Mikrophyta = mikroskopicky pozorovatelné rostliny, sinice a řasy (buněčná stavba, sinice = organismy prokaryotické a řasy = organismy eukaryotické)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mikrophyta = mikroskopicky pozorovatelné rostliny, sinice a řasy (buněčná stavba, sinice = organismy prokaryotické a řasy = organismy eukaryotické)"

Transkript

1 Sinice a řasy

2 Mikrophyta = mikroskopicky pozorovatelné rostliny, sinice a řasy (buněčná stavba, sinice = organismy prokaryotické a řasy = organismy eukaryotické) žijí převážně ve vodním prostředí, fytoplanktonní, perifytonní a bentické Nižší rostliny (Thallobionta) = stélkaté rostliny, jejichž tělo tvoří stélka, tj. thallus Stélka může být: amébovitá (rhizopodová), bičíkatá (monadoidní), kokální (buněčná), kapsální (gloeomorfní), trichální (vláknitá), heterotrichální, pletivná (pseudoparenchymatická), sifonální (trubicovitá), sifonokladální, tj. vláknitá stélka složená z mnohojaderných buněk

3 Sinice Cyanophyta

4 Sinice = autotrofní prokaryota, s jednobuněčnou (kulovité, oválné, vejčité a paličkovité buňky) nebo vláknitou stélkou (buňky nepravidelné, soudečkovité, válcovité a velmi krátké), koloniální mají ve slizu nepravidelně či pravidelně umístěné buňky v řadách kolmých na sebe, tvoří slizový obal, u vláken slizová pochva. = gramnegativní bakterie (murein, kys. diaminopimelová) Asimilační pigmenty jsou chlorofyl-a, β-karoten, xantofyly a fykobiliny (thylakoidy), mají schopnost chromatické adaptace. Dále se v buňce vyskytuje sinicový škrob, volutin a tukové krůpěje (sulfolipidy). Heterocysty, akinety (arthrospory), pseudovakuoly shlukující se v aerotopy (vodní květ a produkce toxinů - cyanotoxinů), hormogonie, endogenně endospory a exospory, planokoky.

5 Rod Synechococcus Rod Merismopedia Rod Gomphosphaeria Rod Woronichinia Rod Microcystis Rod Chroococcus Rod Snowella

6

7

8 Rod Chamaesiphon Rod Cylindrospermum Rod Anabaenopsis Rod Pleurocapsa Rod Aphanizomenon Rod Anabaena Rod Nostoc

9

10 Rod Stigonema Rod Hapalosiphon Rod Oscillatoria Rod Planktothrix Rod Fisherella Rod Lyngbya Rod Limnothrix Rod Phormidium Rod Pseudanabaena Rod Spirulina

11 Phormidium sp. Lyngbya sp.

12 Chamaesiphon incrustans

13 Ruduchy Rhodophyta

14 Ruduchy = autotrofní eukaryotické organismy s jednobuněčnou, vláknitou či ploše listovitou stélkou, chybí bičíkatá stadia. Mořští zástupci, ze stélky se získává agar-agar, karagén Taxonomie je založena na stavbě stélky a charakteru rozmnožování (rodozměna). Asimilační pigmenty = chlorofyl-a, chlorofyl-d, karoteny, zeaxantin a lutein. Asimilační barviva (fykobiliny) jsou ve vodě rozpustná, při odumření buňky se uvolňují do vody. Zásobní látkou je florideový škrob (α-1,4-glukan) uložený v plazmě v podobě zrníček (nebarví se roztokem I-KI do fialova).

15 Rod Lemanea Rod Audouinella Rod Batrachospermum Rod Hildebrandia )* Rod Bangia

16

17 Audouinella

18 Obrněnky Dinophyta

19 Obrněnky = se dvěma bičíky a buněčným obalem, který může být mnohovrstevný, dinokaryon, protoplast je buď nahý, obalený jemnou bezstrukturní blankou, nebo se zřetelně vytváří destičkovitý periplast, tj. théka, rozdělena ekvatoriální, nebo-li prstencovou rýhou na dvě části, tj. na horní epikon (epithéka) a dolní hypokon (hypothéka). V plazmě jsou vidět červené kapičky připomínající stigma. Asimilační pigmenty = chlorofyl-a+c 2, peridinin, karoten. Zásobní látkou je škrob. Pyrenoidy jsou umístěné okolo chloroplastů do prstencovitých útvarů. Mixotrofní výživa. Jsou velmi citlivé na změny prostředí. Z konzervovaného materiálu se dají určit druhy s pancířem. Z hlediska vodárenství je hromadný výskyt skupiny nežádoucí, protože se projevují hnilobným až rybím zápachem, pachuť vody je nahořklá. Při masovém výskytu způsobují hnědé zabarvení vody.

20 Rod Cystodinium Rod Gymnodinium Rod Woloszynskia Rod Tetradinium Rod Glenodiniopsis Rod Peridinium Rod Gyrodinium Rod Amphidinium Rod Peridiniopsis Rod Ceratium Rod Katodinium

21 Peridinium sp. Gymnodinium sp. Ceratium hirundinella

22 Skrytěnky Cryptophyta

23 Skrytěnky = autotrofní i heterotrofní bičíkovci s dorzoventrálně stavěnou buňkou (na dorzální straně jsou vyklenuté, na ventrální ploché či vyduté) a bočně umístěnou dvojicí bičíků, z nichž je jeden kratší a druhý delší. Priplast, útvar vakovitého tvaru, tzv. jícen, trichocysty, chloroplasty s pyrenoidem. Asimilační pigmenty = chlorofyl-a+c, karoteny. Zásobní látkou je škrob. V přírodě se vyskytují ve volné vodě zejména zjara a na podzim (pobřežní vody, přehrady, rybníky), kde tvoří maxima objemové biomasy za tvorby hnědého vegetačního zbarvení vody. Jsou důležitou potravou zooplanktonu. Pro vodárenství má význam jejich hromadný výskyt s doprovázejícím fialkovým až rybím zápachem a pachutí vody, která je nasládlá.

24 Rod Chilomonas Rod Rhodomonas Rod Chroomonas Rod Cryptomonas

25

26 Zlativky Chrysophyceae

27 Zlativky = jednobuněčné organismy, vyžadují organické zdroje dusíku a uhlíku, popř. i vitamíny (tj. příklad mixotrofního způsobu výživy), jeden nebo více chloroplastů hnědé barvy, u bičíkovců je přítomné červené stigma. Buňky bičíkovců jsou převážně kryty periplastem nebo jsou uložené ve schránce, tj. lorice, tvořené celulózními vlákny. Některé druhy mají buňky pokryté křemitými šupinami. Nadměrná spotřeba fosforečnanů. Endogenně vytvářejí křemité cysty. Asimilační pigmenty = chlorofyl-a+c 1 c 2 a fukoxantin. Zbarvení chloroplastů je zlatožluté, žlutohnědé, hnědé až olivově zlaté. Škrob chybí, což je podstatné při taxonomickém určování.

28 Rod Hydrurus Rod Dinobryon Rod Chrysosphaera Rod Kephyrion Rod Mallomonas Rod Epipyxis Rod Synura Rod Chrysococcus Rod Bitrichia

29

30 Rozsivky Bacillariophyceae

31 Rozsivky = jednobuněčné řasy, které žijí samostatně nebo v koloniích. Buňka je uzavřená v dvoudílné buněčné stěně, která má tvar krabičky, tzv. frustuly. Křemitá frustula - epithéka a hypothéka. Na každé misce se rozlišuje plocha, tj. valva a pásek přirůstající k okrajům plochy, tj. pleura. Tvar krabičky může být kruhový s radiální souměrností (centrické rozsivky) nebo podlouhlý s bilaterální souměrností (penátní rozsivky). Ve stěně schránky areolae, septa směřující do vnitřku buněk, raphe, nodulus centralis, noduli terminales. Asimilační pigmenty = chlorofyl-a+c, fukoxantin. Zásobní látkou je chrysolaminaran (β-1,3-glukan) a olej polyfosfátové granule volutinu (jsou produktem fotosyntézy, hromadí se v plazmě v podobě kapek).

32 A a B p r hp ep p t Schéma penátn tní rozsivky: A) valvální pohled: a antapikální osa, t transapikální osa, p perválvální osa, r raphe. B) pleurální pohled: ep epipleura, hp hypopleura, p pervalvální osa

33 Rod Coscinodiscus Rod Melosira Rod Aulacoseira Rod Stephanodiscus Rod Cyclotella

34 Rod Tetracyclus Rod Diatoma Rod Meridion Rod Tabellaria Rod Fragilaria Rod Asterionella Rod Ceratoneis Rod Synedra

35 Rod Cocconeis Rod Achnanthes Rod Rhoicosphaenia Rod Epithemia Rod Amphiprora Rod Eunotia

36 Rod Attheya Rod Rhizosolenia Rod Chaetoceros Rod Cymatopleura Rod Surirella

37 Rod Nitzschia Rod Hantzschia Rod Amphipleura Rod Diatomella Rod Frustulia Rod Cymbella Rod Rod Navicula Gomphonema Rod Pinnularia Rod Gyrosigma

38

39 Navicula Cyclotella

40

41 Asterionella

42

43

44

45 Eunotia sp. Nitzschia paleacea

46 Cocconeis pediculus

47 Různobrvky Xanthophyceae

48 Různobrvky = podobné skupině zlativek, chloroplasty žlutozelené, hnědý fukoxantin chybí. Různé stélky. Většinou se pasivně vznášejí, aktivně pohyblivé druhy mají dva nestejně dlouhé bičíky ( zelené řasy). Asimilační pigmenty = chlorofyl-a,e, β-karoten a xantofyly, výsledná barva chromatoforů je zelená ( zelené řasy mají jiný poměr asimilačních barviv, různobrvkám chybí chlorofyl-b). V plazmě mají přítomná světlolomná tělíska, krystaly a produkty fotosyntetické asimilace, tj. olej, chrysolaminaran (nikdy ne škrob). Buněčná stěna je celulózního typu (reaguje na pektin, bývá prostoupena oxidem křemičitým či uhličitanem vápenatým), u některých druhů se skládá ze dvou částí.

49 Rod Vaucheria Rod Tribonema Rod Goniochloris Rod Botryochloris Rod Mischococcus Rod Characiopsis Rod Botrydium

50

51 Krásnoočka Euglenophyta

52 Krásnoočka = jednobuněční volně žijící bičíkovci, kteří mají jeden nebo dva bičíky, z nichž jeden slouží k pohybu a druhý je vlečný. Stigma, pelikula, hnědě zbarvená lorika. Asimilační pigmenty = chlorofyl-a+b, karoteny a xantofyly. Zásobní látkou je paramylon, který je chemicky podobný chrysolaminaranu. Apochloróza, apoplastidie. V přírodě se vyskytují v brakických vodách, rašeliništích, v planktonu, menších eutrofizovaných nádržích, v odpadních vodách. Důležitou úlohu hrají při samočisticích procesech. Při masovém výskytu způsobují zelené vegetační zbarvení vody či zelenohnědou neustonickou blanku. Projevují se rybím zápachem, pachuť vody je nasládlá.

53 Rod Colacium Rod Trachelomonas Rod Strombomonas Rod Phacus Rod Euglena Rod Eutreptia

54 Euglena sp.

55 Trachelomonas sp. Phacus

56 Euglena Phacus

57 Chlorokokální řasy

58 Výrazné zelené zbarvení, způsobené přítomností asimilačních pigmentů ve skladbě: chlorofyl-a+b, α a β-karoteny a xantofyly. V chloroplastu je přítomen pyrenoid, tj. bílkovinné tělísko pokryté škrobovými zrny. Zásobní látkou je α-1,4-glukan a polyfosfátové granule volutinu. Povrch buňky je tvořen polysacharidy (sporopolenin), hemicelulózou, pektinem, slizem (pokud je vylučován póry, umožňuje pomalý pohyb) či glykoproteinovou chlamys u Chlamydophyceae. U bičíkatých zástupců je přítomno i stigma.

59 Chlamydomonády = jednotlivě žijící či cenobiální bičíkovci s kapsální a kokální stélkou. Pohyb zajišťují 2-4 bičíky s jemným vlášením na povrchu. Dále lze pozorovat nepohyblivé bičíky, tzv. pseudocilie. Buněčná stěna = chlamys tvoří na apikálním konci ztlustlinu, tzv. papilu, kterou prostupují bičíky.

60 Rod Ankyra Rod Eudorina Rod Volvox Rod Chlorococcum Rod Pandorina Rod Gonium Rod Tetraspora

61 Rod Chlamydomonas Rod Chloromonas Rod Phacotus Rod Pteromonas Rod Lobomonas Rod Carteria Rod Haematococcus Rod Chlorogonium

62 Gonium sp. Dictyosphaerium Haematococcus pluv.

63 Zelenivky = řasy s jednobuněčnou (bičíkaté, kokální) nebo mnohobuněčnou stélkou (vláknitá, heterotrichální), žijí jednotlivě nebo tvoří kolonie či cenobia. Buněčná stěna je pevná, polysacharidová ( chlamydomonády), často vícevrstevnatá a tvořená sporopoleninem (tj. oxidativní polymer vznikající polymerací sekundárních karotenoidů). Chloroplast obsahuje pyrenoid.

64 Rod Actinastrum Rod Coelastrum Rod Micractinium Rod Dictyosphaerium Rod Scenedesmus Rod Tetrastrum Rod Lagerheimia Rod Radiococcus Rod Crucigeniella Rod Crucigenia

65 Rod Kirchneriella Rod Tetraedron Rod Ankistrodesmus Rod Chlorella Rod Hydrodictyon Rod Pediastrum Rod Monoraphidium Rod Oocystis

66 Actinastrum hantzschii, Dictyosphaerium sp.

67 Coelastrum sp. Micractinium pusillum

68 Scenedesmus quadricauda Scenedesmus obliquus Oocystis marssonii

69 Pediastrum duplex Pediastrum tetras

70 Hydrodictyon sp. Botryococcus sp. řadovka

71 Rod Microthamnion Rod Stigeoclonium Rod Chaetophora Rod Bulbochaete Rod Oedogonium Rod Microspora Rod Draparnaldia

72

73

74

75

76 Chaetophora elegans

77

78 Vláknité zelené řasy Ulvophyceae

79 Rod Cladophora Rod Rhizoclonium Rod Klebsormidium Rod Geminela Rod Ulothrix

80 Cladophora sp. Klebsormidium sp.

81 Spájivé řasy Zygnematophyceae

82 Spájivé řasy = jednobuněčné nebo vláknité zelené řasy. Spájivky jařmatkovité = vláknité, nevětvené se stejnocennými buňkami Spájivky dvojčatkovité, tzv. krásivky = jednobuněčné jednotlivě žijící, nebo tvoří kolonie připomínající vlákna. Spájivky žijí pouze ve sladkých vodách, hojné jsou v rašelinných tůních s nízkým ph. Při hromadném výskytu ve vodách se projevují travnatým zápachem.

83 Rod Mougeotia Rod Netrium Rod Closterium Rod Euastrum Rod Zygnema Rod Spirogyra Rod Micrasterias Rod Xantidium Rod Staurastrum Rod Cosmarium

84

85

86

87

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Fakulta životního prostředí. Atlas mikroorganismů. Jana Říhová Ambrožová

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Fakulta životního prostředí. Atlas mikroorganismů. Jana Říhová Ambrožová Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Fakulta životního prostředí Atlas mikroorganismů Jana Říhová Ambrožová Ústí nad Labem 2014 Název: Autoři: Atlas mikroorganismů doc. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D.

Více

Zpráva z algologického průzkumu PP Luží u Lovětína (2006-2007), PP Králek (2007)

Zpráva z algologického průzkumu PP Luží u Lovětína (2006-2007), PP Králek (2007) Zpráva z algologického průzkumu PP Luží u Lovětína (2006-2007), PP Králek (2007) Zpracovala: RNDr.Olga Skácelová, Ph.D. Moravské zemské muzeum Zelný trh 6, 659 37 Brno Luží u Lovětína: odběry 11.8.2006

Více

Obrazový atlas zástupců využitelných pro fykologická/ algologická pozorování na střední škole

Obrazový atlas zástupců využitelných pro fykologická/ algologická pozorování na střední škole Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Obrazový atlas zástupců využitelných pro fykologická/ algologická pozorování na

Více

Impérium: Eukarya. Oddělení: Dinophyta (Dinoflagellata) - obrněnky. Oddělení: Euglenophyta krásnoočka, eugleny. Oddělení: Cryptophyta skrytěnky

Impérium: Eukarya. Oddělení: Dinophyta (Dinoflagellata) - obrněnky. Oddělení: Euglenophyta krásnoočka, eugleny. Oddělení: Cryptophyta skrytěnky Systém sinic a řas Impérium: Prokarya Říše: Bacteria Oddělení: Cyanophyta (Cyanobacteria) sinice Třída : Cyanophyceae- sinice Řád: Chroococcales Řád: Oscillatoriales Řád: Nostocales Impérium: Eukarya Říše:

Více

Přehled řas Všebořického laloku (Česká republika)

Přehled řas Všebořického laloku (Česká republika) Czech Phycology, Olomouc, 4: 35-41, 2004 35 Přehled řas Všebořického laloku (Česká republika) Algae in Všebořice (Czech Republic) Jana A m b r o ž o v á VŠCHT, ÚTVP, Technická 3, 166 28 Praha 6 Abstract

Více

Vlastnosti řas Tělo řas Rozmnožování řas Životní prostředí řas. Jaké jsou rozdíly v zařazení řas ve starších a novějších systémech?

Vlastnosti řas Tělo řas Rozmnožování řas Životní prostředí řas. Jaké jsou rozdíly v zařazení řas ve starších a novějších systémech? Vlastnosti řas Tělo řas Rozmnožování řas Životní prostředí řas Jaké jsou rozdíly v zařazení řas ve starších a novějších systémech? Řasy řazeny do 1 ze 3 říší: ROSTLINY Červená vývojová větev Hnědá vývojová

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Biologická klasifikace rostlin BOT/BIKR Petr Hašler Katedra botaniky PřF UP Řasy sekundární symbiózy Dinophyta (obrněnky) Převážně

Více

Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod Přehled hlavních taxonů bakterií, sinic a řas

Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod Přehled hlavních taxonů bakterií, sinic a řas Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod Přehled hlavních taxonů bakterií, sinic a řas Doc. Ing. Radovan Kopp, Ph.D. www.sinicearasy.cz ODDĚLENÍ: BACTERIOPHYTA - baktérie Nejdůležitější

Více

Algologické determinační praktikum

Algologické determinační praktikum Algologické determinační praktikum determinace čím více času věnováno - tím lepší schopnost determinace čeho si všímat, jaký metodický přístup využít specifická terminologie jednotlivých skupin co se děje

Více

Hydrobiologie stojatých vod

Hydrobiologie stojatých vod Hydrobiologie stojatých vod Abiotické faktory Hydrogeomorfologické charakteristiky, fyzikální podmínky, chemické podmínky Typologické a typografické podmínky: morfologie dna, nadmořská výška, hloubka,

Více

Sledování struktury fytoplanktonních společenstev v Brněnské přehradě v období květen září 2005

Sledování struktury fytoplanktonních společenstev v Brněnské přehradě v období květen září 2005 Association Flos Aquae Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny Sledování struktury fytoplanktonních společenstev v Brněnské přehradě v období květen září 2005 Doc. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc. Mgr.

Více

Heterokontní (oddělení Heterokontophyta), skrytěnky (Cryptophyta), obrněnky (Dinophyta), krásnoočka (Euglenophyta)

Heterokontní (oddělení Heterokontophyta), skrytěnky (Cryptophyta), obrněnky (Dinophyta), krásnoočka (Euglenophyta) Heterokontní (oddělení Heterokontophyta), skrytěnky (Cryptophyta), obrněnky (Dinophyta), krásnoočka (Euglenophyta) Oddělení Heterokontophyta Pleuronematický bičík (pohybový) Akronematický bičík Chromatofory

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Přírodovědecká fakulta

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Přírodovědecká fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Přírodovědecká fakulta Bakalářská diplomová práce Řasová a sinicová flóra v zatopených lomech na Skutečsku Iveta Svobodová Školitel: RNDr. Jan Kaštovský, Ph.D.

Více

URČOVÁNÍ SINIC A ŘAS Jak na to? Logicky a jednoduše stačí se pozorně v klidu dívat a srovnávat

URČOVÁNÍ SINIC A ŘAS Jak na to? Logicky a jednoduše stačí se pozorně v klidu dívat a srovnávat URČOVÁNÍ SINIC A ŘAS Jak na to? Logicky a jednoduše stačí se pozorně v klidu dívat a srovnávat RNDr. Lenka Šejnohová, Ph.D. Mikrobiologický ústav Akademie věd ČR, Třeboň www.alga.cz eustigmatos@gmail.com

Více

Fytoplankton štěrkoviště Chomoutov u Olomouce

Fytoplankton štěrkoviště Chomoutov u Olomouce Czech Phycology, Olomouc, 1: 53-61, 2001 53 Fytoplankton štěrkoviště Chomoutov u Olomouce Phytoplankton of gravel-pit Chomoutov near Olomouc Marek N a v r á t i l a Aloisie P o u l í č k o v á Katedra

Více

Heterokontní řasy a ruduchy (oddělení Heterokontophyta, Rhodophyta)

Heterokontní řasy a ruduchy (oddělení Heterokontophyta, Rhodophyta) Heterokontní řasy a ruduchy (oddělení Heterokontophyta, Rhodophyta) Oddělení Heterokontophyta Pleuronematický bičík (pohybový) Akronematický bičík Chromatofory se 4 membránami Chlorofyl a, c Fukoxantin,

Více

Druhové spektrum řas v planktonu tůní Litovelského Pomoraví

Druhové spektrum řas v planktonu tůní Litovelského Pomoraví Czech Phycology, Olomouc, 1: 37-44, 2001 37 Druhové spektrum řas v planktonu tůní Litovelského Pomoraví Algal species composition of pools in the Litovelské Pomoraví Protected Landscape Area Alena K o

Více

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL PROGRAMŮ ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL PROGRAMŮ ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL PROGRAMŮ ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA PODLE ČSN EN ISO/IEC 17043, REG. Č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

Vzdělávání středoškolských pedagogů a studentů středních škol jako nástroj ke zvyšování kvality výuky přírodovědných předmětů CZ.1.07/1.1.00/14.

Vzdělávání středoškolských pedagogů a studentů středních škol jako nástroj ke zvyšování kvality výuky přírodovědných předmětů CZ.1.07/1.1.00/14. Vzdělávání středoškolských pedagogů a studentů středních škol jako nástroj ke zvyšování kvality výuky přírodovědných předmětů CZ.1.07/1.1.00/14.0016 Kapitoly z biologie sinic a řas Petr Hašler Katedra

Více

Řasy a sinice v potravě komárů

Řasy a sinice v potravě komárů Czech Phycology, Olomouc, 1: 93-101, 2001 93 Řasy a sinice v potravě komárů Algae and blue-green algae as mosquito food František R e t t i ch 1), Jiří P o p o v s k ý 1) & Vladimír C e p á k 2) 1) Státní

Více

Funkční skupiny fytoplanktonu Rodan Geriš,, Povodí Moravy s.p. Fytoplankton, ve kterém dominují rozsivky! Obecně se vyvíjí v dobře e promích chávané, často chladné vodě v moři i i v jezerech! Jedna z prvních

Více

Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny & Sdružení Flos Aquae

Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny & Sdružení Flos Aquae Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny & Sdružení Flos Aquae SLEDOVÁNÍ ZMĚN V MNOŽSTVÍ A SLOŽENÍ FYTOPLANKTONNÍCH SPOLEČENSTEV V BRNĚNSKÉ PŘEHRADĚ V OBDOBÍ ČERVEN ZÁŘÍ 26 Autorský kolektiv: Doc. Ing.

Více

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita rostlin 1. přednáška Cyanobacteria, Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita rostlin 1. přednáška Cyanobacteria, Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta Barbora Chattová Fylogeneze a diverzita rostlin 1. přednáška Cyanobacteria, Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta Euglenophyta (krásnoočka) Cryptophyta (skrytěnky) Dinophyta (obrněnky) Chromophyta (hnědé

Více

Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny & Sdružení Flos Aquae

Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny & Sdružení Flos Aquae Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny & Sdružení Flos Aquae SLEDOVÁNÍ ZMĚN V MNOŽSTVÍ A SLOŽENÍ FYTOPLANKTONNÍCH SPOLEČENSTEV BRNĚNSKÉ PŘEHRADY V OBDOBÍ ČERVEN ŘÍJEN 27 Autorský kolektiv: Doc. Ing.

Více

VZORKOVÁNÍ FYTOPLANKTONU

VZORKOVÁNÍ FYTOPLANKTONU Rostliny ve vodním prostředí HYDROBIOLOGIE - CVIČENÍ VODNÍ AUTOTROFNÍ ORGANISMY FYTOPLANKTON A MAKROFYTA MILOSLAV PETRTÝL KZR, FAPPZ, ČZU Mikroskopické i makroskopické vodní rostliny jsou primárním článkem

Více

Orientační sledování fytoplanktonu v rekreačních nádržích v povodí Moravy v roce 2008 Vypracoval: Mgr. Rodan Geriš

Orientační sledování fytoplanktonu v rekreačních nádržích v povodí Moravy v roce 2008 Vypracoval: Mgr. Rodan Geriš Orientační sledování fytoplanktonu v rekreačních nádržích v povodí Moravy v roce 2008 Vypracoval: Mgr. Rodan Geriš Ročenka 2007/2008 1 Obsah OBSAH... 2 ÚVOD... 3 ROZVOJ FYTOPLANKTONU V JEDNOTLIVÝCH NÁDRŽÍCH...

Více

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita řas a hub: 2. přednáška Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita řas a hub: 2. přednáška Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta Barbora Chattová Fylogeneze a diverzita řas a hub: 2. přednáška Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta Euglenophyta (krásnoočka) Cryptophyta (skrytěnky) Dinophyta (obrněnky) Chromophyta (hnědé řasy) Rhodophyta

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Biologická klasifikace rostlin BOT/BIKR Petr Hašler Katedra botaniky PřF UP Nižší rostlina-vymezení pojmu Tělo rostliny je tvořeno

Více

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita rostlin: řasy a sinice

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita rostlin: řasy a sinice Barbora Chattová Fylogeneze a diverzita rostlin: řasy a sinice Euglenophyta (krásnoočka) Cryptophyta (skrytěnky) Dinophyta (obrněnky) Chromophyta (hnědé řasy) Rhodophyta (ruduchy) Chlorophyta (zelené řasy)

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení INFORMACE O ORGANIZACI CVIČENÍ cíl praktického cvičení: na konkrétním materiálu se seznámit s reprezentativními zástupci nejdůležitějších systematických

Více

ŘASY ŠUMAVY Filip Lederer, Jaromír Lukavský

ŘASY ŠUMAVY Filip Lederer, Jaromír Lukavský ŘASY ŠUMAVY Filip Lederer, Jaromír Lukavský Sinice a řasy jsou většinou mikroskopické, jedno nebo vícebuněčné autotrofní organismy, které osídlují nejrůznější typy biotopů. Ve vodě (prameny, potoky, nádrže,

Více

Zelené řasy (Chlorophyta) Milan Dundr

Zelené řasy (Chlorophyta) Milan Dundr Zelené řasy (Chlorophyta) Milan Dundr Barviva barviva v chloroplastech: chlorofyl a chlorofyl b -karoten xantofyly Chlorofyl a, chlorofyl b zelené řasy zásobní látka: škrob často pyrenoid bílkovinné tělísko

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ CENTRUM BIOLOGIE, GEOVĚD A ENVIGOGIKY ŘASOVÁ A SINICOVÁ FLÓRA MĚLKÝCH RYBNÍKŮ V OKOLÍ ZAJEČOVA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Veronika Krumhanzlová Přírodovědná studia,

Více

Jsme zelené a kulaté, ale přesto nejsme Chlor(ella)ococcales kdo jsme? tváří se jak zelené ale jsou hnědé. RNDr. Lenka Šejnohová, Ph.D.

Jsme zelené a kulaté, ale přesto nejsme Chlor(ella)ococcales kdo jsme? tváří se jak zelené ale jsou hnědé. RNDr. Lenka Šejnohová, Ph.D. Děkuji za pozorn Jsme zelené a kulaté, ale přesto nejsme Chlor(ella)ococcales kdo jsme? tváří se jak zelené ale jsou hnědé RNDr. Lenka Šejnohová, Ph.D. Mikrobiologický ústav AV ČR, Třeboň Botanický ústav

Více

4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE

4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE 4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, BARBORA KOFROŇOVÁ VŠCHT ÚTVP TECHNICKÁ 5, PRAHA 6 UJEP FŽP KPV KRÁLOVA VÝŠINA 7, ÚSTÍ NAD LABEM V rámci řešeného projektu TA ČR č. TA 01020592,

Více

ZYGNEMATOPHYCEAE spájivky

ZYGNEMATOPHYCEAE spájivky ZYGNEMATOPHYCEAE spájivky Zvláštní způsob pohlavního rozmnožování, spájení neboli konjugace, dal název této třídě oddělení Chlorophyta. Při spájení se mění celé protoplasty buněk v gamety a kopulují párovitě.

Více

Biodiverzita sinic a řas vodních nádrží na Rokycansku

Biodiverzita sinic a řas vodních nádrží na Rokycansku PEDAGOGICKÁ FAKULTA ZÁPADOČESKÉ UNIVERZITY V PLZNI KATEDRA BIOLOGIE Biodiverzita sinic a řas vodních nádrží na Rokycansku (BAKALÁŘSKÁ PRÁCE) 2009 Jana Kreidlová Prohlašuji, že jsem bakalářskou práci vypracovala

Více

Sdružení Flos Aquae SLEDOVÁNÍ ZMĚN V MNOŽSTVÍ A SLOŽENÍ FYTOPLANKTONNÍCH SPOLEČENSTEV V BRNĚNSKÉ ÚDOLNÍ NÁDRŽI V OBDOBÍ KVĚTEN ŘÍJEN 2010

Sdružení Flos Aquae SLEDOVÁNÍ ZMĚN V MNOŽSTVÍ A SLOŽENÍ FYTOPLANKTONNÍCH SPOLEČENSTEV V BRNĚNSKÉ ÚDOLNÍ NÁDRŽI V OBDOBÍ KVĚTEN ŘÍJEN 2010 Sdružení Flos Aquae SLEDOVÁNÍ ZMĚN V MNOŽSTVÍ A SLOŽENÍ FYTOPLANKTONNÍCH SPOLEČENSTEV V BRNĚNSKÉ ÚDOLNÍ NÁDRŽI V OBDOBÍ KVĚTEN ŘÍJEN 21 Autorský kolektiv: Ing. Eliška Maršálková, Ph.D. Doc. Ing. Radovan

Více

PT#V/5/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v přírodních koupalištích, stanovení sinic a stanovení chlorofylu-a

PT#V/5/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v přírodních koupalištích, stanovení sinic a stanovení chlorofylu-a PT#V/5/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v přírodních koupalištích, stanovení sinic a stanovení chlorofylu-a Petr Pumann Státní Seminář k vyhodnocení PT#V/5/2013 21.11.2013 upraveno pro zveřejnění

Více

Vliv dezintegrace buněčných stěn vybraných druhů sladkovodních řas na jejich stravitelnost

Vliv dezintegrace buněčných stěn vybraných druhů sladkovodních řas na jejich stravitelnost Vliv dezintegrace buněčných stěn vybraných druhů sladkovodních řas na jejich stravitelnost Bc. Ludmila Machů Diplomová práce 2010 1) zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších

Více

CHLOROPHYCEAE zelenivky

CHLOROPHYCEAE zelenivky CHLOROPHYCEAE zelenivky Zelenivky jsou řasy s jednobuněčnou (monadoidní, kokální, cenoblastickou) a mnohobuněčnou (vláknitou, heterotrichální) stélkou. Žijí jednotlivě, v koloniích nebo v cenobiích. Volně

Více

Dominanty fytoplanktonu nádrží vzniklých ve zbytkových jámách po povrchové těžbě hnědého uhlí Olga Skácelová

Dominanty fytoplanktonu nádrží vzniklých ve zbytkových jámách po povrchové těžbě hnědého uhlí Olga Skácelová Dominanty fytoplanktonu nádrží vzniklých ve zbytkových jámách po povrchové těžbě hnědého uhlí Olga Skácelová katedra botaniky Přírodovědecká fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích oskacelova@prf.jcu.cz

Více

VYUŽITÍ SAPROBNÍHO INDEXU PRO HODNOCENÍ KVALITY SANACE ROPNÝCH LAGUN

VYUŽITÍ SAPROBNÍHO INDEXU PRO HODNOCENÍ KVALITY SANACE ROPNÝCH LAGUN VYUŽITÍ SAPROBNÍHO INDEXU PRO HODNOCENÍ KVALITY SANACE ROPNÝCH LAGUN AECOM CZ, s.r.o., Dr. Ing. Monika Stavělová VŠCHT, doc. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. ÚVOD - projekt sanace ropných lagun pro zahraničního

Více

Botanika - bezcévné rostliny 2. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika - bezcévné rostliny 2. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika - bezcévné rostliny 2. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Protozoa ODDĚLENÍ: Dinophyta TŘÍDA: Dinophyceae ŘÁD: Gonyaulacales Ceratium (TP) ŘÍŠE: Protozoa ODDĚLENÍ: Dinophyta

Více

ODBĚRY A ROZBORY FYTOPLANKTONU: PŘÍMÉ POČTY BUNĚK VERSUS SLOŽENI VZORKŮ SÍŤOVÉHO PLANKTON:

ODBĚRY A ROZBORY FYTOPLANKTONU: PŘÍMÉ POČTY BUNĚK VERSUS SLOŽENI VZORKŮ SÍŤOVÉHO PLANKTON: ODBĚRY A ROZBORY FYTOPLANKTONU: PŘÍMÉ POČTY BUNĚK VERSUS SLOŽENI VZORKŮ SÍŤOVÉHO PLANKTON: VÝHODY A NÁSTRAHY OBOU METOD Olga Lepšová-Skácelová Katedra botaniky, přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita,

Více

Hydrobiologie stojatých vod

Hydrobiologie stojatých vod Hydrobiologie stojatých vod Charakteristiky Abiotické faktory: hydrogeomorfologické charakteristiky, fyzikální podmínky, chemické podmínky Biotické faktory: společenstva Abiotické faktory Hydrogeomorfologické

Více

PT#V/4/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola)

PT#V/4/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) PT#V/4/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) Petr Pumann Seminář k vyhodnocení PT#V/4/2013 30.5.2013 kód účastníka,

Více

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL PROGRAMŮ ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL PROGRAMŮ ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL PROGRAMŮ ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA PODLE ČSN EN ISO/IEC 17043, REG. Č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

PT#V/5/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v přírodních koupalištích, stanovení sinic a stanovení chlorofylu-a

PT#V/5/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v přírodních koupalištích, stanovení sinic a stanovení chlorofylu-a PT#V/5/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v přírodních koupalištích, stanovení sinic a stanovení chlorofylu-a Petr Pumann Státní Seminář k vyhodnocení PT#V/5/2012 8.11.2012 upraveno pro zveřejnění na

Více

Ekologie sinic, řas a vodních makrofyt

Ekologie sinic, řas a vodních makrofyt Ekologie vodního prostředí Ekologie sinic, řas a vodních makrofyt PRODUCENTI fytoplankton, fytobentos, makrofyta, (bakterie) Cyanobacteria sinice, Rhodophyta ruduchy, Dinophyta obrněnky, Cryptophyta skrytěnky,

Více

PT#V/4/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola)

PT#V/4/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) PT#V/4/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) Petr Pumann Státní Seminář k vyhodnocení PT#V/4/2012 14.6.2012 Státní

Více

Nárostová společenstva řas a sinic ve vodních ekosystémech I. Jana Veselá Přírodovědecká fakulta UK Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny

Nárostová společenstva řas a sinic ve vodních ekosystémech I. Jana Veselá Přírodovědecká fakulta UK Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny Nárostová společenstva řas a sinic ve vodních ekosystémech I. Jana Veselá Přírodovědecká fakulta UK Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny Rozsivky Bacillariophyta, Diatoms, Kieselalgen Kam patří v

Více

trubicovitá pletivná vláknitá, větvená vláknitá

trubicovitá pletivná vláknitá, větvená vláknitá ŘASY METODICKÝ LIST PRO UČITELE (STŘEDNÍ ŠKOLY) řešení doplňující otázky/úkolu z pracovního listu doplňující informace k tomu, co žáci uvidí v mikroskopu a je vhodné je na to upozornit doplňující informace,

Více

Od sinice k první kytce...

Od sinice k první kytce... Od sinice k první kytce... Po stopách evoluce primárních producentů Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Primární produkce Více jak polovinu primární produkce mají na svědomí řasy Primární producenti

Více

TŘÍDA: CHLOROPHYCEAE Kokální, bičíkovci (samostatně žijící i koloniální), kolonie, coenobia, trichální až heterotrichální stélky.

TŘÍDA: CHLOROPHYCEAE Kokální, bičíkovci (samostatně žijící i koloniální), kolonie, coenobia, trichální až heterotrichální stélky. TŘÍDA: CHLOROPHYCEAE Kokální, bičíkovci (samostatně žijící i koloniální), kolonie, coenobia, trichální až heterotrichální stélky. Vegetativní buňky jsou většinou jednojaderné a haploidní (diploidní fází

Více

Počítání bezbarvých bičíkovců a améb ve vodě (zkušenosti z mezilaboratorních porovnávacích zkoušek)

Počítání bezbarvých bičíkovců a améb ve vodě (zkušenosti z mezilaboratorních porovnávacích zkoušek) Počítání bezbarvých bičíkovců a améb ve vodě (zkušenosti z mezilaboratorních porovnávacích zkoušek) Petr Pumann, Tereza Pouzarová Vodárenská biologie 2013 6.-7.2.2013, Praha Mikroskopické organismy v pitné

Více

PT#V/4/2019 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola)

PT#V/4/2019 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) PT#V/4/2019 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) Petr Pumann Seminář k vyhodnocení PT#V/4/2019 20. 6. 2019 kód účastníka,

Více

Stanovení minerálních prvků ve vybraných druzích sladkovodních řas. Bc. Ivana Zatloukalová

Stanovení minerálních prvků ve vybraných druzích sladkovodních řas. Bc. Ivana Zatloukalová Stanovení minerálních prvků ve vybraných druzích sladkovodních řas Bc. Ivana Zatloukalová Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Řasy jsou považovány za alternativní řešení ve výživě člověka z důvodu vysokého

Více

Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 M o d e r n í b i o l o g i e

Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 M o d e r n í b i o l o g i e Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 M o d e r n í b i o l o g i e reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/02.0048 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

chlorofyl a chlorofyl c

chlorofyl a chlorofyl c Systém a evoluce řas HEN Řasy = Algae různé autotrofní fotosyntetizující vodní organismy, které nemusí být navzájem příliš příbuzné Fylogeneticky jde o nesourodou skupinu Systematicky jsou řazeny do dvou

Více

PT#V/10/2005 STANOVENÍ MIKROSKOPICKÉHO OBRAZU V KOUPALIŠTÍCH VE VOLNÉ PŘÍRODĚ A STANOVENÍ CHLOROFYLU-A PROGRAM ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ

PT#V/10/2005 STANOVENÍ MIKROSKOPICKÉHO OBRAZU V KOUPALIŠTÍCH VE VOLNÉ PŘÍRODĚ A STANOVENÍ CHLOROFYLU-A PROGRAM ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI LABORATOŘÍ ESPT Státní zdravotní ústav Centrum hygieny životního prostředí ORGANIZÁTOR PROGRAMŮ ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA, REG.Č. 7 Šrobárova 8, 2 Praha Vinohrady Tel. 27 82 22, Fa. 27 82 27, e-mail

Více

Jevy a organismy pozorovatelné pouhým okem

Jevy a organismy pozorovatelné pouhým okem Jevy a organismy pozorovatelné pouhým okem Determinační kurz 2013 Bohuslavice, 10.-13.6.2013 Petr Pumann Moto: Pro posouzení rizika nezáleží na tom, zda je napočítáno např. 191 360 buněk/ml nebo odhadnuto

Více

ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Řasy (dříve nesprávně označovány jako podříše nižších rostlin v rámci rostlinné říše) představují velmi různorodou skupinu organismů od několika mikrometrů velkých

Více

Úvod do systému sinic/cyanobakterií a řas

Úvod do systému sinic/cyanobakterií a řas Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Úvod do systému sinic/cyanobakterií a řas 1. část RNDr. Bohuslav Uher, Ph.D. uherius@sci.muni.cz

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 2. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 2. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 2. praktické cvičení ŘÍŠE: Chromista (Chromalveolata) ODDĚLENÍ: Heterokontophyta TŘÍDA: Chrysophyceae Hydrurus foetidus (TP) TŘÍDA: Synurophyceae Synura petersenii

Více

Diverzita autotrofních protist

Diverzita autotrofních protist Diverzita autotrofních protist Po stopách evoluce primárních producentů Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Protista Eukaryotické organismy s jednoduchou organizací stélky Dlouhá evoluční historie Protista

Více

ORIENTAČNÍ SLEDOVÁNÍ FYTOPLANKTONU REKREAČNÍCH

ORIENTAČNÍ SLEDOVÁNÍ FYTOPLANKTONU REKREAČNÍCH ORIENTAČNÍ SLEDOVÁNÍ FYTOPLANKTONU REKREAČNÍCH NÁDRŽÍ V POVODÍ MORAVY V ROCE 2012 VYPRACOVALI: MGR. RODAN GERIŠ, MGR. DAGMAR JAHODOVÁ Povodí Moravy, s.p. Dřevařská 11 601 75 Brno Část 1 Úvod Pro sledování

Více

Základy limnologie pro vzorkaře

Základy limnologie pro vzorkaře Základy limnologie pro vzorkaře Seminář Vzorkování přírodních koupališť (co všechno by vzorkař mohl/měl znát) Státní zdravotní ústav, 10.5.2012 Petr Pumann (s vydatnou pomocí prezentací Jindry Durase)

Více

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA PODLE ČSN EN ISO/IEC 17043, REG. Č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady Závěrečná

Více

TŘÍDA: CHLAMYDOPHYCEAE Třída obsahuje jednotlivě žijící i cenobiální bičíkovce, řasy s kapsální (gleomorfní) a kokální stélkou. Pohyb zajišťují dva

TŘÍDA: CHLAMYDOPHYCEAE Třída obsahuje jednotlivě žijící i cenobiální bičíkovce, řasy s kapsální (gleomorfní) a kokální stélkou. Pohyb zajišťují dva CHLAMYDOPHYCEAE TŘÍDA: CHLAMYDOPHYCEAE Třída obsahuje jednotlivě žijící i cenobiální bičíkovce, řasy s kapsální (gleomorfní) a kokální stélkou. Pohyb zajišťují dva až čtyři stejně dlouhé bičíky vyrůstající

Více

Zemědělská botanika. joza@zf.jcu.czzf.jcu.cz

Zemědělská botanika. joza@zf.jcu.czzf.jcu.cz Zemědělská botanika Vít Joza joza@zf.jcu.czzf.jcu.cz Biologický systém (část 1) říše: Protozoa (prvoci) oddělení: Myxomycota (hlenky) Euglenophyta (krásnoočka, eugleny) Dinophyta (obrněnky) říše: Chromista

Více

Předběžné výsledky algologického průzkumu štěrkových jezer Moravičany - Mohelnice (CHKO Litovelské Pomoraví)

Předběžné výsledky algologického průzkumu štěrkových jezer Moravičany - Mohelnice (CHKO Litovelské Pomoraví) Czech Phycology, Olomouc, 2: 101-106, 2002 101 Předběžné výsledky algologického průzkumu štěrkových jezer Moravičany - Mohelnice (CHKO Litovelské Pomoraví) Algological research of gravel pits Moravičany

Více

Po stopách rané evoluce primárních producentů. Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK

Po stopách rané evoluce primárních producentů. Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Po stopách rané evoluce primárních producentů Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Protista Eukaryotické organismy s jednoduchou organizací stélky Dlouhá evoluční historie Protista Protista Historicky

Více

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti POSKYTOVATEL ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA PODLE ČSN EN ISO/IEC 17043, REG. Č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady Závěrečná

Více

HYDROBOTANIKA. Oddělení: EUGLENOPHYTA krásnoočka

HYDROBOTANIKA. Oddělení: EUGLENOPHYTA krásnoočka HYDROBOTANIKA Oddělení: EUGLENOPHYTA krásnoočka ODDĚLENÍ: EUGLENOPHYTA - krásnoočka Celková charakteristika Jsou to jednobuněční, většinou volně žijící bičíkovci. Buňky mají proměnlivý tvar díky šroubovitě

Více

Řasová a sinicová flóra Výškovického potoka v Slavkovském lese

Řasová a sinicová flóra Výškovického potoka v Slavkovském lese Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA BIOLOGIE Bakalářská práce Řasová a sinicová flóra Výškovického potoka v Slavkovském lese LUCIE ČERVENÁ Plzeň 2012 Prohlašuji, že jsem práci vypracovala

Více

Studánky a jejich sinicoví a řasoví obyvatelé

Studánky a jejich sinicoví a řasoví obyvatelé Studánky a jejich sinicoví a řasoví obyvatelé Olga Skácelová Katedra botaniky Přírodovědecká fakulta JČU České Budějovice (dříve Moravské zemské muzeum, Brno) Studánky mikrobiotopy sinic a řas: - Výtoková

Více

Přehled vybraných sinic a řas pozorovaných ve cvičeních

Přehled vybraných sinic a řas pozorovaných ve cvičeních Přehled vybraných sinic a řas pozorovaných ve cvičeních OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ 2006 Oscillatoria (drkalka) sinice s přímými nebo lehce zahnutými vlákny, nevětvené vlákna jednotlivé nebo v povlacích

Více

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti

Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti ORGANIZÁTOR PROGRAMŮ ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA, REG.Č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady Tel. 267 082 220, e-mail:

Více

ESPT Státní zdravotní ústav

ESPT Státní zdravotní ústav ESPT Státní zdravotní ústav ORGANIZÁTOR PROGRAMŮ ZKOUŠENÍ ZPŮSOBILOSTI AKREDITOVANÝ ČIA, REG.Č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady Tel. 267 082 220, Fax. 267 082 271, e-mail: voda@szu.cz PROGRAM

Více

TŘÍDA: CHLOROPHYCEAE Kokální, bičíkovci (samostatně žijící i koloniální), kolonie, coenobia, trichální až heterotrichální stélky.

TŘÍDA: CHLOROPHYCEAE Kokální, bičíkovci (samostatně žijící i koloniální), kolonie, coenobia, trichální až heterotrichální stélky. TŘÍDA: CHLOROPHYCEAE Kokální, bičíkovci (samostatně žijící i koloniální), kolonie, coenobia, trichální až heterotrichální stélky. Vegetativní buňky jsou většinou jednojaderné a haploidní (diploidní fází

Více

Evoluce primárních producentů. Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK

Evoluce primárních producentů. Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Evoluce primárních producentů Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Primární produkce Více jak polovinu primární produkce mají na svědomí řasy Sinice a řasy Carl Linné (1758) Sinice a řasy Sinice a řasy

Více

Sinice a řasy v životním prostředí našich ryb

Sinice a řasy v životním prostředí našich ryb Petr Hašler: Sinice a řasy v životním prostředí našich ryb 1 Sinice a řasy v životním prostředí našich ryb Petr H a š l e r Algologická laboratoř, Katedra botaniky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého

Více

Pseudanabaena a tenké vláknité

Pseudanabaena a tenké vláknité 7. PŘÍLOHY Tabulka 10: Hostivař 20.8.2008 - vláknité sinice rozlišené, počet Aphanizomenon, Planktothrix, Raphidiopsis Pseudanabaena a tenké vláknité sinice Anabaena součet počtu buněk vláknitých sinic

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Dělnická 6. 7. třídy ZŠ základní

Více

HYDROBOTANIKA. Oddělení: EUGLENOPHYTA krásnoočka

HYDROBOTANIKA. Oddělení: EUGLENOPHYTA krásnoočka HYDROBOTANIKA Oddělení: EUGLENOPHYTA krásnoočka Celková charakteristika Jsou to jednobuněční, většinou volně žijící bičíkovci. Buňky mají proměnlivý tvar díky šroubovitě vinutým bílkovinám pelikuly. Bičíky

Více

Hydrobiologický průzkum hydrickou cestou rekultivovaného území na Mostecku. Hydrobiological survey of hydric recultivation the Most region

Hydrobiologický průzkum hydrickou cestou rekultivovaného území na Mostecku. Hydrobiological survey of hydric recultivation the Most region Hydrobiologický průzkum hydrickou cestou rekultivovaného území na Mostecku Hydrobiological survey of hydric recultivation the Most region Jana ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ 1, Martin NERUDA 2 1 Vysoká škola chemicko-technologická

Více

BIOLOGIE VODÁRENSKÝCH NÁDRŽÍ

BIOLOGIE VODÁRENSKÝCH NÁDRŽÍ BIOLOGIE VODÁRENSKÝCH NÁDRŽÍ V ROCE 2014 VYPRACOVALI: MGR. RODAN GERIŠ, MGR. DAGMAR JAHODOVÁ Povodí Moravy, s.p. Dřevařská 11 602 00 Brno Úvod V roce 2014 jsme podobně jako v roce 2013 sledovali čtrnáct

Více

NIŽŠÍ ROSTLINY - řasy

NIŽŠÍ ROSTLINY - řasy Maturitní téma č.8 NIŽŠÍ ROSTLINY - řasy CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ŘAS Rostlinnou říši dělíme na dvě základní skupiny - nižší rostliny (Algobionta) a vyšší rostliny (Cormobionta). Mezi nižší rostliny řadíme

Více

Sinice (Cyanophyta) NIŽŠÍ ROSTLINY

Sinice (Cyanophyta) NIŽŠÍ ROSTLINY Sinice (Cyanophyta) někdy jsou nesprávně nazývány modrozelené řasy patří mezi Prokaryota (bezjaderné, prvojaderné organismy) - stejně jako bakterie jedny z nejstarších organismů - objevily se na začátku

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Přírodovědecká fakulta

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Přírodovědecká fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Přírodovědecká fakulta Diplomová práce Floristická studie vodních sinic a řas v jihovýchodní části kraje Vysočina Bc. Antonín Melichar Vedoucí práce: RNDr. Jan

Více

Determinační schůzka Centra pro cyanobakterie a jejich toxiny, 9. 2. 2007 Mgr. Lenka Šejnohová, CCT. & Masarykova Univerzita

Determinační schůzka Centra pro cyanobakterie a jejich toxiny, 9. 2. 2007 Mgr. Lenka Šejnohová, CCT. & Masarykova Univerzita Sinice vodních květů v ČR Determinační schůzka Centra pro cyanobakterie a jejich toxiny, 9. 2. 2007 Mgr. Lenka Šejnohová, CCT ddělení experimentální fykologie a ekotoxikologie Botanický ústav Akademie

Více

ZELENÉ ŘASY (CHLOROPHYTA)

ZELENÉ ŘASY (CHLOROPHYTA) ZELENÉ ŘASY (CHLOROPHYTA) metodický list Zelené řasy lze rozdělit dle tříd, toto rozdělení je ale pro žáky málo srozumitelné a navíc systém není jednotný. Volila jsem proto rozdělení podle typů stélky.

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ CENTRUM BIOLOGIE, GEOVĚD A ENVIGOGIKY ŘASOVÁ SPOLEČENSTVA ZATOPENÝCH LOMŮ V OKOLÍ ŠTĚNOVIC BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Lucie Nolčová Přírodovědná studia, Biologie

Více

Sinice Cyanobacteria (Cyanophyta, Cyanoprokaryota)

Sinice Cyanobacteria (Cyanophyta, Cyanoprokaryota) Sinice Cyanobacteria (Cyanophyta, Cyanoprokaryota) Sinice celková charakteristika Sinice jsou velmi drobné a velmi jednoduché autotrofní prokaryotické organizmy. Jsou evolučně nesmírně staré a jsou schopné

Více

VYUŽITÍ SAPROBNÍHO INDEXU PRO HODNOCENÍ KVALITY SANACE ROPNÝCH LAGUN

VYUŽITÍ SAPROBNÍHO INDEXU PRO HODNOCENÍ KVALITY SANACE ROPNÝCH LAGUN VYUŽITÍ SAPROBNÍHO INDEXU PRO HODNOCENÍ KVALITY SANACE ROPNÝCH LAGUN AECOM CZ, s.r.o., Dr. Ing. Monika Stavělová VŠCHT, doc. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. ÚVOD - projekt sanace ropných lagun pro zahraničního

Více

Algologie ve výuce biologie a přírodopisu

Algologie ve výuce biologie a přírodopisu Algologie ve výuce biologie a přírodopisu Petra Vágnerová, Plzeň Algologie je věda, která zkoumá sinice a řasy. Tyto skupiny nejsou v rámci biologie a přírodopisu probírány jako jeden tematický celek,

Více

rozpuštěného kyslíku v rybnících.

rozpuštěného kyslíku v rybnících. TECHNICKÁ ZPRÁVA PILOTNÍHO PROJEKTU Název pilotního projektu: Provozní ověření různých typů aerátorů ke zvýšení obsahu rozpuštěného kyslíku v rybnících. Příjemce dotace: Název nebo obchodní jméno: Rybářství

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ CENTRUM BIOLOGIE, GEOVĚD A ENVIGOGIKY BIOMONITORING ŘASOVÉ A SINICOVÉ FLÓRY V MĚLKÝCH VODNÍCH NÁDRŽÍCH V OKOLÍ ZAJEČOVA DIPLOMOVÁ PRÁCE Bc. Veronika Krumhanzlová

Více