Deriváty termínové operace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Deriváty termínové operace"

Transkript

1 Deriváty termínové operace Deriváty jsou termínové obchody, které jsou odvozeny od obchodů s jinými, tzv. podkladovými aktivy. Termínové obchody - obchody, které jsou sjednány v okamžiku podpisu kontraktu (t 0 ), ale jejich plnění-vypořádání nastane v BUDOUCNOSTI, až po uplynutí sjednané doby od podpisu kontraktu (v čase t 1 ). účel: - omezení/snížení rizika změny ceny podkladového aktiva, - spekulace na změnu ceny podkladového aktiva, - arbitráž (kurzová, měnová, úroková) - spotové operace Derivát - nástroj finančního a komoditního trhu, který jeho majiteli dává právo a zároveň povinnost prodat/nakoupit ve sjednaný čas (v budoucnosti), za sjednanou cenu, sjednané množství tzv. podkladového aktiva. Podkladové aktivum - jakékoliv aktivum, které je obchodováno na finančním, ale i na komoditním trhu, a je předmětem derivátových obchodů. Podle druhů podkladového aktiva rozdělujeme deriváty na: komoditní deriváty, finanční deriváty. Podle hlediska, zda se jedná o: standardizované obchody - je burzou a prodejcem kontraktu určeno: o množství podkladového aktiva je dána jednotka obchodu (u obilí se jedná o bušly, u finančních derivátů o loty), která se může násobit; celkové množství kontraktu je pak násobkem standardizované jednotky; o čas plnění kontraktu většinou se jedná o 3 měsíce, doba je standardizována u každého nabízeného podkladového kontraktu a je násobkem 3 měsíců; o místo sjednání a plnění kontraktu derivátová burza; o zajištění obchodu pomocí maržového systému zúčtovacího centra, tzv. clearing house. o futures a opce. nestandardizované obchody - obě strany obchodu si mohou vzájemně domluvit množství, cenu a datum dodání podkladového aktiva; místo dodání je také předmětem vzájemné domluvy (často OTC trh) o forwardy a swapy.

2 Forwardy - nejstarším nestandardizovaným derivátem šité na míru Nakupující a prodávající se mohou vzájemně dohodnout na: množství, kvalitě, ceně, datu dodání a zaplacení podkladového aktiva, způsobu zaplacení. Jak prodávajícímu, tak nakupujícímu plyne z uzavřeného kontraktu POVINNOST dostát svým smluvním závazkům uskutečněným v budoucnosti: prodávající - ZÁVAZEK dodání (prodej) sjednaného množství podkladového aktiva v daný čas, dané kvalitě, na sjednaném místě a za sjednanou cenu; říkáme, že prodávající je v tzv. krátké pozici (angl. short position); kupující - ZÁVAZEK nakoupit, tzn. přijmout, ale hlavně zaplatit dodané podkladové aktivum za sjednanou cenu a ve sjednaný čas; kupující se nachází v tzv. dlouhé pozici (angl. long position). Nejznámějším forwardovým obchodem je tzv. FRA, nebo-li Dohoda o forwardové úrokové míře, který patří do úrokových forwardů. FORWARDOVÁ CENA, nebo FORWARDOVÝ MĚNOVÝ KURZ (u měnových forwardů) - cenu/kurz, za kterou je forwardový kontrakt uzavírán; většinou se vztahuje k druhému aktivu, které je nakupováno. tzv. outright kotace: IRCZK t SRCZK / USD FRCZK / USD = IRUSD t kde FR CZK/USD - forwardový kurz české koruny (CZK) k americkému dolaru (USD), SR CZK/USD - spotový kurz české koruny (CZK) k americkému dolaru (USD), IR CZK - úroková sazba na CZK, IR USD - úroková sazba na USD, t - doba (počet dní), na kterou je forward sjednán. tzv. swapová kotace: ( FR SR ) 100 počet bodů CZK / USD CZK / USD = Rozdíl forwardového a spotového kurzu může být násoben 10 nebo 100 nebo Použití řádů záleží na zvyklosti daného trhu.

3 Obr. 1 Dlouhá a krátká pozice při forwardovém obchodu krátká pozice dlouhá pozice zisk (prodávající) (nakupující) Zisk pro prodávajícího (FR<SR 1) Zisk pro nakupujícího (FR>SR 2) 0 SR 1 SR 2 cena Ztráta pro nakupujícího FR Ztráta pro prodávajícího ztráta Poznámky: FR forwardová cena uzavřená na začátku forwardového kontraktu, SR 1, 2 spotová cena na začátku (1) a konci (2) forwardového kontraktu. FUTURES - ZÁVAZEK obou smluvních stran dostát svým smluvním závazkům, tzn. u prodávajícího dodat stanovené podkladové aktivum, u nakupujícího zaplatit stanovenou částku. Futures jsou standardizované termínované operace. Znamená to, že je pevně dané: druh podkladového aktiva, množství podkladového aktiva u finančních futures jsou to tzv. loty, které obsahují určitý počet základních jednotek např. počet akcií, USD, u komoditních futures např. hmotnostní jednotky (bušly), cena podkladového aktiva dána nabídkou a poptávkou na trhu a faktory, které na cenu působí; datum vypořádání futures jsou sjednávány obvykle na 1, 3, 6, 9 a 12 měsíců, v některých případech až do dvou let, způsob a místo vypořádání povinné členství prodávajícího a kupujícího v clearingovém centru, zajištění proti úvěrovému riziku zajišťuje clearingové centrum burzy. Clearingové centrum (clearing house) je protistranou jak nakupujícímu, tak prodávajícímu. Úkolem clearingového centra je vyrovnat vzájemně krátké a dlouhé pozice na trhu futures.

4 Obr. 2 Postavení clearingového centra a smluvních stran ve futures kontraktu N a k u p u j í c í 2 1 Clearingové centrum 3, 4 (Clearing House) = 3, 4 zúčtovací centrum P r o d á v a j í c Legenda: 1 prodávající dodá obchodovanou komoditu (cenné papíry, devizy, komoditu) a u clearingového centra si otevře svůj účet a deponuje na něm potřebnou částku, 2 nakupující si u clearingového centra otevře svůj účet a deponuje na něm potřebnou zálohu marži, 3 nakupující i prodávající během trvání futures kontraktu průběžně zúčtovávají svoje zisky a dorovnávají ztráty z futures kontraktu, 4 - nakupující na konci futures kontraktu přebírá komoditu; prodávající na konci futures kontraktu inkasuje hotovost za prodej komodity. Obr. X.4 Průběh obchodování futures z pohledu nakupujícího SR, (TFR) Zisk pro majitele futures SR, TFR Sjednaná cena futures počáteční marže Ztráta pro majitele futures udržovací marže Variační marže 0 čas Poznámka: SR spotová cena, TFR tržní cena futures.

5 CH vlastní clearingový fond nakupující do něj vkládají příspěvky v podobě marží: počáteční marže (angl. initial margin) udržovací marže (angl. maintenance margin), variační marže (ang. variation margin). Zúčtování a převod z účtů obchodníků se provádí každý den - tzv. market-to market vypořádání-přecenění. Vypořádání futures kontraktu může proběhnout několika způsoby: majitel futures vyčká (drží svoji pozici) do doby splatnosti vypořádání má pak podobu: o fyzického vypořádání dojde k fyzickému předání podkladového aktiva a finančnímu vypořádání obou zúčastněných stran, o finančního vypořádání kdy dochází pouze k vyrovnávání denních zůstatků na účtech nakupujícího a prodávajícího; zůstatky představují rozdíl mezi sjednanou cenou futures a spotovou cenou či tržní cenou futures, majitel futures během doby splatnosti uzavře svoji otevřenou pozici zrcadlovou pozicí uzavře krátkou pozici na stejný kontrakt, tzn. prodá futures kontrakt; tímto způsobem končí přibližně 95 % všech obchodů futures; majitel futures se s vypisovatelem či jiným investorem mimoburzovně vyrovná. CENA FUTURES ovlivňuje ji zejm.: tržní cena podkladového aktiva čím vyšší tím vyšší cena futures, výnos z podkladového aktiva čím vyšší tím vyšší cena futures, doba trvání futures čím delší, tím vyšší cena futures, aktuální tržní úroková cena, za kterou lze získat půjčku - čím vyšší tím vyšší cena futures. transakční náklady, zdanění výnosů z futures a porovnání se zdaněním výnosů z podkladových aktiv, možnosti dalšího prodeje, atd. Fce futures: funkce zajišťovací z podstaty standardizovaného termínovaného obchodu vyplývá snížení úvěrového rizika, funkce spekulativní uzavření pozice na vzestup/pokles ceny podkladového aktiva, funkce termínovaného obchodu prvotní úloha zjištění nákupu/prodeje za předem danou cenu, investoři snižují riziko změny ceny podkladového aktiva, vznikl nový trh, který mohou investoři používat ke snižování tržního rizika, na trhu futures je jednodušší a méně finančně náročné vyrovnávat pozici portfolia (lze rychle a jednoduše uzavřít otevřenou pozici).

6 OPCE - standardizovaný termínový obchod, který však nepředstavuje závazek, ale PRÁVO MAJITELE KONTRAKTU/OPCE ho využít/uplatnit. VYPISOVATEL opce, tzn. ten, kdo opci prodává, má ale ZÁVAZEK splnit povinnosti vyplývající z opce. OPČNÍ PRÉMIE - cena, za kterou se opce prodává Podle typu práva, které z opce vyplývá, rozlišujeme také druh opcí: kupní opci kde majitel opce má PRÁVO KOUPIT sjednané podkladové aktivum, ve sjednaný čas, za sjednanou cenu, o vypisovatel opce má POVINNOST PRODAT sjednané podkladové aktivum, ve sjednaný čas, za sjednanou cenu. prodejní opci kde majitel opce má PRÁVO PRODAT sjednané podkladové aktivum, ve sjednaný čas, za sjednanou cenu, o vypisovatel opce má POVINNOST KOUPIT sjednané podkladové aktivum, ve sjednaný čas, za sjednanou cenu. Majitel opce MÁ PRÁVO VYUŽÍT OPCI. Vedle toho však může opci nechat propadnout nevyužít ji. MAJITEL opce však musí VŽDY zaplatit opční prémii. VYPISOVATEL opce má však VŽDY ZÁVAZEK plnit povinnosti vyplývající z opce. Další rozdělení opcí je podle toho, kdy je možné opci uplatnit: v případě, že je možné opci uplatnit až v den expirace kontraktu v tom případě se jedná o EVROPSKOU OPCI, v případě, že opci lze uplatnit kdykoliv během sjednaného kontraktu jedná se o AMERICKOU OPCI. Základní faktory, které na cenu opce nejsilněji působí, jsou: současná cena podkladových aktiv, realizační cena opce, doba splatnosti opce, očekávaná cenová volatilita podkladového aktiva během doby platnosti opce, očekávané zisky, dividendy z podkladového aktiva během doby splatnosti opce, krátkodobé bezrizikové (referenční) úrokové sazby na finančním trhu.

7 KUPNÍ OPCE majitel opce (koupě kupní opce) Obr. 3 Vývoj zisků a ztrát majitele kupní opce Zisk (+) Zisk pro majitele opce = TC (RC + OP) 0 OP Ztráta (-) RC Cena opční prémie maximální ztráta majitele opce RC + OP t E, TC t, CPA Poznámka: OP - opční prémie, RC realizační cena, tzn. sjednaná cena, t čas, TC tržní cena podkladového aktiva, t E - doba expirace opčního kontraktu, CPA cena podkladového aktiva. KUPNÍ OPCE vypisovatel opce (prodej kupní opce) Obr. 4 Vývoj zisků a ztrát vypisovatele kupní opce Zisk (+) OP Cena opční prémie maximální zisk pro vypisovatele opce 0 RC t E, TC t, CPA RC + OP Ztráta pro vypisovatele opce = TC RC + OP Ztráta (-) Poznámka: OP - opční prémie, RC realizační cena, tzn. sjednaná cena, t čas, TC tržní cena podkladového aktiva, t E - doba expirace opčního kontraktu, CPA cena podkladového aktiva.

8 PRODEJNÍ OPCE majitel prodejní opce (koupě prodejní opce) Obr. 5 Vývoj zisků a ztrát majitele prodejní opce Zisk (+) Zisk pro majitele opce = (RC +OP) - TC 0 OP t E, TC RC + OP RC t, CPA Ztráta (-) Cena opční prémie maximální ztráta pro majitele opce Poznámka: OP - opční prémie, RC realizační cena, tzn. sjednaná cena, t čas, TC tržní cena podkladového aktiva, t E - doba expirace opčního kontraktu, CPA cena podkladového aktiva. PRODEJNÍ OPCE vypisovatel prodejní opce (prodej prodejní opce) Obr. 6 Vývoj zisků a ztrát vypisovatele prodejní opce Zisk (+) Cena opční prémie maximální zisk pro vypisovatele opce OP 0 t E, TC RC + OP RC t, CPA Ztráta pro vypisovatele opce = (RC + OP) - TC Ztráta (-) Poznámka: OP - opční prémie, RC realizační cena, tzn. sjednaná cena, t čas, TC tržní cena podkladového aktiva, t E - doba expirace opčního kontraktu, CPA cena podkladového aktiva. Fce opce: funkce zajišťovací skoro 100% hedging - nejefektivnějším nástrojem hedgingu, funkce spekulativní minoritní, funkce termínového obchodu.

9 SWAPY smluvní, časově omezené výměně podkladového aktiva, u nejčastějších úrokových a měnových swapů, doprovázené také výměnou úrokových výnosů z tohoto aktiva. nestandarizované termínové obchody - obchoduje se s nimi na nestandardizovaných trzích (OTC trzích), stejně jako forwardy jsou to obchody šité na míru podle přání smluvních stran Swapy se od ostatních derivátů liší především v těchto bodech: na začátku kontraktu dojde k výměně podkladového aktiva (jistin) obě strany proto musí být kapitálově vybaveny (u devizového swapu), během kontraktu dochází k dohodnuté platbě či výměně úrokových výnosů z vyměněného podkladového aktiva (jistin), obě strany se předem domluví na rozpise plateb během doby trvání swapu, existuje zde úvěrové riziko (stejně jako u forwardu), zesílené počáteční výměnou podkladového aktiva. Obr. 7 Průběh obyčejného úrokového swapu Společnost Wood Company se chce jistit před pohybem úrokové sazby (má jiné úrokové závazky znějící na pohyblivou sazbu), a tak se společností Steel Company domluví, že spolu uzavřou úrokový swap na podkladové aktivum (jistinu) 10 mil. USD, na dobu 6 měsíců. Společnost Wood Company bude protistraně platit pevnou úrokovou sazbu ve výši 8,25 % p.a., společnost Steel Company ji naproti tomu bude vyplácet pohyblivou úrokovou sazbu, která se bude vázat na LIBOR (7,65 % p.a.) + 20 bazických bodů. Výplata úrokových plateb bude také pololetní. Wood Company platí FIXNĚ, dostává POHYBLIVÉ platby. 8,25 % p.a. LIBOR + 20 bazických bodů Steel Company dostává FIXNÍ platby, platí POHYBLIVĚ. Deriváty v České republice mezibankovní trh (úrokové a měnové swapy a forwardy), BCPP povolení obchodovat s futures a opcemi x NEOBCHODUJE SE, RM-S připraven projekt s vídeňskou burzou WBAG nerealizoval se.

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů

Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Finanční trhy Úvod do finančních derivátů Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 2.2.2013 Finanční

Více

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů DERIVÁTOVÝ TRH Definice derivátu - nejobecněji jsou deriváty nástrojem řízení rizik (zejména tržních a úvěrových), deriváty tedy nejsou investičními nástroji - definice dle US GAAP: derivát je finančním

Více

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp.

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty strana 2 Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 3 Vymezení termínových

Více

Finanční deriváty II.

Finanční deriváty II. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty II. strana 2 Obsah přednášky Princip opcí Druhy opcí Cena a spekulační efekt Kurzovní

Více

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Informace o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Společnost QuantOn Solutions, o. c. p., a. s. (Dále jen QuantOn Solutions nebo i obchodník) poskytuje klientovi v souladu s 73d odst.

Více

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09

ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127. Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 Zkouškové termíny ST 14.1. 8:00, E 127 PO 19.1. 16:00, E 127 ČT 22.1. 8:00, E 127 ST 28.1. 16:00, E 127 1 Vymezení cenných papírů (CP) CP jsou v zákoně vymezeny výčtem: Akcie, zatímní listy, poukázky na

Více

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp.

Finanční deriváty. Základní druhy finančních investičních instrumentů. Vymezení termínových obchodů. spotový versus termínový obchod (resp. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty strana 2 Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 3 Vymezení termínových

Více

Příprava na zkoušky odborné způsobilosti na finančních trzích

Příprava na zkoušky odborné způsobilosti na finančních trzích Příprava na zkoušky odborné způsobilosti na finančních trzích Deriváty II opce a opční strategie Opce Poskytuje vlastníkovi opce nikoli povinnost, ale právo k nákupu nebo prodeji určitého podkladového

Více

N_MF_B Mezinárodní finance B 4. Devizové operace forwardové operace uzavřená a otevřená devizová pozice, hedging swapové devizové operace. Parita úrokové míry Nekrytá úroková parita - Covered Covered Interest

Více

Problematika finančních derivátů ve firmě AGC Automotive Czech a. s. Financial Derivatives in AGC Automotive Czech a. s.

Problematika finančních derivátů ve firmě AGC Automotive Czech a. s. Financial Derivatives in AGC Automotive Czech a. s. Technická univerzita v Liberci Hospodářská fakulta Studijní program: 6208 Ekonomika a management Studijní obor: Podniková ekonomika Problematika finančních derivátů ve firmě AGC Automotive Czech a. s.

Více

E S E J MĚNOVÉ FUTURES A MĚNOVÉ OPCE

E S E J MĚNOVÉ FUTURES A MĚNOVÉ OPCE E S E J MĚNOVÉ FUTURES A MĚNOVÉ OPCE Úvod Měnovými operacemi se nazývají prodeje a nákupy cizích měn, zejména pro zprostředkování obchodů se službami a kapitálovými transakcemi 1. Jednotlivé subjekty provádějící

Více

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních

Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních Členění termínových obchodů z hlediska jejich základních vlastností a způsobů obchodovatelnosti TERMÍNOVÉ OBCHODY Neodvolatelné /tzv. pevné/ termínové obchody Termínové kontrakty typu forward a futures

Více

SR (CZK/EUR) 26,512 27,122 3 měs. IR CZK p.a. 6,24 7,44 3 měs. IR EUR p.a. 3,86 4,62 a) přímá kotace Nákupní forwardový kurs vypočítáme takto: SR 100

SR (CZK/EUR) 26,512 27,122 3 měs. IR CZK p.a. 6,24 7,44 3 měs. IR EUR p.a. 3,86 4,62 a) přímá kotace Nákupní forwardový kurs vypočítáme takto: SR 100 Příklad č. 1 Na základě následujících kotací spotového kursu eura v korunách a tříměsíčních úrokových měr na korunová a eurová aktiva vypočítejte nákupní a prodejní tříměsíční forwardový kurs eura v korunách

Více

Měnové opce v TraderGO

Měnové opce v TraderGO Měnové opce v TraderGO Upozornění Informace sdělené v rámci této prezentace NEJSOU investičním doporučením, projevem osobního investičního poradenství ani nabídkou k nákupu či prodeji investičních nástrojů.

Více

FIMO 6 Finanční a komoditní deriváty v MO

FIMO 6 Finanční a komoditní deriváty v MO FIMO 6 Finanční a komoditní deriváty v MO Obecná charakteristika Finanční instrumenty s širokým uplatněním v MO. 3 základní ekonomické charakteristiky: Deriváty jsou termínové kontrakty. Sjednány dnes,

Více

Mezinárodní finance 5. Devizové operace: forwardové operace uzavřená a otevřená devizová pozice, hedging swapové devizové operace. Měnový forward Měnový forward je nákup nebo prodej jedné měny za jinou

Více

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ 5.5 POHLEDÁVKY - podstata, charakteristika, oceňování, postupy účtování, vykazování v rozvaze, odlišnosti vůči mezinárodní regulaci dle IAS/IFRS Pohledávku lze charakterizovat

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Ekonomicko-správní fakulta Jana Hnátková (UČO 174727) Finanční podnikání Magisterské (prezenční) studium Imatrikulační ročník 2005 Téma: Finanční deriváty Finanční trhy (PFFITR)

Více

Finanční management. Nejefektivnější portfolio (leží na hranici) dle Markowitze: Polemika o významu dividendové politiky

Finanční management. Nejefektivnější portfolio (leží na hranici) dle Markowitze: Polemika o významu dividendové politiky Finanční management Dividendová politika, opce, hranice pro cenu opce, opční techniky Nejefektivnější portfolio (leží na hranici dle Markowitze: existuje jiné s vyšším výnosem a nižší směrodatnou odchylkou

Více

FINANČNÍ DERIVÁTY A JEJICH MOŽNÉ VYUŽITÍ V PODNIKOVÉ PRAXI

FINANČNÍ DERIVÁTY A JEJICH MOŽNÉ VYUŽITÍ V PODNIKOVÉ PRAXI Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Finanční podnikání FINANČNÍ DERIVÁTY A JEJICH MOŽNÉ VYUŽITÍ V PODNIKOVÉ PRAXI Financial derivatives and their possible utilization in business

Více

Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční nástroje a rizika s nimi související CENNÉ PAPÍRY Dokumentace: Banka uzavírá s klientem standardní smlouvy dle typu kontraktu (Komisionářská smlouva, repo smlouva, mandátní smlouva). AKCIE je

Více

Základní druhy finančních investičních instrumentů

Základní druhy finančních investičních instrumentů Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 2 Podnikové akcie strana 3 Akcie Vymezení a legislativa

Více

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR CENNÉ PAPÍRY ve finančních institucích dr. Malíková 1 Operace s cennými papíry Banky v operacích s cennými papíry (CP) vystupují jako: 1. Investor do CP 2. Emitent CP 3. Obchodník s CP Klasifikace a operace

Více

Obchodní instrumenty. 1. Bez páky: A) Akcie B) ETF. 2. S pákou: A) Futures B) Opce C) CFD D) Forex

Obchodní instrumenty. 1. Bez páky: A) Akcie B) ETF. 2. S pákou: A) Futures B) Opce C) CFD D) Forex CO TO JE BURZA? Burza Místo, kde se obchodují všechny finanční instrumenty Striktní dohled kontrolních orgánů Místo, kde se střetává nabídka s poptávkou Právnická osoba, a.s. Obchodník s cennými papíry

Více

INFORMACE O RIZICÍCH

INFORMACE O RIZICÍCH INFORMACE O RIZICÍCH PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41, IČ: 47116129, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1834 (dále jen Obchodník)

Více

Investiční služby investiční nástroje

Investiční služby investiční nástroje Investiční služby investiční nástroje Podnikání na kapitálovém trhu Mgr. Bc. Kristýna Chalupecká Hlavní body přednášky Investiční nástroje Subjekty investování Investiční služby Dle Zákona č. 256/2004

Více

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 Bankovní účetnictví Cenné papíry a deriváty Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky

Více

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty Účetnictví finančních institucí Cenné papíry a deriváty 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky postupně přecházejí k službám

Více

nákup 3,20( 5,18) 1,62

nákup 3,20( 5,18) 1,62 a) ( FRF/DEM nákup 3,20( 5,18) 1,62 prodej 3,42( 5,26 1,54) b) 1. Prodej DEM v bance A: 617 284 USD (1 000 000 : 1,62) 2. Prodej USD v bance B: 3197531 FRF (617 284 x 5,18) 3. Prodej FRF v bance C: 1 005513

Více

Zajištění měnových rizik

Zajištění měnových rizik Ing.František Janatka,CSc. Zajištění měnových rizik Měnová rizika souvisejí s vývojem světové ekonomiky, měnovými kurzy a dalšími faktory -představují značná rizika, v současné době zejména pro české vývozce

Více

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Ostatní produkty

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Ostatní produkty Produkty finančních trhů a jejich rizika Ostatní produkty datum platnosti a účinnosti od 01. 09. 2014 Obsah Úvod 3 Vysvětlivky 4 Popis rizik 4 Obecné 4 Charakteristiky opcí 5 Seznam zkratek 6 Riziko ztráty

Více

Produkty finančních trhů. Ostatní produkty

Produkty finančních trhů. Ostatní produkty Produkty finančních trhů Verze 3.2, říjen 2008 Obsah Úvod... 1 Vysvětlivky... 2 Popis rizik... 2 Obecné.... 2 Charakteristiky opcí... 3 Seznam zkratek... 4 Riziko ztráty investované částky...4 Daňové dopady...

Více

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Devizové produkty a produkty peněžního trhu

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Devizové produkty a produkty peněžního trhu Produkty finančních trhů a jejich rizika Devizové produkty a produkty peněžního trhu datum platnosti a účinnosti od 01. 09. 2014 Obsah Úvod 3 Vysvětlivky 4 rizik 4 Obecné 4 Charakteristiky opcí 5 Seznam

Více

Příklad měnového forwardu. N_ MF_A zs 2013

Příklad měnového forwardu. N_ MF_A zs 2013 Příklad měnového forwardu N_ MF_A zs 2013 Témata - otázky Jak vydělávají měnoví dealeři ve velkých bankách? Jaký je vztah mezi spotovým a forwardovým měnovým kurzem? Co je to úroková parita? Úvod forwardové

Více

Informace o investičních nástrojích a jejich rizika

Informace o investičních nástrojích a jejich rizika Informace o investičních nástrojích a jejich rizika Informace poskytované Klientovi na základě zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů ( ZKPT ), evropské směrnice

Více

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související

Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Investiční služby, Investiční nástroje a rizika s nimi související Předmětem tohoto materiálu je popis investičních služeb poskytovaných ATLANTIK finanční trhy, a.s. (dále jen Obchodník ), investičních

Více

Seznam studijní literatury

Seznam studijní literatury Seznam studijní literatury Zákon o účetnictví, Vyhlášky 500 a 501/2002 České účetní standardy (o CP) Kovanicová, D.: Finanční účetnictví, Světový koncept, Polygon, Praha 2002 nebo později Standard č. 28,

Více

Úvod. www.csob.cz. Nástroje sloužící k zajištění rizika pohybu úrokových měr. Finanční trhy. Identifikace rizika. Definice a rozsah rizika

Úvod. www.csob.cz. Nástroje sloužící k zajištění rizika pohybu úrokových měr. Finanční trhy. Identifikace rizika. Definice a rozsah rizika Nástroje sloužící k zajištění rizika pohybu úrokových měr Úvod Každý podnikatelský subjekt čelí nejistotě. Budoucnost je doposud nenapsaná kapitola a můžeme jen s menšími či většími úspěchy odhadovat,

Více

INFORMACE INFORMACE O INVESTIČNÍCH NÁSTROJÍCH A RIZICÍCH S NIMI SPOJENÝCH

INFORMACE INFORMACE O INVESTIČNÍCH NÁSTROJÍCH A RIZICÍCH S NIMI SPOJENÝCH INFORMACE INFORMACE O INVESTIČNÍCH NÁSTROJÍCH A RIZICÍCH S NIMI SPOJENÝCH 1 ÚVODEM Tento dokument popisuje základní rizika spojená s Investičními službami, kterými se rozumí investiční služby definované

Více

Zajištění kurzového rizika pomocí derivátů devizového trhu

Zajištění kurzového rizika pomocí derivátů devizového trhu Bankovní institut vysoká škola Praha Finančnictví a ekonomických disciplín Zajištění kurzového rizika pomocí derivátů devizového trhu Bakalářská práce Autor: Ondřej Švec Bankovnictví, Bankovní management

Více

Rychlý průvodce finančním trhem

Rychlý průvodce finančním trhem Rychlý průvodce finančním trhem www.highsky.cz Trh Forex Z hlediska objemu transakcí je forexový trh největší na světě (decentralizovaný trh s denním objemem 4 biliony USD) Denní objem trhu je zhruba 16x

Více

Obchodování s deriváty v praxi

Obchodování s deriváty v praxi Obchodování s deriváty v praxi Praha 17.4.2012 Patria Direct, člen skupiny KBC group. Patria Direct, a.s., Jungmannova 24, 110 00 Praha 1, tel.: +420 221 424 240, fax: +420 221 424 179, e-mail: info@patria-direct.cz,

Více

Finanční deriváty ŘÍZENÍ RIZIK I

Finanční deriváty ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční deriváty Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale právy na ně (=> obchody s rizikem ). Hodnota vzniká zprostředkovaně přes hodnotu podkladového aktiva nebo ukazatele. Existence

Více

Ing. Ondřej Audolenský

Ing. Ondřej Audolenský České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ing. Ondřej Audolenský Vedoucí: Prof. Ing. Oldřich Starý, CSc. Rizika podnikání malých a středních

Více

Finanční deriváty II.

Finanční deriváty II. Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Finanční deriváty II. strana 2 Obsah přednášky Princip opcí Druhy opcí Cena opce a spekulační efekt Kurzovní

Více

Měnový forward Měnový forward je nákup nebo prodej jedné měny za jinou měnu za kurz předem dohodnutý zúčastněnými stranami. Vypořádání obchodu proběhn

Měnový forward Měnový forward je nákup nebo prodej jedné měny za jinou měnu za kurz předem dohodnutý zúčastněnými stranami. Vypořádání obchodu proběhn N_MF_A Mezinárodní finance 5. Devizové operace forwardové operace uzavřená a otevřená devizová pozice, hedging swapové devizové operace. Měnový forward Měnový forward je nákup nebo prodej jedné měny za

Více

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Produkty devizových a peněžních transakcí

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Produkty devizových a peněžních transakcí Produkty finančních trhů a jejich rizika Verze 0.5, září 2009 Obsah Úvod... 1 Vysvětlivky... 2 rizik... 2 Obecné... 2 Charakteristiky opcí... 3 Seznam zkratek... 4 Riziko ztráty investované částky... 4

Více

Bezkuponové dluhopisy centrálních bank Poukázky České národní banky a bezkupónové dluhopisy vydané zahraničními centrálními bankami.

Bezkuponové dluhopisy centrálních bank Poukázky České národní banky a bezkupónové dluhopisy vydané zahraničními centrálními bankami. POPIS ČÍSELNÍKU : : BA0088 Druhy cenných papírů a odvozených kontraktů (derivátů) Hierarchická klasifikace druhů cenných papírů podle jejich ekonomické formy a obsahu (věcného charakteru) s návazností

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

INFORMACE O RIZICÍCH A INVESTIČNÍCH NÁSTROJÍCH

INFORMACE O RIZICÍCH A INVESTIČNÍCH NÁSTROJÍCH INFORMACE O RIZICÍCH A INVESTIČNÍCH NÁSTROJÍCH 1. Úvodní ustanovení Tento dokument popisuje základní rizika spojená s Investičními službami a Investičními nástroji a dále obecný popis povahy jednotlivých

Více

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014

Finanční právo. Přednáška. JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 Finanční právo Přednáška JUDr. Michael Kohajda, Ph.D. 16. dubna 2014 PRÁVO FINANČNÍHO TRHU Finanční trh Systém subjektů a vztahů mezi nimi, které umožňují shromažďování, soustřeďování (akumulace, agregace)

Více

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK - PRÁVNICKÁ OSOBA

INVESTIČNÍ DOTAZNÍK - PRÁVNICKÁ OSOBA INVESTIČNÍ DOTAZNÍK - PRÁVNICKÁ OSOBA Zákazník Obchodní název IČO: CIF: Sídlo: Ulice: Obec: PSČ: Země: (dále též jen "Zákazník") UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s., se sídlem Praha 4, Želetavská

Více

Parita úrokové míry Nekrytá úroková parita - Unc Uncovered Interest Rate Parity (parita kupní síly a Fisherův efekt) SR * (1 + IRD) = (1+ IRF) * SRe P

Parita úrokové míry Nekrytá úroková parita - Unc Uncovered Interest Rate Parity (parita kupní síly a Fisherův efekt) SR * (1 + IRD) = (1+ IRF) * SRe P N_MF_A Mezinárodní finance 4. Devizové operace forwardové operace uzavřená a otevřená devizová pozice, hedging swapové devizové operace. Parita úrokové míry Nekrytá úroková parita - Unc Uncovered Interest

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Výkaz: OCP (ČNB) 31-4 Datový soubor: DOCOS31 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Část 1: Přehled obchodů pro zákazníky dle sektorů Datová oblast: DOCO3_11 CP

Více

Devizové trhy a operace. Doc.Ing.Lubomír Civín, CSc.,MBA

Devizové trhy a operace. Doc.Ing.Lubomír Civín, CSc.,MBA Devizové trhy a operace Doc.Ing.Lubomír Civín, CSc.,MBA Obsah FOREX a jeho struktura Technika realizace devizových obchodů Devizové operace z hlediska účelu realizace FOREX a jeho struktura FOREX a jeho

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Výkaz: OCP (ČNB) 31-4 Datový soubor: DOCOS31 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Část 1: Přehled obchodů pro zákazníky dle sektorů Datová oblast: DOCO3_11 CP

Více

Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Brno 2007 Petra Müllerová MASARYKOVA UNIVERZITA Ekonomicko-správní fakulta Studijní obor: Peněžnictví ELIMINACE MĚNOVÉHO RIZIKA V PODMÍNKÁCH

Více

Zajištění kurzového rizika pomocí derivátů devizového trhu

Zajištění kurzového rizika pomocí derivátů devizového trhu Bankovní institut vysoká škola Praha Finančnictví a ekonomických disciplín Zajištění kurzového rizika pomocí derivátů devizového trhu Bakalářská práce Autor: Ondřej Švec Bankovnictví, Bankovní management

Více

[1m] [DOCO30_11.03.00] Objem obchodů s CP - jiný než obhosp. vztah. Nákup Prodej. Objem obchodů s inv. nástroji za sledované období

[1m] [DOCO30_11.03.00] Objem obchodů s CP - jiný než obhosp. vztah. Nákup Prodej. Objem obchodů s inv. nástroji za sledované období [1m] [DOCO30_11.03.00] Objem obchodů s CP - jiný než obhosp. vztah Nákup Prodej Objem obchodů s inv. nástroji za sledované období 1 2 Zákazníci celkem 1 49158717 46596447 Banka 2 34323419 35567005 Pojišťovna

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Diplomová práce Finanční deriváty - jejich oceňování a využití v podnikových financích Financial derivatives - their pricing and application in the corporate

Více

00001350_IS_0644 K_M vztah (05_01) Stránka 1

00001350_IS_0644 K_M vztah (05_01) Stránka 1 00001350_IS_0644 K_M vztah (05_01) Stránka 1 05_01 Objem obchodu s cennymi papiry uzavrenych pro zakazniky v ramci komisionarskeho nebo mandatniho vztahu Nakup (celkovy obrat) za sledovane Prodej (celkovy

Více

Povaha a rizika obchodování s cennými papíry (str. 18-22)

Povaha a rizika obchodování s cennými papíry (str. 18-22) Povaha a rizika obchodování s cennými papíry (str. 18-22) Rizika a povaha spojená s obchodovatelnými instrumenty Investování na finančních trzích je rizikové. Každý investor by měl zhodnotit svou toleranci

Více

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu

Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Tematický rozsah potřebných odborných znalostí podle zák. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu Zákon o podnikání na kapitálovém trhu, účinný od 3. 1. 2018, nastavuje přísnější podmínky pro

Více

Finanční deriváty v podmínkách České republiky

Finanční deriváty v podmínkách České republiky Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra Finančních obchodů Finanční deriváty v podmínkách České republiky Bakalářská práce Autor: Vedoucí práce: Jana Pražáková, DiS, Bankovnictví, Bankovní management

Více

Ocenění finančních derivátů a jejich účetní zachycení v podniku Moravský Peněžní Ústav spořitelní družstvo. Bc. Petr Gibala

Ocenění finančních derivátů a jejich účetní zachycení v podniku Moravský Peněžní Ústav spořitelní družstvo. Bc. Petr Gibala Ocenění finančních derivátů a jejich účetní zachycení v podniku Moravský Peněžní Ústav spořitelní družstvo Bc. Petr Gibala Diplomová práce 2017 ABSTRAKT Cílem této diplomové práce je vypracovat projekt

Více

Finanční deriváty a nutnost jejich studia

Finanční deriváty a nutnost jejich studia Finanční deriváty a nutnost jejich studia Bohuslav Sekerka, katedra účetnictví a financí SVŠES v Praze Tento příspěvek chce upozornit na využití finančních derivátů v podnikání a na nutnost zařadit do

Více

Název položky Nákup Převod peněžních prostředků na rozvahové nebo podrozvahové aktivum.

Název položky Nákup Převod peněžních prostředků na rozvahové nebo podrozvahové aktivum. POPIS ČÍSELNÍKU : Typy transakcí prováděných s obchodovatelnými nástroji. OBCHTR Použití číselníku v parametrech: P0504 P0544 Typy obchodů s CP : Výčet položek číselníku: 04 položky Nákup Převod peněžních

Více

'Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

'Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Česká národní banka OCP (ČNB) 31-04 'Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Datový soubor: DOCOS31.04.00 Sestavil: P. Gross Telefon: 221 191 286 Podpis oprávněné osoby: Komentář:

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 4. čtvrtletí 2007. Publikováno na internetu dne 1.února 2008

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 4. čtvrtletí 2007. Publikováno na internetu dne 1.února 2008 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 4. čtvrtletí 2007 Publikováno na internetu dne 1.února 2008 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 4.Q.2007 Česká

Více

DERIVÁTY FINANČNÍCH TRHŮ

DERIVÁTY FINANČNÍCH TRHŮ Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta DERIVÁTY FINANČNÍCH TRHŮ KFDEFT Boris Šturc Deriváty finančního trhu Vydala Masarykova univerzita v Brně Ekonomicko-správní fakulta Vydání první - pilotní

Více

Telefonní číslo:

Telefonní číslo: Sdělení klíčových informací Účel Tento dokument Vám poskytne klíčové informace o tomto investičním produktu. Nejde o propagační materiál. Poskytnutí těchto informací vyžaduje zákon, aby Vám pomohly porozumět

Více

INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH

INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH INFORMACE O INVESTIČNÍCH SLUŽBÁCH A NÁSTROJÍCH 1. Údaje o Bance jako právnické osobě, která vykonává činnosti stanovené v licenci ČNB a základní informace související investičními službami poskytovanými

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Česká národní banka OCP (ČNB) 3-04 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Datový soubor: DOCOS3.02.00 Sestavil: odd. Externích výkazů Telefon: Podpis oprávněné osoby: Komentář: Banka:

Více

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů Přílohy Příloha č. 1 Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy Z toho: úroky z dluhových cenných papírů 2. Náklady na úroky a podobné náklady Z toho: náklady na úroky z dluhových

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Výkaz: OCP (ČNB) 31-04 Datový soubor: DOCOS31 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Část 1: Přehled obchodů pro zákazníky dle sektorů Datová oblast: DOCO30_11

Více

Mezinárodní finanční trhy

Mezinárodní finanční trhy Mezinárodní finanční trhy Deriváty Ing. Jan Vejmělek, Ph.D., CFA jan_vejmelek@kb.cz Investiční bankovnictví Deriváty Investiční instrumenty, jejichž cena se odvíjí od ceny podkladového aktiva (akcie, dluhopisy,

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 2. čtvrtletí 2010 Publikováno na internetu dne 30. července 2010

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 2. čtvrtletí 2010 Publikováno na internetu dne 30. července 2010 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb za 2. čtvrtletí 2010 Publikováno na internetu dne 30. července 2010 OCP (ČNB) 31-04 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Více

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY

E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY E-učebnice Ekonomika snadno a rychle FINANČNÍ TRHY - specifický trh, na kterém se obchodují peníze - peníze - můžou mít různou podobu hotovost, devizy, cenné papíry - funkce oběživa, platidla, dají se

Více

45244782_IS_0544.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1

45244782_IS_0544.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1 45244782_IS_0544.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1 05_01 Objem obchodu s cennymi papiry uzavrenych pro zakazniky v ramci komisionarskeho nebo mandatniho vztahu Nakup (celkovy Prodej (celkovy obrat) za sledovane

Více

Produkty k zajištění tržních rizik

Produkty k zajištění tržních rizik Produkty k zajištění tržních rizik Produkty k zajištění tržních rizik Úvod: Současný finanční svět je charakteristický svou nepředvídatelností. Turbulentní vývoj regulatorního prostředí a neustálé změny

Více

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.)

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) 4. Účtování cenných papírů Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) Cenné papíry členění (v souladu s IAS 39) : k prodeji k obchodování

Více

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Jsou vydávány na dobu delší než 1 rok Stejně jako šeky a směnky mají zákonem

Více

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav matematiky a kvantitativních metod. Oceňování finančních derivátů.

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav matematiky a kvantitativních metod. Oceňování finančních derivátů. Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Ústav matematiky a kvantitativních metod Oceňování finančních derivátů Marcela Škodová Bakalářská práce 2012 PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem tuto práci

Více

_IS_0543 K_M vztah (05_01) Stránka 1

_IS_0543 K_M vztah (05_01) Stránka 1 00001350_IS_0543 K_M vztah (05_01) Stránka 1 05_01 Objem obchodu s cennymi papiry uzavrenych pro zakazniky v ramci komisionarskeho nebo mandatniho vztahu Nakup (celkovy obrat) za sledovane Prodej (celkovy

Více

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Úrokové produkty

Produkty finančních trhů a jejich rizika. Úrokové produkty Produkty finančních trhů a jejich rizika Úrokové produkty datum platnosti a účinnosti od 01. 09. 2014 Obsah Úvod 3 Vysvětlivky 4 Popis rizik 4 Obecné 4 Charakteristiky opcí 5 Seznam zkratek 6 Riziko ztráty

Více

_IS_0643 K_M vztah (05_01) Stránka 1

_IS_0643 K_M vztah (05_01) Stránka 1 00001350_IS_0643 K_M vztah (05_01) Stránka 1 05_01 Objem obchodu s cennymi papiry uzavrenych pro zakazniky v ramci komisionarskeho nebo mandatniho vztahu Nakup (celkovy obrat) za sledovane Prodej (celkovy

Více

Účtováníobchodů na PXE. 1. listopadu 2007

Účtováníobchodů na PXE. 1. listopadu 2007 Účtováníobchodů na PXE 1. listopadu 2007 Transakce na PXE Denní zúčtování cenových změn (dále variation margin či M2M ) Fyzické dodání elektrické energie Maržové vklady Poplatky burze 2 Právní rámec Mezinárodní

Více

Měnový swap (FX swap) spotový prodej cizí měny a její forwardový nákup

Měnový swap (FX swap) spotový prodej cizí měny a její forwardový nákup Měnový swap (FX swap) spotový prodej cizí měny a její forwardový nákup Definice kontraktu: Kontrakt je kombinací spotového (měnového) obchodu a měnového forwardu. Jedná se o dohodu o spotovém prodeji dohodnutého

Více

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2 FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Dluhopisy a dluhopisové portfolio I. Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je popsat dluhopisy jako investiční instrumenty,

Více

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb

Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Česká národní banka OCP (ČNB) 31-04 Hlášení o druzích a rozsahu poskytnutých investičních služeb Datový soubor: DOCOS31.02.00 Sestavil: jmeno osoby Telefon: telefon Podpis oprávněné osoby: Komentář: Banka:

Více

Rizika v oblasti pasivních obchodů banky Banka podstupuje při svých pasivních obchodech níže uvedená rizika:

Rizika v oblasti pasivních obchodů banky Banka podstupuje při svých pasivních obchodech níže uvedená rizika: Rizika v oblasti pasivních obchodů banky Banka podstupuje při svých pasivních obchodech níže uvedená rizika: Riziko likvidity znamená pro banku možný nedostatek volných finančních prostředků k pokrytí

Více

Nakup (celkovy obrat) za sledovane ctvrtleti

Nakup (celkovy obrat) za sledovane ctvrtleti 05_01 Objem obchodu s cennymi papiry uzavrenych pro zakazniky v ramci komisionarskeho nebo mandatniho vztahu Nakup (celkovy obrat) za sledovane Prodej (celkovy obrat) za sledovane A B 001 002 1. Investicni

Více

_IS_0641.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1

_IS_0641.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1 00001350_IS_0641.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1 05_01 Objem obchodu s cennymi papiry uzavrenych pro zakazniky v ramci komisionarskeho nebo mandatniho vztahu Nakup (celkovy obrat) za sledovane Prodej (celkovy

Více

_IS_0544.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1

_IS_0544.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1 00001350_IS_0544.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1 05_01 Objem obchodu s cennymi papiry uzavrenych pro zakazniky v ramci komisionarskeho nebo mandatniho vztahu Nakup (celkovy obrat) za sledovane Prodej (celkovy

Více

_IS_0444.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1

_IS_0444.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1 00001350_IS_0444.xls K_M vztah (05_01) Stránka 1 05_01 Objem obchodu s cennymi papiry uzavrenych pro zakazniky v ramci komisionarskeho nebo mandatniho vztahu Nakup (celkovy obrat) za sledovane Prodej (celkovy

Více

ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA

ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA Provozně ekonomická fakulta Katedra obchodu a financí TEZE K DP ZAJIŠTĚNÍ KURZOVÉHO RIZIKA U VYBRANÉ OBCHODNÍ TRANSAKCE Vedoucí diplomové práce: Vypracoval: Ing. Jana Žehrová

Více

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Metodický list č. 1

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Metodický list č. 1 FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Metodický list č. 1 Název tématického celku: Úroková sazba a výpočet budoucí hodnoty Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlit pojem úroku a roční úrokové

Více

Přehled obchodů pro zákazníky podle investičních nástrojů - DOCO30_21 - Objem obchodů s CP - jiný než obhosp. vztah

Přehled obchodů pro zákazníky podle investičních nástrojů - DOCO30_21 - Objem obchodů s CP - jiný než obhosp. vztah Přehled obchodů pro zákazníky podle investičních nástrojů - DOCO30_21 - Objem obchodů s CP - jiný než obhosp. vztah Objem obchodů s inv. nástroji za sledované období Nákup Prodej Investiční CP Akcie nebo

Více

PRAVIDLA KOMERČNÍ BANKY, A.S. PRO OBCHODOVÁNÍ S NÁSTROJI

PRAVIDLA KOMERČNÍ BANKY, A.S. PRO OBCHODOVÁNÍ S NÁSTROJI PRAVIDLA KOMERČNÍ BANKY, A.S. PRO OBCHODOVÁNÍ S NÁSTROJI 1. Definice 1.1 Pojmy s velkým počátečním písmenem mají pro účely této přílohy význam stanovený v tomto odstavci nebo v příslušné rámcové smlouvě:

Více

Informace o investičních nástrojích a souvisejících rizicích

Informace o investičních nástrojích a souvisejících rizicích Informace o investičních nástrojích a souvisejících rizicích V případě, že se prostřednictvím Roklenu rozhodnete investovat do investičních nástrojů, je nezbytné, abyste rozuměli níže uvedeným rizikům,

Více