Virové hepatitidy B a C v Libereckém kraji v letech

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Virové hepatitidy B a C v Libereckém kraji v letech 2006-2009"

Transkript

1 Virové hepatitidy B a C v Libereckém kraji v letech V roce bylo hlášeno 6 případů (v roce ), tj. 1,4 na obyvatel 3 v okrese Liberec, a po 1 z okresů Česká Lípa, Semily, resp. Jablonec nad Nisou. Věk nemocných 4 mužů a 2 žen je v rozmezí let. Parenterální výkon ve zdravotnickém zařízení je uveden v anamnéze 2 osob, z nichž jedna žije v domácnosti s HBsAg pozitivním partnerem; jeden nemocný má v anamnéze tetováž a aplikaci i. v. drog a v jednom případě se jednalo nejspíše o přenos sexuálním stykem. V celé ČR zaznamenáno 307 případů (3,0 na obyvatel). V roce byly hlášeny 4 případy (0,9 na obyvatel), v roce onemocnění. Po 2 onemocněních registruje ÚP Liberec a Česká Lípa. Nemocní (3 muži a 1 žena) jsou ve věku let. Anamnesticky u všech nemocných i. v. drogy, v 1 případě rovněž anti-hcv pozitivita u otce a sestry nemocného. Údaje za ČR SZÚ Praha uvádí souhrnně počty akutní a chronické VHC viz níže v textu (dg. B18.2) Virový zánět jater chronický dg.b18 V roce bylo hlášeno onemocnění (0,2 na obyvatel) u ženy z okresu Česká Lípa nar. 1949, v anamnéze parenterální výkony. V roce 2005 hlášena v LK 2 onemocnění. V ČR v roce hlášeny 4 případy (0,04 na obyvatel). V roce bylo hlášeno 12 onemocnění (2,8 na obyvatel), v roce onemocnění. Dle ÚP 9 z okresu Semily, 2 z okresu Jablonec nad Nisou a 1 z okresu Liberec. Dle pohlaví 7 mužů a 5 žen. Věk: let. Dvě osoby byly aktivně vyhledány jako rodinné kontakty, další onemocnění zachycena v rámci vyšetření při nástupu výkonu trestu, během hospitalizace na gynekologickém odd., před umělým oplodněním, při prvním vyšetření před dárcovstvím krve, při vyšetření pro elevaci transamináz zjištěné během preventivní prohlídky. Z rizikových faktorů uvedeny parenterální výkony (operace, extrakce chrupu), promiskuitní chování, partner s prožitým onemocněním. V celé ČR 217 případů (2,1 na obyvatel). V roce jsme zaznamenali 24 onemocnění (5,67 na obyvatel), v roce onemocnění. 11 onemocnění hlásil okres Liberec, 7 případů Česká Lípa a po 3 případech okresy Jablonec nad Nisou a Semily. Dle pohlaví 8 mužů a 16 žen ve věku let. U 10 nemocných v anamnéze i. v. drogy, v některých případech v kombinaci s tetováží nebo piercingem. Parenterální výkony (operace, infúzní léčba, stomatologické ošetření) nebo transfúze uvádělo 11 nemocných. Onemocnění v několika případech bylo zjištěno náhodně v rámci vyšetření před dárcovstvím krve, mateřského mléka nebo při odběru pupečníkové krve. V ČR 1022 (10,0 na obyvatel) akutní a chronické VHC.

2 V roce byl zaznamenán nárůst počtu onemocnění o 167% hlášeno 16 případů (v roce 7), tj. 3,7 na obyvatel 6 z okresu Jablonec nad Nisou, 4 z okresu Liberec, a po 3 z okresů Česká Lípa a Semily. Věk nemocných 7 mužů a 9 žen byl v rozmezí let, 50% (8) případů bylo z věkových skupin (4) a (4) let. Parenterální výkon ve zdravotnickém zařízení je uveden v anamnéze 5 osob, nechráněný sex nebo promiskuita u 5 osob, i. v. drogy uvedly 3 osoby, tetováž 1 nemocný, u 1 osoby mohlo dojít k nákaze při návštěvě její rodiny ve Vietnamu. V některých případech se jednalo o kombinaci rizikových faktorů. V celé ČR zaznamenáno v roce i shodně 307 případů (3,0 na obyvatel). V roce byly podobně, jako v roce byly hlášeny 4 případy (0,9 na obyvatel). Po 2 onemocněních registroval okres Jablonec nad Nisou a Česká Lípa. Nemocní (3 muži a 1 žena) byli ve věku let. Anamnesticky nemocní uvedli v 1 případě i. v. drogy a promiskuitu, ve 2 případech tetováž a 1x sexuální kontakt s osobou anti-hcv pozitivní. V roce bylo hlášeno 31 onemocnění (7,2 na obyvatel nejvyšší nemocnost v rámci ČR), v roce 12 onemocnění (v roce nárůst o 158%). Dle ÚP 14 z okresu Liberec, 9 z okresu Semily, 6 z okresu Česká Lípa a 2 z okresu Jablonec nad Nisou. Dle pohlaví 17 mužů a 14 žen. Věk: 5 84 let. Nejvíce případů, 45% (14), bylo z věkových skupin (7) a (7) let. Čtyři osoby byly aktivně vyhledány jako rodinné kontakty. Z rizikových faktorů zjištěny 7x parenterální výkony (operace, extrakce chrupu), 2x piercing, 1x tetování a 1x v minulosti pobyt v cizině. V roce jsme zaznamenali 33 onemocnění (7,7 na obyvatel), v roce 24 onemocnění. Jedenáct onemocnění hlásil okres Liberec, po 8 případech okresy Česká Lípa a Semily a 6 případů okres Jablonec nad Nisou. Dle pohlaví 17 mužů a 16 žen ve věku let, nejvíce případů, 27% (9), bylo ve věkové skupině let. U 12 nemocných v anamnéze i. v. drogy, v některých případech v kombinaci s tetováží nebo kontaktem s osobou anti-hcv pozitivní. Parenterální výkony (operace, infúzní léčba, stomatologické ošetření) nebo transfúze uvádělo 5 nemocných, piercing 2 osoby, profesní expozici 2 osoby, ve 4 případech byl jako jediný rizikový faktor uveden sexuální kontakt. V ČR 1022 (10,0 na obyvatel) akutní a chronické VHC, v Libereckém kraji 37 případů (8,6 na obyvatel).

3 V roce bylo hlášeno 15 onemocnění (3,5 na obyvatel), v roce z o. Česká Lípa (zde nejvyšší nemonost 7,6 na obyvatel), 4 z o. Liberec a 3 z o. Jablonec nad Nisou. Věk nemocných 11 mužů a 4 žen byl v rozmezí 9 57 let, 8 případů (53,3%) bylo z věkové skupiny let. Parenterální výkon ve zdravotnickém zařízení je uveden v anamnéze 4 osob, nechráněný sex nebo promiskuita u 5 osob, tetováž 3 nemocní, i. v. drogy uvedly 2 osoby. V některých případech se jednalo o kombinaci rizikových faktorů. V 1 případě došlo k nákaze ve Španělsku. Výskyt v jednotlivých letech uveden v grafu č. 1. V celé ČR zaznamenáno v roce shodně 306 případů (2,9 na obyvatel). V roce bylo hlášeno 9 případů (2,1 na obyvatel), v roce 4 případy. 4 případy hlásil o. Česká Lípa (zde také nejvyšší nemocnost 3,8 na obyvatel), 3 o. Jablonec nad Nisou a 2 o. Liberec. Nemocní (8 mužů a 1 žena) byli ve věku let. Anamnesticky nemocní uvedli ve 3 případech i. v. drogy, 3x parenterální výkon a 2x tetováž. Výskyt v jednotlivých letech je uveden v grafu č. 2. V roce bylo hlášeno 19 onemocnění (4,4 na obyvatel nejvyšší nemocnost v rámci ČR), v roce 31 onemocnění. Dle ÚP 10 z okresu Semily, 5 z okresu Liberec a 4 z okresu Česká Lípa. Dle pohlaví 10 mužů a 9 žen. Věk: let. Nejvíce případů, 7 (tj. 36,8%) bylo z věkových skupin let. Z rizikových faktorů zjištěny 6x parenterální výkony (operace, stomatologický zákrok), 2x nechráněný sex, 1x tetování a ve 3 případech HBsAg pozitivita u matky. V některých případech se jednalo o kombinaci rizikových faktorů. Výskyt v jednotlivých letech uveden v grafu č. 1. Graf č. 1 Výskyt akutní a chronické virové hepatitidy typu B v LK v letech Počet hlášených onemocnění VHB akut. 15 VHB chron Rok

4 Graf č. 2 Výskyt akutní a chronické virové hepatitidy typu C v LK v letech Počet hlášených onemocnění VHC akutní 15 VHC chronická Rok V roce jsme zaznamenali 31 onemocnění (7,2 na obyvatel), v roce 33 onemocnění. Výskyt v jednotlivých letech je uveden v grafu č. 2. Deset onemocnění hlásil okres Semily (zde nejvyšší nemocnost 13,2 na obyvatel), po 8 případech okresy Česká Lípa a Jablonec nad Nisou a 5 okres Liberec. Dle pohlaví 16 mužů a 15 žen ve věku let, nejvíce případů, 9 (tj. 29%), bylo ve věkové skupině let. U 8 nemocných v anamnéze i. v. drogy, v některých případech v kombinaci s tetováží nebo s nechráněným sexuálním kontaktem. Parenterální výkony (operace, transfúze, stomatologické ošetření) uvádělo 9 nemocných a piercing 1 nemocný. V některých případech se jednalo o kombinaci rizikových faktorů. U 1 osoby zjištěna současně HIV pozitivita. 5x se jednalo o importovanou nákazu (z Mongolska, Ukrajiny, Myanmaru, Polska a Velké Británie). V ČR 980 (9,4 na obyvatel) akutní a chronické VHC, v Libereckém kraji 40 případů (9,3 na obyvatel).

5 leden až červen 2009 V obodobí leden červen 2009 bylo hlášeno 1 onemocnění (0,2 na obyvatel) z o. Česká Lípa, ve stejném období roce 9. Onemocněl muž věkové skupiny let ve výkonu trestu. V celé ČR zaznamenáno v tomto období 105 případů (1,01 na obyvatel). V období leden červen 2009 bylo hlášeno 6 případů (1,4 na obyvatel), ve stejném období v roce 4 případy. 3 případy hlásil o. Liberec, 2 o. Jablonec nad Nisou a 1 o. Česká Lípa. Nemocní (5 mužů a 1 žena) byli ve věku let. Anamnesticky nemocní uvedli ve 3 případech i. v. drogy, 2x stomatologické ošetření, 2x tetováž a 1x sexuální kontakt s osobou anti-hcv reaktivní (v některých případech kombinace více faktorů). U 1 osoby zjištěna současně HIV pozitivita. V období leden červen 2009 bylo hlášeno 26 onemocnění (6,1 na obyvatel nejvyšší nemocnost v rámci ČR), ve stejném období v roce 11 onemocnění. Dle ÚP 15 z okresu Liberec, po 5 případech z o. Semily a Česká Lípa a 1 případ z Jablonce nad Nisou. Dle pohlaví 17 mužů a 9 žen. Věk: 6 89 let. Nejvíce případů, 6 (tj. 23,1%) bylo z věkové skupiny let. Z rizikových faktorů zjištěny 6x parenterální výkony (operace, stomatologický zákrok), ve 2 případech HBsAg pozitivita u matky a 1x i. v. drogy. V období leden červen 2009 jsme zaznamenali 23 onemocnění (5,4 na obyvatel), ve stejném období v roce 14 onemocnění. Šestnáct onemocnění hlásil okres Liberec, 3 o. Jablonec nad Nisou a po 2 případech okresy Česká Lípa a Semily. Dle pohlaví 16 mužů a 7 žen ve věku let, nejvíce případů, 7 (tj. 30,4% ), bylo ve věkové skupině let. Parenterální výkony (operace, transfúze, stomatologické ošetření) uvádělo 8 nemocných, i. v. drogy 9 a tetování 2 nemocní. V některých případech se jednalo o kombinaci rizikových faktorů. U jednoho nemocného se jednalo o importovanou nákazu z Německa. V ČR v období leden až červen případů (3,9 na obyvatel) akutní a chronické VHC, v Libereckém kraji 29 případů (6,7 na obyvatel). Předložená data nedokazují, že by v souvislosti se zrušením lůžkového infekčního oddělení v říjnu došlo ke snížení počtu hlášených onemocnění hepatitidou B a C. Za sledované roky nelze zároveň hodnotit vývoj incidence hepatitid B a C v lbc kraji jako významně odlišný od vývoje v ČR Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, MUDr. Prattingerová MUDr. Sochorová MUDr. Valenta

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Liberec 3 1.10.2003 Nemocnice Libereckého kraje v 1. pololetí 2003 V Libereckém kraji poskytuje

Více

Virová hepatitida typu C, epidemiologie, genetická heterogenita a její využití při šetření zdroje

Virová hepatitida typu C, epidemiologie, genetická heterogenita a její využití při šetření zdroje Virová hepatitida typu C, epidemiologie, genetická heterogenita a její využití při šetření zdroje Hana Tkadlecová, KHS ZK se sídlem ve Zlíně, Vratislav Němeček, SZÚ Praha, NRL pro virové hepatitidy Virus

Více

hypertenzní nemoci (I10 I15) ischemické nemoci srdeční (I20 I25) cévní nemoci mo zku (I60 I69) ve věku 65 a více 2009 2010 2011 2012 2013

hypertenzní nemoci (I10 I15) ischemické nemoci srdeční (I20 I25) cévní nemoci mo zku (I60 I69) ve věku 65 a více 2009 2010 2011 2012 2013 4. Zdravotní péče Zdravotní péčí se rozumí prevence, ošetřování a zvládání chorob a ochrana duševního a fyzického zdraví využitím služeb zdravotního, ošetřujícího a pomocného personálu. Mezi zdravotnická

Více

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky České Budějovice 4 10.7.2003 Gynekologická péče v Jihočeském kraji v roce 2002 Podkladem pro zmapování

Více

Očkování proti virové hepatitidě B u pacientů s renální insuficiencí

Očkování proti virové hepatitidě B u pacientů s renální insuficiencí Očkování proti virové hepatitidě B u pacientů s renální insuficiencí Rožnovský L., Orságová I., Petroušová L. Kloudová A, Lochman I., Mrázek J. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava Zdravotní ústav se

Více

HIV / AIDS, Česká rep., 1985 31.12.2012

HIV / AIDS, Česká rep., 1985 31.12.2012 HIV / AIDS v ČR - 212 1.1.212-31.12.212 212 nových případů HIV u občanůčr a residentů; z toho 61 (28,8%) u residentů zejména ze Slovenska (18) a Ukrajiny (11), dále z Ruska (5), Vietnamu (5), Moldavska

Více

60 let hygienické služby KHS MSK se sídlem v Ostravě protiepidemický odbor

60 let hygienické služby KHS MSK se sídlem v Ostravě protiepidemický odbor KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 60 let hygienické služby KHS MSK se sídlem v Ostravě protiepidemický odbor kolektiv pracovníků protiepidemického oddělení Krajská

Více

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Liberec 13 1.11.2004 Zajištění lůžkové a ambulantní péče pro obyvatele správních obvodů ORP v Libereckém

Více

Postexpoziční očkování proti virové hepatitidě B

Postexpoziční očkování proti virové hepatitidě B Postexpoziční očkování proti virové hepatitidě B Rožnovský L., Orságová I. Infekční klinika FNsP Ostrava Hradec Králové, 21. 10. 2006 Parenterální expozice a riziko přenosu infekce Nejdůležitější původci

Více

Tuberkulóza v Evropě v roce 2007 na základě výsledků Tuberculosis surveillance in Europe

Tuberkulóza v Evropě v roce 2007 na základě výsledků Tuberculosis surveillance in Europe Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 8. 7. 2009 32 Souhrn V 51 zemích Evropského regionu WHO a Lichtenštejnska bylo v roce 2007 registrováno 477 tis. případů

Více

Výroční zpráva za rok 2014 Středočeský kraj. Incidence a prevalence léčených uživatelů drog

Výroční zpráva za rok 2014 Středočeský kraj. Incidence a prevalence léčených uživatelů drog Výroční zpráva za rok 2014 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog Zpracovala: Ivana Šebková protiepidemický odbor Praha 30.03.2015 Epidemiologie uživatelů drog Středočeský kraj

Více

Analýza problémových uživatelů drog ve Zlínském kraji v roce 2009

Analýza problémových uživatelů drog ve Zlínském kraji v roce 2009 Analýza problémových uživatelů drog ve Zlínském kraji v roce 29 Sledování se týká tzv. problémových uživatelů drog, kteří vyhledali pomoc v některém kontaktním centru nebo léčebném zařízení. Tato centra

Více

Pohlavní nemoci 2011

Pohlavní nemoci 2011 Pohlavní nemoci 2011 Z D R A V O T N I C K Á S T A T I S T I K A Č R Vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Praha 2, Palackého nám. 4 www.uzis.cz Pohlavní nemoci K dispozici jsou publikace

Více

Centrum sociálních služeb Děčín, p.o.

Centrum sociálních služeb Děčín, p.o. Dotazník žadatele o program doléčování Tento dokument je důležitý pro zhodnocení stavu klienta, především, zda naše zařízení může klientovi poskytnout požadované služby. Dále je tento dokument důležitý

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 11 16. 7. 2013 Souhrn Činnost chirurgických oborů v Jihomoravském kraji v roce 2012 Activity

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. března 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce mléka v ČR bylo za období od 1.2.2016 do 29.2.2016 dodáno registrovaným prvním kupujícím

Více

Analýza problémových uživatelů drog ve Zlínském kraji v roce 2011

Analýza problémových uživatelů drog ve Zlínském kraji v roce 2011 Analýza problémových uživatelů drog ve Zlínském kraji v roce 211 Sledování se týká tzv. problémových uživatelů drog, kteří vyhledali pomoc v některém kontaktním centru nebo léčebném zařízení. Tato centra

Více

Úřad práce v Plzni. Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj. Listopad 2010

Úřad práce v Plzni. Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj. Listopad 2010 Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj Listopad 2010 ÚP PM VEŘ, ved. OTP, 1.2.2006 K 30. 11. 2010 bylo v Plzeňském kraji evidováno celkem 24 131 uchazečů o zaměstnání, což je o 413 více než v minulém

Více

Důchody v Pardubickém kraji v roce 2014

Důchody v Pardubickém kraji v roce 2014 Důchody v Pardubickém kraji v roce 2014 V Pardubickém kraji v prosinci 2014 splňovalo podmínky pro výplatu některého z důchodů 145 266 osob. Mezi příjemci bylo 58 754 mužů a 86 512 žen. Z celkového počtu

Více

Úřad práce v Plzni. Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj. Leden 2011

Úřad práce v Plzni. Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj. Leden 2011 Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj Leden 2011 ÚP PM VEŘ, ved. OTP, 1.2.2006 K 31. 1. 2011 bylo v Plzeňském kraji evidováno celkem 28 003 uchazeči o zaměstnání, což je o 736 více než v minulém

Více

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky

Statistiky cyklistů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky 26.2.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní fakta... 4 3. Vývoj

Více

1. Demografický vývoj

1. Demografický vývoj 1. Demografický vývoj 1.1 Sídelní struktura Liberecký kraj je druhým nejmenším krajem České republiky V sídelní struktuře kraje převažují obce s 2 499 obyvateli Liberecký kraj je svojí rozlohou 3 163 km

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze ve II. čtvrtletí 2013

Vývoj cestovního ruchu v Praze ve II. čtvrtletí 2013 Vývoj cestovního ruchu v Praze ve II. čtvrtletí 2013 Hosté Ve II. čtvrtletí roku 2013 přijelo do hromadných ubytovacích zařízení v Praze celkem 1,476.831 návštěvníků; z toho 187.560 rezidentů (tj. 12,7

Více

F Zdravotnictví. Více informací k tomuto tématu naleznete na: ictvi

F Zdravotnictví. Více informací k tomuto tématu naleznete na:  ictvi Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) ve spolupráci s ČSÚ sleduje od roku 2003 údaje o vybavenosti zdravotnických zařízení v ČR informačními technologiemi, a to prostřednictvím vyčerpávajícího

Více

Železniční přejezdy. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Železniční přejezdy. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody a jejich následky na železničních přejezdech 12.4.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 2. Základní

Více

Očkování trendy infekcí v České republice

Očkování trendy infekcí v České republice Očkování trendy infekcí v České republice Březen 214 Národní referenční centrum pro analýzu epidemiologických dat Oddělení biostatistiky a informatiky Útvar ředitelky Státní zdravotní ústav v Praze Trendy

Více

Šestiletá maxima přistěhovalých i vystěhovalých

Šestiletá maxima přistěhovalých i vystěhovalých DEMOGRAFICKÝ VÝVOJ 1. Počet obyvatel Ve městech kraje žilo 358,3 tis. obyvatel Odliv obyvatel ze severu Podle statistických bilancí žilo v Olomouckém kraji na konci roku přesně 635 711 obyvatel. Jejich

Více

1. Celkový pohled na cizince

1. Celkový pohled na cizince 1. Celkový pohled na cizince V roce 2012 došlo k nárůstu cizinců oproti loňskému roku o 1 793 osob - zatímco v roce 2011 bylo evidováno 434 153 cizinců, v roce 2012 to bylo 435 946 cizinců. Jak je patrné

Více

Monitoring alergických onemocnění 2011/2012

Monitoring alergických onemocnění 2011/2012 Monitoring alergických onemocnění 2011/2012 http://www.szu.cz/tema/prevence/alergie-deti Jana Kratěnová SZÚ 3.12. 2013 Projekt (TA02020944) byl řešen s finanční podporou TA ČR. Současná situace V současné

Více

Souhrn Summary. The prevalence and spread of HIV/AIDS in the Czech Republic in 2008. Marek Malý, Vratislav Němeček, Hana Zákoucká

Souhrn Summary. The prevalence and spread of HIV/AIDS in the Czech Republic in 2008. Marek Malý, Vratislav Němeček, Hana Zákoucká Výskyt a šíření HIV/AIDS v ČR v roce 2008 The prevalence and spread of HIV/AIDS in the Czech Republic in 2008 Marek Malý, Vratislav Němeček, Hana Zákoucká Souhrn Summary V r. 2008 bylo v České republice

Více

Zpracovaly pracovnice KHS Stč. kraje: MUDr. Markéta Korcinová, vedoucí protiepidemického odboru Václava Zvolská, referentka protiepidemického odboru

Zpracovaly pracovnice KHS Stč. kraje: MUDr. Markéta Korcinová, vedoucí protiepidemického odboru Václava Zvolská, referentka protiepidemického odboru Zpracovaly pracovnice KHS Stč. kraje: MUDr. Markéta Korcinová, vedoucí protiepidemického odboru Václava Zvolská, referentka protiepidemického odboru Datum zpracování: 4/7/211 Pohlavně přenosná onemocnění

Více

Pohlavní nemoci 2007

Pohlavní nemoci 2007 Pohlavní nemoci 2007 Z D R A V O T N I C K Á S T A T I S T I K A Č R Vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Praha 2, Palackého nám. 4 www.uzis.cz Pohlavní nemoci K dispozici jsou publikace

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Liberci Měsíční statistická zpráva prosinec 2015 Zpracoval: Ing. Petr Malkovský https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/lbk/kop/liberec/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

Kontaminované transfuzní přípravky vydané k hemoterapii

Kontaminované transfuzní přípravky vydané k hemoterapii Kontaminované transfuzní přípravky vydané k hemoterapii Hana Lejdarová Transfuzní a tkáňové oddělení 8. STŘEŠOVICKÝ TRANSFUZNÍ DEN 26. LISTOPADU 2014 TRANSFUSION TRANSMITED INFECTIONS Plísně Paraziti Bakterie

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 17 16.6.2004 Transfúzní služba - činnost v Moravskoslezském kraji v roce 2003 Podkladem

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Měsíční statistická zpráva červen 2016 Zpracovali: Mgr. Martina Štorová RNDr. Eva Toušková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

Zpracovaly pracovnice KHS Stč. kraje: MUDr. Markéta Korcinová, vedoucí protiepidemického odboru Václava Zvolská, referentka protiepidemického odboru

Zpracovaly pracovnice KHS Stč. kraje: MUDr. Markéta Korcinová, vedoucí protiepidemického odboru Václava Zvolská, referentka protiepidemického odboru Zpracovaly pracovnice KHS Stč. kraje: MUDr. Markéta Korcinová, vedoucí protiepidemického odboru Václava Zvolská, referentka protiepidemického odboru Datum zpracování: 22/05/2012 1 Pohlavně přenosná onemocnění

Více

Výskyt tuberkulózy v České republice v roce 2009. Incidence of tuberculosis in the Czech Republic in 2009

Výskyt tuberkulózy v České republice v roce 2009. Incidence of tuberculosis in the Czech Republic in 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 9. 7. 2010 38 Výskyt tuberkulózy v České republice v roce 2009 Incidence of tuberculosis in the Czech Republic in 2009

Více

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo?

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Kdo může poskytovat zdravotní služby Zákon č. 48/1997

Více

V ý r oční zpráva. Praha 2009. Incidence, prevalence, zdravotní dopady a trendy. léčených uživatelů drog

V ý r oční zpráva. Praha 2009. Incidence, prevalence, zdravotní dopady a trendy. léčených uživatelů drog H y g i e n i c k á s t a n i c e hl. m. Prahy referát drogové epidemiologie V ý r oční zpráva Praha 2009 Incidence, prevalence, zdravotní dopady a trendy léčených uživatelů drog PRAHA březen 2010 referát

Více

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 5 21. 6. 2013 Gynekologická péče - činnost oboru v Olomouckém kraji v roce 2012 Gynaecologic

Více

I. INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ

I. INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s infekčním onemocněním

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Plzni. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Plzni. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Plzni Měsíční statistická zpráva červenec 2016 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky Informace o nezaměstnanosti v Plzeňském kraji

Více

Studie o zkušenostech se špatným zacházením v dětském věku (ACE) realizovaná v ČR ZÁVĚREM. Velemínský Miloš

Studie o zkušenostech se špatným zacházením v dětském věku (ACE) realizovaná v ČR ZÁVĚREM. Velemínský Miloš Studie o zkušenostech se špatným zacházením v dětském věku (ACE) realizovaná v ČR ZÁVĚREM Velemínský Miloš Cílem studie bylo zjistit a zhodnotit frekvenci vybraných rizikových faktorů, které souvisejí

Více

MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s.

MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. OBSAH Zhodnocení rizika pro populaci ČR Způsob přenosu nákazy Riziko jednotlivých infekcí Riziko pro zdravotnická zařízení AKTUÁLNÍ SITUACE POBYT CIZINCŮ

Více

I N F O R M A Č N Í B U L L E T I N. úřadů práce kraje V Y S O Č I N A

I N F O R M A Č N Í B U L L E T I N. úřadů práce kraje V Y S O Č I N A I N F O R M A Č N Í B U L L E T I N úřadů práce kraje V Y S O Č I N A červenec 2010 Obsah: I. Přehled zaměstnanosti v kraji Vysočina II. Nezaměstnanost v kraji Vysočina III. Přehled nezaměstnanosti podle

Více

Informace o nehodovosti leden až září 2015

Informace o nehodovosti leden až září 2015 Informace o nehodovosti leden až září 2015 Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti a následků

Více

DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE

DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE 27 Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci 1 DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE LIBEREC - 27 Hygienická služba provádí v rámci Národní strategie protidrogové politiky

Více

Dopravní nehody v roce 2015 ve statistických číslech

Dopravní nehody v roce 2015 ve statistických číslech Dopravní nehody v roce 215 ve statistických číslech Statistiky nehodovosti zahrnují pouze ty dopravní nehody, které vyšetřovala Policie České republiky. Pro srovnání vývoje některých ukazatelů nehodovosti

Více

5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol

5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol 5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol 5.1. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání Dojížďka je nejvýznamnější formou prostorové mobility. Nové kategorie zaměstnání bez stálého pracoviště". V místě svého

Více

I N F O R M A Č N Í B U L L E T I N. úřadů práce kraje V Y S O Č I N A

I N F O R M A Č N Í B U L L E T I N. úřadů práce kraje V Y S O Č I N A I N F O R M A Č N Í B U L L E T I N úřadů práce kraje V Y S O Č I N A duben 2010 Obsah: I. Přehled zaměstnanosti v kraji Vysočina II. Nezaměstnanost v kraji Vysočina III. Přehled nezaměstnanosti podle

Více

Činnost zdravotnických zařízení v oboru transfuzní služby v České republice v letech 2001 2006

Činnost zdravotnických zařízení v oboru transfuzní služby v České republice v letech 2001 2006 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 25. 2. 28 6 Činnost zdravotnických zařízení v oboru transfuzní služby v České republice v letech 21 26 Activity of

Více

8 Populační vývoj v krajích

8 Populační vývoj v krajích 8 Populační vývoj v krajích Trendy populačního vývoje v jednotlivých krajích 21 ČR nebyly v posledních deseti letech jednotné. U některých ukazatelů populačního vývoje probíhala homogenizace napříč kraji

Více

Drogová epidemiologie (problémoví uživatelé drog) v Karlovarském kraji. I. Zdroje informací

Drogová epidemiologie (problémoví uživatelé drog) v Karlovarském kraji. I. Zdroje informací K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Váš dopis

Více

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Závěrečná

Více

Drogový informační systém Středočeský kraj

Drogový informační systém Středočeský kraj Drogový informační systém Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog 1. pololetí 2011 Informace o incidenci a prevalenci byly získány z 25 L/K center evidovaných v aktuální databázi.

Více

Žádost o zápis příjmení v mužském tvaru. Jméno, popř.jména:... Příjmení, popř. rodné příjmení:... Datum narození:..., rodné číslo:...

Žádost o zápis příjmení v mužském tvaru. Jméno, popř.jména:... Příjmení, popř. rodné příjmení:... Datum narození:..., rodné číslo:... /dle 69a zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a přjmení a o změně některých souvisejích zákonů, ve znění Jméno, popř.jména:... Příjmení, popř. rodné příjmení: Datum narození:..., rodné číslo:...

Více

DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE

DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE 213 Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE LIBEREC - 213 Hygienická služba provádí v rámci Národní strategie protidrogové politiky

Více

Energetický regulační

Energetický regulační Energetický regulační ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD ROČNÍK 16 V JIHLAVĚ 25. 5. 2016 ČÁSTKA 4/2016 OBSAH: str. 1. Zpráva o dosažené úrovni nepřetržitosti přenosu nebo distribuce elektřiny za rok 2015 2 Zpráva

Více

Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu. MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009

Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu. MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009 Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009 Domácí péče právní rámec dle ustanovení 22 zákona č.48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění v platném znění : Hrazenou

Více

SOUHRNNÁ SPOKOJENOST. Spokojenost s péčí souhrnně pro všechny sledované ukazatele

SOUHRNNÁ SPOKOJENOST. Spokojenost s péčí souhrnně pro všechny sledované ukazatele SOUHRNNÁ SPOKOJENOST Spokojenost s péčí souhrnně pro všechny sledované ukazatele Souhrnná spokojenost - pracoviště VFN: Souhrnná spokojenost VFN: Souhrnná spokojenost 1 Geriatrická 2 Onkologická 3 Oční

Více

3. Specifické výsledky o výdajích na zdravotní péči

3. Specifické výsledky o výdajích na zdravotní péči 3. Specifické výsledky o výdajích na zdravotní péči Ne všechny zdroje dat potřebné k sestavení zdravotnických účtů přinášejí údaje na stejné úrovni podrobnosti a ve stejné kvalitě. V rámci specifických

Více

Předoperační a časná pooperační péče z pohledu anesteziologické sestry. Vladimíra Palánová KARIM FN Hradec Králové

Předoperační a časná pooperační péče z pohledu anesteziologické sestry. Vladimíra Palánová KARIM FN Hradec Králové Předoperační a časná pooperační péče z pohledu anesteziologické sestry Vladimíra Palánová KARIM FN Hradec Králové Úvod Základní kroky jak předoperační, tak pooperační péče jsou definované ve standardech

Více

HIV / AIDS v ČR

HIV / AIDS v ČR HIV / AIDS v ČR - 21 1.1.21-31.12.21 18 nových případů HIV u občanů ČR a residentů (z toho 1 [22,8%] u residentů zejména z Ukrajiny 12, dále ze Slovenska 1, z Ruska, Vietnamu 2, Polska 2, aj.) Zastoupení

Více

Virová hepatitida typu C možnost vakcinace (Hepatitis C vaccine : supply and demand)

Virová hepatitida typu C možnost vakcinace (Hepatitis C vaccine : supply and demand) 1 Studijní materiál speciál č. 64 Listopad 2008 Virová hepatitida typu C možnost vakcinace (Hepatitis C vaccine : supply and demand) Strickland G.T., El-Kamary S.S., Klenerman P., Nicosia A.. Lancet Infect.

Více

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ústí nad Labem 15 3.11.2003 Náklady, pohledávky a závazky nemocnic rezortu zdravotnictví Ústeckého

Více

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Závěrečná

Více

Graf 23: Rozvody v ČR a podíl rozvodů cizinců v letech 1995-2007 (Pramen: ČSÚ) Rozvody - ČR celkem podíl rozvodů cizinců (v %)

Graf 23: Rozvody v ČR a podíl rozvodů cizinců v letech 1995-2007 (Pramen: ČSÚ) Rozvody - ČR celkem podíl rozvodů cizinců (v %) 3. Rozvody cizinců Během let 1995 až 27 uzavřelo v sňatek téměř 7 tisíc dvojic, mírně přes 4 tisíc dvojic se naopak rozvedlo. Na jeden rok tak připadalo minimálně (zpravidla) 5 tisíc sňatků a okolo 3 tisíc

Více

PŘÍPRAVA PACIENTA : Speciální příprava pacienta ani dieta není nutná, pro obvyklé vyšetřování je vhodný odběr ráno, nalačno.

PŘÍPRAVA PACIENTA : Speciální příprava pacienta ani dieta není nutná, pro obvyklé vyšetřování je vhodný odběr ráno, nalačno. SEROLOGIE HEPATITID NÁZEV : Hepatitida A HAV-IgM POUŽITÍ : kvalitativní detekce protilátek proti viru hepatitidy A třídy IgM v lidském séru a plazmě při diagnostice akutní nebo nedávno proběhlé virové

Více

1. Cizinci v České republice

1. Cizinci v České republice 1. Cizinci v České republice Počet cizinců v ČR se již delší dobu udržuje na přibližně stejné úrovni, přičemž na území České republiky bylo k 31. 12. 2011 evidováno 434 153 osob III. Pokud vezmeme v úvahu

Více

Z Á V Ě R E Č N Á Z P R Á V A o realizaci protidrogové politiky v Jablonci nad Nisou v roce 2006

Z Á V Ě R E Č N Á Z P R Á V A o realizaci protidrogové politiky v Jablonci nad Nisou v roce 2006 Město Jablonec nad Nisou Městský úřad Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Oddělení sociálních služeb a zdravotnictví Z Á V Ě R E Č N Á Z P R Á V A o realizaci protidrogové politiky v Jablonci nad Nisou

Více

Místo narození:..., okres:...

Místo narození:..., okres:... Jméno, popř.jména:... Příjmení, popř. rodné příjmení: Datum narození:..., rodné číslo:... Místo narození:., okres:... Trvalé bydliště:... Žádám, aby mé příjmení :..., které je v matriční knize zapsáno

Více

Zpracovala pracovnice KHS Stč. kraje: Václava Zvolská

Zpracovala pracovnice KHS Stč. kraje: Václava Zvolská Zpracovala pracovnice KHS Stč. kraje: Václava Zvolská Datum zpracování: 17.04.2015 1 2 Pohlavně přenosná onemocnění ve Středočeském kraji Zdrojem informací této výroční zprávy je povinné Hlášení pohlavní

Více

Zdravotnictví Libereckého kraje 2001

Zdravotnictví Libereckého kraje 2001 Zdravotnictví Libereckého kraje 2001 Vydal Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky ÚZIS ČR, 2002 ISBN: 807280121X 1 Obsah: Úvod... 3 Poznámky... 5 Nemocnice s počty lůžek k 31.12....

Více

DIAGNOSTIKA A LÉČBA STREPTOKOKŮ SKUPINY B V TĚHOTENSTVÍ A ZA PORODU REVIZE DOPORUČENÉHO POSTUPU 2013

DIAGNOSTIKA A LÉČBA STREPTOKOKŮ SKUPINY B V TĚHOTENSTVÍ A ZA PORODU REVIZE DOPORUČENÉHO POSTUPU 2013 DIAGNOSTIKA A LÉČBA STREPTOKOKŮ SKUPINY B V TĚHOTENSTVÍ A ZA PORODU REVIZE DOPORUČENÉHO POSTUPU 2013 A. Měchurová, J. Mašata, V. Unzeitig, P. Švihovec Screening: kultivační vyšetření ve 35. 37. týdnu grav.

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Zlín 1 20.5.2003 Přístrojové vybavení zdravotnických zařízení Zlínského kraje v roce 2002 Data o

Více

Drogový informační systém Středočeský kraj

Drogový informační systém Středočeský kraj Drogový informační systém Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog 1.pololetí 21 Informace o incidenci a prevalenci byly získány z 25 L/K center evidovaných v aktuální databázi.

Více

HIV / AIDS v ČR

HIV / AIDS v ČR HIV / AIDS v ČR - 9 1.1.9-157 nových případů HIV u občanů ČR a residentů (z toho [8,%] u residentů zejména z Ukrajiny 13, dále z Vietnamu 5, ze Slovenska, z Moldavska, Nigérie, Nizozemí aj.) Zastoupení

Více

Co by měl každý vědět o epilepsii. Jana Zárubová

Co by měl každý vědět o epilepsii. Jana Zárubová Co by měl každý vědět o epilepsii Jana Zárubová Epilepsie jsou poruchy nervových sítí Epilepsie - definice Epilepsie jsou onemocnění mozku charakterizované trvalou predispozicí generovat epileptické záchvaty,

Více

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB INTENZITY CYKLISTICKÉ DOPRAVY V ZÁVISLOSTI NA VELKÉM PRŮMYSLOVÉM PODNIKU ING. VLADISLAV ROZSYPAL, EDIP s.r.o.,

Více

DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE

DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE 29 Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci DROGOVÁ EPIDEMIOLOGIE LIBEREC - 29 Hygienická služba provádí v rámci Národní strategie protidrogové politiky vlády

Více

Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník

Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník 1.) a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí 2.)

Více

PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ V ČR ROK 2015 FENCLOVÁ Z, URBAN P, VOŘÍŠKOVÁ M, HAVLOVÁ D, PELCLOVÁ D

PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ V ČR ROK 2015 FENCLOVÁ Z, URBAN P, VOŘÍŠKOVÁ M, HAVLOVÁ D, PELCLOVÁ D FENCLOVÁ Z, URBAN P, VOŘÍŠKOVÁ M, HAVLOVÁ D, PELCLOVÁ D Centrum HPPL, SZÚ Praha 10 Klinika pracovního lékařství 1. LF UK a VFN Praha 2 PROFESIONÁLNÍ ONEMOCNĚNÍ V ČR ROK 2015 Národní registr nemocí z povolání

Více

OBSAH. Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12

OBSAH. Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12 OBSAH Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12 SITUAČNÍ ANALÝZA UŽÍVÁNÍ DROG V ŠIRŠÍM KONTEXTU 1 4 SOCIODEMOGRAFICKÁ CHARAKTERISTIKA 18 4/1 Demografický vývoj a věková struktura 19 4/2 Porodnost a plodnost

Více

Studie HAPIEE regionální rozdíly v úrovni zdravotního stavu v rámci ČR

Studie HAPIEE regionální rozdíly v úrovni zdravotního stavu v rámci ČR Studie HAPIEE regionální rozdíly v úrovni zdravotního stavu v rámci ČR Mgr. Michala Lustigová Seminář: Studie zdravotního stavu v rámci činnosti SZÚ Struktura prezentace Studie HAPIEE v ČR Regionální rozdíly

Více

BEZPEČNÁ KOMUNITA TŘEBOŇ

BEZPEČNÁ KOMUNITA TŘEBOŇ BEZPEČNÁ KOMUNITA TŘEBOŇ Závěrečná zpráva za rok 2012 Na základě Plánu preventivních aktivit v rámci programu WHO Bezpečná komunita města Třeboň na období 2008 2020 dochází každoročně k vyhodnocování statistiky

Více

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 10. 7. 2014 10 Souhrn Činnost oboru psychiatrie vč. AT a sexuologie v Ústeckém kraji

Více

Sarkoidóza (sarcoidosis)

Sarkoidóza (sarcoidosis) Sarkoidóza (sarcoidosis) Autor: Alžběta Herodesová, Školitel: prof. MUDr. Martin Petřek, CSc. Výskyt Sarkoidóza je onemocnění neznámé příčiny, jež může postihnout téměř kterýkoli orgán v lidském těle,

Více

Žádost o poskytnutí pobytové sociální služby

Žádost o poskytnutí pobytové sociální služby Vincentinum poskytovatel sociálních služeb Šternberk, příspěvková organizace Sadová 7, 785 01 Šternberk, tel. č. 585 011 071 http: www.vincentinum.cz ; info@vincentinum.cz Datum převzetí žádosti: Žádost

Více

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA DRUHÉ

VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA DRUHÉ VÝVOJ ZAHRANIČNÍHO OBCHODU ČESKÉ REPUBLIKY ZA DRUHÉ ČTVRTLETÍ ROKU 2 Obsah Hlavní výsledky zahraničního obchodu za 1. pololetí roku... 3 1. Výsledky zahraničního obchodu za 2. čtvrtletí roku... 3 1. Teritoriální

Více

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Informace ze zdravotnictví Ústeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 10 9. 9. 2013 Souhrn Činnost oboru psychiatrie vč. AT a sexuologie v Ústeckém kraji

Více

CHŘIPKA. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity

CHŘIPKA. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Co je chřipka? Chřipková onemocnění ARO (akutní respirační onemocnění) rýma zánět spojivek zánět středního

Více

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 2012. Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2012

Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 2012. Activity in branch of out-patient care for children and adolescents in 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 23. 7. 2013 26 Činnost oboru dětského a dorostového v ambulantní péči v roce 2012 Activity in branch of out-patient

Více

Netržní produkce lesa a návštěvnost lesa

Netržní produkce lesa a návštěvnost lesa Netržní produkce lesa a návštěvnost lesa V období 29. 11. 9. 12. 2014 bylo provedeno šetření na reprezentativním souboru domácností ČR (na základě kvótního výběru) týkající se množství sbíraných lesních

Více

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji KRA J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Závěrečná

Více

Nemoci z povolání v ČR v roce 2014 z pohledu klinického Fenclová Z., Urban P., Havlová D., Voříšková M., Bittner Z.

Nemoci z povolání v ČR v roce 2014 z pohledu klinického Fenclová Z., Urban P., Havlová D., Voříšková M., Bittner Z. Nemoci z povolání v ČR v roce 2014 z pohledu klinického Fenclová Z., Urban P., Havlová D., Voříšková M., Bittner Z. Centrum hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ Praha Klinika pracovního lékařství,

Více

Aktuální informace. Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky. Praha 25.3.2005

Aktuální informace. Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky. Praha 25.3.2005 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 25.3.25 5 Tuberkulóza v Evropě v roce 22 na základě výsledků Surveillance of Tuberculosis in Europe - EuroTB / Surveillance

Více

Výroční zpráva za rok 2012 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog

Výroční zpráva za rok 2012 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog Výroční zpráva za rok 2012 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog Zpracovala: Ivana Šebková protiepidemický odbor Praha 19.6.2013 Epidemiologie uživatelů drog Středočeský kraj

Více

Zdroj: ÚIV Školní rok 2000/2001 2001/2002 2002/2003 2003/2004 2004/2005

Zdroj: ÚIV Školní rok 2000/2001 2001/2002 2002/2003 2003/2004 2004/2005 4.4 Školství Vzdělání je nezbytnou součástí budoucího kvalitního života každého člověka. Jedním z obecných cílů vzdělávání jako veřejné služby je rozvíjet osobnost každého jednotlivce, a to především ve

Více

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram

Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Příbrami Měsíční zpráva o situaci na trhu práce okres Příbram Leden 2015 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky/mesicni/pb_okres

Více