INFORMACE K ÚPRAVÁM METODIKY HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY A Z CIZÍCH JAZYKŮ (informace je určena učitelům těchto předmětů)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INFORMACE K ÚPRAVÁM METODIKY HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY A Z CIZÍCH JAZYKŮ (informace je určena učitelům těchto předmětů)"

Transkript

1 INFORMACE K ÚPRAVÁM METODIKY HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ OBECNÝ RÁMEC V souvislosti se novelou školského zákona č. 47/0 Sb. zodpovědnost za hodnocení písemných prací společné části maturitní zkoušky přechází z ředitelů škol na CZVV (Cermat). Legislativní změna dále vylučuje, aby písemná práce žáka byla hodnocena hodnotitelem, který působí jako učitel na kmenové škole žáka. Ve srovnání s loňskem se snižuje počet aktivních hodnotitelů; ti v současné době ukončují doplňkový kalibrační tréninkovým program s jedním jediným cílem měřit všem stejným metrem. Kromě této kompetenční a organizační změny, jejímž cílem je zvýšit nezávislost a srovnatelnost hodnocení, dochází i k úpravám metodiky hodnocení písemných prací. Tyto úpravy nejsou zásadní a nemění principy přístupu k písemné práci. Vzešly ze zkušeností uplynulých dvou termínů maturit a maturitní generálky a zvýší kvalitu, vypovídací schopnost a srovnatelnost hodnocení. Žádná z těchto úprav však nezakládá potřebu jiného přístupu k výuce útvarů písemné komunikace v českém a cizím jazyce ani nemění požadavky na písemnou práci. Není třeba se obávat, že by v novém hodnocení ve srovnání s loňským rokem žáci neobstáli. Cíl písemné práce jako dílčí zkoušky z českého jazyka a literatury zůstává stejný: Žák prokáže, že vytvoří text podle zadaných kritérií, dovede funkčně použít jazykové prostředky tak, aby odpovídaly stanovené komunikační situaci, a vytvoří myšlenkově ucelený, strukturovaný a koherentní text. V cizím jazyce navíc použije vhodné lexikální prostředky a gramatické struktury, které odpovídají zvolené úrovni zkoušky a korespondují tak s požadavky úrovně B nebo B v rámci Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.

2 KONKRÉTNÍ ÚPRAVA METODIKY V ČESKÉM JAZYCE Kritéria hodnocení se nemění. Dochází k novému, podrobnějšímu popisu bodové škály tak, aby bylo možné eliminovat některé negativní jevy v hodnocení, které se objevily při hodnocení písemných prací prvního ročníku maturit. Původní bodová škála byla rozšířena a jsou popsána i jednotlivá podkritéria, jejich popis je detailnější. K úpravám se přistoupilo na základě zkušeností, z nichž ty podstatné jsou uvedeny níže: U části hodnotitelů přetrvává jednostranné hodnocení textu, např. důraz na pravopis (kritérium A) na úkor hodnocení práce s lexikem (B) Bývá opomíjena celková výstavba textu, není např. hodnocena argumentace v textu (kritérium ) Často jsou spíše hodnoceny negativní jevy textu a nejsou zohledněny pozitivní stránky. Bodová škála byla využívána intuitivně, každý hodnotitel ji přizpůsoboval své zkušenosti, žákům a škole. Hodnocení 5 body nebylo považováno za maximální, nejlepší výkon, ale za výkon průměrný. Celkový součet bodů bude 0 místo původních 5, neboť jednotlivá podkritéria se budou sčítat, výsledný počet bodů je tedy výsledkem součtu 6 položek, nikoli jako dosud. Prázdné deskriptory a 4 zůstávají zachovány, díky přesnějšímu popisu podkritérií by ale měly být používány pouze ve zcela výjimečných případech, kdy se hodnotitel nemůže jednoznačně přiklonit ani k jednomu z popsaných pásem. Rozsah písemné práce hraje při hodnocení formální roli, proto bylo toto podkritérium vyčleněno samostatně. Hodnotitel posoudí, zda byl minimální rozsah práce splněn a zda práci dále hodnotí, či nikoli. Dosavadní minimální rozsah práce a tolerance 50 slov na obou úrovních zůstávají zachovány. Častou otázkou a zároveň sporem je nahlížení originality a invence v textu písemné práce. Originalita a invenčnost se promítá například do volby jednotlivých jazykových prostředků nebo kompozice textu, funkčnost může znamenat tvůrčí přístup, co je funkční v jedné komunikační situaci, nemusí být funkční v jiné. V tomto smyslu, prostřednictvím jednotlivých kritérií hodnocení, je oceněn i tvůrčí přístup žáka. POPIS KRITERIÁLNÍHO HODNOCENÍ PÍSEMNÉ PRÁCE Z ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY A Text se nevztahuje k zadanému tématu, nebo se téma objeví na tak minimálním prostoru, že jej nelze považovat za splněné. Tematicky se text podstatně odchyluje od zadání nebo je práce povrchní a/nebo banální nebo obojí. Text zadané téma reflektuje, ale lze jej považovat za průměrný. Text plně odpovídá zadání, je vyzrálý, práci lze považovat za nadprůměrnou. B Text prokazatelně nevykazuje charakteristiky zadaného útvaru. Text vykazuje značné nedostatky vzhledem k zadanému útvaru a komunikační situaci. Text odpovídá zadanému útvaru a komunikační situaci, pouze v některých aspektech se od zadané komunikační situace odklání. Text nejenže plně odpovídá zadanému útvaru, ale práce je zpracována s invencí. A vyskytují v natolik neúnosné míře, že to má vliv na čtenářský komfort adresáta. vyskytují ve větší míře, místy vedou k nesrozumitelnosti či obtížnější srozumitelnosti objevují zřídka, nemají přitom vliv na čtenářský komfort adresáta. téměř nevyskytují. B Slovní zásoba je nemotivovaně chudá až primitivní, v textu se vyskytuje velké množství výrazů, které jsou nevhodně volené vzhledem k označované skutečnosti. Slovní zásoba je nemotivovaně chudá, v textu se ve větší míře vyskytují výrazy, které jsou nevhodně volené vzhledem k označované skutečnosti. Slovní zásoba je vzhledem ke zvolenému zadání postačující, ale nikoli potřebně pestrá a bohatá, výrazy, které jsou nevhodné vzhledem k označované skutečnosti, se objevují jen zřídka. Slovní zásoba je motivovaně bohatá, rozmanité lexikální prostředky jsou funkční. A pravidelné větné stavby se vyskytují v neúnosné míře a/nebo výstavba větných celků je jednoduchá až primitivní, nedostatky mají výrazný vliv na čtenářský komfort adresáta. pravidelné větné stavby se vyskytují ve vysoké míře a/nebo výstavba větných celků je nemotivovaně jednoduchá, nedostatky ztěžují porozumění pravidelné větné stavby se objevují zřídka, výstavba větných celků nenarušuje čtenářský komfort adresáta. pravidelné větné stavby se téměř nevyskytují, výstavba větných celků není přetížená ani nemotivovaně jednoduchá. B Text je nesoudržný a chaotický, kompozičně nezvládnutý a/nebo použité argumenty jsou ve vzájemném logickém rozporu, adresát se v textu neorientuje ani přes velké úsilí. Text je kompozičně nepřehledný a/nebo argumentace je ve vysoké míře nesrozumitelná, adresát musí vynaložit velké úsilí, aby se v textu zorientoval. Text je kompozičně poměrně vyvážený, až na malé nedostatky je vhodně členěn a logicky uspořádán, argumentace je srozumitelná, adresát se v textu bez potíží orientuje. Kompozice textu je precizní, způsob argumentace je velmi vyspělý.

3 KONKRÉTNÍ ÚPRAVA METODIKY V CIZÍM JAZYCE Úpravy, ke kterým dochází v hodnocení písemné práce z cizích jazyků, jsou ve srovnání s českým jazykem minimální. To je dáno charakterem obou vyučovacích předmětů a z něho vyplývajících přístupů. Mateřský jazyk tradičně uplatňuje spíše přístup celostní a použití analytických kritérií se setkává s nutností opakovaně zdůvodňovat a učit jejich použití. Naopak cizí jazyky, které jsou předmětem maturitní zkoušky, jsou kromě ruštiny jazyky spíše analytické, tvořené systémem izolovaných slov, neskloňující, proto užití kritérií, která posuzují jednotlivé prvky písemného projevu odděleně a jsou jednoznačně definována, nebylo pro hodnotitele výraznější změnou. Jedinou větší změnou je zde to, že v případě, že práce obdrží v podkriteriu A (zadání) v prvním deskriptoru (požadovaná charakteristika textu je/není dodržena) 0 bodů, práce se dále nehodnotí. Jinými slovy hodnocení v podkriteriu A bylo zpřísněno v tom smyslu, že žákovi nestačí splnit zadaný počet slov či zmínit většinu bodů zadání v případě, že nedodržel požadovanou charakteristiku POPIS KRITERIÁLNÍHO HODNOCENÍ PÍSEMNÉ PRÁCE Z CIZÍHO JAZYKA () 0 A není dodržena. >>> Body zadání nejsou (jasně) zmíněny. >>> Délka textu neodpovídá požadovanému rozsahu a/nebo není dostatek (srozumitelného) textu pro hodnocení. není ve větší míře dodržena. >>> Většina bodů zadání není (jasně a srozumitelně) zmíněna. >>> Délka textu ve větší míře neodpovídá požadovanému rozsahu (text je o intervaly kratší/delší). většinou dodržena. >>> Většina bodů zadání je jasně a srozumitelně zmíněna. >>> Délka textu ne zcela odpovídá požadovanému rozsahu (text je o interval kratší/delší). dodržena. >>> Všechny body zadání jsou jasně a srozumitelně zmíněny. >>> Délka textu odpovídá požadovanému rozsahu. B >>> Body zadání nejsou rozpracovány. >>> Body zadání jsou jen ojediněle >>> V textu není ve větší míře vysvětlena podstata myšlenky nebo problému. >>> Text ve větší míře obsahuje >>> Body zadání jsou většinou >>> V textu je většinou jasně vysvětlena podstata myšlenky nebo problému. >>> Text ojediněle obsahuje >>> Body zadání jsou rozpracovány vhodně/účelně a v odpovídající míře podrobnosti. >>> V textu je jasně vysvětlena podstata myšlenky nebo problému. >>> Text neobsahuje. ČÁST PÍSEMNÉ PRÁCE A B A >>> Text není souvislý a neobsahuje lineární sled myšlenek/není logicky >>> Text není vhodně >>> PTN jsou použity nevhodně a/nebo v nedostatečném rozsahu. ztěžují/brání porozumění (většině) >>> Slovní zásoba a pravopis jsou ve většině textu použity nesprávně (8+ chyb). >>> Text není ve větší míře souvislý s lineárním sledem myšlenek/není ve větší míře logicky >>> Text není ve větší míře vhodně >>> Chyby v PTN ve větší míře ztěžují/brání porozumění textu/části >>> Rozsah PTN je ve větší míře omezený. >>> PTN nejsou ve větší míře použity správně a vhodně. ve >>> Slovní zásoba a pravopis nejsou ve větší míře použity správně ( 7 chyb). >>> Text je o intervaly kratší. >>> Text je většinou souvislý s lineárním sledem myšlenek/většinou logicky >>> Text je většinou vhodně >>> Chyby v PTN jen v malé míře ztěžují/brání porozumění textu/části >>> Rozsah PTN je většinou široký. >>> PTN jsou většinou použity správně a vhodně. >>> Slovní zásoba a pravopis jsou většinou použity správně (6 chyb). >>> Text je o interval kratší. >>> Text je souvislý s lineárním sledem myšlenek/logicky uspořádaný (koherentní). >>> Text je vhodně >>> Chyby v PTN neztěžují/nebrání porozumění textu/části >>> Rozsah PTN je široký. >>> PTN jsou použity správně a vhodně. neztěžují/nebrání porozumění >>> Slovní zásoba a pravopis jsou téměř vždy použity správně (0 5 chyb). B >>> Slovní zásoba je omezená a/nebo v nedostatečném rozsahu (vzhledem >>> Slovní zásoba je ve větší míře omezená >>> Slovní zásoba je většinou široká >>> Slovní zásoba je široká (vzhledem 4A ztěžují/brání porozumění (většině) >>> Mluvnické prostředky jsou ve většině textu použity nesprávně (8+ chyb). ve >>> Mluvnické prostředky nejsou ve větší míře použity správně ( 7 chyb).>>> Text je o intervaly kratší. >>> Mluvnické prostředky jsou většinou použity správně (6 chyb).>>> Text je o interval kratší. neztěžují/nebrání porozumění >>> Mluvnické prostředky jsou téměř vždy použity správně (0 5 chyb). 4B omezený a/nebo mluvnické prostředky jsou v nedostatečném rozsahu (vzhledem ve větší míře omezený (vzhledem k míře rozpracování bodů většinou široký (vzhledem k míře rozpracování bodů široký (vzhledem k míře rozpracování bodů

4 POPIS KRITERIÁLNÍHO HODNOCENÍ PÍSEMNÉ PRÁCE Z CIZÍHO JAZYKA () 0 není dodržena. >>> Body zadání nejsou (jasně) zmíněny. >>> Body zadání nejsou rozpracovány. >>> Délka textu neodpovídá požadovanému rozsahu a/nebo není dostatek (srozumitelného) textu pro hodnocení. není ve větší míře dodržena. >>> Většina bodů zadání není (jasně a srozumitelně) zmíněna. >>> Body zadání jsou jen ojediněle >>> Délka textu ve větší míře neodpovídá požadovanému rozsahu (text je o intervaly kratší/delší). většinou dodržena. >>> Většina bodů zadání je jasně a srozumitelně zmíněna. >>> Body zadání jsou většinou >>> Délka textu ne zcela odpovídá požadovanému rozsahu (text je o interval kratší/delší). dodržena. >>> Všechny body zadání jsou jasně a srozumitelně zmíněny. >>> Body zadání jsou rozpracovány vhodně/účelně a v odpovídající míře podrobnosti >>> Délka textu odpovídá požadovanému rozsahu. 4. ČÁST PÍSEMNÉ PRÁCE >>> Text není souvislý a neobsahuje lineární sled myšlenek/není logicky >>> Text není vhodně >>> Chyby v PTN ztěžují/brání porozumění textu/ části >>> PTN jsou použity nevhodně a/nebo v nedostatečném rozsahu. ztěžují/brání porozumění (většině) >>> Slovní zásoba a pravopis jsou ve většině textu použity nesprávně (0+ chyb). >>> Slovní zásoba je omezená a/nebo v nedostatečném rozsahu (vzhledem >>> Text není ve větší míře souvislý s lineárním sledem myšlenek/není ve větší míře logicky >>> Text není ve větší míře vhodně členěný/ organizovaný. >>> Chyby v PTN ve větší míře ztěžují/brání porozumění textu/části >>> PTN nejsou ve větší míře použity správně a vhodně. ve >>> Slovní zásoba je ve větší míře omezená >>> Slovní zásoba a pravopis nejsou ve větší míře použity správně (7 9 chyb). >>> Text je o intervaly kratší. >>> Text je většinou souvislý s lineárním sledem myšlenek/většinou logicky >>> Text je většinou vhodně členěný/ organizovaný. >>> Chyby v PTN jen v malé míře ztěžují/brání porozumění textu/části >>> PTN jsou většinou použity správně a vhodně. >>> Slovní zásoba je většinou široká >>> Slovní zásoba a pravopis jsou většinou použity správně (4 6 chyb). >>> Text je o interval kratší. >>> Text je souvislý s lineárním sledem myšlenek/logicky uspořádaný (koherentní). >>> Text je vhodně >>> Chyby v PTN neztěžují/nebrání porozumění textu/části >>> PTN jsou použity správně a vhodně. neztěžují/nebrání porozumění >>> Slovní zásoba je široká (vzhledem >>> Slovní zásoba a pravopis jsou téměř vždy použity správně (0 chyby). 4 ztěžují/brání porozumění (většině) >>> Mluvnické prostředky jsou ve většině textu použity nesprávně (0+ chyb). omezený a/nebo mluvnické prostředky jsou v nedostatečném rozsahu (vzhledem ve ve větší míře omezený (vzhledem k míře rozpracování bodů >>> Mluvnické prostředky nejsou ve větší míře použity správně (7 9 chyb). >>> Text je o intervaly kratší. většinou široký (vzhledem k míře rozpracování bodů >>> Mluvnické prostředky jsou většinou použity správně (4 6 chyb). >>> Text je o interval kratší. neztěžují/nebrání porozumění [] široký (vzhledem k míře rozpracování bodů >>> Mluvnické prostředky jsou téměř vždy použity správně (0 chyby).

5 PŘÍLOHA: STRUČNÉ VYMEZENÍ KRITÉRIÍ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA - VYMEZENÍ HODNOTÍCÍCH KRITÉRIÍ PÍSEMNÉ PRÁCE A B Vytvoření textu podle zadaných kritérií Funkční užití jazykových prostředků s ohledem najazykovou normu Splnění zadání (obsah, téma) Pravopis a tvarosloví Požadavky na naplnění komunikační situace (styl/útvar) adekvátnost výběru jazykových prostředků danému stylu/textu stylová zabarvenost slov přiměřenost pojmenování dané skutečnosti přesnost označení, věcná stránka označení, význam 5 Kompoziční výstavba textu Koheze (formální prostředky textové návaznosti) syntax (výstavba věty a souvětí) konexe (např. vazby mezi větami) odkazování v textu prostředky textové návaznosti Výsledná koherence textu (výsledná soudružnost textu, věcná souvislost textu) vnitřní strukturování na odstavce vnější úvod, stať a závěr způsob argumentace, ne/souvislost uváděných informací CIZÍ JAZYK - VYMEZENÍ HODNOTÍCÍCH KRITÉRIÍ PÍSEMNÉ PRÁCE A B Vytvoření textu podle zadaných kritérií Splnění zadání Obsah/rozsah Organizace/koherence a koheze textu Organizace / koherence textu Koheze/prostředky textové návaznosti (PTN) Lexikální kompetence (slovní zásoba a pravopis) Přesnost Rozsah 4 Gramatická kompetence Přesnost Rozsah

ČJL KRITÉRIA HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ

ČJL KRITÉRIA HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ PŘÍLOHA č. ČJL KRITÉRIA HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ Č. j.: MSMT-76/4- - Vytvoření textu podle zadaných kritérií A - Korespondence: text zadání, obsah, téma B - Požadavky na naplnění komunikační situace (styl/útvar)

Více

ČJL KRITÉRIA HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ

ČJL KRITÉRIA HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ PŘÍLOHA č. ČJL KRITÉRIA HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ Č. j.: MSMT-9/- - Vytvoření textu podle zadaných kritérií A - Korespondence: text zadání, obsah, téma B - Požadavky na naplnění komunikační situace (styl/útvar)

Více

ČJL KRITÉRIA HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ

ČJL KRITÉRIA HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ PŘÍLOHA č. ČJL KRITÉRIA HODNOCENÍ PÍSEMNÝCH PRACÍ. Vytvoření textu podle zadaných kritérií A téma, obsah B komunikační situace, slohový útvar. Funkční užití jazykových prostředků A pravopis, tvarosloví

Více

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY V Praze dne. března 05 SDĚLENÍ V souladu s, odst. vyhlášky č. 77/009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů (dále jen Vyhláška),

Více

S D Ě L E N Í 1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

S D Ě L E N Í 1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY V Praze dne 19. března 2013 Č. j.: MSMT-10139/2013-211 S D Ě L E N Í V souladu s 22, odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou,

Více

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY V Praze dne 11. března 2015 Č. j.: MSMT-6626/2015-1 SDĚLENÍ V souladu s 22, odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění

Více

Příloha č. 1 1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

Příloha č. 1 1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Ministerstvo školství, mládeţe a tělovýchovy Sdělení MŠMT čj.: MSMT-10054/2012-23 Příloha č. 1 1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ 1.1 ZPŮSOB VÝPOČTU A VYJÁDŘENÍ VÝSLEDKU

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA RED IZO: 600079 KÓD ŽÁKA: 276702 Kamila Adámková Konal(a) zkoušku Vyloučen(a) Nepřítomen(na) či nedokončil(a) PÍSEMNÁ PRÁCE Jaro 20 ZKUŠEBNÍ OBDOBÍ:... ZÁZNAM O HODNOCENÍ PÍSEMNÉ PRÁCE Číslo zadání písemné

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA METODICKÝ BALÍČEK PRO HODNOTITELE PÍSEMNÝCH PRACÍ VE SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY ČESKÝ JAZYK A LITERATURA CJMZP15C0T01 Maturitní zkouška 2015 Jarní zkušební termín 1 CO OBSAHUJE METODICKÝ BALÍČEK

Více

Hodnocení profilové praktické zkoušky z odborných předmětů 1

Hodnocení profilové praktické zkoušky z odborných předmětů 1 V souladu s 24 vyhlášky MŠMT č. 177/2009 o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších změn a doplňků navrhuji Hodnocení profilové praktické zkoušky

Více

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY V Praze dne 13. března 2014 Č. j.: MSMT-7620/2014-1 S D Ě L E N Í V souladu s 22, odst. 1 vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou,

Více

METODICKÝ MATERIÁL. pro hodnotitele písemných prací z českého jazyka a literatury

METODICKÝ MATERIÁL. pro hodnotitele písemných prací z českého jazyka a literatury METODICKÝ MATERIÁL pro hodnotitele písemných prací z českého jazyka a literatury Tato příručka je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Zpracovaly: Gabriela Baumgartnerová,

Více

Hodnocení maturitní zkoušky v profilové části ve školním roce 2015/2016

Hodnocení maturitní zkoušky v profilové části ve školním roce 2015/2016 Hodnocení maturitní zkoušky v profilové části ve školním roce 2015/2016 Ústní zkouška ze všeobecně vzdělávacích předmětů dějepis, základy společenských věd Žák přesně ovládá požadované poznatky, fakta,

Více

VYŠŠÍ ÚROVEŇ OBTÍŽNOSTI

VYŠŠÍ ÚROVEŇ OBTÍŽNOSTI VYŠŠÍ ÚROVEŇ OBTÍŽNOSTI PRÁCE Č. 4 (autentická maturitní písemná práce, zdroj: MZ 2011) Naše generace bude jednoho dne litovat nejen zlých slov a skutků špatných lidí, ale také strašlivého mlčení dobrých.

Více

METODICKÝ MATERIÁL. pro hodnotitele písemných prací z českého jazyka a literatury

METODICKÝ MATERIÁL. pro hodnotitele písemných prací z českého jazyka a literatury METODICKÝ MATERIÁL pro hodnotitele písemných prací z českého jazyka a literatury Zpracovaly: Gabriela Baumgartnerová, Andrea Kapustová Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, 2014 OBSAH Úvod......................................................................

Více

CISKOM 3. KOMPLEXNÍ JAZYKOVÁ ZKOUŠKA 3.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

CISKOM 3. KOMPLEXNÍ JAZYKOVÁ ZKOUŠKA 3.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA CISKOM 3. KOMPLEXNÍ JAZYKOVÁ ZKOUŠKA 3.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 2014 CERMAT verze 5.0 Informace o modulu Kód modulu: 3.1.2 Cíl modulu: Získání potřebných dovedností (včetně jejich prověření) pro hodnocení

Více

ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU

ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU Předmět Předmět bude sloužit zejména k prohlubování zájmu žáků 9. tříd a rozvíjení dovedností týkajících se práce s textem, plnění

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Současný český jazyk upevňování a procvičování obtížných gramatických jevů Český jazyk

Více

Česká státní maturitní zkouška hodnocení produktivních dovedností v rámci zkoušky z cizího jazyka

Česká státní maturitní zkouška hodnocení produktivních dovedností v rámci zkoušky z cizího jazyka Česká státní maturitní zkouška hodnocení produktivních dovedností v rámci zkoušky z cizího jazyka Eva Píšová ABSTRACT: Czech National School Leaving Examination (Maturita) Assessment of Productive Skills

Více

Francouzský jazyk. Náměty jeu de role skupinová práce jazykové hry domácí úkoly práce s časopisy

Francouzský jazyk. Náměty jeu de role skupinová práce jazykové hry domácí úkoly práce s časopisy Francouzský jazyk ročník TÉMA VÝSTUP G5 Tematické okruhy rodina škola místo, kde žije bydlení volný čas a zájmová činnost jídlo oblékání nákupy některé svátky, tradice příroda cizí země omluva a reakce

Více

Kritérium. Vazba na cíle výzvy (oblasti podpory OP LZZ) A3 Zhodnocení cílů projektu 40 % 8 % C1 Kompetence žadatele 60 % 6 %

Kritérium. Vazba na cíle výzvy (oblasti podpory OP LZZ) A3 Zhodnocení cílů projektu 40 % 8 % C1 Kompetence žadatele 60 % 6 % Vzdělávac vací projekty financované ESF aneb jak to vidí hodnotitel Věcné hodnocení - úkol pro hodnotitele Základní zásady o Žádosti často obsahují obecné formulace, které je možné interpretovat různě

Více

Aktuální změny v didaktickém testu z češtiny 2015

Aktuální změny v didaktickém testu z češtiny 2015 Aktuální změny v didaktickém testu z češtiny 2015 PhDr. Dana Brdková Lektorka Bankovní akademie a VŠFS Pro použití v rámci projektu ematurity Jak je sestaven didaktický test? Didaktický test obsahuje 10

Více

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin

NÁVRHY TEMATICKÝCH PLÁNŮ. 1. ročník Počet hodin Návrhy tematických plánů Střední odborná škola 1. Návrh tematického plánu mluvnice 1. ročník Počet hodin Racionální studium textu 1 Základy informatiky získávání a zpracování informací 1 Jazykověda a její

Více

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0963 II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 9. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova samostatně pracuje s Pravidly českého

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Čáslav, Sadová 1756, okres Kutná Hora. Sadová 1756, 286 01 Čáslav. Identifikátor: 650 058 135

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Čáslav, Sadová 1756, okres Kutná Hora. Sadová 1756, 286 01 Čáslav. Identifikátor: 650 058 135 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Čáslav, Sadová 1756, okres Kutná Hora Sadová 1756, 286 01 Čáslav Identifikátor: 650 058 135 Termín konání inspekce: 16. - 18.

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Český jazyk TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) sekunda Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden,

Více

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov Dodatek č.17 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 8. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov - rozlišuje

Více

Společný evropský referenční rámec pro jazyky: Učení vyučování a hodnocení

Společný evropský referenční rámec pro jazyky: Učení vyučování a hodnocení Rejstřík A akčně zaměřený přístup 9 10 ALTE (Evropská asociace pro jazykové testování) XVIII, 244 257 audiovizuální recepce 71 autoři učebnic 143 B bibliografie všeobecná b. 199 204 b. vytváření stupnic

Více

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ

DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ DIGITÁLNÍ ARCHIV VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0963 II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář k odborné práci Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět je zařazen jako podpůrný předmět při zpracování odborné práce BOČ (Botičská odborná činnost). Studenti získají kompetence

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura Komunikační a slohová výchova 1 odlišuje ve čteném nebo slyšeném textu fakta od názorů a hodnocení, ověřuje fakta pomocí otázek nebo porovnáváním s dostupnými informačními zdroji 15 využívá znalostí o

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Všestranné jazykové rozbory Téma 1.2.3. Všestranné

Více

Základní škola a Mateřská škola Habry

Základní škola a Mateřská škola Habry Metody a kritéria hodnocení žáků Český jazyk 3. 5. ročník Základní škola a Mateřská škola Habry Diktáty a pravopisná cvičení 1 = 0 1chyba 2 = 2 4 chyby 3= 5 7 chyb 4= 8 10 chyb 5 = 11 a více Písemné zkoušení

Více

Slohové útvary se zřetelem ke komunikační situaci

Slohové útvary se zřetelem ke komunikační situaci Slohové útvary se zřetelem ke komunikační situaci ZÁKLADNÍ ÚROVEŇ OBTÍŽNOSTI Soupis slohových útvarů pro zadání písemné práce vypravování úvahový text popis (popis prostý, popis odborný, subjektivně zabarvený

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Vzdělávací obor český jazyk a literatura je realizován v povinném předmětu český jazyk a literatura a ve volitelných

Více

ZADÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE

ZADÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE ZADÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE Jméno a příjmení: Téma: Cíl: Název maturitní práce: Studijní obor: Zahraniční gastronomie Na základě dostupné literatury a zdrojů vypracovat ucelený přehled o zahraniční gastronomii

Více

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky vypracované v souladu s vyhláškou 232/2012 Sb.

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky vypracované v souladu s vyhláškou 232/2012 Sb. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky vypracované v souladu s vyhláškou 232/2012 Sb. Zadavatel: Veřejná zakázka: Předmět veřejné zakázky: Druh zadávacího řízení: Pardubický kraj Výběr dopravce pro uzavření

Více

MATEMATICKÝ SEMINÁŘ (volitelný a nepovinný předmět)

MATEMATICKÝ SEMINÁŘ (volitelný a nepovinný předmět) MATEMATICKÝ SEMINÁŘ (volitelný a nepovinný předmět) Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělání v matematickém semináři je zaměřeno na: užití matematiky v reálných situacích osvojení

Více

OVĚŘOVÁNÍ A EVALUACE PÍSEMNÉHO PROJEVU

OVĚŘOVÁNÍ A EVALUACE PÍSEMNÉHO PROJEVU OVĚŘOVÁNÍ A EVALUACE PÍSEMNÉHO PROJEVU (s přesahem do dílčího úkolu SROVNATELNOST CIZÍCH JAZYKŮ) CIZÍ JAZYKY Závěry z šetření ve všech jazycích byly zveřejněny v závěrečné zprávě z Maturity nanečisto 2007,

Více

OBSAH. Manuál pro hodnocení potřebnosti a relevance projektu

OBSAH. Manuál pro hodnocení potřebnosti a relevance projektu OBSAH Úvod... 3 1. Základní typy projektů a bodová kritéria... 3 2. Hodnocení na základě hodnotících kritérií... 5 2.1 Hodnocení stavební části u stavebních i nestavebních projektů... 5 2.1.1 Subkritérium

Více

Odůvodnění veřejné zakázky

Odůvodnění veřejné zakázky Odůvodnění veřejné zakázky (podle vyhlášky č. 232/2012 Sb., o podrobnostech rozsahu odůvodnění účelnosti veřejné zakázky a odůvodnění veřejné zakázky (dále jen vyhláška") Název veřejné zakázky: Obec Měděnec,

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Písek, Karlova 111. Karlova 111, 397 01 Písek

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Písek, Karlova 111. Karlova 111, 397 01 Písek Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Písek, Karlova 111 Karlova 111, 397 01 Písek Identifikátor školy: 600 008

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 8. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova umí spisovně vyslovit běžná cizí slova

Více

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT)

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Charta projektu má za cíl poskytnout úplné a pevné informační základy pro schválení projektu. Následně je Charta projektu rozpracována do

Více

Kariéra projektového manažera začíná u nás!

Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST Auditovaná fáze projektu: Auditor: Název projektu: Zpracoval: Datum: Navrhování projektu Návod na vyplnění: Při vyplňování Check-listu posuzujte skutečný obsah auditované dokumentace, vhodně

Více

Oproti informacím uvedených dle 1 vyhlášky nedošlo ke změnám.

Oproti informacím uvedených dle 1 vyhlášky nedošlo ke změnám. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky podle 2 vyhlášky č. 232/2012 Sb., o podrobnostech rozsahu odůvodnění účelnosti veřejné zakázky a odůvodnění veřejné zakázky Veřejný zadavatel popíše změny a) v popisu

Více

Pokyny pro vypracování maturitních prací 2014

Pokyny pro vypracování maturitních prací 2014 Pokyny pro vypracování maturitních prací 2014 Věcné a formální uspořádání maturitní práce 1. Věcná stránka práce Maturitní práce by měla mít následující strukturu: Titulní strana (viz následující strana)

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Předmět: Logické hrátky

Předmět: Logické hrátky Předmět: Logické hrátky Charakteristika předmětu Logické hrátky Vyučovací předmět Logické hrátky je volitelným předmětem v 6. ročníku. Rozšiřuje a prohlubuje obsah předmětu Matematika vzdělávacího oboru

Více

Dodatek č.2. 1. Hodnocení prospěchu žáků-konkretizace získávání podkladů

Dodatek č.2. 1. Hodnocení prospěchu žáků-konkretizace získávání podkladů Základní škola, Hrochův Týnec, okres Chrudim, Nádražní 253 www.zsht.cz, email: zsht@centrum.cz IČO: 71002782 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY 3. ŠKOLNÍ ŘÁD-PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ Vypracovala:

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Rozšiřování a upevňování slovní zásoby a gramatiky Ruský jazyk Helena Malášková 01

Více

Systém hodnocení zaměstnanců Městského Úřadu

Systém hodnocení zaměstnanců Městského Úřadu Příjemce dotace: Město Moravská Třebová Název projektu: Zvýšení kvality řízení a poskytovaných služeb MÚ Moravská Třebová Registrační číslo projektu: CZ.1.04/4.1.01/89.00116 Systém hodnocení zaměstnanců

Více

IV. Školní učební plán

IV. Školní učební plán IV. Školní učební plán a) Východiska: Rámcový učební plán, který stanoví vzdělávací oblasti, vzdělávací obory a jejich minimální časové dotace a zároveň stanoví povinnou časovou dotaci pro jednotlivé stupně

Více

- 1 - Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy

- 1 - Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy - 1 - Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura (komunikační a slohová výchova) Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové - odlišuje ve čteném nebo slyšeném textu fakta od názorů a hodnocení, ověřuje

Více

Jaká učebnice je vhodná pro žáky střední průmyslové školy

Jaká učebnice je vhodná pro žáky střední průmyslové školy Ostravská univerzita Filozofická fakulta Katedra germanistiky Rozšiřující vzdělávání 2005/2006 Didaktika němčiny jako cizího jazyka Jaká učebnice je vhodná pro žáky střední průmyslové školy 28.4. 2006

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

Vzdělávací oblast Předmět Studium Celkové

Vzdělávací oblast Předmět Studium Celkové Poznámka k přechodnému období Naše škola se snaží pružně reagovat na poptávku žáků vzhledem k volbě seminářů a volitelných předmětů. Protože chceme nabídnout žákům co nejširší rozsah těchto předmětů, rozhodli

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Stachy. 384 73 Stachy 253. Identifikátor školy: 600 063 046

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Stachy. 384 73 Stachy 253. Identifikátor školy: 600 063 046 Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Stachy 384 73 Stachy 253 Identifikátor školy: 600 063 046 Termín konání inspekce: 11.

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Dle ustanovení 156 odst. 2 zákona č.137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále je ZVZ ) Zadavatel: Servisní středisko pro správu svěřeného majetku

Více

Jak vyvažovat autonomii a odpovědnost škol a učitelů: hodnocení výsledků vzdělávání

Jak vyvažovat autonomii a odpovědnost škol a učitelů: hodnocení výsledků vzdělávání Jak vyvažovat autonomii a odpovědnost škol a učitelů: hodnocení výsledků vzdělávání Jana Straková Ústav pro informace ve vzdělávání a Institut pro sociální a ekonomické analýzy Rozmach plošných testů se

Více

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů

Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a přiřazení datových modelů Pracovní celky 3.2, 3.3 a 3.4 Sémantická harmonizace - Srovnání a datových modelů Obsah Seznam tabulek... 1 Seznam obrázků... 1 1 Úvod... 2 2 Metody sémantické harmonizace... 2 3 Dvojjazyčné katalogy objektů

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Rozvoj řečových dovedností Ruský jazyk Helena Malášková 01 O spánku a váze - prezentace

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Gymnázium Lipník nad Bečvou, Komenského sady 62, příspěvková organizace. Komenského sady 62, 751 31 Lipník nad Bečvou

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Gymnázium Lipník nad Bečvou, Komenského sady 62, příspěvková organizace. Komenského sady 62, 751 31 Lipník nad Bečvou Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Gymnázium Lipník nad Bečvou, Komenského sady 62, příspěvková organizace Komenského sady 62, 751 31 Lipník nad Bečvou Identifikátor: 600 017

Více

Směrnice rady k hodnocení ředitele Základní a mateřské školy Rychnov u Jablonce n. N.

Směrnice rady k hodnocení ředitele Základní a mateřské školy Rychnov u Jablonce n. N. Směrnice rady k ředitele Základní a mateřské školy Rychnov u Jablonce n. N. Každoroční ředitele školy za uplynulý školní rok se zaměří zejména na manažerské zvládnutí celého procesu řízení školy v daném

Více

Kariéra projektového manažera začíná u nás!

Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST Auditovaná fáze projektu: Auditor: Název projektu: Zpracoval: Datum: Plánování projektu Návod na vyplnění: Při vyplňování Check-listu posuzujte skutečný obsah auditované dokumentace, vhodně

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Standardy ČJ - 2.stupeň - přehled

Standardy ČJ - 2.stupeň - přehled Standardy ČJ - 2.stupeň - přehled ČJL-9-1-01 Žák odlišuje ve čteném nebo slyšeném textu fakta od názorů a hodnocení, ověřuje fakta pomocí otázek nebo porovnáváním s dostupnými informačními zdroji - 9.r.

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11. Krušnohorská 11, 360 10 Karlovy Vary. Identifikátor školy: 600 067 602

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11. Krušnohorská 11, 360 10 Karlovy Vary. Identifikátor školy: 600 067 602 Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Karlovy Vary, Krušnohorská 11 Krušnohorská 11, 360 10 Karlovy Vary Identifikátor školy: 600 067 602 Termín konání inspekce:

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE K ČÁSTI 7 VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE K ČÁSTI 7 VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Zadavatel: Fond dalšího vzdělávání se sídlem Na Maninách 20, 170 00 Praha 7 IČO: 00405698 Veřejná zakázka: Základní školení v socioekonomických kompetencích SEKO (finanční gramotnost a měkké dovednosti)

Více

CorSet KNIHA 5. Informační architektura. David Melichar Tomáš Hrabík Tomáš Kuba Michal Hala Ivana Protivová

CorSet KNIHA 5. Informační architektura. David Melichar Tomáš Hrabík Tomáš Kuba Michal Hala Ivana Protivová CorSet KNIHA 5 Informační architektura David Melichar Tomáš Hrabík Tomáš Kuba Michal Hala Ivana Protivová 31. 07. 2008 Shrnutí Metodický referenční rámec CorSet vznikl proto, aby organizace ve veřejném

Více

ZKOUŠKY CITY & GUILDS

ZKOUŠKY CITY & GUILDS ZKOUŠKY CITY & GUILDS JŠ Threshold Training Associates (TTA) je akreditovaným zkušebním centrem zkoušek City & Guilds z anglického jazyka. Zkoušky zastřešuje City & Guilds, největší britská vzdělávací

Více

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060 5.1.4 FRANCOUZSKÝ JAZYK 5.1.4.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Francouzský jazyk vychází ze vzdělávacího obsahu vzdělávacího oboru Další cizí jazyk. Ruský jazyk je předmět nabízený

Více

2. ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

2. ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Demolice roty Kvilda 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ZADAVATELI Obchodní firma nebo název / obchodní firma nebo jméno a Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava příjmení: Sídlo / místo podnikání /

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) 1. Obsahové vymezení Hlavním cílem předmětu je umožnit všem žákům dosažení pokročilé úrovně informační gramotnosti získat dovednosti v ovládání výpočetní

Více

Pravidla hodnocení MÚ Moravská Třebová

Pravidla hodnocení MÚ Moravská Třebová Příjemce dotace: Město Moravská Třebová Název projektu: Zvýšení kvality řízení a poskytovaných služeb MÚ Moravská Třebová Registrační číslo projektu: CZ.1.04/4.1.01/89.00116 Pravidla hodnocení MÚ Moravská

Více

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA

Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA Český jazyk a literatura komunikační a slohová výchova ročník TÉMA 1 Nauka o slohu - objasní základní pojmy stylistiky Styl prostě sdělovací - rozpozná funkční styl, dominantní slohový Popis a jeho postup

Více

Detail posudků k projektu Posudek č. 1

Detail posudků k projektu Posudek č. 1 Detail posudků k projektu Posudek č. 1 Originalita Téma zcela nové a důležité i v mezinárodním kontextu, zásadním způsobem posouvající úroveň poznání v dané oblasti. Cíle a hypotézy Cíle jednoznačně definované,

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka Stanovení osobní vize V souladu s kotvou Konkrétní představa Citový náboj Stimul pro aktivní jednání Krátkodobější cíle motivace Výjimky Jasná vize Pohodoví lidé Úspěch bez

Více

Odůvodnění veřejné zakázky

Odůvodnění veřejné zakázky Odůvodnění veřejné zakázky podle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek pro veřejnou zakázku na služby postupem podle Vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj č. 232/2012, o podrobnostech

Více

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená.

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená. 6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6.1. Hodnocení žáků 6.1.1. Obecné zásady hodnocení Hodnocení žáků se řídí legislativními normami (školský zákon 561/2004 Sb., vyhláška č. 48/2005 Sb., aj.) a na úrovni

Více

Inventarizace majetku a závazků

Inventarizace majetku a závazků Obec Vysoké Vysoké 34, 59191,Žďár nad Sázavou IČO:00842397 Směrnice č. 2/2011 Inventarizace majetku a závazků Právní rámec: Zákon 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 270/2010

Více

Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25

Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 186 00 Praha 8 Klasifikační řád Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků jsou vydána v souladu s ustanovením 30 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Úspory energie

Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Úspory energie Příloha č. 4 Kritéria pro hodnocení 1. výzvy k programu podpory OP PIK Úspory energie Metodika bodování Kritéria pro hodnocení jsou rozdělena na pět základních částí: A B C D E Binární (vylučovací) kritéria

Více

Písemná komunikace. PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci

Písemná komunikace. PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci Písemná komunikace PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci Písemná komunikace - 1 Komunikační proces probíhající ve společnosti písemné dorozumívání mezi lidmi. Budeme se zabývat především písemnou

Více

Itálie Dotazník pro učitele VŠ připravující budoucí učitele cizích jazyků Zpracování údajů

Itálie Dotazník pro učitele VŠ připravující budoucí učitele cizích jazyků Zpracování údajů Itálie Dotazník pro učitele VŠ připravující budoucí učitele cizích jazyků Zpracování údajů O Vás 1. Dotazník vyplnilo sedm vysokoškolských pedagogů připravujících budoucí učitele cizích jazyků. 2. Šest

Více

Hodnocení spolehlivosti veřejně prospěšných organizací

Hodnocení spolehlivosti veřejně prospěšných organizací Hodnocení spolehlivosti veřejně prospěšných organizací METODIKA ČLENĚNÍ NÁKLADŮ 1. Popis problematiky Výše nákladů na propagaci/fundraising a administrativu/řízení organizace je podstatnou informací pro

Více

6. 1. Pravidla pro hodnocení a klasifikaci žáků. 6. 1. 1. Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci

6. 1. Pravidla pro hodnocení a klasifikaci žáků. 6. 1. 1. Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci 6. 1. Pravidla pro hodnocení a klasifikaci žáků 6. 1. 1. Základní východiska pro hodnocení a klasifikaci Hodnocení žáků upravuje Vyhláška č. 48/2005 Sb. Hodnotí učitel. Cílem hodnocení je poskytnout zpětnou

Více

Pravidla soutěže Zelená informacím o nejzdařilejší internetové prezentace obcí věnované životnímu prostředí. Článek 1.

Pravidla soutěže Zelená informacím o nejzdařilejší internetové prezentace obcí věnované životnímu prostředí. Článek 1. Článek 1 Účel soutěže 1) Účelem soutěže je vyhledat a ocenit nejzdařilejší prezentace životního prostředí na oficiálních internetových stránkách obcí ČR. Cílem je motivovat jejich vedení k uživatelsky

Více

Olympiáda v českém jazyce, 39. ročník, 2012/2013 krajské kolo

Olympiáda v českém jazyce, 39. ročník, 2012/2013 krajské kolo Národní institut dětí a mládeže MŠMT, zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a školské zařízení pro zájmové vzdělávání, Sámova 3, 101 00 Praha 10 Olympiáda v českém jazyce, 39. ročník,

Více

ABSOLUTORIUM ve školním roce 2014/2015

ABSOLUTORIUM ve školním roce 2014/2015 ABSOLUTORIUM ve školním roce 2014/2015 Třída: 3. C Termín konání absolutoria: 15. - 17. června 2015 Složení zkušební komise Obor: 65-43-N/01 Cestovní ruch Termín: 15. 17. června 2015 Třída: 3.C Stálí členové

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ. Písemná výzva k předložení nabídky na komplexní zajištění hry Moravskoslezský geocaching. Identifikační údaje zadavatele

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ. Písemná výzva k předložení nabídky na komplexní zajištění hry Moravskoslezský geocaching. Identifikační údaje zadavatele MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ KRAJSKÝ ÚŘAD 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX00W0EGL* Váš dopis zn.: Ze dne: Čj: MSK 88077/2011 Sp. zn.: KŘ/18440/2011/Lel 108.3 V10 Vyřizuje: Mgr. Lenka Lelitovská Odbor. Odbor

Více

Zdravá škola. škola podporující zdraví

Zdravá škola. škola podporující zdraví Zdravá škola škola podporující zdraví Koncepce, která vstoupila do povědomí české pedagogické veřejnosti v rozmezí let 1991 1993 jako jedna z alternativních edukačních možností prošla do současnosti určitým

Více

Střední průmyslová škola stavební, Plzeň 301 00 Plzeň, Chodské nám. 2. Příloha Školního řádu 2014 / 2015

Střední průmyslová škola stavební, Plzeň 301 00 Plzeň, Chodské nám. 2. Příloha Školního řádu 2014 / 2015 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání Příloha Školního řádu 2014 / 2015 1.1. Výsledky vzdělávání žáků jsou hodnoceny pětistupňovou klasifikační řadou takto: 1. stupeň - výborný - žák pracuje samostatně,

Více

Klasifikační řád pro dálkové studium

Klasifikační řád pro dálkové studium Klasifikační řád pro dálkové studium 1. Základní zásady klasifikace prospěchu Klasifikace prospěchu je nedílnou součástí výchovně vzdělávacího procesu. Jejím cílem je vyjádřit příslušným klasifikačním

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.2.1. Vyučovací předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.2.1. Vyučovací předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: 6.2.1. Vyučovací předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Dovednosti získané ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura jsou

Více

TISKOVÁ KONFERENCE Centrum pro zjišťování výsledků CZVV - CERMAT. 25. března 2013

TISKOVÁ KONFERENCE Centrum pro zjišťování výsledků CZVV - CERMAT. 25. března 2013 TISKOVÁ KONFERENCE Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CZVV - CERMAT 25. března 2013 MATURITNÍ ZKOUŠKA 2013 PŘIHLÁŠKY K jarnímu termínu je přihlášeno celkem 99 933 žáků, z toho: - ke společné části

Více

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky. Odůvodněníí veřejjné zakázky Popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky naplněny.

Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky. Odůvodněníí veřejjné zakázky Popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky naplněny. Odůvodněníí veřejjné zakázky 1) Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky: Popis potřeb, které mají být splněním veřejné zakázky naplněny. Popis předmětu veřejné zakázky. Odůvodnění účelnosti veřejné zakázky

Více

Hodnocení znalostí a dovedností v matematice (kreditní systém)

Hodnocení znalostí a dovedností v matematice (kreditní systém) Hodnocení znalostí a dovedností v matematice (kreditní systém) Hodnocení by mělo mít dvě základní funkce informační a motivující. Mělo by podávat obraz o tom, co žák umí, jak intenzívně pracuje, a také

Více