INSEMINAČNÍ DÁVKA - TENTOKRÁT JAKO PROSTŘEDEK K OPLODNĚNÍ PLEMENICE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INSEMINAČNÍ DÁVKA - TENTOKRÁT JAKO PROSTŘEDEK K OPLODNĚNÍ PLEMENICE"

Transkript

1 INSEMINAČNÍ DÁVKA - TENTOKRÁT JAKO PROSTŘEDEK K OPLODNĚNÍ PLEMENICE Základním cílem chovatele by měla být březí plemenice po co nejkvalitnějším býkovi. Většina autorů se shoduje, že březost plemenic je za standardních podmínek ovlivněna faktory vnějšího prostředí (96%), plemenicí (3%). Jen 1 % tvoří sperma plemeníka. Přesto se budeme v tomto článku věnovat právě inseminačním dávkám. Volným překladem Vás seznámíme s řadou pro praxi zajímavých závěrů různých autorů. Uváděné poznatky pochází především z práce autorské skupiny DeJarnett, Nebel, Marshall, nazvané "Understanding Estimates of AI Sire Fertility" od Select Sires. Dále ze sborníků amerických vědeckých konferencí nazvaných "Technical Conference on Artificial Insemination and Reproduction". Věříme, že tento článek uspokojí poptávku dotazů z oblasti, o které se téměř nepíše. Smyslem článku je, aby jste s nakoupenými dávkami dosahovali co nejuspokojivějších výsledků v zabřezávání. Ekonomika stáda je ovlivněna zabřezáváním plemenic z celé řady pohledů. Mezi krátkodobé faktory patří např. náklady inseminace na jednu zabřezlou plemenici. Z dlouhodobého hlediska jde především o obrat stáda. Je-li zabřezávání uspokojivé, může si chovatel dovolit dražší a tedy obvykle kvalitnější genetický materiál. Pokud je zabřezávání špatné, šetří se i na kvalitě inseminovaných býků. To přináší zpětně zpomalení genetického pokroku stáda. To platí i pro přirozenou plemenitbu. Sebelepší býk na doskakování není z pohledu šlechtění stáda nic víc, než neplnohodnotná záplata za kvalitnější prověřené býky. V praxi stoupá intenzita používání sexovaného spermatu. Předpokladem jeho použití je stabilně dobrá reprodukce u jalovic. Motivací k jeho použití by měla být především snaha o zisk co největšího počtu jalovic pro obrat stáda (případně pro prodej). Pokud je motivací k jeho použití jen dohánění špatné reprodukce u krav, pak je nutné si uvědomit, že skupina býků, kteří jsou plemenářskými firmami vybráni pro produkci sexovaného spermatu, není genetickou kvalitou rovnocenná kvalitě nabídky normálního spermatu. Za daného stupně vývoje a ceny, ovlivněné dosud používanou metodou sexace, se totiž produkce sexovaných ID zatím netýká nejlepších býků plemenářských firem. Stejně tak, pokud chovateli někdo nabízí tzv. zaručeně nadprůměrně zabřezávající sperma (s např. dvojnásobným počtem spermií apod.), jde o v podstatě komerční fintu. Jejím rubem je fakt, že se jedná o geneticky jen průměrné či dokonce podprůměrné býky. Závěrem úvodu si zopakujme, že sperma býka ovlivňuje vaší březost z cca 1%.

2 Ve světě i u nás existují různá, většinou málo objektivní hodnocení plodnosti býků. Snížená objektivita těchto hodnocení vyplývá především ze skutečnosti, že rozhodující roli při zabřezávání plemenic hrají podmínky vnějšího prostředí. Počet hodnocených inseminací je přitom u většiny nabízených býků malý (tzn. nedostatečná spolehlivost PH). Výjimkou jsou většinou jen doprověření býci. Reprodukce stáda skrývá i z pohledu stanovení OPH řadu dalších záludností. Jako příklad lze uvézt např. embryonální mortalitu. Sperma býka bylo v pořádku a zabřezlo, ale býk si stejně do svého hodnocení žádné "plus" za březost či prověření potomka v budoucnu nepřipíše. Věnujme se dále již jen "ikoně" INSEMINAČNÍ DÁVKA. Její vliv na celkovou reprodukci je, jak již bylo řečeno malý, protože o úspěchu rozhodují především faktory mimo dosah pejety (zdravotní stav stáda, laktační stres, výživa, faktory managementu atd.). Cílem snad všech plemenářských firem je produkce pejet s dostatečnou oplozovací schopností. Jinak by firma na trhu rychle skončila. V případech, kdy se ale ID po opuštění stanice býků v průběhu dalších přesunů, překládání, skladování, přípravy na inseminaci apod. poškodí, může být jejich vliv na výslednou březost konkrétního stáda zcela zásadní. SLOŽENÍ INSEMINAČNÍ DÁVKY, JEJÍ OPLOZOVACÍ KVALITA, PŮLENÍ APOD. Zjednodušeně řečeno, z pohledu zabřezávání, se sperma skládá z kompenzovatelné (KF) a nekompenzovatelné (NF) frakce (Salisbury a Vandemark, 1961, Saacke, 1998). Podíl obou částí se u jednotlivých býků liší. Přidáváním (KF) složky lze u některých býků částečně o něco zvyšovat oplozovací schopnost. Nejedná se však o lineární závislost, takže s dalším zvyšováním (KF) frakce již dalšího zlepšení nedosáhneme. Naopak přidávání složky (NF) nemá na oplozovací schopnost pejety téměř žádný vliv. Lze to vysvětlit i jinak - laboratoř v USA stanoví na podkladě matematického modelu u každého býka a každého ejakulátu takové složení (počet spermií atd.), aby byl bezpečně splněn předpoklad dosažení dostatečné oplozovací schopnosti. Této "garanční" hranice kvality dosahují různí býci s různým složením semene. Pokud bychom tedy chtěli zvyšovat předpoklad zabřezávání, lze toho u některých býků dosáhnout dalším zvýšením (KF) složky spermatu. Že jen u některých, je ze dvou důvodů. Prvním je kvalita spermatu - ne u všech býků a ejakulátů lze tohoto efektu dosáhnout. Druhým důvodem je ekonomika - plýtvat spermiemi nad jejich nezbytně nutnou hranici lze jen u býků, u nichž poptávka zaostává za nabídkou. Ukažme si výše popsané na následujícím grafu. Graf 1 - variabilita složení spermatu ve vztahu k dosažitelnému zabřezávání

3 Býk A produkuje sperma s vysokým podílem kompenzovatelné frakce (KF). S přidáváním vyššího počtu spermií zprvu rychle roste jeho schopnost oplození, až k bodu dosažitelné horní hranice březosti. Býci B a C produkují sperma s nižším podílem frakce (KF), ale přesto lze dalším zvyšováním počtu jejich spermií ještě i u nich dosáhnout uvedené horní hranice. Jejich ID ale potřebuje více spermií, nežli ID býka A. U býka D je již podíl (KF) frakce ve spermatu nižší. Dalším přidáváním spermií sice ještě také roste oplozovací schopnost, ale úrovně býků A, B a C nemůže nikdy dosáhnout. Ve spermatu býka E převažuje frakce (NF). Ani při maximálním zvyšování spermií v jeho ID nedosáhneme uspokojivého zabřezávání. Sperma býků A, B a C má obdobný předpoklad oplozovací schopnosti, ale býku A k tomu stačí méně spermií. Sperma býka D má menší oplozovací schopnost než býků A,B a C. Pokud ale jde o geneticky výborného býka, není důvod jej neprodávat. Sperma býka E je již tak špatné, že bude z běžné produkce vyřazen, bez ohledu na jeho genetickou kvalitu. Laboratoře detailně analyzují každý skok každého býka a data ukládají. Pro každého plemeníka existuje trendový diagram parametrů jeho ejakulátu. Tzn., že ani počet spermií v pejetě konkrétního býka není celý život stejný, ale je upravován podle potřeby tak, aby vždy splňoval požadované parametry. Velmi propracovaný je i systém kontroly již vyrobených dávek na stanicích. U každého skoku je prováděn m.j. test motility po rozmrazení, a to u pevně stanoveného počtu náhodně vybraných dávek. Obecně vzato, býci mléčných plemen produkují v průměru kvalitnější sperma, než býci masných plemen, mladší býci než starší atd. Stejně tak platí, že býci s podprůměrnou kvalitou semene dosahují podprůměrného zabřezávání, bez ohledu na počet spermií v ID. Naopak, býci s nadprůměrnou kvalitou semene, dosahují nadprůměrného zabřezávání i pokud je počet spermií v jejich ID na spodní hranici (vždy ale 2-5x vyšší, než je limit pro předpoklad dosažení horní hranice oplozovací schopnosti). Variabilita motility po rozmrazení je poměrně malá, protože do oběhu je puštěno jen sperma, jehož laboratorní test motility po rozmrazení je v pořádku. Propracovaný systém kontroly spermatu a vyřazování podprůměrných ejakulátů býků po dobu sedmdesáti let, jsou současně pozitivní selekcí na oplozovací schopnost býků. Úspěšnost inseminace ovlivňuje ekonomiku malých i velkých farem u nás i v cizině.

4 MATEMATICKÁ LOGIKA DOSAŽITELNÉHO ZABŘEZÁVÁNÍ Zabřezávání, z pohledu jedné inseminační dávky, lze charakterizovat jako binomickou funkci. To je taková funkce, kdy lze dosáhnout jen dvou možných výsledků. Plemenice po inseminaci je buď březí, nebo jalová. Nic mezi tím. Pokud by bylo zabřezávání závislé jen na inseminační dávce, mohli bychom ho přirovnat k "házení jednou mincí". Při dostatečném počtu opakování bychom dostali 50% pannu, 50 % lva. Úspěch inseminace, ale závisí na celé řadě faktorů. Pokud bychom brali v úvahu 4 faktory (kvalita semene, reprodukční stav plemenice, časování říje, kvalita zacházení se spermatem) a považovali je za zcela rovnocenné (což ale nejsou), můžeme situaci přirovnat k "házení 4 mincí". V tomto případě máme už 16 variant, jak může každý hod skončit. Každou variantu s pravděpodobností pouze 6.25%. PRAVDĚPODOBNOST INSEMINAČNÍ DÁVKA STAV PLEMENICE ČASOVÁNÍ ŘÍJE ZACHÁZENÍ S ID % % % % % % % % % % % % % % % % % % 50% + 50% + 50% + 50% + 50% + Jak vidno, dosáhnout nadprůměrného podílů plusových faktorů (prvních pět řádku) lze jen s pravděpodobností 31.25%. Ač je to příklad zjednodušený, podobné je to i s reprodukcí. Na následujícím grafu vidíme teoretickou frekvenci úspěšnosti opakovaného použití deseti stoprocentně kvalitních inseminačních dávek ve stádě s březostí pohybující se dlouhodobě na úrovni 30%.

5 Z grafu je patrné, že ačkoliv i nyní bude březost deseti použitých dávek okolo 30%, v některých případech může být březost až 60%, stejně jako ale i např. 0%. Vyšší březosti stáda přitom nelze dosáhnout změnami spermatu, ale jen zlepšením některého z dalších uvedených faktorů. Smyslem uvedeného příkladu je zdůraznit, že naprostá většina rozdílů v zabřezávání různých býků v praxi jde na úkor jiných faktorů, než jakým je oplozovací kvalita jejich inseminační dávky. Matematické modely používané při výpočtu OPH jsou propracované, poměrně přesné a zvažující řadu faktorů. Data do nich vkládaná jsou ale často nepřesná či dokonce mylná. PH pro vlastní plodnost je přitom většinou postavena na "non-return" testu (březosti po inseminacích plemenic). Tato PH má u mladých býků (testace) jen malou spolehlivost. Plodnost navíc patří mezi vlastnosti s nižší dědivostí. Důvodů je celá řada, většina z nich je v praxi nepostřehnutelná. Patří sem např. chyby při evidenci a detekci březosti či kvůli průkaznosti původu nebo embryonální mortalitě. I u spermatu stejného býka je zabřezávání ve stádech s různou úrovní užitkovostí, managementu apod. rapidně odlišné. Stáda se liší např. systémem vyhledávání říje, způsobem zabezpečení inseminace a vyhledáváním její optimální doby. Roli hraje, zda jde sperma na jalovice či krávy, na špičkové plemenice či přebíhalky, zda jde o inseminaci celými dávkami či půlkami apod. Svoji roli hraje i osoba inseminátora. Její výsledky, co do manuální zručnosti, jsou sice modelem výpočtu PH do jisté míry jako efekt standardizovány. Nelze už ale zohlednit další faktor lidského uvažování. Roli přitom někdy hraje zda jde o sperma vlastní či konkurence, věrohodnost nahlášené říje, reprodukční charakteristika plemenice atd. Čím spíše existují v okamžiku inseminace pochybnosti, tím spíše je použito levnější či "cizí" sperma. Selektivní lidské uvažování při volbě spermatu, rozhodnutí o jeho půlení apod. platí i pro faktor plemenice - např. při zvážení, zda v předchozích cyklech zabřezávala výborně či naopak špatně. Vzhledem k binomické povaze inseminace, přes všechny výše uvedené či ještě neuvedené faktory, existují bohužel jen 2 možnosti - BŘEZOST či JALOVOST plemenice INSEMINACE PO PŘIROZENÉ ŘÍJI, SYNCHRONIZACI A V RŮZNÝCH FÁZÍCH ŘÍJE S intenzivním a poměrně dobře zvládnutým rozšířením programů synchronizace, se často opakuje otázka: "liší se jednotliví býci v zabřezávání po přirozené či indukované říji"? Zjednodušená odpověď sice zní ANO, ale mnohem důležitější je pochopit kdy a proč. Dosud neexistuje žádná odborná práce, která by dostatečně spolehlivě došla k závěru, že pořadí zabřezávání skupiny býků po přirozené říji se statisticky významně liší od pořadí stejné skupiny býků inseminované po synchronizaci. Zato je známým faktem, že pokud chce chovatel získat tele po pouze průměrně či dokonce podprůměrně zabřezávajícím býkovi, může k tomu být právě synchronizace říje nejjistější cestou. Macmillian a Watson (1975) se zabývali zabřezáváním skupiny býků, ve vztahu k různým fázím říje. Pokud došlo k inseminaci hned na počátku říje, březost býků s nadprůměrným zabřezáváním to nijak neovlivnilo. Zato u skupin průměrně a podprůměrně zabřezávajících býků to mělo významný negativní efekt na jejich březost. Při inseminaci v optimální fázi říje se pak výsledky průměrně a podprůměrně zabřezávajících skupin býků blížily nadprůměrně zabřezávající skupině. To naznačuje, že zabřezávání může do určité míry záviset i na délce životnosti spermií po rozmrazení (inseminaci). Faktor životnosti spermií je při postupech časování říje částečně minimalizován. Platí, že zatímco při synchronizaci se odchylky v zabřezávání býků minimalizují, při inseminaci po přirozené říji mohou být mezi jednotlivými býky patrnější rozdíly. To ukazuje i graf 3 (viz. dále).

6 Do každé inseminační dávky je tedy dávkováno v průměru 2-5x více spermií, než kolik je laboratorně stanovená hranice předpokladu pro horní hranici oplozovací schopnosti. Konkrétní počet spermií se ale u každého býka pochopitelně liší. U býků s nejvyšší poptávkou je rezerva řekněme spíše jen dvojnásobná, u býků s malou poptávkou klidně i pětinásobná. Jako příklad lze uvézt např. Omana. Při jeho ceně a obrovském převisu poptávky nad nabídkou je počet spermií v jeho ID na spodní hranici uvedeného rozpětí. Ačkoliv se jeho spermiemi neplýtvá, býk velmi dobře zabřezává. Výše uvedené informace pak mají hodnotu i pro praxi. Pokud budeme půlit inseminační dávky býka, který patří mezi nadprůměrné v zabřezávání a u nějž lze očekávat vzhledem k poptávce spíše 5x vyšší počet spermií, může to vyjít bez problémů. U býků s průměrným zabřezáváním či vysokou poptávkou riskujeme více. Menší počet spermií u nich může souviset se slabším zabřezáváním při půlení. Půlené sperma býka s podprůměrným zabřezáváním nebude pravděpodobně zabřezávat téměř vůbec. Negativní dopady půlení dávek na březost jsou teoreticky navíc tím menší, čím příznivější jsou ve stádě z pohledu reprodukce faktory vnějšího prostředí (viz. Roční období), čím spíše jdou půlené dávky jen na jalovice, pokud býk patří mezi ty všeobecně nejlépe zabřezávající atd.

7 ZACHÁZENÍ S PEJETAMI - KOLIK MÍNUS JE PRO PEJETU DOSTATEČNĚ MÍNUS? Nejedná-li se při práci s kontejnerem o vyjmutí pejety pouze za účelem přípravy k inseminaci, kdykoliv manipulujeme s inseminačními dávkami (dále jen ID) mimo bezpečnou zónu kontejneru, hrozí riziko snížení oplozovací hodnoty spermatu. Před každým překládáním, přepočítáváním, přerovnáváním či manipulaci s dávkami bychom si měli položit otázku, zda je to opravdu nutné. Již při příjmu ID do kontejneru je potřeba dávky ukládat podle takového systému, aby byl počet dalších manipulací s nimi co nejmenší. S tím souvisí i systém evidence lokalizace uložených ID v kontejneru. Přesto se pochopitelně nelze zcela vyhnout manipulaci s uloženými dávkami. Pak je potřeba mít na paměti, ve kterém okamžiku manipulace může dojít k počátku poškození - v důsledku nechtěné iniciace procesu rozmražení. Tento okamžik je spojený s posunem teploty nahoru, v důsledku překročení bezpečné zóny par tekutého dusíku, v návaznosti na následovné opětovné ponoření pejety zpět do plnohodnotného tekutého dusíku. Tedy rychlého posunu teploty opět dolu. Tento pokles teploty totiž nekopíruje metodicky určenou křivku postupného zchlazování a zmrazování pří výrobě ID. Okamžik nastartování procesu nechtěného posunu teploty nahoru závisí nejen na místě překročení bezpečné chladové zóny, ale i na době expozice (vystavení dávky teplotě startující rozmrazovací proces). Klasický kontejner obsahuje obvykle tekutý dusík. Mezi ním a bezpečnostním uzávěrem v hrdle kontejneru jsou páry tekutého dusíku. Teplota otevřeného kontejneru v celém pásmu par není konsistentní, ale směrem k hrdlu kontejneru postupně stoupá. Místo, které je považováno za hranici - kde je teplota z pohledu ID ještě dostatečná a bezpečná - se nazývá anglicky "FROST LINE". Jedná se o místo uvnitř zóny, ve které je ID již nad hladinou tekutého dusíku, pouze v jeho parách. Pod hranicí "FROST LINE" je sperma ještě beze změn. Nad ní již hrozí riziko nastartování procesu ohřevu. Toto riziko je úměrně vzdálenosti od "FROST LINE", době expozice, ale i působení dalších faktorů vnějšího prostředí. Zatímco hranice OROSENÍ vnitřního povrchu hrdla kontejneru je dobře viditelná, přesnou hranici "FROST LINE" nelze pouhým okem přesně určit. Jde tedy o z pohledu praxe špatně využitelný pojem. Zjednodušeně řečeno platí, že čím níže v orosené zóně se spermatem manipulujeme, tím lépe. A. TEPLOTA V ZÓNĚ OROSENÍ Laboratorní měření prokázala, že teplota v zóně vnitřního orosení parami dusíku kolísá mezi -40 o C a -120 o C. Kolísání teploty závisí nejen na vzdálenosti od hladiny tekutého dusíku či na vzdálenosti od hrdla otevřeného kontejneru, ale liší se u jednotlivých kontejnerů i v závislosti na šířce a délce hrdla. Dále pak kolísá obecně, v závislosti na teplotních podmínkách v místě, kde se kontejner nachází. B. ZÓNA NEBEZPEČÍ NASTAROVÁNÍ PROCESU ROZMRAZOVÁNÍ A BEZPEČNÉHO ULOŽENÍ Řada autorů se shoduje, že tuto zónu lze charakterizovat teplotou -80 o C až -100 o C. Další autoři mluví přímo o hraniční teplotě -100 o C. Zóna bezpečného uložení je pak většinou autorů definována teplotou -100 o C a nižší. Řada autorů uvádí - jako pro manipulaci s ID zcela bezpečnou zónu - zónu s teplotou -130 o C a více. K práci v takovéto zóně je ale pochopitelně potřeba příslušného vybavení (délka pinzety apod.), nelze si vystačit s prsty ruky. Proč právě teplota -130 o C? Závislost mezi zvyšující se teplotou v zóně orosení a mírou snížení oplozovací schopnosti inseminační dávky dokumentoval např. Elliot (1978). Ve své práci porovnával motilitu ID skladovaných v různých teplotách zóny orosení. Sperma skladované v teplotě -196 o C vykazovalo lepší motilitu po rozmrazení než sperma skladované v teplotě -103 o C a výrazně lepší motilitu než sperma skladované při - 78 o C (viz. graf 4).

8 GRAF 4 - motilita po rozmrazení v závislosti na teplotě a délce skladování Proč právě -132 o C? Při této a nižší teplotě je všechna voda v kontejneru v krystalickém stavu. V průběhu postupného zmrazování při výrobě inseminačních dávek se formují krystaly vody v takové velikosti a formě, že jejich vliv na poškození buněk spermatu je minimalizován. Naopak, krystaly vody vznikající opětovných zmrazením, při nedodržení křivky rychlosti poklesu teploty v čase, se svojí strukturou liší a mají vliv na poškození spermií a jejich motilitu po rozmrazení. Navíc, při teplotě skladování -130 o C a níže, je obal pejety zvenčí pokryt optimální vrstvou krystalů LN 2. Ta krátkodobě brání nastartování procesu rozmražení, při časově omezené manipulaci s ID mimo bezpečnou zónu v kontejneru. C. VZDÁLENOST OD HRDLA KONTEJNERU Nejčastěji udávanou, pro manipulaci s ID bezpečnou hloubkou v hrdle kontejneru, je 12 cm, kde se teplota pohybuje okolo -130 o C. V případě, kdy se dostáváme nad tuto hranici, je potřeba zkrátit pobyt ID v této zóně na absolutní minimum času. I v hloubce hrdla okolo dvanácti cm ještě teplota kolísá mezi minus 160 až minus 130 stupňů celsia, v závislosti na typu kontejneru (šířka hrdla atd.). Odpar v hrdle je tím větší a vzestup teploty nad -130 o C o to rychlejší, čím je hrdlo širší a kratší (viz. graf 5). GRAF 5 - teplota ve vztahu k hloubce hrdla kontejneru

9 D. MANIPULACE S GOBLETAMI V praxi inseminujících osob se běžně setkáváme s následujícím postupem. Gobleta (např. za účelem práce v ní) či jen samotná pejeta (např. za účelem přečtení označení) se vyjme nad bezpečnou zónu a probíhá přepočítání dávek, přečtení označení na gobletě či na ID apod. Přitom je snaha zkrátit dobu pobytu mimo bezpečnou zónu na minimum. Není-li úkon dokončen, práce nad bezpečnou zónou se přeruší a gobleta či ID se zase na určitý čas ponoří zpět do kontejneru, s cílem dosáhnout opět původní teploty před začátkem pokračování práce. Splňuje tento postup svůj účel? Pravděpodobně ne tak, jak je očekáváno. Velmi záleží na tom, zda je hladina LN 2 v kontejneru dostatečně vysoká či zda převažují jen páry. Berndtson (1976) zjistil, že efekt ponoření zpět do bezpečné zóny kontejneru na dobu jedné minuty se liší v závislosti na stupni naplnění kontejneru dusíkem. Je-li hladina dusíku v kontejneru nízká a převažují-li páry, nedosáhneme původní teploty před začátkem úkonu, ale gobletu pouze ochladíme o cca stupňů. Čím déle pracujeme v oblasti nad bezpečnou zónou, tím delší doba je potřeba k dosažení původního stavu v pouze parách a tím na v průměru vyšší průměrnou teplotu opětovně ponořené goblety (ID), se dostaneme. To dokumentuje i následující graf 6. GRAF 6 - efekt zpětného ponoření do plného a poloprázdného kontejneru E. PŘÍZNAKY MASKOVANÉHO POŠKOZENÍ Senger (1980) zjistil v rámci dvouleté studie v praxi farem a inseminačních techniků, že počet případů, kdy došlo nedopatřením v důsledku úniku či odparu dusíku k vyschnutí kontejneru, se blížil k 5%. Což je poměrně hodně. V lepším případě jsou ID zlikvidovány, v horším opětovně amatérsky "zmrazeny" v dusíku a znovu "uvedeny do praxe". Jejich oplozovací schopnost je ale už nulová. Jde jen o to, do jaké míry se maskovaný karambol podaří majiteli dávek a plemenic odhalit.

10 Při procesu rozmrazení dochází nejprve k ohřátí ID a následně k jejímu orosení zvenčí. Při "amatérském" způsobu opětovného zmrazení již kompletně rozmrzlých pejet zůstává obal pejety v kontejneru obalen ledem. Inseminační dávka je na povrchu "namrzlá". Jednotlivé dávky v gobletě jsou navzájem často přimrzlé a špatně se vyjímají z goblety. Pokud došlo k částečnému poškození pejety delší expozicí v nebezpečné zóně, nese pejeta následující stopy: nesymetrické, kruhové (cylindrické) praskliny, výduť či puchýřek ve středu ID, podélně prasklá pejeta, paprskovité praskliny. U ještě nezmrazené či již rozmražené ID dochází v pejetě v čase k sedimentaci spermií, neboli k jejich usazování v dolní polovině. Tomu lze předejít při sofistikovaném postupu výroby ID technologií IMV, ale těžko při opětovném zmrazení dávek v kontejneru v důsledku karambolu. Sedimentaci spermií v jedné polovině amatérsky zmrazené ID lze považovat za další důkaz karambolu (viz. Graf 7). GRAF 7 -sedimentace spermií v čase F. KONTROLA STAVU DUSÍKU Objeví-li se po otevření kontejneru pára dusíku, je to často považováno za důkaz, že sperma je v pořádku. Nemusí tomu tak ale být. Dusík se odpařuje pozvolna a ještě i při vzestupu teploty v kontejneru až na -50 o C se bude z hrdla odpařovat pára v takové intenzitě, že můžeme kontejner omylem považovat za dostatečně naplněný. Sperma uvnitř je však již nezvratně ve fázi procesu rozmrazení a tudíž trvale poškozeno, či dokonce zničeno. Hladinu dusíku v kontejneru je nutno měřit (plastická měrka apod.) a nikoliv spoléhat jen na vizuální důkaz ve formě páry.

11 G. "SABOTÁŽ", INSEMINACE POŠKOZENÉHO SPERMATU Lze výše uvedeným postupem poškodit sperma, aniž by se to zjistilo? Poškodit samozřejmě ano. U kompletně rozmrazených a následně amatérsky zmrazených dávek nesou pejety výše popsané stopy karambolu. Jde tedy spíše o to, zda na to majitel plemenic přijde. Pokud je inseminující osoba seriozní, při prvním zjištění poškození pejet zastaví jejich inseminaci a situaci řeší. Na některé následky poškození obsahu kontejneru lze uzavřít i pojištění. Pokud inseminující osoba zjistí poškození obsahu svého kontejneru a rozhodne se poškozené či zničené dávky i tak inseminovat, má majitel plemenic šanci to zjistit, jen pokud je pravidelně a aktivně přítomen inseminaci svých plemenic. Pokud majitel plemenic nebývá přítomen inseminaci, bývá alespoň dobrým zvykem zanechat u karty inseminované plemenice použitou ID. To hned z několika důvodů. Inseminující osoba se částečně kryje před případným nařčením. Chovatel má relativní důkaz, čím byla plemenice inseminována. U ID, které byly i přes jejich poškození inseminovány, bývá na pejetě řada poškození vidět. H. SENZITIVITA "PŮLEK" x "ČTVRTEK", VLIV RŮZNĚ DLOUHÉ DOBY EXPOZICE Berndson (1976) provedl řadu experimentů odolnosti inseminační dávky vůči různě dlouhé expozici rozmrazující teploty. Jednotlivé ID byly vystavovány různě dlouhé době expozice teploty mimo dusík, s následným opětovným ponořením pod jeho hladinu (k opakovanému zchlazování). U všech ID byla následně posuzována motilita po rozmrazení. Ukázalo se, že sperma v "půlkách" je rezistentnější vůči poškození motility než ve "čtvrtkách" (viz. Graf 8). GRAF 8 - rezistence "půlek" a "čtvrtek" vůči různé délce expozice V dalším experimentu byla porovnávána rezistence jednotlivých dávek oproti dávkám uvnitř naplněné goblety. Pejety umístěné uvnitř ostatních v naplněné gobletě vykazovaly výrazně vyšší rezistenci vůči expozici venkovní teplotě, nežli pejety umístěné na kraji goblety či než samotné pejety. Jinak řečeno, pokud poškodíme neodborným zacházením celou gobletu se spermatem, míra poškození jednotlivých ID v ní se může značně lišit. Relativně nejvyšší šanci uchovat si svoji kvalitu mají dávky v prostředku goblety (chráněny ostatními), nejhůře na tom jsou pejety na okraji goblety. Oplozovací schopnost jednotlivých ID v gobletě se pak může dost značně lišit (viz. Graf 9).

12 GRAF 9 - rezistence pejet uvnitř naplněné goblety a na okraji goblety (ve skupině x samotné) Konečně, v posledním experimentu, byla nejprve hodnocena motilita v závislosti na délce expozice ve stabilních laboratorních podmínkách (graf 10). K rapidnímu poklesu motility dochází po ohřevu trvajícím 30 a více vteřin. GRAF 10 - motilita v závislosti na délce expozice v laboratorních podmínkách) Posléze pak došlo k posouzení motility i u ID, které byly v laboratorních podmínkách vystaveny opakovaně krátkodobé expozici teploty mimo standardní podmínky kontejneru (5x na dobu 10 vteřin či 3x na dobu 15 vteřin či 2x na dobu 30 vteřin či 2x 45 vteřin či 2x 60 vteřin). Mezi jednotlivými opakováními expozic byl interval 60 vteřin. Výsledky ukazuje graf 11. K rapidnímu poklesu motility opět dochází již po 30 a více vteřinách (graf 11).

13 GRAF 11 - motilita v závislosti na různých délkách expozice a počtech opakování I. JAK RYCHLE STOUPÁ TEPLOTA INSEMINAČNÍ DÁVKY? Saacke (1978) prováděl měření rychlosti ohřevu inseminační dávky. Z grafu 12 vyplývá, že ID se z výrobní teploty ohřeje na hraniční teplotu -130 o C již za méně než 10 vteřin. Tuto časovou hodnotu je důležité mít na paměti při práci v laboratoři i v praxi. Po cca deseti vteřinách již začíná proces rozmrazení ID, který se stoupající délkou expozice a počtem opakování, znamená nevratné poškození motility ID. GRAF 12 - ohřev ID v závislosti na délce expozice

14 J. VZTAH POČTU SPERMIÍ K ZABŘEZÁVÁNÍ V praxi se vyskytují případy, kdy je chovatel přesvědčován k odběru ID konkrétního býka argumentací, že jeho ID obsahují vyšší (dvojnásobný apod.) počet spermií. A proto "výborně" zabřezává. Nebo je zákazníkovi nabízeno, že mu budou dodány ID býků dle jeho volby s vyšším počtem spermií, což by mělo přinést lepší zabřezávání. Jde o pravdu, polopravdu či lež? V podstatě o vše dohromady. O pravdu jde z pohledu, že firma skutečně může chovateli vyrobit ID s např. dvojnásobným počtem spermií. Zvláště u průměrných, bezcenných býků, o které není z genetického pohledu zájem, tomu nic nebrání. Polopravdou je, že přidáním spermií do ID můžeme dosáhnout zlepšení zabřezávání. K tomu si zopakujme známá fakta o možnostech přístupu k výrobě ID (viz. začátek článku). Jednotliví býci se liší počtem spermií, které jsou potřeba k dosažení teoretické hranice horní oplozovací schopnosti. Samotný počet spermií v ID je tedy ve vztahu k oplozovací schopnosti býka velmi zjednodušeným kritériem. Kvalita spermatu nezávisí jen na počtu spermií, ale i na dalších parametrech ejakulátu (poměru frakcí KF a NF, kvalita akrozomu atd.). Existují býci, kteří mají při menším počtu spermií v pejetě lepší březost, nežli jiní býci při vysokém počtu spermií. Stejně tak se liší kvalita ejakulátu stejného býka v čase. S tím, že obvykle s věkem mírně klesá a kolísá i v krátkém časovém údobí, v závislostech na různých faktorech (zdraví býka, počet jeho skoků v čase, kondice, teplotní podmínky, výživa apod.). Každý ejakulát každého býka je proto vždy analyzován sérií laboratorních posouzení. Jejich cílem je určit optimální složení ID z pohledu oplozovací schopnosti po rozmrazení. Podle výsledku analýz a komerční hodnoty býka pak počítač doporučí, kolik by měly jeho ID z daného dne a skoku obsahovat spermií. K dosažení optimální, horní hranice oplozovací schopnosti, potřebují různí býci různý počet spermií. To lze vysledovat i z grafu 13 nizozemského autora Den Daase (1992). GRAF 13 - vztah mezi počtem spermií v ID a zabřezáváním

15 Býk A dosahuje vysokých oplozovacích hodnot již při relativně malém počtu spermií. Od určité hranice (cca 4 mil. spermií) u něj již žádným dalším přidáváním spermií do dávky plodnost výrazně nezvýšíme. U býka B se zprvu plodnost zvyšuje s růstem počtu spermií téměř lineárně. Od hranice cca 10 mil. spermií už jeho plodnost dále nijak podstatně neroste. U býka C se sice zvyšuje plodnost rovněž téměř lineárně s počtem spermií, ale jeho oplozovací schopnost je i při 15 mil. spermií nízká. Podle uvedeného vzorového příkladu bude mít nejlepší předpoklad zabřezávání býk B. Bude k tomu ale potřebovat cca 10 mil. spermií. Býk A na tom nebude o mnoho hůře, stačí mu k tomu ale jen 4 mil. spermií. Býk C bude nejspíše vyřazen z plemenitby, protože k výrobě dávek s dostatečnou oplozovací schopností by u něj bylo potřeba cca 20 mil. spermií na dávku. Nyní se na příklad podívejme z pohledu prodejnosti. Předpokládejme, že objem ejakulátu je u všech 3 býků obdobný. Mají-li býci A a B dostatečnou genetickou kvalitu (PH), nebrání nic jejich prodeji. Býk A bude mít oproti býkovi B nepatně nižší oplozovací schopnost, ale produkce spermatu u něj bude ekonomicky daleko efektivnější. Na odchylky ve výsledné plodnosti obou býků v terénu budou mít mnohem větší vliv podmínky vnějšího prostředí (kvalita zacházení s ID, inseminace, vliv plemenice apod.), nežli nepatrný rozdíl v jejich oplozovací schopnosti. Býk C má pravděpodobně smůlu, protože produkce jeho ID není rentabilní. Jen pokud se jedná o geneticky vynikajícího býka, přistoupí se k produkci ID. Ta bude v jeho případě ze všech tří býků nejméně rentabilní a jeho plodnost nebude i tak valná. Výborná genetika a špatné parametry spermatu znamenají rovněž automaticky vyšší cenu za sperma. Nyní se na tyto 3 býky podívejme z pohledu "tvrzení" o jejich zvýšené plodnosti přidáním dvojnásobného množství spermií. U býka A žádného dalšího efektu přidáním spermií nedosáhneme. V jeho případě by tedy takové tvrzení bylo lží. U býka B sice lze přidáním dvojnásobného počtu spermií mírně zvyšovat oplozovací schopnost, ale efekt v plodnosti bude jen malý. Navíc si tento postup můžeme dovolit jen u geneticky průměrných a podprůměrných býků. U nadprůměrného býka bychom prodělávali - dvojnásobný počet spermií znamená o polovinu menší produkci jeho ID. Zbývá býk C. Firma bude jeho sperma produkovat, jen pokud je geneticky výborný. Už k dosažení alespoň průměrné březosti ale bude nutno dávkovat takové množství spermií, že si nějaké další zvyšování (natož dvojnásobné) nebude firma moci dovolit. Takže v postatě jde z pohledu uvedeného o nesmysl. V dnešním komerčním prostředí to možná její šiřitel bude nejspíše považovat za "chytrou" komerční fintu. Přidávat spermie ale lze jen u geneticky průměrných a podprůměrných býků, kteří navíc současně vykazují, už tak jako tak, nadprůměrnou plodnost. Závěr je jako vždy na chovateli. Je na něm, zda si "nechá věšet bulíky na nos", zda nabídku využije proto, že se bude snažit vzhledem ke svým chovatelským kvalitám udělat "kompromis mezi genetickou kvalitou a březostí" či zda prodejce s takovým tvrzením" vyžene". ZÁVĚREM: Existují podprůměrní, průměrní a nadprůměrní inseminátoři, chovatelé i prodejci. Křivka náhodného rozdělení mluví pro praxi jasně. Varianta, že se sejdou v podniku všichni tři nadprůměrní, je málo frekventovaným ideálem, který je žádoucí. Varianta, kdy se sejdou tři podprůměrní, by měla vézt k jejich postupné eliminaci z praxe, ač to tak, díky různým stabilizačním dotacím či nedostatečnému konkurenčnímu prostředí, vždy není. Chybu uděláme každý, jde o to si ji uvědomit a opakovat co nejméně. Pokusme se společně posunout hranici průměru v oblasti reprodukce našich stád aspoň o malý kousek nahoru. V příštím, srpnovém katalogu přineseme další informace z workshopů REPRODUKCE 2008, pořádaných v květnu letošního roku, včetně překladu americké metodiky přípravy pejet k inseminaci.

Popis stanovení plemenné hodnoty pro plodnost u plemene H

Popis stanovení plemenné hodnoty pro plodnost u plemene H Popis stanovení plemenné hodnoty pro plodnost u plemene H Vyhodnocují se inseminace provedené před třemi měsíci a starší, tedy po vyšetření březosti. Inseminace provedené dříve než v roce 1995 nejsou do

Více

Šlechtitelský program plemene highland

Šlechtitelský program plemene highland Šlechtitelský program plemene highland 1. Charakteristika a historie plemene Highland, neboli skotský náhorní skot, pochází z oblastí severozápadní skotské vysočiny a centrálního Skotska. Toto plemeno

Více

Šlechtitelský program plemene galloway

Šlechtitelský program plemene galloway Šlechtitelský program plemene galloway 1. Charakteristika a historie plemene Plemeno Galloway je zmiňováno již v písemnostech z dob římské okupace britských ostrovů. Bylo tehdy popisováno jako podivné,

Více

Stádník, L. Doležalová, M. Možnosti optimalizace oplozovací schopnosti inseminačních dávek býků

Stádník, L. Doležalová, M. Možnosti optimalizace oplozovací schopnosti inseminačních dávek býků Stádník, L. Doležalová, M. Možnosti optimalizace oplozovací schopnosti inseminačních dávek býků ÚVOD PLODNOST základní vlastnost ekonomika chovu - úroveň je nedostatečná = ekonomicky dlouhodobě neudržitelná

Více

Metody inseminace krav: rektáln vaginorektální pro praktikanty pomocí poševního zrcadla Albrechtsenovými kleštěmi (tzv.

Metody inseminace krav: rektáln vaginorektální pro praktikanty pomocí poševního zrcadla Albrechtsenovými kleštěmi (tzv. Metody inseminace Inseminace krav Metody inseminace krav: rektáln vaginorektální pro praktikanty pomocí poševního zrcadla Albrechtsenovými kleštěmi (tzv. italská metoda) Nejběžněji se využívá Rektální

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 V roce 2014 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

154/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 17. května 2000. o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů

154/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 17. května 2000. o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů 154/2000 Sb. ZÁKON ze dne 17. května 2000 o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů Změna: 162/2003 Sb. Změna: 282/2003 Sb. Změna: 282/2003 Sb. (část)

Více

Digitální paměťový osciloskop (DSO)

Digitální paměťový osciloskop (DSO) http://www.coptkm.cz/ Digitální paměťový osciloskop (DSO) Obr. 1 Blokové schéma DSO Konstrukce U digitálního paměťového osciloskopu je obrazovka čistě indikační zařízení. Vlastní měřicí přístroj je rychlý

Více

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY Karel Trtík ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR Abstrakt Článek je zaměřen na problematiku vyztužování

Více

PROGRAM MTS PRO BŘEZOST upgrade 2016

PROGRAM MTS PRO BŘEZOST upgrade 2016 PROGRAM MTS PRO BŘEZOST upgrade 2016 BLÍŽÍ SE LÉTO A OPĚT SE OBJEVUJÍ NABÍDKY ZARUČENĚ LÉPE BŘEZNOUCÍCH BÝKŮ ČI RADY POUŠTĚT JEN LEVNÉ TESTANTY, POPŘÍPADĚ NEPŘIPOUŠTĚT REPRODUKCE - JE ALE MULTIFAKTORIÁLNÍ

Více

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU Čeřovský, J. Výzkumný ústav živočišné výroby Praha, pracoviště Kostelec nad Orlicí Rentabilita produkce selat je velice variabilní fenomén a spíše je

Více

1) Je vydána na základě a v mezích zákona, do něhož již byly příslušné směrnice Evropských společenství promítnuty.

1) Je vydána na základě a v mezích zákona, do něhož již byly příslušné směrnice Evropských společenství promítnuty. 448/2006 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 1. září 2006 o provedení některých ustanovení plemenářského zákona ve znění vyhlášky č. 57/2011 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 33 zákona

Více

1.9.2 Selekce 47 1.9.3 Metody plemenitby 50

1.9.2 Selekce 47 1.9.3 Metody plemenitby 50 Obsah ÚVOD 10 1 OBECNÉ ZÁKLADY CHOVU HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT 11 1.1 Chov hospodářských zvířat v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství 11 1.2 Domestikace hospodářských zvířat 12 1.2.1 Průběh domestikace

Více

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace

12. SUŠENÍ. Obr. 12.1 Kapilární elevace 12. SUŠENÍ Při sušení odstraňujeme z tuhého u zadrženou kapalinu, většinou vodu. Odstranění kapaliny z tuhé fáze může být realizováno mechanicky (filtrací, lisováním, odstředěním), fyzikálně-chemicky (adsorpcí

Více

Zdroje, komparativní výhody a rozdělení důchodů

Zdroje, komparativní výhody a rozdělení důchodů Zdroje, komparativní výhody a rozdělení důchodů PŘEDNÁŠKA 2 STRUKTURA Výrobní možnosti Vztah cen výstupu a cen a množství vstupů Vztah výstupních a výstupních cen a množství výstupu a vstupů. Obchod v

Více

Metodika hodnocení strukturních změn v ocelích při tepelném zpracování

Metodika hodnocení strukturních změn v ocelích při tepelném zpracování Metodika hodnocení strukturních změn v ocelích při tepelném zpracování Bc. Pavel Bílek Ing. Jana Sobotová, Ph.D Abstrakt Předložená práce se zabývá volbou metodiky hodnocení strukturních změn ve vysokolegovaných

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Sojové boby long. Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu. Únor 2003

Sojové boby long. Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu. Únor 2003 Sojové boby long Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu Únor 2003 1 Sojové boby na vzestup Trh sojových bobů se nacházel v dlouhodobém sestupném trendu. Podle všech ukazatelů utvořil na začátku minulého

Více

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Z chovatelské praxe a z celé řady vědeckých experimentů

Více

Live Cattle long Nákup hovězího spekulace na vzestup ceny

Live Cattle long Nákup hovězího spekulace na vzestup ceny Live Cattle long Nákup hovězího spekulace na vzestup ceny srpen 2002 1 Úvod Díky rozlehlým pastvinám a velké nabídce obilnin se ve Spojených státech postupně vytvořil silný sektor chovu hovězího. USA se

Více

MĚŘENÍ VZDUCHOVÉ NEPRŮZVUČNOSTI LEHKÝCH MONTOVANÝCH PŘÍČEK ZE SÁDROKARTONU S IZOLAČNÍ VÝPLNÍ Z KAMENNÉ VLNY

MĚŘENÍ VZDUCHOVÉ NEPRŮZVUČNOSTI LEHKÝCH MONTOVANÝCH PŘÍČEK ZE SÁDROKARTONU S IZOLAČNÍ VÝPLNÍ Z KAMENNÉ VLNY dnešní téma: MĚŘENÍ VZDUCHOVÉ NEPRŮZVUČNOSTI LEHKÝCH MONTOVANÝCH PŘÍČEK ZE SÁDROKARTONU S IZOLAČNÍ VÝPLNÍ Z KAMENNÉ VLNY Autor měření: Ing. Arch. Luděk Kovář, Rockwool, a. s. Autor článku: Ing. Pavel Matoušek,

Více

VODA S ENERGIÍ Univerzita odhalila tajemství vody Objev hexagonální vody

VODA S ENERGIÍ Univerzita odhalila tajemství vody Objev hexagonální vody VODA S ENERGIÍ Univerzita odhalila tajemství vody Objev hexagonální vody Čtvrté skupenství vody: Hexagonální voda: Na univerzitě ve Washingtonu bylo objeveno čtvrté skupenství vody, což může vysvětlit

Více

Jiří Brus. (Verze 1.0.1-2005) (neupravená a neúplná)

Jiří Brus. (Verze 1.0.1-2005) (neupravená a neúplná) Jiří Brus (Verze 1.0.1-2005) (neupravená a neúplná) Ústav makromolekulární chemie AV ČR, Heyrovského nám. 2, Praha 6 - Petřiny 162 06 e-mail: brus@imc.cas.cz Transverzální magnetizace, která vykonává precesi

Více

Veterinářství Plasy. Maturitní okruhy

Veterinářství Plasy. Maturitní okruhy Maturitní okruhy 1. Chov skotu 2. Chov koní 3. Chov prasat 4. Plemenitba skotu Veterinářství Plasy Chov zvířat 5. Biologické předpoklady produkce mléka a jeho získávání 6. Produkce hovězího masa a jeho

Více

VLIV APLIKACE PŘÍPRAVKU SUPERGESTRAN inj. NA VÝSKYT A SPEKTRUM PATOLOGICKY ZMĚNĚNÝCH SPERMIÍ V EJAKULÁTU KANCŮ

VLIV APLIKACE PŘÍPRAVKU SUPERGESTRAN inj. NA VÝSKYT A SPEKTRUM PATOLOGICKY ZMĚNĚNÝCH SPERMIÍ V EJAKULÁTU KANCŮ Středoškolská technika 2011 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT VLIV APLIKACE PŘÍPRAVKU SUPERGESTRAN inj. NA VÝSKYT A SPEKTRUM PATOLOGICKY ZMĚNĚNÝCH SPERMIÍ V EJAKULÁTU KANCŮ Martina

Více

DESIGN HALOGENOVÝCH VÝBOJEK

DESIGN HALOGENOVÝCH VÝBOJEK DESIGN HALOGENOVÝCH VÝBOJEK (Vliv koroze elektrod na světelný tok a barevnou teplotu u halogenových výbojek) Karel Chobot VŠB TU Ostrava Fakulta metalurgie a materiálového inženýrsví Abstrakt V článku

Více

Řád plemenné knihy plemene Aberdeen Angus

Řád plemenné knihy plemene Aberdeen Angus Řád plemenné knihy plemene Aberdeen Angus l. Základní východiska plemenné knihy 1.1. Právním základem řádu plemenné knihy (dále jen Řád PK) je zákon ČR č. 344/2006 Sb. o šlechtění, plemenitbě a evidenci

Více

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Autor RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Blok BK14 - Sekundární prašnost Datum Prosinec 2001 Poznámka Text neprošel

Více

ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 2015

ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 2015 ENVItech Bohemia s.r.o. Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích v roce 215 215 Obsah 1 Úvod... 2 2 Imisní limity... 3 3 Vyhodnocení kvality ovzduší v Otrokovicích... 4 3.1 Suspendované částice PM 1,

Více

Komplexní tisková řešení

Komplexní tisková řešení Komplexní tisková řešení flexibilita v inovaci a dodávkách kvalita a zkušenosti v oblasti tiskového řešení optimalizace na míru přímo pro Vás 1. Popis auditu a analýzy s následným optimalizačním řešením

Více

Citlivostní analý za pojistna sazba

Citlivostní analý za pojistna sazba Popis výsledků citlivostní analýzy pojistná sazba Zadání Na základě požadavku Odborné komise pro důchodovou reformu se níže uvedená citlivostní analýza zabývá dopady změny sazby pojistného na důchodové

Více

Poslední novinka v systémech detekce říje...

Poslední novinka v systémech detekce říje... Poslední novinka v systémech detekce říje... Dairymaster s hrdostí představuje technologicky nejvyspělejší metodu vyhledávání říje u krav - MooMonitor. Využijte výhod programu... MooMonitor Brochure MTS

Více

MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ MZDOVÝCH ÚROVNÍ A STRUKTUR

MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ MZDOVÝCH ÚROVNÍ A STRUKTUR MEZINÁRODNÍ SROVNÁNÍ MZDOVÝCH ÚROVNÍ A STRUKTUR Za referenční rok 2002 bylo provedeno pan-evropské strukturální šetření mezd zaměstnanců (SES) ve všech dnešních členských státech Evropské unie kromě Malty

Více

MAKROEKONOMIE I. (Mgr.)

MAKROEKONOMIE I. (Mgr.) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium předmětu MAKROEKONOMIE I. (Mgr.) Zimní semestr 2006/07 Metodický list č. 6 11) Teorie reálných hospodářských cyklů 12) Dlouhodobý

Více

Formulář pro uplatnění připomínek, stanovisek a názorů

Formulář pro uplatnění připomínek, stanovisek a názorů Formulář pro uplatnění připomínek, stanovisek a názorů NÁZEV NÁVRHU OPATŘENÍ KE KONZULTACI: Analýza trhu č. A/6/XX.2014-YY, trh č. 6 velkoobchodní koncové segmenty pronajatých okruhů bez ohledu na technologii

Více

DOJÍŽĎKA A VYJÍŽĎKA DO ZAMĚSTNÁNÍ DO/Z HL. M. PRAHY

DOJÍŽĎKA A VYJÍŽĎKA DO ZAMĚSTNÁNÍ DO/Z HL. M. PRAHY DOJÍŽĎKA A VYJÍŽĎKA DO ZAMĚSTNÁNÍ DO/Z HL. M. PRAHY Analýza základních charakteristik a vývoje Ing. Jiří Mejstřík září 2012 Dojížďka a vyjížďka do zaměstnání do/z hl. m. Prahy aktualizace 2012 Analýza

Více

370/2006 Sb. VYHLÁŠKA

370/2006 Sb. VYHLÁŠKA 370/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. července 2006 o odborných kurzech k výkonu některých odborných činností v oblasti šlechtění a plemenitby hospodářských zvířat Ministerstvo zemědělství stanoví podle 33 zákona

Více

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola užitkovosti (KU) dojených plemen skotu je v České republice prováděna podle

Více

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny 158 ZDENĚK ZELINKA Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny Zdeněk Zelinka GRADA PUBLISHING Obsah Úvod... 7 1 Co je podzemní voda... 8 1.1 Voda průlinová...

Více

Informační zátěž dopravního systému a mentální kapacita řidiče

Informační zátěž dopravního systému a mentální kapacita řidiče Informační zátěž dopravního systému a mentální kapacita řidiče Vlasta Rehnová* Matúš Šucha** Centrum dopravního výzkumu, Praha* Katedra psychologie Filozofické fakulty, Univerzita Palackého Olomouc** vlasta.rehnova@cdv.cz,

Více

III. Systemizace. služebních a pracovních míst s účinností od 1. 1. 2016. Strana 1 (celkem 23)

III. Systemizace. služebních a pracovních míst s účinností od 1. 1. 2016. Strana 1 (celkem 23) III. Systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. 1. 2016 Strana 1 ( 23) OBSAH 1. ÚVOD 2. SYSTEMIZAČNÍ ÚDAJE 2.1. Služební a pracovní místa 2.2. Místa představených a vedoucích zaměstnanců

Více

Být jen cool nestačí

Být jen cool nestačí Být jen cool nestačí aneb jak správně zacházet s inseminačními dávkami MVDr. Lenka Povolná, Chovatelské družstvo Impuls, družstvo Zabřezávání krav a jalovic patří k velmi často diskutovaným tématům. Nezřídka

Více

III. Charakteristika výsledků 4. čtvrtletí 2005

III. Charakteristika výsledků 4. čtvrtletí 2005 III. Charakteristika výsledků 4. čtvrtletí 2005 Prezentované výsledky šetření charakterizují (v souladu s uplatněnými mezinárodními metodickými přístupy) populaci žijící pouze ve vybraných bytech. Situace

Více

VÝVOJ KOJENECKÉ ÚMRTNOSTI V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1950-2011

VÝVOJ KOJENECKÉ ÚMRTNOSTI V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1950-2011 RELIK 213. Reprodukce lidského kapitálu vzájemné vazby a souvislosti. 9. 1. prosince 213 VÝVOJ KOJENECKÉ ÚMRTNOSTI V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 195-211 Jana Langhamrová Abstrakt Kojenecká úmrtnost se v posledních

Více

Měření povrchového napětí kapaliny metodou maximální kapky

Měření povrchového napětí kapaliny metodou maximální kapky Měření povrchového napětí kapaliny metodou maximální kapky Online: http://www.sclpx.eu/lab2r.php?exp=3 Tento experiment byl publikován autorem práce v [33] a jedná se o zcela původní metodu pro experimentální

Více

Zefektivnění akumulace energie a zajištění stability rozvodné sítě rozšířením provozního pásma přečerpávacích vodních elektráren

Zefektivnění akumulace energie a zajištění stability rozvodné sítě rozšířením provozního pásma přečerpávacích vodních elektráren Výzkumná zpráva TH01020982-2015V007 Zefektivnění akumulace energie a zajištění stability rozvodné sítě rozšířením provozního pásma přečerpávacích vodních elektráren Autoři: M. Kotek, D. Jašíková, V. Kopecký,

Více

Strategický management

Strategický management Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Strategický management Matice hodnocení strategické pozice SPACE Chvála Martin ME, 25 % Jakubová Petra ME, 25 % Minx Tomáš

Více

III. N á v r h ZÁKON

III. N á v r h ZÁKON III. N á v r h ZÁKON ze dne... 2015, kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění

Více

5 Analýza letecké dopravy (OKEČ 62)

5 Analýza letecké dopravy (OKEČ 62) 5 Analýza letecké dopravy (OKEČ 62) 5.1 Popis letecké dopravy 5.1.1 Činnosti v letecké dopravě Do odvětví letecké dopravy se zařazují následující odvětvové činnosti: Pravidelná letecká doprava (OKEČ 62.1);

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

Akciové. investování. www.xtb.cz

Akciové. investování. www.xtb.cz Akciové investování www.xtb.cz Obsah Úvod k akciovému investování 9 základní pojmů akciového investora Důležité faktory čas, výnos, riziko 3 +1 investiční strategie: Hodnotové investiční tituly Růstové

Více

Cobb500. Brojler. Doporučení pro výkrm kuřat

Cobb500. Brojler. Doporučení pro výkrm kuřat Cobb500 Brojler Brojler Cobb 500 Brojler Cobb 500 nabízí díky neustále zlepšujícímu se genetickému potenciálu předpoklady pro dosahování maximálních hmotnostních přírůstků při současně zlepšené konverzi

Více

CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně)

CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně) CHOVATELSKÝ ŘÁD KRaAOP (navrhované změny označeny červeně) I. Úvodní ustanovení 1. Chovatelský a zápisní řád klubu je základní normou pro chov plemen psů začleněných do klubu. 2. Základní chovatelskou

Více

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů

Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Závěrečná zpráva Monitoring sýčků obecných na jižní Moravě s využitím analýzy pořízených zvukových záznamů Český svaz ochránců přírody, základní organizace 56/02 Břeclav Listopad 2009 Úvod Projekt Monitoring

Více

Výsledky průzkumu mezi absolventy VUT v Brně z let 2011-2012

Výsledky průzkumu mezi absolventy VUT v Brně z let 2011-2012 Výsledky průzkumu mezi absolventy VUT v Brně z let 2011-2012 Únor 2014 Útvar vnějších vztahů VUT v Brně, zpracovala: Eva Kneblová Obsah 1. Úvod a metodologie... 3 2. Hledání zaměstnání... 4 2.1 Doba hledání

Více

Nástroje jsou součástí obchodní politiky země, jsou zaměřeny na regulaci mezinárodního obchodu. Clo (dovozní) = daň uvalená na importované zboží

Nástroje jsou součástí obchodní politiky země, jsou zaměřeny na regulaci mezinárodního obchodu. Clo (dovozní) = daň uvalená na importované zboží V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY Druhy nástrojů Nástroje jsou součástí obchodní politiky země, jsou zaměřeny na regulaci mezinárodního obchodu. Cla úvod Clo (dovozní) = daň uvalená na importované zboží Dělení:

Více

Systém. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha

Systém. Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Systém testování a šlechtění skotu v ČR Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Organizace zapojené do šlechtění skotu v ČR Objektivní činnosti spojené s testováním a posuzováním užitkových vlastností

Více

ANALÝZA STRUKTURY A DIFERENCIACE MEZD ZAMĚSTNANCŮ EMPLOEE STRUCTURE ANALYSIS AND WAGE DIFFERENTIATION ANALYSIS

ANALÝZA STRUKTURY A DIFERENCIACE MEZD ZAMĚSTNANCŮ EMPLOEE STRUCTURE ANALYSIS AND WAGE DIFFERENTIATION ANALYSIS ANALÝZA STRUKTURY A DIFERENCIACE MEZD ZAMĚSTNANCŮ EMPLOEE STRUCTURE ANALYSIS AND WAGE DIFFERENTIATION ANALYSIS Pavel Tomšík, Stanislava Bartošová Abstrakt Příspěvek se zabývá analýzou struktury zaměstnanců

Více

Příloha P.1 Mapa větrných oblastí

Příloha P.1 Mapa větrných oblastí Příloha P.1 Mapa větrných oblastí P.1.1 Úvod Podle metodiky Eurokódů se velikost zatížení větrem odvozuje z výchozí hodnoty základní rychlosti větru, definované jako střední rychlost větru v intervalu

Více

SROVNÁNÍ MÍRY NEZAMĚSTNANOSTI A VZDĚLANOSTI U VYBRANÝCH KRAJŮ

SROVNÁNÍ MÍRY NEZAMĚSTNANOSTI A VZDĚLANOSTI U VYBRANÝCH KRAJŮ SROVNÁNÍ MÍRY NEZAMĚSTNANOSTI A VZDĚLANOSTI U VYBRANÝCH KRAJŮ Pavel Linha Abstrakt I když se Česká republika rozkládá na poměrně malém území, je možné zde nalézt velké rozdíly v hodnotách různých ukazatelů.

Více

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout

Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Chcete se stát dobrým chovatelem aneb choroba, které je třeba se vyhnout Následující článek patří do série článků, týkajících se problematiky chovu, zejména leopardího psa z Louisiany, které jsme se rozhodli

Více

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem

Analýza a vyhodnocení. zdravotního stavu. obyvatel. města TŘEBÍČ. Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TŘEBÍČ Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem MUDr. Stanislav Wasserbauer Hana Pokorná Jihlava, září 2012 Obsah: 1 Úvod...4

Více

Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním 2015. Mgr. Martin Úlovec

Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním 2015. Mgr. Martin Úlovec Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním 2015 Mgr. Martin Úlovec Praha 2015 1 OBSAH 1. Úvodní poznámky... 3 2. Nezaměstnanost absolventů škol a hospodářská krize... 4 3. Počty

Více

Centrální databáze nežádoucích událostí

Centrální databáze nežádoucích událostí Centrální databáze nežádoucích událostí srovnání zdravotnických zařízení 4.čtvrtletí 2009 Kabinet veřejného zdravotnictví 3.lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze Obsah Centrální databáze nežádoucích

Více

Svaz chovatelů českého strakatého skotu

Svaz chovatelů českého strakatého skotu Svaz chovatelů českého strakatého skotu chovný cíl a standard šlechtitelský program českého strakatého skotu duben 2007 brozura.indd 16 24.7.2009 9:56:59 Chovný cíl a šlechtitelský program se vztahují

Více

3. Vlastnická struktura domů a právní důvody užívání bytů

3. Vlastnická struktura domů a právní důvody užívání bytů 3. Vlastnická struktura domů a právní důvody bytů Zjišťování druhu vlastníka domů a právního důvodu bytů má při sčítání domovního a bytového fondu dlouhou tradici. Dotaz na vlastníka domu se poprvé objevil

Více

ROZVOJ CREEPOVÉ DEFORMACE A POŠKOZENÍ KOMORY PŘEHŘÍVÁKU Z CrMoV OCELI

ROZVOJ CREEPOVÉ DEFORMACE A POŠKOZENÍ KOMORY PŘEHŘÍVÁKU Z CrMoV OCELI ROZVOJ CREEPOVÉ DEFORMACE A POŠKOZENÍ KOMORY PŘEHŘÍVÁKU Z CrMoV OCELI Jan Masák, Jan Korouš BiSAFE s.r.o., Malebná 1049, 149 00 Praha 4 Příspěvek uvádí výsledky redistribuce napětí, rozvoje deformace a

Více

NĚKTERÉ ZÁVĚRY Z ÚVODNÍ NÁKLADOVÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU V ŠESTI SLÉVÁRNÁCH. Václav Figala a Sylvie Žitníková b Václav Kafka c

NĚKTERÉ ZÁVĚRY Z ÚVODNÍ NÁKLADOVÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU V ŠESTI SLÉVÁRNÁCH. Václav Figala a Sylvie Žitníková b Václav Kafka c NĚKTERÉ ZÁVĚRY Z ÚVODNÍ NÁKLADOVÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU V ŠESTI SLÉVÁRNÁCH Václav Figala a Sylvie Žitníková b Václav Kafka c a) VŠB-TU Ostrava, FMMI, Katedra slévárenství, 17. listopadu 15, 708

Více

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod INFORMACE NRL č. 12/2 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí Hz I. Úvod V poslední době se stále častěji setkáváme s dotazy na vliv elektromagnetického pole v okolí

Více

METODIKA CHOVU VALAŠSKÉ OVCE

METODIKA CHOVU VALAŠSKÉ OVCE METODIKA CHOVU VALAŠSKÉ OVCE PLEMENO, jeho chov a šlechtění 1. Stručný historický vývoj plemene Valašské ovce se na území ČR dostaly spolu s valašskou kolonizací Karpat, která začala ve 14. století a v

Více

Úbytek stratosférického ozónu a pozorované abiotické poškození rostlin u nás

Úbytek stratosférického ozónu a pozorované abiotické poškození rostlin u nás Úbytek stratosférického ozónu a pozorované abiotické poškození rostlin u nás Libuše Májková, Státní rostlinolékařská správa Opava Tomáš Litschmann, soudní znalec v oboru meteorologie a klimatologie, Moravský

Více

II. Nemoci a zdravotní omezení související s výkonem povolání

II. Nemoci a zdravotní omezení související s výkonem povolání II. Nemoci a zdravotní omezení související s výkonem povolání Otázky o nemocech a zdravotních omezeních souvisejících s výkonem stávajícího nebo předcházejícího zaměstnání byly pokládány všem zaměstnaným

Více

pořádají III. ročník mezinárodního semináře

pořádají III. ročník mezinárodního semináře Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno Agronomická fakulta Ústav chovu hospodářských zvířat a Svaz chovatelů českého strakatého skotu pořádají III. ročník mezinárodního semináře AKTUÁLNÍ PROBLÉMY

Více

4 Porodnost a plodnost

4 Porodnost a plodnost 4 Porodnost a plodnost Od roku 2009 se počet živě narozených v ČR snižuje. V roce 2013 se živě narodilo 106,8 tisíce dětí. Poprvé v historii se na území Česka narodila paterčata. Podíl dětí narozených

Více

Zhodnocení šlechtitelské práce plemene český teplokrevník

Zhodnocení šlechtitelské práce plemene český teplokrevník Zhodnocení šlechtitelské práce plemene český teplokrevník Úvod Český teplokrevník (dále jen ČT) představuje nejpočetnější plemeno koní chované v České republice. Je tedy v rámci ČR nevětším producentem

Více

Výhled cen plynu do roku 2020 (a vliv břidlicového plynu)

Výhled cen plynu do roku 2020 (a vliv břidlicového plynu) Výhled cen plynu do roku 2020 (a vliv břidlicového plynu) Jiří Mlynář XVII. jarní konference AEM 27. 3. 2012 RWE Supply & Trading CZ, a.s. Historický vývoj cen plynu > Ceny ve smlouvách s producenty z

Více

ZACHÁZENÍ S INSEMINAČNÍ DÁVKOU Mel DeJarnette, Senior Reproductive Specialist Dr. Ray Nebel, Senior Reproductive Specialist

ZACHÁZENÍ S INSEMINAČNÍ DÁVKOU Mel DeJarnette, Senior Reproductive Specialist Dr. Ray Nebel, Senior Reproductive Specialist ZACHÁZENÍ S INSEMINAČNÍ DÁVKOU Mel DeJarnette, Senior Reproductive Specialist Dr. Ray Nebel, Senior Reproductive Specialist Bezchybná manipulace s inseminační dávkou je jedním z předpokladů dosažení uspokojivých

Více

Absolventi středních škol a trh práce PEDAGOGIKA, UČITELSTVÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE. Odvětví:

Absolventi středních škol a trh práce PEDAGOGIKA, UČITELSTVÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE. Odvětví: Absolventi středních škol a trh práce Odvětví: PEDAGOGIKA, UČITELSTVÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů Praha 2015 Obsah 1. Úvodní slovo... 3 2. Nově přijatí

Více

Hodnocení změn v postojích studentů intervenovaných

Hodnocení změn v postojích studentů intervenovaných Hodnocení změn v postojích studentů intervenovaných programem NEKUŘÁCKÉ ZDRAVOTNICTVÍ SZŠ Svitavy 4. ročník školní rok 2004/2005 zpracováno v září 2005 OBSAH strana Úvod 2 1. Kouření studentů 4 2. Kuřácké

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA JABLUNKOVA 2015-2023 STATISTICKÝ POPIS MĚSTA JABLUNKOVA A JEHO SROVNÁNÍ S REFERENČNÍMI ÚZEMNÍMI JEDNOTKAMI

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA JABLUNKOVA 2015-2023 STATISTICKÝ POPIS MĚSTA JABLUNKOVA A JEHO SROVNÁNÍ S REFERENČNÍMI ÚZEMNÍMI JEDNOTKAMI STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA JABLUNKOVA 2015-2023 STATISTICKÝ POPIS MĚSTA JABLUNKOVA A JEHO SROVNÁNÍ S REFERENČNÍMI ÚZEMNÍMI JEDNOTKAMI 2015 OBSAH ÚVOD 2 1. OBYVATELSTVO A JEHO CHARAKTERISTIKY 3 1.1

Více

Spolehlivost a provozní vlastnosti kondenzátorů

Spolehlivost a provozní vlastnosti kondenzátorů Spolehlivost a provozní vlastnosti kondenzátorů Tímto článkem bychom rádi poskytli, zejména konstruktérům elektronických zařízení, více informací o konstrukci, elektrických a mechanických parametrech elektronických

Více

Pěstování sadebního materiálu buku a dubu řízkováním přednáška 13.11.2013

Pěstování sadebního materiálu buku a dubu řízkováním přednáška 13.11.2013 Pěstování sadebního materiálu buku a dubu řízkováním přednáška 13.11.2013 doc. Ing. Antonín Jurásek, CSc. Tato akce se koná v rámci projektu: Inovace biologických a lesnických disciplín pro vyšší konkurenceschopnost

Více

Spreadový týdeník 26.-30.1.2015

Spreadový týdeník 26.-30.1.2015 Spreadový týdeník 26.-30.1.2015 Marek Hauf analytik hauf@hbpartners.cz Tel: 234 768 016 SHRNUTÍ PŘEDEŠLÉHO TÝDNE: Graf č. 1: Komoditní spread CBM5-CBZ5 (zdroj: Track`n Trade) Pohled zpět na týden 12.1.-16.1.2015

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Listopad 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem prosince poklesly spotřebitelské ceny během listopadu o 0,5 procenta.

Více

Absolventi středních škol a trh práce DOPRAVA A SPOJE. Odvětví: Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů

Absolventi středních škol a trh práce DOPRAVA A SPOJE. Odvětví: Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů Absolventi středních škol a trh práce Odvětví: DOPRAVA A SPOJE Ing. Mgr. Pavla Paterová Mgr. Gabriela Doležalová a kolektiv autorů Praha 2015 Obsah 1. Úvodní slovo... 3 2. Nově přijatí žáci a absolventi

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE ZE ZÁKLADŮ FIREMNÍCH FINANCÍ. Kalkulační propočty, řízení nákladů a kalkulační metody.

SEMINÁRNÍ PRÁCE ZE ZÁKLADŮ FIREMNÍCH FINANCÍ. Kalkulační propočty, řízení nákladů a kalkulační metody. SEMINÁRNÍ PRÁCE ZE ZÁKLADŮ FIREMNÍCH FINANCÍ Téma: Kalkulační propočty, řízení nákladů a kalkulační metody. Zpracoval(a): Dvořáková Hana Fojtíková Veronika Maříková Jana Datum prezentace: 21.dubna 2004

Více

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tato stránka je určena především pro drobné stavebníky, kteří vyrábějí beton doma v ambulantních podmínkách. Na této stránce najdete stručné návody jak namíchat betonovou směs a jaké zásady dodržel při

Více

Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben 2013)

Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben 2013) Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben 2013) Ing. Jana Šubrtová 31.05.2013 Obsah Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben

Více

Mikroekonomie I: Cenová elasticita a dokonalá konkurence

Mikroekonomie I: Cenová elasticita a dokonalá konkurence PhDr. Praha, VŠFS, 8.11.2010 Cenová elasticita V jakém rozsahu se změní poptávané či nabízené množství při změně ceny? Cenová elasticita (pružnost) je procentuální změna poptávaného či nabízeného množství

Více

BRACHYCEFALICKÝ SYNDROM

BRACHYCEFALICKÝ SYNDROM BRACHYCEFALICKÝ SYNDROM...patologie povýšená na plemenný znak MVDr. Jana Langerová Animal Clinic Praha FAKTA: v současnosti je oblíbenost brachycefalických plemen na vzestupu současný šlechtitelský trend

Více

Aktualizace demografické prognózy. MČ Praha Zbraslav. Tomáš Soukup. prosinec 2012. Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč

Aktualizace demografické prognózy. MČ Praha Zbraslav. Tomáš Soukup. prosinec 2012. Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč Aktualizace demografické prognózy MČ Praha Zbraslav prosinec 2012 Tomáš Soukup Šmeralova 4 170 00 Praha - Bubeneč IČ: 73534781 TEL: +420 739 358 697 E-mail: info@vyzkumysoukup.cz www.vyzkumysoukup.cz Obsah

Více

Péče. o bazénovou vodu. www.mountfield.cz

Péče. o bazénovou vodu. www.mountfield.cz Péče o bazénovou vodu www.mountfield.cz Křišťálově čistá voda je přáním každého majitele bazénu, a to po celou koupací sezonu. Na první pohled se může zdát, že úprava vody v bazénu je složitá. Ale hned

Více

+ ω y = 0 pohybová rovnice tlumených kmitů. r dr dt. B m. k m. Tlumené kmity

+ ω y = 0 pohybová rovnice tlumených kmitů. r dr dt. B m. k m. Tlumené kmity Tlumené kmit V praxi téměř vžd brání pohbu nějaká brzdicí síla, jejíž původ je v třecích silách mezi reálnými těles. Matematický popis těchto sil bývá dosti komplikovaný. Velmi často se vsktuje tzv. viskózní

Více

Zahraniční obchod s vínem České republiky. Bilance vína v ČR (tis. hl)

Zahraniční obchod s vínem České republiky. Bilance vína v ČR (tis. hl) Zahraniční obchod s vínem České republiky (III.a - rok 211) V roce 211 pokračoval trend narůstajícího dovozu vína zavedený vstupem ČR do EU. Nárůst je víceméně lineární. Zřejmě i proto, že sklizeň 29 nebyla

Více

Onemocnění kostry související s výživou

Onemocnění kostry související s výživou Onemocnění kostry související s výživou Každý majitel či chovatel se jednoho dne stane opatrovníkem malého štěněte. Bude záviset z velké části jen a jen na něm, jak bude nový člen jeho domáctnosti prospívat

Více

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí

Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí I. Přikryl, ENKI, o.p.s., Třeboň Vody vznikající v souvislosti s těžbou uhlí Abstrakt Práce hodnotí různé typy vod, které vznikají v souvislosti s těžbou uhlí, z hlediska jejich ekologické funkce i využitelnosti

Více

Petr Chvosta. vlevo, bude pravděpodobnost toho, že se tyč na počátku intervalu τ B nachází nad vpravo

Petr Chvosta. vlevo, bude pravděpodobnost toho, že se tyč na počátku intervalu τ B nachází nad vpravo MOLEKULÁRNÍ MOTORY Petr Chvosta. Automobil v krupobití aneb brzděním k pohybu Uvažme automobil stojící na mírném svahu a bombardovaný rovnoměrně ze všech stran obrovskými kroupami. Svah stoupá směrem doprava

Více

Menstruační cyklus. den fáze změny

Menstruační cyklus. den fáze změny Menstruační cyklus Menstruační cyklus Zahrnuje v sobě poměrně složitý děj při kterém dochází ke změnám na vaječníku, děloze (zvláště sliznici děložní), vejcovodech, pochvě. V jeho průběhu dochází ke změnám

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Prosinec 2009 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna vzrostly spotřebitelské ceny během prosince o 0,2 procenta. V meziročním

Více

Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR, o.s. MATING. Prý pro nás na webu udělali nějakou seznamku?! ver. 2.0

Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR, o.s. MATING. Prý pro nás na webu udělali nějakou seznamku?! ver. 2.0 Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR, o.s. MATING MANUÁL ONLINE APLIKACE Prý pro nás na webu udělali nějakou seznamku?! ver. 2.0 Mating - internetový připařovací program Vážení uživatelé prohlížeče plemenic,

Více