Vážené kolegyně a kolegové Vážení spoluobčané,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vážené kolegyně a kolegové Vážení spoluobčané,"

Transkript

1 Vážené kolegyně a kolegové Vážení spoluobčané, dostává se Vám do rukou příručka Mikrobiologického oddělení Nemocnice Břeclav, která uvádí důležité informace pro spolupracující zdravotnická zařízení, pro pacienty a pro všechny, kteří se zajímají o naši práci. Věříme, že uvedené údaje usnadní spolupráci mezi laboratoří a klinickými pracovišti a zlepší orientaci nezdravotnické veřejnosti v laboratorní problematice. Uvítáme jakékoliv připomínky a podněty k naší práci. Můžete nám je sdělit telefonicky, pomocí výše uvedených adres nebo osobně v laboratoři. Těšíme se na spolupráci s Vámi! Strana 1 (celkem 26)Změna č.:

2 Obsah TITULNÍ STRANA...1 ÚVODNÍ SLOVO...2 OBSAH...3 INFORMACE O LABORATOŘI A-01 IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A DŮLEŽITÉ ÚDAJE...5 A-02 ZÁKLADNÍ INFORMACE O LABORATOŘI...5 A-03 ZAMĚŘENÍ LABORATOŘE...6 A-04 ÚROVEŇ A STAV AKREDITACE PRACOVIŠTĚ...7 A-05 ORGANIZACE LABORATOŘE...8 A-06 SPEKTRUM NABÍZENÝCH SLUŽEB...10 MANUÁL PRO ODBĚRY PRIMÁRNÍCH VZORKŮ B - 01 POŽADAVKOVÉ LISTY (ŽÁDANKY)-IDENTIFIKACE...12 B - 02 AKUTNĚ PROVÁDĚNÁ STANOVENÍ...13 B - 03 ÚSTNÍ POŽADAVKY NA VYŠETŘENÍ...15 B 04 POUŽÍVANÉ ODBĚROVÉ SYSTÉMY...15 B 05 PŘÍPRAVA PACIENTA PŘED VYŠETŘENÍM...16 B 06 IDENTIFIKACE PACIENTA NA BIOLOGICKÉM MATERIÁLU...16 B 07 POSTUP PŘI ODBĚRU KRVE...17 B - 08 LIKVIDACE POUŽITÝCH ODBĚROVÝCH MATERIÁLŮ...21 B - 09 ZÁKLADNÍ INFORMACE K BEZPEČNOSTI PŘI PRÁCI SE VZORKY...21 INFORMACE K DOPRAVĚ VZORKŮ DO LABORATOŘE C - 01 INFORMACE K DORUČENÍ VZORKŮ DO LABORATOŘE...22 C - 02 INFORMACE O ZAJIŠŤOVANÉM SVOZU VZORKŮ...23 Strana 2 (celkem 26)Změna č.:

3 PREANALYTICKÉ PROCESY V LABORATOŘI D-01 PŘÍJEM ŽÁDANEK A VZORKŮ...23 D-02 KRITERIA PRO PŔIJETÍ NEBO ODMÍTNUTÍ NEKOREKTNÍCH VZORKŮ...23 D-03 POSTUPY PŘI NESPRÁVNÉ IDENTIFIKACI VZORKU NEBO ŽÁDANKY...24 VYDÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ A KOMUNIKACE E - 01 HLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ V KRITICKÝCH INTERVALECH...24 E - 02 INFORMACE O FORMÁCH VYDÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ...24 E - 03 TYPY NÁLEZŮ A LABORATORNÍCH ZPRÁV...25 E - 04 ZMĚNY VÝSLEDKŮ A NÁLEZŮ...25 E - 05 INTERVALY OD DODÁNÍ VZORKU K VYDÁNÍ VÝSLEDKU...26 E - 06 KONZULTAČNÍ ČINNOST LABORATOŘE...26 E - 07 ZPŮSOB ŘEŠENÍ STÍŽNOSTÍ...26 E-10 VYDÁVÁNÍ POTŘEB LABORATOŘÍ...27 Strana 3 (celkem 26)Změna č.:

4 A - 01 Identifikace zařízení a důležité údaje Název organizace NEMOCNICE BŘECLAV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Adresa laboratoře U NEMOCNICE 1, Břeclav Identifikační údaje IČO , IČZ Statutární zástupce MUDr. Janka Bambasová telefon Fax sekret@nembv.z web V celém ZZ je zaveden a uplatňován systém managementu jakosti Certifikát BVQI s českou a s britskou (UKAS) akreditací ISO 9001:2000 V celém ZZ je zaveden a uplatňován systém řízení environmentu a BOZP/PO Certifikát BVQI s britskou( UKAS) akreditací ISO 14001:2004 OHSAS A - 02 Základní informace o laboratoři Název pracoviště ODDĚLENÍ LABORATORNÍ MIKROBIOLOGIE Okruh působnosti laboratoře Lůžková a ambulantní zařízení Vedoucí laboratoře analytický garant odbornosti 802, 804, 813 Ing. Miroslava Průšová Specializace: Vyšetřovací metody v hygieně Telefon prusova@nembv.cz lékařský garant odbornosti MUDr. Kateřina Wagnerová 802, 804, 813 Specializace: Atestace Lékařská mikrobiologie Telefon Vedoucí laborantka Danica Semorádová PSS: Lékařská mikrobiologie Telefon semoradova@nembv.cz Telefony do laboratoří: Příjem materiálu Strana 4 (celkem 26)Změna č.:

5 A - 03 Zaměření laboratoře V laboratoři jsou prováděna všechna standardní bakteriologická, mykologická, virologická, parazitologická a serologická vyšetření včetně vyšetření dárců krve. Seznam vyšetření viz kapitola A-06. Vyšetření provádíme pro vlastní klinickou složku a pro další zdravotnická zařízení, včetně ambulantních nestátních pracovišť. Strana 5 (celkem 26)Změna č.:

6 A - 04 Úroveň a stav akreditace pracoviště Certifikát BVQI (UKAS) Splňujeme požadavky normy ISO 9001:2000 na řízení kvality. Certifikát BVQI (UKAS) Splňujeme požadavky normy ISO 14001:2004 na řízení environmentu. Certifikát BVQI (ČIA) Splňujeme požadavky normy ISO na řízení BOZP, PO. Strana 6 (celkem 26)Změna č.:

7 A - 05 Organizace laboratoře Laboratoř je umístěna v samostatném křídle budovy C 1. poschodí. Vstup do vnitřních prostor laboratoří je povolen pouze v odůvodněných případech v doprovodu personálu pracoviště. Související dokumenty : Organizační řád Ř / MO 01 Provozní řád Ř / MO - 03 Přítomnost personálu na pracovišti v mimořádných situacích je upraven ve Svolávacím a havarijním plánu P / MO - 04 Organizačně je oddělení uspořádáno do úseků: Kontaktní tel. Příjem materiálu Gastroenterologická laboratoř Klinická laboratoř Serologická laboratoř Denní režim laboratoře Provoz mikrobiologické laboratoře: všední dny 7:00 15:30 So, Ne, svátky 7:00 14:30 7:00-9:00 hod. Odečet a hodnocení kultivací biologického materiálu. Příprava přístrojů k celodennímu provozu. Příprava tuhých i tekutých kultivačních medií. 9:00 11:00 Zpracování biologického materiálu. Příprava setů a sér k provádění příslušných vyšetření 11:00 11:30 Přestávka na oběd 11:30 15:30 Tisk výsledků, zpracovávání nového materiálu, dekontaminace a mytí skla. Strana 7 (celkem 26)Změna č.:

8 Spektrum všech vyšetření prováděných laboratoří najdete v kapitole A-06. V oblasti specializovaných vyšetření spolupracujeme převážně s fakultními nemocnicemi JmK. Konzultace Pro konzultace jsou k dispozici vedoucí pracovníci laboratoře nebo jejich kolegové, kteří jsou dostatečně erudovaní pro poskytnutí odborné konzultace v rámci svých kompetencí. Samozřejmostí je hlášení patologických výsledků nebo výrazných změn v nálezech pacienta, které probíhá na základě podnětu úsekových vedoucích při denní kontrole výsledků a je evidováno v knihách hlášení. Infrastrukturu laboratoře tvoří špičková automatizovaná diagnostická a počítačová technika, která je koncipovaná na minimální množství zpracovávaného materiálu a rychlou odezvu od odběru primárního vzorku po doručení výsledku lékaři. Svoz biologického materiálu je zajištěn vlastní autodopravou s maximální snahou vyhovět spolupracujícím stranám a požadavkům preanalytické fáze. Spádová oblast laboratoře není limitována a spolupráce není vázána smluvně. Základem je ústní dohoda o spolupráci s návazností na pokyny uváděné v laboratorní příručce a ostatní doporučení laboratoře. Rozsah vyšetření je dán požadavky spolupracujících zdravotnických zařízení. V rámci zvyšování kvality poskytovaných služeb jsme Vám kdykoliv k dispozici pro řešení Vašich požadavků a očekáváme podněty, které oboustranně zlepší naši spolupráci. Strana 8 (celkem 26)Změna č.:

9 A - 06 Spektrum nabízených vyšetření. Strana 9 (celkem 26)Změna č.:

10 Strana 10 (celkem 26)Změna č.:

11 B - Manuál pro odběry primárních vzorků Odběr biologického materiálu by měl probíhat na základě doporučení, uvedených v laboratorní příručce nebo doplňkových pokynů vydávaných laboratoří. Dodržení níže uvedených pokynů je jednou z podmínek pro správné zpracování biologického materiálu a zaručuje správné stanovení a interpretaci výsledků laboratoří. Při nedodržení uvedených pokynů může dojít ke zkreslení stanovovaných hodnot a k chybné interpretaci výsledků, která může v důsledku vést k poškození pacienta nebo ke zbytečnému opakování odběru vzorků. Laboratoř má nastaveny mechanismy jak tyto chyby eliminovat, avšak žádný z dosud známých mechanismů nezaručuje stoprocentní jistotu vyřazení chybně odebraných vzorků. Důrazně proto žádáme všechny spolupracující subjekty, aby pokyny v co nejširším rozsahu dodržovaly. B 01 Požadavkové listy (žádanky) Identifikace Požadavkové listy na vyšetření prováděná v mikrobiologické laboratoři mohou mít formu elektronickou (NIS) nebo papírovou. Nezbytnou identifikaci pacienta na žádance tvoří nejméně: číslo pojištěnce (rodné číslo) příjmení a jméno ( u cizinců státní příslušnost!) u provdaných žen je nutno upozornit na změnu příjmení (je nutno následně opravit v databázi NIS) typ zdravotní pojišťovny IČZ odesílajícího lékaře nebo pracoviště (na razítku, podle pasportizace příslušného zdravotnického pracoviště) a telefonní číslo) základní diagnóza (kódem MKN- 10, podle platné Metodiky pro pořizování a předávání dokladů VZP ČR) přesné zadání požadovaných vyšetření k dodanému materiálu pro správné odeslání výsledkového listu je nutný přesný údaj o odesílajícím oddělení Strana 11 (celkem 26)Změna č.:

12 datum a čas přijetí vzorku laboratoří jsou automaticky evidovány v LIS není-li známa identifikace pacienta, je nutno označit žádanku a materiál u mužů XY/ odd. -1 (2,3, atd) a u žen XX / odd. 1 (2,3 atd) ( např. XY/ARO-1 Y/ARO 2.) a stejné označení nesmazatelně napsat např. na předloktí pacienta u externích žádanek je nutný podpis a razítko ordinujícího lékaře Pro jednoznačné určení parametrů vyšetření (při zpětné rekonstrukci) je nutné vyplnit datum (hodiny a minuty) odběru biologického materiálu. Tento čas musí být totožný s faktickým odběrem. Obecné zásady správného odběru, značení a zasílání vzorků Každý vzorek na mikrobiologické vyšetření musí být odebrán: 1. Ze správného místa (kde lze předpokládat přítomnost mikroba) 2. Ve správný čas (co nejdříve a před nasazením ATB) 3. Správným způsobem (lege artis, asepticky) 4. Do správných souprav (do označených sterilních nádob, příp. transportních půd) Nádobky a žádanky musí být označeny: 1. Správně a čitelně 2. Ještě před vlastním odběrem 3. Diagnózou, z níž plyne důvod požadavku na vyšetření 4. Dalšími informacemi důležitými pro vyšetření a jeho interpretaci (trvání choroby, dosavadní ATB) Vzorek musí být dopraven do mikrobiologické laboratoře 1. Co nejrychleji (ideální zpracování do 2 hodin po odběru) 2. Ve správné transportní půdě. 3. Za správné teploty B -02 Akutně prováděná stanovení Akutní vyšetření jsou dostupná kdykoliv během pracovní doby. Mají přednost při vyšetřování ostatních materiálů. Jsou určena pro závažné stavy a akutní změny stavu nemocných, kdy výsledky mohou rozhodujícím způsobem ovlivnit péči o nemocné. Na žádankách musí být zřetelné označení slovem STATIM a musí splňovat všechny požadavky na údaje v žádankách Materiál na statimová vyšetření je nutno předat v pohotovostní službě osobně laborantce (zvonek na vstupních dveřích)! Materiál Krev srážlivá Likvor Vyšetření dostupná statim CRP Latexová aglutinace + barvení dle Gramma Strana 12 (celkem 26)Změna č.:

13 Výsledky statimových vyšetření jsou po provedení zapsány do NIS a po verifikaci podpisem zpřístupněny žadateli (oddělení). Externí lékaři mohou požádat o telefonické sdělení výsledků ( musí sdělit přidělený PIN pro ověření). Speciální požadavky na odběr, označení a transport vzorků Vzorky na bakteriologická vyšetření Likvor. Odebrat co nejpřísněji asepticky. Okamžitý transport do laboratoře. Krev na hemokulturu. 2-3 odběry během jednoho dne nejlépe na začátku třesavky. Kůži dezinfikovat spolehlivým antiseptikem Odebrat ml krve Dezinfikovat zátku kultiv. nádobky jodovým preparátem Vyměnit jehlu počkat na zaschnutí dezinfekce na zátce Vstříknout krev do nádobky Nelze-li okamžitě odeslat do laboratoře, uložit při 37 C nebo nechat při pokojové teplotě. Sputum. Do široké sterilní zkumavky. Výtěr z krku. Sterilním vatovým tamponem setřít povrch obou mandlí nebo patrových oblouků, vložit do transportní půdy. Stěr ze spojivky. Při hnisavých afekcích odebrat do transportní půdy, při podezření na myotickou infekci naopak do transportní půdy nevkládat. Hnis, punktát apod. Sterilní stříkačkou do sterilní zkumavky, ihned za zátkovat, okamžitě odeslat, nenabírat na vatové tampony. Je-li materiálu málo, ponechat ho ve stříkačce, na jehlu napíchnout sterilní gumovou zátku, nezapomenout údaj o ATB léčbě. Výtěry z ran a hnisavých kožních lézí. Výtěr nezasílat pokud se hnis nebo sekret dá nabrat do stříkačky. Není-li to možné, pak setřít spodinu při periferii rány a nedotknout se okolí. Tampón by měl být sekretem řádně prosáknut. Zvláštním tamponem zhotovit nátěr na sklíčko. Poševní výtěry. Poševní výtěr zaslat v transportní půdě plus dvě sklíčka s nátěrem na MOP. Vyšetření na kapavku. Výtěry z uretry, pochvy, cervixu a rekta odebrat do transportní půdy. Výtěry z uretry a cervixu se vždy doplní nátěrem na sklíčko. Moč. Po řádném omytí genitálu zachytit střední proud moči (u uretritidy počáteční, u prostatitidu konečný) do sterilní kádinky. Z ní přelít do sterilní zkumavky a ihned zazátkovat. Odnést do laboratoře nebo uložit nanejvýš 18 hodin při 4 C. Stolice. Odběrový tampon zasunout do konečníku do hloubky asi 5 cm a pootočit jím. Zasunout do transportní půdy. Strana 13 (celkem 26)Změna č.:

14 Vzorky na další druhy mikrobiologických vyšetření Mykologie. U běžných materiálů stačí jen připsat na žádanku požadavek na kultivaci kvasinek a plísní. Naškrábané nehty a kožní šupiny zasílat ve sterilní zkumavce v dostatečném množství. Parazitologie. Kousek stolice velikosti ořechu lze do široké zkumavky odebrat i z podložní mísy. Serologie. 5-10ml (dle množství požadovaných vyšetření) odebrat do sterilní zkumavky. Důležité je poznačit datum prvních příznaků. B - 03 Ústní požadavky na vyšetření Ze vzorků dodaných do laboratoře lze dodatečně provádět vyšetření za dodržení těchto pravidel: Dodatečná vyšetření lze u některých vzorků provést s určitým omezením,. 1. Možnost doobjednání ostatních mikrobiologických vyšetření je vždy nutno konzultovat s úsekovými laborantkami nebo vedením laboratoře. 2. Dodatečný požadavkový list (žádanka) musí být vždy po telefonickém objednání urychleně zadán do NIS nebo doručen do laboratoře. B - 04 Používaný odběrový systém v serologii Barevný kód Vakuový systém Sarstedt Barevný kód Otevřený systém Dispolab Typ preparace Získávaný materiál Doporučený počet promíchání po odběru bílá Sérum 5-6 Strana 14 (celkem 26)Změna č.:

15 B - 05 Příprava pacienta před vyšetřením Odběr nalačno Odběr venózní krve se provádí většinou ráno, obvykle nalačno. Pacient je poučen, že odpoledne a večer před odběrem má vynechat tučná a velmi sladká jídla a alkohol. Ráno před odběrem pacient nemá trpět žízní. Před odběrem je vhodné vypít 1/4 l nesladkého čaje (vody). Na průvodce je vhodné uvést podávané léky. B - 06 Identifikace pacienta na biologickém materiálu Nezbytnou identifikaci biologického materiálu před přidělením laboratorního čísla (kódu) tvoří nejméně : jméno a příjmení pacienta rodné číslo identifikace žádajícího oddělení označení STATIM (vzorků červeně S) Jiný způsob označení biologického materiálu se nepřipouští, resp. je důvodem pro odmítnutí. Zkumavku nebo nádobu se známým vysoce infekčním materiálem označte, prosím, červeným vykřičníkem!! Laboratoř vyvíjí maximální úsilí, aby zpracovala veškerý přijatý materiál. Bohužel při příjmu dochází k rozporům s definovanými pravidly pro příjem materiálu a někdy bývá nutné materiál odmítnout. Strana 15 (celkem 26)Změna č.:

16 B 07 Postup při odběru krve Na správném odběru závisí výsledek a kvalita analýzy! U odběrů je nutné používat ochranné rukavice vzhledem k možné kontaminaci! Bezpečnostní aspekty Každý vzorek krve je nutné považovat za potenciálně infekční. Je nutné zabránit zbytečným manipulacím s krví, které by mohly vést ke kontaminaci pokožky odebírající osoby, veškerých zařízení používaných při odběru nebo ke vzniku infekčního aerosolu. Je nutné zajistit dostupnost lékaře u případných komplikacích při odběru. U nemocných s poruchami vědomí nebo u malých dětí je nutné zabránit případnému poranění. Je třeba očekávat nenadálé pohyby nebo reakce na vpich. Veškeré manipulace s odběrovými jehlami se musí provádět s maximální opatrností. Prevence hematomu zahrnuje zejména: opatrnost při punkci s jistotou proniknutí jehly jen horní žilní stěnou, včasné odstranění turniketu (zejména před odstraněním jehly ze žíly), používání jen velkých povrchových žil, aplikaci přiměřeně malého tlaku na místo vpichu při ošetřování rány po odběru. Místo odběru K odběrům se používají povrchové žíly horních končetin, nejčastěji v oblasti předloktí.v předloketní jamce se nachází čtyři žíly: střední kubitální, střední cefalická, cefalická a bazální. Všechny tyto žíly mají široký průsvit a jsou snadno viditelné. Pokud nelze odběr provést z oblasti předloktí, lze využít žílu na palcové straně zápěstí nebo na přední straně paže (horní část dlaně). Abychom odběr provedli hned napoprvé, je důležité vybrat co nejlepší žílu. Dobré žíly jsou měkké, pružné, po stlačení se znovu naplní a jsou dobře podloženy podkožním tukem. Špatné žíly jsou vyvýšené, pohyblivé, sklerotické, fibrózní, trombotické, tvrdé, zanícené, tenké a křehké. Nedoporučuje se odebírat ze žil, které jsou blízko v oblastech infekce např. impetiga. Při výběru žil je nutné také zohlednit jejich předchozí použití a stav, klinický stav pacienta (dehydratace, šok, trombocytopenie), spolupráci s pacientem a případná zranění (zlomeniny, ochrnutí končetin). U speciálních odběrů je nutno dodržet speciální přípravu dle pokynů lékaře Strana 16 (celkem 26)Změna č.:

17 . a) Pracovní postup při odběru žilní krve Příprava materiálu a příslušné dokumentace, zejména s ohledem na prevenci záměn vzorků. Kontrola dostupnosti všech pomůcek potřebných pro odběr. Kontrola identifikace nemocného dostupným způsobem jak u nemocných schopných spolupráce, tak u nemocných neschopných spolupráce (bezvědomí, děti, psychiatričtí nemocní, cizinci), kde identifikaci verifikuje zdravotnický personál, případně příbuzní pacienta. Ověření dodržení potřebných dietních omezení před odběrem. Seznámení pacienta s postupem odběru. Pacientovi zabezpečit pohodlí. Před odběrem má být pacient 30 minut v klidovém režimu. Pacient by neměl být před odběrem násilně probuzen, během odběru by neměl jíst nebo žvýkat. Krev odebírat v sedě, u ležících pacientů podložit končetinu polštářem. Na žádanku by se měla vyznačit poloha pacienta při odběru, protože poloha značně ovlivňuje hodnoty vysokomolekulárních látek, jako jsou bílkoviny, lipidy, enzymy. Zajištění vhodné polohu paže, tj. podložení paže opěrkou v natažené pozici, bez pokrčení v lokti, u ležících nemocných zajištění přiměřené polohy s vyloučením flexe v lokti. Provádí-li se odběr z centrální kanyly, kde je napojena infúze, je nutné ji na 5 10 minut odpojit, aby se tekutina rozptýlila do celého krevního oběhu. Po odběru musí být neprodleně přísun tekutin obnoven a tento způsob odběru vyznačen na žádance. Kontrola identifikačních údajů na zkumavkách. Bezprostředně před odběrem se musí zkontrolovat kvalita jehly, stříkaček a zkumavek. Aplikace turniketu - maximálně jednu minutu. Opakované použití je možné nejdříve až po dvou minutách. Posouzení kvality žilního systému v loketní jamce, například zejména s ohledem na zhojenou popáleninu, stavy po ablaci prsu, hematomy, parenterální terapii (volí se vždy opačná paže), zavedené kanyly. Málo zřetelné žíly lze zvýraznit například masáží paže od zápěstí k lokti, krátkými poklepy ukazovákem na místo odběru, aplikací teplého prostředku (kolem 40 C po dobu 5 minut), spuštěním paže podél okraje postele. Při žilním odběru u dětí mladších dvou let lze pro odběr použít pouze povrchové žíly. Vždy je nutné maximálně zabránit poranění žíly nebo paže způsobené neočekávaným pohybem dítěte. Pro odběry u dětí se používají jednorázové pomůcky pro odběr v dětském věku vybavené například propojovacími kanylami. Dezinfekce místa vpichu doporučeným prostředkem. Po dezinfekci je nutné kůži nechat oschnout jednak pro prevenci hemolýzy vzorku, jednak pro odstranění pocitu pálení v místě odběru. Po dezinfekci je další palpace místa odběru nepřijatelná! Strana 17 (celkem 26)Změna č.:

18 Doporučené pořadí odběrů z jednoho vpichu: zkumavky bez přísad zkumavky pro hemokoagulaci ostatní zkumavky s přísadami Biochemie koagulace krevní obraz krevní skupina Mikrobiologie 1. zkumavka Pozice jehly v žíle se přitom nesmí změnit. Je-li ve vakuované zkumavce protisrážlivé nebo stabilizační činidlo, musí se zabránit styku tohoto činidla s víčkem zkumavky nebo případnému zpětnému nasátí krve s činidlem do žilního systému. Vakuum ve zkumavce zajistí jak přiměřené naplnění zkumavky, tak dostatečný poměr krve a protisrážlivého činidla. Jednotlivé zkumavky s přídatnými činidly je nutno bezprostředně po odběru promíchat pěti až desetinásobným šetrným převracením. Jehla se ze žíly vyjímá samostatně, tedy až po sejmutí poslední vakuované zkumavky z jehly. Pokud se nepodaří odebrat dostatečné množství krve, může se použít některý z následujících postupů: změní se pozice jehly použije se jiná vakuovaná zkumavka uvolní se příliš zatažený turniket Nepřípustné je opakované sondování jehlou. Při použití jehly a stříkačky se zajistí správná pozice paže, palcem ve vzdálenosti 2 až 5 cm pod místem odběru se stabilizuje poloha žíly, provede se venepunkce, turniket se odstraní bezprostředně po objevení se krve, odebere se potřebné množství krve. Krev může jehlou vytékat přímo do zkumavky a nebo ji nasáváme do stříkačky. Tah rychlým tahem pístu vede k mechanické hemolýze a může znesnadnit odběr také tím, že přisaje protilehlou cévní stěnu na ústí injekční jehly. U odběrových souprav typu Sarstedt se nejprve sejme zkumavka (stříkačka) z jehly a pak teprve se vyjme samotná jehla ze žíly. U klasických odběrových souprav je z bezpečnostních důvodů zakázána další manipulace s odběrovými soupravami, která by mohla vést ke vzniku infekčního aerosolu. Jehlu nelze ze stříkačky sejmout a je proto nezbytné stříkačku vyprazdňovat pozvolna a po stěně zkumavky - ne silným tlakem, aby nedocházelo k pěnění krve. Strana 18 (celkem 26)Změna č.:

19 Nejvhodnější doba pro uvolnění turniketu je okamžik, kdy se ve zkumavce nebo stříkačce objeví krev, včasné uvolnění turniketu normalizuje krevní oběh a zabrání krvácení po odběru. Pacient během odběru a po odběru uvolní svalové napětí paže. Ukončíme venepunkci - po vyjmutí jehly ze žíly (pomalým tahem) přiložíme tampon, který si pacient přitlačí alespoň na dobu 60 sekund, aby se zabránilo vzniku hematomu. Aplikuje se náplasťové nebo gázové zakrytí místa odběru. Pacientovi se doporučí ponechat místo odběru zakryté nejméně 15 minut. Při pokračujícím krvácení z místa odběru se pomocí gázového čtverce a přiměřeného tlaku na místo odběru vyčká zastavení krvácení. Gázový čtverec se pomocí gázového obvazu pevně připevní k paži. Pacientovi se doporučí tento způsob ošetření nejméně 15 minut. Při výrazném krvácení se použije tlakový obvaz na místo odběru a informuje se ošetřující lékař. Pacientovi se po odběru povolí příjem potravy, pokud tomu nezabraňují jiné okolnosti. Zvláštní péči je nutno věnovat například diabetikům léčeným inzulinem (včetně možnosti aplikace dávky a požití snídaně). Bezprostředně po odběru je nutné v souladu s platnými předpisy bezpečně zlikvidovat jehly. S jehlami se nijak nemanipuluje ani se neodstraňují z jednorázových stříkaček. Stříkačka s nasazenou jehlou se umístí do kontejneru, který je nezbytnou součástí vybavení odběrového pracoviště. Při všech operacích s jehlami je nutné vyloučit poranění. Čas odběru krve (datum, hodina a minuta) se zaznamená na požadavkové listy nebo do výpočetního systému. Podobným způsobem se zaznamenávají také informace o komplikacích při odběru spolu s identifikací odběrového pracovníka. Do laboratoří provádějících požadované testy se odešlou správně označené zkumavky s příslušnými požadavkovými listy. V případě nevolnosti pacienta uložíme do vodorovné polohy, zvedneme dolní končetiny nad úroveň těla, na čelo dáme studený obklad, zajistíme přístup čerstvého vzduchu, pacienta sledujeme. Chyby při odběru žilní krve Chyby při přípravě pacienta: Pacient nebyl nalačno, požité tuky ovlivňují laboratorní vyšetření V době odběru a nebo těsně před odběrem dostal pacient infuzi Pacient nevysadil dle doporučení lékaře léky před odběrem Odběr nebyl proveden ráno, je zvolena nevhodná doba odběru Odběr byl proveden po mimořádné fyzické zátěži Nemocný před odběrem dlouho nepil, výsledky mohou být ovlivněny dehydratací Chyby způsobené nesprávným použitím turniketu: Dlouhodobé stažení paže nebo nadměrné cvičení (pumpování) se zataženou paží před odběrem vede ke změnám poměrů tělesných tekutin v zatažené paži, ovlivněny jsou např. koncentrace draslíku nebo proteinů Strana 19 (celkem 26)Změna č.:

20 Chyby vedoucí k hemolýze vzorku: Hemolýza vadí většině serologických vyšetření zejména proto, že řada analytů přechází z erytrocytů do séra či plazmy, zbarvení séra uvolněným hemoglobinem interferuje s některými analýzami. Hemolýzu mimo jiné způsobuje: Znečištění jehly nebo pokožky od ještě nezaschlého dezinfekčního roztoku Znečištění odběrových nádob stopami saponátů Použití příliš úzké jehly, krev se silně nasává Prudké vstřikování krve ze stříkačky do zkumavky Krev se nechala stékat po povrchu kůže a pak se teprve zachycovala do zkumavky Prudké třepání krve ve zkumavce po odběru Uskladnění plné krve v lednici Zmrznutí vzorku krve hloubkové, velmi malé a z toho vyplývá malá tvorba kapky), z které necháme vytéct kapku krve. Tu setřeme a teprve nyní začneme nabírat krev do předem připravených zkumavek. Pokud je malé prokrvení, je možno místo vpichu nahřát teplým obkladem. Nikdy násilím netlačíme na zakončení prstu, v takovém případě je krev většinou hemolytická a musíme odběr opakovat Po správném nabrání krve odstraníme kapiláru a uzavřeme mikrozkumavku. Na závěr opatrně promícháme, aby se zabránilo sražení vzorku. Na ranku po vpichu přiložíme tampon a přelepíme. Vzhledem k možné kontaminaci je nutné používat rukavice. B -08 Likvidace použitých odběrových materiálů SM - 28 Nakládání s odpady v Nemocnici Břeclav Ř / MO -03 Hygienicko-protiepidemický řád Oddělení laboratorní mikrobiologie Použitý odběrový materiál se ukládá do pevnostěnných spalitelných obalů. Odpad je označen specifickým štítkem dle platné legislativy. Další likvidace je zajištěna smluvně externí společností. B -09 Základní informace k bezpečnosti při práci se vzorky Obecné zásady strategie bezpečnosti práce s biologickým materiálem jsou obsaženy ve Vyhlášce Ministerstva zdravotnictví, kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče, v instrukcích BOZP a v provozním řádu (Ř / MO-02). Strana 20 (celkem 26)Změna č.:

21 Bezpečnostní aspekty Každý vzorek krve je nutné považovat za potenciálně infekční. Je nutné zabránit zbytečným manipulacím s krví, které by mohly vést ke kontaminaci pokožky odebírající osoby, veškerých zařízení používaných při odběru nebo ke vzniku infekčního aerosolu. Je nutné zajistit dostupnost lékaře u případných komplikacích při odběru. U nemocných s poruchami vědomí nebo u malých dětí je nutné zabránit případnému poranění. Je třeba očekávat nenadálé pohyby nebo reakce na vpich. Komplikace se musí ohlásit. Veškeré manipulace s odběrovými jehlami se musí provádět s maximální opatrností. Prevence hematomu zahrnuje zejména: opatrnost při punkci s jistotou proniknutí jehly jen horní žilní stěnou, včasné odstranění turniketu (zejména před odstraněním jehly ze žíly), používání jen velkých povrchových žil, aplikaci přiměřeně malého tlaku na místo vpichu při ošetřování rány po odběru. Žádanky ani vnější strana zkumavky nesmí být kontaminovány biologickým materiálem toto je důvodem k odmítnutí vzorku. Vzorky od pacientů s přenosným virovým onemocněním či multirezistentní nosokomiální nákazou mají být viditelně označeny. Vzorky jsou přepravovány v uzavřených zkumavkách, které jsou vloženy do stojánku nebo přepravního kontejneru tak, aby během přepravy vzorku do laboratoře nemohlo dojít k rozlití, potřísnění biologickým materiálem nebo jinému znehodnocení vzorku. Laboratoř a všechny spolupracující subjekty jsou povinny tyto pokyny aplikovat v plném rozsahu. INFORMACE K DOPRAVĚ VZORKŮ DO LABORATOŘE C 01 Informace k doručení vzorků do laboratoře Zkumavky s materiálem musí být doručeny do laboratoře uzavřené co nejdříve po odběru(předáním laborantce u příjmového okénka nebo svozem biologického materiálu). U citlivých analýz je nutné dodržet maximální časy stability, vzorky doručené po jejím uplynutí nebudou analyzovány. Při plánování času odběru pacienta před svozem vzorků je nutné počítat s rezervou pro dopravu a příjem vzorku v laboratoři. Při extrémních vnějších teplotách je nutné zajistit transport vzorku v boxech zamezujících znehodnocení vzorku mrazem nebo horkem (chladicí vložka v létě, vytemperování boxu za laboratorní teploty v zimě). Svoz biologického materiálu od ambulantních lékařů je prováděn tak, aby byly dodrženy časové limity pro stabilitu vzorků. Odebraný biologický materiál je uložen společně s dokumentací v uzavíratelných, omyvatelných a dezifikovatelných plastových nádobách Materiál je postupně přijímán dle SOP /MO -02, označen a tříděn pro další předanalytické úpravy (centrifugace krve, zamrazení atd.) nebo analýzy. Strana 21 (celkem 26)Změna č.:

22 Materiál na všechna statimová vyšetření je nutno předat v pohotovostní službě osobně (zvonek na vstupních dveřích)! C - 02 Informace o zajišťovaném svozu vzorků Svoz biologického materiálu je zajišťován pro ordinace lékařů v Břeclavi a okolí, ve všedních dnech. Do laboratoří Nemocnice Břeclav je dopraven veškerý biologický materiál předaný v těchto ordinacích. Materiál je roztříděn podle typu (materiál pro biochemickou, hematologickou, mikrobiologickou, event. jinou laboratoř) a předán poté jednotlivým laboratořím ke zpracování. Materiál je zpracován v den odběru, výsledky hematologických vyšetření jsou distribuovány lékařům prostřednictvím svozu následující svozový den. Svoz zajišťuje i dodání požadovaných odběrových potřeb. PREANALYTICKÉ PROCESY V LABORATOŘI D-01 Příjem žádanek a vzorků Materiál je postupně přijímán dle SOP /MO -02, označen a tříděn pro další předanalytické úpravy (centrifugace krve, zamrazení atd.) nebo analýzy. D 02 Kriteria pro odmítnutí vzorku Odmítnout lze: žádanku s biologickým materiálem, na které chybí nebo jsou nečitelné základní údaje a není možné je doplnit na základě dotazu pacienta a/nebo obsahuje požadavek (požadavky) na vyšetření, které laboratoře komplementu neprovádějí ani nezajišťují (s ohledem na seznam zajišťovaných vyšetření), žádanku dospělého pacienta od zdravotnického subjektu s odborností pediatrie (kromě indikace lékaře s odborností lékařská genetika), žádanku muže od subjektu s odborností gynekologie nenasvědčuje-li specifikaci odběrů diagnóza, žádanku ambulantního pacienta od subjektu s odborností lůžkového oddělení, požadavek na doplnění vyšetření, pokud není dodatečně dodána žádanka obsahující požadovaná (doplněná) vyšetření, žádanku nebo odběrovou nádobu znečištěnou biologickým materiálem, nádobu s biologickým materiálem, kde není způsob identifikace materiálu z hlediska nezaměnitelnosti dostatečný, za dostatečnou identifikaci materiálu se považuje splnění uvedených pokynů o nezbytné identifikaci biologického materiálu, nádobu s biologickým materiálem, kde zjevně došlo k porušení doporučení o preanalytické fázi, neoznačenou nádobu s biologickým materiálem, biologický materiál bez žádanky Strana 22 (celkem 26)Změna č.:

23 D-03 Postupy při nesprávné identifikaci vzorku Postup laboratoře při nesprávné identifikaci na biologickém materiálu Při nedostatečné identifikaci pacienta na biologickém materiálu se analýza neprovádí. Odmítnutý materiál se vzhledem ke stabilitě materiálu pro hematologická vyšetření neskladuje, žádanka se archivuje trvale. Odesílající subjekt obdrží informaci o odmítnutí nesprávně identifikovaného biologického materiálu. Tato skutečnost je v laboratoři evidována.. Postup laboratoře při nesprávné nebo neúplné identifikaci na žádance Při nedostatečné identifikaci pacienta na žádance se kontaktuje odesílající oddělení (pokud je k dispozici údaj o odesílajícím oddělení) V případě dosažitelnosti odesílajícího subjektu se pokusíme doplnit chybějící identifikační údaje a následně provést analýzu. Není-li k dispozici údaj o odesílajícím oddělení a alespoň základní identifikace nemocného, materiál se neanalyzuje a likviduje, žádanka se trvale archivuje. VYDÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ A KOMUNIKACE E - 01 Hlášení výsledků v kritických intervalech Výrazně patologické výsledky se sdělují telefonicky podle následujícího seznamu bez ohledu na to, zda bylo vyšetření provedeno ve statimovém nebo rutinním režimu Hlášení se neprovádí u hospitalizovaných pacientů, jejichž výsledky jsou dlouhodobě v patologických hodnotách nemocniční oddělení a ambulance mají výsledky k dispozici v NIS ihned po propuštění výsledků z laboratoře Zapisuje se příjmení, rodné číslo pacienta a komu byl patologický výsledek ohlášen. E - 02 Informace o formách vydávání výsledků Výsledky se telefonicky nesdělují nezdravotnickým pracovníkům (uklízečky, civilní služba, sanitárky) a pacientům. Externím lékařům jsou výsledky sděleny na základě ověření přiděleného PIN Pacientům se jejich výsledkové listy předávají, pokud jsou splněny tyto podmínky: 1. na požadavkovém listu je lékařem písemně uvedeno, že výsledkový list si osobně vyzvedne pacient 2. pokud na žádance chybí označení osobně, pracovník laboratoře dotazem u lékaře ověří, že výsledkový list lze pacientovi vydat 3. jedná se o pacienta, který je často monitorován (koagulace, děti a pacienti s onkologickým onemocněním) 4. pacient nebo jeho zákonný zástupce (rodinný příslušník) se prokáže průkazem totožnosti (tj. průkaz s fotografií vydaný státní správou) 5. Pokud byly splněny podmínky pro vydání výsledkového listu, vydávají se v Strana 23 (celkem 26)Změna č.:

24 uzavřené obálce nebo přeložené a sešité či přelepené 6. Je-li vyšetření provedeno na žádost pacienta a hrazeno pacientem Výsledky je oprávněn ohlásit pracovník na pracovním místě zdravotního laboranta, zdravotní sestry a dále všichni vysokoškolští pracovníci. Tito pracovníci osobně odpovídají za správnost ohlášených údajů. Orgánům činným v trestním řízení (policie, soudy) se výsledky nebo nálezy poskytují pouze na základě písemné žádosti, kterou statutární zástupce předá jako nařízení vedoucímu klinické laboratoře. V tomto případě se výsledky nebo nálezy poskytují v písemné formě prostřednictvím statutárního zástupce. E - 03 Typy nálezů a laboratorních zpráv Laboratorní výsledky se vydávají v papírové a elektronické podobě Výsledky jsou kdykoli dostupné prostřednictvím databáze NIS a v tištěné podobě v Denní knize výsledků (primární dokumentace) Výstup z LIS v podobě výsledkového listu obsahuje: název laboratoře, která výsledek vydala, jednoznačnou identifikaci pacienta (jméno, rodné číslo) název oddělení a jméno lékaře požadujícího vyšetření datum a čas přijetí primárního vzorku laboratoří nezaměnitelnou identifikaci vyšetření, výsledek vyšetření včetně jednotek měření tam, kde je to možné v případě potřeby textové interpretace výsledků jiné poznámky (označení vzorku v NIS, texty ke kvalitě nebo dostatečnosti primárního vzorku, které mohou nežádoucím způsobem ovlivnit výsledek, atd.)identifikaci osoby, která autorizovala uvolnění nálezu Uchovávání kopií výsledků, archivování: Výsledky jsou kdykoli dostupné prostřednictvím databáze NIS archivace probíhá dle Skartačního a archivačního řádu nemocnice a dle INST/MO -02 Seznam záznamů ( v souladu s platnými legislativními předpisy) E 04 Změny výsledků a nálezů Oprava identifikace pacienta Opravou identifikace pacienta se rozumí oprava rodného čísla a změna nebo významná oprava příjmení a jména pacientů před odesláním protokolu (výsledkového listu). Vedoucí laboratoře pověřuje ve spolupráci s vedoucím NIS osoby, které jsou oprávněny provádět opravy a změny identifikace pacienta v databázi NIS. Oprava identifikace (rodného čísla nebo příjmení a jména) se provádí buď při zadávání požadavků, nebo v rámci oprav databáze. Oprava výsledkové části Verifikované výsledkové listy nelze přepisovat. Oprava výsledku (zapsání nového výsledku -nikoliv přepsání )je možná ve zvláštním režimu viz SM 22. Výsledkové listy před podpisem lze opravit dle přidělených oprávnění primární dokumentace všech výsledků je verifikována a archivována. Strana 24 (celkem 26)Změna č.:

25 E - 05 Intervaly od dodání vzorku k vydání výsledku Prostřednictvím laboratorního informačního systému laboratoř eviduje čas přijetí každého vzorku a čas podpisu výsledků. Rutinní provoz do 15:00 hodin u běžných vyšetření, speciální vyš. dle četnosti vzorků. Požadavky Statim - výsledky jsou vydány do 60 minut od převzetí vzorku laboratoří. E - 06 Konzultační činnost laboratoře Individuální konzultace jsou umožněny kontaktem s odbornými pracovníky. Upozornění a komentáře k výsledkům mající vliv na posuzování výsledku jsou uvedeny v textové části každého výsledkového listu. E - 07 Způsob řešení stížností Kromě drobných připomínek k práci laboratoře, které přijímá, okamžitě řeší a následně informuje svého nadřízeného kterýkoli pracovník laboratoře, je vyřizování stížností věcí vedoucího laboratoře a/nebo vedoucího laboranta. Oba pracovníci se o vyřizování stížností vzájemně informují. Dále postupují dle celoústavní směrnice SM-10 Řízení neshod, nápravná s preventivní opatření. Přijetí stížnosti Není-li stížnost přímo určena nebo adresována vedení laboratoře, přijímá ji kterýkoli pracovník laboratoře. Vždy je nutné postupovat s dostatečnou mírou vstřícnosti. Drobnou připomínku k práci laboratoře řeší okamžitě pracovník, který stížnost přijal, je-li to v jeho kompetenci. Jinak předává stížnost vedení laboratoře. Vyřízení stížnosti Ústní stížnost a) b) Jde-li o drobnou připomínku k práci laboratoře a lze ji vyřešit okamžitě, učiní se tak. Tento typ stížnosti se nezaznamenává. Není-li možné stížnost ústně vyřešit okamžitě, sdělí se návrh řešení a způsob odpovědi. Pracovník, který stížnost přijal, informuje vedoucího pracovníka. Vedoucí pracovník provede registraci stížnosti do knihy stížností. Strana 25 (celkem 26)Změna č.:

26 Registruje se datum obdržení stížnosti, komu je stížnost adresována, kdo si stěžuje (případně ostatní zainteresované strany), předmět stížnosti, sdělený návrh řešení a dohodnutý způsob odpovědi. Po zjištění veškerých skutečností a jejich analýze vedoucí laborant nebo vedoucí laboratoře formuluje řešení. Do knihy stížností se uvede způsob řešení stížnosti, navržená opatření, kdo je pověřen realizací těchto opatření a kdo zkontroluje efektivitu zavedených opatření. Toto řešení je přiměřeným způsobem sděleno stěžující si osobě (případně ostatním zainteresovaným stranám). Pokud si stěžující osoba přála písemnou odpověď, přiměřeným způsobem ji vypracuje a zajistí její předání vedoucí laboratoře nebo některý z jeho zástupců. Kopie se přiloží do knihy stížností. Písemná stížnost Písemnou stížnost řeší vždy vedoucí laboratoře nebo vedoucí laborant. Do knihy stížností se registruje datum obdržení stížnosti, komu je stížnost adresována, kdo si stěžuje (případně ostatní zainteresované strany), předmět stížnosti. Přiloží se originál stížnosti. Je-li možné stížnost vyřídit ihned, učiní se tak písemně. Není-li možné stížnost vyřídit ihned, do knihy stížností se navrhne postup řešení (získání dalších informací, jejich analýza, odhad časového intervalu pro definitivní vyřešení apod.). Stěžující si osobě (případně ostatním zainteresovaným stranám) je ihned písemně odesláno oznámení o registraci stížnosti se stručným vyjádřením o dalším postupu vyřizování stížnosti. Kopie tohoto sdělení se přiloží do knihy stížností. Do knihy stížností se uvede způsob řešení stížnosti, navržená opatření, kdo je pověřen realizací těchto opatření a kdo zkontroluje efektivitu zavedených opatření. Toto řešení je písemně sděleno stěžující si osobě (případně ostatním zainteresovaným stranám), do knihy stížností se přiloží kopie písemného vyjádření. E - 10 Vydávání potřeb laboratoří Oddělení nemocnice Břeclav si vyzvedávají odběrové potřeby na centrálním pracovišti nemocnice (sklad). Externím ambulantním pracovištím vydává odběrový materiál na základě jejich písemného požadavku (předtištěná žádanka) zdarma svozový pracovník. Požadavek je nutné předat pracovníkovi, který zajišťuje svoz. Na základě tohoto požadavku je požadovaný materiál předán v rámci svozu biologického materiálu nejbližší všední den. Strana 26 (celkem 26)Změna č.:

Pokyny pro pacienty a pro oddělení

Pokyny pro pacienty a pro oddělení Pokyny pro pacienty a pro oddělení Odběr žilní krve pro hematologická vyšetření Bezpečnostní aspekty Odběr může provádět pouze osoba k této činnosti způsobilá; lékař, sestra s minimálně středoškolským

Více

Manipulace se vzorky Příjem biologického materiálu

Manipulace se vzorky Příjem biologického materiálu Typ dokumentu: STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP Nemocnice Břeclav příspěvková organizace Číslo dokumentu: SOP / PAT - 02 Oblast využití: patologicko-anatomické oddělení Platnost od: 20.11. 2015 Verze č.: 4.0

Více

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Eva Krejčí Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Infekce krevního řečiště

Více

Laboratorní příručka Patologického oddělení

Laboratorní příručka Patologického oddělení Typ dokumentu: Laboratorní příručka Číslo dokumentu: LP Oblast využití: Patologické oddělení Platnost od: 1.10. 2013 Verze č.: 1 Interval revizí: 1 rok Název dokumentu Laboratorní příručka Patologického

Více

V lednici (2 8 C) Do 24 hod dní BK - 50 dnů. Uricult Při pokojové teplotě Do hod dní. Při pokojové teplotě

V lednici (2 8 C) Do 24 hod dní BK - 50 dnů. Uricult Při pokojové teplotě Do hod dní. Při pokojové teplotě Přehled základních odběrů na bakteriologii - KULTIVACE: Laboratoř upozorňuje, že odběr bez transportní půdy je pro delší uchování a transport nevhodný. Při nedodržení postupů preanalytické fáze nemusí

Více

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová

Poslední trendy krevních odběrů. Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Poslední trendy krevních odběrů Mgr. Tomáš Grim Mgr. Zuzana Kučerová Laboratorní metody Účel: Diagnostický Sledování průběhu nemoci Monitorování léčby Určování prognózy onemocnění Preventivní či screeningové

Více

Laboratorní příručka. Oddělení Patologické anatomie. Nemocnice s poliklinikou. Nový Jičín 1.11.2011. Verze 01

Laboratorní příručka. Oddělení Patologické anatomie. Nemocnice s poliklinikou. Nový Jičín 1.11.2011. Verze 01 Laboratorní příručka Oddělení Patologické anatomie Nemocnice s poliklinikou Nový Jičín 1.11.2011 Verze 01 1 A. Úvod A-1 Předmluva Vážené kolegyně, vážení kolegové, Předkládáme Vám nabídku našich služeb,

Více

E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří

E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří E 1 Hlášení výsledků v kritických intervalech Každý výsledek ležící v kritických intervalech se zopakuje a poté neprodleně nahlásí ošetřujícímu lékaři bez

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným odběrem biologického materiálu a jeho správným

Více

STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard. Transport biologického materiálu a transfuzních přípravků

STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard. Transport biologického materiálu a transfuzních přípravků STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard Skupina, o kterou se pečuje: Kompetence pro realizaci: Místo použití: Pacient nemocnice Všeobecná, dětská, praktická sestra,

Více

7.3. Rozdělovník: Informační portál PKN 2/13

7.3. Rozdělovník: Informační portál PKN 2/13 OBSAH Kapitola Název kapitoly Strana 1. Úvodní ustanovení 3 2. Účel 3 3. Oblast platnosti 3 4. Definice pojmů a zkratky 3 4.1 Definice pojmů 3 4.2 Zkratky 3 5. Odpovědnosti a pravomoci 3 6. Informace o

Více

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie Druh a číslo dokumentu: Pokyn oddělení Nemocnice s poliklinikou Purkyňova 1849, 470 77 Vydání: 1 Verze: 1 Platnost od: Celkový počet stran: 17 Název dokumentu: Rozdělovník Verze Umístění Odpovědná osoba

Více

Standardní postup SNL/DOS/SOP/039/05. Odběr žilní krve. NELZP v rámci ZOK FN Plzeň, lůžková i ambulantní část nemocnice

Standardní postup SNL/DOS/SOP/039/05. Odběr žilní krve. NELZP v rámci ZOK FN Plzeň, lůžková i ambulantní část nemocnice Standardní postup SNL/DOS/SOP/039/05 Účinnost od: 1.7.2018 Revize: 1 x 3 roky Kontaktní osoba: Mgr. Peter Lajoš, kl. 4260 Garant: prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc. Rozsah působnosti: NELZP v rámci ZOK

Více

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost dnost MUDr. Miroslav Verner Nemocnice České Budějovice a.s. Centrální laboratoře České Budějovice 30.9.2009, e-medica Problémy tradičních dominantně děděných

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_OSEC-09 Metodický list Odběry krve - zásady a chyby Pomocí metodického

Více

Laboratorní příručka Laboratoří Dopravního zdravotnictví Čechy. Příloha č. 4 Odběry krve pro OKBH

Laboratorní příručka Laboratoří Dopravního zdravotnictví Čechy. Příloha č. 4 Odběry krve pro OKBH Laboratorní příručka Laboratoří Dopravního zdravotnictví Čechy Příloha č. 4 Odběry krve pro OKBH Vydání č.: 01 Platnost od: 9.10.2018 Výtisk č.: 01 Zpracoval: JMÉNO MUDr. Drahomíra Rottenbornová Ing. Andrea

Více

Odběry biologického materiálu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Odběry biologického materiálu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Odběry biologického materiálu Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Vyšetření biologického materiálu 1 Určení správné diagnozy a následné terapie Informace, které doplňují anamnestické údaje, fyzikální

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Oddělení klinická biochemie Druh dokumentu: OKBRN LP 11-6-1 Strana 1 (celkem 16) LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Oddělení klinické biochemie Rokycanská

Více

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029 Klinický materiál odeslaný do laboratoře je zpracován dle standardních postupů (SOP) a vyšetření je kódováno dle sazebníku zdravotnických. O dalším vyšetřovacím postupu rozhoduje lékař se specializovanou

Více

Resortní bezpečnostní cíle

Resortní bezpečnostní cíle Resortní bezpečnostní cíle V nemocnicích Pardubického kraje (dále jen NPK) jsou dodržovány resortní bezpečnostní cíle (dále jen RBC), které jsou vypracovány dle Věstníku č. 5/2012 Ministerstva zdravotnictví

Více

MUDr. Natálie Mészárosová, vedoucí laboratoře. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

MUDr. Natálie Mészárosová, vedoucí laboratoře. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. NL BioLAB s.r.o. Jankovcova 1518/2, Holešovice, 170 00 Praha 7 IČO: 498 27 081 Člen Skupiny NEXTCLINICS Laboratorní příručka Laboratoř Praha, Jankovcova Platnost dokumentu: 01. 11. 2018 Datum vypracování:

Více

Vystavení žádanek. Biologický materiál je možno vyšetřit

Vystavení žádanek. Biologický materiál je možno vyšetřit Vystavení žádanek Biologický materiál je možno vyšetřit biochemicky: obsah látek v séru, moči, stolici, likvoru apod. (cholesterol, močovina, bílkovina, enzymy) hematologicky: vlastnosti krve a její složení

Více

POJMY, TERMINOLOGIE...

POJMY, TERMINOLOGIE... Předmluva Laboratorní příručka našeho pracoviště by měla sloužit jaklo informační materiál veřejnosti. Doufáme, že v ní naleznete vše, co potřebujete pro naši vzájemnou spolupráci. Prosíme, abyste věnovali

Více

Bariérová ošetřovatelská péče.

Bariérová ošetřovatelská péče. Bariérová ošetřovatelská péče https://www.youtube.com/watch?v=yw9gnbgqa1e Bariérová ošetřovatelská péče systém pracovních a organizačních opatření, které mají zabránit vzniku a šíření nozokomiálních nákaz.

Více

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4,

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4, Standardizovaný operační postup (SOP) Číslo dokumentu: SOP-522 Vydání: 2. Výtisk: 1. Zpracoval: MUDr. Koudová Monika Název: Ověřil: ODBĚR BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU PRO MOLEKULÁRNĚ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ: Mgr.

Více

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská Organizace transfuzní služby I.Sulovská Transfuzní oddělení Výroba transfuzních přípravků (TP) řízena zákony, vyhláškami a metodickými pokyny 2 druhy TO: výrobci TP odběrová střediska Výrobci TP mají uděleno

Více

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a Strana 1 z 14 Identifikace, důležité údaje Název zařízení Oblastní nemocnice Kladno, a.s., Nemocnice SČK, Vančurova 1548, Kladno Identifikační údaje IČO 27256537 DIČ

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

Resortní bezpečnostní cíle

Resortní bezpečnostní cíle Strana 1 z 5 V EU je u 8-12% hospitalizovaných pacientů způsobena újma během poskytování zdravotní péče. Nejčastěji se jedná o pochybení, která se týkají podávání léčivých přípravků, přenosu nemocničních

Více

Preanalytická fáze na rozhraní mezi klinickým

Preanalytická fáze na rozhraní mezi klinickým Preanalytická fáze na rozhraní mezi klinickým oddělením a laboratoří Sedlák T., Plačková M., Stýborová I., Bunešová M. ÚKBP UK 2. LF a FN Motol, Praha 30. 5. 1. 6. 2010 BIOLAB 2010 Hradec Králové Spolehlivý

Více

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Vydání: 10. Počet stran: 15 Datum vydání: 25. 08. 2015 Platnost od: 25. 08. 2015 LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Zpracoval: Schválil: Mgr.

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Vznikající záznamy: 0 Strana: 1 z 44 Vznikající záznamy: 0 Strana: 2 z 44 1. Úvod... 4 2. Údaje o laboratoři... 5 2.1 Identifikace laboratoře... 5 2.2 Informace o laboratoři... 5 2.3 Programy řízení kvality...

Více

PRACOVNÍ POSTUP PREANALYTICKÁ FÁZE LABORATORNÍHO VYŠETŘENÍ

PRACOVNÍ POSTUP PREANALYTICKÁ FÁZE LABORATORNÍHO VYŠETŘENÍ PRACOVNÍ POSTUP PREANALYTICKÁ FÁZE LABORATORNÍHO VYŠETŘENÍ Vydání: 1. 4. 2008 Frekvence kontroly: 1x ročně Česká asociace sester Prezidium Připomínkové řízení do: 14. 3. 2008 Odborný garant: Mgr. Dana

Více

Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.cz

Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.cz KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.cz VD 06 Název Typ dokumentu Počet příloh Laboratorní příručka oddělení

Více

Odběry biologického materiálu Odběry krve

Odběry biologického materiálu Odběry krve Odběry biologického materiálu Odběry krve Mgr. Renata Vytejčková, Ústav ošetřovatelství 3. LF UK Biologický materiál tělesné tekutiny a sekrety, exkrety,tkáně orgánů a patologických útvarů Tělesné tekutiny

Více

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Hygiena rukou a používání rukavic. MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Hygiena rukou a používání rukavic MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Mikroflóra pokožky rukou Rezidentní (stálá) mikroflóra kůže - mikroorganizmy vyskytující se v hlubších

Více

Seznam změn a revizí řízeného dokumentu. Str. 4, 2.2.3. Vybavení laboratoře, str. 12, 5.4. Intervaly od dodání vzorku str. 13, časová dostupnost

Seznam změn a revizí řízeného dokumentu. Str. 4, 2.2.3. Vybavení laboratoře, str. 12, 5.4. Intervaly od dodání vzorku str. 13, časová dostupnost LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATOŘ PREVENCE VIROVÝCH NÁKAZ Zpracovatel: RNDr. Eva Hamšíková Podpis: Přezkoumal a schválil: RNDr. Eva Hamšíková Podpis: Garant dokumentu: Lucie Jiroušková Podpis: Platnost od:

Více

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK Objednávající lékař (oddělení): Objednal: Pracoviště: Datum objednání: Objed. číslo Odběrová souprava Kusů Urogenitální mykoplazmata transportní médium Doporučujeme v kombinaci s 1672 nebo 1656 (stěr před

Více

ALA Jeseník s.r.o. Laboratorní manuál

ALA Jeseník s.r.o. Laboratorní manuál LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Laboratoře ALA Jeseník s.r.o. Jeseník 2008 Obsah: 1. ÚVOD...2 2. Definice a zkratky...3 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE O Laboratoří...3 3.1. Statut a důležité údaje...3 3.2.

Více

CHAMBON s.r.o. Fakturační adresa: Huťská 1294, 27201 Kladno. Adresa laboratoře: Laboratoř molekulární diagnostiky, Evropská 176/16, Praha 6

CHAMBON s.r.o. Fakturační adresa: Huťská 1294, 27201 Kladno. Adresa laboratoře: Laboratoř molekulární diagnostiky, Evropská 176/16, Praha 6 Fakturační adresa: Huťská 1294, 27201 Kladno Adresa laboratoře: Laboratoř molekulární diagnostiky, Evropská 176/16, Praha 6 Zpracovala: MUDr. Soňa Peková, PhD. Odborný garant: MUDr. Soňa Peková, PhD. Schválil:

Více

Směrnice oddělení SMO NH PAT 04. Laboratorní příručka

Směrnice oddělení SMO NH PAT 04. Laboratorní příručka NH Hospital a.s. - Nemocnice Hořovice K Nemocnici 1106/14, 268 31 Hořovice tel.: +420 311 551 111 fax: +420 311 559 050 e-mail: sekr@nemocnice-horovice.cz www.nemocnice-horovice.cz Směrnice oddělení SMO

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATORNÍ PŘÍRUČKA MDgK- plus spol. s r.o. Vydání č. 1 schválila dne: 21.12. 2011 MUDr. Jarmila Klusáková, PhD, Datum platnosti: 22.12. 2012 Stránka 1 z 8 OBSAH: 1. ÚVOD....3 2. INFORMACE O LABORATOŘI

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více

Biochemická laboratoř

Biochemická laboratoř Biochemická laboratoř školní rok 2013/14 Ing. Jarmila Krotká 3. LF UK, Klinická biochemie, bakalářské studium Hlavní úkol biochemické laboratoře Na základě požadavku lékaře vydat co nejdříve správný výsledek

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Toxikologické laboratoře Ústavu soudního lékařství FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Toxikologické laboratoře Ústavu soudního lékařství FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Směrnice 8/010/05 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Toxikologické laboratoře Ústavu soudního lékařství FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Účinnost od: 1.10.2015 Revize: 1x za rok

Více

Laboratorní příručka Oddělení laboratorní imunologie Ústav klinické imunologie a alergologie

Laboratorní příručka Oddělení laboratorní imunologie Ústav klinické imunologie a alergologie S/A/94470/013 Laboratorní příručka Zpracoval: Přezkoumal: Schválil: MUDr. Dana Bartoňková RNDr. Martina Štouračová prof. MUDr. Jiří Litzman, CSc. Vedoucí oddělení Zástupce vedoucí oddělení Přednosta ÚKIA

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

OBM ONM - 001. Úroveň dokumentu: IV. Vazba na akreditační standardy: AOP, GLD, QPS. Zpracoval: Ověřil: Schválil:

OBM ONM - 001. Úroveň dokumentu: IV. Vazba na akreditační standardy: AOP, GLD, QPS. Zpracoval: Ověřil: Schválil: NEMOCNICE NA HOMOLCE, Výtisk č.: 1 Počet stran: 15 Počet příloh: 2 Název: Laboratorní příručka IA laboratoře Úroveň dokumentu: IV. Vazba na akreditační standardy: AOP, GLD, QPS Verze: 04 Datum vydání:

Více

Směrnice 2010/32/EU, kterou se provádí Rámcová dohoda o prevenci poranění ostrými předměty ve zdravotnictví

Směrnice 2010/32/EU, kterou se provádí Rámcová dohoda o prevenci poranění ostrými předměty ve zdravotnictví Směrnice 2010/32/EU, kterou se provádí Rámcová dohoda o prevenci poranění ostrými předměty ve zdravotnictví MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví Konference Brno 24.9.2014 Směrnice Rady 2010/32/EU

Více

Ostatní informace: Nahrazuje dokument VD.sg 02, verze 05, platný od

Ostatní informace: Nahrazuje dokument VD.sg 02, verze 05, platný od www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 - genetika Platnost dokumentu: 6. března 2017 Datum vypracování: 3. března

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Typ dokumentu: Příručka Zpracoval/datum/podpis: 25. 5. 2014 Přezkoumal/datum/podpis: 3. 6. 2014 Schválil/datum/podpis: 3. 6. 2014 Číslo verze: 02 Číslo výtisku: 01 Platnost od: 1. 7. 2014 Verze: 02 Změna

Více

Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o.

Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o. CHIRONAX INVEST, s.r.o. NESTÁTNÍ ZDRAVOTNICKÉ ZAŘÍZENÍ Řezáčova 1 624 00 Brno Směrnice 47/012 Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o. Obsah 1. Úvod...2 1.1. Základní pojmy...2 1.2. Použité

Více

ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE A

ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE A SMĚRNICE Vypracoval: Mgr. Klára Vavrušková, odborný pracovník v laboratorních metodách Schválil: prim. MUDr. Vladimír Kracík, primář LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Verze: 12.0 Adresa: Krajská nemocnice Liberec,

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka NT_OSM_PAT_50 Laboratorní příručka Verze: 02 Datum vydání: 01.04.2012 Účinnost od: 01.04.2012 Vypracoval Kontroloval Schválil MUDr. Alena Štrérová, CSc ; Alena Bredová Prim. MUDr.Josef Kult Prim.MUDr.Josef

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Specifika odběrů pro bakteriologická vyšetření Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Jitka Hůsková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné -

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Jitka Hůsková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Anotace Práce s pracovním listem navazuje na prezentaci Odběry biologického materiálu. Prostřednictvím kazuistiky a doplňkově řízených otázek by měl být žák schopen samostatně reprodukovat znalosti a dovednosti

Více

Odběry krve, určování krevních skupin, sedimentace erytrocytů

Odběry krve, určování krevních skupin, sedimentace erytrocytů Odběry krve, určování krevních skupin, sedimentace erytrocytů Odběry krve Laboratorní vyšetření krve = zdroj cenných informací pro správné určení diagnózy Analýza: Plné krve Plazmy Séra Odběr žilní krve

Více

Laboratorní příručka LP 01

Laboratorní příručka LP 01 DOKUMENTACE SMK Laboratorní příručka LP 01 Verze: 13 Platnost: 1.9.2016 Typ dokumentace: Interní Výtisk: 01 Zpracoval, dne: MUDr. Natálie Mészárosová - vedoucí laboratoře Schválil, dne: Ing. Jan Linhart,

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA strana : 1 z 13 Název dokumentu LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Abstrakt Laboratorní příručka obsahuje základní údaje o laboratoři, pokyny k odběru vzorků, seznam jednotlivých vyšetření, referenční hodnoty, informace

Více

Laboratorní příručka. Hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku,p.o.

Laboratorní příručka. Hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku,p.o. Laboratorní příručka Hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku,p.o. LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Hematologicko-transfuzního odd. Nemocnice ve Frýdku-Místku, p.o. A ÚVOD A -1 PŘEDMLUVA Vážené

Více

Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři. Roubalová Lucie

Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři. Roubalová Lucie Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři Roubalová Lucie Procesy v laboratoři Proces soubor vzájemně souvisejících nebo vzájemně působících činností, které přeměňují vstupy na výstupy Hlavní

Více

Požadavek Výsledek (informace)

Požadavek Výsledek (informace) Preanalytická a postanalytická fáze klinicko-biochemické diagnostiky Petr Breinek BC_Pre a Postanalytika_N2011 1 Specifické rysy (procesy) klinicko - biochemické analytiky Požadavek Výsledek (informace)

Více

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Nemocniční hygiena a kvalita RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Hygiena, epidemiologie a protiepidemická opatření Prevence a snižování rizik, redukce a monitorování rizik NN a PI personálu

Více

LP_01 rev.00. Laboratorní příručka toxikologické laboratoře

LP_01 rev.00. Laboratorní příručka toxikologické laboratoře FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A LP_01 rev.00 Laboratorní příručka toxikologické laboratoře Datum vydání: 15.3.2017 Datum účinnosti: 20.3.2017 Doba platnosti:

Více

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Co je to ambulantní katetrizace? Jednodenní vyšetření a ošetření bez hospitalizace

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA (pozn.: možná bude po včlenění části aktivit týkající se hematalologie časem aktualizovaná, prověřit)

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA (pozn.: možná bude po včlenění části aktivit týkající se hematalologie časem aktualizovaná, prověřit) LABORATORNÍ PŘÍRUČKA (pozn.: možná bude po včlenění části aktivit týkající se hematalologie časem aktualizovaná, prověřit) Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Jméno Funkce Vypracoval

Více

Nové akreditační standardy

Nové akreditační standardy Nové akreditační standardy Proč nové standardy Den vydání nové revize je prvním dnem přípravy revize další Zkušenosti z aplikace standardů Usnadnění a zjednodušení interpretací Jednoznačnost Legislativa

Více

Laboratorní příručka OTH ON Jičín a.s.

Laboratorní příručka OTH ON Jičín a.s. strana : 1 z 20 Název dokumentu Laboratorní příručka OTH ON Jičín a.s. Tento dokument je duchovním majetkem Centra klinických laboratoří Oblastní nemocnice Jičín a.s. Podléhá všem náležitostem, které se

Více

DOMOV DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ

DOMOV DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ DOMOV DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ www.ddhplana.cz Komenského 6, 382 26 Horní Planá, tel.: 380 738 115, 380 700 111 IČO : 00665746 INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJÚ PRO KLIENTY SOCIÁLNÍ SLUŽBY Domov důchodců

Více

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s.

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Kvalita a lidskost Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Mgr. Jana Kučerová, Ph.D. Kvalita zdravotní péče a akreditace, III. celostátní konference, Praha, 17.10.2012

Více

Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry

Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry 5.6.17.6. Holičství, kadeřnictví, pedikúry a manikúry http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/holicstvikadernictvi-pedikury-a-manikury Pracovní činnosti při provozování kadeřnictví, pedikúry,

Více

SMĚRNICE LNS. Laboratorní příručka. Tabulka provedených revizí a změn. Verze 2 Datum změny: 19.9.2013 Datum tisku po revizi: 20.9.

SMĚRNICE LNS. Laboratorní příručka. Tabulka provedených revizí a změn. Verze 2 Datum změny: 19.9.2013 Datum tisku po revizi: 20.9. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Šrobárova 50, Praha 10 Klinika dětí a dorostu SMĚRNICE LNS Identifikace: LNS_LP 001 Platnost směrnice: Bez omezení Počet příloh: 0 Interval revizí: ročně k datu

Více

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Dokumentace nejen v laboratořích Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Konference Prezídia České asociace sester Praha, 15. 11. 2018 Co je vlastně (řízená) dokumentace? Dokumentace

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Strana 1/76 Karlovarská krajská nemocnice a.s,, Zapsaná v OR vedeném Krajským soudem v Plzni, oddíl B, vložka 1205, IČO 263 65 804 Oddělení klinické biochemie a hematologie Nemocnice Cheb, Cheb 350 02

Více

Nejběžnější odběry na laboratorní vyšetření odesílaná do spolupracujících laboratoří v Brně

Nejběžnější odběry na laboratorní vyšetření odesílaná do spolupracujících laboratoří v Brně Nejběžnější odběry na laboratorní vyšetření odesílaná do spolupracujících laboratoří v Brně Název vyšetření Materiál Pokyny pro odběr ACTH, P-ACTH (Adrenokortikotropin) plazma Do umělé zkumavky s EDTA

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 Sekce parazitologie Kvalitativní stanovení protilátek proti leptospirám metodou aglutinace - lýze sérum, likvor 1 příprava materiálu - Odběr do...) srážlivá krev, likvor 2 ml, likvor 0,5 ml krev: 2-25

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001

Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001 Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001 Verze 012.001_návrh (doplnění pro verzi 012 zvýrazněno červeně) 1 / 7 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1a. Definice případu hospitalizace Časové vymezení Hospitalizační

Více

Výsledky a nálezy. Laboratoře RNDr. Zdeněk Čecháček, s.r.o. Člen klinických laboratoří IFCOR-99. Bratislavská Brno

Výsledky a nálezy. Laboratoře RNDr. Zdeněk Čecháček, s.r.o. Člen klinických laboratoří IFCOR-99. Bratislavská Brno Výsledky a nálezy Laboratoře RNDr. Zdeněk Čecháček, s.r.o. Člen klinických laboratoří IFCOR-99 Bratislavská 2 604 70 Brno Platí od: 1.6.2013 1 DLP1-6/2013 6. Laboratorní výsledky a nálezy 6.1. Informace

Více

OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI ANEB JAK SPRÁVNĚ POJMOUT PREANALYTICKOU FÁZI A KVALITU PRÁCE. Kapustová Miloslava (Spoluautoři - odborná literatura)

OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI ANEB JAK SPRÁVNĚ POJMOUT PREANALYTICKOU FÁZI A KVALITU PRÁCE. Kapustová Miloslava (Spoluautoři - odborná literatura) OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI ANEB JAK SPRÁVNĚ POJMOUT PREANALYTICKOU FÁZI A KVALITU PRÁCE Kapustová Miloslava (Spoluautoři - odborná literatura) KVALITA LABORATORNÍ PRÁCE celé soustava zdravotnictvízákonodárných

Více

Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha VÚSL laboratorní úsek část toxikologická. Laboratorní příručka TL VÚSL

Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha VÚSL laboratorní úsek část toxikologická. Laboratorní příručka TL VÚSL TL VÚSL Ev. č.: 39 / 37 / 99 / 2016 - ÚVN Platnost od: 26.01.2016 Vypracoval: Bc. Radka Katsarosová dne: 26.01.2016 podpis: Posoudil: Ing. Ivana Černá dne: 26.01.2016 podpis: Schválil: primář plk. MUDr.

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ KE STERILIZACI

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ KE STERILIZACI Identifikační číslo Oblast působnosti a druh Verze 04 SOP_CHN_0009_4 l. Dodatky 0 Revize dokumentu ll. Ročně lll. SOP Přílohy Úsek platnosti lll. PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ KE STERILIZACI Jméno

Více

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Veškeré nálezy vyšetření je nutno hodnotit vzhledem k diagnóze, věku, zánětlivým parametrům, klinickému stavu pacienta, ev. k dalším důležitým anamnestickým

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA - 1 - Zkrácený název : LP Verze : 03 Počet stran : 24 Platí od: : 1.12.2014 Přílohy: : 1 Datum tisku : 1.12.2014 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE MN PLZEŇ, PRIVAMED a. s. Tento dokument

Více

Městská nemocnice Ostrava, příspěvková organizace

Městská nemocnice Ostrava, příspěvková organizace Městská nemocnice Ostrava, Informace o zpracování dle čl. 13 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním a o volném pohybu těchto a o zrušení

Více

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění MINIMÁLNÍ OBSAH SAMOSTATNÝCH ČÁSTÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE 1. INFORMACE ZE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE VEDENÉ LÉKAŘEM

Více

Bezpečnostní cíle. Realizace resortních bezpečnostních cílů v RÚ

Bezpečnostní cíle. Realizace resortních bezpečnostních cílů v RÚ Bezpečnostní cíle Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlásilo Resortní bezpečnostní cíle (RBC), jako opatření k zajištění vyšší bezpečnosti pacientů i kvalitě poskytované zdravotní péče. Naplněním Resortních

Více

Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno

Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno 25.10.2016 Indikátory kvality - úvod ČSN EN ISO 15189:2007, 4.12.4 ČSN EN ISO 15189:2013, 4.14.7 stanovit indikátory

Více

MUDr. Natálie Mészárosová, vedoucí laboratoře. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi.

MUDr. Natálie Mészárosová, vedoucí laboratoře. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. NL BioLAB s.r.o. Jankovcova 1518/2, Holešovice, 170 00 Praha 7 IČO: 498 27 081 Člen Skupiny NEXTCLINICS Laboratorní příručka Laboratoř Praha, Jankovcova Platnost dokumentu: 13. 3. 2019 Datum vypracování:

Více

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno 25.10.2016 Přezkoumání systému managementu

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA DOKUMENTACE QMS PK 02 Laboratorní příručka Typ dokumentace: Interní Verze: 02 Autor (jméno, datum, podpis): MUDr. Jan Šťastný, vedoucí laboratoře Eva Závorková, vedoucí laborantka Schválil (jméno, datum,

Více

Pokyny pro pacienty. Seznam pokynů pro pacienty

Pokyny pro pacienty. Seznam pokynů pro pacienty Pokyny pro pacienty (dle Příručky kvality OKBH MNMK) Seznam pokynů pro pacienty Pokyny: příprava před odběrem žilní krve Pokyny: odběr vzorku moče na vyšetření močového sedimentu Pokyny: pro 24 hod. sběr

Více

Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení

Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení Strana 1 (celkem 14) Laboratorní příručka Imunohematologické laboratoře Fakultního transfuzního oddělení Tento dokument je duševním vlastnictvím Fakultního transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO PROVÁDĚNÍ ZKOUŠEK A PERIODICKÝCH ZKOUŠEK Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona č. 309/2006 Sb., v platném znění a nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Transfuzní oddělení Nemocnice v Karlových Varech Vítězná 10, 360 01 Karlovy Vary Identifikace ZTS C2075 Odběrové středisko Cheb

Transfuzní oddělení Nemocnice v Karlových Varech Vítězná 10, 360 01 Karlovy Vary Identifikace ZTS C2075 Odběrové středisko Cheb Zpracoval: Připomínkoval: Schválil: Odborný garant: Dokumentace SMK MUDr. Miloslava Janoušková Mgr.Kateřina Mecelová Prim. MUDr. Eva Nováková Prim. MUDr. Eva Nováková Forma dokumentu: Typ dokumentace:

Více

14. února února Věra Podhajská. MUDr. Táňa Lázničková, vedoucí laboratoře. Miloslava Kociánová, manažer kvality VD.

14. února února Věra Podhajská. MUDr. Táňa Lázničková, vedoucí laboratoře. Miloslava Kociánová, manažer kvality VD. www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 Platnost dokumentu: 15. února 2018 Datum vypracování: Datum schválení:

Více

Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví

Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky 2014 2016 Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví březen 2017 Obsah Dotčené právní předpisy Postup orgánů ochrany

Více

LABORATORNÍ MANUÁL. Obsah: Fakultní nemocnice Olomouc. pro uživatele služeb laboratoří Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc.

LABORATORNÍ MANUÁL. Obsah: Fakultní nemocnice Olomouc. pro uživatele služeb laboratoří Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc. LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb laboratoří Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice Obsah: 2008 1. ÚVOD... 2 2. DEFINICE A ZKRATKY... 2 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE O ÚSTAVU MIKROBIOLOGIE... 2 3.1. Statut,

Více

Laboratorní příručka OKBH Praha

Laboratorní příručka OKBH Praha Dopravní zdravotnictví a.s. Laboratoře Dopravního zdravotnictví Čechy Oddělení klinické biochemie a hematologie Praha Počet stran: 33 Laboratorní příručka OKBH Praha Vydání č.: 9 Platnost od: 1.11.2015

Více

Informace o zpracování osobních údajů smluvních partnerů

Informace o zpracování osobních údajů smluvních partnerů Informace o zpracování osobních údajů smluvních partnerů Vážení partneři, dovolte, abychom Vás v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se

Více