Perioperační farmakologická podpora krevního srážení. MUDr. Helena Antoni, PhD. KARIM a LF MU Brno CSBM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Perioperační farmakologická podpora krevního srážení. MUDr. Helena Antoni, PhD. KARIM a LF MU Brno CSBM"

Transkript

1 Perioperační farmakologická podpora krevního srážení MUDr. Helena Antoni, PhD. KARIM a LF MU Brno CSBM

2 no conflict of interest MUDr. Helena Antoni, PhD. KARIM a LF MU Brno CSBM

3 ČESKO-SLOVENSKÝ MEZIOBOROVÝ DOPORUČENÝ POSTUP DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ U DOSPĚLÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI Blatný Jan, Bláha Jan, Cvachovec Karel, Černý Vladimír, Firment Jozef, Kubisz Peter, Kvasnička Jan, Masopust Jiří, Penka Miroslav, Salaj Peter, Staško Ján, Záhorec Roman Zýková Ivana Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ČLS JEP Česká společnost pro trombózu a hemostázu ČLS JEP Česká hematologická společnost ČLS JEP Slovenská spoločnosť anesteziologie a intenzivní medicíny Slovenskej lekárskej spoločnosti Slovenská spoločnosť hemostázy a trombózy Slovenskej lekárskej spoločnosti The European guideline on management of major bleeding and coagulopathy following trauma: fourth edition (Crit Care 2016 Apr 12; 20:100) Management of severe perioperative bleeding: guidelines from the European Society of Anaesthesiology (Eur J Anaesthesiol 2013 Jun; 30(6): )

4 ČESKO-SLOVENSKÝ MEZIOBOROVÝ DOPORUČENÝ POSTUP DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ (ŽOK) U DĚTSKÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI T.Zaoral (Ostrava), J.Blatný (Brno), V.Vobruba (Praha), S.Nosál (Martin), D.Raffaj (Nottingham), K.Cvachovec (Praha), V.Černý (Ústi n.labem/hradec Králové) Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ČLS JEP Česká společnost intenzivní medicíny ČLS JEP Česká společnost pro trombózu a hemostázu ČLS JEP Česká hematologická společnost ČLS JEP Česká pediatrická společnost ČLS JEP Sekce intenzivní medicíny České pediatrické společnosti ČLS JEP Pracovní skupina pro dětskou hematologii ČPS a ČHS ČLS JEP Slovenská spoločnosť anestéziológie a intenzívnej medicíny SLS Sekcia pediatrickej anestéziológie SSAIM SLS Slovenská pediatrická spoločnosť SLS Sekcia intenzívnej starostlivosti v pediatrii SPS SLS Sekcia detskej onkológie a hematológie SPS SLS Slovenská spoločnosť hemostázy a trombózy SLS The European guideline on management of major bleeding and coagulopathy following trauma: fourth edition (Crit Care 2016 Apr 12; 20:100) Management of severe perioperative bleeding: guidelines from the European Society of Anaesthesiology (Eur J Anaesthesiol 2013 Jun; 30(6): ) Clearly defining pediatric massive transfusion (Neff LP et al. J Trauma Acute Care Surg 2015 Jan; 78(1):22-8).

5 ČESKO-SLOVENSKÝ MEZIOBOROVÝ DOPORUČENÝ POSTUP DIAGNOSTIKA A LÉCBA PERIPARTÁLNÍHO ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ Pařízek A., Binder T., Bláha J., Blatný J., Buršík M., Feyereisl J., Janků P., Kokrdová Z., Křepelka P, Kvasnička J., Ľubušký M, Seidlová D, Šimetka O., Štourač P., Černý V. Česká gynekologická a porodnická společnosti (CGPS) Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (CLS JEP) Slovenská gynekologicko-porodnická spoločnost (SGPS) Slovenská lekárska spoločnost (SLS) Revize doporuceného postupu CGPS CLS JEP z roku 2008, publikovaného v Ces. Gynek., 2009, 74, supplementum, s Revize mezioborového konsenzuálního stanoviska z roku 2011, publikovaného v Ces. Gynek., 2013, 78, supplementum, s

6 aktualizace dokumentu 2011 trauma a/nebo chirurgický/intervenční výkon

7 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení

8 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení Léky?

9 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení Pro identifikaci typu koagulační poruchy a její léčbu doporučujeme spolupráci s hematologem, kde je tato spolupráce dostupná. (2) Doporučujeme monitorovat koagulaci a zahájit opatření k úpravě koagulace co nejdříve. (1C) K dosažení/obnovení účinnosti endogenních hemostatických mechanismů a léčebných postupů podpory koagulace doporučujeme maximální možnou korekci hypotermie, acidózy a hladiny ionizovaného kalcia. (1) Doporučujeme časnou aplikaci postupů k prevenci hypotermie a udržení normotermie. (1C) Doporučujeme monitorovat a udržovat hladinu ionizovaného kalcia v normálním rozmezí během masivních transfuzí. (1C) V úvodní etapě léčby pacientů se ŽOK doporučujeme použití jednoho ze dvou následujících postupů: a) použití jednotek čerstvě zmražené plazmy (FFP) v poměru k jednotkám erytrocytových transfuzních přípravků (ETP) aspoň 1 : 2. (1B) b) podání fibrinogenu a ETP podle jejich aktuálních hodnot/hladin. (1C)

10 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení Podání koncentrátu fibrinogenu doporučujeme u pacientů se ŽOK při poklesu jeho hladiny pod 1,5 2 g/l a/nebo při nálezu funkčního deficitu zjištěném viskoelastometrickými metodami. (1C) Klinická poznámka: Hladiny fibrinogenu < 1 g/l mohou vést ke spontánnímu krvácení Při nemožnosti monitorování hladiny fibrinogenu a předpokladu jeho nízké hladiny doporučujeme podání koncentrátu fibrinogenu u pacientů se ŽOK co nejdříve i bez znalosti jeho hladiny. (1) U pacientů se ŽOK doporučujeme jako iniciální dávku nejméně 50 mg/kg t. hm. (nebo ekvivalent při použití transfuzních přípravků se zvýšeným obsahem fibrinogenu. (1C) Při nedostupnosti koncentrátu fibrinogenu doporučujeme použít transfuzní přípravek se zvýšeným obsahem fibrinogenu (kryoprotein) v dávce odpovídající 3 4 g fibrinogenu (nejčastěji cca 50 ml/kg kryoproteinu). (2C) Klinická poznámka: Koncentrát fibrinogenu nebo kryoprotein nevyžadují při podání v rámci ŽOK zvláštní bezpečnostní opatření, kromě uvedených v SPC přípravku Doporučujeme udržovat hladinu fibrinogenu nejméně 2 g/l u všech pacientů se ŽOK do doby ošetření zdroje krvácení. (1) Klinická poznámka: Kryoprotein kromě fibrinogenu obsahuje i faktor VIII, von Willebrandův faktor, faktor XIII a fibronektin.

11 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení U pacientů se ŽOK v souvislosti s traumatem doporučujeme podat co nejdříve TXA v úvodní dávce 1 g během 10 minut a poté pokračovat infuzně v dávce 1 g během 8 hodin. Alternativou je dávkování mg/kg. (1A) Klinická poznámka: Doporučení 1A se týká pouze podání TXA u pacientů se ŽOK v souvislosti s traumatem a nelze jej univerzálně aplikovat na pacienty s odlišnou etiologií ŽOK Při nemožnosti podat TXA do 3 hodin od vzniku ŽOK nedoporučujeme její rutinní podání bez průkazu přítomnosti hyperfibrinolýzy. (2) Po ošetření zdroje krvácení a jeho zástavě není bez přítomnosti hyperfibrinolýzy podání TXA indikováno. (1) Po ošetření zdroje krvácení doporučujeme podávání ETP k dosažení cílové hodnoty hemoglobinu v pásmu g/l. (1C) U pacientů se ŽOK doporučujeme cílovou hodnotu hemoglobinu individualizovat s ohledem na oběhovou stabilitu, anamnézu, komorbidity a odhadovanou orgánovou rezervu. (1) Klinická poznámka: Z vyšší cílové hodnoty hemoglobinu mohou mít pravděpodobně prospěch pacienti se sníženou orgánovou rezervou Doporučujeme podávání deleukotizovaných ETP, je-li tato možnost dostupná. (1)

12 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení Podání FFP doporučujeme v situacích ŽOK, kdy: a) jsou současně přítomny laboratorní známky poruchy koagulace, korigovatelné podáním plazmy, (1C) b) nemáme možnost identifikace typu a/nebo příčiny koagulační poruchy, (1) c) nejsou k dispozici koncentráty faktorů protrombinového komplexu nebo je jejich podání považováno za nevýhodné, (1B) d) není indikováno podání některého z koncentrátů koagulačních faktorů. (1B) V případě podání FFP u pacientů se ŽOK doporučujeme iniciální dávku nejméně 15 ml/kg t. hm. (1C) Je-li pokračováno v podávání FFP a ETP, doporučujeme používat poměr jednotek FFP ku ETP minimálně 1 : 2. (2C) U pacientů se ŽOK doporučujeme podávání trombocytů k dosažení cílové hodnoty minimálně 50 x 10 9 /l, u traumat (a úrazů mozku) doporučujeme minimální cílovou hodnotu 100 x 10 9 /l. (1C) U pacientů se ŽOK nebo intrakraniálním krvácením a současně na antiagregační terapii doporučujeme podání trombocytů. (2C) Po podání trombocytů doporučujeme kontrolní vyšetření jejich počtu a/nebo viskoelastometrické vyšetření krevní srážlivosti, je-li dostupné. (2C) Klinická poznámka: Jeden destičkový koncentrát z aferézy zvýší počet trombocytů o cca x 109/l.

13 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení Koncentrát faktorů protrombinového komplexu (PCC) Podání PCC doporučujeme u pacientů se ŽOK: a) léčených antagonisty vitaminu K nebo b) kde je předpoklad deficitu faktorů v PCC obsažených (1) Před podáním PCC doporučujeme vždy posoudit poměr přínosu a rizika podání přípravku s ohledem na aktuální klinický kontext a možné komplikace s podáním PCC souvisejících. (1) Při podání PCC u pacientů se ŽOK doporučujeme iniciální dávku IU/kg t. hm. (2C)

14 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení Rekombinantní aktivovaný faktor VII (rfviia) Použití rfviia u pacientů se ŽOK patří do kategorie tzv. off-label podání. Podání rfviia doporučujeme u pacientů se ŽOK při selhání správně prováděných tzv. standardních postupů. (2C) Podání rfviia u pacientů s traumatickým nitrolebním krvácením není podle současného stavu vědeckého poznání spojeno ani s přínosem, ale ani s rizikem pro pacienta. Klinické poznámky: a) Za standardní postupy v kontextu doporučení považujeme postupy založené na přiměřené substituční léčbě uváděné v tomto doporučení, vyjma podání rfviia. b) Předpoklady maximální účinnosti podání rfviia jsou: fibrinogen > 1 g/l, koncentrace hemoglobinu > 60 g/l, trombocyty > 50 x 109/l, ph > 7,2, normotermie, normokalcemie. c) Nesplnění výše uvedených předpokladů maximální účinnosti podání rfviia nevylučuje. d) Podání rfviia může nést zvýšené riziko trombózy, nicméně u pacientů s traumatem zvýšené riziko trombembolické nemoci spojené s podáním rfviia prokázáno nebylo V případě, že je rozhodnuto o podání rfviia, doporučujeme úvodní dávku ucg/kg. (1) Při pokračování krvácení, správném provádění standardních postupů a po vyhodnocení klinické účinnosti podaného rfviia doporučujeme opakované podání stejných dávek rfviia v 2 4hodinových intervalech. (2)

15 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení Faktor XIII (FXIII) Současný stav vědeckého poznání neumožňuje formulovat žádné doporučení stran podávání FXIII u dospělých pacientů, kde k ŽOK došlo v důsledku traumatu nebo v souvislosti s chirurgickým či jiným intervenčním výkonem. European Society of Anesthesiology ve svém doporučení z roku 2013 (reference č. 3) doporučuje podání FXIII v situacích difuzního neztišitelného ŽOK při dostatečné hladině fibrinogenu a průkazu (nebo odůvodněném předpokladu) nízké stability koagula a vyčerpání všech standardních postupů uvedených v doporučení. (2C) Doporučujeme, aby podání FXIII indikoval hematolog nebo se na rozhodnutí o indikaci podílel. (1)

16 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení 2.7 LÉČBA ŽOK U PACIENTŮ LÉČENÝCH PŘÍMÝMI INHIBITORY FAKTORU XA NEBO PŘÍMÝMI INHIBITORY TROMBINU U pacientů se ŽOK a současně léčených orálními inhibitory faktoru Xa (např. rivaroxaban, apixaban, edoxaban) doporučujeme zjištění plazmatické hladiny daného inhibitoru. Pokud nelze hladinu zjistit, doporučujeme konzultaci hematologa. (2C) U pacientů se ŽOK a současně léčených orálními inhibitory faktoru Xa doporučujeme při absenci specifických antidot nitrožilní podání TXA v dávce 15 mg/kg (nebo 1g) a podání PCC v dávce U/kg, v indikovaných případech zvážit podání rfviia. (2C) U pacientů se ŽOK a současně léčených orálními inhibitory trombinu (dabigatran) doporučujeme zjištění plazmatické hladiny dabigatranu. Pokud nelze hladinu zjistit, doporučujeme provedení trombinového testu a APTT k odhadu přítomnosti dabigatranu. (2C) U pacientů se ŽOK a současně léčených dabigatranem doporučujeme podání specifického antidota (idarucizumab) v dávce 5 g nitrožilně. (1B) Není-li specifické antidotum k dispozici, doporučujeme nitrožilní podání PCC v dávce U/kg, v indikovaných případech zvážit podání rfviia. V obou případech doporučujeme kombinovat s nitrožilním podáním TXA v dávce 15 mg/ kg (nebo 1g). (2C)

17 2.6. Léčba koagulopatie a postupy k obnovení/podpoře krevního srážení 2.8 PREVENCE KOMPLIKACÍ SOUVISEJÍCÍCH S LÉČBOU KOAGULAČNÍ PORUCHY Doporučujeme zahájení mechanické tromboprofylaxe hluboké žilní trombózy co nejdříve po zastavení krvácení a dosažení stability systémové homeostázy. (2C) Doporučujeme zahájení farmakologické tromboprofylaxe hluboké žilní trombózy v průběhu 24 hodin od zastavení krvácení. (1B)

18 připomínky ke klinické praxi

19 připomínky ke klinické praxi: kalcium faktor IV krevního srážení ica 2+ = 1,1 1,3 mmol.l -1 protisrážlivý roztok CPDA-1 < 0,9 mmol.l -1 dochází ke koagulopatii substituce : ica > 1,2 mmol.l -1

20 připomínky ke klinické praxi: kalcium. J 2,2 mmol Ca mg Ca 4,56 mmol Ca mg Ca 324 mg chloridů chlorid vápenatý acidifikace! renální insuficience a acidóza

21 připomínky ke klinické praxi: PCC Koncentrát protrombinového komplexu KD, koagulační faktory závislé na vitamínu K z lidské plazmy, virová inaktivace F II, IX, X (3 faktorový koncentrát) F II, IX, X, VII (4 faktorový koncentrát) 25x vyšší množství než ve FFP rozhodující obsah faktoru IX, ostatní faktory jsou v různé koncentraci

22 připomínky ke klinické praxi: PCC heparin faktor II faktor VII faktor IX faktor X min hod 4-7 hod hod hod heparin, protein C, S, antitrombin: zabránění samovolné aktivaci faktorů 50 U/kg PCC - 36 IU/kg heparinu rozdílný biologický poločas negativní účinek heparinu na srážlivost je přechodný, nevýznamný! kontraindikace podání PCC obsahujících heparin u pacientů s HIT! PCC: faktor II, VII, IX, X protein C, S antithrombin heparin Cofact Octaplex Prothromplex Beriplex + + +

23 připomínky ke klinické praxi: indikace PCC terapie vrozených poruch koagulace (II, VII, IX, X) zrušení účinku antagonistů vit K (warfarin) závažná koagulopatie a ŽOK z různých příčin (TIC u polytraumat, peripartální krvácení) terapie získaných poruch koagulace (hepatopatie, cirhosa) zrušení účinku NOACs

24 připomínky ke klinické praxi: antidota NOAC Nespecifická reverze DOACs : studie na zvířecích modelech (snížení krevní ztráty, redukce hematomu, normalizace laboratorních parametrů) antifibrinolytika PCC ev. rekombinantní FVIIa - apcc jsou lepší volba? - apcc větší riziko TE komplikací? Standardní resuscitační strategie Specifická reverze DOACs: 3 antidota v různém stupni vývoje Idarucizumab (Praxbind) = antidotum pro dabigatran: licence v USA a Evropě, 2015 andexanet alfa = antidotum pro orální inhibitory FXa: studie byly uzavřeny a probíhají registrace ciraparantag = reverze antikoagulačních účinků všech DOAC: výzkum I Inhibují antikoagulační účinek DOAC, ale nemají prokoagulační vlastnosti

25 připomínky ke klinické praxi: dávkování PCC 25 IU/kg INR IU/kg INR IU/kg INR > 6

26 připomínky ke klinické praxi: FFP přesun k cílené substituci koagulačních faktorů ponechána možnost podání FFP i v případě, že koagulační faktory nejsou k dispozici či to není v českých podmínkách výhodné FFP PCC účinek + ++ potřeba KS + - křížová zkouška + - aplikace příprava pomalá rychlá aplikace trvání pomalá rychlá objem velký minimální riziko TACO + - riziko TRALI + -

27 připomínky ke klinické praxi: fibrinogen koagulační faktor 1! fibrinogenová homeopatie adekvátní dávka dostupnost na všech pracovištích TP se obsahem fibrinogenu (kryoprotein, FFP) přednemocniční podání?

28 připomínky ke klinické praxi: FXIII zlepšuje hemostázu pevnost krevní zátky (GIT ca chirurgie, kardiochirurgie) zlepšuje hojení chronických ran indikace společně s hematologem v situacích difuzního neztišitelného ŽOK při dostatečné hladině fibrinogenu a průkazu (nebo odůvodněném předpokladu) nízké stability koagula a vyčerpání všech standardních postupů uvedených v doporučení

29 připomínky ke klinické praxi: rfviia přímá aktivace TF alternativně aktivace trombocytů a faktoru X riziko TEN komplikací zejména arteriálních - starší pacienti, vyšší dávky hematologické indikace off label podání ŽOK kardiochirurgie, traumata, porodnictví reverze NOAC fibrinogen > 1 g/l, koncentrace hemoglobinu > 60 g/l trombocyty > 50 x 109/l, ph > 7,2 normotermie XXV. kongres normokalcemie ČSARIM, Praha, 2018

30 připomínky ke klinické praxi: TXA antifibrinolytické inhibitory: aprotinin (BART studie: o něco účinnější v redukci počtu transfúzí, ale vyšší riziko mortality), kys.tranexamová, kys. aminokapronová, PAMBA účinkují proti fibrinolýze kompetitivní inhibicí při aktivaci plazminogenu na plazmin efektivita antifibrinolytika se mění podle typu a dávky preparátu v doporučení pouze kys.tranexamová (Exacyl) hyperfibrinolýza: vždy u těžkého krvácení přítomna v různém stupni dg pomocí TEG/ROTEM (v laboratoři obtížně) fibrinogen < 1 g/l, zhmoždění tkání vždy podezření na HFL TXA + fibrinogen: TXA podat jako první Čas!! Co nejdříve, max do 3 hodin, nejlépe RZP

31 připomínky ke klinické praxi: TXA traumata porodnictví doporučení PŽOK CABG: nižší riziko krvácení bez zvýšení rizika komplikací urologie: radikální prostatektomie gastroenterologie ortopedie: TEP: snížení počtu transfúzí z 55 % na 34 % bez zvýšení rizika TEN TEP kolenního kloubu: 1,5 g Exacylu bezprostředně po uvolnění turniketu bez turniketu: při začátku operace lokální aplikace: 1 g zavedeným redonovým drénem, 45 minut klema krevní ztráty, krevních převodů

32 děkuji za pozornost

Život ohrožující krvácení (ŽOK) Lze doporučení pro dospělé aplikovat i u dětí?

Život ohrožující krvácení (ŽOK) Lze doporučení pro dospělé aplikovat i u dětí? Život ohrožující krvácení (ŽOK) Lze doporučení pro dospělé aplikovat i u dětí? Jan Blatný Oddělení dětské hematologie FN Brno, CZ Současné doporučení léčby ŽOK v ČR DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO

Více

DOPORUČENÝ POSTUP PRO ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ. Mezioborové konsensuální stanovisko

DOPORUČENÝ POSTUP PRO ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ. Mezioborové konsensuální stanovisko Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Česká společnost intenzivní medicíny Česká hematologická společnost Česká společnost pro trombózu a hemostázu Společnost pro transfuzní

Více

DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ (ŽOK) U DĚTSKÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI

DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ (ŽOK) U DĚTSKÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI ČESKO-SLOVENSKÝ MEZIOBOROVÝ DOPORUČENÝ POSTUP DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ (ŽOK) U DĚTSKÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI T.Zaoral (Ostrava), J.Blatný (Brno), V.Vobruba (Praha),

Více

DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ (ŽOK) U DĚTSKÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI

DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ (ŽOK) U DĚTSKÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI ČESKO-SLOVENSKÝ MEZIOBOROVÝ DOPORUČENÝ POSTUP DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ (ŽOK) U DĚTSKÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI T.Zaoral (Ostrava), J.Blatny (Brno), V.Vobruba (Praha),

Více

www.gynstart.cz profesní gynekologický server

www.gynstart.cz profesní gynekologický server Mezioborové konsensuální stanovisko Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP Česká hematologická společnost ČLS JEP Česká společnost pro trombózu a hemostázu Česká společnost anesteziologie,

Více

ČESKO-SLOVENSKÝ MEZIOBOROVÝ DOPORUČENÝ POSTUP DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ U DOSPĚLÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI

ČESKO-SLOVENSKÝ MEZIOBOROVÝ DOPORUČENÝ POSTUP DIAGNOSTIKA A LÉČBA ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ U DOSPĚLÝCH PACIENTŮ V INTENZIVNÍ A PERIOPERAČNÍ PÉČI Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ČLS JEP Česká společnost pro trombózu a hemostázu ČLS JEP Česká hematologická společnost ČLS JEP Slovenská spoločnosť anesteziologie a

Více

PERIPARTÁLNÍ ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ

PERIPARTÁLNÍ ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP Česká hematologická společnost ČLS JEP Česká společnost pro trombózu a hemostázu ČLS JEP Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny

Více

PERIPARTÁLNÍ ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ

PERIPARTÁLNÍ ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ Příloha č. 6 Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP Česká hematologická společnost ČLS JEP Česká společnost pro trombózu a hemostázu ČLS JEP Česká společnost anesteziologie, resuscitace a

Více

PRAHA 8. PROSINCE 2018

PRAHA 8. PROSINCE 2018 prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ V PORODNICTVÍ Všeobecná fakultní nemocnice v Praze PRAHA 8. PROSINCE

Více

DOPORUČENÝ POSTUP PRO ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ

DOPORUČENÝ POSTUP PRO ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ DOPORUČENÝ POSTUP PRO ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ Katarína Kačmárová 3. Cíl 4. Terapie 2. Diagnostika 1. Definice DEFINICE * ztráta určitého objemu krve za časovou jednotku: ztráta celého objemu krve za

Více

Kriticky nemocný a koagulopatie

Kriticky nemocný a koagulopatie Kriticky nemocný a koagulopatie - 10 věcí, které bych měl vědět Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria Kriticky nemocný a koagulopatie - 10 věcí, které bych měl vědět no conflict of interest

Více

Doporučený postup při řešení krvácivých komplikací u nemocných léčených přímými inhibitory FIIa a FXa (NOAC)

Doporučený postup při řešení krvácivých komplikací u nemocných léčených přímými inhibitory FIIa a FXa (NOAC) Doporučený postup při řešení krvácivých komplikací u nemocných léčených přímými inhibitory FIIa a FXa (NOAC) Preambule: Dabigatran, rivaroxaban, apixaban jsou nová perorální antikoagulancia (NOAC), jejichž

Více

Farmakologická léčba závažného krvácení. D. Nalos, R. Bártová Masarykova nemocnice Ústí nad Labem

Farmakologická léčba závažného krvácení. D. Nalos, R. Bártová Masarykova nemocnice Ústí nad Labem Farmakologická léčba závažného krvácení D. Nalos, R. Bártová Masarykova nemocnice Ústí nad Labem Krvácení během porodu Dramatický pokles mateřské úmrtnosti v civilizovaném světě. ČR na čele statistik Periporodní

Více

Masivní krvácení. -správná transfúzní strategie. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria. Stibor B.

Masivní krvácení. -správná transfúzní strategie. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria. Stibor B. Masivní krvácení -správná transfúzní strategie Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria Masivní krvácení -správná transfúzní strategie no conflictofinterest Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden

Více

Diagnostika a léčba život ohrožujícího krvácení u dospělých pacientů v intenzivní a perioperační péči

Diagnostika a léčba život ohrožujícího krvácení u dospělých pacientů v intenzivní a perioperační péči DOKUMENTY ČSARIM PŘEHLEDOVÝ A ČSIM ČLÁNEK ČLS JEP Diagnostika a léčba život ohrožujícího krvácení u dospělých pacientů v intenzivní a perioperační péči Česko-slovenský mezioborový doporučený postup Blatný

Více

HEMOTERAPIE V. MUDr. Jan Bohuslávek Oddělení Kardioanestézie Nemocnice Na Homolce

HEMOTERAPIE V. MUDr. Jan Bohuslávek Oddělení Kardioanestézie Nemocnice Na Homolce HEMOTERAPIE V KARDIOCHIRURGII MUDr. Jan Bohuslávek Oddělení Kardioanestézie Nemocnice Na Homolce SPECIFIKA OBORU Vstupní stav pacienta Předoperační antiagregační, g antikoagulační léčba Mimotělní oběh

Více

Epistaxe Jaká je role anesteziologa?

Epistaxe Jaká je role anesteziologa? Epistaxe Jaká je role anesteziologa? Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové Jitka Schreiberová

Více

ŽOK V PNP. EVROPSKÁ DOPORUČENÍ PRO KRVÁCENÍ U TRAUMAT 2013.

ŽOK V PNP. EVROPSKÁ DOPORUČENÍ PRO KRVÁCENÍ U TRAUMAT 2013. ŽOK V PNP. EVROPSKÁ DOPORUČENÍ PRO KRVÁCENÍ U TRAUMAT 2013.. R. Sviták 1,2, R. Bosman 2 1 ZZS Plzeňského kraje 2 ARK FN Plzeň Krvácení Úrazové Neúrazové GIT, aneurysmata velkých tepen, komplikace těhotenství

Více

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP.

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. Sviták R., Bosman R., Vrbová M., Tupá M. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Krvácení Úrazové Neúrazové GIT, aneurysmata velkých tepen, komplikace těhotenství

Více

Deset věcí, které bych měl vědět o hemokoagulaci

Deset věcí, které bych měl vědět o hemokoagulaci Deset věcí, které bych měl vědět o hemokoagulaci OA Dr. Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria no conflict of interest OA Dr. Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria přehled

Více

R A P I D EARLY ADMINISTRATION OF ACTIVATED FACTOR VII IN PATIENTS WITH SEVERE BLEEDING ZÁZNAM SUBJEKTU HODNOCENÍ (CRF) Číslo centra.

R A P I D EARLY ADMINISTRATION OF ACTIVATED FACTOR VII IN PATIENTS WITH SEVERE BLEEDING ZÁZNAM SUBJEKTU HODNOCENÍ (CRF) Číslo centra. R A P I D EARLY ADMINISTRATION OF ACTIVATED FACTOR VII IN PATIENTS WITH SEVERE BLEEDING ZÁZNAM SUBJEKTU HODNOCENÍ (CRF) Číslo centra Číslo pacienta Iniciály pacienta VÝBĚR A VYŘAZENÍ PACIENTŮ Kritéria

Více

ESA: Management of Severe Perioperative Bleeding

ESA: Management of Severe Perioperative Bleeding Dagmar Seidlová ARO II pracoviště reprodukční medicíny Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno, Fakultní nemocnice Brno dseidlova@fnbrno.cz

Více

Krvácivé komplikace při léčbě warfarinem

Krvácivé komplikace při léčbě warfarinem Krvácivé komplikace při léčbě warfarinem Doporučení pro klinickou praxi Sekce pro trombózu a hemostázu České hematologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně J.Gumulec, P.Kessler*,

Více

Transfuzní přípravky a krevní deriváty v časné léčbě život ohrožujícího krvácení. Ivana Zýkova ARO KrajskánemocniceLiberec

Transfuzní přípravky a krevní deriváty v časné léčbě život ohrožujícího krvácení. Ivana Zýkova ARO KrajskánemocniceLiberec Transfuzní přípravky a krevní deriváty v časné léčbě život ohrožujícího krvácení Ivana Zýkova ARO KrajskánemocniceLiberec PRIORITY U AKUTNÍHO KRVÁCENÍ Optimalizace podmínek ph, teplota, ica Je přítomna

Více

Terapie život ohrožujícího krvácení. Seidlová D., a kol. KARIM, OKH FN Brno, LF MU

Terapie život ohrožujícího krvácení. Seidlová D., a kol. KARIM, OKH FN Brno, LF MU Terapie život ohrožujícího krvácení Seidlová D., a kol. KARIM, OKH FN Brno, LF MU Osnova fyziologie krevního srážení monitorace definice ŽOK terapie ŽOK PPH guedeliness závěry pro praxi Koagulační kaskáda

Více

Management krvácení při nových antikoagulanciích

Management krvácení při nových antikoagulanciích Management krvácení při nových antikoagulanciích Hanke I. Chirurgická klinika FN Brno a LF MU Brno, Nová perorální antikoagulancia potřeba Heparin aplikace formou injekcí Nevýhody blok vit K. adekvátní

Více

Ječmínková R., Ječmínek V., Jelen S., Foldyna J.; Bílek, J. Masivní transfúzní protokol a co dál?

Ječmínková R., Ječmínek V., Jelen S., Foldyna J.; Bílek, J. Masivní transfúzní protokol a co dál? Ječmínková R., Ječmínek V., Jelen S., Foldyna J.; Bílek, J. Masivní transfúzní protokol a co dál? Život ohrožující krvácení - ŽOK 2.nejčastější příčina úmrtí u těžkých traumat Vedoucí příčina potencionálně

Více

Peripartální hemoragie

Peripartální hemoragie Peripartální hemoragie doporučené postupy z pohledu anesteziologa Jiří Valenta KARIM VFN 1. LF UK Praha Peripartální hemoragie PPH Česká gynekologická a porodnická společnost Česká společnost pro trombózu

Více

"Neplánované" masivní krvácení během anestezie / operace

Neplánované masivní krvácení během anestezie / operace "Neplánované" masivní krvácení během anestezie / operace R. Pradl Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny FN a LF UK v Plzni 06.10.2016 Zhodnocení stavu koagulace Pečlivá anamnéza nebo

Více

Fyziologie hemokoagulace. Život ohrožující krvácení - patofyziologie a jeho léčba. MUDr. Jaroslav Pažout

Fyziologie hemokoagulace. Život ohrožující krvácení - patofyziologie a jeho léčba. MUDr. Jaroslav Pažout Fyziologie hemokoagulace. Život ohrožující krvácení - patofyziologie a jeho léčba. MUDr. Jaroslav Pažout Koncentrace trombinu Začátek tvorby koagula Tvorba trombinu v čase 0 10 20

Více

Perioperační anesteziologické techniky snižující množství transfuzí

Perioperační anesteziologické techniky snižující množství transfuzí Perioperační anesteziologické techniky snižující množství transfuzí OA Dr. Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien, Austria no conflict of interest OA Dr. Stibor B. ICU, Landesklinikum Baden bei Wien,

Více

Krvácivé stavy v porodnictví. Jana Bukovská II. ARO Pracoviště reprodukční medicíny FN Brno

Krvácivé stavy v porodnictví. Jana Bukovská II. ARO Pracoviště reprodukční medicíny FN Brno Krvácivé stavy v porodnictví Jana Bukovská II. ARO Pracoviště reprodukční medicíny FN Brno PŽOK na prvním místě příčin mateřské úmrtnosti Podle velikosti krevní ztráty: Méně závažná ztráta 500 1000 ml

Více

Nová antikoagulancia (NOAC) v perioperačním období

Nová antikoagulancia (NOAC) v perioperačním období Nová antikoagulancia (NOAC) v perioperačním období Zdeněk Turek Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Kardiochirurgická klinika Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci

Více

HEMOFILIE - DIAGNOSTIKA A LÉČBA V SOUČASNOSTI

HEMOFILIE - DIAGNOSTIKA A LÉČBA V SOUČASNOSTI HEMOFILIE - DIAGNOSTIKA A LÉČBA V SOUČASNOSTI Patofyziologie hemofilie Deficit koagulačního faktoru VIII (hemofilie A) nebo IX (hemofilie B), jeho dysfunkce nebo přítomnost jeho inhibitorů vede k poruše

Více

Goal directed hemoterapie na ICU. jak na ni

Goal directed hemoterapie na ICU. jak na ni Goal directed hemoterapie na ICU jak na ni Pavel Sedlák ARO- Krajská nemocnice Liberec a.s. John B. Holcomb JAMA, Leden 2015 RTC, 680 pacientů s Traumatem a těžkým krvácením Goal directed hemoterapie

Více

Současné vyšetřovací metody používané k diagnóze hemofilie. Mgr. Jitka Prokopová Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov, p.o.

Současné vyšetřovací metody používané k diagnóze hemofilie. Mgr. Jitka Prokopová Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov, p.o. Současné vyšetřovací metody používané k diagnóze hemofilie Mgr. Jitka Prokopová Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov, p.o. Seminář podpořen z projektu: Vzdělávací síť hemofilických center

Více

Nová antikoagulancia v klinické praxi

Nová antikoagulancia v klinické praxi Nová antikoagulancia v klinické praxi Jiří Vítovec 1.interní kardioangiologická klinika LF MU a ICRC FN u sv.anny v Brně Dabigatran etexilat dabigatran etexilát dabigatran etexilát Perorální přímý, reverzibilní,

Více

periporodního cení Daniel Nalos ARO Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem

periporodního cení Daniel Nalos ARO Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem Farmakologická léčba závaz važného periporodního krvácen cení Daniel Nalos ARO Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem Krajská zdravotní a.s. Nezastavitelné periporodní krvácen cení Jsme informování o nebezpečí

Více

Antikoagulační léčba:

Antikoagulační léčba: J.Gumulec FN Ostrava a LF OU Antikoagulační léčba: hematologické konsilium 29. ledna 2019, Clarion Congress Hotel Ostrava Pleiotropní chování hemostázy Pleiotropní chování hemostázy APTT 180 s PT rato

Více

Iniciální fáze fáze hemostázy IIa

Iniciální fáze fáze hemostázy IIa Získaná hemofílie Petr Kessler, Jitka Prokopová Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov, p.o. Seminář S i podpořen ř z projektu: Vzdělávací síť hemofilických center Registrační číslo projektu:

Více

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PORODNICTVÍ

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PORODNICTVÍ prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PORODNICTVÍ Všeobecná fakultní nemocnice v Praze CEEA KOŠICE 29. LISTOPADU

Více

Akutní krvácení v porodnictví

Akutní krvácení v porodnictví Akutní krvácení v porodnictví MUDr. Jiří Valenta KAR VFN Praha 2 1 Příčiny akutního krvácení při traumatu tkáně Mechanické důvody Nadhraniční poškození vaskulární tkáně, placentární residua, hypotonie

Více

VIII. STREDOEURÓPSKY KONGRES URGENTNEJ MEDICÍNY A MEDICÍNY KATASTROF

VIII. STREDOEURÓPSKY KONGRES URGENTNEJ MEDICÍNY A MEDICÍNY KATASTROF Polytrauma u pacientů vyššího věku a urgentní příjem fakultní nemocnice M. Doleček, K. Vaníčková Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity VIII. STREDOEURÓPSKY

Více

Praxbind doporučení pro podávání (SPC)

Praxbind doporučení pro podávání (SPC) Praxbind doporučení pro podávání (SPC) Idarucizumab je indikován pro použití v případech, kde je zapotřebí rychlá antagonizace antagonizačních účinků dabigatranu Idarucizumab je specifický přípravek pro

Více

Vrozené trombofilní stavy

Vrozené trombofilní stavy Vrozené trombofilní stavy MUDr. Dagmar Riegrová, CSc. Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské fakultě a Fakultě zdravotnických

Více

Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii

Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii Spolupráce transfuziologa a anesteziologa/intenzivisty - cesta k účelné hemoterapii Hana Lejdarová TTO FN Brno XXIV. Kongres ČSARIM, 7. 9.9.2017, Brno Proč? Nestačí údaje na žádance? Máme na konzultaci

Více

Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce. Návod pro zdravotnické pracovníky

Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce. Návod pro zdravotnické pracovníky EDUKAČNÍ MATERIÁLY Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce Návod pro zdravotnické pracovníky Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti.

Více

Perioperační péče o pacienty užívající antikoagulancia

Perioperační péče o pacienty užívající antikoagulancia Perioperační péče o pacienty užívající antikoagulancia MUDr. Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Nízké riziko krvácení Extrakce zubu Operace katarakty Gastroskopie s biopsií

Více

Základní koagulační testy

Základní koagulační testy Základní koagulační testy testy globální Dělení testů postihují celý systém (i více) testy skupinové (screening( screening) postihují určitou část koagulačního systému umožňují odlišení poruch vnitřní

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁLY. Návod pro zdravotnické pracovníky Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce

EDUKAČNÍ MATERIÁLY. Návod pro zdravotnické pracovníky Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce EDUKAČNÍ MATERIÁLY Návod pro zdravotnické pracovníky Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti.

Více

Perioperační péče o pacienty užívající antikoagulancia. MUDr. Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov

Perioperační péče o pacienty užívající antikoagulancia. MUDr. Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Perioperační péče o pacienty užívající antikoagulancia MUDr. Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Nízké riziko krvácení Extrakce zubu Operace katarakty Gastroskopie s biopsií

Více

Trombembolie po PŽOK

Trombembolie po PŽOK Dagmar Seidlová ARO II pracoviště reprodukční medicíny Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno, Fakultní nemocnice Brno dseidlova@fnbrno.cz

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 21. Otok jedné dolní končetiny (hluboká žilní trombóza) Pacientka L. S., 1973 1. Popis případu a základní anamneza: 30-letá pacientka, v 7. měsící gravidity pozorovala den před přijetím do nemocnice otok

Více

Podrobný seznam vyšetření - hematologie

Podrobný seznam vyšetření - hematologie Obsah - HEMATOLOGIE 201 Agregace trombocytů ADP... 2 202 Agregace trombocytů Epinefrin... 2 203 Agregace trombocytů Kolagen... 2 204 Antitrombin III... 3 205 Aktivovaný parciální tromboplastinový čas...

Více

PŘEDNEMOCNIČNÍ TRANSFUZE: PROČ, KDY A JAK?

PŘEDNEMOCNIČNÍ TRANSFUZE: PROČ, KDY A JAK? PŘEDNEMOCNIČNÍ TRANSFUZE: PROČ, KDY A JAK? Anatolij Truhlář 1,2, Vít Řeháček 3, Jana Berková 4 1 Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Hradec Králové 2 Klinika anesteziologie, resuscitace

Více

DIC. M. Hladík 1, M. Olos 2. Klinika dětského lékařství LF OU a FN Ostrava, ČR 1 Orthopädie Zentrum München, BRD 2

DIC. M. Hladík 1, M. Olos 2. Klinika dětského lékařství LF OU a FN Ostrava, ČR 1 Orthopädie Zentrum München, BRD 2 DIC M. Hladík 1, M. Olos 2 Klinika dětského lékařství LF OU a FN Ostrava, ČR 1 Orthopädie Zentrum München, BRD 2 Prokoagulační a antikoagulační rovnováha Prokoagulační Antikoagulační Prot. S PAI-1 Antiplasmin

Více

TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY A KREVNÍ DERIVÁTY. MUDr. Hana Lejdarová TTO FN Brno Katedra laboratorních metod LF MU

TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY A KREVNÍ DERIVÁTY. MUDr. Hana Lejdarová TTO FN Brno Katedra laboratorních metod LF MU TRANSFUZNÍ PŘÍPRAVKY A KREVNÍ DERIVÁTY MUDr. Hana Lejdarová TTO FN Brno Katedra laboratorních metod LF MU Definice Transfuzní přípravek IVLP Maximálně 10 dárců Není ošetřen metodou inaktivace patogenů

Více

Přímé inhibitory koagulace

Přímé inhibitory koagulace Přímé inhibitory koagulace Inhibitory K vitaminu Warfarin blokuje vznik účinných forem koagulačních proteinů, vede k prodloužení koagulačních časů. Inhibitory aktivovaných koagulačních faktorů Přímé -

Více

1. Kala P. (Brno): Platná doporučení ESC pro antitrombotickou léčbu infarktu myokardu s elevacemi

1. Kala P. (Brno): Platná doporučení ESC pro antitrombotickou léčbu infarktu myokardu s elevacemi PROGRAM KONGRESU SEKCE LÉKAŘŮ pracovní verze k datu 23. 10. 2016 21. listopadu 09.00 Zahájení kongresu: prof. MUDr. Jan Kvasnička, DrSc., předseda ČSTH Čestné předsednictvo: prof. MUDr. Miroslav Penka,

Více

Pacient s hemofilií. Radomíra Hrdličková

Pacient s hemofilií. Radomíra Hrdličková Pacient s hemofilií Radomíra Hrdličková Hemofilie Vrozené krvácivé onemocnění (Genetická porucha sekundární hemostázy) Hemofilie A - deficit koagulačního faktoru VIII Hemofilie B - deficit koagulačního

Více

Spontanní re-dabigatranizace po podání antidota. MUDr. Jaroslav Pažout

Spontanní re-dabigatranizace po podání antidota. MUDr. Jaroslav Pažout Spontanní re-dabigatranizace po podání antidota MUDr. Jaroslav Pažout perorálně užívané antikoagulační látky 50 let trhu dominoval warfarin od roku 2008 na trhu dabigatran (přímý inhibitor trombinu) v

Více

Přehled invazivních výkonů u pacientů s vrozenými defekty FVII a FXI ve FN Brno

Přehled invazivních výkonů u pacientů s vrozenými defekty FVII a FXI ve FN Brno Přehled invazivních výkonů u pacientů s vrozenými defekty FVII a FXI ve FN Brno 2005 2013 Gabriela Chlupová, Petr Smejkal, Jan Kamelander, Marie Šlechtová, Alena Buliková, Jarmila Kissová, Miloslava Matýšková,

Více

MASIVNÍ TRANFUZNÍ PROTOKOL NENÍ JEN 1:1:1. Jana Berková, Jaromír Kočí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové

MASIVNÍ TRANFUZNÍ PROTOKOL NENÍ JEN 1:1:1. Jana Berková, Jaromír Kočí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové MASIVNÍ TRANFUZNÍ PROTOKOL NENÍ JEN 1:1:1 Jana Berková, Jaromír Kočí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové TRAUMATICKÉ KRVÁCENÍ Nejčastější příčina preventabilního úmrtí u závažných

Více

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Život s hemofilií Hemofilie Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Genetika Chybná genetická informace

Více

Krvácivé komplikace a jejich řešení. Martin Mates Nemocnice Na Homolce

Krvácivé komplikace a jejich řešení. Martin Mates Nemocnice Na Homolce Krvácivé komplikace a jejich řešení Martin Mates Nemocnice Na Homolce Intenzivní antitrombotické režimy při PCI Snížení trombotických komplikací během výkonu Redukce ischemických komplikací během krátko-

Více

Standardy péče o nemocné s hemofilií

Standardy péče o nemocné s hemofilií Standardy péče o nemocné s hemofilií MUDr. Peter Salaj MUDr. Petr Smejkal, PhD. MUDr. Vladimír Komrska, CSc. MUDr. Jan Blatný, PhD. prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc. Vytvořila pracovní skupina pro standardy

Více

PRVKY BEZPEČNOSTI Č VE VÝROBĚ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ

PRVKY BEZPEČNOSTI Č VE VÝROBĚ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ PRVKY BEZPEČNOSTI Č FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO VE VÝROBĚ TRANSFUZNÍCH PŘÍPRAVKŮ EVA TESAŘOVÁ 6. STŘEŠOVICKÝ TRANSFUZNÍ DEN, PRAHA, 22.11.2012 1 BEZPEČNÁ HEMOTERAPIE Bezpečné postupy Bezpečné produkty Implementaci

Více

Farmakologie. Antitrombotika, antikoagulancia Mgr. Pavlína Štrbová, doc.mudr. Karel Urbánek, Ph.D.

Farmakologie. Antitrombotika, antikoagulancia Mgr. Pavlína Štrbová, doc.mudr. Karel Urbánek, Ph.D. Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Farmakologie Antitrombotika, antikoagulancia Mgr. Pavlína Štrbová, doc.mudr. Karel Urbánek, Ph.D. 1. Motivační úvod ke kapitole Brainstorming

Více

PŽOK. Martina Kosinová

PŽOK. Martina Kosinová PŽOK Martina Kosinová 2011 PŽOK Před porodem 1. Abrupce placenty 2. Placenta praevia 3. Vasa praevia 4. Spontánní ruptura jater Během porodu 1. Císařský řez 2. Ruptura dělohy Po porodu 1. Děložní hypotonie

Více

Koagulopatie a DIC. MUDr. Jaroslav Pažout

Koagulopatie a DIC. MUDr. Jaroslav Pažout Koagulopatie a DIC MUDr. Jaroslav Pažout Nainstalujte si aplikaci: Poll Everywhere do vašeho chytrého mobilu Join a presentation: PollEv.com/petrwaldauf678 Možno hlasovat i přes web: https://pollev.com/petrwaldauf678

Více

Profylaxe krvácení. ti ostatní

Profylaxe krvácení. ti ostatní Profylaxe krvácení. ti ostatní Pavel Sedlák ARO- Krajská nemocnice Liberec http://esa.perioperativebleeding.org/ HEMOSTÁZA Fibrinogen, PCC, TXA - ANO 1. Ale můžeme nabídnout mimo to? 2. Co jiná antifibrinolytika?

Více

S léčbou asociovaná rizika vzniku inhibitoru u PUPs s hemofilií A

S léčbou asociovaná rizika vzniku inhibitoru u PUPs s hemofilií A S léčbou asociovaná rizika vzniku inhibitoru u PUPs s hemofilií A Ondřej Zapletal Oddělení dětské hematologie Fakultní mocnice Brno Centrum pro trombózu a hemostázu Centrum komplexní léčby hemofilie -

Více

Management život ohrožujícího krvácení u traumat

Management život ohrožujícího krvácení u traumat Management život ohrožujícího krvácení u traumat M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Život ohrožující krvácení (ŽOK) Lze definovat

Více

Proč nebudu u ŽOK dávat heparin a antitrombin

Proč nebudu u ŽOK dávat heparin a antitrombin Proč nebudu u ŽOK dávat heparin a antitrombin Martin Balík KARIM VFN Praha Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Adresa:

Více

von Willebrandova choroba Mgr. Jaroslava Machálková

von Willebrandova choroba Mgr. Jaroslava Machálková von Willebrandova choroba Mgr. Jaroslava Machálková von Willebrandova choroba -je dědičná krvácivá choroba způsobená vrozeným kvantitativním či kvalitativním defektem von Willebrandova faktoru postihuje

Více

DISEMINOVANÁ INTRAVASKULÁRNÍ KOAGULACE

DISEMINOVANÁ INTRAVASKULÁRNÍ KOAGULACE DISEMINOVANÁ INTRAVASKULÁRNÍ KOAGULACE DISEMINOVANÁ INTRAVASKULÁRNÍ KOAGULACE (DIC) Koagulační disbalance mezi prokoagulační aktivitou trombinu a fibrinolytickou aktivitou plazminu, rezultující v intravaskulární

Více

Diseminovaná intravaskulárn. rní koagulace. Zuzana Kudrnová Trombotické centrum VFN Praha. Doc. MUDr. Tomáš. Kvasnička, CSc.

Diseminovaná intravaskulárn. rní koagulace. Zuzana Kudrnová Trombotické centrum VFN Praha. Doc. MUDr. Tomáš. Kvasnička, CSc. Diseminovaná intravaskulárn rní koagulace Zuzana Kudrnová Trombotické centrum VFN Praha Vedoucí lékař Doc. MUDr. Tomáš Kvasnička, CSc. Definice Druhotný rozvrat primárn rní a sekundárn rní hemostázy zy,

Více

Příručka pro předepisující lékaře

Příručka pro předepisující lékaře Edukační materiály Příručka pro předepisující lékaře LIXIANA (edoxabanum) Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické

Více

Motto: Každá transfuze krve, která není indikovaná, je kontraindikovaná.

Motto: Každá transfuze krve, která není indikovaná, je kontraindikovaná. Motto: Každá transfuze krve, která není indikovaná, je kontraindikovaná. NOVÉ PŘÍPADY INFEKCE HIV V ČESKÉ REPUBLICE V JEDNOTLIVÝCH LETECH (jen občané ČR a cizinci s trvalým pobytem) Absolutní údaje ke

Více

CON plná krev Proč plnou krev nepotřebuji / nechci

CON plná krev Proč plnou krev nepotřebuji / nechci CON plná krev Proč plnou krev nepotřebuji / nechci Pavel Sedlák ARO- Krajská nemocnice Liberec Conflict of interest CSL Behring Fressenius Medista Novo-Nordisk Kde žiju, co dělám Krajská nemocnice Liberec,

Více

Anestezie u akutního polytraumatu - hlavní zásady

Anestezie u akutního polytraumatu - hlavní zásady Anestezie u akutního polytraumatu - hlavní zásady 3.10.2018, XXV. Kongres ČSARIM 2018 Kamil Vrbica 1. Polytrauma Polytrauma - poranění více tělesných systémů, z nichž je alespoň jeden (nebo jejich kombinace)

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁLY rivaroxaban/xarelto

EDUKAČNÍ MATERIÁLY rivaroxaban/xarelto EDUKAČNÍ MATERIÁLY rivaroxaban/xarelto Informace pro předepisování přípravku Xarelto (rivaroxaban) Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti.

Více

SPC NH_OKL 02 Metody hematologie

SPC NH_OKL 02 Metody hematologie Strana č./celkem stran: 1/9 Obsah Anti-Xa aktivita LMWH ( anti-xa aktivita nízkomolekulárního heparinu)... 1 AT Antitrombin... 2 APTT (aktivovaný parciální tromboplastinový test) poměr... 2 D - dimery...

Více

SPC NH_OKL 02 Metody hematologie

SPC NH_OKL 02 Metody hematologie Strana č./celkem stran: 1/8 Obsah Anti-Xa aktivita LMWH ( anti-xa aktivita nízkomolekulárního heparinu)... 1 AT Antitrombin... 2 APTT (aktivovaný parciální tromboplastinový test) poměr... 2 D - dimery...

Více

Problematika edému u intracerebrálních hemoragií

Problematika edému u intracerebrálních hemoragií Problematika edému u intracerebrálních hemoragií Vítková E., Krajíčková D. Komplexní cerebrovaskulární centrum Neurologická klinika LF UK a FN Hradec Králové Epidemiologie ICH Ø 15% všech CMP Ø 30% u asiatů

Více

FIBRINOGEN V PNP. David Doubek, Karel Štěpánek, Petr Kolouch, Ondřej Franěk, Jaroslav Valášek

FIBRINOGEN V PNP. David Doubek, Karel Štěpánek, Petr Kolouch, Ondřej Franěk, Jaroslav Valášek FIBRINOGEN V PNP David Doubek, Karel Štěpánek, Petr Kolouch, Ondřej Franěk, Jaroslav Valášek Trauma Celosvětově jedna z hlavních příčin úmrtí či invalidity Hemorrhagický šok a koagulopatie Pro zlepšení

Více

Perioperační péče o pacienty užívající antikoagulancia. MUDr. Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov

Perioperační péče o pacienty užívající antikoagulancia. MUDr. Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Perioperační péče o pacienty užívající antikoagulancia MUDr. Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Základní otázky Jaké je riziko krvácení spojené s invazivním výkonem? Pokud

Více

Pioneer in Rare Diseases. Pozvánka na satelitní sympozium společnosti SOBI. Co přináší Fc technologie do léčby dětských pacientů s hemofilií A i B?

Pioneer in Rare Diseases. Pozvánka na satelitní sympozium společnosti SOBI. Co přináší Fc technologie do léčby dětských pacientů s hemofilií A i B? Pioneer in Rare Diseases Pozvánka na satelitní sympozium společnosti SOBI Co přináší Fc technologie do léčby dětských pacientů s hemofilií A i B? Vážená paní doktorko, vážený pane doktore, dovolte, abychom

Více

Trombóza - Hemostáza - Krvácení

Trombóza - Hemostáza - Krvácení Trombóza - Hemostáza - Krvácení Fyziologie krevního srážení Základní homeostatický mechanizmus Spolupůsobení různých systémů včetně regulačních zpětných vazeb Cévní stěny Trombocytů Plazmatické koagulační

Více

Návod pro pacienta / pečovatele

Návod pro pacienta / pečovatele Návod pro pacienta / pečovatele Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že

Více

Informace pro předepisování přípravku Xarelto (rivaroxaban)

Informace pro předepisování přípravku Xarelto (rivaroxaban) Informace pro předepisování přípravku Xarelto (rivaroxaban) První perorální přímý inhibitor faktoru Xa Jednoduše ochrání více pacientů 2 Informace pro předepisování přípravku Xarelto Karta pacienta 4 Doporučení

Více

Pacient s diabetes mellitus před anestezií/operací

Pacient s diabetes mellitus před anestezií/operací Microcirculation Diagnostics and Applied Studies Pacient s diabetes mellitus před anestezií/operací Vladimír Černý Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Univerzita J. E. Purkyně Masarykova

Více

XVIII. PAŘÍZKOVY DNY

XVIII. PAŘÍZKOVY DNY Konference s mezinárodní účastí XVIII. PAŘÍZKOVY DNY na téma Nová antikoagulancia v klinické praxi Nefrologie hematologie hyperviskozita Poporodní krvácení Dětská hematologie Poruchy primární hemostázy

Více

Idarucizumab. Specifické antidotum pro dabigatran schváleno

Idarucizumab. Specifické antidotum pro dabigatran schváleno Idarucizumab Specifické antidotum pro dabigatran schváleno Praxbind - charakteristika Praxbind důkazy z klinických studií Praxbind doporučení pro podávání (SPC) INTRAKRANIÁLNÍ KRVÁCENÍ ZÁVAŽNÉ KRVÁCENÍ

Více

Získaná hemofilie přehled případů ve FN Brno

Získaná hemofilie přehled případů ve FN Brno Získaná hemofilie přehled případů ve FN Brno Smejkal P, Buliková A, Romanová G, Kamelander J, Kissová J, Šlechtová M, Zavřelová J, *Žáčková D, *Doubek M, Penka M Oddělení klinické hematologie, FN Brno

Více

Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře

Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře DOPORUČENÍ PRO BEZPEČNOU LÉČBU NOVÝMI PERORÁLNÍMI ANTIKOAGULANCII (NOAC) prof. MUDr. Jan Kvasnička, DrSc., Česká společnost

Více

Nová nebo stará antikoagulancia v profylaxi a léčbě TEN u pacientů s MM? Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov

Nová nebo stará antikoagulancia v profylaxi a léčbě TEN u pacientů s MM? Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Nová nebo stará antikoagulancia v profylaxi a léčbě TEN u pacientů s MM? Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Nová nebo stará antikoagulancia? Multiple myeloma +.. počet

Více

ROTAČNÍ TROMBELASTOMETRIE ZÁKLADNÍ PRINCIPY ROTAČNÍ TROMBELASTOGRAFIE V PERIOPERAČNÍ A INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ

ROTAČNÍ TROMBELASTOMETRIE ZÁKLADNÍ PRINCIPY ROTAČNÍ TROMBELASTOGRAFIE V PERIOPERAČNÍ A INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ ROTAČNÍ TROMBELASTOMETRIE ZÁKLADNÍ PRINCIPY ROTAČNÍ TROMBELASTOGRAFIE V PERIOPERAČNÍ A INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ HEMOSTÁZA TROMBELASTOMETRIE O CO JDE Trombelastometrie je globální analýza krevní srážlivosti,

Více

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ PHEM Centrální laboratoře, LKCHI Pracoviště hematologie

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ PHEM Centrální laboratoře, LKCHI Pracoviště hematologie Příloha č. 2 Laboratorní příručky LKCHI SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ PHEM Centrální laboratoře, LKCHI Pracoviště hematologie Vypracovala: Mgr. Naďa Roučková, vedoucí PHEM Biologické referenční intervaly:

Více

Hemofilie. Alena Štambachová, Jitka Šlechtová hematologický úsek ÚKBH FN v Plzni

Hemofilie. Alena Štambachová, Jitka Šlechtová hematologický úsek ÚKBH FN v Plzni Hemofilie Alena Štambachová, Jitka Šlechtová hematologický úsek ÚKBH FN v Plzni Definice hemofilie Nevyléčitelná vrozená krvácivá choroba s nedostatkem plazmatických faktorů FVIII hemofile A FIX hemofile

Více