dovolte nám, abychom vás seznámili se slovníkem pojmů, se kterými se můžete setkat při investování do jednotlivých druhů cenných papírů.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "dovolte nám, abychom vás seznámili se slovníkem pojmů, se kterými se můžete setkat při investování do jednotlivých druhů cenných papírů."

Transkript

1 Vážení klienti, dovolte nám, abychom vás seznámili se slovníkem pojmů, se kterými se můžete setkat při investování do jednotlivých druhů cenných papírů. American Depositary Receipt (tzv. ADR ): Certifikáty cenných papírů vydané velkou US bankou týkající se neamerických cenných papírů deponovaných v této bance. ADR se vydávají zejména s koeficientem 1:1 pro 100 zahraničních cenných papírů, ale také s menším. Hlavním cílem je zlevnit, zjednodušit a zrychlit obchodování s cennými papíry. Akcie: Cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře jako společníka podílet se na řízení společnosti, jejím zisku a na likvidačním zůstatku při zániku společnosti. o o Akcie na doručitele: Akcie vydané bez jména. Emitent vydá výnos majiteli, který mu akcie předloží, nikoliv jmenovité osobě. Akcie na jméno / tvz. Registrované akcie: Zní na jméno příslušného majitele. Akcie lze převést na jiné jméno pouze podpisem současného majitele na zadní straně (rubopis). Akcionář: Fyzická nebo právnická osoba, která je majitelem cenného papíru (akcie) dané akciové společnosti. o o Akcionář majoritní: Akcionář, který vlastní největší počet akcií společnosti nebo který jedná ve shodě s jiným akcionářem / jinými akcionáři, přičemž součet jejich akcií zajišťuje nejvyšší procento na základním jmění společnosti. Akcionář minoritní: Akcionář, který nevlastní největší počet akcií společnosti ani nejedná s jinými akcionáři ve shodě, která by mu zajistila majoritní postavení. Akciové dividendy: Dividendy vyplacené ve formě nových volných akcií. Finanční úřad to považuje za výplatu dividendy a proto i tento výnos podléhá zdanění. Akciový fond: Fond, jehož předmětem investování jsou tuzemské i zahraniční akcie. Akvizice: Operace, při které investor získává kontrolní balík hlasovacích práv na jiné společnosti. Koupě jednoho podniku druhým. Arbitráž: Využití rozdílnosti cen stejného cenného papíru, se kterým se obchoduje na různých burzách. Cenné papíry jsou zakoupeny na burze s nižší cenou a okamžitě prodány na burze s vyšší cenou. Benchmark: Obvykle index (např. DAX, DJIA), který slouží jako měřítko pro porovnání výkonnosti portfolia. Typ míry používané pro referenční účely, často jako index segmentu trhu, do kterého investuje investiční fond. Používá se na hodnocení managera fondu a jeho výkon. Bezriziková výnosová míra: Za bezrizikovou výnosovou míru je považována výnosová míra z krátkodobých vládních pokladničních poukázek.

2 Blue chips: Akcie velkých stabilních společností s velkou likviditou. Book building: Procedura prodeje nových emisí akcií (IPO) - všechny poptávky investorů jsou registrovány hlavním managerem v jednotné knize (book). Na základě těchto poptávek je stanovena výsledná cena akcií a distribuci mezi investory (alokace). Broker: Osoba/makléř jenž obchoduje s cennými papíry na cizí účet (pro klienty). Burza: Burza organizuje trh s investičními nástroji pro osoby oprávněné uzavírat burzovní obchody. Umožňuje koupit nebo prodat jednotlivé investiční nástroje (cenné papíry, investiční certifikáty, warranty, futures a další). Setkávají se zde dvě základní skupiny subjektů: emitenti a investoři. Býk, býčí trh: Býčí trh (boom) je termín používaný v anglo-saské investiční komunitě pro situaci, kdy se očekává podstatný růst cen akcií. Výrazu Býk se užívá pro investora, který je celkově optimistický o vývoji na trzích. Centrální depozitář cenných papírů, a.s. (tzv. CDCP ): K základním činnostem společnosti patří vedení centrální evidenci zaknihovaných cenných papírů vydaných v České republice, provozování vypořádacího systému pro vypořádání burzovních i mimoburzovních obchodů s investičními nástroji, půjčování cenných papírů, administrace a správa garančních prostředků, úschova a správa investičních nástrojů vedených v samostatné evidenci, přidělování identifikačního označení (ISIN) investičním nástrojům, a od roku 2007 též vypořádání obchodů s elektrickou energií uzavřených na Power Exchange Central Europe, a.s. (PXE). CDCP pracuje na účastnickém principu. Prostřednictvím účastníků poskytuje své služby spojené s vedením evidence cenných papírů a vypořádáním obchodů. Emitentům cenných papírů Centrální depozitář poskytuje služby spojené s vedením emisí cenných papírů. Cenné papíry: Obecné pojmenování všech typů akcií, dluhopisů, hypotečních listů, investičních podílů, investičních certifikátů, opcí atd. Certifikát: Certifikát je tzv. "strukturovaný produkt" - je vytvořen ze struktury podkladových aktiv jako je např. ropa, pitná voda, zlato, akcie, indexy, měnové kurzy. Certifikátů existují od velmi konzervativních (bonusové, diskontové), až po ty nejagresivnější (knock out, turbo). Clearing House: Instituce, která uskutečňuje fyzické vypořádání obchodů s cennými papíry. Cost average effect: Průměrování nákladů. Jedná se o jev, z něhož profituje investor při pravidelném spoření v podílových fondech. Pokud cena podílu klesá, za fixní částku nakoupí investor více podílů. Když pak cena dosáhne původní úroveň, pozice investora je lepší. Crash: Dramaticky rychlé a silné snížení cen na burze. Většinou následuje po nadmíru optimistickém očekávání ve velkých segmentech na trhu cenných papírů. Čisté obchodní jmění: Čistá hodnota veškerého jmění ve fondu. Datum emise cenného papíru: Datum označující den, kdy může dojít k vydání cenného papíru prvému nabyvateli.

3 Denní obchodníci (tvz. day traders ): fyzické, ale i právnické osoby, které na trh vstupují s horizontem držení investice maximálně jeden den. V principu jde však o jedince, kteří na konci obchodního dne nechtějí můt vůči trhu žádnou pozici bez ohledu na to, zda jejich den skončil výdělkem či prodělkem. Deriváty: Odvozené cenné papíry - jejich hodnota se pohybuje v závislosti na pohybu ceny jejich podkladového aktiva (viz podkladové aktivum). Nejznámějšími deriváty jsou warranty, opce a futures. Diskontní sazba: Úroková sazba, za kterou centrální banka kupuje směnky / bankovky od privátních bank. Diversifikace: Rozložení investic do různých typů finančních instrumentů za účelem vytvoření portfolia s maximálním ziskem a minimálním rizikem. Dividenda: Výnos plynoucí z vlastnictví akcie. Výše dividendy závisí na hospodářském výsledku společnosti a na rozhodnutí valné hromady společnosti. Dlouhá (long) pozice: Označení pro nakoupené cenné papíry pokud investor spekuluje na růst. Dluhopis (obligace): Dluhový cenný papír s nímž je spojeno právo majitele požadovat splácení dlužné částky a vyplácení výnosů z dluhopisu. Emitent dluhopisu je povinen splatit jmenovité hodnoty dluhopisu buď jednorázově nebo splátkami ve stanovených termínech. Duální listing: Obchodování s emisí akcií současně na více burzách. Due Dilligence: Velmi podrobné a detailní prověření společnosti jak po hodspodářské tak právní stránce (tzv. detailní kontrola ). Zpravidla se provádí při emisi nových cenných papírů nebo při akvizici společnosti. Durace: Míra citlivosti hodnoty dluhopisu nebo dluhopisového fondu na změnu úrokových sazeb. Durace se vyjadřuje v rocích. Čím nižší je durace, tím nižší je i úrokové riziko dluhopisu nebo dluhopisového fondu. Emise: Vydání a distribuce cenných papírů na kapitálový trh. Tato emise je provedena buď přímo (přímá emise) nebo za pomoci kreditní instituce (externí emise). Většinou jsou emise uskutečněny finančním poradcem společnosti nebo jejich skupinou (konsorciem). Emisní cena (emisní kurz): Cena, kterou investor musí zaplatit za nákup nových cenných papírů. Emitent/vydavatel: Společnost (většinou akciová společnost) nebo veřejně-státní organizace, vydávající cenné papíry, např. vláda vydává státní dluhopisy, akciová společnost vydává akcie. Euro Interbank Offered Rate ( EURIBOR ): Denní referenční sazba zveřejňovaná Evropským institutem pro peněžní trhy na základě průměrných úrokových sazeb, na nichž

4 banky z eurozóny nabízejí půjčování nezajištěných finančních prostředků jiným bankám na mezibankovním trhu. Fed (federální rezervní systém): Systém centrální banky USA jehož úkolem je udržovat pomocí finančních a politických nástrojů cenovou stabilitu, nízkou nezaměstnanost, dlouhodobou platební rovnováhu a přiměřený hospodářský růst. Stanovení pořadí priorit závisí na rozhodnutí rady. K dispozici má tyto nástroje: politika minimálních rezerv, politika na otevřeném trhu, jakož i refinanční politika. Kromě toho, povolení k určení margin požadavků pro nákup cenných papírů a oprávněním prezidenta definovat limit překlenovacího úvěru. Fond fondů: Podílový fond, který neinvestuje přímo do dluhopisů nebo akcií, ale investuje do jiných podílových fondů. Fond peněžního trhu: Fond investující shromážděné finanční prostředky do krátkodobých investičních instrumentů s pevným výnosem a splatností do 1 roku.forward: Dohoda mezi dvěma stranami uzavřena v současnosti o povinnosti prodat nebo koupit podkladové aktivum ve stanoveném čase v budoucnosti za cenu stanovenou předem v současnosti, přičemž obchod se uskutečňuje mimo burzy (OTC). Fundamentální analýza: Tímto typem analýzy se hodnotí cenný papír na základě ekonomických ukazatelů. Hlavní veličiny jsou výnosy, platební schopnost (tok hotovosti / úrokové platby), koeficient ceny/výnosu, nárůstový potenciál, jakož i cyklické a fiskální podmínky. Na základě těchto informací analytici modelují budoucí činnost společnosti a její rentabilitu. Futures: Dohoda mezi dvéma stranami o nákupu nebo prodeji předem dohodnutého množství komodity nebo cenného papíru v určený čas v budoucnosti za cenu dohodnutou nyní mezi prodávajícím a kupujícím. Obchody se uskutečňují na burze. Globální depozitní certifikát (tzv. GDR ): Cenný papír odvozený od bazické akcie, emitovaný a obchodovaný na mezinárodních trzích. Ve formě GDR je možné například obchodovat akcie některých největších českých bank na zahraničních trzích. Z pohledu těchto bank se jedná o certifikáty vydávané proti složení kmenových akcií. S GDR nejsou spojena hlasovací práva. Globální fondy: Fondy investující do investičních instrumentů po celém světě. Greenshoe: Část emise cenných papírů určená k distribuci v případě vysoké poptávky. Slouží k cenové stabilizaci po primární emisi akcií. Hedge fond: Fond nepodléhající regulaci dozorových orgánů, který investuje své prostředky zpravidla do vysoce rizikových instrumentů.. Hedging: Zajišťovací transakce, která snižuje riziko v investičním portfoliu za využití derivátových instrumentů např. futures, swapů či opcí. Hlasovací právo, rozhodovací právo: Akcionářovo právo účastnit se valné hromady a tím se podílet na rozhodování o vedení společnosti.

5 Každý akcionář může zplnomocnit třetího (úvěrovou banku, obchodního představitele akcionáře nebo jiného zmocněnce), aby vykonal na valné hromadě jeho hlasovací právo. Hlavní manager: Finanční poradce, který je při primární emisi cenných papírů v úzkém kontaktu s emitentem a řídí veškerou činnost v souvislosti s emisí, např. sestavení prospektů, žádost o registraci k obchodování na burze nebo podporuje rozvoj trhu atd. Identifikační číslo cenného papíru (ISIN): Identifikační označení podle mezinárodního systému číslování pro jednoznačnou identifikaci cenných papírů. Inflace: Koeficient ukazující zvýšení cenové hladiny během určitého sledovaného období; udává ztrátu kupní síly. Opak: Deflace Investice: Investice znamená, že se vzdáte současné spotřeby za účelem nejisté budoucí spotřeby. Investor: Investor je osoba, jejímž zájmem je z pohledu času mnohem delší držení nakoupeného investičního nástroje. Opak: Spekulant. Investiční fond: Obchodní společnost, jejímž předmětem podnikání je kolektivní investování. Investiční fond má formu akciové společnosti. Investiční horizont: Doba, na kterou je investice plánována. Může být krátkodobý (do 1 roka), střednědobý (od 1 do 5 let), dlouhodobý (od 5 let). Čím je investiční horizont delší, tím nižší je riziko. Initial public offering (tzv. IPO ): Primární emise akcií. Tímto způsobem vstupují nové společnosti na burzu. Cílem je zejména získat dodatečný kapitál pro rozvoj společnosti a zvýšit její tržní hodnotu. Jmenovitá hodnota: Nominální / účetní hodnota cenného papíru. Joint venture: Viz význam pojmu Rizikový kapitál. Kmenová akcie: Akcie, ke které se vztahují zákonná a statutární práva akcionáře. Kótovaný cenný papír: Cenný papír, který je přijat k obchodování na veřejném trhu. Krátký prodej (short selling): Investor spekuluje na pokles ceny cenného papíru - prodá vypůjčené cenné papíry a doufá, že ho v budoucnu nakoupí za nižší cenu. Kupón (dluhopisný): Úrokový kupon cenného papíru s fixní úrokovou sazbou, na jehož základě je investorovi vyplacen výnos z cenného papíru. Kurz cenného papíru: Kurzem cenného papíru se rozumí cena uveřejněná jako kurz tohoto cenného papíru na veřejném trhu.

6 Kurzovní lístek: Soubor výsledků obchodování, který burza zveřejňuje v elektronické i tištěné podobě. Obsahuje zejména kurzy veškerých cenných papírů obchodovaných na burzovních trzích, objemy obchodů. Likvidita: Vyjadřuje schopnost přeměnit cenný papír zpět na finanční hotovost a objemy obchodů cenného papíru. Lombard sazba: Úroková sazba na půjčku, kterou centrální banka poskytuje bankám za zástavu cenných papírů, s cílem překlenout dočasný nedostatek likvidity. London Interbank Offered Rate ( LIBOR ): Úroková sazba určená na londýnských finančních trzích: sazba, za kterou jsou místní banky připraveny půjčit peníze sobě navzájem. LIBOR je užíván jako referenční sazba pro obligace s proměnlivým úročením, swaps, atd. Long pozice: Viz význam pojmu Dlouhá pozice. Magický trojúhelník investování: vyjadřuje vztah mezi výnosem, rizikem a likviditou investice. Nikdy nelze dosáhnout všeho najednou v optimální míře. Makléř: Fyzická osoba, která má povolení Komise pro cenné papíry vykonávat pro obchodníka s cennými papíry odborné obchodní činnosti. Makléř může tuto činnost vykonávat pouze pro jednoho obchodníka s cennými papíry, k němuž musí být v pracovním poměru. Management buyout (tzv: MBO ): Převzetí společnosti managementem společnosti. Margin call: Výzva obchodníka klientovi v okamžiku, kdy klesne hodnota zajištění pod udržovací hranici. Investor je povinen dorovnat zajištění podle požadavku obchodníka. Margin trading (Maržové obchody): Obchodování s využitím úvěru. Při tomto způsobu obchodování využívá investor částečně k nákupu cenných papírů cizích zdrojů úvěru od obchodníka. Medvěd, medvědí trh: Investor, který očekává podstatný pokles cen akcií, či který je celkově pesimistický ohledně vývoje na finančních trzích. Medvědí trh je označení pro klesající trh, kdy negativní trend přetrvává delší dobu a má vliv na velkou část trhu. Opak: Býk; Býčí trh; Boom. Mělký trh: Trh, na kterém dochází k malému obratu. Na tomto trhu je poměrně velký rozdíl mezi prodejním a kupním kurzem (spread). Měnové (kurzové) riziko: riziko, že domácí měna posílí vůči měně, ve které má investor investovány své prostředky. Mimoburzovní trh ( OTC trh): Trh, který není organizovaný burzou cenných papírů. Obchody se uskutečňují přímo mezii účastníky trhu - investičními bankami, institucionálními investory apod.

7 Nákupní kurz: Nákupní cena, cena jakou je kupující ochoten zaplatit za cenný papír. Opak: Podejní kurz Nominální hodnota: Hodnota, na kterou je cenný papír vydán. Nominální hodnota a kurzovní hodnota (tržní hodnota) se mohou od sebe lišit. Tržní hodnota závisí na nabídce a poptávce. Nominální hodnota u pevně zúročitelných cenných papírů je částka, kterou emitent dluží majiteli papíru. Tuto částku musí dlužník (emitent) věřiteli (majiteli) zaplatit při splatnosti cenného papíru. Opce: Opce dává svému držiteli právo nakoupit (call) nebo prodat (put) přesně definované podkladové aktivum (akcie, měny, indexy, komodity) za přesně stanovenou cenu (strike price) během stanovené doby. Za toto právo musí držitel opce jejímu prodejci (vypisovateli) zaplatit opční prémii. Opční prémie: Platí ji nabyvatel opce prodávajícímu. Nabyvatel opce má pak právo se rozhodnout zda opci uplatní či nikoliv. Otevírací cena: První cena cenného papíru s kontinuálním vývojem kurzu po otevření burzy. Otevřený podílový fond: Investiční společnost vydává neomezené množství podílových listů. Majitel podílového listu (podílník) může podílový list kdykoliv zpět odprodat investiční společnosti. Pákový efekt (tzv. Leverage ): Využití cizího kapitálu ke zvýšení výnosu vlastního kapitálu. Využití např. u warrantů či obchodování na úvěr. Peněžní trh: Trh krátkodobých cenných papírů a depozit se splatností do 1 roku. Podílový list: Cenný papír, který vyjadřuje podíl na majetku fondu. Podkladové aktivum: Aktivum (akcie, měna, komodita, index, úroková sazba), jehož cena se vyvíjí v čase. Pohyb ceny podkladového aktiva slouží jako základ pro pohyb ceny derivátů (opcí, futures). Portfolio: Soubor investic do cenných papírů patřící jednomu vlastníkovi nebo organizaci. Portfolio se využívá především za účelem rozložení rizika. Preferenční akcie: Preferenční akcie má vůči kmenové akcii přednostní práva při rozdělení zisku (dividendy), obvykle bez hlasovacího práva. Preferenční akcie bez práva volby smějí být vydány pouze do celkové výše nominální hodnoty, jako je nominální hodnota ostatních akcií. Preferenční akcie bývá často vydávána v případě problémů s prodejem kmenových akcií, jako výsledek nepříznivého ekonomického prostředí. Investor je touto emisí pobízen ke koupi nových akcií. PRIBOR: Prague Interbank Offered Rate. Pražská mezibankovní úroková sazba. Price-earnings ratio P/E: Ukazatel finanční a fundamentální analýzy. Je definován jako poměr tržního kurzu akcie k zisku po zdanění na akcii.

8 Primární emise (initial public offer): Úpis nových cenných papírů z důvodu získání kapitálu pro rozvoj společnosti. Primární trh: Trh nových cenných papírů. Jsou na něm obchodovány nově emitované cenné papíry. Prodejní (PUT) opce: Druh opce, který jeho majiteli (kupujícímu) dává právo prodat a vypisovateli (prodávajícímu) ukládá povinnost odebrat (koupit) podkladová aktiva za předem sjednanou cenu. Prospekt cenného papíru: Než je emitent cenného papíru přijat k obchodování na veřejném trhu nebo veřejně nabízen, sděluje touto listinou investorům základní informace o sobě a svém podnikání, finanční situaci a údaje o vydávaném cenném papíru. Může existovat i užší prospekt, který je jednodušší a používá se pro cenné papíry, které mají být veřejně nabízeny, ale nebyly přijaty k obchodování na veřejném trhu. Rating: Standardizované hodnocení rizika / úvěruschopnosti vydavatele a jím vydávaných cenných papírů. V USA je rating prováděn specializovanými agenturami, které jsou všeobecně známy. Nejrenomovanější jsou Standard & Poor's a Moody's Investors Service. Jejich hodnocení je označeno hodnotícími symboly AAA (výborný) až D (platby cenných papírů byly pozastaveny). Rozhodný den: Den, kdy musí akcionář vlastnit akcie, aby měl nárok na výplatu dividendy. Sekundární trh: Trh, na kterém se obchoduje s cenými papíry, které byly již dříve vydány. Nejdůležitější sekundární trhy jsou burzy. Sekundární trh cenných papírů je možné dělit na burzovní a mimoburzovní trhy cenných papírů. Settlement/Vypořádání: Vypořádání finančního kontraktu či obchodu s cennými papíry. Dva typy vypořádání: hotovostní vypořádání (hotovostní platba) a fyzické plnění (dodání podkladových aktiv). Smíšené fondy: Termín užívaný pro fondy, které investují jak do dluhopisů, tak do akcií a které většinou mají maximální limit poměru mezi investicemi do dluhopisů nebo akcií. V závislosti na aktuálním stavu trhu, správa fondu určí příslušný mix obou typů cenných papírů. Spekulant: Spekulant je někdo, kdo je z pohledu doby držení investice zaměřen mnohem krátkodoběji než investor. Split (splitting): Viz význam pojmu Štěpení akcií. Správní poplatek: Roční odměna za výkony managementu fondu a technického rozvoje, jakož i náklady za správu o činnosti a prodejní prospekty. Poplatky jsou přímo odečteny z majetku fondu. Spread: Rozpětí mezi nákupní a prodejní cenou (kurzem). Swap: Dohoda mezi dvěma nebo více stranami o výměně plateb (deviz) ve stanoveném časovém období.

9 Štěpení akcií (Split): Technická operace, při které je nominální hodnota akcie rozdělena na více akcií o nižších nominálních hodnotách, přičemž jejich součet se rovná původní nominální hodnotě. Technická analýza: analýza postavena na publikovaných tržních datech, které cílem je odhad budoucího vývoje kurzů, trendů a cen, umožňující dosažení zisku. Tržní kapitalizace: Vypočte se jako počet akcií emise násobený aktuálním tržním kurzem (na burze). Tržní riziko: Systematické riziko. Vyplývá ze specifik a vývoje celé ekonomiky, a proto je společné všem finančním instrumentům v rámci dané ekonomiky. Částečně lze systematické riziko diverzifikovat investicemi na mezinárodních trzích do zahraničních instrumentů, které jsou již pod vlivem jiného ekonomického systému. V rámci jednoho ekonomického systému se jedná o nediverzifikovatelné riziko. Tvůrce trhu (tzv. Market maker ): Aktivní zprostředkovatel na finančních trzích, jenž oznamuje kupní a prodejní ceny, za které je ochoten kdykoliv koupit či prodat investiční instrument na svůj vlastní účet. Upisovací kurz: Kurz (cena), za který může majitel upisovacího práva zakoupit akcie či jiné objekty. Úrokové riziko: Riziko změny úrokových měr. Tímto rizikem jsou nejvíce ohroženy cenné papíry, zejména akcie a dluhopisy. Uzavřený podílový fond: Podílový fond s omezeným množstvím podílových listů. Jejich majitel nemůže odprodat podílové listy zpět správci, může je odprodat jinému zájemci na veřejném trhu a cena je určena na základě nabídky a poptávky. Volatilita: Kolísání výnosových měr nebo cen investičních instrumentů. Výnos na akcii (EPS): Ukazatel, který vyjadřuje zisk společnosti, který po zdanění připadá na jednu akcii. Vysoko-frekvenční obchodníci (tzv. high-frequency traders ): velmi dobře organizovaní a hlavně technicky zabezpečení institucionální investoři. Princip jejich obchodování je založen na extrémně rychlých obchodních algoritmech, doplněných neuvěřitelně výkonnými počítači. Warrant: Cenný papír, který představuje právo na nákup či prodej nějakého aktiva za předem stanovenou cenu, v předem stanoveném množství a termínu. Zero bond (dluhopis): Dluhopis, který není dodán s úrokovým kuponem. Místo periodických úrokových plateb činí rozdíl mezi kompenzační částkou a emisní cenou výnos ke dni splatnosti. Proto investor obdrží pouze jednu platbu: zisk z prodeje, jestliže cenný papír prodá předčasně a nebo nominální hodnotu (100%) v době splatnosti.

10 Banka pravidelně aktualizuje a uveřejňuje informace k poskytovaným investičním službám na svých webových stránkách, které naleznete na Žádáme Vás tímto, abyste se v dostatečném předstihu seznámili uveřejněnými informacemi a dokumenty, které se týkají Bankou poskytovaných investičních služeb. V případě dalších dotazů, prosím kontaktujte svého bankéře. Děkujeme Expobank CZ, a.s.

Bezkuponové dluhopisy centrálních bank Poukázky České národní banky a bezkupónové dluhopisy vydané zahraničními centrálními bankami.

Bezkuponové dluhopisy centrálních bank Poukázky České národní banky a bezkupónové dluhopisy vydané zahraničními centrálními bankami. POPIS ČÍSELNÍKU : : BA0088 Druhy cenných papírů a odvozených kontraktů (derivátů) Hierarchická klasifikace druhů cenných papírů podle jejich ekonomické formy a obsahu (věcného charakteru) s návazností

Více

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Informace o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Společnost QuantOn Solutions, o. c. p., a. s. (Dále jen QuantOn Solutions nebo i obchodník) poskytuje klientovi v souladu s 73d odst.

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 Zkouškové termíny ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127 1 Vymezení cenných papírů (CP) CP jsou v zákoně vymezeny výčtem: Akcie, zatímní listy, poukázky na

Více

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Jsou vydávány na dobu delší než 1 rok Stejně jako šeky a směnky mají zákonem

Více

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních vlastností a způsobů obchodovatelnosti TERMÍNOVÉ OBCHODY Neodvolatelné /tzv. pevné/ termínové obchody Termínové kontrakty typu forward a futures

Více

Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční nástroje a rizika s nimi související CENNÉ PAPÍRY Dokumentace: Banka uzavírá s klientem standardní smlouvy dle typu kontraktu (Komisionářská smlouva, repo smlouva, mandátní smlouva). AKCIE je

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY - specifický trh, na kterém se obchodují peníze - peníze - můžou mít různou podobu hotovost, devizy, cenné papíry - funkce oběživa, platidla, dají se

Více

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013 Finanční

Více

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 1. Obecné informace

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK. 1. Obecné informace INVESTIČNÍ DOTAZNÍK 1. Obecné informace (a) (b) (c) (d) Banka předkládá tento Investiční dotazník Klientovi za účelem kvalifikovaného poskytování Investičních služeb Bankou. Poskytnuté informace bude Banka

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_261_ESP_11 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů DERIVÁTOVÝ TRH Definice derivátu - nejobecněji jsou deriváty nástrojem řízení rizik (zejména tržních a úvěrových), deriváty tedy nejsou investičními nástroji - definice dle US GAAP: derivát je finančním

Více

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR CENNÉ PAPÍRY ve finančních institucích dr. Malíková 1 Operace s cennými papíry Banky v operacích s cennými papíry (CP) vystupují jako: 1. Investor do CP 2. Emitent CP 3. Obchodník s CP Klasifikace a operace

Více

POPIS ČÍSELNÍKU. Investiční nástroje a podkladová aktiva

POPIS ČÍSELNÍKU. Investiční nástroje a podkladová aktiva : 03 POPIS ČÍSELNÍKU : Výčet položek číselníku: Investiční nástroje a podkladová aktiva položky Investiční CP bez zatímního listu Viz položka 04 bez zatímního listu. Rozlišení investičních nástrojů ve

Více

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová

Finanční trh. Bc. Alena Kozubová Finanční trh Bc. Alena Kozubová Finanční trh Finanční trh je místo, kde se obchoduje se všemi formami peněz. Je to největší trh v měřítku národní i světové ekonomiky. Je to trh velice citlivý na jakékoliv

Více

Seznam studijní literatury

Seznam studijní literatury Seznam studijní literatury Zákon o účetnictví, Vyhlášky 500 a 501/2002 České účetní standardy (o CP) Kovanicová, D.: Finanční účetnictví, Světový koncept, Polygon, Praha 2002 nebo později Standard č. 28,

Více

Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji

Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Obchody s investičními nástroji jsou nejen příležitostí

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Stránka 1 z 5 Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb

Více

Investiční služby investiční nástroje

Investiční služby investiční nástroje Investiční služby investiční nástroje Podnikání na kapitálovém trhu Mgr. Bc. Kristýna Chalupecká Hlavní body přednášky Investiční nástroje Subjekty investování Investiční služby Dle Zákona č. 256/2004

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných společností JPL SERVIS, s.r.o. (dále jen Zprostředkovatel ), investičních

Více

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Zákon o podnikání na kapitálovém trhu, účinný od 3. 1. 2018, nastavuje přísnější podmínky pro

Více

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.)

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) 4. Účtování cenných papírů Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) Cenné papíry členění (v souladu s IAS 39) : k prodeji k obchodování

Více

Finanční deriváty II.

Finanční deriváty II. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty II. strana 2 Obsah přednášky Princip opcí Druhy opcí Cena opce a spekulační efekt Kurzovní

Více

Slovník pojmů finančních a kapitálových trhů

Slovník pojmů finančních a kapitálových trhů AKCIE Akcie představuje podíl na majetku společnosti, která tento cenný papír vydala. Držitel akcie má nejrůznější práva vlastníka: například právo podílet se na zisku společnosti formou dividendy, právo

Více

Deriváty termínové operace

Deriváty termínové operace Deriváty termínové operace Deriváty jsou termínové obchody, které jsou odvozeny od obchodů s jinými, tzv. podkladovými aktivy. Termínové obchody - obchody, které jsou sjednány v okamžiku podpisu kontraktu

Více

Cenné papíry základní charakteristika

Cenné papíry základní charakteristika Cenné papíry základní charakteristika Cenný papír nebo zápis v příslušné evidenci spojený s nárokem,. Jejich podobu, údaje a možné operace upravují zákony.. Emitent (výstavce) Osoba, která. státní CP (státní

Více

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová PE 301 Podniková ekonomika 2 Eva Kislingerová Téma 2 obligací Hodnota kmenových akcií a Téma 2 2-2 Struktura přednášky Cenné papíry akcie, obligace Tržní míra kapitalizace (market capitalization rate)

Více

Akcie obsah přednášky

Akcie obsah přednášky obsah přednášky 1) Úvod do akcií (definice, druhy, základní principy) 2) Akciové analýzy 3) Cena akcie 4) Výnosnost akcie 5) Štěpení akcií 6) definice je cenný papír dokládající podíl akcionáře na základním

Více

FINANČNÍ TRH, CENNÉ PAPÍRY - TEST

FINANČNÍ TRH, CENNÉ PAPÍRY - TEST FINANČNÍ TRH, CENNÉ PAPÍRY - TEST Autor Ing. Věra Holíková Anotace Žáci si ověří své znalosti o finančním trhu, o jeho členění, o cenných papírech na finančních trzích. Zopakují si, co jsou to kapitálové

Více

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp.

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty strana 2 Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 3 Vymezení termínových

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_EKO148 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola

Více

6. Banka a finanční trh, vlastní operace banky s cennými papíry, operace pro klienta, investiční činnosti bank

6. Banka a finanční trh, vlastní operace banky s cennými papíry, operace pro klienta, investiční činnosti bank 6. Banka a finanční trh, vlastní operace banky s cennými papíry, operace pro klienta, investiční činnosti bank Finanční trh je trhem peněz a kapitálu. Banky vstupují na tento trh jako zprostředkovatelé

Více

Fondy obchodované na burze

Fondy obchodované na burze Fondy obchodované na burze Definice Fondy obchodované na burze (ETF) jsou akcie fondu, které se obchodují jako kmenové akcie na akciové burze. ETF obecně tvoří koš cenných papírů (např. koš akcií), který

Více

Strukturované investiční instrumenty

Strukturované investiční instrumenty Ing. Martin Širůček, Ph.D. Strukturované investiční instrumenty Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com strana 2 Základní charakteristika finanční investiční instrumenty slučující

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Příprava na zkoušky odborné způsobilosti na finančních trzích

Příprava na zkoušky odborné způsobilosti na finančních trzích Příprava na zkoušky odborné způsobilosti na finančních trzích Deriváty II opce a opční strategie Opce Poskytuje vlastníkovi opce nikoli povinnost, ale právo k nákupu nebo prodeji určitého podkladového

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3., 4. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Peníze, mzdy daně, pojistné

Více

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Investiční produkty

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Investiční produkty Produkty finančních trhů a jejich rizika Investiční produkty datum platnosti a účinnosti od 01. 09. 2014 Obsah Úvod 3 Vysvětlivky 4 rizik 4 Obecné 4 Charakteristiky opcí 5 Seznam zkratek 6 Riziko ztráty

Více

Investiční služby, investiční nástroje a jejich rizika DB Finance, s.r.o.

Investiční služby, investiční nástroje a jejich rizika DB Finance, s.r.o. Investiční služby, investiční nástroje a jejich rizika DB Finance, s.r.o. Tento dokument je vytvořen Investičním zprostředkovatelem DB Finance s.r.o. ve smyslu ust. 15d zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání

Více

Obligace obsah přednášky

Obligace obsah přednášky Obligace obsah přednášky 1) Úvod do cenných papírů 2) Úvod do obligací (vymezení, dělení) 3) Cena obligace (teoretická, tržní, kotace) 4) Výnosnost obligace 5) Cena kupónové obligace mezi kupónovými platbami

Více

Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji

Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Obchody s investičními nástroji jsou nejen příležitostí

Více

-podoba f. trhů : hotovost, bezhotovostní platební nástroje, cenné papíry, šek, směnka, drahé kovy, devize,

-podoba f. trhů : hotovost, bezhotovostní platební nástroje, cenné papíry, šek, směnka, drahé kovy, devize, Otázka: Finanční trhy Předmět: Ekonomie Přidal(a): Daniel Surmař Finanční trhy -finanční trh = největší trh (národní + světové měřítko) a také nejpružnější (rychlá reakce na hospodaření a politické změny)

Více

INFORMACE O RIZICÍCH

INFORMACE O RIZICÍCH INFORMACE O RIZICÍCH PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41, IČ: 47116129, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1834 (dále jen Obchodník)

Více

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav II. Státní dluh 1. Vývoj státního dluhu V 2013 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu o 47,9 mld. Kč z 1 667,6 mld. Kč na 1 715,6 mld. Kč. Znamená to, že v průběhu 2013 se tento dluh zvýšil o 2,9 %.

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných společností M & M pojišťovací s.r.o. (dále jen Zprostředkovatel

Více

Klíčové informace pro investory

Klíčové informace pro investory Klíčové informace pro investory I. Základní údaje V tomto sdělení investor nalezne klíčové informace o u. Nejde o propagační sdělení; poskytnutí těchto informací vyžaduje zákon. Účelem je, aby investor

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 2015 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 663,7 mld. Kč na 1 663,1 mld. Kč, tj. o 0,6 mld. Kč, přičemž vnitřní státní dluh se zvýšil o 1,6 mld. Kč, zatímco korunová

Více

Informace o rizicích a ochraně proti nim, investičních nástrojích a kategorizaci klienta

Informace o rizicích a ochraně proti nim, investičních nástrojích a kategorizaci klienta Informace o rizicích a ochraně proti nim, investičních nástrojích a kategorizaci klienta Obchody s investičními nástroji jsou spojeny s řadou rizikových faktorů, které mohou mít vliv na výnosnost nebo

Více

Obchodní instrumenty. 1. Bez páky: A) Akcie B) ETF. 2. S pákou: A) Futures B) Opce C) CFD D) Forex

Obchodní instrumenty. 1. Bez páky: A) Akcie B) ETF. 2. S pákou: A) Futures B) Opce C) CFD D) Forex CO TO JE BURZA? Burza Místo, kde se obchodují všechny finanční instrumenty Striktní dohled kontrolních orgánů Místo, kde se střetává nabídka s poptávkou Právnická osoba, a.s. Obchodník s cennými papíry

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy

Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Metodický list pro první soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu Peníze, banky, finanční trhy Název tematického celku: Peníze Cíl: Vysvětlit vznik peněz a bank, jejich funkce a význam v moderní ekonomice

Více

Subjekty finančního trhu = ti, kteří jsou účastníky FT ( banky, obyvatelé, firmy, penzijní fondy ) = KDO

Subjekty finančního trhu = ti, kteří jsou účastníky FT ( banky, obyvatelé, firmy, penzijní fondy ) = KDO Otázka: Finanční trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): Káťa Finanční trh jedná se o obchodování s finančními prostředky = trh se všemi formami peněz na finančním trhu se vytváří cena peněz (např. výše úroků,

Více

Otázka: Bankovnictví a cenné papíry. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Dubster

Otázka: Bankovnictví a cenné papíry. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): Dubster Otázka: Bankovnictví a cenné papíry Předmět: Ekonomie Přidal(a): Dubster cenný papír je většinou listina, která představuje určitý právní nárok vlastníka ten kdo vydává cenný papír je výstavce, emitent,

Více

TEORETICKÉ PŘEDPOKLADY Garantovaných produktů

TEORETICKÉ PŘEDPOKLADY Garantovaných produktů TEORETICKÉ PŘEDPOKLADY Garantovaných produktů 1 Výnosově -rizikový profil Knockoutprodukty Warrants Výnosová-šance Garantované produkty Dluhopisy Diskontové produkty Airbag Bonus Indexové produkty Akciové

Více

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 Bankovní účetnictví Cenné papíry a deriváty Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky

Více

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty Účetnictví finančních institucí Cenné papíry a deriváty 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky postupně přecházejí k službám

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných ATLANTIK finanční trhy, a.s. (dále jen Obchodník ), investičních

Více

Vysvětlivky k měsíčním reportům fondů RCM

Vysvětlivky k měsíčním reportům fondů RCM Vysvětlivky k měsíčním reportům fondů RCM Rozhodný den Pokud není u jednotlivých údajů uvedeno žádné konkrétní datum, platí údaje k tomuto rozhodnému dni. Kategorie investic Třída aktiv a její stručný

Více

Základní druhy finančních investičních instrumentů

Základní druhy finančních investičních instrumentů Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 2 Směnky a jiné krátkodobé cenné papíry strana

Více

Jak splním svoje očekávání

Jak splním svoje očekávání Jak splním svoje očekávání Přehled investičních nástrojů SPOLEHLIVÝ PARTNER PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ Každý máme svoje potřeby a sny závislé na prostředí, ve kterém žijeme, a životním období, ve kterém se

Více

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Investiční produkty

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Investiční produkty Produkty finančních trhů a jejich rizika Investiční produkty 1 Obsah Úvod... 3 Vysvětlivky... 4 Seznam zkratek... 6 Riziko ztráty z realizovaného obchodu... 6 Daňové dopady... 6 finančních instrumentů:...

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 1. čtvrtletí 2014 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu z 1 683,3 mld. Kč na 1 683,4 mld. Kč, což znamená, že v průběhu 1. čtvrtletí 2014 se tento dluh prakticky nezměnil.

Více

popt. %změna popt. = bohat. %změna bohat. poptávka 1. bohatství elas.popt.po inv. inst.=

popt. %změna popt. = bohat. %změna bohat. poptávka 1. bohatství elas.popt.po inv. inst.= Téma 6: Trhy CP Struktura přednášky: 1. Druhy investičních instrumentů 2. Poptávka po invest. instrumentech 3. Akciové instrumenty 4. Dluhové instrumenty 5. Burzovní trh a jeho regulace 1. Druhy investičních

Více

EMISNÍ DODATEK - DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU

EMISNÍ DODATEK - DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Komerční banka, a. s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 150.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 30 let EMISNÍ DODATEK - DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy s pevnou

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu Státní dluh se v 1. čtvrtletí 2016 zvýšil z 1 673,0 mld. Kč na 1 694,7 mld. Kč, tj. o 21,7 mld. Kč, resp. 1,3 %, přičemž vnitřní státní dluh vzrostl o 21,8 mld. Kč a korunová hodnota

Více

Metodika klasifikace fondů závazná pro členy AKAT

Metodika klasifikace fondů závazná pro členy AKAT Metodika klasifikace fondů závazná pro členy AKAT Metodika klasifikace fondů AKAT byla vypracována na základě rámcové metodologie ( The European Fund Classification ), kterou vydala Evropská federace fondů

Více

Vývoj státního dluhu. Tabulka č. 7: Vývoj státního dluhu v čtvrtletí 2015 (mil. Kč) Výpůjční operace

Vývoj státního dluhu. Tabulka č. 7: Vývoj státního dluhu v čtvrtletí 2015 (mil. Kč) Výpůjční operace II. Vývoj státního dluhu V 1. 3. čtvrtletí 2015 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 663,7 mld. Kč na 1 663,0 mld. Kč, tj. o 624 mil. Kč, přičemž vnitřní státní dluh se zvýšil o 6,6 mld. Kč, zatímco

Více

finanční trh- místo střetu N a P po penězích a jiných majetkových hodnotách

finanční trh- místo střetu N a P po penězích a jiných majetkových hodnotách Otázka: Finanční trh a cenné papíry- kapitálový trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): Minninka FINANČNÍ TRH trh- místo střetu N a P finanční trh- místo střetu N a P po penězích a jiných majetkových hodnotách

Více

Informace o rizicích a ochraně proti nim, investičních nástrojích a kategorizaci Klienta

Informace o rizicích a ochraně proti nim, investičních nástrojích a kategorizaci Klienta Informace o rizicích a ochraně proti nim, investičních nástrojích a kategorizaci Klienta Obchody s investičními nástroji jsou spojeny s řadou rizikových faktorů, které mohou mít vliv na výnosnost nebo

Více

Úvod do analýzy cenných papírů. Dagmar Linnertová 5. Října 2009

Úvod do analýzy cenných papírů. Dagmar Linnertová 5. Října 2009 Úvod do analýzy cenných papírů Dagmar Linnertová 5. Října 2009 Investice a investiční rozhodování Každý je potenciální investor Nevynaložením prostředků na svou současnou potřebu se jí tímto vzdává Mít

Více

Vývoj státního dluhu. Tabulka č. 7: Vývoj státního dluhu v 1. 3. čtvrtletí 2014 (mil. Kč) Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav

Vývoj státního dluhu. Tabulka č. 7: Vývoj státního dluhu v 1. 3. čtvrtletí 2014 (mil. Kč) Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav II. Vývoj státního dluhu V 1. 3. čtvrtletí 2014 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 683,3 mld. Kč na 1 683,0 mld. Kč, tj. o 0,3 mld. Kč. Při snížení celkového státního dluhu z 1 683,3 mld. Kč

Více

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Ostatní produkty

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Ostatní produkty Produkty finančních trhů a jejich rizika Ostatní produkty datum platnosti a účinnosti od 01. 09. 2014 Obsah Úvod 3 Vysvětlivky 4 Popis rizik 4 Obecné 4 Charakteristiky opcí 5 Seznam zkratek 6 Riziko ztráty

Více

Finanční deriváty II.

Finanční deriváty II. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty II. strana 2 Obsah přednášky Princip opcí Druhy opcí Cena a spekulační efekt Kurzovní

Více

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp.

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty strana 2 Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 3 Vymezení termínových

Více

Jak mohu splnit svá očekávání

Jak mohu splnit svá očekávání Jak mohu splnit svá očekávání Investiční strategie SPOLEHLIVÝ PARTNER PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ Každý z nás má své specifické cíle, kterých může prostřednictvím investování dosáhnout. Pro někoho je důležité

Více

PŘÍLOHA č. 2 KE SMLOUVĚ O OBHOSPODAŘOVÁNÍ PORTFOLIA ROZSAH POVĚŘENÍ A INVESTIČNÍ STRATEGIE

PŘÍLOHA č. 2 KE SMLOUVĚ O OBHOSPODAŘOVÁNÍ PORTFOLIA ROZSAH POVĚŘENÍ A INVESTIČNÍ STRATEGIE PŘÍLOHA č. 2 KE SMLOUVĚ O OBHOSPODAŘOVÁNÍ PORTFOLIA ROZSAH POVĚŘENÍ A INVESTIČNÍ STRATEGIE se sídlem Pobřežní 297/14, 186 00, Praha 8 IČ: 47672684 zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem

Více

Základní druhy finančních investičních instrumentů

Základní druhy finančních investičních instrumentů Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 2 Podnikové akcie strana 3 Akcie Vymezení a legislativa

Více

Ekonomika IV. ročník. 021_Pravní formy obchodních korporací akciová společnost

Ekonomika IV. ročník. 021_Pravní formy obchodních korporací akciová společnost Ekonomika IV. ročník 021_Pravní formy obchodních korporací akciová společnost Akciová společnost (a. s.) Akciová společnost je obchodní společnost, jejíž kapitál je rozdělen na stejné podíly = obchodovatelné

Více

DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU

DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Hypoteční banka, a. s. Dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených hypotečních zástavních listů 100.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 30 let DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy s pevnou

Více

Mezinárodní finanční trhy

Mezinárodní finanční trhy Úvod Ing. Jan Vejmělek, Ph.D., CFA jan_vejmelek@kb.cz Investiční bankovnictví Náplň kurzu Úvod do mezinárodních finančních trhů Devizový trh a jeho instrumenty Mezinárodní finanční instituce Teorie mezinárodního

Více

JAKÉ EXISTUJÍ VARIANTY PRODEJNÍHO PROCESU FIRMY KLADY A ZÁPORY

JAKÉ EXISTUJÍ VARIANTY PRODEJNÍHO PROCESU FIRMY KLADY A ZÁPORY JAKÉ EXISTUJÍ VARIANTY PRODEJNÍHO PROCESU FIRMY KLADY A ZÁPORY PŘEDMĚT : 126MSFN STUDENT : KRISTÝNA KUPAROWITZOVÁ FAKULTA STAVEBNÍ ČVUT v Praze ZS 2018/2019 KATEDRA EKONOMIKY A ŘÍZENÍ VE STAVEBNICTVÍ KEY

Více

UPOZORNĚNÍ NA RIZIKA. 01 Všeobecná investiční rizika

UPOZORNĚNÍ NA RIZIKA. 01 Všeobecná investiční rizika UPOZORNĚNÍ NA RIZIKA Předmluva Tento dokument popisuje různé finanční nástroje a s nimi spojená rizika a příležitosti. Riziko znamená možnost nedosažení očekávané návratnosti investice anebo ztrátu veškerého

Více

Informace o investičních nástrojích a souvisejících rizicích

Informace o investičních nástrojích a souvisejících rizicích Informace o investičních nástrojích a souvisejících rizicích V případě, že se prostřednictvím Roklenu rozhodnete investovat do investičních nástrojů, je nezbytné, abyste rozuměli níže uvedeným rizikům,

Více

Investiční služby, investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, investiční nástroje a rizika s nimi související Tento dokument je vytvořen společností OK KLIENT a.s. (dále Zprostředkovatel nebo Společnost ) ve smyslu ust. 15d zákona č. 256/2004 Sb.,

Více

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty.

Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. 2. Finanční trhy, funkce, členění, instrumenty. FINANČNÍ SYSTÉM systém finančních trhů, který umožňuje přemísťovat finanční prostředky od přebytkových subjektů k deficitním subjektům pomocí finančních

Více

Produkty finančních trhů. Ostatní produkty

Produkty finančních trhů. Ostatní produkty Produkty finančních trhů Verze 3.2, říjen 2008 Obsah Úvod... 1 Vysvětlivky... 2 Popis rizik... 2 Obecné.... 2 Charakteristiky opcí... 3 Seznam zkratek... 4 Riziko ztráty investované částky...4 Daňové dopady...

Více

INVESTIČNÍ SLUŽBY, INVESTIČNÍ NÁSTROJE A RIZIKA S NIMI SOUVISEJÍCÍ ( edo finance, a.s.)

INVESTIČNÍ SLUŽBY, INVESTIČNÍ NÁSTROJE A RIZIKA S NIMI SOUVISEJÍCÍ ( edo finance, a.s.) INVESTIČNÍ SLUŽBY, INVESTIČNÍ NÁSTROJE A RIZIKA S NIMI SOUVISEJÍCÍ ( edo finance, a.s.) Tento dokument je vytvořen společností edo finance, a.s. (dále Zprostředkovatel nebo Společnost ) ve smyslu ust.

Více

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 Finanční právo Přednáška JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 PRÁVO FINANČNÍHO TRHU Finanční trh Systém subjektů a vztahů mezi nimi, které umožňují shromažďování, soustřeďování (akumulace, agregace)

Více

Trh kapitálu. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Úspory a investice. Procesy, které v ekonomice probíhají lze shrnout následující tabulkou :

Trh kapitálu. Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Úspory a investice. Procesy, které v ekonomice probíhají lze shrnout následující tabulkou : Trh kapitálu Doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Úspory a investice Nabídku na trhu kapitálu tvoří úspory (Saving, S). Procesy, které v ekonomice probíhají lze shrnout následující tabulkou : produkt P věcná

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných

Více

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Obsah Co je riziko? Rizika dluhových instrumentů Rizika akciových trhů Jak s nimi pracovat? Co je riziko? Riziku se nelze vyhnout!

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných společností BLUEBOSA INVEST s.r.o. (dále jen Zprostředkovatel ),

Více

Letiště Praha, a.s. DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU

Letiště Praha, a.s. DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Letiště Praha, a.s. dluhopisový program v maximálním objemu nesplacených dluhopisů 15.000.000.000 Kč s dobou trvání programu 10 let DOPLNĚK DLUHOPISOVÉHO PROGRAMU Dluhopisy s pevným úrokovým výnosem ve

Více

Finanční trhy. Finanční trhy

Finanční trhy. Finanční trhy Finanční trhy Finanční trhy Finanční trh Trh (obecně) je místo, kde se střetává nabídka statků, služeb a finančních prostředků s poptávkou po statcích, službách a finančních prostředcích. Jde o proces

Více

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc.

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. 15.9.2016 Michal Šrubař 1 Dvousektorový tokový diagram Zboží a služby konečné spotřeby Meziprodukty Platby za zboží a služby Produkční jednotky /Firmy/ Spotřebitelské

Více

Sám o sobě, papírek s natištěnými penězy má malinkou hodnotu, akceptujeme ho ale jako symbol hodnoty, kterou nám někdo (stát) garantuje.

Sám o sobě, papírek s natištěnými penězy má malinkou hodnotu, akceptujeme ho ale jako symbol hodnoty, kterou nám někdo (stát) garantuje. Otázka: Finanční trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): sztrudy Vznik a význam peněz: Úplně na počátku byl směnný obchod neboli barter - zboží na zboží. Časem bylo ale těžší najít někoho, kdo by směnil právě

Více

Vnější dluh Středně- a dlouhodobé dluhopisy vydané na zahraničních trzích

Vnější dluh Středně- a dlouhodobé dluhopisy vydané na zahraničních trzích II. Vývoj státního dluhu Státní dluh se v 1. 3. čtvrtletí 2016 snížil z 1 673,0 mld. Kč na 1 660,1 mld. Kč, tj. o 12,9 mld. Kč, resp. 0,8 %, přičemž vnitřní státní dluh poklesl o 12,3 mld. Kč a korunová

Více

N Á V R H VYHLÁŠKA č. /2017 Sb. ze dne

N Á V R H VYHLÁŠKA č. /2017 Sb. ze dne N Á V R H VYHLÁŠKA č. /2017 Sb. ze dne.. 2017 o odborné způsobilosti pro distribuci na kapitálovém trhu Česká národní banka stanoví podle 199 odst. 2 zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém

Více

Výroční zpráva Společnosti za rok 2005

Výroční zpráva Společnosti za rok 2005 Výroční zpráva Společnosti za rok 2005 I. Základní údaje o obchodníku s cennými papíry Název společnosti: RSJ Invest, a.s. Sídlo: Keřová 7, 301 11 Plzeň IČ: 00884855 II. Údaje o vlastních akciích, základním

Více

STRUKTUROVANÉ PRODUKTY. Karel Urbanovský, jaro 2012

STRUKTUROVANÉ PRODUKTY. Karel Urbanovský, jaro 2012 STRUKTUROVANÉ PRODUKTY Karel Urbanovský, jaro 2012 1 STRUKTUROVANÉ PRODUKTY Obecně SP Dělení SP Pákové produkty Investiční produkty Investiční certifikáty 2 STRUKTUROVANÉ PRODUKTY Trh moderních strukturovaných

Více