Psychologie Učení a paměť

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Psychologie Učení a paměť"

Transkript

1 Psychologie Učení a paměť Mgr. et Mgr. Martin Zielina, Ph.D.

2 Učení

3 Učení Učení lze definovat jako veškeré behaviorální a mentální změny, které jsou důsledkem životních zkušeností. Některé reakce a vzorce chování se člověk nemusí učit (reflexy, instinkty) Učení obvykle vede k lepší adaptaci, ne však vždy. Dělí se na bezděčné a záměrné.

4 Druhy učení od nejjednodušších ke složitějším: Habituace (přivykání) Imprintace (vtiskování) Klasické podmiňování Operantní podmiňování Observační učení Učení vhledem

5 Habituace nejprimitivnější způsob učení přivykání si

6 Habituace základní rysy Trvání habituace nastává pokud stimul trvá dostatečně dlouhou dobu bez přerušení (jinak dochází ke spontánnímu obnovení). Např. vlaky kolem vašeho bydlení projíždějí bez ojedinělých zastavení. Frekvence čím je vyšší frekvence stimulu, tím rychleji dochází k habituaci. Např. pokud budete každý den používat stejný parfém, tak ho za chvíli neucítíte (= habituace). Intenzita velmi intenzivní stimuly více překáží habituaci (je obtížné si zvyknout na výrazný zápach). Např. sirény na sanitkách jsou natolik intenzivní, aby nebylo možné se na ně snadno habituovat. Změna pokud se mění intenzita nebo trvání, objevuje se původní reakce. Např. některé alarmy u aut vyluzují proměnlivé zvuky.

7 Imprinting též imprintace, vtiskování učení bez opakování a bez posilování je možné pouze během senzitivní (kritické) periody Konrad Lorenz: vtiskování mateřského objektu u mláďat husy velké

8 Imprinting husy (Konrad Lorenz)

9 Klasické podmiňování I. P. Pavlov prováděl pokusy na psech (původně trávící procesy) operativně vyvedl slinné žlázy ven, aby mohl pozorovat produkci slin. Otvírání dveří i dokonce kroky způsobily, že psi slinili dříve než vůbec ucítili maso Pavlov tento jev nazval podmiňování.

10 Klasické podmiňování Nepodmíněný podnět způsobuje určitou vrozenou reakci bez předchozího učení (např. navlhčené mleté maso se suchary). Nepodmíněná reakce (reflex) je nenaučená, vrozená odezva na nepodmíněný podnět (např. slinění). Podmíněný podnět původně neutrální stimul (např. zazvonění, rozsvícení světla), který během podmiňování získává schopnost vyvolávat vrozenou, nenaučenou reakci (např. slinění). Podmíněný reakce (reflex) původně nepodmíněná reakce (např. slinění), kterou vyvolal podmíněný podmět (např. zazvonění).

11

12 Procesy provázející klasické podmiňování S R (základní schéma behaviorismu) Generalizace (zobecňování) když se pes naučil slinit na tón určité výšky, tak o něco nižší a o něco vyšší tón způsoboval stejnou reakci. Diskriminace (rozlišování) psi dostávali potravu jen při zaznění tónu c, u ostatních tónu jídlo neobdrželi. Vyhasínání a spontánní obnovení podmíněných reflexů

13 Naučená bezmocnost (learned helplessness) M. Seligman (v roce 1975) Očekávání, že nemůžeme změnit situaci, ve které jsme se ocitli. Naučená bezmocnost vede ke snížení motivace cokoliv dělat (tzn. snižuje se ochota k učení).

14 Experiment s malým Albertem I. V průběhu podmiňování výzkumníci (J. B. Watson se svou ženou) umístili do chlapcovy blízkosti bílou krysu. Současně se ozval hluk údery kladiva do kovové tyče. Už po sedmi pokusech pouhý pohled na bílou krysu vyvolával u dítěte zjevné známky strachu.

15 Experiment s malým Albertem II. Po pěti dnech předkládali Watson se svou ženou malému Albertovi další předměty, které se nápadně podobaly krysám byly bíle a srstnaté. Zjistili, že se strach generalizoval na králíka, bílou kočku i na vousy na masce Santa Klause. Zdroj: Schultz a Schultz, 1992, s. 315.

16 Operantní (instrumentální) podmiňování Operantní (instrumentální) podmiňování je druh učení, při kterém pozitivní či negativní důsledky určitého chování vedou ke změně pravděpodobnosti jeho dalšího výskytu (Plháková 2003, s. 174). Edward L. Thorndike hladová kočka v dřevěné skříňce zamčená dvěma jednoduchými pentlicemi (pokus a omyl). pozitivní důsledek zvyšuje pravděpodobnost k opakování činnosti, která mu předcházela.

17 Zákon efektu Edward L. Thorndike ( ); Zákon efektu = akty chování, které v určité situaci vedou k uspokojení, se v ní později vyskytnou s větší pravděpodobností než akty chování, které k uspokojení nevedou (Plháková 2003, s. 175). Podobnost s přirozeným výběrem formulovaným Ch. Darwinem.

18 Darwinovy pěnkavy

19 Operantní učení B. F. Skinner rozlišoval vyvolané (elicited) reakce například slinění psů a vysílané (emitted) projevy například spontánní pohyby kočky. B. F. Skinner se zabývá zejména vysílanými projevy, které nazývá OPERANTY. Operanty jsou spontánní akty chování, které mohou mít kladné nebo záporné důsledky (Seamon a Kenrick 1992, s. 210). Trest potrestání za nějakou aktivitu (výprask za rozbití okna). Negativní (posilující) důsledek odstranění nebo zmírnění nepříjemných pocitů. Pozitivní (posilující) důsledek odměna (jídlo, pití, pochvala, titul apod.) Pověrčivé chování Efekt kontrastu Tvarování (shaping)

20 Posílení a trest/odměna Při operantním podmiňování nastávají pouze dvě možnosti: 1) odměna nebo 2) trest; Odměna je takový typ posílení, které zvyšuje pravděpodobnost výskytu jednání vedoucí k odměně); Trest je takový typ posílení, které snižuje pravděpodobnost výskytu jednání vedoucí k trestu; Negativní posílení odstranění nebo zmírnění nepříjemných pocitů. Pozitivní posílení odměna (jídlo, pití, pochvala, titul apod.). Pověrčivé chování Efekt kontrastu Tvarování (shaping) Negativní posílení vede ke zvýšení výskytu jednání, na rozdíl od trestu, který tento výskyt snižuje!

21 Místo kontroly (Locus of Control) J. B. Rotter (1972). Lidé se dle tohoto konceptu dělí podle místa kontroly na externalisty a internalisty. Externalisté své jednání mají tendenci vysvětlovat pomocí vnějších vlivů. Internalisté mají tendenci se cítit za své jednání zodpovědní.

22 Thorndike puzzle box

23 Observační učení zástupné zpevňování, učení na modelu Albert Bandura napodobujeme nejen odměňované chování, ale i chování předváděné atraktivním modelem Bobo doll

24 Bobo experiment studie agresivity

25 Učení vhledem W. Köhler vyřešení problému jeho pochopením je v ostrém rozporu s podmiňováním šimpanz Sultán

26 Experimenty na vhled (insight)

27 Paměť a zapomínání

28 Paměť a zapomínání schopnost zaznamenávat životní zkušenosti Pokud má paměť fungovat, musí plnit tři úlohy: vštípení (kódování) retence (podržení zakódované informace v paměti) vybavování (reprodukce), které má dvě základní formy: spontánní vybavování znovupoznání (rekognice)

29 Model paměti Atkinsona a Shiffrina Tři hlavní pamětní systémy: Senzorická paměť (také ultrakrátká) Krátkodobá paměť Dlouhodobá paměť

30 Ultrakrátká vs. krátkodobá paměť Ultrakrátká: zásobníky pro jednotlivé smyslové modality ikonická zrak (méně než 1 vteřina) echoická paměť sluch (několik vteřin) Krátkodobá paměť probíhá v ní aktuální mentální aktivita (překrývá se s pozorností, respektive s pracovní pamětí) doba podržení informací maximálně 30 sekund. kapacita krátkodobé paměti Millerovo magické číslo 7 plus mínus 2

31 Dlouhodobá paměť ohromná kapacita, teoreticky neomezená doba retence není statická vzpomínky se mění a upravují subsystémy : explicitní (deklarativní) paměť epizodická (události) sémantická (fakta) implicitní paměť procedurální (dovednosti) klasické podmiňování (podmíněné reflexy) priming aj.

32 Model A. Beddeleyho pracovní paměť Odlišný pohled na krátkodobou a dlouhodobou paměť. Pracovní paměť je splynutí krátkodobé paměti a části dlouhodobé paměti. Vizuospaciální náčtrtník uchovává některé vizuální obrazy. Fonologická smyčka přehrává niternou řeč a dovoluje pochopení významu slov. Centrální výkonná složka - koordinuje mechanismy pozornosti a řídí odpovědi. Další pomocné podřízené subsystémy podílí se na dalších kognitivních procesech.

33 Abnormality Mnemonici lidé s mimořádnou pamětí (např. pan S. od ruského psychologa A. Lurii). Amnézie (porušená paměť) a) retrográdní amnézie (nepamatují si, co bylo před operací), b) anterográdní amnézie (po operaci si není schopen nic nového zapamatovat), c) infantilní (dětská) amnézie (nematujeme si, co bylo, když jsme byli ještě velmi malí). Hipokampus je klíčový zejména pro explicitní paměť!

34 Zapomínání zapomínání je zpočátku velmi rychlé, ale postupně se zpomaluje křivka zapomínání (H. Ebbinghaus, 19. stol) při zapamatování hraje roli také smysluplnost obsahu a kulturní faktory (F. Bartlett)

35 Křivka zapomínání

36 Barlettova legenda (Barlett, 1932) A) původní indiánský mýtus Válka duchů Jednoho večera se vydali dva muži z Egulaku k řece na lov tuleňů. U řeky však padla mlha a ochladilo se. Potom uslyšeli válečný pokřik a pomysleli si: Někdo je na válečné stezce. Utekli na břeh a schovali se za strom. Viděli, jak proti proudu jedou kánoe, slyšeli zvuk pádel a spatřili, jak jedna z kánoí míří přímo k nim. Sedělo v ní pět mužů a ti řekli: Co si myslíte? Chceme, abyste jeli s námi. Pádlujeme proti proudu, povedeme vláku proti lidem. Jeden z mladíků odpověděl: Nemám šípy. Jsou v kánoi, odpověděli muži. Nejedu s vámi. Mohl bych být zabit. Má rodina neví, kam jsem šel. Ale ty, obrátil se k svému příteli, bys s nimi jet mohl. Jeden z mladíků tedy odplul, druhý se vrátil domů. Válečníci pluli proti proudu řeky až k městu jménem Kalama. Bylo na druhém břehu. Lidé vešli do vody, začal boj, mnozí byli zabiti. Mladík najednou zaslechl jednoho z válečníků, jak říká: Rychle, plujme domů, ten indián byl zasažen. Mladík si pomyslel: To jsou přece duchové. Necítil žádné zranění, válečníci však řekli, že byl zasažen šípem. Kánoe se vrátily do Egulaku. Mladík vystoupil na břeh, vešel do svého domu a rozdělal oheň. Každému řekl: Představte si, doprovázel jsem duchy, bojovali jsme. Mnoho válečníků bylo zabito, mnoho z těch, kdo na nás útočili, bylo zabito. Řekli mi, že jsem byl zasažen, ale já zranění necítím. Řekl vše, pak se zklidnil. Jakmile vyšlo slunce, skácel se. Něco černého mu vyšlo z úst. Tvář se mu zkřivila. Lidé vyskočili a vykřikli. Mladík byl mrtev.

37 Co si pamatujete?

38 Co si obvykle studenti pamatují Dva muži z Edulaku se vydali na ryby. U řeky zaslechli vzdálený hluk. Zní to jako křik, řekl jeden z nich. Současně se objevili lidé v kánoi, kteří je pozvali, aby se podíleli na dobrodružství. Jeden z mladíků s ohledem na rodinu odmítl, druhý s nabídkou souhlasil. Nemám šípy, řekl. Šípy jsou v člunu, zněla odpověď. Sedl si tedy na své místo, jeho přítel se vrátil domů. Skupina pádlovala proti proudu do Kalomy, tam se vylodila na břeh. Nepřítel na ni zaútočil, propukla těžká srážka. Náhle byl kdosi poraněn a bylo slyšet křik, že nepřátelé jsou duchové. Skupina se vrátila po proudu. Mladík přišel domů. Navzdory všemu, co zažil, mu nic nebylo. Ráno se snažil své dobrodružství popsat. V průběhu řeči mu vystoupilo z úst něco černého. Náhle vykřikl a skácel se. Přátelé se seběhli kolem něj. Mladík však byl mrtev.

39 Zapamatujte si následující slova Stůl, mrak, kniha, strom, košile, kočka, světlo, lavička, křída, květina, hodinky, netopýr, houně, mýdlo, polštář.

40 Co jste si zapamatovali?

41 Děkuji za pozornost

Paměť. strukturace okolního světa sebeuvědomění. paměť jako schopnost paměť jako proces. 3 mechanismy kódování, uchovávání a vybavení

Paměť. strukturace okolního světa sebeuvědomění. paměť jako schopnost paměť jako proces. 3 mechanismy kódování, uchovávání a vybavení Paměť Č Á S T I : D E F I N I C E P A M Ě T I V Ý Z K U M N É M E T O D Y T R A D I Č N Í M O D E L Y P A M Ě T I A L T E R N A T I V N Í M O D E L Y T E O R I E Z A P O M Í N Á N Í Paměť strukturace okolního

Více

Pedagogická psychologie. Klasické teorie učení

Pedagogická psychologie. Klasické teorie učení Pedagogická psychologie Klasické teorie učení Úvodem Učení (Čáp, 2001) Získávání zkušeností, utváření a pozměňování jedince v průběhu života. Opakem vrozeného Probíhá i na subhumánní úrovni Funkce učení

Více

Učení. Klasické podmiňování. Operantní podmiňování. Využití podmiňování v praxi. PaS2 1

Učení. Klasické podmiňování. Operantní podmiňování. Využití podmiňování v praxi. PaS2 1 Učení Klasické podmiňování. Operantní podmiňování. Využití podmiňování v praxi. PaS2 1 Učení pojem užívaný ve více vědních oborech Učení z psychologického hlediska: Relativně trvale probíhající změny ve

Více

Behaviorismus. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Behaviorismus. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Behaviorismus MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 8 Název materiálu: Behaviorismus Ročník:

Více

Jak funguje naše paměť. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak funguje naše paměť. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak funguje naše paměť PaedDr. Mgr. Hana Čechová Pamatujeme si ještě nějaké matematické vzorce ze školy? Asi ano. Dokážete si vzpomenout, co jste měli minulé pondělí k obědu? Asi ne. Jak je to možné? 1.12.2016

Více

PAMĚŤ. část I: DEFINICE PAMĚTI výzkumné metody TRADIČNÍ MODELY PAMĚTI ALTERNATIVNÍ MODELY TEORIE ZAPOMÍNÁNÍ

PAMĚŤ. část I: DEFINICE PAMĚTI výzkumné metody TRADIČNÍ MODELY PAMĚTI ALTERNATIVNÍ MODELY TEORIE ZAPOMÍNÁNÍ PAMĚŤ část I: DEFINICE PAMĚTI výzkumné metody TRADIČNÍ MODELY PAMĚTI ALTERNATIVNÍ MODELY TEORIE ZAPOMÍNÁNÍ Paměť Paměť je aktivní proces a nikoliv pouhý otisk jevů, událostí či předmětů reálného vnějšího

Více

5.Psychické procesy a stavy

5.Psychické procesy a stavy 5.Psychické procesy a stavy Paměťové procesy Vštípení (kódování), neboli ukládání do paměti, probíhá ve formě vizuální, akustické, sémantické... Retence (podržení), neboli uchování v paměti, důležitým

Více

Paměť a učení. Druhy paměti. Vztah paměti a učení. Praktické využití teorie pro kvalitu učení. PaS3 1

Paměť a učení. Druhy paměti. Vztah paměti a učení. Praktické využití teorie pro kvalitu učení. PaS3 1 Paměť a učení Druhy paměti. Vztah paměti a učení. Praktické využití teorie pro kvalitu učení. PaS3 1 Paměť Fukncí paměti je uchování minulé zkušenosti. Některá vymezení paměti: obecná funkce obnovení nebo

Více

1. Psychologie jako vědní obor problém dvou základních paradigmat a jejich představitelé 1.1. Cíle psychologie všechny čtyři, umět povyprávět 1.2.

1. Psychologie jako vědní obor problém dvou základních paradigmat a jejich představitelé 1.1. Cíle psychologie všechny čtyři, umět povyprávět 1.2. 1. Psychologie jako vědní obor problém dvou základních paradigmat a jejich představitelé 1.1. Cíle psychologie všechny čtyři, umět povyprávět 1.2. Předmět studia psychologie stručně vymezit a umět přiřadit

Více

(lat. socialis = společný)

(lat. socialis = společný) SOCIALIZACE & Sociální učení Socializace (lat. socialis = společný) = proces, během kterého se jedinec začleňuje do společnosti socializace nebývá nikdy ukončena jedná se o vývoj lidské osobnosti lidský

Více

Paměť u lidí, neuropsychologie paměti. Kamil Vlček 5. dubna 2017

Paměť u lidí, neuropsychologie paměti. Kamil Vlček 5. dubna 2017 Paměť u lidí, neuropsychologie paměti Kamil Vlček 5. dubna 2017 Osnova Krátkodobá a pracovní paměť Implicitní paměť procedurální a priming Sémantická paměť koncepty, mozkový podklad Epizodická paměť definice,

Více

Behaviorismus psychologie bez duše. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Behaviorismus psychologie bez duše. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Behaviorismus psychologie bez duše PaedDr. Mgr. Hana Čechová Behaviorismus je velkým směrem americké psychologie 20. století. Inspirován pozitivistickým ideálem vědy odmítl metodu introspekce jako nevědeckou

Více

Název materiálu: Paměť a učení Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: Zařazení materiálu:

Název materiálu: Paměť a učení Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Duševní stabilita z pohledu obecné psychologie

Duševní stabilita z pohledu obecné psychologie Duševní stabilita z pohledu obecné psychologie Ondřej Bezdíček, Ph.D. Ústí nad Orlicí, 16. 12. 2014 Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a

Více

Kurz psychologie a sociologie na FSV

Kurz psychologie a sociologie na FSV Kurz psychologie a sociologie na FSV Základy obecné psychologie 1 - - senzorické procesy, vnímání, vědomí Mgr. Petra Halířová 2010/2011 Literatura Atkinsonová, R. (2003). Psychologie, s. 110-231 Dobrovská,

Více

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. DATUM VZNIKU: Prosinec 2012 Luboš Nergl, Andrea Skokanová

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. DATUM VZNIKU: Prosinec 2012 Luboš Nergl, Andrea Skokanová NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.1082 VY_32_INOVACE_3B_09_Paměť Seminář z psychologie

Více

KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ. Psychiatrická léčebna Kroměříž

KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ. Psychiatrická léčebna Kroměříž ÚVOD DO TEORIE KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ TERAPIE Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž Základní předpoklady behaviorální terapie 1. Většina lidského chování, s výjimkou základních reflexů a

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 13 VY 32 INOVACE

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 13 VY 32 INOVACE Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 13 VY 32 INOVACE 0115 0213 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení

Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Psychologie - věda o lidském chování, jednání, myšlení Determinace osobnosti Základní psychologie - obecná psychologie - psychologie osobnosti - sociální psychologie - vývojová psychologie Psychopatologie

Více

Základní pojmy II. ONTOGENEZE. Ontogeneze = individuální vývin jedince během jeho života

Základní pojmy II. ONTOGENEZE. Ontogeneze = individuální vývin jedince během jeho života Základní pojmy II. ONTOGENEZE Ontogeneze = individuální vývin jedince během jeho života!? 1957 2007 Základní otázky ONTOGENEZE Je ontogenetický vývin geneticky předurčen, nebo je dán vlivy prostředí? (nature

Více

Paměť. u lidí, neuropsychologie paměti. 20. dubna 2010

Paměť. u lidí, neuropsychologie paměti. 20. dubna 2010 Paměť u lidí, neuropsychologie paměti Kamil Vlček 20. dubna 2010 Co je to paměť ěť? Změna chování na základě předchozí zkušenosti Schopnost uložit, uchovat a vybavit informaci Hypotetický sklad informací

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

ZÁKLADY PSYCHOLOGIE. Pavla Kremserová

ZÁKLADY PSYCHOLOGIE. Pavla Kremserová ZÁKLADY PSYCHOLOGIE Pavla Kremserová Co je to psychologie? Psychologické obory Psychické procesy Vnímání Představivost a fantazie Myšlení a řeč Paměť a učení Obsah přednášky Co je to psychologie? z řečtiny:

Více

Paměť u lidí, neuropsychologie paměti. Kamil Vlček 30. března 2016

Paměť u lidí, neuropsychologie paměti. Kamil Vlček 30. března 2016 Paměť u lidí, neuropsychologie paměti Kamil Vlček 30. března 2016 Doporučená literatura Vaše paměť - Alan Baddeley, 1999 Sedm hříchů paměti, Jak si pamatujeme a zapomínáme - Daniel L. Schacter 2003 Od

Více

Spánek. Neurobiologie chování a paměti. Eduard Kelemen. Národní ústav duševního zdraví, Klecany

Spánek. Neurobiologie chování a paměti. Eduard Kelemen. Národní ústav duševního zdraví, Klecany Spánek Neurobiologie chování a paměti Eduard Kelemen Národní ústav duševního zdraví, Klecany Spánek Spánková stadia a architektura spánku Role spánku při konsolidaci paměti behaviorální studie Role spánku

Více

Paměť u lidí, neuropsychologie paměti. Kamil Vlček 17. dubna 2019, Fyziologický ústav AVČR

Paměť u lidí, neuropsychologie paměti. Kamil Vlček 17. dubna 2019, Fyziologický ústav AVČR Paměť u lidí, neuropsychologie paměti Kamil Vlček 17. dubna 2019, Fyziologický ústav AVČR Dělení paměti podle délky uchování paměťové stopy Senzorická ikonická, echoická Krátkodobá visuální a verbální

Více

PAMĚŤ a ZAPOMÍNÁNÍ. Zkvalitnění výuky prostřednictvím IT technologií

PAMĚŤ a ZAPOMÍNÁNÍ. Zkvalitnění výuky prostřednictvím IT technologií Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Palackého 524 769 01 Holešov www.gymhol.cz PAMĚŤ a ZAPOMÍNÁNÍ Název projektu Číslo projektu Číslo a název klíčové aktivity Označení DUM Název školy Autor Předmět Tematický

Více

ψυχή prach anorganických prvků je formován psychičnem psychično potřebuje hnotnu, aby mohlo žít

ψυχή prach anorganických prvků je formován psychičnem psychično potřebuje hnotnu, aby mohlo žít Psychologie ψυχή Hérakleitos: Kráčeje všemi směry, nenašel bys hranic duše, tak hluboký má logos. psýché (ψυχή): duše to co oživuje, oživující princip člověka sóma (σωμα): tělo člověk se neskládá z duše

Více

OBECNÁ PSYCHOLOGIE (paměťové psychické procesy)

OBECNÁ PSYCHOLOGIE (paměťové psychické procesy) Název materiálu: Obecná psychologie paměťové psychické procesy Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2)

Více

Zlepšení procesu výuky pomocí psychologických mechanismů

Zlepšení procesu výuky pomocí psychologických mechanismů Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky a psychologie Seminární práce Zlepšení procesu výuky pomocí psychologických mechanismů Olga Hadáčková, o.hadackova@seznam.cz

Více

Spánek. kurz Neurobiologie chování a paměti. RNDr. Eduard Kelemen, Ph.D. Národní ústav duševního zdraví Fyziologický ústav AVČR

Spánek. kurz Neurobiologie chování a paměti. RNDr. Eduard Kelemen, Ph.D. Národní ústav duševního zdraví Fyziologický ústav AVČR Spánek kurz Neurobiologie chování a paměti RNDr. Eduard Kelemen, Ph.D. Národní ústav duševního zdraví Fyziologický ústav AVČR Spánek Spánková stadia a spánková architektura Role spánku při konsolidaci

Více

Zapomínáme, zapomínejme aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Zapomínáme, zapomínejme aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Zapomínáme, zapomínejme aneb Jak stárne mozek PaedDr. Mgr. Hana Čechová Každý někdy něco zapomeneme. Nejčastěji kam jsme položili brýle, klíče, peněženku A mnohdy si posteskneme: Lepší už to nebude, asi

Více

Motivace. Tímto hybným motorem je motivace.

Motivace. Tímto hybným motorem je motivace. Motivace Slovo je odvozeno z latinského movere, tj. hýbati, pohybovati. Motivace je proces usměrňování, udržování a energetizace chování. Vše co člověk dělá, dělá z nějakých pohnutek. Lidské chování je

Více

MEMORIAE et STUDIA. J. Faber

MEMORIAE et STUDIA. J. Faber MEMORIAE et STUDIA J. Faber Prof. MUDr Josef Faber, DrSc. (2014) ČVUT, FD, Ústav dopravní telematiky, Praha Neurologická klinika, l. LF, University Karlovy, Praha Lectio pro translatoribus, interpretoribus

Více

PSYCHICKÉ PROCESY PAMĚŤ A EMOCE

PSYCHICKÉ PROCESY PAMĚŤ A EMOCE PSYCHICKÉ PROCESY PAMĚŤ A EMOCE Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Psychické procesy VY_32_INOVACE_10_02. Luděk Dobeš dobes@gymjev.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Psychické procesy VY_32_INOVACE_10_02. Luděk Dobeš dobes@gymjev. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Paměť u lidí, neuropsychologie paměti. Kamil Vlček 18. dubna 2018

Paměť u lidí, neuropsychologie paměti. Kamil Vlček 18. dubna 2018 Paměť u lidí, neuropsychologie paměti Kamil Vlček 18. dubna 2018 Co je to paměť? Schopnost změny chování na základě předchozí zkušenosti Schopnost uložit, uchovat a vybavit informaci Hypotetický sklad

Více

PATOFYZIOLOGIE UČENÍ A PAMĚTI. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni

PATOFYZIOLOGIE UČENÍ A PAMĚTI. Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni PATOFYZIOLOGIE UČENÍ A PAMĚTI Ústav patologické fyziologie LF UK v Plzni 1 Učení = změna chování na základě předchozí zkušenosti = vstup do paměti = postupné vytváření paměťové stopy opakováním podnětů

Více

Projektově orientované studium. Metodika PBL

Projektově orientované studium. Metodika PBL Základní metodický pokyn v PBL je vše, co vede k vyšší efektivitě studia, je povoleno Fáze PBL Motivace Expozice Aktivace Informace Fixace Reflexe Základním východiskem jsou nejnovější poznatky z oblasti

Více

Wilhelm Wundt(1879) - první psychologická laboratoř

Wilhelm Wundt(1879) - první psychologická laboratoř PŘEDMĚT PSYCHOLOGIE A JEHO VÝVOJ POČÁTKY MODERNÍ PSYCHOLOGIE Psychofyzika a asocianismus Asocianismus 17. a 18. stol. rozkládání psychického dění na prvky; David Hartley, David Hume Gustav Theodor Fechner

Více

Slepé JÁ co nevím já, ale co vědí ostatní Neznámé JÁ co nevím já a ani to nevědí ostatní

Slepé JÁ co nevím já, ale co vědí ostatní Neznámé JÁ co nevím já a ani to nevědí ostatní 1 2. VĚDOMÍ. KOGNITIVNÍ FUNKCE. VĚDOMÍ Vědomí bdělé prožívání, má různé stupně jasnosti a zřetelnosti podle rozsahu a intenzity pozornosti. V proudu vědomí se střídají psychické obsahy vztahující se k

Více

Písemný test na 60% (základní termíny a teorie z Řezáčovy psychologie Sociální psychologie)

Písemný test na 60% (základní termíny a teorie z Řezáčovy psychologie Sociální psychologie) Písemný test na 60% (základní termíny a teorie z Řezáčovy psychologie Sociální psychologie) Slova napsaná v prezentacích tučným písmem jsou slova klíčová, jejichž význam bude test prověřovat. 80% informací

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

PAMĚŤOVÉ PROCESY. Zkvalitnění výuky prostřednictvím IT technologií

PAMĚŤOVÉ PROCESY. Zkvalitnění výuky prostřednictvím IT technologií Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Palackého 524 769 01 Holešov www.gymhol.cz PAMĚŤOVÉ PROCESY Název projektu Číslo projektu Číslo a název klíčové aktivity Označení DUM Název školy Autor Předmět Tematický

Více

Světlá a temná stránka behaviorismu. PhDr. Radim Badošek, Ph.D. Katedra pedagogické a školní psychologie PdF, Ostravská univerzita

Světlá a temná stránka behaviorismu. PhDr. Radim Badošek, Ph.D. Katedra pedagogické a školní psychologie PdF, Ostravská univerzita Světlá a temná stránka behaviorismu PhDr. Radim Badošek, Ph.D. Katedra pedagogické a školní psychologie PdF, Ostravská univerzita Behaviorismus (objektivní věda o chování a učení) I.M. Sečenov reflexní

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Definice: - neschopnost naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod za alespoň průměrné inteligence a přiměřené sociokulturní příležitosti - nevznikají v důsledku

Více

Odborná a populárně naučná psychologická literatura, počítač, datavideoprojektor

Odborná a populárně naučná psychologická literatura, počítač, datavideoprojektor Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář psychologie Psychologie 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně Odborná a populárně naučná psychologická literatura, počítač, datavideoprojektor Psychologie

Více

Psychologický seminář 4. ročník

Psychologický seminář 4. ročník Psychologický seminář 4. ročník Žák: - objasní proč a jak se lidé odlišují ve svých projevech chování, uvede příklady faktorů, které ovlivňují prožívání, chování a činnost člověka - porovná osobnost v

Více

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava NERVOVÁ SOUSTAVA základní stavební jednotkou je. neuron Funkce.. řídí a koordinuje

Více

OBSAH. 1. ÚVOD il 3. MOZEK JAKO ORGÁNOVÝ ZÁKLAD PSYCHIKY POZORNOST 43

OBSAH. 1. ÚVOD il 3. MOZEK JAKO ORGÁNOVÝ ZÁKLAD PSYCHIKY POZORNOST 43 OBSAH 1. ÚVOD il 1.1 VYMEZENÍ OBECNÉ PSYCHOLOGIE 11 1.2 METODY POUŽÍVANÉ K HODNOCENÍ PSYCHICKÝCH PROCESŮ A FUNKCÍ 12 1.3 DÍLČÍ OBLASTI, NA NĚŽ JE ZAMĚŘENA OBECNÁ PSYCHOLOGIE 14 1.3.1 Psychologie poznávacích

Více

- Psychický proces, zachycuje to, co v daném okamžiku působí na naše smysly.

- Psychický proces, zachycuje to, co v daném okamžiku působí na naše smysly. Otázka: Psychologie - psychické stavy, procesy a lidské činnosti Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Nicole 1. Psychické procesy: vnímání, představy, fantazie, pozornost, myšlení, paměť 2. Psychické

Více

v léčbě úzkostných poruch

v léčbě úzkostných poruch Systematická desenzibilizace v léčbě úzkostných poruch Tvůrce metody: Joseph Wolpe, JAR, 1958 Teoretický základ metody: Teorie klasického a instrumentálního podmiňování (I. P. Pavlov, J. B. Watson, B.

Více

RAVLT revidovaný Reyův auditorně-verbální test učení Ondřej Bezdíček, Hana Štěpánková, Tomáš Nikolai

RAVLT revidovaný Reyův auditorně-verbální test učení Ondřej Bezdíček, Hana Štěpánková, Tomáš Nikolai RAVLT Instrukce RAVLT revidovaný Reyův auditorně-verbální test učení Ondřej Bezdíček, Hana Štěpánková, Tomáš Nikolai Během administrování testu RAVLT čteme seznamy slov (stimulů) tempem cca. jedno slovo

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben, 2011 Mgr. Monika Řezáčová FYLOGENEZE PSYCHIKY historický vývoj živých bytostí od jednodušších

Více

Název: Etologie. Autor: PaedDr. Pavel Svoboda. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie

Název: Etologie. Autor: PaedDr. Pavel Svoboda. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie Název: Etologie Výukové materiály Autor: PaedDr. Pavel Svoboda Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie Ročník: 6. (4. vyššího gymnázia) Tematický

Více

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost

Psychologie 09. Otázka číslo: 1. Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat. osobnost Psychologie 09 Otázka číslo: 1 Člověka jako psychologický celek označujeme pojmem: psychopat osobnost neurotik Otázka číslo: 2 Osobnost je individuální jednotou aspektů: biologických psychologických rozumových

Více

Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013. motivace a vůle

Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013. motivace a vůle Obecná psychologie Kurz pro zájemce o psychologii 16/3/2013 motivace a vůle Motivace Proč chcete studovat psychologii? Sepište seznam svých motivů Motivace základní pojmy termín motivace z latinského moveo

Více

Psychologické aspekty školní úspěšnosti

Psychologické aspekty školní úspěšnosti Psychologické aspekty školní úspěšnosti Co ovlivňuje školní úspěšnost vnější faktory učivo učitel a vyuč. metoda celkový kontext vzdělávání vnitřní faktory motivace vědomosti vlastnosti metoda učení biolog.

Více

2 POVAHA ROTVAJLERA. Vynikající hlídací pes

2 POVAHA ROTVAJLERA. Vynikající hlídací pes 2 POVAHA ROTVAJLERA Vynikající hlídací pes Rotvajleři jsou vynikajícími hlídacími psy Rotvajler je rozený hlídač a ochránce. Potřebujeme-li někdy na den opustit dům, klidně můžeme rotvajlerovi svěřit svůj

Více

IKS-PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE

IKS-PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE IKS-PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Úvod Ikona5 Následující text stručně vymezuje pedagogickou psychologii jako vědní obor a vymezují její vztah k příbuzným vědním oborům. Vyjdeme-li z názvu, pak z jazykového

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. DATUM VZNIKU: Prosinec 2012 Luboš Nergl, Andrea Skokanová

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. DATUM VZNIKU: Prosinec 2012 Luboš Nergl, Andrea Skokanová NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.1082 VY_32_INOVACE_3B_08_Učení Seminář z psychologie

Více

VYŠETŘENÍ PAMĚTI. Mgr. Zuzana Hummelová Kurz Kognitivní poruchy a demence VIII 22.-23.9.2011 Brno

VYŠETŘENÍ PAMĚTI. Mgr. Zuzana Hummelová Kurz Kognitivní poruchy a demence VIII 22.-23.9.2011 Brno VYŠETŘENÍ PAMĚTI Mgr. Zuzana Hummelová Kurz Kognitivní poruchy a demence VIII 22.-23.9.2011 Brno Praktické rady/úvahy pro začátek paměť, jako kognitivní schopnost, nefunguje nikdy samostatně a izolovaně,

Více

Vrůstání, nebo zapomínání? Kolektivní paměť a současná generace studentů

Vrůstání, nebo zapomínání? Kolektivní paměť a současná generace studentů Vrůstání, nebo zapomínání? Kolektivní paměť a současná generace studentů Stav badatelského pole Kolektivní paměť = stabilizované významové struktury Kvantitativní výzkumy zjišťující četnosti užívání informačních

Více

Začínáme se sluchadlem. Rady pro ty, kteří používají sluchadla poprvé

Začínáme se sluchadlem. Rady pro ty, kteří používají sluchadla poprvé Začínáme se sluchadlem 9 Rady pro ty, kteří používají sluchadla poprvé Toto je devátá brožura Widexu ze série o sluchu a záležitostech, které se sluchu týkají. Cesta za lepším slyšením a za aktivnějším

Více

Smisitelová, J. AUDIO-Fon centr. Brno. Horný Smokovec november 2016

Smisitelová, J. AUDIO-Fon centr. Brno. Horný Smokovec november 2016 Smisitelová, J. AUDIO-Fon centr. Brno Horný Smokovec 3.- 4. november 2016 Vytvoření podmíněného reflexu mezi přesně definovaným zvukem a vizuálním vjemem Použití pouze zvuku a očekávaná vizuální reakce

Více

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval aneb učení se PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jsme ovládáni návyky a zaběhlými rituály. Překvapte svůj mozek něčím novým, stimulujte své smysly, vraťte se do školy a snažte se být

Více

Dějiny psychologie. B e h a v i o r i s m u s I

Dějiny psychologie. B e h a v i o r i s m u s I Dějiny psychologie B e h a v i o r i s m u s I Behaviorismus tzv. druhá síla v psychologii dva aspekty behaviorismu metodologický behaviorismus metafyzický behaviorismus 3 zdroje Behaviorismu filozofická

Více

Obecná a vývojová psychologie. Přednáška č. 1 Co je psychologie? Cíle psychologie. Základní psychologické směry.

Obecná a vývojová psychologie. Přednáška č. 1 Co je psychologie? Cíle psychologie. Základní psychologické směry. Obecná a vývojová psychologie Přednáška č. 1 Co je psychologie? Cíle psychologie. Základní psychologické směry. Co je vlastně psychologie? Jak lze jednoduše a srozumitelně definovat psychologii? R. Atkinsonová

Více

Pedagogická psychologie. PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com

Pedagogická psychologie. PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com Pedagogická psychologie PhDr. Kristýna Krejčová, PhD. kris.krejcova@gmail.com Pedagogická psychologie - psychologické aspekty výchovy a vyučování - Školní psychologie výchovné a vzdělávací problémy ve

Více

Jak efektivně přednášet v době e-learningu

Jak efektivně přednášet v době e-learningu ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Jak efektivně přednášet v době e-learningu David Vaněček Masarykův ústav vyšších studií Katedra inženýrské pedagogiky Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf Světeln telná technika Literatura: Habel +kol.: Světelná technika a osvětlování - FCC Public Praha 1995 Ing. Jana Lepší Sokanský + kol.: ČSO Ostrava: http://www.csorsostrava.cz/index_publikace.htm http://www.csorsostrava.cz/index_sborniky.htm

Více

Poděkování Děkuji touto cestou PhDr. Věře Vykoukalové, Ph.D., vedoucí mé diplomové práce, za příjemnou spolupráci, odborné vedení, cenné rady a podnětné připomínky. Děkuji všem osloveným respondentům,

Více

Slepé JÁ co nevím já, ale co vědí ostatní Neznámé JÁ co nevím já a ani to nevědí ostatní

Slepé JÁ co nevím já, ale co vědí ostatní Neznámé JÁ co nevím já a ani to nevědí ostatní 1 2. VĚDOMÍ. KOGNITIVNÍ FUNKCE. VĚDOMÍ Vědomí bdělé prožívání, má různé stupně jasnosti a zřetelnosti podle rozsahu a intenzity pozornosti. V proudu vědomí se střídají psychické obsahy vztahující se k

Více

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc.

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. CITÁTY KOMENSKÉHO Poněvadž při všem je nesnadněji odučovati se než učiti se, musí být opatrně přihlíženo k tomu, aby se ničemu

Více

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XVII

Obsah. Úvod... VII. Seznam obrázků... XV. Seznam tabulek... XVII Úvod.......................................................... VII Seznam obrázků................................................ XV Seznam tabulek................................................ XVII

Více

S = C S 4K 4 C_ C UPS P ; S 1 = ; 1 = 2F

S = C S 4K 4 C_ C UPS P ; S 1 = ; 1 = 2F Co je to psychologie? Přednáška č. 1 z předmětu Úvod do psychologie PhDr. Josef Lukas Vyučujícíující Kontakt: mail@jlukas.cz Konzultačníní hodiny: po e-mailové domluvě Některé podklady k semináři (včetně

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha

Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD. AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Doc. MUDr. Aleš Bartoš, PhD AD Centrum, Národní ústav duševního zdraví &Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Národní ústav duševního zdraví, Oddělení kognitivních poruch, Klecany u Prahy Kde nové

Více

Moravské gymnázium Brno s. r.o.

Moravské gymnázium Brno s. r.o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Moravské gymnázium Brno s. r.o. Autor Mgr. Kateřina Proroková Tématická oblast Základy společenský věd Téma Druhy a efektivita učení Ročník 1. ročník Datum

Více

Psychologie marketingové komunikace. Vnímání, pozornost, učení

Psychologie marketingové komunikace. Vnímání, pozornost, učení Psychologie marketingové komunikace Vnímání, pozornost, učení Učení Učení je proces získávání a předávání zkušeností, návyků, dovedností, znalostí, hodnot a podobně. Učením se u lidí i u živočichů rozvíjejí

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928)

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928) Zpracovali: Burdová Monika, Havlíčková Zuzana, Kraftová Anna, Pečenka Tomáš, Šíp Josef Pedagog: Mgr. Romana Křížová Škola: Základní škola, Příbram VII, Bratří Čapků 279 Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá

Více

Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD. AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3.

Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD. AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3. Doc. MUDr. A. Bartoš, PhD AD Centrum Národní ústav duševního zdraví (NUDZ), Klecany & Neurologická klinika, UK 3. LF a FNKV, Praha Obsah sdělení výběr kognitivních testů: 1) pro demenci test kreslení hodin

Více

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 mentální postižení vrozené nebo do 2 let získané postižení psychických schopností člověka nemožnost dosáhnout

Více

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu 1. díl Čtenářská gramotnost Mgr. Květa Popjuková Garantka oblasti Čtenářská a matematická gramotnost Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského

Více

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Proč? Na co

Více

1.4.1 Inerciální vztažné soustavy, Galileiho princip relativity

1.4.1 Inerciální vztažné soustavy, Galileiho princip relativity 1.4.1 Inerciální vztažné soustavy, Galileiho princip relativity Předpoklady: 1205 Pedagogická poznámka: Úvodem chci upozornit, že sám považuji výuku neinerciálních vztažných soustav na gymnáziu za tragický

Více

ÚVOD DO PSYCHOLOGIE PŘEDNÁŠKA 1

ÚVOD DO PSYCHOLOGIE PŘEDNÁŠKA 1 ÚVOD DO PSYCHOLOGIE PŘEDNÁŠKA 1 STRUKTURA SETKÁNÍ Vyučující Poţadavky na ukončení Zadání témat a literatury k samostudiu VYUČUJÍCÍ Mgr. Tereza Škubalová: terskub@mail.muni.cz Konzultační hodiny: Pondělí

Více

PRŮBĚH A FÁZE MOTORICKÉHO UČENÍ. Zapletalová Silvie

PRŮBĚH A FÁZE MOTORICKÉHO UČENÍ. Zapletalová Silvie PRŮBĚH A FÁZE MOTORICKÉHO UČENÍ Zapletalová Silvie ČINITELÉ MOTORICKÉHO UČENÍ Průběh učení je ovlivněn celou řadou činitelů. Působení činitelů je různě silné a závisí např. na věku sportovce, pohybové

Více

Základní buněčné a fyziologické mechanismy paměti. MUDr. Jakub Hort, PhD. Neurologická klinika UK, 2.LF a FN Motol

Základní buněčné a fyziologické mechanismy paměti. MUDr. Jakub Hort, PhD. Neurologická klinika UK, 2.LF a FN Motol Základní buněčné a fyziologické mechanismy paměti MUDr. Jakub Hort, PhD. Neurologická klinika UK, 2.LF a FN Motol Poradna pro poruchy paměti FN Motol SYNDROM DEMENCE poškození paměti + jeden další příznak:

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup Anotace Hmyzožravci Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, na základě znalostí poznat o jaké zvíře se ve větě jedná, zodpovědět na

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Duben 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Šíření zvuku

Více

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. psychologie interakce a komunikace. Luboš Nergl, Andrea Skokanová

LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace. psychologie interakce a komunikace. Luboš Nergl, Andrea Skokanová NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA LITOMĚŘICE, Svojsíkova1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3B_15_Sociální psychologie interakce a komunikace

Více

Motivace. Slovo je odvozeno z latinského. movere,, tj. hýbati, pohybovati. Motivace je proces usměrňov. ování a energetizace. edurčeno). eno).

Motivace. Slovo je odvozeno z latinského. movere,, tj. hýbati, pohybovati. Motivace je proces usměrňov. ování a energetizace. edurčeno). eno). Motivace Slovo je odvozeno z latinského movere,, tj. hýbati, pohybovati. Motivace je proces usměrňov ování,, udržov ování a energetizace chování. Vše e co člověk k dělá, d, dělád z nějakých n pohnutek.

Více

Faktory podmiňující vývoj a určující průběh Znaky jednotlivých etap vývoje Individuální rozdíly v duševním vývoji a jejich podmíněnost

Faktory podmiňující vývoj a určující průběh Znaky jednotlivých etap vývoje Individuální rozdíly v duševním vývoji a jejich podmíněnost Teorie vývoje Teorie vývoje vysvětlují: Faktory podmiňující vývoj a určující průběh Znaky jednotlivých etap vývoje Individuální rozdíly v duševním vývoji a jejich podmíněnost Více teorií, liší se zaměřením,

Více

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka Obsah příspěvku Cerebrum kdo jsme, co děláme Jak vnímáme trénink kognitivních funkcí Čeho chceme tréninkem dosáhnout Komponenty

Více

Ročník VIII, číslo 37, září 2014

Ročník VIII, číslo 37, září 2014 Ročník VIII, číslo 37, září 2014 Vážení čtenáři, co nového a zajímavého prožili v letních měsících uživatelé STROOMu se dozvíte z dalšího čísla STROOMOVIN, které máte zrovna před sebou. Tentokrát jsme

Více