li nevhodnou kombinaci, velkou hustotu SMD a THT, vzniknou zkraty a nezapájené spoje. Jsou-li vývody SMD blízko vývodů THT komponentů, vznikají zkraty. V případech kombinované montáže, kdy se vyskytují THT součástky z obou stran DPS, nebo v případech, kdy je DPS záměrně navrhována pro účely selektivního pájení, je vhodné dodržet minimální vzdálenost spojů pájených selektivně od spojů pájených zejména přetavením v reflow (SMD) alespoň 1mm! Pokud tato minimální vzdálenost není dodržena, mohou vznikat potíže a zbytečné chyby. Omezení pro strojní selektivní pájení je však více, proto je vždy lepší konzultovat návrh DPS s našimi techniky. strana 9 (21)

11 1.7.3 Vhodnost součástek pro strojní pájení Je potřeba pečlivě zvážit jaké součástky pájet přetavením v reflow peci a jaké na pájecí vlně. Ideální je pájet veškeré SMD pomocí pasty, tedy přetavením v reflow peci. Je zde menší riziko vzniku chyb, jednodušší návrh rozmístění součástek, kde není třeba dodržovat rotace SMD, jako pro pájení vlnou. Uvedu příklad součástek, které nejsou vhodné pro strojní pájení na pájecí vlně. QFP, PLCC a jim podobná pouzdra. Integrované obvody a jiné s roztečí vývodů 0,65mm a menší, D- PACK apod. Naopak většinu THT součástek není možné pájet přetavením v reflow peci, kvůli většímu tepelnému namáhání součástky, na což nejsou tyto součástky konstruovány. 1.8 Propojování pájecích plošek Při návrhu DPS konstruktéři někdy zvolí špatný způsob propojení pájecích plošek, což vede ke vzniku následujících problémů: pájka se nahromadí na velké ploše a při ohybu DPS může dojít k odtržení spoje. při pájení přetavením dochází k posuvu součástek vlivem povrchového napětí roztavené pájky. Tento problém, kdy součástky při přetavení doslova uplavou ze svého místa, se vyskytuje poměrně často a je nutné se na to při návrhu DPS zaměřit 1.9 Prokovy na DPS Prokov nesmí být umístěn na pájecí plošce součástky ani v její těsné blízkosti bez rozdělení nepájivou maskou. Při osazování SMD do pájecí pasty, způsobí takovýto prokov umístěny v pájecí plošce SMD součástky (nebo v její těsné blízkosti, případně neoddělený dostatečnou vrstvou nepájivé masky), odtečení strana 10 (21)

12 roztavené pájecí pasty (pájky) do prokovu. To způsobí špatné zapájení součástky, která je na plošce obsahující prokov osazena. Někdy se pájený spoj nemusí vytvořit vůbec. Navíc se vyskytují běžně i případy, kdy pájka proteče skrz prokov až na druhou stranu DPS, kde může působit další potíže při zpracování této strany DPS (je-li DPS oboustranná). Vložíme li prokov nezalitý nepájivou maskou pod součástku, může nastat že: při tisku lepidla dojde k zatečení lepidla pod součástku, následné vytlačení lepidla na druhou stranu. Na souč. může být díky tomu málo lepidla a hrozí riziko upadnutí součástky. na pájecí vlně dojde k protečení pájky a vznik zkratu. To zvlášť u součástek s chladící plochou ze spodní strany. Při selektivním lakování dojde k nežádoucímu protečení laku na druhou stranu DPS, což může být nežádoucí z pohledu požadavku na lakování, nebo může lak na druhé straně DPS navzlínat do míst, kde lakování není žádoucí (například piny uvnitř konektoru) Je tedy žádoucí, aby byly prokovy vždy umístěny mimo pájecí plošky i mimo součástky. V případě umístění prokovu pod součástku, musí být tento zaplněn nepájivou maskou! 1.10 Umístění slepé plošky pod SMD součástkou Pod SMD součástku, která bude osazována do lepidla (nikoliv do pájecí pasty) se někdy umísťuje slepá ploška a to z důvodu úspory lepidla. Tuto slepou plošku je možné realizovat, pouze pokud nejsou pod součástkou vedeny spoje. Slepá ploška rovněž může zamezit případnému nanesení silné vrstvy lepidla, která se někdy při osazení součástky roztáhne tak, že znečistí i pájecí plošky a znemožní tak zapájení na pájecí vlně. strana 11 (21)

13 1.11 Záchytné slepé plošky Pokud pro zpracování DPS byla zvolena technologie pájení vlnou, je dobré při návrhu DPS zvážit použití slepých pájecích plošek. Jejich použitím se maximálně sníží možnost vytváření zkratů na konci řady pájecích plošek (například u integrovaných obvodů) 2. Požadavky a doporučení pro výrobu DPS 2.1 Naváděcí značky Naváděcí značky jsou pro SMT osazení nepostradatelné. Na kvalitně vyrobených a správných naváděcích značkách závisí další kvalita a přesnost SMD osazení. Naváděcí značky na DPS jsou nutné při osazování SMD technologií. Ke své práci je potřebují osazovací automaty a automatický tiskový stroj pro tisk lepidla a pájecí pasty. Pomocí naváděcích značek určují stroje přesnou polohu DPS po zafixování ve stroji. I když mají naváděcí značky stejný účel, každý typ stroje má na naváděcí značky rozdílné požadavky. Povrch zaměřovací značky by měl být uhlazený a čistý, bez jakýchkoliv nečistot, či oxidace. Optimální druhy značek použitelné pro naše osazovací automaty a sítotisky. Velikost 1mm až 2,5mm, tvar: Minimálně dvě naváděcí značky se umísťují na každou osazovanou stranu DPS. Stroje novější generace umožňuji načítání až tří naváděcích značek, kvůli zvýšení přesnosti zpracování. Značky se umísťují po úhlopříčce v protějších rozích tak, aby byly co nejdále od sebe. Musí ale být zachována různorodá vzdálenost od okrajů, aby nemohlo dojít k otočení DPS, viz obrázek níže - minimální rozdíl mezi osou Y1 a Y2 je 5mm. U DPS v multipanelech je vhodné umístit další dvě až tři naváděcí značky na technologické okolí multipanelu. Musí ale být opět zachována různorodá vzdálenost od okrajů, aby nemohlo dojít k otočení DPS, viz obrázek níže - minimální rozdíl mezi osou Y1 a Y2 je 5mm. Je nutné dodržet minimální vzdálenost značek od okraje DPS. Obecně 5mm v ose X i Y od okraje DPS. Značka musí mít ostře ohraničený, jednoznačný tvar (kolečko, čtvereček) velikost 1-3mm Značka musí být co nejvíce kontrastní oproti svému okolí. Proto je okolí značky bez nepájivé masky a bez jakýchkoliv spojů nebo plošek. Její kontrast od okolí musí být znatelný, například tak jako rozdíl černá a bílá. Okolí naváděcí značky má zpravidla rozměr na každou stranu od středu značky 2,5 násobek velikosti značky. Příklad: Značka je kolečko s průměrem 1mm, okolí bude kružnice s poloměrem 2,5mm. Značka strana 12 (21)

14 je čtverec 1mm 1mm, okolí může být čtverec 5mm 5mm, nebo kružnice s poloměrem 2,5 mm. V případě nouze, je možné okolí značky o něco zmenšit, což se ovšem nedoporučuje, protože pak může často docházet k tomu, že stroj značku nedokáže správně určit, což následně prodlužuje dobu zpracování DPS ve stroji. 2.2 Panelizace DPS Panelizací DPS je míněno seskupení několika jednotlivých desek do jednoho panelu / multipanelu. Použitím multipanelu se zvyšuje průchodnost SMT linek a ostatní výroby. Při navrhování multipanelu je potřeba dbát na správnou rotaci a velikost DPS 1. Rotace DPS v multipanelu vzhledem ke všem strojům v lince, především pak vůči pájecí vlně aby při průchodu nebyly kritické součástky, jako jsou např. integrované obvody orientovány napříč vzhledem k pájecí vlně. Tato problematika správného otočení SMD je popsána v předchozích částech příručky (Obecné seznámení s možností výroby DPS- Pájení vlnou, otočení součástek, rozložení součástek viz. 1.7) 2. Je potřeba také volit optimální velikost panelu vzhledem k použitým součástkám. Uspořádání multipanelu se musí zvolit tak, aby nedocházelo k prohýbání DPS při jejím zpracovávání a zároveň nesmí být překročeny limitní rozměry, které jsou dány jednotlivými stroji, na nichž bude DPS zpracovávána. Panelizace můžeme rozdělit do tří skupin nazývaných dle použité technologie. 1. Drážkování (naříznutí DPS z obou stran a poté dělení na děličce) 2. Frézování (spojení můstky, které se strojně oddělí od DPS. Vzdálenost můstků od sebe cca 3-4cm) 3. Kombinace - drážkování a frézování. Optimální šířka frézy je 1,6mm. Při větší drážce hrozí riziko možnosti protečení pájky na pájecí vlně. Velké otvory se proto musejí před pájecí vlnou maskovat. Je potřeba také dbát na minimální vzdálenost součástek od okraje DPS/multipanelu 3mm včetně technologického okolí z důvodů možného poškození součástek při zpracování na SMT linkách a pájecích vlnách. Minimální vzdálenost součástky od okraje DPS umístěné v multipanelu je 1,5mm.A to strana 13 (21)

15 z důvodu možného poškození součástek při dělení multipanelu na děličce na jednotlivé DPS. Obrázek 3 - Jednoduchá DPS Obrázek 4 - Multipanel s drážkováním (naříznutí DPS z obou stran) Obrázek 5 - Multipanel s frézováním (spojení můstky) strana 14 (21)

16 Obrázek 6 - Multipanel kombinovaný, fréza a drážky 2.3 Technologický okraj Technologickým okrajem je myšlen prostor přidaný k DPS / multipanelu aby se zjednodušila manipulace s DPS. Technologický okraj musí být na všech DPS. Předejde se tak možnému poškození při zpracování DPS. Obrázek 7 - Standardní velikost okraje je 10mm Hrany technologického okraje, stejně jako u jednotlivých DPS, musí být vždy rovnoběžné. Pokud tato podmínka není dodržena, nelze takovéto DPS zpracovat na SMT linkách. Rozměry DPS/multipanelů určitého typu musejí být stejné. Maximální přípustná odchylka je ±0,2mm a to i v případech opakované výroby DPS/multipanelu. strana 15 (21)

17 2.4 Rozměry DPS Velikost, kterou lze zpracovat na našich SMT linkách: Velikost, kterou lze zpracovat na našich pájecích linkách: Toto jsou limitní hodnoty. Je potřeba myslet na to, chceme-li DPS pájet ve vlně je potřeba přizpůsobit max. rozměr pájecí lince. U DPS kdy je její konstrukce pevná bez dělících můstků a drážek je možno mít i maximální velikost. Velikost multipanelu je potřeba volit podle druhu součástek a způsobu panelizování. U multipanelu je riziko prohýbání, díky rozdělení jednotlivých DPS frézou či můstky zde je potřeba volit optimální velikost závislou na prohnutí DPS při jejím zpracování a to především na pájecí vlně. Zde někdy platí, že méně je více a zpracovatelnost panelu je jednodušší. Pozor maximálních i minimálních zpracovatelných rozměrů lze dosáhnout jen za určitých podmínek. Proto je vhodné rozměr DPS (panelizaci) konzultovat s našimi techniky. Maximální rozměr DPS zpracovatelný bez výrazných omezení na našich SMT linkách je X=410mm; Y=360mm a na pájecích linkách je tento rozměr X=370mm; Y=290mm. strana 16 (21)

18 3. Požadavky a doporučení pro výrobu planžetů Od správně zvoleného planžetu se odvíjí kvalita výroby. 3.1 Naváděcí značky pro planžet Pozice značky se odvíjí od návrhu DPS/multipanelu, pozice značky musí být identická jako na DPS/multipanelu Značka na planžetu je ze spodní strany, vygravírovaná do poloviny plechu a bývá začerněná (tvoří tedy kontrastní plochu s okolím) 3.2 Tloušťka planžetu Planžet musí mít optimální tloušťku podle osazovaných součástek. Specifikovat zde jakou tloušťku planžetu zvolit pro tisk pasty a lepidla nelze. Tato volba je velmi specifická vůči komponentům. Obvykle se jedná o kompromis, vzhledem k rozsahu pouzder na DPS osazovaných. Někdy není možné na takovýto kompromis přistoupit z důvodu vzniku příliš vysokého množství chyb v následující výrobě. Pak musí být použito tzv. stepstencilu, tedy planžetu, jež má v různých místech různou, přesně definovanou tloušťku. Výrobu i takovéhoto planžetu dokážeme zajistit. I tato technologie má však svá omezení a je také výrazně nákladnější, než-li standartní planžet. Zvolíme li velkou tloušťku pro tisk pasty- na DPS bude příliš pájecí pasty a na součástkách se budou tvořit zkraty, nebo velké množství pasty bude po osazení vytlačeno součástkou mimo plošku a vzniknou kuličky. Naopak malá tloušťka planžetu způsobí nedostatečně zapájené spoje. Zvolíme li velkou tloušťku pro tisk lepidla- na DPS bude mnoho lepidla a po osazení součástky bude lepidlo vytlačeno na pájecí plošku a poté na pájecí vlně nezapájeno. Naopak malé množství lepidla způsobí, že součástka nebude držet a dojde k odpadnutí součástky. Nejčastěji pro tisk pasty používáme tloušťky: 100um a 125um, pro tisk lepidla 125um 150um Volbu planžetu je dobré konzultovat s našimi techniky. Podrobné informace ke zvolení optimální tloušťky planžetu naleznete v datasheetech jednotlivých součástek. 3.3 Otvory pro tisk pasty a lepidla Optimální velikost otvoru je jako u tloušťky planžetu opět závislá na druhu součástky a platí podobné volby jako u tloušťky planžetu. Velký otvor = příliš pasty / lepidla a možný výskyt chyby Malý otvor = málo pasty / lepidla a možný výskyt chyby Nedá se říct že pro tisk pasty by otvor v planžetu měl být stejně velký jako je daná ploška. Naopak, používá se korekce zmenšením, pro příklad u součástek 0805, 1206, tantal B, C atd. používáme zmenšení o 10% oproti velikosti plošky. U 0603, IO, QFP a podobné se korekce neprovádí nebo jen o 5%. Záleží však také na použité slitině pájecí pasty a celkovém návrhu sestavy. Pro tisk lepidla je optimálního rozměr individuální. Záleží na velikosti plošek zvolených pro danou součástku. Zde je velké riziko, zvolíme-li špatný, velký otvor, bude lepidlo naneseno na plošku a poté nezapájeno. Naopak malý otvor způsobí malé množství lepidla a odpadnutí součástky. Příklady vzhledu otvorů pro lepidlo strana 17 (21)

19 Podrobné informace ke zvolení optimálního otvoru naleznete v datasheetech jednotlivých součástek. 3.4 Materiál a technologie výroby planžetu Nejvhodnější materiál pro výrobu planžetů je nerezová ocel ve formě plechu, kdy tloušťka plechu je přesně daná. Výrobní technologie pomocí laseru. Cena planžetu se pohybuje okolo kč(pro rok2014) Příklad výrobců, u kterých planžety vyrábíme - PCB Benešov, Produx, DEK, C&K. 3.5 Specifikace velikosti planžetu pro tiskové zařízení Pro tisk na našich strojích používáme uchycení planžetu do redukčních rámů ZelFlex do kterého se planžet upne ze čtyř stran. Motiv DPS je nutné umístit do středu planžetu. U DPS menších rozměrů lze umístit na jeden planžet i více motivů teoreticky až pět motivů může být na jednom planžetu. Umísťování více motivů na jeden planžet je však nutné konzultovat s našimi techniky! Snadno může vzniknout nepoužitelný planžet, kvůli umístění motivu mimo tisknutelnou oblast stroje. Rozměry planžetu je možno stáhnout z našeho webu >> TOROLA electronic >> Download Tato data jsou již připravena pro výrobce planžetů. strana 18 (21)

20 Obrázek 8 - Ilustrační obrázek vzhledu planžetu pro rám ZelFlex. 3.6 Planžety pro vzorkovou výrobu a ověřovací série V našich interních pravidlech máme nastaveno, že prvovýroba se u nás vyrábí s pečlivějším dohledem a vedeme ji jako ověřovací výrobu - počet kusů ks. V případě množství do 50ks se jedná o vzorky. Nabízíme tedy výrobu planžetu levnější alternativou. Dovolí li-to použité SMD součástky je možno vyrobit planžet: Plastový- s omezenou délkou životnosti a omezenou velikostí součástek Planžet kovový pro platformu PBT- menší velikosti než pro rám ZelFlex Výrobu vzorku a možnosti planžetu je však nutné předem prokonzultovat s našimi techniky. 4. Traceabilita výroby Řízení kvality výroby nám pomáhá zajišťovat komplexní informační systém KARAT společně se systémem terminálového odvádění operací načítáním 2D (datamatrix) kódů výrobků. Každý výrobek obdrží na počátku výrobního cyklu jedinečný 2D kód, který ho provází celým výrobním procesem. Všechny operace, které se v průběhu výrobního procesu na daném výrobku provádějí, jsou prostřednictvím tohoto kódu podrobně a on-line evidovány v IS KARAT. 2D kód může být gravírovaný pomocí laseru přímo na DPS, nebo tištěný na samolepící štítek a následně nalepený. Při návrhu DPS je proto vhodné myslet na prostor pro tento 2D kód. Velikost lepeného štítku s 2D kódem je 6,3x6,3mm, ideální je tedy ponechat prostor nejméně 7x7mm. strana 19 (21)

21 Pro každý výrobek se zaznamenávají všechny provedené výrobní operace eviduje se okamžik odvodu operace, délka trvání dané operace včetně přípravného času osoba, která danou operaci odvedla provedené kontroly včetně jejich výsledku případné nalezené neshody a následné opravy u skladových operací rovněž osoba, která příjem na sklad či výdej ze skladu potvrdila odeslání ke kooperaci, návraty z kooperace S ohledem na on-line odvádění těchto operací lze kdykoli přesně určit, ve které fázi výrobního procesu se konkrétní výrobek nachází. K jedinečnému 2D kódu lze během výrobního cyklu přiřadit výrobní číslo dle přání zákazníka, přičemž jeho formát si může zákazník téměř libovolně určit, pouze je nutno respektovat omezení IS KARAT na maximální délku tohoto výrobního čísla, která je 20 znaků. U malé části výroby, jako je například výroba kabelů apod., kde to není účelné, není používán 2D kód, ale tyto zakázky jsou realizovány pod šarží. V každém okamžiku jsme tak schopni zjistit, kolik kusů dané šarže již bylo na konkrétní operaci dokončeno. Číslo šarže navíc obsahuje identifikaci roku a týdne, kdy byl požadavek na výrobu pod touto šarží zadán. 5. Data, která je potřeba pro výrobu DPS 5.1 Materiál Nabízíme kompletní zajištění materiálu, nebo si materiál může zákazník dodat sám. Obě možnosti lze kombinovat dle dohody. 5.2 Dokumentace Dokumentace musí obsahovat Komponent list neboli part list, na kterém je uvedena pozice součástky, její hodnota a typ. Například: C10-100NF 50V X7R C1206. Pokud je DPS osazena z obou stran, je dobré přidat ke každé součástce stranovou orientaci (TOP BOTTOM), abychom byli schopni snadno rozlišit, jestli se daná součástka nachází na horní nebo spodní straně DPS. Osazovací výkres (nazývaný často osazovačka nebo pokládačka). Na tomto výkrese musí být zřetelně viditelné pouzdro součástky, její název neboli pozice (např. C10), její rotace a polarita (umístění anody, katody, klíče a podobně). 5.3 Data pro výrobu plošných spojů Výrobu si může zákazník zajistit sám, nebo může opět využít služeb naší firmy. Ve druhém případě potřebujeme od zákazníka data plošného spoje v elektronické podobě prakticky z kteréhokoliv návrhového systému. Doručení těchto dat je nutné dohodnout individuálně telefonicky nebo písemně. strana 20 (21)

22 5.4 Data pro výrobu planžetů pro SMD technologii Výrobu si může zákazník zajistit opět sám, musí ovšem dodržet všechna pravidla uvedená v této příručce. Výrobu těchto planžetů může zajistit naše firma, přičemž k tomu opět potřebujeme od zákazníka data v elektronické podobě. Doručení je opět dobré dohodnout předem. Ideální je rovněž nejprve s námi konzultovat jaký planžet, jakou technologií a pro jaký stroj nechat vyrobit. 5.5 Data pro osazovací automat Pro tvorbu programu pro osazovací automat je potřeba mít data z návrhu DPS. Tato data mohou být dodána v jakémkoliv textovém souboru, se kterým je možno dále pracovat a měly by obsahovat následující údaje: Pozice (např. C10) Pouzdro Součástky (např. C1206) Hodnota součástky (např. 100nF) souřadnice X středu součástky (preferujeme mm) souřadnice Y středu součástky (preferujeme mm) rotace součástky stranový identifikátor Tabulka 1 - Příklad dat C10 C NF 50V X7R TOP C20 C NF 50V X7R BOTTOM Stranový identifikátor Rotace součástky Y souřadnice X souřadnice Hodnota součástky Pouzdro součástky Pozice součástky Nejsou-li data dodána, značně to prodlužuje výrobu. Program se musí napsat a ručně zadat pozice jednotlivých součástek. Pro zákazníka je poté výroba programu dražší. Velikým přínosem při tvorbě programu je, pokud jsou v datech obsaženy i X a Y souřadnice středů naváděcích značek obsažených na DPS velice nám to zrychlí a usnadní práci při tvorbě programu pro SMT linku. 6. Specifikace strojního vybavení Podrobnou specifikaci a popis našeho strojního vybavení naleznete v příručce strojního vybavení na adrese >> TOROLA electronic >> download >> dokumenty k zakázkové výrobě strana 21 (21)

Požadavky pro osazování ve společnosti MSV elektronika s.r.o.

Požadavky pro osazování ve společnosti MSV elektronika s.r.o. Požadavky pro osazování ve společnosti MSV elektronika s.r.o. 1. Rozměry (včetně případných technologických okrajů) šířka 70 440 mm (optimálně 100 200 mm) délka 50 380 mm (optimálně 150 300 mm) U DPS je

Více

Technologické parametry zadávací dokumentace a dat

Technologické parametry zadávací dokumentace a dat Technologické parametry zadávací dokumentace a dat Abychom mohli Vaši zakázku kvalitně a co nejrychleji zhotovit, je zapotřebí dodržet následující požadavky: Rozsah celkových vnějších rozměrů desky (přířezu):

Více

Zásady návrhu DPS pro povrchovou montáž

Zásady návrhu DPS pro povrchovou montáž Zásady návrhu DPS pro povrchovou montáž 1. Návrh plošného spoje Každý návrh desky s SMD součástkami doporučujeme konzultovat s dodavatelem osazení. Můžete tak příznivě ovlivnit cenu osazení a tedy celkovou

Více

Zakázkové osazení DPS

Zakázkové osazení DPS D2-1 Zakázkové osazení DPS Naše firma nabízí kromě standardní distribuce elektronických součástek i jejich osazení na DPS. Orientuje se převážně na osazování malých a středních sérií DPS. To s sebou přináší

Více

Technická doporučení a formát podkladů pro výrobu

Technická doporučení a formát podkladů pro výrobu Technická doporučení a formát podkladů pro výrobu (verze 3.0, vydáno 9.4.2010, autor Ing. Martin Máša) 1. Úvod Tento dokument vznikl jako popis našich technologických možností, formátu výrobních podkladů

Více

Způsoby montáže. Montáž SMD na jednu stranu DPS: Montáž SMD na obě strany DPS. Jsou dvě možnosti osazování

Způsoby montáže. Montáž SMD na jednu stranu DPS: Montáž SMD na obě strany DPS. Jsou dvě možnosti osazování Konstrukční požadavky Konstrukční požadavky jsou dány použitým technologickým zařízením (tisk pájecí pasty, nanášení lepidla, osazovací automat, ruční osazování, tester atd.) Konstruktér návrhem DPS ovlivňuje

Více

DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS

DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS DOPORUČENÍ PRO KONSTRUKCI DPS Doporučení slouží jako pomůcka při návrhu desek plošných spojů a specifikuje podklady pro výrobu DPS. Podklady musí odpovídat potřebám výrobní technologie. Zákazník si odpovídá

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIII METODY MONTÁŽE SMD SOUČÁSTEK

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIII METODY MONTÁŽE SMD SOUČÁSTEK Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIII - 3.2 METODY MONTÁŽE SMD SOUČÁSTEK Obor: Mechanik elektronik Ročník: 3. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt

Více

Povrchová montáž 1. SMT 2. SMD

Povrchová montáž 1. SMT 2. SMD Povrchová montáž Při klasické montáži jsou součástky s drátovými přívody po předchozím natvarování aostřižení zasouvány do pokovených nebo neprokovených děr desky s plošnými spoji a následně zapájeny ze

Více

Technické podmínky pro zakázkovou výrobu elektroniky

Technické podmínky pro zakázkovou výrobu elektroniky ELO+ s.r.o., Za Nádražím 2609, 397 01 Písek, Česká Republika, tel:+420 382 213 695, fax:+420 382 213 069 vyroba@elo.cz; sales@elo.cz www.elo.cz Technické podmínky pro zakázkovou výrobu elektroniky Tyto

Více

zákaznické osazování Obchodně -technické podmínky pro Tesla Blatná, a.s. Pravidla pro zákaznické osazování

zákaznické osazování Obchodně -technické podmínky pro Tesla Blatná, a.s. Pravidla pro zákaznické osazování Obchodně -technické podmínky pro zákaznické osazování Tesla Blatná, a.s. -1- Obsah 1 Úvod 3 2 Rozsah celkových vnějších rozměrů desky (panelu):... 3 3 Požadavky na DPS... 3 3.1 Respektování pravidel návrhu

Více

katalog zakázkové výroby Výrobce si vyhrazuje právo na změnu. Katalog je v platnosti od 1. 8. 2008.

katalog zakázkové výroby Výrobce si vyhrazuje právo na změnu. Katalog je v platnosti od 1. 8. 2008. katalog zakázkové výroby Výrobce si vyhrazuje právo na změnu. Katalog je v platnosti od 1. 8. 2008. KOVOVÉ DÍLY zpracování plechu kovové regály lakování OHRAŇOVACÍ LIS FORMETAL Zajišťujeme výrobu dílců

Více

Konstrukční třídy přesnosti

Konstrukční třídy přesnosti Konstrukční třídy přesnosti Třída přesnosti 4 5 6 W min. 12 8 6 Isol min. 12 8 6 V min. 24 16 12 PAD min. V+24 V+16 V+12 SMask min. PAD+10 PAD+8 PAD+6 Další důležitý parametr: Aspect Ratio = poměr V :

Více

Návrh plošného spoje, CAD systém EAGLE

Návrh plošného spoje, CAD systém EAGLE Návrh plošného spoje, CAD systém EAGLE BMEP Ing. Josef Šandera Ph.D. www.feec.vutbr.cz www.smtplus.cz 1 Organizace kursu CAD systémy pl. spoje. Šandera U4/301 4 týdny Povrchová montáž - SMT.. Starý U11

Více

7.3 Výkresová dokumentace Pro technologickou přípravu i pro výrobu se zpracovávají následující základní dokumenty:

7.3 Výkresová dokumentace Pro technologickou přípravu i pro výrobu se zpracovávají následující základní dokumenty: 7. 7.3 Výkresová dokumentace Pro technologickou přípravu i pro výrobu se zpracovávají následující základní dokumenty: Výkres vodivých obrazců obsahuje kresbu vodivého obrazce, značky pro kontrolní body,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_13_Kladný zdvojovač Název školy

Více

Orcad PCB Designer návrh plošných spojů část 4

Orcad PCB Designer návrh plošných spojů část 4 Orcad PCB Designer návrh plošných spojů část 4 Návrh plošného spoje: Návrh desky plošného spoje s využitím programů Capture a PCB Editor(ruční kreslení desky plošného spoje) nebo s využitím exportu do

Více

Technické podmínky Technické podmínky pro zadávání, výrobu, dodávky a přejímání osazených DPS SCHVALOVACÍ LIST

Technické podmínky Technické podmínky pro zadávání, výrobu, dodávky a přejímání osazených DPS SCHVALOVACÍ LIST 1/18 SCHVALOVACÍ LIST Návrh schvalují odpovědní zástupci odběratelů Firma nebo instituce Jméno Podpis a razítko Poznámka Vypracoval: Podpis: Ing.V.Řeháková Schválil: Podpis: Ing.Václav Vondra Platnost

Více

Montáž pouzder BGA. PDF created with pdffactory Pro trial version

Montáž pouzder BGA. PDF created with pdffactory Pro trial version Montáž pouzder BGA Montáž pouzder BGA probíhá ve dvou krocích: ch: 1. Sesouhlasení vývodů a osazení 2. Pájení provádí se buď automaticky spolu s další šími součástkami stkami nebo ručně pomocí stolních

Více

MĚKKÉ PÁJENÍ I - vodiče a vývodové součástky

MĚKKÉ PÁJENÍ I - vodiče a vývodové součástky MĚKKÉ PÁJENÍ I - vodiče a vývodové součástky Výhodou klasických vývodových součástek je jednodušší ruční pájení na PS. Součástky jsou relativně velké a snadno se s nimi ručně manipuluje. Jejich nevýhodou

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. MEI Technologie jednoduchých montážních prací Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEI - 2.6 Technologie jednoduchých montážních prací Obor: Mechanik elektronik Ročník: 1. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Podklady pro výrobu :

Podklady pro výrobu : Podklady pro výrobu : plošné spoje Data motivu : Optimální formát je Gerber 274 X. Označte orientaci spojů, nejlépe jakýmkoli čitelným nápisem, např. název dps! Podklady musí odpovídat potřebám technologie

Více

KONTROLNÍ PŘÍPRAVKY K 3 POHLEDOVÉ. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0

KONTROLNÍ PŘÍPRAVKY K 3 POHLEDOVÉ. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K 3 POHLEDOVÉ KONTROLNÍ PŘÍPRAVKY doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

zařízení 6. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc.

zařízení 6. přednáška Fakulta elektrotechniky a informatiky prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Konstrukce elektronických zařízení 6. přednáška prof.ing. Petr Chlebiš, CSc. Chyby při návrhu a realizaci el. zařízení Základní pravidla pro návrh v souladu s EMC - omezení vyzařování a zvýšení odolnosti

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ME II-4.2.1. STAVBA JEDNODUCHÉHO ZESILOVAČE Obor: Mechanik - elekronik Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Michal Gregárek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Teplotní profil průběžné pece

Teplotní profil průběžné pece Teplotní profil průběžné pece Zadání: 1) Seznamte se s měřením teplotního profilu průběžné pece a s jeho nastavením. 2) Osaďte desku plošného spoje SMD součástkami (viz úloha 2, kapitoly 1.6. a 2) 3) Změřte

Více

dodavatel vybavení provozoven firem Plošné spoje se SMD. návrh a konstrukce Obj. číslo: Popis Ing.

dodavatel vybavení provozoven firem  Plošné spoje se SMD. návrh a konstrukce Obj. číslo: Popis Ing. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Plošné spoje se SMD. návrh a konstrukce Obj. číslo: 105000446 Popis Ing. Martin Abel Publikace je určena pro konstruktéry desek plošných spojů s povrchově

Více

Technické podmínky výroby potištěných keramických substrátů tlustovrstvou technologií

Technické podmínky výroby potištěných keramických substrátů tlustovrstvou technologií Technické podmínky výroby potištěných keramických substrátů tlustovrstvou technologií Tento dokument obsahuje popis technologických možností při výrobě potištěných keramických substrátů PS (Printed Substrates)

Více

Popis zapojení a návod k osazení desky plošných spojů STN-G

Popis zapojení a návod k osazení desky plošných spojů STN-G Popis zapojení a návod k osazení desky plošných spojů STN-G STN-G je aplikací zaměřenou především na detekci obsazenosti a to až 4 izolovaných úseků. Doplňkově ji lze osadit i detektorem přítomnosti DCC

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIII - 3.0.2 ÚVOD DO SMT TECHNOLOGIE II

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIII - 3.0.2 ÚVOD DO SMT TECHNOLOGIE II Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIII - 3.0.2 ÚVOD DO SMT TECHNOLOGIE II Obor: Mechanik elektronik Ročník: 3. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt

Více

Průběh řešení a dosažené výsledky v oblasti návrhu a měření spolehlivosti mikroelektronických 3D struktur

Průběh řešení a dosažené výsledky v oblasti návrhu a měření spolehlivosti mikroelektronických 3D struktur Průběh řešení a dosažené výsledky v oblasti návrhu a měření spolehlivosti mikroelektronických 3D struktur Úkol je možno rozdělit na teoretickou a praktickou část. V rámci praktické části bylo řešeno, 1)

Více

Univerzální napájecí moduly

Univerzální napájecí moduly Od čísla 11/2002 jsou Stavebnice a konstrukce součástí časopisu Amatérské radio V této části Amatérského radia naleznete řadu zajímavých konstrukcí a stavebnic, uveřejňovaných dříve v časopise Stavebnice

Více

Anténní přepínač 6-portovýpro DC 150MHz bez kompromisů

Anténní přepínač 6-portovýpro DC 150MHz bez kompromisů Anténní přepínač 6-portovýpro DC 150MHz bez kompromisů Ing. Tomáš Kavalír, OK1GTH kavalir.t@seznam.cz Před nedávnem jsem napsal článek s názvem 6-portový anténní přepínač do 100 MHz [1], který byl otištěn

Více

APLIKAČNÍ TECHNOLOGIE

APLIKAČNÍ TECHNOLOGIE APLIKAČNÍ TECHNOLOGIE nanášení pájecích past, lepidel, tavidel aj. sítotisk šablonový tisk dispenze pin transfer. Zařízení ruční poloautomatická automatická in line nebo off line PLATÍ ZÁSADA: dobře natisknuto

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ME II-2.2.2 VÝMĚNA A OPRAVY SOUČÁSTEK Obor: Mechanik - elekronik Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Michal Gregárek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 1

Více

Příloha č. 1 zadávací dokumentace

Příloha č. 1 zadávací dokumentace Příloha č. 1 zadávací dokumentace Technická specifikace předmětu veřejné zakázky zadávané v otevřeném řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon

Více

Výroba plošných spojů

Výroba plošných spojů Výroba plošných spojů V současné době se používají tři druhy výrobních postupů: Subtraktivní, aditivní a semiaditivní. Jak vyplývá z názvu, subtraktivní postup spočívá v odstraňování přebytečné mědi (leptání),

Více

Katalogový list ESD digitální systém pro kontrolu BGA, Basic OP Obj. číslo: Popis

Katalogový list   ESD digitální systém pro kontrolu BGA, Basic OP Obj. číslo: Popis Katalogový list www.abetec.cz ESD digitální systém pro kontrolu BGA, Basic OP019 185 Obj. číslo: 106000856 Výrobce: Optilia Popis Optický inspekční systém pro kontrolu BGA. HD kamera s vysokým rozlišením.

Více

Katalogový list Návrh a konstrukce desek plošných spojů. Obj. číslo: Popis. Ing. Vít Záhlava, CSc.

Katalogový list   Návrh a konstrukce desek plošných spojů. Obj. číslo: Popis. Ing. Vít Záhlava, CSc. Katalogový list www.abetec.cz Návrh a konstrukce desek plošných spojů Obj. číslo: 105000443 Popis Ing. Vít Záhlava, CSc. Kniha si klade za cíl seznámit čtenáře s technikou a metodikou práce návrhu od elektronického

Více

6-portový anténní přepínač do 100 MHz

6-portový anténní přepínač do 100 MHz 6-portový anténní přepínač do 100 MHz Ing. Tomáš Kavalír - OK1GTH, kavalir.t@seznam.cz, http://ok1gth.nagano.cz Uvedený článek popisuje snadno opakovatelnou praktickou konstrukci anténního přepínače do

Více

DESIGNRULES (Stav: 01.05.2004)

DESIGNRULES (Stav: 01.05.2004) DESIGNRULES (Stav: 01.05.2004) PIU PRINTEX GmbH Percostraße 18 1220 Wien Leiterplattentechnik Tel: +43 (0)1 250 80-90 Fax: +43 (0)1 250 80-95 Mail: leiterplatten@piu-printex.at Rozměry DPS: Minimální rozměry

Více

PCB CHECKLIST PAVEL HÜBNER HARDWARIO S.R.O.

PCB CHECKLIST PAVEL HÜBNER HARDWARIO S.R.O. PCB CHECKLIST PAVEL HÜBNER HARDWARIO S.R.O. pavel.hubner@hardwario.com Twitter: @pavelhubner ÚVOD ÚVOD 1: DŮVOD PRO CHECKLIST #1: Někdo začíná a potřebuje vodítko #2: Potřebujeme posílit stávající procesy

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_19_Prozváněčka Název školy Střední

Více

Inteligentní koberec ( )

Inteligentní koberec ( ) Inteligentní koberec (10.4.2007) Řešení projektu bylo rozděleno do dvou fází. V první fázi byly hledány vhodné principy konstrukce senzorového pole. Druhá fáze se zaměřuje na praktické ověření vlastností

Více

Horkovzdušná pájecí stanice HAKKO s vysokým výkonem až 670 W a vysokým objemem pro zvýšení efektivity práce.

Horkovzdušná pájecí stanice HAKKO s vysokým výkonem až 670 W a vysokým objemem pro zvýšení efektivity práce. Katalogový list www.abetec.cz Horkovzdušná pájecí stanice Hakko FR-810B Obj. číslo: 102003014 Výrobce: Hakko Anotace Horkovzdušná pájecí stanice HAKKO s vysokým výkonem až 670 W a vysokým objemem pro zvýšení

Více

Zadání projektu č.2. Digitální binární hodiny

Zadání projektu č.2. Digitální binární hodiny Zadání projektu č.2 Digitální binární hodiny Digitální binární hodiny - podklady k úloze Úkolem bude navrhnout schéma zapojení celého zařízení, provést kompletní návrh plošného spoje, vyrobenou desku plošného

Více

Elektronická stavebnice: Teploměr s frekvenčním výstupem

Elektronická stavebnice: Teploměr s frekvenčním výstupem Elektronická stavebnice: Teploměr s frekvenčním výstupem Teploměr s frekvenčním výstupem je realizován spojením modulu běžných vstupů a výstupů spolu s deskou s jednočipovým počítačem a modulem zobrazovače

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_22_Astabilní klopný obvod Název

Více

ZABABOV TT ČSD. Elektrické zapojení modulů a vlastnosti vozidel. 30. června 2009, verze 2.0

ZABABOV TT ČSD. Elektrické zapojení modulů a vlastnosti vozidel. 30. června 2009, verze 2.0 ZABABOV Elektrické zapojení modulů a vlastnosti vozidel TT ČSD 30. června 2009, verze 2.0 1. Úvod Tento text je souhrnem závazných požadavků kladených na elektrické zapojení modulů a na vozidla. Vychází

Více

Modulární podhledový systém KV - B/105.02/A Modulární podhledový systém KNIHA VÝROBKŮ. Podhledy 1/

Modulární podhledový systém KV - B/105.02/A Modulární podhledový systém KNIHA VÝROBKŮ. Podhledy 1/ 105.02.1 Popis Stropní panely 105.02 jsou určeny pro vestavbu samonosných podhledů čistých prostor, kde se počítá s omezeným pohybem osob na horní straně podhledu při montáži a servisních pracích. K přichycení

Více

Zvýšení výkonu spodního předehřevu na 800 W a rychlosti náběhu ohřevného tělesa urychlující čas předehřátí.

Zvýšení výkonu spodního předehřevu na 800 W a rychlosti náběhu ohřevného tělesa urychlující čas předehřátí. Katalogový list www.abetec.cz Opravárenské pracoviště Jovy RE-7550 Obj. číslo: 102002861 Výrobce: Jovy Systems Anotace BGA rework stanice RE-7550 je rozšířenou verzí stanice RE-7500. Pokročilé funkce zlepšují

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_59_Digitálně analogový převodník

Více

Popis zapojení a návod k osazení desky plošných spojů STN-A varianta RS232-RS485

Popis zapojení a návod k osazení desky plošných spojů STN-A varianta RS232-RS485 Popis zapojení a návod k osazení desky plošných spojů STN-A varianta RS232-RS485 Desku plošných spojů (DPS) STN-A je možné osadit více způsoby. Na tomto místě se budeme zabývat variantou RS232-RS485. Ta

Více

Řetězový program. válečkové řetězy

Řetězový program. válečkové řetězy Řetězový program válečkové řetězy Válečkové řetězy - řetězový základ Válečkové řetězy představují nejběžnější typ kloubového řetězu. Vyrábíme a dodáváme ucelený sor ment válečkových řetězů ve všech rozměrech

Více

Přímý dovozce LED osvětlení

Přímý dovozce LED osvětlení Páska: SMD3528 Příkon: 24W/5 metrů Prac. napětí: 12V DC Barev. teplota: Zelená Vážení zákazníci! Děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup našich LED pásků. Jejich koupí jste získali kvalitní zdroj světla,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_17_Vlečený stabilizátor Název

Více

Nosný roletový a žaluziový. rolety žaluzie

Nosný roletový a žaluziový. rolety žaluzie Nosný roletový a žaluziový překlad HELUZ rolety žaluzie Výhody roletového překladu Heluz až 150 mm 3) 1) 2) 6) 4) 3) 5) 1) 2) 3) 4) 5) 6) Překlad je nosný více než 20 KN/m do délky překladu 2 500 mm U

Více

Instalace, umístění, orientace součástek

Instalace, umístění, orientace součástek Instalace, umístění, orientace součástek Tato část popisuje kritéria přijatelnosti pro instalaci, umístění a orientaci součástek a drátů osazovaných na desky s plošnými spoji, včetně přímého osazování

Více

Osazování desek plošných spojů

Osazování desek plošných spojů Osazování desek plošných spojů SMT Technologie povrchové montáže BGA Ball Grid Array HDI High Density Interconnect Chip Bonding Surface Mounted Technology SMT (Surface Mounted Technology) = technologie

Více

Před zahájením výkopových prací a samotné montáže plastových boxů doporučujeme kompletní prostudování tohoto návodu.

Před zahájením výkopových prací a samotné montáže plastových boxů doporučujeme kompletní prostudování tohoto návodu. NÁVOD NA MONTÁŽ SYSTÉMU STORA Hidrobox Před zahájením výkopových prací a samotné montáže plastových boxů doporučujeme kompletní prostudování tohoto návodu. POPIS VÝROBKU STORA Hidrobox je komorový stavebnicový

Více

Univerzální STACK MATCH neboli dělič výkonu pro KV bez kompromisů

Univerzální STACK MATCH neboli dělič výkonu pro KV bez kompromisů Univerzální STACK MATCH neboli dělič výkonu pro KV bez kompromisů Ing. Tomáš Kavalír, Ph.D., OK1GTH kavalir.t@seznam.cz http://ok1gth.nagano.cz Uvedený konstrukčně zaměřený článek popisuje praktickou realizaci

Více

Technický dokument. Použití spojovacích můstků na epoxidové bázi. DRIZORO CZ, s.r.o.

Technický dokument. Použití spojovacích můstků na epoxidové bázi. DRIZORO CZ, s.r.o. Technický dokument Použití spojovacích můstků na epoxidové bázi DRIZORO CZ, s.r.o. Obsah ÚVOD... 3 KOMPONENTY A SMĚS... 3 APLIKACE A SPOTŘEBA... 4 PŘIPOMÍNKY... 4 PREFABRIKOVANÉ BETONY... 5 ŘADA VÝROBKŮ

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_16_Stabilizátor s pevným stabilizátorem

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_24_Relaxační oscilátor Název školy

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_20_Oscilátor s příčkovým článkem

Více

Nosný roletový překlad HELUZ pro zajištění Vašeho soukromí WWW.HELUZ.CZ. Komplexní cihelný systém. 1 Technické změny vyhrazeny

Nosný roletový překlad HELUZ pro zajištění Vašeho soukromí WWW.HELUZ.CZ. Komplexní cihelný systém. 1 Technické změny vyhrazeny E L U Z Nosný roletový překlad HELUZ pro zajištění Vašeho soukromí Komplexní cihelný systém 1 Technické změny vyhrazeny 6) 1) 2) 5) 4) 2 Technické změny vyhrazeny VÝHODY ROLETOVÉHO PŘEKLADU HELUZ 1) Překlad

Více

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová

Pasivní obvodové součástky R,L, C. Ing. Viera Nouzová Pasivní obvodové součástky R,L, C Ing. Viera Nouzová Základní pojmy Elektrický obvod vzniká spojením jedné nebo více součástek na zdroj elektrické energie. Obvodové součástky - součástky zapojeny do elektrického

Více

Procesor. Hardware - komponenty počítačů Procesory

Procesor. Hardware - komponenty počítačů Procesory Procesor Jedna z nejdůležitějších součástek počítače = mozek počítače, bez něhož není počítač schopen vykonávat žádné operace. Procesor v počítači plní funkci centrální jednotky (CPU - Central Processing

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_28_Vf oscilátor Název školy Střední

Více

Obecná specifikace pro výrobky AKI electronic

Obecná specifikace pro výrobky AKI electronic Verze Vydání Datum Popis AKI ELECTRONIC spol. s r.o. obecná specifikace AKI Strana: 1 z 19 Obecná specifikace pro výrobky AKI electronic Datum: 24.2.2015 E1 30.4.2011 První vydání E2 29.6.2011 Optická

Více

Nejlepší pružné sběrnice

Nejlepší pružné sběrnice Nejlepší pružné sběrnice ERIFLEX STANDARD a ERIFLEX SUMMUM je tvořen vrstvami tenké pocínované nebo holé elektrolytické mědi Propojení ERIFLEX se provádí přímým děrováním lamel. Odpadá nutnost použití

Více

Ultra kompaktní, vysoce výkonná pumpa bez nutnosti napájecího kabelu či vzduchové trubice.

Ultra kompaktní, vysoce výkonná pumpa bez nutnosti napájecího kabelu či vzduchové trubice. Katalogový list www.abetec.cz Vakuová pinzeta Hakko 394 ESD Obj. číslo: 105000288 Výrobce: Hakko Popis Vysoce výkonná ESD vakuová pinzeta. Bateriově napájený vakuový nástroj s vestavěnou vakuovou pumpou.

Více

Synchronizované řízení všech parametrů souvisejících s procesem: síla, teplota, čas, průtok, výkon, prostředí procesu a osvětlení.

Synchronizované řízení všech parametrů souvisejících s procesem: síla, teplota, čas, průtok, výkon, prostředí procesu a osvětlení. Katalogový list www.abetec.cz Opravárenské pracoviště FINEPLACER jumbo rs Obj. číslo: 102002622 Výrobce: Finetech Anotace Velkoplošná opravárenská stanice. Součástky od 0.5 mm x 0.5 mm do 90 mm x 140 mm.

Více

Technické informace KAPITOLA 1. 1.1 Trhací nýty. 1.3 Výhody trhacích nýtů. 1.2 Vysokopevnostní nýtovací systémy

Technické informace KAPITOLA 1. 1.1 Trhací nýty. 1.3 Výhody trhacích nýtů. 1.2 Vysokopevnostní nýtovací systémy KAPITOLA 1 1.1 Trhací nýty 1.3 Výhody trhacích nýtů Trhací nýty se skládají z dutého nýtovacího tělesa, které je upevněno ke kovovému trnu. Zpracování trhacích nýtů je velmi jednoduché, protože se osazují

Více

Zařízení FINEPLACER pico rs je zdokonalená opravárenská stanice s horkým vzduchem, určená k montáži a předělávkám všech typů součástek SMD.

Zařízení FINEPLACER pico rs je zdokonalená opravárenská stanice s horkým vzduchem, určená k montáži a předělávkám všech typů součástek SMD. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Opravárenské pracoviště FINEPLACER pico rs Obj. číslo: 102002623 Výrobce: Finetech Popis Opravárenská stanice pro vysokou montážní hustotu. Řízení tepla

Více

Návod na montáž a zapojení LED pásku

Návod na montáž a zapojení LED pásku Návod na montáž a zapojení LED pásku Návod na montáž a zapojení LED pásku obsahuje důležité pokyny k montáži a zapojení. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to, abyste jim odevzdali i tento

Více

SESTAVY DO PEVNÉHO DÍLU DVEŘÍ

SESTAVY DO PEVNÉHO DÍLU DVEŘÍ SESTAVY DO PEVNÉHO DÍLU DVEŘÍ Dveřní sestavy schránek se osazují zpravidla do pevné části vchodové stěny tvořené z plastových, ocelových, dřevěných nebo Al profilů. Pro upevnění sestavy schránek se používají

Více

Ceník výrobků. platnost od 1.1.2012

Ceník výrobků. platnost od 1.1.2012 Ceník výrobků platnost od 1.1.2012 Tento ceník je pouze orientační. Ceny jsou uváděny bez DPH. Konečnou cenu může ovlivnit jak výběr vhodné tloušťky použitého materiálu, tak nestandardní barva či způsob

Více

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY 100 ma 2000 ma 01/2018 ATEsystem s.r.o. Studentská 6202/17 708 00 Ostrava-Poruba Česká republika M +420 595 172 720 E atesystem@atesystem.cz W www.atesystem.cz INFORMACE O

Více

Alusic hliníkové profily a příslušenství. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

Alusic hliníkové profily a příslušenství. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr Edice: 2017 06 Vytvořil: Luboš Fistr Oblast použití vytváření profilových struktur zejména v průmyslu hlavní využití jednoúčelové stroje, výrobní linky, automatizovaná pracoviště 2 Alusic hliníkové profily

Více

Příloha č. 20 k Č.j.: PPR-17905-10/ČJ-2012-990790. Technické podmínky

Příloha č. 20 k Č.j.: PPR-17905-10/ČJ-2012-990790. Technické podmínky INTEGROVANÉ OPERAČNÍ STŘEDISKO POLICIE ČR Příloha č. 20 k Č.j.: PPR-17905-10/ČJ-2012-990790 Technické podmínky Technologie pro operační řízení operačních středisek Policie ČR a napojení na Národní informační

Více

Regulovatelný síťový adaptér NT 255

Regulovatelný síťový adaptér NT 255 Regulovatelný síťový adaptér NT 255 Objednací číslo: 19 58 47 Použití: Profesionální laboratorní síťový adaptér - pro: - dílny, školy - laboratoře, radioamatéry - počítače 100 % stabilita napětí Technická

Více

Detektory kovů řady Vistus

Detektory kovů řady Vistus Technické údaje Detektory kovů řady Vistus Dotykový displej Multifrekvenční technologie Vyšší vyhledávací citlivost Kratší bezkovová zóna Větší odolnost proti rušení 1 Základní popis zařízení Detektory

Více

Mobilní technologický stojan

Mobilní technologický stojan Česká zemědělská univerzita v Praze Konstruování s podporou počítačů Dokumentace Mobilní technologický stojan IŘT KS Havel Miroslav 9. 8. 2011 miroslav.havel@seznam.cz 1 Úvod Jako téma projektu jsem si

Více

RNA. RNA - hybridní rozvaděč. Datový modul hybridních rozvaděčů pro domovní rozvody. IP20 / IK05

RNA. RNA - hybridní rozvaděč. Datový modul hybridních rozvaděčů pro domovní rozvody. IP20 / IK05 0 0 0 0 0 1 1 0 0 1 0 0 0 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 1 1 1 1 - hybridní rozvaděč Datový modul hybridních rozvaděčů pro domovní rozvody. IP20 / IK05 163 Výklopné boční panely Boční nosné panely na obou stranách

Více

Lamely. Obsah. CZ

Lamely. Obsah.   CZ Lamely Strana Všeobecné pokyny U firmy Ortlinghaus mají lamely tradici 2.03.00 Třecí systém 2.03.00 Unášecí profil 2.04.00 Axiální vůle 2.04.00 Provozní mezera 2.04.00 Sinusové zvlnění ocelových lamel

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_61_Převodník kmitočtu na napětí

Více

Řezání ŘEZÁNÍ. Pilové pásy Řezné kotouče Řezné kapaliny Pásové pily Řezání

Řezání ŘEZÁNÍ. Pilové pásy Řezné kotouče Řezné kapaliny Pásové pily Řezání Značka DoALL je v oblasti řezání známá od roku 1919, kdy Leighton A. Wilkie vyrobil první pásovou pilu a firma DoALL je od té doby lídrem v oblasti inovací pásových pil a pilových pásů. DoALL je jediným

Více

Automatizovaný sběr dat Online stav skladů

Automatizovaný sběr dat Online stav skladů www.vyrobaonline.cz Plánování výroby Evidence zakázek Automatizovaný sběr dat Online stav skladů Zvýšení efektivity výroby Evidence docházky VÝROBA ONLINE je nový moderní výrobní informační systém, ve

Více

Norma upřesňuje zobrazení rozměrů svarů a rozměrů příprav svarových spojů.

Norma upřesňuje zobrazení rozměrů svarů a rozměrů příprav svarových spojů. Změna normy pro zobrazování svarů na výkresech norma ČSN EN ISO 2553, Svařování a příbuzné procesy zobrazování na výkresech Svarové spoje Ing. Jiří Barták, CSc., WELDING PLZEŇ Táto evropská norma má status

Více

dodavatel vybavení provozoven firem ESD digitální systém pro kontrolu BGA, Standard OP Obj. číslo: Popis

dodavatel vybavení provozoven firem  ESD digitální systém pro kontrolu BGA, Standard OP Obj. číslo: Popis dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz ESD digitální systém pro kontrolu BGA, Standard OP019 155 Obj. číslo: 106000855 Výrobce: Optilia Popis Optický inspekční systém pro kontrolu BGA. HD kamera

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_25_Hledač vedení Název školy Střední

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_36_Aktivní zátěž Název školy Střední

Více

Směrnice 02. Verze č. S02. 008c Dr. Ing. Tomáš Novotný, Bc. Radim Vinkler, Mgr. Simona Fridrišková

Směrnice 02. Verze č. S02. 008c Dr. Ing. Tomáš Novotný, Bc. Radim Vinkler, Mgr. Simona Fridrišková Směrnice 02 Verze č. S02. 008c Dr. Ing. Tomáš Novotný, Bc. Radim Vinkler, Mgr. Simona Fridrišková Obsah Tahokovové podlahové rošty... 3 Tahokovové schodišťové stupně... 11 Tahokovové výplně zábradlí...

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_60_Analogově digitální převodník

Více

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: SYSTÉM NEREZOVÝCH VLNOVCOVÝCH TRUBEK - ZÁVITOVÝ ZPŮSOB I. 2) Typ: IVAR.

NÁVOD K POUŽITÍ 1) Výrobek: SYSTÉM NEREZOVÝCH VLNOVCOVÝCH TRUBEK - ZÁVITOVÝ ZPŮSOB I. 2) Typ: IVAR. 1) Výrobek: SYSTÉM NEREZOVÝCH VLNOVCOVÝCH TRUBEK - ZÁVITOVÝ ZPŮSOB I. 2) Typ: IVAR.SITE 4) Instalace: Instalaci a uvedení do provozu, stejně jako připojení elektrických komponentů, musí provádět výhradně

Více

Hoblování Cinkování Profilování

Hoblování Cinkování Profilování 03 Hoblování Cinkování Profilování \\ Hoblovací hlava HS / HW 03 Hoblování \ Cinkování, profilování k podélnému hoblování dokončování masivního dřeva n max :.000 ot/min (podle typu) tělo nástroje z oceli

Více

LED zobrazovač. Úvod. Jak to pracuje? Popis zapojení. Autor: Ing.Tomáš Pavera / OK2TPQ Datum: 18.5.2010 Revize: 1.0

LED zobrazovač. Úvod. Jak to pracuje? Popis zapojení. Autor: Ing.Tomáš Pavera / OK2TPQ Datum: 18.5.2010 Revize: 1.0 Autor: Ing.Tomáš Pavera / OK2TPQ Datum: 18.5.2010 Revize: 1.0 Úvod LED zobrazovač Popisované zařízení slouží k zobrazení natočení magnetického čidla (stožáru antény) pomocí kruhového LED zobrazovače. Připojuje

Více

Puigmal, s/n Polígon Industrial St Isidre E-08272 St Fruitós de Bages (Barcelona) Tel.:+34 938 773 181 Fax:+34 938 770 541 dem@dem-barcelona.

Puigmal, s/n Polígon Industrial St Isidre E-08272 St Fruitós de Bages (Barcelona) Tel.:+34 938 773 181 Fax:+34 938 770 541 dem@dem-barcelona. 1 Tváření za studena Ve firmě dokážeme ohýbat měděné tyče/pruty až do úhlu 90 s minimálním poloměrem; tato metoda tváření za studena je speciálním procesem, vyvinutým naším týmem inženýrů, který není založen

Více

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY Nastavitelný proudový zdroj 100 ma 2000 ma s měřením

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY Nastavitelný proudový zdroj 100 ma 2000 ma s měřením Klíčové vlastnosti Napájení jednotlivých LED a světelných modulů Nastavitelný proud 100 ma 2000 ma Výstupní napětí až 50 V DC při napájení 24 V DC Měření proudu protékajícího LED Měření napětí na LED Měření

Více