Tender Management v oblasti nemocnic a praxe cenových soutěží. Mgr. Michal Báča, vedoucí úseku centrálního nákupu, Pardubická krajská nemocnice, a.s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tender Management v oblasti nemocnic a praxe cenových soutěží. Mgr. Michal Báča, vedoucí úseku centrálního nákupu, Pardubická krajská nemocnice, a.s."

Transkript

1 Tender Management v oblasti nemocnic a praxe cenových soutěží Mgr. Michal Báča, vedoucí úseku centrálního nákupu, Pardubická krajská nemocnice, a.s.

2 Jaká je praxe v PKN? Co se aktuálně děje v nemocnicích? Je hospodárnější soutěžit, nebo vést obchodní jednání vedoucí k nejnižší ceně požadovaného.?

3 Informace o PKN úhrady ze systému, finanční plán, obchodní bilance Řízení nákladů, principy, centrální nákupy pohledem krajské nemocnice Strategické odlišnosti obchodování pro ústavní a ambulantní části v nemocnici tendry, poptávky a bonusové balíčky Spolupráce s dodavateli (výrobce x distributor; originál x generikum; výhody x nevýhody; bonusy, marže, splatnosti, cesty dodání) Efektivita řízení spotřeby spolupráce napříč PKN, interakce ÚCN s odděleními (klinikami)

4 Struktura nákladů PKN Ostatní náklady Odpisy Osobní náklady Ostatní služby Prodané zboží Energie Materiál

5 Skladba spotřeby materiálu PKN/2012 Účet Náklady 2012 Spotřeba Léčiva Infuzní roztoky Dezinfekce Léčiva zvlášť hrazená - centra RTG materiál Laboratorní materiál (včetně l. skla) Implantáty Obvazový materiál Katetry (náplň v souladu se skup.67 čís.pzt VZP) Zdrav. šicí materiál Rukavice operační a jednorázové Pomůcky vad smyslových orgánů Pomůcky ortopedické a protetické Pomůcky pro inkontinenci Nástroje (staplery aj.) Ostatní SZM jinde nezařazený Jednorázové rouškování Všeobecný materiál

6 Hlavní odpovědnosti a činnosti úseku centrálního nákupu PKN Stanovení obchodní (nákupní) strategie Zavedení funkčního systému - řízení procesů Cenotvorba, výběr dodavatelů Contracting správa smluv a vztahů Controlling a budgeting ve vztahu ke spotřebě materiálu a léků Tender management

7 Systém proplácení zdravotní péče ovlivňující strategii nákupu Tržby od pojišťoven limity: - 9,5 mil/měs. v zálohových pl. Úhradová vyhláška Proplácení spotřeby na lůžka dovnitř nemocnice Proplácení ambulantní části ven z nemocnice Smlouvy s poj. + dodatky smluv na léčbu ENV, Centrovou léčbu, ZUMy a ZULPy Směrnice a nařízení, legislativa ovlivňující produkci kapacitu oddělení, klinik Personální stránka Přístrojové vybavení Procesní a režimové opatření Navýšení DPH = - 10,5 mil/rok proti roku 2012/PKN

8 Řízení celkových nákladů PKN pro vyrovnaný rozpočet Omezováním zdravotnické péče??? = X Využití kapacit PKN na maximum Optimalizací počtu zaměstnanců??? Efektivita využití a vytíženosti centrálních operačních sálů Agregace péče pro optimalizaci přesčasů a služeb Snižování vstupních nákladů Snížením ceny Optimalizací spotřeby množství

9 Řízení materiálových nákladů (léky) a centrální nákupy v PKN Úsek centrálního nákupu je servisní článek ve struktuře PKN pro kliniky a oddělení. Primárně zajišťujeme co nejnižší cenu toho zboží, které požadují na oddělení nemocnice Mercedes v lécích za co nejlepší cenu Sekundárně hledáme cenově výhodnější alternativy, když nestačí rozpočet PKN Když nemáme na Mercedes, bude stačit Ford, nebo Fiat?? A za jakou cenu?

10 Řízení lékových nákladů a principy pro optimalizaci v PKN Dodržovat důsledně pozitivní list (PL) nemocnice (jak lůžkový PL, tak ambulantní PL) Stanovit limity (rozpočty odd.) na spotřebu nebo množství, (zajistit průběžné informace spotřebitelům + kontrolovat vedením nemocnice) Zajistit maximální možný záchyt léků z ambulantní části PKN v lékárně PKN klíčová je pozice a postavení ředitele nemocnice!!!

11 Řízení lékových nákladů činnost ÚCN pro optimalizaci Tvorba a aktualizace PL Průzkumy trhu v daných skupinách Interní poptávková řízení Veřejné zakázky Kontrola vývoje cen na trhu a kontrola vnitřní spotřeby Sledování dodržování budgetu klinik, odd. Analyzování změn v nákladovosti dle spotřeby Kontrola preskripce a záchytu RX v lékárně PKN Podněty k jednání s RX lékaři o směrování pacientů Aktivní práce s doplatky pro konkurenceschopnost

12 Tvorba PL Jak a čím naplnit pozitivní list nemocnice? Je obchodní jednání účinnější než veřejná zakázka? Jaké plynou výhody/nevýhody, když soutěžíme/nesoutěžíme?

13 Posuzování nákupu zboží ve vztahu k zákonu č.137/2006 Sb. Úhel pohledu - výkladová stanoviska MMR, ÚHOS = soutěžíme dodavatele? komodity? skupiny zboží? pro nemocnici? pro pacienta? Na úrovni veřejné správy je povinnost dodržení účelnosti, hospodárnosti a efektivnost především ustanovena zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, zákonem č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích a zákonem č. 128/200 Sb., o obcích. = každý zadavatelský subjekt to má trochu jinak včetně zdravotnických zařízení podle typu vlastníka (zřizovatele) Jak přistupovat k 13 odst. 8 zákona č.137/2006 Sb. u léčivých přípravků?

14 13 odst. 8 zákona č.137/2006 Sb. Z ustanovení 13 odst. 8 zákona vyplývá, že z působnosti zákona je vyjmuto pořizování některých specifických komodit, u nichž je cena proměnlivá a zadavatel je nakupuje dle své aktuální potřeby. Dle důvodové zprávy k zákonu č. 137 jsou těmito komoditami např. léky, potraviny, pohonné hmoty, letenky. Jsem schopen prokázat proměnlivou cenu léků případné kontrole nebo auditu?

15 Účelem 13 odst. 8 ZVZ je (v souladu s dřívější rozhodovací praxí ÚOHS) umožnit veřejnému zadavateli odchýlit se od obecné povinnosti sčítání obdobných, spolu souvisejících plnění v případech, kdy by jejich pořizování v rámci jedné veřejné zakázky bylo s ohledem na specifickou povahu předmětu plnění neracionální, neekonomické či jinak problematické. Důvodem může být např. skutečnost, že cena požadovaného plnění v čase kolísá (typicky se jedná o komodity s nízkou a velmi proměnlivou jednotkovou cenou) a jejich jednorázové vysoutěžení by bylo neekonomické. Jiným důvodem může být to, že zadavatel pořizuje plnění podle aktuálních potřeb a nákup většího množství by nemusel být racionální (potraviny, letenky) či je přímo problematický (čerpání PHM do služebních vozidel). Smyslem tohoto ustanovení tedy není vyjmout z obecné agregační povinnosti veškeré opakovaně nakupované komodity s proměnlivou jednotkovou cenou. Zadavatel musí v konkrétním případě sám zvážit (a v případě potřeby zdůvodnit), zda je pro něj ekonomičtější a racionálnější postupovat klasickým způsobem nebo využít možnosti podle 13 odst. 8 ZVZ. Pokud je však zadavatel schopen předem stanovit množství a druh komodit, které bude nakupovat, a nebrání-li tomu povaha nakupovaného plnění či jiné objektivní okolnosti, doporučujeme raději využít institutu rámcové smlouvy.

16 Ceny léků se mění i několikrát za měsíc Důvodem je souběh tří faktorů: nová pravomocná rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv o cenách a úhradách jednotlivých léčiv, doprodeje distribučních firem, které trvají maximálně tři měsíce po změně, a také změny cen iniciované samotným výrobcem, který reaguje na konkurenci. Státní ústav pro kontrolu léčiv stanovuje maximální ceny léků na předpis prostřednictvím správních řízení, která porovnávají ceny v rámci zemí Evropské unie. Na cenu léku má také zásadní vliv hodnota úhrady zdravotní pojišťovnou. Právě zdravotní pojišťovny a výrobci léčiv jsou ze zákona účastníky správních řízení. Spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv spoluzodpovídají za přiměřenost cen léčiv, nákladů ze zdravotního pojištění a výše spoluúčasti pacientů.

17

18 Dále mohu porovnávat ceny z již ukončených VZ a uveřejněných smluv s výherci VZ

19 Nákupy na ústavní a ambulantní část Determinace vychází z úhradové vyhlášky a způsobu účtování pojišťovnám (DRG I a II), RX, Centová léčba, ZUM, ZULP VZP nabádá nemocnice k efektivní farmakoterapii v ambulantní části pozitivní listy VZP kategorie léčiv A,B,C viz ukázka dále.. na lůžka je žádoucí nejnižší nákupní cena?? RX.. jsou výhodné nákladnější léky??

20 Racionální preskripce a směrování nemocnic ze strany VZP Neekonomická preskripce je sledována podle IČZ a odborností. VZP stanovila hranice u vybraných odborností, od jaké částky jsou potenciální úspory významné. Vybrali celkem 19 odborností a v nich 862 subjektů typu IČZ odbornost (712 unikátních IČZ), které v sobě skýtají 52,3 % potenciálních úspor (93 mil. Kč).

21 Neekonomická preskripce základní přehled IČZ preskribujícího: Odbornost: 708 Období Počet předepsaných balení léčiv zařazených do sledování* skupiny léčiv bez možnosti substituce Náklady* za předepsaná sledovaná léčiva (v Kč) skupiny léčiv s možností substituce skupiny skupiny léčiv s možností substituce léčiv bez z toho podíl z toho podíl celkem možnosti celkem kat. A kat. B kat. C substituce kat. A kat. B kat. C Potenciální úspora** absolutně (v Kč) relativně (v %) Q ,3% 40,2% 12,4% ,5% 40,5% 10,0% % Q ,5% 57,2% 22,3% ,4% 66,4% 22,2% % Q ,6% 53,2% 29,3% ,0% 68,1% 22,9% % Q ,0% 66,4% 16,6% ,5% 84,2% 8,3% % Struktura předepsaných kódů léčiv za aktuální čtvrtletí Struktura nákladů za předepsaná léčiva za aktuální čtvrtletí v rámci skupin léčiv s možností substituce v rámci skupin léčiv s možností substituce kat. C; 12,43% kat. C; 9,96% kat. B; 40,24% kat. A; 47,34% kat. B; 40,53% kat. A; 49,52%

22 neekonomická preskripce 4Q/2012 IČZ preskribujícího: Odbornost: 708 Kód Název Doplněk ATC Forma Síla Balení Období Množství Úhrada KAT JCENA JCENA_A Potenciální úspora POR CPS DUR NEURONTIN 100 MG 100X100MG N03AX12 CPS DUR / B 0, , GABAPENTIN-TEVA 100 MG POR CPS DUR 100X100MG N03AX12 CPS DUR / B 0, , TRAMADOL RETARD ACTAVIS 100 MG POR TBL PRO 30X100MG N02AX02 TBL PRO / B 0, , HELICID 20 ZENTIVA POR CPS ETD 90X20MG A02BC01 CPS ETD / C 0, , OXYCODON SANDOZ RETARD MG POR TBL PRO 60X10MG N02AA05 TBL PRO / B 1, , NOAX UNO 100 MG POR TBL PRO 30X100MG N02AX02 TBL PRO / C 0, , NOAX UNO 200 MG POR TBL PRO 30X200MG N02AX02 TBL PRO / C 0, , TRAMADOL RETARD ACTAVIS 100 MG POR TBL PRO 30X100MG N02AX02 TBL PRO / B 0, , TEGRETOL CR 200 POR TBL PRO 50X200MG N03AF01 TBL PRO / C 0, , TEGRETOL CR 200 POR TBL PRO 50X200MG N03AF01 TBL PRO / C 0, , ONPRELEN 20 POR CPS DUR 28X20MG A02BC01 CPS DUR / B 0, , LOSEPRAZOL 20 MG POR CPS ETD 28X20MG A02BC01 CPS ETD / B 0, , MELOVIS 15 MG POR TBL NOB 30X15MG M01AC06 TBL NOB / C 0, , TRAMADOL RETARD ACTAVIS 100 MG POR TBL PRO 30X100MG N02AX02 TBL PRO / B 0, , TEGRETOL CR 200 POR TBL PRO 50X200MG N03AF01 TBL PRO / C 0, , ISOPTIN SR 240 MG POR TBL PRO 100X240MG C08DA01 TBL PRO / B 0, , MELOXICAM MYLAN MG POR TBL NOB 20X15MG M01AC06 TBL NOB / B 0, , MELOXICAM MYLAN 15 MG POR TBL NOB 20X15MG M01AC06 TBL NOB / B 0, , VERAL 100 RETARD POR TBL RET 30X100MG M01AB05 TBL RET / B 0, , CONCOR 5 POR TBL FLM 30X5MG C07AB07 TBL FLM / B 0, , TRALGIT SR 100 POR TBL PRO 30X100MG N02AX02 TBL PRO / B 0, , VERAL 100 RETARD POR TBL RET 30X100MG M01AB05 TBL RET / B 0, , NEUROL 0,25 POR TBL NOB 30X0.25MG N05BA12 TBL NOB 0, / B 1, , NEUROL 0,25 POR TBL NOB 30X0.25MG N05BA12 TBL NOB 0, / B 1, , Celkový součet 4 897

23 Jak prakticky na tendry a poptávky Vždy v souladu se zákonem a platnou legislativou mít plán VZ, který se pravidelně aktualizuje a schvaluje (kdo z ZZ má vše v pořádku? Od čeho začít, nebo kterým směrem pokračovat?) Přístup dle priorit, účelnosti a hospodárnosti - postupovat podle plánu, který je průběžně revidován a schválený vedením (vytvářet Potěmkinovu vesnici?, na něčí zakázku, krytí pro jiné aktivity?) Co do doby než proběhne VZ - praxe okamžité soutěže právě tady a teď za zachování podmínek transparentnosti 6 (interní poptávková řízení, = průzkum trhu před VZ?, využití lékárenského SW k výběru nejnižší ceny v okamžiku potřeby) Bonusové balíčky nejsou v rozporu s VZ pokud jsou v balíčku a dodavatel s tím souhlasí. Samostatný bonus sleva z ceny jednoho přípravku už v rozporu VZ je!!

24 Spolupráce s výrobci specifika a rozdíly v nabídkách a přístupu Je to o formě zastoupení společnosti na českém trhu? Např.:.. Je to o povaze GM a potažmo vedení pharma společnosti v ČR? Např.:.. Je to o kontaktní osobě zastupující společnost na jednání? Např.: Je to o nástrojích, které společnosti mohou a chtějí používat? Např.:..

25 Spolupráce s distributory specifika dodávek, obchodních podmínek, bonusů Distributor se chová podle platební morálky ZZ ne vždy stojí o zákazníka např.: Suplují mnohdy chybějící cenové nástroje výrobců pro konkurence schopnost např.: Tvoří pakty a dohody s výrobci, aby získali jedinečnou pozici na trhu např.: Jsou flexibilní a mají vyšší úroveň služby v porovnání s přímými odběry od výrobce

26 Výhody / nevýhody slev, bonusů a balíčků v praxi Slevy Snižují náklad na léčbu / povinnost přenést na koncového plátce (mimo ústavní lůžkové části) Bonusy Vrací (finanční) prostředky zpět do ZZ a pomáhají vyřešit další nákladové položky celé nemocnice / problém udělat bonus neadresný, aby zůstal v nemocnici Balíčky Pomáhají udržet finance v nemocnici / náročné na zpracování

ZPRÁVA O ČINNOSTI A ROZBOR HOSPODAŘENÍ ROKU 2015.

ZPRÁVA O ČINNOSTI A ROZBOR HOSPODAŘENÍ ROKU 2015. ZPRÁVA O ČINNOSTI A ROZBOR HOSPODAŘENÍ ROKU 2015. Organizace: Nemocnice následné péče Moravská Třebová Se sídlem: Svitavská 25, 571 16 Moravská Třebová Zastoupená: MUDr. Aloisem Hlouškem - ředitelem IČO:

Více

Management veřejných zakázek, pozitivních listů a nákupu v přímo řízených nemocnicích ČR

Management veřejných zakázek, pozitivních listů a nákupu v přímo řízených nemocnicích ČR Management veřejných zakázek, pozitivních listů a nákupu v přímo řízených nemocnicích ČR Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM 1 Největší specializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v ČR 3 centra

Více

0030673 ORTANOL 40 MG POR CPS DUR 28X40MG 40MG 28 115,27 0023789 LOSEPRAZOL 40 MG POR CPS ETD 28X40MG 40MG 28 115,27

0030673 ORTANOL 40 MG POR CPS DUR 28X40MG 40MG 28 115,27 0023789 LOSEPRAZOL 40 MG POR CPS ETD 28X40MG 40MG 28 115,27 A02BC01 omeprazol 0185344 ORTANOL 20 MG POR CPS DUR 28X20MG 20MG 28 57,64 0017104 LOSEPRAZOL 20 MG POR CPS ETD 28X20MG 20MG 28 57,64 0122112 APO OME 20 POR CPS ETD 28X20MG 20MG 28 57,64 0010245 OMEPRAZOL

Více

ZHODNOCENÍ ČINNOSTI ORGANIZACE ZA ROK 2012

ZHODNOCENÍ ČINNOSTI ORGANIZACE ZA ROK 2012 Denní a pobytové sociální služby, příspěvková organizace, Hradecká 2905, Česká Lípa 470 06 ZHODNOCENÍ ČINNOSTI ORGANIZACE ZA ROK Denní a pobytové sociální služby (DPSS) poskytují péči dospělým osobám,

Více

Vydané léčivé přípravky v ČR

Vydané léčivé přípravky v ČR Vydané léčivé přípravky v ČR Počet hlásících provozovatelů lékáren V 3. 2015 bylo v ČR provozováno 2 574 lékáren a 241 odloučených oddělění výdeje léčiv (OOVL). Informace obsahují hlášení od 2 458 provozovatelů.

Více

Vydané léčivé přípravky v ČR

Vydané léčivé přípravky v ČR Vydané léčivé přípravky v ČR Počet hlásících provozovatelů lékáren V 1. 2015 bylo v ČR provozováno 2 587 lékáren a 242 odloučených oddělění výdeje léčiv (OOVL). Informace obsahují hlášení od 2 472 provozovatelů.

Více

Na webových stránkách PNvD (http://www.pldobrany.cz) nebo na profilech zadavatele jsou zveřejňovány:

Na webových stránkách PNvD (http://www.pldobrany.cz) nebo na profilech zadavatele jsou zveřejňovány: rozhodnutí. Korupcí je také žádost o úplatek a přijetí úplatku. Úplatek může mít majetkovou i nemajetkovou povahu, tj. úplatkem není jen poskytnutí peněz, ale i např. věcí, služeb resp. protislužeb, výhodných

Více

Mgr. Michal Hojný. HospiCon - Konference českých nemocnic, Tábor

Mgr. Michal Hojný. HospiCon - Konference českých nemocnic, Tábor vliv zdravotně pojistných plánů a změn v mechanismech hrazení ústavní péče na lékovou politiku a nákupní management. Nákupy centrových léků a materiálu a veřejné zadávání - současná specifika, rizika i

Více

MOCNIČNÍ NÁKUPY V PRAX

MOCNIČNÍ NÁKUPY V PRAX FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC MOCNIČNÍ NÁKUPY V PRAX Porada přednostů 21. 09. 2011 Ing. Čeněk Merta, MBA- červen 2014 Androsa, Čestlice profesionalita a lidský přístup ŘÍZENÍ LÉKOVÉ POLITIKY FNOL Za řízení

Více

PŘÍLOHA L PROJEKTOVÉ PŘÍRUČKY

PŘÍLOHA L PROJEKTOVÉ PŘÍRUČKY PŘÍLOHA L PROJEKTOVÉ PŘÍRUČKY OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - KONKURENCESCHOPNOST POKYNY PRO ZADÁVACÍ ŘÍZENÍ NA DODAVATELE VERZE 1.2 2. 2. 2009 EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Více

Centrální nákup státu. PhDr. Tomáš Vyhnánek

Centrální nákup státu. PhDr. Tomáš Vyhnánek Centrální nákup státu PhDr. Tomáš Vyhnánek Osnova 1. Pojetí centrálního nákupu státu v ČR 2. Zkušenosti z pilotního projektu 3. Harmonogram CNS na roky 2016-2020 4. Aktuálně připravované standardy a zakázky

Více

Venkovní terénní úpravy

Venkovní terénní úpravy Čj. 374/2012/DP-ÚVN Odůvodnění veřejné zakázky podle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek pro veřejnou zakázku na dodávky Venkovní terénní úpravy ZADAVATEL: Ústřední vojenská

Více

OCHRANNÉ PRVKY STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

OCHRANNÉ PRVKY STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 1 OCHRANNÉ PRVKY 11.03.2014 2014 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 Článek 54a směrnice 2001/83/EC 1. Léčivé přípravky podléhající omezení výdeje na lékařský předpis, které nebyly zapsány na seznam postupem

Více

Systém veřejného zdravotního pojištění v ČR

Systém veřejného zdravotního pojištění v ČR Systém veřejného zdravotního pojištění v ČR Vladimír Kothera generální ředitel ZP M-A viceprezident SZP ČR březen 2006 Základní údaje 1/2 Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE zřízena rozhodnutím Ministerstva

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 7 7 1 4 9 1 3 IČZ smluvního ZZ 4 2 0 1 0 0 0 0 Číslo smlouvy 2 K 4 2 N 0 0 1 Název IČO NEMOS PLUS s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV tel. Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz SUKLS211990/2011 V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz SUKLS154890/2009 V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném

Více

Ekonomická analýza veřejných zakázek

Ekonomická analýza veřejných zakázek Ekonomická analýza veřejných zakázek Jan Pavel Leden 2012 Názory prezentované v tomto příspěvku jsou názory autora a nemusí odpovídat stanoviskům institucí, ve kterých působí. Makroekonomický význam VZ:

Více

Pozitivní list Svazu zdravotních pojišťoven České republiky

Pozitivní list Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Pozitivní list Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Vydává : Léková komise SZP ČR nám. W. Churchilla 2 113 59 Praha 3 Telefon : 234 462 109 www.szpcr.cz leky@szpcr.cz Období platnosti : 1. 7. -

Více

Odůvodnění veřejné zakázky podle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek pro veřejnou zakázku na dodávky

Odůvodnění veřejné zakázky podle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek pro veřejnou zakázku na dodávky 660/2014-ÚVN Odůvodnění veřejné zakázky podle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek pro veřejnou zakázku na dodávky Modernizace a obnova přístrojového vybavení traumacentra ÚVN

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 15. 8. 2011 V Praze dne 15. 8. 2011 č. j.: MZDR35547/2011 sp. zn. FAR: L87/2011 k č. j.: SUKLS158169/2009 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

Seminář pro žadatele k 13, 14 a 15. výzvě IROP Zadávání a kontrola veřejných zakázek

Seminář pro žadatele k 13, 14 a 15. výzvě IROP Zadávání a kontrola veřejných zakázek Seminář pro žadatele k 13, 14 a 15. výzvě IROP Zadávání a kontrola veřejných zakázek Ing. Helena Mertová 16. 12. 2015 Základní pravidla Pokud příjemce podpory realizuje projekt prostřednictvím zakázky

Více

Odůvodnění veřejné zakázky

Odůvodnění veřejné zakázky Odůvodnění veřejné zakázky podle 156 odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) pro nadlimitní veřejnou zakázku (dále i VZ ) na dodávky

Více

přípravku. Léčba anginy pectoris u pacientů již dříve stabilizovaných pomocí

přípravku. Léčba anginy pectoris u pacientů již dříve stabilizovaných pomocí BLOKBIS 10 mg/100 mg 41/262/12-C DR: OK D: ASA PHARMA PLC, DUBLIN, Irsko S: Bisoprololi fumaras 10 mg Acidum acetylsalicylicum 100 mg PP: Bílé tvrdé tobolky s potiskem ASABIS 10/100, velikost 1 Polychlorotrifluoroetylen/PVC

Více

TŘÍMĚSÍČNÍ PLÁN PRO ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ. Praha, 21. 3. 2006

TŘÍMĚSÍČNÍ PLÁN PRO ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ. Praha, 21. 3. 2006 TŘÍMĚSÍČNÍ PLÁN PRO ČESKÉ ZDRAVOTNICTVÍ Praha, 21. 3. 2006 DOPADY OPATŘENÍ Dr. RATHA Nedostupnost potřebné zdravotní péče Neúměrná finanční zátěž dlouhodobě nemocných Faktická nedostupnost životně potřebných

Více

12. Setkání IA z oblasti průmyslu, obchodu a služeb Dva pohledy na audit nákupu

12. Setkání IA z oblasti průmyslu, obchodu a služeb Dva pohledy na audit nákupu 12. Setkání IA z oblasti průmyslu, obchodu a služeb Dva pohledy na audit nákupu 2. října 2015 Proces nákupu Platby Požadavek na nákup Dodavatel (výběr,řízení) Faktura (zpracování) Schéma procesu nákup

Více

Pravidla a seznam zadavatelů. systému sdruženého nákupu. statutárního města Ostrava

Pravidla a seznam zadavatelů. systému sdruženého nákupu. statutárního města Ostrava Pravidla a seznam zadavatelů systému sdruženého nákupu statutárního města Ostrava Str. 2 Pravidla systému sdruženého nákupu statutárního města Ostrava Ostrava, srpen 2012 Zpracoval: Odbor financí a rozpočtu

Více

Výroční zpráva o hospodaření

Výroční zpráva o hospodaření Nemocnice Třebíč, p.o. Výroční zpráva o hospodaření Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace Purkyňovo náměstí 2 674 01 Třebíč Datum vydání: 31. 3. 2014 Verze č. 1 Nemocnice Třebíč, p.o. Organizační schema

Více

Seminář o zdravotnictví TOP 09

Seminář o zdravotnictví TOP 09 Seminář o zdravotnictví TOP 09 Leoš Heger Praha, 9.4.2013 Stav našeho zdravotnictví Euro Health Consumer Index (15./34) Obsah prezentace Práva pacientů (27. / 34) Léčiva (20. / 34) Rozsah služeb (17. /

Více

ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ...-

ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ...- DOPLŇUJÍCÍ VÝKLAD K POSTUPŮM PRO ZADÁVÁNÍ ZAKÁZEK SPOLUFINANCOVANÝCH ZE ZDROJŮ EU, NESPADAJÍCÍCH POD APLIKACI ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, V PROGRAMOVÉM OBDOBÍ 2007-2013 OBSAH ČÁST PRVNÍ

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR. Resortní systémy centralizovaného zadávání veřejných zakázek. Uživatelská příručka. www.mmr.cz

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR. Resortní systémy centralizovaného zadávání veřejných zakázek. Uživatelská příručka. www.mmr.cz MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Resortní systémy centralizovaného zadávání veřejných zakázek Uživatelská příručka www.mmr.cz Tento materiál vznikl v rámci projektu Národní infrastruktura pro elektronické

Více

Novinky v praxi cenového soutěžení s ohledem na regulaci a účtování. Michal Hojný

Novinky v praxi cenového soutěžení s ohledem na regulaci a účtování. Michal Hojný Novinky v praxi cenového soutěžení s ohledem na regulaci a účtování Michal Hojný Problémy v hlavě nemocničního lékárníka.. Nezaměnitelný přípravek 1 dodavatel = 1 nabídka Jak udělat korektní nadlimitní

Více

Praxe a politika lékových nákupů, bonusů a cenových soutěží v nemocničním prostředí praktické příklady z tendrování a lékové efektivity.

Praxe a politika lékových nákupů, bonusů a cenových soutěží v nemocničním prostředí praktické příklady z tendrování a lékové efektivity. Praxe a politika lékových nákupů, bonusů a cenových soutěží v nemocničním prostředí praktické příklady z tendrování a lékové efektivity Michal Hojný Obsah sdělení Registr smluv Veřejné zakázky Zkušenosti

Více

1. Důvod předložení a cíle

1. Důvod předložení a cíle O d ů v o d n ě n í OBECNÁ ČÁST A. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE PODLE OBECNÝCH ZÁSAD 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Návrh vyhlášky o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb

Více

Hospodaření s fondy příspěvkových organizací. Bc. Alena Opatřilová, Ing. Martin Minář Oddělení ekonomické podpory neškolských PO, OE

Hospodaření s fondy příspěvkových organizací. Bc. Alena Opatřilová, Ing. Martin Minář Oddělení ekonomické podpory neškolských PO, OE Hospodaření s fondy příspěvkových organizací Bc. Alena Opatřilová, Ing. Martin Minář Oddělení ekonomické podpory neškolských PO, OE Finanční řízení PO Interní směrnice Zásady vztahů orgánů JMK k řízení

Více

VNITŘNÍ PŘEDPIS č. 1/2015

VNITŘNÍ PŘEDPIS č. 1/2015 VNITŘNÍ PŘEDPIS č. 1/2015 O FINANČNÍ KONTROLE A VNITŘNÍM KONTROLNÍM SYSTÉMU Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tento vnitřní předpis stanovuje a upravuje povinnosti naší organizace při zavedení finanční kontroly

Více

Zadávání veřejných zakázek administrovaných organizacemi kraje

Zadávání veřejných zakázek administrovaných organizacemi kraje SM/25/02/13 Druh vnitřní normy: Identifikační znak: Název: Směrnice SM/25/02/13 Zadávání veřejných zakázek administrovaných organizacemi kraje Vazba na legislativu: 6 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných

Více

PROTIKORUPČNÍ STRATEGIE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ

PROTIKORUPČNÍ STRATEGIE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ PROTIKORUPČNÍ STRATEGIE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ Protikorupční strategie Jedna z hlavních priorit Ministerstva zdravotnictví ČR Přispěje ke zprůhlednění celého systému Nová pravidla pro zadávání veřejných

Více

Odůvodnění veřejné zakázky

Odůvodnění veřejné zakázky Odůvodnění veřejné zakázky podle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek pro veřejnou zakázku na dodávky postupem podle Vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj č. 232/2012, o podrobnostech

Více

ROZHODNUTÍ. Č.j.:VZ/S075/DO-VP/2006/550-Ná V Praze dne 5.5.2006

ROZHODNUTÍ. Č.j.:VZ/S075/DO-VP/2006/550-Ná V Praze dne 5.5.2006 R063 ze dne 4. 12. 2006 nabylo právní moci dne 7. prosince 2006 - změna - zrušeno, Úřad není věcně příslušný k rozhodnutí o návrhu ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ

Více

Metodika oceňování hospitalizačního případu

Metodika oceňování hospitalizačního případu Metodika oceňování hospitalizačního případu pro rok 2016 Autor / Autoři: Hlavní autor: Ing. Markéta Bartůňková, Ing. Petr Mašek Spoluautoři: Tým DRG Restart, zástupci referenčních nemocnic Verze: 1.0 Datum:

Více

vyhlašuje: pro: Kraje ČR

vyhlašuje: pro: Kraje ČR Název subjektu (vyhlašovatele): Ministerstvo vnitra České republiky Název odboru/úseku (vyhlašovatele): Odbor strukturálních fondů Role v implementační struktuře OP LZZ: Zprostředkující subjekt vyhlašuje:

Více

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje

Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Ing. Pavel Novák s.r.o. Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Závazná část červen 2015 Zadavatel: Karlovarský kraj, Závodní 353, 360 06 Karlovy Vary Zhotovitel: Ing. Pavel Novák, s.r.o. Osadní

Více

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013. Informace pro příjemce podpory v rámci 5. výzvy v oblasti podpory 3.

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013. Informace pro příjemce podpory v rámci 5. výzvy v oblasti podpory 3. OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 VEŘEJNÉ ZAKÁZKY V PROJEKTECH OP VK Informace pro příjemce podpory v rámci 5. výzvy v oblasti podpory 3.2 Veřejné zakázky Při pořizování zboží,

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 23. 5. 2014 V Praze dne 23. 5. 2014 č. j.: MZDR33219/2013 sp. zn. FAR: L130/2013 k sp. zn.: SUKLS104622/2009 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

Webový portál pro zřizované organizace a jeho integrace

Webový portál pro zřizované organizace a jeho integrace Odůvodnění nadlimitní veřejné zakázky Webový portál pro zřizované organizace a jeho integrace podle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění a v souladu s prováděcí vyhláškou

Více

Úhrady zdravotnických prostředků podzim 2015. Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment VALUE outcomes s.r.o.

Úhrady zdravotnických prostředků podzim 2015. Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment VALUE outcomes s.r.o. Úhrady zdravotnických prostředků podzim 2015 Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment VALUE outcomes s.r.o. ÚHRADOVÁ KLASIFIKACE ZP poukazové (čistě ambulantní) zvlášť účtovaný

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY R O Z H O D N U T Í MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vyvěšeno dne: 25. 1. 2013 V Praze dne 25. 1. 2013 č. j.: MZDR5765/2012 sp. zn. FAR: L68/2012 k sp. zn.: SUKLS177359/2010 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

EVROPSKÁ UNIE Vydání dodatku k Úřednímu věstníku Evropské unie 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, LUXEMBOURG

EVROPSKÁ UNIE Vydání dodatku k Úřednímu věstníku Evropské unie 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, LUXEMBOURG EVROPSKÁ UNIE Vydání dodatku k Úřednímu věstníku Evropské unie 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, LUXEMBOURG Fax: +352 2929-42670 E-mail: ojs@publications.europa.eu Informace a on-line formuláře: http://simap.europa.eu

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel.: 272 185 111, fax.: 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz SUKLS99107/2010 V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním

Více

Jak vyplnit rozpočet nadačního příspěvku Stránka 1

Jak vyplnit rozpočet nadačního příspěvku Stránka 1 Jak vyplnit rozpočet nadačního příspěvku Vyplňování rozpočtu, prosím věnujte mimořádnou pozornost. V případě schválení vaší žádosti se k němu budete vracet viz Návod jak správně vyúčtovat nadační příspěvek

Více

Umíme využít potenciál generik? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment

Umíme využít potenciál generik? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment Umíme využít potenciál generik? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment OSNOVA Možnosti a postavení českého zdravotnictví Léková regulace vs. ostatní náklady systému Regulace

Více

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2004 Číslo: 4 V Praze dne 31. srpna 2004

z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2004 Číslo: 4 V Praze dne 31. srpna 2004 z p r á v y Ministerstva financí České republiky pro finanční orgány obcí a krajů Ročník: 2004 Číslo: 4 V Praze dne 31. srpna 2004 http://www.denik.obce.cz OBSAH: strana 1. Přehled hlavních změn vyplývajících

Více

Zaškrtněte relevantní řádek. Zaškrtněte relevantní

Zaškrtněte relevantní řádek. Zaškrtněte relevantní 9a1- Veřejné zakázky zadané dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, do 1.4.2012. Cíl: zajistit soulad s národními pravidly o veřejných zakázkách a/nebo s pravidly EU o veřejných zakázkách Operační

Více

ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ ŘÍZENÍ: OTEVŘENÉ ŘÍZENÍ dle ust. 27 zák. č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen Zákon ) VEŘEJNÁ ZAKÁZKA: Podlimitní

Více

Název IČO Nem. Mil. sester sv. K. Boromej. v Praze

Název IČO Nem. Mil. sester sv. K. Boromej. v Praze IČO 7 3 6 3 4 8 5 IČZ smluvního ZZ 1 2 Číslo smlouvy 2 A 1 N 2 Název IČO Nem. Mil. sester sv. K. Boromej. v Praze PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-1 / 7.7.7 / 4_5 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY v souladu s 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Zadavatel: Česká republika Ministerstvo financí Sídlo: Letenská

Více

Název IČO Domácí zdravotní péče s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Domácí zdravotní péče s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 7 1 3 8 7 6 3 IČZ smluvního ZZ 2 2 2 3 5 0 0 0 Číslo smlouvy 7 S 2 2 H 0 0 2 Název IČO Domácí zdravotní péče s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Veřejné zakázky - efektivita nákupního a investičního procesu

Veřejné zakázky - efektivita nákupního a investičního procesu Diskusní setkání o veřejných zakázkách Veřejné zakázky - efektivita nákupního a investičního procesu RNDr. Jiří Svoboda MMR Odbor veřejného investování Obsah prezentace 1. Vývoj rozpočtu ČR 2. Vývoj trhu

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S355/2010/VZ-16794/2010/540/KKo V Brně dne: 3. února 2011

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S355/2010/VZ-16794/2010/540/KKo V Brně dne: 3. února 2011 *UOHSX0039HMP* UOHSX0039HMP ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S355/2010/VZ-16794/2010/540/KKo V Brně dne: 3. února 2011 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle ust.

Více

CZ-Praha: Ropa a ropné destiláty 2012/S 240-395298. Oznámení o zakázce. Dodávky

CZ-Praha: Ropa a ropné destiláty 2012/S 240-395298. Oznámení o zakázce. Dodávky 1/5 Toto oznámení na webové stránce TED: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:395298-2012:text:cs:html CZ-Praha: Ropa a ropné destiláty 2012/S 240-395298 Oznámení o zakázce Dodávky Směrnice 2004/18/ES

Více

III. Zpráva o fungování elektronických tržišť veřejné správy za rok 2012

III. Zpráva o fungování elektronických tržišť veřejné správy za rok 2012 III. Zpráva o fungování elektronických tržišť veřejné správy za rok 2012 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor veřejného investování březen 2013 Obsah 1. ÚČEL DOKUMENTU...5 2. SHRNUTÍ ČINNOSTI MINISTERSTVA

Více

Vydané léčivé přípravky v ČR

Vydané léčivé přípravky v ČR Vydané léčivé přípravky v ČR Počet hlásících provozovatelů lékáren V 4. 2016 bylo v ČR provozováno 2 564 lékáren a 242 odloučených oddělění výdeje léčiv (OOVL). Informace obsahují hlášení od 2 519 provozovatelů.

Více

Datum a podpis: Datum a podpis: --------------------------------------------------------------------------------------------------

Datum a podpis: Datum a podpis: -------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 NÁKLADY CELKEM 47 847 000,00 50 079 824,23 (účtová třída 5 celkem -součet položek 2,38,44 a 47) 2 Náklady z činnosti (součet položek 3 až 37) 47 847 000,00 49 981 084,35 3 Spotřeba materiálu 501 3 650

Více

Změna č. 3 směrnice č. 5/2004 o zabezpečení zákona o finanční kontrole č. 320/2001 Sb.

Změna č. 3 směrnice č. 5/2004 o zabezpečení zákona o finanční kontrole č. 320/2001 Sb. Změna č. 3 směrnice č. 5/2004 o zabezpečení zákona o finanční kontrole č. 320/2001 Sb. Obec: Lovčice Adresa: Lovčice 185, 503 61 Lovčice Směrnici zpracoval: Ing. Petra Petrovická Směrnici schválil: Ing.

Více

OPERATIVNÍ A STRATEGICKÝ FINANČNÍ PLÁN

OPERATIVNÍ A STRATEGICKÝ FINANČNÍ PLÁN OPERATIVNÍ A STRATEGICKÝ FINANČNÍ PLÁN Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 5. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Plánování druhy plánů Plánování = manažerská funkce, která zahrnuje proces

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY S T A N O V I S K O

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY S T A N O V I S K O MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY S T A N O V I S K O Ministerstva pro místní rozvoj k pozměňovacím návrhům poslanců Hospodářského výboru PS PČR k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým

Více

Teorie kalkulace cen jídel a praktické postupy v prostředí ŠJ

Teorie kalkulace cen jídel a praktické postupy v prostředí ŠJ Teorie kalkulace cen jídel a praktické postupy v prostředí ŠJ zpracovaná dle právního stavu k 31.7.2014 Bc. Pavel Fencl Veřejná informační služba, spol. s r.o. Obsah: 1 Slovo na úvod 2 2 Výkladová část

Více

Vydané léčivé přípravky v ČR

Vydané léčivé přípravky v ČR Vydané léčivé přípravky v ČR Počet hlásících provozovatelů lékáren V 1. 2017 bylo v ČR provozováno 2 560 lékáren a 239 odloučených oddělění výdeje léčiv (OOVL). Informace obsahují hlášení od 2 548 provozovatelů.

Více

Úhradová vyhláška a fakultní nemocnice aneb hodnocení pro rok 2014 a výhledy do budoucnosti. prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Úhradová vyhláška a fakultní nemocnice aneb hodnocení pro rok 2014 a výhledy do budoucnosti. prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Úhradová vyhláška a fakultní nemocnice aneb hodnocení pro rok 2014 a výhledy do budoucnosti prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Úhradová Vyhláška Protichůdné zájmy MZ, pojišťovny (VZP x oborové), poskytovatelé

Více

Efektivní hospodaření s léky a speciálním zdravotnickým materiálem

Efektivní hospodaření s léky a speciálním zdravotnickým materiálem Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Škola veřejného zdravotnictví Ruská 85,100 05 Praha 10, tel-fax: 02/748462, e-mail: alena.petrakova@ipvz.cz Efektivní hospodaření s léky a speciálním

Více

KOD NAZ DOP UHR1 NUHR1 DAT_VYK ATC SPZN

KOD NAZ DOP UHR1 NUHR1 DAT_VYK ATC SPZN KOD NAZ DOP UHR1 NUHR1 DAT_VYK ATC SPZN RS RS_NAZ DAT_ROZ 0028162 ABILIFY 10 MG POR TBL NOB 28X10MG 2381,06 1296,70 1.9.2015 N05AX12 SUKLS866162/015 20.7.2015 0028167 ABILIFY 15 MG POR TBL NOB 28X15MG

Více

GENERICKÁ PRESKRIPCE A TVORBA POZITIVNÍCH LISTŮ

GENERICKÁ PRESKRIPCE A TVORBA POZITIVNÍCH LISTŮ GENERICKÁ PRESKRIPCE A TVORBA POZITIVNÍCH LISTŮ RIZIKA V ČINNOSTECH FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI ŠPINDLERŮV MLÝN 2012 MUDR. TAŤÁNA SOHAROVÁ VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA ČR KDO JE ODPOVĚDNÝ ZA RACIONÁLNÍ

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby ZÁKON O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK a registr smluv spojené nádoby? - CENOVÁ ZVÝHODNĚNÍ JUDr. Kateřina Davidová Efektivní právní služby 31. března 2017 1 19 odst. 3 z.č. 134/2016 Sb. o zadávání veřejných

Více

ISSS Hradec Králové 2012 Centralizované zadávání - národní strategie

ISSS Hradec Králové 2012 Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Centralizované zadávání - národní strategie Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Proč RSCZ Jeden z hlavních úkolů vlády Petra Nečase >

Více

Zadávání veřejných zakázek OBEC VELKÉ BŘEZNO

Zadávání veřejných zakázek OBEC VELKÉ BŘEZNO OBEC VELKÉ BŘEZNO 2/2016 Systém přípravy a průběhu zadávání veřejných zakázek na stavební práce, na dodávky nebo na služby, sloužících k naplnění poslání obce Velké Březno na všech úsecích její činnosti.

Více

Fond mikroprojektů v Euroregionu Silesia

Fond mikroprojektů v Euroregionu Silesia Oblast podpory 3.3 Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika Polská republika 2007-2013 Příručka pro konečné uživatele Verze 5 Platná od 1. 9. 2012 OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Seznam zkratek

Více

2.1.4. 2004-2006 PRAVIDLA LEADER+

2.1.4. 2004-2006 PRAVIDLA LEADER+ PRAVIDLA, kterými se stanovují podmínky pro poskytování finanční pomoci na projekty z podopatření 2.1.4. Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) v rámci Operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční

Více

Hlavní město Praha ZASTUPITELSTVO HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Zastupitelstva hlavního města Prahy

Hlavní město Praha ZASTUPITELSTVO HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Zastupitelstva hlavního města Prahy Hlavní město Praha ZASTUPITELSTVO HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Zastupitelstva hlavního města Prahy číslo 3/22 ze dne 22.1.2015 ke schválení Odůvodnění veřejné zakázky "Zajištění komplexního systému nakládání

Více

VEŘEJNÉ ZAKÁZKY PO NOVELIZACÍCH

VEŘEJNÉ ZAKÁZKY PO NOVELIZACÍCH VEŘEJNÉ ZAKÁZKY PO NOVELIZACÍCH Mgr. Tomáš Kruták 17. května 2012 Aktuální legislativní změny v oblasti veřejného zadávání Velká ( transparenční nebo též protikorupční ) novela ZVZ: Definitivně schválena

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: ÚSTŘEDNÍ VOJENSKÁ NEMOCNICE - Vojenská fakultní nemocnice PRAHA IČ: 61383082 Sídlo/místo

Více

Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu Města Tábora

Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu Města Tábora Město Tábor Zásady pro poskytování dotací z rozpočtu Města Tábora PLATNOST OD: ROZSAH PŮSOBNOSTI: Schválilo: Zastupitelstvo města Tábora Článek I. Úvodní ustanovení Na základě zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách

Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v souladu s vyhl. č. 232/2012 Sb.,o podrobnostech rozsahu odůvodnění účelnosti veřejné zakázky a odůvodnění veřejné zakázky

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1. E-mail: nok@mmr.

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1. E-mail: nok@mmr. NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI ZÁVAZNÉ POSTUPY PRO ZADÁVÁNÍ ZAKÁZEK SPOLUFINANCOVANÝCH ZE ZDROJŮ EU, NESPADAJÍCÍCH POD APLIKACI ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH, V PROGRAMOVÉM OBDOBÍ 2007-2013

Více

Město Broumov Třída Masarykova 239, 550 01 Broumov. Směrnice rady města č. 2/2007 O zadávání zakázek

Město Broumov Třída Masarykova 239, 550 01 Broumov. Směrnice rady města č. 2/2007 O zadávání zakázek Město Broumov Třída Masarykova 239, 550 01 Broumov Směrnice rady města č. 2/2007 O zadávání zakázek Čl. I. Úvodní ustanovení 1) Touto směrnicí se stanovuje postup města, jeho orgánů a organizačních složek,

Více

D: WÖRWAG PHARMA GMBH & CO. KG, BÖBLINGEN, Německo B: POR TBL FLM 10X6.25MGL TBC kód SÚKL: POR TBL FLM 14X6.25MGL TBC kód SÚKL:

D: WÖRWAG PHARMA GMBH & CO. KG, BÖBLINGEN, Německo B: POR TBL FLM 10X6.25MGL TBC kód SÚKL: POR TBL FLM 14X6.25MGL TBC kód SÚKL: BISACODYL-K D: KRKA, D.D., NOVO MESTO, Slovinsko B: POR TBL OBD 15X5MG BLI kód SÚKL: 0040250 POR TBL OBD 105X5MG BLI kód SÚKL: 0096620 ZR: Prodlouženo do 31.7.2011. CARVEDIGAMMA 12,5 mg D: WÖRWAG PHARMA

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA REALIZACI PROJEKTU STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA OBECNÍ SOKOLOVNY BRUMOVICE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA REALIZACI PROJEKTU STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA OBECNÍ SOKOLOVNY BRUMOVICE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA REALIZACI PROJEKTU STAVEBNÍ ÚPRAVY A PŘÍSTAVBA OBECNÍ SOKOLOVNY BRUMOVICE dle ustanovení 44 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Výroční zpráva za rok 2014 Musíš žít pro druhého, chceš-li žít pro sebe. (Seneca) [1] Obsah I. Úvod II. Základní informace III. Činnost a služby poskytované v roce 2014 IV. Hospodaření za rok 2014 V. Kontrolní

Více

VÝZVA. DDŠ Hamr n. J. rekonstrukce a přístavba školy č.p.49 - zpracování projektové dokumentace

VÝZVA. DDŠ Hamr n. J. rekonstrukce a přístavba školy č.p.49 - zpracování projektové dokumentace VÝZVA k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu dle 12 odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen ZVZ ) a Směrnice upravující zadávání veřejných zakázek

Více

1. Všemi legálními dostupnými prostředky chránit opodstatněné existenční a ekonomické zájmy svých členů.

1. Všemi legálními dostupnými prostředky chránit opodstatněné existenční a ekonomické zájmy svých členů. Sdružení Ambulantních Specialistů České republiky (dříve Sdružení smluvních lékařů ČR) pokračovatel Spolku pokladenských lékařů, založeného v prosinci 1906 190 00 Praha 9 Vysočany, Pod pekárnami 243/6

Více

PŘÍLOHA č. 2 příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI PRAVIDLA PRO VÝBĚR DODAVATELŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM A VÝVOJ PRO INOVACE

PŘÍLOHA č. 2 příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI PRAVIDLA PRO VÝBĚR DODAVATELŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM A VÝVOJ PRO INOVACE PŘÍLOHA č. 2 příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI PRAVIDLA PRO VÝBĚR DODAVATELŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VÝZKUM A VÝVOJ PRO INOVACE OBSAH 1 PREAMBULE... 3 2 OBECNÁ USTANOVENÍ... 4 Oddíl 1: Působnost

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Pražský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Pražský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Pražský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Speciální základní škola při Všeobecné fakultní nemocnici Praha 2, Ke Karlovu 2 Praha 2, Ke Karlovu 2, 120

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Domov mládeže, Mariánské Lázně, Klíčova 4

Česká republika Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Domov mládeže, Mariánské Lázně, Klíčova 4 Česká republika Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Domov mládeže, Mariánské Lázně, Klíčova 4 Klíčova 4, 353 01 Mariánské Lázně Identifikátor školy: 600

Více

Pozitivní list Svazu zdravotních pojišťoven České republiky

Pozitivní list Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Pozitivní list Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Vydává : Léková komise SZP ČR nám. W. Churchilla 2 113 59 Praha 3 Telefon : 234 462 109 www.szpcr.cz leky@szpcr.cz Období platnosti : 1. 1. -

Více

Obecně platné předpisy zpracované a předložené Ministerstvem průmyslu a obchodu ke schválení nebo jím vydané po r. 1989 stav k 1. 2.

Obecně platné předpisy zpracované a předložené Ministerstvem průmyslu a obchodu ke schválení nebo jím vydané po r. 1989 stav k 1. 2. Obecně platné předpisy zpracované a předložené Ministerstvem průmyslu a obchodu ke schválení nebo jím vydané po r. 1989 stav k 1. 2. 2015 Obecného charakteru všechny sekce 2/1969 Sb. Zákon č. 2/1969 Sb.,

Více

Řízení nákladů v recesi. Fórum českého stavebnictví 2010. Petr Kymlička vedoucí partner oddělení consulting Deloitte Advisory s.r.o.

Řízení nákladů v recesi. Fórum českého stavebnictví 2010. Petr Kymlička vedoucí partner oddělení consulting Deloitte Advisory s.r.o. Fórum českého stavebnictví 2010 Petr Kymlička vedoucí partner oddělení consulting Deloitte Advisory s.r.o. Stavebnictví a recese Kde jsme, kdy a jak z toho ven? Stavební produkce v prosinci 2009 meziročně

Více

Snížení energetických ztrát pavilonu B

Snížení energetických ztrát pavilonu B 407/2013/DP-ÚVN Odůvodnění veřejné zakázky podle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek pro veřejnou zakázku na dodávky Snížení energetických ztrát pavilonu B ZADAVATEL: Ústřední

Více

Financování a ekonomické řízení

Financování a ekonomické řízení Financování a ekonomické řízení Realizace a průběh rozpočtového roku vyžití finančních prostředků Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: ÚSTŘEDNÍ VOJENSKÁ NEMOCNICE - Vojenská fakultní nemocnice PRAHA IČO: 61383082 Sídlo/místo

Více

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE TVORBA CENY VYBRANÝCH PRODUKTŮ FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ NA TRHU FMCG OBOR: MEZINÁRODNÍ OBCHOD (BAKALÁŘSKÁ PRÁCE)

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE TVORBA CENY VYBRANÝCH PRODUKTŮ FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ NA TRHU FMCG OBOR: MEZINÁRODNÍ OBCHOD (BAKALÁŘSKÁ PRÁCE) VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ OBOR: MEZINÁRODNÍ OBCHOD TVORBA CENY VYBRANÝCH PRODUKTŮ NA TRHU FMCG (BAKALÁŘSKÁ PRÁCE) AUTOR: IVA BARTÁKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE: ING. JIŘÍ ZEMAN,

Více