AKTIGRAFIE, PŘEHLED INDIKACÍ A OBLASTÍ POUŽITÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AKTIGRAFIE, PŘEHLED INDIKACÍ A OBLASTÍ POUŽITÍ"

Transkript

1 Left.gif (10785 Midlle.gif (12243 Right.gif (10788 AKTIGRAFIE, PŘEHLED INDIKACÍ A OBLASTÍ POUŽITÍ ACTIGRAPHY, INDICATIONS AND DOMAINS OF USE Daniel Hořínek, Karel Šonka, Michal Tichý Neurochirurgické oddělení FNM, Praha Neurologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha SOUHRN Aktigrafie je neinvazivní ekonomicky snadno dostupná metoda sloužící k dlouhodobé registraci pohybů. Nejčastěji je používána v diagnostice poruch spánku a bdění, dává totiž nepřímou informaci o době a trvání spánku, respektive bdění. Aktigrafie je validní metodou pro určování poruch cirkadiánní rytmicity a je to výhodné vyšetření při diferenciální diagnostice hypersomnií a insomnií. Aktigrafie je užitečný nástroj k dlouhodobému sledování efektu terapie u poruch spánku a u nemocných, u nichž je míra motorické aktivity úměrná závažnosti onemocnění. Klíčová slova: aktigrafie, cyklus spánek-bdění, poruchy spánku a bdění, hypersomnie, insomnie SUMMARY Actigraphy is non-invasive, low-cost method providing long-term registration of physical motion. The most extensive use of actigraphy is in the assessment of sleep-wake disorders because it gives the indirect information on sleep time and sleep duration. Actigraphy is a valid method of measurement in the assessment of circadian rhythm impairments, and in the gross assessment of sleep time. Actigraphy is a useful tool for long-term follow-up of subjects suffering from sleep disorders and of subjects in whom the level of motor activity is correlated with the severity of their disease. Key words: actigraphy, sleep-wake cycle, sleep-wake disorders, hypersomnia, insomnia Hořínek D, Šonka K, Tichý M. Aktigrafie, přehled indikací a oblastí použití. Psychiatrie 2002;6(4): Úvod EEG je referenční metodou pro hodnocení poruch spánku a bdění. Zpočátku se používalo samostatně, později v rámci polysomnografie (PSG). PSG je metoda monitorování spánku sestávající z EEG záznamu, záznamu očních pohybů a EMG bradového svalstva. Součástí polysomnografie bývá také záznam respirace a EKG. Využívá se v laboratorní diagnostice většiny poruch spánku a bdění. Někteří autoři však používají v určitých případech behaviorálních měření, poukazujíce na fakt, že spánek je komplexním procesem a EEG jen jednou z jeho charakteristik. Snaha rozlišit spánek a bdění jinak než elektroencefalograficky není ve spánkové medicíně nová. V roce 1939, krátce po objevu EEG Bergerem, se Kleitman a spol. pokoušeli stanovit počátek spánku pomocí dřevěného špalíčku drženého mezi palcem a ukazovákem. Porovnávali čas mezi upuštěním špalíčku a počátkem spánku na elektroencefalografickém (EEG) záznamu. Vyšetřované osoby upustily předmět cca 5 25 s po vymizení alfa rytmu (Blake et al., 1939).

2 Behaviorální měření vycházejí ze skutečnosti, že s počátkem spánku dochází k určitým změnám, jako je relaxace svalového tonu, změna v dýchání, ztráta schopnosti reagovat na zvukové a světelné podněty, které se projevují změnou chování vyšetřované osoby. Z metod využívajících aktivní odpovědi vyšetřovaného subjektu se experimentálně používá tzv. sleep switch device (Hauri, 1999). Vyšetřovaná osoba tiskne spínač zařízení do chvíle, kdy začne dřímat. Uvolněním spínače se změří latence usnutí. Latence usnutí zjištěná touto metodou vysoce korelovala s polysomnografickým záznamem (p = 0,98). Autor doporučuje sleep switch device jako vynikající nástroj k měření latence usnutí u nemocných s insomnií. Jiným příkladem behaviorálního měření vyžadujícího aktivní odpověď je zařízení ve formě masky nebo čapky vytvářející akustické nebo světelné podněty, na které vyšetřovaná osoba reaguje (Ogilvie a Wilkinson, 1988). Tyto přístroje se ukazují být velmi efektivní při rozlišování spánku a bdění, včetně detekce probuzení uprostřed spánku. V tomto ohledu jsou citlivější než aktigrafie a při měření celkové doby spánku. Příkladem takového přístroje je spánková čapka. Vyšetřovaná osoba slyší tón nebo vnímá rozsvícení světla a reaguje na to stisknutím spínače, pokud je bdělá. Spánková čapka umožňuje i do jisté míry rozlišení REM a NREM spánku, zaznamenává oční pohyby (Mamelak a Hobson, 1989). Mezi metodami založenými na záznamu nečinnosti je nejrozšířenější aktigrafie. Aktigrafie je registrace pohybů. Aktigrafické monitorování spánku a bdění staví na skutečnosti, že ve spánku jsou pohyby mnohem méně četné a intenzivní než při bdělosti. Aktigrafie byla poprvé použita skupinou Kripkeho a spol. v roce 1978 ve studii s pěti normálními osobami (Kripke et al., 1978). Princip metody Aktigraf je přístroj, který měří zrychlení a převádí je na číselnou hodnotu. Uvnitř přístroje je umístěna pružina, která reaguje na pohyb ohnutím. Stupeň a míra ohnutí vytvářejí změnu napětí, která odpovídá počtu aktigrafických signálů. Toto numerické vyjádření je pravidelně zaznamenáváno, například každou desetinu sekundy, a je pak sumarizováno za určitý časový úsek (např. jedné minuty). Hodnoty jsou uloženy v paměti registrační jednotky a po skončení měření jsou převedeny do počítače k dalšímu zpracování. U některých přístrojů lze zvolit frekvenci ukládání a dobu snímání, senzitivitu, nastavení filtrů; u některých jsou tyto hodnoty nastaveny bez možnosti změny. Samotný aktigraf (registrační jednotka) je přístroj velikosti a tvaru náramkových hodinek (obr. 1), který lze připevnit na zápěstí (eventuálně kotník) vyšetřovaného subjektu. Nejčastější způsob umístění je na nedominantní zápěstí. Aktigraf představuje minimální nebo malé omezení pro pacienta.

3 Vizuální a automatická analýza výsledků, validita metody Po převedení dat z aktigrafu do počítače se záznam hodnotí buď vizuálně po zobrazení, nebo automaticky počítačovým softwarem, který je většinou součástí sériově vyráběných zařízení (obr. 2).

4 Ve studiích, které se zaměřovaly na porovnání polysomnografie a vizuální analýzy aktigrafického záznamu, byla zjištěna vysoká korelace těchto metod. V první pilotní studii Kriepke a spol. (1978) zjistili vysokou míru shody mezi výskytem spánku podle aktigrafu vizuálně a podle EEG (p = 0,98). Menšího stupně korelace bylo dosaženo v hodnocení nočních probuzení. Vysokou korelaci vizuálně hodnoceného aktigrafického záznamu s PSG uvádějí i další autoři. Mullaney a spol. nalezli nejvyšší korelaci pro celkovou dobu spánku (p = 0,89), pro úseky bdění během spánku byla korelace s PSG 0,7, avšak pro probuzení již jen 0,25 (Mullaney et al., 1980). Automatická analýza využívá prediktivních modelů. Počítačový algoritmus klasifikuje většinou zaznamenanou periodu jako spánek v případě, že neobsahuje žádné aktigrafické signály (tedy žádný pohyb) a nepředchází-li nebo nenásleduje-li perioda s vysokou motorickou aktivitou. Volba a sestavení počítačového algoritmu může mít rozhodující význam pro specifičnost měření. Pro určité klinické subpopulace je zapotřebí specifické kalibrace algoritmu pro danou skupinu nemocných. Například jiný algoritmus je potřeba zvolit u pacientů trpících depresí, u kterých malý počet aktigrafických signálů již svědčí pro bdělost (Girardin et al., 1999, 2000). Validační studie aktigrafického hodnocení využívajícího prediktivních algoritmů prokázaly vysoké korelace aktigrafie a PSG. Doba vyšetřování zde již byla omezena pouze na periodu spánku (Lockley et al., 1999). Aktigrafické měření může však být ovlivněno různými okolnostmi. Například u pacienta trpícího psychofyziologickou insomnií, jenž byl školen v relaxačních technikách je pravděpodobné, že dlouhotrvající bdění bez zaznamenaného pohybu bude imponovat nesprávně jako spánek. U nemocného s PLMS (periodické pohyby končetinami ve spánku, Periodic Limb Movements in Sleep) motorická aktivita naopak vytvoří záznam jako při bdělosti (Hauri a Wisbey, 1992). Významné artefakty mohou vznikat vlivem vnějšího prostředí v ložnicích monitorovaných osob (vodní postel, kolébka, pohyby

5 partnera nebo matky spící s dítětem apod.). Měření porovnávající výsledky měření při umístění aktigrafu na dominantním a nedominantním zápěstí prokázala podstatně vyšší motorickou aktivitu na dominantní straně, nicméně žádné významné rozdíly pro hodnocení stavu spánek-bdění pro každou stranu zvlášť (Sadeh et al., 1994). Většina autorů však používá k aktigrafickému monitorování nedominantní zápěstí (resp. nohu u kojenců a batolat). Pozornost byla věnována variabilitě opakovaného měření. Nebyl pozorován tzv. first night effect, tedy situace, kdy se výsledky prvního vyšetření liší značně od pozdějších v důsledku reakce pacienta na nezvyklé prostředí. Nicméně byly nalezeny značné intraindividuální rozdíly (Hilten et al., 1993). Sadeh u dětí s poruchou spánku a kontrolních subjektů nalezl dobré korelace i při opakovaných měřeních, méně stabilních výsledků bylo dosaženo u nemocných než u kontrolní skupiny. U dětí a adolescentů, u nichž je spánek variabilnější, doporučuje tento autor aktigrafické měření opakovat. Podobný závěr učinila Acebová: u dětí a adolescentů je zapotřebí k získání spolehlivých výsledků pěti a více nocí-měření (Acebo et al. 1999). Několikadenní vyšetření je při aktigrafickém monitorování změn denní aktivity již standardem, který je navíc velmi jednoduše dosažitelný. Pokus o aktigrafické určení spánkových stadií, ačkoliv je s nimi spojena různá míra motorické aktivity, byl neúspěšný (Middelkoop et al., 1993). Používání aktigrafie v praxi Většina klinických studií týkajících se aktigrafického měření byla prováděna v domácím prostředí zkoumaných osob. Laboratorní prostředí sice eliminuje mnoho možných artefaktů (viz výše a hlavně odložení aktigrafu vyšetřovanou osobou), ale z hlediska přirozeného spánku je domácí prostředí nepochybně výhodnější. Popíšeme zde způsob a význam používání aktigrafie při vyšetření nejdůležitějších poruch spánku. Insomnie Insomnie je symptom, který je vyvolán značným množstvím příčin. Při vyšetřování je třeba jej dokumentovat a kvantifikovat, protože velká část insomniaků svoji nespavost nadhodnocuje a naopak nemocní s fragmentovaným spánkem si nejsou vědomi většiny probouzecích reakcí. Spánek zdravých se liší od spánku insomniaků v aktigrafickém obraze délkou trvání, efektivitou (zdravý spánek má efektivitu větší než 80 %) a množstvím pohybové aktivity během spánku. Polysomnografie pro kvantifikaci nespavosti není nejvhodnější nástroj z mnoha důvodů, z nichž nejdůležitější jsou nutnost adaptace na laboratoř (která se v některých případech stejně nemusí zdařit), omezený počet vyšetřených nocí (většinou jedna) a velká finanční náročnost a tedy rutinní nedostupnost. Tyto problémy do značné míry řeší aktigrafie. Vzhledem k tomu, že nespavci mají přerušovaný spánek s častými přechody ze spánku do bdělosti, používání aktigrafu u této skupiny je někdy problematické. Ve své studii věnující se aktigrafickému monitorování insomnie Hauri a Wisbey (1992) zjistili diskrepanci rozlišování spánku a bdění při srovnání aktigrafie a celonoční polysomnografie (rozdíl 49 min). Girardin a spol. ve své studii zabývající se rovněž srovnáním PSG a aktigrafie u skupiny nemocných trpících insomnií použili jiný druh hodnotícího algoritmu než autoři v předchozích studiích a došli k podstatně menší průměrné chybě aktigrafického měření (25 min) (Girardin et al., 1999). Autoři se domnívají, že vliv artefaktů na aktigrafické měření lze podstatně omezit volbou vhodného hodnotícího algoritmu. Aktigrafie zpřesňuje vyplňování spánkových deníků (Schmidt-Nowara et al., 1992). Aktigrafie při úspěšné terapii zaznamená zlepšení spánkové efektivity bez ohledu na absolutní počet minut ve spánku strávených. Lze takto úspěšně posoudit efekt farmakologické léčby, případně psychoterapie na

6 průběh choroby. Brooks posuzoval vliv behaviorální terapie na kvalitu spánku při insomnii (Brooks et al., 1993). Po léčbě trávili nemocní méně času v posteli a měli vyšší efektivitu spánku. Zajímavé je zjištění Hauriho a Wisbeyho (1992), že při určitých typech insomnie odpovídá aktigrafické měření lépe subjektivnímu hodnocení spánku než PSG. Aktigrafické studie účinku hypnotik jsou dostatečně přesné, objektivní a přitom ekonomicky výhodné (Tobler et al., 1983; Borbely et al., 1983). Aktigrafie však nedává odpověď na otázku, jaký je vliv hypnotik na architekturu spánku. Narkolepsie Narkolepsie je charakterizována imperativním záchvatovitým usínáním během dne. Ve studiích věnovaných aktigrafickému monitorování narkolepsie (Durrer et al., 1991; Hajek et al., 1989) se ukázalo, že imperativní usínání během dne lze rozeznat podle fragmentovaného záznamu denní aktivity na aktigrafickém záznamu. Dobrá korelace s PSG byla pro epizody spánku trvající déle než 5 min (Durrer et al., 1991). Aktigrafie je tudíž vhodnou metodou k dokumentaci denních usnutí při narkolepsii, jakkoliv se jako diagnostické kritérium používá Test mnohočetné latence usnutí (MSLT-Multiple Sleep Latency Test). Syndrom spánkové apnoe (SAS) SAS je soubor příznaků vyvolaných přerušováním pravidelného dýchání ve spánku apnoickými pauzami. Apnoická pauza je ukončena probouzecí reakcí, a tak dochází ke fragmentaci spánku. Během apnoických pauz, respektive na jejich konci se zvyšuje motorická aktivita. Albert-Tulkens se svými kolegy ve studii zabývající se aktigrafickým sledováním SAS stanovili movement index (poměr mezi počtem úseků se zaznamenaným pohybem dělený časem stráveným v posteli a násobený 100) a fragmentation index (poměr mezi jednominutovými úseky strávenými v nehybnosti a celkovou délkou imobilních úseků násobený 100). Oba indexy se pak výrazně snížily v průběhu terapie SAS. Sadeh a spol. (Sadeh et al., 1993) zjistili, že motorická aktivita výrazně stoupá při umělé nazální okluzi a že počet respiračních událostí výrazně koreluje s průměrnou úrovní aktivity a je nepřímo úměrný počtu zaznamenaných minut bez pohybu. Stanovit diagnózu SAS znamená potvrdit existenci respiračního problému během spánku, zjistit jeho příčinu a stanovit stupeň závažnosti choroby, což není možné bez celonočního měření ventilačních parametrů. Aktigrafie nemůže posloužit jako diagnostický nástroj k určení SAS a ke zjištění stupně jeho závažnosti. Podle některých autorů však může být použita ke dlouhodobému sledování léčených pacientů (Aubert-Tulkens et al., 1987), což autoři tohoto článku nemohou potvrdit. Poruchy rytmu spánek-bdění U poruch cirkadiánní rytmicity je aktigrafie suverénní diagnostickou metodou (Pollak et al., 2001) a zároveň slouží k monitorování účinku léčby. Kombinace se spánkovými deníky je vhodná. Týká se to syndromu zpožděné a předčasné fáze spánku, phase delay a phase advance. Aktigrafie se úspěšně používá i u pacientů trpících poruchami biologických rytmů v důsledku práce ve směnném provozu. U těchto nemocných nemá polysomnografické vyšetření v laboratorním prostředí valnou hodnotu (Sadeh et al., 1995). Dlouhodobé monitorování je zde nutné k získání spolehlivých dat a získání představy o kvalitě spánku. Lavie a Tzischinská ve své studii (Lavie et al., 1992) prováděné u zaměstnanců dvou různých továren ukázali, že rozhodujícími faktory určujícími délku a kvalitu spánku je v těchto případech trvání směny, vztah posunů směn ke směru otáčení hodinových ručiček a věk. S použitím aktigrafie bylo prokázáno, že posuny směnného provozu ve směru hodinových ručiček vedly ke zlepšení organizace a cyklů spánku zaměstnanců továren. Vzhledem k tomu, že časový pacemaker u většiny z nás je nastaven přibližně na 25 hodin (tzv. free running rytmus) a nikoliv 24 hodin, je tolerován lépe posun ve směru hodinových ručiček, (ranní-odpolední-noční směna). Periodické pohyby končetinami ve spánku Při PLMS je část spánku provázena pohyby dolními končetinami rytmicky se opakujícími většinou po

7 20 30 s. Standardní diagnostika spočívá v povrchové elektromyografické registraci aktivity obvykle nejvíce postižených svalů mm. tibiales anteriores v průběhu noční polysomnografie. Aktigraf se v tomto případě přikládá na dorsum nohy a zaznamenává typický dystonický pohyb v hleznu. V případě izometrické kontrakce je však aktigrafický záznam falešně negativní, proto je aktigrafie ve srovnání s elektromyografickým záznamem méně senzitivní. Aktigrafické monitorování dobře korelovalo s EMG při svalové aktivitě trvající déle než 3 s, jejíž amplituda byla vyšší než 50 mv. Při nižších hodnotách aktigraf svalovou aktivitu podhodnocoval (Sforza et al., 1999). Odchylka od správného měření způsobená aktigrafem však zůstává při opakovaném měření stejná. Aktigrafie je v některých laboratořích používána k rutinní diagnostice PLMS a je vhodným nástrojem ke sledování efektu léčby. Poruchu spánku při syndromu neklidných nohou (restless legs syndrome) aktigrafie dokumentuje také dosti senzitivně. Pohyby při tomto onemocnění se však neměří, pokud nemáme podezření na současné PLMS. Diagnóza RLS se stanovuje na základě detailní anamnézy popisující klasické příznaky onemocnění (parestezie v dolních končetinách, které nastanou po přikrytí při ulehnutí, a v jejich důsledku motorický neklid). Aktigrafické monitorování lze využít k objektivnímu zhodnocení efektu léčby. Aktigrafie v psychiatrii a neurologii Abnormity spánku jsou velice častým symptomem duševních onemocnění. Dlouhodobé aktigrafické studie umožňují orientační posuzování spánkových poruch sdružených se základním onemocněním a ukazují strukturu denních aktivit těchto nemocných. Motorické projevy patří do současných diagnostických kritérií afektivních poruch a mají prediktivní význam pro další vývoj choroby. Někteří autoři se proto začali věnovat objektivnímu popisu těchto symptomů. Lemke a spol. použili k monitorování deprese aktigrafu (Lemke et al., 1999). Aktigrafie potvrdila skutečnost, že motorická aktivita je vyšší u depresí se špatnou kvalitou spánku a že pacienti trpící těžkými depresemi mají těžší spánkové poruchy a projevují vyšší motorickou noční aktivitu než pacienti s lehčím postižením. Intenzita pohybů v noci zaznamenaná aktigrafem je přímo úměrná subjektivně vnímané kvalitě spánku u deprese. Aktigrafie byla využita k objektivnímu sledování dětí s poruchou pozornosti s hyperaktivitou (attention deficit and hyperactivity disorder ADHD). Bylo zjištěno, že spánek dětí trpících ADHD se od spánku kontrolní skupiny lišil co do délky trvání, rozdíl však hraničně nebyl statisticky významný (p = 0,56) (Corkum et al., 2001). Schizofrenici trpí často poruchami cirkadiánního rytmu. Aktigrafické sledování prokázalo motorickou aktivitu v průběhu noci, nerovnoměrné rozložení motorické aktivity v průběhu dne a známky syndromu zpožděné fáze spánku. Aktigrafie je vhodná ke sledování účinku psychosociální terapie (Haug et al., 2000). U demence rovněž dochází k poruchám rytmu spánek-bdění, které mohou být aktigraficky monitorovány (Scherder et al., 1999). Parkinsonova nemoc ovlivňuje cirkadiánní rytmicitu a vede k závažným poruchám spánku, včetně syndromu neklidných nohou a PLMS (Jakoubková et al., 2001). To je indikací k aktigrafickému měření (Askenasy, 2001). Existují práce zabývající se i objektivním monitorováním tremoru a ve vztahu k tremoru objektivnímu posouzení účinku terapie (Van Someren et al., 1997, 1998). Pro tento typ měření vytvořili autoři nový typ aktigrafu, upravený tak, aby zaznamenával trvání a amplitudu pohybu, respektive tremoru. Praktická aplikace aktigrafie při vyšetřování poruch spánku Autoři navrhují jednoduché schéma při vyšetřování nemocného s insomnií, hypersomnií a poruchu cirkadiánního rytmu, viz obrázek 1.

8 Při objednávání nemocného k vyšetření je vhodné mu zároveň zaslat spánkový deník k zaznamenání poruch ve spánkovém rytmu na období nejméně dvou týdnů. Při prvním vyšetření podrobnou anamnézou a rozborem deníků většinou zjistíme povahu poruchy (např. zcela jasně můžeme diferencovat narkolepsii a syndrom neklidných nohou, vyslovit podezření na SAS). Pokud je charakter poruchy již jasný, je možno zavést léčbu nebo indikovat cílené vyšetření (většinou polysomnografii). V případě insomnie z nejasných příčin je vhodné nemocného další dva týdny vyšetřovat aktigrafií, v kombinaci se spánkovým deníkem. Použití aktigrafu jako diagnostické metody je indikováno u suspektních poruch cirkadiánního rytmu. Aktigrafie se opakuje u vybraných diagnóz ke zhodnocení efektu léčby. MUDr. Daniel Hořínek Fakultní nemocnice Motol Neurochirurgické oddělení V Úvalu Praha 5 Do redakce došlo: 18. června 2002 K publikaci přijato: 18. září 2002

9 LITERATURA Acebo C, Sadeh A, Seifer R, Tzischinsky O, Wolfson AR, Hafer A, Carskadon MA. Estimating sleep patterns with activity monitoring in children and adolescents: how many nights are necessary for reliable measures? Sleep 1999;22: Askenasy JM. Approaching disturbed sleep in late Parkinson s Disease: first step toward a proposal for a revised UPDRS. Parkinsonism and Related Disorders 2001;8: Aubert-Tulkens G, Culee C, Harmant-Van Rijckevorsel K, Rodenstein DO. Ambulatory evaluation of sleep disturbances and therapeutic effects in sleep apnea syndrome by wrist activity monitoring. Am Rev Respir Dis 1987;136: Blake H, Gerard RW, Kleitman N. Factors influencing brain potentials during sleep. J Neurophysiol 1939;2: Borbely AA, Mattmann O, Loepfe M. A single dose of benzodiazepine hypnotics alters the sleep EEG in the subsequent drug-free night. Eur J Pharmacol 1983;89: Brooks JO, Friedman L, Bliwise DL, Yesavage JA. Use of wrist actigraph to study insomnia in older adults. Sleep 1993;16: Corkum P, Tannock R, Moldofsky H, Hogg-Johnson S, Humphries T. Actigraphy and parental ratings of sleep in children with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Sleep 2001;24: Durrer M, Hess K, Dursteler M. Narcolepsy and activity monitor. Schweiz Arch Neurol Psychiat 1991;142: Girardin JL, Zizi F, von Gizycki H, Hauri P. Actigraphic assessment of sleep in insomnia: application of the actigraph data analysis software (ADAS). Physiology and Behavior 1999; 65: Girardin JL, Mendlowicz MV, Gillin JC, Rapaport MH, Kelsoe JR, Zizi F, Landolt HP, von Gizycki H. Sleep estimation from wrist activity in patients with major depression. Physiology and Behavior 2000;70: Hajek M, Meier-Ewert K, Wirz-Justice A, et al. Bright white light does not improve narcoleptic symptoms. Eur Arch Psychiatr Neurol Sci 1989;238: Haug HJ, Wirz-Justice A, Rossler W. Actigraphy to measure day structure as a therapeutic variable in the treatment of schizophrenic patients. Acta Psychiat Scand 2000;102 Suppl: Hauri PJ, Wisbey J. Wrist actigraphy in insomnia. Sleep 1992;15: Hauri PJ. Evaluation of a sleep switch device. Sleep 1999;22: Hilten JJ, van Braat EAM, Velde EA, van der Middelkoop HAM, Kerkhof GA, Kamphuisen HAC. Ambulatory activity monitoring during sleep: an evaluation of internight and intrasubject variability in healthy persons aged Sleep 1993;16: Jakoubková M, Šonka K, Roth J, Růžička E, Michalčíková B, Jech R, Mečíř P, Nevšímalová S. Spánek při Parkinsonovy nemoci dotazníkové šetření. Čes a Slov Neurol Neurochir 2001;64/97: Kripke DF, Mullaney DJ, Messin S, Wyborney VG. Wrist actigraphic measures of sleep and rhythms. Electroencephalogr Clin Neurophysiol 1978;44: Lavie P, Tzischinsky O. Epstein R. Sleep-wake cycle in shift workers on a clockwise and counterclockwise rotation system. Isr J Med Sci 1992;28: Lemke MR, Puhl P, Broderick A. Motor activity and perception of sleep in depressed patients. J Psych Res 1999;33: Lockley SW, Skene DJ, Arendt J. Comparison between subjective and actigraphic measurement of sleep and sleep rhythms. J Sleep Res 1999;8: Mamelak A, Hobson JA. Nightcap: a home-based sleep monitoring system. Sleep 1989;12: Middelkoop HAM, Hilten JJ van, Kramer GS, Kamphuisen AC. Actigraphically recorded motor activity and immobility across sleep cycles and stages in healthy male subjects. J Sleep Res 1993;2: Mullaney DJ, Kripke DF, Messin S. Wrist-actigraphic estimation of sleep time. Sleep 1980;3: Ogilvie RD, Wilkinson RT. Behavioral versus EEG-based monitoring of all-night sleep/wake patterns. Sleep 1988;11: Pollak CP, Tryon WW, Nagaraja H, Dzwonczyk R. How accurately does actigraphy identify the states of sleep and wakefullness? Sleep 2001;24: Sadeh A, Hauri PJ, Kripke DF, Lavie P. The role of actigraphy in the evaluation of sleep disorders. Sleep 1995;18: Sadeh A, Millman RP, Wyatt JK, Carskadon MA. Activity-based detection of induced respiratory disturbances in sleep. Sleep Res 1993;21:112.

10 Sadeh A, Sharkey K, Carskadon MA. Activity-based sleep-wake identification: an empirical test of methodological issues. Sleep 1994;17: Sforza E, Zamagni M, Petiav C, Krieger J. Actigraphy and leg movements during sleep: a validation study. J Clin Neurophysiol 1999;16: Scherder EJA, Van Someren EJ, Swaab DF. Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) improves the rest activity rhythm in midstage Alzheimer s disease. Behav Brain Res 1999;101: Schmidt-Nowara WW, Beck AA, Jessop CA. Actigraphic assessment of a treatment trial of sleep restriction in chronic insomnia. Sleep Res 1992; Tobler I, Dijk DJ, Jaggi K, Borbely AA. Effects on night-time motor activity and performance in the morning after midazolam intake during the night. Arnzheim-Forsch/Drug Res 1983;33: Van Someren EJ, Vonk BF, Thijssen WA, Speelman JD, Schuurman PR, Mirmiran M, Swaab DF. A new actigraph for long term registration of the duration and intensity of tremor and movement. Trans Biomed Eng 1998;45: Van Someren EJ. Actigraphic monitoring of movement and rest-activity rhythms in aging, Alzheimer s disease and Parkinson s disease. Trans Rehabil Eng 1997;5: Left.gif (10785 Midlle.gif (12243 Right.gif (10788

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. 1 Nespavost je buď jen symptom a nebo samostatná nemoc. Příčiny nespavosti jsou velmi různé, ale základní a nejčastější diagnoza u dospělých je primární (psychofyziologická)

Více

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Obsah sdělení monitorování stadií spánku (především EEG nálezy) spánek a paměť změny

Více

Centrum pro poruchy spánku a bdění

Centrum pro poruchy spánku a bdění Centrum pro poruchy spánku a bdění Prof. MUDr. Karel Šonka, Dr.Sc. Vedoucí lékař Tým lékařů MUDr. Tereza Vorlová Compiled Sep 17, 2018 2:54:54 PM by Document Globe 1 Doc. MUDr. Iva Příhodová, PhD. MUDr.

Více

Aktigrafie: pohybová aktivita jako odraz stavu pacienta. Eduard Bakštein (NÚDZ / FEL ČVUT)

Aktigrafie: pohybová aktivita jako odraz stavu pacienta. Eduard Bakštein (NÚDZ / FEL ČVUT) Aktigrafie: pohybová aktivita jako odraz stavu pacienta Eduard Bakštein (NÚDZ / FEL ČVUT) 9. 10. 2016 Aktigrafie CO: Záznam pohybové aktivity (člověka) K ČEMU: Měření fází klidu/aktivity JAK: měření zrychlení

Více

Obsah. Summary... 11 Úvod... 12

Obsah. Summary... 11 Úvod... 12 Obsah Summary... 11 Úvod... 12 1 Spánek a bdění... 15 1.1 Biologické rytmy... 15 1.2 Cirkadiánní rytmy... 16 1.2.1 Historie výzkumu cirkadiánních rytmů... 16 1.2.2 Regulace cirkadiánních rytmů... 18 1.2.2.1

Více

Světový den spánku a poruchy biologických rytmů

Světový den spánku a poruchy biologických rytmů Světový den spánku a poruchy biologických rytmů Soňa Nevšímalová Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Podpořeno společností sanofi-aventis, s. r. o. SACS.CHC.18.02.0208 Tisková konference, 6. března 2018

Více

Poruchy spánku. I. Příhodová Neurologická kl. 1. LF UK a VFN

Poruchy spánku. I. Příhodová Neurologická kl. 1. LF UK a VFN Poruchy spánku I. Příhodová Neurologická kl. 1. LF UK a VFN Definice spánku Periodicky se opakující stav klidu s minimální pohybovou aktivitou v typické poloze, s omezenou reaktivitou na zevní podněty

Více

M. Pretl, M. Hobzová, M. Honnerová, J. Lněnička, V. Novák, V Sedlák, J. Vyskočilová, K. Šonka

M. Pretl, M. Hobzová, M. Honnerová, J. Lněnička, V. Novák, V Sedlák, J. Vyskočilová, K. Šonka Indikační kriteria pro léčbu poruch dýchání ve spánku pomocí přetlaku v dýchacích cestách u dospělých Dokument České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou medicínu M. Pretl, M. Hobzová, M. Honnerová,

Více

Spánek v prostředí intenzivní péče. Přednášející: Michal Pospíšil Spoluautor: Adriana Polanská

Spánek v prostředí intenzivní péče. Přednášející: Michal Pospíšil Spoluautor: Adriana Polanská Spánek v prostředí intenzivní péče Přednášející: Michal Pospíšil Spoluautor: Adriana Polanská Úvod Existuje mnoho studií poukazujících na rizika spojená s nedostatkem spánku u zdravotníků. Jen málo se

Více

DOPORUČENÝ POSTUP U DĚTSKÝCH PACIENTŮ S PORUCHAMI DÝCHÁNÍ VE SPÁNKU

DOPORUČENÝ POSTUP U DĚTSKÝCH PACIENTŮ S PORUCHAMI DÝCHÁNÍ VE SPÁNKU DOPORUČENÝ POSTUP U DĚTSKÝCH PACIENTŮ S PORUCHAMI DÝCHÁNÍ VE SPÁNKU Ondrová M. 1, Kraus J. 2, Plzák J. 3, Lánský M. 4, Hrdlička A. 5 1. Klinika dětské otorinolaryngologie LF MU a FN Brno 2. ORL oddělení

Více

Délka nočního spánku a jeho kvalita se výrazně podílí na zdravotním stavu obyvatel i kvalitě jejich života.

Délka nočního spánku a jeho kvalita se výrazně podílí na zdravotním stavu obyvatel i kvalitě jejich života. Březen 1 Spánek je nezbytný nejen pro regeneraci duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop a tedy pro kognitivní funkce, ale i pro celou řadu metabolických pochodů. Kvalita nočního spánku

Více

STANDARD PÉČE NA PRACOVIŠTÍCH ZAJIŠŤUJÍCÍCH DIAGNOSTIKU A LÉČBU PORUCH SPÁNKU

STANDARD PÉČE NA PRACOVIŠTÍCH ZAJIŠŤUJÍCÍCH DIAGNOSTIKU A LÉČBU PORUCH SPÁNKU STANDARD PÉČE NA PRACOVIŠTÍCH ZAJIŠŤUJÍCÍCH DIAGNOSTIKU A LÉČBU PORUCH SPÁNKU [KAP. 11.1] Česká společnost pro výzkum spánku a spánkovou medicínu a ČPFS MUDr. Martin Pretl, CSc., MUDr. Milada Hobzová,

Více

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha Parkinsonova nemoc = primárně neurologické onemocnění doprovodné psychiatrické příznaky deprese psychiatrické

Více

Poruchy spánku ve stáří

Poruchy spánku ve stáří Poruchy spánku ve stáří Obecné charakteristiky charakter spánku se ve stáří mění senioři zapojení do komunity spí lépe spánek zhoršuje zármutek, osamocení, úzkost, potraumatické stavy starší lidé chodí

Více

Transkraniální elektrostimulace jako způsob rehabilitace částo nemocných dětí

Transkraniální elektrostimulace jako způsob rehabilitace částo nemocných dětí Transkraniální elektrostimulace jako způsob rehabilitace částo nemocných dětí Abstrakt V tomto článku se poprvé zkoumala účinnost transkraniální elektrické stimulace (TES) v programu rehabilitace dětí

Více

Ronchopatie a syndrom spánkové apnoe Organizace péče a základní vyšetřovací algoritmus

Ronchopatie a syndrom spánkové apnoe Organizace péče a základní vyšetřovací algoritmus MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY Ronchopatie a syndrom spánkové apnoe Organizace péče a základní vyšetřovací algoritmus Gál B., Urbánková P., Hanák J., Sádovská K. 8.2.2019

Více

INDIKAČNÍ KRITÉRIA PRO LÉČBU PORUCH DÝCHÁNÍ VE SPÁNKU POMOCÍ PŘETLAKU V DÝCHACÍCH CESTÁCH U DOSPĚLÝCH

INDIKAČNÍ KRITÉRIA PRO LÉČBU PORUCH DÝCHÁNÍ VE SPÁNKU POMOCÍ PŘETLAKU V DÝCHACÍCH CESTÁCH U DOSPĚLÝCH INDIKAČNÍ KRITÉRIA PRO LÉČBU PORUCH DÝCHÁNÍ VE SPÁNKU POMOCÍ PŘETLAKU V DÝCHACÍCH CESTÁCH U DOSPĚLÝCH [KAP. 11.2] Česká společnost pro výzkum spánku a spánkovou medicínu a ČPFS MUDr. Martin Pretl, CSc.,

Více

Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD. AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3.

Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD. AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3. Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Jak najít hranice mezi stárnutím a Alzheimerovou nemocí? Bartoš, Raisová:

Více

EKG-TEPOVÁ FREKV. EMG-TONICKÉ EMG-FAZICKÉ AIR FLOW POHYB HRUDNÍKU ESOFAGEÁLNÍ TLAK CHRÁPÁNÍ KREVNÍ PLYNY-SAT O 2 TĚLESNÁ TEPLOTA KREVNÍ TLAK

EKG-TEPOVÁ FREKV. EMG-TONICKÉ EMG-FAZICKÉ AIR FLOW POHYB HRUDNÍKU ESOFAGEÁLNÍ TLAK CHRÁPÁNÍ KREVNÍ PLYNY-SAT O 2 TĚLESNÁ TEPLOTA KREVNÍ TLAK MORÁŇ PSG-LAB PSG-DOMA MSLT-LAB PG-SAS EEG EOG EKG-TEPOVÁ FREKV. EMG-TONICKÉ EMG-FAZICKÉ AIR FLOW POHYB HRUDNÍKU ESOFAGEÁLNÍ TLAK () CHRÁPÁNÍ KREVNÍ PLYNY-SAT O 2 () POLOHA TĚLA () () TĚLESNÁ TEPLOTA ()

Více

Účinek noční směny/služby na repolarizaci srdce podle QT intervalu a indexu kardio- -elektrofyziologické rovnováhy (iceb) u sester a lékařů

Účinek noční směny/služby na repolarizaci srdce podle QT intervalu a indexu kardio- -elektrofyziologické rovnováhy (iceb) u sester a lékařů Účinek noční směny/služby na repolarizaci srdce podle QT intervalu a indexu kardio- -elektrofyziologické rovnováhy (iceb) u sester a lékařů Michal Horáček, Jan Beroušek, Tomáš Vymazal KARIM 2. LF UK ve

Více

12. PŘEDNÁŠKA 10. května 2018

12. PŘEDNÁŠKA 10. května 2018 12. PŘEDNÁŠKA 10. května 2018 EOG elektrookulogram Úvod ke cvičení ERG elektroretinogram Polysomnografie spánkové cykly poruchy spánku Elektrookulogram EOG slouží k měření polohy oka pomocí elektrických

Více

Doprava: metro C, stanice Kobylisy, autobus 371 a 374 do zastávky Klecany U Hřbitova

Doprava: metro C, stanice Kobylisy, autobus 371 a 374 do zastávky Klecany U Hřbitova Neurovědy I, IV. ročník letní semestr 2017/2018 MUDr. Tomáš Novák, Ph.D. (tomas.novak@nudz.cz) Datum Hod. Kruh Místo výuky Vyučující Téma (/praktika) 3.4.2018 Klinický 5,6, 3.LF UK, 221 Prof. Bankovská

Více

X. Český a V. Česko - Slovenský sjezd spánkového lékařství

X. Český a V. Česko - Slovenský sjezd spánkového lékařství X. Český a V. Česko - Slovenský sjezd spánkového lékařství Termín: 6.11. - 8.11. 2008 Místo: Parkhotel Plzeň Organizační výbor sjezdu prim. MUDr. Jana Vyskočilová Doc. MUDr. Karel Šonka, DrSc. MUDr. Miroslav

Více

Poruchy spánku a jeho léčba. L. Závěšická, K. Espa -Červená, M. Brunovský, M. Matoušek

Poruchy spánku a jeho léčba. L. Závěšická, K. Espa -Červená, M. Brunovský, M. Matoušek Poruchy spánku a jeho léčba L. Závěšická, K. Espa -Červená, M. Brunovský, M. Matoušek Polysomnografické vyšetření: stav bdělosti EEG + EOG + EMG synchronizovaný spánek, pomalovlnný spánek, non REM spánek

Více

Měření EEG, spánek, hodnocení EEG záznamů a následná vizualizace

Měření EEG, spánek, hodnocení EEG záznamů a následná vizualizace Měření EEG, spánek, hodnocení EEG záznamů a následná vizualizace Václav Gerla, Josef Rieger, Lenka Lhotská, Vladimír Krajča ČVUT, FEL, Katedra kybernetiky, Technická 2, Praha 6 Fakultní nemocnice Na Bulovce,

Více

Přehled statistických výsledků

Přehled statistických výsledků Příloha 7 Přehled statistických výsledků 1 Úvod, zdroj dat a zadání analýz Statistická zpracování popsaná v tomto dokumentu vychází výhradně z dat Registru AINSO, tedy z dat sbíraných již podle návrhu

Více

A PROJEKT SHELTER V ČR

A PROJEKT SHELTER V ČR DLOUHODOBÁ GERIATRICKÁ PÉČE A PROJEKT SHELTER V ČR Koordinující pracoviště: Geriatrická klinika 1.LF UK a VFN, Praha prof. MUDr. Eva Topinková,, CSc. Eva Červinková NÁKLADY NA SLUŽBY PRO SENIORY V EVROPSKÉM

Více

Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii

Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii Lang O, Balon H, Kuníková I, Křížová H, Wald M KNM UK 3. LF a FNKV, 1. Chirurgická klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha 51. DNM, Seč Ústupky,

Více

Compliance léčby CPAP co bychom měli chtít od pacientů (a od sebe) MUDr. Martin Pretl, CSc.

Compliance léčby CPAP co bychom měli chtít od pacientů (a od sebe) MUDr. Martin Pretl, CSc. Compliance léčby CPAP co bychom měli chtít od pacientů (a od sebe) MUDr. Martin Pretl, CSc. www.inspamed.cz Co chceme od sebe? Schéma přednášky Kolik hodin průměrně spíte? a) 4-6 hodin b) 7-8 hodin c)

Více

Registr AINSO Technická podpora a pilotní výsledky z registru. Josef Bednařík, Miloš Suchý, Martina Pátá Neuromuskulární registry

Registr AINSO Technická podpora a pilotní výsledky z registru. Josef Bednařík, Miloš Suchý, Martina Pátá Neuromuskulární registry Registr AINSO Technická podpora a pilotní výsledky z registru Josef Bednařík, Miloš Suchý, Martina Pátá Neuromuskulární registry 2014 21.3.2014 Registr AINSO vytvořen na základě doporučení plynoucího z

Více

Klinický profil, léčba a prognóza 121 případů Guillainova- Barrého syndromu u 119 nemocných prospektivně zaznamenaných v české národním registru GBS.

Klinický profil, léčba a prognóza 121 případů Guillainova- Barrého syndromu u 119 nemocných prospektivně zaznamenaných v české národním registru GBS. Klinický profil, léčba a prognóza 121 případů Guillainova- Barrého syndromu u 119 nemocných prospektivně zaznamenaných v české národním registru GBS. J.Bednařík 1, 2, M.Škorňa 1, J.Kuchyňka 3, R.Mazanec

Více

Periodické pohyby končetinami ve spánku. VI. Sympozium praktické neurologie 5.6.2009 David Kemlink

Periodické pohyby končetinami ve spánku. VI. Sympozium praktické neurologie 5.6.2009 David Kemlink Periodické pohyby končetinami ve spánku VI. Sympozium praktické neurologie 5.6.2009 David Kemlink Syndrom neklidných nohou (Restless legs syndrome - RLS) Sensomotorické onemocnění definované neklidem spojeným

Více

NESPAVOST A JINÉ PORUCHY SPÁNKU Pro nelékařské zdravotnické obory

NESPAVOST A JINÉ PORUCHY SPÁNKU Pro nelékařské zdravotnické obory NESPAVOST A JINÉ PORUCHY SPÁNKU Pro nelékařské zdravotnické obory Vedoucí autorského kolektivu: MUDr. Claudia Borzová, Neurologicko-psychiatrická ambulance a poradna pro poruchy spánku a kognitivní poruchy,

Více

Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně

Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně NEUROPSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY PARKINSONOVY NEMOCI KOGNITIVNÍ PORUCHY A DEMENCE XIII 13.-14.10.201614.10.2016 Zuzana Hummelová I. neurologicka klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně Parkinsonova nemoc základní

Více

Edukační materiál. Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera

Edukační materiál. Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera Edukační materiál Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera Přípravek Strattera je indikován k léčbě hyperkinetické

Více

Eatonův myastenický syndrom. Josef Bednařík II.Neurologická klinika LFMU v Brně

Eatonův myastenický syndrom. Josef Bednařík II.Neurologická klinika LFMU v Brně Lambertův-Eaton Eatonův myastenický syndrom Josef Bednařík II.Neurologická klinika LFMU v Brně Autoimunitní etiopatogeneze MG a LEMS Myasthenia gravis (MG) a Lambert-Eatonův myastenický syndrom (LEMS)

Více

10. PŘEDNÁŠKA 27. dubna 2017 Artefakty v EEG Abnormální EEG abnormality základní aktivity paroxysmální abnormality epileptiformní interiktální

10. PŘEDNÁŠKA 27. dubna 2017 Artefakty v EEG Abnormální EEG abnormality základní aktivity paroxysmální abnormality epileptiformní interiktální 10. PŘEDNÁŠKA 27. dubna 2017 Artefakty v EEG Abnormální EEG abnormality základní aktivity paroxysmální abnormality epileptiformní interiktální iktální periodické Evokované potenciály sluchové (AEP) zrakové

Více

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018 Autoři: Karel Šonka, Kateřina Espa-Červená Garant: Karel Šonka Oponent: Martin Anders Komentář k algoritmu Odkaz č. 1 Spánková hygiena - soubor základních životosprávných opatření k usnadnění spánku (1,2,

Více

CHRONOTYPY A AKTIGRAFIE. Eva Fárková VP5

CHRONOTYPY A AKTIGRAFIE. Eva Fárková VP5 CHRONOTYPY A AKTIGRAFIE Eva Fárková VP5 Spánková medicína a chronobiologie Poruchy spánku a cirkadiánní rytmy u neuropsychiatrických onemocnění (SDACRIND) Pracovní skupina pro parasomnie/noční záchvatové

Více

Mezinárodní klasifikace poruch spánku ICSD-3, 2014 Karel Šonka

Mezinárodní klasifikace poruch spánku ICSD-3, 2014 Karel Šonka Mezinárodní klasifikace poruch spánku ICSD-3, 2014 Karel Šonka Centrum pro poruchy spánku a bdění Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha Historie 1979 American Sleep Disorders Association s Diagnostic

Více

PCT kontrolovaná ATB terapie nosokomiální pneumonie ventilovaných nemocných

PCT kontrolovaná ATB terapie nosokomiální pneumonie ventilovaných nemocných PCT kontrolovaná ATB terapie nosokomiální pneumonie ventilovaných nemocných Pavel Dostál Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci

Více

Poruchy spánku u pacientů v intenzivní péči...

Poruchy spánku u pacientů v intenzivní péči... Poruchy spánku u pacientů v intenzivní péči... Vladimír Černý Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulta zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně, Masarykova nemocnice Ústí

Více

Aleš BARTOŠ. AD Centrum Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha & Psychiatrické centrum Praha

Aleš BARTOŠ. AD Centrum Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha & Psychiatrické centrum Praha Aleš BARTOŠ AD Centrum Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha & Psychiatrické centrum Praha Psychiatrické centrum Praha, Bohnice Poradna pro poruchy paměti, Neurologická klinika UK 3. LF, FN Královské

Více

5. PŘÍLOHY. Příloha č. 1 Seznam tabulek. Příloha č. 2 Seznam obrázků. Příloha č. 3 Seznam zkratek

5. PŘÍLOHY. Příloha č. 1 Seznam tabulek. Příloha č. 2 Seznam obrázků. Příloha č. 3 Seznam zkratek 5. PŘÍLOHY Příloha č. 1 Seznam tabulek Příloha č. 2 Seznam obrázků Příloha č. 3 Seznam zkratek PŘÍLOHA Č. 1 SEZNAM TABULEK Číslo tabulky Název tabulky Strana Tabulka 1 Nejčastější obsahy obsesí a s nimi

Více

PaedDr. Lenka Dohnalová RNDr. Tomáš Fürst, PhD. Katedra Hv PdF UP Olomouc

PaedDr. Lenka Dohnalová RNDr. Tomáš Fürst, PhD. Katedra Hv PdF UP Olomouc Návrh experimentu a technické nástroje pro výzkum účinnosti muzikoterapeutických rehabilitačních strategií s uměle implementovanou komplexitou fyziologického typu PaedDr. Lenka Dohnalová RNDr. Tomáš Fürst,

Více

Typologie pacientů se spánkovou apnoí. P. Turčáni, Ventilační centrum KNPT FN Brno

Typologie pacientů se spánkovou apnoí. P. Turčáni, Ventilační centrum KNPT FN Brno Typologie pacientů se spánkovou apnoí P. Turčáni, Ventilační centrum KNPT FN Brno Telemedicína Začátek, 60 léta, projekty NASA GPRS (General Packet Radio Service) je služba v GSM síti Telemedicína Domov

Více

Chirurgická a konzervativní léčba OSAS pohled ORL lékaře

Chirurgická a konzervativní léčba OSAS pohled ORL lékaře Chirurgická a konzervativní léčba OSAS pohled ORL lékaře MUDr. Miloš Kotulek Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubická nemocnice Obecný úvod - Multidisciplinární obor - Na diagnostice

Více

Diagnostika narkolepsie Karel Šonka

Diagnostika narkolepsie Karel Šonka Diagnostika narkolepsie Karel Šonka Department of Neurology, 1st Faculty of Medicine, Charles University, Prague EDS Kataplexie Hypnagogické halucinace Nekvalitní noční spánek + SOREMp Spánková obrna 2

Více

Poruchy spánku a bdění přehled základních jednotek, dif. dg. a terap. postupy u insomnie. Zvýšená denní spavost příčiny, dif. dg. a terapie.

Poruchy spánku a bdění přehled základních jednotek, dif. dg. a terap. postupy u insomnie. Zvýšená denní spavost příčiny, dif. dg. a terapie. Poruchy spánku a bdění přehled základních jednotek, dif. dg. a terap. postupy u insomnie. Zvýšená denní spavost příčiny, dif. dg. a terapie. K. Šonka Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha Poruchy spánku

Více

Syndrom obstrukční spánkové apnoe

Syndrom obstrukční spánkové apnoe Syndrom obstrukční spánkové apnoe Autor: Denisa Bařinová, Školitel: MUDr. Milan Sova Výskyt Plně vyjádřený syndrom obstrukční spánkové apnoe postihuje přibližně 4% mužů a 2% ženské populace. Výskyt je

Více

Hluboká mozková s-mulace: nemotorické aspekty (PN, AN)

Hluboká mozková s-mulace: nemotorické aspekty (PN, AN) Hluboká mozková s-mulace: nemotorické aspekty (PN, AN) Tereza Uhrová Psychiatrická klinika Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze DBS a Parkinsonova nemoc

Více

Spánek u kriticky nemocných Vliv farmak

Spánek u kriticky nemocných Vliv farmak Spánek u kriticky nemocných Vliv farmak Renata Černá Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice

Více

HAPPY PATIENT. klinické efekty Stimulace tvorby endorfinů Aktivní noční regenerace. technické inovace. Devět zón pulzního magnetického pole

HAPPY PATIENT. klinické efekty Stimulace tvorby endorfinů Aktivní noční regenerace. technické inovace. Devět zón pulzního magnetického pole HAPPY PATIENT klinické efekty Stimulace tvorby endorfinů Aktivní noční regenerace 100% prevence a léčba dekubitů technické inovace Devět zón pulzního magnetického pole 1 22 Mar 11 23 : 12 MAIN 5ms CH1

Více

AMBULANTNÍ MONITOROVÁNÍ TK V LÉČBĚ HYPERTENZE DIABETIKŮ

AMBULANTNÍ MONITOROVÁNÍ TK V LÉČBĚ HYPERTENZE DIABETIKŮ AMBULANTNÍ MONITOROVÁNÍ TK V LÉČBĚ HYPERTENZE DIABETIKŮ Ve svém sdělení bych vás chtěla seznámit s principem ambulantního monitorování TK a s jeho využitím u hypertenzních diabetiků. Nesprávně bývá toto

Více

Hodnocení pohybové aktivity v kontextu výzkumných projektů

Hodnocení pohybové aktivity v kontextu výzkumných projektů Hodnocení pohybové aktivity v kontextu výzkumných projektů Irena Zounková, Veronika Hlaváčová, Stanislav Machač, Kryštof Slabý, Michal Procházka, Jiří Radvanský, Jan Vejvalka Fakultní nemocnice v Motole

Více

MUDr. Milan Sova Ph.D., MUDr. Jaroslav Lněnička, MUDr. Martin Pretl CSc., prof. MUDr. Karel Šonka DrSc.

MUDr. Milan Sova Ph.D., MUDr. Jaroslav Lněnička, MUDr. Martin Pretl CSc., prof. MUDr. Karel Šonka DrSc. Řízení motorových vozidel a obstrukční spánková apnoe doporučený postup České pneumologické a ftizeologické společnosti, České neurologické společnosti a České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou

Více

Pilotní projekt pro dospělé s ADHD

Pilotní projekt pro dospělé s ADHD Pilotní projekt pro dospělé s ADHD Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN v Praze & Centrum sociálních služeb Praha, odd. Pražské centrum primární prevence Jana Hanusová Markéta Čermáková Tereza Štěpánková

Více

Český národní registr Guillain-Barrého syndromu: výsledky 52měsíčního fungování.

Český národní registr Guillain-Barrého syndromu: výsledky 52měsíčního fungování. Český národní registr Guillain-Barrého syndromu: výsledky 2měsíčního fungování. Škorňa M 1, Bednařík J 1,2, Junkerová J 3, Staněk J 4, Kuchyňka J, Strmisková L, Mazanec R 6, Haberlová J 7, Otruba P 8,

Více

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání

Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání Léze nervus ulnaris v oblasti lokte jako nemoc z povolání Nakládalová, M. 1, Bartoušek, J. 2 Pešáková, L. 3, Nakládal, Z. 3 1 Klinika pracovního lékařství a 2 Neurologická klinika FN a LF UP Olomouc 3

Více

Psychiatrická komorbidita pacientů léčených v souvislosti s užíváním návykových látek

Psychiatrická komorbidita pacientů léčených v souvislosti s užíváním návykových látek Psychiatrická komorbidita pacientů léčených v souvislosti s užíváním návykových látek Podle údajů ÚZIS (2004) bylo v r. 2003 v psychiatrických léčebnách a odděleních nemocnic uskutečněno celkem 4 636 hospitalizací

Více

Saturace potřeb v oblasti odpočinku a spánku. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové

Saturace potřeb v oblasti odpočinku a spánku. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Saturace potřeb v oblasti odpočinku a spánku Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové OP v péči o odpočinek a spánek 1. Charakteristika odpočinku a spánku 2. Odpočinek a spánek v ošetřovatelském procesu

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 2 3.6.2004 Children and Adolescents Care - Activity in Branch in the Region

Více

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Národní ústav duševního zdraví, Oddělení kognitivních poruch, Klecany u Prahy Kde nové

Více

OKRUHY MODELOVÝCH SITUACÍ

OKRUHY MODELOVÝCH SITUACÍ OKRUHY MODELOVÝCH SITUACÍ k atestační zkoušce z praktické části vzdělávání v atestačním oboru Klinické inženýrství se zaměřením Zpracování a analýza biosignálů 29 úloh Obsah atestační zkoušky odpovídá

Více

Komorbidity a kognitivní porucha

Komorbidity a kognitivní porucha Komorbidity a kognitivní porucha jak postupovat v praxi? Tereza Uhrová Psychiatrická klinika Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Kde může být kognitivní

Více

6. PŘEDNÁŠKA DIAGNOSTICKÉ (SCREENINGOVÉ) TESTY V EPIDEMIOLOGII SCREENING

6. PŘEDNÁŠKA DIAGNOSTICKÉ (SCREENINGOVÉ) TESTY V EPIDEMIOLOGII SCREENING 6. PŘEDNÁŠKA DIAGNOSTICKÉ (SCREENINGOVÉ) TESTY V EPIDEMIOLOGII SCREENING DIAGNOSTICKÉ TESTY V EPIDEMIOLOGII Diagnóza v populačních šetřeních Musíme rozhodnout o každé osobě v souboru, zda se vyznačuje

Více

Spánek a bdění. Karel Šonka Centrum pro poruchy spánku a bdění, Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha

Spánek a bdění. Karel Šonka Centrum pro poruchy spánku a bdění, Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha Spánek a bdění Karel Šonka Centrum pro poruchy spánku a bdění, Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha Základní charakteristiky spánku Snížení reaktivity na vnitřní a vnější podněty (snížení reaktivity

Více

Standardy AASM 2012 v praxi

Standardy AASM 2012 v praxi Standardy AASM 2012 v praxi Alice Heuschneiderová Národní ústav duševního zdraví, Klecany 11. - 12. listopadu 2016 Historie PCP / NUDZ Historie spánkové laboratoře v PCP se datuje od ledna 1998 Akreditovaná

Více

Syndrom neklidných nohou. Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno

Syndrom neklidných nohou. Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno Syndrom neklidných nohou korelát t v EMG? Pilotní studie Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno Syndrom neklidných nohou -restless legs syndrome (RLS) švédský neurolog Karl

Více

Centrová péče o pacienty s vrozenými nervosvalovými onemocněními ve Velké Britanii

Centrová péče o pacienty s vrozenými nervosvalovými onemocněními ve Velké Britanii Centrová péče o pacienty s vrozenými nervosvalovými onemocněními ve Velké Britanii Jana Haberlová MRC Centre for Neuromuscular Diseases, Institute of Genetic Medicine, Newcastle University, UK Klinika

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 11 17.6.2004 Psychiatrie vč. AT a sexuologie - činnost v Královéhradeckém

Více

Spánková laboratoř ve FNsP Ostrava. V. Novák, J. Roubec: Klinika dětské neurologie a TRN FNsP Ostrava-Poruba

Spánková laboratoř ve FNsP Ostrava. V. Novák, J. Roubec: Klinika dětské neurologie a TRN FNsP Ostrava-Poruba Spánková laboratoř ve FNsP Ostrava V. Novák, J. Roubec: Klinika dětské neurologie a TRN FNsP Ostrava-Poruba FNsP Ostrava- Poruba Video-EEG laboratoř Od ledna 2003 denní záznamy Od července 2003 noční záznamy

Více

Vliv mesodiencefalické modulace. Interní klinika FN v Motole a UK 2. LF Praha

Vliv mesodiencefalické modulace. Interní klinika FN v Motole a UK 2. LF Praha Vliv mesodiencefalické modulace M. Kvapil, A. Krýšová Interní klinika FN v Motole a UK 2. LF Praha Úvod Mesodiencefalická modulace je neinvazivní elektrofyziologická metoda, která je založena na stimulaci

Více

Dýchací křivka. Jiří Moravec. Institut biostatistiky a analýz

Dýchací křivka. Jiří Moravec. Institut biostatistiky a analýz Dýchací křivka Jiří Moravec Obsah Historie spirometrie spirometry Typy křivek a jejich využití Vyhodnocování křivek Automatické vyhodnocování Historie 200 let př.n.l. - Galén, pokus s chlapcem 1681 Borelli,

Více

Léčba ASV. S. Dostálová, H. Machová, J. Marková, R. Fajgarová, A. Cernusco, M. Pretl

Léčba ASV. S. Dostálová, H. Machová, J. Marková, R. Fajgarová, A. Cernusco, M. Pretl Léčba ASV S. Dostálová, H. Machová, J. Marková, R. Fajgarová, A. Cernusco, M. Pretl Inspamed, neurologická ambulance a spánková poradna a Institut spánkové medicíny, Praha Kdy můžeme ASV s výhodou použít?

Více

ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE. Kateřina Kopečková FN Motol, Praha

ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE. Kateřina Kopečková FN Motol, Praha ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE Kateřina Kopečková FN Motol, Praha Klinická hodnocení LP Nedílnou součásti vývoje léčiva Navazují na preklinický výzkum Pacienti jsou subjekty hodnocení V

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 16 10.8.2004 Rehabilitace a fyzikální medicína - činnost oboru v Královéhradeckém

Více

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr.

Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem. MUDr. Spasticita jako projev maladaptivní plasticity CNS po ischemické cévní mozkové příhodě a její ovlivnění botulotoxinem MUDr. Tomáš Veverka Neurologická klinika Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní

Více

SOUBORNÉ REFERÁTY Spánek a porucha pozornosti s hyperaktivitou - souhrn současných poznatků

SOUBORNÉ REFERÁTY Spánek a porucha pozornosti s hyperaktivitou - souhrn současných poznatků SOUBORNÉ REFERÁTY Spánek a porucha pozornosti s hyperaktivitou - souhrn současných poznatků Příhodová I., Nevšímalová S. Neurologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. S. Nevšímalová,

Více

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Přípravek ve srovnání s přípravkem u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Toto je shrnutí klinické studie, které se účastnili pacienti s ložiskovou lupénkou. Je vypracováno pro širokou

Více

Metodickým opatřen. nervu. Ridzoň P., Nakládalová M., Urban P, Ehler E., Machartová V.,Nevšímalová E., Fenclová Z.

Metodickým opatřen. nervu. Ridzoň P., Nakládalová M., Urban P, Ehler E., Machartová V.,Nevšímalová E., Fenclová Z. První zkušenosti s Metodickým opatřen ením m k vyšet etření poškozen kození loketního nervu Ridzoň P., Nakládalová M., Urban P, Ehler E., Machartová V.,Nevšímalová E., Fenclová Z. Právn vní předpoklady

Více

Vyšetřování libosti pachů se zaměřením na Parkinsonovu chorobu

Vyšetřování libosti pachů se zaměřením na Parkinsonovu chorobu 5. česko slovenský kongres otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Vyšetřování libosti pachů se zaměřením na Parkinsonovu chorobu Pospíchalová K. (1), Vodička J. (2) (1) Interní klinika, Kardiologické

Více

MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Prim. MUDr. Zdeněk Záboj. Odd. geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc

MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Prim. MUDr. Zdeněk Záboj. Odd. geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Milena Bretšnajdrová, Ph.D. Prim. MUDr. Zdeněk Záboj Odd. geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc Neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. V patofyziologickém obraze

Více

Profesionální poškození ulnárního nervu v lokti - dynamika EMG parametrů

Profesionální poškození ulnárního nervu v lokti - dynamika EMG parametrů Profesionální poškození ulnárního nervu v lokti - dynamika EMG parametrů Marie Nakládalová, Pavel Urban, Eduard Ehler, střediska nemocí z povolání ve FN v Ostravě, v Plzni, ve VFN v Praze, v Pardubicích,

Více

Kognitivní poruchy u RS. Eva Havrdová 1.LF UK a VFN

Kognitivní poruchy u RS. Eva Havrdová 1.LF UK a VFN Kognitivní poruchy u RS Eva Havrdová 1.LF UK a VFN Celkový přehled Výskyt kognitivních poruch: 43 70 % pacientů s RS ve všech stadiích choroby Lépe koreluje s progresí nemoci, atrofií CNS Důležitá determinanta

Více

Spasticita po cévní mozkové

Spasticita po cévní mozkové Spasticita po cévní mozkové příhodě Jiří Neumann, Jan Kubík Iktové centrum, Neurologické oddělení KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Krajský neurologicko neurochirurgický seminář, Teplice, 26.10.201 Cévní

Více

EOG. ERG Polysomnografie. spánkové cykly poruchy spánku. Úvod ke cvičení

EOG. ERG Polysomnografie. spánkové cykly poruchy spánku. Úvod ke cvičení EOG Úvod ke cvičení ERG Polysomnografie spánkové cykly poruchy spánku Laboratorní úloha č. 11 Elektrookulogram Cíle úlohy: podstata a snímání EOG základní typy očních pohybů volní a mimovolní fixace při

Více

Monitorace v anestezii

Monitorace v anestezii Monitorace v anestezii Význam monitorování - Anestezie i operace významně ovlivní vnitřní prostředí, rozkolísají hemodynamiku i dýchání a mohou vést i ke smrti pacienta. - Sledování zahrnuje pozorování,

Více

sympatický kožní reflex - lze použít t v praxi? rová,, Martin Bareš Brno

sympatický kožní reflex - lze použít t v praxi? rová,, Martin Bareš Brno sympatický kožní reflex - lze použít t v praxi? Eduard Minks,, Hana Streitová Ivica Husárov rová,, Martin Bareš Brno úvod Sympatický kožní reflex (SSR) je akční potenciál l snímatelný povrchovými elektrodami

Více

Irena Rektorová 1. neurologická klinika LF MU FN u sv. Anny CEITEC, Masarykova univerzita Brno

Irena Rektorová 1. neurologická klinika LF MU FN u sv. Anny CEITEC, Masarykova univerzita Brno Diagnostika onemocnění s Lewyho tělísky v prodromálním stadiu: role zobrazování Irena Rektorová 1. neurologická klinika LF MU FN u sv. Anny CEITEC, Masarykova univerzita Brno McKeith et al. 2017 Hlavní

Více

EMG a likvorologické vyšetření u AIDP soubor 16-ti pacientů

EMG a likvorologické vyšetření u AIDP soubor 16-ti pacientů EMG a likvorologické vyšetření u AIDP soubor 16-ti pacientů Eduard Minks I. neurologická klinika LF MU Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Soubor 16-ti pacientů s AIDP 16 pacientů s AIDP 13 mužů, 3 ženy

Více

Spánek. Neurobiologie chování a paměti. Eduard Kelemen. Národní ústav duševního zdraví, Klecany

Spánek. Neurobiologie chování a paměti. Eduard Kelemen. Národní ústav duševního zdraví, Klecany Spánek Neurobiologie chování a paměti Eduard Kelemen Národní ústav duševního zdraví, Klecany Spánek Spánková stadia a architektura spánku Role spánku při konsolidaci paměti behaviorální studie Role spánku

Více

Biomedicínské inženýrství na ČVUT FEL

Biomedicínské inženýrství na ČVUT FEL Biomedicínské inženýrství na ČVUT FEL Přehled pracovišť katedra fyziky elektrotechnologie elektromagnetického pole teorie obvodů kybernetiky mikroelektroniky počítačů měření témata fyzikální metody v medicíně

Více

Stanovení autoprotilátek proti TSH receptoru

Stanovení autoprotilátek proti TSH receptoru Stanovení autoprotilátek proti TSH receptoru Fejfárková Z., Pikner R. Oddělení klinických laboratoří, Klatovská nemocnice a.s., Klatovy, pikner@nemkt.cz Stanovení autoprotilátek proti TSH receptoru (anti

Více

Aleš BARTOŠ. AD Centrum Psychiatrické centrum Praha & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha

Aleš BARTOŠ. AD Centrum Psychiatrické centrum Praha & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Aleš BARTOŠ AD Centrum Psychiatrické centrum Praha & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Psychiatrické centrum Praha, Bohnice Poradna pro poruchy paměti, Neurologická klinika UK 3. LF, FN Královské

Více

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018

DOPORUČENÉ POSTUPY PSYCHIATRICKÉ PÉČE 2018 Chronická insomnie u dětí viz odkaz č. 1 viz odkaz č. 2 Diagnostika - anamnéza - spánkový deník - somatické vyšetření - ( aktigrafie ) viz odkaz č. 3 Diferenciální diagnostika / komorbidity Věk kojenci

Více

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P10. Aplikace UNS v biomedicíně

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P10. Aplikace UNS v biomedicíně Aplikace UNS v biomedicíně aplikace v medicíně postup při zpracování úloh Aplikace UNS v medicíně Důvod: nalezení exaktnějších, levnějších a snadnějších metod určování diagnóz pro lékaře nalezení šetrnějších

Více