PROGRAM MTS PRO BŘEZOST upgrade 2016

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROGRAM MTS PRO BŘEZOST upgrade 2016"

Transkript

1 PROGRAM MTS PRO BŘEZOST upgrade 2016 BLÍŽÍ SE LÉTO A OPĚT SE OBJEVUJÍ NABÍDKY ZARUČENĚ LÉPE BŘEZNOUCÍCH BÝKŮ ČI RADY POUŠTĚT JEN LEVNÉ TESTANTY, POPŘÍPADĚ NEPŘIPOUŠTĚT REPRODUKCE - JE ALE MULTIFAKTORIÁLNÍ ZÁLEŽITOST BINOMICKÉHO CHARAKTERU. PLEMENICE PO INSEMINACI BUĎ ZABŘEZNE ČI NE. NIC MEZITÍM... CO UDĚLAT PRO NEJLEPŠÍ VÝSLEDEK? JEN 2 MOŽNÉ VÝSLEDKY INSEMINACE BŘEZÍ + JALOVÁ - POKUD NEZABŘEZLA - PROČ? - Nezabřezla? - Zabřezla, ale embryonální mortalita?

2 Stres nastává v okamžiku, kdy vzhledem ke kombinaci vysoké vnější teploty (40 o ) a vysoké relativní vlhkosti, přestává zvíře vylučovat evaporací teplo vytvářené přirozeně jeho tělem. Tepelný stres poškozuje, z 40 dní se vyvíjejících folikulů, nejvíce právě ty nejblíže před ovulací. Po fyziologické stránce se tedy vliv stresu projeví nejvíce a nejrychleji na kvalitě a funkčnosti oocytů ve stáří 2-3 dny před ovulací. To se projeví rychlejším nástupem dominantního folikulu ve druhé vlně, více říjovýmy cykly, prodloužení cyklu apod. Dále se pak stres projevuje na výši embryonální mortality, kdy jsou na stres nejvíce choulostivá embrya do 40. dne stáří. Příčinou je nedostatečná výživa krevní cestou, protože organismus dojnice směřuje vyšší než obvyklé množství krve mimo reprodukční orgány, ve prospěch termoregulace. Po stránce managementu reprodukce se vliv tepelného stresu projeví nejvíce snížením projevu říje, zkrácením doby projevů, přesunutím intenzivnějšího projevu na noc. Náprava reprodukční způsobilosti dojnice nastane cca do týdne od vzniku poruch v důsledku tepelného stresu. Řada studií doporučuje, za účelem dosažení lepší reprodukce, využít v tomto období, po odeznění stresu dojnice jako receipientky pro ET (čerstvá embrya namísto zmrazených či od dojnic vyplachovaných v době tepelného stresu). Efekt gun warmeru je největší v zimě a v létě Resistence jednotlivých zvířat stáda na stres je individuální, v závislosti na stáří, zdravotním stavu, užitkovosti a genetickém založení. PROTO NENÍ ŘEŠENÍM V LÉTĚ NEPŘIPOUŠTĚT! Nižšího poklesu parametrů reprodukce lze dosáhnout při přesném dodržení protokolu přípravy dávky na inseminaci, protokolu synchronizace a při inseminaci v nejvhodnější okamžik (načasování).

3 BEZ STRESU Teplota do 23 o C, rel. vlhkost do 80% NEPATRNÝ STRES Teplota o C, rel. vlhkost do 80% Nepatrný pokles příjmu krmiva a užitkovosti NÁSTUP TEPELNÉHO STRESU Teplota o C, rel. vlhkost do 80% Pokles příjmu krmiva a užitkovosti. TEPELNÝ STRES Teplota nad 27 o C, rel. vlhkost do 80% Výrazný pokles příjmu krmiva a užitkovosti. Teplota nad 40 o a vys. RV Prvotními dopady je snížený příjem krmiva, následovaný poklesem užitkovosti. Míra snížení zaleží na intenzitě a délce tepelného stresu. Pokud tepelný stres trvá týden a déle, projeví se následně i na reprodukční způsobilosti dojnice. INSEMINOVAT JAK KRÁVY POTŘEBUJÍ, A NE JEN V ČASE, KDY PRAVIDELNĚ PŘIJÍŽDÍ INSEMINAČNÍ TECHNIK

4 Současná perioda několik údobí vedra v období květen - září. TEPELNÝ STRES x TYP STÁJE 10 dní2 30 dní2 Otevřená stáj, vysoký strop Ventilace či nucené chlazení Otevřené stáje s ventilací, Ale tradiční výška stropu 80 dní2 Uzavřené stáje bez ventilace Vizuální vyhledávání? Závisí na kvalitě lidí. Welfare lze řešit jen ve střednědobém horizontu, nelze jej zanedbat. Jen otevření a ventilátory už nestačí. Chovatelé v ČR stojí před další etapou rekonstrukcí stájí. Přizpůsobit genetiku welfare či přizpůsobit welfare genetice? Jasná odpověď!

5 Vysoké stropy, přirozená ventilace + ventilátory. Priorita (okoloporodní období) porodní boxy. Varianty s 365 dní kontrolovaným klimatem. V ČR asi nereálné. Priorita bezchybný a intenzivní odchov genomických telat.

6 Prvotelky mají v průměru lepší tělesnou kondici než starší krávy, u nichž je obtížnější udržet kondici ideální pro dobrou reprodukci. Obtížný porod zvyšuje riziko poporodních komplikací a zhoršuje parametry reprodukce (interval, březost po 1. inseminaci a SP). Význam PH pro obtížnost porodů se tak nepřímo přenáší i do reprodukce. Mezi stoupajícím počtem somatických buněk (záněty, věk) a březostí po 1. inseminaci je nízká, ale průkazná korelace. Přesnost faremní evidence reprodukce, (orientace a práce v kontejneru s ID) systém, přesnost, spolehlivost vyhledávání říje a načasování inseminace Hormonální protokoly synchronizace x vyhledání říje a načasování inseminace technikou Zajištění inseminace v optimální čas pro většinu dojnic Kvalita přípravy inseminační dávky na inseminaci a samotné inseminace

7 ŠLECHTĚNÍ Dědivost vlastností reprodukce je nízká mnoho vlivů prostředí obtížné šlechtění Příjem krmiva v sušině 0.30 Výskyt mastitidy 0.06 Tělesná kondice 0.25 Výskyt ketosy 0.01 Energetická bilance 0.20 Výskyt zadrž. Placenty 0.02 Perzistence laktace 0.11 Výskyt metritidy 0.01 Interval 0.04 SP 0.06 Počet inseminací lutealní aktivita 0.16 Vzhledem k nízkým dědivostem vlastností plodnosti lze na úrovni chovů na plodnost dcer šlechtit 2 způsoby: - selekcí býků dle index zahrnujícího i plodnost dcer (ekonomická váha vlastnosti v relaci k ostatním vlastnostem) - dlouhodobým výběrem býků s plusovou plodností dcer (ale POZOR současně v relaci na PH pro produkci) Příklady vhodných indexů: Váha vlastností zdraví a plodnosti 28% Váha vlastností zdraví a plodnosti 10% (7% DPR, 2% jalovice, 1% krávy) 18% - zabřezávání jalovic 18% - zabřezávání krav 64% - DPR (plodnost plemenic samostatné hodnocení) Selekce podle plodnosti dcer: BÝK 1 DPR +3.2, mléko +700kg BÝK 1 DPR +3.2, mléko +50kg LEPŠÍ VOLBA HORŠÍ VOLBA MORGAN FI +2.2, PHM +586kg (98%) EMULATE FI +2.0, PHM +719kg (97%) STERLING FI +1.9, PHM +995kg (99%) JUMP FI +3.2, PHM +654kg (78%...) HEINZ FI +3.2, PHM +508kg (76%...) HOTSHOT FI +3.0, PHM +631kg (78%...) NOLAN FI +2.3, PHM +596kg (78%...) DAMARIS FI +2.3, PHM +831kg (78%...)

8 Klíčový a komplexní faktor, pro odborníka. Zde uvádíme jen přehled našich krmných doplňkových směsí a produktů. Ve výživě pochopitelně vše souvisí se vším. aplikace před a po porodu Ideální v kombinaci s BluElite příznivý vliv na produkci i reprodukci Niacin pomáhá uvolnit energii DFM snižují kyselinu mléčnou v bachoru Saccharomyces Cerevisiae (top šarže) vyvázání nežádoucího kyslíku Produkce enzymů, mikrobiální bílkoviny, metabolitů a B vitaminu zvýšení PH bachoru a příjmu sušiny Pro telata v ML období Lepší rozvoj předžaludků před a po porodu, při tepelném stresu dodání cukrů a elektrolytů do TMR Příznivý vliv na produkci i reprodukci Niacin pozitivní vliv na jaterní funkci Betain vliv na buněčný objem, integritu Elektrolyty vliv na příjem vody, transport živin, podpora imunity Doplňkové cukry glukóza pro kr. oběh Vitaminy metabolismus, reprodukce NOVINKA FORMA LIZU

9 TYPICKÉ LETNÍ ARGUMENTY 1. Přes léto moc nepřipouštíme 2. Pokud připouštíme, pak jen něco levného, co dobře březne DVOJÍ VÝZNAM ID!!! 1. Reprodukce 2. Genetický pokrok VÝPADEK V PŘIPOUŠTĚNÍ MALÝ (krátkodobý) STŘEDNÍ (týdny) VELKÝ (měsíce) Výpadek březostí v létě znamená nerovnoměrné telení a vyšší počet otelení v červnu a červenci další rok. V období dalšího tepelného stresu. LZE V LETNÍM OBDOBÍ ZLEPŠIT ZABŘEZÁVÁNÍ I VOLBOU BÝKA?

10 Parametry souboru (ČR): HODNOTA OPH (PH, RPH) Počet býků s hodnotou RPH VLP v ČR (4.2016): 4018 býků Nejlepší? 140 Průměr Nejhorší? 28 Zlepšovatel? Jen RPH 115 a více! Zlepšovatelů (4.2016)? 257 Kolik z 257 zlepšovatelů má spolehlivost aspoň 85% a více? Kolik z 106 zlepšovatelů Lze ještě stále koupit? Z aktivních býků MTS sem patří: 106 Stále dost 18 Stále dost, jen si je najít SPOLEHLIVOST OPH (PH, RPH) Spolehlivost PH indikuje, jak velké je riziko, že se hodnota OPH změní (nahoru či dolu). VLASTNÍ PLODNOST Za spolehlivou lze PH v podmínkách ČR (i USA) považovat až při >1000 inseminacích (spol. 85% a více) TOP 1 USA RPH ČR inseminací Top tuk a vemeno RPH ČR inseminací VLP není součástí SIH (nutno zvažovat individuálně)!

11 OBDOBÍ RPH J INS RPH K INS RPH P INS září listopad březen červenec listopad březen červenec prosinec březen červenec listopad březen červen listopad duben A co býci, kteří ještě spolehlivou VLP v ČR nemají??? Přitom je jich většina. Podle pár stovek inseminací nelze býka spolehlivě hodnotit.. Již tolik neriskujete, nemůžete koupit zajíce v pytli Není býk jako býk. Pracujme s RPH VLP a její spolehlivostí.

12 Jaká je platnost hodnoty SCR (VLP v USA) pro ČR? Vysoká! Korelace mezi RPH (ČR) a SCR (USA) je vysoká z řady důvodů: - Vysoká korelace mezi populacemi ČR a USA (genetická příbuznost) - Vysoká korelace mezi managementem ČR a USA - Vysoká korelace mezi pojetím reprodukce v ČR a USA (intenzivní, synchronizace, ID) - Výsledky prověřené časem AKTIVNÍ BÝCI MTS S VYSOKOU SPOL. VLP V USA A VLP V ČR DUBEN 2016 VLASTNÍ RPH SCR ks BŘEZOST ČR VLP USA SPOL GRAFEETI % SUPERSIRE % MOGUL % SHAMROCK % OBSERVER % MCCUTCHEN % MILES % PLANET % YANCE % EMERALD % MAXUM % DONATELLO % STERLING % BOOKEM % MAYFLOWER % VLP na bázi RPH a SCR vykazuje vysokou shodu. Pokud býk vychází jinak v USA a ČR, pak většinou lépe v ČR (vliv vyšší užitkovosti v USA...) WWS garantují vysokou úroveň VLP bez ohledu na TPI býka. Na hodnotu SCR a naše označení býka jako dobře březnoucího, se lze zcela spolehnout. AKTIVNÍ BÝCI MTS S PŘEDPOKLADEM VÝBORNÉ BŘEZOSTI V ČR ADMIRAL (SCR +4.2, spol. 93%) DECEIVER (SCR +3.9, spol. 98%) NOLAN (SCR +3.4, spol. 96%) DAMARIS (SCR +3.3, spol. 98%) SUPERSIRE (SCR +2.9, spol. 99%) O-BENNET (SCR +2.9, spol. 97%) MONTROSS (SCR +2.8, spol. 99%) SALT (SCR +2.6, spol. 77% - *náběh) HONEYBEE (SCR +2.6, spol. 98%) HOTSHOT (SCR +2.5, spol. 87%)

13 I u stejného býky kolísají výsledky březosti v průběhu času a mezi stády Význam rychlé a kvalitní RDG. 11 možných variant výsledku DeJarnet, Nebel, Marshall Understanding Estimates of AI Sire Fertility Odpovídající technikou. - teoreticky by měl být výsledek zapouštění 30%, což je i nejpravděpodobnější - ale ve více jak 73% případů bude jiný - v 35% lepší a v 38% (což je více) naopak horší - býků s výbornou březostí přitom není v populaci zase tolik (viz dříve v této prezentaci) Hodně toho lze zlepšit hned, některé věci až v čase. Program reprodukce ale musí fungovat každý den

14 DALŠÍ ETAPA REKONSTRUKCE STÁJÍ - výška stropu - nucená ventilace stáje - chlazení čekárny a dojírny - ventilované porodní boxy - kontrolovaná ventilace teletníků ŠLECHTĚNÍ STÁDA - KOMPLEXNÍ KRÁVY - Šlechtění na konverzi krmiva - Nezapomínat na PH pro PLODNOST DCER Jako součást indexu Pokud individuálně, tak v relaci na produkci PŘIROZENÁ PLEMENITBA? Nejhorší a navíc často neúspěšné řešení SPOLEHLIVÉ NAČASOVÁNÍ INSEMINACE - Synchronizace (má své pro i proti) - Vyhledávání a načasování technikou Pedometry Obojky Senzory - Ale zajištění inseminace po celý den

15 MÍT V POŘÁDKU KONTEJNER A OMEZIT ZBYTEČNÉ MANIPULACE S ID (MÍT DOSTATEČNÝ PROSTOR V KONTEJNERU). MÍT V KONTEJNERU JEN TOLIK DÁVEK, ABY BYLO SNADNÉ A JEDNODUCHÉ NAJÍT TY, KTERÉ CHCI INSEMINOVAT. (NENECHAT SI NAVÉZT ROČNÍ ZÁSOBU DÁVEK, KTERÉ V ČASE KLESNOU NA GENETICKÉ A KOMERČNÍ HODNOTĚ. NEČASTĚJŠÍ PŘÍČINOU, PROČ DÁVKY VYSTŘELUJÍ ČI PRASKAJÍ, JE NEODBORNÁ MANIPULACE S NIMI V KONTEJNERU. MANIPULACE RUKOU A NAD BEZPEČNOU ZÓNOU TEPLOTY. DÁLE PAK ŠPATNÝ POSTUP ROZMRAZOVÁNÍ. SPRÁVNĚ SKLADOVAT DÁVKY ZÁTKOU DOLŮ. PŘI VYJMUTÍ DÁVKY K ROZMRAZENÍ ZATŘEPAT DÁVKOU, ABY PŘIPADNÁ KAPKA U ZÁTKY ODPADLA A NEROZTRHLA DÁVKU. MANIPULOVAT S DÁVKOU VÝHRADNĚ PINZETOU (NE ZAHŘÁTOU NAPŘ. SLUNCEM V LÉTĚ V AUTĚ..) PÉČE O KONTEJNER DOSTATEČNÁ HLADINA DUSÍKU (NE JEN PAR ) DODRŽET PRECIZNĚ PŘÍPRAVU ID K INSEMINACI (INSEMINACÍM ). DÁVKY WWS - MINIMÁLNĚ 45 VTEŘIN V TEPLOTĚ 35 O - 36 O ROZMRAZIT JEN TOLIK DÁVEK NAJEDNOU, KOLIK SE VYINSEMINUJE DO 10 MINUT. DOPORUČENÍ VE VĚTŠÍCH STÁDECH POUŽÍVAT GUN WARMER. NEEXPERIMENTOVAT (dělení ID, sexované ID v létě a na krávy) DODRŽOVÁNÍ PŘIPAŘOVACÍHO PLÁNU A VEDENÍ PŘESNÉ EVIDENCE NA VÝKAZECH.

16 ZONA OROSENÍ pásmo, ve kterém kolísá teplota (- 40 o C až oc) FROST LINE hranice v parách kontejneru, kde ještě nedochází k nastartování procesu rozmrazování pejety (- 80 o C až oc). BEZPEČNÁ ZONA dle většiny autorů oc (forma krystalů H 2 O) Teplota skladování Motilita po rozmrazení

17 HRDLO KONTEJNERU pásmo, ve kterém kolísá teplota a ve kterém probíhá práce při manipulaci s ID kolísá. Odpar závisí na venkovní teplotě a šířce hrdla. HLOUBKA PRO BEZPEČNOU PRÁCI nejčastěji uváděno -130 o C. V závislosti na šířce hrdla se pohybuje okolo 12 cm pod vrcholem hrdla. Šířka hrdla Hloubka bezpečné práce Eliot, 1978

18 PŘERUŠOVANÁ PRÁCE V HRDLE při déle trvající práci v hrdle je zvykem opakovaně přerušit práci zpětným ponořením goblet a kanystrů do kontejneru. SPLŇUJE TO EFEKT? Jen částečně. Závisí na poměru LN 2 a par v kontejneru o C Podíl LN 2 x páry Délka práce x hloubka Berndson, 1976 ZÁSADA čím nižší podíl LN 2 a vyšší par, tím déle trvá dosažení původní teploty a na tím vyšší průměrnou teplotu se s každým dalším opakováním dostaneme.

19 POŠKOZENÍ ID SKRYTÁ x VIDITELNÁ (dopad na motilitu, integritu akrosomu). PŘÍČINY ÚNIK či NÍZKÝ STAV LN 2 x MANIPULACE S ID (práce s ID, před inseminací). PŘI NÍZKÉM STAVU LN 2 nastartování procesu rozmrazení (ohřev, orosení zvenčí). PO OPĚTOVNÉM DOPLNĚNÍ LN 2 příznaky (povrchová námraza, soulep ID v gobletě, nesymetrické kruhové praskliny, výdutě či puchýřky ve středu ID, podélné či paprskovité praskliny) Senger, 1980 Sedimentaci spermií v pejetě lze považovat za důkaz předchozího nežádoucího amatérského zpětného zmrazení. Při výrobě k ní nedochází. Stav dusíku v kontejneru nestačí kontrolovat opticky. Ještě při vnitřní teplotě -50 o C vychází z hrdla páry. Nutno měřit měrkou.

20 SENZITIVITA K POŠKOZENÍ PŮLEK x ČTVRTEK je rozdílná. U půlek lepší. Berndson, 1976

21 SENZITIVITA K POŠKOZENÍ je lepší u ID uložených uvnitř goblety. Berndson, 1976

22 DÉLKY EXPOZICE A POČTY OPAKOVÁNÍ délka je horší než počty... Expozice vystavení dávky teplotě, při které začíná proces rozmrazení (součet takovývh momentů při opakované manipulaci s dávkou mimo bezpečnou zónu) Berndson, 1976

23 DÉLKY EXPOZICE A VZESTUP TEPLOTY k dosažení hraniční teploty 130 o C stačí již 10 vteřin. Poté startuje proces rozmrazování spermatu. Saacke, 1978

24 Proč neprofesionální? 1. Fenotyp není vypovídající informace. 2. Není uveden počet inseminací či spolehlivost PH (ve skutečnosti jen 451 inseminací a spol. 77%...) 1. Není definována populace (pravděpodobně jen ostatní býci dané firmy ) 2. Pokud by šlo o populaci, schází autoři informace (informace o populaci přitom neexistuje ) 1. Informace o normě je zavádějící. 2. Přidávání spermií nemusí znamenat souběžný nárůst VLP 3. VLP nezávisí na objemu spermatu VZTAH MEZI POČTEM SPERMIÍ A VLP NENÍ LINEÁRNÍ Záleží to totiž m.j. na podílu kompenzovatelné a nekompenzovatelné frakce a kvalitě akrozomu. Salisbury, 1961, Vandemark, 1961, Saacke 1998

25 PROGRAM MTS PRO BŘEZOST upgrade 2016 Reprodukce stáda závisí na mnoha faktorech a pokud Vám tato prezentace pomůže, jsme rádi. V této oblasti nelze mít nikdy vše pod kontrolou, ale čím méně chyb se udělá, tím lepší výsledek. Vzhledem k v současnosti typickému projevu léta (více úseků horka v delším časovém rozmezí) není řešením nepřipouštět. Možná nyní něco ušetříte na dávkách a úkonech, ale mnohem více ztratíte přesunem velmi četného telení do období dalšího teplého období za rok (rozdoj, SP, MD). Připouštět levnými býky, nízké kvality a spolehlivosti PH, není řešení. Ovlivňujete tím negativně budoucí genetickou kvalitu vašeho stáda. Namísto toho i na léto předvyberte býky podle genetické kvality a z nich v létě použijte ty, kteří nejlépe březnou a jejichž výsledky zabřezávání jsou podloženy dostatečnou spolehlivostí hodnocení. Neriskujte. Pepper Býci MTS, tradiční i aktuální špička v březosti i genetickém potenciálu Salt O-Bennet Main Event Grafeeti Supersire Damaris Honeybee Nolan Deceiver Montross Admiral Věnujte větší pozornost načasování inseminace a metodice přípravy dávek k inseminaci. Nedělte dávky, omezte sexované sperma. V kontejneru udržujte vysokou hladinu dusíku a mějte v něm jen tolik dávek, a u nich takovou evidenci, aby jste zamezili zbytečné manipulaci při hledání těch, které chcete inseminovat. Pomůže to.

INSEMINAČNÍ DÁVKA - TENTOKRÁT JAKO PROSTŘEDEK K OPLODNĚNÍ PLEMENICE

INSEMINAČNÍ DÁVKA - TENTOKRÁT JAKO PROSTŘEDEK K OPLODNĚNÍ PLEMENICE INSEMINAČNÍ DÁVKA - TENTOKRÁT JAKO PROSTŘEDEK K OPLODNĚNÍ PLEMENICE Základním cílem chovatele by měla být březí plemenice po co nejkvalitnějším býkovi. Většina autorů se shoduje, že březost plemenic je

Více

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák

Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák Ing. Antonín Lopatář, MVDr. Miroslav Novák www.milkprogres.cz Struktura nákladů při výrobě mléka 2012 Ukazatel Na krmný den (Kč) Na litr mléka (Kč) Procento nákladů Krmiva 77,90 3,78 41,3 Pracovní náklady

Více

* v katalogu MTS označení FeedPro poprvé v dubnu Co vlastně znamená?

* v katalogu MTS označení FeedPro poprvé v dubnu Co vlastně znamená? MTS spol. s r.o. NEJLEPŠÍ GENETIKA NEJLEPŠÍ KNOW-HOW Už více jak 20 let * v katalogu MTS označení FeedPro poprvé v dubnu 2010. Co vlastně znamená? * nejedná se o plemennou hodnotu, ale zajímavý interní

Více

Komplexní řešení reprodukce. Jana Prošková

Komplexní řešení reprodukce. Jana Prošková Komplexní řešení reprodukce Jana Prošková Současné problémy v chovu skotu nedostatek pracovní síly, času zdravotní stav špatné zabřezávání málo vyhledaných říjí neefektivní brakace nízké % složek v mléce

Více

Detekce říje, kontrola výživy & monitoringzdravotního stavu

Detekce říje, kontrola výživy & monitoringzdravotního stavu Detekce říje, kontrola výživy & monitoringzdravotního stavu ü 24/7 sledování říje, zdravotního stavu a krmení ü Monitoring výživy - změny v KD, přesuny mezi skupinami ü Snadná instalace, používání i servis

Více

Načasovaná inseminace nebo systémy automatické detekce říje? Jiří Davídek

Načasovaná inseminace nebo systémy automatické detekce říje? Jiří Davídek Načasovaná inseminace nebo systémy automatické detekce říje? Jiří Davídek Faktory které ovlivňují reprodukci Kráva 3% Použitý býk 1% 96% Trvání říje (h) Trvání říje ve vztahu k mléčné užitkovosti Lopez

Více

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Experiment s dlouhodobou selekcí krav na ukazatele produkce a zdravotního stavu v Norsku Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Z chovatelské praxe a z celé řady vědeckých experimentů

Více

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT

Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT Dojnice SANO KONCEPT VÝŽIVY SKOT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že vás zaujal Sano koncept výživy dojnic. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu

Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Působení býků v přirozené plemenitbě ve stádě masného skotu Strategie zakládání stáda Louda F. Agrovýzkum Rapotín s.r.o. 1 Podnikatelský záměr obsahuje : strategické postupy všech prací a ekonomickou rozvahu

Více

Popis stanovení plemenné hodnoty pro plodnost u plemene H

Popis stanovení plemenné hodnoty pro plodnost u plemene H Popis stanovení plemenné hodnoty pro plodnost u plemene H Vyhodnocují se inseminace provedené před třemi měsíci a starší, tedy po vyšetření březosti. Inseminace provedené dříve než v roce 1995 nejsou do

Více

Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy

Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy Systém automatického krmení pro VMS a jiné farmy Každý chovatel ví, že řádné krmení je základním předpokladem pro dosažení dobrého zdravotního stavu krav s vysokou užitkovostí a s dobrými reprodukčními

Více

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU

8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU 8.2 PLEMENÁŘSKÁ PRÁCE V CHOVU SKOTU A. SELEKCE SKOTU Zákon č. 154/2000Sb O šlechtění,plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat ( plemenářský zákon ) Organizace zabývající se šlechtěním: Plemo a.s., ČMSCH

Více

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů

Členské shromáždění Jiří Motyčka. Novelizace svazových dokumentů Členské shromáždění 25. 4. 2019 11. 4. 2017 Jiří Motyčka Novelizace svazových dokumentů Důvod změn Nařízení EU 1012/2016 Nové podmínky uznávání chovatelských organizací Pro jedno plemeno více organizací,

Více

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc.

Řízení stáda dojnic. pro zlepšení ekonomiky výroby mléka. Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Řízení stáda dojnic pro zlepšení ekonomiky výroby mléka Ing. Mojmír Vacek, CSc., Ing. Jindřich Kvapilík, DrSc. Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Praha - Uhříněves Kde hledat možnosti zlepšení ekonomiky

Více

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha. Šlechtění masného skotu v ČR

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha. Šlechtění masného skotu v ČR Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Šlechtění masného skotu v ČR Testování a posuzování užitkových vlastností krav bez tržní produkce mléka KUMP Kontrola užitkovosti masných plemen KUMP zajišťují

Více

Manuál Unikátní sestavy

Manuál Unikátní sestavy Manuál Unikátní sestavy Obsah: Výběr zvířete Detail zvířete, základní Detail zvířete, KU Detail zvířete, reprodukce Kontrola užitkovosti Přehled stáje Rychlý přehled Výstrahy u krav v KU Přehled somatických

Více

MVDr. Jiří Davídek. Mléčná farma 2016 vyhodnocení soutěže,

MVDr. Jiří Davídek. Mléčná farma 2016 vyhodnocení soutěže, MVDr. Jiří Davídek Mléčná farma 2016 vyhodnocení soutěže, Větrný Jeníkov 21.4.2016 Jaké ukazatele používáte při hodnocení reprodukce 1) Procento březosti, interval SP, mezidobí 2) Laktační dny stáda, pregnancy

Více

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že Vás Sano koncept výživy chovných prasnic zaujal. Na následujících stránkách najdete

Více

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha

Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Šlechtění dojeného skotu v ČR Katedra speciální zootechniky, FAPPZ ČZU Praha Postupy při šlechtění Testování a posuzování vlastností zvířat Kontrola dědičnosti Šlechtitelské programy Šlechtění stád Testace

Více

ŘÍZENÁ REPRODUKCE V PRAXI

ŘÍZENÁ REPRODUKCE V PRAXI ŘÍZENÁ REPRODUKCE V PRAXI Václav Osička Větrný Jeníkov 20.04.2017 HLASUJEME! Výroba mléka v našem podniku : A. Má dobrou perspektivu, máme jasnou vizi a směřujeme k jejímu naplnění B. Momentálně docela

Více

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO

STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO STRATEGIE VÝŽIVY DOJNIC V SOUVISLOSTI S DOBOU STÁNÍ NA SUCHO Václav Kudrna VÚŽV Uhříněves, v.v.i. 2012 1 Otelení -> nízký příjem sušiny (energie) -> NEB Vypočítaná energetická bilance pro krávy v laktaci

Více

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla

Zvyšující se produkce mléka přináší stále větší problémy především v oblasti výživy dojnic a v ekonomice výroby mléka. Ještě před dvěmi lety byla AgroKonzulta Žamberk s.r.o. Klostermanova ul. 1258, 564 01 Žamberk Tel.: 465 676767 Fax: 465 676700 E-mail:mikyska@ agrokonzulta.cz E-mail: vyziva@ agrokonzulta.cz Ing. František Mikyska Problémy ve výživě

Více

Selekční indexy v praxi. Josef Kučera

Selekční indexy v praxi. Josef Kučera Selekční indexy v praxi Josef Kučera Selekce Cílem selekce je výběr zvířat k produkci potomstva pro obměnu stáda nebo v celé populaci k produkci další generace zvířat na všech úrovních šlechdtelského programu

Více

Nové přístupy v prevenci vybraných poporodních onemocnění skotu. MVDr. Martin Vlček

Nové přístupy v prevenci vybraných poporodních onemocnění skotu. MVDr. Martin Vlček Nové přístupy v prevenci vybraných poporodních onemocnění skotu. MVDr. Martin Vlček Okoloporodní období je plné změn hladiny hormonů potřeby živin na růst plodu a mléčné žlázy potřeby živin na laktaci

Více

Důsledky tepelného stresu

Důsledky tepelného stresu Důsledky tepelného stresu Zvýšení rizika bachorové acidózy Zrychlené dýchání Snížené přežvykování Snížený příjem sušiny Celková ekonomická ztráta až 10 000 Kč Pokles mléčné produkce Zhoršená funkce bachoru

Více

ZACHÁZENÍ S INSEMINAČNÍ DÁVKOU Mel DeJarnette, Senior Reproductive Specialist Dr. Ray Nebel, Senior Reproductive Specialist

ZACHÁZENÍ S INSEMINAČNÍ DÁVKOU Mel DeJarnette, Senior Reproductive Specialist Dr. Ray Nebel, Senior Reproductive Specialist ZACHÁZENÍ S INSEMINAČNÍ DÁVKOU Mel DeJarnette, Senior Reproductive Specialist Dr. Ray Nebel, Senior Reproductive Specialist Bezchybná manipulace s inseminační dávkou je jedním z předpokladů dosažení uspokojivých

Více

Schváleno členským shromážděním dne ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM ČESKÉHO HOLŠTÝNSKÉHO SKOTU

Schváleno členským shromážděním dne ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM ČESKÉHO HOLŠTÝNSKÉHO SKOTU Schváleno členským shromážděním dne 25. 4. 2019 ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM ČESKÉHO HOLŠTÝNSKÉHO SKOTU BŘEZEN 2019 Šlechtitelský program českého holštýnského skotu 1. Úvod Na základě ustanovení zákona 154/2000Sb.

Více

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období

Reprodukční období dojnic průřez obdobím. Období stání na sucho, porod a poporodní období Reprodukční období dojnic průřez obdobím Období stání na sucho, porod a poporodní období Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, přírodních a potravinových zdrojů Katedra speciální zootechniky

Více

Realizace ŠP, Rada PK, ŠK

Realizace ŠP, Rada PK, ŠK Realizace ŠP, Rada PK, ŠK 25. 4. 2019 Vývoj stavů a ukazatelů výkonnosti holštýnských krav od roku 1995 Ukazatel Ukazatel 1995 1995200020002005200520102010201520132018 Rozdíl Rozdíl Počet Počet krav krav

Více

Správna výživa méně civilizačných chorob!!!

Správna výživa méně civilizačných chorob!!! Správna výživa = méně civilizačných chorob!!! Cash flow života krávy měsíčně a nápočtem Kč/měsíc 5000 4000 3000 2000 1000 0-10000 10 20 30 40 50 60 70-2000 -3000 věk měsíce měsíšně nápočtem nápočtem 100000

Více

Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy -

Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy - Maturitní okruhy pro rok 2019/20: 1. Anatomie a fyziologie trávicí soustavy: - rozdělení hospodářských zvířat podle druhu přijímané potravy - rozdělení hospodářských zvířat podle stavby trávicí soustavy

Více

Manuál Manuál VeeManager verze: 02-2015

Manuál Manuál VeeManager verze: 02-2015 Manuál Obsah: Výběr zvířete Detail zvířete, základní Detail zvířete, KU Detail zvířete, reprodukce Detail zvířete, karta zvířete Kontrola užitkovosti Přehled stáje Rychlý přehled Výstrahy u krav v KU Přehled

Více

- úhyn - převod do starší kategorie

- úhyn - převod do starší kategorie OBRAT STÁDA vyjadřuje kvantitativní vztahy mezi jednotlivými kategoriemi a skupinami skotu stejný pro dojné a masné z obratu stáda je možné určit trvání pobytu a počet zvířat v jednotlivých kategoriích,

Více

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU

Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu. Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Analýza růstové kapacity jalovic českého strakatého plemene skotu Chládek, Andrýsek, Falta MENDELU Odchov jalovic základ úspěchu Při odchovu telat a jalovic si musíme uvědomit, že náklady na jejich odchov

Více

NÍZKONÁKLADOVÉ INOVAČNÍ PRVKY V CHOVU SKOTU TECHAGRO BRNO,DUBEN 2014. doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc.

NÍZKONÁKLADOVÉ INOVAČNÍ PRVKY V CHOVU SKOTU TECHAGRO BRNO,DUBEN 2014. doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc. NÍZKONÁKLADOVÉ INOVAČNÍ PRVKY V CHOVU SKOTU TECHAGRO BRNO,DUBEN 2014 doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc. INVESTIČNĚ NÁROČNÁ ZAŘÍZENÍ DO STÁJÍ nové tvary stranových boxových zábran automatické krmné soustavy

Více

Selekce. Zdeňka Veselá

Selekce. Zdeňka Veselá Selekce Zdeňka Veselá vesela.zdenka@vuzv.cz Selekce Cílem změna genetické struktury populace 1. Přírodní 2. Umělá Selekce 1. Direkcionální (směrovaná) Nejčastější Výsledkem je posun střední hodnoty populace

Více

MOŽNOSTI ŘÍZENÍ REPRODUKCE V CHOVECH MASNÉHO SKOTU. Cunkov MVDr. Břetislav Pojar

MOŽNOSTI ŘÍZENÍ REPRODUKCE V CHOVECH MASNÉHO SKOTU. Cunkov MVDr. Břetislav Pojar MOŽNOSTI ŘÍZENÍ REPRODUKCE V CHOVECH MASNÉHO SKOTU Cunkov 17.2.2014 MVDr. Břetislav Pojar Jsou odlišnosti v možnosti řízení reprodukce u masných a mléčných stád? A. Organizmus jakékoliv plemenice přizpůsobuje

Více

INSEMINACE PRASAT. II. Inseminace prasnic. Multimediální učební pomůcka pro výuku Reprodukce hospodářských zvířat II

INSEMINACE PRASAT. II. Inseminace prasnic. Multimediální učební pomůcka pro výuku Reprodukce hospodářských zvířat II INSEMINACE PRASAT II. Inseminace prasnic Multimediální učební pomůcka pro výuku Reprodukce hospodářských zvířat II Řešitel: prof. Ing. František Louda, DrSc. Ing. Alena Ježková, CSc. Doc. Ing. Luděk Stádník,

Více

NABÍDKA INSEMINAČNÍCH DÁVEK BÝKŮ PLEMENE

NABÍDKA INSEMINAČNÍCH DÁVEK BÝKŮ PLEMENE NABÍDKA INSEMINAČNÍCH DÁVEK BÝKŮ PLEMENE JERSEY INPLEM Oprávněná organizace Ministerstvem zemědělství ČR dle zákona 154/2000 Sb. inseminace a plemenářství INPLEM s.r.o. Dlouhá 311 251 01 Tehov Tel.: 323

Více

Praktické zkušenosti s programem Farmsoft v Uhelné Příbrami. Ing. Filip Kopecký ZS Vilémov, a.s. Hlavní zootechnik

Praktické zkušenosti s programem Farmsoft v Uhelné Příbrami. Ing. Filip Kopecký ZS Vilémov, a.s. Hlavní zootechnik Praktické zkušenosti s programem Farmsoft v Uhelné Příbrami Ing. Filip Kopecký ZS Vilémov, a.s. Hlavní zootechnik Mléčná farma v Uhelné Příbrami Mléčná farma v Uhelné Příbrami Mléčná farma v Uhelné Příbrami

Více

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU

ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU ZDRAVÉ A VITÁLNÍ SELE ZÁRUKA DOBRÉ EKONOMIKY CHOVU Čeřovský, J. Výzkumný ústav živočišné výroby Praha, pracoviště Kostelec nad Orlicí Rentabilita produkce selat je velice variabilní fenomén a spíše je

Více

JAK LÉPE A EFEKTIVNĚ ODCHOVÁVAT TELATA?

JAK LÉPE A EFEKTIVNĚ ODCHOVÁVAT TELATA? Stanislav Staněk odd. technologie a techniky chovu hospodářských zvířat ve spolupráci s: doc. Ing. Oldřichem Doležalem, DrSc. a Ing. Vojtěchem Zinkem JAK LÉPE A EFEKTIVNĚ ODCHOVÁVAT TELATA? Co chcete sdělit?

Více

CHOVNÝ CÍL A STANDARD

CHOVNÝ CÍL A STANDARD SVAZ CHOVATELŮ Č ESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU CHOVNÝ CÍL A STANDARD ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM Č ESKÉHO STRAKATÉHO SKOTU b ř ezen 2012 1 Chovný cíl a šlechtitelský program se vztahují na období nejbližších pěti

Více

Ing. Antonín Lopatář

Ing. Antonín Lopatář Ing. Antonín Lopatář Zpracování dat z historie až po současnost 1980 EC 1027 2012 vše se zmenšilo Co potřebuje chovatel vědět Kolik mohou jeho krávy dojit a co se s tím dá dělat? Kde a kolik mléka chybí

Více

BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček

BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček BRANNÁ 2011 MVDr.Pavel Mareček úbytek přirozených instinktů úbytek teritorií snížená schopnost autoterapie somatotropní změny dentální změny institucionalizovaný stres SPOLEK PORADCŮ V EKOLOGICKÉM

Více

AKTUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA V CHOVECH SKOTU. Josef Illek

AKTUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA V CHOVECH SKOTU. Josef Illek AKTUÁLNÍ ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA V CHOVECH SKOTU Josef Illek Produkční choroby dojnic poruchy trávení v předžaludku a poruchy ABR poporodní paréza steatóza jater ketóza dilatace a dislokace slezu hypofosforemické

Více

ZHODNOCENÍ EFEKTU PODÁVÁNÍ DOPLŇKOVÝCH KRMNÝCH SMĚSÍ TRIMIC A BLUELITE V ZÁHOŘÍ.

ZHODNOCENÍ EFEKTU PODÁVÁNÍ DOPLŇKOVÝCH KRMNÝCH SMĚSÍ TRIMIC A BLUELITE V ZÁHOŘÍ. ZHODNOCENÍ EFEKTU PODÁVÁNÍ DOPLŇKOVÝCH KRMNÝCH SMĚSÍ TRIMIC A BLUELITE V ZÁHOŘÍ. ZÁMĚR: Před třemi roky začala firma MTS nabízet v ČR první produkty americké firmy Techmix. Vše, co se od této firmy v ČR

Více

HOKOVIT DAIRY PRO test na

HOKOVIT DAIRY PRO test na DAIRY PRO test na farmě MILKNATUR. HOKOVIT Česká Republika Porovnání úrovně užitkovosti před a po roce používání doplňku mikrovýživy DAIRY PRO. Vstupní informace : CÍL SLEDOVÁNÍ: Zjistit jak systematické

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 V roce 2014 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

V České republice se v současné době chová 23 masných plemen skotu. Je to jen část ze všech masných plemen chovaných ve světě. Například v sousedním

V České republice se v současné době chová 23 masných plemen skotu. Je to jen část ze všech masných plemen chovaných ve světě. Například v sousedním V České republice se v současné době chová 23 masných plemen skotu. Je to jen část ze všech masných plemen chovaných ve světě. Například v sousedním Německu se chová 43 masných plemen. Jednotlivá plemena

Více

1) rozdíl analyzovaného močovinného dusíku mezi vzorkem, kde byl dodán močovinný dusík a kontrolou, výsledek byl

1) rozdíl analyzovaného močovinného dusíku mezi vzorkem, kde byl dodán močovinný dusík a kontrolou, výsledek byl Vybrané problémy měření u močoviny v mléce a možnosti využití u močoviny ve šlechtění dojeného skotu Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Močovina je konečný produkt metabolismu bílkovin

Více

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i.

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Ekonomické ukazatele výroby mléka Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Několik základních ukazatelů mléka kg/krávu/rok Dojivost krav 8 000 7 500 7 000 Německo ČR Rakousko 7 634 7 281 6 500 6 000

Více

Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o.

Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Uchopte příležitost ke zlepšení výkonnosti svého stáda Zdravý růst Vyšší mléčná produkce Vyšší celoživotní užitkovost Silné, odolné dojnice Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Jednoduchá, přirozená cesta

Více

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola užitkovosti (KU) dojených plemen skotu je v České republice prováděna podle

Více

INPLEM. inseminace a plemenářství. INPLEM s.r.o. Dlouhá Tehov Tel.:

INPLEM. inseminace a plemenářství. INPLEM s.r.o. Dlouhá Tehov Tel.: INPLEM Oprávněná organizace Ministerstvem zemědělství ČR dle zákona 154/2000 Sb. inseminace a plemenářství INPLEM s.r.o. Dlouhá 311 251 01 Tehov Tel.: 323 640 865 Inplem@inplem.cz www.inplem.cz MOGUL x

Více

VUT FAST, Veveří 95, budova E1, Laboratoř TZB místnost E520

VUT FAST, Veveří 95, budova E1, Laboratoř TZB místnost E520 CZ.1.07/2.4.00/31.0037 Partnerská síť mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky v chovu skotu - Měření tepelně vlhkostního mikroklimatu v budovách teplotní a vlhkostní

Více

Základy šlechtění skotu. Chov skotu a ovcí

Základy šlechtění skotu. Chov skotu a ovcí Základy šlechtění skotu Chov skotu a ovcí Postupy při šlechtění Testování a posuzování vlastností zvířat Kontrola dědičnosti Šlechtitelské programy Šlechtění stád Systém testování vlastností dojeného skotu

Více

Uživatelské jméno: Heslo: Manuál. Veemanager

Uživatelské jméno: Heslo: Manuál. Veemanager Uživatelské jméno: Heslo: Manuál Veemanager Obsah: 1.Detail zvířete 2. Přehled všech zvířat: - Aktuální seznam - Seznam k datu 3. Kontrola užitkovosti: - Celkový přehled stáje - Přehled KU - Výstrahy u

Více

9.00-11.00 Anatomická stavba pohlavních orgánů, pitva pohlavních orgánů krávy, ovce, kozy. (Ing. R. Filipčík, Ph.D.

9.00-11.00 Anatomická stavba pohlavních orgánů, pitva pohlavních orgánů krávy, ovce, kozy. (Ing. R. Filipčík, Ph.D. 1. den (10 hodin) 8.00-9.00 Úvod - význam inseminace, historie, ukazatele reprodukce, hodnocení výsledků reprodukce skotu, ovcí a koz (Ing. M. Hošek, Ph.D.) 1h (teorie OZO) 9.00-11.00 Anatomická stavba

Více

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců

9.3 ODCHOV JALOVIC. březost po 1. inseminaci = % zmetání méně jak 3 % stavu. věk při prvním otelení měsíců 9.3 ODCHOV JALOVIC - od půl roku stáří (150kg ž.h.) do prvního otelení (500kg ž.h.) Cíl: zajistit dobrý zdravotní stav optimální růst a vývin včas zapustit požadovaná hmotnost+věk při telení reprodukční

Více

Šlechtitelský program plemene galloway

Šlechtitelský program plemene galloway Šlechtitelský program plemene galloway 1. Charakteristika a historie plemene Plemeno Galloway je zmiňováno již v písemnostech z dob římské okupace britských ostrovů. Bylo tehdy popisováno jako podivné,

Více

Péče o krávy před porodem na Rosy-Lane Holsteins

Péče o krávy před porodem na Rosy-Lane Holsteins Péče o krávy před porodem na Rosy-Lane Holsteins (Transition Cow Strategies) Lloyd W. Holterman Rosy-Lane Holsteins LLC Watertown, Wis. USA Rosy-Lane Holsteins LLC Vlastníci: Lloyd & Daphne Holtermanovi,Tim

Více

ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE. Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015

ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE. Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015 ZDRAVOTNÍ STAV MLÉČNÉ ŽLÁZY PRVOTELEK V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Růžena Seydlová, PhD. MILCOM a.s. Praha duben 2015 Základní ukazatele z chovu dojnic rok stavy dojnic dojnice/stáj průměrná laktace 1. laktace

Více

KOLOSTRÁLNÍ VÝŽIVA TELAT I.

KOLOSTRÁLNÍ VÝŽIVA TELAT I. KOLOSTRÁLNÍ VÝŽIVA TELAT I. Z následujícího grafu je patrné, jak je důležitá dostatečná hladina imunoglobulinů v krevním séru telat. Vrchní křivka znázorňuje telata, která měla dostatečnou hladinu imunoglobulinů:

Více

Management reprodukce jalovic dojných plemen

Management reprodukce jalovic dojných plemen Management reprodukce jalovic dojných plemen Paul M. Fricke, PhD Professor of Dairy Science University of Wisconsin - Madison Laktace Růst jalovic Věk při prvním otelení = 24 měs. Narození 1.otelení 2.otelení

Více

Zdeňka Veselá Tel.: Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

Zdeňka Veselá Tel.: Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. ZÁKLADNÍ ZÁSADY ŠLECHTĚNÍ Zdeňka Veselá vesela.zdenka@vuzv.cz Tel.: 267009571 Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. Význam šlechtění Nejefektivnější činnost chovatele Soustavné zlepšování genetických

Více

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM

CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM Partnerské sítě mezi univerzitami a soukromými subjekty s vazbou na environmentální techniky chovu skotu CZ.1.07/2.4.00/31.0037 CHOV KRAV BEZ TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA BTPM 1. Historie chovu masného skotu v

Více

Professor of Dairy Science

Professor of Dairy Science Wisconsin: Americká země ě mléka Paul M. Fricke, PhD Professor of Dairy Science University of Wisconsin - Madison Deset špičkových mléčných okresů-založeno na počtu krav na čtvereční míli Dojné krávy na

Více

MTS spol. s r.o. NEJLEPŠÍ GENETIKA NEJLEPŠÍ KNOW-HOW Už více jak 20 let

MTS spol. s r.o. NEJLEPŠÍ GENETIKA NEJLEPŠÍ KNOW-HOW Už více jak 20 let MTS spol. s r.o. NEJLEPŠÍ GENETIKA NEJLEPŠÍ KNOW-HOW Už více jak 20 let Mezníky před zavedením do praxe. Beckman a Soller (1983) - genetické markery bude moţné vyuţít v praxi plemenářské práce Lande a

Více

Prasničky SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASAT

Prasničky SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASAT Prasničky SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASAT VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že Vás Sano koncept výživy prasniček zaujal. Na následujících stránkách najdete důležité informace

Více

Ekonomické hodnoty znaků masného skotu

Ekonomické hodnoty znaků masného skotu Ekonomické hodnoty znaků masného skotu Krupa E., Wolfová M., Wolf, J., Krupová, Z. I Výzkumný Ústav Živočišné Výroby, v.v.i., Praha - Uhříněves Obsah přednášky Celková plemenná hodnota Co to je Ekonomická

Více

Management reprodukce jalovic dojných plemen

Management reprodukce jalovic dojných plemen Management reprodukce jalovic dojných plemen Paul M. Fricke, PhD Professor of Dairy Science University of Wisconsin - Madison Růst jalovic Věk při prvním otelení = 24 měs. Narození 1.otelení 2.otelení

Více

Popis modelu pro odhady PH mléčné užitkovosti

Popis modelu pro odhady PH mléčné užitkovosti Popis modelu pro odhady PH mléčné užitkovosti Zvířata zařazená do hodnocení V modelu plemene H jsou hodnoceny krávy s podílem krve H nebo 75% a výše. V modelu plemene C jsou hodnoceny krávy s podílem krve

Více

1.9.2 Selekce 47 1.9.3 Metody plemenitby 50

1.9.2 Selekce 47 1.9.3 Metody plemenitby 50 Obsah ÚVOD 10 1 OBECNÉ ZÁKLADY CHOVU HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT 11 1.1 Chov hospodářských zvířat v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství 11 1.2 Domestikace hospodářských zvířat 12 1.2.1 Průběh domestikace

Více

Mléčná užitkovost skotu. cvičení

Mléčná užitkovost skotu. cvičení Mléčná užitkovost skotu cvičení Terminologie Laktace = úsek od otelení do zaprahnutí Normální laktace = laktace s řádným průběhem trvající 250 a více dnů, s minimální užitkovosti 2000 kg mléka Nenormální

Více

Šlechtitelský program plemene highland

Šlechtitelský program plemene highland Šlechtitelský program plemene highland 1. Charakteristika a historie plemene Highland, neboli skotský náhorní skot, pochází z oblastí severozápadní skotské vysočiny a centrálního Skotska. Toto plemeno

Více

Svaz chovatelů českého strakatého skotu

Svaz chovatelů českého strakatého skotu Svaz chovatelů českého strakatého skotu chovný cíl a standard šlechtitelský program českého strakatého skotu duben 2007 brozura.indd 16 24.7.2009 9:56:59 Chovný cíl a šlechtitelský program se vztahují

Více

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s.

Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola mléčné užitkovosti krav v kontrolním roce 2006/2007 Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Kontrola užitkovosti (KU) dojených plemen skotu je v České republice prováděna podle

Více

Ing. Antonín Lopatář

Ing. Antonín Lopatář Ing. Antonín Lopatář Hypokalcémie, ketóza Co mají společného Vyskytují se prakticky v každém chovu s intenzivní produkcí mléka Často unikají pozornosti, protože obvykle probíhají v subklinické formě Je

Více

Být jen cool nestačí

Být jen cool nestačí Být jen cool nestačí aneb jak správně zacházet s inseminačními dávkami MVDr. Lenka Povolná, Chovatelské družstvo Impuls, družstvo Zabřezávání krav a jalovic patří k velmi často diskutovaným tématům. Nezřídka

Více

Nutriční management koně

Nutriční management koně Nutriční management koně TEST KAROLINA OLEHLOVÁ KRISTÝNA RÄDISCHOVÁ Tato prezentace byla vytvořena na základě projektu IVA 2018FVHE/2220/43 1. GIT koní je přizpůsoben na: A) jednorázový příjem velkého

Více

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých

Více

Automatické krmení. Automatické krmení je připraveno právě pro vás. Chytré krmení. Systém krmení funguje. Využijte svůj čas rozumně

Automatické krmení. Automatické krmení je připraveno právě pro vás.   Chytré krmení. Systém krmení funguje. Využijte svůj čas rozumně Využijte svůj čas rozumně 03 Chytré krmení 05 Systém krmení 07 funguje Lely Vector Automatizací opakované práce máte více času tam, kde potřebujete. Krmení několikrát denně přesnými krmnými dávkami, které

Více

Nový směr výživy v tranzitním období

Nový směr výživy v tranzitním období Nový směr výživy v tranzitním období European origin! Milki Secura Trouw Nutrition Biofaktory s.r.o. Nový směr výživy v tranzitním období Jednou z nejčastějších produkčních chorob krav v období okolo porodu

Více

DOPLŇKY VÝŽIVY PRO SKOT

DOPLŇKY VÝŽIVY PRO SKOT DOPLŇKY VÝŽIVY PRO SKOT MIKROP ČEBÍN a.s. 664 23 ČEBÍN 416, Česká republika e-mail: objednavky@mikrop.cz tel.: 549 410 318 fax: 549 410 073 sekretariát fax: 549 424 312 objednávky MIKROP Slovensko s.r.o.

Více

Plemena dojeného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Plemena dojeného skotu. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Plemena dojeného skotu Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. řád: sudokopytníci podřád: sudokopytníci, přežvýkaví čeleď: turovití podčeleď:

Více

CowScout S a I: Vlastnosti, využívání a další benefity, které přináší krční rescounter CowScout

CowScout S a I: Vlastnosti, využívání a další benefity, které přináší krční rescounter CowScout CowScout S a I: Vlastnosti, využívání a další benefity, které přináší krční rescounter CowScout GEA Farm Technologies Obsah Umístění a filosofie Obecný popis výrobku Popis funkcí výrobku Situace na trhu

Více

Program reprodukce PROGRAM REPRODUKCE. NUTRAL ZI route de Contigné Chateauneuf/Sarthe

Program reprodukce PROGRAM REPRODUKCE. NUTRAL ZI route de Contigné Chateauneuf/Sarthe PROGRAM REPRODUKCE NUTRAL ZI route de Contigné 49 330 Chateauneuf/Sarthe Kompletní program POROD Produkt Podávání Výživářský cíl Veltonic : 45 dnů před porodem Dynamika porodu Involuce dělohy I.A. Velitral

Více

TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU TELATA TERMOREGULACE, FYZIOLOGICKÉ LIMITY. Informace pro chovatele, poradce a projektanty

TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU TELATA TERMOREGULACE, FYZIOLOGICKÉ LIMITY. Informace pro chovatele, poradce a projektanty Metodické listy 01/05 TECHNIKA A TECHNOLOGIE CHOVU SKOTU Informace pro chovatele, poradce a projektanty TELATA RIZIKA PODCHLAZENÍ NOVOROZENÝCH TELAT prevence a rutiny Dramatický rozmach volného ustájení

Více

Hustopeče. MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D. a kolektiv Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.

Hustopeče. MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D. a kolektiv Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D. a kolektiv Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. 4. 11. 2016 Hustopeče ŘÍZENÍ STÁDA GENETIKA USTÁJENÍ A CHOVNÉ PROSTŘEDÍ ZDRAVÍ ZVÍŘATÍ VÝŽIVA 1 » Šlechtění na vysokou

Více

GZW / SIC. Kdo, nebo co určuje směřování plemene?

GZW / SIC. Kdo, nebo co určuje směřování plemene? CHD IMPULS Chovatelské družstvo Impuls, družstvo je osob založeným 21.03.2001 za účelem společného GZW / SIC Komu celkový selekční index slouží? Chovateli? Inseminačním stanicím? Kdo, nebo co určuje směřování

Více

Genetické hodnocení rodní? Josef Kučera

Genetické hodnocení rodní? Josef Kučera Genetické hodnocení národní nebo mezinárodn rodní? Josef Kučera Legislativa Plemenářský zákon Pověřená osoba zajišťuje ve spolupráci s uznaným chovatelským sdružením Pravomoc a zodpovědnost uznaného chovatelského

Více

Zootechnické aspekty chovu masného skotu

Zootechnické aspekty chovu masného skotu Zootechnické aspekty chovu masného skotu Strategie zakládání stáda František Louda Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. Podnikatelský záměr obsahuje : strategické postupy všech prací ekonomickou rozvahu

Více

1. Úvod. 4. doplněné vydání. V Hradištku dne 4.6.2007. Ing. Zdeněk Růžička. ředitel ČMSCH, a.s.

1. Úvod. 4. doplněné vydání. V Hradištku dne 4.6.2007. Ing. Zdeněk Růžička. ředitel ČMSCH, a.s. 1. Úvod Kontrola mléčné užitkovosti u krav v jednotlivých chovech je jedním ze základních chovatelských opatření, které slouží chovatelům a šlechtitelům, pro selekci zvířat, práci se stádem, a je zároveň

Více

Stádník, L. Doležalová, M. Možnosti optimalizace oplozovací schopnosti inseminačních dávek býků

Stádník, L. Doležalová, M. Možnosti optimalizace oplozovací schopnosti inseminačních dávek býků Stádník, L. Doležalová, M. Možnosti optimalizace oplozovací schopnosti inseminačních dávek býků ÚVOD PLODNOST základní vlastnost ekonomika chovu - úroveň je nedostatečná = ekonomicky dlouhodobě neudržitelná

Více

VLASTNÍ PLODNOST BÝKŮ

VLASTNÍ PLODNOST BÝKŮ VLASTNÍ PLODNOST BÝKŮ Ekonomika chovu skotu je podmíněna celou řadou faktorů měřitelných svými náklady a výnosy. Mezi nejvýznamnější patří reprodukce stáda. O tu ve faremní praxi usiluje celý tým lidí

Více

Šlechtitelské + hybridizační programy

Šlechtitelské + hybridizační programy Šlechtitelské + hybridizační programy Plemenářská práce širší pojetí souhrn zootechnických + organizačních + ekonomických opatření cíl všestranné zvyšování užitkovosti prasat užší pojetí zásahy do genotypové

Více

Chov krůt. Vysoká růstová intenzita krůt v období výkrmu Největší jateční výtěžnost ze všech druhů hospodářských zvířat Vysoká nutriční hodnota masa

Chov krůt. Vysoká růstová intenzita krůt v období výkrmu Největší jateční výtěžnost ze všech druhů hospodářských zvířat Vysoká nutriční hodnota masa CHOV KRŮT Chov krůt Z divoké krůty původem ze Stř. Ameriky Do Evropy po objevení Ameriky (1492) Nejčastější plemeno bílá širokoprsá, méně zastoupená krůta bronzová Chov 2 typů střední (krůta 6 9 kg, krocan

Více

EASYLIN. ve spolupráci s

EASYLIN. ve spolupráci s EASYLIN ve spolupráci s LAKTACE Omega 3 z EasyLinu jsou příslibem zdraví, plodnosti a perzistence laktace. Vychovat produktivní dojnici stojí spoustu času a peněz. I když se to podaří, stále je mnoho rizik,

Více

Maturitní otázky z chovu koní

Maturitní otázky z chovu koní Obor: 64-42 M/022 Agropodnikání Zaměření: Chov koní Forma studia: denní Maturitní otázky z chovu koní Školní rok: 2017/2018 Ročník: 4. A Maturitní témata z předmětu Chov koní Obor : Agropodnikání Zaměření

Více